HOTARARE Nr.
714 din 2 iulie 2008
privind actualizarea limitei
valorii zilnice pentru produsele lactate si de panificatie acordate pentru
elevii din clasele I-VIII din invatamantul de stat, precum si pentru copiii
prescolari din gradinitele de stat cu program normal de 4 ore si pentru
aprobarea continutului/specificatiilor tehnice ale caietului de sarcini pentru
procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a produselor lactate si de
panificatie pentru elevi si prescolari
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 511 din 8 iulie 2008
In temeiul art. 108 din Constituţia României,
republicată, al art. 1 alin. (2) şi (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului
nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru
elevii din clasele I-VIII din
învăţământul de stat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de
stat cu program normal de 4 ore, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 16/2003, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. 1. - Incepând cu data de 1
septembrie 2008 se actualizează limita valorii zilnice pentru produsele lactate
şi de panificaţie acordate pentru un elev, respectiv pentru un preşcolar, la
1,17 lei/elev, respectiv preşcolar.
Art. 2. - Se aprobă conţinutul/specificaţiile tehnice
al/ale caietului de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de
furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevi şi preşcolari,
prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 3. - Ministerul Educaţiei, Cercetării şi
Tineretului, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul
Economiei şi Finanţelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
Ministerul Sănătăţii Publice şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, împreună cu consiliile judeţene,
consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, consiliile
sectoarelor municipiului Bucureşti şi instituţiile prefecţilor, vor lua toate
măsurile necesare pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei
hotărâri.
Art. 4. - La data intrării în
vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 932/2002 pentru
aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.
96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-IV din învăţământul de
stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 2 septembrie 2002, cu
modificările şi completările ulterioare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
p. Ministrul internelor şi
reformei administrative,
Liviu Radu,
secretar de stat
Ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei
Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian
ANEXĂ
CAIET DE SARCINI
pentru procedurile de atribuire a contractelor de
furnizare a produselor lactate şi de
panificaţie pentru
elevi si preşcolari
Specificaţii tehnice
1. Caracteristici generale
Se vor furniza:
- produse lactate (lapte UHT, lapte pasteurizat, lapte
bătut, iaurt simplu integral) în ambalaje de 200
g/unitate;
- produse de panificaţie (cornuri, batoane, biscuiţi)
în ambalaje de 80 g/unitate.
Se vor asigura transportul şi distribuţia zilnic,
bisăptămânal sau săptămânal la destinatar (şcoală, grădiniţă), conform prevederilor
Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 96/2002, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 16/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
2. Cantităţi solicitate
Cantităţile totale zilnice, bisăptămânale sau
săptămânale sunt stabilite de fiecare consiliu judeţean, cu nominalizarea
localităţilor, şcolilor şi grădiniţelor de stat cu program normal de 4 ore şi a
numărului de elevi care urmează să beneficieze de prevederile Ordonanţei de
urgenţă a Guvernului nr. 96/2002, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 16/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi se anexează
la prezentul caiet de sarcini.
3. Calitatea produselor
Calitatea produselor lactate şi de panificaţie va
respecta parametrii microbiologici de calitate prevăzuţi la art. 70 pct. 3, 4,
5, 7, 68, 69, 72 şi 73 din cap. III „Norme microbiologice" din Normele
igienico-sanitare pentru alimente, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii
nr. 975/1998, cu modificările ulterioare. De asemenea, vor fi respectate
condiţiile prevăzute de Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei şi al
ministrului de stat, ministrul sănătăţii nr. 327/166/2000 pentru aprobarea
utilizării laptelui reconstituit din lapte praf la fabricarea laptelui de
consum, precum şi condiţiile minime de calitate, şi anume:
- lapte de consum STAS 143-84;
- lapte bătut S.P. 504-2000;
- lapte praf STAS 5559-83;
- iaurt SR 3665-1999;
- cornuri şi batoane S.P. 1489-97;
- biscuiţi SR 1227-93.
Pentru menţinerea stării de sănătate şi nutriţie a copiilor,
laptele de consum care se va administra trebuie să aibă minimum 3,2% proteine
şi minimum 1,8% grăsime.
In cazul produselor lactate, acestea vor fi păstrate
până la servire la temperatura maximă de 8°C.
Pentru grupele speciale de consumatori - copii cu
diabet, intoleranţă la lactoză etc. - se va asigura regimul alimentar prescris
de medicul specialist. Tipul de hrană de regim şi cantitatea necesară se prevăd
în anexa la contractul de servicii, fiind specificate pentru fiecare şcoală şi
elev.
4. Siguranţă şi perisabilitate
Data-limită minimă de consum care va fi stabilită de
producător va fi de:
- 24 de ore pentru lapte dulce;
- 5 zile pentru lapte bătut şi iaurt;
- 48 de ore pentru produse de panificaţie.
Pentru zonele în care se face distribuţie săptămânal se
vor putea distribui produse lactate rezistente o perioadă de 5 zile (brânzeturi
echivalente, iaurt, lapte praf, lapte UHT) şi produse de panificaţie de tip
biscuiţi uscaţi, napolitane etc.
5. Mijloace necesare
pentru transport şi distribuţie (precum şi spaţii de depozitare)
Pentru transport şi distribuţie se vor utiliza
autovehicule speciale termoizolate şi dotate cu instalaţii frigorifice pe
timpul perioadei de vară, conform prevederilor cap. IV
„Norme privind depozitarea şi transportul alimentelor"
din Normele de igienă privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea,
transportul şi desfacerea alimentelor, aprobate prin Ordinul ministrului
sănătăţii nr. 976/1998, cu modificările ulterioare.
Pentru depozitare în şcoli se vor folosi spaţii special
amenajate pentru păstrarea produselor în condiţii de igienă, asigurate de către
beneficiar (şcoală sau grădiniţă).
6. Metode de testare şi
control
Metodele de testare sau de control vor fi conform
standardelor de metode de control folosite de laboratoarele direcţiilor de
sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi vor fi efectuate numai
în reţeaua sanitară sau sanitar-veterinară.
7.
Modul de distribuţie în şcoli şi grădiniţe
Distribuţia se va face zilnic, bisăptămânal sau
săptămânal, conform unei
scheme-cadru şi unui orar întocmit la nivel judeţean, care vor conţine:
• zone cu distribuţie zilnică;
• zone cu distribuţie bisăptămânală (localităţi
aflate la distanţă de maximum 50 km de sediul distribuitorului);
• zone cu distribuţie săptămânală (localităţi aflate
la o distanţă mai mare de 50 km de sediul
distribuitorului).
Distribuţia alimentelor se va face numai de către
persoane având cunoştinţe de igiena alimentelor sau instruite în acest sens si
având carnetul de sănătate avizat.
8. Ambalare, etichetare, marcare
In conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu
modificările şi completările ulterioare, produsele alimentare preambalate
trebuie să aibă inscripţionate pe ambalaj următoarele elemente obligatorii:
1. denumirea produsului (lapte de consum, lapte bătut, corn etc);
2. lista ingredientelor (valabilă numai în cazul
cornurilor - în funcţie de reţeta de fabricaţie);
3. cantitatea netă;
4. data de consum sub forma: „Expiră la data
de...", cu înscrierea necodificată a zilei, lunii şi anului;
5. condiţii de depozitare;
6. denumirea şi adresa producătorului sau ale
distribuitorului;
7. menţiune privind lotul (în cazul în care
data-limită de consum se înscrie sub forma zi, luna, an, nu este necesară
înscrierea lotului);
8. menţiuni suplimentare de etichetare, respectiv în
cazul produselor lactate: lapte de consum - produs pasteurizat, iar la toate
produsele menţionate, conţinutul de grăsime exprimat în %;
9. având în vedere destinaţia acestor produse, este
necesară inscripţionarea unor elemente de avertizare, astfel: „PRODUS
DISTRIBUIT GRATUIT CONFORM ORDONANŢEI DE URGENTĂ A GUVERNULUI Nr. 96/2002. ESTE
INTERZISĂ COMERCIALIZAREA!".