E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 191 din 13 mai 2003

privind infractiunile la regimul transportului naval

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 332 din 16 mai 2003


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezenta lege prevede infractiunile la regimul transportului naval, astfel cum este reglementat prin Ordonanta Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 412/2002, precum si unele dispozitii speciale de procedura referitoare la aceste infractiuni.

    CAP. 2
    Infractiuni contra sigurantei navigatiei civile

    Art. 2
    (1) Conducerea unei nave de catre o persoana fara brevet sau fara certificat de capacitate corespunzator se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
    (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza fapta comandantului sau a altei persoane care incredinteaza cu stiinta conducerea navei unei persoane fara brevet sau certificat de capacitate corespunzator ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata.
    (3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza si fapta persoanei care incredinteaza cu stiinta conducerea navei unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta unor produse stupefiante.
    Art. 3
    Punerea in navigatie a unei nave fara a avea echipaj minim de siguranta se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
    Art. 4
    (1) Exercitarea atributiilor de serviciu sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante interzise de autoritatea de reglementare se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
    (2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) este savarsita de catre personalul navigant care asigura direct siguranta navigatiei, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amenda.
    (3) Este considerata sub influenta bauturilor alcoolice persoana care are o imbibatie alcoolica in sange de pana la 0,80 g/l alcool pur in sange ori o concentratie de pana la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat.
    Art. 5
    (1) Exercitarea atributiilor de serviciu in stare de ebrietate sau sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare starii de ebrietate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
    (2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) este savarsita de personalul navigant care asigura direct siguranta navigatiei, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
    (3) Este considerata in stare de ebrietate persoana care are o imbibatie alcoolica in sange mai mare de 0,80 g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau chiar o imbibatie mai mica, daca aceasta are drept consecinta micsorari manifeste ale facultatilor de echilibru ori de miscare ale acelei persoane, dificultate in exprimare ori incoerenta ideatica, constatate clinic sau prin orice alte mijloace de proba.
    Art. 6
    Refuzul, impotrivirea sau sustragerea persoanelor prevazute la art. 4 si 5 de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
    Art. 7
    (1) Parasirea postului sau a navei fara aprobare, de catre un membru al echipajului ori de catre pilot, in timpul efectuarii serviciului, daca prin aceasta s-ar fi putut intrerupe navigatia ori pune in pericol siguranta navei, a incarcaturii sau a echipajului, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
    (2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) este savarsita de comandant sau de inlocuitorul acestuia, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
    Art. 8
    Fapta de a dormi in timpul serviciului de cart sau de garda, daca prin aceasta s-ar fi putut intrerupe navigatia ori pune in pericol siguranta navei, a incarcaturii sau a echipajului, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani.
    Art. 9
    Parasirea navei de catre comandant in caz de pericol, inainte de a-si fi exercitat indatoririle de serviciu pentru salvarea navei si a echipajului, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 4 ani.
    Art. 10
    Fapta comandantului unei nave de a nu-si indeplini obligatiile de asistenta si salvare a navelor si a persoanelor aflate in pericol pe apa ori, in caz de abordaj, de a nu comunica celorlalte nave, in masura posibilitatilor, datele necesare identificarii navei proprii se pedepseste cu inchisoare de la unu la 4 ani.
    Art. 11
    (1) Schimbarea pozitiei, scoaterea din functiune, avarierea grava sau distrugerea unui semnal de navigatie costier sau plutitor se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani.
    (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea unui semnal de navigatie costier sau plutitor ori a unor componente ale acestuia.
    Art. 12
    (1) Daca faptele prevazute la art. 2 - 5 si art. 7 - 10 au avut ca urmare un accident de navigatie, constand in abordaj cu pagube materiale importante, avarierea grava a unei nave ori distrugerea sau degradarea importanta de instalatii si bunuri de orice fel, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
    (2) Daca s-a produs scufundarea navei proprii sau a altei nave ori moartea sau vatamarea corporala grava a uneia sau a mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
    (3) Daca faptele prevazute la art. 2 - 5, art. 7 si art. 9 - 11, care au produs una dintre urmarile prevazute la alin. (2), au fost savarsite in acest scop, pedeapsa este inchisoarea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
    (4) Daca fapta prevazuta la art. 8 a avut una dintre urmarile prevazute la alin. (1) si (2), pedeapsa este inchisoarea de la unu la 6 ani, in cazul alin. (1), respectiv de la 3 la 12 ani, in cazul alin. (2).
    Art. 13
    Preluarea fara drept a comenzii sau a controlului unei nave se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
    Art. 14
    (1) Savarsirea uneia dintre urmatoarele fapte, si anume:
    a) impiedicarea indeplinirii atributiilor de serviciu ale personalului navigant prevazut la art. 31 lit. a) - c) din Ordonanta Guvernului nr. 42/1997, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 412/2002, privind conducerea navei;
    b) falsificarea unui ordin scris sau a jurnalului de bord;
    c) comunicarea unor informatii, cunoscand ca sunt false, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
    (2) Distrugerea ori avarierea unei nave sau a incarcaturii acesteia, a echipamentelor de navigatie sau perturbarea functionarii acestora se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
    (3) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza distrugerea jurnalelor de bord si de masini.
    (4) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) - (3) s-a pus in pericol siguranta navigatiei, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
    Art. 15
    Plasarea pe o nava, prin orice mijloace, a unui dispozitiv, obiect ori substanta apta sa distruga nava sau sa cauzeze acesteia ori incarcaturii pagube de natura sa puna in pericol siguranta navigatiei se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
    Art. 16
    Faptele prevazute de la art. 13 - 15, savarsite in scopul devierii navei de la itinerarul sau, se pedepsesc cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
    Art. 17
    (1) Luarea in stapanire a unei platforme fixe sau exercitarea controlului asupra acesteia prin violenta ori amenintare cu violenta se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
    (2) Distrugerea unei platforme fixe sau cauzarea unor pagube de natura sa puna in pericol securitatea acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
    Art. 18
    (1) Plasarea sau dispunerea de a se plasa pe o platforma fixa, prin orice mijloc, a unui dispozitiv sau a unei substante apte sa distruga platforma fixa ori de natura sa puna in pericol siguranta acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
    (2) In intelesul prezentei legi, platforma fixa desemneaza o insula artificiala, o instalatie sau o lucrare atasata permanent de fundul marii ori de cel al unei ape interioare, in vederea explorarii sau exploatarii resurselor ori pentru alte scopuri economice.
    Art. 19
    Daca faptele prevazute la art. 13 - 18 au avut ca urmare consecinte deosebit de grave, inclusiv scufundarea navei sau a platformei fixe, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar daca au avut ca urmare moartea sau vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
    Art. 20
    (1) Tentativa infractiunilor prevazute la art. 13 - 18 se pedepseste.
    (2) Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea savarsirii infractiunilor prevazute la alin. (1).
    Art. 21
    (1) Blocarea senalului navigabil, a unei dane sau zone a bazinului portuar si neexecutarea ordinului capitanului portului privind masurile de deblocare se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
    (2) Daca fapta a avut ca urmare intreruperea navigatiei ori a activitatii portuare sau punerea in pericol a sigurantei navigatiei ori a portului, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
    Art. 22
    Transportul de marfuri periculoase la bordul navelor in apele nationale navigabile fara respectarea prevederilor legale cu privire la stivuire, ambalare, etichetare, masuri de protectie, daca a fost pusa in pericol sau s-ar fi putut pune in pericol siguranta navigatiei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

    CAP. 3
    Infractiuni contra ordinii si disciplinei la bordul navelor

    Art. 23
    (1) Refuzul de a executa un ordin cu privire la indatoririle de serviciu privind siguranta navei si a navigatiei se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
    (2) Cand fapta este savarsita de catre comandantul navei, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.
    Art. 24
    (1) Lovirea superiorului de catre inferior se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an.
    (2) Daca fapta se savarseste asupra comandantului navei, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 2 ani.
    (3) In cazul in care comandantul navei se gaseste in exercitiul atributiilor de serviciu, pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 3 ani.
    (4) Lovirea inferiorului de catre superior se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an.
    Art. 25
    Fapta pasagerului de a nu se supune in timpul calatoriei unui ordin dat de comandant sau secund ori de un alt ofiter, pentru salvarea navei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.
    Art. 26
    (1) Actiunea penala pentru infractiunile prevazute la art. 23 alin. (1), art. 24 alin. (1) - (3) si art. 25 se pune in miscare la sesizarea comandantului sau a proprietarului ori a operatorului navei, dupa caz.
    (2) Actiunea penala pentru infractiunea prevazuta la art. 23 alin. (2) se pune in miscare la sesizarea proprietarului sau a operatorului navei ori a organelor abilitate ale autoritatii navale, dupa caz.
    (3) Actiunea penala pentru infractiunea prevazuta la art. 24 se pune in miscare si la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

    CAP. 4
    Alte infractiuni

    Art. 27
    (1) Folosirea carnetului de marinar, a brevetului sau a certificatului de capacitate apartinand altei persoane se pedepseste potrivit art. 293 alin. 1 din Codul penal.
    (2) Incredintarea carnetului de marinar, a brevetului sau a certificatului de capacitate altei persoane, spre a fi folosit fara drept, se pedepseste potrivit art. 293 alin. 2 din Codul penal.
    Art. 28
    (1) Arborarea fara drept a pavilionului roman ori punerea in exploatare sau navigatie a unei nave neinregistrate se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
    (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si arborarea fara drept a pavilionului unei alte tari decat cel inscris in actul de nationalitate, de catre o nava straina sau romana care trece prin apele nationale navigabile ale Romaniei.
    Art. 29
    Fapta comandantului ori a altui membru al echipajului care, in urma producerii unui accident de navigatie, ordona sau face ca nava sa paraseasca locul faptei se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 4 ani.
    Art. 30
    Folosirea navei sau a incarcaturii navei ori dispunerea de acestea, fara drept, in tot sau in parte, pentru sine sau pentru altul, de catre comandant sau un alt membru al echipajului, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
    Art. 31
    Omisiunea de a denunta de indata savarsirea uneia dintre infractiunile prevazute la art. 13 - 15, art. 17 si 18 se pedepseste in conditiile prevazute de art. 262 din Codul penal.
    Art. 32
    Ultrajul savarsit impotriva unui inspector de navigatie civila ori a personalului operativ al capitaniilor porturilor, aflat in exercitiul functiunii ori pentru fapte indeplinite in exercitiul functiunii, se pedepseste potrivit art. 239 din Codul penal.

    CAP. 5
    Dispozitii speciale de procedura

    Art. 33
    (1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 27 - 30, cercetarea penala se efectueaza de catre capitanii porturilor.
    (2) Pentru infractiunile prevazute la art. 32, urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror.
    Art. 34
    Cercetarea la fata locului si reconstituirea efectuate pe nave sau in incinta porturilor se fac in prezenta capitanului portului sau a reprezentantului acestuia.
    Art. 35
    Luarea de masuri si efectuarea de cercetari la bordul unei nave care arboreaza pavilionul unui alt stat cu care statul roman a incheiat conventii se fac in conformitate cu prevederile acestora.
    Art. 36
    Infractiunile prevazute la art. 2 - 11, art. 22 - 25, art. 27, 28 si 30 se judeca in prima instanta de sectiile maritime si fluviale ale judecatoriilor.
    Art. 37
    Infractiunile prevazute la art. 12 - 21, art. 31 si la art. 32 se judeca in prima instanta de sectiile maritime si fluviale ale tribunalelor.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 38
    Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 39
    La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga: Decretul nr. 443/1972 privind navigatia civila, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 132 din 23 noiembrie 1972; lit. a) de la lit. A a pct. 1 al art. 2 si lit. a) de la pct. 1 al art. 3 din Decretul nr. 203/1974 pentru infiintarea si organizarea de sectii maritime si fluviale la unele instante judecatoresti si unitati de procuratura, publicat in Buletinul Oficial, Partea I, nr. 131 din 31 octombrie 1974.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 24 martie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                          PRESEDINTELE SENATUI
                             NICOLAE VACAROIU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 15 aprilie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                     PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              VALER DORNEANU



SmartCity5

COMENTARII la Legea 191/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 191 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu