ORDIN
Nr. 396/3267/2182 din 1 noiembrie 2001
privind conditiile in care isi pot desfasura activitatea agentii economici care
realizeaza productie de produse alimentare in zonele defavorizate si care
beneficiaza de scutire de la plata taxelor vamale
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 396 din 1 noiembrie 2001
MINISTERUL DEZVOLTARII SI PROGNOZEI
Nr. 3.267 din 5 noiembrie 2001
MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
Nr. 2.182 din 5 noiembrie 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 714 din 9 noiembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul dezvoltarii si
prognozei si ministrul finantelor publice,
vazand Referatul de aprobare al Directiei strategii si politici in
industria alimentara nr. 121.224 din 9 noiembrie 2001 de stabilire a
conditiilor in care isi pot desfasura activitatea agentii economici care
realizeaza productie de produse alimentare in zonele defavorizate si care
beneficiaza de facilitatile acordate prevazute de legislatie,
avand in vedere prevederile art. 8 din Hotararea Guvernului nr. 728/2001
privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta
a Guvernului nr. 24/1998 privind regimul zonelor defavorizate, republicata, cu
modificarile ulterioare, modificata prin Hotararea Guvernului nr. 1.028/2001,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 16/2001 privind
organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, cu
modificarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 18/2001 privind
organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile
ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Prezentul ordin se refera la conditiile in care isi pot desfasura
activitatea agentii economici care solicita scutirea de la plata taxelor vamale
pentru materiile prime importate necesare in vederea realizarii productiei
proprii de produse alimentare in zonele defavorizate:
- definirea materiilor prime si a produselor finite;
- intocmirea si avizarea declaratiei agentului economic;
- verificarea agentilor economici de catre reprezentantii Ministerului
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Art. 2
(1) In zonele declarate defavorizate agentii economici pot solicita
facilitati in conditiile legii, in cazul in care desfasoara activitatile
mentionate in anexa nr. 1.
(2) In cadrul acestor activitati agentii economici beneficiaza de scutire
de la plata taxelor vamale pentru materiile prime utilizate in vederea
obtinerii produselor finite, astfel cum sunt prezentate in anexa nr. 1. La
solicitarea agentilor economici care utilizeaza alte materii prime si/sau obtin
alte produse finite si pe baza unei documentatii fundamentate Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si
Ministerul Finantelor Publice vor completa prevederile prezentului ordin.
(3) Operatiuni cum ar fi: transarea carnii, portionarea, fabricarea
semipreparatelor din carne (incluzand condimentarea), ambalarea, imbutelierea,
depozitarea, etichetarea si altele asemenea se considera operatiuni
intermediare si nu constituie activitati de productie pentru care agentii
economici din zonele defavorizate sa beneficieze de scutire de la plata taxelor
vamale.
Art. 3
(1) Agentii economici care solicita scutirea de la plata taxelor vamale
pentru materiile prime importate necesare in vederea realizarii productiei de
produse alimentare proprii in zonele defavorizate vor depune, inainte de
realizarea importului, la directiile generale pentru agricultura si industrie
alimentara judetene, in vederea inregistrarii, declaratia completata conform
modelului prezentat in anexa nr. 2.
(2) Declaratia va fi inregistrata si avizata, in ziua depunerii acesteia de
agentul economic, de directiile generale pentru agricultura si industrie
alimentara judetene si va insoti documentele necesare pentru a fi prezentate
organelor vamale conform art. 8 alin. (1) lit. d) din normele metodologice
aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 728/2001, cu modificarile si
completarile ulterioare.
Art. 4
(1) Reprezentantii imputerniciti din cadrul directiilor generale pentru
agricultura si industrie alimentara din judetele cu zone defavorizate vor
verifica lunar, la fata locului corectitudinea datelor inscrise in declaratia
completata conform modelului prezentat in anexa nr. 2, in conformitate cu art.
8 alin. (4) din normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.
728/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Rezultatele verificarilor vor fi raportate lunar organelor vamale.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Stefan Pete,
secretar de stat
Ministrul dezvoltarii si prognozei,
Gheorghe Romeo Leonard Cazan
p. Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
ANEXA 1
________________________________________________________________________________
Grupa Clasa Denumirea Materia prima Produsul
(conform CAEN) de baza finit
________________________________________________________________________________
151 Productia, prelucrarea
si conservarea carnii
1511 Productia, prelucrarea Animale vii Carne (exclusiv carne
si conservarea carnii de pasare), organe si
(exclusiv carnea de subproduse
pasare)
1512 Productia, prelucrarea Pasari vii, Carne de pasare,
si conservarea carnii alte animale produse secundare,
de pasare si de alte n.c.a. carne obtinuta prin
animale neclasificate sacrificarea altor
in alta parte (n.c.a.) animale n.c.a.
(exclusiv picioare de
broasca)
1513 Produse pe baza de carne Carne refrigerata Preparate din carne,
(inclusiv din carne de sau congelata conserve si
pasare) (carcasa sau semiconserve din
parti transate) carne, sucuri din
carne, faina din
carne
pentru animale si
alte
granule din carne
152 Prelucrarea si conservarea
pestelui si a produselor
din peste
1520 Prelucrarea si conservarea Peste proaspat, Semiconserve si
pestelui si a produselor refrigerat sau conserve din peste,
din peste congelat faina din peste;
pasta proteica
153 Prelucrarea si conservarea
fructelor si legumelor
1531 Prelucrarea cartofului si Cartofi Cartofi deshidratati
conservarea produselor
din cartofi
1532 Prepararea sucurilor din Fructe si legume Sucuri din fructe si
fructe si legume legume (exclusiv
bauturi racoritoare)
1533 Prelucrarea si conservarea Fructe si legume Conserve din legume
si
fructelor si legumelor fructe, pasta de
tomate, produse
deshidratate din
legume si fructe,
supe
concentrate
154 Productia uleiurilor si
grasimilor vegetale si
animale
1541 Fabricarea uleiurilor si Seminte de Uleiuri vegetale
brute
grasimilor brute floarea-soarelui,
rapita, ricin,
soia, germeni
de porumb etc.
1542 Fabricarea uleiurilor si Seminte de Uleiuri vegetale
grasimilor rafinate floarea-soarelui, rafinate din
rapita, ricin, floarea-soarelui,
soia, germeni rapita, ricin, soia,
de porumb etc. germeni de porumb
etc.
Uleiuri vegetale
brute
Grasimi vegetale
partial sau total
hidrogenate,
nerafinate
1543 Fabricarea margarinei si Uleiuri vegetale Margarina si grasimi
grasimilor comestibile rafinate lichide comestibile similare
similare si grasimi
hidrogenate
155 Fabricarea produselor
lactate
1551 Fabricarea produselor Lapte - materie Lapte de consum
lactate si a prima (pasteurizat sau
branzeturilor sterilizat), produse
lactate proaspete,
unt, branzeturi,
conserve din lapte
1552 Fabricarea inghetatei Lapte - materie Inghetata,
prima specialitati de
inghetata
156 Fabricarea produselor de
morarit, a amidonului si
produselor din amidon
1561 Fabricarea produselor de Cereale Produse de morarit
morarit
1562 Fabricarea amidonului si Porumb, orez, Amidon si produse din
a produselor din amidon cartofi etc. amidon
157 Fabricarea produselor
pentru hrana animalelor
1570 Fabricarea produselor Cereale, Nutreturi combinate
pentru hrana animalelor concentrate complete, concentrate
proteice, proteice;
saruri minerale, Hrana destinata altor
vitamine animale (exceptie
produsele din peste
destinate hranei
animalelor)
158 Fabricarea altor produse
alimentare
1581 Fabricarea produselor de Faina de grau Paine si specialitati
panificatie si patiserie de panificatie
Produse de patiserie
1582 Fabricarea biscuitilor, Faina de grau Biscuiti, piscoturi
si
piscoturilor si a altor alte produse similare
produse similare
1583 Fabricarea zaharului Radacini de Zahar alb; subproduse
sfecla de zahar
1584 Fabricarea produselor Boabe de cacao Masa de cacao, cacao
din cacao, a ciocolatei pudra, unt de cacao
si a produselor zaharoase Cacao, zahar alb Ciocolata si produse
din ciocolata
Zahar alb Produse zaharoase
1585 Fabricarea pastelor Faina de grau Paste fainoase
fainoase alimentare alimentare si produse
si a altor produse fainoase
fainoase
1586 Prelucrarea ceaiului si Cafea verde Cafea prajita si
cafelei boabe macinata
1587 Fabricarea condimentelor Condimente, Amestecuri de
legume condimente
deshidratate
Seminte de Mustar, faina de
mustar mustar
Vin, acid acetic Otet si inlocuitori
de
otet
1588 Fabricarea preparatelor Fructe, lapte, Produse omogenizate
dietetice si a produselor amidon, extract compuse
alimentare pentru copii de malt
1589 Fabricarea altor produse Oua Oua praf
alimentare Melasa Drojdie de bere
159 Fabricarea bauturilor
1593 Fabricarea vinului din Struguri Vinuri, vinuri
struguri spumoase
1594 Fabricarea cidrului si a Fructe, miere Vin din fructe, cidru
vinului din fructe
(cu exceptia vinurilor
din struguri proaspeti)
1595 Fabricarea altor bauturi Fructe, plante Bauturi alcoolice
obtinute prin fermentare fermentate si
nedistilate (exceptie
vinuri din struguri
si
vinuri spumoase)
1596 Fabricarea berii Orz, malt Bere
1597 Fabricarea maltului Orz Malt
1598 Productia de ape minerale
imbuteliate la surse - -
1599 Fabricarea bauturilor Concentrate de Bauturi racoritoare
nealcoolice fructe
Zahar alb
________________________________________________________________________________
ANEXA 2
DECLARATIE
1. Societatea comerciala ...................................................
2. Sediul
..................................................................
3. Numarul si data eliberarii licentei de fabricatie
.......................
4. Denumirea marfii importate, pe pozitii tarifare, si cantitatea aferenta
fiecarei pozitii
...............................................................
5. Capacitatea lunara de productie pentru fiecare activitate de procesare
................................................................................
6. Activitatea desfasurata conform anexei nr. 1
............................
7. Cantitatile de produse finite pe care agentul economic isi propune/se
obliga sa le realizeze din materia prima importata
.............................
Declar pe propria raspundere corectitudinea datelor inscrise.
Data intocmirii declaratiei .....................
...........................
(semnatura si stampila)