Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 128 din 3 februarie 2009

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 si art. 27 din Codul de procedura civila

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 135 din 4 martie 2009



Ioan Vida                                      - preşedinte

Nicolae Cochinescu                     -judecător

Aspazia Cojocaru                        -judecător

Acsinte Gaspar                            -judecător

Petre Lăzăroiu                             -judecător

Ion Predescu                               -judecător

Puskas Valentin Zoltan                -judecător

Tudorel Toader                            -judecător

Augustin Zegrean                        -judecător

Antonia Constantin                      - procuror

Claudia-Margareta Krupenschi   - magistrat-asistent

Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 şi art. 27 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Maria Igiescu în Dosarul nr. 712/3/2002 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale.

La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare a fost legal îndeplinită.

Dosarul se află la al doilea termen de judecată.

Magistratul-asistent informează Curtea că, în timpul şedinţei de judecată, autoarea excepţiei a transmis la dosarul cauzei două înscrisuri, astfel: primul, prin care cere „suspendarea cauzei până la soluţionarea irevocabilă a cererii de atac" împotriva Incheierii din 16 octombrie 2008, pronunţată în Dosarul nr. 712/3/2002 de Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, prin care Curtea Constituţională a fost sesizată cu soluţionarea prezentei excepţii, susţinând, în acest sens, că „nu are nicio calitate" în dosarul instanţei de judecată şi că încheierea menţionată a fost pronunţată în Camera de consiliu, fără citarea părţilor şi fără precizarea termenului şi căii de atac; a doua, prin care solicită „rectificarea Incheierii din 20 ianuarie 2009", pronunţată de Curtea Constituţională în prezentul dosar, în cuprinsul căreia este reţinut că „autoarea excepţiei susţine oral o cerere prin care solicită acordarea unui nou termen de judecată în vederea angajării unui apărător", în timp ce aceasta a solicitat, în realitate, „acordarea unui nou termen de judecată mai lung" care să-i „permită financiar angajarea unui apărător"; arată, totodată, că se impun „măsuri legale" împotriva raportului întocmit de judecătorul-raportor în prezentul dosar, precum şi împotriva „înaintării" Incheierii de sesizare din data de 16 octombrie 2008 către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, în conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, deoarece atât dosarul instanţei de fond, cât şi această încheiere conţin falsuri; în final, solicită amânarea cauzei, arătând că la aceeaşi dată de astăzi are fixat termen de judecată într-un alt dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, dar şi că, din lipsă de mijloace financiare, nu şi-a permis angajarea unui apărător. Nu depune dovezi în sensul celor susţinute.

Având cuvântul asupra cererilor menţionate, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a solicitărilor formulate de autoarea excepţiei, deoarece: dispoziţiile Codului de procedură civilă privind suspendarea nu se aplică procedurii specifice activităţii Curţii Constituţionale, conform art. 55 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale; autoarea excepţiei a mai solicitat la primul termen de judecată amânarea cauzei pentru pregătirea apărării, astfel că o a doua amânare pentru acelaşi motiv este contrară normelor de procedură civilă; în plus, a doua cerere de amânare nu este dovedită cu înscrisuri.

Deliberând, Curtea respinge cererile formulate de autoarea excepţiei, astfel: potrivit art. 55 din Legea nr. 47/1992, dispoziţiile Codului de procedură civilă referitoare la suspendarea, întreruperea sau stingerea procesului nu sunt aplicabile în cadrul jurisdicţiei constituţionale; în ceea ce priveşte cererea de rectificare a Incheierii pronunţate de Curtea Constituţională la termenul anterior din 20 ianuarie 2009, aceasta urmează a fi respinsă, deoarece, în temeiul art. 14 din aceeaşi lege, procedura jurisdicţională specifică instanţei de contencios constituţional se completează cu regulile procedurii civile, în măsura în care ele sunt compatibile cu natura procedurii în faţa Curţii, compatibilitatea fiind hotărâtă exclusiv de Curte; în sfârşit, Curtea observă că autoarea excepţiei solicită pentru a doua oară amânarea cauzei pentru acelaşi motiv invocat şi în prima cerere formulată la termenul anterior - angajarea unui apărător - fără ca, de data aceasta şi contrar art. 156 alin. 1 din Codul de procedură civilă, să prezinte motive temeinice în susţinerea solicitării şi, mai mult, fără ca, după propriile afirmaţii, să aibă vreo calitate în dosarul instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională cu soluţionarea prezentei excepţii. Asupra celorlalte aspecte susţinute de autoarea excepţiei în cererile formulate, referitoare la o serie de nereguli din dosarul instanţei de judecată, Curtea constată că nu are competenţă legală să se pronunţe.

Curtea constată cauza în stare de judecată şi dă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei ca neîntemeiată, susţinând, în acest sens, că, prin Decizia nr. 1.008/2008, Curtea a mai respins aceeaşi excepţie de neconstituţionalitate, analizând textele de lege faţă de critici de neconstituţionalitate asemănătoare celor formulate în prezenta cauză.

CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

Prin Incheierea din 16 octombrie 2008, pronunţată în Dosarul nr. 712/3/2002, Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale a sesizat Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a art. 25 şi art. 27 din Codul de procedură civilă.

Excepţia a fost invocată de Maria Igiescu într-un dosar având ca obiect îndreptare eroare materială şi lămurire dispozitiv.

In motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autoarea acesteia arată că textele criticate sunt susceptibile de a fi aplicate în mod aleatoriu, întrucât faţă de judecătorul recuzat care nu se abţine şi judecătorul care respinge recuzarea legiuitorul nu a prevăzut nicio sancţiune.

Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale apreciază că excepţia este neîntemeiată întrucât legiuitorul, în conformitate cu art. 34 alin. (3) din Codul de procedură civilă, a reglementat posibilitatea atacării încheierii prin care s-a respins recuzarea odată cu fondul cauzei.

Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

Avocatul Poporului consideră că prevederile art. 25 şi ale art. 27 din Codul de procedură civilă sunt constituţionale.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

Curtea Constituţională este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 25 şi art. 27 din Codul de procedură civilă, texte de lege care au următorul conţinut:

-  Art. 25: „Judecătorul care ştie că există un motiv de recuzare în privinţa sa este dator să înştiinţeze pe şeful lui şi să se abţină de la judecarea pricinii.";

- Art. 27: „Judecătorul poate fi recuzat:

1.  când el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor au vreun interes în judecarea pricinii sau când este soţ, rudă sau afin, până la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna din părţi;

2.  când el este soţ, rudă sau afin în linie directă ori în linie colaterală, până la al patrulea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei părţi sau dacă este căsătorit cu fratele ori sora soţului uneia din aceste persoane;

3. când soţul în viaţă şi nedespărţit este rudă sau afin a uneia din părţi până la al patrulea grad inclusiv, sau dacă, fiind încetat din viaţă ori despărţit, au rămas copii;

4.  dacă el, soţul sau rudele lor până la al patrulea grad inclusiv au o pricină asemănătoare cu aceea care se judecă sau dacă au o judecată la instanţa unde una din părţi este judecător;

5.  dacă între aceleaşi persoane şi una din părţi a fost o judecată penală în timp de 5 ani înaintea recuzării;

6.  dacă este tutore sau curator al uneia dintre părţi;

7.  dacă şi-a spus părerea cu privire la pricina ce se judecă;

8.  dacă a primit de la una din părţi daruri sau făgăduieli de daruri ori altfel de îndatoriri;

9. dacă este vrăjmăşie între el, soţul sau una din rudele sale până la al patrulea grad inclusiv şi una din părţi, soţii sau rudele acestora până la gradul al treilea inclusiv."

In opinia autoarei excepţiei de neconstituţionalitate, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea cetăţenilor în drepturi şi ale art. 21 alin. (1) şi (2) care garantează accesul liber la justiţie. De asemenea, sunt invocate prevederile art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, referitoare la dreptul la un proces echitabil, şi ale art. 10 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, privind dreptul de acces la instanţă.

Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională constată următoarele:

Examinând legalitatea sesizării, Curtea reţine că, potrivit prevederilor art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, „Sesizarea Curţii Constituţionale se dispune de către instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, printr-o încheiere care va cuprinde punctele de vedere ale părţilor, opinia instanţei asupra excepţiei, şi va fi însoţită de dovezile depuse de părţi. Dacă excepţia a fost ridicată din oficiu, încheierea trebuie motivată, cuprinzând şi susţinerile părţilor, precum şi dovezile necesare".

Din textul legal citat rezultă că încheierea prin care Curtea Constituţională este sesizată în vederea soluţionării unei excepţii de neconstituţionalitate trebuie să fie pronunţată în şedinţă de judecată publică şi cu citarea părţilor, pentru ca în considerarea principiului contradictorialităţii dezbaterilor să se dea eficienţă legală dreptului justiţiabililor de acces la justiţie. Curtea reţine însă că, în speţă, încheierea de sesizare a fost pronunţată în şedinţa din Camera de consiliu din data de 16 octombrie 2008, când completul învestit cu soluţionarea unei cereri de recuzare, deliberând asupra acesteia, s-a pronunţat şi asupra cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, cu încălcarea principiilor de drept procesual civil. Or, potrivit prevederilor art. 129 alin. (2) prima teză din Codul de procedură civilă, „judecătorul va pune în vedere părţilor drepturile şi obligaţiile ce le revin în calitatea lor din proces". Aşa cum rezultă şi din încheierea de sesizare, judecata s-a desfăşurat fără citarea părţilor şi fără ca, în prealabil, completul să fi pus excepţia de neconstituţionalitate în discuţia părţilor. In acest fel, încheierea de sesizare a Curţii Constituţionale a fost pronunţată cu încălcarea drepturilor procesuale ale părţilor de a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate şi de a depune dovezile necesare. Intrucât norma procesuală prevăzută de art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 are caracter imperativ, Curtea constată că încălcarea acestei norme de către instanţă determină caracterul nelegal al actului de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate. De altfel, în sensul aceloraşi considerente, Curtea Constituţională s-a mai pronunţat prin Decizia nr. 387 din 25 martie 2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 23 aprilie 2008.

Faţă de acestea, Curtea Constituţională constată că nu poate examina constituţionalitatea dispoziţiilor art. 25 şi ale art. 27 din Codul de procedură civilă, excepţia de neconstituţionalitate fiind inadmisibilă.

De altfel, asupra aceleiaşi excepţii de neconstituţionalitate Curtea Constituţională s-a mai pronunţat, în sensul respingerii ei, prin Decizia nr. 1.008 din 7 octombrie 2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 777 din 20 noiembrie 2008.

Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

CURTEA  CONSTITUŢIONALĂ

In numele legii

DECIDE:

Respinge, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 şi art. 27 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Maria Igiescu în Dosarul nr. 712/3/2002 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale.

Definitivă şi general obligatorie.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 3 februarie 2009.

PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

prof. univ. dr. IOAN VIDA

Magistrat-asistent,

Claudia-Margareta Krupenschi


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 128/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 128 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 128/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu