ORDIN Nr. 61
din 30 ianuarie 2008
privind stabilirea
procedurilor pentru efectuarea controalelor fitosanitare
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 103 din 11 februarie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 126.098 din 25
ianuarie 2008 al Agenţiei Naţionale Fitosanitare din cadrul Ministerului
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
în baza prevederilor art.12 alin. (13) lit. a) şi ale
art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea
normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind
măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de
carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, cu
modificările şi completările ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
Art. 1. - Prezentul ordin stabileşte procedurile pentru
efectuarea controalelor fitosanitare în cadrul importului şi circulaţiei
intracomunitare de plante, produse vegetale sau alte obiecte conexe.
Art. 2. - In sensul prezentului ordin, termenii
folosiţi au următoarele înţelesuri:
a) circulaţie
intracomunitară - schimburile comerciale de plante,
produse vegetale sau alte obiecte prevăzute în partea
A din anexa nr. V la Hotărârea
Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a
Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva
introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau
produselor vegetale în România, cu modificările şi completările ulterioare,
efectuate pe teritoriul Comunităţii Europene între statele membre;
b) import - totalitatea
operaţiunilor prin care se introduc pe teritoriul României/Comunităţii Europene
plantele, produsele vegetale sau alte obiecte prevăzute în partea B din anexa
nr. V la Hotărârea Guvernului
nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare;
c) export - expedierea plantelor, produselor
vegetale sau altor obiecte de pe teritoriul
României/Comunităţii Europene către ţările terţe.
Art. 3. - Operatorii economici care importă plante,
produse vegetale sau alte obiecte din ţările terţe sunt obligaţi:
a) să comunice inspectoratului de carantină
fitosanitară vamală din punctul de trecere a frontierei prin care urmează să se
realizeze importul, cu 24 de ore înainte, sosirea transportului, în vederea
facilitării controlului fitosanitar vamal;
b) să achite tarifele fitosanitare stabilite în anexa
nr. VIII la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi completările
ulterioare;
c) să comunice unităţii fitosanitare pe a cărei rază
teritorială se află depozitul sau îşi au sediul, într-un interval de 24 de ore,
sosirea transportului atunci când plantele, produsele vegetale sau alte
obiecte, prevăzute în partea B din anexa nr. V la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi
completările ulterioare, cu destinaţie finală România, au intrat pe teritoriul
Comunităţii Europene prin punctele de trecere care se găsesc pe teritoriul
altui stat membru.
Art. 4. - In cazul circulaţiei intracomunitare,
operatorii economici care derulează schimburi comerciale de plante, produse
vegetale sau alte obiecte prevăzute în partea A din
anexa nr. V la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu
modificările şi completările ulterioare, trebuie să comunice unităţii
fitosanitare pe a cărei rază teritorială se află depozitul sau îşi au sediul
sosirea mărfii în depozitul de la destinaţie înainte de punerea pe piaţă a
acestora.
Art. 5. - Procedura de prelevare a probelor în cazul
inspecţiei la import şi al circulaţiei intracomunitare este stabilită în anexa
nr. 1.
Art. 6. - Operatorii economici care exportă plante,
produse vegetale sau alte obiecte sunt obligaţi:
a) să se informeze înainte de începerea derulării
acestor operaţiuni asupra exigenţelor fitosanitare impuse prin legislaţia în
vigoare de către organizaţia naţională de protecţia plantelor din ţara de
destinaţie;
b) să solicite unităţii fitosanitare în a cărei rază
teritorială îşi desfăşoară activitatea efectuarea controlului fitosanitar în
vederea eliberării certificatului fitosanitar, în cazul în care organizaţia
naţională de protecţia plantelor din ţara de destinaţie solicită un certificat
fitosanitar care să ateste că plantele, produsele vegetale sau alte obiecte ce
urmează să fie exportate respectă exigenţele fitosanitare impuse de legislaţia
în vigoare.
Art. 7. - In cazul importului, după finalizarea
inspecţiei plantelor, produselor vegetale sau altor obiecte se întocmeşte
procesul-verbal - fişă de inspecţie fitosanitară la import, conform modelului
şi instrucţiunilor cuprinse în anexa nr. 2.
Art. 8. -Agenţia Naţională Fitosanitară, Laboratorul
Central pentru Carantină Fitosanitară, unităţile fitosanitare şi inspectoratele
de carantină fitosanitară vamală vor duce la îndeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 9. -Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din
prezentul ordin.
Art. 10. - Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor
şi dezvoltării rurale nr. 205/2004 privind stabilirea Procedurii de prelevare a
probelor în cazul inspecţiei fitosanitare la import, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 285 din 31 martie 2004, şi Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 496/2004 pentru aprobarea formularului de
proces-verbal -fişa de inspecţie fitosanitară la import, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 727 din 12 august 2004, se abrogă.
Art. 11. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dacian Ciolos
ANEXA Nr. 1
PROCEDURA
de prelevare a probelor în cazul inspecţiei la
import şi al circulaţiei intracomunitare
Prelevările de probe din plante, produse vegetale sau
alte obiecte, prevăzute în părţile Aşi B din anexa nr. V
la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea
normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind
măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de
carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, cu
modificările şi completările ulterioare, în cazul inspecţiei la import, precum
şi în cazul circulaţiei intracomunitare, sunt efectuate pentru a se asigura că:
a) acestea nu sunt contaminate cu
organismele dăunătoare prevăzute în partea A din anexa nr. I la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu
modificările şi completările ulterioare;
b) în cazul plantelor şi produselor vegetale prevăzute
în partea A din anexa nr. II la
Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
acestea nu sunt contaminate cu organismele dăunătoare specifice prevăzute în
acea parte a anexei;
c) în cazul plantelor, produselor vegetale şi al altor
obiecte prevăzute în partea A din anexa nr. IV la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi
completările ulterioare, acestea se conformează exigenţelor specifice lor
prevăzute în acea parte a anexei.
Modalităţile prevăzute în prezenta procedură iau în
considerare riscurile fitosanitare legate de fluxurile
diferite de mărfuri la import în România şi în cadrul
circulaţiei intracomunitare, rezultând astfel două cazuri concrete în care pot
fi prelevate probe:
1. când se observă simptome suspecte;
2. în cazul unui plan de monitorizare şi al filierelor cu risc fitosanitar.
1. Prelevarea probelor în caz de observare a
simptomelor suspecte
In timpul unui control fitosanitar pentru plantele,
produsele vegetale şi/sau alte obiecte prevăzute în părţile Aşi B din anexa nr. V la la Hotărârea Guvernului
nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare, când se constată un
simptom suspect, care lasă să se bănuiască prezenţa unui organism dăunător de
carantină, trebuie să se efectueze o prelevare de probe pentru analize,
incluzând simptomul suspect.
Aprecierea făcută de inspectorul fitosanitar va lua în
considerare riscurile cunoscute în funcţie de filiere, utilizând în acest sens
documentele şi informaţiile disponibile: vademecum, documente OEPP etc.
Tabelul de mai jos cuprinde câteva exemple de filiere şi de organisme dăunătoare care trebuie să facă obiectul unei
inspecţii mai amănunţite, dar această listă nu este limitativă.
Tabelul nr. 1
Plante, produse vegetale
|
Origine
|
Organisme dăunătoare căutate în mod
prioritar
|
Fructe de Citrus L, Fortunella Swingle, Poncirus Raf.
|
A se vedea vademecum
în funcţie de ţările contaminate
|
Xanthomonas campestris sau Cercospora angolensis sau Guignardia
citricarpa
|
Toate fructele
|
Toate ţările, mai ales cele cunoscute ca fiind contaminate
|
Specii din familia Tephritidae
|
Plante de Dendranthema (DC) Des Moul
|
Oricare
|
Puccinia horiana
|
Orice plantă-gazdă
|
Oricare
|
Liriomyza sativae, Liriomyza huidobrensis, Liriomyza trifolii,
Amauromyza maculosa
|
Plante destinate plantării
de Impatiens de Noua Guinee
|
Oricare
|
Tomato spotted wilt virus
|
Plante destinate plantării
de Pelargonium l' Herit ex. Ait.
|
Oricare
|
Tomato ring spot virus
|
Florile importate şi alte plante sensibile sunt
controlate vizual şi prin metode corespunzătoare: scuturare, Berlese etc,
pentru depistarea organismelor dăunătoare de carantină, în special Thrips palmi şi Bemisia tabaci. Insectele suspecte
depistate, indiferent de stadiul biologic de dezvoltare, sunt trimise la
Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară pentru determinare.
In cazul observării unor simptome la plantele şi
produsele vegetale care nu sunt prevăzute în părţile A şi B din anexa nr. V la
Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
de exemplu: flori tăiate de Gerbera, plante de Ficus, păstăi de fasole verde etc, se vor preleva probe pentru analize de laborator.
Transporturile care vin:
- din ţări terţe şi din care au fost prelevate probe
suspecte nu se vămuiesc decât după obţinerea rezultatului analizelor de
laborator. In aşteptarea rezultatului analizei, loturile
respective trebuie să fie consemnate într-un spaţiu
unde eventualul organism dăunător nu se poate răspândi. Acest spaţiu trebuie să
fie cunoscut în orice moment de către inspectoratul fitosanitar vizat;
- dintr-un alt stat membru şi din care au fost prelevate
probe suspecte nu se comercializează înainte de obţinerea buletinelor de
analiză.
2. Prelevarea probelor în cazul unui plan de monitorizare şi al filierelor cu risc
fitosanitar
Filierele cu risc fitosanitar au fost stabilite în baza
experienţelor anterioare din România şi a
informaţiilor furnizate de alte state. La import se vor preleva probe din toate
loturile de plante prevăzute în tabelul nr. 2, pentru originile indicate în
acest tabel.
Tabelul nr. 2
Plante
|
Origine
|
Organisme dăunătoare căutate în mod
prioritar
|
Tuberculi de cartof de sămânţă
|
Oricare
|
Ralstonia solanacearum Clavibacter sepedonicus
|
Tuberculi de cartof de consum
|
Ţări cunoscute ca fiind contaminate
|
Ralstonia solanacearum Clavibacter sepedonicus
|
Plante miniaturizate (bonsai)
|
Oricare
|
Nematozi
|
Seminţe de Lycopersicon lycopersicum
|
Oricare
|
Clavibacter michiganensiis ssp.
michiganensis
Xanthomonas campestris pv.vesicatoria,
Pepino mosaic virus
|
Seminţe de Zea mays
|
Ţări non UE
|
Erwinia stewartii
|
Seminţe de Phaseolus vulgaris
|
Ţări non UE
|
Xanthomonas campestris pv phaseoli
|
Seminţe de Medicago sativa
|
Ţări non UE
|
Dytilenchus dipsaci
Clavibacter michiganensis ssp insidiosus
|
Seminţe de Allium sp
|
Oricare
|
Dytilenchus dipsaci
|
Seminţe de Oryza sp.
|
Ţări non UE
|
Aphelenchoides besseyi
|
Seminţe şi boabe pentru consum din genurile Triticum, Secale şi x Triticosecale
|
Ţări contaminate, listate în partea B din anexa nr. V la Hotărârea Guvernului nr.563/2007, cu
modificările şi completările ulterioare
|
Tilletia indica
|
Plante de Fragaria sp, destinate
plantării
|
Oricare
|
Aphelenchoides besseyi şi virusuri
|
Plante de Rubus L., Malus L. şi Prunus L, destinate plantării
|
Oricare
|
Virusuri
|
Bulbi de Tulipa sp, Allium sp.,
destinaţi plantării
|
Oricare
|
Ditylenchus dipsaci
|
Bulbi de Gladiolus sp. şi Iris sp., destinaţi
plantării
|
Oricare
|
Ditylenchus dipsaci şi virusuri
|
Plante de Vitis vinifera, destinate
plantării
|
Ţări UE
|
Tobacco ring spot virus, Tomato ringspot virus
|
Plante de Humulus lupulus, destinate
plantării
|
Oricare
|
Verticillium albo- atrum
|
Plante de Araceae, Marantaceae, Musaceae, Perseae,
Strelitziaceae înrădăcinate sau cu mediu de
cultură ataşat
|
Oricare
|
Radopholus similis
|
Lemn de conifere
|
Ţări noneuropene
|
Bursaphelenchus xylophilus
|
Sol ataşat plantelor cultivate în aer liber
|
Oricare
|
Globodera rostochiensis si Globodera pallida
|
Sol şi mediu de creştere din anexa nr. V la Hotărârea Guvernului nr. 563/2007, cu modificările şi
completările ulterioare
|
Ţări listate în partea B
|
Nematozi
|
Transporturile care vin:
- din ţări terţe şi din care s-au prelevat probe
conform tabelului nr. 2 se vămuiesc fără a se aştepta rezultatul analizelor de
laborator;
- dintr-un alt stat membru şi din care s-au prelevat
probe conform tabelului nr. 2 se pot comercializa înainte de obţinerea
buletinelor de analiză.
In cazul în care în urma analizelor de laborator se
confirmă prezenţa organismelor dăunătoare de carantină:
- la următorul import cu aceeaşi origine nu se face
vama decât după primirea rezultatului analizelor de laborator;
- la următorul transport cu origine acelaşi stat
membru marfa nu se comercializează decât după primirea rezultatelor analizelor
de laborator.
In tabelul nr. 3 sunt redate cantităţile minime
necesare pentru efectuarea analizelor de laborator în vederea depistării
organismelor dăunătoare.
Tabelul nr. 3
Produsul
|
Mărimea minimă a probei
(g/lot; bucăţi/lot)
|
1. Seminţe
|
|
1.1. Cereale
- porumb
- orez
- altele (grâu, secară, triticale)
|
500 g
1000 g
1000 g
|
1.2. Cruciferae
|
250 g
|
1.3. Leguminoase
- fasole
- lucerna
- trifoi
|
500 g
250 g
250 g
|
1.4. Legume
- ceapă
- praz
- tomate
- ardei
|
20 g
20 g
3.3 g (pt. bacterii)
1 g (pt. virusuri)
3.3 g (1000 seminţe)
|
1.5. Alte seminţe
- Prunus spp.
- Rubus spp.
|
1.000 g
3.3 g (1.000 seminţe)
|
2. Tuberculi, bulbi, rizomi
- Allium spp.
- Solanum tuberosum*)
- plante ornamentale
|
1.000 g
200 bucăţi
5 bucăţi
|
3. Plante destinate plantării (altele
decât seminţe)
|
|
3.1. Plante la ghiveci
|
1(una)bucată
|
3.2. Arbuşti şi pomi fructiferi
- ramuri
|
6 bucăţi de 25 cm lungime
|
3.3. Butaşi de vită-de-vie
|
5 bucăţi
|
3.4. Răsaduri
|
10 bucăţi
|
4. Produse din plante
- lemn
|
300 g (rumeguş şi/sau bucăţi lemn)
|
5. Sol si mediu de creştere
|
400 g (500 ml)
|
*) Acolo unde este cazul, se vor preleva minimum 250 g
de sol aderent tuberculilor.
Toate probele trimise la
Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitara trebuie să fie însoţite de o
cerere de analiză.
ANEXA Nr. 21)
CADRU LEGISLATIV:
OG 136/2000 - M0431/2.IX. 2000
HG 563/2007 - MO 468/12.VII.2007
modificat prin HG 1135/2007 - MO
662/27.IX.2007
OM 580/2007 - MO 499/25. VII .2007
OM 582/2007 - MO 499/25. VII .2007
OM 585/2007 - MO 502/26.VII .2007
OM 685/2007 - MO 620/07. IX.2007
OM 686/2007 - MO 583/24. VIII.2007
OM 257/2002 - MO 627/23.VIII.2002
modificat prin OM 461/2006 - MO
688/2006
OM 583/2007 - MO 497/25. VII.2007
|
1-EXPORTATOR
|
Ministerul
Agriculturii si Dezvoltării Rurale
PROCES
VERBAL - Fişa de Inspecţie Fitosanitară la Import
|
FI
01-2008
|
|
3-Cod FI (1)
ICFV(l)
Data (1)
|
4-Cod FI (2)
ICFV/UF(2)
Data (2)
|
|
2-IMPORTATOR :
|
5- Biroul vamal (1):
|
6- Biroul vamal (2):
|
|
7-Origine:
8- Expedierea mărfii :
|
|
9-CF
Nr.: Eliberal de:............. la
dala de ..../..../....
|
|
10 - Identificarea transportului (CMR,
scrisoare transport fluvial/maritim/aerian, nr. container, nr. auto etc):
|
|
11-Declarant vamal /Reprezentant
firma..................................................
Subsemnatul.....................................................solicit
inspecţia plantelor şi a produselor vegetale menţionate în certificatul
fitosanitar si mă angajez să respect prevederile legislaţiei fitosanitare in
vigoare.
Locul............................,
data......../........./........ Semnătura*:
|
|
|
|
|
12-CONTROL
DOCUMENTAR
Locul.....................................,
data.........../........../.......
Nume, semnătură , ştampilă
|
13-CONTROL
DE IDENTITATE
Locul
.........................................................................,
data.........../.........../.........
Nume, semnătură, stampilă
|
14-CONTROL
F1TOSANITAR
Locul........................................,
data............/............/..........
Nume. semnatură ,ştampilă
|
|
15
Marca,
numărul sinatura
coletelor
|
16- Natura plantelor, produselor vegetale ţi a altor
obiecte
(inclusiv
denumirea botanică)
|
17
Cod tarifar
vamal
|
18 Cantitate
|
19 Examinare
vizuala
|
20 Prelevare
|
21
Cantitatea
prelevată
(g)
|
22 Decizie
|
23 Paşaport fitosanitar
|
|
Greutate
netă
|
Nr. buc.
|
Da
|
Cantitatea
examinată
vizual
|
Da
|
Nu
|
Liber import
|
Da
|
Nu
|
|
Da
|
Nu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
24-Control la un punct de interior **:
Da Nu
|
28-Observaţii
|
|
25-Denumirea punctului de interior:
|
|
29-Nume, semnătură, data, ştampilă
|
30- Emis la :
Locul.....................................data................../............./............
|
31- Declarant vamal / Reprezentant firmă :
Locul.........................,
data........./........./............
Nume, semnătură, ştampilă
|
|
26- Informarea punctului de interior**:
Da Nu
|
|
27-Notificare intercepţie**:
Da Nu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*) Se va menţiona numele reprezentantului împuternicit.
**) Se va bifa menţiunea corespunzătoare.
1) Anexa nr.
2 este reprodusă în facsimil.
1-EXPORTATOR:
|
Ministerul
Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
ANEXA -
PROCES VERBAL -FISĂ DE INSPECŢIE FITOSANITARĂ LA IMPORT
|
|
3-Cod FI(l)
ICFV(l)
Data(l)
|
4-Cod FI (2)
ICFV/UF (2)
Data(2)
|
2-IMPORTATOR:
|
5-Biroul vamal (1):
|
6- Biroul vamal (2):
|
7-Origine:
8-Expedierea
mărfii
|
9-CF
Nr.:
Eliberat la data de: ................/.............../...................
|
10 - Identificarea transportului (CMR,
scrisoare transport fluvial/maritim/aerian, nr. container, nr. auto etc):
|
15
Marca,
numărul
şi natura
coletelor
|
16 - Natura
plantelor, produselor vegetale şi a altor obiecte (inclusiv denumirea
botanică)
|
17
Cod tarifar
vamal
|
18 Cantitate
|
19
Examinare
vizuali
|
20 Prelevare
|
21
Cantitatea
prelevată
|
22 Decizie
|
23 Paşaport
fitosanitar
|
Greutate neta (kg)
|
Nr, buc.
|
Da
|
Cantitatea
examinată
vizual
|
Da
|
Nu
|
Liber import
|
|
|
Da
|
Nu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
28-Observaţii
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Instrucţiuni privind modul de completare a
procesului-verbal - fişă de inspecţie fitosanitară la import (FI)
1. Expeditor - se vor
indica numele, adresa şi ţara exportatorului.
2. Importator - se vor
indica numele, adresa, numărul de telefon, de fax şi numărul de înregistrare
ale importatorului.
3. Cod FI (1) - se vor
indica codul procesului-verbal -fişă de inspecţie fitosanitară la import,
conform procedurii prevăzute în anexa nr. II, numele ICFV şi denumirea punctului de lucru.
Data completării procesului-verbal - fişă de inspecţie
fitosanitară la import/data eliberării procesului-verbal - fişă de inspecţie
fitosanitară la import, în funcţie de caz.
4. Cod FI (2) - se vor
indica codul procesului-verbal - fişă de inspecţie fitosanitară la import,
conform procedurii prevăzute în anexa nr. II, numele ICFV/UF, denumirea punctului de lucru interior şi destinaţia.
Data eliberării procesului-verbal - fişă de inspecţie
fitosanitară la import.
5. Biroul vamal (1) - se va indica numele
biroului vamal corespondent punctului de intrare.
6. Biroul vamal (2) - se
va indica numele biroului vamal corespondent punctului de destinaţie interior.
7. Origine - se vor
indica ţara de origine a mărfii şi originea reală a mărfii.
8. Expedierea mărfii - se va indica data expedierii mărfii.
9. CF Nr. - se vor indica seria şi numărul certificatului fitosanitar ce însoţeşte marfa şi data
eliberării acestuia.
10. Identificarea transportului - se va specifica identitatea mijlocului de transport, după caz:
CMR, scrisoare transport fluvial/maritim/aerian, nr. container, nr. auto etc.
11. Declarant
vamal/Reprezentant firmă - se va completa de către
declarantul vamal sau de reprezentantul firmei din punctul de vămuire final,
specificându-se numele, locul şi data.
12. Controlul documentar - se vor specifica locul şi data unde s-a efectuat controlul
documentelor: certificat fitosanitar şi alte documente. Se va completa lizibil
cu numele celui care a efectuat acest control, semnătura şi ştampila.
13. Controlul de identitate - constă în confruntarea informaţiilor din documente, certificat
fitosanitar şi identitatea fizică a produselor importate. Se vor specifica
locul şi data unde s-a efectuat acest control. Se va completa lizibil cu numele
celui care a efectuat acest control, semnătura şi ştampila.
14. Controlul fitosanitar - constă în inspecţia propriu-zisă a transportului în scopul
depistării eventualelor organisme de carantină şi poate conduce la prelevări de
probe, conform instrucţiunilor naţionale. Se vor specifica locul şi data unde
s-a efectuat acest control. Se va completa lizibil cu numele celui care a
efectuat acest control, semnătura şi ştampila.
15. Marca, numărul şi
natura cotetelor - se vor indica marca/nr.
coletului, de exemplu, marca ţării de origine sau a firmei exportatoare, şi
numărul şi natura coletelor, de exemplu, 15 pliculeţe.
16. Natura plantelor,
produselor vegetale şi a altor obiecte - se vor
specifica tipul mărfii, denumirea botanică şi, după caz, ţara de origine a
produsului, de exemplu, seminţe tomate - Lycopersicon
lycopersicum- Tolstoi- F1- lot 4507-Ungaria.
17. Cod tarifar vamal -
se va menţiona codul tarifar din declaraţia vamală sau din Codul vamal al
României, care se poate solicita de la lucrătorii vamali.
18. Cantitate - se vor
menţiona greutatea netă şi/sau numărul de bucăţi, după caz, de exemplu, flori
tăiate - 300 kg/2.000 de fire.
19. Examinare vizuală - se va bifa prima rubrică şi se va indica cantitatea examinată
vizual.
20. Prelevare - se va
bifa menţiunea corespunzătoare, dacă inspecţia a făcut sau nu a făcut obiectul
unei prelevări pentru analize de laborator.
21. Cantitatea prelevată - se va indica cantitatea prelevată pentru analize de laborator.
22. Decizie - această
rubrică este completată numai atunci când inspecţia fitosanitară este
finalizată şi înainte de încheierea declaraţiei vamale; se va bifa menţiunea
corespunzătoare şi se va elibera paşaportul fitosanitar, dacă este cazul.
23. Paşaport fitosanitar - se va bifa menţiunea corespunzătoare.
24. Control la un punct de interior - se va bifa menţiunea corespunzătoare, de exemplu, un import la
care s-a făcut cel puţin controlul documentar la punctul de intrare se va menţiona
Da, iar dacă vămuirea
s-a făcut în frontieră se bifează Nu.
25. Denumirea punctului de interior - se va menţiona numele unităţii fitosanitare unde va avea loc
finalizarea formalităţilor fitosanitare.
26. Informarea punctului de interior - se va bifa menţiunea corespunzătoare. In cazul nefinalizării
inspecţiei în punctul de intrare, inspectorul fitosanitar trebuie să transmită
prin fax procesul-verbal - fişă de inspecţie fitosanitară la import către
punctul de interior şi să păstreze ataşat la copie confirmarea de trimitere a
faxului.
27. Notificare intercepţie
- se va bifa menţiunea corespunzătoare.
28. Observaţii - se vor menţiona orice alte informaţii pe care le consideraţi
utile din punctul de vedere fitosanitar şi care nu au putut fi completate în
alte rubrici. Tratamentele decise de serviciul fitosanitar trebuie să fie
precizate în această rubrică. In cazul seminţelor şi materialului semincer se
va face menţiunea „marfa nu poate fi folosită sau comercializată înainte de
primirea rezultatelor analizelor de laborator", acolo unde este cazul.
Dacă la rubricile 15-22 spaţiul nu este suficient, se
va menţiona existenţa unei fişe-anexă, precizându-se numărul de pagini suplimentare.
29. Nume, semnătura, data,
ştampila - se va completa cu numele inspectorului
care a completat rubricile 23-25, data, semnătura şi ştampila, indicându-se în
acest fel că toate informaţiile sunt conforme.
30. Emis la - se vor
menţiona locul şi data eliberării prezentului proces-verbal - fişă de inspecţie
fitosanitară la import.
31. Declarant
vamal/Reprezentant firmă - se va completa cu
numele, semnătura şi ştampila reprezentantului firmei sau ale declarantului
vamal în momentul finalizării inspecţiei fitosanitare.
Procesul-verbal -fişă de inspecţie fitosanitară la
import se completează în 3 exemplare, câte unul pentru: inspectoratul de
carantină fitosanitară vamală, organele vamale şi reprezentantul firmei.
Procedura de codificare a procesului-verbal -fişă de inspecţie fitosanitară la import
Cod FI:
ZZ/XX/08/Af/001
ZZ - corespunde naturii documentului, în cazul de faţă
este FI
XX - codul judeţului (codul
automobilistic)
08 - anul de eliberare a FI
Af - codul tipului de serviciu fitosanitar V - vamă, T - unitatea fitosanitară
001 - numărul de ordine cronologică a procesului-verbal
- fişă de inspecţie fitosanitară la import
Exemplu:
FI/TM/08/V/001
FI - proces-verbal -fişă de inspecţie fitosanitară la
import
TM - Timişoara
V - vamă
08 - anul de eliberare a FI
001 - numărul de ordine cronologică a procesului-verbal
- fişă de inspecţie fitosanitară la import.