ORDIN Nr
ORDIN Nr. 23
din 1 februarie 2007
privind aprobarea Normei
sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind stabilirea
limitelor maxime de reziduuri de pesticide din continutul sau de pe suprafata
produselor alimentare de origine animala
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 138 din 26 februarie 2007
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea
Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor
din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 80.712 din 22
decembrie 2006, întocmit de Direcţia de control şi coordonare a activităţii
farmaceutice veterinare din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul
ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor privind stabilirea limitelor maxime de reziduuri de
pesticide din conţinutul sau de pe suprafaţa produselor alimentare de origine
animală, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti
vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă anexa nr. 1 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 pentru
aprobarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de
origine animală şi nonanimală şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în
produsele de origine animală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea
I, nr. 143 şi 143 bis din 17
februarie 2005, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 4. - Prezentul ordin
transpune Directiva Consiliului 86/363/CEE privind fixarea limitelor maxime de
reziduuri de pesticide în şi pe produsele alimentare de origine animală,
publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 221 din 7
august 1986, p. 43-47, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva
Comisiei 2006/62/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE)
nr. L 206 din 27 iulie 2006, p. 27-35.
Art. 5.- Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXA
NORMA SANITARĂ VETERINARĂ Şl PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
privind stabilirea limitelor maxime de reziduuri de pesticide din conţinutul sau de pe suprafaţa produselor alimentare de origine
animală
Art. 1. - (1) Prezenta normă sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor se aplică produselor alimentare de origine animală
menţionate în anexa nr. 1, produselor obţinute din acestea după deshidratare
sau procesare şi produselor alimentare compuse în care acestea sunt incluse, în
cazul în care acestea conţin reziduuri de pesticide.
(2) Prezenta normă sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor se aplică fără să aducă atingere:
a) Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor privind substanţele nedorite din hrana pentru animale, aprobată
prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 120/2005, publicat in
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.043 din
24 noiembrie 2005, ce transpune în legislaţia naţională Directiva 2002/32/CE;
şi
b) Normelor privind alimentele cu destinaţie
nutriţionala specială, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei
şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea
I, nr. 926 din 18 decembrie 2002, cu modificările şi
completările ulterioare, ce transpune în legislaţia naţională Directiva
Comisiei 91/321/CEE şi Directiva Comisiei 96/5/CE, în ceea ce priveşte formule
pentru sugari şi formule de urmat şi în ceea ce priveşte alimentele pe bază de
cereale procesate şi alimentele pentru sugari şi copii mici. Până la stabilirea
limitelor maxime în conformitate cu art. 13 şi 22 din normele precizate mai
sus, pentru produsele respective se aplică prevederile art. 6 alin. (1), (3),
(4) şi (5) din prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor.
(3) Prezenta normă sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor se aplică, de asemenea, produselor
menţionate la alin. (1) destinate exportului către ţări terţe.
(4) Prezenta normă sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor se aplică produselor menţionate
la alin.(1), dacă acestea nu sunt destinate
fabricării produselor, altele decât produsele
alimentare sau hrana pentru animale.
Art. 2. - (1) In înţelesul prezentei norme sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:
a) reziduuri de pesticide - urmele remanente de pesticide şi ale metaboliţilor acestora, precum
şi derivaţii chimici rezultaţi din descompunerea acestora, aflate din
conţinutul sau pe suprafaţa produselor menţionate la art. 1;
b) punere în
circulaţie - orice predare, cu plată sau fără
plată, a produselor menţionate la art. 1.
Art. 3. - (1) Punerea în circulaţie a produselor
menţionate la art. 1, care prezintă pericol pentru sănătatea umană ca urmare a
conţinutului de reziduuri de pesticide, este interzisă.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor poate permite punerea în circulaţie pe teritoriul
României a produselor menţionate la art. 1, dacă acestea conţin reziduuri de
pesticide, dar conţinutul în reziduuri nu depăşeşte limitele maxime menţionate
în anexa nr. 2.
Art. 4. - (1) Produsele menţionate la art. 1 nu trebuie
să conţină, în momentul în care acestea sunt puse în circulaţie, niveluri de
reziduuri de pesticide mai mari decât limitele maxime stabilite
în anexa nr. 2.
(2) In cazul produselor deshidratate şi procesate
pentru care nu sunt stabilite explicit limitele maxime, nivelul maxim de
reziduuri aplicabil este cel stabilit în anexa nr. 2, luându-se în considerare
creşterea concentraţiei produsă de procesul de deshidratare sau de diluarea din
timpul procesării. Se poate stabili un factor de corecţie de determinare a concentraţiei
şi/sau a diluţiei reale determinate pentru anumite produse uscate ori
procesate, în conformitate cu procedura comunitară.
(3) In cazul produselor alimentare compuse ce conţin
un amestec de ingrediente pentru care nu sunt stabilite limite maxime de
reziduuri, limitele maxime de reziduuri aplicate nu trebuie să depăşească
nivelurile stabilite în anexa nr. 2, ţinându-se cont de concentraţiile relative
ale ingredienţilor din amestec conform alin. (2).
(4) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară si
pentru Siguranţa Alimentelor poate, prin prelevarea de probe pentru control, să
se asigure de conformitatea cu limitele maxime la care se referă alin. (1).
Trebuie să fie realizate inspecţiile şi monitorizarea necesare în conformitate
cu Regulamentul (CE) nr. 882/2004 privind controalele oficiale efectuate pentru
a se asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru
animale şi cea privind alimentele şi cu regulile de sănătate şi de protecţie a
animalelor, precum şi cu orice alte prevederi legale privind monitorizarea
reziduurilor în produsele alimentare de origine animală.
Art. 5. - Atunci când pentru un produs ce aparţine unui grup menţionat în anexa nr. 1 s-a stabilit
de către Comisia Europeană o aplicare provizorie în Comunitatea Europeană a
unei limite maxime de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au fost stabilite sau
amendate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005, acel nivel este
indicat în anexa nr. 2 însoţit de o referinţă la acea procedură.
Art. 6. - (1) In înţelesul prezentei norme sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, statul
membru de origine este definit ca statul membru pe
al cărui teritoriu un produs menţionat la art. 1 alin. (1) este produs şi
comercializat legal sau pus în circulaţie liberă, iar statul membru de
destinaţie este statul membru în al cărui teritoriu un asfel de produs este introdus şi pus în
circulaţie pentru diverse operaţiuni, altele decât tranzitul către alt stat
membru sau ţară terţă.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor stabileşte limitele maxime de
reziduuri, permanent sau temporar, pentru produse menţionate la art. 1 alin. (1) aduse pe teritoriul României dintr-un
stat membru de origine, luând în considerare buna practică agricolă din statul
membru de origine şi fără a aduce atingere condiţiilor necesare pentru a
proteja sănătatea consumatorilor, în cazul în care nu s-au stabilit limite
maxime de reziduuri pentru aceste produse în conformitate cu prevederile art. 4
alin. (1) sau art. 5.
(3) Atunci când:
a) nu s-a stabilit limita
maximă de reziduuri pentru un produs menţionat la art. 1 alin. (1), în
conformitate cu art. 4 alin. (1) sau art. 5; şi
b) acel produs care respectă limitele maxime de
reziduuri aplicate de statul membru de origine a fost supus în România, ca stat
de destinaţie, unor măsuri cu scopul de a interzice sau restricţiona punerea sa
în circulaţie, pentru că produsul conţine limite de reziduuri de pesticide mai
mari decât nivelul maxim de reziduuri acceptat în România; şi
c) România este stat de destinaţie şi Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a introdus noi
limite maxime pentru reziduuri, fie a modificat limitele stabilite de
legislaţia naţională, fie a efectuat schimbări în controalele sale, care sunt
disproporţionate şi/sau discriminatorii comparativ cu cele pentru producţia
internă, sau limita maximă de reziduuri aplicată în România diferă substanţial
de nivelurile corespunzătoare stabilite de alt stat membru de destinaţie,
reprezentând un nivel disproporţionat de protecţie aplicat în România pentru
pesticidele ce poartă un risc similar ori pentru produsele alimentare sau
produsele agricole similare, trebuie
să se aplice următoarele prevederi excepţionale:
1. Atunci când România este stat membru de destinaţie,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
trebuie să comunice măsurile adoptate celuilalt stat membru în cauză şi
Comisiei Europene în decurs de 20 de zile de la aplicarea acestora. Notificarea
trebuie să furnizeze motivele pentru aceste măsuri.
2. Pe baza notificării menţionate la pct. 1,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor şi
autoritatea competentă a statului membru in cauză trebuie să se informeze
reciproc, fără întârziere, pentru a înlătura efectul prohibitiv şi restrictiv
al măsurilor adoptate, prin intermediul măsurilor convenite între ele;
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi
autoritatea competentă a statului membru în cauză trebuie să îşi trimită
reciproc, spre analiză, toate informaţiile necesare. In decursul unei perioade
de 3 luni de la notificarea menţionată la pct. 1, acestea trebuie să informeze
Comisia Europeană despre rezultatul acestor informări şi în special despre
măsurile pe care acestea intenţionează să le aplice, dacă acestea există,
incluzând limita maximă de reziduuri pe care acestea au convenit-o. Dacă
România este stat membru de origine, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să informeze
celelalte state membre ale Uniunii Europene despre rezultatul unor astfel de
contacte.
(4) Oricare dintre măsurile stabilite la alin. (2)
sau (3) trebuie să fie luate de un stat membru, luând în considerare
obligaţiile acestuia în baza art. 30-36 din Tratatul de instituire a
Comunităţii Economice Europene.
(5) Hotărârea Guvernului nr. 1.016/2004 privind
măsurile pentru organizarea şi realizarea schimbului de informaţii în domeniul
standardelor şi reglementărilor tehnice, precum şi al regulilor referitoare la
serviciile societăţii informaţionale între România şi statele membre ale
Uniunii Europene, precum si Comisia Europeană, publicată în Monitorul Oficial
al României, Partea I, nr. 664
din 23 iulie 2004, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Parlamentului
European şi a Consiliului 98/34/CE, nu trebuie să se aplice măsurilor adoptate şi notificate de
statele membre în conformitate cu alin. (3) al prezentului articol.
Art. 7. - In cazul produselor menţionate în anexa nr.
1, care se încadrează la poziţia 0401 din Tariful vamal comun al Uniunii
Europene, prelevarea de probe de control prevăzută trebuie să se realizeze la
ferma de lapte sau, dacă nu sunt livrate la o fermă de lapte, la punctul de
furnizare către consumator. Cu toate acestea, Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate dispune prelevarea de probe de
control în momentul în care aceste produse sunt puse pentru prima oară în
circulaţie.
Art. 8. - Inainte de data de 1 august a fiecărui an,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
trebuie să înainteze Comisiei Europene un raport cu privire la rezultatele
controalelor oficiale, monitorizarea efectuată şi măsurile luate în anul
anterior, în conformitate cu art. 4 sau, după caz, cu
art. 5.
Art. 9. - (1) Metodele de prelevare a probelor şi de
analiză de laborator necesare pentru realizarea controalelor, monitorizării şi
a altor măsuri prevăzute la art. 4 şi, atunci când este cazul, la art. 5
trebuie să fie stabilite în conformitate cu procedura comunitară. Existenţa
metodelor comunitare de analiză utilizate în caz de litigiu nu trebuie să
împiedice utilizarea în România a altor metode ştiinţifice valabile, capabile
să obţină rezultate comparabile.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să informeze celelalte state membre şi
Comisia Europeană despre utilizarea altor metode în conformitate cu alin. (1).
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică fără a
aduce atingere măsurilor comunitare de control şi inspecţie veterinară pentru
verificarea reziduurilor de pesticide în produsele menţionate la art. 1, în
special celor adoptate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 852/2004
privind igiena produselor alimentare, cu Regulamentul
(CE) nr. 882/2004, cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004
care stabileşte reguli specifice de igienă pentru alimente de origine animală,
cu Regulamentul (CE) nr. 854/2004 care stabileşte reguli specifice pentru
organizarea controalelor oficiale referitoare la produse de origine animală
destinate consumului uman şi conform Ordinului preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 231/2006
privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte reguli de sănătate
animală pentru importul în şi tranzitul prin Comunitatea Europeană al unor
ungulate vii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891 din 1 noiembrie 2006, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva 2004/68/CE.
Art. 10. - (1) In cazul în care
limita maximă fixată în anexa nr. 2 pune în pericol sănătatea oamenilor şi/sau
sănătatea animalelor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor poate institui măsuri pentru reducerea temporară a
limitei maxime admise pe teritoriul României.
(2) In acest caz, Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor notifică imediat statelor membre ale
Uniunii Europene şi Comisiei Europene măsurile luate, anexând o declaraţie ce
cuprinde motivele acestora. Măsurile pot fi menţinute până când Comisia
Europeană sau Consiliul ia o decizie conform procedurii comunitare.
Art. 11. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor informează Comisia Europeană cu privire la actele
normative şi prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei
norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Art. 12. - Anexele nr. 1 şi 2*) fac parte integrantă
din prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
ANEXA Nr. 1 la norma
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
Cod NC
|
Descriere
|
0201
|
Carne de bovine proaspăta sau refrigerată
|
0202
|
Carne de bovine congelată
|
0203
|
Carne de suine proaspăta, refrigerată sau congelată
|
0204
|
Carne de ovine sau caprine proaspătă,
refrigerată sau congelată
|
0205.00.00
|
Carne de cal, măgar şi catâr, proaspătă, refrigerată sau
congelată
|
0206
|
Organe comestibile de bovine, suine, ovine sau caprine, cal,
măgar, catâr şi asin, proaspete, refrigerate sau congelate
|
0207
|
Carne şi organe comestibile de pasăre de
la rubrica nr. 0105 (păsări de curte din specia Gallus
domesticus, raţe, gâşte, curcani, bibilici),
proaspete, refrigerate sau congelate
|
ex. 0208
|
Altă carne sau organe comestibile de porumbei domestici, iepuri
de casă şi vânat, proaspete, refrigerate sau
congelate
|
0209.00
|
Slănină fără carne macră şi grăsime de pasăre, netopită,
proaspătă, refrigerată, congelată, sărată prin saramurare, uscată sau afumată
|
0210
|
Carne şi organe comestibile sărate prin saramurare, uscate sau
afumate; făinuri comestibile şi prafuri din carne şi organe
|
0401
|
Lapte şi smântână, proaspete, neconcentrate şi neconţinând zahăr
sau alţi îndulcitori adăugaţi
|
0402
|
Lapte şi smântână, concentrate sau conţinând zahăr ori alţi
îndulcitori adăugaţi
|
0405.00
|
Unt sau alte grăsimi şi uleiuri derivate din lapte
|
0406
|
Brânză şi caş
|
0407.00
|
Ouă în coajă, proaspete, conservate sau preparate termic
|
0408
|
Ouă fără coajă şi gălbenuş de ou, proaspete, deshidratate,
preparate termic în abur sau prin fierbere in apă, turnate în forme,
congelate sau conservate pe altă cale, îndulcite sau nu prin adăugare de
zahăr ori alte materii îndulcitoare
|
1601.00
|
Cârnaţi şi alte produse asemănătoare din carne, organe sau sânge,
preparate alimentare bazate pe aceste produse
|
1602
|
Organe sau sânge, conservate sau altfel preparate
|
*) Anexele nr. 1 şi 2 sunt reproduse în facsimil.
ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară si pentru
siguranţa alimentelor
PARTEA A
Reziduuri de pesticide
|
Limite maxime în mg/kg (ppm)
|
|
Din grăsimea conţinută în carne, preparate din carne, organe comestibile şi grăsimi
animale, prevăzute în
anexa nr. 1 la poziţia NC:
0201; 0202; 0203; 0204;
0205 00 00; 0206; 0207;
ex. 0208; 0209 00; 0210;
1601 00 şi 1602, (1), (4)
|
Pentru lapte de vacă crud şi lapte de vacă integral,
prevăzute în anexa nr. 11a poziţia NC 0401,
pentru alte alimente
prevăzute la poziţia NC: 0401, 0402, 0405 00 şi
0406 în conformitate cu (2) (4)
|
Pentru ouă proaspete în coajă, ouă de pasăre şi
gălbenuş de ou, prevăzute în anexa nr. 1
la poziţia NC: 0407
00 şi 0408 (3), (4)
|
1.ALDRIN
2.DIELDRIN
(HEOD)
|
singuri sau combinaţi, exprimaţi ca dieldrin (HEOD)
|
0,2
|
0,006
|
0,02
|
3. CLORDAN (sumă de izomeri cis şi trans şi oxiclordan, exprimată
ca şi clordan)
|
0,05
|
0,002
|
0,005
|
4. DDT: sumă de p,p'-DDT, o,p'-DDT,p,p'-DDE şi p,p'-TDE (DDD)
exprimată ca DDT
|
1
|
0,04
|
0,05
|
5. ENDRIN
|
0,05
|
0,0008
|
0,005
|
6. HEPTACLOR - sumă de heptaclor şi heptaclor-epoxid exprimată
ca heptaclor
|
0,2
|
0,004
|
0,02
|
7. HEXACLORBENZEN (HCB)
|
0,2
|
0,01
|
0,02
|
8. HEXACLORCICLOHEXAN (HCH):
|
|
|
|
8.1. izomeralfa
|
0,2
|
0,004
|
0,02
|
8.2. izomer beta
|
0,1
|
0,003
|
0,01
|
8.3. izomer gama (Lindan)
|
2,0
ex. 0204
carne de oaie
1,0
pentru alte produse
|
0,008
|
0,1
|
9. CLORPIRIFOS
|
0,05*
ex. 0207
carne de pasăre
|
0,01*
|
0,01*
|
10. CLORPIRIFOS-METIL
|
0,05*
|
0,01*
|
0,01*
|
11. CIPERMETRIN, incluzând şi alte amestecuri ale
izomerilor constituenţi (sumă de izomeri)
|
0,05*
ex. 0207
carne de pasăre
0,2
pentru alte produse
|
0,02
|
0,05*
|
12. DELTAMETRIN
|
0,05*
ex. 0207
carne de pasăre
|
|
0,05*
|
12'. (cis-deltametrin) (d) (x)
|
ficat şi rinichi 0,03***
păsări şi produse de la
acestea 0,1
alte produse 0,5
|
0,05
|
0,05*
|
|
|
|
|
|
Reziduuri de pesticide
|
Limite maxime în mg/kg (ppm)
|
|
Din grăsimea conţinută în carne,
preparate din carne, organe
comestibile şi grăsimi animale, prevăzute în anexa nr. 1 la
poziţia NC: 0201; 0202; 0203; 0204; 0205 00 00; 0206;
0207;
ex. 0208; 0209 00; 0210;
1601 00 şi 1602, (1), (4)
|
Pentru lapte de vacă crud şi lapte
de vacă integral, prevăzute în
anexa nr. 11a poziţia NC 0401,
pentru alte alimente prevăzute la
poziţia NC: 0401, 0402, 0405 00 şi 0406 în conformitate cu
(2) (4)
|
Pentru ouă proaspete în coajă, ouă de
pasăre şi gălbenuş de ou, prevăzute în anexa
nr. 1 la poziţia NC: 0407 00 şi 0408 (3), (4)
|
13. FENVALERAT ŞI ESFENVALERAT
13.1. sumă de izomeri RR şi SS:
0207 carne de pasăre alte produse
0207 carne de pasăre alte produse
13.2. sumă de izomeri RR şi SR:
0207 carne de pasăre alte produse
0207 carne de pasăre alte produse
|
0,02*
0,2
0,02*
0,05
0,5
|
0,02*
0,02*
|
0,02*
0,02*
|
14. PERMETRIN (sumă de izomeri)
|
0,5
|
0,05
|
0,05
|
15. CIFLUTRIN, incluzând şi alte amestecuri ale izomerilor
constituenţi (sumă de izomeri)
|
0,05
|
0,02*
|
0,02*
|
16. LAMBDA-CIHALOTRIN, incluzând şi alte amestecuri ale
izomerilor constituenţi (sumă de izomeri)
|
0,5
(excepţie 0207
carne de pasăre)
0,02*
pentru 0207
carne de pasăre
|
0,05
|
0,02*
|
17. METIDATION
|
0,02*
|
0,02*
|
0,02*
|
18. PIRIMIPHOS-METIL
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
19. ENDOSULFAN
Reziduu: sumă de alfa şi beta endosulfan şi endosulfan sulfat, exprimată ca
endosulfan
|
0,1
|
0,004
|
0,1*
|
20. FENTIN
Reziduu: fentin exprimat sub formă de
trifineltin cation
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
21.FENBUTATINOXID
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
22. TRIAZOFOS
|
0,02*
|
0,02*
|
0,02*
|
22'. TRIAZOFOS (y)
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
23. DIAZINON
|
(a)
carne de porc şi pasăre
|
0,01*
|
(a)
|
24. DISULFOTON
Reziduu: sumă de disulfoton şi sulfona de disulfoton, exprimată ca disulfoton)
|
0,02*
|
0,02
|
0,02*
|
Reziduuri de pesticide
|
Limite maxime în mg/kg (ppm)
|
Din grăsimea conţinută în carne, preparate din carne, organe comestibile şi grăsimi
animale, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC:
0201; 0202; 0203; 0204; 0205 00 00; 0206; 0207;
ex. 0208; 0209 00; 0210;1601 00 şi 1602,
(1), (4)
|
Pentru lapte de vacă crud şi lapte de vacă integral,
prevăzute în
anexa nr. 11a poziţia NC 0401,
pentru alte alimente prevăzute la
poziţia NC: 0401, 0402, 0405 00 şi 0406 în conformitate cu
(2)' (4)
|
Pentru ouă proaspete în coajă, ouă de pasăre şi
gălbenuş de ou, prevăzute în anexa nr. 1
la poziţia NC: 0407
00 şi 0408 (3), (4)
|
25. DICOFOL
Reziduu: sumă de izomeri p, p' şi o,p'
|
0,5 carne de bovine, ovine şi caprine
0,1 came de pasăre
0,05* alte produse
|
0,02
|
0,05*
|
26. ARAMITE
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
27. CLORFENSON
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
28. CLOROXURON
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
29. CLORBENZID
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
30. METOXICLOR
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
31. 1,1-DICLORO-2,2-BIS (4-ETIL-FENIL-) ETAN
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
32. BARBAN
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
33. CLORBENZILAT
|
0,1*
|
0,1*
|
0,1*
|
34.AZINFOS-ETIL
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
34'. AZINFOS - ETIL (y)
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
35. PIRAZOFOS
|
0,02*
|
0,02*
|
0,1*
|
36. TECNAZEN
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
37. LINDAN
|
Carne de pasăre 0,7 (5) Alte produse 0,02*
|
0,001 (6)
|
0,1(5)
|
38. QUINTOZEN
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
39. PARATION
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
40. ABAMECTIN ( suma de avermectin B1a,
avermectin B1b şi izomer delta-8,9 de avermectin B1a)
|
0,02 ficat de vită (vezi
Regulamentul (CE) nr.
3425/1993
0,01* alte produse
|
0,005*
|
0,01*
|
41.BIFENTRIN
|
0,1 grăsime de vită 0,05 * alte
produse
|
0,01*
|
0,01*
|
42. BITERTANOL
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
43. BROMOPRILAT
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
44. FLUCITRINAT (sumă de izomeri, exprimată ca
fluctrinat)
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
45. METACRIFOS
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
46. PENCONAZOL
|
0,05*
|
0,01*
|
0,05*
|
47. PROCLORAZ (sumă de procloraz şi metaboliţii acestuia ce
conţin componentă de 2,4,6- triclorofenol, exprimată ca procloraz)
|
0,2 grăsime de bovine
2,0 ficat de bovine
0,5 rinichi de bovine
0,1* alte produse
|
0,02*
|
0,1*
|
48. PROFENOFOS
|
0,05*
|
0,01*
|
0,05*
|
Reziduuri de pesticide
|
Limite maxime în mg/kg (ppm)
|
Din grăsimea conţinută în carne, preparate din carne, organe
comestibile şi grăsimi animale, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC: 0201; 0202; 0203; 0204; 0205 00 00; 0206; 0207; ex. 0208; 0209 00;
0210; 1601 00 şi 1602, (1), (4)
|
Pentru lapte de vacă crud şi lapte de vacă integral,prevăzute în
anexa nr. 11la poziţia NC 0401, pentru alte alimente prevăzute la poziţia
NC: 0401, 0402, 0405 00 şi 0406 în conformitate cu (2) (4)
|
Pentru ouă proaspete în coajă, ouă de
pasăre şi gălbenuş de ou, prevăzute în
anexa nr. 1 la poziţia NC: 0407 00 şi
0408 (3), (4)
|
49. RESMETRIN, incluzanad alte amestecuri de
izomeri constituienţi (sumă de izomeri)
|
0,1*
|
0,1*
|
0,1*
|
50. TRIDEMORF
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
51. TRIADIMENOL ŞI TRIADIMEFON (suma de
triadimenol şi triadimefon)
|
0,1*
|
0,1*
|
0,1*
|
52. CICLANILIDĂ
|
0,01* (p)
|
0,01* (p)
|
0,01 *(p)
|
53. PENDIMETALIN
|
0,05* (q)
|
0,05* (q)
|
0,05*(q)
|
54. NITROFEN
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
55. Suma de compuşi de mercur
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
56. CAMFECLOR-sumă din trei compuşi indicatori Parlar Nr. 26, 50
şi 62 **
|
0,05** cu excepţia cărnii de pasăre
|
0,01*
|
|
57. 1,2-DICLORETAN
|
0,1*
|
0,1*
|
0.1*
|
58. BINAPACRIL
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
59. ETILEN OXID -sumă de etilen oxid şi 2
- cloretanol exprimat ca etilen oxid)
|
0,02*
|
0,02*
|
0,02*
|
60. CAPTAFOL
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
61. PICOXISTROBIN
|
0,05*** (b)
|
0,02*** (b)
|
0,05*** (b)
|
62. BROMOXINIL inclusiv esterii acestuia, exprimaţi ca bromoxinil
|
carne 0,05 (c) organe 0,20 (c)
|
0,01**** (c)
|
|
63. CLORPROFAM şi acid 4'-hidroxiclorprofam - 0 - sulfonic (4
-HSA), exprimaţi ca şi clorprofam
|
carne 0.05**** (c)
ficat 0,05**** (c)
rinichi 0,2 (c)
|
0,2 (c)
|
|
64. IOXINIL, inclusiv esterii acestuia, exprimaţi ca ioxinil
|
carne 0,05 (c) organe 0,20 (c)
|
0,01****(c)
|
|
65. PIRACLOSTROBIN
|
0,05**** (c)
|
0,01****(c)
|
0,05**** (c)
|
66. QUINOXIFEN
|
0,2 (c)
|
0,05 (c)
|
0,02**** (c)
|
67. TRIMETILSULFONIUM CATION, rezultat din utilizarea glifosatului
|
0,2 (c) rinichi de bovine
0,5 (c) ficat de bovine
0,2 (c) carne de bovine
0,1 (c) rinichi de pasăre
0,05****( c) altele
|
0,1 (c)
|
0,01**** (c)
|
68. CARBARIL(X)
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
Reziduuri de pesticide
|
Limite maxime în mg/kg (ppm)
|
Din grăsimea conţinută în carne, preparate din carne, organe comestibile şi grăsimi animale, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC: 0201; 0202; 0203; 0204; 0205 00 00; 0206; 0207; ex. 0208; 0209 00;
0210; 1601 00 şi 1602, (1), (4)
|
Pentru lapte de vacă crud şi lapte de vacă integral, prevăzute în
anexa nr. 11a poziţia NC 0401,
pentru alte alimente prevăzute la
poziţia NC: 0401, 0402, 0405 00 şi 0406 în conformitate cu
(2) (4)
|
Pentru ouă proaspete în coajă, ouă de pasăre şi
gălbenuş de ou, prevăzute în anexa nr. 1
la poziţia NC: 0407
00 şi 0408 (3), (4)
|
69. FENTION şi analogul oxigen al acestuia,
sulfoxizii şi sulfonele acestuia, exprimate ca fention (y)
|
0,05*
|
0,01*
|
----
|
70. CLORFENVINFOS - sumă de izomeri EşiZ(z)
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
* Indică limita minimă de determinare analitică.
** Parlar No. 26 2-endo,3-exo, 5-endo, 6-exo,
8,8,10,10-octacloroboman
Parlar No. 50 2-endo,3-exo, 5-endo, 6-exo,
8,8,9,10,10- nonaclorobornan
Parlar No. 62 2,2,5,5,8,9,9,10,10,
nonaclorobornan
*** Indică limita minimă pentru determinarea analitică.
**** Indică limita minimă pentru determinarea
analitică.
(1 ) In cazul
produselor alimentare cu conţinut de grăsime de 10% sau mai mic, reziduul este
raportat la greutatea totală a alimentului cu os. In acest caz limita maximă
este de 1/10 din valoarea raportată la conţinutul de grăsime, dar nu trebuie să
fie mai mică de 0,01 mg/kg.
(2) La determinare de reziduuri din laptele de vacă crud şi lapte de vacă integral trebuie să
se ia ca bază un conţinut de grăsime
de 4%. Pentru laptele crud şi laptele integral, provenite de la alte animale,
reziduurile se exprimă raportat la grăsime.
Pentru alte alimente prevăzute de anexa nr. 1 la
poziţiile CN 0401, 0402, 0405 00 şi 0406:
a) cu un conţinut de grăsime mai mic de 2% din
greutate, limita maximă se ia la jumătate din cea pentru lapte crud şi lapte de
vacă integral;
b) cu un conţinut de grăsime de 2% sau mai mare din
greutate, limita maximă este exprimată în mg/kg, raportată la grăsime. In acest
caz limita maximă este de 25 de ori mai mare decât cea pentru lapte crud şi
lapte de vacă integral.
( 3) Pentru ouă şi
produse din ouă cu un conţinut de grăsime mai mare de 10% limita maximă este
exprimată în mg/kg, raportată
la grăsime.
In acest caz limita maximă este de 10 ori mai mare
decât limita pentru ouă proaspete.
(4 ) Notele (1), (2) şi (3)
nu se aplică în cazul în care este indicată limita minimă de determinare
analitică.
(5 ) Aceste limite
maxime de reziduuri (LMR) sunt bazate pe codexul LMR şi nu rezultă din
utilizarea produselor fitosanitare.
( 6) Pe baza datelor
monitorizării.
(a) Dacă până la cel
târziu 1 iulie 2000 nu au fost adoptate niveluri, se aplică următoarele
niveluri maxime: 0,05*.
(b) Indică limita
maximă provizorie de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au
fost stabilite sau amendate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este amendată, această limită rămâne definitivă de la 13 septembrie
2009.
(c) Indică limita
maximă provizorie de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au
fost stabilite sau amendate în conformitate cu
Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este amendată, această limită rămâne definitivă de la 10 noiembrie 2009.
(d) Limita maximă
temporară de reziduuri, valabilă până la 1 noiembrie 2007, până la revizuirea
la nivel comunitar a anexei III
la Directiva 91/414/CEE, transpusă în legislaţia naţională prin Ordinul comun
al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al ministrului mediului
şi gospodăririi apelor nr. 421/809/687/2005, publicat
în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 771
bis, din 24 august 2005, şi a reînregistrării formulărilor deltametrinului în România.
(p) Indică limita maximă provizorie de reziduuri pentru
produsele agricole destinate utilizării la care se referă autorizaţia acestor produse, care au fost stabilite
sau amendate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este amendată, această limită rămâne
definitivă de la 14 iulie 2007.
(q) Indică limita maximă provizorie de reziduuri pentru
produsele agricole destinate utilizării la care se referă autorizaţia acestor produse, care au fost stabilite
sau amendate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este amendată, această limită rămâne
definitivă de la 31 decembrie 2007.
(x) Se aplică de la
30 decembrie 2006.
(y) Se aplică de la
21 ianuarie 2007.
(z) Se aplică de la
21 ianuarie 2008.
PARTEA B
Reziduuri de pesticide
|
Limite maxime în mg/kg (ppm)
|
Din carne, inclusiv grăsime, preparate din carne, organe comestibile şi grăsime
animală, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC: 0201;
0202; 0203; 0204; 0205 00 00; 0206; 0207; ex. 0208; 0209 00; 0210; 1601 00 şi 1602
|
Pentru lapte şi produse din lapte, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC 0401,
0402, 0405 00 şi 0406
|
Pentru ouă proaspete în
coajă, ouă şi gălbenuş de ou, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC: 0407
00 şi 0408
|
1 ACEFAT
|
0,02*
|
0,02*
|
0,02*
|
2. CARBENDAZIM şi TIOFONATEMETIL exprimaţi ca şi carbendazim
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
3. CLOROTALONIL
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
4. GLIFOSAT
|
2 (f) rinichi de bovine
0,2 (f) ficat de bovine
0,5 (f) rinichi de porc
0,1 (f) rinichi de pasăre
0,05* (f) altele
|
0,01 *(f)
|
0,01* (f)
|
5. IMAZALIL
|
0,02*
|
0,02*
|
0,02*
|
6. MANCOZEB
7. MANEB
8. METIRAM
9. PROPINEB
10. ZINEB
|
sumă exprimată
ca şi CS2
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
|
|
|
|
|
11.METAMID0F0S
|
0,01*
|
0,01*
|
0,05*
|
12. IPRODION
13. PROCIMIDON
14. VINCLOZOLIN
|
sumă de compuşi şi metaboliţi conţinând
componentă
de 3,5- dicloranilină,
exprimată în 3,5- dicloranilină)
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
15. FENARIMOL
|
ex. 0208 (a)
ficat + rinichi
0,02* alte produse
|
0,02*
|
0,02*
|
16. METALAXIL
|
0,5*
|
0,05*
|
0,05*
|
17. BENALAXIL
|
0,5*
|
0,05*
|
0,05*
|
18. DAMINOZID - sumă de daminozid şi 1,1-dimetilhidrazina,
exprimată ca daminozid)
|
0,05
|
0,05*
|
0,05*
|
19. ETEFON
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
20. PROPICONAZOL
|
0,1 (e) ficat de rumegătoare
0,01*
alte produse de origine
animală
|
0,01* (e)
|
0,01* (e)
|
21. CARBOFURAN - sumă de carbofuran şi
3-hidroxicarbofuran, exprimată ca şi carbofuran
|
0,1*
|
0,1*
|
0,1*
|
2. CARBOSULFAN
|
0,5*
|
0,05*
|
0,05*
|
23. BENFURACARB
|
0,5*
|
0,05*
|
0,05*
|
24. FURATIOCARB
|
0,5*
|
0,05*
|
0,05*
|
25. METOMIL
26.TIODICARB
|
reziduu: sumă de metomil şi tiodicarb exprimată ca metomil
|
0,02*
|
0,02*
|
0,02*
|
27. AMITRAZ inclusiv metaboliţii care conţin componentă de
2,4-dimetilanilină, exprimaţi ca amitraz
|
0,05* păsări
|
|
0,01*
|
Reziduuri: amitraz împreună cu metaboliţii care conţin
2,4-dimetilanilină exprimaţi ca amitraz
|
0,02*
|
|
|
28. ALDICARB - reziduu: sumă de aldicarb, sulfoxidul şi sulfona
acestuia, exprimată ca aldicarb
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
29. TIABENDAZOL - reziduu: sumă de tiabendazol şi
5-hidroxitiabendazol
|
0,1 (cu excepţia cărnii
şi altor produse
de la ovine, bovine
şi caprine)
|
|
0,1*
|
30. TRlFORIN
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
31.PROPOXUR
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
32. PROPIZAMIDĂ
Reziduu: sumă de propizamidă şi toţi metaboliţii
conţinând fracţiuni de acid 3,5-dicloro-benzoic, exprimată în propizamidă
|
0,05
grăsime, ficat, rinichi
0,02*
alte produse
|
0,01*
|
0,02*
|
33. FORAT - sumă de forat şi analogul oxigenat al acestuia şi
sulfoxidul şi sulfona sa, exprimată ca forat
|
0,05*
|
0,02*
|
0,05*
i
|
34. CLORMEQUAT: ficat de pui
rinichi de bovine
ficat de bovine
altele
|
0,05
0,2
0,1
0,05*
|
0,05
|
0,05*
|
|
|
|
|
|
|
Reziduuri de pesticide
|
Limite maxime în mg/kg (ppm)
|
Din carne, inclusiv grăsime, preparate
din carne, organe comestibile
şi grăsime animală, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC: 0201; 0202; 0203; 0204; 0205 00 00; 0206; 0207; ex. 0208; 0209 00;
0210; 1601 00 şi 1602
|
Pentru lapte şi produse din lapte, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC 0401,
0402, 0405 00 şi 0406
|
Pentru ouă proaspete în
coajă, ouă şi gălbenuş de ou, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC: 0407
00 şi 0408
|
35. DICOFOL - reziduu: 1,1-bis-(paraclorfenol) -2,2-dicloretanol
(p,p'-FW 152), exprimat ca dicofol
|
1.0 ficat de bovine, ovine şi caprine
|
|
|
36. AZOXISTROBIN
0,05*
|
0,05*
alte produse de origine
animală
|
0,01*
|
|
37. CLORBUFAM
|
0,05*
|
0,05*
|
|
38. DIALLAT 0,2*
|
0,2*
|
0,2*
|
|
39. KRESOXIM METIL- reziduu: 490M9(1)
pentru lapte şi 490M1 (2) pentru carne, ficat, grăsime şi
rinichi, exprimat ca şi kresoxim metil
|
0,02* (p) came, ficat,
grăsime
0,05 (p) rinichi
|
0,05* (p)
|
|
40. KRESOXIM METIL
|
|
|
0,02* (p)
|
41. ACID CARBOXILIC SPIROXAMINĂ, exprimat ca spiroxamină
|
0,2 (p) ex 0206 rinichi,
ficat
0,05 (p)* alte produse
|
0,02 (p)
|
0,05 (p)*
|
42. DINOTERB
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
43. DNOC
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
44. PROFAM
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
45. MONOLINURON
|
0,05*
|
0,05*
|
0,05*
|
46. PROHEXADIONĂ- prohexadionă şi săruruile acesteia, exprimate
ca prohexadionă
|
0,05 (a)*
|
0,01 (a)*
|
0,05 (a)*
|
47. FLUROXIPIR
|
0,5(a) ex 0206 rinichi
0,05*(a) alte produse
|
0,05*(a)
|
0,05*(a)
|
48. PIMETROZIN
|
0,01 *(a)
|
0,01 *(a)
|
0,01 *(a)
|
49. BENTAZON
|
0,05 (a)*
|
0,02 (a)*
|
0,05 (a)*
|
50. PIRIDAT - sumă de piridat.şi produsul de hidroliză al
acestuia CL 9673(6-clor-4-hidorxi-3-fenilpiridazin), exprimată ca piridat
|
rinichi, exceptând pasărea 0,4(a)
alte produse 0,05(a)*
|
0,05 (a)*
|
0,05 (a)*
|
51. OXIDEMETONMETIL - sumă de oxidemetonmetil şi
demeton-S-metilsulfonă, exprimată ca oxidemetonmetil
|
0,02*
|
0,02*
|
0,02*
|
52. AZOCICLOTIN şi CIHEXATIN - sumă de azociclotin şi cihexatin
exprimată ca cihexatin
|
0,2 carne de bovine 0,05* alte produse
|
0,05*
|
0,05*
|
53. ACID FENPROPIMORF CARBOXILIC (BF 421-2) exprimat ca
fenpropimorf
|
0,3 ficat de bovine, caprine, suine şi ovine 0,05 rinichi de bovine, caprine, suine şi ovine
0,01*carne, grăsime, organe
comestibile de pasăre
0,02 carne de bovine,
caprine, suine şi ovine
0,01 alte produse
|
0,01
|
0,01*
|
Reziduuri de pesticide
|
Limite maxime în mg/kg (ppm)
|
Din carne, inclusiv grăsime, preparate
din carne, organe comestibile
şi grăsime animală, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC: 0201; 0202; 0203; 0204; 0205 00 00; 0206; 0207;
ex. 0208; 0209 00; 0210; 1601 00 şi 1602
|
Pentru lapte şi produse din lapte, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC 0401,
0402, 0405 00 şi 0406
|
Pentru ouă proaspete în
coajă, ouă şi gălbenuş de ou, prevăzute în anexa nr. 1 la poziţia NC: 0407
00 şi 0408
|
54. CIROMAZIN
|
0,05* toate produsele exceptându-le pe
cele provenite de la ovine
|
0,02*
|
0.2
I
|
55. CLOFENTAZIN - suma tuturor compuşilor care conţin componentă
de 2-clorbenzoil, exprimată ca şi clofentazină
|
0,1 ficat de bovine, ovine
şi caprine
0,05* alte produse
|
0,05*
|
0,02*
|
56. ALFA-(3-HIDROXIBUTIL)-ALFA- (4 CLOR
-FENIL)-1H-1,2,4-TRIAZOL-1-PROPAN NITRIL (RH9090) exprimat ca miclobutanil
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
57. 2,4 - D
|
rinichi (cu excepţia păsărilor) 1 (b)
altele 0,05* (b)
|
0,01* (b)
|
0,01* (b)
|
58. FAMOXADON
|
0,05* (c)
|
0,05* (c)
|
0,05* (c)
|
59. SULFOSULFURON
|
0,05* (°)
|
0,05* (c)
|
0,05* (c)
|
60. FENHEXAMID
|
0,05* (c)
|
0,05* (c)
|
0,05* (c)
|
61. ACIBENZOLAR-S-METIL
|
0,02* (c)
|
0,02* (c)
|
0,02* (c)
|
62. DIQUAT
|
0,05* (c)
|
0,05* (c)
|
0,05* (c)
|
63. ISOPROTURON
|
0,05* (c)
|
0,05* (c)
|
0,05* (c)
|
64. ETOFUMESAT - sumă de etofumesat şi metabolitu l2,3-dihidro-3,3-dimetil-2-oxo-benzofuranil-5-metan sulfonat
exprimat ca etofumesat)
|
0,1* (c)
|
0,1* (c)
|
0,1* (c)
|
65. 2,4 - DB
|
0,05* (d) carne
0,1 (d) ficat, rinichi
|
0,01* (d)
|
0,05* (d)
|
66. OXASULFURON
|
0,05* (d)
|
|
|
67. ACEFAT
|
0,02*
|
0,02*
|
0,02*
|
68. PARATION-METIL - sumă de Paration-metil şi paraoxon-metil
exprimată ca Paration-metil
|
0,02*
|
0,02*
|
0,02*
|
69. FENAMIFOS - sumă de fenamifos şi sulfoxidul şi sulfona
acestuia, exprimată ca fenamifos
|
0,01*
|
0.005*
|
0,01*
|
70. DINOSEB
|
0,01*
|
0,01*
|
0,01*
|
71. FENMEDIFAM: metil-N-(3-hidroxifenil) carbamat (MHPC)
exprimat ca fenmedifam (z)
|
0,05* (p)
|
0,05* (p)
|
0,05* (p)
|
* Indică limita minimă de determinare analitică.
(a) De la 1 iulie 2002, şi cu excepţia cazului în care
se adoptă alte limite, se aplică următoarea limită maximă: 0,02.
(p) Indică limita maximă provizorie de reziduuri.
(1) 490 M9= acid 2-[2-(4-hidroxi-2
metilfenoximetil)fenil]-2-metoxi-imino- acetic
(2) 490 M1= acid 2-metoxiimino-2-[2-(o-toliloximetil)fenil]acetic
(a) Indică limita
maximă provizorie de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au fost stabilite sau
amendate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005: toate limitele
maxime provizorii de reziduuri pentru aceste reziduuri de pesticide sunt
considerate definitive în conformitate cu art. 23 al Hotărârii Guvernului nr.
1559/2004 privind procedura de omologare a produselor de protecţie a plantelor
în vederea plasării pe piaţă şi a utilizării lor pe teritoriul României,
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 955 din 19 octombrie 2004, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva 91/414/CEE.
(b) Indică limita
maximă provizorie de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au fost stabilite sau
amendate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este
amendată, această limită rămâne definitivă.
(c) Indică limita
maximă provizorie de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au fost stabilite sau
amendate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este
amendată, această limită rămâne definitivă de la 14 iulie 2007.
(d) Indică limita
maximă provizorie de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au fost stabilite sau amendate în
conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este amendată, această limită rămâne
definitivă de la 31 decembrie 2007.
(e) Indică limita
maximă provizorie de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au fost stabilite sau amendate în
conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este amendată, această limită rămâne definitivă
de la 13 septembrie 2009.
(f) Indică limita
maximă provizorie de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au
fost stabilite sau amendate în conformitate cu
Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este amendată, această limită rămâne definitivă de la 10 noiembrie 2009.
(q) Indică limita
maximă provizorie de reziduuri pentru produsele agricole destinate utilizării
la care se referă autorizaţia acestor produse, care au fost stabilite sau amendate în conformitate cu
Regulamentul (CE) nr. 396/2005: dacă nu este amendată, această limită devine definitivă cu efect din 9 august
2010.
(z) se aplică de la
21 ianuarie 2008.
|