Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 419 din 17 septembrie 2002

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 705 din 27 septembrie 2002


SmartCity3


    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
    in temeiul prevederilor art. 26 din Legea nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura,
    in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile ulterioare, si a Hotararii Guvernului nr. 18/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Directia generala de elaborare si armonizare a politicilor, strategiilor si programelor va aduce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                        p. Ministrul agriculturii,
                        alimentatiei si padurilor,
                                Petre Daea,
                             secretar de stat

                             Avizam favorabil:
                     p. Ministrul finantelor publice,
                            Gheorghe Gherghina,
                             secretar de stat

    ANEXA 1

                            NORME METODOLOGICE
de aplicare a Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Sunt considerate calamitati naturale pierderile cantitative si calitative de recolte, mortalitatea si/sau sacrificarea de necesitate a animalelor, produse printr-o manifestare distructiva a fenomenelor naturale si a bolilor, pe areale extinse.
    Art. 2
    Fenomenele naturale care genereaza calamitati naturale sunt cele nominalizate la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura, care se caracterizeaza si se incadreaza dupa cum urmeaza:
    a) seceta excesiva complexa, persistenta in timp si care afecteaza terenurile neirigate, este fenomenul meteorologic care asociaza seceta atmosferica cu seceta pedologica, determinand perturbari in starea de vegetatie a plantelor care duc la scaderea cantitativa si calitativa a recoltelor si chiar compromiterea partiala sau totala a acestora;
    b) inundatiile din revarsari de rauri sau de alte ape curgatoare, determinate de cauze naturale si care produc daune la culturile agricole si la animale;
    c) ruperi de baraje produse din cauze naturale si care prin efectul lor distructiv provoaca pagube la culturile agricole si animale;
    d) ploile abundente si de durata care determina stresul hidric produs de excesul de umiditate din sol, cu diferite grade de intensitate, provocand stagnarea si dereglarea proceselor de crestere si dezvoltare a plantelor;
    e) temperaturile excesiv de scazute, sub limita biologica de rezistenta a plantelor, care conduc la incetinirea procesului dezvoltarii plantelor si la distrugerea partiala sau totala a culturilor agricole;
    f) stratul gros de zapada ce produce pagube in sectorul vegetal si animal;
    g) topirea brusca a zapezilor, care provoaca inundatii, revarsari de rauri, baltiri si produce daune la culturile agricole si animale;
    h) uraganul - vant puternic de peste 80 km/ora;
    i) dezastrele si alte catastrofe naturale care se produc pe areale extinse si aduc pagube insemnate producatorilor agricoli;
    j) bolile plantelor de cultura, care in conditii favorabile genereaza calamitati naturale: la cultura de grau - Erysiphe spp; Septoria spp; Puccinia spp; Fusarium spp; la cultura de floarea-soarelui - Sclerotinia sclerotiorum; Phomopsis-Diaporthe helianthi; la vita de vie - Plasmopara viticola; la pomi fructiferi - Erwinia amylovora;
    k) bolile animalelor care genereaza calamitati naturale:
    - bolile din lista A a Oficiului International de Epizootii: febra aftoasa, stomatita veziculoasa, boala veziculoasa a porcului, pesta bovina, pesta micilor rumegatoare, pleuropneumonia contagioasa bovina, dermatita virala nodulara, febra vaii de Rift, Bluetongue, variola ovina si caprina, pesta africana a calului, pesta porcina africana, pesta porcina clasica, pesta aviara si pseudopesta aviara;
    - bolile din lista B a Oficiului International de Epizootii, ca encefalopatia spongiforma bovina si scrapia.

    CAP. 2
    Constituirea sumei destinate despagubirii producatorilor agricoli

    Art. 3
    In bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor vor fi prevazute anual sumele necesare despagubirii producatorilor agricoli ca urmare a efectelor negative ale fenomenelor naturale si ale bolilor prevazute la art. 2 din Legea nr. 381/2002 si subventionarea primelor de asigurare pentru riscurile asigurate la culturile si speciile de animale nominalizate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Art. 4
    In cazul producerii fenomenelor naturale si al bolilor prevazute la art. 2 din Legea nr. 381/2002, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sesizeaza Guvernul care, in functie de marimea zonelor afectate, declara stare de calamitate naturala prin hotarare.
    Art. 5
    (1) Administrarea, utilizarea si gestionarea sumelor pentru despagubirea producatorilor agricoli se fac de catre Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti.
    (2) Se constituie in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in subordinea Directiei generale de elaborare si armonizare a politicilor, strategiilor si programelor, din personalul existent, un birou compus din 3 persoane, care are ca scop aplicarea Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura.
    Art. 6
    (1) Producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, pot beneficia de despagubiri pentru calamitatile naturale produse de fenomenele naturale si bolile prevazute la art. 2 din Legea nr. 381/2002 numai pentru culturile agricole, animalele, pasarile, familiile de albine si pestii care au fost asigurati de catre societatile de asigurare si asigurare-reasigurare pentru fenomene naturale si boli, altele decat cele nominalizate la art. 2 din Legea nr. 381/2002, cu respectarea prevederilor art. 19 din aceeasi lege. Termenul maxim de incheiere a contractelor de asigurare a culturilor agricole este data de 15 decembrie pentru culturile insamantate in toamna si data de 31 mai pentru culturile insamantate in primavara si pentru plantatii.
    (2) Agreerea societatilor de asigurare si asigurare-reasigurare se face anual de catre Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, conform legislatiei in vigoare.
    Art. 7
    (1) Despagubirile se acorda producatorilor agricoli pentru culturile agricole si plantatiile afectate de calamitati naturale numai pentru daune ce depasesc 30% din productie, nivelul maxim al despagubirilor fiind de 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului.
    (2) Nivelul despagubirilor acordate pe unitatea de suprafata pentru culturile agricole si plantatiile afectate de calamitati, care au inregistrat daune de peste 30% din productie, se stabileste prin aplicarea procentului de daunare la valoarea cheltuielilor efectuate pana la data producerii fenomenului, dar nu mai mult de 70% din valoarea acestora.
    (3) Pe suprafetele afectate de calamitatile naturale prevazute la art. 2 din Legea nr. 381/2002 cat si de factorii naturali de risc asigurati la societatile de asigurare si asigurare-reasigurare, valoarea despagubirilor acordate producatorilor agricoli de la bugetul de stat se va diminua cu suma incasata de la societatile de asigurare si asigurare-reasigurare.
    (4) In cazul producatorilor agricoli care au beneficiat de alocatii bugetare pentru culturi agricole si animale, valoarea cheltuielilor efectuate se diminueaza cu contravaloarea alocatiilor bugetare primite.
    (5) Cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului, pentru care se acorda despagubiri, sunt: samanta, ingrasamintele chimice, pesticidele, lucrarile mecanice si manuale, irigatiile.
    (6) Stabilirea procentului de daunare pentru culturile agricole afectate se face prin raportarea productiei exprimate in unitati fizice, distrusa de calamitatile naturale, la productia exprimata in unitati fizice, inscrisa in polita de asigurare incheiata cu societatile de asigurare si asigurare-reasigurare.
    (7) Pentru stabilirea nivelului cheltuielilor efectuate la culturile agricole si plantatiile care au fost afectate, producatorul agricol trebuie sa faca dovada efectuarii acestor lucrari.
    (8) Documentele care atesta efectuarea cheltuielilor ce se inscriu in devizul-cadru al culturii, conform tehnologiei specifice, vor fi puse la dispozitie comisiei constituite conform art. 9 si vor face parte din dosarul de despagubiri.
    (9) Devizele-cadru si tehnologiile specifice pentru fiecare cultura agricola sunt cele elaborate de Institutul de Economie Agrara si insusite de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

    CAP. 3
    Constatarea si evaluarea pagubelor produse de calamitati naturale

    Art. 8
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va incheia o conventie-contract cu Compania Nationala "Institutul National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor" - S.A. pentru a obtine informari detaliate privind aria de raspandire si intensitate a fenomenelor naturale prevazute la art. 2 din Legea nr. 381/2002.
    (2) In baza informatiilor primite de la Compania Nationala "Institutul National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor" - S.A. si de la unitatile teritoriale Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va sesiza Guvernul si va elabora o hotarare pentru declararea starii de calamitate in zonele afectate.
    Art. 9
    (1) Constatarea pagubelor si stabilirea nivelului despagubirilor acordate se fac in prezenta producatorului agricol afectat, de catre o comisie numita de prefectul judetului, la propunerea directorului general al directiei generale pentru agricultura si industrie alimentara judeteana si a municipiului Bucuresti, formata din primarul localitatii pe raza careia s-a produs calamitatea, unul sau doi specialisti de la centrul agricol ori, dupa caz, de la circumscriptia sanitara veterinara zonala in cazul pagubelor produse la animale, un delegat din partea organelor judetene ale Ministerului Finantelor Publice si reprezentantul societatii de asigurare-reasigurare cu care producatorul agricol are incheiata asigurare potrivit prevederilor Legii nr. 381/2002.
    (2) Comisia de constatare a daunelor si de stabilire a valorii despagubirilor va utiliza devizele-cadru si normele tehnice de constatare, evaluare a pagubelor si stabilire a despagubirilor, elaborate de societatile de asigurare si asigurare-reasigurare cu care producatorul agricol a incheiat asigurarea.
    (3) Pentru constatarea si evaluarea pagubelor la culturile agricole si animale se vor utiliza procesele-verbale prezentate in anexele nr. 5 si 6.
    Art. 10
    Pentru a putea beneficia de prevederile prezentelor norme metodologice, producatorul agricol afectat de calamitati naturale trebuie sa depuna o instiintare conform modelului prezentat in anexele nr. 1 si 2, la primaria pe raza teritoriala unde s-au produs fenomenele naturale si bolile prevazute la art. 2 din Legea nr. 381/2002, si sa respecte termenele si metodologia de lucru prezentate la art. 19 si 20 din aceeasi lege.
    Art. 11
    (1) Expertizarea daunelor in vederea stabilirii dreptului si volumului despagubirilor se face de comisia stabilita prin ordin al prefectului, care se convoaca de primarul comunei, orasului sau sectorului in cel tarziu 48 de ore de la producerea evenimentului in cazul pieirii animalelor, pasarilor, familiilor de albine si pestilor.
    (2) Pentru culturile agricole si plantatii, convocarea comisiei trebuie facuta in cel mult 3 zile de la producerea fenomenului.
    Art. 12
    (1) Dupa constatarea pe teren a producerii fenomenelor naturale prevazute la art. 2 din Legea nr. 381/2002 si a valorii pagubelor, comisia va proceda la intocmirea documentatiei.
    (2) Pentru culturile agricole si plantatiile afectate partial se va face o constatare preliminara a pagubelor si a cheltuielilor efectuate la data producerii fenomenului.
    (3) La sfarsitul ciclului de productie se va face o constatare definitiva a pagubelor, cu incadrarea in prevederile art. 8 lit. a) din Legea nr. 381/2002 si ale art. 7 din prezentele norme metodologice.
    (4) Pentru animale, pasari, familii de albine si pesti constatarea pagubelor si despagubirea se fac intr-o singura faza, cu respectarea prevederilor art. 8 lit. b) din Legea nr. 381/2002.
    Art. 13
    Fac exceptie de la prevederile art. 12 producatorii agricoli care se incadreaza in prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr. 381/2002.
    Art. 14
    Documentele vor fi intocmite in dublu exemplar si semnate de toti membrii comisiei constituite conform art. 9 alin. (1) si vor fi trimise in termen de 5 zile la directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti in vederea verificarii si centralizarii, iar o copie de pe centralizator se va transmite si la prefectura judetului.
    Art. 15
    (1) Directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti au obligatia preluarii, verificarii si centralizarii actelor de constatare pentru stabilirea sumelor necesare acordarii despagubirilor.
    (2) Dupa verificarea documentatiilor de constatare a calamitatilor Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin biroul de aplicare a prevederilor Legii nr. 381/2002, aproba sumele cuvenite pentru despagubirea producatorilor agricoli, individualizate pe judete, si le comunica directiilor generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti si directiilor sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti.
    Art. 16
    Directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti, in termen de 3 zile de la data centralizarii documentelor, vor transmite o informare detaliata la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, biroului de aplicare a prevederilor Legii nr. 381/2002.
    Art. 17
    (1) In baza situatiei centralizatoare a documentelor de constatare a calamitatilor, in conformitate cu modelul prezentat in anexa nr. 3, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor va transmite Ministerului Finantelor Publice cererea pentru deschiderea creditelor bugetare.
    (2) Cererea pentru deschiderea creditelor bugetare, insotita de situatia centralizatoare pe judete, se intocmeste conform modelului prezentat in anexa nr. 4.
    Art. 18
    (1) Dupa aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare de catre Ministerul Finantelor Publice, din bugetul alocat Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor se alimenteaza conturile directiilor generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti si directiilor sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti.
    (2) Plata despagubirilor acordate producatorilor agricoli se face de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a municipiului Bucuresti, dupa aprobarea hotararii Guvernului prin care zona respectiva este declarata zona calamitata in conformitate cu art. 14 din Legea nr. 381/2002.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 19
    (1) Utilizarea fondurilor alocate de la bugetul de stat in alte scopuri decat cele prevazute in Legea nr. 381/2002 se sanctioneaza cu restituirea sumelor la bugetul de stat, actualizate cu indicele de inflatie pentru perioada in care au fost folosite in alte scopuri, daca fapta nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa constituie infractiune.
    (2) Organele de control ale Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor vor verifica permanent modul de intocmire a documentatiei, acordarea si utilizarea fondurilor bugetare pentru despagubirea producatorilor agricoli.
    Art. 20
    Curtea de Conturi controleaza modul de acordare a despagubirilor in conformitate cu prevederile legii.
    Art. 21
    Sumele recuperate ca urmare a aplicarii prevederilor art. 19 alin. (1) se vireaza la bugetul de stat.
    Art. 22
    Anexele nr. 1 - 6 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.

                                INSTIINTARE
cu privire la pierderile produse culturilor agricole de calamitatile naturale conform art. 2 din Legea nr. 381/2002

    Producatorul agricol persoana fizica/juridica ............................. din comuna (orasul, sectorul) .................... judetul .................... reprezentat prin domnul(a) ................................ posesor/posesoare a B.I./cartii de identitate seria ......... nr. ................... asigurat la societatea de asigurare si asigurare-reasigurare .............................. cu polita de asigurare seria ........ nr. ..... va aduc la cunostinta ca la data de ........... ora ..... s-au produs pagube la culturile ...................... in suprafata de ........... in sola nr. ............. de catre ................ (culturile se vor nominaliza separat cu suprafetele afectate si se va enunta fenomenul natural).

    Declar pe propria raspundere ca cele declarate corespund realitatii din teren.
    Nivelul estimativ al pagubelor este de ........%

    Data ...............                         Semnatura,
                                         (stampila daca este cazul)

             Inregistrata cu nr. ...... din .............

             Secretar consiliu comunal (orasenesc, sector)
                          Semnatura, stampila

    ANEXA 2*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 2 este reprodusa in facsimil.

                                INSTIINTARE
cu privire la pieirea animalelor ca urmare a calamitatilor naturale conform art. 2 din Legea nr. 381/2002

    Producatorul agricol persoana fizica/juridica ............................. din comuna (orasul, sectorul) .................... judetul .................... reprezentat prin domnul(a) ................................. posesor/posesoare a B.I./cartii de identitate seria ......... nr. ................... asigurat la societatea de asigurare si asigurare-reasigurare .............................. cu polita de asigurare seria ........ nr. ..... va aduc la cunostinta ca la data de ............ ora .... au pierit urmatoarele animale ........................
...............................................................................
pieirea produsa de .......................... (se vor enumera speciile si categoriile de animale cat si fenomenul natural).

    Declar pe propria raspundere ca pagubele corespund realitatii din teren.
    Se anexeaza certificatul medico-legal.
    Nivelul estimativ al pagubelor este de ........ lei.

    Data ...............                         Semnatura,
                                         (stampila daca este cazul)

                Inregistrata cu nr. ...... din .............

             Secretarul consiliului comunal (orasenesc, sector)

                                  Semnatura
                                  (stampila)

    ANEXA 3*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.

    Directia Generala pentru Agricultura si
    Industrie Alimentara a judetului .............../
    Municipiul Bucuresti
    Nr. ......./...................

                         SITUATIA CENTRALIZATOARE
a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitatile naturale in conformitate cu Legea nr. 381/2002
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |  Producator | Cultura| Suprafata| Fenomenul  |Asigurat la |  Valoarea   |
|Crt.|   agricol   |agricola|    sau   | natural ce | societatea |  pagubelor  |
|    |  (date de   |   sau  |  numarul |  a produs  |de asigurare|inregistrate |
|    |identificare)| specia |de animale|    daune   |     sau    | - mii lei - |
|    |             |   de   | afectate |   art. 2   | asigurare- |             |
|    |             |animale |   Ha/nr. | din Legea  | reasigurare|             |
|    |             |        |          |nr. 381/2002|            |             |
|____|_____________|________|__________|____________|____________|_____________|
|____|_____________|________|__________|____________|____________|_____________|
|____|_____________|________|__________|____________|____________|_____________|
|____|_____________|________|__________|____________|____________|_____________|
|____|_____________|________|__________|____________|____________|_____________|

    - Valoarea pagubelor inregistrate trebuie sa fie cea stabilita de comisie si evaluata dupa metodologia de lucru a societatii de asigurare si asigurare-reasigurare cu care producatorul agricol are incheiata asigurarea.
    - Situatia centralizatoare se va intocmi separat pentru culturi agricole si animale si se va prezenta impreuna cu documentele fiecarui producator agricol care a suferit daune.

              DIRECTOR GENERAL,              CONTABIL SEF

    ANEXA 4*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI
    SI PADURILOR

                                                         SE APROBA
                                                    ORDONATOR PRINCIPAL
                                                         DE CREDITE

                            SITUATIA CENTRALIZATOARE
privind sumele cuvenite producatorilor agricoli reprezentand valoarea pagubelor produse ca urmare a calamitatilor naturale
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |                         |                       |                       |
|crt.|         Judetul         |     Suma cuvenita     |       Observatii      |
|____|_________________________|_______________________|_______________________|
|____|_________________________|_______________________|_______________________|
|____|_________________________|_______________________|_______________________|

    - Lucrarea va fi insotita de situatia centralizatoare pe judete (anexa 3 din norme).

       DIRECTIA GENERALA DE                 DIRECTIA BUGET, FINANTE SI
      PATRIMONIU PUBLIC SI DE                  INVESTITII BUGETARE
      GESTIUNE A MIJLOACELOR
            FINANCIARE

    ANEXA 5*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 5 este reprodusa in facsimil.

                    PROCES-VERBAL DE CONSTATARE SI EVALUARE A
          PAGUBELOR LA CULTURILE AGRICOLE Nr. ......../...........

    Producatorul agricol _____________________________________________ din loc. _____________________ judetul __________________________ nr. contract asigurare __________________________________ din ____________________________ incheiat cu Societatea de asigurari _______________________________________________________
 ______________________________________________________________________________
| I. ELEMENTELE ASIGURARII        |   U.M.  |        CULTURILE AFECTATE        |
|_________________________________|_________|__________________________________|
|                                 |         |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| SUPRAFATA ASIGURATA             | HA      |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| SUMA ASIGURATA PE HA            | MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| PRIMA DE ASIGURARE - total      | MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| Din care: ACHITAT               | MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| ajunse la scadenta si neachitate| MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| neajunse la scadenta            | MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|

    II. COMISIA de constatare si evaluare a pagubelor, numita prin Ordinul prefectului Nr. _____/____________ si producatorul agricol ____________________ reprezentat de catre _________________________ avand functia __________________
    Urmare INSTIINTARII din data de _____________________ ne-am deplasat la fata locului unde am constatat si stabilit urmatoarele: la data de _________________ s-au produs pagube datorate fenomenelor naturale: _____________________________ dupa cum urmeaza:
 ______________________________________________________________________________
|Nr. | CULTURA | LOCALITATEA |  PARCELA  | SUPRAFATA |    DIN CARE:    |GRAD DE|
|crt.|         |             |   (NR.)   | AFECTATA  |_________________|DAUNARE|
|    |         |             |(TOPO) sau |     HA    | TOTAL | PARTIAL |   %   |
|    |         |             | DENUMIREA |           |   HA  |    HA   |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
|  1.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
|  2.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
|  3.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
|  4.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
|  5.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
|  6.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
|  7.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
|  8.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
|  9.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|
| 10.|         |             |           |           |       |         |       |
|____|_________|_____________|___________|___________|_______|_________|_______|

    Determinarea gradului de daunare s-a facut in prezenta producatorului agricol asigurat. Restul suprafetelor din INSTIINTARE nu sunt afectate de calamitati naturale, provocate de fenomenele naturale prevazute la art. 2 (1) din Legea nr. 381 din 24.06.2002.

    III.  SITUATIA culturilor la data constatarii pagubelor:
    1. Stadiul de dezvoltare (fenofaza) si starea de vegetatie a plantelor (culturilor) in momentul producerii daunei: ___________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
    2. Aspecte de vatamare (daunare) __________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
    3. Starea fitosanitara a culturilor (plantatiilor) ________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
    4. Masuri aplicate de catre producatorul agricol asigurat pentru reducerea sau limitarea pagubelor: ______________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
    Cultura ramane sub observatie cu urmatoarele recomandari: _________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

    IV. CHELTUIELILE EFECTUATE pana la producerea daunei (probate cu documente justificative):
 ______________________________________________________________________________
|   LUCRAREA   |  Volum  |    Tarif     |   Valoare    |         CULTURA       |
|              |  la ha  |  mii lei/ha  |  mii lei/ha  |_______________________|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|
|    TOTAL     |         |              |              |     |     |     |     |
| CHELTUIELI LA|         |              |              |     |     |     |     |
|     HA       |         |              |              |     |     |     |     |
|______________|_________|______________|______________|_____|_____|_____|_____|

    V. STABILIREA DESPAGUBIRILOR:
 ______________________________________________________________________________
|        Specificare          |  U.M.  |          Culturile:         |  Total  |
|                             |        |_____________________________|         |
|_____________________________|________|_____|_____|_____|_____|_____|_________|
| 1. Suprafata afectata       | Ha     |     |     |     |     |     |         |
|_____________________________|________|_____|_____|_____|_____|_____|_________|
| 2. Gradul de daunare        | %      |     |     |     |     |     |         |
|_____________________________|________|_____|_____|_____|_____|_____|_________|
| 3. Cheltuieli efectuate pana| Mii lei|     |     |     |     |     |         |
| la producerea daunei pe ha  |        |     |     |     |     |     |         |
|_____________________________|________|_____|_____|_____|_____|_____|_________|
| 4. Valoarea pagubei pe ha   | Mii lei|     |     |     |     |     |         |
| (rand 2 x rand 3)           |        |     |     |     |     |     |         |
|_____________________________|________|_____|_____|_____|_____|_____|_________|
| 5. Franciza - 30% din       | Mii lei|     |     |     |     |     |         |
| cheltuielile efectuate pana |        |     |     |     |     |     |         |
| la producerea daunei/ha     |        |     |     |     |     |     |         |
|_____________________________|________|_____|_____|_____|_____|_____|_________|
| 6. Valoarea despagubirii    |        |     |     |     |     |     |         |
| acordate pe ha              |        |     |     |     |     |     |         |
| (rand 4 - rand 5)           |        |     |     |     |     |     |         |
|_____________________________|________|_____|_____|_____|_____|_____|_________|
| 7. Valoarea despagubirii    |        |     |     |     |     |     |         |
| acordate pe suprafata       |        |     |     |     |     |     |         |
| afectata (rand 1 x rand 5)  |        |     |     |     |     |     |         |
|_____________________________|________|_____|_____|_____|_____|_____|_________|
|                             |        |     |     |     |     |     |         |
|_____________________________|________|_____|_____|_____|_____|_____|_________|

    Drepturile de despagubire cuvenite se vor vira in contul nr. ______________ deschis la ___________________ sau prin mandat postal pe adresa _______________
_______________________________________________________________________________
    Prin plata despagubirii se sting orice pretentii in legatura cu dauna mai sus mentionata.
    PROCESUL-VERBAL s-a incheiat in ..... exemplare, din care unul s-a inmanat producatorului.

    COMISIA (numele, functia, institutia reprezentata, semnatura):
    1. ________________________________________________________________________
    2. ________________________________________________________________________
    3. ________________________________________________________________________
    4. ________________________________________________________________________
    5. ________________________________________________________________________
    6. ________________________________________________________________________
    ___________________________________________________________________________

                         PRODUCATORUL AGRICOL,

    ANEXA 6*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 6 este reprodusa in facsimil.

               PROCES-VERBAL DE CONSTATARE A PIEIRII ANIMALELOR
          SI EVALUAREA PAGUBELOR Nr. ........../.....................

    Producatorul agricol __________________ din localitatea ___________________ judetul ____________________ nr. contract/asigurare _______________________ din ___________ incheiat cu Societatea de asigurari _______________________________
 ______________________________________________________________________________
| I. ELEMENTELE ASIGURARII        |   U.M.  |  SPECII SI CATEGORII DE ANIMALE  |
|_________________________________|_________|__________________________________|
|                                 |         |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| ANIMALE ASIGURATE               | CAP.    |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| SUMA ASIGURATA PE CAP.          | MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| PRIMA DE ASIGURARE - total      | MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| Din care: ACHITAT               | MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| ajunse la scadenta si neachitate| MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|
| neajunse la scadenta            | MII LEI |      |      |      |      |      |
|_________________________________|_________|______|______|______|______|______|

    II. COMISIA de constatare si evaluare a pagubelor, numita prin Ordinul prefectului Nr. ______/_____________ si producatorul agricol __________________ reprezentat de catre ___________________ avand functia ________________________
    Urmare INSTIINTARII din data de ____________________ ne-am deplasat la fata locului unde am constatat si stabilit urmatoarele: la data de _________________ au pierit urmatoarele animale:
 ______________________________________________________________________________
|Nr. | SPECIA | RASA | SEXUL | VARSTA |  NUMAR  |   GREUTATEA     | OBSERVATII |
|crt.|        |      |       |        | MATRICOL| IN VIU (KG/CAP) |            |
|    |        |      |       |        |         |_________________|            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
|  1.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
|  2.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
|  3.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
|  4.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
|  5.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
|  6.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
|  7.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
|  8.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
|  9.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|
| 10.|        |      |       |        |         |        |        |            |
|____|________|______|_______|________|_________|________|________|____________|

    III. CAUZA PIEIRII ANIMALELOR:

    boala _____________________________________________________________________
            (specificata boala, descrierea in mod detailat a aparitiei bolii,
                         efectele negative, buletine de analiza),
_______________________________________________________________________________
actul constatator al organelor sanitare, evolutia si durata bolii, daca au existat posibilitati de prevenire, data imbolnavirii, _________________________
_______________________________________________________________________________
alimentele consumate, tratamentele prescrise __________________________________
_______________________________________________________________________________
data cand a fost anuntat medicul veterinar ____________________________________
tratamentul efectuat __________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
cauza neefectuarii tratamentului ______________________________________________
_______________________________________________________________________________
medicul veterinar a vazut sau nu cadavrul animalului __________________________
_______________________________________________________________________________
este vinovat sau nu proprietarul sau o alta persoana (calitatea acesteia fata de proprietar) de moartea animalului _____________________________________________
_______________________________________________________________________________

    SACRIFICAREA DE NECESITATE:
    Cine a dispus sacrificarea animalului _____________________________________ data _______________________ motivele _________________________________________
_______________________________________________________________________________
    Cantitatea de carne rezultata _________ kg., valoare _________________ lei.
    - vanduta ________________________ kg., valoare ______________________ lei.
    - retinuta _______________________ kg., valoare ______________________ lei.
    - confiscata _____________________ kg., valoare ______________________ lei.
    Specificate motivele pentru care a fost confiscata carnea _________________
_______________________________________________________________________________
    Pielea - valoare: _________________ calitatea la livrare: _________________

    IV. STABILIREA DESPAGUBIRILOR:
 ______________________________________________________________________________
|            Specificare           | U.M.  |     SPECIA SI CATEGORIA:    |Total|
|                                  |       |_____________________________|     |
|__________________________________|_______|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 1. Numar animale pierite         |  Cap  |     |     |     |     |     |     |
|__________________________________|_______|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 2. Suma asigurata pe cap         |Mii lei|     |     |     |     |     |     |
|__________________________________|_______|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 3. Valoarea reala a animalului   |Mii lei|     |     |     |     |     |     |
|__________________________________|_______|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 4. Valoarea pagubei              |Mii lei|     |     |     |     |     |     |
| (rand 1 x rand 3)                |       |     |     |     |     |     |     |
|__________________________________|_______|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 5. Franciza 20% (rand 4 x 20%)   |Mii lei|     |     |     |     |     |     |
|__________________________________|_______|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 6. Valoarea recuperarilor        |Mii lei|     |     |     |     |     |     |
|__________________________________|_______|_____|_____|_____|_____|_____|_____|
| 7. Valoarea despagubirii acordate|Mii lei|     |     |     |     |     |     |
| (rand 4 - rand 5 - rand 6)       |       |     |     |     |     |     |     |
|__________________________________|_______|_____|_____|_____|_____|_____|_____|

    Drepturile de despagubire cuvenite se vor vira in contul nr. ______________ deschis la ______________ sau prin mandat postal pe adresa ____________________
    Prin plata despagubirii se sting orice pretentii in legatura cu paguba mai sus mentionata.

    PROCESUL-VERBAL s-a incheiat in .... exemplare, din care unul s-a inmanat proprietarului.

    COMISIA (numele, functia, institutia reprezentata, semnatura):
    1. ________________________________________________________________________
    2. ________________________________________________________________________
    3. ________________________________________________________________________
    4. ________________________________________________________________________
    5. ________________________________________________________________________
    6. ________________________________________________________________________

                           PRODUCATORUL AGRICOL,



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 419/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 419 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu