Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 241 din 6 octombrie 2006

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileste reguli specifice privind controalele oficiale pentru Trichinella in carne

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 896 din 3 noiembrie 2006



Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,

văzând Referatul de aprobare nr. 86.607 din 25 septembrie 2006, întocmit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor    emite prezentul ordin.

Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară care stabileşte reguli specifice privind controalele oficiale pentru Trichinella în carne, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă orice alte dispoziţii contrare.

Art. 4. - Prezentul ordin preia în legislaţia naţională prevederile Regulamentului Comisiei nr. 2.075/2005/CE care stabileşte reguli specifice privind controalele oficiale pentru Trichinella în carne, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 338 din 22 decembrie 2005, p. 27.

Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2007.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Marian Avram

ANEXĂ

NORMĂ   SANITARĂ   VETERINARĂ

care stabileşte reguli specifice privind controalele oficiale pentru Trichinella în carne

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

ARTICOLUL 1

Definiţie

In scopurile prezentei norme sanitare veterinare, „Trichinella" înseamnă orice nematod care aparţine speciilor din genul Trichinella.

CAPITOLUL II

Obligaţiile autorităţilor competente şi ale operatorilor cu activitate în domeniul alimentar

ARTICOLUL 2

Prelevarea probelor din carcase

(1)  Din carcasele suinelor domestice trebuie să se preleveze probe în mod sistematic în abatoare, ca parte a examinării post-mortem.

(2)  Trebuie colectată o probă din fiecare carcasă, care va fi examinată pentru Trichinella într-un laborator desemnat de autorităţile competente, utilizând una dintre următoarele metode de detecţie:

a)  metoda de detectare de referinţă, stabilită în cap. I al anexei nr. 1; sau

b)  o metodă echivalentă de detectare stabilită în cap. II al anexei nr. 1.

(3)    In aşteptarea rezultatelor examenului pentru evidenţierea prezenţei Trichinella şi cu condiţia unei trasabilităţi depline garantate de către operatorul cu activitate în domeniul alimentar:

a)  aceste carcase pot fi tranşate în maximum 6 părţi, în abator sau într-o unitate de tranşare situată în incinta abatorului;

b)   prin derogare de la lit. a) şi ca urmare a aprobării autorităţii competente, aceste carcase pot fi tranşate într-o unitate de tranşare integrată abatorului sau separată de acesta, cu condiţia ca:

(i)     procedura să fie sub supravegherea autorităţilor competente;

(ii) o carcasă sau părţi ale acesteia să nu fie destinate mai multor unităţi de tranşare;

(iii) unitatea de tranşare să fie situată pe teritoriul României; şi

(iv) în cazul unui rezultat pozitiv toate părţile vor fi declarate neconforme consumului uman.

(4)   Carcasele cailor, mistreţilor şi ale altor animale de crescătorie sau sălbatice, susceptibile de infestare cu Trichinella, trebuie supuse sistematic la prelevarea de probe, în abatoare sau în unităţile în care se manipulează vânatul, ca parte a examinării post-mortem.

(5)   Această prelevare de probe nu trebuie să fie efectuată în cazul în care autorităţile competente, ca urmare a unei evaluări a riscului, au stabilit că riscul de contaminare cu Trichinella a unei specii particulare de crescătorie sau sălbatice este neglijabil.

(6)  Trebuie să se preleveze o probă din fiecare carcasă, care va fi examinată, în concordanţă cu anexele nr. 1 şi 3, într-un laborator desemnat de autorităţile competente.

ARTICOLUL 3

Derogări

(1)  Prin derogare de la art. 2 alin. (1), carnea de suine domestice care a fost supusă unui tratament de congelare în concordanţă cu prevederile anexei nr. 2 şi sub supravegherea autorităţilor competente se exclude de la examinarea pentru Trichinella.

(2)   Prin derogare de la art. 2 alin. (1), carcasele şi carnea suinelor domestice destinate exclusiv îngrăşării şi tăierii se exclud de la examinarea pentru Trichinella în cazul în care animalele provin dintr-o:

a)   exploataţie sau categorie de exploataţii recunoscute oficial de autorităţile competente ca libere de Trichinella, în concordanţă cu procedurile stabilite la cap. II al anexei nr. 4;

b)   regiune unde riscul prezenţei Trichinella la suinele domestice este oficial recunoscut ca fiind neglijabil, ca urmare a:

(i) înaintării către Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene a unei notificări în acest sens din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, împreună cu un raport iniţial care va conţine informaţiile stabilite la cap. II lit. D al anexei nr. 4; şi

(ii) aprobării regiunii ca regiune care prezintă un risc neglijabil de prezenţă a Trichinella, în concordanţă cu procedura comunitară. Dacă regiunea este recunoscută ca regiune cu risc scăzut în ceea ce priveşte prezenţa Trichinella, suinele domestice provenite din aceste regiuni vor fi excluse de la examinarea pentru Trichinella în momentul sacrificării.

(3)   In cazul în care se aplică derogările la care se referă alin. (2), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va transmite Comisiei Europene un raport anual conţinând informaţiile la care se referă cap. II lit. D al anexei nr. 4, în concordanţă cu art. 9 alin. (1) din Norma sanitară veterinară referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 2 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva 2003/99/CE.

(4) In cazul în care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu prezintă informaţiile solicitate sau acest raport este nesatisfăcător pentru scopul prezentului articol, derogarea încetează să fie aplicată în România.

ARTICOLUL 4

Examenul pentru detectarea Trichinella si aplicarea mărcii de sănătate

(1)   Carcasele menţionate la art. 2 sau părţi ale acestora, cu excepţia celor la care se referă art. 2 alin. (2) lit. b), nu pot părăsi locaţiile înainte ca rezultatul examenului pentru detectarea Trichinella să fie demonstrat a fi negativ.

(2)   In mod similar, alte părţi ale animalului destinat consumului uman sau animal, care conţin ţesut muscular striat, nu pot părăsi locaţiile înainte ca rezultatul examenului pentru detectarea Trichinella să fie demonstrat a fi negativ.

(3)   Deşeurile de origine animală şi subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi care nu conţin musculatură striată pot părăsi locaţiile înainte ca rezultatele examenului pentru detectarea Trichinella să fie disponibile. Totuşi, autorităţile competente pot solicita un examen pentru detectarea Trichinella sau un tratament prealabil al subproduselor de origine animală ce urmează să fie efectuat înainte de a se permite părăsirea locaţiilor.

(4)  In cazul în care în abator este instituită o procedură pentru a se asigura că nicio parte din carcasele examinate nu părăseşte locaţia până ce rezultatele examenului pentru detectarea Trichinella se constată a fi negative, iar procedura este aprobată oficial de autorităţile competente, marca de sănătate prevăzută la art. 5 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 955/2005 privind aprobarea Regulilor specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produse de origine animală destinate consumului uman, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 806 din 5 septembrie 2005, ce transpune în legislaţia naţională prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE, poate fi aplicată înainte ca rezultatele examenului pentru detectarea Trichinella să fie disponibile.

ARTICOLUL 5

Instruire

Autorităţile competente trebuie să se asigure ca tot personalul care participă la examinarea probelor pentru detectarea Trichinella să fie instruit în mod corespunzător şi să participe la:

a)   un program de control al calităţii testelor utilizate pentru detectarea Trichinella; şi

b)   o evaluare regulată a testelor, a înregistrărilor şi a procedurilor de analiză utilizate în laborator.

ARTICOLUL 6

Metode de detectare

(1) Metodele de detectare stabilite la cap. I şi II ale anexei nr. 1 se utilizează pentru a examina probele, aşa cum este menţionat la art. 2:

a)   în cazul în care există un motiv pentru care se suspectează o infestare cu Trichinella; sau

b)  în cazul în care probele provin din aceeaşi exploataţie în care anterior au existat rezultate pozitive, folosindu-se metoda trichineloscopică menţionată la art. 16 alin. (1).

(2) Toate probele pozitive vor fi trimise la laboratorul naţional de referinţă sau la laboratorul comunitar de referinţă pentru determinarea speciilor de Trichinella implicate.

ARTICOLUL 7

Planuri de contingenţă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să pregătească un plan de contingenţă până la 31 decembrie 2006, schiţând toate măsurile care urmează să fie luate în cazul în care testarea probelor la care fac referire art. 2 şi 16 confirmă prezenţa Trichinella. Planul trebuie să includă detalii despre:

a)  trasabilitatea carcasei/carcaselor infestate şi părţi ale acestora care conţin ţesut muscular;

b)  măsuri pentru tratarea carcasei/carcaselor infestate şi a părţilor acestora;

c)   investigarea sursei infestării şi răspândirii în fauna sălbatică;

d)  orice măsuri ce vor fi adoptate la nivel de comerţ cu amănuntul sau la nivel de consumator;

e)  măsuri ce vor fi luate în cazul în care în abator nu se poate identifica carcasa infestată;

f)  determinarea speciei de Trichinella implicate.

ARTICOLUL 8

Recunoaşterea exploataţiilor oficial libere de Trichinella

Autoritatea competentă poate recunoaşte oficial exploataţii sau categorii de exploataţii ca libere de Trichinella, în cazul în care sunt îndeplinite următoarele cerinţe:

a)  în cazul exploataţiilor, cerinţele stabilite la cap. I şi cap. II lit. A, B şi D ale anexei nr. 4;

b)  în cazul categoriilor de exploataţii, cerinţele stabilite la cap. II lit. C şi D ale anexei nr. 4.

ARTICOLUL 9

Obligaţia operatorilor cu activitate în domeniul alimentar de a informa

Operatorii cu activitate în domeniul alimentar din exploataţiile recunoscute ca fiind libere de Trichinella trebuie să informeze autorităţile competente despre orice cerinţă care nu mai este îndeplinită, aşa cum este stabilită la cap. I şi cap. II lit. B ale anexei nr. 4, sau despre orice modificare ce ar putea afecta statusul de liber de Trichinella al exploataţiei.

ARTICOLUL 10

Inspecţia exploataţiilor libere de Trichinella

(1)  Autoritatea competentă trebuie să se asigure că în exploataţiile declarate libere de Trichinella sunt efectuate inspecţii periodice.

(2)  Frecvenţa inspecţiilor se bazează pe analiza gradului de risc, luându-se în considerare istoricul bolii şi prevalenta, constatările anterioare, zona geografică, fauna sălbatică locală sensibilă, metodele de creştere, supraveghere veterinară şi conformarea crescătorilor.

(3) Autoritatea competentă se asigură că toate scroafele şi vierii de reproducţie care provin din exploataţii libere de Trichinella sunt examinaţi în concordanţă cu art. 2 alin. (1).

ARTICOLUL 11

Programe de monitorizare

(1)   Autoritatea competentă va implementa un program de monitorizare a suinelor domestice, cailor şi altor specii de animale sensibile la Trichinella, care provin din exploataţii sau categorii de exploataţii recunoscute ca fiind libere de Trichinella ori din regiuni în care riscul de infestare a porcilor domestici cu Trichinella este recunoscut ca fiind neglijabil, pentru a verifica dacă animalele sunt într-adevăr libere de Trichinella.

(2)  In programul de monitorizare se stabilesc frecvenţa testelor, numărul de animale care urmează să fie testate şi planul de prelevare a probelor. In acest scop sunt prelevate şi examinate probe de carne pentru detectarea prezenţei parazitului Trichinella, în concordanţă cu cap. I sau II al anexei nr. 1.

(3)   Programul de monitorizare poate include metode serologice, ca instrument suplimentar, în momentul în care se validează un test corespunzător de către laboratorul comunitar de referinţă.

ARTICOLUL 12

Retragerea recunoaşterii oficiale de exploataţii libere de Trichinella sau de regiuni cu un nivel de risc neglijabil

(1) In cazul în care suine domestice sau alte specii de animale cu risc de infestare cu Trichinella, provenind dintr-o exploataţie recunoscută oficial a fi liberă de Trichinella, prezintă rezultate pozitive la testele pentru detectarea Trichinella, autoritatea competentă trebuie fără întârziere:

a)   să retragă recunoaşterea oficială a exploataţiei ca liberă de Trichinella;

b)   să examineze toate suinele domestice în timpul tăierii, în concordanţă cu art. 2 alin. (1), şi să dispună efectuarea de teste serologice la toate animalele cu risc de infestare cu Trichinella din exploataţie, imediat ce un test corespunzător a fost validat de laboratorul comunitar de referinţă;

c)   să urmărească şi să testeze toate animalele de reproducţie sosite în exploataţie şi, în măsura posibilităţilor, toate cele care au părăsit exploataţia în cursul a cel puţin 6 luni precedente rezultatelor pozitive; în acest scop sunt prelevate probe de carne şi examinate pentru detectarea prezenţei parazitului Trichinella, utilizându-se metodele de detectare prevăzute la cap. I şi II ale anexei nr. 1; este posibilă utilizarea unui test serologic imediat ce un test corespunzător este validat de laboratorul comunitar de referinţă;

d)   în măsura în care este fezabil, să investigheze răspândirea infestaţiei parazitare datorate distribuţiei de carne provenită de la suine domestice tăiate în perioada precedentă rezultatelor pozitive;

e)  să informeze Comisia Europeană şi statele membre ale Uniunii Europene;

f)  să iniţieze o anchetă epidemiologică pentru a elucida cauza infestării;

g) să crească frecvenţa testelor în baza şi în scopul programului de monitorizare, prevăzut la art. 11;

h) să ia măsuri adecvate, în cazul în care în abator orice carcasă infestată nu se poate identifica, care să includă:

(i) creşterea dimensiunilor fiecărei probe de carne colectate pentru analize din carcasele suspecte; sau

(ii) declararea carcaselor ca fiind improprii consumului uman; şi

(iii) întreprinderea de măsuri corespunzătoare în vederea eliminării carcaselor suspecte sau părţilor acestora şi a celor cu rezultate pozitive.

(2)  Autoritatea competentă revocă recunoaşterea oficială a exploatatiilor sau categoriilor de exploataţii libere de Trichinella, în cazul în care:

a)    oricare dintre condiţiile stabilite la cap. I sau II al anexei nr. 4 nu mai este îndeplinită;

b)    rezultatele testelor serologice sau rezultatele analizelor de laborator după prelevarea de probe de la suine tăiate arată că exploataţia sau categoria de exploataţii nu mai poate fi considerată liberă de Trichinella.

(3)   Atunci când informaţiile obţinute din programul de monitorizare sau programul de monitorizare a faunei sălbatice indică faptul că o regiune nu mai poate fi considerată regiune în care riscul de infestare cu Trichinella la suinele domestice este recunoscut a fi neglijabil, Comisia Europeană elimină regiunea de pe listă şi informează celelalte state membre ale Uniunii Europene.

(4)  Ca urmare a revocării recunoaşterii, exploataţiile pot fi recunoscute din nou ca fiind oficial libere de Trichinella imediat ce problemele identificate au fost soluţionate şi cerinţele stabilite la cap. II lit. A din anexa nr. 4 sunt îndeplinite, pentru satisfacerea solicitărilor autorităţilor competente.

CAPITOLUL III

Import

ARTICOLUL 13

Cerinţe de sănătate pentru import

(1)   Carnea speciilor de animale care pot fi purtătoare de Trichinella, care conţine musculatură striată şi care provine dintr-o ţară terţă, poate fi importată în Comunitatea Europeană numai dacă a fost examinată pentru detectarea Trichinella în ţara terţă respectivă înaintea exportului.

(2)  Acest examen trebuie să fie efectuat, în concordanţă cu art. 2, din întreaga carcasă sau, acolo unde nu este posibil, din fiecare jumătate, sfert, parte sau secţiune a acesteia.

ARTICOLUL 14

Derogări de la art. 13

(1) Carnea de suine domestice poate fi importată fără să fi fost supusă examenului la care se face referire la art. 13, cu condiţia ca aceasta să provină dintr-o exploataţie a unei ţări terţe care a fost recunoscută de Comunitatea Europeană ca fiind oficial liberă de Trichinella, în concordanţă cu art. 13 din Regulile specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la produse de origine animală destinate consumului uman, denumite în continuare Reguli specifice, prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 955/2005, pe baza unei solicitări din partea autorităţii competente a ţării respective, însoţită de un raport către Comisia Europeană care furnizează dovezi despre faptul că cerinţele stabilite la cap. I al anexei nr. 4 sunt îndeplinite.

(2) Carnea suinelor domestice poate fi importată fără să fi fost supusă examenului la care se referă art. 13, cu condiţia ca aceasta să fi fost supusă unui tratament prin congelare în concordanţă cu anexa nr. 2, efectuat sub supravegherea autorităţii competente din ţara terţă.

ARTICOLUL 15

Documente

(1)  Certificatul de sănătate care însoţeşte importurile de carne, după cum este menţionat la art. 13, este susţinut de o declaraţie a medicului veterinar oficial care atestă următoarele:

a)   carnea a fost examinată în ţara terţă de origine în concordanţă cu art. 13; sau

b)   carnea îndeplineşte cerinţele stabilite la art. 14 alin. (1) sau (2).

(2)   Acel document în original însoţeşte lotul, în afara cazului în care a fost acordată o derogare în concordanţă cu art. 14 alin. (4) din Regulile specifice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 955/2005, ce transpune în legislaţia naţională prevederile Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene nr. 854/2004/CE.

CAPITOLUL IV

Prevederi tranzitorii şi finale

ARTICOLUL 16

Prevederi tranzitorii

(1)   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate permite utilizarea metodei trichineloscopice stabilite la cap. III al anexei nr. 1, în cazuri excepţionale, la suinele domestice şi sălbatice, până la 31 decembrie 2009, dacă:

a)   carcasele unice, aşa cum este menţionat la art. 2, necesită să fie examinate individual într-o unitate care nu taie mai mult de 15 suine domestice pe zi ori 75 de suine domestice pe săptămână sau care nu pregăteşte pentru punere pe piaţă mai mult de 10 porci sălbatici pe zi; şi

b)   metodele de detectare stabilite la cap. I şi II ale anexei nr. 1 nu sunt disponibile.

(2)     In cazul în care se utilizează metoda trichineloscopică, autoritatea competentă trebuie să se asigure că:

a)   carnea este marcată cu o marcă de sănătate care diferă în mod evident de cea prevăzută la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulile specifice de igienă pentru alimente de origine animală, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 954/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 805 din 5 septembrie 2005, ce transpune în legislaţia naţională prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 853/2004/CE, iar carnea este furnizată direct consumatorului final sau către unităţi de vânzare cu amănuntul care aprovizionează direct consumatorul final; şi

b)   carnea nu este utilizată pentru fabricarea unor produse printr-un proces care nu ucide Trichinella.

ARTICOLUL 17

Anexele nr.  1-4 fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.

ANEXA Nr. 1 la norma sanitară veterinară

METODE   DE   DETECTARE

CAPITOLUL I

Metoda de detectare de referinţă

Metoda cu agitatorul magnetic pentru digestia de probe colective/compuse

1. Aparatură şi reactivi:

a)  cuţit sau foarfecă şi pense pentru tăierea mostrelor;

b)   tăviţe marcate cu 50 de pătrate, fiecare dintre acestea putând conţine probe de aproximativ 2 g, sau alte instrumente care oferă garanţii echivalente privind trasabilitatea probelor;

c)   mixer cu cuţit de tocat ascuţit. Dacă probele depăşesc 3 g, trebuie utilizată o maşină de tocat carne cu o sită cu ochiuri de 2-4 mm sau foarfecă. In cazul cărnii congelate sau al limbii (după îndepărtarea stratului superficial care nu poate fi digerat), este necesară o maşină de tocat carne, iar mărimea probei trebuie mărită considerabil;

d)  un agitator magnetic cu placă de încălzire controlată de un termostat şi baghete teflonate pentru omogenizare, de aproximativ 5 cm lungime;

e)  pâlnii conice din sticlă pentru separare, de cel puţin 2 litri, de preferat cu dop de siguranţă din teflon;

f)  suporturi, inele de fixare şi cleme;

g)   sită din plasă de oţel inoxidabil cu ochiurile de 180 microni şi diametrul extern de 11 cm;

h) pâlnii, cu diametrul intern nu mai mic de 12 cm, pentru a putea susţine sitele;

i) pahar din sticlă, cu capacitatea de 3 litri;

j) cilindru gradat din sticlă, cu capacitatea de 50-100 ml, sau tuburi de centrifugă;

k) trichineloscop dotat cu o masă orizontală sau un stereomicroscop, cu lumină transmisă diascopic, cu intensitate reglabilă;

l) un număr de plăci Petri de 9 cm diametru (pentru a le utiliza la stereomicroscop), marcate pe partea interioară în pătrate de examinare de câte 10 x 10 mm, folosindu-se un instrument ascuţit;

m)   un bazin pentru numărarea larvelor (de utilizat la trichineloscop), format din plăci acrilice de 3 mm grosime, cu următoarele caracteristici:

(i)    baza   bazinului   să   fie   de   180  x   40   mm, delimitată în pătrate;

(ii)   laturile să fie de 230 x 20 mm;

(iii)  capetele să fie  de  40 x 20  mm.   Baza şi capetele trebuie inserate între laturi, pentru a forma două mânere mici la capete.  Partea superioară a bazei trebuie ridicată cam 7-9 mm în raport cu baza formată de laturi şi capete. Componentele trebuie să fie lipite între ele cu un adeziv potrivit pentru material;

n) folie de aluminiu;

o) acid clorhidric 25%;

p) pepsină, concentraţie 1:10.000 NF (US National Formulary), corespunzând la 1:12.500 BP (British Pharmacopoeia) şi la 2000 FIP (Federation Internationale de Pharmacie);

q) apă de la robinet încălzită la 46-48°C;

r) balanţă cu precizie de minimum 0,1 g;

s) vase metalice, cu capacitatea de 10-15 litri, pentru colectarea lichidului de digestie rămas;

t) pipete cu dimensiuni diferite (1, 10, 25 ml) şi suporturi pentru pipete;

u) termometru cu precizie de 0,5°C pentru temperaturi cuprinse între 1 şi 100°C;

v) sifon pentru apa de la robinet.

2.  Prelevarea de probe şi cantitatea care va fi digerată

a)   In cazul carcaselor întregi de suine domestice se prelevează o probă de minimum 1 g din pilierii diafragmatici, din zona de tranzit spre partea tendinoasă. Se pot utiliza pense speciale pentru Trichinella, cu condiţia să se poată garanta un grad de precizie cuprins între 1,00 şi 1,15 g.

In cazul scroafelor şi vierilor de reproducţie se prelevează o probă mai mare, de minimum 2 g, din pilierul diafragmatic din zona de tranzit spre partea tendinoasă.

In absenţa pilierilor diafragmatici, se va preleva o probă de două ori mai mare de 2 g (sau 4 g, în cazul scroafelor şi vierilor de reproducţie) din partea costală sau sternală a diafragmei ori din maseteri, limbă sau muşchii abdominali.

b)  In cazul bucăţilor de carne se prelevează o mostră de cel puţin 5 g de muşchi striat, care conţine puţină grăsime, şi pe cât posibil din apropierea oaselor sau tendoanelor. O probă de aceleaşi dimensiuni va fi prelevată din carnea care nu este destinată preparării termice complete sau altor procesări ulterioare tăierii.

c)  Pentru probele congelate se prelevează o probă cu o greutate de minimum 5 g de ţesut muscular striat în vederea efectuării analizei.

Greutatea probei de carne se raportează la o probă de carne care nu conţine grăsime sau ţesut conjunctiv. Trebuie acordată o atenţie deosebită în momentul prelevării de probe din limbă, pentru a se evita o eventuală prelevare din stratul superficial al limbii, care nu este digerabil şi poate împiedica citirea sedimentului.

3.  Procedură

I. Probe colective complete (100 de probe odată)

a)   Se adaugă 16 ± 0,5 ml de acid clorhidric într-un pahar de 3 litri, conţinând 2,0 litri de apă de la robinet, preîncălzită la 46-48C; se introduce în pahar o baghetă pentru agitare, paharul se aşază pe o placă preîncălzită şi se începe agitarea.

b)  Se adaugă 10 ± 0,2 g de pepsină.

c)  Se mărunţesc în mixer 100 g de probe prelevate în concordanţă cu cerinţele pct. 2.

d)  Carnea mărunţită va fi transferată în paharul de 3 litri care conţine apă, pepsină şi acid clorhidric.

e)  Dispozitivul de mărunţire al mixerului se imersează în mod repetat în lichidul de digestie din pahar, iar vasul în care se amestecă va fi clătit cu o cantitate mică de lichid de digestie pentru a îndepărta orice fragment de carne aderent.

f)  Paharul se acoperă cu folie de aluminiu.

g)   Agitatorul magnetic trebuie reglat astfel încât să se menţină o temperatură constantă de 44-46°C pe parcursul operaţiei. In timpul agitării lichidul de digestie trebuie să se învârtă la o viteză suficient de mare pentru a forma un vârtej adânc, dar fără a provoca stropi.

h) Lichidul de digestie este agitat până când fragmentele de carne dispar (aproximativ 30 de minute). Agitatorul este apoi oprit şi lichidul de digestie este turnat prin sită în pâlnia de sedimentare. Pentru unele tipuri de carne (limbă, carne de vânat etc.) pot fi necesare perioade mai lungi de digestie (nu mai mult de 60 de minute).

i) Procesul de digestie este considerat a fi satisfăcător atunci când în sită nu rămâne mai mult de 5% din greutatea probei iniţiale.

j) Lichidul de digestie poate rămâne în pâlnia de sedimentare pentru 30 de minute.

k) După 30 de minute, se toarnă rapid o probă de 40 ml de lichid de digestie în cilindrul gradat sau într-un tub de centrifugă.

l) Lichidul de digestie şi alte deşeuri lichide se păstrează într-un vas special până la finalizarea citirii rezultatelor.

m) Proba de 40 ml va fi lăsată în repaus 10 minute. Se aspiră atent 30 ml lichid supernatant, pentru a se îndepărta straturile superioare şi pentru a se lăsa un volum de cel mult 10 ml.

n) Proba de sediment de 10 ml rămasă se transferă într-un bazin pentru numărarea larvelor sau într-o placă Petri.

o) Cilindrul gradat sau tubul de centrifugă va fi spălat cu maximum 10 ml apă de la robinet, care trebuie să fie adăugaţi probei în bazinul de numărare a larvelor sau în placa Petri. Ulterior, proba se examinează cu trichineloscopul sau stereomicroscopul, la o putere de mărire de 15-20 de ori. Este permisă vizualizarea şi prin alte tehnici, cu condiţia ca examinarea probelor pozitive de control să fi prezentat rezultate egale sau mai bune decât metodele de vizualizare tradiţionale. In toate cazurile în care există zone suspecte sau forme similare paraziţilor, trebuie să fie utilizate puteri de mărire de 60-100 de ori.

p) Digeratele trebuie să fie examinate imediat ce sunt gata. Sub niciun pretext examinarea nu poate fi amânată pentru a doua zi.

In cazul în care digeratele nu sunt examinate în 30 de minute de la preparare, acestea trebuie să fie clarificate după cum urmează. Proba finală de 40 ml este turnată într-un cilindru gradat şi lăsată în repaus 10 minute. Apoi se îndepărtează 30 ml de supernatant, lăsându-se un volum de 10 ml. Acest volum va fi adus la 40 ml adăugând apă de la robinet. După o perioadă de decantare de 10 minute, se aspiră 30 ml supernatant, lăsându-se într-o placă Petri sau într-un bazin pentru numărarea larvelor un volum de maximum 10 ml pentru examinare. Cilindrul gradat de măsurare se clăteşte cu cel mult 10 ml apă de la robinet, iar lichidul rezultat va fi adăugat la proba din placa Petri sau din bazinul pentru numărarea larvelor, în vederea examinării.

Dacă sedimentul nu este clar în momentul examinării, proba va fi turnată într-un cilindru gradat şi adusă la un volum de 40 ml prin adăugare de apă de la robinet şi se efectuează apoi procedurile menţionate anterior. Procedura poate fi repetată de două până la 4 ori, până când lichidul este suficient de clar pentru o citire corectă.

II.  Probe colective mai mici de 100 g

Dacă este necesar, se pot adăuga până la 15 g la o probă totală de 100 g şi se pot examina împreună cu aceste probe, în concordanţă cu pct. I alin. 3. Dacă proba este mai mare de 15 g, aceasta se examinează ca probă colectivă completă. Pentru probele de până la 50 g lichidul de digestie şi ingredientele pot fi reduse la: 1 litru de apă, 8 ml de acid clorhidric şi 5 g de pepsină.

III.   Rezultate pozitive sau incerte

In cazul în care examinarea unor probe comune prezintă un rezultat pozitiv sau incert, se prelevează de la fiecare porc o probă suplimentară de 20 g, în concordanţă cu pct. 2 lit. a). Probele de 20 g provenite de la 5 porci se adună şi se examinează folosindu-se metoda descrisă anterior. Astfel vor fi examinate probele provenite de la 20 de grupuri a câte 5 porci.

Atunci când se detectează prezenţa Trichinella într-o probă comună de la 5 porci, se vor preleva probe suplimentare individuale de câte 20 g de la porcii din grup şi fiecare probă se va examina separat utilizându-se metoda descrisă anterior.

Probele care conţin paraziţi se vor ţine în alcool etilic 90%, pentru conservare şi identificare la nivel de specie, în laboratorul comunitar de referinţă sau în laboratorul naţional de referinţă.

După colectarea paraziţilor, lichidele de la probele pozitive (lichid de digestie, lichid supernatant, lichide de spălare etc.) urmează să fie decontaminate prin încălzire la o  temperatură minimă de 60°C.

CAPITOLUL II

Metode echivalente

A. Metoda de digestie a probelor colective asistată mecanic/tehnica sedimentării

1. Aparatură şi reactivi:

a)  cuţit sau foarfecă pentru tăierea probelor;

b)   tăviţe marcate cu 50 de pătrate, fiecare putând cuprinde 2 g de carne, sau alte instrumente care pot oferi garanţii echivalente privind trasabilitatea probelor;

c)  maşină de tocat carne sau mixer electric;

d)     un mixer de laborator Stomacher, model 3500 thermo;

e)  pungi de plastic potrivite pentru mixerul de laborator Stomacher;

f)  pâlnii conice de separare, cu capacitate de 2 litri, de preferinţă prevăzute cu un dop teflonat;

g)  suporturi, inele şi cleme;

h) site cu plasă de oţel sau alamă şi ochiuri de 180 microni, cu diametrul extern de 11 cm;

i) pâlnii, cu diametrul intern de cel puţin 12 cm, care să susţină sitele;

j) cilindri gradaţi de 100 ml;

k) un termometru cu precizie de 0,5°C, cu scală de la 1   la 100°C;

l) un vibrator, de exemplu un aparat de bărbierit electric fără cap;

m) un comutator care se deschide şi se închide la interval de un minut;

n) un trichineloscop cu masă orizontală sau un stereomicroscop, cu lumină transmisă diascopic, cu intensitate reglabilă;

o) un bazin de numărare a larvelor şi un număr de plăci Petri cu diametrul de 9 cm, aşa cum este prevăzut la cap. I pct. 1 lit. I) şi m);

p) acid clorhidric 17,5%;

q) pepsină, concentraţie 1:10.000 NF (US National Formulary), corespunzătoare la 1: 12:500 BP (British Pharmacopoeia) şi la 2.000 FIP (Federation Internationale de Pharmacie);

r) un număr de 10 recipiente pentru reziduuri, care să fie utilizate pentru decontaminarea aparatelor, de exemplu cu formol, şi a lichidului de digestie rămas în cazul probelor testate cu rezultat pozitiv;

s) o balanţă cu precizie de 0,1 g.

2.   Recoltarea probelor şi cantităţilor care vor fi digerate astfel cum este stipulat la cap. I pct. 2

3.   Procedură

I.   Triturarea

Triturarea în prealabil a probelor de carne într-o maşină de tocat va îmbunătăţi calitatea digestiei. Dacă se utilizează un mixer electric, acesta trebuie acţionat de 3-4 ori timp de aproximativ câte o secundă de fiecare dată.

II.   Procedura digestiei

Această procedură poate implica probe colective complete (100 g de probe odată) sau probe colective mai mici de 100 g.

a)   Probe colective complete (100 g de probă odată):

(i) la mixerul de laborator Stomacher-3500 thermo se potriveşte o pungă dublă de plastic, iar termostatul se setează la 40-41°C;

(ii) în punga de plastic interioară se toarnă un litru şi jumătate de apă preîncălzită la 40-41 °C;

(iii) la apa din stomacher se adaugă 25 ml de acid clorhidric 17,5%;

(iv) se adaugă 100 de probe cântărind aproximativ 1 g fiecare (la 25-30°C), luate din fiecare probă individuală, în concordanţă cu pct. 2;

(v) în final, se adaugă 6 g de pepsină. Această ordine trebuie respectată cu stricteţe pentru a se evita descompunerea pepsinei;

(vi) se pune în funcţiune stomacherul pentru a tritura conţinutul pungii, timp de 25 de minute;

(vii) punga de plastic se scoate din stomacher, iar lichidul de digestie se filtrează prin sită într-un pahar de laborator de 3 litri;

(viii) punga de plastic se spală cu aproximativ 100 ml apă, care apoi se utilizează pentru clătirea sitei şi în final se adaugă filtratului din pahar;

(ix)     până la 15 probe individuale pot fi adăugate la o  probă completă de 100 de probe şi pot fi examinate împreună cu acestea.

b)  Probe colective mai mici (mai puţin de 100 de probe):

(i) la mixerul de laborator Stomacher-3500 thermo se potriveşte o pungă dublă de plastic, iar controlul temperaturii se setează la 40-41 °C;

(ii) se prepară un lichid de digestie prin amestecarea a circa un litru şi jumătate de apă cu 25 ml acid clorhidric 17,5 %. Se adaugă 6 g de pepsină, apoi se omogenizează la temperatura de 40-41 °C. Această ordine trebuie urmată cu stricteţe pentru a se evita descompunerea pepsinei;

(iii) din lichidul de digestie se măsoară un volum corespunzător la 15 ml per gram de probă (de exemplu, pentru 30 de probe volumul necesar este 30 x 15 = 450 ml) şi se transferă în punga interioară de plastic, împreună cu probele de carne care cântăresc aproximativ

1   g  (la 25 -30°C),  luate din fiecare probă individuală, în concordanţă cu pct. 2;

(iv) apa la temperatura de 41 °C se toarnă în punga exterioară, pentru a se realiza un volum total al celor două pungi, de un litru şi jumătate. Stomacherul este lăsat apoi să tritureze conţinutul pungilor timp de 25 de minute;

(v) punga de plastic se scoate apoi din stomacher, iar lichidul de digestie este filtrat printr-o sită într-un pahar cu capacitate de 3 litri;

(vi) punga de plastic este spălată cu aproximativ 100 ml apă (la 25-30°C), care va fi folosită ulterior şi la spălarea sitei şi în final va fi adăugată filtratului colectat în pahar.

III.   Recuperarea larvelor prin sedimentare:

a)   peste lichidul de digestie se adaugă gheaţă (300 - 400 g de fulgi de gheaţă, solzi de gheaţă sau gheaţă zdrobită) pentru a aduce volumul acestuia până la 2 litri. Apoi, fluidul de digestie se amestecă până la topirea gheţii. In cazul probelor mici [vezi pct. II lit. b)], cantitatea de gheaţă trebuie redusă în consecinţă;

b)  lichidul de digestie răcit se transferă într-o pâlnie de separare de 2 litri, echipată cu un vibrator ataşat cu ajutorul unei cleme;

c)   se va permite sedimentarea 30 de minute, timp în care pâlnia de sedimentare va vibra intermitent (de exemplu, un minut vibraţii urmat de un minut pauză);

d)  după 30 de minute, 60 ml de probă din sediment se toarnă rapid într-un cilindru gradat de 100 ml (după utilizare pâlnia se spală cu o soluţie de detergent);

e)   proba de 60 ml se lasă în repaus cel puţin 10 minute, după care se recoltează supernatantul prin aspirare lăsând un volum de 15 ml probă, care va fi examinată pentru detectarea prezenţei larvelor;

f)   pentru aspirare se poate utiliza o seringă de unică folosinţă, dotată cu un tub de plastic. Lungimea tubului de plastic trebuie să fie suficientă pentru a permite ca un volum de 15 ml să rămână în cilindrul gradat atunci când pistonul seringii se află la nivelul maxim de absorbţie;

g)   cei 15 ml rămaşi se toarnă într-un bazin de numărare a larvelor sau în două plăci Petri şi se examinează cu ajutorul unui trichineloscop sau stereomicroscop;

h) cilindrul gradat va fi spălat cu 5-10 ml de apă de la robinet, iar lichidul de spălare se adaugă probei;

i) lichidul de digestie se va examina imediat. Examinarea nu trebuie amânată sub nicio formă pentru a doua zi.

Dacă lichidul de digestie nu este limpede sau dacă examinarea nu s-a realizat în 30 de minute după preparare, aceasta se va clarifica după cum urmează:

a)   proba finală de 60 ml se toarnă într-un cilindru gradat şi se lasă în repaus 10 minute; se vor aspira 45 ml de supernatant, iar cei 15 ml rămaşi vor fi aduşi la 45 ml cu apă de la robinet;

b)   după încă o perioadă de repaus de 10 minute, se îndepărtează prin aspirare 30 ml supernatant, iar cei 15 ml rămaşi se toarnă într-o placă Petri sau într-un bazin pentru numărarea larvelor, pentru examinare;

c)  cilindrul gradat se spală cu 10 ml apă de la robinet, lichidul de spălare adăugându-se la probă, în plăcile Petri sau în bazinul de numărare a larvelor, pentru examinare.

IV.   Rezultate pozitive sau incerte

In cazul rezultatelor pozitive sau incerte se aplică dispoziţiile cap. I pct. 3.III.

B. Metoda de digestie a probelor colective asistată mecanic/tehnica izolării prin filtrare

1. Aparatură şi reactivi

Aşa cum a fost stipulat la cap. II lit. A pct. 1.

Echipament suplimentar:

a)   pâlnie Ghelman de 1 litru, cu suport de filtru (diametru 45 mm);

b)   filtre rotunde, constând în site rotunde de oţel, cu ochiuri de 35 microni (diametrul discului: 45 mm), două inele de cauciuc cu grosimea de 1 mm (diametrul extern: 45 mm, diametrul intern: 38 mm); sita circulară se fixează între cele două inele de cauciuc şi se ataşează de acestea folosindu-se un lipici cu două componente potrivit pentru cele două materiale;

c)  un balon Erlenmeyer de 3 litri, dotat cu un tub lateral pentru aspirare;

d)  o pompă de filtrare;

e)   pungi de plastic, cu capacitate de minimum 80 ml;

f)  echipament pentru închiderea pungilor de plastic;

g)   renilază, concentraţie 1:150.000 unităţi Soxhlet per gram.

2.   Prelevarea probelor

Aşa cum s-a stipulat la cap. I pct. 2.

3.   Procedură

I.   Triturarea

Triturarea în prealabil a probelor de carne în maşina de tocat carne va îmbunătăţi calitatea digestiei. Dacă se utilizează un blender electric, acesta trebuie acţionat de 3-4 ori timp de aproximativ câte o secundă.

II.   Procedura de digestie

Această procedură poate implica grupuri complete de probe (100 g odată) sau grupuri mai mici de 100 g.

a)  Probe complete (100 g de probe odată) Vezi cap. II lit. A pct. 3.II lit. a).

b)  Probe mai mici (mai puţin de 100 de probe) Vezi cap. II lit. A pct. 3.II lit. b).

III.   Recuperarea larvelor prin filtrare:

a)   peste lichidul de digestie se adaugă gheaţă (300 - 400 g de fulgi de gheaţă, solzi de gheaţă sau gheaţă zdrobită) pentru a aduce volumul acestuia până la 2 litri. In cazul probelor mici, cantitatea de gheaţă trebuie redusă corespunzător;

b)   lichidul de digestie este amestecat până la topirea gheţii. Lichidul de digestie răcit va fi lăsat în repaus cel puţin 3 minute, pentru a se permite larvelor să se spiraleze;

c)  pâlnia Ghelman, dotată cu suport de filtru şi un disc filtrant, se montează pe un balon Erlenmeyer conectat la o pompă de filtru;

d)   lichidul de digestie se toarnă în pâlnia Ghelman şi se filtrează. Spre sfârşitul filtrării, lichidul de digestie poate fi ajutat să străbată filtrul prin aspirare cu pompa de filtru. Aspirarea trebuie oprită înainte de uscarea filtrului, de exemplu, atunci când mai rămân 2-5 ml de lichid în pâlnie;

e)   odată ce întregul lichid de digestie a fost filtrat, discul de filtrare se îndepărtează şi se introduce într-o pungă de plastic cu capacitate de 80 ml, împreună cu 15-20 ml soluţie de renilază. Soluţia de renilază se obţine prin adăugarea a 2 g renilază la 100 ml apă de la robinet;

f)   punga de plastic se sigilează de două ori şi se va introduce între punga interioară şi cea exterioară ale stomacherului;

g)   se pune în funcţiune stomacherul pentru a tritura conţinutul pungii timp de 3 minute, de exemplu, în timp ce aceasta lucrează probe colective complete sau incomplete;

h) după 3 minute, punga de plastic, discul de filtrare şi soluţia de renilază se îndepărtează din stomacher şi se deschide cu ajutorul unei foarfeci. Conţinutul lichid se toarnă în bazinul de numărare a larvelor sau într-o placă Petri. Punga se va spăla cu 5-10 ml apă, care este apoi adăugată în bazinul pentru numărarea larvelor pentru examinarea cu trichineloscopul sau în placa Petri pentru examinare cu stereomicroscopul;

i) lichidele de digestie trebuie examinate imediat ce procedura s-a terminat. Examenul nu trebuie amânat sub nicio formă pentru ziua următoare.

Notă: Discurile de filtrare nu trebuie utilizate dacă nu sunt perfect curate. Discurile necurăţate nu trebuie lăsate să se usuce. Discurile de filtrare pot fi curăţate prin menţinerea acestora peste noapte într-o soluţie de renilază. Inainte de folosire acestea trebuie clătite într-o soluţie proaspătă de renilază, utilizându-se stomacherul.

IV.   Rezultate pozitive sau incerte

In cazul rezultatelor pozitive sau incerte, se aplică prevederile stabilite la cap. I pct. 3.III.

C. Metoda digestiei automate pentru probe colective de până la 35 g

1.  Aparatură şi reactivi:

a)  cuţit şi foarfecă pentru obţinerea probelor;

b)  tăviţe marcate cu 50 de pătrăţele, fiecare putând să conţină 2 g de carne, sau alte materiale care oferă garanţii echivalente privind trasabilitatea probelor;

c)   un mixer Trichomatic 35® cu dispozitiv de filtrare;

d)  acid clorhidric 8,5 ± 0,5%;

e)  membrană filtrantă de policarbonat transparent, cu un diametru de 50 mm şi ochiuri de 14 microni;

f)   pepsină, concentraţie 1:10.000 NF (US National Formulary), corespunzătoare la 1:12.500 BP (British Pharmacopoeia) şi la 2.000 FIP (Federation Internationale de Pharmacie);

g)  o balanţă cu precizie de 0,1 g;

h) pense cu vârful plat;

i) un număr de lame de microscop cu lungimea laterală de 5 cm sau un număr de plăci Petri cu diametrul minim de 6 cm, cu baza marcată în pătrăţele de 10 x 10 mm folosind un instrument ascuţit;

j) un (stereo)microscop cu sursă de lumină transmisă (capacitate de mărire de 15 - 60 de ori) sau un trichineloscop cu masă orizontală;

k) un recipient pentru colectarea lichidelor reziduale;

l) un număr de 10 recipiente pentru reziduuri care se vor utiliza pentru decontaminarea aparatelor, de exemplu, formol, şi pentru sucul de digestie rămas când probele testate sunt pozitive;

m) un termometru cu precizie de 0,5°C, cu scală de la 1 la 100°C.

2.   Prelevarea probelor

După cum se stipulează la cap. I pct. 2.

3.   Proceduri

I. Procedura de digestie:

a)   dispozitivul de filtrare se fixează în mixer, se conectează tubul de evacuare la recipientul de colectare a reziduurilor;

b)   odată cu activarea mixerului va începe încălzirea;

c)   înainte de pornire, valva localizată sub camera de reacţie trebuie deschisă şi închisă;

d) se adaugă apoi până la 35 de probe cu greutatea de aproximativ 1 g fiecare (la 25-30°C) prelevate din fiecare eşantion individual, în concordanţă cu pct. 2. Se asigură ca fragmentele mari de tendoane să fie îndepărtate, pentru a nu obstrucţiona filtrul;

e)   se toarnă apă până la limita superioară a camerei de lichide conectate la mixer (aproximativ 400 ml);

f)  se toarnă circa 30 ml acid clorhidric (8,5%) până la limita superioară a camerei mai mici de lichide conectate;

g)   se pune o membrană filtrantă sub filtrul grosier, în suportul de filtru în dispozitivul de filtrare;

h) în final, se adaugă 7 g de pepsină. Această ordine trebuie urmată cu stricteţe pentru a se evita descompunerea pepsinei;

i) se închid capacele camerei de reacţie şi ale camerei pentru lichide;

j) se selectează timpul de digestie. Trebuie selectat un timp scurt de digestie (5 minute) pentru porcii tăiaţi la vârsta normală de tăiere şi un timp mai lung (8 minute) pentru alte probe;

k) când se porneşte mixerul, procesul de dispersare şi digestie va începe automat, urmat de filtrare. După 10 - 13 minute, procesul se termină, iar aparatul se opreşte automat;

l) se deschide capacul camerei de reacţie, după ce s-a verificat golirea acesteia. Dacă se formează spumă sau în cameră rămâne lichid de digestie se repetă procedura în concordanţă cu pct. V.

II.   Recuperarea larvelor:

a)   se îndepărtează suportul filtrului şi se transferă membrana filtrantă pe o lamă sau pe o placă Petri;

b)   se examinează membrana filtrantă, folosindu-se un (stereo)microscop sau un trichineloscop.

III.   Curăţarea aparatelor:

a)  în cazul rezultatelor pozitive se umple camera de reacţie a blenderului cu apă clocotită până la 2/3. In camera pentru lichide se toarnă apă de la robinet, până când acoperă senzorul inferior. După aceasta are loc operaţiunea de curăţare automată. Se decontaminează suportul filtrului şi orice alt echipament, de exemplu, cele cu formol;

b)  după încheierea zilei de lucru, camera pentru lichide a mixerului se va umple cu apă şi se va seta pe un ciclu standard.

IV.   Utilizarea membranelor filtrante

Fiecare membrană de policarbonat poate fi utilizată de maximum 5 ori. Filtrul va fi întors între două folosiri. In plus, filtrul trebuie verificat după fiecare utilizare pentru detectarea oricărei deteriorări care ar putea să determine un caracter impropriu pentru utilizare ulterioară.

V.   Metoda care trebuie aplicată atunci când digestia este incompletă şi nu poate fi efectuată filtrarea

Odată ce mixerul a fost setat pe un ciclu automat, în concordanţă cu prevederile lit. C pct. 3.I, se deschide capacul camerei de reacţie şi se va verifica dacă s-a format spumă sau a rămas lichid. In această situaţie se procedează după cum urmează:

a)  se închide valva de sub camera de reacţie;

b)   se îndepărtează suportul de filtru şi se transferă membrana filtrantă pe o lamă sau într-o placă Petri;

c)   se pune o nouă membrană filtrantă în suportul de filtru, care se ataşează apoi aparatului;

d)  se umple camera pentru lichide a mixerului până la nivelul senzorului inferior;

e)  se porneşte ciclul de curăţare automată;

f)   după finalizarea ciclului de curăţare automată, se deschide capacul camerei de reacţie şi se verifică dacă mai există lichid în ea;

g)   dacă camera este goală, se îndepărtează suportul filtrului şi se transferă membrana filtrantă pe o lamă sau o placă Petri, cu ajutorul unei pensete;

h) se examinează cele două membrane filtrante în concordanţă cu prevederile pct. 3.II. Dacă nu este posibilă examinarea filtrelor, se repetă întregul proces de digestie, cu prelungirea timpului de digestie, în concordantă cu pct. 3.I.

VI.  Rezultate pozitive sau incerte

In cazul rezultatelor pozitive sau incerte se aplică prevederile stabilite la cap. I pct. 3.III.

CAPITOLUL III

Examinarea trichineloscopică

1. Aparatură:

a)   un trichineloscop cu bec incandescent cu mărire de 34-40 sau 80 - 100 de ori sau un stereomicroscop cu lumină transmisă diascopic, cu intensitate reglabilă;

b)   un compresor pentru presarea probelor, format din două lame de sticlă (una dintre acestea este divizată în câmpuri egale);

c)  foarfeci mici, curbate;

d)  pense mici;

e)  un cuţit pentru tăierea probelor;

f)  containere numerotate mici pentru păstrarea separată a probelor;

g)  o pipetă cu picurător;

h) un pahar cu acid acetic şi unul cu hidroxid de potasiu pentru clarificarea calcificărilor şi înmuierea cărnii uscate.

2.   Recoltarea probelor

In cazul carcaselor întregi, se recoltează câteva probe de mărimea unei alune de la fiecare animal:

a)   la porcii domestici, aceste probe sunt recoltate din ambii pilieri diafragmatici la tranzitul dintre musculatură şi partea tendinoasa;

b)   la mistreţi, probele se recoltează din ambii pilieri diafragmatici în zona de tranzit dintre musculatură şi partea tendinoasa şi suplimentar din maseteri, musculatura distală a membrului anterior, muşchii intercostali şi linguali, însumând un total de 6 probe de la fiecare animal individual;

c)   dacă unii dintre aceşti muşchi nu sunt disponibili recoltării, se recoltează un total de 4 probe din musculatura disponibilă;

d)  la bucăţile de carne, din fiecare piesă se recoltează 4 probe de musculatură striată din zone diferite, de mărimea unei alune, dacă este posibil fără grăsime, şi, acolo unde este posibil, aproape de os sau tendon.

3.   Procedeu

a)  In general, pe un câmp al compresorului se depun 1,0 ± 0,1 g carne, care corespund în mod normal la 28 de bucăţi de mărimea unui bob de ovăz. Dacă este necesar, se examinează două compresoare, respectiv 56 de etalări.

b)   Dacă la porcii domestici sunt prezenţi ambii pilieri diafragmatici, persoana care efectuează examenul pentru Trichinella va decupa câte 28 de bucăţi de mărimea unui bob de ovăz din fiecare pilier, rezultând un total de 56.

c)   Dacă este prezent doar un singur pilier, atunci se decupează 56 de bucăţi din zone diferite, dacă este posibil de la locul de tranzit dintre musculatură şi partea tendinoasa.

d)  Probele prelevate din celelalte 4 grupe musculare de la mistreţi sunt tăiate fiecare în 7 fragmente de mărimea boabelor de ovăz, obţinându-se un total de 28 de fragmente suplimentare.

e)    Persoana care efectuează examenul pentru Trichinella va compresa cele 56 (sau 84) de bucăţi între lamele compresorului, astfel încât acestea să permită citirea unui text tipărit normal prin preparatul lamelar.

f)   Dacă carnea sau proba care se va examina este veche şi uscată, preparatul poate fi reîmprospătat timp de 10 sau 20 de minute, înainte de compresie, cu ajutorul unei soluţii care conţine o parte hidroxid de potasiu şi două părţi apă.

g)   Din fiecare probă prelevată din bucăţile de carne, persoana care efectuează examenul pentru Trichinella va tăia 14 fragmente de dimensiunea bobului de ovăz, realizând un total de 56 de etalări.

h) Examinarea microscopică trebuie realizată prin scanarea lentă si atentă a fiecărui preparat la o mărire de 30-40 de ori.

i) Dacă examinarea trichineloscopică relevă zone suspecte, acestea trebuie să fie examinate la cea mai mare putere de mărire a trichineloscopului (80-100 de ori).

j) Atunci când rezultatul este incert, examinarea se repetă prin prelevarea de noi probe şi preparate lamelare până când se vor obţine informaţiile solicitate. Examenul trichineloscopic trebuie să fie efectuat timp de cel puţin 6 minute.

k) Timpul minim stabilit pentru examinare nu include timpul necesar pentru prelevarea probelor şi realizarea preparatelor.

l) Ca o regulă generală, examinatorul nu trebuie să inspecteze mai mult de 840 de piese pe zi, ceea ce corespunde examinării a 15 porci domestici sau 10 mistreţi.

ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară

TRATAREA   PRIN   CONGELARE

A.  Metoda de congelare 1

a)   Carnea adusă în stare congelată trebuie păstrată în această stare.

b)   Echipamentul tehnic şi sursa de alimentare cu energie a camerei de refrigerare trebuie să fie de aşa natură încât să poată asigura ca temperatura necesară să fie atinsă foarte rapid şi menţinută la nivelul întregului spaţiu, cât şi al cărnii.

c)   Ambalajele izolatoare trebuie să fie îndepărtate înainte de congelare, cu excepţia cazului în care carnea se află deja la temperatura necesară atunci când este introdusă în camera de refrigerare sau carnea este astfel ambalată încât ambalajul nu va împiedica să se atingă temperatura necesară în intervalul de timp specificat.

d)  Loturile stocate în camera de refrigerare trebuie ţinute separat şi închise cu cheie.

e)   Data şi ora la care este introdus fiecare lot în camera de congelare trebuie să fie înregistrate.

f)  Temperatura din camera de refrigerare trebuie să fie de cel puţin -25°C. Aceasta trebuie să fie măsurată folosindu-se instrumente termoelectrice calibrate şi înregistrate în mod continuu. Măsurarea nu se poate efectua direct în coloana de aer rece. Instrumentele trebuie să fie ţinute închise cu cheie. Graficele de temperatură trebuie să includă date relevante din registrul de inspecţie a cărnii privind data şi ora începerii şi finalizării congelării, iar înregistrările trebuie păstrate timp de un an după redactare.

g)  Carnea cu un diametru sau cu o grosime de până la 25 cm trebuie să fie congelată timp de cel puţin 240 de ore consecutiv, iar carnea cu diametrul sau grosimea între 25 şi 50 cm trebuie congelată timp de cel puţin 480 de ore consecutiv. Acest proces de congelare nu trebuie să fie aplicat cărnii cu grosime sau cu diametru mai mare. Timpul de congelare este calculat începând cu punctul din care temperatura din camera de congelare atinge valoarea specificată la lit. f).

B.  Metoda de congelare 2

Este în conformitate cu prevederile generale de la lit. a) -e) ale metodei 1 de congelare şi se aplică următoarea combinaţie timp-temperatură:

a)  carnea cu diametrul sau grosimea de până la 15 cm trebuie congelată respectându-se una dintre următoarele combinaţii timp-temperatură:

(i)     20 de zile la -15°C;

(ii)     10 zile la -23°C;

(iii)     6 zile la -29°C;

b)  carnea cu diametrul sau grosimea între 15 şi 50 cm trebuie congelată respectându-se una dintre următoarele combinaţii timp-temperatură:

(i) 30 de zile la -15°C;

(ii) 20 de zile la -25°C;

(iii)     12 zile la -29°C.

Temperatura din camera de refrigerare nu trebuie să fie mai mare decât nivelul temperaturii selectate pentru inactivare. Aceasta trebuie să fie măsurată folosindu-se instrumente termoelectrice calibrate şi înregistrată în mod continuu. Măsurarea nu se poate efectua direct în coloana de aer rece. Instrumentele trebuie să fie ţinute închise cu cheie.

Graficele de temperatură trebuie să includă date relevante din registrul de inspecţie a cărnii privind data şi ora începerii şi finalizării congelării, iar înregistrările trebuie păstrate timp de un an după redactare.

Atunci când se utilizează tuneluri de frig şi procedurile amintite nu sunt urmate cu stricteţe, operatorul cu activitate în domeniul industriei alimentare trebuie să aibă capacitatea de a dovedi autorităţilor competente că metoda alternativă aplicată este eficientă în distrugerea parazitului Trichinella din carnea de porc.

C. Metoda de congelare 3

Tratamentul constă în congelarea-deshidratarea comercială sau congelarea cărnii în combinaţiile timp-temperatură specificate, cu monitorizarea temperaturii în centrul fiecărei secţiuni.

a)  Trebuie să fie respectate prevederile generale de la lit. a) -e) ale metodei 1 de congelare şi se aplică următoarea combinaţie timp-temperatură:

(i)     106 ore la -18°C;

(ii)     82 de ore la -21 °C;

(iii)     63 de ore la -23,5°C;

(iv)     48 de ore la -26°C;

(v)     35 de ore la -29°C;

(vi)     22 de ore la -32°C;

(vii)     8 ore la -35°C;

(viii)     1/2 oră la -37°C.

b)   Temperatura trebuie să fie măsurată prin utilizarea unor instrumente calibrate termoelectric şi înregistrată în mod continuu. Sonda termometrului se inserează în centrul unei probe de carne, care nu va fi mai mică decât cea mai subţire bucată de carne care va fi congelată. Această bucată trebuie plasată în poziţia cea mai puţin favorabilă din camera de refrigerare, nu în apropierea echipamentului de răcire sau expusă direct jetului de aer rece. Instrumentele trebuie păstrate închise cu cheie. Graficele de temperatură trebuie să includă date relevante din registrul de inspecţie a cărnii privind data şi ora începerii şi finalizării congelării, iar înregistrările trebuie păstrate timp de un an după redactare.

ANEXA Nr. 3 la norma sanitară veterinară

EXAMINAREA   ALTOR   ANIMALE   DECÂT   SUINELE

Carnea de cal, vânat sălbatic sau altă carne care ar putea conţine parazitul Trichinella trebuie să fie examinată în concordanţă cu una dintre metodele de digestie specificate în cap. I sau II al anexei nr. 1, cu următoarele modificări:

a) probele care cântăresc cel puţin 10 g sunt prelevate din musculatura linguală sau maseterină a cailor şi din musculatura membrelor anterioare, limbă sau diafragm la mistreţi;

b) în cazul cailor, atunci când aceşti muşchi lipsesc, se va preleva o probă mai voluminoasă din pilierii diafragmatici la locul de tranzit spre porţiunea tendinoasă. Muşchii trebuie să fie curăţaţi de ţesut conjunctiv şi grăsime;

c)   cel puţin 5 g de probă trebuie să fie supuse digestiei, urmând metoda de referinţă de detectare prezentată în cap. I al anexei nr. 1 sau o metodă echivalentă prezentată în cap. II al aceleiaşi anexe. Pentru fiecare digestie, greutatea totală a muşchilor examinaţi nu trebuie să depăşească 100 g, în cazul metodei prezentate în cap. I şi al metodelor prezentate în cap. II lit. A şi B, şi 35 g în cazul metodei prezentate în cap. II lit. C din anexa nr. 1;

d)  atunci când rezultatul este pozitiv, se prelevează încă o probă de 50 g pentru examinare independentă ulterioară;

e)   fără a se aduce atingere regulilor de conservare a speciilor de animale, toate tipurile de carne de vânat, altele decât cea de mistreţ, cum ar fi cea de ursi, mamifere carnivore (inclusiv mamifere marine) şi reptile, vor fi testate prin prelevarea unor probe de 10 g de muşchi din locurile de elecţie sau cantităţi mai mari dacă musculatura de elecţie lipseşte.

Locurile de elecţie sunt:

(i)     la urs: diafragm, maseteri şi limbă;

(ii)     la mamifere acvatice: limbă;

(iii)     la crocodil: maseteri, musculatura pterigoidiană şi intercostală;

(iv)     la păsări: musculatura capului (de exemplu, maseteri şi muşchii gâtului);

f) timpul de digestie trebuie să fie suficient pentru a asigura digestia adecvată a ţesuturilor acestor animale, însă nu trebuie să depăşească 60 de minute.

ANEXA Nr. 4 la norma sanitară veterinară

CONDIŢII   DETALIATE

pentru exploataţiile libere de Trichinella şi pentru regiunile cu risc neglijabil pentru Trichinella

In scopul prezentei anexe, condiţii controlate de adapostire în sisteme integrate de producţie înseamnă un tip de îngrijire a animalelor în care suinele sunt ţinute permanent în condiţii controlate de către operatorul cu activitate în domeniul alimentar în ceea ce priveşte hrănirea şi adăpostirea.

CAPITOLUL I

Obligaţii ale operatorilor cu activitate în domeniul alimentar

A. Pentru a obţine recunoaşterea oficială de exploataţie liberă de Trichinella trebuie să fie îndeplinite de către operatorii cu activitate în domeniul alimentar următoarele cerinţe:

a)   operatorul trebuie să fi luat toate măsurile de precauţie privind construcţia şi întreţinerea clădirii pentru a se preveni accesul rozătoarelor şi al oricăror alte mamifere şi păsări carnivore mari la clădirile în care sunt ţinute animalele;

b)  operatorul trebuie să aplice un program de control al dăunătorilor, în special pentru rozătoare, eficient pentru prevenirea infestării porcilor. Operatorul trebuie să ţină un registru al programului pentru îndeplinirea cerinţelor autorităţii competente;

c)   operatorul trebuie să se asigure că toată hrana pentru animale este obţinută prin utilaje care produc hrana pentru animale în concordanţă cu principiile descrise în Regulamentul (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 ianuarie 2005, care stabileşte cerinţele de igienă pentru hrana animalelor;

d)  operatorul trebuie să depoziteze hrana pentru animale destinată speciilor susceptibile la Trichinella în buncăre închise sau în alte containere care sunt impenetrabile pentru rozătoare. Toate celelalte provizii de hrană pentru animale trebuie să fie tratate termic sau produse şi depozitate astfel încât să îndeplinească cerinţele autorităţilor competente;

e)  operatorul trebuie să se asigure că animalele moarte sunt colectate în vederea eliminării prin mijloace sanitare, într-un interval de 24 de ore de la moarte. Totuşi, purceii morţi pot fi colectaţi şi depozitaţi în exploataţie în containere bine închise, până la momentul eliminării;

f)   dacă în vecinătatea exploataţiei este localizată o groapă de gunoi, operatorul trebuie să informeze autoritatea competentă. Ulterior, autoritatea competentă trebuie să evalueze riscul implicat şi să decidă dacă exploatatia va fi recunoscută ca liberă de Trichinella;

g) operatorul trebuie să se asigure că purceii care intră în exploataţie din exterior şi purceii cumpăraţi sunt născuţi şi crescuţi în condiţii controlate de adapostire în sisteme integrate de producţie;

h) operatorul trebuie să se asigure că porcii sunt identificaţi astfel încât fiecărui animal să îi poată fi trasată provenienţa;

i) operatorul poate introduce animale noi în exploataţie numai dacă acestea:

(i)     provin din exploataţii recunoscute oficial ca libere de Trichinella; sau

(ii)    sunt însoţite    de certificate autentificate de autoritatea compententă din ţara exportatoare, care   atestă   că   animalele   provin   dintr-o exploataţie liberă de Trichinella; sau

(iii)    sunt ţinute în izolare până când rezultatele testelor serologice aprobate de laboratorul comunitar  de   referinţă   se   dovedesc   a  fi negative. Prelevarea probelor serologice trebuie începută numai după ce animalele au fost prezente în exploataţie timp de 4 săptămâni;

j) operatorul trebuie să se asigure că niciun porc destinat tăierii nu a avut acces în exterior, pe întreaga perioadă de producţie;

k) accesul în exterior, pe parcursul primelor câteva săptămâni de viaţă înainte de înţărcare, va fi permis numai dacă toate condiţiile următoare sunt îndeplinite:

(i) nu au fost diagnosticate infestaţii cu Trichinella la animalele domestice din ţară în ultimii 10 ani;

(ii) există un program de supraveghere anuală pentru fauna sălbatică susceptibilă la Trichinella. Programele trebuie să fie bazate pe analiza riscului şi trebuie să fie dirijate într-o arie epidemiologică legată de locaţia geografică a exploataţii lor libere de Trichinella. Programul trebuie să testeze speciile indicator relevante pe baza constatărilor precedente. Rezultatele trebuie să indice o prevalentă a Trichinella la animalele indicator de sub 0,5%;

(iii) când sunt în exterior, animalele trebuie ţinute în zone împrejmuite corespunzător;

(iv)    trebuie    să    fie    instituit    programul    de monitorizare la care se face referire la art. 11 din norma sanitară veterinară, iar monitorizarea trebuie să fie mai frecventă în exploataţiile implicate;

(v)    de la toate scroafele şi vierii ţinuţi în scop de reproducţie   în   exploataţie   trebuie   să   se preleveze probe în mod sistematic la tăiere, în vederea examinării, folosindu-se metoda de referinţă    de detectare descrisă în cap. I al anexei   nr.    1    sau   una   dintre   metodele echivalente descrise în cap.  II al aceleiaşi anexe; şi

(vi)    trebuie să fie luate măsuri pentru prevenirea accesului  carnivorelor mari  şi  al  păsărilor omnivore (de exemplu, ciori, păsări răpitoare).

B. Operatorii    cu activitate în domeniul alimentar din exploataţiile recunoscute ca libere de Trichinella trebuie să informeze autoritatea competentă în cazul în care oricare dintre cerinţele lit. A nu mai este îndeplinită sau atunci când intervin orice alte modificări care ar putea afecta statusul de exploataţie liberă de Trichinella.

CAPITOLUL II

Obligaţiile autorităţilor competente

A.   Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate recunoaşte o explotaţie ca fiind liberă de Trichinella, cu condiţia ca:

a)  într-un interval de 12 luni să fie efectuate cel puţin două vizite de control, înainte de recunoaşterea exploatatiei, pentru a se verifica conformitatea cu cerinţele cap. I lit. A al anexei nr. 4; şi

b)  toţi porcii trimişi pentru tăiere pe parcursul a 24 de luni precedente recunoaşterii sau chiar o perioadă mai lungă, dacă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor decide că este necesar să fi fost testaţi pentru a se asigura îndeplinirea cerinţelor autorităţii competente privind faptul că a fost testat un număr suficient de animale dintr-o exploataţie, folosindu-se una dintre metodele de detectare a paraziţilor descrise în cap. I şi II ale anexei nr. 1; şi

c)  rezultatele testelor să fi fost negative; şi

d)   să fi fost instituit un program de monitorizare a riscului privind fauna sălbatică, în acele zone în care fauna sălbatică coexistă cu exploataţiile de animale domestice care au solicitat obţinerea statusului de liber de Trichinella. Programul de monitorizare optimizează detectarea paraziţilor prin aplicarea celei mai potrivite tehnici de detectare şi utilizarea unui animal indicator corespunzător, prin prelevarea probelor de la un număr mare de animale şi prelevarea cantitativă a probelor de carne atât cât este fezabil. Paraziţii detectaţi la animalele sălbatice sunt identificaţi la nivel de specie într-un laborator de referinţă, comunitar sau naţional. Laboratorul comunitar de referinţă poate oferi asistenţă prin pregătirea unui protocol standardizat pentru un program de monitorizare a faunei sălbatice. Datele anamnetice pot fi utilizate pentru îndeplinirea cerinţelor menţionate în această parte.

B.  In situaţia în care în România nu a fost detectată prezenţa Trichinella timp de 10 ani consecutiv, autorităţile competente pot recunoaşte o exploataţie ca fiind liberă de Trichinella, cu condiţia ca cerinţele lit. A lit. d) să fie îndeplinite.

C.  Autoritatea competentă poate decide să recunoască o categorie de exploataţii ca fiind liberă de Trichinella, în cazul în care sunt îndeplinite toate condiţiile următoare:

a)  toate cerinţele stabilite în cap. I lit. A al anexei nr. 4 sunt îndeplinite, cu excepţia lit. k), care nu se aplică; şi

b)  nu au fost detectate infestaţii autohtone cu Trichinella în ţară în ultimii 10 ani, pe parcursul cărora au fost efectuate testări continue asupra populaţiei de porcine tăiate, astfel încât să ofere o credibilitate de cel puţin 95% că, în cazul în care prevalenta pentru Trichinella depăşeşte 0,0001%, orice infestaţie va fi detectată; şi

c)   trebuie să fie disponibilă o descriere clară a categoriei de exploataţie, a tipului de creştere a animalelor şi a tipului de animale implicate; şi

d)   a fost stabilit un program de monitorizare a riscului pentru fauna sălbatică, în concordanţă cu cap. II lit. A lit. d) al anexei nr. 4.

D. Suplimentar faţă de cerinţele precizate în anexa nr. 4 la Norma sanitară veterinară referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva 2003/99/CE, raportul iniţial şi raportările anuale ulterioare către Comisia Europeană vor trebui să conţină următoarele informaţii:

a)   numărul cazurilor (importate şi autohtone) de Trichinella la om, inclusiv datele epidemiologice;

b)   rezultatele testărilor pentru Trichinella la porcii domestici care nu sunt crescuţi în condiţii controlate de cazare în sisteme integrate de producţie. Rezultatele trebuie să includă vârsta şi sexul animalelor afectate, tipul sistemului de management, tipul metodei de diagnostic utilizate, gradul de infestaţie (dacă este cunoscut) şi orice altă informaţie relevantă;

c)   rezultatele testărilor pentru Trichinella la scroafele şi vierii de reproducţie. Rezultatele trebuie să includă informaţiile menţionate la lit. b);

d)  rezultatele testărilor pentru Trichinella la carcasele de mistreţi, cai, vânat sau orice alt animal indicator;

e)   rezultatul testelor serologice la care se face referire la art. 11 din norma sanitară veterinară, odată ce testul corespunzător a fost validat de laboratorul comunitar de referinţă;

f)    alte cazuri în care se suspectează prezenţa Trichinella, fie importate, fie autohtone, şi toate rezultatele de laborator relevante;

g)   detaliile privind toate cazurile pozitive şi verificarea speciei de Trichinella de către laboratorul comunitar sau naţional de referinţă;

h) datele vor fi transmise în formatul şi în concordanţă cu programarea efectuată de EFSA pentru raportarea zoonozelor;

i) pentru rapoartele care vizează exploataţiile sau categoriile de exploataţii libere de Trichinella: informaţii asupra numărului de exploataţii libere de Trichinella şi rezumatul rezultatelor inspecţiilor din exploataţiile libere de Trichinella, inclusiv informaţiile privind conformitatea fermierului;

j) pentru rapoartele privind regiunile cu risc neglijabil, trebuie transmise informaţii privind:

(i) programul de monitorizare implementat în concordanţă cu art. 11 din norma sanitară veterinară sau informaţii echivalente;

(ii) programul de monitorizare a riscului privind fauna sălbatică în concordanţă cu cerinţele lit. A lit. d) sau informaţii echivalente.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 241/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 241 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu