ORDIN
Nr. 406 din 29 noiembrie 2001
privind aprobarea Normei de metrologie legala CEE "NML CEE-71/347
Masurarea masei hectolitrice CEE a cerealelor"
ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 33 din 18 ianuarie 2002
Ministrul industriei si resurselor,
avand in vedere prevederile art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001
privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare,
in baza art. 3 pct. 3 din Hotararea Guvernului nr. 853/1999 privind
organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile ulterioare,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma de metrologie legala CEE "NML CEE-71/347 Masurarea
masei hectolitrice CEE a cerealelor", prevazuta in anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la un an de la publicare.
Ministrul industriei si resurselor,
Dan Ioan Popescu
ANEXA 1
NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE
"NML CEE-71/347 Masurarea masei hectolitrice CEE a
cerealelor"
Art. 1
Prezenta norma de metrologie legala CEE stabileste:
a) cerintele privind constructia tehnica si utilizarea aparatelor-etalon de
referinta folosite pentru determinarea masei hectolitrice CEE a cerealelor,
prezentate in anexa nr. 1;
b) conditiile impuse aparatelor de masura utilizate la masurarea masei
hectolitrice CEE a cerealelor, prezentate in anexa nr. 2.
Art. 2
(1) In sensul prezentei norme de metrologie legala CEE, masa hectolitrica
CEE a cerealelor este raportul dintre masa exprimata in kilograme si volumul
exprimat in hectolitri, determinat pentru orice fel de cereale prin efectuarea
masurarii cu aparatul care indeplineste cerintele si conditiile la care se
refera art. 1 lit. a) sau b) si potrivit metodei de utilizare prezentate in
cap. II din anexa nr. 1.
(2) Masa hectolitrica CEE de referinta este masa hectolitrica CEE obtinuta
prin efectuarea masurarii cu un aparat-etalon, comunitar sau national,
construit si utilizat conform cap. I si II din anexa nr. 1.
(3) Masa hectolitrica CEE de referinta se exprima in kilograme pe
hectolitru, valoarea fiind exprimata cu doua zecimale.
Art. 3
(1) Biroul Roman de Metrologie Legala va lua masuri ca cel putin o data la
fiecare 10 ani aparatul-etalon national sa fie verificat si reglat.
(2) Verificarea si reglarea se fac in conformitate cu prevederile anexei
nr. 1, prin comparare cu aparatul-etalon comunitar, care se afla la Serviciul
de Metrologie al Germaniei, cu ajutorul unui aparat-etalon transportabil de
acelasi tip.
(3) Aparatul-etalon transportabil este aparatul fara dispozitiv de
cantarire, dar care are toate celelalte caracteristici identice cu cele ale
aparatelor-etalon comunitare si nationale.
Art. 4
(1) Termenul masa hectolitrica CEE a cerealelor este utilizat in comert
exclusiv pentru a desemna caracteristica cerealelor care a fost masurata cu
aparate care indeplinesc cerintele prezentei norme de metrologie legala CEE.
(2) In comertul cu cereale dintre Romania si statele membre ale Uniunii
Europene caracteristica desemnata sub denumirea "masa hectolitrica a
cerealelor" este exclusiv masa hectolitrica CEE a cerealelor, definita la
alin. (1).
Art. 5
(1) Aparatele de masurat, utilizate in comert pentru determinarea masei
hectolitrice CEE a cerealelor, trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute in
anexa nr. 2.
(2) Aparatele se supun aprobarii de model CEE si verificarii initiale CEE.
(3) Aparatele sunt construite si utilizate conform conditiilor prevazute in
certificatul aprobarii de model CEE.
(4) Aparatele sunt intrebuintate cu marcajele si simbolurile CEE.
Art. 6
Introducerea pe piata si/sau punerea in functiune a aparatelor de masurat
utilizate la determinarea masei hectolitrice CEE a cerealelor nu poate fi
impiedicata, interzisa sau restrictionata, daca aceste aparate poarta marcajele
CEE, aplicate conform prezentei norme de metrologie legala CEE, sau daca sunt
fabricate intr-un stat membru al Uniunii Europene si poarta marcajele CEE
corespunzatoare.
Art. 7
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta norma de metrologie
legala CEE.
ANEXA 1
la NML CEE-71/347
APARATE-ETALON
utilizate la masurarea masei hectolitrice CEE a cerealelor
CAP. 1
Cerinte de constructie
1. Aparatele-etalon se compun dintr-un recipient de masurare, care este o
masura de volum, un dispozitiv de umplere, un dispozitiv de radere, un
dispozitiv de cantarire si un recipient de umplere.
Toate partile componente ale aparatelor trebuie sa fie construite astfel
incat toate suprafetele care vin in contact cu cerealele sa fie netede si
realizate dintr-un metal rezistent chimic la eroziune (de exemplu: alama, otel
inoxidabil) si suficient de gros pentru a-si pastra forma in conditii normale
de utilizare.
2. Recipientul de masurare
2.1. Recipientul de masurare are forma unui cilindru circular drept, a
carui margine superioara este slefuita, urmand un plan perpendicular pe axa sa.
2.2. In timpul operatiunii de umplere recipientul de masurare se afla
intotdeauna in aceeasi pozitie sub dispozitivul de umplere.
2.3. Deasupra recipientului de masurare, atunci cand este plasat in pozitia
de umplere, este fixat un inel de umplere care are aceeasi axa si acelasi
diametru interior ca si recipientul de masurare. Cutitul de radere se
deplaseaza printr-o fanta mica, intre aceste doua componente.
3. Dispozitivul de umplere
3.1. Dispozitivul de umplere se compune dintr-o palnie de umplere,
prevazuta cu un obturator si un dispozitiv de reglare.
3.2. Palnia de umplere are forma unui trunchi de con, la care sunt atasate
o parte superioara cilindrica si un ajutaj inferior de golire, cu forma usor
tronconica, prevazut cu un obturator.
3.3. Palnia de umplere este fixata astfel incat, in pozitia de umplere, axa
sa verticala sa coincida cu cea a recipientului de masurare.
3.4. Dispozitivul de reglare are o forma bine determinata. El coboara in
ajutajul inferior si pozitia sa este reglabila pe directie verticala. Axul sau
coincide cu cel al palniei de umplere.
4. Dispozitivul de radere
4.1. Dispozitivul de radere este compus din cutit de radere, dispozitiv de
ghidare si greutate de tractiune.
4.2. Cutitul de radere este plan, orizontal si trebuie sa isi pastreze
forma in timpul utilizarii.
4.3. Dispozitivul de ghidare permite deplasarea cutitului de radere intre
marginea inferioara a inelului si marginea superioara a recipientului de
masurare.
4.4. Sub actiunea greutatii de tractiune cutitul de radere se deplaseaza cu
o miscare continua, traversand cerealele.
4.5. Dupa umplerea si cantarirea recipientului de masurare cerealele in
exces, aflate deasupra cutitului de radere, in inelul de umplere, sunt
colectate intr-un recipient colector.
5. Dispozitivul de cantarire
5.1. Recipientul de masurare plin cu cereale este cantarit cu ajutorul unei
balante cu brate egale, cu limita maxima de cantarire de 50 kg.
5.2. Masa talerului pentru greutati al balantei echilibreaza masa
recipientului de masurare atunci cand acesta este gol.
6. Dispozitiv de asamblare
6.1. Partile componente ale aparatului, cu exceptia recipientului de
masurare si de balanta, sunt fixate pe un sasiu rigid, astfel incat marginea
superioara a recipientului de masurare, in pozitie de umplere, sa se afle in
plan orizontal.
6.2. Sasiul aparatului este prevazut cu un fir cu plumb de cel putin 500 mm
lungime sau cu o nivela sferica. Aceste dispozitive se plaseaza intre reperele
de referinta in momentul in care marginea superioara a recipientului de
masurare, in pozitie de umplere, se afla in plan orizontal.
7. Dimensiuni ale diferitelor parti componente
Recipientul de masurare
Diametrul interior 295 mm +/- 1 mm
Volum 20 l +/- 0,01 l
Distanta dintre suprafata interioara a bazei
recipientului si marginea inferioara a ajutajului
inferior de golire al palniei de umplere 500 mm +/- 2 mm
Distanta dintre cutitul de radere si marginea
recipientului de masurare 0,5 mm +/- 0,2 mm
Inelul de umplere
Diametrul interior 295 mm +/- 1 mm
Palnia de umplere
Inaltimea partii cilindrice superioare 120 mm +/- 2 mm
Inaltimea partii conice 240 mm +/- 1 mm
Inaltimea ajutajului inferior de golire 80 mm +/- 0,5 mm
Inaltimea totala a palniei 440 mm +/- 3 mm
Diametrul interior al partii cilindrice superioare 390 mm +/- 1 mm
Diametrul interior al ajutajului inferior de golire,
cu forma usor tronconica:
- in partea de sus (g') 84,5 mm +/- 0,5 mm
- in partea de jos (g") 86,5 mm +/-
0,5 mm
Diferenta g" - g' 2 mm +/-
0,5 mm
Dispozitiv de reglare
Diametrul tijei 11 mm +/- 0,2 mm
Raza de racordare 16 mm +/- 0,5 mm
Inaltimea partii cilindrice 5 mm +/- 0,5 mm
Diametrul partii cilindrice 33 mm +/- 0,2 mm
Dispozitiv de radere
Masa greutatii de tractiune 5 kg +/- 0,1 kg
Recipient de umplere
Volum pana la margine 24 l +/- 0,1 l
CAP. 2
Metoda de utilizare
Cerealele supuse masurarilor nu trebuie sa contina impuritati si au o
temperatura apropiata de temperatura ambianta. Acestea trebuie sa fie uscate in
aer, adica sa se afle in echilibru higroscopic cu aerul locului in care se fac
masurarile. In acest scop cerealele se intind in strat subtire si se lasa in
aceasta stare in jur de 10 ore, inainte sa fie mutate. Umiditatea relativa a aerului
nu trebuie sa depaseasca 60% .
Masa hectolitrica depinde de cantitatea de cereale intrebuintata si de
modul de transferare a cerealelor in palnia de umplere. Din acest motiv se
utilizeaza urmatoarea procedura:
Se plaseaza recipientul de masurare 1 (vezi desenul la prezenta anexa) in
pozitia de umplere, in asa fel ca axa sa sa coincida cu cea a inelului de
umplere 2 si a palniei de umplere 3, si se manevreaza manerul 15 in scopul
fixarii recipientului cu ajutorul vergelei de blocaj 16. Se deplaseaza cutitul
de radere 9 in pozitia lui de plecare si se blocheaza in aceasta pozitie cu
ajutorul zavorului 12. Se utilizeaza suruburile de calare 19 pentru a regla
pozitia sasiului 20, in asa fel incat marginea superioara a recipientului de
masurare 1 sa se afle in plan orizontal in timpul umplerii.
Se introduc 24 l de cereale in recipientul de umplere (nu este reprezentat
in desen) si se varsa aceasta cantitate in palnia de umplere 3, dupa ce s-a
verificat ca obturatorul 4 al ajutajului inferior de golire 8 este in pozitia
inchis. Se trage dupa aceea zavorul 5, pentru a deschide obturatorul 4 (al
carui blocaj in pozitia de deschidere este asigurat de opritorul 6), si se
permite curgerea cerealelor in recipientul de masurare 1 asezat pe caruciorul 14.
Aceasta curgere este protejata impotriva influentelor exterioare de catre
colierul 2a. Suportul 14a impiedica deformarea sinelor pe care ruleaza rotile
caruciorului 14.
Surplusul de cereale (de aproximativ 4 l), care a fost introdus in palnia 3
in vederea asigurarii unei umpleri corecte a recipientului de masurare 1, este
retinut in inelul de umplere 2 dupa umplerea completa a recipientului. Pentru
izolarea acestui surplus de continutul recipientului de masurare 1 se deschide
zavorul 12 care pivoteaza in jurul unui ax fixat pe traversa 11, in scopul
eliberarii cutitului de radere 9. Cutitul de radere este actionat de greutatea
de tractiune 13. Muchia cutitului de radere este suficient de ascutita pentru a
taia boabele de cereale care se afla pe marginea recipientului de masurare 1 si
care ar putea impiedica regularitatea razuirii. In momentul in care cutitul de
radere 9 a ajuns in pozitia finala, se utilizeaza manerul 15 pentru a retrage
recipientul de masurare 1 care se gaseste pe caruciorul 14. Recipientul se
ridica de pe acest carucior, se plaseaza pe balanta si se cantareste continutul
lui cu o incertitudine de +/- 5 g.
Se retrage cutitul de radere 9 pentru a fi repus in pozitia de plecare, cu
scopul ca surplusul de cereale de pe acest cutit sa cada in cutia 17; boabele
care sar inapoi sunt ghidate in recipient de catre mantaua 18. Dupa ce se
deblocheaza opritorul 6 invartind rotita 4a, se inchide obturatorul 4.
Daca trebuie efectuata o alta masurare pe acelasi esantion, cerealele din
recipientul de masurare trebuie bine amestecate cu cerealele din recipientul
colector.
Pentru a obtine masa hectolitrica in kilograme pe hectolitru se imparte
valoarea, indicata in kilograme de dispozitivul de cantarire, la 0,2 hl.
CAP. 3
Verificare si reglare
1. Dimensiuni si volume
Dimensiunile si volumele prezentate la cap. I pct. 7 sunt verificate cu
ajutorul mijloacelor de masurare care asigura exactitatea de masurare adecvata.
2. Verificarea functionarii
Aparatul-etalon national trebuie sa fie verificat si reglat conform art. 3
alin. (1) prin comparare cu aparatul-etalon comunitar, prin intermediul unui
aparat-etalon transportabil.
2.1. Pentru aceasta verificare este folosit grau pur de Manitoba, ale carui
boabe se apropie de forma sferica. Masa hectolitrica a acestuia trebuie sa fie
de cel putin 80 kg/hl si trebuie sa fie in echilibru higroscopic cu aerul
inconjurator. Se efectueaza 6 operatiuni de masurare conform instructiunilor de
la cap. II. Se noteaza cu P aparatul-etalon care trebuie verificat si cu N
aparatul-etalon CEE, masurarile fiind efectuate conform schemei urmatoare:
Numarul comparatiei n 1 2 3 4 5 6
----------------------------------------------
Ordinea aparatelor NP PN NP PN NP PN
2.1.1. Diferentele dintre valorile separate date de P si valoarea lor medie
nu trebuie sa depaseasca +/- 10 g.
2.1.2. Eroarea aparatului este diferenta dintre valoarea medie rezultata
din cele 6 indicatii date de P si valoarea medie rezultata din cele 6 indicatii
date de N. Eroarea tolerata este de +/- 10 g.
2.1.3. Daca erorile tolerate mentionate la pct. 2.1.1 si/sau 2.1.2 sunt
depasite, aceasta poate proveni din faptul ca cerealele folosite nu sunt inca
destul de omogene; de aceea cerealele trebuie intinse in strat subtire si
lasate in repaus alte 10 ore in locul de masurare, dupa care verificarea
prevazuta la pct. 2.1 este repetata.
2.1.4. Daca numai eroarea tolerata mentionata la pct. 2.1.2 este depasita,
aparatul trebuie sa fie reglat.
Indicatiile furnizate de aparat pot fi modificate deplasand dispozitivul de
reglare 7 intr-o pozitie mai sus sau mai jos.
Dispozitivul de reglare 7 este deplasat si verificarea descrisa la pct. 2.1
este repetata.
3. Dispozitiv de cantarire
3.1. Pentru sarcini cuprinse intre 10 si 20 kg erorile balantei nu trebuie
sa depaseasca +/- 0,01% din sarcina.
3.2. Suma erorilor greutatilor utilizate nu trebuie sa depaseasca +/- 0,02%
din masa lor nominala.
Figura 1 - Aparat etalon utilizat la masurarea masei hectolitrice a
cerealelor - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 33 din
18 ianuarie 2002, la pagina 7.
Aparat etalon utilizat la masurarea masei hectolitrice a cerealelor
ANEXA 2
la NML CEE-71/347
APARATE DE MASURAT
utilizate la determinarea masei hectolitrice CEE a cerealelor
1. Aparatele de masurat utilizate la determinarea masei hectolitrice CEE a
cerealelor au urmatoarele caracteristici:
a) sunt proiectate si realizate astfel incat sa asigure o repetabilitate si
o reproductibilitate corecta a masuratorilor;
b) eroarea tolerata a masei hectolitrice este de +/- 5 la mie fata de
rezultatul dat de un aparat-etalon;
c) eroarea relativa tolerata a capacitatii recipientului utilizat este de
+/- 2 la mie;
d) eroarea relativa tolerata a aparatului de cantarit pentru cantitatea
cantarita este de +/- 1 la mie;
e) diferenta dintre fiecare rezultat obtinut pentru anumite cereale si
valoarea medie a masei hectolitrice, determinata prin 6 masurari consecutive,
este de +/- 3 la mie fata de aceasta medie.
2. Pe fiecare aparat este fixata o placa indicatoare vizibila pe care sunt
inscrise intr-o maniera vizibila, cu caractere lizibile si de nesters,
urmatoarele informatii:
a) marcajul de aprobare de model CEE;
b) marca de identificare a producatorului sau numele acestuia;
c) descrierea aparatului de catre producator, daca exista;
d) numarul de identificare si anul fabricarii;
e) capacitatea nominala a recipientului de masurare si indicarea modului de
utilizare a aparatului sau o referinta la instructiunile de utilizare.