HOTARARE Nr. 754 din 14 mai 2004
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 236/2003 privind
organizarea pietei tutunului brut in Romania
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 475 din 27 mai 2004
In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata, si al art. 33 din Legea
nr. 236/2003 privind organizarea pietei tutunului brut in Romania,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
ARTICOL UNIC
Se aproba Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 236/2003 privind
organizarea pietei tutunului brut in Romania, prevazute in anexa care face
parte integranta din prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
p. Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Petre Daea,
secretar de stat
p. Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
de aplicare a Legii nr. 236/2003 privind organizarea pietei tutunului brut in
Romania
CAP. 1
Grupuri de producatori
Art. 1
(1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale recunoaste,
prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, grupurile de
producatori constituite in vederea cultivarii si comercializarii tutunului
brut, la cererea acestora.
(2) Grupurile de producatori nu pot exercita activitatea de prim-procesare
a tutunului.
(3) Un producator de tutun poate sa apartina unui singur grup de
producatori.
Art. 2
Comercializarea tutunului brut prin grupul de producatori, astfel cum este
definit la art. 3 lit. b) din Legea nr. 236/2003, se realizeaza prin
urmatoarele mijloace operative:
a) incheierea contractelor de cultura pentru intreaga productie a membrilor
grupului de producatori, prin reprezentantul desemnat in acest scop;
b) transportul productiei membrilor grupului de producatori, cu respectarea
normelor in vigoare, pana la centrele de livrare catre prim-procesatori.
Art. 3
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin directiile
pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, decide recunoasterea grupului
de producatori in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, cu
respectarea conditiilor prevazute de Legea nr. 236/2003, eliberand grupului de
producatori avizul de recunoastere.
Art. 4
Grupul de producatori recunoscut in conditiile legii comunica Ministerului
Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru
agricultura si dezvoltare rurala judetene, anual, pana la data de 15 noiembrie,
eventualele modificari intervenite ulterior recunoasterii sale si solicita o
noua recunoastere.
Art. 5
(1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin
directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala, decide retragerea
recunoasterii grupului de producatori, in conditiile prevazute la art. 11 din
Legea nr. 236/2003.
(2) Decizia de retragere a recunoasterii este comunicata grupului de
producatori.
(3) Prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale
se aproba procedura de recunoastere si de retragere a recunoasterii grupurilor
de producatori de tutun.
CAP. 2
Unitati prim-procesatoare si zone de productie
Art. 6
(1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale autorizeaza
unitatea prim-procesatoare pentru incheierea contractelor de cultura cu
producatorii de tutun.
(2) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale decide asupra
solicitarii de autorizare in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii.
(3) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale retrage
autorizatia de prim-procesare cand conditiile de autorizare nu mai sunt
indeplinite.
(4) Autorizatia de prim-procesare se inscrie in Registrul general de
prim-procesare a tutunului, detinut de Ministerul Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale.
Art. 7
(1) Stabilirea zonelor de productie pentru tutun, pe fiecare grupa de
varietati, se realizeaza prin determinari agrochimice efectuate de Institutul
de Pedologie, avandu-se in vedere, in special, criteriile de calitate cu
consultarea asociatiilor profesionale si interprofesionale recunoscute in
conditiile legii.
(2) Lista zonelor de productie, pe varietati de tutun, se aproba prin ordin
al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
CAP. 3
Cote de productie. Prime
Art. 8
Intocmirea bancii de date necesare calculului cotelor de productie pentru
fiecare producator agricol, grup de producatori si pe fiecare unitate
prim-procesatoare se realizeaza cu respectarea prevederilor Ordonantei de
urgenta a Guvernului nr. 186/2001 privind instituirea sistemului de declaratii
de livrare a tutunului brut, aprobata cu modificari prin Legea nr. 326/2002, si
ale normelor de aplicare a acesteia, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.
439/2002.
Art. 9
(1) Modalitatile de repartizare a primei de productie, raportul dintre
partea variabila si prima, precum si modalitatea de calcul al partii variabile
sunt prevazute in anexa nr. 1.
(2) Partea fixa a primei, care se plateste fie grupurilor de producatori
pentru distribuirea integrala catre membrii acestora, fie producatorilor
individuali care nu sunt membri ai unui grup, precum si cantitatea stabilita in
conformitate cu atestatul de cota de productie vor fi calculate pe baza
greutatii tutunului frunza din grupul de varietati in cauza, care corespunde
calitatii minime cerute si este preluat de unitatile de prim-procesare.
(3) Cantitatea de tutun livrata se stabileste in functie de procentul de
umiditate, pe fiecare varietate, conform anexei nr. 2. Daca procentul de
umiditate este superior sau inferior procentului fixat in anexa nr. 2,
greutatea este corectata pentru fiecare procent de diferenta, in limita tolerantei
fixate in aceeasi anexa.
(4) Metodele de determinare a procentului de umiditate a tutunului brut
sunt prevazute in anexa nr. 3.
(5) Suma partii variabile a primei platita grupului de producatori se
redistribuie fiecarui producator membru, fiind calculata pentru fiecare lot de
tutun livrat, in functie de pretul de cumparare platit de unitatea
prim-procesatoare pentru cumpararea lotului respectiv.
Art. 10
(1) Cu exceptia cazurilor de forta majora, producatorii de tutun trebuie sa
livreze productia de tutun unitatii prim-procesatoare cu care a incheiat
contract de cultura, pana cel tarziu la data de 30 aprilie a anului urmator
anului de recolta, in caz contrar pierzand dreptul la prima de productie.
(2) Fiecare producator indica in scris organismului de control competent,
stabilit in conditiile legii, anual, pana la 15 mai, pentru toate grupele de
varietati, orice cantitate de tutun frunza nelivrata la o unitate
prim-procesatoare la data prevazuta la alin. (1), precum si locul unde tutunul
este stocat. Livrarea tutunului se efectueaza fie direct la locul de
prim-procesare a tutunului, fie in centrele de achizitie/cumparare a tutunului,
autorizate in conditiile legii.
(3) Autoritatea competenta de control aplica masurile necesare pentru a nu
se declara tutunul nelivrat la o unitate prim-procesatoare la data prevazuta la
alin. (1) ca provenind din recolta anului urmator.
Art. 11
Producatorii de tutun care nu sunt membri ai unui grup de producatori pot
sa livreze tutun dintr-o anumita grupa de varietati, din aceeasi recolta, in
conditiile stabilite in contractul de cultura incheiat cu unitatea
prim-procesatoare.
Art. 12
Autoritatea competenta de control verifica daca unitatile prim-procesatoare
autorizate au achitat contravaloarea cantitatii de tutun achizitionate de la
fiecare grup de producatori si/sau producatori de tutun nemembri ai unui grup
de producatori.
CAP. 4
Alte dispozitii
Art. 13
(1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asigura, in
conditiile legii, baza de date informative, in sistem computerizat, in care
sunt inregistrate pentru fiecare unitate prim-procesatoare, pentru fiecare
producator si pentru fiecare grup de producatori indicatiile care permit
identificarea producatorilor, exploatatiilor si livrarilor.
(2) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asigura
conservarea datelor care figureaza in baza de date informative si utilizarea
bazei de date exclusiv pentru aplicarea alin. (1).
(3) Unitatea prim-procesatoare si producatorii de tutun au obligatia sa
colaboreze la realizarea bazei de date informative.
(4) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu
respectarea legislatiei in vigoare privind protectia datelor cu caracter
personal, asigura publicarea cotelor fiecarui producator individual folosite la
incheierea contractelor de cultura sau, dupa caz, a cotelor fiecarui
producator, membru al unui grup de producatori, pentru a fi cunoscute de toti
producatorii care apartin unei zone de productie izolate, asa cum este definita
la art. 8 din Legea nr. 236/2003.
Art. 14
Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
ANEXA 1
la normele metodologice
A. Modalitatile de repartizare a primei
Prima cuprinde:
- ajutor specific = 2% din prima;
- partea variabila a primei = procent din prima, adaptat pe grupe de
varietati;
- partea fixa a primei = diferenta dintre prima (dupa retinerea procentului
de 2% destinat infiintarii Fondului pentru tutun), dupa transferul sumei egale
cu 2% din prima = ajutor specific, si partea variabila a primei.
Partea fixa a primei = [prima - Aj sp - PV],
in care:
- Aj sp = ajutor specific = 2% din prima;
- PV = partea variabila a primei = 35 - 40% din prima.
B. Raportul dintre partea variabila si prima (%):
________________________________________________________________________________
Grupa de I II III IV V VI VII VIII
varietati/ Flue- Light air- Dark air- Fire- Sun- Basmas Katerini K.
cured cured cured cured cured
Koulak
________________________________________________________________________________
Partea 35 35 35 40 40
variabila
a primei
________________________________________________________________________________
C. Partea variabila a primei
Partea variabila a primei este egala cu:
[A/suma QL x PP] x (QL x PP),
in care:
- A = valoarea totala a primei variabile la dispozitia grupului de
producatori pentru o grupa de varietati;
- QL = cantitatea livrata pe lot;
- PP = pretul de cumparare pe fiecare lot al membrilor grupului de
producatori pentru grupa respectiva.
Pentru fiecare grupa de varietati grupul de producatori trebuie sa imparta
suma totala a primei variabile aferenta grupei de varietati in cauza la suma
cantitatilor livrate inmultita cu pretul de cumparare corespunzator fiecarui
lot.
Rezultatul acestei impartiri trebuie inmultit cu cantitatea fiecarui lot si
cu pretul de cumparare al fiecarui lot al membrilor grupului de producatori.
ANEXA 2
la normele metodologice
Procentele de umiditate pe grupe de varietati
____________________________________________________________________
Grupa de varietati Procentul Toleranta
(%) (%)
____________________________________________________________________
I. Flue-cured 16 4
____________________________________________________________________
II. Light air-cured:
- Germania, Franta, Belgia, Austria,
Portugalia - Regiunea autonoma Acores 22 4
- Alte state membre si alte zone de
productie recunoscute ale Portugaliei 20 6
____________________________________________________________________
III. Dark air-cured:
- Belgia, Germania, Franta, Austria 26 4
- Alte state membre 22 6
____________________________________________________________________
IV. Fire-cured 22 4
____________________________________________________________________
V. Sun-cured 16 4
____________________________________________________________________
VI. Basmas 16 4
____________________________________________________________________
VII. Katerini 16 4
____________________________________________________________________
VIII. Kaba Koulak, clasic, Elassona, Myrodata,
d'Agrinion, Zichnomyrodata 16 4
____________________________________________________________________
ANEXA 3
la normele metodologice
METODE
de determinare a procentului de umiditate a tutunului brut
I. Procedee utilizate:
A. Metoda Beaudesson
1. Aparate
Cuptorul de uscare Beaudesson EM 10
Un uscator electric cu aer cald este trecut pe deasupra mostrelor ce
urmeaza a fi uscate prin conversie fortata cu ajutorul unui ventilator special.
Gradul de umiditate este determinat prin cantarire inainte si dupa uscare,
diferenta fiind etalonata astfel incat rezultatul obtinut prin folosirea unei
cantitati de 10 g sa corespunda in mod direct umiditatii exprimate in % .
2. Procedura
O cantitate de 10 g este cantarita intr-un recipient perforat si apoi
asezata in compartimentul de uscare, unde este inconjurata de un inel in forma
de spirala. Cuptorul va fi pornit pentru cinci minute, timp in care aerul cald
va determina uscarea tutunului la o temperatura de aproximativ 100 grade C. La
sfarsitul celor cinci minute un intrerupator automat va opri procesul.
Temperatura aerului la sfarsitul procesului de uscare este inregistrata de un
termometru incastrat. Mostra este cantarita si umiditatea este citita direct si
corectata, daca este necesar, prin adunarea sau scaderea unei zecimi de procent
in functie de temperatura inregistrata, folosind cadranul indicator livrat
impreuna cu aparatul.
B. Metoda Brabender
1. Aparate
Cuptorul Brabender
Un uscator electric este alcatuit dintr-o camera cilindrica cu termostat,
ventilata prin conversie fortata, in care sunt plasate simultan zece recipiente
de metal, fiecare continand cate 10 g de tutun. Aceste recipiente sunt plasate
pe o masa care poate fi rotita cu ajutorul unei manivele manuale in zece
pozitii diferite, permitand fiecarui recipient ca, dupa uscare, sa ajunga
intr-o pozitie din care sa poata fi cantarit in interiorul aparatului; un
sistem de parghii permite ca, pe rand, fiecare recipient sa fie asezat pe
bratul unui cantar incastrat fara ca mostrele sa fie scoase din camera de
uscare. Cantarul are un cadran de citire optic si ofera o citire directa a
umiditatii. Un al doilea cantar este atasat aparatului si este folosit numai
pentru cantarirea cantitatilor initiale.
2. Procedura
Termostatul este fixat la 110 grade C. Camera este preincalzita minimum 15
minute.
Sunt cantarite 10 mostre a cate 10 g fiecare.
Cantarul este incarcat.
Mostrele sunt uscate timp de 50 de minute.
Sunt citite greutatile pentru determinarea umiditatii brute.
C. Alte metode
Se pot folosi alte metode de masurare, bazate pe determinarea rezistentei
electrice sau pe proprietatile dielectrice in urma punerii o singura data in
cuptor, in conditiile in care rezultatele sunt etalonate pe baza examinarii,
prin una dintre metodele expuse la pct. A sau B, a unei mostre reprezentative.
II. Pregatirea mostrelor
Procedura ce trebuie urmata pentru pregatirea mostrelor de tutun frunze in
vederea determinarii umiditatii, utilizand una dintre metodele expuse la pct. I
A sau B, este urmatoarea:
1. Selectia mostrelor
Se alege din fiecare balot un numar de frunze proportional cu greutatea
balotului. Numarul de frunze selectate trebuie sa fie suficient de mare pentru
a reprezenta balotul in ansamblul sau. Mostra trebuie sa includa cantitati
egale de frunze de la exteriorul balotului, din interiorul lui, precum si din
straturile intermediare.
2. Omogenizarea
Toate frunzele selectate vor fi amestecate intr-o punga de plastic si
cateva kilograme vor fi maruntite (latimea cuprinsa intre 0,4 si 2 mm).
3. Submostrare
Dupa maruntire se amesteca foarte bine frunzele maruntite si se selecteaza
o mostra reprezentativa.
4. Masurarea
Masurarea trebuie facuta asupra intregii cantitati din aceasta mostra
selectata si trebuie luate toate masurile pentru a se asigura:
- neaparitia unor variatii de umiditate (folosind pungi sau containere
protejate la aer sau apa);
- omogenitatea mostrei sa nu fie afectata de separarea resturilor.
III. Etapele si frecventa pregatirii mostrelor si metoda de calcul de
ajustare a greutatii:
- numarul de mostre necesare pentru determinarea umiditatii tutunului
neprelucrat trebuie sa fie de cel putin trei pentru fiecare producator/pentru
fiecare livrare/pentru fiecare varietate. Producatorii si prim-procesatorii pot
cere la livrare ca numarul de mostre sa fie majorat;
greutatea tutunului livrat pe grupe de varietati in cursul aceleiasi zile
urmeaza a fi ajustata in functie de valoarea medie a umiditatii masurate. Daca
valoarea medie a umiditatii nu depaseste cu plus/minus o unitate valoarea de
referinta a umiditatii, atunci greutatea tutunului ales pentru acordarea unui
ajutor de stat nu va fi modificata;
greutatea ajustata se calculeaza astfel: greutatea neta totala de tutun
livrata din aceeasi grupa de varietati in cursul aceleiasi zile x (100
valoarea medie a umiditatii) / (100 valoarea de referinta a umiditatii pentru
varietatea respectiva). Valoarea medie a umiditatii trebuie sa fie un numar
intreg obtinut prin rotunjire prin lipsa pentru zecimale cuprinse intre 0,01 si
0,49 si prin rotunjire prin adaos pentru zecimale cuprinse intre 0,50 si 0,99.