ORDIN
Nr. 29/N din 23 decembrie 1993
pentru aprobarea Normativului-cadru privind contorizarea apei si a energiei
termice la populatie, institutii publice si agenti economici
ACT EMIS DE: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE SI AMENAJARII
TERITORIULUI
Departamentul pentru Administratie Publica Locala
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 25 din 27 ianuarie 1994
In temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 795/1992, astfel cum a
fost modificata prin Hotararea Guvernului nr. 491/1993 privind organizarea si
functionarea Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, si al
Hotararii Guvernului nr. 515/1993 privind structura Guvernului Romaniei si a
aparatului sau de lucru,
in aplicarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 348/1993 privind
contorizarea apei si a energiei termice la populatie, institutii publice si
agenti economici,
ministrul lucrarilor publice si amenajarii teritoriului si secretarul de
stat, seful Departamentului pentru Administratie Publica Locala,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normativul-cadru privind contorizarea apei si a energiei termice
la populatie, institutii publice si agenti economici, cuprins in anexa la
prezentul ordin.
Art. 2
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, toate prevederile contrare
se abroga.
Art. 3
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ministrul lucrarilor publice
si amenajarii teritoriului,
Marin Cristea
Secretar de stat,
seful Departamentului pentru
Administratie Publica Locala,
Octav Cozmanca
ANEXA 1
NORMATIV-CADRU
privind contorizarea apei si a energiei termice la populatie, institutii
publice si agenti economici
1. Dispozitii generale
1.1. Prezentul normativ-cadru reglementeaza modul de derulare a actiunii de
contorizare a apei si a energiei termice la populatie, institutii publice si
agenti economici, racordati la sistemele centralizate de distributie, in
vederea economisirii acestor resurse, a gestionarii si facturarii lor corecte,
precum si a stabilirii unor raporturi echitabile intre distribuitor si consumator.
1.2. Determinarea consumurilor de apa si energie termica in vederea
facturarii se face direct, cu ajutorul sistemelor de masurare, conform
prevederilor din Hotararea Guvernului nr. 348/1993.
1.3. Pana la generalizarea contorizarii, stabilirea consumurilor de apa se
face in regim pausal, diferentiat, iar determinarea consumurilor de energie
termica se efectueaza prin metoda indirecta, bazata pe masuratori si calcule.
1.4. Datorita diferentierilor care exista intre localitati in ceea ce
priveste zona climaterica si eoliana, gradul de echipare tehnico-edilitara,
starea tehnica a sistemelor de alimentare cu apa si energie termica, resursele,
capacitatile si obiectivele de care dispun sau pe care si le fixeaza consiliile
locale, vechile reglementari privind defalcarea uniforma a cantitatilor de apa
si energie termica livrate, cu aplicabilitate generala in intreaga tara,
constituie o frana in efortul de economisire a acestor resurse, precum si
motive de neintelegere intre consumatori si agentii economici prestatori. De
aceea, aprobarea programelor de achizitionare si montaj al sistemelor de
masurare, precum si a normelor care reglementeaza modul de repartizare a
cantitatilor de apa si energie termica de catre unitatile distribuitoare, pana
la montarea sistemelor de masurare si, respectiv, in perioadele de
nefunctionare temporara a acestora, se descentralizeaza si intra in competenta
consiliilor locale.
1.5. Desfasurarea actiunii de contorizare, precum si stabilirea
procedurilor de determinare si repartizare a cantitatilor de apa si energie
termica pe abonati se efectueaza potrivit prevederilor din prezentul
normativ-cadru.
2. Achizitionarea, montarea, exploatarea, intretinerea, repararea,
inlocuirea si verificarea metrologica a sistemelor de masurare a apei si
energiei termice
2.1. Toate unitatile locale de distributie, care livreaza catre populatie
apa sau agent termic pe baza de contract, au obligatia sa intocmeasca programe
proprii de contorizare in conformitate cu prevederile art. 6 din Hotararea
Guvernului nr. 348/1993.
Pana la 31 ianuarie 1994 programele de contorizare elaborate de unitatile
de distributie vor fi analizate si aprobate de consiliile locale.
2.1.1. Programele de contorizare trebuie sa cuprinda:
- inventarul abonatilor pe categorii;
- necesarul de contori si caracteristicile acestora;
- graficul de esalonare a lucrarilor de montaj;
- sursele de finantare.
2.1.2. Sursele de finantare a lucrarilor de proiectare, achizitie si montaj
al sistemelor de masurare sunt:
- sursele proprii ale unitatilor distribuitoare;
- alocatii din bugetul local;
- transferurile din bugetul de stat;
- sume avansate de abonati pentru montarea contorilor in devans fata de
programul stabilit;
- credite bancare;
- alte surse.
2.1.3. In situatia identificarii unor surse suplimentare in perioada de
realizare a programului, fata de cele avute in vedere la intocmirea lui,
termenele stabilite prin grafic vor fi devansate.
2.2. La alegerea, prin preselectie, de catre distribuitor, a sistemelor de
masurare, se vor avea in vedere, in mod obligatoriu, prevederile normelor
elaborate de Biroul Roman de Metrologie Legala, precum si celelalte
reglementari legale in domeniul activitatii de metrologie.
2.3. Achizitia sistemelor de masurare pentru populatie se face in etape,
conform programului aprobat de consiliile locale sau in devans.
2.3.1. Intocmirea documentatiei tehnico-economice si executia lucrarilor de
montaj se asigura tot de catre distribuitor, in mod direct sau prin unitati de
specialitate.
2.3.2. Instalarea sistemelor de masurare se va face in locuri accesibile,
pentru a putea fi citite atat de reprezentantii distribuitorului, cat si de cei
ai consumatorului.
2.4. Agentii economici si institutiile publice cu bransamente separate vor
achizitiona sisteme de masurare din fonduri proprii si vor asigura montarea
acestora pana la data de 31 decembrie 1994, pe baza de documentatii avizate de
catre distribuitor.
2.5. (1) Receptia de catre distribuitor privind realizarea montajului,
conform documentatiei avizate, se va face cu participarea reprezentantilor
consumatorului si, dupa caz, a unitatii care a realizat lucrarile de montaj. Cu
aceasta ocazie se vor realiza si probele, reglajele, spalarile si
dezinfectarile necesare.
(2) Cand conditiile sunt indeplinite, contorul se pune in functiune si se
sigileaza, toate operatiunile fiind consemnate intr-un proces-verbal de
receptie si preluare in exploatare de catre distribuitor.
(3) O data cu montarea, pentru fiecare sistem de masurare se va intocmi
fisa contorului, in care se vor preciza: caracteristicile contorului, data si
organul care a facut etalonarea, fabricantul si indexul la pornire.
(4) In fisa se vor opera in mod obligatoriu toate operatiunile legate de
intretinerea si functionarea contorului (revizii, defectiuni produse,
remedieri, reetalonari etc.), consemnandu-se data la care se executa aceste
interventii si perioadele de nefunctionare.
2.6. Exploatarea, intretinerea, repararea, intocmirea si verificarea
metrologica a sistemelor de masurare sunt in sarcina exclusiva a
distribuitorului si vor fi realizate cu respectarea normelor si instructiunilor
de metrologie legala. Costurile pe care le implica realizarea acestor
operatiuni se cuprind distinct in tariful de distributie stabilit de consiliul
local.
2.6.1. (1) In vederea unei bune exploatari, abonatul are obligatia sa se
preocupe de asigurarea integritatii sistemelor de masurare si sa faciliteze in
permanenta agentilor distribuitorului accesul la contor pentru toate
operatiunile necesare (citiri, verificari, intretinere, interventii etc.)
(2) De asemenea, abonatul are obligatia sa asigure in permanenta curatenia
in caminul sau camera contorilor si sa mentina accesul liber la acestia.
(3) Accesul la contor trebuie sa se faca in conditii de securitate si
igiena.
2.6.2. Sistemele de masurare vor fi verificate periodic sau ori de cate ori
este necesar de personal autorizat al distribuitorului si inlocuite in caz de
uzura, avarie sau nefunctionare, de catre distribuitor, pe cheltuiala sa.
2.6.3. In cazul in care deteriorarea sistemelor de masurare, in orice mod,
s-a produs din vina consumatorului, acesta va suporta costul sistemelor
deteriorate sau al lucrarilor de demontare, verificare, reparare si remontare.
2.6.4. Ruperea sau violarea sigiliilor aplicate sistemelor de masurare,
precum si afectarea integritatii sau functionalitatii lor in orice mod
constituie contraventie sau infractiune, dupa caz, si se pedepseste in
conformitate cu prevederile legale in vigoare.
2.6.5. (1) In cazul verificarilor facute la cererea abonatului, acesta va
trebui sa suporte cheltuielile ocazionate de verificare, daca se dovedeste ca
aparatul inregistreaza corect sau daca inregistreaza in favoarea abonatului.
Daca se dovedeste ca aparatul nu functioneaza corect sau inregistreaza in
favoarea distribuitorului, cheltuielile vor fi suportate de acesta.
(2) Daca abonatul contesta rezultatele verificarii, el are dreptul sa ceara
o expertiza la inspectiile interjudetene de metrologie. Cheltuielile de
expertiza le va suporta beneficiarul, daca reclamatia sa a fost neintemeiata.
In caz contrar, cheltuielile revin distribuitorului.
3. Determinarea consumurilor de apa si de energie termica
3.1. In cazul existentei si functionarii sistemelor de masurare:
(1) Citirea contorilor se va face periodic (in conformitate cu prevederile
din contract) de catre reprezentantul distribuitorului instruit special in
acest scop si de delegatul imputernicit al consumatorului.
(2) In cazul in care delegatul imputernicit al consumatorului nu se
prezinta la data si ora stabilite pentru citirea contorului, datele
inregistrate de contor sunt inscrise in fisa de consum, urmand ca abonatul sa
ia cunostinta de aceste date din facturile emise de distribuitor si confirmate
la citirile ulterioare facute in comun.
(3) Neprezentarea delegatului imputernicit al consumatorului la citirea
contorului nu constituie motiv pentru neachitarea facturii.
(4) In facturile emise de distribuitor se vor evidentia valorile indexului
vechi, ale indexului nou, cantitatile consumate, preturile unitare, valoarea
totala si alte elemente prevazute de reglementarile legale.
3.2. In cazul nefunctionarii sistemelor de masurare
Pentru perioada in care contorul a functionat defectuos sau a fost prelevat
din instalatie pentru verificare metrologica, consumul de apa si de energie
termica se va determina pe baza mediei zilnice corespunzatoare unei perioade similare
in care contorul a functionat normal.
3.3. Pana la montarea sistemelor de masurare in conformitate cu programele
aprobate
3.3.1. Determinarea consumurilor de apa
(1) Stabilirea consumurilor de apa pe consumatori se face in regim pausal,
diferentiat, tinand seama de baremurile orientative cuprinse in anexa nr. 1 si
de marimea coeficientilor de corectie.
(2) Criteriile care vor opera in calculele facute de unitatea
distribuitoare de apa pentru determinarea coeficientilor de corectie a normei
stabilite in regim pausal sunt:
a) regimul de presiune asigurat la bransamentul consumatorului fata de cel
stipulat in contractul de furnizare;
b) consumul de apa stabilit prin masurare directa la consumatori similar cu
cel pentru care se intocmeste calculul, fata de baremul stabilit in regim
pausal pe seama acestuia;
c) durata de furnizare efectiva a apei, fata de aceea cuprinsa in programul
de distributie aprobat de consiliul local.
3.3.2. Determinarea consumurilor de energie termica
3.3.2.1. Consumurile de energie termica
tot
ce nu se inregistreaza (Q )
nm
se determina de catre furnizori (producatori, revinzatori) dupa
relatia generala:
q
tot tot tot
Q = Q - (Q + Q )
nm p m
in care:
tot
Q = cantitatea totala de energie termica livrata de furnizori;
Q = pierderile de energie termica in retelele de transport si distributie
p
(retele primare si/sau secundare);
tot
Q = suma consumatorilor de energie termica pentru consumatorii dotati cu
m
contoare de caldura sau la care se fac determinari pe baza debitelor
din studiul de regim hidraulic si a diferentelor de temperatura
masurate.
------------------
NOTA:
In cazul masurarii energiei termice la punctul de distributie se aplica
aceeasi relatie generala, in care:
tot
Q = cantitatea de energie termica masurata la punctul de distributie;
Q = pierderi de energie termica pe secundar.
p
3.3.2.1.1. Cantitatea totala de energie termica
tot
livrata de furnizor (Q )
se determina, in cazul livrarii din centralele termice apartinand
unitatilor
din subordinea consiliilor locale, cu relatia:
tot
Q = C X P X n
c 1 ef
in care:
C = consumul de combustibil masurat prin inregistrarea la gaze naturale
c
(contorizare), prin determinari volumetrice (mire, rigle gradate) la
combustibili lichizi si prin cantarire la combustibili solizi;
P = puterea calorica inferioara efectiva a combustibilului utilizat,
1
conform buletinelor de analiza prezentate de furnizor, in conditiile
de livrare la consumator;
n = randamentul mediu efectiv al centralei termice, stabilit prin
ef masuratori periodice conform legislatiei in vigoare (la sarcina medie
efectiva corespunzatoare perioadei de facturare).
3.3.2.1.2. Determinarea pierderilor (Q )
p
Pierderile Q au doua componente, si anume:
p
Q = pierderile prin transmisie spre mediul ambiant;
pt
Q = pierderile prin scapari de agent termic.
ps
Q = Q + Q
p pt ps
Pierderile prin transmisie spre mediul ambiant (Q )
pt
se determina, pentru fiecare sistem de alimentare centralizata cu energie
termica, prin masuratori si calcule.
Pierderile prin scapari de agent termic se stabilesc cu relatia:
p ad
Q = G X c (t - t )
ps ad ad med med
in care:
G reprezinta cantitatea de apa de adaos (masurata), introdusa in sistem
ad
pentru completarea pierderilor, de catre furnizorul de energie termica;
c reprezinta caldura specifica a apei de adaos;
ad
p
t reprezinta temperatura medie a agentului termic pe conductele de
med r
ducere (t ) si pe conductele de intoarcere (t )
t med
med
t + t
t r
p med med
t = --------------------- ;
med 2
ad
t reprezinta temperatura medie a apei de adaos.
med
3.3.2.2. Defalcarea pe destinatii a consumului de energie termica care
nu se inregistreaza
3.3.2.2.1. Consumul de energie termica pentru prepararea apei calde menajere
acm
(Q ) se determina cu relatia:
d
acm ar med med
Q = G X c (t - t )
d d acm ar
in care:
ar
G = consumul de apa rece (determinat) pentru prepararea apei calde
d
menajere:
ar m
G = S + V
d ar
in care:
S = densitatea apei reci la temperatura medie;
m
V = consumul de apa rece masurat cu apometre;
ar
c = caldura specifica a agentului termic;
med
t = temperatura medie a apei calde menajere masurata cu termometre;
acm
med
t = temperatura medie a apei reci masurata cu termometre.
ar
3.3.2.2.2. Consumul de energie termica pentru incalzire
1
(Q ) rezulta din cantitatea totala de
nm energie termica livrata de furnizor,
pe baza relatiei:
1 tot acm
Q = Q - Q
nm nm d
in care:
acm
Q are semnificatia de la pct. 3.3.2.2.1.
d
3.3.2.3. Defalcarea pe consumatori a consumului de energie termica pentru
incalzire si pentru prepararea apei calde menajere
3.3.2.3.1. Principii:
a) pentru incalzire:
- in cazul consumatorilor industriali, agricoli si similari, proportional
cu puterea termica instalata;
- in cazul consumatorilor urbani (casnici, dotari social-culturale si
comerciale), proportional cu suprafata echivalenta termic a corpurilor de
incalzire cu care acestea sunt dotate;
b) pentru prepararea apei calde menajere:
- in cazul locuintelor, proportional cu numarul de persoane;
- in cazul unitatilor comerciale, social-culturale, economice etc.,
proportional cu puterea instalata, tinandu-se seama de nivelurile orientative
de consum prevazute in anexa nr. 2 la prezentele norme, corectate in functie de
conditiile efective de livrare.
3.3.2.3.2. Criterii
Criteriile care vor opera in calculele facute de unitatea distribuitoare de
energie termica pentru determinarea coeficientilor de corectie a cantitatilor
determinate si defalcate pe destinatii, in conformitate cu precizarile de la
pct. 3.3.2.1. si 3.3.2.2., sunt:
A. Pentru incalzire:
a) debitul de agent termic circulat prin instalatia consumatorului fata de
cel prevazut in studiul de regim hidraulic;
b) temperatura agentului termic pe tur si retur, masurata la limita
vecinatatii dintre instalatiile distribuitorului si cele ale consumatorului,
fata de valoarea acelorasi parametri masurati la centrala termica sau, dupa
caz, la punctul termic.
B. Pentru prepararea apei calde menajere:
- presiunea medie orara asigurata la punctul de distributie ( centrala
termica, respectiv punctul termic) in cadrul programului de livrare a apei
calde, fata de presiunea necesara la consumator.
3.3.3. (1) In calculele facute de unitatile distribuitoare pentru
repartizarea diferentiata pe consumatori a cantitatilor de apa si de energie
termica, prezentele criterii vor opera sub forma de coeficienti de corectie, a
caror marime si periodicitate de determinare vor fi stabilite prin normele
aprobate de consiliile locale.
(2) La evaluarea marimii acestora se va tine seama de necesitatea
stimularii interesului partilor contractante pentru economisirea apei si a
energiei termice, cresterea calitatii serviciilor in aceste domenii si
scurtarea perioadei de timp pana la generalizarea contorizarii.
4. Dispozitii finale
4.1. Pana la montarea sistemelor de masurare, in vederea stabilirii corecte
a consumurilor de apa si de energie termica, distribuitorii au obligatia sa-si
echipeze instalatiile cu aparatura de masura si control necesara determinarii
parametrilor prevazuti la pct. 3.3.1. si 3.3.2.
4.2. Distribuitorii au obligatia sa tina evidenta primara a parametrilor si
sa inregistreze toate manevrele care se fac in instalatii.
4.3. Abonatii au obligatia sa declare distribuitorului toate elementele
necesare efectuarii calculelor de repartizare a consumurilor de apa si de
energie termica, precum si modificarile care intervin pe parcursul derularii
contractului.
ANEXA 1
la normativul-cadru
LISTA
de baremuri orientative pentru determinarea in sistem pausal a consumurilor de
apa pe categorii de consumatori
1. Pentru imobilele care se alimenteaza cu apa din cismele publice
amplasate la o distanta de pana la 500 m - 1,2 mc/persoana/luna.
2. Pentru imobilele bransate si racordate la reteaua de apa si canalizare,
cu cismele amplasate in curti - 2,4 mc/persoana/luna.
3. Pentru imobilele cu instalatii interioare de apa si canalizare, cu
preparare locala a apei calde menajere - 6,3 mc/persoana/luna.
4. Pentru imobilele cu instalatii centrale de incalzire a apei (puncte si
centrale termice) in care este inclus si consumul de apa calda - 8,4
mc/persoana /luna.
5. Pentru posesorii de autovehicule care folosesc apa din conductele de
alimentare ale cladirii, in vederea intretinerii acestora (cand aceasta
operatiune nu este interzisa prin hotarare a consiliului local):
-------------------------------------------------------------
Autovehiculul Baremul
-------------------------------------------------------------
- Motocicleta 1 mc/vehicul/luna
- Autoturism 7,5 mc/vehicul/luna
- Autocamion 15 mc/vehicul/luna
- Autoduba, microbuz, autoutilitara
si altele asimilate 12 mc/vehicul/luna
--------------------------------------------------------------
6. Pentru consumul de apa folosita pentru udatul spatiilor verzi, al
plantatiilor de pomi, irigarea gradinilor de zarzavat, precum si pentru
cresterea si ingrijirea animalelor:
a) pentru udarea spatiilor verzi (peluze, rabate de flori etc.) consumul
mediu de apa este de 250 l/mp
si sezon;
b) pentru stropitul gradinilor de legume consumul mediu de apa este de 300
l/mp si sezon;
c) pentru stropitul legumelor din solarii consumul mediu de apa este de 500
l/mp si sezon;
d) pentru stropitul viilor si livezilor consumul mediu de apa este de 50
l/mp si sezon;
e) pentru cresterea si ingrasarea animalelor consumul mediu de apa este
urmatorul:
--------------------------------------------------
Animalul Consumul lunar
(litri)
---------------------------------------------------
- Boi, cai, tineret taurin 1.800
- Vaci 3.000
- Porci 1.000
- Purcei 600
- Ovine 300
- Pasari de curte 15
- Nutrii, nurci 6.000
----------------------------------------------------
7. Pentru consumul de apa rece care revine personalului agentilor economici
care folosesc, in comun cu locatarii, obiecte sanitare:
----------------------------------------------------------
Obiectul sanitar Baremul
----------------------------------------------------------
- Chiuveta, lavoar 0,5 mc/persoana/luna
- W.C. 0,5 mc/persoana/luna
- Dus 3,0 mc/persoana/luna
- Cada baie 2,0 mc/persoana/luna
- Cismea cu robinet 1,0 mc/persoana/luna
- Cismea cu jet continuu 120,0 mc/luna
- Pisoar cu spalare continua 144,0 mc/luna la 2 m
la teava
- Pisoar cu spalare intermitenta 28,0 mc/luna
-----------------------------------------------------------
---------------
NOTA:
Din consumul total inregistrat se determina mai intai consumul de apa
aferent suprafetelor cu alta destinatie decat aceea de locuinta conform
baremurilor de mai sus, iar diferenta se repartizeaza pe locatari proportional
cu numarul de persoane. In cazul in care consumul inregistrat cu ajutorul
sistemului de masurare este mai mic decat cel determinat in sistem pausal
pentru detinatorii spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta,
calculul impartirii pe destinatii se reface, cantitatile fiind stabilite
proportional.
8. Pentru suprafetele locative cu alta destinatie decat aceea de locuinta,
care nu au montate aparate pentru inregistrarea consumului de apa si care sunt
alimentate cu apa prin bransament comun cu locuintele:
-------------------------------------------------------------------------------
Unitate Baremul
------------------------------------------------------------
1 2
------------------------------------------------------------
- Bufetul expres 400 mc/robinet/luna
- Piata agroalimentara 400 mc/robinet/luna
- Bufet, bodega, lacto-bar, bar,
unitati tip "Gospodina", patiserii 250 mc/robinet/luna
- Restaurant 200 mc/robinet/luna
- Cantina 100 mc/robinet/luna
- Cofetarie 150 mc/robinet/luna
- Centru de racoritoare 120 mc/robinet/luna
- Centru de umplut sifoane 100 mc/robinet/luna
- Magazin pentru desfacerea legumelor
si fructelor 50 mc/robinet/luna
- Magazin alimentar 50 mc/robinet/luna
- Magazin pentru desfacerea produselor
din carne si pescarie 100 mc/robinet/luna
- Atelier de spalatorie (manual) 100 mc/robinet/luna
- Frizerie 10 mc/robinet/luna
- Coafura 15 mc/robinet/luna
- Atelier fotografic 20 mc/robinet/luna
- Farmacie 5 mc/robinet/luna
- Magazin de florarie 20 mc/robinet/luna
- Policlinica si dispensar 10 mc/robinet/luna
- Spital 17 mc/robinet/luna
- Cinematograf 0,4 mc/loc/luna
- Teatru si casa de odihna 0,8 mc/loc/luna
- Scoala 1 mc/elev/luna
- Scoala cu internat 4 mc/elev/luna
- Gradinita si cresa cu program
saptamanal 3 mc/copil/luna
- Club sindical 0,2 mc/loc/luna
- Camin muncitoresc 2,5 mc/loc/luna
- Hotel cu bai comune 4,5 mc/loc/luna
- Hotel cu bai in fiecare camera 15 mc/loc/luna
------------------------------------------------------------
9. Pentru agentii economici neprevazuti in aceasta lista, stabilirea
consumurilor se va face prin asimilarea cu unitatile cu specific de activitate
asemanator celor care figureaza in lista.
In cazul in care agentii economici folosesc si apa incalzita care nu trece
printr-un aparat de inregistrare, cantitatea de apa calda va reprezenta 40% din
consumul de apa rece si se va adauga la aceasta.
ANEXA 2
la normativul-cadru
LISTA
de baremuri privind consumurile orientative de energie termica la institutii
publice si agenti economici pentru prepararea apei calde menajere prin
instalatii comune cu locuintele care nu sunt dotate cu aparate de masurat
proprii
----------------------------------------------------------------
Nr. Consumuri de
crt. energie termica
Unitatea U.M. ---------------
iarna vara
----------------------------------------------------------------
0 1 2 3 4
----------------------------------------------------------------
1. Bufet expres,
piata agroalimentara Gcal/robinet/luna 8,80 7,20
2. Bufet, bodega, lacto-bar,
bar, unitati tip
"Gospodina", patiserie Gcal/robinet/luna 5,50 4,50
3. Restaurant Gcal/robinet/luna 4,40 3,60
4. Cofetarie Gcal/robinet/luna 3,30 2,70
5. Centru de racoritoare Gcal/robinet/luna 2,64 2,16
6. Cantina, magazin pentru
desfacerea produselor din
carne si pescarie, atelier
de spalatorie (manual) Gcal/robinet/luna 2,20 1,80
7. Magazin pentru desfacerea
legumelor si fructelor,
magazin alimentar Gcal/robinet/luna 1,10 0,90
8. Atelier fotografic, magazin
de florarie Gcal/robinet/luna 0,44 0,36
9. Spital Gcal/robinet/luna 0,374 0,306
10. Coafura Gcal/robinet/luna 0,33 0,27
11. Policlinica, dispensar,
frizerie Gcal/robinet/luna 0,22 0,18
12. Farmacie Gcal/robinet/luna 0,11 0,09
13. Hotel cu baie in fiecare
camera Gcal/loc/luna 0,33 0,27
14. Hotel cu bai comune Gcal/loc/luna 0,099 0,081
15. Camin muncitoresc Gcal/loc/luna 0,055 0,045
16. Teatru, casa de cultura Gcal/loc/luna 0,0176 0,0146
17. Cinematograf Gcal/loc/luna 0,0088 0,0072
18. Club sindical Gcal/loc/luna 0,0044 0,0036
19. Scoala cu internat Gcal/elev/luna 0,088 0,072
20. Gradinita si cresa cu
program saptamanal Gcal/copil/luna 0,066 0,054
21. Scoala fara internat,
fara dusuri sau bai Gcal/elev/schimb/luna 0,011 0,009
------------------------------------------------------------------
------------------
NOTA:
1. Pentru institutiile publice si agentii economici neprevazuti in aceasta
lista, stabilirea consumurilor de energie termica se va face conform
necesarului de apa calda din STAS 1478/1990, tinandu-se seama si de diferenta
de temperatura dintre apa calda menajera si apa rece.
La institutiile publice si agentii economici neprevazuti in lista de
baremuri sau in STAS 1478/1990, consumul de energie termica se va determina
prin asimilare cu cel al unitatilor cu specific asemanator, mentionate in lista
de baremuri sau STAS.
2. Consumurile de energie termica pentru prepararea apei calde menajere se
vor corela cu programul efectiv de functionare a unitatilor, cu temperatura si
cu duratele efective de livrare a apei calde.
3. Cantitatea de apa rece consumata pentru prepararea apei calde menajere
se factureaza separat, la tarifele in vigoare, baremurile referindu se numai la
energia termica.