E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 2415 din 21 decembrie 2004

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii datoriei publice nr. 313/2004

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 57 din 18 ianuarie 2005


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 28 din Legea datoriei publice nr. 313/2004,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a Legii datoriei publice nr. 313/2004, cuprinse in anexa*) care face parte integranta din prezenta hotarare.
------------
    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                               NORME METODOLOGICE
    de aplicare a prevederilor Legii datoriei publice nr. 313/2004

    1. Art. 1 din Legea nr. 313/2004 (denumita in continuare lege):
    Prezenta lege reglementeaza sfera de cuprindere, scopul, contractarea, rambursarea, inregistrarea, raportarea si administrarea datoriei publice.

    Norme metodologice:
    1.1. Prin administrarea datoriei publice se intelege ansamblul operatiunilor generate de datoria publica privind dimensionarea, structurarea, contractarea, derularea potrivit caracteristicilor stabilite, refinantarea/rambursarea, inregistrarea si raportarea acesteia.

    2. Art. 3 alin. (1) pct. a si b din lege:
    (1) Guvernul este autorizat sa contracteze imprumuturi de stat interne si externe numai prin Ministerul Finantelor Publice, in urmatoarele scopuri:
    a) finantarea deficitului bugetului de stat, finantarea temporara a deficitelor din anii precedenti a bugetului asigurarilor sociale de stat, pana la alocarea de sume cu aceasta destinatie, finantarea deficitelor temporare ale bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetului trezoreriei statului din exercitiul curent si refinantarea datoriei publice guvernamentale, in conditii acceptate de Ministerul Finantelor Publice;
    b) mentinerea in permanenta a unui sold corespunzator in contul curent general al trezoreriei statului, stabilit de Ministerul Finantelor Publice;

    Norme metodologice:
    3.1.1. In vederea asigurarii finantarii temporare a deficitului curent al bugetului de stat si a refinantarii datoriei publice guvernamentale din disponibilitatile aflate in contul curent general al trezoreriei statului, imprumuturile de stat pentru finantarea si refinantarea deficitului bugetului de stat pot fi contractate independent de soldul contului curent general al trezoreriei statului.

    3. Art. 3 alin. (3) din lege:
    (3) Imprumuturile contractate sau garantate de autoritatile administratiei publice locale fac parte din datoria publica a Romaniei, dar nu reprezinta obligatii ale Guvernului, iar plata serviciului datoriei publice aferent acestor imprumuturi se va efectua exclusiv din bugetele locale si prin imprumuturi pentru refinantarea datoriei publice locale.

    Norme metodologice:
    3.3.1. Imprumuturile contractate de autoritatile administratiei publice locale, prin titluri de valoare si imprumuturi de la banci sau de la alte institutii de credit, fac parte din datoria publica a Romaniei, dar nu reprezinta obligatii ale Guvernului.
    3.3.2. Emiterea si lansarea titlurilor de valoare pe piata interna de capital se pot face direct de catre autoritatile administratiei publice locale sau prin intermediul unor agentii ori al altor institutii specializate.
    3.3.2. Plata serviciului datoriei publice locale se efectueaza din veniturile proprii ale unitatilor administrativ-teritoriale, asa cum sunt stabilite prin art. 5 alin. 1 lit. a din Ordonanta de urgenta nr. 45/2003 privind finantele publice locale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 108/2004, si prin imprumuturi pentru refinantarea datoriei publice locale.

    4. Art. 3 alin. (4) din lege:
    (4) Autoritatile administratiei publice locale pot contracta sau garanta imprumuturi interne si/sau externe pe termen scurt, mediu si lung, pentru realizarea de investitii publice de interes local, precum si pentru refinantarea datoriei publice locale, potrivit legii, numai cu avizul Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale; raportarea si inregistrarea datoriei publice locale se fac conform normelor metodologice emise de Ministerul Finantelor Publice.

    Norme metodologice:
    3.4.1. Contractarea si garantarea de imprumuturi pe termen scurt, mediu si lung pentru realizarea de investitii publice de interes local precum si pentru refinantarea datoriei publice locale, de catre autoritatile administratiei publice locale se efectueaza numai cu avizul Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale, si in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta nr. 45/2003 privind finantele publice locale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 108/2004.
    3.4.2. Consiliile locale, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, hotarasc contractarea sau garantarea de imprumuturi, cu votul a cel putin doua treimi din numarul membrilor ce le compun.
    3.4.3. Inregistrarea si raportarea datoriei publice locale se efectueaza conform normelor metodologice emise de Ministerul Finantelor Publice aprobate prin ordin al ministrului.

    5. Art. 4 alin. (1) din lege:
    (1) Rambursarea datoriei publice guvernamentale reprezinta o obligatie neconditionata si irevocabila a statului de plata a capitalului, a dobanzilor si a altor costuri aferente imprumuturilor contractate sau garantate; comisioanele, valoarea discontului, cheltuielile cu plata altor servicii legate de contractarea imprumuturilor de stat precum si cheltuielile aferente serviciilor prestate de agentiile de rating pentru evaluarea riscului de tara vor fi platite din bugetul de stat.

    Norme metodologice:
    4.1.1. Sumele reprezentand ratele de capital, dobanzile, comisioanele si alte costuri aferente datoriei publice guvernamentale, datorate la scadente conform acordurilor sau contractelor de imprumut, constituie serviciul datoriei publice guvernamentale si sunt, potrivit legii, o obligatie neconditionata si irevocabila a statului.
    4.1.2. Rambursarea la scadenta a ratelor de capital aferente datoriei publice guvernamentale se efectueaza:
    - prin amortizarea datoriei publice guvernamentale (diminuarea soldului imprumutului) din sursele constituite conform legii, sau
    - prin refinantarea datoriei publice guvernamentale conform prevederilor legale in vigoare.

    6. Art. 4 alin. (3) din lege:
    (3) In conformitate cu prevederile legale, sursele de plata pentru serviciul datoriei publice guvernamentale sunt, dupa caz, urmatoarele:
    a) disponibilitatile contului curent general al trezoreriei statului;
    b) imprumuturi de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice guvernamentale;
    c) cheltuielile prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat;
    d) sumele incasate de catre institutiile financiare mandatate de Ministerul Finantelor Publice pentru a administra imprumuturile externe contractate de acesta, in numele si in contul statului de la beneficiarii finali de imprumuturi;
    e) sumele incasate de Ministerul Finantelor Publice de la beneficiarii finali ai imprumuturilor, in baza acordurilor de imprumut subsidiar, incheiate in conditiile acordurilor de imprumut intervenite intre statul roman si creditori;
    f) sumele prevazute in bugetele beneficiarilor finali, in baza acordurilor de imprumut subsidiar si a acordurilor de imprumut subsidiar si garantie incheiate intre Ministerul Finantelor Publice, autoritatile administratiei publice locale si agentii economici de sub autoritatea acestora, in conditiile acordurilor de imprumut intervenite intre statul roman si creditori;
    g) sumele prevazute in bugetele agentilor economici care au contractat imprumuturi cu garantia statului;
    h) fondul de risc, pentru situatiile in care sunt executate garantiile emise de Ministerul Finantelor Publice sau in cazul in care beneficiarii finali ai imprumuturilor directe si subimprumutate nu isi onoreaza obligatiile prevazute in acordurile de imprumut subsidiar sau in acordurile de imprumut subsidiar si garantie;
    i) alte surse, in conditiile legii;

    Norme metodologice:
    4.3.1. Disponibilitatile ramase neangajate in contul curent general al trezoreriei statului, dupa finantarea deficitelor bugetare prevazute la art. 7, alin. 1, din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 201/2003, cu modificarile ulterioare, pot fi utilizate in scopurile prevazute la art. 7, alin. 2 din acelasi act normativ.
    4.3.2. Utilizarea altor surse pentru rambursarea datoriei publice guvernamentale se efectueaza in conditiile stabilite prin lege in limita disponibilului inregistrat pe baza extrasului de cont datat cu 2 zile bancare inaintea efectuarii operatiunii.
    Cu sumele incasate si utilizate pentru diminuarea imprumuturilor pentru finantarea si refinantarea deficitului bugetului de stat se diminueaza deficitele din anii precedenti, in ordinea inregistrarii acestora.
    4.3.3. Cheltuielile prevazute in bugetul de stat privind plata serviciului datoriei publice guvernamentale se vor efectua conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1792/2002 si a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 710/2003 privind aprobarea procedurilor privind angajarea, lichidarea ordonantarea si plata cheltuielilor efectuate de Ministerul Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
    4.3.4. Rambursarea la scadenta a ratelor de capital aferente imprumuturilor de stat de pe piata interna, exprimate in valuta, se efectueaza la valoarea determinata pe baza cursului istoric de la data emisiunii. Diferentele de curs valutar nefavorabile reprezinta cheltuieli ale bugetului de stat, iar cele favorabile reprezinta venituri ale bugetului de stat. Dobanzile si celelalte costuri aferente imprumuturilor de stat de pe piata interna exprimate in valuta se platesc conform prevederilor art. 4 din Legea datoriei publice nr. 313/2004 precum si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificari si completari ulterioare.
    4.3.5. Rambursarea imprumuturilor externe contractate direct de stat sau garantate de stat, precum si plata dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente acestor imprumuturi externe, se asigura dupa cum urmeaza:
    1. Pentru imprumuturile externe contractate de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, in vederea finantarii deficitului bugetului de stat si sustinerii balantei de plati si a rezervei valutare, obligatia constituirii resurselor necesare pentru plata la extern a serviciului datoriei publice externe si a efectuarii platilor revine Ministerului Finantelor Publice, care va asigura sumele necesare din urmatoarele surse:
    a. imprumuturi interne si externe pentru refinantarea datoriei publice externe;
    b. imprumuturi din disponibilitatile contului curent general al trezoreriei;
    c. dobanzi incasate pentru disponibilitatile in valuta;
    d. dobanzi aferente imprumuturilor din contravaloare in lei a imprumuturilor externe guvernamentale utilizate la finantarea deficitului bugetar;
    e. sume prevazute in bugetul de stat cu aceasta destinatie;
    2. Pentru imprumuturile externe contractate direct de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice si subimprumutate unor beneficiari finali - agenti economici, pe baza de acord de imprumut subsidiar (AIS) sau acord de imprumut subsidiar si garantie (AISG), in conditiile legii, obligatia constituirii resurselor necesare pentru plata la extern a serviciului datoriei publice externe revine in totalitate beneficiarilor finali, care au obligatia sa asigure prin bugetele proprii necesarul in lei pentru plata integrala a serviciului datoriei publice externe, daca hotararea de Guvern sau legea de ratificare a imprumuturilor nu prevede altfel.
    3. Pentru imprumuturile externe contractate direct de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice (MFP) si subimprumutate unor beneficiari finali - autoritati ale administratiei publice centrale - institutii publice, pe baza de acord de imprumut subsidiar, in conditiile legii, acestia au obligatia sa prevada in bugetele proprii sumele necesare pentru rambursarea creditelor externe si plata de dobanzi si comisioane la creditele externe.
    4. Pentru imprumuturile externe contractate direct de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice si subimprumutate unor beneficiari finali - autoritati ale administratiei publice locale, servicii publice sau agenti economici de subordonare locala obligatia constituirii surselor necesare pentru plata la extern a serviciului datoriei publice externe revine subimprumutatului/beneficiarului final, in conformitate cu prevederile AIS incheiat intre MFP si subimprumutat sau AISG, incheiat intre MFP, subimprumutat si garant.
    5. Pentru imprumuturile externe contractate direct de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice, a caror administrare a fost mandatata unei institutii financiare, pe baza de acorduri de subimprumut, in conditiile legii, obligatia asigurarii surselor necesare pentru plata la extern a serviciului datoriei publice externe revine subimprumutatului/beneficiarului final, in conformitate cu prevederile AIS incheiat intre MFP si subimprumutat/beneficiar final sau AISG, incheiat intre MFP, subimprumutat/beneficiar final si garant.
    6. Prin acordul de imprumut si acordul de imprumut subsidiar se poate stabili ca beneficiarii finali sa achizitioneze de pe piata valutara sumele in valuta necesare pentru plata integrala a serviciului datoriei publice externe direct in contul creditorilor externi sau in conturile comunicate de Ministerul Finantelor Publice, urmand ca acesta sa dispuna efectuarea platii la extern.
    7. In situatia in care beneficiarul final al unui imprumut extern subimprumutat si/sau garantat nu dispune de resurse financiare pentru achitarea obligatiilor de plata la scadenta, conform clauzelor acordului de imprumut subsidiar si/sau garantie, obligatia de plata integrala la extern a serviciului datoriei publice externe revine imprumutatului si se efectueaza din fondul de risc conform art. 15, punctul 6 din lege.
    8. Pentru imprumuturile externe contractate de autoritatile administratiei publice centrale pana la data de 31.12.2004 si garantate de stat, plata serviciului datoriei publice externe se efectueaza de catre fiecare imprumutat, din sumele prevazute anual cu aceasta destinatie in bugetul de stat.
    9. Pentru imprumuturile externe contractate de agentii economici si garantate de stat, plata serviciului datoriei publice externe se efectueaza de catre fiecare garantat din surse proprii sau conform actelor normative de aprobare a garantiei, la termenele si in conditiile acordurilor de imprumut. In situatia in care agentii economici garantati nu dispun de surse proprii de plata la scadenta, Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garant, achita aceste obligatii bancilor finantatoare din fondul de risc, conform art. 15 alin. (4) din lege.
    4.3.6. In cazurile prevazute la pct. 4.3.2.2 - 4.3.2.5, entitatea care efectueaza plata la extern este stabilita prin AIS/AISG.
    Daca prin acordul de imprumut subsidiar sau acordul de imprumut subsidiar si de garantie se stabileste ca platile se fac prin Ministerul Finantelor Publice, subimprumutatul/beneficiarul final va vira Ministerului Finantelor Publice, cu 10 zile lucratoare inainte de scadenta la extern, echivalentul in lei al obligatiei de plata la extern calculat la cursul de schimb valabil la data platii catre MFP, la care se adauga o marja asiguratorie care va acoperi eventuala diferenta de curs valutar pentru perioada dintre data platii catre MFP si data platii la extern daca in AIS/AISG nu se prevede altfel.
    4.3.7. Plata la extern a serviciului datoriei publice prin Ministerul Finantelor Publice se efectueaza de Banca Nationala a Romaniei. Ministerul Finantelor Publice, intocmeste ordinul de schimb valutar pentru cumparare valuta, daca este cazul, si ordinul de plata de valuta pe baza notificarii de plata transmise de finantatorul extern. Ministerul Finantelor Publice vireaza in data scadentei la extern contravaloarea in lei, calculata pe baza cursului valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei, valabil in ziua respectiva. Documentele justificative pentru plata contravalorii in lei a valutei scadente sunt notificarea de plata primita de la finantatorul extern si comunicarea Bancii Nationale a Romaniei privind cursul valutar de cumparare a valutei.
    Documentele necesare pentru plata catre Banca Nationala a Romaniei a contravalorii in lei se intocmesc conform normelor privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor bugetare si a celor specifice trezoreriei statului, dupa caz.
    4.3.8. Ministerul Finantelor Publice, prin directiile specializate cu atributii in domeniul controlului fiscal, urmareste modul in care beneficiarii imprumuturilor externe garantate de stat sau subimprumutate constituie si asigura sursele de rambursare a imprumuturilor si plata a dobanzilor, comisioanelor si/sau a celorlalte costuri aferente imprumuturilor externe respective.

    7. Art. 4 (4) din lege:
    (4) Rambursarea ratelor de capital aferente serviciului datoriei publice guvernamentale directe se face prin refinantarea acestora de catre Ministerul Finantelor Publice.

    Norme metodologice:
    4.4.1. Rambursarea ratelor de capital aferente imprumuturilor din echivalentul in lei al creditelor externe guvernamentale utilizate la finantarea si refinantarea deficitului bugetului de stat se efectueaza prin refinantarea acestora pe baza de imprumuturi de stat.

    8. Art. 6 alin. (6) din lege:
    (6) Titlurile de stat vor fi oferite spre vanzare sub conditia ca oferta sa includa cel putin urmatoarele elemente:
    a) denumirea, data emisiunii si valoarea titlurilor de stat oferite;
    b) forma imprumutului de stat reprezentat prin titlurile aferente - cu discont sau purtator de dobanda;
    c) rata dobanzii, metoda de calcul si datele la care se plateste dobanda, daca este cazul;
    d) data scadentei si optiunile incorporate, daca este cazul.

    Norme metodologice:
    6.6.1. In cazul titlurilor de stat emise pe piata interna interbancara seria se stabileste in conformitate cu prevederile Conventiei incheiate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) cu Societatea Nationala de Compensare, Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare S.A. (SNCDD). MFP este autorizat sa plateasca SNCDD-ului serviciul de alocare a codurilor ISIN.
    6.6.2. Daca in prospectul de emisiune pe piata interna la titlurilor de stat nu se prevede altfel, formulele de baza utilizate sunt:
    a) pentru titluri de stat pe termen scurt cu discont - certificate de trezorerie cu discont

    P = 1 - (d * r) / 360

    Y = r / P

    in care:
    P = pretul titlului cu discont exprimat cu sase zecimale
    d = numar de zile pana la scadenta
    r = rata discontului (exprimata cu doua zecimale)
    Y = randamentul (rata dobanzii) exprimat cu doua zecimale

    b) pentru titluri de stat pe termen scurt cu dobanda - certificate de trezorerie cu dobanda

                   z
    D = VN * d * -----
                  360

    unde:
    D = dobanda (cuponul)
    VN = valoare nominala totala
    d = rata dobanzii (exprimata cu doua zecimale)
    z = numar de zile pentru care se calculeaza dobanda

    c) pentru titluri de stat pe termen mediu si lung cu dobanda - obligatiuni de stat cu dobanda fixa

                       z
    D = VN * d * -------------
                  365 sau 366

    unde:
    D = dobanda (cuponul)
    VN = valoare nominala totala
    d = rata dobanzii (exprimata cu doua zecimale)
    z = numar de zile pentru care se calculeaza dobanda
    366 = zile pentru an bisect

    In cazul in obligatiunilor de stat emise in baza legilor speciale (emisiuni dedicate), in care perioada de detinere a obligatiunii de stat pentru care se datoreaza dobanda (trimestru, semestru sau an) nu depaseste anul calendaristic, dar plata se efectueaza in cursul anului calendaristic urmator, in formula de calcul a dobanzii la numitor se va utiliza numarul de zile al anului calendaristic pentru care se datoreaza si se calculeaza dobanda.
    In cazul obligatiunilor de stat (emisiuni standard) in care perioada de detinere a obligatiunii de stat pentru care se datoreaza dobanda excede anul calendaristic iar plata se efectueaza in anul calendaristic urmator, in formula de calcul a dobanzii la numitor se utilizeaza numarul de zile al anului calendaristic in care se efectueaza plata cuponului.
    d) pentru obligatiunile de stat pe termen mediu si lung cu dobanda indexata cu indicele preturilor de consum

                   z
    D = VN * d * ------
                  365

    unde:
    D = dobanda (cuponul)
    VN = valoare nominala totala
    z = numar de zile pentru care se calculeaza dobanda
    d = rata dobanzii, exprimata procentual cu sase zecimale, pentru fiecare perioada de calcul a cuponului, calculata ca produs anualizat (P) al celor 6 indici ai preturilor de consum lunari publicati de catre Institutul National de Statistica plus o marja M care se va determina pentru fiecare perioada dupa formula:

         365
    d = ----- [P (IPCi / 100) - 1] x 100 + M
          z

    unde:
    i = indici precizati in prospectul de emisiune a titlurilor de stat, in functie de data de plata a cuponului de dobanda
    IPCi = indicele lunar al preturilor de consum publicat de Institutul National de Statistica; va fi luat in considerare indicele lunar, indiferent de data din luna la care are loc emisiunea.
    M = marja, exprimata procentual, reprezinta elementul in functie de care se va face clasificarea ofertelor.
    In vederea alinierii la standardele recunoscute, potrivit conventiilor ISMA (International securities Market Association), Ministerul Finantelor Publice poate opta si pentru utilizarea altor formule de calcul ale discontului sau ale dobanzii.

    9. Art. 6 alin. (7) din lege:
    (7) In luna decembrie a fiecarui an Ministerul Finantelor Publice va anunta programul de emisiune al titlurilor de stat pe piata interna si externa pentru anul urmator. Acest program poate fi modificat in cursul anului, in functie de evolutiile pietelor financiare;

    Norme metodologice:
    6.7.1. In luna decembrie a fiecarui an, Ministerul Finantelor Publice va elabora si anunta programul de emisiuni de titluri de stat pe piata interna si externa pentru anul urmator, structurate pe instrumente de datorie si scadente.
    Acest program se actualizeaza si detaliaza prin prospectele de emisiune a titlurilor de stat ce urmeaza a fi lansate in luna urmatoare.

    10. Art. 7 din lege:
    Guvernul este autorizat sa contracteze datorie publica guvernamentala directa numai prin Ministerul Finantelor Publice, folosind instrumentele prevazute la art. 5, lit. a), b), c) si d), fara a se limita la acestea.

    Norme metodologice:
    7.1. Modalitatea de contractare a datoriei publice interne prin certificate de trezorerie adresate populatiei emise prin unitatile de trezorerie se stabileste prin norme metodologice aprobate prin Ordin al ministrului finantelor publice.
    Emisiunile de titluri de stat in lei si in valuta lansate pe piata interbancara se deruleaza in conformitate cu prevederile Conventiei incheiate de Ministerul Finantelor Publice cu agentul desemnat si cu cele ale Regulamentului privind operatiunile cu titluri de stat emise in forma dematerializata.
    7.2. Contractarea datoriei publice in baza legilor speciale se efectueaza prin emisiunea de titluri de stat ale caror caracteristici sunt prevazute in legea speciala. Ministerul Finantelor Publice incheie conventii de imprumut cu detinatorii titlurilor de stat desemnati prin legea speciala.
    7.3. Etapele procesului de derulare a unei emisiuni de obligatiuni suverane pe pietele internationale de capital sunt urmatoarele:
    1. fundamentarea alegerii unui imprumut extern prin lansarea unei emisiuni de obligatiuni pe pietele externe de capital ca instrument de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice, precum si a caracteristicilor generale ale imprumutului ce urmeaza a fi contractat (suma, scadenta, moneda);
    2. transmiterea cererilor de oferta catre institutiile financiare selectionate, cu mentionarea sumei, scadentei, monedei si a altor caracteristici specifice imprumutului care se intentioneaza a fi contractat prin emisiune de obligatiuni, precum si a termenului limita pana la care pot fi transmise cererile de oferta;
    3. analizarea ofertelor primite in termenul specificat in cererile de oferta de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice si intocmirea "listei scurte" care va cuprinde institutiile financiare cu ofertele cele mai avantajoase din punct de vedere al costurilor precum si al capabilitatilor de realizare a tranzactiei in termenii propusi;
    4. prezentarea "listei scurte" in urmatoarea sedinta de Guvern, cu fundamentarea motivelor care au stat la baza realizarii selectiei intermediare;
    5. organizarea de intrevederi cu institutiile financiare selectate in "lista scurta" pentru actualizarea si eventuala imbunatatire a ofertelor depuse anterior;
    6. analizarea ofertelor rezultate si intocmirea clasamentului de catre Unitatea de Management a Trezoreriei Statului, ca directie de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice, avandu-se in vedere urmatoarele: strategia propusa, costurile estimate la momentul remiterii ofertelor catre Ministerul Finantelor Publice, capacitatea de distributie, forta de vanzari, si, nu in ultimul rand, angajamentul fata de Romania);
    7. Publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de Guvern privind contractarea unui imprumut extern sub forma unei emisiuni de obligatiuni pe pietele externe de capital. In hotararea de Guvern vor fi precizati administratorii desemnati ai tranzactiei, suma emisiunii, scadenta imprumutului obligatar precum si alte elemente de baza ale tranzactiei, cu exceptia celor care depind de evolutia conditiilor de piata si care se pot modifica pana la momentul lansarii emisiunii de obligatiuni;
    8. Desemnarea administratorilor de plasament prin semnarea scrisorii de mandat de catre reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si cei ai institutiilor financiare; in scrisoarea de mandat se vor preciza responsabilitatile si obligatiile administratorilor, mentionandu-se cel putin comisionul de administrare al tranzactiei precum si alte cheltuieli aferente emisiunii ce pot reveni Ministerului Finantelor Publice;
    9. In paralel cu procesul de selectie a administratorilor de plasament se realizeaza si procesul de selectie a firmei/firmelor de consultanta juridica care vor analiza si definitiva documentele aferente emisiunii de obligatiuni, respectandu-se conditiile legale in vigoare. In alegerea firmei/firmelor de consultanta juridica se vor avea in vedere atat costurile cuantificate de aceasta/acestea cat si operativitatea in indeplinirea sarcinilor care le revin, elemente ce vor aparea in oferta/ofertele acestora la solicitarea Ministerului Finantelor Publice;
    10. Derularea procesului de due-diligence (colectarea datelor si informatiilor necesare actualizarii prospectului de emisiune de la institutiile corespunzatoare, desfasurarea programului de intalniri) necesar elaborarii prospectului de emisiune;
    11. Analiza, negocierea si insusirea documentelor aferente tranzactiei (acordul de subscriere, prospectul de emisiune, contractul de agent fiscal, nota globala temporara si permanenta, nota definitiva, certificatul de acuratete al emitentului, scrisoarea de numire a agentului de proces, instructiuni catre depozitar, sau alte documente dupa caz) elaborate impreuna cu firmele de consultanta juridica si administratorii de plasament;
    12. Agrearea agendei de semnare a documentelor si de inchidere a tranzactiei de catre parti si depunerea proiectului de prospect de emisiune la Bursa de Valori;
    13. Stabilirea unei strategii privind marketingul emisiunii impreuna cu administratorii de plasament (elaborarea de prezentari de tara necesare in scopul organizarii unor intalniri cu investitorii, conferinte telefonice, videoconferinte, road-show in centre financiare internationale recomandate de administratori);
    14. Stabilirea de catre administrator(i) a structurii sindicatului de banci care ar putea participa la subscrierea si plasarea imprumutului si cotele alocate acestora;
    15. Prin negociere cu sindicatul de investitori administratorul(ii) va(vor) determina pretul de lansare a emisiunii si va(vor) lansa emisiunea de titluri de stat, dupa agreerea caracteristicilor financiare (cupon, randament, pret - elemente ce sunt determinate de conjunctura pietei pe perioada de ofertare) de catre Ministerul Finantelor Publice;
    16. Semnarea documentelor aferente emisiunii, de inchidere a acesteia si virarea sumei emisiunii in contul Ministerului Finantelor Publice;
    17. Dupa virarea sumei rezultate din emisiunea de obligatiuni in contul Ministerului Finantelor Publice, suma obtinuta va fi reintregita, dupa caz, cu valoarea comisionului de administrare a tranzactiei si a altor cheltuieli aferente emisiunii (cheltuieli cu avocatii, cheltuieli cu marketingul emisiunii etc.) la care se adauga discontul in cazul in care obligatiunile au fost lansate cu discont;
    18. Reintregirea sumei emisiunii se va face din bugetul de stat, aceasta operatiune fiind incadrata ca o cheltuiala ocazionata cu emisiunea si plasarea titlurilor de stat;
    Tranzactionarea pe piata secundara internationala de capital a titlurilor de stat emise si mentinerea de catre administratori a unei piete active si lichide pentru aceste titluri, atat in perioada de post-lansare cat si dupa aceea, pana la rascumpararea integrala a acestora.
    7.4. Contractarea de imprumuturi de stat externe de la banci sau alte institutii de credit, persoane juridice nerezidente in Romania
    Angajarea imprumuturilor de stat externe de la banci sau alte institutii de credit, persoane juridice nerezidente in Romania se face numai cu respectarea stricta a destinatiilor prevazute de lege si prevazute la art. 3 alin. (1).
    Imprumuturile externe contractate direct de stat de la banci comerciale, alte institutii de credit, persoane juridice romane sau straine, pot avea ca sursa de rambursare bugetul de stat, sau, dupa caz, bugetul local, si sursele proprii ale agentului economic, beneficiar final al imprumutului extern.
    7.4.1. Procedura de contractare a imprumuturilor de stat externe de la institutii financiare internationale (IFI)
    A. In vederea contractarii unor imprumuturi de stat externe de la IFI in baza unui act juridic care este guvernat de dreptul international public (institutiile grupului Bancii Mondiale, Fondul Monetar International, Fondul International pentru Dezvoltare Agricola, si altele asemenea), sau de legea tarii finantatorului extern (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, si altele asemenea), ai caror beneficiari sunt autoritatile publice centrale, institutii publice sau agenti economici coordonati de acestea, cu rambursare de la bugetul de stat, se vor parcurge urmatoarele etape:
    1. MFP, impreuna cu ministerul ordonator principal de credite, precum si alte institutii participante in cadrul negocierii (reprezentanti ai beneficiarului final al imprumutului extern) prezinta spre aprobare Guvernului un Memorandum cu tema: Acord de principiu privind contractarea imprumutului de la institutia financiara internationala si aprobarea mandatului de negociere. La avizare, precum si la aprobare de catre Guvern se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 590/2003 privind tratatele. Documentatia necesara elaborarii si promovarii acestui Memorandum cuprinde:
    - Avizul ordonatorului principal de credite privind necesitatea si oportunitatea realizarii proiectului de investitii finantat integral sau in completare din imprumuturi externe contractate de stat si de insusire a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finantare ale respectivului proiect;
    - Scrisoare de sustinere a proiectului din partea ministerului coordonator, in baza strategiei sectoriale, eventual aprobate de Guvern, care sa prezinte destinatia, necesitatea si oportunitatea imprumutului extern; angajamentul ordonatorului principal de credite de a sustine incadrarea sumelor imprumutului extern propus in limitele intrarilor de credit extern alocate anual prin Legea bugetului de stat;
    - Documentul de evaluare a proiectului intocmit de IFI, dupa caz.
    - Mandatul, care va contine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finantator, precum si propunerile de negociere.
    - Scrisoare de la finantatorul extern cu privire la planificarea aprobarii imprumutului in consiliul de directori al finantatorului, sau alt document care sa ateste interesul IFI in finantarea Proiectului.
    De asemenea la elaborarea Memorandumului mai sus mentionat, MFP prin directiile de specialitate urmareste:
    - Incadrarea imprumutului pentru finantarea proiectului de investitii in Plafonul de indatorare, subplafonul corespunzator;
    - Incadrarea sumelor imprumutului in limita intrarilor de credite externe aferente ministerului beneficiar;
    - Existenta proiectului propus in Programul anual de achizitii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.
    2. Negocierea imprumutului extern se va tine in conformitate cu mandatul aprobat. In cazul in care acordul de imprumut va fi negociat intre parti in mod direct, minuta negocierii va fi semnata de conducatorul delegatiei romane si reprezentantul MFP, in calitate de reprezentant al imprumutatului.
    3. Dupa negocierea imprumutului extern, MFP, prin directia de specialitate, initiaza un Memorandum pentru aprobarea raportului de negociere si aprobarea acordarii deplinelor puteri in vederea semnarii acordului de imprumut/contractului de finantare extern; planificarea aprobarii imprumuturilor externe in Consiliul directorilor al finantatorului/alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovarii acestui Memorandum, dupa caz.
    4. Dupa aprobarea Memorandumului mentionat la pct. 3 se va proceda la notificarea finantatorului extern de catre Ministerul Finantelor Publice, prin directia de specialitate, asupra aprobarii rezultatelor negocierii de catre Guvernul Romaniei, in cazul in care aceasta este solicitata de IFI;
    5. In baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe se va proceda la semnarea acordului de imprumut de catre reprezentantul autorizat al Romaniei.
    6. Acordul de imprumut astfel semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispozitiile legale in vigoare; (ii) aprobat prin hotarare de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispozitiile legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finantele publice, finantele publice locale etc. MFP si ministerul beneficiar/ministerul de externe vor initia si promova proiectul de lege de ratificare/hotarare de Guvern de aprobare a acordului de imprumut. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/incadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzactiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de imprumut sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentatiei si autorizarea se va asigura de catre o firma specializata autorizata, angajata in conditiile legii de MFP sau beneficiarul imprumutului extern.
    7. Pe baza aprobarii legii de ratificare/hotararii de Guvern de aprobare si publicarii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul incheie un Acord de Imprumut Subsidiar (modelul de AIS este prevazut in anexa nr. 1 la prezentele norme), prin care MFP transfera partial sau total obligatiile preluate de stat de la finantatorul extern. Semnarea AIS are loc la nivel de secretari de stat coordonatori, sau ministri, dupa caz, fiind in prealabil avizat de catre directiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv si delegat.
    8. In vederea intrarii in efectivitate a Acordului de imprumut se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in conditiile stabilite cu finantatorul extern), precum si a celorlalte documente solicitate de finantatorul extern.
    Procedura de contractare a unui imprumut de stat extern, prevazuta in cadrul paragrafelor 1 - 8 de mai sus se va utiliza si in cazul in care imprumutul de stat extern este contractat de la alte entitati internationale in masura compatibilitatii legislatiei aplicabile.
    B. In vederea contractarii unor imprumuturi de stat externe de la IFI in baza unui act juridic care este guvernat de dreptul international public, sau de legea tarii finantatorului extern, ai caror beneficiari sunt agenti economici, iar rambursarea se asigura din surse proprii ale agentilor subimprumutati, se vor parcurge urmatoarele etape:
    1. MFP, ministerul coordonator si beneficiarul initiaza un Memorandum catre Guvern pentru acord de principiu privind incheierea Acordului de imprumut cu IFI. Documentatia necesara elaborarii si promovarii acestui Memorandum cuprinde:
    - Hotarare de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investitiei, indiferent daca este o investitie noua sau curenta; in cazul in care proiectarea este cuprinsa in imprumutul extern, dupa contractarea imprumutului si finalizarea studiilor de fezabilitate, va fi initiat un proiect de hotarare de guvern de catre ministerul coordonator al sectorului economic in care activeaza beneficiarul pentru obiectivul de investitii finantat din imprumutul extern;
    - Document de sustinere a proiectului din partea ministerului coordonator al sectorului economic in care activeaza agentul economic solicitant, in baza strategiei sectoriale, aprobate de Guvern, dupa caz;
    - Document de evaluare a proiectului, dupa caz;
    - Copie a notificarii proiectului catre Consiliul Concurentei.
    2. Pe baza acordului de principiu aprobat de Guvern, MFP transmite Eximbank solicitare scrisa pentru a incepe analiza agentului economic si avizarea solicitarii de credit a beneficiarului.
    3. In cazul avizului favorabil al Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior (denumit in continuare CIGCCE) si al Consiliului Concurentei, MFP elaboreaza Memorandum pentru aprobarea notei mandat de negociere a Acordului de imprumut cu IFI.
    - Mandatul, care va contine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finantator, precum si propunerile de negociere.
    4. Negocierea imprumutului extern se va tine in conformitate cu mandatul aprobat, iar minuta negocierii va fi semnata de conducatorul delegatiei romane si reprezentantul MFP, in calitate de reprezentant al imprumutatului.
    5. Memorandum pentru aprobarea rezultatelor negocierii si aprobarea acordarii deplinelor puteri in vederea semnarii Acordului de imprumut - initiat de MFP, directia de specialitate; planificarea aprobarii imprumuturilor externe in Consiliul directorilor al finantatorului/alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovarii acestui Memorandum, dupa caz.
    6. Notificarea finantatorului extern de catre Ministerul Finantelor Publice, prin directia de specialitate, asupra aprobarii rezultatelor negocierii de catre Guvernul Romaniei;
    7. Semnarea acordului de imprumut de catre reprezentantul autorizat al Romaniei, pe baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe si a vizelor directiei de specialitate si juridice.
    8. Acordul de imprumut astfel semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispozitiile legale in vigoare; (ii) aprobat prin hotarare de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispozitiile legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finantele publice, finantele publice locale etc. MFP si ministerul beneficiar/ministerul de externe vor initia si promova proiectul de lege de ratificare/Hotarare de Guvern de aprobare a acordului de imprumut. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/incadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzactiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de imprumut sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentatiei si autorizarea se va asigura de catre o firma specializata autorizata, angajata in conditiile legii de MFP sau beneficiarul imprumutului extern.
    9. Pe baza aprobarii legii de ratificare/hotarare de Guvern de aprobare si publicarii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul incheie un Acord de Imprumut Subsidiar (modelul este prevazut in anexa nr. 1 la prezentele norme), prin care MFP transfera acestuia partial sau total obligatiile preluate de stat de la finantatorul extern. Semnarea AIS are loc la nivel de secretari de stat coordonatori, sau ministri, dupa caz, fiind in prealabil avizat de catre directiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv si delegat.
    10. In vederea intrarii in efectivitate a Acordului de imprumut se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in conditiile stabilite cu finantatorul extern), precum si a celorlalte documente solicitate de finantatorul extern.
    Procedura de contractare a unui imprumut de stat extern, prevazuta in cadrul paragrafelor 1 - 10 de mai sus se va utiliza si in cazul in care imprumutul de stat extern este contractat de la alte entitati internationale in masura compatibilitatii legislatiei aplicabile.
    C. La contractarea imprumuturilor de stat externe prin acte juridice guvernate de dreptul international public sau guvernate de legea tarii finantatorului (definite contracte de stat prin Legea nr. 590/2003 privind tratatele), dupa caz, ai caror beneficiari finali sunt autoritati ale administratiei publice locale sau servicii publice sau agenti economici de subordonare locala, se parcurg urmatoarele etape:
    1. autoritatea administratiei publice locale, in calitate de beneficiar final sau garant al unui imprumut extern, adopta hotararea de aprobare privind necesitatea si oportunitatea realizarii proiectului de investitii finantat integral sau in completare din imprumuturi externe contractate de stat si de insudire a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finantare ale respectivului proiect;
    2. autoritatea administratiei publice locale, in calitate de beneficiar final sau garant al unui imprumut extern, adopta hotararea de aprobare a contractarii/garantarii imprumutului, cu precizarea valorii acestuia si a finantatorului extern, a platii serviciului datoriei publice aferent imprumutului din bugetul local sau din sursele proprii ale agentului economic de subordonare locala, dupa caz, precum si a platii oricaror impozite si taxe aferente realizarii investitiei. In cazul contractarii imprumutului de catre agentul economic de subordonare locala, consiliul de administratie sau alt organ de conducere al acestuia adopta hotararea privind realizarea investitiei, contractarea imprumutului cu precizarea valorii acestuia si a finantatorului extern, plata din surse proprii a serviciului anual al datoriei aferent imprumutului si a oricaror impozite si taxe aferente realizarii investitiei;
    3. beneficiarul final al imprumutului obtine avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale, in cazul rambursarii sau garantarii rambursarii imprumutului din bugetul local, sau al CIGCCE, in cazul rambursarii imprumutului din sursele proprii ale agentului economic de subordonare locala;
    4. beneficiarul final al imprumutului obtine avizul favorabil al Consiliului Concurentei privind finantarea obiectivului de investitii din imprumut extern contractat direct de stat;
    5. pe baza documentelor mentionate la punctele 1, 2, 3 si 4, MFP si ministerul avand ca atributie indrumarea si sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale impreuna cu ordonatorul principal de credite al bugetului local initiaza un Memorandum catre Guvern pentru emiterea acordului de principiu privind contractarea imprumutului de la institutia financiara internationala sau de la alt creditor;
    6. ordonatorul principal de credite al bugetului local si ministerul avand ca atributie indrumarea si sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale initiaza si promoveaza un proiect de hotarare a Guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii, indiferent daca este o investitie noua sau una in continuare;
    7. MFP initiaza un Memorandum catre Guvern pentru aprobarea mandatului de negociere a acordului de imprumut cu institutia financiara internationala sau cu alt creditor. La avizarea, precum si la aprobarea de catre Guvern, se aplica in mod corespunzator dispozitiile Legii nr. 590/2003 privind tratatele. Documentatia necesara elaborarii si promovarii acestui Memorandum cuprinde:
    - hotararea Guvernului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii;
    - incadrarea valorii imprumutului in plafonul anual de indatorare publica externa a Romaniei;
    - avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale sau al CIGCCE, dupa caz;
    - decizia Consiliului Concurentei;
    - mandatul, care va contine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finantator, precum si propunerile de negociere;
    8. dupa negocierea de catre MFP a imprumutului extern in limitele mandatului aprobat, MFP prin directia de specialitate initiaza Memorandumul pentru aprobarea rezultatelor negocierii si aprobarea acordarii deplinelor puteri in vederea semnarii imprumutului extern; planificarea aprobarii imprumuturilor externe in Consiliul directorilor al finantatorului sau alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovarii acestui Memorandum, dupa caz;
    9. MFP comunica finantatorului extern rezultatul negocierii, aprobat de Guvern;
    10. reprezentantul autorizat al Romaniei semneaza acordul de imprumut, pe baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe si dupa avizarea prealabila a proiectului acordului de imprumut de catre directiile de specialitate din minister, inclusiv cea juridica;
    11. Acordul de imprumut astfel semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispozitiile legale in vigoare; (ii) aprobat prin hotarare de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispozitiilor legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finantele publice, finantele publice locale etc. MFP si ministerul beneficiar/ministerul de externe vor initia si promova proiectul de lege de ratificare/hotarare de Guvern de aprobare a acordului de imprumut. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/incadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzactiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de imprumut sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentatiei si autorizarea se va asigura de catre o firma specializata autorizata, angajata in conditiile legii de MFP sau beneficiarul imprumutului extern.
    12. Pe baza adoptarii legii de ratificare/hotararii de Guvern de aprobare si publicarii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul incheie un Acord de Imprumut Subsidiar (modelul este prevazut in anexa nr. 1 din prezentele norme), prin care MFP transfera partial sau total obligatiile preluate de stat de la finantatorul extern. Semnarea AIS are loc la nivel de secretari de stat coordonatori, sau ministri, dupa caz, fiind in prealabil avizat de catre directiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv si delegat.
    13. In vederea intrarii in efectivitate a Acordului de imprumut se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in conditiile stabilite cu finantatorul extern), precum si a celorlalte documente solicitate de finantatorul extern.
    Procedura de contractare a unui imprumut extern direct, prevazuta in cadrul paragrafelor 1 - 13 de mai sus se va utiliza si in cazul in care imprumutul de stat extern este contractat de la alte entitati internationale in masura compatibilitatii legislatiei aplicabile.
    7.4.2. Procedura de contractare a imprumuturilor de stat externe de la banci comerciale, cu rambursare de la bugetul de stat.
    I. Etapele procesului de contractare a imprumuturilor de stat de la banci comerciale sunt urmatoarele:
    1. fundamentarea deciziei de contractare a unui imprumut de pe pietele financiare ca instrument: (i) de finantare a deficitului bugetar, (ii) de refinantare a datoriei publice, (iii) de finantare a unei investitii/achizitii pentru un ordonator principal de credite; descrierea caracteristicilor generale ale imprumutului ce urmeaza a fi contractat (suma, scadenta, moneda);
    2. transmiterea cererilor de oferta catre institutii financiare eligibile, cu mentionarea sumei, scadentei, monedei si a altor caracteristici specifice imprumutului care se intentioneaza a fi contractat, precum si a termenului limita pana la care pot fi transmise ofertele;
    3. analiza ofertelor primite in termenul specificat in cererile de oferta de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice si intocmirea listei scurte care va cuprinde institutiile financiare cu ofertele cele mai avantajoase din punct de vedere al costurilor precum si al capacitatii de realizare a tranzactiei in termenii propusi;
    4. organizarea unor intalniri de departajare cu institutiile financiare selectate in lista scurta pentru actualizarea si eventuala imbunatatire a ofertelor depuse initial;
    5. analiza ofertelor rezultate si intocmirea clasamentului de catre directia de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice, avandu-se in vedere cel putin urmatoarele: costurile estimate la momentul remiterii ofertelor catre Ministerul Finantelor Publice, capacitatea de administrare si derulare a tranzactiei;
    6. promovarea hotararii Guvernului privind contractarea imprumutului in valuta de pe pietele financiare. In hotararea de Guvern va fi precizat administratorul desemnat al tranzactiei, suma creditului, scadenta, precum si alte elemente de baza ale tranzactiei, cu exceptia celor care depind de evolutia conditiilor de piata si care se pot modifica pana la momentul contractarii imprumutului;
    7. Desemnarea administratorului tranzactiei prin semnarea scrisorii de mandat in favoarea administratorului aprobat prin hotarare de Guvern; in scrisoarea de mandat se vor preciza responsabilitatile si obligatiile administratorului;
    8. In paralel cu procesul de selectie a administratorului tranzactiei, daca este cazul, se realizeaza si procesul de selectie a firmei/firmelor de consultanta juridica, ce urmeaza sa analizeze si definitiveze documentele aferente tranzactiei, respectandu-se conditiile legale in vigoare. In alegerea firmei/firmelor de consultanta juridica se vor avea in vedere atat costurile cuantificate de aceasta/acestea cat si operativitatea in indeplinirea sarcinilor care le revin, elemente ce vor aparea in oferta/ofertele acestora la solicitarea Ministerului Finantelor Publice;
    9. Semnarea documentelor aferente tranzactiei si virarea sumei imprumutului in contul Ministerului Finantelor Publice, sau incheierea acordului de imprumut subsidiar cu ordonatorul principal de credite, dupa caz.
    II. In cazul in care imprumutul de stat de la banci comerciale este instrument de finantare a unui program de achizitii/investitii propriu unui ordonator principal de credite, la cele stabilite mai sus, se adauga urmatoarele etape:
    Pentru fundamentarea contractarii imprumutului direct de la banci comerciale, ordonatorul principal de credite solicitant va prezenta MFP urmatorul set de documente:
    (i) solicitarea de finantare sub semnatura ordonatorului;
    (ii) avizul ordonatorului principal de credite privind necesitatea si oportunitatea realizarii proiectului de investitii finantat integral sau in completare din imprumuturi externe contractate de stat si de insusire a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finantare ale respectivului proiect si
    (iii) proiectul propus sa faca parte din strategia de dezvoltare a sectorului, pe baza sustinerii de catre ordonatorul principal de credite beneficiar, sub semnatura ministrului de resort sau a secretarului de stat coordonator.
    (iv) contractul comercial pe care il propune la finantare sa fie inscris in Programul anual de achizitii al ordonatorului principal de credite, in conformitate cu legislatia aplicabila in vigoare;
    Pe baza celor de mai sus, MFP prin directiile de specialitate, urmareste:
    1. Incadrarea creditului solicitat in plafonul de indatorare, subplafonul corespunzator;
    2. Incadrarea sumelor creditului in limita intrarilor de credite externe aferente ordonatorului principal de credit beneficiar;
    3. Pe baza deciziei aprobate in functie de cele de mai sus (I.1.iii), MFP, sub semnatura secretarului de stat coordonator, lanseaza cererea de oferta, care cuprinde obiectivele generale ale proiectului de finantat, valoarea totala, valuta solicitata, perioada de realizare. Se solicita o oferta indicativa de costuri, in principal comisioanele solicitate de banca si rata dobanzii, cu variante de rata fixa si variabila. Cererea de oferta va fi avizata si de ministerul coordonator al activitatii beneficiarului.
    4. MFP prin directia de specialitate, constituie comisia de selectie, in care va participa un reprezentant al ordonatorului principal de credite solicitant, care analizeaza ofertele primite si stabileste lista scurta cu cele mai eficiente oferte, in conformitate cu prevederile de la punctele 2 - 9 de mai sus;
    5. acordul de imprumut va fi semnat, conditionat de semnarea prealabila a acordului de imprumut subsidiar intre MFP si Ordonatorul principal de credite beneficiar (modelul de AIS este prevazut in anexa nr. 1 la prezentele norme si poate fi modificat in urma negocierilor).

    11. Art. 8 alin. (2) din lege:
    (2) Subimprumutarea imprumuturilor contractate de Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice in numele statului, beneficiarilor finali, se face pe baza unor acorduri de imprumut subsidiar incheiate intre Ministerul Finantelor Publice si acestia sau, dupa caz, in baza unor acorduri de imprumut subsidiar si garantie, incheiate intre Ministerul Finantelor Publice, pe de o parte, autoritatile administratiei publice locale coordonatoare ale activitatii beneficiarilor finali si, dupa caz, garante ale sumelor subimprumutate acestora si beneficiarii finali ai imprumutului, pe de alta parte.

    Norme metodologice:
    8.2.1. Modelul de Acord de imprumut subsidiar pentru imprumuturile externe contractate direct de stat, prin Ministerul Finantelor Publice, pe care sa le subimprumute unor beneficiari finali, este prevazut in anexa nr. 1 la prezentele norme.
    8.2.2. Modelul de Acord de imprumut subsidiar este supus modificarilor prin negociere cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

    12. Art. 9 din lege:
    (1) Ministerul Finantelor Publice, in numele statului roman si in baza prevederilor din acordurile de imprumut si din acordurile de imprumut subsidiar, poate mandata o institutie financiara sa administreze imprumuturi externe, in conditiile stabilite prin acordul de administrare. Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa plateasca in schimbul acestui serviciu un comision de administrare.

    Norme metodologice:
    9.1.1. Selectia institutiei financiare se face in conformitate cu proceduri de achizitie convenite cu finantatorul extern.

    13. Art. 10 alin. (1) din lege:
    (1) Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa emita garantii de stat pentru imprumuturi contractate de orice agent economic sau autoritate a administratiei publice, desemnate prin hotarare a Guvernului, pentru care se prevede ca rambursarea imprumutului garantat de stat sa se faca din surse proprii, fara a afecta bugetul general consolidat, sau, in cazul garantiilor acordate autoritatilor administratiei publice locale, se prevede ca rambursarea imprumutului garantat de stat sa se faca din surse ale bugetelor locale, numai cu avizul Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior, respectiv a Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale, precum si in conditiile impuse de alte legi speciale.

    Norme metodologice:
    10.1.1. Valoarea ramasa a HG-urilor emise pana la 31 decembrie 2004 inclusiv, de autorizare a unor ordonatori de credite de a contracta si a MFP de a garanta sume pentru realizarea unor programe de achizitii sau investitii, pentru care nu s-au emis scrisori de garantie, daca mai este necesar si solicitat de ordonatorul de credite, va fi finantat, incepand cu 1 ianuarie 2005, fie prin sume alocate de la bugetul de stat, fie in conditiile Legii datoriei publice nr. 313/2004, fie prin alte modalitati, dupa cum va fi stabilit prin hotarare de Guvern.

    14. Art. 11 din lege:
    (1) Emiterea garantiilor de stat este conditionata de acceptarea de catre Ministerul Finantelor Publice a clauzelor cuprinse in contractele de imprumut incheiate intre potentialul beneficiar al garantiei si institutiile creditoare, precum si de avizul Comitetului Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior sau a Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale, dupa caz.
    (2) Intre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garant, si beneficiarul garantiei, se incheie o conventie in care sunt stipulate drepturile si obligatiile partilor semnatare, inclusiv cele referitoare la plata comisionului de risc.
    (3) Ministerul Finantelor Publice emite, in favoarea institutiei creditoare, scrisoarea de garantie, in care se specifica termenii si conditiile in care se acorda garantia.
    (4) Procedura emiterii garantiilor de stat se va stabili prin norme elaborate de Ministerul Finantelor Publice si aprobate de Guvern.
    (5) Pot fi acordate garantii de stat si in baza prevederilor unor legi speciale.

    Norme metodologice:
    11.1. Orice agent economic sau autoritate a administratiei publice locale, care se incadreaza in prevederile art. 10 alin. (1) din lege poate beneficia de garantia statului, prin Ministerul Finantelor Publice, pentru imprumuturi externe contractate in scopul finantarii unor proiecte sau activitati prioritare pentru economia Romaniei, care sunt stabilite, pentru fiecare caz in parte, prin hotarare a Guvernului.
    11.2. Procedura emiterii garantiilor de stat pentru imprumuturi contractate de agenti economici
    A. In vederea contractarii de catre agenti economici, de la banci comerciale a unui imprumut cu garantia statului, se vor parcurge urmatoarele etape:
    1. Aprobarea hotararii de Guvern de autorizare a contractarii si garantarii creditului. Pentru avizarea proiectului de hotarare de Guvern, solicitantul de garantie de stat prezinta MFP, directiei de specialitate, urmatoarele:
    - Hotararea Guvernului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finantare ale respectivului proiect;
    - Scrisoare de sustinere din partea ministerului coordonator in sectorul de activitate respectiv, si in masura existentei unei strategii sectoriale, incadrarea proiectului respectiv in realizarea acesteia;
    - Copie dupa notificarea proiectului catre Consiliul Concurentei.
    MFP prin directia de specialitate, analizeaza incadrarea imprumutului in plafonul datoriei publice, aprobat pentru anul respectiv.
    2. Pe baza hotararii de Guvern prevazuta la pct. (1) si publicarii sale in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor Publice transmite Avizul de principiu catre secretariatul tehnic al CIGCCE in vederea efectuarii analizei proiectului de catre Eximbank Romania. Ministerul Finantelor Publice, prin directia de specialitate, transmite avizul de principiu in acelasi timp catre Eximbank si solicitantul garantiei de stat;
    3. Agentul economic transmite secretariatului tehnic al CIGCCE o cerere oficiala de luare in analiza, insotita de documentatii si fundamentari, in stricta concordanta cu cerintele si cu procedurile de analiza ale Eximbank Romania pentru astfel de imprumuturi;
    4. In cazul obtinerii avizului favorabil din partea CIGCCE si din partea Consiliului Concurentei, agentul economic va transmite Ministerului Finantelor Publice o copie dupa acest aviz, insotita de documentatia imprumutului extern pentru care se solicita garantia (proiect acord de imprumut, scrisoare de garantie etc.), precum si alte documente ce ar putea fi solicitate de Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii (de ex. Decizia Consiliului Concurentei, daca este cazul).
    5. Ministerul Finantelor Publice, prin Directia de specialitate, analizeaza documentatia imprumutului si intocmeste o nota-mandat de negociere, in care se cuprind propunerile de negociere a documentatiei imprumutului, pe care o prezinta spre aprobare conducerii departamentului din care face parte.
    6. In urma negocierii documentatiei imprumutului Ministerul Finantelor Publice, prin Directia de specialitate, intocmeste o nota-rezultat al negocierilor, pe care o prezinta spre aprobare conducerii departamentului din care face parte, dupa care isi da acordul ca agentul economic sa semneze acordul de imprumut.
    7. Directia de specialitate supune spre avizare directiilor implicate in procesul de avizare documentatia si, pe baza avizelor, prezinta spre aprobare si semnare conducerii Ministerului Finantelor Publice scrisoarea de garantie impreuna cu documentatia aferenta.
    Scrisoarea de garantie se remite in original imprumutatorului dupa indeplinirea urmatoarelor obligatii:
    - obtinerea in prealabil a vizei controlului financiar preventiv si delegat pe copia scrisorii de garantie de la organul sau persoana desemnata ori imputernicita, in conditiile legii, pentru a exercita aceasta functie;
    - semnarea conventiei de garantare pentru imprumutul contractat cu garantia statului de catre persoanele imputernicite ale celor doua parti;
    - inregistrarea garantiei emise in subregistrul datoriei publice guvernamentale garantate.
    In conventie se includ, fara a se limita numai la acestea, urmatoarele obligatii pentru agentul economic beneficiar de imprumut cu garantia statului:
    a. sa utilizeze imprumutul garantat in numele si in contul statului numai pentru destinatiile stabilite prin acordul/contractul de imprumut incheiat intre agentul economic si creditor;
    b. sa achite la scadenta obligatiile care decurg din acordul de imprumut incheiat cu creditorul in favoarea caruia Ministerul Finantelor Publice a emis scrisoarea de garantie;
    c. sa plateasca, la scadentele si in conditiile prevazute in conventie, comisionul de risc, precum si dobanzile si penalitatile calculate pentru plata cu intarziere a comisionului de risc;
    d. sa instiinteze in scris Ministerul Finantelor Publice, cu 10 zile lucratoare inainte de data scadentei, despre imposibilitatea constituirii, partiale sau totale, a sumelor necesare pentru plata obligatiilor care decurg din acordul de imprumut, cu motivatiile si fundamentarile corespunzatoare;
    e. sa achite, la termenele si in conditiile care vor fi stabilite cu garantul, sumele platite de acesta ca urmare a executarii partiale sau totale a garantiei, precum si dobanzile si penalitatile de intarziere, calculate potrivit dispozitiilor legale in vigoare;
    f. sa informeze Ministerul Finantelor Publice despre intentia de divizare, privatizare sau despre orice modificari in statutul juridic, pentru a adapta in comun prevederile conventiei la situatiile intervenite;
    g. sa comunice lista cuprinzand conturile si bancile la care are deschise acele conturi, sa anunte in prealabil si sa obtina acordul Ministerului Finantelor Publice in cazul in care intentioneaza sa isi transfere si/sau sa isi deschida un nou cont la o alta banca decat banca si/sau bancile la care isi are deschise conturile la data incheierii conventiei;
    h. sa prezinte Ministerului Finantelor Publice, pana la data de 15 a lunii urmatoare celei de raportare, informari periodice in legatura cu angajarea imprumutului garantat de stat si cu modul in care se deruleaza acesta, precum si cu privire la modul in care a efectuat plata serviciului datoriei publice creat ca urmare a imprumutului contractat cu garantia statului si, acolo unde este cazul, cu modul in care a onorat platile datorate la fondul de risc, la termenele si in conditiile stabilite prin formularele de raportare aprobate prin Ordin al ministrului finantelor publice potrivit pct. 24.2. din prezentele norme.
    B. Procedura contractarii de la IFI a imprumuturilor externe cu garantie de stat de catre agenti economici
    In vederea finantarii proiectelor de investitii sau a altor necesitati considerate prioritare pentru economia romaneasca, persoanele juridice pot beneficia de credite externe contractate cu garantia statului de la institutii financiare internationale. In vederea sustinerii acestor proiecte de investitii sau necesitati considerate prioritare pentru economia romaneasca, Guvernul Romaniei reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice va incheia intr-un Acord de garantie cu o institutie financiara internationala.
    Prin Acord de garantie se intelege actul juridic guvernat de dreptul international public sau legea tarii de rezidenta a IFI, care consemneaza in scris angajamentul asumat in contul si in numele statului, prin Ministerul Finantelor Publice in calitate de garant, de a plati la scadenta obligatiile neonorate ale garantatului, in conditiile legii.
    Angajarea imprumuturilor externe garantate de stat prin Ministerul Finantelor Publice se face cu respectarea stricta a destinatiilor prevazute de Lege.
    In vederea contractarii unui imprumut extern cu garantia statului de la IFI se vor parcurge urmatoarele etape:
    1. MFP, ministerul coordonator si beneficiarul initiaza un Memorandum catre Guvern pentru acord de principiu privind incheierea Acordului de garantie cu institutia financiara internationala. Memorandum-ul va fi avizat in conformitate cu prevederile Legii nr. 590/2003 privind tratatele. Documentatia necesara elaborarii si promovarii acestui Memorandum cuprinde:
    - Hotarare de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investitiei si a surselor de finantare ale respectivului proiect, indiferent daca este o investitie noua sau curenta; in cazul in care proiectarea este cuprinsa in imprumutul extern, dupa contractarea imprumutului si finalizarea studiilor de fezabilitate, va fi initiat de ministerul coordonator al sectorului economic in care activeaza beneficiarul un proiect de hotarare de Guvern pentru obiectivul de investitii finantat din imprumutul extern;
    - Document de sustinere a proiectului din partea ministerului coordonator al sectorului economic in care activeaza agentul economic solicitant, in baza strategiei sectoriale, aprobate de Guvern, dupa caz;
    - Document de evaluare a proiectului;
      - avizul CIGCCE;
      - Copie a notificarii proiectului catre Consiliul Concurentei.
    2. Pe baza acordului de principiu aprobat de Guvern, MFP transmite Eximbank solicitare scrisa pentru a incepe analiza agentului economic si avizarea solicitarii de credit a beneficiarului.
    3. In cazul avizului favorabil al CIGCCE si al Consiliului Concurentei, MFP elaboreaza Memorandum pentru aprobarea notei mandat de negociere a Acordului de garantie cu IFI.
    - Mandatul, care va contine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finantator, precum si propunerile de negociere.
    4. Negocierea imprumutului extern se va efectua in limita mandatului aprobat, iar minuta negocierii va fi semnata de conducatorul delegatiei romane si reprezentantul MFP, in calitate de reprezentant al Garantului.
    5. Memorandum pentru aprobarea rezultatelor negocierii si aprobarea acordarii deplinelor puteri in vederea semnarii Acordului de garantie - initiat de MFP, directia de specialitate; planificarea aprobarii imprumuturilor externe in Consiliul directorilor al finantatorului/alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovarii acestui Memorandum, dupa caz.
    6. Notificarea finantatorului extern de catre Ministerul Finantelor Publice, prin directia de specialitate, sub semnatura secretarului de stat coordonator, asupra aprobarii rezultatelor negocierii de catre Guvernul Romaniei;
    7. Semnarea acordului de garantie de catre reprezentantul autorizat al Romaniei, pe baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe si a vizelor directiei de specialitate si juridice.
    8. Acordul de garantie astfel semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispozitiile legale in vigoare; (ii) aprobat prin hotarare de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispozitiile legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finantele publice, finantele publice locale etc. MFP va initia si promova proiectul de lege de ratificare/hotarare de Guvern de aprobare a acordului de garantie. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/incadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzactiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de garantie sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentatiei si autorizarea se va asigura de catre o firma specializata autorizata, angajata in conditiile legii de MFP sau beneficiarul imprumutului extern.
    9. Pe baza aprobarii legii de ratificare/hotarare de Guvern de aprobare si publicarii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul incheie o Conventie de garantare, prin care MFP transfera partial sau total obligatiile preluate de stat de la finantatorul extern. Modelul de conventie este prevazut in anexa nr. 2 din prezentele norme. Semnarea Conventiei de garantare are loc la nivel de secretari de stat coordonatori, sau ministri, dupa caz, fiind in prealabil avizat de catre directiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv si delegat.
    10. In vederea intrarii in efectivitate a Acordului de garantie se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in conditiile stabilite cu finantatorul extern), precum si a celorlalte documente solicitate de finantatorul extern.
    Procedura de contractare a imprumutului cu garantie de stat, prevazuta in cadrul paragrafelor 1 - 10 de mai sus se va utiliza si in cazul in care imprumutul este contractat de la alte entitati internationale in masura compatibilitatii legislatiei aplicabile.
    11.3 Procedura contractarii imprumuturilor externe cu garantie de stat de catre autoritati ale administratiei publice locale.
    A. Procedura incheierii acordurilor de garantie pentru imprumuturi externe contractate de la IFI de catre autoritatile administratiei publice locale
    1. autoritatea administratiei publice locale, in calitate de beneficiar al unui imprumut extern garantat de stat, adopta hotararea de aprobare privind necesitatea si oportunitatea realizarii proiectului de investitii finantat partial sau integral; din imprumuturi externe garantate de stat si de insusire a indicatorilor tehnico-economici si a surselor de finantare ale respectivului proiect;
    2. autoritatea administratiei publice locale, in calitate de beneficiar al unui imprumut extern garantat de stat, adopta hotararea de aprobare a contractarii imprumutului, cu precizarea valorii acestuia si a finantatorului extern, a platii serviciului datoriei publice aferent imprumutului din bugetul local, precum si a platii oricaror impozite si taxe aferente realizarii investitiei;
    3. autoritatea administratiei publice locale, in calitate de beneficiar al unui imprumut extern garantat de stat, obtine avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale;
    4. pe baza documentelor prevazute la punctele 1, 2 si 3, MFP si ministerul avand ca atributie indrumarea si sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale impreuna cu ordonatorul principal de credite al bugetului local initiaza un Memorandum catre Guvern pentru emiterea acordului de principiu privind incheierea acordului de garantie cu institutia financiara internationala;
    5. ordonatorul principal de credite al bugetului local si ministerul avand ca atributie indrumarea si sprijinirea autoritatilor administratiei publice locale in aplicarea corecta si unitara a prevederilor legale initiaza si promoveaza un proiect de hotarare a Guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii, indiferent daca este o investitie noua sau una in continuare;
    6. MFP initiaza un Memorandum catre Guvern pentru aprobarea mandatului de negociere a acordului de garantie cu institutia financiara internationala. La avizarea, precum si la aprobarea de catre Guvern se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 590/2003 privind tratatele. Documentatia necesara elaborarii si promovarii acestui Memorandum cuprinde:
    - hotararea Guvernului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii;
    - incadrarea valorii imprumutului care va fi garantat de stat in plafonul anual de indatorare publica externa a Romaniei;
    - avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale;
    - mandatul, care va contine principalele elemente tehnice si financiare propuse de finantator, precum si propunerile de negociere;
    7. dupa negocierea de catre MFP a acordului de garantie in limitele mandatului aprobat, MFP prin directia de specialitate initiaza Memorandumul pentru aprobarea rezultatelor negocierii si aprobarea acordarii deplinelor puteri in vederea semnarii acordului de garantie; planificarea aprobarii imprumuturilor externe in Consiliul directorilor al finantatorului sau alte conditionalitati asumate prin negocieri justifica caracterul de urgenta al promovarii acestui Memorandum, dupa caz;
    8. MFP comunica finantatorului extern rezultatul negocierii, aprobat de Guvern;
    9. reprezentantul autorizat al Romaniei semneaza acordul de garantie, pe baza deplinelor puteri emise de Ministerul Afacerilor Externe si dupa avizarea prealabila a proiectului acordului de garantie de catre directiile de specialitate din minister, inclusiv cea juridica;
    10. Acordul de garantie astfel semnat va fi: (i) ratificat sau aprobat printr-un act normativ cu putere de lege, daca angajamentele rezultate au natura de conditionalitati economice care exced dispozitiile legale in vigoare; (ii) aprobat prin hotarare de Guvern, daca angajamentele rezultate nu exced dispozitiile legale in vigoare, respectiv legile privind datoria publica, finantele publice, finantele publice locale etc. MFP va initia si promova proiectul de lege de ratificare/hotarare de Guvern de aprobare a acordului de garantie. Clauzele acestor acte normative sunt de natura sa creeze cadrul legislativ/incadreze Acordul financiar respectiv in cadrul legal existent, pentru ca derularea tranzactiilor si angajamentele economice care decurg din Acordul de garantie sa se realizeze in bune conditiuni. Traducerea documentatiei si autorizarea se va asigura de catre o firma specializata autorizata, angajata in conditiile legii de MFP sau beneficiarul imprumutului extern.
    11. Pe baza aprobarii legii de ratificare/hotarare de Guvern de aprobare si publicarii in Monitorul Oficial, MFP si beneficiarul incheie o Conventie de garantare (modelul de conventie este prevazut in anexa nr. 2 din prezentele norme), prin care MFP transfera partial sau total obligatiile preluate de stat de la finantatorul extern. Conventia de garantare va fi semnata de catre persoanele imputernicite ale celor doua parti, fiind in prealabil avizat de catre directiile de specialitate din MFP, controlul financiar preventiv si delegat.
    12. In vederea intrarii in efectivitate a Acordului de garantie se va proceda la emiterea Avizului Juridic (in conditiile stabilite cu finantatorul extern), precum si a celorlalte documente solicitate de finantatorul extern.
    Procedura de contractare a imprumutului cu garantie de stat, prevazuta in cadrul paragrafelor 1 - 13 de mai sus se va utiliza si in cazul in care imprumutul este contractat de la alte entitati internationale in masura compatibilitatii legislatiei aplicabile.
    B. Procedura emiterii scrisorilor de garantie pentru imprumuturi externe contractate de la banci comerciale de catre autoritatile administratiei publice locale
    1. pentru obtinerea scrisorii de garantie in contul si in numele statului, autoritatea administratiei publice locale solicita in prealabil avizarea contractarii imprumutului extern, care urmeaza sa fie garantat de stat, de catre Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale;
    2. dupa avizarea contractarii imprumutului extern de catre Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale, autoritatea administratiei publice locale solicita in scris Ministerului Finantelor Publice, emiterea scrisorii de garantie, la care va atasa o copie a hotararii de autorizare, precum si urmatoarele documente:
    (a) hotararea Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii nou a carui finantare se asigura integral sau in completare din imprumuturi externe care se contracteaza de o unitate administrativ-teritoriala cu garantia statului;
    (b) hotararea Guvernului pentru aprobarea garantarii de catre Ministerul Finantelor Publice a imprumutului extern;
    (c) decizia Consiliului Concurentei;
    (d) copia formei finale, nesemnate, a contractului de imprumut extern, din care sa rezulte cel putin urmatoarele:
    - valoarea imprumutului;
    - durata si termenele de rambursare, inclusiv perioada de gratie;
    - conditiile de tragere;
    - nivelul dobanzii si termenele de plata a acesteia;
    - perioada de utilizare a imprumutului;
    - alte costuri ale imprumutului, nivelul si termenele de plata ale acestora;
    (e) proiectul scrisorii de garantie;
    (f) alte documente pe care solicitantul le considera necesare in sustinerea cererii sale sau care ar putea fi solicitate de Ministerul Finantelor Publice.
    3. pe baza analizei documentatiei primite de la autoritatea administratiei publice locale, directia de resort din cadrul Ministerului Finantelor Publice intocmeste si prezinta, spre aprobare, conducerii ministerului nota-mandat in care se cuprind limitele si conditiile de negociere a contractului de imprumut, a scrisorii de garantie si a altor documente aferente;
    4. dupa negocierea conditiilor prevazute in nota-mandat, directia de resort din cadrul Ministerului Finantelor Publice intocmeste si prezinta, spre aprobare, conducerii ministerului nota-rezultat a negocierilor impreuna cu scrisoarea de garantie si cu alte documente aferente;
    5. scrisoarea de garantie se remite in original imprumutatorului extern dupa indeplinirea urmatoarelor obligatii:
    a) obtinerea in prealabil a vizei controlului financiar preventiv pe copia scrisorii de garantie de la organul sau persoana desemnata ori imputernicita, in conditiile legii, pentru a exercita aceasta functie;
    b) semnarea conventiei de garantare pentru imprumutul extern contractat cu garantia statului de catre persoanele imputernicite ale celor doua parti;
    c) inregistrarea garantiei emise in subregistrul datoriei publice guvernamentale externe garantate cu mentiunea "pentru unitati administrativ-teritoriale";
    6. la emiterea scrisorii de garantie pentru imprumutul extern intre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garant, reprezentat de conducerea departamentului de resort, si autoritatea administratiei publice locale, in calitate de garantat, se incheie o conventie de garantare in care sunt prevazute drepturile si obligatiile partilor semnatare ale acesteia, care decurg din garantarea de catre stat a imprumutului extern respectiv. In conventia de garantare se includ, fara a se limita numai la acestea, urmatoarele obligatii pentru autoritatea administratiei publice locale, in calitate de beneficiar al imprumutului extern cu garantia statului:
    (a) sa utilizeze imprumutul extern garantat in numele si in contul statului numai pentru destinatiile stabilite prin contractul de imprumut extern incheiat intre unitatea administrativ-teritoriala si imprumutatorul extern;
    (b) sa achite la scadenta obligatiile care decurg din contractul de imprumut extern incheiat cu imprumutatorul extern in favoarea caruia Ministerul Finantelor Publice a emis scrisoarea de garantie;
    (c) sa informeze Ministerul Finantelor Publice si sa probeze in scris, cu documente justificative, declarand pe propria raspundere, cu cel putin 10 zile calendaristice inainte de data scadentei, asupra lipsei disponibilitatilor banesti necesare achitarii - partiale sau totale - a sumelor scadente;
    (d) sa achite, la termenele si in conditiile care vor fi stabilite cu garantul, sumele platite de acesta ca urmare a executarii partiale sau totale a garantiei, precum si dobanzile si penalitatile de intarziere, calculate potrivit dispozitiilor legale privind colectarea creantelor fiscale;
    (e) sa prezinte Ministerului Finantelor Publice, pana la data de 15 ale lunii informatii pentru luna anterioara in legatura cu angajarea imprumutului extern garantat de stat si cu modul in care se deruleaza acesta, precum si cu privire la modul in care a efectuat plata serviciului datoriei publice creat ca urmare a imprumutului extern contractat cu garantia statului, la termenele si in conditiile stabilite prin formularele de raportare aprobate prin ordinul ministrului finantelor publice potrivit 24.2. din prezentele norme;
    7. reflectarea in contabilitatea trezoreriei statului si a autoritatilor administratiei publice locale beneficiare de imprumuturi externe garantate de stat a operatiunilor legate de acordarea garantiei, de executarea scrisorii de garantie, de platile efectuate de Ministerul Finantelor Publice si de recuperarea sumelor platite de Ministerul Finantelor Publice pentru imprumuturile externe contractate de autoritatile administratiei publice locale, cu garantia statului, urmeaza regimul reglementat prin prezentele norme.
    11.4. Procedura acordarii garantiilor de stat in baza legilor speciale consta in emiterea de scrisori de garantie a caror caracteristici sunt prevazute de legea speciala.

    15. Art. 13 alin. (1) din lege:
    (1) Pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de catre stat a imprumuturilor contractate de persoanele juridice de la institutiile creditoare precum si din imprumuturile contractate direct de stat si subimprumutate beneficiarilor finali se constituie fondul de risc.

    Norme metodologice:
    13.1.1. In temeiul art. 9 alin. (3) si art. 13 din lege, pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de catre stat a imprumuturilor contractate de persoanele juridice de la institutiile creditoare precum si din imprumuturile contractate direct de stat si subimprumutate beneficiarilor finali se constituie fondul de risc.

    16. Art. 13 alin. (2) din lege:
    (2) Fondul de risc se constituie din:
    a) sumele incasate sub forma de comisioane de la beneficiarii imprumuturilor garantate de stat sau subimprumutate, cu exceptia autoritatilor administratiei publice pentru ambele cazuri, de la care nu se percepe comision la fondul de risc;
    b) dobanzi la disponibilitatile aflate in contul fondului de risc;
    c) dobanzi si penalitati de intarziere la nivelul celor prevazute pentru neplata in termen a obligatiilor fiscale aplicate pentru neplata in termen de catre beneficiarii finali ai imprumuturilor garantate de stat sau subimprumutate a comisioanelor la fondul de risc si, respectiv, a ratelor scadente, dobanzilor, comisioanelor si altor costuri aferente ale imprumutului,
    d) fonduri alocate de la bugetul de stat in acest scop;
    e) alte surse legal constituite.

    Norme metodologice:
    13.2.1. Fondul de risc se constituie din sursele prevazute la art. 9 alin. 3 si ale art. 13 alin. 2 punctele a - e din lege, precum si din urmatoarele surse:
    1. sume incasate si/sau recuperate de la debitori in baza unor acorduri de recuperare, incheiate ca urmare a efectuarii platii de catre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garant, sau prin alte proceduri legale;
    2. sume recuperate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) in urma valorificarii creantelor potrivit Ordonantei Guvernului nr. 29/2002 privind instituirea unor masuri pentru diminuarea datoriei publice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2002, Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 42/2003 privind preluarea de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a creantei provenite din executia garantiei emise pentru imprumutul extern acordat Societatii Nationale "Imbunatatiri Funciare - S.A.", aprobata prin Legea nr. 381/2003 si a altor prevederi legale;
    3. sume recuperate de catre organele fiscale competente, potrivit legii.

    17. Art. 13 alin. (4) din lege:
    (4) Fondul de risc se gestioneaza de catre Ministerul Finantelor Publice, in conditiile legii prin contul curent general al trezoreriei statului avandu-se in vedere siguranta, lichiditatea si rentabilitatea fondurilor, in aceasta ordine si prioritate. Modul de gestionare a fondului de risc, precum si reflectarea in contabilitatea trezoreriei statului si in contabilitatea persoanelor juridice a operatiunilor legate de acordarea de garantii de stat si subimprumuturi se stabilesc prin norme emise de catre Ministerul Finantelor Publice.

    Norme metodologice:
    13.4.1. Fondul de risc se gestioneaza de catre Ministerul Finantelor Publice, prin contul curent general al trezoreriei statului.
    13.4.2. Evidenta contabila a fondului de risc se organizeaza atat la Ministerul Finantelor Publice, cat si la fiecare persoana juridica care s-a angajat sa plateasca contributii la fondul de risc, in baza conventiei de garantare, a acordului de imprumut subsidiar si/sau a acordului de imprumut subsidiar si de garantie.
    13.4.3. Pe baza informatiilor primite de la persoanele juridice beneficiare de imprumuturi externe si a evidentelor tinute in cadrul Ministerului Finantelor Publice, compartimentul de specialitate din cadrul acestuia, intocmeste anual raportul privind modul de constituire si utilizare a fondului de risc, care se prezinta pentru informare si aprobare conducerii ministerului.
    13.4.4. Incepand cu trimestrul IV al anului bugetar, Ministerul Finantelor Publice poate regulariza cu bugetul de stat disponibilitatile aflate in fondul de risc constituit potrivit Legii nr. 313/2004 a datoriei publice, in limita sumelor alocate de la bugetul de stat.

    18. Art. 15 din lege:
    (1) Beneficiarul garantiei de stat va informa Ministerul Finantelor Publice si va proba in scris, cu documente justificative, declarand pe propria raspundere, cu cel putin 10 zile calendaristice inainte de data scadentei, asupra lipsei disponibilitatilor banesti necesare achitarii sumelor scadente.
    (2) Daca beneficiarul garantiei de stat nu isi poate indeplini obligatia de plata conform acordului de imprumut, acesta poate prezenta Ministerului Finantelor Publice o cerere de plata, pentru ca acesta din urma sa plateasca sumele cuvenite creditorului, in conformitate cu prevederile scrisorii de garantie. Cererea de plata va include: ratele de credit datorate, dobanzile si alte costuri, precum si data platilor ce urmeaza sa fie facute institutiei creditoare de catre Ministerul Finantelor Publice, in conformitate cu termenii scrisorii de garantie.
    (3) In cazul in care specificatiile din cererea de plata sunt in conformitate cu clauzele scrisorii de garantie, Ministerul Finantelor Publice va dispune transferarea sumei sau sumelor solicitate din fondul de risc in contul indicat de garantat si de institutia creditoare, la data specificata in cerere.
    (4) In cazul garantiilor pentru imprumuturile in valuta, Ministerul Finantelor Publice va cumpara de la Banca Nationala a Romaniei valuta necesara in vederea efectuarii platilor scadente catre institutia creditoare. Plata contravalorii in lei a valutei se va asigura din fondul de risc in aceeasi zi in care este cumparata valuta, la cursul valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei valabil in ziua respectiva.
    (5) Obligatia de rambursare a imprumuturilor directe contractate de Guvern prin Ministerul Finantelor Publice revine Ministerului Finantelor Publice. Acesta poate delega aceasta atributie beneficiarilor finali ai acordurilor de imprumut subsidiar sau a acordurilor de imprumut subsidiar si de garantie.
    (6) Sursele de plata pentru fondurile ce au facut obiectul unor acorduri de imprumut subsidiar sau imprumut subsidiar si de garantie sunt constituite in baza prevederilor acestor acorduri. In situatia in care beneficiarii finali sau garantii acestora, in cazul acordurilor de imprumut subsidiar si de garantie, nu dispun de sursele financiare necesare onorarii obligatiilor, sursa o constituie fondul de risc.
    (7) Prevederile alin. (1), (2), (3) si (4) ale prezentului articol se aplica in mod corespunzator si in cazul acordurilor de imprumut subsidiar si a acordurilor de imprumut subsidiar si de garantie.

    Norme metodologice:
    15.1. In conditiile legii, garantiile de stat pentru imprumuturi externe reprezinta obligatii indirecte ale statului roman, care se exercita in cazul in care beneficiarul imprumutului nu poate sa achite, in intregime sau partial, rata de capital, dobanda, comisioanele si/sau alte costuri stabilite in conformitate cu clauzele acordului (contractului) de imprumut extern.
    15.2. Obligatia de rambursare a imprumuturilor directe contractate de Guvern prin Ministerul Finantelor Publice revine Ministerului Finantelor Publice. Acesta poate delega aceasta atributie beneficiarilor finali ai acordurilor de imprumut subsidiar/acordurilor de imprumut subsidiar si garantie, in conformitate cu acordul de imprumut. Achitarea obligatiilor de plata la extern aferente imprumuturilor contractate de stat si subimprumutate beneficiarilor finali se va efectua de acestia din sursele financiare prevazute in actele normative de ratificare a respectivelor imprumuturi externe.
    15.3. In cazul in care beneficiarul de imprumut extern garantat de stat si/sau contractat de stat si subimprumutat nu poate asigura integral sau partial, la termenele scadente, sumele necesare in vederea rambursarii imprumutului, platii dobanzilor, comisioanelor si/sau a altor costuri aferente imprumutului extern, acesta va prezenta Ministerului Finantelor Publice o cerere de plata pentru ca Ministerul Finantelor Publice sa plateasca sumele cuvenite creditorului, conform prevederilor scrisorilor de garantie, acordului de imprumut subsidiar sau acordului de imprumut subsidiar si garantie si va proba in scris, cu documente justificative, respective extrase de cont bancar din ziua precedenta, declarand pe propria raspundere, cu cel putin 10 zile calendaristice inainte de data scadentei la extern asupra lipsei disponibilitatilor banesti necesare achitarii sumelor scadente. Cererea de plata va include ratele de credit datorate, dobanzile, comisioanele si alte costuri precum si data scadentei la extern.
    15.4. Pe baza documentelor prevazute la punctul 15.3. si a procedurii de efectuare a platii la extern prevazuta in normele metodologice de aplicare a art. 4 din lege, Ministerul Finantelor Publice va solicita Bancii Nationale a Romaniei plata la extern a sumelor scadente catre institutia creditoare externa. Ministerul Finantelor Publice va asigura din fondul de risc contravaloarea in lei a sumelor platite de Banca Nationala a Romaniei la extern si va intocmi documentatia aferenta conform instructiunilor privind administrarea si utilizarea fondului de risc.
    15.5 In cazul garantiilor emise in baza legilor speciale, executia acestora se efectueaza dupa caz din cheltuielile prevazute in bugetul de stat cu aceasta destinatie sau din alte surse mentionate prin legea speciala.

    19. Articol 17 din lege:
    (1) Dupa efectuarea de catre Ministerul Finantelor Publice a platii sau a platilor generate de executia garantiei de stat sau de acordurile de imprumut subsidiar, respectiv de acordurile de imprumut subsidiar si de garantie, beneficiarul imprumutului garantat sau subimprumutului are obligatia sa restituie Ministerului Finantelor Publice echivalentul cheltuielilor efectuate de acesta, in conformitate cu prevederile conventiei de garantare, a acordului de imprumut subsidiar respectiv a acordului de imprumut subsidiar si de garantie, incheiate intre beneficiarul imprumutului si Ministerul Finantelor Publice. Conventia de garantare, acordul de imprumut subsidiar sau acordul de imprumut subsidiar si garantie incheiate intre Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garant sau subimprumutator, si beneficiarul imprumutului constituie titlu executoriu.
    (2) Recuperarea sumelor platite conform alin. (1) se efectueaza in conformitate cu legislatia in vigoare privind colectarea creantelor fiscale de catre organele fiscale competente, daca legea nu prevede altfel.
    (3) Cu sumele recuperate in conditiile prezentului articol se reintregeste disponibilul fondului de risc.

    Norme metodologice:
    17.1. Sumele achitate de Ministerul Finantelor Publice in numele beneficiarilor de credite garantate de stat sau de credite externe contractate de stat si subimprumutate ca urmare a lipsei disponibilitatilor financiare ale acestora se vor recupera de la beneficiari conform prevederilor conventiilor de garantare, a acordului de imprumut subsidiar si/sau acordului de imprumut subsidiar si garantie incheiate cu Ministerul Finantelor Publice, aceste acte juridice constituind titluri executorii.
    17.2. Debitelor rezultate din plata catre Ministerul Finantelor Publice a ratelor de capital, dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente creditelor, precum si din neplata comisioanelor la fondul de risc li se aplica reglementarile legale in vigoare referitoare la colectarea creantelor fiscale.
    17.3. Recuperarea sumelor astfel platite se efectueaza in conformitate cu legislatia in vigoare privind colectarea creantelor fiscale de catre organele fiscale competente, daca legea nu prevede altfel.
    Sumele recuperate de la beneficiarii respectivi reprezinta venituri la fondul de risc, reintregind disponibilul fondului de risc.

    20. Art. 19 litera d din lege:
    Ministerul Finantelor Publice este singurul contractant si administrator al datoriei publice guvernamentale, directe si garantate si are, pentru indeplinirea acestui scop, autoritatea de a intreprinde urmatoarele:
    (d) elaboreaza proiectul legii anuale privind plafonul de indatorare publica si alte acte normative ce decurg din prezenta lege;

    Norme metodologice:
    19.1. In baza art. 19 litera d, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza anual proiectul legii privind plafonul de indatorare publica, prin care se stabileste totalitatea obligatiilor financiare pe care le pot contracta si garanta autoritatile administratiei publice centrale si autoritatile administratiei publice locale pe o perioada de 1 an.
    19.2. Plafonul de indatorare publica cuprinde plafonul de indatorare publica interna si plafonul de indatorare publica externa, care se stabilesc ca suma maxima a imprumuturilor interne, respectiv externe pe care le pot contracta si garanta autoritatile administratiei publice centrale si autoritatile publice locale pe o perioada de 1 an.
    19.3. Volumul datoriei publice externe si interne care poate fi contractata in anul urmator se stabileste prin corelarea indicatorilor de datorie cu alti indicatori macroeconomici.

    21. Art. 19 litera g din lege:
    (g) coordoneaza relatiile cu agentiile internationale de rating in scopul evaluarii riscului de tara;

    Norme metodologice:
    19.4. Ministerul Finantelor Publice coordoneaza relatiile cu agentiile internationale de rating in scopul evaluarii riscului de tara, prin directia sa de specialitate, astfel:
    1. organizeaza programul intalnirilor reprezentantilor agentiilor de rating in cadrul vizitelor periodice ale acestora;
    2. elaboreaza rapoarte, analize si prezentari de tara necesare in cadrul intalnirilor cu agentiile de rating, atat in cadrul vizitelor acestor agentii cat si pentru alte intalniri cu reprezentantii acestora;
    3. mentine o permanenta legatura cu specialistii agentiilor de rating, furnizand cu operativitate datele si informatiile necesare acestora in vederea actualizarii bazelor de date si a elaborarii rapoartelor periodice privind Romania;
    4. colaboreaza cu toate celelalte departamente ale Ministerului Finantelor Publice si cu alte institutii din Romania in scopul indeplinirii responsabilitatilor prevazute la pct. 1, 2 si 3;
    5. monitorizeaza rapoartele si studiile periodice elaborate de catre agentiile de rating si informeaza conducerea ministerului cu privire la acestea precum si la deciziile pe care aceste agentii le iau si care pot influenta termenii de tranzactionare a obligatiunilor romanesti pe pietele secundare internationale; analizeaza impactul deciziilor agentiilor de rating asupra conditiilor de imprumut ale Romaniei de pe pietele externe de capital, facand propuneri privind oportunitatea contractarii de imprumuturi in functie de anumite conjuncturi;
    6. analizeaza si propune spre semnare proiectele de contracte sau acorduri-cadru cu agentiile internationale de rating prin care se stabilesc drepturile si responsabilitatile partilor, precum si cuantumul taxelor aferente serviciilor de evaluare a riscului oferite de catre acestea;
    7. asigura in fiecare an prevederea sumelor aferente serviciilor de evaluare a riscului in bugetul de stat, in conformitate cu contractele (acordurile) incheiate cu acestea;
    8. elaboreaza documentatia necesara efectuarii platilor aferente serviciilor de evaluare a riscului realizate de catre agentiile de rating, in conformitate cu contractele (acordurile) incheiate cu acestea si pe baza facturilor emise in acest sens de catre aceste agentii.

    22. Art. 19 litera h din lege:
    h) prezinta semestrial, Guvernului si Parlamentului, situatia imprumuturilor contractate direct de stat si a celor garantate de stat

    Norme metodologice:
    19.5. Ministerul Finantelor Publice intocmeste semestrial si prezinta Guvernului si Parlamentului spre informare situatia imprumuturilor contractate direct de stat si a celor garantate de stat, care formeaza datoria publica guvernamentala.
    19.6. Raportul privind datoria publica externa guvernamentala trebuie sa contina informatii privind soldul imprumuturilor, tragerile si rambursarile, imprumuturile contractare/garantate de stat in cursul anului de raportare, precum si o analiza a structurii portofoliului pe diferite criterii: debitori, creditori, valute, dobanzi, scadente etc. Analiza se va referi si la situatia platilor efectuate de Ministerul Finantelor Publice in calitate de garant, precum si la indicatorii de indatorare publica.
    Raportul privind datoria publica interna guvernamentala trebuie sa contina informatii privind soldul imprumuturilor contractare/garantate de stat, lista emisiunilor de titluri de stat active, precum si o analiza a structurii portofoliului pe diferite criterii: instrumente de datorie, detinatori, valute, scadente etc. Analiza se va referi si la costul datoriei publice guvernamentale interne si la gradul de lichiditate al titlurilor de stat.

    23. Art. 19 litera j din lege:
    j) elaboreaza anual contul general al datoriei publice, anexa la contul general anual de executie a bugetului de stat.

    Norme metodologice:
    19.7. In conformitate cu art. 19 litera j din lege, Ministerul Finantelor intocmeste anual Contul general al datoriei publice, care se anexeaza la Contul general anual de executie a bugetului de stat. Contul general al datoriei publice cuprinde contul general al datoriei publice guvernamentale si contul general al datoriei publice locale, la care se anexeaza situatia garantiilor pentru creditele interne si externe.
    19.8. Structura Contul general al datoriei publice va fi stabilita prin norme aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.

    24. Art. 20 din lege:
    (1) In scopul administrarii riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa faca urmatoarele operatiuni, fara a se limita la acestea:
    a) swap valutar si alte operatiuni specifice de administrare a riscului valutar;
    b) swap pe rata dobanzii si alte operatiuni specifice de administrare a riscului de dobanda;
    c) schimbarea valutei de contract a unui imprumut;
    d) rascumpararea titlurilor de stat pe piata secundara;
    e) redeschiderea emisiunilor de titluri de stat.
    (2) Veniturile, respectiv cheltuielile rezultate in urma efectuarii operatiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale reprezinta venituri, respectiv cheltuieli ale bugetului de stat.

    Norme metodologice:
    20.1. Riscurile asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale sunt:
    a. riscul de piata - se refera la riscurile asupra costurilor serviciului datoriei publice guvernamentale determinate de modificarea preturilor de piata (rata dobanzii, cursul de schimb, pretul marfurilor)
    b. riscul de refinantare - se refera la riscul de a nu putea refinanta datoria la scadente sau ca refinantarea sa se faca la costuri deosebit de ridicate
    c. riscul de lichiditate - se refera la situatia in care volumul activelor lichide din piata se diminueaza rapid in conditiile unor obligatii de plata neanticipate din contul trezoreriei statului si/sau se intampina dificultati in atragerea intr-o perioada scurta de timp de numerar prin imprumuturi
    d. riscul de credit - riscul nerespectarii de catre partener/emitent a obligatiilor de plata asumate prin contract, in sumele si la termenele stabilite
    e. riscul de decontare - se refera la pierderile potentiale pe care le poate suferi guvernul ca rezultat al omisiunii partenerului de a-si achita datoriile
    f. riscul operational - include diferite tipuri de risc ca de exemplu erori in diferite etape ale efectuarii si inregistrarii tranzactiilor, inadvertente sau omisiuni in controlul intern sau ale sistemelor informatice sau serviciilor.
    20.2. Pe baza analizelor efectuate de directia de specialitate din Ministerul Finantelor Publice, urmare a evolutiilor de pe pietele de capital si perspectivelor estimate de expertii institutiilor financiare internationale, pot fi identificate diferite riscuri la care portofoliile de imprumuturi guvernamentale sunt expuse pe anumite perioade de timp;
    20.3. Dupa identificarea riscurilor la care sunt expuse anumite imprumuturi sau grupuri de imprumuturi (portofolii de imprumuturi) se pot elabora note de oportunitate a administrarii si asigurarii riscurilor prin realizarea unei/unor operatiuni (prevazute la art. 20 alin. (1) din Legea datoriei publice nr. 313/2004, dar fara a se limita la acestea), supuse aprobarii ministrului finantelor publice;
    20.4. Ministerul Finantelor Publice poate intra in operatiuni de administrare a riscurilor asociate unui imprumut/portofoliu de imprumuturi cu institutii financiare interne sau internationale, prin incheierea de contracte standardizate sau acorduri specifice (acorduri ISDA) cu acestea;
    20.5. Decizia Ministerului Finantelor Publice privind initierea unei/unor operatiuni pentru asigurarea riscurilor la care un imprumut/portofoliu de imprumuturi este/sunt expus/e se va lua pe baza unei documentatii care va cuprinde, dupa caz, cel putin:
    a. identificarea imprumutului/portofoliului omogen de imprumuturi de acoperit si a instrumentului/portofoliului omogen de instrumente utilizate in scopul asigurarii riscurilor;
    b. cerintele de identificare vor avea in vedere cel putin natura, valoarea, maturitatea si valuta imprumutului/portofoliului omogen de imprumuturi de acoperit si, respectiv, a instrumentului/portofoliului omogen de instrumente;
    c. natura riscului care se urmareste sa fie acoperit.
    20.6. Cheltuielile aferente efectuarii operatiunilor de administrare a datoriei publice guvernamentale in scopul asigurarii riscurilor asociate acesteia vor fi prevazute in bugetul de stat.
    20.7. Ministerul Finantelor Publice poate, odata cu elaborarea programului de emisiune al titlurilor de stat pe piata interna si externa, sau corelat cu modificarea acestuia, in conformitate cu art. 6 alin. (7) din Legea datoriei publice, sa anunte si un program indicativ de rascumparari de titluri de stat in scopul minimizarii costurilor de finantare a deficitului bugetar sau al refinantarii datoriei publice.
    20.8. Veniturile obtinute ca urmare a unor evolutii favorabile ale ratei dobanzii, cursului valutar sau a altui element care s-a avut in vedere in momentul efectuarii uneia dintre operatiunile prevazute la art. 20 alin. (1) din Legea datoriei publice, reprezinta venituri ale bugetului de stat.
    20.9. Directia de specialitate va monitoriza permanent si raporta periodic situatia (pierderi/castiguri) privind portofoliul datoriei publice guvernamentale care a fost obiectul administrarii unui/unor riscuri prin efectuarea operatiunilor prevazute la art. 20 alin. (1) si va face propuneri, dupa caz, in scopul eficientizarii administrarii datoriei publice.

    25. Art. 21 (alin. 2) din lege:
    (2) Banca Nationala a Romaniei sau alta institutie financiara poate exercita functia de agent de inregistrare a datoriei publice interne sau a unor componente ale acesteia, precum si activitatile privind organizarea licitatiilor de titluri de stat pe piata interna.

    Norme metodologice:
    21.2.1. Licitatiile aferente titlurilor de stat lansate pe piata interna se desfasoara in baza Regulamentului privind operatiunile cu titluri de stat emise in forma dematerializata.

    26. Art. 23 din lege:
    (2) Ministerul Finantelor Publice poate utiliza fondurile in valuta contractate pentru finantarea si refinantarea datoriei publice guvernamentale pentru plata serviciului datoriei publice guvernamentale in valuta.

    Norme metodologice:
    23.2.1. Pentru plata serviciului datoriei publice guvernamentale in valuta, Ministerul Finantelor Publice va deschide la Banca Nationala conturi in valuta cu analitice pentru toate valutele in care se angajeaza datoria publica guvernamentala.

    27. Art. 24 din lege:
    (1) Ministerul Finantelor Publice tine registre in care sunt inscrise date privind datoria publica a Romaniei.
    (2) Registrele vor cuprinde date privind imprumuturile contractate direct si garantiile acordate, inclusiv valoarea acestora, nivelul ratelor dobanzilor, comisioanelor, precum si alte informatii, stabilite prin norme elaborate de Ministerul Finantelor Publice.
    (3) Beneficiarii de imprumuturi care constituie datoria publica in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (4) din prezenta lege vor raporta pana la data de 15 ale lunii informatii pentru luna anterioara privind imprumuturile, in structura stabilita prin norme elaborate de Ministerul Finantelor Publice.

    Norme metodologice:
    24.1. Ministerul Finantelor Publice are obligatia de a tine registrul datoriei publice, in care se evidentiaza situatia datoriei publice in ordine cronologica.
    24.2. Structura registrului datoriei publice si modalitatea de raportare a informatiilor privind datoria publica de catre beneficiarii de imprumuturi va fi stabilita prin norme aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice.

    28. Art. 29 din lege:
    (1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2005.
    (2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr. 81/1999 privind datoria publica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 215 din 17 mai 1999, precum si prevederile art. 2 pct. 22, art. 57 alin. (3) si alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 45/2003 privind finantele publice locale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 431 din 19 iunie 2003, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 108/2004.

    Norme metodologice:
    29.1. Anexele 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
    29.2. Prezentele norme metodologice intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2005.
    29.3. La data intrarii in vigoare a prezentelor norme metodologice se abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1631/1999 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii datoriei publice nr. 81/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

                     MODEL DE ACORD DE IMPRUMUT SUBSIDIAR
                     Sursa de rambursare - buget de stat

    Proiect de ...............................

    intre:

    MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
    (MFP)

    si

    AGENT ECONOMIC
    ([Beneficiar])

    si

    [MINISTERUL] .............................
                        ([MINISTERUL])

                        ACORD DE IMPRUMUT SUBSIDIAR

    Incheiat astazi [data], intre:

    1) [MINISTERUL] Finantelor Publice (numit in continuare MFP), avand sediul in Bucuresti, str. Apolodor nr. 17, sector 5, actionand in calitate de reprezentant autorizat al Romaniei (Imprumutat) in relatia cu [BANCA], si de imprumutator, pe de o parte

    si

    2) Agent economic (numita in continuare [Beneficiar]), avand sediul in Bucuresti, [adresa] actionand in calitate de subimprumutat,
    3) [MINISTERUL] ....................... (numit in continuare [MINISTERUL]), avand sediul in Bucuresti ................., actionand in calitate de minister coordonator al activitatii [Beneficiar], pe de o parte, si de ordonator principal de credite, pe de alta parte.

    Prezentul Acord de imprumut subsidiar (numit in continuare AIS) se incheie in baza Acordului de imprumut de finantare (numit in continuare Acord de imprumut) dintre Romania, reprezentata prin [MINISTERUL] Finantelor Publice (numit in continuare MFP), ................... pentru realizarea Proiectului de .......................... (numit in continuare Proiectul), care face parte integranta din acest Acord de Imprumut Subsidiar (numit in continuare AIS).

    Avand in vedere ca:
    1. Prin Acordul de imprumut semnat la .................. ratificat prin Legea nr. ..... publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. ........, s-a convenit ca [BANCA] sa acorde Imprumutatului un imprumut (numit in continuare Imprumut) in valoare de .............. [valuta] (in litere) pentru a fi utilizat exclusiv in scopul finantarii Proiectului, asa cum este descris acesta in anexa A la Acord de imprumut;
    Imprumutul urmeaza a fi utilizat pentru a [descriere proiect]
...............................................................................
    *1) Realizarea proiectului de catre [Beneficiar] va fi coordonata de [MINISTERUL].
    2. Suma Imprumutului va fi disponibilizata [Beneficiar] in conformitate cu prevederile prezentului AIS incheiat intre MFP, [Beneficiar] si [MINISTERUL];
    3. MFP isi va exercita drepturile care decurg din AIS astfel incat sa protejeze interesele Imprumutatului si ale [BANCA] si sa realizeze scopul Proiectului descris in anexa A la Acord de imprumut si nu va cesiona, amenda sau abroga prezentul AIS sau vreuna din prevederile sale, cu exceptia cazului cand intre MFP, [Beneficiar] si [MINISTERUL] se va conveni altfel, cu acordul [BANCA].
------------
    *1) In cazul in care imprumutul este angajat pe surse bugetare

    Ca urmare, intre MFP, [Beneficiar] si [MINISTERUL] se incheie prezentul AIS, prin care se convine dupa cum urmeaza:

    Art. 1
    Prevederi generale
    1.1. Prin prezentul AIS, MFP subimprumuta [Beneficiar] sume totale echivalente cu ................. (numite in continuare Imprumut subsidiar), reprezentand valoarea Imprumutului, in unicul scop de a finanta Proiectul descris in anexa A la Acord de imprumut.
    1.2. MFP deleaga [Beneficiar] intreaga autoritate si responsabilitate pentru executarea Proiectului si efectuarea tragerilor sumelor Imprumutului subsidiar, in conformitate cu prevederile Acordului de imprumut.
    1.3. Toate prevederile Acordului de imprumut privind obligatiile Imprumutatului referitoare la realizarea Proiectului si efectuarea tragerilor sumelor Imprumutului subsidiar se aplica mutatis mutandis la [Beneficiar].
    1.4. [Beneficiar] se obliga sa utilizeze sumele Imprumutului subsidiar puse la dispozitie in cadrul prezentului AIS exclusiv pentru scopul realizarii Proiectului descris in anexa A la Acord de imprumut.
    1.5. Fondurile necesare rambursarii Imprumutului subsidiar, si a platii dobanzilor, comisioanelor, spezelor si a oricaror alte costuri ale imprumutului subsidiar, precum si contributia Guvernului Romaniei la realizarea proiectului se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul [MINISTERUL]*2).
    1.6. Costurile legate de operatiunile bancare efectuate in Romania referitoare la Imprumutul subsidiar pentru scopurile art. 2.2 din prezentul AIS, respectiv speze, comisioane si alte costuri care pot aparea in legatura cu acesta, se suporta de [Beneficiar] din dobanda bonificata la conturile in lei si in valuta deschise de [Beneficiar], aferente Imprumutului subsidiar, iar in cazul in care acestea nu sunt acoperitoare, din surse cu aceasta destinatie prevazute anual in bugetul [Beneficiar]/[MINISTERUL].
    La terminarea Proiectului, soldul favorabil inregistrat la contul [Beneficiar] in care se bonifica dobanda si care se debiteaza cu comisioanele si spezele bancare aferente operatiunilor efective, se face venit la bugetul statului.
    1.7. Pe baza fundamentarilor prezentate de [Beneficiar], - special de subimprumut [MINISTERUL] are obligatia sa propuna includerea in bugetul propriu, iar MFP sa sustina cuprinderea in bugetul de stat si in anexele la acesta a fondurilor necesare, conform clauzelor 1.5 si 1.6 de mai sus.
    In acest scop, [MINISTERUL] va include fondurile necesare in propunerea anuala privind bugetul de stat si bugetul de venituri si cheltuieli al [Beneficiar] si va asigura dirijarea acestor fonduri si urmarirea utilizarii lor pentru scopurile aprobate.
    1.8. Finantarea Proiectului descris in anexa A la Acord de imprumut se va face conform anexei nr. 1 - "Plan de finantare" la prezentul AIS iar esalonarea valorica a executiei obiectivului de investitii pe ani se regaseste in anexa nr. 2 la acest AIS.
    1.9. [Beneficiar] va realiza Proiectul cu diligenta si eficienta necesare, in concordanta cu Descrierea Tehnica si termenii specificati in Acord de imprumut, dupa cum acestea pot fi modificate cu acceptul [BANCA].
    1.10. [Beneficiar] va infiinta o Unitate de implementare a proiectului, incadrata cu personal competent si dotata cu echipamentele si facilitatile necesare realizarii Proiectului.
    1.11. Orice realocari de fonduri, modificari in structura Imprumutului subsidiar pe componente, modificari de termene fata de cele prevazute in Acord de imprumut sau modificarea unora din prevederile Acordului de imprumut, se vor putea efectua numai prin acceptarea lor de catre toate partile la prezentul AIS si cu aprobarea [BANCA].
------------
    *2) In conformitate cu legea de ratificare

    Art. 2
    Trageri
    2.1. Tragerile din Imprumutul subsidiar se vor efectua de catre [Beneficiar], cu respectarea procedurilor descrise in paragrafele 1.02 si 1.03 ale articolului 1 din Acord de imprumut si dupa indeplinirea conditiilor descrise in paragraful ...................................
    2.2. [Beneficiar] va comunica [BANCA], in conformitate cu prevederile art. 1, paragraful 1.02 pct. D din Acord de imprumut, [BANCA] comerciala la care va deschide contul Special. Contul Special reprezinta acel cont bancar deschis de [Beneficiar] in conformitate cu prevederile Acordului de imprumut de finantare, in care se efectueaza tragerile si din care se efectueaza plati.
    2.3. [Beneficiar] va comunica [BANCA], prin intermediul MFP, numele si specimenele de semnatura pentru patru persoane din cadrul [Beneficiar] autorizate sa semneze cererile de tragere in numele Imprumutatului (doua pentru prima semnatura si doua pentru a doua semnatura).
    2.4. Cererile de tragere vor fi transmise la [BANCA] de catre [Beneficiar] si vor fi semnate de doua dintre persoanele autorizate (dintre care una cu drept de prima semnatura si alta cu drept de a doua semnatura), conform legislatiei romane in vigoare.
    2.5. In cazul in care costul Proiectului depaseste cifra estimata in Preambulul la Acord de imprumut, [Beneficiar], cu sprijinul MFP si [MINISTERUL], va lua masurile necesare pentru a acoperi depasirea fara a apela la [BANCA], astfel incat sa poata finaliza Proiectul in conformitate cu prevederile Acordului de imprumut si va comunica MFP, [MINISTERUL] si [BANCA], fara intarziere, planurile sale in acest sens.
    Art. 3
    Dobanzi si comisioane
    3.1. [Beneficiar] va asigura plata dobanzii pentru soldul nerambursat al fiecarei transe din Imprumutul subsidiar la rata (sau ratele) si in sumele specificate in Avizul de tragere primit de la [BANCA].
    3.2. [Beneficiar] va plati dobanda suplimentara pentru orice suma cu scadenta depasita, daca din culpa sa se va depasi scadenta. Aceasta dobanda se va acumula de la data scadentei pana la data efectiva a platii, la o rata anuala calculata conform prevederilor paragrafului 3.02 al articolului 3 din Acord de imprumut si este platibila in aceeasi moneda ca si suma restanta care o genereaza. Sumele astfel platite vor fi imputate persoanelor vinovate pentru depasirea scadentei.
    3.3. [Beneficiar] va fi obligata, dupa caz, la plata urmatoarelor comisioane:
    - comision ............*3)
    3.4. Orice sume datorate [BANCA] de Imprumutat, sub forma de dobanda si comisioane sau in alt mod si calculate pentru orice fractiune din an, vor fi calculate pe baza unui an de ....... zile si a unei luni de ....... zile.*4)
    3.5. [Beneficiar] va plati orice alte costuri in conformitate cu prevederile articolelor .......... din Acord de imprumut.
------------
    *3) In conformitate cu termenii si conditiile Acordului de imprumut
    *4) Asa cum este prevazut in Acordul de imprumut

    Art. 4
    Rambursarea Imprumutului subsidiar, plata dobanzilor si a altor sume aferente Imprumutului subsidiar
    4.1. [Beneficiar] va rambursa la MFP Imprumutul subsidiar in rate semestriale, incepand cu [data] conform graficului de rambursare din anexa B la Acord de imprumut, cu 10 zile calendaristice inainte de data scadentelor de plata ale MFP fata de [BANCA].
    Sumele datorate sunt exprimate, in graficul de rambursare, [ca procent din suma imprumutului], asa cum este definit in Acord de imprumut si sunt asigurate conform paragrafelor ........ din prezentul AIS.
    4.2. [Beneficiar] va plati semestrial catre MFP dobanzi calculate articolului ..... din Acord de imprumut, precum si orice alte costuri legate de Imprumutul subsidiar, cu 10 zile calendaristice inainte de scadenta la extern, prima data de plata fiind prima scadenta ulterioara primei trageri. Nivelul ratei dobanzii si al celorlalte costuri va fi cel comunicat de [BANCA] si transmis la [Beneficiar] de catre MFP - directia de specialitate.
    4.3. a) [Beneficiar] isi va achita obligatiile de plata (rate de capital, dobanzi si alte costuri) catre MFP in lei, in contul curent general al trezoreriei statului, deschis la Centrala Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cu 10 zile calendaristice inainte de data scadentei MFP fata de [BANCA]. In acest sens, [Beneficiar] va plati echivalentul in lei al sumelor in valuta in care se efectueaza plata la [BANCA], la cursul valutar comunicat de BNR din ziua transferului, majorat cu o cota asiguratorie, in masura sa acopere eventuala fluctuatie de curs valutar pentru cele 10 zile.
    b) In cazul in care echivalentul in lei astfel calculat nu acopera obligatia certa de plata a [Beneficiar] (respectiv echivalentul in lei la cursul din data scadentei fata de [BANCA]), aceasta, din proprie initiativa, va achita diferenta in contul MFP deschis la BNR. Obligatia [Beneficiar] fata de MFP se considera achitata la data intrarii sumelor datorate in contul MFP, demonstrata cu documente bancare (copie Ordin de plata stampilat de banca sau altele).
    c) In cel mult trei zile lucratoare de la data scadentei catre [BANCA], MFP va confirma [Beneficiar] prin fax nivelul real al obligatiei acesteia in functie de cursul de schimb valutar de la data respectiva; eventualele sume virate in plus de [Beneficiar] se vor returna de catre MFP din proprie initiativa in maximum cinci zile bancare de la data scadentei fata de [BANCA], iar pentru sumele neachitate in termen, se va comunica [Beneficiar] nivelul sanctiunilor prevazute de art. 6 din prezentul AIS.
    [Beneficiar] isi va asuma integral riscul derivand din fluctuatia cursului de schimb valutar. (leu/moneda Acord de imprumut)
    4.4. [MINISTERUL] va asigura fondurile in lei necesare [Beneficiar] pentru plata dobanzilor/altor costuri si rambursarea ratelor de capital in timp util, astfel incat sa nu se inregistreze intarzieri fata de termenele stabilite. In acest sens, [MINISTERUL] va solicita MFP sumele necesare cu cel putin cincisprezece zile lucratoare inainte de data scadentei la extern.
    4.5. Orice alte sume datorate de Imprumutat, [BANCA] conform prevederilor Acordului de imprumut sunt platibile de catre [Beneficiar] in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data primirii de catre [Beneficiar], direct sau prin intermediul MFP, a notificarii [BANCA] in acest scop.
    4.6. In cazul rambursarii anticipate voluntare a unei parti sau a intregului Imprumut subsidiar, [Beneficiar] va plati o compensare calculata conform prevederilor paragrafului 4.02 al articolului 4 din Acord de imprumut.
    4.7. In cazul oricarei rambursari anticipate datorate in temeiul paragrafului 4.03 al articolului 4 din Acord de imprumut, [Beneficiar] va plati suma solicitata de [BANCA] si dobanda aferenta, conform prevederilor respectivului paragraf 4.03 din Acord de imprumut.
    4.8. In cazul in care cererea de rambursare anticipata este formulata de [BANCA] in conformitate cu paragraful 10.01 al articolului 10 din Acord de imprumut, ca urmare a neindeplinirii de catre [Beneficiar] a obligatiilor sale, [Beneficiar] va plati o suma calculata potrivit prevederilor paragrafului 10.03 al articolului 10 din Acord de imprumut.
    Art. 5
    Angajamente speciale; garantii
    5.1. [Beneficiar] va asigura din surse proprii, atat timp cat Imprumutul subsidiar este nerambursat, sumele necesare pentru intretinerea, repararea, revizia si innoirea tuturor proprietatilor care fac parte din Proiect si va actiona in vederea mentinerii acestora in buna stare de functionare, conform paragrafului 6.06 al articolului 6 din Acord de imprumut.
    5.2. [Beneficiar] va respecta procedurile [BANCA] privind achizitionarea bunurilor, asigurarea serviciilor si angajarea lucrarilor pentru Proiect, va purta negocieri si va semna contracte conform prevederilor paragrafului 6.04 al articolului 6 din Acord de imprumut.
    [Beneficiar] raspunde de respectarea procedurilor [BANCA] si a legislatiei romane in vigoare pentru toate operatiunile de negociere si de incheiere a contractelor interne si externe necesare Proiectului, privind achizitionarea bunurilor, angajarea lucrarilor, serviciilor de consultanta interne si externe precum si a altor servicii.
    MFP nu raspunde de viciile contractelor si ale documentelor de tragere si de plata a obligatiilor asumate de [Beneficiar] prin contractele incheiate.
    5.3. [Beneficiar] se obliga, conform paragrafului 6.05 al articolului 6 din Acord de imprumut, sa asigure in mod adecvat toate lucrarile si proprietatile aferente Proiectului potrivit practicii uzuale pentru lucrari similare de interes public in Romania, pe toata perioada cat Imprumutul subsidiar este nerambursat.
    * Daca este cazul si este prevazut.
    5.4. [Beneficiar] se obliga conform prevederilor paragrafului 6.10 al articolului 6 din Acord de imprumut ca va angaja prin proceduri de selectare satisfacatoare pentru [BANCA], un consultant international in inginerie si management (CUM), ale carui calificare, experienta si termeni de referinta vor fi satisfacatori pentru [BANCA]. CIIM va asigura asistenta tehnica pentru unitatea de implementare si management si [Beneficiar] si va fi, de asemenea, responsabil pentru dezvoltarea studiilor de fezabilitate existente si a studiului de impact asupra mediului, precum si pentru pregatirea licitatiei pentru proiectarea detaliata si supervizare, care vor fi realizate de consultanti satisfacatori pentru [BANCA].
    5.5. Pe toata perioada cat Imprumutul subsidiar este nerambursat, [MINISTERUL], ca institutie coordonatoare a Beneficiarului pentru scopurile paragrafului 6.09 din art. 6, va depune diligentele necesare pentru mentinerea titlului de proprietate si a posesiei efective asupra activelor care fac parte din Proiect sau, dupa caz, le va inlocui sau innoi iar [Beneficiar] va asigura functionarea permanenta a Proiectului.
    5.6. [MINISTERUL], [Beneficiar] si MFP se angajeaza, in conformitate cu prevederile paragrafului 6.07 al articolului 6 din Acord de imprumut, sa aloce anual resurse bugetare suficiente, pentru a asigura finalizarea la timp a Proiectului conform anexei A.
    5.7. [Beneficiar] va transmite [BANCA], MFP si [MINISTERUL] in fiecare an, la o luna dupa publicarea lor, raportul anual, bilantul contabil, contul de profit si pierdere si raportul de audit, in conformitate cu paragraful 6.08. al articolului 6 din Acord de imprumut.
    5.8. [MINISTERUL] va verifica daca [Beneficiar] supune auditarii anuale, in conformitate cu Standardele Internationale de Contabilitate (SIC) situatiile financiare ale [Beneficiar]. Costul auditului va fi suportat de [Beneficiar] din surse proprii sau din alte surse.
    5.9. In conformitate cu prevederile paragrafului 6.12. al articolului 6 din Acord de imprumut, [Beneficiar] si [MINISTERUL] vor lua masurile necesare pentru a permite ca [Beneficiar]*5):
    a) sa desfasoare activitatile conform cu legile aplicabile privind mediul inconjurator si conform standardelor Uniunii Europene referitoare la protectia mediului asa cum ele pot fi aprobate sau modificate si sa asigure si sa mentina toate autorizatiile guvernamentale necesare aplicabile;
    b) sa desfasoare toate activitatile de intretinere, construire si reabilitare precum si politicile de ameliorare a impactului de mediu care pot fi necesare Proiectului in conformitate cu practicile de buna executie si cu standardele la care se face referire in alin. (a) al acestui paragraf; si
    c) sa asigure ca la realizarea Proiectului nu se folosesc materiale sau substante la care se face referire in legislatia, standardele si practicile de buna utilizare mentionate in aliniatul (a) al acestui paragraf si care ar putea avea efecte negative asupra mediului inconjurator.
    5.10. [Beneficiar] va informa MFP, [MINISTERUL] si [BANCA] asupra modificarilor survenite in statutul si forma sa de organizare de-a lungul perioadei de derulare a Imprumutului subsidiar, precum si asupra oricaror situatii care ar putea interveni si prejudicia in mod substantial executarea Proiectului si rambursarea Imprumutului subsidiar conform graficului de rambursare.
    In cazul in care pana la incetarea prezentului AIS, [Beneficiar] va fi supusa privatizarii, [Beneficiar] si [MINISTERUL] se angajeaza sa intreprinda toate demersurile necesare pentru a cuprinde in Acordul de imprumut de privatizare obligativitatea investitorului strategic de a prezenta la MFP, inaintea semnarii Acordului de imprumut de privatizare, o scrisoare de garantie de buna plata, emisa de [BANCA] investitorului (o [BANCA] de prim rang) si care va acoperi serviciul datoriei externe aferent Imprumutului pe toata perioada de rambursare, proportional cu participarea investitorului strategic la capitalul social.
    Toate drepturile si obligatiile decurgand din prezentul AIS asumate de [Beneficiar] vor trece asupra succesorilor juridici ai acesteia.
    5.11. [MINISTERUL] se angajeaza sa nu modifice in nici un fel statutul actual al [Beneficiar] (prin divizare, fuzionare, suspendarea actiunilor sale, schimbarea profilului activitatii sau a formei de proprietate etc.) fara informarea prealabila a MFP si [BANCA].
    5.12. In cazul in care, pana la terminarea prezentului AIS, [Beneficiar] isi va schimba forma de proprietate, noua entitate va constitui o ipoteca pe activele sale in favoarea MFP, intr-o forma acceptabila MFP, pentru valoarea Imprumutului subsidiar nerambursata in acel moment, plus valoarea dobanzilor ramase de achitat pana la rambursarea Imprumutului subsidiar. In cazul in care aceasta ipoteca nu va fi constituita in termen de 90 de zile de la data privatizarii [Beneficiar], MFP va avea dreptul sa declare Imprumutul subsidiar drept imediat scadent si datorat de succesorii juridici ai [Beneficiar].
    5.13. [Beneficiar] se obliga sa constituie in cadrul acestui AIS garantii pentru acoperirea riscului financiar, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare.
    5.14 [Beneficiar] si [MINISTERUL] se obliga sa asigure urmarirea cheltuielilor din intrari de credite externe in limita alocatiilor bugetare astfel incat sa se respecte angajamentele asumate conform prevederilor Legii anuale a bugetului de stat.
------------
    *5) Articol adaptabil in functie de clauzele Acordului de imprumut

    Art. 6
    Dobanzi si penalitati de intarziere
    6.1. In situatia in care, [Beneficiar], din culpa sa, nu va achita catre MFP, integral si in termen, echivalentul in lei al obligatiilor de plata la extern (rate de capital, dobanzi si alte costuri), MFP este indreptatit sa pretinda pe langa sumele datorate, dobanzi si penalitati de intarziere la nivelul celor prevazute de dispozitiile legale in vigoare privind colectarea creantelor fiscale.
    6.2. Aceleasi dobanzi si penalitati de intarziere se vor aplica si in situatia in care, datorita neindeplinirii de catre [Beneficiar] din culpa sa, a prevederilor din Acord de imprumut, vor fi generate obligatii de plata suplimentare fata de [BANCA] in sarcina MFP. In acest caz, [Beneficiar] va restitui catre MFP sumele astfel achitate, din alte surse decat bugetare.
    6.3. Dobanzile si penalitatile de intarziere se vor aplica asupra echivalentului in lei al obligatiei de plata achitate la extern transformate la cursul valutar din data efectuarii platii de catre MFP la [BANCA], data de la care va incepe si calculul acestor sanctiuni. Dobanzile si penalitatile de intarziere se vor calcula conform prevederilor legale ce reglementeaza obligatiile datorate bugetului de stat. [Beneficiar] va plati din alte surse decat bugetare sumele ce rezulta din aplicarea de dobanzi si penalitati de intarziere calculate conform dispozitiilor legale in vigoare privind colectarea creantelor fiscale.
    6.4. Daca [Beneficiar] nu va plati, din culpa sa, oricare dintre sumele datorate conform prevederilor prezentului AIS si va depasi datele scadente cu 30 zile, MFP, in urma unei notificari scrise adresate [Beneficiar], va fi indreptatit sa le declare scadente si sa obtina recuperarea imediata a tuturor sumelor datorate conform prevederilor prezentului AIS, direct si fara acceptul [Beneficiar], prin debitarea contului curent al acesteia sau prin orice alte mijloace legale. Intr-o astfel de situatie, prezentul AIS constituie titlu executoriu, nemaifiind necesara initierea in acest scop a altor actiuni sau formalitati.
    6.5. a) [Beneficiarul] va prezenta un inventar cu garantiile, preferintele si prioritatile existente, referitor la indeplinirea obligatiilor sale privind datoria externa.
    b) In temeiul prevederilor paragrafului ....... din Acord de imprumut, in cazul in care [Beneficiar] acorda unei terte parti o garantie, preferinta sau prioritate pentru indeplinirea obligatiilor sale privind datoria externa, va informa imediat MFP si [BANCA] asupra acestei intentii (sau eveniment) si va furniza [BANCA], in masura in care aceasta ii va solicita, o garantie echivalenta pentru indeplinirea obligatiilor ce-i revin conform prevederilor Acordului de imprumut.
    Art. 7
    Informatii si vizite
    7.1. [Beneficiar] va asigura evidentele financiar-contabile pentru gestionarea in lei si in valuta a Imprumutului subsidiar, in conturi distincte, precum si rambursarea sumelor Imprumutului subsidiar, plata dobanzilor, comisioanelor si a celorlalte costuri aferente acestuia si va raporta MFP si [MINISTERUL] potrivit legislatiei in vigoare.
    7.2. [Beneficiar] va raspunde, cu promptitudine, tuturor cerintelor MFP si/sau [MINISTERUL] de prezentare de informatii si raportari in legatura cu modul de utilizare a fondurilor in valuta si in lei aferente acestui proiect. [Beneficiar] va transmite la MFP si [MINISTERUL] la cerere, in cel mult 48 de ore de la data cererii, copii ale tuturor documentelor de implementare (achizitii, trageri si alte documente solicitate) remise direct de [Beneficiar] la [BANCA]. De asemenea, [Beneficiar] va intocmi si remite MFP si [MINISTERUL] formularele de raportare privind Imprumutul, dupa cum este prevazut in Normele metodologice pentru aplicarea Legii privind datoria publica.
    7.3. [Beneficiar] va transmite la MFP, lunar, pana in data de 15 a fiecarei luni situatia cheltuielilor efectuate din sumele imprumutului trase, in luna anterioara celei in care se face raportarea. Situatia mentionata va fi intocmita in lei, EUR si USD, in conformitate cu inregistrarile contabile si cu darile de seama. De asemenea, [Beneficiar] va transmite la MFP pana la data de 10 a fiecarei luni, estimari de trageri pentru luna urmatoare celei in care se face raportarea.
    7.4. [Beneficiar] va purta corespondenta tehnica cu specialistii [BANCA] si va transmite la MFP, [MINISTERUL] si [BANCA], in conformitate cu prevederile articolului ...... din Acord de imprumut:
    - pana la 31 decembrie ...... si ulterior trimestrial, pana la terminarea Proiectului un raport, editat in limba engleza, privind implementarea Proiectului, raport ce va fi pregatit de consultantii mentionati la paragraful 6.10 din prezentul AIS;
    - in fiecare an, in cursul unei perioade de o luna de la publicarea lor, rapoartele referitoare la conturile anuale, situatia financiara a bugetului si raportul de audit, efectuate in concordanta cu Standardele Internationale de Contabilitate, conform paragrafului ...... din Acord de imprumut;
    - la sase luni de la incheierea Proiectului un raport, editat in limba engleza, privind finalizarea Proiectului;
    - orice document sau informatie care se refera la finantarea sau implementarea Proiectului, dupa cum [BANCA] va solicita in mod rezonabil;
    - solicitari prompte pentru aprobarea [BANCA] cu privire la orice modificari intervenite in planurile generale, graficul de lucru, planurile financiare sau programul de cheltuieli aferente Proiectului, fata de cele existente inainte de semnarea Acordului de imprumut;
    - informari asupra oricaror evenimente care ar putea prejudicia in mod substantial sau afecta conditiile de executare a Proiectului sau impiedica indeplinirea obligatiilor [Beneficiar] care rezulta din prezentul AIS;
    - informari prompte asupra modificarii statutului sau juridic sau documentelor sale de baza.
    7.5. [Beneficiar] va asigura indeplinirea obligatiilor prevazute in paragraful 6.13 al articolului 6 din Acord de imprumut privind angajamentele de integrare.
    Art. 8
    Speze si cheltuieli
    8.1. Conform prevederilor articolului 9 din Acord de imprumut, [Beneficiar] se obliga sa plateasca:
    a) toate impozitele, taxele, comisioanele si alte impuneri de orice natura inclusiv taxe de timbru si taxa de inregistrare care pot fi ocazionate de semnarea sau implementarea Acordului de imprumut sau a oricarui document legat de acesta precum si de constituirea oricarei garantii pentru Imprumutul subsidiar.
    b) integral capitalul, dobanda, comisioanele si alte sume datorate de Imprumutat conform Acordului de imprumut, in suma bruta, fara deducerea vreunei impuneri nationale sau locale de orice fel, cu conditia ca, daca Imprumutatul este obligat prin lege sa faca orice astfel de deducere, aceasta sa duca la majorarea sumei brute de plata catre [BANCA] astfel incat, dupa deducere, suma neta primita de [BANCA] sa fie echivalenta cu suma datorata.
    c) orice speze si cheltuieli, inclusiv cheltuielile marunte, costurile profesionale, de calatorie marunte, costurile profesionale, bancare, de transfer sau de schimb valutar ocazionate de semnarea sau implementarea Acordului de imprumut sau a oricaror documente legate de acesta si de constituirea oricarei garantii pentru Imprumut subsidiar.
    Art. 9
    Clauze finale
    9.1. Orice neintelegeri dintre MFP, [Beneficiar] si [MINISTERUL] decurgand din interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului AIS vor fi solutionate de parti pe cale amiabila. In cazul in care in termen de 30 zile nu se ajunge la un acord pe cale amiabila, partile convin ca neintelegerile sa fie solutionate de instantele competente.
    9.2. Prezentul AIS intra in vigoare la data semnarii lui de catre cele trei parti.
    9.3. Prezentul AIS va inceta la data la care [Beneficiar] va fi achitat integral obligatiile sale de plata fata de [BANCA], va fi terminat Proiectul si isi va fi indeplinit toate celelalte obligatii ce-i revin fata de MFP, conform prevederilor prezentului AIS.
    9.4. Orice notificare, cerere sau alta comunicare ceruta sau permisa de prezentul AIS va fi considerata autorizata daca va fi emisa in scris si semnata de:
    - pentru MFP:
        - secretar de stat;
        - director general sau director general adjunct, directia de specialitate;
        - sau alte persoane legal abilitate in acest sens.
    - pentru [Beneficiar]:
        - director general;
        - director general adjunct;
        - contabil sef;
        - director al directiei licitatii si contractare;
    - pentru [MINISTERUL]:
        - secretar de stat;
        - director general, Directia generala a relatiilor financiare externe;
        - director general, Directia generala economica si relatii bugetare;
si transmisa la adresele:
            - pentru MFP: [Adresa]
            - pentru [Beneficiar]: [Adresa]
            - pentru [MINISTERUL]: [Adresa]
    9.5. Prezentul AIS a fost semnat in trei exemplare, toate avand valoare de original.

         [MINISTERUL] FINANTELOR                 [MINISTERUL]
                PUBLICE

            SECRETAR DE STAT                   SECRETAR DE STAT

                               [BENEFICIAR]
                             DIRECTOR GENERAL

                     MODEL DE ACORD DE IMPRUMUT SUBSIDIAR
                     Sursa de rambursare - surse proprii

    Proiect de ...............................

    intre:

    MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE (MFP)

    si

    AGENT ECONOMIC
    ([Beneficiar])

    si

    [MINISTERUL] .............................
                        ([MINISTERUL])

                         ACORD DE IMPRUMUT SUBSIDIAR

    Incheiat astazi [data], intre:

    1) [MINISTERUL] Finantelor Publice (numit in continuare MFP), avand sediul in Bucuresti, str. Apolodor nr. 17, sector 5, actionand in calitate de reprezentant autorizat al Romaniei (Imprumutat) in relatia cu [BANCA], si de imprumutator, pe de o parte

    si

    2) Agent economic (numita in continuare [Beneficiar]), avand sediul in Bucuresti, [adresa] actionand in calitate de subimprumutat,
    3) [MINISTERUL] ....................... (numit in continuare [MINISTERUL]), avand sediul in Bucuresti ...................., actionand in calitate de minister coordonator al activitatii [Beneficiar], pe de o parte, si de ordonator principal de credite, pe de alta parte.

    Prezentul Acord de imprumut subsidiar (numit in continuare AIS) se incheie in baza Acordului de imprumut de finantare (numit in continuare Acord de imprumut) dintre Romania, reprezentata prin [MINISTERUL] Finantelor Publice (numit in continuare MFP), ................... pentru realizarea Proiectului de .......................... (numit in continuare Proiectul), care face parte integranta din acest Acord de Imprumut Subsidiar (numit in continuare AIS).

    Avand in vedere ca:
    1. Prin Acordul de imprumut semnat la .................. ratificat prin Legea nr. ..... publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. ........, s-a convenit ca [BANCA] sa acorde Imprumutatului un imprumut (numit in continuare Imprumut) in valoare de .............. [valuta] (in litere) pentru a fi utilizat exclusiv in scopul finantarii Proiectului, asa cum este descris acesta in anexa A la Acord de imprumut;
    Imprumutul urmeaza a fi utilizat pentru a [descriere proiect]
...............................................................................
    *6) Realizarea proiectului de catre [Beneficiar] va fi coordonata de [MINISTERUL].
    2. Suma Imprumutului va fi disponibilizata [Beneficiar] in conformitate cu prevederile prezentului AIS incheiat intre MFP, [Beneficiar] si [MINISTERUL];
    3. MFP isi va exercita drepturile care decurg din AIS astfel incat sa protejeze interesele Imprumutatului si ale [BANCA] si sa realizeze scopul Proiectului descris in anexa A la Acord de imprumut si nu va cesiona, amenda sau abroga prezentul AIS sau vreuna din prevederile sale, cu exceptia cazului cand intre MFP, [Beneficiar] si [MINISTERUL] se va conveni altfel, cu acordul [BANCA].
------------
    *6) In cazul in care imprumutul este angajat pe surse bugetare

    Ca urmare, intre MFP, [Beneficiar] si [MINISTERUL] se incheie prezentul AIS, prin care se convine dupa cum urmeaza:

    Art. 1
    Prevederi generale
    1.1. Prin prezentul AIS, MFP subimprumuta [Beneficiar] sume totale echivalente cu ........... (numite in continuare Imprumut subsidiar), reprezentand valoarea Imprumutului, in unicul scop de a finanta Proiectul descris in anexa A la Acord de imprumut.
    1.2. MFP deleaga [Beneficiar] intreaga autoritate si responsabilitate pentru executarea Proiectului si efectuarea tragerilor sumelor Imprumutului subsidiar, in conformitate cu prevederile Acordului de imprumut.
    1.3. Toate prevederile Acordului de imprumut privind obligatiile Imprumutatului referitoare la realizarea Proiectului si efectuarea tragerilor sumelor Imprumutului subsidiar se aplica mutatis mutandis la [Beneficiar].
    1.4. [Beneficiar] se obliga sa utilizeze sumele Imprumutului subsidiar puse la dispozitie in cadrul prezentului AIS exclusiv pentru scopul realizarii Proiectului descris in anexa A la Acord de imprumut.
    1.5. Fondurile necesare rambursarii Imprumutului subsidiar, si a platii dobanzilor, comisioanelor, spezelor si a oricaror alte costuri ale imprumutului subsidiar, precum si contributia Guvernului Romaniei la realizarea proiectului conform prevederilor Legii de ratificare.
    1.6. Costurile legate de operatiunile bancare efectuate in Romania referitoare la Imprumutul subsidiar pentru scopurile art. 2.2 din prezentul AIS, respectiv speze, comisioane si alte costuri care pot aparea in legatura cu acesta, se suporta de [Beneficiar] din dobanda bonificata la conturile in lei si in valuta deschise de [Beneficiar], aferente Imprumutului subsidiar, iar in cazul in care acestea nu sunt acoperitoare, din surse cu aceasta destinatie prevazute anual in bugetul [Beneficiar]/[MINISTERUL].
    La terminarea Proiectului, soldul favorabil inregistrat la contul [Beneficiar] in care se bonifica dobanda si care se debiteaza cu comisioanele si spezele bancare aferente operatiunilor efective, se face venit la bugetul statului.
    1.7. Finantarea Proiectului descris in anexa A la Acord de imprumut se va face conform anexei nr. 1 - "Plan de finantare" la prezentul AIS iar esalonarea valorica a executiei obiectivului de investitii pe ani se regaseste in anexa nr. 2 la acest AIS.
    1.8. [Beneficiar] va realiza Proiectul cu diligenta si eficienta necesare, in concordanta cu Descrierea Tehnica si termenii specificati in Acord de imprumut, dupa cum acestea pot fi modificate cu acceptul [BANCA].
    1.9. [Beneficiar] va infiinta o Unitate de implementare a proiectului, incadrata cu personal competent si dotata cu echipamentele si facilitatile necesare realizarii Proiectului.
    1.10. Orice realocari de fonduri, modificari in structura Imprumutului subsidiar pe componente, modificari de termene fata de cele prevazute in Acord de imprumut sau modificarea unora din prevederile Acordului de imprumut, se vor putea efectua numai prin acceptarea lor de catre toate partile la prezentul AIS si cu aprobarea [BANCA].
    Art. 2
    Trageri
    2.1. Tragerile din Imprumutul subsidiar se vor efectua de catre [Beneficiar], cu respectarea procedurilor descrise in paragrafele ....... din Acord de imprumut si dupa indeplinirea conditiilor descrise in paragraful .....
    2.2. [Beneficiar] va comunica [BANCA], in conformitate cu prevederile ......... din Acord de imprumut, [BANCA] comerciala la care va deschide contul Special. Contul Special reprezinta acel cont bancar deschis de [Beneficiar] in conformitate cu prevederile Acordului de imprumut de finantare, in care se efectueaza tragerile si din care se efectueaza plati.
    2.3. [Beneficiar] va comunica [BANCA], prin intermediul MFP, numele si specimenele de semnatura pentru patru persoane din cadrul [Beneficiar] autorizate sa semneze cererile de tragere in numele Imprumutatului (doua pentru prima semnatura si doua pentru a doua semnatura).
    2.4. Cererile de tragere vor fi transmise la [BANCA] de catre [Beneficiar] si vor fi semnate de doua dintre persoanele autorizate (dintre care una cu drept de prima semnatura si alta cu drept de a doua semnatura), conform legislatiei romane in vigoare.
    2.5. In cazul in care costul Proiectului depaseste cifra estimata in Preambulul la Acord de imprumut [Beneficiar], cu sprijinul MFP si [MINISTERUL], va lua masurile necesare pentru a acoperi depasirea fara a apela la [BANCA], astfel incat sa poata finaliza Proiectul in conformitate cu prevederile Acordului de imprumut si va comunica MFP, [MINISTERUL] si [BANCA], fara intarziere, planurile sale in acest sens.
    Art. 3
    Dobanzi si comisioane
    3.1. [Beneficiar] va asigura plata dobanzii pentru soldul nerambursat al fiecarei transe din Imprumutul subsidiar la rata (sau ratele) si in sumele specificate in Avizul de tragere primit de la [BANCA].
    3.2. [Beneficiar] va plati dobanda suplimentara pentru orice suma cu scadenta depasita, daca din culpa sa se va depasi scadenta. Aceasta dobanda se va acumula de la data scadentei pana la data efectiva a platii, la o rata anuala calculata conform prevederilor paragrafului ..... al articolului ...... din Acord de imprumut si este platibila in aceeasi moneda ca si suma restanta care o genereaza. Sumele astfel platite vor fi imputate persoanelor vinovate pentru depasirea scadentei.
    3.3. [Beneficiar] va fi obligat, dupa caz, la plata urmatoarelor comisioane:
    - comision ............*7)
    3.4. Orice sume datorate [BANCA] de Imprumutat, sub forma de dobanda si comisioane sau in alt mod si calculate pentru orice fractiune din an, vor fi calculate pe baza unui an de ....... zile si a unei luni de ....... zile.*8)
    3.5. [Beneficiar] va plati orice alte costuri in conformitate cu prevederile articolelor .......... din Acord de imprumut.
    3.6. [Beneficiar] va transmite catre MFP/Directia de specialitate si [MINISTER] documentele atestand efectuarea platii la extern (DPVE, mesaj swift), vizate de banca derulatoare.
    3.7. In cazul in care [Beneficiar] are dificultati in onorarea obligatiilor de plata, va informa MFP si [MINISTER] cu cel putin 15 zile lucratoare inaintea scadentei.
    3.8. In plus fata de comisioanele mentionate la pct. 3.3 din AIS, [Beneficiar] va plati catre MFP un comision de risc care va alimenta fondul de risc pentru imprumuturi externe contractate de stat si subimprumutate unor persoane juridice de ....% din valoarea totala a subimprumutului, respectiv ......... (suma in cifre si litere), in contul MFP ...........
    3.9. [Beneficiar] va plati comisionul la fondul de risc in ..... rate egale si consecutive*9), prima rata la ....., iar ultima la ....... Comisionul de risc se va plati in "LEI" prin utilizarea cursului de schimb valutar comunicat de BNR valabil in data in care se efectueaza plata.
    3.10. In cazul in care [Beneficiar] nu va achita comisionul la fondul de risc la termenele angajate, fara a avea acceptul MFP de amanare la plata, MFP este indreptatit sa pretinda [Beneficiar] dobanzi si penalitati de intarziere la nivelul celor prevazute de dispozitiile legale in vigoare privind obligatiile bugetare.
------------
    *7) In conformitate cu termenii si conditiile Acordului de imprumut
    *8) Asa cum este prevazut in Acordul de imprumut
    *9) De stabilit de comun acord cu [Beneficiar]

    Art. 4
    Rambursarea Imprumutului subsidiar, plata dobanzilor si a altor sume aferente Imprumutului subsidiar
    4.1. [Beneficiar] va rambursa Bancii subimprumutul in rate semestriale, incepand cu data de ...., conform graficului de rambursare din Acordul de imprumut, la fiecare ........
    Sumele datorate sunt exprimate, in graficul de rambursare, [ca procent din suma imprumutului], asa cum este definit in Acord de imprumut si sunt asigurate conform paragrafelor ........ din prezentul AIS.
    4.2. In cazul rambursarii anticipate voluntare a unei parti sau a intregului Imprumut subsidiar, [Beneficiar] va plati catre Banca o compensare calculata conform prevederilor paragrafului .... al articolului .... din Acord de imprumut.
    4.3. In cazul oricarei rambursari anticipate datorate in temeiul paragrafului .... al articolului .... din Acord de imprumut, [Beneficiar] va plati suma solicitata de [BANCA] si dobanda aferenta, conform prevederilor respectivului paragraf din Acord de imprumut.
    4.4. In cazul in care cererea de rambursare anticipata este formulata de [BANCA] in conformitate cu paragraful .... al articolului .... din Acord de imprumut, ca urmare a neindeplinirii de catre [Beneficiar] a obligatiilor sale, [Beneficiar] va plati o suma calculata potrivit prevederilor paragrafului .... al articolului .... din Acord de imprumut.
    4.5. [Beneficiar] va transmite MFP/Directia de specialitate si [MINISTER] documentele atestand efectuarea platii la extern (DPVE, mesaj swift) vizate de banca derulatoare.
    Art. 5
    Angajamente speciale; garantii
    5.1. [Beneficiar] va asigura din surse proprii, atat timp cat Imprumutul subsidiar este nerambursat, sumele necesare pentru intretinerea, repararea, revizia si innoirea tuturor proprietatilor care fac parte din Proiect si va actiona in vederea mentinerii acestora in buna stare de functionare, conform paragrafului .... al articolului ...... din Acord de imprumut.
    5.2. [Beneficiar] va respecta procedurile [BANCA] privind achizitionarea bunurilor, asigurarea serviciilor si angajarea lucrarilor pentru Proiect, va purta negocieri si va semna contracte conform prevederilor paragrafului .... al articolului ....... din Acord de imprumut.
    [Beneficiar] raspunde de respectarea procedurilor [BANCA] si a legislatiei romane in vigoare pentru toate operatiunile de negociere si de incheiere a contractelor interne si externe necesare Proiectului, privind achizitionarea bunurilor, angajarea lucrarilor, serviciilor de consultanta interne si externe precum si a altor servicii.
    MFP nu raspunde de viciile contractelor si ale documentelor de tragere si de plata a obligatiilor asumate de [Beneficiar] prin contractele incheiate.
    5.3. [Beneficiar] se obliga, conform paragrafului ..... al articolului ..... din Acord de imprumut, sa asigure in mod adecvat toate lucrarile si proprietatile aferente Proiectului potrivit practicii uzuale pentru lucrari similare de interes public in Romania, pe toata perioada cat Imprumutul subsidiar este nerambursat.
    5.4. [Beneficiar] se obliga conform prevederilor paragrafului ..... al articolului ..... din Acord de imprumut ca va angaja prin proceduri de selectare satisfacatoare pentru [BANCA], un consultant international in inginerie si management (CIIM), ale carui calificare, experienta si termeni de referinta vor fi satisfacatori pentru [BANCA]. CIIM va asigura asistenta tehnica pentru unitatea de implementare si management si [Beneficiar] si va fi, de asemenea, responsabil pentru dezvoltarea studiilor de fezabilitate existente si a studiului de impact asupra mediului, precum si pentru pregatirea licitatiei pentru proiectarea detaliata si supervizare, care vor fi realizate de consultanti satisfacatori pentru [BANCA].
    5.5. Pe toata perioada cat Imprumutul subsidiar este nerambursat, [MINISTERUL], ca institutie coordonatoare a Beneficiarului pentru scopurile paragrafului ..... din art. ...., va depune diligentele necesare pentru mentinerea titlului de proprietate si a posesiei efective asupra activelor care fac parte din Proiect sau, dupa caz, le va inlocui sau innoi iar [Beneficiar] va asigura functionarea permanenta a Proiectului.
    5.6. [Beneficiar] va transmite [BANCA], MFP si [MINISTERUL] in fiecare an, la o luna dupa publicarea lor, raportul anual, bilantul contabil, contul de profit si pierdere si raportul de audit.
    5.7. [MINISTERUL] va verifica daca [Beneficiar] supune auditarii anuale, in conformitate cu Standardele Internationale de Contabilitate (SIC) situatiile financiare ale [Beneficiar]. Costul auditului va fi suportat de [Beneficiar] din surse proprii sau din alte surse.
    5.8. In conformitate cu prevederile paragrafului ...... al articolului ..... din Acord de imprumut, [Beneficiar] si [MINISTERUL] vor lua masurile necesare pentru a permite ca [Beneficiar]*10):
    a) sa desfasoare activitatile conform cu legile aplicabile privind mediul inconjurator si conform standardelor Uniunii Europene referitoare la protectia mediului asa cum ele pot fi aprobate sau modificate si sa asigure si sa mentina toate autorizatiile guvernamentale necesare aplicabile;
    b) sa desfasoare toate activitatile de intretinere, construire si reabilitare precum si politicile de ameliorare a impactului de mediu care pot fi necesare Proiectului in conformitate cu practicile de buna executie si cu standardele la care se face referire in alin. ....... al acestui paragraf; si
    c) sa asigure ca la realizarea Proiectului nu se folosesc materiale sau substante la care se face referire in legislatia, standardele si practicile de buna utilizare mentionate in aliniatul ..... al acestui paragraf si care ar putea avea efecte negative asupra mediului inconjurator.
    5.9. [Beneficiar] va informa MFP, [MINISTERUL] si [BANCA] asupra modificarilor survenite in statutul si forma sa de organizare de-a lungul perioadei de derulare a Imprumutului subsidiar, precum si asupra oricaror situatii care ar putea interveni si prejudicia in mod substantial executarea Proiectului si rambursarea Imprumutului subsidiar conform graficului de rambursare.
    In cazul in care pana la incetarea prezentului AIS, [Beneficiar] va fi supusa privatizarii, [Beneficiar] si [MINISTERUL] se angajeaza sa intreprinda toate demersurile necesare pentru a cuprinde in Acordul de imprumut de privatizare obligativitatea investitorului strategic de a prezenta la MFP, inaintea semnarii Acordului de imprumut de privatizare, o scrisoare de garantie de buna plata, emisa de [BANCA] investitorului (o [BANCA] de prim rang) si care va acoperi serviciul datoriei externe aferent Imprumutului pe toata perioada de rambursare, proportional cu participarea investitorului strategic la capitalul social.
    Toate drepturile si obligatiile decurgand din prezentul AIS asumate de [Beneficiar] vor trece asupra succesorilor juridici ai acesteia.
    5.10. [MINISTERUL] se angajeaza sa nu modifice in nici un fel statutul actual al [Beneficiar] (prin divizare, fuzionare, suspendarea actiunilor sale, schimbarea profilului activitatii sau a formei de proprietate etc.) fara informarea prealabila a MFP si [BANCA].
    5.11. In cazul in care, pana la terminarea prezentului AIS, [Beneficiar] isi va schimba forma de proprietate, noua entitate va constitui o ipoteca pe activele sale in favoarea MFP, intr-o forma acceptabila MFP, pentru valoarea Imprumutului subsidiar nerambursata in acel moment, plus valoarea dobanzilor ramase de achitat pana la rambursarea Imprumutului subsidiar. In cazul in care aceasta ipoteca nu va fi constituita in termen de 90 de zile de la data privatizarii [Beneficiar], MFP va avea dreptul sa declare Imprumutul subsidiar drept imediat scadent si datorat de succesorii juridici ai [Beneficiar].
    5.12. [Beneficiar] se obliga, sa constituie in cadrul acestui AIS garantii pentru acoperirea riscului financiar, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare.
    5.13. [Beneficiar] si [MINISTERUL] se obliga sa asigure urmarirea cheltuielilor din intrari de credite externe in limita alocatiilor bugetare astfel incat sa se respecte angajamentele asumate conform prevederilor Legii anuale a bugetului de stat.
------------
    *10) Articol adaptabil in functie de clauzele Acordului de imprumut

    Art. 6
    Dobanzi si penalitati de intarziere
    6.1. In situatia in care, datorita neindeplinirii de catre [Beneficiar], din culpa sa, a prevederilor din Acordul de imprumut, vor fi generate obligatii de plata fata de [Banca] in sarcina MFP, [Beneficiar], va restitui MFP sumele achitate si va plati MFP pentru aceste sume dobanzi si penalitati de intarziere la nivelul celor prevazute de dispozitiile legale in vigoare privind colectarea creantelor fiscale. Dobanzile si penalitatile de intarziere se vor calcula asupra echivalentului in lei al sumelor care constituie obligatii de plata catre MFP, calculat la cursul de schimb de la data efectuarii platii de catre MFP la [Banca], data de la care va incepe si calculul dobanzilor si penalitatilor de intarziere care se vor acumula pe zile/luni de intarziere pana la achitarea sumelor respective de catre [Beneficiar].
    6.2. Aceleasi dobanzi si penalitati de intarziere se vor aplica si in situatia in care, datorita neindeplinirii de catre [Beneficiar] din culpa sa, a prevederilor din Acord de imprumut, vor fi generate obligatii de plata suplimentare fata de [BANCA] in sarcina MFP. In acest caz, [Beneficiar] va restitui catre MFP sumele astfel achitate, din alte surse decat bugetare.
    6.3. Daca [Beneficiar] nu va plati, din culpa sa, oricare dintre sumele datorate conform prevederilor prezentului AIS si va depasi datele scadente cu 30 zile, MFP, in urma unei notificari scrise adresate [Beneficiar], va fi indreptatit sa le declare scadente si sa obtina recuperarea imediata a tuturor sumelor datorate conform prevederilor prezentului AIS, direct si fara acceptul [Beneficiar], prin debitarea contului curent al acesteia sau prin orice alte mijloace legale. Intr-o astfel de situatie, prezentul AIS constituie titlu executoriu, nemaifiind necesara initierea in acest scop a altor actiuni sau formalitati.
    6.4. a) [Beneficiarul] va prezenta un inventar cu garantiile, preferintele si prioritatile existente, referitor la indeplinirea obligatiilor sale privind datoria externa.
    b) In temeiul prevederilor paragrafului ....... din Acord de imprumut, in cazul in care [Beneficiar] acorda unei terte parti o garantie, preferinta sau prioritate pentru indeplinirea obligatiilor sale privind datoria externa, va informa imediat MFP si [BANCA] asupra acestei intentii (sau eveniment) si va furniza [BANCA], in masura in care aceasta ii va solicita, o garantie echivalenta pentru indeplinirea obligatiilor ce-i revin conform prevederilor Acordului de imprumut.
    Art. 7
    Informatii si vizite
    7.1. [Beneficiar] va asigura evidentele financiar-contabile pentru gestionarea in lei si in valuta a Imprumutului subsidiar, in conturi distincte, precum si rambursarea sumelor Imprumutului subsidiar, plata dobanzilor, comisioanelor si a celorlalte costuri aferente acestuia si va raporta MFP si [MINISTERUL] potrivit legislatiei in vigoare.
    7.2. [Beneficiar] va raspunde, cu promptitudine, tuturor cerintelor MFP si/sau [MINISTERUL] de prezentare de informatii si raportari in legatura cu modul de utilizare a fondurilor in valuta si in lei aferente acestui proiect. [Beneficiar] va transmite la MFP si [MINISTERUL] la cerere, in cel mult 48 de ore de la data cererii, copii ale tuturor documentelor de implementare (achizitii, trageri si alte documente solicitate) remise direct de [Beneficiar] la [BANCA]. De asemenea, [Beneficiar] va intocmi si remite MFP si [MINISTERUL] formularele de raportare privind Imprumutul, dupa cum este prevazut in Normele metodologice pentru aplicarea Legii privind datoria publica.
    7.3. [Beneficiar] va transmite la MFP, lunar, pana in data de 15 a fiecarei luni situatia cheltuielilor efectuate din sumele imprumutului trase, in luna anterioara celei in care se face raportarea. Situatia mentionata va fi intocmita in lei, EUR si USD, in conformitate cu inregistrarile contabile si cu darile de seama. De asemenea, [Beneficiar] va transmite la MFP pana la data de 10 a fiecarei luni, estimari de trageri pentru luna urmatoare celei in care se face raportarea.
    7.4. [Beneficiar] va purta corespondenta tehnica cu specialistii [BANCA] si va transmite la MFP, [MINISTERUL] si [BANCA], in conformitate cu prevederile articolului ...... din Acord de imprumut:
    - pana la ............... si ulterior trimestrial, pana la terminarea Proiectului un raport, editat in limba engleza, privind implementarea Proiectului, raport ce va fi pregatit de consultantii mentionati la paragraful 6.10 din prezentul AIS;
    - in fiecare an, in cursul unei perioade de o luna de la publicarea lor, rapoartele referitoare la conturile anuale, situatia financiara a bugetului si raportul de audit, efectuate in concordanta cu Standardele Internationale de Contabilitate, conform paragrafului ...... din Acord de imprumut;
    - la sase luni de la incheierea Proiectului un raport, editat in limba engleza, privind finalizarea Proiectului;
    - orice document sau informatie care se refera la finantarea sau implementarea Proiectului, dupa cum [BANCA] va solicita in mod rezonabil;
    - solicitari prompte pentru aprobarea [BANCA] cu privire la orice modificari intervenite in planurile generale, graficul de lucru, planurile financiare sau programul de cheltuieli aferente Proiectului, fata de cele existente inainte de semnarea Acordului de imprumut;
    - informari asupra oricaror evenimente care ar putea prejudicia in mod substantial sau afecta conditiile de executare a Proiectului sau impiedica indeplinirea obligatiilor [Beneficiar] care rezulta din prezentul AIS;
    - informari prompte asupra modificarii statutului sau juridic sau documentelor sale de baza.
    7.5. [Beneficiar] va asigura indeplinirea obligatiilor prevazute in paragraful ..... al articolului ..... din Acord de imprumut privind angajamentele de integrare.
    Art. 8
    Speze si cheltuieli
    8.1. Conform prevederilor articolului .... din Acord de imprumut, [Beneficiar] se obliga sa plateasca:
    a) toate impozitele, taxele, comisioanele si alte impuneri de orice natura inclusiv taxe de timbru si taxa de inregistrare care pot fi ocazionate de semnarea sau implementarea Acordului de imprumut sau a oricarui document legat de acesta precum si de constituirea oricarei garantii pentru Imprumutul subsidiar.
    b) integral capitalul, dobanda, comisioanele si alte sume datorate de Imprumutat conform Acordului de imprumut, in suma bruta, fara deducerea vreunei impuneri nationale sau locale de orice fel, cu conditia ca, daca Imprumutatul este obligat prin lege sa faca orice astfel de deducere, aceasta sa duca la majorarea sumei brute de plata catre [BANCA] astfel incat, dupa deducere, suma neta primita de [BANCA] sa fie echivalenta cu suma datorata.
    c) orice speze si cheltuieli, inclusiv cheltuielile marunte, costurile profesionale, de calatorie marunte, costurile profesionale, bancare, de transfer sau de schimb valutar ocazionate de semnarea sau implementarea Acordului de imprumut sau a oricaror documente legate de acesta si de constituirea oricarei garantii pentru Imprumut subsidiar.
    Art. 9
    Clauze finale
    9.1. Orice neintelegeri dintre MFP, [Beneficiar] si [MINISTERUL] decurgand din interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului AIS vor fi solutionate de parti pe cale amiabila. In cazul in care in termen de 30 zile nu se ajunge la un acord pe cale amiabila, partile convin ca neintelegerile sa fie solutionate de instantele competente.
    9.2. Prezentul AIS intra in vigoare la data semnarii lui de catre cele trei parti.
    9.3. Prezentul AIS va inceta la data la care [Beneficiar] va fi achitat integral obligatiile sale de plata fata de [BANCA], va fi terminat Proiectul si isi va fi indeplinit toate celelalte obligatii ce-i revin fata de MFP, conform prevederilor prezentului AIS.
    9.4. Orice notificare, cerere sau alta comunicare ceruta sau permisa de prezentul AIS va fi considerata autorizata daca va fi emisa in scris si semnata de:
    - pentru MFP:
        - secretar de stat;
        - director general sau director general adjunct, directia de specialitate;
        - sau alte persoane legal abilitate in acest sens.
    - pentru [Beneficiar]:
        - director general;
        - director general adjunct;
        - contabil sef;
        - director al directiei licitatii si contractare;
    - pentru [MINISTERUL]:
        - secretar de stat
        - director general, Directia generala a relatiilor financiare externe
        - director general, Directia generala economica si relatii bugetare
si transmisa la adresele:
            - pentru MFP: [Adresa]
            - pentru [Beneficiar]: [Adresa]
            - pentru [MINISTERUL]: [Adresa]
    9.5. Prezentul AIS a fost semnat in trei exemplare, toate avand valoare de original.

         [MINISTERUL] FINANTELOR PUBLICE                 [MINISTERUL]

              SECRETAR DE STAT                         SECRETAR DE STAT

                                    [BENEFICIAR]

                                   DIRECTOR GENERAL

    ANEXA 2
    la normele metodologice

                                                  Model

                  ROMANIA                      AGENTUL ECONOMIC

        MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

                                 CONVENTIE

    Agentul economic din Romania, persoana juridica romana, cu sediul in ......................, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. .........., a primit de la Ministerul Finantelor Publice garantia pentru creditul extern in valoare de .......... in conformitate cu Acordul de imprumut contractat de la .............. (finantatorul).
    Avand in vedere garantarea de catre Ministerul Finantelor Publice a creditului respectiv, intre:
    Ministerul Finantelor Publice, denumit in continuare
    "GARANT"
    si
    Agentul economic, denumit in continuare:
    "GARANTAT"
    avand in vedere si prevederile Legii nr. 313/2004 privind datoria publica si ale Hotararii Guvernului nr. ...... privind aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 313/2004 asa cum a fost modificat si completat ulterior, partile au convenit sa-si asume si sa execute obligatiile care le revin conform prezentei Conventii.

    Art. 1
    Valoarea si obiectul garantiei
    1.1. Garantul garanteaza rambursarea imprumutului in valoare de ........... acordat .............. Agentul economic de catre .............. (finantatorul) in calitate de Imprumutator, inclusiv dobanzile, spezele si comisioanele aferente, conform prevederilor Acordului de imprumut.
    1.2. In cazul si in momentul executarii garantiei, Garantul are dreptul sa blocheze si sa incaseze din contul curent al Garantatului, fara acceptul acestuia, cu prioritate sumele necesare rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor aferente creditului garantat, a penalitatilor precum si a tuturor obligatiilor ce ii revin conform prevederilor prezentei Conventii.
    Prezenta conventie constituie titlu executoriu fara indeplinirea altor formalitati.
    1.3. Garantul va avea un drept de prioritate in crearea oricarui drept de retentie sau a oricarui alt drept similar sau avand aceleasi efecte, asupra oricarui activ al Garantatului. Dreptul de retentie va asigura Garantului capitalul, dobanzile si celelalte costuri ale imprumutului. Garantatul, in momentul incheierii oricarui contract in temeiul caruia dobandeste un drept de creanta sau un activ sau orice alt bun sau drept care poate forma obiectul unui drept de retentie sau unei cesiuni de creanta, se obliga sa prevada in mod expres in contractele respective existenta drepturilor care pot fi invocate de Garant in legatura cu contractele respective.
    Art. 2
    Garantii
    2.1. Garantatul se angajeaza irevocabil si neconditionat fata de Garant sa indeplineasca urmatoarele:
    2.1.1. Sa utilizeze creditul numai pentru scopurile prevazute in actul normativ care autorizeaza Ministerul Finantelor Publice sa emita Garantia si prin Acordul de imprumut.
    2.1.2. Sa achite la scadenta ratele de capital, dobanda, spezele si comisioanele aferente, precum si alte cheltuieli conform prevederilor Acordului de imprumut incheiat cu banca in favoarea careia Ministerul Finantelor Publice emite Scrisoarea de Garantie.
    In cazul in care Garantatul nu isi va achita la scadenta ratele de imprumut, dobanda, spezele si comisioanele aferente si Garantul va achita la extern sumele datorate de Garantat in baza Acordului de imprumut, atunci Garantatul va plati Garantului, pe langa sumele datorate, si dobanzile si penalitatile de intarziere la nivelul celor prevazute de dispozitiile legale in vigoare privind colectarea creantelor fiscale pentru orice sume platite ca urmare a executarii garantiei emise de Garant. In astfel de situatii, art. 1.2. din prezenta CONVENTIE se va aplica in mod corespunzator.
    2.1.3. Sa instiinteze in scris Ministerul Finantelor Publice cu 15 zile lucratoare inainte de data scadentei despre imposibilitatea constituirii partiale sau totale a sumelor necesare pentru plata obligatiilor din Acordul (Contractul) de imprumut extern, astfel cum a fost modificat, cu motivatia si fundamentarile corespunzatoare.
    2.1.4. Sa constituie in termen de 30 de zile de la ultima livrare, un contract de gaj fara deposedare asupra dotarilor sau utilajelor achizitionate din prezentul credit si sa prezinte Garantului un original al acestui contract inregistrat la autoritatile competente conform prevederilor legale.
    2.1.5. Sa nu permita ca o alta datorie interna sau externa sau o alta terta parte imprumutator sa fie considerate ca avand rang superior in cursul procesului de alocare sau distribuire a valutei detinute sub controlul sau in beneficiul sau.
    2.1.6. Sa faca toate demersurile si sa intreprinda orice masura considera necesara sau utila in scopul asigurarii resurselor necesare pentru achitarea imprumutului precum si a oricaror alte sume care sunt datorate conform Acordului de imprumut, astfel cum a fost modificat.
    2.1.7. Sa suporte toate cheltuielile pe care Garantul le va face in cazul in care Garantatul nu isi va onora la timp obligatiile decurgand din prezenta CONVENTIE precum si din Acordul de imprumut, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care Garantul a emis Scrisoarea de Garantie in favoarea Garantatului.
    2.1.8. Sa comunice anual Garantului lista cuprinzand conturile si bancile la care are deschise aceste conturi, sa anunte in prealabil si sa obtina acordul Garantului in cazul in care intentioneaza sa isi transfere si/sau deschida un nou cont la o alta banca si/sau bancile la care isi are deschise conturile la data incheierii CONVENTIEI.
    2.1.9. Sa transmita cu promptitudine Garantului, la termenele stabilite, toate datele si informatiile solicitate de acesta, din care sa rezulte:
    - Situatia patrimoniala pe baza de bilant, aprobat cu precizarea patrimoniului liber de orice sarcina pe perioada rambursarii Imprumutului, situatia indicatorilor economico-financiari si a contului de profit si pierdere.
    - Alte obligatii de plata decurgand din imprumuturi interne sau externe, actuale sau viitoare, esalonate conform scadentelor de rambursare (daca este cazul).
    - Situatia incasarilor ce constituie surse de rambursare a imprumuturilor interne sau externe in general, si a Imprumutului garantat, in special.
    - Detalii privind modul in care a onorat platile datorate la fondul de risc, la termenele si in conditiile stabilite, in conformitate cu prevederile legale si cu cele cuprinse in prezenta conventie.
    - Orice informatie si orice document care poate fi cerut in mod rezonabil de catre Garant.
    2.1.10. Informarea lunara (pana la data de 5 ale lunii urmatoare celei de raportare) a Garantului asupra stadiului realizarii proiectului, a tragerilor si a platilor efectuate la imprumut.
    2.1.11. Informarea Garantului si solicitarea amendarii prezentei Conventii in cazul intentiei de divizare a patrimoniului Garantatului, urmare a actiunii de privatizare, sau a oricarei modificari in statutul juridic al acestuia.
    2.1.12. Informarea Garantului asupra oricarei intentii de modificare a Acordului de imprumut si solicitarea acordului scris al acestuia in cazul unor astfel de masuri.
    Art. 3
    Comision
    3.1. Garantatul va plati Garantului un comision de risc de .......% din valoarea totala creditului in suma de .............., in contul nr. 361180000302 - Contul curent general al Trezoreriei Statului - deschis la Banca Nationala a Romaniei - Centrala.
    3.2. Suma ce constituie comision de risc calculat conform pct. 3.1., respectiv ........ va fi achitata dupa cum urmeaza:
    - ....% din valoarea sumei mai sus mentionate, respectiv ............. va fi achitata in termen de ........ de la semnarea prezentei Conventii;
    - diferenta de ....% aferenta sumei mai sus mentionate, respectiv .......... se va plati de catre Garantat in ...... rate, prima la ...... luni de la plata avansului.
    3.3. Comisionul se va plati in lei prin utilizarea cursului de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data zilei in care se efectueaza plata.
    3.4. In cazul in care Garantatul nu achita comisionul de risc la termenele angajate, Garantul este indreptatit sa pretinda Garantatului, in plus fata de cele prevazute la art. 2.1.6. al prezentei Conventii, dobanzi si penalitati de intarziere la nivelul celor prevazute de dispozitiile legale in vigoare privind colectarea creantelor fiscale.
    Art. 4
    Cazuri de culpa
    4.1. Culpa se constata si se apreciaza in conformitate cu legislatia in vigoare din Romania. Garantatul raspunde in cazul in care:
    a) nu achita la scadenta datoriile sale fata de garant asa cum au fost ele stipulate in prezenta conventie si in alte documente ce au legatura directa cu aceasta;
    b) intrerupe fara o prealabila notificare catre garant operatiunile pentru care a contractat creditul extern;
    c) efectueaza fara avizul garantului alte operatiuni decat cele care au stat la baza contractarii creditului extern, modificand unilateral destinatia acestuia;
    d) furnizeaza garantului date incomplete sau false cu privire la situatia economico-financiara, prezentand documente, acte informative contrafacute ori declaratii semnate de persoane neabilitate in acest sens de societate;
    e) impiedica prin orice act decizia cu caracter specific ori general sau orice alt document al organelor de conducere proprii, executarea in totalitate ori in parte a prezentei conventii;
    f) incearca prin orice mijloace (conturi bancare la alte banci decat cele declarate garantului) sa se sustraga achitarii datoriilor scadente si a celorlalte obligatii fata de garant;
    g) nerespectarea prevederilor art. 2 "Garantii".
    La aparitia oricaruia dintre cazurile sus-mentionate garantul este in drept sa rezilieze prezenta conventie. In aceasta situatie garantul este abilitat sa preia toate disponibilitatile existente in conturile acestuia, toate incasarile imediate ale garantatului (in lei si in valuta), sa execute garantiile reale prezentate de garantat. In cazurile sus-mentionate garantul nu raspunde fata de terti pentru culpa garantatului sau pentru orice alte situatii care se datoreaza culpei acestuia.
    4.2. Intr-un asemenea caz garantatul ramane direct raspunzator pentru toate daunele si alte consecinte financiare directe sau indirecte antrenate de exigibilitatea anticipata a angajamentelor si creditelor, datorand garantului toate costurile si cheltuielile antrenate de executarea rambursarii imediate.
    4.3. Neexecutarea acestui drept sau a oricarui alt drept prevazut in prezenta conventie ori de lege de catre garant sau executarea lui cu intarziere nu poate fi considerata ca o renuntare din partea garantului la acest drept, daca este indeplinita in conditiile si in termenele prevazute de lege.
    Art. 5
    Litigii
    5.1. Orice neintelegeri decurgand din interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentei Conventii vor fi solutionate de parti pe cale amiabila.
    5.2. In cazul in care nu se va putea ajunge la un acord pe aceasta cale, partile convin ca neintelegerile sa fie solutionate de instantele judecatoresti competente.
    Art. 6
    Amendamente
    6.1. Orice modificare sau revizuire a acestei conventii se va face in scris cu acordul partilor si cu respectarea legislatiei in vigoare.
    Art. 7
    Valabilitate
    7.1. Prezenta Conventie intra in vigoare la data semnarii acesteia.
    7.2. CONVENTIA ramane in vigoare pe toata perioada de valabilitate a Acordului de imprumut si isi inceteaza valabilitatea odata cu indeplinirea tuturor obligatiilor de plata rezultand din aceasta Conventie si din Acordul de imprumut.
    7.3. Prezenta CONVENTIE este redactata in trei exemplare, fiecare avand valoare de original si toate constituind impreuna un singur act juridic. Ca urmare, partile de fata, actionand prin reprezentantii lor autorizati, au intocmit prezenta CONVENTIE, pentru a fi semnata in numele lor, la Bucuresti, la data de ______________________.

          MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE         AGENTUL ECONOMIC
              SECRETAR DE STAT                  DIRECTOR GENERAL



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 2415/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 2415 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu