Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 754 din 14 mai 2004

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 236/2003 privind organizarea pietei tutunului brut in Romania

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 475 din 27 mai 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata, si al art. 33 din Legea nr. 236/2003 privind organizarea pietei tutunului brut in Romania,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 236/2003 privind organizarea pietei tutunului brut in Romania, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul agriculturii,
                         padurilor si dezvoltarii rurale,
                         Petre Daea,
                         secretar de stat

                         p. Ministrul finantelor publice,
                         Gheorghe Gherghina,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                             NORME METODOLOGICE
de aplicare a Legii nr. 236/2003 privind organizarea pietei tutunului brut in Romania

    CAP. 1
    Grupuri de producatori

    Art. 1
    (1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale recunoaste, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, grupurile de producatori constituite in vederea cultivarii si comercializarii tutunului brut, la cererea acestora.
    (2) Grupurile de producatori nu pot exercita activitatea de prim-procesare a tutunului.
    (3) Un producator de tutun poate sa apartina unui singur grup de producatori.
    Art. 2
    Comercializarea tutunului brut prin grupul de producatori, astfel cum este definit la art. 3 lit. b) din Legea nr. 236/2003, se realizeaza prin urmatoarele mijloace operative:
    a) incheierea contractelor de cultura pentru intreaga productie a membrilor grupului de producatori, prin reprezentantul desemnat in acest scop;
    b) transportul productiei membrilor grupului de producatori, cu respectarea normelor in vigoare, pana la centrele de livrare catre prim-procesatori.
    Art. 3
    Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, decide recunoasterea grupului de producatori in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii, cu respectarea conditiilor prevazute de Legea nr. 236/2003, eliberand grupului de producatori avizul de recunoastere.
    Art. 4
    Grupul de producatori recunoscut in conditiile legii comunica Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, anual, pana la data de 15 noiembrie, eventualele modificari intervenite ulterior recunoasterii sale si solicita o noua recunoastere.
    Art. 5
    (1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala, decide retragerea recunoasterii grupului de producatori, in conditiile prevazute la art. 11 din Legea nr. 236/2003.
    (2) Decizia de retragere a recunoasterii este comunicata grupului de producatori.
    (3) Prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale se aproba procedura de recunoastere si de retragere a recunoasterii grupurilor de producatori de tutun.

    CAP. 2
    Unitati prim-procesatoare si zone de productie

    Art. 6
    (1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale autorizeaza unitatea prim-procesatoare pentru incheierea contractelor de cultura cu producatorii de tutun.
    (2) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale decide asupra solicitarii de autorizare in termen de 60 de zile de la data depunerii cererii.
    (3) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale retrage autorizatia de prim-procesare cand conditiile de autorizare nu mai sunt indeplinite.
    (4) Autorizatia de prim-procesare se inscrie in Registrul general de prim-procesare a tutunului, detinut de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
    Art. 7
    (1) Stabilirea zonelor de productie pentru tutun, pe fiecare grupa de varietati, se realizeaza prin determinari agrochimice efectuate de Institutul de Pedologie, avandu-se in vedere, in special, criteriile de calitate cu consultarea asociatiilor profesionale si interprofesionale recunoscute in conditiile legii.
    (2) Lista zonelor de productie, pe varietati de tutun, se aproba prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.

    CAP. 3
    Cote de productie. Prime

    Art. 8
    Intocmirea bancii de date necesare calculului cotelor de productie pentru fiecare producator agricol, grup de producatori si pe fiecare unitate prim-procesatoare se realizeaza cu respectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 186/2001 privind instituirea sistemului de declaratii de livrare a tutunului brut, aprobata cu modificari prin Legea nr. 326/2002, si ale normelor de aplicare a acesteia, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 439/2002.
    Art. 9
    (1) Modalitatile de repartizare a primei de productie, raportul dintre partea variabila si prima, precum si modalitatea de calcul al partii variabile sunt prevazute in anexa nr. 1.
    (2) Partea fixa a primei, care se plateste fie grupurilor de producatori pentru distribuirea integrala catre membrii acestora, fie producatorilor individuali care nu sunt membri ai unui grup, precum si cantitatea stabilita in conformitate cu atestatul de cota de productie vor fi calculate pe baza greutatii tutunului frunza din grupul de varietati in cauza, care corespunde calitatii minime cerute si este preluat de unitatile de prim-procesare.
    (3) Cantitatea de tutun livrata se stabileste in functie de procentul de umiditate, pe fiecare varietate, conform anexei nr. 2. Daca procentul de umiditate este superior sau inferior procentului fixat in anexa nr. 2, greutatea este corectata pentru fiecare procent de diferenta, in limita tolerantei fixate in aceeasi anexa.
    (4) Metodele de determinare a procentului de umiditate a tutunului brut sunt prevazute in anexa nr. 3.
    (5) Suma partii variabile a primei platita grupului de producatori se redistribuie fiecarui producator membru, fiind calculata pentru fiecare lot de tutun livrat, in functie de pretul de cumparare platit de unitatea prim-procesatoare pentru cumpararea lotului respectiv.
    Art. 10
    (1) Cu exceptia cazurilor de forta majora, producatorii de tutun trebuie sa livreze productia de tutun unitatii prim-procesatoare cu care a incheiat contract de cultura, pana cel tarziu la data de 30 aprilie a anului urmator anului de recolta, in caz contrar pierzand dreptul la prima de productie.
    (2) Fiecare producator indica in scris organismului de control competent, stabilit in conditiile legii, anual, pana la 15 mai, pentru toate grupele de varietati, orice cantitate de tutun frunza nelivrata la o unitate prim-procesatoare la data prevazuta la alin. (1), precum si locul unde tutunul este stocat. Livrarea tutunului se efectueaza fie direct la locul de prim-procesare a tutunului, fie in centrele de achizitie/cumparare a tutunului, autorizate in conditiile legii.
    (3) Autoritatea competenta de control aplica masurile necesare pentru a nu se declara tutunul nelivrat la o unitate prim-procesatoare la data prevazuta la alin. (1) ca provenind din recolta anului urmator.
    Art. 11
    Producatorii de tutun care nu sunt membri ai unui grup de producatori pot sa livreze tutun dintr-o anumita grupa de varietati, din aceeasi recolta, in conditiile stabilite in contractul de cultura incheiat cu unitatea prim-procesatoare.
    Art. 12
    Autoritatea competenta de control verifica daca unitatile prim-procesatoare autorizate au achitat contravaloarea cantitatii de tutun achizitionate de la fiecare grup de producatori si/sau producatori de tutun nemembri ai unui grup de producatori.

    CAP. 4
    Alte dispozitii

    Art. 13
    (1) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asigura, in conditiile legii, baza de date informative, in sistem computerizat, in care sunt inregistrate pentru fiecare unitate prim-procesatoare, pentru fiecare producator si pentru fiecare grup de producatori indicatiile care permit identificarea producatorilor, exploatatiilor si livrarilor.
    (2) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asigura conservarea datelor care figureaza in baza de date informative si utilizarea bazei de date exclusiv pentru aplicarea alin. (1).
    (3) Unitatea prim-procesatoare si producatorii de tutun au obligatia sa colaboreze la realizarea bazei de date informative.
    (4) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu respectarea legislatiei in vigoare privind protectia datelor cu caracter personal, asigura publicarea cotelor fiecarui producator individual folosite la incheierea contractelor de cultura sau, dupa caz, a cotelor fiecarui producator, membru al unui grup de producatori, pentru a fi cunoscute de toti producatorii care apartin unei zone de productie izolate, asa cum este definita la art. 8 din Legea nr. 236/2003.
    Art. 14
    Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

    A. Modalitatile de repartizare a primei
    Prima cuprinde:
    - ajutor specific = 2% din prima;
    - partea variabila a primei = procent din prima, adaptat pe grupe de varietati;
    - partea fixa a primei = diferenta dintre prima (dupa retinerea procentului de 2% destinat infiintarii Fondului pentru tutun), dupa transferul sumei egale cu 2% din prima = ajutor specific, si partea variabila a primei.
    Partea fixa a primei = [prima - Aj sp - PV],
    in care:
    - Aj sp = ajutor specific = 2% din prima;
    - PV = partea variabila a primei = 35 - 40% din prima.

    B. Raportul dintre partea variabila si prima (%):
________________________________________________________________________________
Grupa de      I        II         III       IV     V      VI       VII     VIII
varietati/  Flue-  Light air-  Dark air-  Fire-  Sun-   Basmas  Katerini  K.
            cured  cured       cured      cured  cured                    Koulak
________________________________________________________________________________
Partea        35       35          35       40     40
variabila
a primei
________________________________________________________________________________

    C. Partea variabila a primei
    Partea variabila a primei este egala cu:
    [A/suma QL x PP] x (QL x PP),
    in care:
    - A = valoarea totala a primei variabile la dispozitia grupului de producatori pentru o grupa de varietati;
    - QL = cantitatea livrata pe lot;
    - PP = pretul de cumparare pe fiecare lot al membrilor grupului de producatori pentru grupa respectiva.
    Pentru fiecare grupa de varietati grupul de producatori trebuie sa imparta suma totala a primei variabile aferenta grupei de varietati in cauza la suma cantitatilor livrate inmultita cu pretul de cumparare corespunzator fiecarui lot.
    Rezultatul acestei impartiri trebuie inmultit cu cantitatea fiecarui lot si cu pretul de cumparare al fiecarui lot al membrilor grupului de producatori.

    ANEXA 2
    la normele metodologice

                Procentele de umiditate pe grupe de varietati

____________________________________________________________________
              Grupa de varietati                Procentul  Toleranta
                                                   (%)        (%)
____________________________________________________________________
   I. Flue-cured                                   16          4
____________________________________________________________________
  II. Light air-cured:
      - Germania, Franta, Belgia, Austria,
        Portugalia - Regiunea autonoma Acores      22          4
      - Alte state membre si alte zone de
        productie recunoscute ale Portugaliei      20          6
____________________________________________________________________
 III. Dark air-cured:
      - Belgia, Germania, Franta, Austria          26          4
      - Alte state membre                          22          6
____________________________________________________________________
  IV. Fire-cured                                   22          4
____________________________________________________________________
   V. Sun-cured                                    16          4
____________________________________________________________________
  VI. Basmas                                       16          4
____________________________________________________________________
 VII. Katerini                                     16          4
____________________________________________________________________
VIII. Kaba Koulak, clasic, Elassona, Myrodata,
      d'Agrinion, Zichnomyrodata                   16          4
____________________________________________________________________

    ANEXA 3
    la normele metodologice

                             METODE
de determinare a procentului de umiditate a tutunului brut

    I. Procedee utilizate:

    A. Metoda Beaudesson
    1. Aparate
    Cuptorul de uscare Beaudesson EM 10
    Un uscator electric cu aer cald este trecut pe deasupra mostrelor ce urmeaza a fi uscate prin conversie fortata cu ajutorul unui ventilator special. Gradul de umiditate este determinat prin cantarire inainte si dupa uscare, diferenta fiind etalonata astfel incat rezultatul obtinut prin folosirea unei cantitati de 10 g sa corespunda in mod direct umiditatii exprimate in % .
    2. Procedura
    O cantitate de 10 g este cantarita intr-un recipient perforat si apoi asezata in compartimentul de uscare, unde este inconjurata de un inel in forma de spirala. Cuptorul va fi pornit pentru cinci minute, timp in care aerul cald va determina uscarea tutunului la o temperatura de aproximativ 100 grade C. La sfarsitul celor cinci minute un intrerupator automat va opri procesul. Temperatura aerului la sfarsitul procesului de uscare este inregistrata de un termometru incastrat. Mostra este cantarita si umiditatea este citita direct si corectata, daca este necesar, prin adunarea sau scaderea unei zecimi de procent in functie de temperatura inregistrata, folosind cadranul indicator livrat impreuna cu aparatul.

    B. Metoda Brabender
    1. Aparate
    Cuptorul Brabender
    Un uscator electric este alcatuit dintr-o camera cilindrica cu termostat, ventilata prin conversie fortata, in care sunt plasate simultan zece recipiente de metal, fiecare continand cate 10 g de tutun. Aceste recipiente sunt plasate pe o masa care poate fi rotita cu ajutorul unei manivele manuale in zece pozitii diferite, permitand fiecarui recipient ca, dupa uscare, sa ajunga intr-o pozitie din care sa poata fi cantarit in interiorul aparatului; un sistem de parghii permite ca, pe rand, fiecare recipient sa fie asezat pe bratul unui cantar incastrat fara ca mostrele sa fie scoase din camera de uscare. Cantarul are un cadran de citire optic si ofera o citire directa a umiditatii. Un al doilea cantar este atasat aparatului si este folosit numai pentru cantarirea cantitatilor initiale.
    2. Procedura
    Termostatul este fixat la 110 grade C. Camera este preincalzita minimum 15 minute.
    Sunt cantarite 10 mostre a cate 10 g fiecare.
    Cantarul este incarcat.
    Mostrele sunt uscate timp de 50 de minute.
    Sunt citite greutatile pentru determinarea umiditatii brute.

    C. Alte metode
    Se pot folosi alte metode de masurare, bazate pe determinarea rezistentei electrice sau pe proprietatile dielectrice in urma punerii o singura data in cuptor, in conditiile in care rezultatele sunt etalonate pe baza examinarii, prin una dintre metodele expuse la pct. A sau B, a unei mostre reprezentative.

    II. Pregatirea mostrelor

    Procedura ce trebuie urmata pentru pregatirea mostrelor de tutun frunze in vederea determinarii umiditatii, utilizand una dintre metodele expuse la pct. I A sau B, este urmatoarea:
    1. Selectia mostrelor
    Se alege din fiecare balot un numar de frunze proportional cu greutatea balotului. Numarul de frunze selectate trebuie sa fie suficient de mare pentru a reprezenta balotul in ansamblul sau. Mostra trebuie sa includa cantitati egale de frunze de la exteriorul balotului, din interiorul lui, precum si din straturile intermediare.
    2. Omogenizarea
    Toate frunzele selectate vor fi amestecate intr-o punga de plastic si cateva kilograme vor fi maruntite (latimea cuprinsa intre 0,4 si 2 mm).
    3. Submostrare
    Dupa maruntire se amesteca foarte bine frunzele maruntite si se selecteaza o mostra reprezentativa.
    4. Masurarea
    Masurarea trebuie facuta asupra intregii cantitati din aceasta mostra selectata si trebuie luate toate masurile pentru a se asigura:
    - neaparitia unor variatii de umiditate (folosind pungi sau containere protejate la aer sau apa);
    - omogenitatea mostrei sa nu fie afectata de separarea resturilor.

    III. Etapele si frecventa pregatirii mostrelor si metoda de calcul de ajustare a greutatii:

    - numarul de mostre necesare pentru determinarea umiditatii tutunului neprelucrat trebuie sa fie de cel putin trei pentru fiecare producator/pentru fiecare livrare/pentru fiecare varietate. Producatorii si prim-procesatorii pot cere la livrare ca numarul de mostre sa fie majorat;
      greutatea tutunului livrat pe grupe de varietati in cursul aceleiasi zile urmeaza a fi ajustata in functie de valoarea medie a umiditatii masurate. Daca valoarea medie a umiditatii nu depaseste cu plus/minus o unitate valoarea de referinta a umiditatii, atunci greutatea tutunului ales pentru acordarea unui ajutor de stat nu va fi modificata;
      greutatea ajustata se calculeaza astfel: greutatea neta totala de tutun livrata din aceeasi grupa de varietati in cursul aceleiasi zile x (100   valoarea medie a umiditatii) / (100   valoarea de referinta a umiditatii pentru varietatea respectiva). Valoarea medie a umiditatii trebuie sa fie un numar intreg obtinut prin rotunjire prin lipsa pentru zecimale cuprinse intre 0,01 si 0,49 si prin rotunjire prin adaos pentru zecimale cuprinse intre 0,50 si 0,99.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 754/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 754 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 754/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu