ORDIN Nr. 95
din 20 aprilie 2006
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind conditiile de sanatate a animalelor si modelele de
certificate veterinare pentru importul de carne proaspata de pasare din tari
terte
ACT EMIS DE: AUTORITATEA
SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 387 din 5 mai 2006
Văzând Referatul de aprobare nr. 22.745 din 19 aprilie
2006, întocmit de Direcţia igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile
art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările
şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind
condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare
pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe, prevăzută în anexa
care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - (1) La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
66/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de
sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de
carne proaspătă de pasăre din ţări terţe, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003.
(2) De la data intrării în vigoare a prezentului ordin,
referirile făcute la ordinul menţionat la alin. (1) se vor considera ca fiind
referiri la prezentul ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin preia prevederile Deciziei
Comisiei 94/984/CE privind condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de
certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări
terţe, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 378
din 31 decembrie 1994, p. 11, aşa cum a fost modificată ultima dată prin
Decizia Comisiei 2004/118/CE,
publicata in Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 36 din 7
februarie 2004, p. 34. Art. 5. - (1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 90 de zile de la data publicării.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):
a) art. 2 din norma sanitară veterinară va intra în
vigoare la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României,
Partea I, şi se aplică până la
data aderării României la Uniunea Europeană;
b) anexele nr. 2 şi 3 la norma sanitară veterinară se
aplică până la data aderării României la Uniunea Europeană;
c) modelul B din anexa nr. 4 la norma sanitară
veterinară se aplică de la data aderării României la Uniunea Europeană.
(3) Anexele nr. 4 şi 5 la
norma sanitară veterinară se aplică pentru import în Comunitatea Europeană din
România până la data aderării României la Uniunea Europeană, dată de la care se
vor aplica pentru import din ţări terţe în România.
Art. 6. - (1) De la data aderării României la Uniunea
Europeană, referirile din norma sanitară veterinară făcute la anexa nr. 2 se
vor considera ca fiind referiri la anexa nr. 4 la aceeaşi normă.
(2) De la data aderării României la Uniunea Europeană,
referirile din norma sanitară veterinară făcute la anexa nr. 3 se vor considera
ca fiind referiri la anexa nr. 5 la aceeaşi normă.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei
ANEXĂ
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ
privind condiţiile de sănătate a animalelor şi
modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe
Art. 1. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor autorizează importul de carne proaspătă de
pasăre din ţări terţe sau din părţi ale ţărilor terţe prevăzute în anexa nr. 1,
cu condiţia ca aceasta să îndeplinească cerinţele certificatului de sănătate
animală corespondent stabilit în anexa nr. 2 şi să fie însoţită de un astfel de
certificat, completat corect şi semnat. Certificatul trebuie să includă partea
generală conform părţii I din
anexa nr. 2 şi unul dintre certificatele de sănătate specifice, conform părţii II din anexa nr. 2, în conformitate cu modelul la care se face
referire în anexa nr. 1.
(2) Carnea proaspătă de pasăre,
destinată expedierii către România şi către Comunitate şi care îndeplineşte cerinţele prezentei norme sanitare
veterinare, trebuie să fie marcată cu o marcă de sănătate care răspunde
criteriilor menţionate în anexa nr. 3 şi, respectiv, în
anexa nr. 5.
Art. 2. - Până la data aderării României la Uniunea
Europeană, pentru export din România în Comunitatea Europeană de carne proaspătă
de pasăre se aplică prevederile Deciziei Comisiei 94/984/CE, preluată în
legislaţia naţională prin prezenta normă sanitară veterinară, modelul A de
certificat din anexa nr. 4 şi marca de sănătate prevăzută în anexa nr. 5.
Art. 3. - Anexele nr. 1 -5*) fac parte integrantă din
prezenta normă sanitară veterinară.
*) Anexele nr. 1 -4 sunt reproduse în facsimil.
ANEXA Nr. 1
la norma sanitară veterinară
LISTA ŢĂRILOR TERŢE SAU A PĂRŢILOR DIN ŢĂRILE TERŢE
CĂRORA LI SE PERMITE
SĂ UTILIZEZE CERTIFICATELE STABILITE DE ANEXA NR. 2 PENTRU IMPORTUL DE CARNE PROASPĂTĂ DE
PASĂRE ÎN ROMÂNIA Şl ÎN COMUNITATEA EUROPEANĂ
Notă: Literele A şi B se referă la modelele stabilite
în Partea II a anexei nr. 2.
Cod ISO
|
Tara
|
Părţi ale
teritoriului
|
Modelul certificatului ce
trebuie să fie utilizat(A sau B)
|
AR
|
Argentina
|
|
A
|
AU
|
Australia
|
|
B
|
BG
|
Bulgaria
|
|
A
|
BR-1
|
Brazilia
|
Districtul Federal şi Statele Goias, Minas Gerais, Mato Grosso,
Mato Grosso do Sul, Parana, Rio Grande do Sul, Santa Catarina şi Sao Paulo
|
A
|
CA
|
Canada
|
|
A
|
CH
|
Elveţia
|
|
A
|
CL
|
Chile
|
|
A
|
CN-1
|
China
|
Municipalitatea Shanghai-ului, excluzând
comitatul Chongming şi districtele Weifang, Linyi şi Qingdao din provincia
Shangdong
|
B
|
HR
|
Croaţia
|
|
A
|
!L
|
israel
|
|
A
|
NZ
|
Noua Zeelandă
|
|
A
|
TH
|
Tailanda
|
|
A
|
TN
|
Tunisia
|
|
A
|
US
|
Statele Unite ale Americii
|
|
A
|
ANEXA Nr. 2la
norma sanitară veterinară
CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALĂ Şl DE SĂNĂTATE
PUBLICĂ PENTRU CARNE PROASPĂTĂ DE PASĂRE PENTRU CONSUM UMAN (1)PARTEA I
ANIMAL AND PUBLIC HEALTH CERTIFICATE FOR FRESH
POULTRYMEAT FOR HUMAN CONSUMPTION (1) PART I
Notă pentru importator. Acest certificat este numai
pentru scopuri veterinare şi originalul trebuie să însoţească transportul până
când acesta ajunge la postul de inspecţie de frontieră
Note for the importer. This certificate is only for
veterinary purposes and the original has to accompany the consignement until it
reaches the border inspection post.
1. Expeditor (numele şi adresa completă); Consignor (name and
address in full):
|
2. Certificat de sănătate
Health certificate
Nr. Originalul
No. Original:
|
3. Ţară de origine:
Country of origin:
3.1. Regiune (2)
Region (2)
|
4. Destinatar (numele şi adresa completă): Consignee (name and
address in full):
|
5. Autoritatea Veterinară Competenta (nivel central):
Competent Veterinary Authority (central level)
5.1. Ministerul:
Ministry:
5.2. Serviciul:
Service:
|
6. Autoritatea Veterinară Competentă (nivel local):
Competent Veterinary Authority (local level)
|
7. Adresa unităţii
Address of establishment
7 1. Abatorul:
Slaughterhouse:
7.2. Unitatea de tranşare (3)
Cutting plant(3)
7.3. Depozitul frigorific (3)
Cold store (3)
|
S. Locul de încărcare:
Place of loading:
|
9.1. Mijloace de transport (4)
Means of transport (4)
9.2. Numărul sigiliului (5)
Number of the seal (5)
|
10.1. Ţara de destinaţie:
State of destination:
10.2. Destinaţia finală:
Final destination:
|
11. Numărul(le) de autorizare a(ale)unităţii(lor) Approval number(s) of establishment
11.1. Abatorul:
Slaughterhouse:
11.2. Unitatea de tranşare(3):
Cutting plant(3):
11.3. Depozitul frigorific (3):
Cold store (3):
|
12.1.Specia de păsări:
Poultry species:
12.2 Natura pieselor:
Nature of cuts:
|
13.1. Natura materialului de împachetare:
Nature of the packaging:
13.2. Detalii de identificare a transportului Consignement
identification details
|
14. Cantitate.
Quantity
14.1. Greutate netă(kg):
Net weight(kg):
14.2.
Numărul de pachete:
Number of packages:
|
Notă: Trebuie să fie furnizat un certificat separat
pentru fiecare transport de carne proaspătă de pasăre.
Note: A separate certificate must be provided for each
consignment of fresh poultry meat.
(1)Carne proaspătă
de pasăre înseamnă orice părţi ale păsărilor domestice, curcani, bibilici,
gâşte si raţe,care sunt proprii pentru consum uman şi nu au fost supuse vreunui
tratament, altul decât tratamentul prin frig,pentru a se asigura conservarea;
carnea ambalată în vid sau carnea ambalată într-o atmosferă controlată trebuie, de asemenea, să fie însoţită de
un certificat în conformitate cu acest model,
(1)Fresh poultrymeat means any parts of
domestic fowl, turkeys, guinea fowl, geese and ducks, which are fit for human
consumption and which have not undergone any treatment other than cold
treatment to ensure its preservation; vacuum-wrapped meat or meat wrapped in a
controlled atmosphere must also be accompanied by a certificate according to
this model.
(2)Să fie completat
numai dacă autorizarea de export spre Comunitate este restricţionată la anumite
regiuni ale tării terţe în
cauză.
(2)Only to be completed if the authorisation
to export to the Community is restricted to certain regions of the third
country concerned.
(3)Ştergeţi dacă nu
este aplicabil.
(3)Delete if not applicable.
(4)lndicaţi
mijloacele de transport şi mărcile de înregistrare sau numele de înregistrare,
după caz.
(4)lndicate means of transport and
registration marks or registered name as appropriate.
(5)Opţional.
(5)Optional.
PARTEA II
PART II
MODELUL A
MODEL A
15. Atestare de sănătate
Health attestation
I.Certificare de sănătate
animală
Animal health certification
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin
prezenta, în conformitate cu prevederile Normei
sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate animală care reglementează
comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţări
terţe de carne proaspătă de pasăre, aprobată prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 9 octombrie
2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby
certify in accordance with provisions of "Sanitary veterinary norm on
animal health conditions governing trade between Member States of the European
Union and Romania and import from third countries of fresh poultrymeat",
approved by the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No.
391/2002, published in the Official Journal of Romania, Part I, No 739 on 9 of
October 2002, transposing the Directive 91/494/EEC:
1.că................................................(1)
regiunea...........................................................(2),
este liberă de:
1.that.............................................(1)region.................................................................(2),is
free from:
(a) influenţa aviară, aşa cum a fost definită de Codul
Internaţional de Sănătate a Animalelor al O.I.E.;
(a) avian influenza, as defined in the International Animal Health
Code of the O.I.E.;
(b)boala de Newcastle, aşa cum a fost definită de Codul
Internaţional de Sănătate Animală al O.I.E. (3);
(b)Newcastie disease, as defined in the International Animat Health
Code of the O.I.E. (3);
2.carnea descrisă mai sus este obţinută din păsări care:
2.that the meat described above is obtained from poultry which:
(a) au fost ţinute în teritoriul:
.......................................... (1)regiunea.........................(2),
de la ecloziune sau au fost importaţi ca pui de o zi;
(a) has been held in the territory
of...............................(1)region................................(2)
,since hatching or has been imported as day-old chicks;
(b) provin din exploataţii
(b)comes from holdings:
- ce nu au fost puse sub restricţii în legătură cu vreo boală
pentru care păsările sunt susceptibile,
- which have not been placed under animal restrictions in connection
with any disease for which poultry is susceptible,
- în jurul cărora, pe o rază de 10 km nu au existat focare de
influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile, incluzând,
când este necesar, teritoriul unei ţări învecinate;
- around which, within a radius of 10 Km, including where
appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no
outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;
(c) nu au fost tăiate pentru controlul sau eradicarea bolilor
păsărilor în cadrul unui program privind sănătatea animală
(c) has not been slaughtered in the context of any animal health
scheme for the control or eradication of poultry diseases;
(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu
păsări infectate cu influenţă aviară sau cu boala de Newcastle;
(d) during transport to the slaughterhouse, did not come into
contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;
3. Carnea descrisă mai sus
3. that the meat described above
(a) provine din abatoare aprobate care, la momentul tăierii, nu
sunt sub restricţii, datorită unei suspiciuni sau a unui focar confirmat de
influenţă aviară sau de boala de Newcastle şi în jurul cărora pe o rază de 10
Km, nu au existat focare de influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cel
puţin 30 de zile;
(a) comes from approved slaughterhouses which, at the time of
slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed outbreak of
avian influenza or Newcastle disease and around which, within a radius of 10
Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at
least 30 days;
(b) nu a fost în contact, în nici un moment al tăierii, tranşării,
depozitării sau transportului cu ratite sau cu carne ce nu îndeplineşte cerinţele
Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul Ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr, 391/2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE:
(b) has not been in contact, at any time of slaughter, cutting,
storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the requirements
of Sanitary veterinary norm approved by the Minister of Agriculture, Food and
Forests Order No. 391/2002, transposing the Directive 91/494/EEC:
II. Certificarea de sănătate
publică
Public health certification
Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate
cu prevederile Normei sanitare veterinare privind problemele de sănătate care
reglementează producerea si comerţul cu carne proaspătă de pasăre, aprobată
prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402 /2002,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva 71/118/CEE
certific prin prezenta, că:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby
certify in accordance with provisions of Sanitary veterinary norm on health
problems affecting the production and placing on the market of fresh
poultrymeat, approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order
No. 402/2002, published in the Official Journal of Romania, Part I, No 71 on 4
of February 2003, transposing the Directive 71/118/EEC:
1. carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele
Capitolului II şi orice
condiţii suplimentare ale Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402 /2002, ce transpune
Directiva 71/118/CEE şi a fost găsită aptă pentru consum uman ca urmare a
inspecţiei ante şi post-mortem efectuată in conformitate cu respectiva normă
sanitară veterinară;
1. that the meat described above fulfils the
requirements of Chapter II and any additional conditions of Sanitary veterinary
norm approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No.
402/2002, transposing the Directive 71/118/EEC, and has been found fit for
human consumption following ante- and post-mortem inspection carried out in
application of this Directive;
2. carnea descrisă mai sus a fost/nu a fost (4) supusă unui proces de răcire prin
imersie;
2. that the meat described above has/has not been
subjected to an immersion chilling process;
3. carnea descrisă mai sus a fost marcată în
conformitate cu art. 1, alin. (2) al Normei sanitare veterinare privind
condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare
pentru importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe, aprobată prin
Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
nr.......... publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l,
nr...................ce preia prevederile Deciziei 94/984/CE
3. that the meat described above has been marked
according to Article 1(2) of Sanitary veterinary norm laying down animal health
conditions and veterinary certificates for importation of fresh poultrymeat
from third countries, approved by Order of the President of National Sanitary
Veterinary and Food Safety Authority No.......... published in the Official
Journal of Romania, Part I, No.......................... taking over the
provisions of Decision 94/984/CE;
4. carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele
Deciziei 95/411/CE{5).
4. that the meat described above fulfils the
requirements of Decision 95/411/CE (5).
5. carnea provine dintr-o unitate ce implementează
controale cu privire la igiena generală, în conformitate cu prevederile
Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 91/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare
ce stabileşte regulile aplicabile controalelor regulate asupra stării generale
de igienă, efectuate de operatori în unităţi, în conformitate cu Norma privind
condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea cărnii proaspete,
aprobată prin Ordinul nr. 401/2002, şi cu Norma privind problemele de sănătate
care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspătă de pasăre,
aprobată prin Ordinul nr. 402/2002, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 854 din 22.09.2005, ce preia prevederile
Deciziei 2001/471/CE
5. that the meat comes from an establishment
implementing checks on the general hygiene in accordance with the provisions of
the Order of the President of National Sanitary Veterinary and Food Safety
Authority No. 91/2005 approving the Sanitary veterinary norm laying down rules
for the regular checks on the general hygiene carried out by the operators in
establishments according to Sanitary veterinary norm on health conditions for
the production and marketing of fresh meat, approved by Order No. 401/2002 and
Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and
placing on the market of fresh poultry meat, approved by Order No. 402/2002,
published in the Official Journal of Romania, Part I, No.854 on 22.09.2005,
taking over the provisions of Commision Decision 2001/471/CE
III. Atestarea privind
protecţia animalelor
Attestation on protection of animals
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific că:
I, the undersigned, official veterinarian, certify that:
1. Am citit şi am înţeles prevederile Ordinului
ministrului agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 425/2002 pentru
aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul
sacrificării sau uciderii, publicat în Monitorul Oficia a! României, Partea I nr. 887 din 09.12.2002, ce transpune Directiva 93/119/CE
1. I have read and understood the provisions of the
Order of the Minister of Agricultura, Food and Forests No. 425/2002 approving
the Sanitary veterinary norm on the protection of animals at the time of
slaughter or killing, published in the Official Journal of Romania, Part I, No.
887 on 09.12.2002 transposing Directive 93/119/EC;
2. Carnea provine de la animale ce au fost tratate în
abatoare înainte şi în timpul tăierii sau uciderii, în conformitate cu
prevederile relevante ale Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei si
pădurilor nr. 425/2002 ce transpune Directiva 93/119/CE
2. The meat is derived from animals, which have been
treated in the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing in
accordance with the relevant provisions of Order of the Minister of Agriculture,
Food and Forests No. 425/2002 transposing Directive 93/119/EC;
Intocmit la..........data
de.........................................
Done
at...............on.................................................
(1)Numele ţării de origine.
(1)Name of country of origin.
(2)Să fie completat numai dacă
autorizarea de export către Comunitate este restricţionată la anumite regiuni
ale ţării terţe în cauză.
(2)Only to be completed if the authorisation to export to Community
is restricted to certain regions of the third
country concerned.
(3)Punctul 1 (b) nu este
aplicabil pentru Brazilia, Republica Cehă, Israel şi Elveţia.
(3)Point 1 (b) is not applicable for Brazii, the Czech
Republic, israel and Switzerland.
(4)Ştergeţi referinţa care nu e
necesară.
(4)Delete the unnecessary reference.
(5)Ştergeţi daca transportul nu
este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.
(5)Delete if the consignment is not intended for export
to Sweden or Finland,
(6)Ştampila şi semnătura trebuie
să fie într-o culoare diferită de cea a tipăriturii.
(6)Stamp and signature must be in a colour different from
that of the printing.
MODELUL B
MODEL B
15. Atestare de sănătate
Health attestation
1.Certificare de sănătate animală
Animal health certification
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin
prezenta, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind
condiţiile de sănătate animala care reglementează comerţul României cu statele
membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de
pasare, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 391/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 9 octombrie 2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE, că:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby
certify in accordance with provisions of Sanitary veterinary norm on animal
health conditions governing trade between Member States of the European Union
and Romania and import from third countries of fresh poultrymeat, approved by
the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 391/2002,
published in the Official Journal of Romania, Part I, No 739 on 9 of October
2002, transposing the Directive 91/494/EEC:
1. că.............................................................(1)
regiunea...............................................(2), este liberă de;
1.that..........................................................(1)region.......................................................(2)
is free from:
influenţa aviară şi boala de Newcastle, aşa cum a fost
definită de Codul Internaţional de Sănătate a Animalelor al O.I.E.;
avian influenza and Newcastle disease, as defined in the
International Animal Health Code of the O.I.E.;
2. Carnea descrisă mai sus
este obţinută din păsări care:
2.that the meat described above is obtained from poultry
which:
(a) au fost ţinute în teritoriul
.........................................................................
(1), regiunea ...................................... ( ),
de la ecloziune sau au fost importate ca pui de o zi;
(a) have been held in the territory of
..........................................................................
(1), region ............................... (2),
since hatching or have been imported as day-old chicks;
(b) provin din exploataţii:
(b)come from holdings:
- ce nu au fost puse sub restricţii în legătură cu vreo
boală pentru care păsările sunt susceptibile,
- which have not been placed under animal restrictions
in connection with any disease for which poultry is susceptible,
- în jurul cărora, pe o rază de 10 km nu au existat
focare de influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile,
incluzând, când este necesar teritoriul unei ţări învecinate;
- around which, within a radius of 10 Km, including
where appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no
outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;
(c) nu au fost tăiate pentru controlul sau eradicarea
bolilor păsărilor în cadrul unui program de sănătate animală;
(c) have not been slaughtered in the context of any
animal health scheme for the control or eradication
of poultry diseases;
(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în
contact cu păsări infectate cu influenţă aviară sau cu boala de Newcastle;
(d) during transport to the slaughterhouse, did not come
into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;
3.că efectivul de păsări pentru tăiere comercială de la care
provine carnea: 3.that the commercial slaughter poultry
flock from which the meat is issued:
(a) nu a fost vaccinat cu vaccinuri preparate dintr-o
tulpină de referinţă a virusului bolii de Newcastle ce prezintă o patogenitate
mai mare decât tulpinile lentogene ale virusului; şi
(a) has not been vaccinated with vaccines prepared from
a Newcastle disease virus master seed which shows a higher pathogenicity than
lentogenic strains of the virus; and
(b) a fost supus la tăiere, unui test de izolare a
virusului pentru boala de Newcastle efectuat într-un laborator oficial, pe baza
unei probe randomizate de tampoane cloacale de la cel puţin 60 de păsări din
fiecare efectiv în cauză, probe în care nu au fost detectate paramixovirusuri
aviare cu un indice de patogenitate intracerebrală (ICPI) mai mare de 0,4; şi
(b) has undergone at slaughter, on the basis of a
random sample of cloacal swabs of at least 60 birds of each flock concerned, a
virus isolation test for Newcastle disease, carried out in an official
laboratory, in which no avian paramyxoviruses with an intracerebral
pathogenicity index (ICPI) of more than 0,4 have been found; and
(c) nu a fost în contact cu păsări care nu îndeplinesc
garanţiile menţionate în paragrafele (a) şi (b) în timpul perioadei de 30 de
zile ce precede tăierea;
(c) has not been in contact during the period of 30 days
preceding slaughter with poultry which do not fulfil the guarantees mentioned
under (a) and (b);
4.Carnea descrisă mai sus:
4.that the meat described above
(a) provine din abatoare aprobate care, in momentul
tăierii, nu sunt sub restricţii, datorită unei suspiciuni sau confirmări de
influenţă aviară sau de boală de Newcastle şi în jurul cărora pe o rază de 10
Km, nu au existat focare de influenţă aviară sau de boală de Newcastle in
ultimele 30 de zile;
a) comes from approved slaughterhouses which, at the
time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed
outbreak of avian influenza or Newcastle disease and around which, within a
radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle
disease for at least 30 days;
(b) nu a fost în contact, în nici un moment at
tăierii, tranşării, depozitării sau transportului cu ratite sau cu came care nu
îndeplineşte cerinţele Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul
Ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE:
(b) has not been in contact, at any time of slaughter,
cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the
requirements of Sanitary veterinary norm approved by the Order of the Minister
of Agriculture, Food and Forests No. 391/2002, transposing the Directive
91/494/EEC:
II. Certificare de sănătate
publică
Public health
certification
Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate cu
prevederile "Normei sanitare veterinare privind
problemele de sănătate care reglementează producerea si comerţul cu carne
proaspăta de pasare", aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor no. 402 /2002, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva 71/118/CEE certific prin
prezenta, că:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby
certify in accordance with provisions of "Sanitary veterinary norm on
health problems affecting the production and placing on the market of fresh
poultrymeat", approved by Order of the Minister of Agriculture, Food and
Forests No. 402/2002, published in the Official Journal of Romania, Part I, No
71 on 4 of February 2003, transposing Directive 71/118/EEC:
1. carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele
Capitolului II şi orice
condiţii suplimentare ale Normei sanitare veterinare aprobată prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 402 /2002, ce transpune
Directiva 71/118/CEE şi a fost găsită aptă pentru consum uman ca urmare a
inspecţiei ante şi post-mortem efectuate în conformitate cu norma sanitară
veterinară menţionată;
1. that the meat described above fulfils the
requirements of Chapter II and any additionat conditions of Sanitary veterinary
norm approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No.
402/2002, transposing Directive 71/118/EEC, and has been found fit for human
consumption following ante- and post-mortem inspection carried out in
application of this Directive;
2. carnea descrisă mai sus a
fost/ nu a fost (3)supusă
unui proces de răcire prin imersie;
2. that the meat described above has/has not(3)
been subjected to an immersion chilling process;
3. carnea descrisă mai sus a fost marcată în
conformitate cu art. 1 alin.(2) al Normei sanitare veterinare privind
condiţiile de sănătate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru
importul de carne proaspătă de pasăre din ţări terţe, aprobată prin Ordinul
Preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.............,
publicat în Monitorul Oficiat ai României, Partea I,nr....................ce
preia prevederile Deciziei 94/984/CE
3.that the meat described above has been marked
according to Article 1(2) of "Sanitary veterinary norm laying down animal
health conditions and veterinary certificates for importation of fresft
poultrymeat from third countries, approved by Order of the President of the
National Sanitary Veterinary and Food Safety Authority
No................., published in the Offcial Journal of Romania
No.....................taking over the provisions of Decision 94/984/CE;
4.carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele
Deciziei 95/411/CE
4.that the meat described above fulfils the requirements
of Decision 95/411/CE (4).
5. carnea provine dintr-o unitate ce implementează
controale cu privire la igiena generală, în conformitate cu prevederile
Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 91/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare
ce stabileşte regulile aplicabile controalelor regulate asupra stării generale
de igienă, efectuate de operatori în unităţi, în conformitate cu Norma privind
condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea cărnii proaspete,
aprobată prin Ordinul nr. 401/2002, şi cu Norma privind problemele de sănătate
care reglementează producerea şi comerţul cu carne proaspătă de pasăre,
aprobată prin Ordinul nr. 402/2002, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 854 din 22.09.2005, ce preia prevederile
Deciziei 2001/471/CE
5. that the meat comes from an establishment
implementing checks on the general hygiene in accordance with the provisions of
the Order of the President of National Sanitary Veterinary and Food Safety
Authority No. 91/2005 approving the Sanitary veterinary norm laying down rules
for the regular checks on the general hygiene carried out by the operators in
establishments according to Sanitary veterinary norm on health conditions for
the production and marketing of fresh meat, approved by Order No. 401/2002 and
Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and
placing on the market of fresh poultry meat, approved by Order No. 402/2002,
published in the Official Journal of Romania, Part l, No.854 on 22.09.2005,
taking over the provisions of Commision Decision 2001/471/CE
III. Atestare privind protecţia animalelor
Attestation on protection of animals
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific că
I, the undersigned, official veterinarian, certify that:
1. Am citit şi am înţeles prevederile Ordinului ministrului
agriculturii, alimentaţiei si pădurilor nr. 425/2002 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării sau uciderii, publicat în Monitorul Oficia al României, Partea I nr.
887 din 09.12.2002, ce transpune Directiva 93/119/CE
1. I have read and understood the provisions of the
Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 425/2002 approving
the Sanitary veterinary norm on the protection of animals at the time of
slaughter or killing, published in the Official Journal of Romania, Part I, No.
887 on 09.12.2002 transposing Directive 93/119/EC;
2. Carnea a provenit de la animale ce au fost tratate în abatoare înainte şi în timpul tăierii sau uciderii, în
conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei si
padurilor nr. 425/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
protecţia animalelor în timpul sacrificării sau
uciderii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 887 din
09.12.2002, ce transpune Directiva 93/119/CE.
The meat is derived from animals, which have been treated in the
slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing in accordance
with the relevant provisions of Order of the Minister of Agriculture, Food and
Forests No. 425/2002 approving the Sanitary veterinary norm on the protection
of animals at the time of slaughter or killing, published in the Official
Journal of Romania, Part I, No. 887 on 09.12.2002 transposing Directive
93/119/EC.
Intocmit la..........................................................data
de......................................
Done
at....................................................................on..............................
(1)Numele ţării de origine.
(1)Name of country of origin,
(2)Să fie completat numai dacă
autorizarea de export către Comunitate este restricţionată la anumite regiuni ale ţării terţe în cauză.
(2)Only to be completed if the authorisation to export to
the Community is restricted to certain regions of the third country concerned.
(3)Ştergeţi referinţa care nu e
necesară.
(3)Delete the unnecessary reference.
(4)Ştergeţi dacă transportul nu
este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.
(4)Delete if the consignment is not intended for export
to Sweden or Finland.
(5}Ştampila şi semnătura trebuie
să fie într-o culoare diferită de cea a tipăriturii.
(5)Stamp and signature must be in a colour different from
that of the printing.
ANEXA Nr. 3
la norma sanitară veterinară
MARCĂ DE SĂNĂTATE PENTRU CARNEA PROASPĂTĂ DE PASĂRE
1. Marca de sănătate la care se referă art. 1 alin. (2)
al prezentei norme sanitare veterinare trebuie să includă:
(a) pentru carnea ambalată în
unităţi individuale sau pentru pachetele mici:
- în partea superioară codul ISO de referinţă al ţării de origine,
- în centru numărul de aprobare veterinară al abatorului sau, unde
este cazul, al unităţii de tranşare sau al centrului de reambalare,
literele şi cifrele trebuie să fie de 0,2 cm înălţime;
(b) pentru pachetele mari, o marcă ovală de cel puţin 6,5
cm lăţime cu 4,5 cm înălţime ce conţine numele ţării, codul ISO al acesteia şi
numărul de aprobare veterinară al abatorului, sau, unde este cazul, al
unităţilor de tranşare sau al centrului de reambalare; literele trebuie să fie
de cel puţin 0,8 cm înălţime şi cifrele de cel puţin 1 cm înălţime; marca de
sănătate poate, în plus, să includă o indicaţie care să permită identificarea
medicului veterinar care a efectuat inspecţia de sănătate a cărnii.
2. Materialul utilizat pentru marcare trebuie să
întrunească toate cerinţele de igienă, iar informaţiile vor apărea pe acesta
într-o formă perfect lizibilă.
3. Prevederile punctelor 65, 67 şi 68 ale Capitolului
XII din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinară privind problemele de sănătate
care reglementează producerea si comerţul cu carne proaspăta de pasare,
aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
402 /2002, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune
Directiva 71/118/CEE se aplică mutatis mutandis procedurilor pentru marcarea de
sănătate şi utilizării pachetelor mari.
ANEXA Nr. 4 la norma sanitară veterinară
CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALĂ Şl SĂNĂTATE PUBLICĂ PENTRU CARNE PROASPĂTĂ DE PASĂRE
PENTRU CONSUM UMAN(1) PARTEA I
ANIMAL AND PUBLIC HEALTH CERTIFICATE FOR FRESH
POULTRYMEAT FOR HUMAN CONSUMPTION (1)
PARTI
Notă pentru importator. Acest certificat este numai
pentru scopuri veterinare şi originalul trebuie să însoţească transportul până
când acesta ajunge la postul de inspecţie de frontieră
Note for the importer. This certificate is only for
veterinary purposes and the original has to accompany the consignement until it
reaches the border inspection post.
1. Expeditor (numele şi adresa completă); Consignor (name and
address in full):
|
2. Certificat de sănătate
Health certificate
Nr, Originalul
No. Original:
|
3. Ţară de origine:
Country of origin:
3.1. Regiune (2)
Region (2)
|
4. Destinatar (numele şi adresa completă): Consignee (name and
address in full):
|
5. Autoritatea Competentă (nivel central): Competent Authority (central level)
5.1. Ministerul
Ministry:
5.2. Serviciul:
Service
|
6. Autoritatea Competentă (nivel local): Competent Authority
(local level)
|
7. Adresa unităţii
Address of establishment
7.1. Abatorul:
Slaughterhouse:
7.2. Unitatea de tranşare (3)
Cutting plant(3)
7.3. Depozitul frigorific (3)
Coid store (3)
|
8. Locul de încărcare:
Place of loading:
|
9.1. Mijloace de transport (4)
Means of transport (4)
9.2. Numărul sigiliului (5)
Number of the seal (5)
|
10.1. Stat Membru de destinaţie:
Member State of destination:
10.2, Destinaţia finală:
Final destination:
|
11.Numărul(le) de autorizare a(ale)unităţii(lor)
Approval number(s) of establishment
11.1.Abatorul:
Slaughterhouse:
11.2 Unitatea de tranşare(3):
Cutting plant(3):
11.3. Depozitul frigorific (3):
Cold store(3):
|
12.1.Specia de păsări:
Poultry species:
12.2 Natura pieselor:
Nature of cuts:
|
13.1. Natura materialului de împachetare:
Nature of the packaging:
13.2. Detalii de identificare a transportului Consignement
Identification details
|
14. Cantitate.
Quantity
14.1. Greutate netă(kg):
Net weight(kg):
14.2. Numărul de pachete:
Number of packages:
|
Notă: Trebuie să fie furnizat un certificat separat
pentru fiecare transport de carne proaspătă de pasăre.
Note: A separate certificate must be provided for each
consignment of fresh poultry meat.
(1)Carne proaspătă de pasăre
înseamnă orice părţi ale păsărilor domestice, curcani, bibilici, gâşte si raţe,
care sunt proprii pentru consum uman şi nu au fost supuse vreunui
tratament, altul decât tratamentul prin frig,
pentru a se asigura conservarea; carnea ambalată în vid sau carnea
ambalată într-o atmosferă controlată
trebuie, de asemenea, să fie însoţită de un certificat în
conformitate cu acest model.
(1)Fresh poultrymeat means any parts of domestic fowl,
turkeys, guinea fowl, geese and ducks, which are fit
for human consumption and which have not undergone any treatment
other than cold treatment to ensure its
preservation; vacuum-wrapped meat or meat wrapped in a controlled
atmosphere must also be accompanied
by a certificate according to this model.
(2)Să fie completat numai dacă
autorizarea de export spre Comunitate este restricţionată la anumite regiuni
ale ţării terţe în cauză.
(2)Only to be completed if the authorisation to export to
the Community is restricted to certain regions of the
third country concerned,
(3)Ştergeţi dacă nu este aplicabil.
(3)Delete if not applicable.
(4)Indicaţi mijloacele de
transport şi mărcile de înregistrare sau numele de înregistrare, după caz.
(4)lndicate means of transport and registration marks or
registered name as appropriate.
(5)Opţional.
(5)Optional.
PARTEA II
PART II
MODELUL A
MODEL A
15. Atestare de sănătate
Health attestation
I.Certificare de sănătate
animală
Animal health certification
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin
prezenta, în conformitate cu prevederile Directivei 91/494/CEE:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby
certify in accordance with provisions of Directive 91/494/EEC:
1.că................................................(1)regiunea......................................................
(2), este liberă de:
1.that.............................................(1}region.........................................................(2)
is free from:
(a) influenţa aviară, aşa cum a fost definită de Codul
Internaţional de Sănătate a Animalelor al O.I.E.;
(a) avian influenza, as defined in the International
Animal Health Code of the O.I, E.;
(b)boala de Newcastle, aşa cum a fost definită de Codul
Internaţional de Sănătate Animală al O.I.E. (3);
(b)Mewcastle disease, as defined in the International
Animal Health Code of the O.I.E. (3);
2.carnea descrisă mai sus este obţinută din păsări
care:
2that the meat described above is obtained from poultry
which:
(a) au fost ţinute în
teritoriul:......................................................... () regiunea .................................................
(),de la ecloziune sau au fost importaţi ca pui de o
zi;
(a) has been held in the territory
of...................................................(1) region
..........................................{ ),since hatching or has been
imported as day-old chicks;
(b) provin din exploataţii
(b)comes from holdings:
- ce nu au fost puse sub restricţii în legătură cu vreo boală
pentru care păsările sunt susceptibile,
- which have not been placed under animal restrictions in connection
with any disease for which poultry is susceptible,
- în jurul cărora, pe o rază de 10 km nu au existat focare de
influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cei puţin 30 de zile, incluzând,
când este necesar, teritoriul unei ţări învecinate;
- around which, within a radius of 10 Km, including where
appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no
outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;
(c) nu au fost tăiate pentru controlul sau eradicarea bolilor
păsărilor în cadrul unui program privind sănătatea animală
(c) has not been slaughtered in the context of any
animal health scheme for the control or eradication of poultry diseases;
(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în
contact cu păsări infectate cu influenţă aviară sau cu
boala de Newcastle;
(d) during transport to the slaughterhouse, did not come
into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;
3. Carnea descrisă mai sus
3. that the meat described above
(a) provine din abatoare aprobate care, la momentul
tăierii, nu sunt sub restricţii, datorită unei suspiciuni sau a unui focar
confirmat de influenţă aviară sau de boala de Newcastle şi în jurul cărora pe o
rază de 10 Km, nu au existat focare de influenţă aviară sau de boala de
Newcastle de cel puţin 30 de zile;
(a) comes from approved slaughterhouses which, at the
time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed
outbreak of avian influenza or Newcastle disease and around which, within a
radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle
disease for at least 30 days;
(b) nu a fost în contact, în nici un moment al
tăierii, tranşării, depozitării sau transportului cu ratite sau cu carne ce nu
îndeplineşte cerinţele Directivei 91/494/CEE:
(b) has not been in contact, at any time of slaughter,
cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the
requirements of Directive 91/494/EEC;
II. Certificarea de sănătate
publică
Public health certification
Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate
cu prevederile Directivei 71/118/CEE certific prin prezenta, că:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby
certify in accordance with provisions of Directive 71/118/EEC:
1. carnea descrisă mai sus
îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii suplimentare ale Directivei 71/118/CEE şi a fost
găsită aptă pentru consum uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem
efectuată in conformitate cu respectiva normă sanitară veterinară;
1. that the meat described above fulfils the
requirements of Chapter II and any additional conditions of Directive
71/118/EEC, and has been found fit for human consumption following ante- and
post-mortem inspection carried out in application of this Directive;
2. carnea descrisă mai sus a fost/nu a fost (4) supusă unui proces de răcire prin
imersie;
2. that the meat described above has/has not been
subjected to an immersion chilling process;
3. carnea descrisă mai sus a fost marcată în conformitate cu art. 1 alin.(2) al Deciziei 94/984/CE;
3. that the meat described above has been marked
according to Article 1(2) of Decision 94/984/CE;
4. carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele
Deciziei 95/411/CE{5).
4. that the meat described above fulfils the
requirements of Decision 95/411/CE (5).
5. carnea provine dintr-o unitate ce implementează
controale cu privire la igiena generală, în conformitate cu prevederile
Deciziei 2001/471/CE
5, that the meat comes from an establishment implementing
checks on the general hygiene in accordance with the provisions of Decision
2001/471/CE
III. Atestarea privind protecţia animalelor
Attestation on protection of animals
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific că:
I, the undersigned, official veterinarian, certify that:
1. Am citit şi am înţeles prevederile Directivei
93/119/CE;
1. I have read and understood the provisions of
Directive 93/119/EC;
2. Carnea provine de la animale ce au fost tratate în
abatoare înainte şi în timpul tăierii sau uciderii, în
conformitate cu prevederile relevante ale Directivei 93/119/CE;
2. The meat is derived from animals, which have been
treated in the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing in
accordance with the relevant provisions of Directive 93/119/EC;
Intocmit la..........data
de.........................................
Done
at...............on.................................................
(1)Numele ţării de origine.
(1)Name of country of origin.
(2)Să fie completat numai dacă
autorizarea de export către Comunitate este restricţionată la anumite regiuni
ale ţării terţe în cauză.
(2)Only to be completed if the authorisation to export to
Community is restricted to certain regions of the third
country concerned.
(3)Punctul 1 <b) nu este
aplicabil pentru Brazilia, Republica Cehă, Israel şi Elveţia.
(3)Point 1 (b) is not applicable for Brazil, the Czech
Republic, Israel and Switzerland.
(4)Ştergeţi referinţa care nu
este necesară.
(4)Delete the unnecessary reference.
(5)Ştergeţi dacă transportul nu
este destinat exportului către Suedia sau Finlanda,
(5)Delete if the consignment is not intended for export
to Sweden or Finland.
(6)Ştampila şi semnătura trebuie
să fie într-o culoare diferită de cea a tipăriturii,
(6)Stamp and signature must be in a colour different from
that of the printing.
MODELUL B
MODEL B
15. Atestare de sănătate
Health attestation
I.Certificare de sănătate
animală
Animal health certification
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin
prezenta, în conformitate cu prevederile Directivei
91/494/CEE, că:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby
certify in accordance with provisions of Directive 91/494/EEC:
1.
că.............................................................(1) regiunea .....................................
(2), este liberă de:
1.that..........................................................(1)
region .......................................... (2) is free from:
influenţa aviară şi boala de Newcastle, aşa cum a fost
definită de Codul Internaţional de Sănătate a Animalelor al O.I.E.;
avian influenza and Newcastle disease, as defined in the
International Animal Health Code of the O.I.E.;
2. Carnea descrisă mai sus este obţinută din păsări
care:
2.that the meat described above is obtained from poultry
which:
(a) au fost ţinute in teritoriul
.........................................................................
{1), regiunea
.................................................................... (2),
de ia ecloziune sau au fost importate ca pui de o zi;
(a) have been held in the territory of
..........................................................................
<1), region
.................................................................... (2),
since hatching or have been imported as day-old chicks;
(b) provin din exploataţii:
(b)come from holdings:
- ce nu au fost puse sub restricţii în legătură cu vreo boală
pentru care păsările sunt susceptibile,
- which have not been placed under animal restrictions in connection
with any disease for which poultry is susceptible,
- în jurul cărora, pe o rază de 10 km nu au existat focare de
influenţă aviară sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile, incluzând,
când este necesar teritoriul unei ţări învecinate;
- around which, within a radius of 10 Km, including where
appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no
outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days:
(c) nu au fost tăiate pentru controlul sau eradicarea
bolilor păsărilor în cadrul unui program de sănătate animală;
(c) have not been slaughtered in the context of any
animal health scheme for the control or eradication of poultry diseases;
(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în
contact cu păsări infectate cu influenţă aviară sau cu boala de Newcastle;
(d) during transport to the slaughterhouse, did not come
into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;
3.că efectivul de păsări pentru tăiere comercială de la
care provine carnea: 3.that the commercial slaughter
poultry flock from which the meat is issued:
(a) nu a fost vaccinat cu vaccinuri preparate dintr-o
tulpină de referinţă a virusului bolii de Newcastle ce prezintă o patogenitate
mai mare decât tulpinile lentogene ale virusului; şi
(a) has not been vaccinated with vaccines prepared from
a Newcastle disease virus master seed which shows a higher pathogenicity than
lentogenic strains of the virus; and
(b) a fost supus la tăiere, unui test de izolare a
virusului pentru boala de Newcastle efectuat într-un laborator oficial, pe baza
unei probe randomizate de tampoane cloacate de la cel puţin 60 de păsări din
fiecare efectiv în cauză, probe în care nu au fost detectate paramixovirusuri
aviare cu un indice de patogenitate intracerebrală (ICPI) mai mare de 0,4; şi
(b) has undergone at slaughter, on the basis of a random
sample of cloacal swabs of at least 60 birds of each flock concerned, a virus
isolation test for Newcastle disease, carried out in an official laboratory, in
which no avian paramyxoviruses with an intracerebral pathogenicity index (ICPI)
of more than 0,4 have been found; and
(c) nu a fost în contact cu păsări care nu îndeplinesc
garanţiile menţionate în paragrafele (a) şi (b) în timpul perioadei de 30 de
zile ce precede tăierea;
(c) has not been in contact during the period of 30 days
preceding slaughter with poultry which do not fulfil the guarantees mentioned
under (a) and (b);
4.Carnea descrisă mai sus:
4.that the meat described above
(a) provine din abatoare aprobate
care, in momentul tăierii, nu sunt sub restricţii, datorită unei suspiciuni sau
confirmări de influenţă aviară sau de boală de Newcastle şi în jurul cărora pe
o rază de 10 Km, nu au existat focare de influenţă aviară sau de boală de
Newcastle in ultimele 30 de zile;
(a) comes from approved slaughterhouses which, at the
time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed
outbreak of avian influenza or Newcastle disease and around which, within a
radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle
disease for at least 30 days;
(b) nu a fost în contact, în nici un moment al
tăierii, tranşării, depozitării sau transportului cu ratite sau cu came care nu
îndeplineşte cerinţele Directivei 91/494/CEE:
(b) has not been in contact, at any time of slaughter,
cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the
requirements of Directive 91/494/EEC:
II. Certificare de sănătate
publică
Public health certification
Subsemnatul, medic veterinar
oficial, în conformitate cu prevederile Directivei 71/118/CEE certific prin
prezenta, că:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby
certify in accordance with provisions of Directive 71/118/EEC;
1. carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii
suplimentare ale Directivaei 71/118/CEE şi a fost găsită aptă pentru consum
uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem efectuate în conformitate cu
norma sanitară veterinară menţionată;
1. that the meat described above fulfils the
requirements of Chapter II and any additional conditions of Directive
71/118/EEC, and has been found fit for human consumption following ante- and
post-mortem inspection carried out in application of this Directive;
2. carnea descrisa mai sus a fost/ nu a fost (3) supusă unui proces de răcire prin imersie;
2. that the meat described above has/has not(3)
been subjected to an immersion chilling process;
3. carnea descrisă mai sus a fost marcată în
conformitate cu articolul 1 (2) al Deciziei 94/984/CE;
3.that the meat described above has been marked
according to Article 1(2) of Decision 94/984/CE;
4.carnea descrisă mai sus îndeplineşte cerinţele
Deciziei 95/411/CE;
4.that the meat described above fulfils the requirements
of Decision 95/411/CE (4);
5. carnea provine dintr-o unitate ce implementează
controale cu privire la igiena generală, în conformitate cu prevederile
Deciziei Comisiei 2001/471/CE ;
5. that the meat comes from an establishment
implementing checks on the general hygiene in accordance with the provisions of
Commision Decision 2001/471/CE;
III. Atestare privind protecţia animalelor
Attestation on protection of animals
Subsemnatul, medic veterinar oficial certific că
I. the undersigned, official veterinarian, certify that:
1, Am citit şi am înţeles
prevederile Directivei 93/119/CE;
1. I have read and understood the provisions of
Directive 93/119/EC;
2. Carnea a provenit de la animale ce au fost tratate
în abatoare înainte şi în timpul tăierii sau uciderii, în conformitate cu prevederile Directivei 93/119/CE.
The meat is derived from animals, which have been
treated in the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing in
accordance with the relevant provisions of Directive 93/119/EC.
Intocmit la..........................................................data
de......................................
Done
at...................................................................on..........................................
(1}Numele ţării de origine.
(1)Name of country of origin,
(2)Să fie completat numai dacă
autorizarea de export către Comunitate este restricţionată la anumite
regiuniale ţării terţe în cauză.
(2)Only to be completed if the authorisation to export to
the Community is restricted to certain regions of the third country concerned.
(3)Ştergeţi referinţa care nu e
necesară.
(3)Delete the unnecessary reference.
(4)Ştergeţi dacă transportul nu
este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.
(4)Delete if the consignment is not intended for export
to Sweden or Finland.
(5)Ştampila şi semnătura trebuie
să fie într-o culoare diferită de cea a tipăriturii.
(5)Stamp and signature must be in a colour different from
that of the printing.
ANEXA Nr. 5
la norma sanitară veterinară
MARCĂ DE SĂNĂTATE PENTRU CARNEA
PROASPĂTĂ DE PASĂRE
1. Marca de sănătate la care se referă art. 1 alin. (2)
din norma sanitară veterinară trebuie să includă:
a) pentru carnea ambalată în unităţi individuale sau
pentru pachetele mici:
- în partea superioară, codul ISO de referinţă al ţării de
origine;
- în centru, numărul de aprobare veterinară al abatorului sau,
unde este cazul, al unităţii de tranşare sau al centrului de reambalare;
- literele şi cifrele trebuie să fie de 0,2 cm înălţime;
b) pentru pachetele mari, o
marcă ovală de cel puţin 6,5 cm lăţime şi 4,5 cm înălţime, ce conţine numele
ţării, codul ISO al acesteia şi numărul de aprobare veterinară al abatorului sau, unde este cazul, al
unităţilor de tranşare sau al centrului de reambalare; literele trebuie să fie
de cel puţin 0,8 cm înălţime şi cifrele de cel puţin 1 cm înălţime; marca de
sănătate poate, în plus, să includă o indicaţie care să permită identificarea
medicului veterinar care a efectuat inspecţia de sănătate a cărnii.
2. Materialul utilizat
pentru marcare trebuie să întrunească toate cerinţele de igienă, iar
informaţiile vor apărea pe acesta într-o formă perfect lizibilă.
3. Prevederile pct. 65, 67 şi 68 din cap. XII din
anexa I la Directiva
71/118/CEE se aplică mutatis mutandis procedurilor pentru marcarea de sănătate şi
utilizării pachetelor mari.