ORDIN
Nr. 381 din 26 august 2002
pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea, controlul
calitatii si/sau comercializarea materialului de inmultire si plantare
legumicol, altul decat semintele
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 749 din 14 octombrie 2002
In baza art. 12 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea,
controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a
materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante,
avand in vedere necesitatea armonizarii legislatiei romanesti cu
reglementarile Directivei Consiliului Uniunii Europene nr. 92/33/CEE privind
comercializarea materialului de inmultire si plantare legumicol, altul decat
semintele,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Regulile si normele tehnice privind producerea, controlul
calitatii si/sau comercializarea materialului de inmultire si plantare
legumicol, altul decat semintele, prevazute in anexa care face parte integranta
din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
REGULI SI NORME TEHNICE
privind producerea, controlul calitatii si/sau comercializarea materialului de
inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele
CAP. 1
Domeniul de aplicare
Art. 1
(1) Prezentele reguli si norme tehnice se aplica producerii in vederea
comercializarii, prelucrarii, controlului calitatii si/sau comercializarii
materialului de inmultire si plantare legumicol, altul decat semintele, din urmatoarele
genuri si specii, precum si hibrizilor acestora:
1. Allium ascalonicum - ceapa esalota
2. Allium cepa L. - ceapa
3. Allium fistulosum L. - ceapa de stufat
4. Allium porrum L. - praz
5. Allium sativum L. - usturoi comun
6. Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. - asmatui
7. Apium graveolens L. - telina
8. Asparagus officinalis L. - sparanghel
9. Beta vulgaris L. var. vulgaris - sfecla de petiol
10. Beta vulgaris L. var. conditiva Alef. - sfecla rosie
11. Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef. var. sabellica L. -
varza creata
12. Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. -
conopida
13. Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. -
brocoli
14. Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC - varza de
Bruxelles
15. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. sabauda L. -
varza creata de Milano
16. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. alba DC - varza
alba
17. Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. rubra DC - varza
rosie
18. Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef. var. gongylodes L. -
gulie
19. Brassica pekinensis (Lour.) Ruper. - varza chinezeasca
20. Brassica rapa L. var. rapa - napi
21. Capsicum annuum L. - ardei
22. Cichorium endivia L. - cicoare creata si scarola
23. Cichorium intybus L. (partim) - cicoare industriala, andiva
24. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsun et Nakai - pepene verde
25. Cucumis melo L. - pepene galben
26. Cucumis sativus L. - castravete
27. Cucurbita maxima Duchesne - dovleac de copt
28. Cucurbita pepo L. - dovlecel
29. Cynara cardunculus L. - cardon
30. Cynara scolymus L. - anghinare
31. Daucus carota L. - morcov
32. Foeniculum vulgare Miller - fenicul
33. Lactuca sativa L. - salata
34. Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw - tomate
35. Petroselinum crispum (Miller) Nyman ex AW. Hill - patrunjel de frunze,
patrunjel de radacina
36. Phaseolus coccineus L. - fasole de Spania
37. Phaseolus vulgaris L. - fasole
38. Pisum sativum L. (partim) - mazare
39. Raphanus sativus L. - ridichi
40. Rheum rhabarbarum L. - revent
41. Scorzonera hispanica L. - scortonera
42. Solanum melongena L. - vinete
43. Spinacia oleracea L. - spanac
44. Valerianella locusta (L.) Laterr. - fetica
45. Vicia faba L. (partim) - bob.
(2) Prezentele reguli si norme tehnice se aplica si portaltoilor sau altor
parti ale plantelor apartinand altor genuri, specii sau hibrizi nementionati la
alin. (1), in cazul in care materialul apartinand genurilor, speciilor sau
hibrizilor prevazuti la alin. (1) este sau trebuie altoit pe acesti portaltoi
sau parti ale plantei.
(3) Materialul de inmultire si plantare legumicol din speciile enumerate la
alin. (1) nu se comercializeaza decat daca apartine unui soi inregistrat si
publicat in Catalogul oficial al Romaniei sau in Catalogul comun al soiurilor
speciilor de legume al Uniunii Europene.
(4) Face exceptie de la prevederile alin. (1) si (3) materialul de
inmultire si plantare legumicol destinat urmatoarelor scopuri, fara a aduce
atingere prevederilor de carantina fitosanitara:
a) teste sau scopuri stiintifice; sau
b) munca de selectie; sau
c) masuri care vizeaza conservarea diversitatii genetice.
(5) Modificarea listei genurilor si speciilor prevazute la alin. (1) se
poate face prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
(6) Materialul de inmultire si plantare legumicol din productia interna,
destinat pietei interne, apartinand altor genuri, specii sau hibrizi
interspecifici nementionati la alin. (1) si care apartine unui soi inregistrat
sau protejat in Romania, se va supune unor reguli si norme interne aprobate
prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
CAP. 2
Definirea termenilor utilizati
Art. 2
In cadrul prezentelor reguli si norme tehnice termenii utilizati se
definesc astfel:
a) materialul de inmultire: parti ale plantei si tot materialul plantei,
incluzand portaltoiul destinat pentru inmultire si pentru productia de legume;
b) materialul de plantare: plante intregi si parti de plante, incluzand
componente ale plantelor altoite, destinate plantarii pentru productia de
legume;
c) furnizor sau agent economic: orice persoana fizica sau juridica care
desfasoara cel putin una dintre urmatoarele activitati profesionale privind
materialul de inmultire si plantare: reproducere, producere, prelucrare,
mentinere si/sau tratare si comercializare la intern, import sau export;
d) comercializare: cantitatile disponibile sau din stoc, prezentate sau
oferite pentru vanzare, vanzarea si/sau livrarea catre o alta persoana, sub
orice forma, a materialului de inmultire sau plantare;
e) autoritatea oficiala responsabila: autoritate unica si centrala, creata
sau desemnata, aflata sub controlul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor si responsabila cu problemele de asigurare a calitatii:
(i) autoritatea centrala desemnata din cadrul Ministerului Agriculturii,
Alimentatiei si Padurilor si responsabila de problemele privind calitatea este
Inspectia Nationala pentru Calitatea Semintelor, denumita in continuare INCS,
conform Legii nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul si
certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor,
precum si inregistrarea soiurilor de plante;
(ii) autoritatile stabilite la nivel teritorial, in subordinea autoritatii
nationale centrale, sunt: inspectoratele teritoriale pentru calitatea
semintelor si a materialului saditor, denumite in continuare ITCSMS, si
Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor,
denumit in continuare LCCSMS;
f) masuri oficiale: masuri luate de autoritatea oficiala responsabila;
g) inspectie oficiala: inspectia efectuata de autoritatea oficiala
responsabila;
h) document oficial: document intocmit de autoritatea oficiala responsabila
sau sub responsabilitatea sa;
i) lot: un numar de unitati dintr-un singur produs, identificabil prin
omogenitatea compozitiei si a originii sale;
j) laborator: entitate publica sau privata ce desfasoara o activitate de
analiza si diagnosticare propriu-zisa, iar rezultatele testelor efectuate
permit furnizorului sa isi monitorizeze calitatea productiei.
CAP. 3
Obligatiile furnizorului
Art. 3
(1) Furnizorii inregistrati pentru producerea materialului de inmultire si
plantare legumicol vor lua toate masurile pentru respectarea prevederilor
prezentelor reguli si norme tehnice in toate etapele de producere, prelucrare
si de comercializare a materialului de inmultire si plantare legumicol.
(2) Furnizorii trebuie sa fie inregistrati in conformitate cu prevederile
Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 253/2002
pentru aprobarea Metodologiei privind inregistrarea agentilor economici,
persoane fizice si juridice, pentru producerea, prelucrarea si/sau
comercializarea semintelor si materialului saditor.
(3) In vederea aplicarii prevederilor alin. (1) furnizorii efectueaza prin
personalul propriu acreditat sau prin personalul oficial al autoritatii
verificari avand la baza urmatoarele principii:
a) identificarea punctelor critice din procesul de productie, pe baza
metodelor utilizate;
b) elaborarea si implementarea unor metode de monitorizare si verificare a
punctelor critice ale procesului de productie prevazute la lit. a);
c) ridicarea probelor pentru efectuarea analizelor intr-un laborator
acreditat;
d) inregistrarea datelor si documentelor referitoare la prevederile lit.
a), b) si c), in forma scrisa sau in alte forme durabile, tinerea evidentei
productiei si comercializarii intr-un registru de intrari si iesiri, conform modelului
prevazut in Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
253/2002, care sa fie la dispozitia inspectorului ITCSMS sau LCCSMS. Aceste
documente si inregistrari vor fi pastrate cel putin 2 ani, dar nu mai putin
decat prevad dispozitiile ITCSMS sau LCCSMS, in functie de particularitatile
procesului de productie. Furnizorii a caror activitate se limiteaza doar la
comercializarea materialului de inmultire si plantare legumicol, produs si
ambalat de alti furnizori, trebuie sa tina doar evidenta operatiunilor de
cumparare si de vanzare a acestui material in registrul de intrari si iesiri.
(4) Daca in urma verificarilor sau a altor informatii de care dispun
furnizorii prevazuti la alin. (1) descopera prezenta unuia sau mai multor organisme
daunatoare care fac obiectul Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei
Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si
raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor
vegetale in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001, sau a
organismelor daunatoare prevazute in anexa nr. 2 la prezentele reguli si norme
tehnice, in masura in care afecteaza calitatea materialului, furnizorii sunt
obligati sa informeze autoritatea fitosanitara si ITCSMS sau LCCSMS si sa
adopte masurile pe care aceste autoritati le recomanda sau orice masura
necesara reducerii riscului raspandirii organismelor daunatoare mentionate.
Furnizorii tin intr-un registru evidenta aparitiei organismelor daunatoare in
unitatile lor si a tuturor masurilor luate pentru combaterea acestora.
Art. 4
Furnizorii efectueaza personal sau prin intermediul personalului oficial
controale avand ca obiectiv urmatoarele reguli si conditii:
a) luarea in considerare, in permanenta, a urmatoarelor puncte critice,
dupa caz:
1. planul, schita, metoda de cultura;
2. calitatea materialului de inmultire si plantare legumicol folosit pentru
inceperea procesului de productie;
3. insamantarea, plantarea, repicarea, repicarea la cuburi nutritive si
plantarea materialului de inmultire;
4. indeplinirea conditiilor de stare fitosanitara;
5. ingrijirea culturii;
6. operatiunile de inmultire;
7. masuri luate pentru protectia soiului si masuri de igiena;
8. tratamente;
9. operatiunile de recoltare, ambalare;
10. pastrare, depozitare;
11. transport;
12. administrare, prin care se intelege:
(i) locul unde se afla parcelele pentru insamantat sau plantat;
(ii) originea materialului, toate fazele de multiplicare, de control, de
ridicare a probelor, ca si rezultatele lor;
(iii) cui i-a livrat fiecare dintre loturile aprobate, mentionand numele,
adresele si datele respective si toate celelalte activitati efectuate de catre
furnizor;
b) tinerea insemnarilor in registrul de intrari si iesiri cu privire la
informarea completa a persoanelor oficiale, despre samanta, plante sau alte
obiecte:
1. cumparate pentru pastrare sau plantare pe teren;
2. aflate in productie sau livrate la beneficiari;
3. tratamente chimice aplicate plantelor si mentinerea documentelor
respective cel putin un an;
c) mentinerea de catre furnizor, prin personalul acreditat sau prin
intermediul unui responsabil numit de el, a legaturii cu autoritatea oficiala
si raspunderea in fata persoanei oficiale cu referire la calitatea si starea
fitosanitara a materialului de inmultire si plantare legumicol;
d) executarea inspectiilor vizuale necesare si la date corespunzatoare, in
conditiile admise si acceptate de persoana oficiala;
e) asigurarea permanenta de catre furnizor ca ridicarea probelor se face
conform metodologiilor si standardelor in vigoare;
f) asigurarea de catre furnizor, in orice moment, a accesului liber al
persoanelor oficiale, in special pentru inspectie si/sau luarea probelor,
precum si accesul la insemnarile si documentele prevazute la lit. b), in toate
sectoarele de productie sau ale laboratorului, pentru ca aceste persoane
oficiale sa se asigure ca prevederile prezentelor norme si reguli tehnice sunt
respectate de furnizor;
g) punerea la dispozitie de catre furnizor persoanei oficiale a tuturor
datelor, documentelor si informatiilor referitoare la materialul de inmultire
si plantare legumicol de care dispune sau permiterea persoanei oficiale sa faca
investigatiile pe care aceasta le considera necesare;
h) identificarea de catre furnizor, in camp, in timpul vegetatiei sau la
recoltare, in timpul sortarii, ambalarii si al pastrarii materialului de
inmultire si plantare legumicol. Acesta va elimina toate plantele netipice din
punctul de vedere al autenticitatii si calitatii materialului de inmultire si
plantare legumicol;
i) asigurarea echipamentului tehnic corespunzator al furnizorului astfel
incat productia, ambalarea, pastrarea si depozitarea materialului de inmultire
si plantare legumicol sa se poata realiza intr-o maniera adecvata obtinerii
unui material de calitate corespunzatoare;
j) comercializarea de catre furnizor a materialului pe loturi, etichetat si
marcat corespunzator, in respectul si protectia beneficiarului;
k) asigurarea altor cooperari cu persoanele oficiale.
CAP. 4
Acreditarea activitatilor furnizorului
Art. 5
(1) Acreditarea personalului furnizorului inregistrat pentru producerea in
vederea comercializarii si comercializarea materialului de inmultire si
plantare legumicol se fac de catre autoritatea oficiala, respectiv ITCSMS si
LCCSMS, dupa ce a verificat daca metodele de productie si aplicarea acestora
sunt conforme cu prezentele reguli si norme tehnice.
(2) Acreditarea personalului pentru inspectie in camp si ridicari de probe
se efectueaza cu respectarea conditiilor si procedurilor de acreditare in
vigoare, adaptate la activitatile specifice reglementate de prezentele reguli
si norme tehnice.
(3) Acreditarea laboratorului se efectueaza de autoritatea oficiala, cu
respectarea conditiilor si procedurilor de acreditare in vigoare si daca
metodele folosite si dotarile laboratoarelor corespund prevederilor in vigoare
pentru activitatile de analiza.
(4) Acreditarea activitatilor furnizorului se concretizeaza daca sunt
indeplinite conditiile prevazute la art. 3 si 4 si daca este asigurat
managementul calitatii prin personal calificat care sa urmareasca, sa remedieze
si sa raspunda in fata autoritatii oficiale de luarea masurilor necesare
realizarii si respectarii prevederilor legale.
(5) Acreditarea trebuie reinnoita daca furnizorul se decide sa execute alte
activitati decat cele pentru care a fost acreditat.
(6) Pana la acreditarea personalului si a laboratorului furnizorului,
verificarile, prelevarea probelor, analizele si eliberarea documentelor se
efectueaza de personalul ITCSMS sau LCCSMS.
(7) Dupa acreditare persoana oficiala va supraveghea si va monitoriza
furnizorul pentru a se asigura ca acesta continua sa ia in considerare punctele
critice din procesul de productie si sa respecte prezentele reguli si norme
tehnice.
CAP. 5
Supravegherea si monitorizarea furnizorilor
Art. 6
(1) Supravegherea si monitorizarea furnizorilor inregistrati pentru
producerea materialului de inmultire si plantare legumicol, a unitatilor lor
producatoare si a laboratoarelor se efectueaza de catre ITCSMS sau LCCSMS, in
cazul in care verificarile procesului de productie, prelucrare, analiza
calitatii si cea fitosanitara sunt efectuate de furnizor insusi prin personalul
si laboratorul propriu acreditat.
(2) Autoritatea oficiala supravegheaza si monitorizeaza furnizorii si
unitatile lor, avand in vedere natura activitatii acestora, pe baza
principiilor pe care trebuie sa le indeplineasca conform art. 3 si 4, precum si
a altor prevederi ale prezentelor reguli si norme tehnice sau a altor
reglementari in vigoare.
(3) Persoana oficiala supravegheaza si monitorizeaza furnizorii pentru
stabilirea si implementarea metodelor de verificare a punctelor critice
mentionate la art. 4 si se asigura ca aceste metode sunt avute in vedere de
catre furnizor, urmarind in special:
a) disponibilitatea, fidelitatea si folosirea metodelor existente pentru
verificarea fiecaruia dintre punctele critice mentionate la art. 4 lit. a);
b) siguranta (exactitatea) acestor metode;
c) daca metodele sunt potrivite pentru o evaluare corecta a continutului
productiei si comercializarii, inclusiv aspectele administrative;
d) competenta personalului furnizorului de a efectua verificarile.
(4) Persoana oficiala va supraveghea si va monitoriza furnizorul la
ridicarea probelor pentru analiza intr-un laborator acreditat, conform art. 3
alin. (2) lit. c), pentru a se asigura ca:
a) se iau probe in diferite faze ale productiei, la intervalele stabilite
de persoana oficiala, atunci cand metodele de productie au fost stabilite in
timpul verificarii pentru acreditare;
b) probele sunt luate dupa metode tehnice corecte si folosind procedee
sigure privind felul analizelor de efectuat;
c) probele sunt luate de personal acreditat; si
d) analizele sunt efectuate intr-un laborator acreditat in acest scop.
(5) Persoana oficiala va executa regulat, cel putin o data pe an, in
momentele cele mai potrivite, supravegherea si monitorizarea activitatilor si
dotarilor, luand in considerare natura specifica a activitatii sau
activitatilor furnizorului.
(6) In urma fiecarei inspectii persoana oficiala va consemna rezultatele si
concluziile sale, iar inainte de inceperea comercializarii, eventual dupa
efectuarea remedierilor necesare, va decide daca materialul se aproba sau se
respinge de la comercializare, intocmind un raport de control prin care anunta
imediat furnizorul, in scris, iar acest raport va fi luat la cunostinta de
conducerea furnizorului.
Art. 7
(1) In caz de respingere de la comercializare a materialului sau a unei
parti a materialului, conducerea furnizorului poate cere reinspectia, adresand
solicitarea la ITCSMS sau LCCSMS, in maximum 3 zile de la data primirii
deciziei inspectorului oficial.
(2) Inspectorul-sef al ITCSMS sau directorul LCCSMS trebuie, nu mai tarziu
de 3 zile de cand solicitarea reinspectiei a fost primita de catre autoritatea
oficiala, sa organizeze efectuarea reinspectiei. Dupa efectuarea acesteia
conducerea ITCSMS sau LCCSMS va trimite furnizorului raportul intocmit in urma
reinspectiei.
(3) In cazul in care furnizorul contesta decizia luata in urma
reinspectiei, litigiul se rezolva de INCS pe baza documentelor sau a
verificarilor faptice. INCS poate folosi si constatarile efectuate de alti
specialisti. Decizia luata de INCS este definitiva.
Art. 8
(1) Daca in timpul inspectiei, reinspectiei sau litigiului se stabileste ca
materialul de inmultire si plantare legumicol nu intruneste conditiile
prezentelor reguli si norme tehnice, lotul sau materialul in cauza respins este
interzis de la comercializare.
(2) Daca materialul de inmultire si plantare legumicol este respins conform
alin. (1), furnizorul anunta in scris, in timp util, autoritatea oficiala
despre intentia de schimbare a destinatiei sau despre distrugere, precizand
modul, data si ora de efectuare a acestora, la care trebuie sa participe un
reprezentant al autoritatii oficiale.
Art. 9
In cazul in care furnizorul solicita control oficial pentru producere,
prelucrare si comercializare, in urma caruia se elibereaza documente oficiale,
supravegherea si monitorizarea furnizorului de catre autoritatea oficiala se
limiteaza la urmarirea respectarii cerintelor prevazute in documentele oficiale
pe perioada producerii, procesarii, pastrarii si comercializarii materialului
legumicol.
CAP. 6
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca materialul de inmultire si
plantare legumicol
Art. 10
Furnizorul poate comercializa materialul de inmultire si plantare legumicol
numai daca acesta indeplineste conditiile specificate in prezentele reguli si
norme tehnice.
Art. 11
(1) Materialul trebuie, cel putin la o inspectie vizuala, sa fie efectiv
liber de organismele daunatoare calitatii sau de simptomele acestora, care
reduc utilitatea materialului legumicol de inmultire si plantare, si in special
sa fie liber de acele organisme daunatoare cuprinse in anexa nr. 2 la
prezentele reguli si norme tehnice, in ceea ce priveste genurile si speciile
enumerate.
(2) Orice material de inmultire si plantare legumicol care prezinta semne
vizibile sau simptome specifice ale organismelor daunatoare mentionate la alin.
(1) trebuie tratat corespunzator imediat dupa aparitie, in faza de crestere a
culturii, sau, daca este cazul, va fi eliminat.
(3) Prezenta organismelor daunatoare trebuie sa fie cat mai redusa astfel
incat sa nu fie afectata valoarea de utilizare a materialului legumicol.
Materialul trebuie sa indeplineasca, acolo unde este cazul, conditiile de stare
fitosanitara prevazute in Normele metodologice de aplicare a Ordonantei
Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si
raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor
vegetale in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001.
(4) Materialul trebuie sa aiba identitate si puritate in ceea ce priveste
genul si specia si trebuie sa aiba, de asemenea, o suficienta identitate si
puritate varietala.
(5) Materialul trebuie sa fie efectiv liber de orice defecte care afecteaza
calitatea lui ca material de inmultire sau plantare.
(6) Verificarile din perioada de vegetatie sunt prevazute in anexa nr. 1 la
prezentele reguli si norme tehnice.
(7) Vigoarea si dimensiunile materialului trebuie sa fie satisfacatoare in
ceea ce priveste utilitatea lui ca material de inmultire si plantare legumicol;
in plus, raportul dintre radacini, tulpina si frunze trebuie sa corespunda
scopului de utilizare propus.
(8) Materialul parental de origine al materialului de inmultire si plantare
legumicol trebuie sa satisfaca conditiile prevazute in prezentul capitol.
Art. 12
(1) Intentia de producere in vederea comercializarii a materialului de
inmultire si plantare legumicol se anunta de catre furnizor printr-un document
numit "Declaratie de multiplicare", cu mentiunile stabilite de INCS,
pentru a fi luat in evidenta de catre ITCSMS sau LCCSMS in scopul supravegherii
si monitorizarii. Declaratia de multiplicare initiala sau o noua declaratie va
cuprinde elementele privind identificarea loturilor care rezulta, ambalarea,
etichetarea, intentia de a amesteca (mixtura) unele loturi, dupa caz.
(2) In urma unei inspectii oficiale a materialului de inmultire si
plantare, persoana oficiala va intocmi un raport de control conform modelului
stabilit de INCS, prin care stabileste daca materialul corespunde regulilor si
normelor in vigoare sau masurile de remediere necesare ori daca se respinge de
la comercializare.
CAP. 7
Comercializarea materialului de inmultire si plantare legumicol
Art. 13
(1) Materialul de inmultire si plantare legumicol poate fi comercializat
numai de furnizori inregistrati pentru producerea in vederea comercializarii,
prelucrarea si/sau comercializarea materialului de inmultire si plantare
legumicol si care respecta conditiile prevazute de prezentele reguli si norme
tehnice.
(2) In timpul cresterii sau in timpul mutarii (separarii) si ambalarii
materialul parental legumicol si cel de inmultire si plantare vor fi tinute in
loturi separate, bine identificate.
(3) In cazul comercializarii de material de inmultire si plantare legumicol
de origine diferita in amestec, furnizorul va tine evidenta si va inregistra
intr-un registru urmatoarele date: compozitia lotului si originea fiecarei
componente individuale care compune lotul, mentionand totodata acest lucru pe
documentele de livrare.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) se supun inspectiei oficiale.
(5) Autoritatea oficiala, in cadrul supravegherii si monitorizarii, va
inspecta oficial materialul legumicol in timpul producerii, prelucrarii si
comercializarii, prin ridicarea si verificarea de probe, in conformitate cu
normele si regulile in vigoare.
Art. 14
(1) Materialul legumicol va fi comercializat numai in loturi suficient de
omogene, corespunzator cerintelor prezentelor reguli si norme tehnice, si
insotit de documentele eliberate de furnizor. Daca exista si un document al
autoritatii oficiale, acesta se va mentiona separat de documentul furnizorului.
(2) Materialul de inmultire si plantare legumicol trebuie ambalat, inchis,
etichetat si sigilat, potrivit cu natura materialului, astfel incat sa nu poata
fi inlocuit sau deteriorat.
(3) Materialul legumicol va fi comercializat insotit de un document de
calitate al furnizorului, si anume "Certificat de calitate" si/sau
eticheta furnizorului, care nu au mai fost folosite anterior si care trebuie sa
contina urmatoarele informatii:
a) indicarea "Calitate Romania";
b) indicarea autoritatii oficiale responsabile sau codul distinct al
acesteia;
c) numarul de inregistrare sau acreditare;
d) numele furnizorului;
e) numarul lotului sau numarul individual al ambalajului;
f) numarul de referinta al lotului semintei de baza in cazul in care
materialul legumicol provine direct din samanta de legume certificata oficial
sau din samanta standard, conform anexei nr. 2.6 la Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 350/2002 pentru aprobarea Regulilor
si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, prelucrarea,
controlul si certificarea calitatii, precum si comercializarea semintelor de
cereale, oleaginoase si textile, plante furajere, sfecla, cartof si legume.
g) denumirea comuna si botanica a speciei;
h) denumirea soiului; in cazul portaltoiului, denumirea varietatii sau
denumirea acestuia;
i) cantitatea;
j) data eliberarii documentului furnizorului;
k) in cazul importurilor se va mentiona numele tarii de productie a
materialului.
(4) In cazul vanzarii cu amanuntul catre un consumator final, eticheta
poate tine loc de certificat de calitate, continand informatii adecvate privind
identitatea produsului si folosirea acestuia.
(5) La comercializarea angro materialul de inmultire si plantare legumicol
va fi insotit de un certificat de calitate emis de furnizor, iar ambalajele sau
pachetele vor purta eticheta furnizorului.
(6) Materialul de inmultire si plantare din speciile prevazute in Normele
metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile
de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina
daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, aprobate prin
Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001, poate circula numai insotit de pasaport
fitosanitar.
Art. 15
Se excepteaza de la prevederile art. 14, precum si de la cele privind
controlul si inspectiile oficiale micii producatori a caror productie si
comercializare de material legumicol sunt destinate in totalitate utilizarii
finale de catre persoane neimplicate profesional in productia de material de
inmultire si plantare legumicol, pe piata locala. Micii producatori sunt
persoane fizice care detin certificat de producator eliberat de primaria
locala, care isi produc singuri material pentru propria productie de legume,
iar surplusul il vand sau distribuie pe piata neorganizata din judetul respectiv
sau cel mult in judetele limitrofe.
CAP. 8
Dispozitii finale
Art. 16
In cazul unor dificultati temporare privind asigurarea pietei cu material
de inmultire si plantare legumicol care sa indeplineasca cerintele prezentelor
reguli si norme tehnice, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor
poate admite la comercializare, prin derogare, material produs in conditii de
calitate mai putin stricte, dar fara a aduce prejudicii conditiilor
fitosanitare prevazute in Normele metodologice de aplicare a Ordonantei
Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si
raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor
vegetale in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001.
Art. 17
(1) Materialul de inmultire si plantare legumicol care indeplineste
conditiile prezentelor reguli si norme tehnice nu va fi supus nici unei
restrictii de comercializare in ceea ce priveste furnizorul, normele
fitosanitare, mediul de cultura si modalitatile de inspectie.
(2) Comercializarea materialului legumicol dintr-un soi care figureaza in
cataloagele mentionate la art. 1 alin. (3) nu este supusa nici unei restrictii
in ceea ce priveste soiul, cu exceptia celor prevazute in prezentele reguli si
norme tehnice.
Art. 18
(1) Materialul de inmultire si plantare legumicol produs in baza
prezentelor reguli si norme tehnice se considera echivalent cu cel produs in
tarile comunitare in conformitate cu prevederile Directivei Consiliului nr.
92/33/CEE si nu este supus altor restrictii de comercializare.
(2) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va decide daca
materialul de inmultire si plantare legumicol produs intr-o tara din afara
comunitatii si prezentand aceleasi garantii privind obligatiile furnizorului,
identitatea, caracteristicile, starea fitosanitara, stadiul de vegetatie,
modalitatile de inspectare, ambalarea, marcarea si inchiderea, este echivalent
cu materialul de inmultire si plantare legumicol produs in conformitate cu
prevederile si cerintele stabilite prin prezentele reguli si norme tehnice.
(3) Materialul de inmultire si plantare legumicol importat in conformitate
cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor
nr. 257/2002 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea controlului de
calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului
saditor si cu respectarea prevederilor Normelor metodologice de aplicare a
Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva
introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau
produselor vegetale in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.
1.030/2001, nu este supus nici unei alte restrictii de comercializare.
Art. 19
(1) ITCSMS si LCCSMS in colaborare cu Institutul de Stat pentru Testarea si
Inregistrarea Soiurilor (ISTIS) si autoritatea fitosanitara pot supune la
testare si analiza in perioada de multiplicare, mentinere, pastrare si
comercializare, inclusiv in postcontrol, probe luate prin sondaj din materialul
de inmultire si plantare legumicol produs de furnizori sau importat.
(2) Testele si analizele prevazute la alin. (1) vor fi utilizate pentru a
verifica daca acestea sunt conforme cu prevederile prezentelor reguli si norme
tehnice, inclusiv cu cele privind normele fitosanitare, precum si in vederea
armonizarii metodelor tehnice de examinare. Rezultatele si rapoartele
referitoare la testele si analizele efectuate sunt transmise confidential intre
autoritatile prevazute la alin. (1).
Art. 20
Pentru supravegherea si monitorizarea furnizorului, pentru efectuarea
verificarilor, analizelor si a eliberarii documentelor de control, furnizorul
va achita obligatiile financiare de plata fata de autoritatea oficiala, conform
normelor in vigoare.
Art. 21
Verificarile oficiale, altele decat cele de supraveghere si monitorizare,
ale materialului de inmultire si plantare legumicol sunt efectuate, la cererea
expresa a furnizorilor producatori, de catre ITCSMS sau LCCSMS, conform
prezentelor reguli si norme tehnice si prevederilor Ordinului ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 350/2002, autoritatea asigurandu-se
ca materialul satisface cerintele prevazute de prezentele reguli si norme
tehnice. Furnizorul isi va achita obligatiile financiare fata de autoritate,
conform tarifelor in vigoare.
Art. 22
(1) Daca in urma supravegherii si monitorizarii sau in urma testarii
materialului ori in postcontrol, prin sondaj, se constata ca materialul de
inmultire si plantare legumicol nu corespunde prezentelor reguli si norme
tehnice, autoritatea oficiala va instiinta furnizorul prin raportul de control
sau alt document scris cu constatarile efectuate, prin care se stabilesc
masurile corective necesare indeplinirii acestor prevederi, daca este posibil,
sau materialul in cauza se interzice de la comercializare, dupa caz.
(2) In momentul in care se constata ca materialul de inmultire si plantare
legumicol a fost comercializat de catre furnizor inainte de primirea aprobarii
persoanei oficiale sau a fost comercializat neaplicandu-se masurile corective
ori a fost comercializat dupa ce a fost interzis de catre persoana oficiala, se
vor lua masuri in conformitate cu Legea nr. 266/2002.
(3) In cazul repetarii de catre furnizor a nerespectarii prevederilor
prezentelor reguli si norme tehnice, autoritatea oficiala poate retrage
temporar sau definitiv acreditarea si/sau inregistrarea furnizorului.
(4) Aplicarea oricarei masuri asupra furnizorului va inceta in momentul in
care autoritatea oficiala stabileste cu certitudine ca acesta respecta
prezentele reguli si norme tehnice.
Art. 23
INCS poate emite instructiuni si precizari de aplicare a prevederilor
prezentelor reguli si norme tehnice.
ANEXA 1
la regulile si normele tehnice
EFECTUAREA
verificarilor in timpul vegetatiei
A. Verificari in perioada de vegetatie
1. La culturile pentru producerea materialului de inmultire si plantare
furnizorul efectueaza verificari, dintre care minimum una la pregatirea pentru
livrare, privind:
a) la infiintarea culturii: provenienta semintelor, amplasarea;
b) in timpul vegetatiei: respectarea lucrarilor si metodelor specifice
pentru asigurarea calitatii, eliminarea plantelor netipice si bolnave;
c) mentinerea materialului legumicol de catre furnizor pe loturi separate
pe toata perioada de crestere si de livrare a acestuia.
2. Inainte de comercializare persoana acreditata sau oficiala ridica probe
pentru efectuarea de verificari si analize de laborator in vederea respectarii
conditiilor minime de calitate.
3. Dupa sortare inspectorul acreditat sau oficial elibereaza documentul de
aprobare in vederea comercializarii, daca materialul indeplineste conditiile
minime prevazute de regulile si normele in vigoare.
B. Verificari specifice la arpagic si usturoi
1. In perioada de vegetatie furnizorul controleaza cultura cel putin de
doua ori, verificand aplicarea lucrarilor specifice, efectuarea purificarilor
biologice si starea fitosanitara.
2. Pe tot parcursul perioadei de vegetatie se vor elimina plantele slab
dezvoltate sau bolnave.
3. Bulbii de arpagic si usturoi trebuie sa indeplineasca urmatoarele norme
si conditii:
a) materialul de inmultire trebuie sa provina direct dintr-un material
care, in faza de vegetatie, a fost controlat si gasit liber de orice boala si
organism daunator sau semne ori simptome ale acestora, care reduc valoarea de
utilizare a materialului legumicol, in special cele din anexa nr. 2 la regulile
si normele tehnice. La recoltare se vor controla autenticitatea si puritatea
varietala a bulbilor si starea fitosanitara;
b) bulbii trebuie sa fie sortati si calibrati astfel incat sa indeplineasca
conditiile inscrise in tabelul de mai jos. Ca aspect trebuie sa fie bulbi
intregi, sanatosi, caracteristici soiului, bine imbracati in foitele
exterioare, care trebuie sa fie curate, lucioase si sa fosneasca la frecare in
mana, cu codita si radacinile scurte si bine uscate.
Conditii de calitate la bulbii de arpagic
________________________________________________________________________________
Marimea (diametrul), mm peste 7 pana la 20
sau 7 - 14 si 15 -
20
________________________________________________________________________________
Impuritati totale, procent maxim, din care: 6
________________________________________________________________________________
- bulbi raniti mecanic (taiati, loviti), bulbi golasi,
procent maxim 3
________________________________________________________________________________
- bulbi incinsi, moi, mucegaiti, atacati de daunatori si
boli, procent maxim 1
________________________________________________________________________________
- bulbi seci, foite, pamant, procent maxim 2
________________________________________________________________________________
Bulbi incoltiti, procent maxim 2
________________________________________________________________________________
Bulbi crescuti lipsa
________________________________________________________________________________
Acarieni si alti daunatori vii lipsa
________________________________________________________________________________
NOTA:
Procentele din tabel se refera la greutate.
Bulbii se considera incoltiti din momentul in care coltul este vizibil sub
foitele coditei si pana cand ajunge la lungimea de 1 cm.
Bulbii incoltiti avand coltii mai mari de 1 cm se considera bulbi crescuti.
ANEXA 2*)
la regulile si normele tehnice
*) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.
LISTA
cuprinzand organismele daunatoare care pot afecta semnificativ calitatea materialului
legumicol
______________________________________________________________________________
| Genul sau specia | Organisme daunatoare specifice
|
|_____________________|________________________________________________________|
| 1 | 2
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Allium ascalonicum| Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Delia spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Ditylenchus dipsaci
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Thrips tabaci
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
| |________________________________________________________|
| | - Botrytis spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Peronospora destructor |
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotium cepivorum
|
| |________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special virusul Onion yellow dwarf
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Allium cepa | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
| |________________________________________________________|
| | - Delia spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Ditylenchus dipsaci
|
|
|________________________________________________________|
| | - Meloidogyne spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Thrips tabaci
|
|
|________________________________________________________|
| | Bacterii |
|
|________________________________________________________|
| | - Pseudomonas spp.
|
| |________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Botrytis spp. |
|
|________________________________________________________|
| | - Fusarium oxysporum f. sp. cepae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Peronospora destructor
|
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotium cepivorum
|
| |________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special virusul Onion yellow dwarf
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Allium fistulosum | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare |
|
|________________________________________________________|
| | - Delia spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Ditylenchus dipsaci
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Thrips tabaci |
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotium cepivorum
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
| |________________________________________________________|
| | - Toate
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Allium porum | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Delia spp. |
|
|________________________________________________________|
| | - Ditylenchus dipsaci
|
| |________________________________________________________|
| | - Thysanoptera
|
|
|________________________________________________________|
| | Bacterii |
|
|________________________________________________________|
| | - Pseudomonas spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Alternaria porri
|
| |________________________________________________________|
| | - Fusarium culmorum
|
|
|________________________________________________________|
| | - Phytophthora porri
|
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotium cepivorum
|
| |________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special virusul Leek yellow stripe
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Allium sativum | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare |
|
|________________________________________________________|
| | - Aceria tulipae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Delia spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Ditylenchus dipsaci
|
| |________________________________________________________|
| | - Thysanoptera
|
|
|________________________________________________________|
| | Bacterii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pseudomonas fluorescens
|
| |________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotium cepivorum |
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
| |________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special virusul Onion yellow dwarf
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Apium graveolens | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Acidia heraclei
|
| |________________________________________________________|
| | - Liriomyza bryoniae si L. trifolii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Lygus spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Psila rosae
|
| |________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
| | si Thrips tabaci
|
| |________________________________________________________|
| | Bacterii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Erwinia carotovora subsp. carotovora |
|
|________________________________________________________|
| | - Pseudomonas syringae pv. apii
|
| |________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Fusarium oxysporum f. sp. apii
|
| |________________________________________________________|
| | - Phoma apiicola
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pythium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotinia sclerotiorum
|
| |________________________________________________________|
| | - Septoria apiicola
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special virusul Celery mosaic si
|
| | Cucumber mosaic, Tomato spotted wilt virus
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Asparagus | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| officinalis | dezvoltare |
|
|________________________________________________________|
| | - Brachyorynella asparagi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Hypopta caestrum
|
|
|________________________________________________________|
| | - Platyparea poecyloptera
|
| |________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Fusarium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Rhizoctonia violacea
|
| |________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate |
|_____________________|________________________________________________________|
| - Beta vulgaris | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare |
|
|________________________________________________________|
| | - Pegomya betae
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Phoma betae
|
| |________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special virusul Beet necrotic yellow
|
| | vein
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Brassica oleracea | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae |
|
|________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
| |________________________________________________________|
| | - Heterodera spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Lepidoptera, dar in special Pieris brassicae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Liriomyza bryoniae si L. trifolii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Bacterii
|
| |________________________________________________________|
| | - Pseudomonas syringae pv. maculicola
|
|
|________________________________________________________|
| | - Xanthomonas campestris pv. campestris
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
| |________________________________________________________|
| | - Alternaria brassicae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Mycosphaerella spp. |
|
|________________________________________________________|
| | - Phoma lingam
|
| |________________________________________________________|
| | - Plasmodiophora brassicae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pythium spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Rhizoctonia solani
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special Cauliflower mosaic virus,
|
| | Tospovirusuri si Turnip mosaic virus
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Brassica | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| pekinensis | dezvoltare |
|
|________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
| |________________________________________________________|
| | - Lepidoptera, dar in special Pieris brassicae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Liriomyza bryoniae si L. trifolii |
|
|________________________________________________________|
| | Bacterii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Erwinia carotovora
|
|
|________________________________________________________|
| | - Xanthomonas campestris pv. campestris
|
| |________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Alternaria brassicae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Botrytis cinerea
|
| |________________________________________________________|
| | - Mycosphaerella spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Phoma lingam |
|
|________________________________________________________|
| | - Plasmodiophora brassicae
|
| |________________________________________________________|
| | - Sclerotinia spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
| |________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special Tospovirusuri
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Capsicum annuum | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Leptinotarsa decemlineata
|
| |________________________________________________________|
| | - Liriomyza bryoniae si L. trifolii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Ostrinia nubilalis |
|
|________________________________________________________|
| | - Phthorimaea operculella
|
| |________________________________________________________|
| | - Tetranychidae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Leveillula taurica
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pyrenochaeta lycopersici
|
| |________________________________________________________|
| | - Pythium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Phytophthora capsici
|
|
|________________________________________________________|
| | - Verticillium albo atrum
|
| |________________________________________________________|
| | - Verticillium dahliae
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare |
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special Cucumber mosaic virus, Tomato
|
| | mosaic virus, Pepper mild mottle virus si Tobacco |
| | mosaic virus, Tomato spotted wilt virus, Potato
|
| | stolbur mycoplasm
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Cichorium endivia | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
| |________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Botrytis cinerea |
|
|________________________________________________________|
| | - Erysiphe cichoracearum
|
| |________________________________________________________|
| | - Sclerotinia spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare |
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special virusul Beet western yellows
si|
| | Lettuce mosaic
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Cichorium intybus | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
| |________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Napomyza cichorii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Apion assimile
|
| |________________________________________________________|
| | Bacterii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Erwinia carotovora |
|
|________________________________________________________|
| | - Erwinia chrysanthemi
|
| |________________________________________________________|
| | - Pseudomonas marginalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
| |________________________________________________________|
| | - Phoma exigua
|
|
|________________________________________________________|
| | - Phytophthora erythroseptica
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pythium spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Sclerotinia sclerotiorum
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Citrullus lanatus | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae |
|
|________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
| |________________________________________________________|
| | - Meloidogyne spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Polyphagotarsonemus latus
|
| |________________________________________________________|
| | - Tetranychus spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
| |________________________________________________________|
| | - Colletotrichum lagenarium
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, dar in special Watermelon mosaic virus 2
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Cucumis melo | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
| |________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Liriomyza bryoniae si L. trifolii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Meloidogyne spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Polyphagotarsonemus latus
|
| |________________________________________________________|
| | - Tetranychus spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Bacterii
|
| |________________________________________________________|
| | - Pseudomonas syringae pv. lachrymans
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi |
|
|________________________________________________________|
| | - Colletotrichum lagenarium
|
| |________________________________________________________|
| | - Fusarium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pythium spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Sphaerotheca fuliginea
|
|
|________________________________________________________|
| | - Verticillium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
| |________________________________________________________|
| | - Toate, in special Cucumber green mottle virus,
|
| | Cucumber mosaic virus si Squash mosaic virus, Tomato
|
| | spotted wilt virus |
|_____________________|________________________________________________________|
| - Cucumis sativus | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare |
|
|________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae
|
| |________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Delia platura
|
| |________________________________________________________|
| | - Liriomyza bryoniae si L. trifolii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Meloidogyne spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Polyphagotarsonemus latus
|
| |________________________________________________________|
| | - Tetranychus spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Bacterii
|
| |________________________________________________________|
| | - Pseudomonas syringae pv. lachrymans
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi |
|
|________________________________________________________|
| | - Fusarium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Phytophthora spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pseudoperonospora cubensis
|
| |________________________________________________________|
| | - Pythium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Rhizoctonia spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Sphaerotheca fuliginea
|
| |________________________________________________________|
| | - Verticillium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare |
|
|________________________________________________________|
| | - Toate
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Cucurbita maxima | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
| |________________________________________________________|
| | - Meloidogyne spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Polyphagotarsonemus latus
|
|
|________________________________________________________|
| | - Tetranychus spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Cucurbita pepo | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
| |________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
| |________________________________________________________|
| | - Meloidogyne spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Polyphagotarsonemus latus
|
|
|________________________________________________________|
| | - Tetranychus spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Bacterii |
|
|________________________________________________________|
| | - Pseudomonas syringae pv. lachrymans
|
| |________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Fusarium spp. |
|
|________________________________________________________|
| | - Sphaerotheca fuliginea
|
|
|________________________________________________________|
| | - Verticillium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
| |________________________________________________________|
| | - Toate, in special Cucumber mosaic virus, Squash
|
| | mosaic virus, Zucchini yellow mosaic virus si
|
| | Tospovirusuri
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Cynara cardunculus| Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| si | dezvoltare |
| Cynara scolymus
|________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae
|
| |________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera |
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Bremia lactucae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Leveillula taurica f. sp. cynara
|
| |________________________________________________________|
| | - Pythium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Rhizoctonia solani
|
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotium rolfsii
|
| |________________________________________________________|
| | - Sclerotinia sclerotiorum
|
|
|________________________________________________________|
| | - Verticillium dahliae |
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
| |________________________________________________________|
| | - Toate
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Foeniculum vulgare| Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae
|
| |________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera
|
|
|________________________________________________________|
| | Bacterii
|
| |________________________________________________________|
| | - Erwinia carotovora subsp. carotovora
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pseudomonas marginalis pv. marginalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
| |________________________________________________________|
| | - Cercospora foeniculi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Phytophthora syringae |
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotinia spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Virusul Celery mosaic
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Lactuca sativa | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
| |________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Liriomyza bryoniae si L. trifolii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Meloidogyne spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi |
|
|________________________________________________________|
| | - Botrytis cinerea
|
|
|________________________________________________________|
| | - Bremia lactucae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pythium spp.
|
| |________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
|
|________________________________________________________|
| | - Toate, in special Lettuce big vein, Lettuce mosaic
|
| | virus si Lettuce ring necrosis, Tomato spotted wilt
|
| | virus
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Lycopersicon | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| lycopersicum | dezvoltare
|
| |________________________________________________________|
| | - Aphididae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae |
|
|________________________________________________________|
| | - Hauptidia maroccana
|
|
|________________________________________________________|
| | - Liriomyza bryoniae si L. trifolii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Meloidogyne spp.
|
| |________________________________________________________|
| | - Tetranychus spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
|
|________________________________________________________|
| | - Vasates lycopersici
|
| |________________________________________________________|
| | Bacterii
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pseudomonas syringae pv. tomato
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi
|
| |________________________________________________________|
| | - Alternaria solani
|
|
|________________________________________________________|
| | - Cladosporium fulvum
|
| |________________________________________________________|
| | - Colletotrichum coccoides
|
|
|________________________________________________________|
| | - Didymella lycopersici
|
|
|________________________________________________________|
| | - Fusarium oxysporum
|
| |________________________________________________________|
| | - Leveillula taurica
|
|
|________________________________________________________|
| | - Phytophthora nicotianae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pyrenochaeta lycopersici
|
| |________________________________________________________|
| | - Pythium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Rhizoctonia solani |
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotinia sclerotiorum
|
|
|________________________________________________________|
| | - Verticillium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
| |________________________________________________________|
| | - Toate, in special Cucumber mosaic virus, Potato
virus|
| | X, Potato virus Y, Tobacco mosaic virus, Tomato mosaic
|
| | virus si Tomato yellow leaf curl virus, Tomato spotted
|
| | wilt virus, Potato stolbur mycoplasm
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Rheum spp. | Bacterii |
|
|________________________________________________________|
| | - Agrobacterium tumefaciens
|
| |________________________________________________________|
| | - Erwinia rhapontici
|
|
|________________________________________________________|
| | Fungi |
|
|________________________________________________________|
| | - Armillariella mellea
|
| |________________________________________________________|
| | - Verticillium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
| |________________________________________________________|
| | - Toate, in special Arabis mosaic virus si Turnip
|
| | mosaic virus
|
|_____________________|________________________________________________________|
| - Solanum melongena | Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de
|
| | dezvoltare
|
| |________________________________________________________|
| | - Aleyrodidae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Aphididae |
|
|________________________________________________________|
| | - Hermitarsonemus latus
|
| |________________________________________________________|
| | - Leptinotarsa decemlineata
|
|
|________________________________________________________|
| | - Liriomyza bryoniae si L. trifolii |
|
|________________________________________________________|
| | - Meloidogyne spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Tetranychidae
|
|
|________________________________________________________|
| | - Thysanoptera, in special Frankliniella occidentalis
|
| |________________________________________________________|
| | Fungi
|
|
|________________________________________________________|
| | - Fusarium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | - Leveillula taurica f. sp. cynara
|
| |________________________________________________________|
| | - Rhizoctonia solani
|
|
|________________________________________________________|
| | - Pythium spp. |
|
|________________________________________________________|
| | - Sclerotinia sclerotiorum
|
| |________________________________________________________|
| | - Verticillium spp.
|
|
|________________________________________________________|
| | Virusuri si organisme similare
|
| |________________________________________________________|
| | - Toate, in special Cucumber mosaic virus, Eggplant
|
| | mosaic virus, Potato virus Y si Tobacco mosaic virus,
|
| | Tomato spotted wilt virus, Potato stolbur mycoplasm
|
|_____________________|________________________________________________________|