Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 128 din 27 decembrie 1995

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii referitor la masurile de protectie a informatiilor militare secrete de stat, semnat la Washington la 21 iunie 1995

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 298 din 28 decembrie 1995


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii referitor la masurile de protectie a informatiilor militare secrete de stat, semnat la Washington la 21 iunie 1995.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 4 decembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

            p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                        IOAN GAVRA

    Aceasta lege a fost adoptata in Senat in sedinta din 11 decembrie 1995, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                 p. PRESEDINTELE SENATUI
                        ION SOLCANU

                            ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii referitor la masurile de protectie a informatiilor militare secrete de stat

    Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii, numite in continuare parti,
    in vederea promovarii cooperarii reciproce si pentru asigurarea protectiei informatiilor militare secrete de stat furnizate de oricare parte celeilalte parti,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Aplicabilitatea acordului
    A. Informatiile militare secrete de stat, furnizate direct sau indirect de catre una dintre parti celeilalte parti ori unui ofiter sau reprezentant al uneia dintre parti, vor fi protejate in conformitate cu legile si reglementarile fiecarei parti si cu prevederile prezentului acord.
    B. Partile se vor anunta reciproc, imediat, cu privire la orice modificare intervenita in legile si reglementarile proprii, care ar afecta prevederile de asigurare a protectiei informatiilor militare secrete de stat, aflate sub jurisdictia acestui acord. In acest caz, partile se vor consulta, asa cum este prevazut in art. 15, pentru a discuta eventualele modificari la acest acord.
    C. Informatiile militare secrete de stat, care constituie obiectul acestui acord, sunt cele elaborate de catre sau pentru Ministerul Apararii Nationale al Romaniei ori de catre sau pentru Departamentul Apararii al Statelor Unite ale Americii, precum si cele care cad sub jurisdictia sau controlul acestora si care necesita protectie in conformitate cu interesele de securitate nationala ale partilor.
    Pentru Romania, informatiile militare secrete de stat sunt categorisite SECRET si STRICT SECRET. Pentru Statele Unite ale Americii, acestea sunt categorisite CONFIDENTIAL, SECRET si TOP SECRET. Partea romana va atribui informatiilor primite de la partea americana categorisite CONFIDENTIAL si SECRET categoria SECRET, iar pentru cele TOP SECRET categoria STRICT SECRET.
    Partea americana va atribui informatiilor primite de la partea romana categorisite SECRET categoria americana SECRET, iar pentru cele STRICT SECRET categoria TOP SECRET. Informatiile pot fi orale, vizuale sau documente, precum si sub forma de echipamente sau tehnologie.
    Art. 2
    Organisme abilitate pentru punerea in aplicare
    Pentru Guvernul Romaniei, organismul abilitat in vederea punerii in aplicare a prevederilor prezentului acord va fi Ministerul Apararii Nationale. Pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii, organismul abilitat pentru punerea in aplicare a acordului va fi Departamentul Apararii.
    Organismele abilitate pentru punerea in aplicare a acestui acord pot incheia si alte intelegeri suplimentare, dar in conformitate cu acest acord.
    Art. 3
    Dreptul de acces
    Nici o persoana nu va avea drept de acces la informatiile militare secrete de stat, ce constituie obiectul acestui acord, doar in virtutea gradului, functiei sau a unei aprobari generale de acces la informatiile secrete de stat. Accesul la aceste informatii va fi permis numai acelor persoane ale caror atributii functionale impun un astfel de acces si care au fost autorizate in acest sens, in conformitate cu standardele de securitate stabilite de catre parti.
    Partile se vor asigura ca:
    A. Partea care primeste informatii nu le va furniza unei terte tari, persoane sau organism al unei terte tari, fara sa aiba in prealabil aprobarea scrisa a partii furnizoare.
    B. Partea care primeste informatii le va asigura o protectie echivalenta cu cea asigurata de partea furnizoare.
    C. Partea care primeste informatii nu le va utiliza in alte scopuri decat in cele pentru care au fost furnizate, in afara cazului cand exista o aprobare prealabila scrisa a partii furnizoare.
    D. Partea care primeste informatii va respecta drepturile private pe care aceste informatii le implica, cum ar fi: de patent, de autor sau de secret comercial.
    E. Fiecare unitate sau institutie care manuieste informatii militare secrete de stat va tine evidenta persoanelor din unitate sau institutie care sunt autorizate sa aiba acces la astfel de informatii.
    Art. 4
    Securitatea personalului
    A. Decizia privind acordarea autorizatiei pentru accesul unei persoane la informatiile ce fac obiectul acestui acord se va conforma interesului securitatii nationale al fiecarei parti si se va baza pe toate informatiile existente care atesta ca persoana respectiva este de o loialitate indiscutabila, este integra, prezinta incredere, are un caracter ferm si preocupari si relatii care sa nu lase nici o indoiala asupra discretiei sau rationalitatii sale in utilizarea informatiilor secrete de stat.
    B. Fiecare parte va realiza o investigatie adecvata, suficient de detaliata pentru oricare persoana care urmeaza a avea acces la informatiile secrete de stat la care se refera prezentul acord, astfel incat aceasta sa constituie garantia respectarii cerintelor de mai sus.
    C. Inainte ca un ofiter sau un reprezentant al uneia dintre parti sa furnizeze informatii militare secrete de stat unui ofiter sau reprezentant al celeilalte parti, partea care primeste informatii va oferi partii furnizoare asigurari ca ofiterul sau reprezentantul poseda nivelul necesar de acces si ca accesul este oficial, iar informatiile vor fi protejate de partea care le primeste, in conformitate cu prevederile prezentului acord.
    Art. 5
    Vizitele
    A. Autorizarea vizitelor reprezentantilor unei parti in unitatile sau institutiile celeilalte parti, unde este necesar accesul la informatii militare secrete de stat, va fi limitata la cele efectuate in scopuri oficiale. Autorizatiile pentru vizitarea respectivelor unitati si institutii vor fi acordate numai de catre oficialitatile guvernamentale desemnate de cele doua parti. Partea care urmeaza sa primeasca vizite sau reprezentantii desemnati ai acesteia vor raspunde de anuntarea unitatilor sau institutiilor asupra vizitei solicitate, gamei si celei mai ridicate categorii de secret a informatiilor ce pot fi furnizate vizitatorilor.
    B. Cererile pentru vizitele reprezentantilor partii americane vor fi transmise prin Biroul Atasatului Militar din Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.
    C. Cererile pentru vizitele reprezentantilor partii romane vor fi transmise prin Biroul Atasatului Militar din Ambasada Romaniei le Washington D.C.
    Art. 6
    Securitatea fizica
    A. Partile vor raspunde pentru securitatea fizica a informatiilor militare secrete de stat ale celeilalte parti, cand acestea sunt transportate sau depozitate pe teritoriul acestora.
    B. Partile sunt raspunzatoare de calitatea masurilor de securitate din unitatile si institutiile de stat sau particulare unde sunt utilizate informatiile furnizate de catre cealalta parte si vor asigura desemnarea, pentru fiecare astfel de unitate sau institutie, a unor persoane calificate, capabile sa raspunda si sa aiba autoritate de a controla si proteja respectivele informatii.
    C. Respectivele informatii vor fi astfel pastrate incat sa nu se permita decat accesul persoanelor care au primit aprobare in acest sens, in conformitate cu art. 3 al acestui acord.
    Art. 7
    Transmiterea informatiilor
    A. Informatiile militare secrete de stat se vor transmite intre parti prin canale guvernamentale.
    B. Cerintele minime de asigurare a securitatii informatiilor militare secrete pe timpul transmiterii acestora atat in interiorul tarii, cat si in exteriorul acesteia, sunt urmatoarele:
    1. Documente si alte mijloace de comunicare
    a) Documentele si alte suporturi care contin informatii militare secrete de stat vor fi transmise in plicuri duble, sigilate; plicul din interior va purta numai clasificarea atribuita informatiei si adresa destinatarului, iar plicul din exterior va purta adresa destinatarului, adresa expeditorului si numarul de inregistrare, atunci cand este cazul.
    b) Plicul exterior nu va purta nici o indicatie referitoare la categoria de secret a informatiilor continute.
    c) Plicul (pachetul) sigilat va fi transmis in conformitate cu procedurile stabilite de catre cele doua parti.
    d) Partile vor confirma in scris atat primirea pachetelor, cat si a informatiilor militare secrete de stat transmise intre acestea.
    2. Echipament
    a) Echipamentul categorisit secret de stat va fi transportat in vehicule acoperite si sigilate sau va fi impachetat in ambalaje speciale si supus unui control permanent pentru a impiedica accesul persoanelor neautorizate.
    b) Echipamentul categorisit secret de stat, care trebuie depozitat temporar in vederea transportului, va fi plasat in spatii de depozitare asigurate sub cheie. Spatiile vor fi protejate prin echipamente electronice de detectare a efractiei si/sau prin paza permanenta. In spatiile de depozitare va avea acces numai personalul autorizat corespunzator.
    c) Se vor intocmi documente de confirmare a primirii ori de cate ori echipamentul este preluat de catre altcineva, pe parcursul transportului; un astfel de document va fi semnat si de destinatarul final si transmis expeditorului.
    3. Transmiterile prin mijloace electronice
    Informatiile militare secrete de stat care vor fi transmise prin mijloace electronice vor fi criptate.
    Art. 8
    Responsabilitatea si controlul
    Se vor stabili modalitati de raspundere si control pentru gestionarea accesului la informatii militare secrete de stat ce fac obiectul prezentului acord, precum si a distribuirii acestora.
    Art. 9
    Marcarea documentelor
    Fiecare parte va inscrie - prin stampilare sau marcare - denumirea guvernului furnizor pe toate informatiile militare secrete de stat primite de la cealalta parte. Pe aceste informatii se vor inscrie si elementele referitoare la categorisirea partii care le-a primit si care le va asigura acelasi grad de protectie cu cel stabilit de catre partea emitatoare.
    Art. 10
    Distrugerea
    A. Documentele si suporturile ce contin informatii militare secrete de stat si care fac obiectul prezentului acord vor fi distruse prin ardere, triturare, transformare in pasta sau prin alte modalitati pentru a impiedica reconstituirea informatiilor secrete de stat continute de acestea.
    B. De asemenea, echipamentele categorisite secrete de stat vor fi distruse complet sau modificate astfel incat sa nu mai fie posibila reconstituirea - integrala sau partiala - a informatiilor militare secrete de stat continute de acestea.
    Art. 11
    Reproducerea
    Cand un document sau un suport ce contine informatii militare secrete de stat este reprodus, toate insemnele reprezentand categoria de secret atribuita informatiilor continute de original vor fi reproduse sau aplicate pe fiecare copie in parte. Copiile documentelor suporturilor vor fi supuse aceluiasi regim de secret ca si originalele. Numarul de copii va fi limitat la cel impus de scopul oficial.
    Art. 12
    Traducerea
    Toate traducerile informatiilor militare secrete de stat vor fi efectuate numai de catre persoane abilitate conform procedurilor prevazute la art. 4. Numarul de copii va fi minim necesar, iar distributia acestora va fi controlata. Pe aceste traduceri se vor gasi aceleasi inscriptii ca si pe original, precum si mentiunea, in limba in care s-a efectuat traducerea, ca documentul contine informatii militare secrete de stat proprii partii care le-a furnizat.
    Art. 13
    Furnizarea de informatii catre contractanti
    Inainte de furnizarea oricaror informatii militare secrete de stat care fac obiectul acestui acord, primite de la cealalta parte, catre un contractant sau un potential contractant, partea care a primit informatiile:
    A. Se va asigura ca un astfel de contractant sau potential contractant si intreprinderea acestuia dispun de capacitatea de a asigura informatiilor primite o protectie corespunzatoare.
    B. Va acorda intreprinderii respective aprobarea corespunzatoare de acces la aceste informatii.
    C. Va acorda, in conformitate cu art. 4, aprobari de acces la respectivele informatii pentru toate persoane din intreprindere ale caror atributii le impun accesul la informatiile respective.
    D. Se va asigura ca toate persoanele care au acces la informatii sunt informate asupra responsabilitatii de a proteja informatiile in conformitate cu legile si reglementarile in vigoare.
    E. Va efectua inspectii in intreprinderea respectiva pentru a se asigura ca informatiile sunt protejate in conformitate cu prevederile din acest acord.
    F. Se va asigura ca accesul la informatii este limitat la persoanele autorizate pe principiul "necesitatii cunoasterii in scopuri oficiale".
    Art. 14
    Masuri in cazul pierderii sau compromiterii ori al unei posibile pierderi sau compromiteri
    Partea care trimite va fi informata imediat cu privire la cazurile de pierdere sau compromitere ori de posibila pierdere sau compromitere a informatiilor sale militare secrete de stat, iar partea care primeste va initia o ancheta pentru a stabili imprejurarile. Rezultatele anchetei, precum si o informare referitoare la masurile luate pentru prevenirea repetarii acestei situatii vor fi inaintate partii care a trimis de catre partea care conduce ancheta.
    Art. 15
    Verificarea sistemelor de securitate
    Aplicarea masurilor de securitate anterior mentionate poate fi imbunatatita prin efectuarea de vizite reciproce de catre personalul specializat in probleme de securitate ale celor doua parti. In consecinta, reprezentantii partilor, dupa o consultare prealabila, vor avea permisiunea sa viziteze pe cealalta parte, sa discute si sa constate la fata locului modul de aplicare a masurilor de protectie, in vederea realizarii unei compatibilitati corespunzatoare intre sistemele de securitate ale acestora. Fiecare parte va sprijini reprezentantii celeilalte parti in misiunea acestora de a constata daca informatiile militare secrete de stat furnizate de catre cealalta parte sunt protejate in mod corespunzator.
    Art. 16
    Intrarea in vigoare si denuntarea
    A. Acest acord va intra in vigoare la data ultimei notificari care atesta ca procedurile legale de aprobare ale celor doua parti au fost indeplinite.
    B. Acest acord va ramane in vigoare pentru o perioada de timp de cinci ani si va fi prelungit automat, anual, cu exceptia cazului in care una dintre parti va face cunoscuta celeilalte parti, in scris - cu 90 de zile inainte - intentia sa de a denunta acordul.
    C. Indiferent de denuntarea acordului, toate informatiile militare secrete de stat furnizate in perioada aplicarii sale vor continua sa fie protejate in conformitate cu prevederile cuprinse in acesta.
    Incheiat la Washington, astazi, ziua 21, luna iunie 1995, in dublu exemplar, in limbile engleza si romana, ambele texte fiind egal autentice.

                Pentru Guvernul Romaniei,
                Gheorghe Tinca,
                ministrul apararii nationale

                Pentru Guvernul Statelor Unite
                ale Americii,
                Dr. William Perry,
                secretarul apararii



SmartCity5

COMENTARII la Legea 128/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 128 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu