Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 95 din 20 aprilie 2006

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate a animalelor si modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspata de pasare din tari terte

ACT EMIS DE:      AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 387 din 5 mai 2006



Văzând Referatul de aprobare nr. 22.745 din 19 aprilie 2006, întocmit de Direcţia igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - (1) La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 66/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003.

(2) De la data intrării în vigoare a prezentului ordin, referirile făcute la ordinul menţionat la alin. (1) se vor considera ca fiind referiri la prezentul ordin.

Art. 4. - Prezentul ordin preia prevederile Deciziei Comisiei 94/984/CE privind condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 378 din 31 decembrie 1994, p. 11, aşa cum a  fost  modificată  ultima  dată  prin   Decizia  Comisiei 2004/118/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 36 din 7 februarie 2004, p. 34. Art. 5. - (1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 90 de zile de la data publicării.

(2)  Prin excepţie de la prevederile alin. (1):

a)   art. 2 din norma sanitară veterinară va intra în vigoare la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aplică până la data aderării României la Uniunea Europeană;

b)   anexele nr. 2 şi 3 la norma sanitară veterinară se aplică până la data aderării României la Uniunea Europeană;

c)   modelul B din anexa nr. 4 la norma sanitară veterinară se aplică de la data aderării României la Uniunea Europeană.

(3)  Anexele nr. 4 şi 5 la norma sanitară veterinară se aplică pentru import în Comunitatea Europeană din România până la data aderării României la Uniunea Europeană, dată de la care se vor aplica pentru import din ţări terţe în România.

Art. 6. - (1) De la data aderării României la Uniunea Europeană, referirile din norma sanitară veterinară făcute la anexa nr. 2 se vor considera ca fiind referiri la anexa nr. 4 la aceeaşi normă.

(2) De la data aderării României la Uniunea Europeană, referirile din norma sanitară veterinară făcute la anexa nr. 3 se vor considera ca fiind referiri la anexa nr. 5 la aceeaşi normă.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Ion Agafiţei

ANEXĂ

NORMĂ   SANITARĂ   VETERINARĂ

privind condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe

Art. 1. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor autorizează importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe sau din părţi ale ţărilor terţe prevăzute în anexa nr. 1, cu condiţia ca aceasta să îndeplinească cerinţele certificatului de sănătate animală corespondent stabilit în anexa nr. 2 şi să fie însoţită de un astfel de certificat, completat corect şi semnat. Certificatul trebuie să includă partea generală conform părţii I din anexa nr. 2 şi unul dintre certificatele de sănătate specifice, conform părţii II din anexa nr. 2, în conformitate cu modelul la care se face referire în anexa nr. 1.

(2) Carnea proaspătă de pasăre, destinată expedierii către România şi către Comunitate şi care îndeplineşte cerinţele prezentei norme sanitare veterinare, trebuie să fie marcată cu o marcă de sănătate care răspunde criteriilor menţionate în anexa nr. 3 şi, respectiv, în anexa nr. 5.

Art. 2. - Până la data aderării României la Uniunea Europeană, pentru export din România în Comunitatea Europeană de carne proaspătă de pasăre se aplică prevederile Deciziei Comisiei 94/984/CE, preluată în legislaţia naţională prin prezenta normă sanitară veterinară, modelul A de certificat din anexa nr. 4 şi marca de sănătate prevăzută în anexa nr. 5.

Art. 3. - Anexele nr. 1 -5*) fac parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.

*) Anexele nr. 1 -4 sunt reproduse în facsimil.

ANEXA Nr. 1 la norma sanitară veterinară

LISTA ŢĂRILOR TERŢE SAU A PĂRŢILOR DIN ŢĂRILE TERŢE CĂRORA LI SE PERMITE SĂ UTILIZEZE CERTIFICATELE STABILITE DE ANEXA NR. 2 PENTRU IMPORTUL DE CARNE PROASPĂTĂ DE PASĂRE ÎN ROMÂNIA Şl ÎN COMUNITATEA EUROPEA

Notă: Literele A şi B se referă la modelele stabilite în Partea II a anexei nr. 2.

      Cod ISO

          Tara

                    Părţi ale teritoriului

Modelul certificatului ce

trebuie să fie utilizat(A sau B)

AR

Argentina

A

AU

Australia

B

BG

Bulgaria

A

BR-1

Brazilia

Districtul Federal şi Statele Goias, Minas Gerais, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Parana, Rio Grande do Sul, Santa Catarina şi Sao Paulo

A

CA

Canada

A

CH

Elveţia

A

CL

Chile

A

CN-1

China

Municipalitatea Shanghai-ului, excluzând comitatul Chongming şi districtele Weifang, Linyi şi Qingdao din provincia Shangdong

B

HR

Croaţia

A

!L

israel

A

NZ

Noua Zeelandă

A

TH

Tailanda

A

TN

Tunisia

A

US

Statele Unite ale Americii

A

ANEXA Nr. 2la norma sanitară veterinară

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALĂ Şl DE SĂNĂTATE PUBLICĂ PENTRU CARNE PROASPĂTĂ DE PASĂRE PENTRU CONSUM UMAN (1)PARTEA I

ANIMAL AND PUBLIC HEALTH CERTIFICATE FOR FRESH POULTRYMEAT FOR HUMAN CONSUMPTION (1) PART I

Notă pentru importator. Acest certificat este numai pentru scopuri veterinare şi originalul trebuie să însoţească transportul până când acesta ajunge la postul de inspecţie de frontieră

Note for the importer. This certificate is only for veterinary purposes and the original has to accompany the consignement until it reaches the border inspection post.

1. Expeditor (numele şi adresa completă); Consignor (name and address in full):

2. Certificat de sănătate

Health certificate

Nr.                                             Originalul

No.                                             Original:

3. Ţară de origine:

Country of origin:

3.1. Regiune (2)

         Region (2)

4. Destinatar (numele şi adresa completă): Consignee (name and address in full):

5. Autoritatea Veterinară Competenta (nivel central):

Competent Veterinary Authority (central level)

5.1.  Ministerul:

        Ministry:

5.2. Serviciul:

       Service:

6. Autoritatea Veterinară Competentă (nivel local):

Competent Veterinary Authority (local level)

7. Adresa unităţii

      Address of establishment

7 1. Abatorul:

       Slaughterhouse:

7.2.  Unitatea de tranşare (3)

       Cutting plant(3)

7.3. Depozitul frigorific (3)

        Cold store (3)

S. Locul de încărcare:

     Place of loading:

9.1. Mijloace de transport (4)

      Means of transport (4)

9.2. Numărul sigiliului (5)

      Number of the seal (5)

10.1. Ţara de destinaţie:

         State of destination:

10.2. Destinaţia finală:

         Final destination:

11. Numărul(le) de autorizare a(ale)unităţii(lor)             Approval number(s) of establishment

11.1. Abatorul:

      Slaughterhouse:

11.2. Unitatea de tranşare(3):

        Cutting plant(3):

11.3. Depozitul frigorific (3):

         Cold store (3):

12.1.Specia de păsări:

        Poultry species:

12.2 Natura pieselor:

        Nature of cuts:

13.1.  Natura materialului de împachetare:

        Nature of the packaging:

13.2. Detalii de identificare a transportului     Consignement identification details

14. Cantitate.

        Quantity

14.1. Greutate netă(kg):

        Net weight(kg):

14.2. Numărul de pachete:

         Number of packages:

Notă: Trebuie să fie furnizat un certificat separat pentru fiecare transport de carne proaspătă de pasăre.

Note: A separate certificate must be provided for each consignment of fresh poultry meat.

(1)Carne proaspătă de pasăre înseamnă orice părţi ale păsărilor domestice, curcani, bibilici, gâşte si raţe,care sunt proprii pentru consum uman şi nu au fost supuse vreunui tratament, altul decât tratamentul prin frig,pentru a se asigura conservarea; carnea ambalată în vid sau carnea ambalată într-o atmosferă controlată trebuie, de asemenea, să fie însoţită de un certificat în conformitate cu acest model,

(1)Fresh poultrymeat means any parts of domestic fowl, turkeys, guinea fowl, geese and ducks, which are fit for human consumption and which have not undergone any treatment other than cold treatment to ensure its preservation; vacuum-wrapped meat or meat wrapped in a controlled atmosphere must also be accompanied by a certificate according to this model.

(2)Să fie completat numai dacă autorizarea de export spre Comunitate este restricţionată la anumite regiuni ale tării terţe în cauză.

(2)Only to be completed if the authorisation to export to the Community is restricted to certain regions of the third country concerned.

(3)Ştergeţi dacă nu este aplicabil.

(3)Delete if not applicable.

(4)lndicaţi mijloacele de transport şi mărcile de înregistrare sau numele de înregistrare, după caz.

(4)lndicate means of transport and registration marks or registered name as appropriate.

(5)Opţional.

(5)Optional.

PARTEA II

PART II

MODELUL A

MODEL A

15. Atestare de sănătate

     Health attestation

I.Certificare de sănătate animală

     Animal health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin prezenta, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate animală care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţări terţe de carne proaspătă de pasăre, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 9 octombrie 2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE:

I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify in accordance with provisions of "Sanitary veterinary norm on animal health conditions governing trade between Member States of the European Union and Romania and import from third countries of fresh poultrymeat", approved by the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 391/2002, published in the Official Journal of Romania, Part I, No 739 on 9 of October 2002, transposing the Directive 91/494/EEC:

1.că................................................(1) regiunea...........................................................(2), este liberă de:

1.that.............................................(1)region.................................................................(2),is free from:

(a) influenţa aviară, aşa cum a fost definită de Codul Internaţional de Sănătate a Animalelor al O.I.E.;

(a) avian influenza, as defined in the International Animal Health Code of the O.I.E.;

(b)boala de Newcastle, aşa cum a fost definită de Codul Internaţional de Sănătate Animală al O.I.E. (3);

(b)Newcastie disease, as defined in the International Animat Health Code of the O.I.E. (3);

2.carnea descrisă mai sus este obţinută din păsări care:

2.that the meat described above is obtained from poultry which:

(a) au fost ţinute în teritoriul: .......................................... (1)regiunea.........................(2),

de la ecloziune sau au fost importaţi ca pui de o zi;

(a) has been held in the territory of...............................(1)region................................(2) ,since hatching or has been imported as day-old chicks;

(b) provin din exploataţii

(b)comes from holdings:

- ce nu au fost puse sub restricţii în legătură cu vreo boală pentru care păsările sunt susceptibile,

- which have not been placed under animal restrictions in connection with any disease for which poultry is susceptible,

- în jurul cărora, pe o rază de 10 km nu au existat focare de influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile, incluzând, când este necesar, teritoriul unei ţări învecinate;

- around which, within a radius of 10 Km, including where appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(c)  nu au fost tăiate pentru controlul sau eradicarea bolilor păsărilor în cadrul unui program privind sănătatea animală

(c) has not been slaughtered in the context of any animal health scheme for the control or eradication of poultry diseases;

(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu păsări infectate cu influenţă aviară sau cu boala de Newcastle;

(d) during transport to the slaughterhouse, did not come into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;

3. Carnea descrisă mai sus

3. that the meat described above

(a) provine din abatoare aprobate care, la momentul tăierii, nu sunt sub restricţii, datorită unei suspiciuni sau a unui focar confirmat de influenţă aviară sau de boala de Newcastle şi în jurul cărora pe o rază de 10 Km, nu au existat focare de influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile;

(a) comes from approved slaughterhouses which, at the time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed outbreak of avian influenza or Newcastle disease and around which, within a radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(b)  nu a fost în contact, în nici un moment al tăierii, tranşării, depozitării sau transportului cu ratite sau cu carne ce nu îndeplineşte cerinţele Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul Ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr, 391/2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE:

(b) has not been in contact, at any time of slaughter, cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the requirements of Sanitary veterinary norm approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No. 391/2002, transposing the Directive 91/494/EEC:

II. Certificarea de sănătate publică

          Public health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează producerea si comerţul cu carne proaspătă de pasăre, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402 /2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva 71/118/CEE certific prin prezenta, că:

I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify in accordance with provisions of Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and placing on the market of fresh poultrymeat, approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No. 402/2002, published in the Official Journal of Romania, Part I, No 71 on 4 of February 2003, transposing the Directive 71/118/EEC:

1. carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii suplimentare ale Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402 /2002, ce transpune Directiva 71/118/CEE şi a fost găsită aptă pentru consum uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem efectuată in conformitate cu respectiva normă sanitară veterinară;

1.  that the meat described above fulfils the requirements of Chapter II and any additional conditions of Sanitary veterinary norm approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No. 402/2002, transposing the Directive 71/118/EEC, and has been found fit for human consumption following ante- and post-mortem inspection carried out in application of this Directive;

2.  carnea descrisă mai sus a fost/nu a fost (4) supusă unui proces de răcire prin imersie;

2. that the meat described above has/has not been subjected to an immersion chilling process;

3.  carnea descrisă mai sus a fost marcată în conformitate cu art. 1, alin. (2) al Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.......... publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l,

nr...................ce preia prevederile Deciziei 94/984/CE

3. that the meat described above has been marked according to Article 1(2) of Sanitary veterinary norm laying down animal health conditions and veterinary certificates for importation of fresh poultrymeat from third countries, approved by Order of the President of National Sanitary Veterinary and Food Safety Authority No.......... published in the Official Journal of Romania, Part I, No.......................... taking over the provisions of Decision 94/984/CE;

4. carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele Deciziei 95/411/CE{5).

4. that the meat described above fulfils the requirements of Decision 95/411/CE (5).

5. carnea provine dintr-o unitate ce implementează controale cu privire la igiena generală, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 91/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte regulile aplicabile controalelor regulate asupra stării generale de igienă, efectuate de operatori în unităţi, în conformitate cu Norma privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea cărnii proaspete, aprobată prin Ordinul nr. 401/2002, şi cu Norma privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspătă de pasăre, aprobată prin Ordinul nr. 402/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22.09.2005, ce preia prevederile Deciziei 2001/471/CE

5. that the meat comes from an establishment implementing checks on the general hygiene in accordance with the provisions of the Order of the President of National Sanitary Veterinary and Food Safety Authority No. 91/2005 approving the Sanitary veterinary norm laying down rules for the regular checks on the general hygiene carried out by the operators in establishments according to Sanitary veterinary norm on health conditions for the production and marketing of fresh meat, approved by Order No. 401/2002 and Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and placing on the market of fresh poultry meat, approved by Order No. 402/2002, published in the Official Journal of Romania, Part I, No.854 on 22.09.2005, taking over the provisions of Commision Decision 2001/471/CE

III. Atestarea privind protecţia animalelor

Attestation on protection of animals

Subsemnatul, medic veterinar oficial certific că:

I, the undersigned, official veterinarian, certify that:

1. Am citit şi am înţeles prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 425/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării sau uciderii, publicat în Monitorul Oficia a! României, Partea I nr. 887 din 09.12.2002, ce transpune Directiva 93/119/CE

1.  I have read and understood the provisions of the Order of the Minister of Agricultura, Food and Forests No. 425/2002 approving the Sanitary veterinary norm on the protection of animals at the time of slaughter or killing, published in the Official Journal of Romania, Part I, No. 887 on 09.12.2002 transposing Directive 93/119/EC;

2.  Carnea provine de la animale ce au fost tratate în abatoare înainte şi în timpul tăierii sau uciderii, în conformitate cu prevederile relevante ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 425/2002 ce transpune Directiva 93/119/CE

2. The meat is derived from animals, which have been treated in the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing in accordance with the relevant provisions of Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 425/2002 transposing Directive 93/119/EC;

Intocmit la..........data de.........................................

Done at...............on.................................................

(1)Numele ţării de origine.

(1)Name of country of origin.

(2)Să fie completat numai dacă autorizarea de export către Comunitate este restricţionată la anumite regiuni

ale ţării terţe în cauză.

(2)Only to be completed if the authorisation to export to Community is restricted to certain regions of the third

country concerned.

(3)Punctul 1 (b) nu este aplicabil pentru Brazilia, Republica Cehă, Israel şi Elveţia.

(3)Point 1 (b) is not applicable for Brazii, the Czech Republic, israel and Switzerland.

(4)Ştergeţi referinţa care nu e necesară.

(4)Delete the unnecessary reference.

(5)Ştergeţi daca transportul nu este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.

(5)Delete if the consignment is not intended for export to Sweden or Finland,

(6)Ştampila şi semnătura trebuie să fie într-o culoare diferită de cea a tipăriturii.

(6)Stamp and signature must be in a colour different from that of the printing.

MODELUL B

MODEL B

15. Atestare de sănătate

      Health attestation

1.Certificare de sănătate animală

Animal health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin prezenta, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate animala care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 9 octombrie 2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE, că:

I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify in accordance with provisions of Sanitary veterinary norm on animal health conditions governing trade between Member States of the European Union and Romania and import from third countries of fresh poultrymeat, approved by the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 391/2002, published in the Official Journal of Romania, Part I, No 739 on 9 of October 2002, transposing the Directive 91/494/EEC:

1. că.............................................................(1) regiunea...............................................(2), este liberă de;

1.that..........................................................(1)region.......................................................(2) is free from:

influenţa aviară şi boala de Newcastle, aşa cum a fost definită de Codul Internaţional de Sănătate a Animalelor al O.I.E.;

avian influenza and Newcastle disease, as defined in the International Animal Health Code of the O.I.E.;

2.  Carnea descrisă mai sus este obţinută din păsări care:

2.that the meat described above is obtained from poultry which:

(a) au fost ţinute în teritoriul

......................................................................... (1), regiunea ...................................... ( ),

de la ecloziune sau au fost importate ca pui de o zi;

(a) have been held in the territory of

..........................................................................   (1),   region   ...............................   (2),

since hatching or have been imported as day-old chicks;

(b) provin din exploataţii:

(b)come from holdings:

- ce nu au fost puse sub restricţii în legătură cu vreo boală pentru care păsările sunt susceptibile,

- which have not been placed under animal restrictions in connection with any disease for which poultry is susceptible,

- în jurul cărora, pe o rază de 10 km nu au existat focare de influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile, incluzând, când este necesar teritoriul unei ţări învecinate;

-  around which, within a radius of 10 Km, including where appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(c) nu au fost tăiate pentru controlul sau eradicarea bolilor păsărilor în cadrul unui program de sănătate animală;

(c)  have not been slaughtered in the context of any animal health scheme for the control or eradication

of poultry diseases;

(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu păsări infectate cu influenţă aviară sau cu boala de Newcastle;

(d) during transport to the slaughterhouse, did not come into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;

3.că efectivul de păsări pentru tăiere comercială de la care provine carnea: 3.that the commercial slaughter poultry flock from which the meat is issued:

(a) nu a fost vaccinat cu vaccinuri preparate dintr-o tulpină de referinţă a virusului bolii de Newcastle ce prezintă o patogenitate mai mare decât tulpinile lentogene ale virusului; şi

(a)  has not been vaccinated with vaccines prepared from a Newcastle disease virus master seed which shows a higher pathogenicity than lentogenic strains of the virus; and

(b)  a fost supus la tăiere, unui test de izolare a virusului pentru boala de Newcastle efectuat într-un laborator oficial, pe baza unei probe randomizate de tampoane cloacale de la cel puţin 60 de păsări din fiecare efectiv în cauză, probe în care nu au fost detectate paramixovirusuri aviare cu un indice de patogenitate intracerebrală (ICPI) mai mare de 0,4; şi

(b)  has undergone at slaughter, on the basis of a random sample of cloacal swabs of at least 60 birds of each flock concerned, a virus isolation test for Newcastle disease, carried out in an official laboratory, in which no avian paramyxoviruses with an intracerebral pathogenicity index (ICPI) of more than 0,4 have been found; and

(c)  nu a fost în contact cu păsări care nu îndeplinesc garanţiile menţionate în paragrafele (a) şi (b) în timpul perioadei de 30 de zile ce precede tăierea;

(c) has not been in contact during the period of 30 days preceding slaughter with poultry which do not fulfil the guarantees mentioned under (a) and (b);

4.Carnea descrisă mai sus:

4.that the meat described above

(a) provine din abatoare aprobate care, in momentul tăierii, nu sunt sub restricţii, datorită unei suspiciuni sau confirmări de influenţă aviară sau de boală de Newcastle şi în jurul cărora pe o rază de 10 Km, nu au existat focare de influenţă aviară sau de boală de Newcastle in ultimele 30 de zile;

a) comes from approved slaughterhouses which, at the time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed outbreak of avian influenza or Newcastle disease and around which, within a radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(b)  nu a fost în contact, în nici un moment at tăierii, tranşării, depozitării sau transportului cu ratite sau cu came care nu îndeplineşte cerinţele Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul Ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE:

(b) has not been in contact, at any time of slaughter, cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the requirements of Sanitary veterinary norm approved by the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 391/2002, transposing the Directive 91/494/EEC:

II. Certificare de sănătate publică

      Public health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care reglementează producerea si comerţul cu carne proaspăta de pasare", aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor no. 402 /2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva 71/118/CEE certific prin prezenta, că:

I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify in accordance with provisions of "Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and placing on the market of fresh poultrymeat", approved by Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 402/2002, published in the Official Journal of Romania, Part I, No 71 on 4 of February 2003, transposing Directive 71/118/EEC:

1.  carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii suplimentare ale Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402 /2002, ce transpune Directiva 71/118/CEE şi a fost găsită aptă pentru consum uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem efectuate în conformitate cu norma sanitară veterinară menţionată;

1.  that the meat described above fulfils the requirements of Chapter II and any additionat conditions of Sanitary veterinary norm approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No. 402/2002, transposing Directive 71/118/EEC, and has been found fit for human consumption following ante- and post-mortem inspection carried out in application of this Directive;

2. carnea descrisă mai sus a fost/ nu a fost (3)supusă unui proces de răcire prin imersie;

2. that the meat described above has/has not(3) been subjected to an immersion chilling process;

3.  carnea descrisă mai sus a fost marcată în conformitate cu art. 1 alin.(2) al Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe, aprobată prin Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr............., publicat în Monitorul Oficiat ai României, Partea I,nr....................ce preia prevederile Deciziei 94/984/CE

3.that the meat described above has been marked according to Article 1(2) of "Sanitary veterinary norm laying down animal health conditions and veterinary certificates for importation of fresft poultrymeat from third countries, approved by Order of the President of the National Sanitary Veterinary and Food Safety Authority

No................., published in the Offcial Journal of Romania No.....................taking over the provisions of Decision 94/984/CE;

4.carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele Deciziei 95/411/CE

4.that the meat described above fulfils the requirements of Decision 95/411/CE (4).

5. carnea provine dintr-o unitate ce implementează controale cu privire la igiena generală, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 91/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte regulile aplicabile controalelor regulate asupra stării generale de igienă, efectuate de operatori în unităţi, în conformitate cu Norma privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea cărnii proaspete, aprobată prin Ordinul nr. 401/2002, şi cu Norma privind problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspătă de pasăre, aprobată prin Ordinul nr. 402/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22.09.2005, ce preia prevederile Deciziei 2001/471/CE

5. that the meat comes from an establishment implementing checks on the general hygiene in accordance with the provisions of the Order of the President of National Sanitary Veterinary and Food Safety Authority No. 91/2005 approving the Sanitary veterinary norm laying down rules for the regular checks on the general hygiene carried out by the operators in establishments according to Sanitary veterinary norm on health conditions for the production and marketing of fresh meat, approved by Order No. 401/2002 and Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and placing on the market of fresh poultry meat, approved by Order No. 402/2002, published in the Official Journal of Romania, Part l, No.854 on 22.09.2005, taking over the provisions of Commision Decision 2001/471/CE

III. Atestare privind protecţia animalelor      

      Attestation on protection of animals

Subsemnatul, medic veterinar oficial certific că

I, the undersigned, official veterinarian, certify that:

1. Am citit şi am înţeles prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 425/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării sau uciderii, publicat în Monitorul Oficia al României, Partea I nr. 887 din 09.12.2002, ce transpune Directiva 93/119/CE

1. I have read and understood the provisions of the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 425/2002 approving the Sanitary veterinary norm on the protection of animals at the time of slaughter or killing, published in the Official Journal of Romania, Part I, No. 887 on 09.12.2002 transposing Directive 93/119/EC;

2. Carnea a provenit de la animale ce au fost tratate în abatoare înainte şi în timpul tăierii sau uciderii, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei si padurilor nr. 425/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării sau uciderii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 887 din 09.12.2002, ce transpune Directiva 93/119/CE.

The meat is derived from animals, which have been treated in the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing in accordance with the relevant provisions of Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 425/2002 approving the Sanitary veterinary norm on the protection of animals at the time of slaughter or killing, published in the Official Journal of Romania, Part I, No. 887 on 09.12.2002 transposing Directive 93/119/EC.

Intocmit la..........................................................data de......................................

Done at....................................................................on..............................

(1)Numele ţării de origine.

(1)Name of country of origin,

(2)Să fie completat numai dacă autorizarea de export către Comunitate este restricţionată la anumite regiuni ale ţării terţe în cauză.

(2)Only to be completed if the authorisation to export to the Community is restricted to certain regions of the third country concerned.

(3)Ştergeţi referinţa care nu e necesară.

(3)Delete the unnecessary reference.

(4)Ştergeţi dacă transportul nu este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.

(4)Delete if the consignment is not intended for export to Sweden or Finland.

(5}Ştampila şi semnătura trebuie să fie într-o culoare diferită de cea a tipăriturii.

(5)Stamp and signature must be in a colour different from that of the printing.

ANEXA Nr. 3 la norma sanitară veterinară

    

MARCĂ DE SĂNĂTATE PENTRU CARNEA PROASPĂTĂ DE PASĂRE

1. Marca de sănătate la care se referă art. 1 alin. (2) al prezentei norme sanitare veterinare trebuie să includă:

(a) pentru carnea ambalată în unităţi individuale sau pentru pachetele mici:

- în partea superioară codul ISO de referinţă al ţării de origine,

- în centru numărul de aprobare veterinară al abatorului sau, unde este cazul, al unităţii de tranşare sau al centrului de reambalare,

literele şi cifrele trebuie să fie de 0,2 cm înălţime;

(b) pentru pachetele mari, o marcă ovală de cel puţin 6,5 cm lăţime cu 4,5 cm înălţime ce conţine numele ţării, codul ISO al acesteia şi numărul de aprobare veterinară al abatorului, sau, unde este cazul, al unităţilor de tranşare sau al centrului de reambalare; literele trebuie să fie de cel puţin 0,8 cm înălţime şi cifrele de cel puţin 1 cm înălţime; marca de sănătate poate, în plus, să includă o indicaţie care să permită identificarea medicului veterinar care a efectuat inspecţia de sănătate a cărnii.

2.  Materialul utilizat pentru marcare trebuie să întrunească toate cerinţele de igienă, iar informaţiile vor apărea pe acesta într-o formă perfect lizibilă.

3.  Prevederile punctelor 65, 67 şi 68 ale Capitolului XII din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinară privind problemele de sănătate care reglementează producerea si comerţul cu carne proaspăta de pasare, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402 /2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva 71/118/CEE se aplică mutatis mutandis procedurilor pentru marcarea de sănătate şi utilizării pachetelor mari.

ANEXA Nr. 4 la norma sanitară veterinară

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALĂ Şl SĂNĂTATE PUBLICĂ PENTRU CARNE PROASPĂTĂ DE PASĂRE PENTRU CONSUM UMAN(1) PARTEA I

ANIMAL AND PUBLIC HEALTH CERTIFICATE FOR FRESH POULTRYMEAT FOR HUMAN CONSUMPTION (1)

PARTI

Notă pentru importator. Acest certificat este numai pentru scopuri veterinare şi originalul trebuie să însoţească transportul până când acesta ajunge la postul de inspecţie de frontieră

Note for the importer. This certificate is only for veterinary purposes and the original has to accompany the consignement until it reaches the border inspection post.

1. Expeditor (numele şi adresa completă); Consignor (name and address in full):

2. Certificat de sănătate

Health certificate

Nr,                                                 Originalul

No.                                                 Original:

3. Ţară de origine:

Country of origin:

3.1. Regiune (2)

     Region (2)

4. Destinatar (numele şi adresa completă): Consignee (name and address in full):

5. Autoritatea Competentă (nivel central): Competent Authority (central level)

5.1. Ministerul

     Ministry:

5.2. Serviciul:

     Service

6. Autoritatea Competentă (nivel local): Competent Authority (local level)

7. Adresa unităţii

    Address of establishment

7.1. Abatorul:

      Slaughterhouse:

7.2.  Unitatea de tranşare (3)

      Cutting plant(3)

7.3.  Depozitul frigorific (3)

         Coid store (3)

8. Locul de încărcare:

    Place of loading:

9.1. Mijloace de transport (4)

     Means of transport (4)

9.2. Numărul sigiliului (5)

     Number of the seal (5)

10.1. Stat Membru de destinaţie:

        Member State of destination:

10.2, Destinaţia finală:

       Final destination:

11.Numărul(le) de autorizare a(ale)unităţii(lor)

       Approval number(s) of establishment

11.1.Abatorul:

        Slaughterhouse:

11.2 Unitatea de tranşare(3):

        Cutting plant(3):

11.3. Depozitul frigorific (3):

       Cold store(3):

12.1.Specia de păsări:

        Poultry species:

12.2 Natura pieselor:

        Nature of cuts:

13.1. Natura materialului de împachetare:

     Nature of the packaging:

13.2. Detalii de identificare a transportului    Consignement Identification details

14. Cantitate.

       Quantity

14.1. Greutate netă(kg):

         Net weight(kg):

14.2. Numărul de pachete:

          Number of packages:

Notă: Trebuie să fie furnizat un certificat separat pentru fiecare transport de carne proaspătă de pasăre.

Note: A separate certificate must be provided for each consignment of fresh poultry meat.

(1)Carne proaspătă de pasăre înseamnă orice părţi ale păsărilor domestice, curcani, bibilici, gâşte si raţe,

care sunt proprii pentru consum uman şi nu au fost supuse vreunui tratament, altul decât tratamentul prin frig,

pentru a se asigura conservarea; carnea ambalată în vid sau carnea ambalată într-o atmosferă controlată

trebuie, de asemenea, să fie însoţită de un certificat în conformitate cu acest model.

(1)Fresh poultrymeat means any parts of domestic fowl, turkeys, guinea fowl, geese and ducks, which are fit

for human consumption and which have not undergone any treatment other than cold treatment to ensure its

preservation; vacuum-wrapped meat or meat wrapped in a controlled atmosphere must also be accompanied

by a certificate according to this model.

(2)Să fie completat numai dacă autorizarea de export spre Comunitate este restricţionată la anumite regiuni

ale ţării terţe în cauză.

(2)Only to be completed if the authorisation to export to the Community is restricted to certain regions of the

third country concerned,

(3)Ştergeţi dacă nu este aplicabil.

(3)Delete if not applicable.

(4)Indicaţi mijloacele de transport şi mărcile de înregistrare sau numele de înregistrare, după caz.

(4)lndicate means of transport and registration marks or registered name as appropriate.

(5)Opţional.

(5)Optional.

PARTEA II

PART II

MODELUL A

MODEL A

15. Atestare de sănătate

Health attestation

I.Certificare de sănătate animală

Animal health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin prezenta, în conformitate cu prevederile Directivei 91/494/CEE:

I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify in accordance with provisions of Directive 91/494/EEC:

1.că................................................(1)regiunea...................................................... (2), este liberă de:

1.that.............................................(1}region.........................................................(2) is free from:

(a) influenţa aviară, aşa cum a fost definită de Codul Internaţional de Sănătate a Animalelor al O.I.E.;

(a) avian influenza, as defined in the International Animal Health Code of the O.I, E.;

(b)boala de Newcastle, aşa cum a fost definită de Codul Internaţional de Sănătate Animală al O.I.E. (3);

(b)Mewcastle disease, as defined in the International Animal Health Code of the O.I.E. (3);

2.carnea descrisă mai sus este obţinută din păsări care:

2that the meat described above is obtained from poultry which:

(a) au fost ţinute în teritoriul:......................................................... () regiunea .................................................  (),de la ecloziune sau au fost importaţi ca pui de o zi;

(a) has been held in the territory of...................................................(1) region ..........................................{ ),since hatching or has been imported as day-old chicks;

(b) provin din exploataţii

(b)comes from holdings:

- ce nu au fost puse sub restricţii în legătură cu vreo boală pentru care păsările sunt susceptibile,

- which have not been placed under animal restrictions in connection with any disease for which poultry is susceptible,

- în jurul cărora, pe o rază de 10 km nu au existat focare de influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cei puţin 30 de zile, incluzând, când este necesar, teritoriul unei ţări învecinate;

- around which, within a radius of 10 Km, including where appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(c) nu au fost tăiate pentru controlul sau eradicarea bolilor păsărilor în cadrul unui program privind sănătatea animală

(c) has not been slaughtered in the context of any animal health scheme for the control or eradication of poultry diseases;

(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu păsări infectate cu influenţă aviară sau cu boala de Newcastle;

(d) during transport to the slaughterhouse, did not come into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;

3. Carnea descrisă mai sus

3. that the meat described above

(a) provine din abatoare aprobate care, la momentul tăierii, nu sunt sub restricţii, datorită unei suspiciuni sau a unui focar confirmat de influenţă aviară sau de boala de Newcastle şi în jurul cărora pe o rază de 10 Km, nu au existat focare de influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile;

(a) comes from approved slaughterhouses which, at the time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed outbreak of avian influenza or Newcastle disease and around which, within a radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(b)  nu a fost în contact, în nici un moment al tăierii, tranşării, depozitării sau transportului cu ratite sau cu carne ce nu îndeplineşte cerinţele Directivei 91/494/CEE:

(b) has not been in contact, at any time of slaughter, cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the requirements of Directive 91/494/EEC;

II. Certificarea de sănătate publică

Public health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate cu prevederile Directivei 71/118/CEE certific prin prezenta, că:

I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify in accordance with provisions of Directive 71/118/EEC:

1. carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii suplimentare ale Directivei 71/118/CEE şi a fost găsită aptă pentru consum uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem efectuată in conformitate cu respectiva normă sanitară veterinară;

1.  that the meat described above fulfils the requirements of Chapter II and any additional conditions of Directive 71/118/EEC, and has been found fit for human consumption following ante- and post-mortem inspection carried out in application of this Directive;

2.  carnea descrisă mai sus a fost/nu a fost (4) supusă unui proces de răcire prin imersie;

2. that the meat described above has/has not been subjected to an immersion chilling process;

3.  carnea descrisă mai sus a fost marcată în conformitate cu art. 1 alin.(2) al Deciziei 94/984/CE;

3. that the meat described above has been marked according to Article 1(2) of Decision 94/984/CE;

4.  carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele Deciziei 95/411/CE{5).

4. that the meat described above fulfils the requirements of Decision 95/411/CE (5).

5.   carnea provine dintr-o unitate ce implementează controale cu privire la igiena generală, în conformitate cu prevederile Deciziei 2001/471/CE

5, that the meat comes from an establishment implementing checks on the general hygiene in accordance with the provisions of Decision 2001/471/CE

III. Atestarea privind protecţia animalelor

 Attestation on protection of animals

Subsemnatul, medic veterinar oficial certific că:

I, the undersigned, official veterinarian, certify that:

1. Am citit şi am înţeles prevederile Directivei 93/119/CE;

1.  I have read and understood the provisions of Directive 93/119/EC;

2.  Carnea provine de la animale ce au fost tratate în abatoare înainte şi în timpul tăierii sau uciderii, în conformitate cu prevederile relevante ale Directivei 93/119/CE;

2. The meat is derived from animals, which have been treated in the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing in accordance with the relevant provisions of Directive 93/119/EC;

Intocmit la..........data de.........................................

Done at...............on.................................................

(1)Numele ţării de origine.

(1)Name of country of origin.

(2)Să fie completat numai dacă autorizarea de export către Comunitate este restricţionată la anumite regiuni

ale ţării terţe în cauză.

(2)Only to be completed if the authorisation to export to Community is restricted to certain regions of the third

country concerned.

(3)Punctul 1 <b) nu este aplicabil pentru Brazilia, Republica Cehă, Israel şi Elveţia.

(3)Point 1 (b) is not applicable for Brazil, the Czech Republic, Israel and Switzerland.

(4)Ştergeţi referinţa care nu este necesară.

(4)Delete the unnecessary reference.

(5)Ştergeţi dacă transportul nu este destinat exportului către Suedia sau Finlanda,

(5)Delete if the consignment is not intended for export to Sweden or Finland.

(6)Ştampila şi semnătura trebuie să fie într-o culoare diferită de cea a tipăriturii,

(6)Stamp and signature must be in a colour different from that of the printing.

MODELUL B

MODEL B

15. Atestare de sănătate

Health attestation

I.Certificare de sănătate animală

Animal health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin prezenta, în conformitate cu prevederile Directivei 91/494/CEE, că:

I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify in accordance with provisions of Directive 91/494/EEC:

1.  că.............................................................(1) regiunea ..................................... (2), este liberă de:

1.that..........................................................(1) region .......................................... (2) is free from:

influenţa aviară şi boala de Newcastle, aşa cum a fost definită de Codul Internaţional de Sănătate a Animalelor al O.I.E.;

avian influenza and Newcastle disease, as defined in the International Animal Health Code of the O.I.E.;

2.  Carnea descrisă mai sus este obţinută din păsări care:

2.that the meat described above is obtained from poultry which:

(a) au fost ţinute in teritoriul

......................................................................... {1), regiunea .................................................................... (2),

de ia ecloziune sau au fost importate ca pui de o zi;

(a) have been held in the territory of

..........................................................................   <1),   region   ....................................................................   (2),

since hatching or have been imported as day-old chicks;

(b) provin din exploataţii:

(b)come from holdings:

- ce nu au fost puse sub restricţii în legătură cu vreo boală pentru care păsările sunt susceptibile,

- which have not been placed under animal restrictions in connection with any disease for which poultry is susceptible,

- în jurul cărora, pe o rază de 10 km nu au existat focare de influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile, incluzând, când este necesar teritoriul unei ţări învecinate;

-  around which, within a radius of 10 Km, including where appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days:

(c)  nu au fost tăiate pentru controlul sau eradicarea bolilor păsărilor în cadrul unui program de sănătate animală;

(c)  have not been slaughtered in the context of any animal health scheme for the control or eradication of poultry diseases;

(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu păsări infectate cu influenţă aviară sau cu boala de Newcastle;

(d) during transport to the slaughterhouse, did not come into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;

3.că efectivul de păsări pentru tăiere comercială de la care provine carnea: 3.that the commercial slaughter poultry flock from which the meat is issued:

(a) nu a fost vaccinat cu vaccinuri preparate dintr-o tulpină de referinţă a virusului bolii de Newcastle ce prezintă o patogenitate mai mare decât tulpinile lentogene ale virusului; şi

(a)  has not been vaccinated with vaccines prepared from a Newcastle disease virus master seed which shows a higher pathogenicity than lentogenic strains of the virus; and

(b)  a fost supus la tăiere, unui test de izolare a virusului pentru boala de Newcastle efectuat într-un laborator oficial, pe baza unei probe randomizate de tampoane cloacate de la cel puţin 60 de păsări din fiecare efectiv în cauză, probe în care nu au fost detectate paramixovirusuri aviare cu un indice de patogenitate intracerebrală (ICPI) mai mare de 0,4; şi

(b) has undergone at slaughter, on the basis of a random sample of cloacal swabs of at least 60 birds of each flock concerned, a virus isolation test for Newcastle disease, carried out in an official laboratory, in which no avian paramyxoviruses with an intracerebral pathogenicity index (ICPI) of more than 0,4 have been found; and

(c)  nu a fost în contact cu păsări care nu îndeplinesc garanţiile menţionate în paragrafele (a) şi (b) în timpul perioadei de 30 de zile ce precede tăierea;

(c) has not been in contact during the period of 30 days preceding slaughter with poultry which do not fulfil the guarantees mentioned under (a) and (b);

4.Carnea descrisă mai sus:

4.that the meat described above

(a) provine din abatoare aprobate care, in momentul tăierii, nu sunt sub restricţii, datorită unei suspiciuni sau confirmări de influenţă aviară sau de boală de Newcastle şi în jurul cărora pe o rază de 10 Km, nu au existat focare de influenţă aviară sau de boală de Newcastle in ultimele 30 de zile;

(a) comes from approved slaughterhouses which, at the time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed outbreak of avian influenza or Newcastle disease and around which, within a radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(b)  nu a fost în contact, în nici un moment al tăierii, tranşării, depozitării sau transportului cu ratite sau cu came care nu îndeplineşte cerinţele Directivei 91/494/CEE:

(b) has not been in contact, at any time of slaughter, cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the requirements of Directive 91/494/EEC:

II. Certificare de sănătate publică

Public health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate cu prevederile Directivei 71/118/CEE certific prin prezenta, că:

I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify in accordance with provisions of Directive 71/118/EEC;

1. carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii suplimentare ale Directivaei 71/118/CEE şi a fost găsită aptă pentru consum uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem efectuate în conformitate cu norma sanitară veterinară menţionată;

1.  that the meat described above fulfils the requirements of Chapter II and any additional conditions of Directive 71/118/EEC, and has been found fit for human consumption following ante- and post-mortem inspection carried out in application of this Directive;

2. carnea descrisa mai sus a fost/ nu a fost (3) supusă unui proces de răcire prin imersie;

2. that the meat described above has/has not(3) been subjected to an immersion chilling process;

3. carnea descrisă mai sus a fost marcată în conformitate cu articolul 1 (2) al Deciziei 94/984/CE;

3.that the meat described above has been marked according to Article 1(2) of Decision 94/984/CE;

4.carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele Deciziei 95/411/CE;

4.that the meat described above fulfils the requirements of Decision 95/411/CE (4);

5. carnea provine dintr-o unitate ce implementează controale cu privire la igiena generală, în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2001/471/CE ;

5. that the meat comes from an establishment implementing checks on the general hygiene in accordance with the provisions of Commision Decision 2001/471/CE;

III. Atestare privind protecţia animalelor

Attestation on protection of animals

Subsemnatul, medic veterinar oficial certific că

I. the undersigned, official veterinarian, certify that:

1, Am citit şi am înţeles prevederile Directivei 93/119/CE;

1.  I have read and understood the provisions of Directive 93/119/EC;

2.  Carnea a provenit de la animale ce au fost tratate în abatoare înainte şi în timpul tăierii sau uciderii, în conformitate cu prevederile Directivei 93/119/CE.

The meat is derived from animals, which have been treated in the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing in accordance with the relevant provisions of Directive 93/119/EC.

Intocmit la..........................................................data de......................................

Done at...................................................................on..........................................

(1}Numele ţării de origine.

(1)Name of country of origin,

(2)Să fie completat numai dacă autorizarea de export către Comunitate este restricţionată la anumite regiuniale ţării terţe în cauză.

(2)Only to be completed if the authorisation to export to the Community is restricted to certain regions of the third country concerned.

(3)Ştergeţi referinţa care nu e necesară.

(3)Delete the unnecessary reference.

(4)Ştergeţi dacă transportul nu este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.

(4)Delete if the consignment is not intended for export to Sweden or Finland.

(5)Ştampila şi semnătura trebuie să fie într-o culoare diferită de cea a tipăriturii.

(5)Stamp and signature must be in a colour different from that of the printing.

ANEXA Nr. 5 la norma sanitară veterinară

MARCĂ   DE   SĂNĂTATE   PENTRU   CARNEA   PROASPĂTĂ   DE   PASĂRE

1. Marca de sănătate la care se referă art. 1 alin. (2) din norma sanitară veterinară trebuie să includă:

a)   pentru carnea ambalată în unităţi individuale sau pentru pachetele mici:

-   în partea superioară, codul ISO de referinţă al ţării de origine;

-   în centru, numărul de aprobare veterinară al abatorului sau, unde este cazul, al unităţii de tranşare sau al centrului de reambalare;

-   literele şi cifrele trebuie să fie de 0,2 cm înălţime;

b)   pentru pachetele mari, o marcă ovală de cel puţin 6,5 cm lăţime şi 4,5 cm înălţime, ce conţine numele ţării, codul ISO al acesteia şi numărul de aprobare veterinară al abatorului sau, unde este cazul, al unităţilor de tranşare sau al centrului de reambalare; literele trebuie să fie de cel puţin 0,8 cm înălţime şi cifrele de cel puţin 1 cm înălţime; marca de sănătate poate, în plus, să includă o indicaţie care să permită identificarea medicului veterinar care a efectuat inspecţia de sănătate a cărnii.

2.    Materialul utilizat pentru marcare trebuie să întrunească toate cerinţele de igienă, iar informaţiile vor apărea pe acesta într-o formă perfect lizibilă.

3.  Prevederile pct. 65, 67 şi 68 din cap. XII din anexa I la Directiva 71/118/CEE se aplică mutatis mutandis procedurilor pentru marcarea de sănătate şi utilizării pachetelor mari.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 95/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 95 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu