Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 58 din 26 martie 1998

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 149 alin. 3 si ale art. 159 alin. 7 teza a treia din Codul de procedura penala

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 207 din  3 iunie 1998


SmartCity3


    Ioan Muraru            - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Viorel Mihai Ciobanu   - judecator
    Mihai Constantinescu   - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Victor Dan Zlatescu    - judecator
    Ioan Griga             - procuror
    Carmen Daniela Manea   - magistrat-asistent

    Pe rol, pronuntarea asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 149 alin. 3 si ale art. 159 alin. 7 teza a treia din Codul de procedura penala, invocata de Donea Eugen in Dosarul nr. 3.453/1996 al Tribunalului Buzau - Sectia penala.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 19 martie 1998, in prezenta reprezentantului Ministerului Public si in lipsa partilor legal citate, fiind consemnate in incheierea de la acea data, cand Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de 26 martie 1998.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 15 iulie 1997, Tribunalul Buzau - Sectia penala a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 149 alin. 3 si ale art. 159 alin. 7 teza a treia din Codul de procedura penala, invocata de Donea Eugen in Dosarul nr. 3.453/1996, aflat pe rolul acestei instante.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca dispozitiile art. 149 alin. 3 si ale art. 159 alin. 7 teza a treia din Codul de procedura penala sunt contrare prevederilor art. 23 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora "Arestarea se face in temeiul unui mandat emis de magistrat, pentru o durata de cel mult 30 de zile. Asupra legalitatii mandatului, arestatul se poate plange judecatorului, care este obligat sa se pronunte prin hotarare motivata. Prelungirea arestarii se aproba numai de instanta de judecata".
    Exprimandu-si opinia asupra exceptiei, instanta arata ca aceasta este intemeiata, in privinta dispozitiilor art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala, deoarece aceste prevederi sunt neconstitutionale, daca sunt interpretate in sensul ca arestarea in cursul judecatii dureaza pana la solutionarea definitiva a cauzei, fara a fi necesara prelungirea arestarii.
    Exceptia privitoare la art. 159 alin. 7 teza a treia din Codul de procedura penala este considerata de instanta ca intemeiata numai sub aspect procedural, intrucat, pana la judecarea recursului, termenul de arestare prevazut in mandat ar putea fi depasit, asa incat dispozitia este constitutionala numai daca si judecarea recursului se face inauntrul duratei pentru care s-a prevazut masura arestarii.
    In vederea solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate s-au cerut, in conformitate cu prevederile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si al Guvernului.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, arata ca, "de vreme ce in art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala se prevede ca, in cursul judecatii, arestarea inculpatului dureaza pana la solutionarea definitiva a cauzei, acest text intra in conflict direct cu prevederile art. 23 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora arestarea se poate face pe o durata de cel mult 30 de zile".
    In acelasi punct de vedere se arata ca exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 159 alin. 7 teza a treia din Codul de procedura penala, potrivit carora "Recursul declarat impotriva incheierii prin care s-a dispus prelungirea arestarii preventive nu este suspensiv de executare, iar recursul declarat impotriva incheierii prin care s-a dispus respingerea arestarii preventive este suspensiv de executare", este neintemeiata, deoarece aceste dispozitii nu contravin prevederilor constitutionale. In acest sens se arata ca nici un text din Constitutie nu se opune tezei potrivit careia recursul procurorului, in materia liberarii inculpatului de sub puterea mandatului de arestare, este suspensiv de executare. In sustinerea acestuia se mentioneaza ca, in art. 128 din Constitutie, se precizeaza numai faptul ca, impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac in conditiile legii. Din interpretarea acestui text rezulta ca mecanismul in care functioneaza caile de atac si efectele pe care le produc sunt stabilite de lege, in speta de Codul de procedura penala. In consecinta, dispozitiile legale criticate sunt constitutionale, "deoarece, daca in cursul judecarii procesului ar fi respectate, in toate cazurile, termenele fixate prin lege, s-ar evita situatiile nedorite, ajungandu-se ca procurorul sa declare recurs in ultima zi in care inculpatul urmeaza sa fie pus in libertate".
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului si dispozitiile legale atacate, raportate la prevederile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, republicata, constata urmatoarele:
    In temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, Curtea este competenta sa se pronunte asupra exceptiei cu care a fost legal sesizata.
    In legatura cu invocarea neconstitutionalitatii art. 149 alin. 3 din Codul de procedura penala, Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 546 din 4 decembrie 1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 98 din 2 martie 1998, a constatat ca dispozitia, potrivit careia "Arestarea inculpatului in cursul judecatii dureaza pana la solutionarea definitiva a cauzei", este neconstitutionala, urmand, in ceea ce priveste durata arestarii, sa se faca aplicarea directa a art. 23 alin. (4) din Constitutie.
    Avand in vedere prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, potrivit carora nu pot face obiectul unei exceptii de neconstitutionalitate dispozitiile constatate ca neconstitutionale printr-o decizie anterioara a Curtii, rezulta ca, potrivit alin. (6) din acelasi articol, exceptia de fata urmeaza a fi respinsa ca inadmisibila.
    Pentru aceleasi motive urmeaza a fi respinsa exceptia de neconstitutionalitate a art. 159 alin. 7 teza a treia din Codul de procedura penala, deoarece prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 22 din 10 februarie 1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 161 din 23 aprilie 1998, s-a statuat ca prevederile respective "sunt neconstitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca efectul suspensiv al recursului declarat impotriva incheierii prin care s-a dispus asupra prelungirii arestarii preventive poate depasi durata de 30 de zile prevazuta la art. 23 alin. (4) din Constitutie".
    Dupa cum se arata in aceasta decizie, recursul nu poate avea ca efect prelungirea arestarii, cu atat mai mult cu cat priveste o hotarare judecatoreasca prin care s-a respins prelungirea acesteia.
    De aceea efectul suspensiv al recursului este constitutional numai in limitele duratei mandatului de arestare emis anterior fie de catre un procuror, fie de catre instanta judecatoreasca, iar aceasta durata nu poate fi mai mare de 30 de zile, dupa cum prevede art. 23 alin. (4) din legea fundamentala, fara a distinge intre arestarea in faza urmaririi penale sau in faza judecatii.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c), a art. 23 si al art. 25 din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 149 alin. 3 si ale art. 159 alin. 7 teza a treia din Codul de procedura penala, invocata de Donea Eugen in Dosarul nr. 3.453/1996 al Tribunalului Buzau - Sectia penala.
    Definitiva.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 26 martie 1998.

                 PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
                 prof. univ. dr. IOAN MURARU

                             Magistrat asistent,
                             Carmen Daniela Manea



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 58/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 58 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 58/1998
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu