E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

PRECIZARI Nr

PRECIZARI   Nr. 947 din 10 iulie 1992

privind aplicarea prevederilor Legii nr. 49/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale

ACT EMIS DE: MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE


SmartCity3

PUBLICATE IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 193 din 11 august 1992

    1.Cu privire la contributia pentru asigurarile sociale de stat
    a) Cotele de contributie pentru asigurarile sociale de stat, prevazute la art. 2 din Legea nr. 49/1992, sunt datorate de persoanele juridice si fizice care folosesc personal salariat incepand cu luna aprilie 1992.
    Persoanele juridice si fizice care au virat contributia de 22% pentru asigurarile sociale de stat, aferenta lunilor aprilie si mai 1992, vor recalcula contributia in conditiile si pe baza cotelor prevazute la art. 2 din lege si vor vira diferenta o data cu contributia datorata pe luna iunie sau, cel mai tarziu, luna iulie 1992.
    b) Contributia pentru asigurarile sociale de stat se datoreaza de persoanele juridice si fizice, asupra castigului brut realizat de salariatii acestora incadrati cu contract de munca, incheiat pe durata nedeterminata sau determinata, indiferent de forma de salarizare utilizata si forma de proprietate.
    De asemenea, contributia se datoreaza si pentru premiile acordate salariatilor din fondul de salarii.
    c) In conformitate cu prevederile art. 2 din Decretul nr. 389/1972, contributia pentru asigurari sociale de stat nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand:
    - drepturile platite asiguratilor, potrivit legii, din fondurile asigurarilor sociale de stat si din fondurile proprii ale persoanelor juridice sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea (conform art. 3 pct. 7 din lege);
    - drepturile platite, potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractelor de munca, respectiv cele aferente muncii prestate in perioada preavizului de concediere;
    - drepturile de autor sau de colaborator extern;
    - drepturile pentru executarea de lucrari sau pentru prestarea de servicii pe baza de contracte civile, ori pentru alte categorii de lucrari care nu au la baza contracte de munca reglementate, ca atare, prin legislatia muncii;
    - sumele ce se acorda salariatilor din profitul net de catre societatile comerciale si regiile autonome;
    - indemnizatiile primite de imputernicitii mandatati de Ministerul Economiei si Finantelor si ministerele de resort, reprezentanti ai intereselor capitalului de stat, de membrii consiliului de administratie si de cenzori;
    - indemnizatiile de delegare si detasare si indemnizatiile acordate personalului transferat in conditiile legii.
    d) Pentru calcularea corecta a contributiei pentru asigurarile sociale de stat, persoanele juridice si fizice care folosesc personal salariat vor lua masuri pentru nominalizarea salariatilor pe grupe de munca.
    Pe recapitulatia statelor de plata a salariilor, evidentierea se va face pe grupe de munca, in functie de timpul efectiv lucrat in locurile de munca incluse in aceste grupe, potrivit pct. 7 si 8 din Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/5.03.1990, astfel:
    - numarul de salariati;
    - fondul de salarii;
    - contributia pentru asigurari sociale de stat.
    e) Membrii asociatiilor familiale si persoanele autorizate sa desfasoare o activitate independenta calculeaza si depun contributia pentru asigurarile sociale de stat si contributia de 3% pentru pensia suplimentara, la venitul lunar al asiguratului, incepand cu 1 aprilie 1992.
    In cazul asociatilor sau comanditarilor care participa la administrarea societatilor comerciale si au incheiate contracte de asigurari sociale de stat, contributia pentru asigurarile sociale de stat de 25% si, respectiv, 3%  pentru pensia suplimentara se datoreaza asupra valorii de asigurare stabilite prin contract.
    f) Contributia de 2% pentru compensarea cresterii preturilor la medicamente, prevazuta la art. 2 pct. 2 din lege, este inclusa in contributia de asigurari sociale de stat, pe care o plateste persoana juridica sau fizica, virarea lunara catre Ministerul Sanatatii efectuandu-se de Directia generala de asigurari sociale si pensii din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
    2. Cu privire la contributia pentru pensia suplimentara
    a) Contributia salariatilor de 3% pentru pensia suplimentara se calculeaza si se retine la sumele incasate drept salarii de baza, la care se adauga toate drepturile salariale care, potrivit dispozitiilor legale, fac parte din salariul de baza (indemnizatia de conducere, salariul de merit, sporul pentru lucrul in subteran, sporul pentru profesor diriginte, farmacist-diriginte, asistent medical sef, medic inspector, inspector scolar de specialitate etc.) sporurile prevazute la art. 3 pct. 3 din lege, precum si alte sporuri cu caracter permanent prevazute in contractul individual de munca, sume care, de altfel, se iau in calcul, potrivit art. 3 pct. 1 din lege, la stabilirea pensiei.
    b) Contributia pentru pensia suplimentara aferenta lunilor aprilie si mai 1992 se va recalcula si se va retine potrivit prevederilor legale, urmand ca diferenta sa fie virata o data cu contributia datorata pentru luna iunie sau, cel mai tarziu, luna iulie 1992.
    c) Contributia pentru pensia suplimentara este datorata pentru intreaga perioada care constituie vechime in munca, inclusiv in perioadele in care salariatii se afla in incapacitatea temporara de munca sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an si primesc indemnizatii de asigurari sociale.
    d) Contributia pentru pensia suplimentara este datorata si de persoanele care cumuleaza pensia cu salariul pe baza de contract de munca.
    In cazul persoanelor care cumuleaza mai multe functii, contributia se calculeaza si se retine la functia de baza.
    e) Contributia pentru pensia suplimentara nu se retine persoanelor care presteaza servicii sau executa lucrari pe baza de contracte civile sau efectueaza alte categorii de lucrari care nu au la baza contracte de munca reglementate, ca atare, prin legislatia muncii.
    f) Contributia pentru pensia suplimentara nu se retine de la salariati pe perioadele nelucrate si consemnate ca atare in carnetul de munca, perioade care, prin urmare, nu constituie vechime in munca utila la pensie.
    3. Cu privire la  calcularea si plata indemnizatiilor de asigurari sociale de stat
    a) Procentele prevazute de Hotararea nr. 880/1965, cu modificarile ulterioare, pe baza carora se calculeaza indemnizatiile de asigurari sociale de stat in caz de boala, sarcina si lehuzie si pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 3 ani, cuvenite persoanelor asigurate, se stabilesc in functie de vechimea totala in munca realizata de acestea pana la data acordarii concediului medical, notiunea de "vechime neintrerupta in munca" nemaifiind utilizata in legislatia de asigurari sociale.
    b) Pentru calcularea indemnizatiilor de asigurari sociale de stat: in caz de boala, accidente de munca si boli profesionale, prevenirea imbolnavirilor, sarcina si lehuzie, ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 3 ani si cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an, se ia in considerare salariul de baza (inclusiv drepturile care fac parte din salariul de baza si cele care se adauga potrivit art. 4 pct. 6 din lege) din luna in care s-a acordat concediul medical.
    c) Indemnizatiile pentru concediile medicale, acordate in caz de boala, prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii pentru primele 10 zile lucratoare, precum si cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale, care se suporta din fondurile persoanei juridice si fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea, se calculeaza dupa aceleasi reglementari prevazute pentru indemnizatiile care se suporta din fondurile de asigurari sociale de stat.
    d) Indemnizatiile pentru plata concediilor medicale in caz de boala, prevenirea imbolnavirilor, intarirea si refacerea sanatatii pentru primele 10 zile lucratoare se suporta din fondul de salarii al persoanei juridice sau fizice care foloseste personal salariat si se inregistreaza in contabilitate in debitul conturilor de cheltuieli, respectiv: 500 "Cheltuielile productiei de baza", 501 "Cheltuieli de circulatie", 520 "Cheltuieli comune sectiei", 521 "Cheltuieli generale ale societatii comerciale", dupa caz, intr-un analitic distinct.
    In contabilitatea institutiilor publice, indemnizatiile prevazute la alineatul precedent, suportate in credite bugetare, venituri extrabugetare sau fonduri speciale, se inregistreaza in debitul conturilor de cheltuieli, intr-un analitic distinct, si se raporteaza in anexa nr. 14 "Detalierea cheltuielilor" la bilantul contabil, la art. 10 alin. 03 "Alte drepturi de personal".
    e) Certificatele medicale acordate pentru perioade mai mici de 10 zile lucratoare, cu intrerupere intre ele, se iau in considerare separat, durata lor necumulindu-se, iar plata se suporta din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea.
    In situatia in care, in aceeasi luna, un salariat are doua sau mai multe certificate medicale pentru afectiuni diferite, fara intrerupere intre ele, indemnizatia de boala se calculeaza separat, iar plata se face potrivit prevederilor art. 3 pct. 7 din lege.
    f) Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca provocata de un accident survenit in timpul deplasarii la si de la locul de munca, in perioada si pe traseul normal al deplasarii, se suporta pentru primele 10 zile lucratoare de concediu medical de catre persoanele juridice sau fizice la care salariatii isi desfasoara activitatea, incepand cu a 11-a zi, din bugetul asigurarilor sociale de stat.
    g) Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca provocata de un accident de munca sau boala profesionala, precum si accidentele survenite in timpul deplasarii la si de la locul de munca se platesc in cuantum de 100% din salariul de baza si sporurile prevazute de lege, numai daca certificatele sunt vizate de organul de protectie a muncii din unitate (pe baza proceselor-verbale tip pentru inregistrarea accidentelor de munca si a documentelor din care sa rezulte declararea bolilor profesionale).
    h) Angajatii cu contracte de munca pe perioada determinata beneficiaza de indemnizatii de asigurari sociale de stat, potrivit art. 3 din Hotararea nr. 880/1965, cu modificarile ulterioare.
    i) In cazul cand persoana juridica sau fizica, care foloseste personal salariat, isi inceteaza activitatea, pentru personalul disponibilizat, drepturile de asigurari sociale se platesc in continuare din fondurile de asigurari sociale de stat, prin directia de munca si protectie sociala judeteana.
    4. Cu privire la plata contributiei pentru asigurarile sociale de stat si pentru pensia suplimentara
    a) Persoanele juridice si fizice care folosesc personal salariat au obligatia sa vireze contributia la termenele stabilite de lege. Neplata la termen a contributiei atrage majorari aplicate asupra sumelor datorate, care se calculeaza de angajator si se vireaza o data cu suma datorata, mentionandu-se pe dispozitia de plata cuantumul acestora.
    b) Directiile de munca si protectie sociala tin evidenta majorarilor in contul 504 "Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat", intr-un analitic distinct, si le vor raporta la contul de executare, la subcapitolul "Alte venituri".
    c) Organele specializate ale Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, care efectueaza controale in unitati cu privire la calcularea si plata contributiei pentru asigurarile sociale de stat si pentru pensia suplimentara, intocmesc, obligatoriu, procese-verbale de constatare.
    5. Cu privire la completarea formularului de dispozitie de decontare a contributiei pentru asigurari sociale de stat
    Decontarea contributiei pentru asigurari sociale de stat se efectueaza utilizand formularul tipizat cod 24-2-4 a/A, format A. 5, aprobat prin Decretul nr. 10/1986, care se va completa astfel:
    - in caseta libera de pe fata formularului se va inscrie:

---------------------------------------------------------
     Grupa de    Numarul de        Fondul de      C.A.S.
      munca      salariati         salarii        datorat
---------------------------------------------------------
      I          ------------      ---------    ---------
     II          ------------      ---------    ---------
    III          ------------      ---------    ---------
 TOTAL C.A.S.    ------------      ---------    ---------
---------------------------------------------------------
    pe randul 4 "Contributia de asigurari sociale de stat", de pe versoul dispozitiei de plata a C.A.S., la coloana "Luna curenta", se va trece suma inscrisa pe pagina 1 a dispozitiei, la rubrica "Total C.A.S.";
    - in coloana "Cumulat", de pe versoul formularului, se va inscrie numarul de zile si sumele platite din fondurile proprii, in luna curenta, pentru: indemnizatiile de boala, pentru prevenirea imbolnavirilor, refacerea si intarirea sanatatii si pentru accidente de munca si boli profesionale;
    - directiile de munca si protectie sociala vor centraliza datele inscrise in dispozitiile de decontare a C.A.S. si le vor raporta in contul de executare a veniturilor si cheltuielilor bugetului de asigurari sociale de stat.

                 Ministrul muncii
                 si protectiei sociale,
                 Dan Mircea Popescu

                 Ministrul economiei si
                 finantelor,
                 George Danielescu

                 Ministrul bugetului,
                 veniturilor statului si
                 controlului financiar,
                 Florian Bercea


SmartCity5

COMENTARII la Precizari 947/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Precizari 947 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Precizari 947/1992
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu