HOTARARE Nr. 884 din 31 iulie 1990
privind organizarea si atributiile Ministerului Agriculturii si Alimentatiei
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 88 din 9 mai 1992
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Pe data de 1 august 1990 se infiinteaza Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei, ca organ central al administratiei de stat, cu personalitate
juridica.
Art. 2
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei elaboreaza si aplica strategia
dezvoltarii si politica economica a Guvernului Romaniei in domeniile prevazute
la anexa nr. 1.
Art. 3
In realizarea obiectivelor sale, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei
are urmatoarele atributii si sarcini principale:
A. Orientari si directii de baza in organizarea si dezvoltarea agriculturii
si alimentatiei
a) elaborarea strategiei de dezvoltare a agriculturii si alimentatiei in
concordanta cu politica generala de asezare pe baze noi a structurilor
economice, care sa raspunda cerintelor economiei de piata si care sa asigure
obtinerea produselor agricole si alimentare la nivelul cerintelor economiei
nationale si populatiei;
b) aplicarea ferma a principiului descentralizarii prin transformarea si
apropierea factorilor decizionali de unitatile economice, promovarea si
folosirea valorilor materiale si umane in contextul unei largi autonomii
economice si financiare a unitatilor;
c) sprijinirea procesului de privatizare si al liberei initiative, prin
acordarea de competente, drepturi si raspunderi depline conducerilor de unitati
si producatorilor agricoli, in scopul dezvoltarii activitatilor de producere de
bunuri si produse agricole si alimentare, al comercializarii acestora si
extinderii serviciilor;
d) elaborarea si aplicarea programelor de modernizare tehnica si
tehnologica in vederea sporirii randamentelor si productiilor, ridicarii
calitatii produselor agricole si alimentare si cresterii competitivitatii
acestora pe piata interna si externa;
e) sprijinirea afirmarii si promovarii valorilor autentice si a competentei
profesionale, in special a tineretului, printr-un larg proces de formare si
pregatire manageriala a acestuia, de angrenare directa in noile valente si
structuri impuse de principiile si legile economiei de piata.
B. In domeniul productiei vegetale
a) raspunde de indeplinirea sarcinilor privind dezvoltarea agriculturii si
obtinerea unor productii sporite de cereale si plante tehnice, sigure si
stabile; crearea de noi soiuri si hibrizi de plante cu potential de productie
ridicat si rezistente la intemperii;
b) ia masuri si raspunde de evidenta si folosirea rationala a tuturor
terenurilor agricole, indiferent de posesor; asigura coordonarea lucrarilor
agropedoameliorative care sa duca la cresterea potentialului de productie al
pamantului; controleaza si raspunde de scoaterea terenurilor din productia
agricola vegetala pentru nevoile economiei, urmarind ca aceasta sa se faca cu
respectarea stricta a prevederilor legii;
c) coordoneaza activitatea geodezica-topografica din intreaga tara, cu
exceptia celei indeplinite de Ministerul Apararii Nationale, care se executa in
colaborare; organizeaza cadastrul funciar; asigura aplicarea in teren a
organizarii teritoriului si asolamentelor pe intreaga suprafata a tarii;
d) recomanda zonarea productiei de cereale, leguminoase, plante tehnice,
legume, a plantatiilor de vii si pomi, potrivit conditiilor pedoclimatice si
social-economice din fiecare zona si microzona; asigura repartizarea teritoriala
a soiurilor si hibrizilor pentru toate plantele de cultura, ia masuri si
asigura crearea de noi soiuri si hibrizi de plante, elaboreaza tehnologii
unitare de productie pentru toate culturile, impreuna cu Academia de Stiinte
Agricole si Silvice si institutele de cercetare de profil;
e) organizeaza si ia masuri ca unitatile agricole si alti producatori sa
realizeze productiile de cereale, leguminoase, plante tehnice si furajere,
legume si fructe, precum si alte produse agricole vegetale necesare economiei
si raspunde de activitatea de preluare si livrare a acestora la unitatile
beneficiare si alti cumparatori;
f) organizeaza, prin unitatile de cercetare si alte unitati specializate
din subordinea sa, producerea semintelor si a materialului saditor, urmareste
si raspunde de asigurarea cu samanta si material saditor a nevoilor intregii
agriculturi, precum si de calitatea acestora;
g) elaboreaza masuri pentru protectia plantelor si norme de carantina
fitosanitara; indruma actiunile de combaterea bolilor si daunatorilor si
controleaza aplicarea lor de catre producatori; avizeaza asupra producerii si
utilizarii insecticidelor, fungicidelor si erbicidelor;
h) asigura si ia masuri de organizare a executarii lucrarilor agricole in
perioadele optime, de respectare a normelor tehnologice, folosirea cu eficienta
a parcului de tractoare si masini agricole;
i) stabileste sisteme de tractoare, masini agricole si utilaje necesare
mecanizarii proceselor de productie din agricultura; omologheaza si ia masuri
pentru introducerea lor in productia agricola vegetala stabilind norme de
folosire, intretinere si reparare a acestora.
C. In domeniul zootehniei
a) recomanda zonarea speciilor si raselor de animale potrivit cu conditiile
naturale, social-economice din fiecare zona si microzona; urmareste aplicarea
acesteia; elaboreaza impreuna cu unitatile de cercetare de profil tehnologii si
directive de productie pentru toate speciile si categoriile de animale si
urmareste respectarea si aplicarea acestora;
b) organizeaza si ia masuri ca unitatile agricole si alti producatori sa
realizeze productiile de carne, lapte, oua, lina si alte produse agricole
animale, necesare economiei;
c) organizeaza si indruma actiunile privind reproductia si selectia
animalelor, ameliorarea unor rase si crearea de noi rase de hibrizi care sa
asigure o productie sporita pe baza celor mai recente rezultate ale biologiei
aplicate si ingineriei genetice;
d) indruma actiunile de combatere a bolilor si controleaza aplicarea lor,
exercita atributiile serviciului sanitar veterinar de stat si ale inspectiei de
stat sanitare veterinare si raspunde de prevenirea si combaterea epizootiilor;
organizeaza producerea materialelor biologice si avizeaza folosirea
preparatelor biologice si a medicamentelor de uz zooveterinar;
e) organizeaza, indruma si controleaza pescuitul in Marea Neagra si in
oceane, piscicultura si pescuitul in apele interioare si ia masuri de protectie
a fondului piscicol, in toate bazinele piscicole, potrivit legii;
f) urmareste asigurarea unei baze furajere echilibrate pentru toate
speciile si categoriile de animale si ia masuri pentru intretinerea si
exploatarea rationala a pasunilor si finetelor naturale, de stabilire a unei
structuri optime a plantelor de nutret cultivate, de aplicarea tehnologiilor
stabilite pentru acestea si de realizare a furajelor concentrate.
D. In domeniul imbunatatirilor funciare si lucrarilor agroameliorative
a) asigura si raspunde de executarea in termenele stabilite a lucrarilor de
irigatii, desecari si combaterea degradarii solului;
b) asigura realizarea programelor de ameliorare a fondului funciar prin
studii, cercetare, proiectare si executarea lucrarilor de irigatii, desecari si
combaterea eroziunii solului in sisteme si amenajari locale si exploatarea
suprafetelor amenajate pentru irigatii, desecari si combaterea eroziunii
solului;
c) asigura asistenta tehnica in proiectarea si executarea lucrarilor de
imbunatatiri funciare; organizeaza si asigura exploatarea si intretinerea
sistemelor de irigatii si amenajari locale;
d) raspunde de realizarea sarcinilor ce-i revin cu privire la apararea
terenurilor agricole impotriva inundatiilor si gheturilor.
E. In domeniul alimentatiei
a) asigura si raspunde de dezvoltarea continua a activitatii de
industrializare a produselor agricole, valorificarea superioara a materiilor
prime agricole, diversificarea sortimentelor de produse alimentare si
imbunatatirea calitatii acestora in scopul satisfacerii nevoilor de consum ale
populatiei;
b) elaboreaza studii, prognoze si programe de dezvoltare ale industriei
alimentare, tinand seama de orientarile si tendintele pe plan mondial ale
progresului tehnic si de folosire in conditii de eficienta a capacitatilor de
productie;
c) raspunde de asigurarea productiei de carne si preparate din carne, lapte
si produse lactate, ulei, zahar si produse zaharoase, faina, paine si alte
produse de panificatie, preparate din peste, vin, bere si alte bauturi
alcoolice, conserve de carne, peste, legume si fructe, semiconserve de legume,
sucuri, tutun si tigarete.
F. In domeniul contractarii produselor vegetale si animale si constituirii
fondului de cereale, formarea si pastrarea rezervei de stat de produse
agroalimentare
a) ia masuri si raspunde de contractarea si preluarea, pe baza de contracte
prin unitatile sale, a produselor agricole vegetale si animale si de
constituirea fondului de stat de cereale, leguminoase boabe si seminte
oleaginoase;
b) asigura si raspunde de receptionarea, depozitarea, conditionarea si
pastrarea cerealelor, leguminoaselor boabe si semintelor oleaginoase;
c) controleaza si ia masuri pentru respectarea normelor privind transportul
si comercializarea cerealelor;
d) asigura si raspunde de formarea si pastrarea rezervei de stat de produse
agroalimentare in care scop intocmeste nomenclatoarele, nivelurile, stocurile
minime anuale si de perspectiva, termenele de pastrare la astfel de produse si
emite norme tehnice cu privire la rezerva de stat.
G. Alte atributii
a) coordoneaza si indruma direct si prin Academia de Stiinte Agricole si
Silvice activitatea de cercetare si proiectare din unitatile subordonate;
urmareste rezultatele cercetarii stiintifice si valorificarea acestora in
productie; se preocupa de introducerea progresului tehnic, stiintific si
economic in toate unitatile subordonate si editeaza publicatii si lucrari
privitoare la problemele de productie, stiinta si tehnica si organizeaza
actiuni de propaganda specifice agriculturii;
b) organizeaza si coordoneaza activitatea de export-import si de cooperare
cu alte tari in domeniul agriculturii; asigura aplicarea conventiilor si
acordurilor internationale privitoare la activitatea din domeniul sau si
controleaza indeplinirea obligatiilor ce decurg din acestea;
c) coordoneaza activitatea de aprovizionare tehnico-materiala, de
exploatare si intretinere a mijloacelor de transport;
d) organizeaza evidenta cadrelor cu studii superioare agricole si sprijina
actiunile de pregatire si perfectionare a tuturor categoriilor de specialisti
agricoli;
e) stabileste norme si normative de munca si personal specifice domeniului
agriculturii si alimentatiei, precum si masuri cu privire la protectia muncii
si imbunatatirea conditiilor de munca si de trai ale personalului din unitatile
din subordine;
f) stabileste masuri si raspunde de respectarea reglementarilor legale,
privind protejarea mediului inconjurator;
g) initiaza si promoveaza sau avizeaza, dupa caz, proiecte de acte normative
si alte norme si reglementari;
h) urmareste aplicarea legislatiei din domeniul agriculturii si
alimentatiei, precum si a altor reglementari si ia masuri de sanctionare sau
trimitere in fata institutiilor de drept, dupa caz, a celor care se fac vinovati
de nerespectarea acestora, urmarind, totodata, recuperarea eventualelor
prejudicii aduse unitatilor;
i) indeplineste orice alte atributii ce ii revin din reglementarile legale,
ca organ al administratiei de stat pentru agricultura si alimentatie.
Art. 4
Structura organizatorica a Ministerului Agriculturii si Alimentatiei este
cea prevazuta in anexa nr. 2 cu un numar maxim de 900 posturi, exclusiv
demnitarii.
Aparatul functional al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei va avea un
numar maxim de 355 persoane, din care numarul maxim de posturi de conducere,
exclusiv demnitarii, va fi de maximum 20% din totalul personalului.
In numarul maxim aprobat pentru aparatul functional nu se include
personalul aferent executarii activitatii de deservire si muncitorii, in numar
maxim de 60 persoane.
Departamentele se vor organiza in limita a maximum 170 de posturi;
majorarea numarului aprobat se va putea face in cazuri temeinic justificate,
pentru buna desfasurare a activitatii cu pana la maximum 5%, de ministrul
agriculturii si alimentatiei. Majorarea numarului de posturi peste acesta se
aproba de ministrul de stat, la propunerea conducerii departamentului, cu
avizul ministrului agriculturii si alimentatiei.
Art. 5
Structura organizatorica a departamentelor se elaboreaza de Ministerul
Agriculturii si Alimentatiei cu avizul Ministerului Muncii si Protectiei
Sociale si se aproba de ministrul de stat.
Art. 6
In cadrul structurilor organizatorice ale ministerului, departamentelor si
Academiei de Stiinte Agricole si Silvice se pot constitui divizii, directii si
servicii cu un numar minim de personal astfel:
- divizii (directii generale) cu minimum 15 persoane;
- directii cu minimum 10 persoane;
- servicii cu minimum 3 persoane.
Art. 7
Numarul posturilor de inginer (economist) principal I - va fi de cel mult
10%, cel de inginer (economist) principal II - 15%, iar cel de inspector
general va fi de cel mult 10% din numarul total de persoane cu studii
superioare.
Art. 8
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei este condus de ministru, ajutat de
un secretar de stat si un subsecretar de stat, iar departamentele sunt conduse
de secretari de stat - sefi de departamente; fiecare departament poate avea si
cate un subsecretar de stat.
In cazuri temeinic justificate, ministrul de stat coordonator, la
propunerea ministrului agriculturii si alimentatiei va putea, prin exceptie, sa
aprobe si al doilea subsecretar de stat la unele departamente.
Art. 9
Pentru conducerea activitatii Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, se
constituie consiliul de administratie si colegiul de conducere conduse de
ministru, in calitate de presedinte al acestora, care se organizeaza si
functioneaza potrivit legii.
Art. 10
Salarizarea personalului din aparatul propriu al Ministerului Agriculturii
si Alimentatiei si a departamentelor se va face conform prevederilor din Legea
nr. 57/1974, anexa nr. VI.
Directorii diviziilor vor fi salarizati la nivelul directorului general,
respectiv directorului general adjunct, conform prevederilor din Legea nr.
57/1974, anexa nr. VI, cap. A, poz. 1-2.
Art. 11
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei are in subordine si coordonare
directa unitatile economice autonome si celelalte unitati prevazute in anexa
nr. 3.
Art. 12
Structura organizatorica a unitatilor economice autonome se elaboreaza si
se aproba de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, cu avizul Ministerului
Muncii si Protectiei Sociale iar pentru celelalte unitati structurile
organizatorice se elaboreaza de acestea si se aproba de ministrul agriculturii
si alimentatiei.
Nivelurile de salarizare pentru personalul unitatilor economice autonome si
celorlalte unitati coordonate direct de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei
se vor aproba de consiliile de administratie ale acestora cu avizul ministrului
agriculturii si alimentatiei, cu respectarea prevederilor legale.
Art. 13
Institutele de cercetare, cercetare-productie si de studii si proiectari,
statiunile de cercetari agricole sunt coordonate pe linia realizarii temelor si
programelor de cercetare de Academia de Stiinte Agricole si Silvice.
Art. 14
Academia de Stiinte Agricole si Silvice, ca organ tehnic de specialitate
din subordinea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei raspunde impreuna cu
institutele si statiunile de cercetari si de cercetare-productie, de realizarea
programelor si temelor de cercetare, de asigurarea intregii agriculturi cu
seminte necesare de cereale, plante tehnice, leguminoase pentru boabe, plante
furajere, legume si cartofi, material saditor viticol si pomicol si animale de
reproductie.
Art. 15
Activitatile, activul si pasivul, care se preiau sau se predau organelor
centrale si unitatilor prevazute in hotarare, se stabilesc pe baza de protocol,
incheiat in termen de 30 de zile de la data aparitiei prezentei hotarari.
Art. 16
Ministerul Agriculturii si Alimentatiei va utiliza in parcul propriu de
transport un numar de 12 autovehicule.
Parcul de autovehicule al departamentelor, Academiei de Stiinte Agricole si
Silvice, unitatilor economice autonome si celorlalte unitati subordonate direct
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei se stabileste prin ordin al
ministrului agriculturii si alimentatiei.
Art. 17
Departamentele, unitatile economice autonome si celelalte unitati
coordonate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei se vor organiza, in
termen de 60 de zile, cu statut propriu si autonomie decizionala prin ordin al
ministrului agriculturii si alimentatiei.
Art. 18
Personalul care trece la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, sau alte
unitati, ca urmare a aplicarii prezentei hotarari, se considera transferat in
interesul serviciului.
Personalul transferat in interesul serviciului sau trecut in cadrul
aceleiasi institutii, in functii cu niveluri de salarizare mai mici, are
dreptul la salariul tarifar avut, sporuri si indemnizatii de conducere, dupa
caz, timp de 3 luni dupa intrarea in vigoare a noii structuri organizatorice.
De aceleasi drepturi beneficiaza in mod exceptional si personalul care a
fost mentinut in activitate, pe aceeasi durata, in Ministerul Agriculturii si
Alimentatiei sau in unitatile acestuia, peste numarul de posturi aprobat.
Art. 19
Ministerul Finantelor si Ministerul Resurselor si Industriei vor introduce
modificarile corespunzatoare care decurg din aplicarea prezentei hotarari in
indicatorii economici si financiari pe anul 1990.
Art. 20
Pe data prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 138 din 14
februarie 1990 privind structura organizatorica a Ministerului Agriculturii si
Industriei Alimentare cu exceptia structurilor organizatorice referitoare la
directiile generale economice, care raman in vigoare inca 60 de zile, pana la
reorganizarea acestora in societati si companii.
Art. 21
Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN
ANEXA 1
DOMENII DE ACTIVITATE
ale Ministerului Agriculturii si Alimentatiei
- fond funciar, cadastru, pedologie si agrochimie;
- productia agricola vegetala si animala;
- mecanizarea lucrarilor agricole, asimilari, reparatii;
- imbunatatiri funciare si constructii in agricultura;
- protectia plantelor;
- prevenirea si combaterea bolilor la animale si sanatatea publica
veterinara;
- industrializarea produselor vegetale si animale si prepararea produselor
alimentare;
- producerea furajelor combinate;
- contractarea, preluarea si comercializarea la intern si export a
produselor vegetale si animale;
- contractarea, preluarea si comercializarea la intern si export a
produselor si preparatelor alimentare;
- cercetarea, proiectarea si invatamantul agricol si de industrie
alimentara;
- productia industriala, reconditionari in unitati proprii, transporturi;
- mica industrie si comercializarea produselor agricole si neagricole din
unitatile agricole asociate;
- dezvoltarea rurala, educatia populatiei rurale;
- protectia si sprijinul proprietarilor agricoli privati;
- aprovizionarea tehnico-materiala a unitatilor din agricultura si
industria
alimentara;
- inspectia de stat si controlul calitatii proprii in domeniul
agriculturii,
sanitar-veterinare si alimentatiei;
- alte activitati specifice din agricultura si industria alimentara.
ANEXA 2
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
MINISTRU------------Consilieri
|
---------------------------------------------------------------
| | | |
| Subsecretar de stat | Secretar de stat
| | | |
| ------------------------- ------------- ---------------------
| | | | | | | | | | | | | | |
| | A B C D E F G H I J K L M |
| | |
| ------------------------------------------------------------------- |
| | | | | | | |
| 1 2 3 4 5 6 |
| Secretar Secretar Secretar Secretar Secretar Secretar |
| de stat de stat de stat de stat de stat de stat |
| Subsecretar Subsecretar |
| de stat de stat |
| | | | | |
| ----------------------------------------------|
A. Divizia dezvoltare rurala, economie de piata, asocieri, privatizare.
B. Divizia prognoze, plan, dezvoltarea productiei agricole.
C. Divizia fond funciar, cadastru, imbunatatiri funciare, pedologie si
agrochimie.
D. Divizia mecanizare, automatizare, productie si asimilari masini si
utilaje.
E. Divizia promovarea tehnicii si tehnologiilor noi, cercetare.
F. Divizia sanitar-veterinara.
G. Divizia control si inspectie de stat.
H. Divizia legislatie, contencios juridic.
I. Grup experti sinteze, probleme parlamentare si presa.
J. Divizia comert exterior si cooperare economica internationala.
K. Divizia sinteze, financiar, contabilitate si investitii.
L. Divizia invatamant, personal, salarizare.
M. Directia secretariat-administrativ.
1. Departamentul Productiei Vegetale
2. Departamentul Productiei Animale
3. Departamentul Agriculturii de Stat
4. Departamentul Mecanizarii
5. Departamentul Imbunatatiri Funciare
6. Departamentul Alimentatiei
ANEXA 3
ORGANE ECONOMICE AUTONOME SI ALTE UNITATI
din subordinea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei
I. Companii, societati, trusturi, comisii
Subordonate direct ministerului
- Compania Intreprinderilor de Aprovizionare
- Comisia pentru Zona Montana
Prin Departamentul Productiei Vegetale
- Compania pentru Producerea si Valorificarea Legumelor si Fructelor
- Trustul Inului, Cinepii si Bumbacului
- Societatea Comerciala de Cereale si Plante Tehnice
- Compania Asociatiilor Horticole
- Compania de Exploatare a Sistemelor de Irigatii
Prin Departamentul Productiei Animale
- Trustul Sericiculturii
- Compania pentru Producerea Nutreturilor Combinate
Prin Departamentul Agriculturii de Stat
- Compania "Delta Dunarii"
- Compania Intreprinderilor de Sere
- Compania pentru Producerea si Valorificarea Porcilor
- Compania de Productie, Industrializare si Comercializare a Produselor
Avicole
- Compania Agroindustriala Timis
- Societatea Comerciala "Prodas"
- Centrul de Perfectionare a Cadrelor Crevedia
Prin Departamentul Mecanizarii
- Compania Intreprinderilor pentru Constructii de Masini
Prin Departamentul Alimentatiei
- Compania Carnii si Frigului
- Compania Laptelui "Romlacta"
- Compania Pescariilor Statului
- Compania pentru Pescuitul Oceanic
- Compania de Morarit si Panificatie
- Compania Zaharului si Produselor Zaharoase
- Compania de Bauturi Alcoolice si Racoritoare, Bere, Ape Minerale si
Produse Amidonoase
- Regia Autonoma a Tutunului
- Compania Producatorilor de Conserve si Sucuri
- Compania Uleiurilor Vegetale
II. Unitati
Subordonate direct ministerului
- Intreprinderea de Comert Exterior "Fruct-export"
- Intreprinderea de Comert Exterior "Agroexport"
- Institutul de Studii si Proiectari de Constructii pentru Agricultura si
Industrie Alimentara
- Institutul de Geodezie, Fotogrammetrie, Cartografie si Organizarea
Teritoriului
- Centrul de Material Didactic si Propaganda Agricola
- Centrul de Perfectionare a Personalului din Agricultura Asociata Baneasa
- Centrul de Perfectionare a Pregatirii Profesionale a Cadrelor Economice
din Unitatile Agricole Asociate Dobrogostea
- Comisia de Stat pentru Incercarea si Omologarea Soiurilor
- Centrul Informational si de Calcul
Prin Departamentul Productiei Vegetale
- Intreprinderea pentru Contractarea, Conditionarea si Ambalarea Semintelor
- Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara
- Laboratorul Central pentru Controlul Calitatii Semintelor
- Institute si statiuni de cercetare, cercetare si productie din subordinea
Academiei de Stiinte Agricole si Silvice
Prin Departamentul Productiei Animale
- Intreprinderea de Dezinfectie, Dezinsectie si Deratizare
- Intreprinderea "Protan"
- Institutul de Biologie si Nutritie Animala Balotesti
- Institutul de Cercetare si Productie pentru Cresterea Bovinelor Balotesti
- Institutul de Cercetare si Productie pentru Cresterea Ovinelor si
Caprinelor Palas
- Institutul de Cercetare si Productie pentru Cultura Pajistilor Brasov
- Institutul de Cercetari si Biopreparate "Pasteur"
- Centrul Republican pentru Cresterea si Calificarea Cailor de rasa
- Centrul National de Reproductie si Selectie a Animalelor
- Laboratorul Central pentru Controlul Alimentelor de Origine Animala
- Laboratorul Central de Control Stiintific al Produselor Biologie si
Medicamentelor de Uz Veterinar.