Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 6 din 18 februarie 2004

pentru ratificarea amendamentelor aduse la Aranjamentul stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin schimb de scrisori intre Bucuresti si Washington prin scrisoarea din 17 octombrie 2001 a Ministerului Finantelor Publice si a Bancii Nationale a Romaniei si raspunsul din 31 octombrie 2001 al Fondului Monetar International, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Memorandumul suplimentar de politici economice si financiare si prin Memorandumul tehnic de intelegere suplimentar, convenite la Bucuresti si la Washington, prin scrisoarea partii romane din 3 octombrie 2003 si Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar International din 15 octombrie 2003

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 180 din  2 martie 2004


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Se ratifica amendamentele aduse la Aranjamentul stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin schimb de scrisori intre Bucuresti si Washington prin scrisoarea din 17 octombrie 2001 a Ministerului Finantelor Publice si a Bancii Nationale a Romaniei si raspunsul din 31 octombrie 2001 al Fondului Monetar International, cu modificarile si completarile ulterioare, prin Memorandumul suplimentar de politici economice si financiare si prin Memorandumul tehnic de intelegere suplimentar, convenite la Bucuresti si la Washington, prin scrisoarea partii romane din 3 octombrie 2003 si Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar International din 15 octombrie 2003.
    Art. 2
    Echivalentul in lei al sumei ramase de 110,2 milioane DST se asigura de Banca Nationala a Romaniei si se vireaza, dupa primirea transei de credit, in contul Fondului Monetar International deschis la Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 3
    Rambursarea creditului prevazut la art. 2, plata dobanzilor si a comisioanelor aferente, precum si diferentele in lei rezultate din regularizari se suporta de catre Banca Nationala a Romaniei.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 16 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                         PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                                  VALER DORNEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 5 februarie 2004, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                           p. PRESEDINTELE SENATUI,
                               DORU IOAN TARACILA

    ANEXA 1

    3 octombrie 2003

    Domnului Horst Kohler
    Director general
    Fondul Monetar International
    Washington, D.C. 20431

    Stimate domnule Kohler,

    Memorandumul suplimentar de politici economice si financiare (MSPEF-3) anexat prezinta intelegerile la care s-a ajuns cu reprezentantii Fondului in contextul discutiilor legate de finalizarea celei de-a patra si ultima analiza a programului nostru, sprijinit printr-un aranjament stand-by. De la inceputul programului, in octombrie 2001, dezechilibrele macroeconomice s-au redus semnificativ, iar reformele structurale au progresat. Toate acestea au fost obtinute pe fondul unei cresteri economice ridicate si a unei cresteri a veniturilor reale.
    Evolutiile macroeconomice din prima jumatate a anului 2003 au fost in general favorabile. Am redus inflatia pana la 14,2 procente in august 2003, o performanta mai buna fata de proiectiile initiale. Dupa o drastica reducere in anul 2002, deficitul contului curent a depasit oarecum tinta programata pentru perioada ianuarie - iunie 2003, dar credem ca ajustarile de politica pe care suntem pe cale sa le implementam il vor mentine in limite prudente. In timp ce majorarea rezervelor valutare a ramas in urma tintei programului, imbunatatirea recenta a conditiilor pietei ne face increzatori in privinta atingerii tintei anuale de acumulare a rezervelor.
    MSPEF-3 aduce masuri corective, dintre care majoritatea sunt deja implementate, pentru a aborda neindeplinirea a trei criterii cantitative si a unui criteriu de performanta structurala, pentru care solicitam derogari. Pe aceasta baza si ca urmare a indeplinirii altor criterii de performanta din cadrul programului, solicitam finalizarea celei de-a patra analize in cadrul Aranjamentului stand-by.
    Credem ca politicile si masurile descrise in memorandumul anexat sunt suficiente pentru atingerea obiectivelor acestui program, dar vom initia orice alte masuri in acest scop. Vom avea consultari cu expertii Fondului privind adoptarea acestor masuri, precum si consultari in avans privind revizuirea politicilor continute in MPEF initial, MSPEF-1, MSPEF-2 si MSPEF-3, in conformitate cu politicile FMI pentru asemenea consultari. Mai mult, vom continua discutiile privind un aranjament succesor, pentru asigurarea unei evolutii macroeconomice sustenabile in anul 2004.

                        Cu stima,

                        Mihai Nicolae Tanasescu,
                        Ministrul finantelor publice
                        Ministerul Finantelor Publice

                        Mugur Isarescu,
                        Guvernator
                        Banca Nationala a Romaniei

    ANEXA 1.1

                           MEMORANDUM SUPLIMENTAR
                   de politici economice si financiare*)

    *) Traducere.

    I. INTRODUCERE

    1. De la finalizarea celei de-a treia analize din 25 aprilie 2003, am inregistrat progrese in realizarea principalelor obiective macroeconomice ale programului nostru. Totusi, preturile mai mari la importul de energie au condus la cresterea pierderilor din sectorul energetic, iar declinul mediului extern si aprecierea cererii interne au determinat presiuni suplimentare asupra contului curent si tintelor de rezerve valutare internationale. Aceste evolutii ne-au determinat sa implementam masurile corective mentionate in prezentul memorandum, care completeaza memorandumul initial, precum si cele doua memorandumuri suplimentare anterioare.

    II. CADRUL GENERAL SI SOLICITARE DE DEROGARI DE LA NEINDEPLINIREA CRITERIILOR DE PERFORMANTA

    2. In timp ce performanta evolutiilor macroeconomice a continuat in anul 2003, au aparut recent presiuni asupra cererii interne. Cresterea PIB a scazut la 4,3 procente in prima jumatate a anului 2003, reflectand tendinta de scadere usoara a ratei de crestere a exporturilor, ulterioara unei perioade cu rezultate exceptionale in acest sens. Atingand un nivel de 14,2 procente in luna august, inflatia IPC a scazut mai rapid decat s-a estimat initial, in timp ce aprecierea accelerata a salariului mediu pe economie si variatia volumului creditelor catre sectorul privat au condus la o crestere rapida a importurilor atat pentru bunuri de capital, cat si pentru bunuri de consum. Ca rezultat, deficitul contului curent a atins nivelul de 2,5 procente din PIB anual in primul semestru, depasind proiectiile cu aproape 0,25 procente din PIB. Intarzierea activitatii de creditare a sectorului public si privat a incetinit acumularea rezervelor in primul semestru, dar am reinceput cumpararile de valuta de pe piata si am mentinut un nivel confortabil de acoperire a importurilor, echivalent cu 3,7 luni de importuri prognozate la sfarsitul lunii august.
    3. Politica bugetara s-a incadrat in program. Tinta de deficit a bugetului general consolidat in prima jumatate a anului a fost atinsa cu o marja considerabila. Restrangerea cheltuielilor si economiile din dobanzi au compensat pe deplin colectarile mai reduse ale contributiilor la asigurarile sociale.
    4. O inversare temporara a fluxurilor de capital a creat dificultati politicii monetare. Confruntata cu diminuarea mai puternica decat s-a estimat a volumului creditelor catre sectorul public si privat in perioada ianuarie - iunie Banca Nationala a Romaniei (B.N.R.) a acceptat o scadere a rezervelor de aproximativ 250 milioane dolari S.U.A., in conditiile mentinerii ratei dobanzii si a cursului de schimb in conformitate cu programul asumat. In opinia noastra iesirile nete de fluxuri corelate cu excesul de cerere de pe piata valutara au reprezentat fenomene temporare si in acel moment nu pareau sa sustina o intarire a politicii monetare. Totusi, cumulat cu o largire a deficitului comercial, nivelul activelor externe nete ale B.N.R. la sfarsitul lunii iunie 2003 a inregistrat o diminuare fata de program cu 625 milioane dolari S.U.A., iar tinta privind activele interne nete a fost depasita cu peste 20 procente. Rezervele brute au fost recent reintregite prin plasarea cu succes pe piata a unui pachet de obligatiuni suverane in valoare de 700 milioane EUR si prin reluarea in lunile iulie si august 2003 a cumpararilor de valuta de catre B.N.R. Pe baza ajustarilor politicii monetare prezentate in paragraful 23, solicitam derogari pentru neindeplinirea acestor criterii de performanta.
    5. Creditarea sectorului neguvernamental s-a accelerat in continuare. In timp ce reglementarile introduse in luna ianuarie 2003 privind clasificarea si provizionarea creditelor au armonizat standardele bancare romanesti cu practica internationala in domeniu, acestea nu au reusit sa tempereze apetitul bancilor pentru o expunere ridicata a activitatii de creditare, dupa cum s-a anticipat initial. Masura diferentierii rezervelor obligatorii, intrata in vigoare incepand cu data de 24 noiembrie 2003 in favoarea activelor in lei a condus la cresterea volumului creditelor in lei, iar creditele in valuta s-au diminuat nesemnificativ din luna februarie 2003, rezultand pe ansamblu o expansiune reala a creditului de 40 procente la nivelul lunii iunie 2003. Cu toate acestea, principalele banci raman lichide si capitalizate, iar asigurarea impotriva riscului de credit este acum adecvata.
    6. Progresul in reducerea pierderilor sectorului energetic a incetinit in anul 2003. Conform programului, am mentinut tarifele la energia electrica si termica constante in dolari S.U.A., dar datorita majorarii preturilor la combustibili si deprecierii dolarului S.U.A. aceste tarife s-au situat sub nivelul de recuperare a costurilor. Similar, in timp ce am majorat la 1 iulie 2003 pretul pentru gaze naturale la consumatorul final, mai mult decat s-a programat initial, pretul de import pentru gaze naturale a crescut in continuare, diminuand puternic preturile la gura sondei incasate de producatorii interni. Ratele de colectare la distribuitorii de gaze naturale si energie electrica s-au incadrat in program si acum au depasit nivelul de 95 procente. Colectarile in sectorul energiei termice au ramas modeste totusi, reflectand neplata subventiilor de catre autoritatile locale si discontinuitatea politicii in acest sector. Ca rezultat, criteriul de performanta privind rata de colectare la Termoelectrica nu a fost realizat cu 2,5 puncte procentuale. Avand in vedere masurile corective pentru reducerea pierderilor in sectorul energetic, prezentate in paragrafele 16 - 17, solicitam acordarea unei derogari pentru neindeplinirea acestui criteriu de performanta.
    7. Cresterea salariului minim din luna ianuarie 2003 si reducerea cotelor la contributiile de asigurari sociale au determinat cresterea reala accelerata a salariilor nete in economie. Salariile nete medii, atat in economie, cat si in intreprinderile de stat monitorizate, au crescut in termeni reali cu aproape 9 procente in prima jumatate a anului 2003. In timp ce reducerile importante de personal din intreprinderile de stat anuntate pentru privatizare ne-au permis sa indeplinim tinta aferenta lunii iunie 2003 privind fondul de salarii in intreprinderile de stat, recenta escaladare a salariilor si incercarile unor intreprinderi de a utiliza economiile provenite din externalizarea unui numar important de salariati pentru finantarea cresterii salariilor pun sub semnul intrebarii realizarea tintelor pentru lunile septembrie si decembrie 2003. Masurile pentru atenuarea cresterii salariilor in intreprinderile de stat, fenomen care ar putea periclita obiectivele noastre macroeconomice in anul 2003, sunt prezentate in paragrafele 14 - 15.
    8. Am realizat progrese semnificative privind privatizarea companiilor din cadrul Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). Am implementat peste 22.000 de disponibilizari in aceste companii, indeplinind astfel criteriul de performanta structural pentru sfarsitul lunii iunie 2003. Mai mult decat atat, am semnat contracte pentru vanzarea a 7 mari companii in trimestrul II, comparativ cu criteriul structural de 6 companii. Totusi, unele contracte de privatizare raman a fi derulate numai dupa ce se va ajunge la un acord cu privire la reesalonarea arieratelor acestor companii catre furnizorii de energie. In prezent, 3 mari companii se afla in stadiul de negocieri finale si estimam vanzarea acestora pana la sfarsitul lunii septembrie 2003.
    9. Privatizarea in sectorul energetic necesita mai mult timp decat s-a anticipat.
    Am primit numai o singura oferta neangajanta pentru privatizarea a doua companii de distributie a energiei electrice, iar acum ne aflam in negocieri cu ofertantul. Intarzieri in aprobarea strategiei de privatizare a Petrom, cea mai mare companie din tara, au determinat depasirea termenului limita de emitere a ofertei, stabilit pentru 30 iunie 2003. Graficul de privatizare a celor doua companii de distributie a gazelor naturale a fost prelungit cu 6 luni, in conditiile in care contractul consultantului in privatizare a fost finalizat cu o lunga intarziere.
    10. Negocierile privind participarea BERD si CFI la capitalul Bancii Comerciale Romane - S.A. (B.C.R.) au inceput spre sfarsitul lunii iulie 2003. Desi documentatia tehnica a avut un ritm bun de finalizare, este nevoie de mai mult timp decat s-a estimat pentru finalizarea due-diligence si pentru purtarea de discutii suplimentare pe marginea dezvoltarii institutionale a bancii, determinand neindeplinirea criteriului de performanta structural de la sfarsitul lunii iulie.

    III. MASURI DE POLITICI CONVENITE IN CONTEXTUL CELEI DE-A 4-A ANALIZE

    11. Obiectivul nostru macroeconomic principal pentru anul 2003 consta in consolidarea stabilizarii macroeconomice, care necesita o crestere moderata a cererii si progrese decisive in reducerea pierderilor in sectorul energetic. In pofida performantei recente privind reducerea inflatiei, mentinem tinta initiala de inflatie la nivelul de 14 procente pentru sfarsitul anului 2003, atat timp cat propunerile recente de crestere a preturilor din sectorul energetic pot constitui presiuni temporare pentru majorarea inflatiei. Deficitul contului curent in anul 2003 este estimat acum la 4,75 procente din PIB, reflectand cresterea salariala mai rapida decat s-a estimat si expansiunea accelerata a creditului, precum si reducerea exporturilor. Atingerea acestei tinte necesita o restrangere mai mare a deficitului sectorului public de aproape 0,25 procente din PIB in a doua jumatate a acestui an, in principal ca urmare a reducerii pierderilor din intreprinderile de stat. Rezerva mai redusa pentru importuri, care acopera 3, 7 luni, reflecta proiectiile privind trendul importurilor, ca rezultat al expansiunii acestora in anul 2003. Estimam cresterea PIB la aproape 4,75 procente in anul 2003. Performanta indeplinirii criteriilor de performanta cantitative si a tintelor indicative din program este prezentata in tabelul 1. Tabelul 2 contine lista preconditiilor pentru finalizarea analizei, iar tabelul 3 cuprinde intentiile noastre de ajustare a preturilor la energie.

    A. Politica fiscala
    12. In pofida veniturilor mai mici decat s-a estimat si a cheltuielilor suplimentare substantiale, bugetul rectificat pe anul 2003, aprobat la sfarsitul lunii august, a redus tinta de deficit la 48.920 miliarde lei, echivalentul a 2,7 procente din PIB.
    a) Datorita unei reduceri de venituri de 7.733 miliarde lei comparativ cu bugetul aprobat initial, reflectand in principal colectarile mai slabe decat s-au estimat la fondul de pensii, si a reducerii tintei de deficit am redus cheltuielile bugetului general consolidat cu 8.333 miliarde lei. Separat vom anula arieratele din sectorul de transport si al mineritului catre bugetul general consolidat, in suma de circa 1.700 miliarde lei si, respectiv, 2.500 miliarde lei, respectand procedurile Uniunii Europene (UE) privind ajutorul de stat.
    b) Mai mult, bugetul rectificat include cheltuielile suplimentare echivalente cu aproximativ 1 procent din PIB, dintre acestea cele mai importante fiind platile compensatorii potrivit noului program de reconversie, dublarea transferurilor pentru caldura catre familiile cu venituri modeste, platile facturilor restante la utilitati pentru intreprinderile de stat care altfel ar trebui deconectate si subventii suplimentare pentru agricultura, in vederea diminuarii impactului secetei. De asemenea, am asigurat resurse in valoare de 4.000 miliarde lei pentru plata arieratelor acumulate in sectorul de sanatate in anul 2002. Daca se dovedeste ca arieratele din sistemul de sanatate depasesc aceasta suma, vom aproba pana la 10 octombrie 2003 o a doua rectificare bugetara, asigurand resursele necesare. Pentru asigurarea transparentei depline privind datoriile restante si cele care au fost deja stinse am publicat la sfarsitul lunii august 2003 raportul Autoritatii Nationale de Control (preconditie).
    c) Nerealizarea veniturilor si cheltuielilor suplimentare vor fi finantate din economii, reprezentand 1,5 procente din PIB, cu cheltuielile la dobanzi, cheltuielile fondului de pensii, cheltuielile fondului de somaj, reducerea cheltuielilor de capital si cheltuieli materiale, platile compensatorii mai mici decat s-a estimat pentru nerestituirea terenurilor si cladirilor potrivit Legii nr. 10/2001 si tragerea unor sume mai mici decat s-a prognozat din granturile UE.
    13. Implementarea unei reforme comprehensive a administratiei fiscale va continua. Am infiintat un departament de administrare fiscala in cadrul Ministerului Finantelor Publice la inceputul anului 2003, urmand ca de la 1 ianuarie 2004 sa fie transformat intr-o agentie nationala pentru administrare fiscala, care va subordona direct toate directiile locale de administratie fiscala. In plus, am hotarat sa realizam unificarea colectarii, auditului si executarii contributiilor la asigurarile sociale in cadrul Ministerului Finantelor Publice in 4 etape: a) auditul si executarea vor fi preluate la Ministerul Finantelor Publice pana la 1 ianuarie 2004; b) vom infiinta o administratie comuna pentru marii contribuabili pana la 1 aprilie 2004; c) vom infiinta o administratie comuna pentru intreprinderile mici si mijlocii pana la 1 august 2004; d) vom infiinta o administratie comuna pentru liber-profesionisti pana la 1 ianuarie 2005. Transferul functiei de colectare se va desfasura gradual pe parcursul anului 2004.

    B. Politica salariala
    14. Am decis sa implementam unele ajustari necesare pentru realizarea tintelor privind fondul de salarii pentru perioada ramasa pana la sfarsitul anului. In primul rand, pentru a preveni ca un numar de companii din subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor sa depaseasca fondul de salarii initial cuprins in buget, vom elimina primele de Craciun si vom reduce sporurile pentru orele suplimentare si orele prestate pe timp de noapte. Mai mult decat atat, am decis sa disponibilizam 19.300 de angajati din 5 companii de cai ferate si filiale ale acestora (preconditie), desi am redus mai tarziu acest numar la 16.500 de salariati, cu implementarea in acelasi timp a unor masuri compensatorii de reducere a salariilor in alte companii. De asemenea, am disponibilizat 4.000 de salariati in doua companii din agricultura intre 1 august si 15 septembrie 2003 (preconditie). In al doilea rand, deoarece din disponibilizari la scara larga intr-un numar de companii nelichide de sub autoritatea APAPS au rezultat economii substantiale la fondul de salarii, am redus deja fondurile de salarii ale acestor companii cu 175 miliarde lei si vom utiliza aceasta suma pentru plata facturilor la utilitati. In final, pentru a preveni utilizarea economiilor la fondul de salarii, rezultate din externalizarea unui numar mare de salariati, si pentru cresterea substantiala a salariilor angajatilor ramasi vom reduce fondul de salarii la un numar de companii industriale cu 375 miliarde lei, cu ajustarea corespunzatoare a personalului prevazut in buget. Toate aceste masuri vor conduce la economii la fondul de salarii agregat de circa 900 miliarde lei, o suma suficienta ca sa asigure atingerea tintei anuale a fondului de salarii. Detalii asupra executarii acestor operatiuni sunt specificate in Memorandumul tehnic de intelegere (MTI).
    15. Pentru intarirea ex-ante a credibilitatii tintei legate de fondul de salarii vom implementa imediat cateva masuri. Am blocat 4 procente din fondul de salarii corespunzator trimestrelor III si IV la intreprinderile de stat monitorizate, care vor putea fi deblocate numai pe baza aprobarii ministrului de resort, dupa ce devine clar faptul ca tinta trimestriala va fi atinsa (preconditie). Am impus, de asemenea, o inghetare completa a angajarilor in toate intreprinderile monitorizate, cu exceptia unor pozitii care nu pot depasi 200 de angajari, in total, de la 1 august pana la 31 decembrie 2003 (preconditie).

    C. Reformele din cadrul sectorului energetic
    16. Pentru imbunatatirea performantelor financiare ale sectorului energetic am ajustat preturile administrate incepand cu 1 septembrie 2003 (preconditii) si vom implementa in continuare masuri pentru reformarea sistemului de preturi in sectorul energetic (tabelele 2 si 3). Pentru a compensa pierderile rezultate din preturile de import mai mari decat cele proiectate si ca o masura pentru atingerea paritatii de import, am aprobat prin hotarare, la data de 18 august, cresterea pretului la consumatorul final la gaze naturale cu 22,5 procente pentru consumatorii rezidenti si cu 12,3 procente pentru consumatorii nerezidenti, la momentul luarii deciziei intentionandu-se atingerea echivalentului in dolari a 120 dolari S.U.A./1.000 mc la consumatorii rezidenti si a 110 dolari S.U.A./1.000 mc la consumatorii nerezidenti, in scopul asigurarii unui pret de productie la gura sondei de peste 50 dolari S.U.A./1.000 mc. Potrivit angajamentului nostru de ajustare graduala trimestriala a pretului la gaze naturale, pentru ca acesta sa atinga paritatea pretului de import pana in anul 2007, vom implementa o alta majorare de 4 procente a pretului in lei la 1 noiembrie 2003, pentru consumatorii rezidenti si nerezidenti. Vom anunta pana la sfarsitul anului 2003 graficul pentru ajustarile viitoare la pretul gazelor naturale, conform angajamentului nostru de atingere a paritatii pretului de import pana in anul 2007, masura pe care o consideram cruciala pentru stimularea prospectiunilor, asa cum a fost recomandata intr-un recent studiu al Bancii Mondiale, si pentru inlesnirea privatizarii Petrom. De asemenea, intentionam sa reformam schema de pret in sectorul gazelor naturale pentru a evita ca preturile de producator sa fie stabilite dupa perceperea costurilor de import, distributie si depozitare. Pentru a atenua impactul social al ajustarii preturilor, vom aloca resurse bugetare suficiente pentru transferuri bine orientate catre familiile cu veniturile mici. Pentru a restabili preturile la nivelul de acoperire al costurilor, am majorat tariful Termoelectrica la electricitate cu 15 procente si la energie termica cu 14 procente la 1 septembrie 2003 (preconditie). De asemenea, am majorat toate tarifele de distributie pentru energie electrica cu 16 procente si toate tarifele la electricitate la consumatorul final cu 17,5 procente (preconditie). Pentru atenuarea efectelor facturilor majorate la energie pentru familiile cele mai vulnerabile, am prevazut pentru anul 2003 o crestere in bugetul rectificat de 1.300 miliarde lei a alocatiilor de sprijin corespunzatoare.
    17. Vom intari lupta impotriva neplatii facturilor la utilitati. Vom pune in aplicare in mod strict termenele de deconectare atat pentru plata energiei electrice, cat si a gazelor naturale, dupa cum s-a specificat in MTI. Oricum, pe parcursul anului 2003 bugetul va continua sa isi asume plata facturilor la energie pentru cativa agenti economici cu pierderi mai (Siderurgica, Tractorul, Roman, ARO, CN Petrosani, Minvest si Remin), a caror deconectare ar fi destabilizatoare din punct de vedere social. De asemenea, vom intensifica eforturile de imbunatatire a colectarii de la populatie, in special pentru energie termica. In acest scop vom pune in aplicare confiscarea bunurilor celor care nu platesc prin sistem judiciar, dupa cum se prevede in Hotararea Guvernului nr. 400/2003. Mai mult, pentru a asigura plata integrala a subventiilor autoritatilor locale catre distribuitorii locali de energie termica vom implementa urmatoarele masuri: a) pentru un numar mic si predeterminat de autoritati locale din zone defavorizate vom creste cota bugetului de stat in totalul subventiilor pentru energie termica pana la 100 procente; si b) transferul cotelor defalcate din impozitul pe venit de la bugetul de stat la autoritatile locale va depinde de plata integrala de catre autoritatile locale a subventiilor la producatorii de energie termica.
    18. Vom accelera restructurarea sectorului minier. In prima jumatate a anului 2003 am redus numarul angajatilor din sectorul minier cu 4.744 de posturi. Am hotarat, de asemenea, sa implementam 1.500 de disponibilizari suplimentare in acest sector inainte de 15 septembrie 2003. In plus, am crescut pretul la huila la echivalentul a 11 dolari S.U.A./Gcal de la 1 septembrie 2003, un nivel apropiat de paritatea de import (preconditie).
    19. Vom realiza progrese semnificative in privatizarea sectorului energetic, bazate pe recomandarile Bancii Mondiale. Vom solicita oferte angajante pentru privatizarea in curs a celor doua companii distribuitoare de energie electrica pana la sfarsitul lunii noiembrie 2003. Pe baza unor stranse consultari cu Banca Mondiala vom accelera elaborarea strategiei de privatizare a celor doi distribuitori de gaze naturale si o vom aproba pana la 1 noiembrie 2003. Dupa finalizarea discutiilor cu Banca Mondiala privind strategia de privatizare a Petrom, am emis oferta pentru expresiile de interes pe 26 august 2003 (preconditie), in scopul semnarii contractelor de vanzare pana la sfarsitul lunii martie 2004.

    D. Privatizare si lichidare
    20. Vom persevera in eforturile noastre de privatizare. Pana la 30 septembrie 2003 vom finaliza cele 12 tranzactii de privatizare incheiate in prima parte a anului 2003, prin inlesnirea obtinerii acordurilor de reesalonare a datoriilor intre aceste companii si furnizorii de utilitati. Vom vinde 3 companii cu peste 1.000 de angajati pana la sfarsitul lunii septembrie.
    21. Vom initia procedurile de lichidare impotriva companiilor cu rezultate financiare slabe. Pana la 15 septembrie 2003 APAPS va inainta instantei competente dosarele de lichidare pentru Rulmenti Slatina si Verachim. In ceea ce priveste marii producatori de pierderi, ARO si Roman, in situatia in care contractele de vanzare nu vor fi initializate, Consiliul de conducere al APAPS va lua o decizie formala de incepere a lichidarii acestor doua companii pana la 25 septembrie 2003 (preconditie).
    22. Ramanem ferm angajati sa finalizam vanzarea pachetului minoritar de actiuni al BCR catre BERD si CFI. Am convenit cu BERD si CFI pe 19 septembrie 2003 asupra contractului (preconditie) care a fost aprobat in sedinta Guvernului din data de 25 septembrie 2003. Acum ne asteptam ca managementul celor doua institutii sa aprobe aceasta operatiune la sfarsitul lunii octombrie sau la inceputul lunii noiembrie 2003.

    E. Politica monetara si aspecte bancare
    23. Politica monetara va continua sa urmareasca dezinflatia graduala, strategie care a dat rezultate pozitive. B.N.R. va ghida cursul de schimb pe o traiectorie compatibila cu tinta de inflatie si cu o apreciere reala, sustenabila, a monedei nationale, avandu-se in vedere modificarile leului fata de cosul euro/dolar S.U.A. Ca urmare a acestei politici, in contextul excesului de oferta reaparut pe piata valutara, precum si pentru atingerea tintelor privind acumularile de rezerve internationale, conform paragrafului 11, necesita efectuarea de cumparari substantiale (sterilizate) in perioada ramasa pana la sfarsitul anului 2003. Pentru a combate efectele celei de-a doua runde de crestere viitoare a preturilor la energie, precum si pentru a modera cresterea creditelor B.N.R. a majorat rata dobanzii cu un punct procentual pe 6 august 2003 si, daca aceasta masura nu se dovedeste suficienta, Banca va creste in continuare dobanda sau va lua alte masuri corespunzatoare.
    24. Suntem constienti de faptul ca accelerarea creditelor catre sectorul neguvernamental determina cresterea riscurilor financiare si macroeconomice. In plus fata de politica de crestere a ratei dobanzii, B.N.R. va continua sa exercite o supraveghere atenta a celor mai activi creditori, inclusiv prin intensificarea inspectiilor la fata locului, in vederea asigurarii unei evaluari adecvate a riscului creditarii. Daca este necesar, se vor impune restrictii de creditare asupra celor care isi asuma riscuri in mod imprudent. B.N.R. va realiza cu o frecventa crescuta teste de reactie la situatii limita (stress tests) privind portofoliul bancilor, folosind metodologia dezvoltata in cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar (FSAP).

    F. Climatul mediului de afaceri si aspecte de guvernanta
    25. Eforturile noastre de a imbunatati climatul mediului de afaceri si eliminarea coruptiei continua. In cooperare cu Banca Mondiala vom evalua impactul noului Cod al Muncii asupra pietei muncii si a ocuparii fortei de munca si il vom amenda in mod corespunzator. Vom realiza toate privatizarile intr-o maniera deschisa si transparenta si ne vom abtine de la introducerea unor masuri care sa impuna bariere investitorilor privati. Pe 12 septembrie 2003 am publicat un raport privind eforturile noastre de urmarire in justitie a persoanelor implicate in afaceri financiare ilicite, inclusiv cele legate de FNI, Banca Romana de Scont si alte cazuri recente (preconditie).

    Tabelul 1*)

    *) Tabelul este reprodus in facsimil.

    ROMANIA: CRITERIILE DE PERFORMANTA CANTITATIVA SI TINTE INDICATIVE PENTRU ANII 2001 - 2003*1)

________________________________________________________________________________
                                                             Sf.-Dec. 2001
                                                      __________________________
                                                        Program Ajustat Realizat
________________________________________________________________________________

                                                           (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei              -48,1*)   -44,0    -49,7

                                                        (in milioane dolari SUA)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei               3.527*)   3.396    3.725

                                                           (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                                38,754*)  38,754   38,615
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                                 40,7*)    40,7     41,6
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                          52,5       40,2     49,2

                                                                   (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                        95,0*)    95,0     80,9
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)                    95,0*)    95,0     83,4
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                                        ...     ...      ...
    c. Electrica (tinta indicativa)                                         92,9

                                                               (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern                  469*)     469      469

                                                        (in milioane dolari SUA)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an                0*)       0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                         300*)     300      240
       din care: nebugetare                              165*)     165       11
    b. scadenta mai mare de 1 an                       2.800*)   2.800    2.356
       din care: nebugetare                              165*)     165      156

                                                           (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                         63,1       63,0     66,0
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                              252,2      252,2    271,9
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                                  29,1       29,1     33,4
       din care: expunerea BCR                          14,5       14,5     16,9
________________________________________________________________________________

    - continuare -
________________________________________________________________________________
                                                             Sf.-Martie 2002
                                                      __________________________
                                                        Program Ajustat Realizat
________________________________________________________________________________

                                                           (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei              -56,2*)   -51,0    -61,3

                                                        (in milioane dolari SUA)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei               3.601*)   3.444    3.923

                                                           (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                                 9,940*)   9,797    6,803
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                                  9,4*)     9,4     11,1
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                          51,7       39,4     52,8

                                                                   (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                        97,5*)    97,5     93,3
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)                                   ...
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)                                    ...
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)                    97,5*)    97,5     84,6
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                                         ...
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                                                  ...
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                                        ...              ...
    c. Electrica (tinta indicativa)                                         92,2

                                                               (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern                1.110*)   1.110      469

                                                        (in milioane dolari SUA)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an                0*)       0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                         300*)     300        7
       din care: nebugetare                               10*)      10        0
    b. scadenta mai mare de 1 an                       1.000*)   1.000      206
       din care: nebugetare                               50*)      50       17

                                                           (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                         62,2       62,1     67,4
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                              258,9      258,9    277,0
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                                  30,7       30,7     38,6
       din care: expunerea BCR                          15,3       15,3     18,8
________________________________________________________________________________

    - continuare -
________________________________________________________________________________
                                                         Sf.-Iunie 2002
                                              __________________________________
                                              Program  Program  Ajustat Realizat
                                                       revizuit
________________________________________________________________________________

                                                           (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei      -61,4   -85,6      -84,8    -89,7

                                                        (in milioane dolari SUA)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei       3.816   4.534      4.391    4.588

                                                           (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                        19,872  20,772     20,673   17,862

 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                        21,28   23,60      22,68    23,13
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                   ...        ...     ...      ...

                                                                   (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                97,5    83,0        ...     95,4
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)              85,0        ...     95,6
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)               83,0        ...     95,2
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)            97,5    85,0        ...     85,2
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                    87,5        ...     87,6
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                             82,0        ...     76,2
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                             ...    82,0        ...     80,0
    c. Electrica (tinta indicativa)                     92,5        ...     90,5

                                                               (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern        1.110   1.110      1.110      469

                                                        (in milioane dolari SUA)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an        0       0          0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                 400     400        400      119
       din care: nebugetare                       15      15         15        0
    b. scadenta mai mare de 1 an               1.200   1.200      1.200    1.294
       din care: nebugetare                       75      75         75       17

                                                           (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                 69,4    75,0       71,0     70,9
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                      280,0   294,0      294,0    303,9
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                          32,5    36,2       36,2     37,2
       din care: expunerea BCR                  16,2    17,2       17,2     17,7
________________________________________________________________________________

    - continuare -
________________________________________________________________________________
                                                        Sf.-Sept. 2002
                                              __________________________________
                                              Program  Program  Ajustat Realizat
                                                       revizuit
________________________________________________________________________________

                                                           (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei      -67,0   -79,8*)   -77,0    -94,2

                                                        (in milioane dolari SUA)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei       3.924   4.702*)   4.497    4.965

                                                           (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                        31,104  32,704*)  32,704   24,109
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                        34,88   36,04*)   33,99    35,16
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                   ...        ...

                                                                   (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                97,5    87,0       87,0     97,1
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)              87,0       87,0     96,7
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)               87,0       87,0     97,4
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)            97,5    87,5*)    87,5     89,8
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                    90,0*)    90,0     94,3
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                             84,0*)    84,0     76,1
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                             ...    84,0       84,0     80,8
    c. Electrica (tinta indicativa)                     92,5       92,5     93,2

                                                               (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern        1.110   1.110      1.110    1.106

                                                        (in milioane dolari SUA)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an        0       0*)       0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                 450     450*)     450      144
       din care: nebugetare                       20      20*)      20        4
    b. scadenta mai mare de 1 an               1.800   2.000*)   2.000    1.452
       din care: nebugetare                      100     300*)     300       41

                                                           (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                 73,3    80,4       76,1     77,2
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                      293,5   311,1      311,1    322,7
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                          34,6    38,1       38,1     38,3
       din care: expunerea BCR                  17,2    18,2       18,2     17,3
________________________________________________________________________________

    - continuare -
________________________________________________________________________________
                                                        Sf.-Dec. 2002
                                              __________________________________
                                              Program  Program  Ajustat Realizat
                                                       revizuit
________________________________________________________________________________

                                                           (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei      -73,3   -80,6*)   -91,2   -104,1

                                                        (in milioane dolari SUA)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei       4.094   4.838*)   4.800    5.257

                                                           (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                        43,200  43,200*)  43,200   39,827
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                        49,48   49,20*)   45,25    46,43
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                   ...        ...     ...      ...

                                                                   (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                97,5    90,0*)    90,0     98,8
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)              90,0       90,0     98,2
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)               90,0       90,0     99,2
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)            97,5    90,0*)    90,0     90,7
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                    92,5       92,5     94,4
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                             86,0       86,0     74,2
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                             ...    86,0       86,0     87,5
    c. Electrica (tinta indicativa)                     92,5       92,5     93,7

                                                               (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern        1.110   1.110*)   1.110    1.101

                                                        (in milioane dolari SUA)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an        0       0*)       0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                 600     600*)     600      171
       din care: nebugetare                       20      20*)      20       11
    b. scadenta mai mare de 1 an               3.400   3.600*)   3.600    2.915
       din care: nebugetare                      100     300*)     300      299

                                                           (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                 79,4    89,2       77,2     79,7
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                      323,7   350,3      350,3    378,7
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                          36,3    43,4       43,4     49,4
       din care: expunerea BCR                  18,0    20,4       20,4     19,8
________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________
                                                             Sf.-Martie 2003
                                                      __________________________
                                                        Program Ajustat Realizat
________________________________________________________________________________

                                                           (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei              -85,7      -97,0    -89,2

                                                        (in milioane dolari SUA)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei               5.522      5.480    5.270

                                                           (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                                10,800     10,600    6,508
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                                12,84      12,72    12,38
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                                      ...

                                                                   (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                        94,0       94,0    101,0
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)              94,0       94,0    101,2
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)               94,0       94,0    101,0
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)                    91,0       91,0     88,2
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                    94,0       94,0     92,5
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                             84,0       84,0     73,2
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                                    84,0       84,0     82,3
    c. Electrica (tinta indicativa)                     94,0       94,0     94,1

                                                               (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern                1.410      1.410    1.033

                                                        (in milioane dolari SUA)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an                0          0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                         300        300        2
       din care: nebugetare                               10         10        0
    b. scadenta mai mare de 1 an                         805        805      549
       din care: nebugetare                              360        360      334

                                                           (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                         96,2       82,9     85,4
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                              385,7      385,7    370,4
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                                  49,7       49,7     49,0
       din care: expunerea BCR                          22,4       22,4     21,0
________________________________________________________________________________

    - continuare -
________________________________________________________________________________
                                                             Sf.-Iunie 2003
                                                      __________________________
                                                        Program Ajustat Realizat
________________________________________________________________________________

                                                           (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei             -106,8*)  -102,6    -79,4

                                                        (in milioane dolari SUA)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei               6.075*)   5.544    4.919

                                                           (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                                22,352*)  22,352   16,623
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                                26,50*)   25,75    25,22
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                                      ...

                                                                   (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                        95,0*)    95,0     97,5
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)              95,0       95,0     96,6
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)               95,0       95,0     98,2
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)                    91,0*)    91,0     88,5
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                    94,0       94,0     92,9
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                             84,0       84,0     76,0
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                                    84,0       84,0     81,4
    c. Electrica (tinta indicativa)                     95,0       95,0     95,7

                                                               (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern                1.510*)   1.510    1.028

                                                        (in milioane dolari SUA)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an                0*)       0        0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                         400*)     400        7
       din care: nebugetare                               15*)      15        0
    b. scadenta mai mare de 1 an                       2.094*)   2.094    1.018
       din care: nebugetare                              500*)     500      340

                                                           (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                        103,4       89,1     90,1
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                              415,5      415,5    397,9
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                                  51,5       51,5     52,6
       din care: expunerea BCR                          23,3       23,3     23,2
________________________________________________________________________________

    - continuare -
_______________________________________________________________________
                                                   Sf.-Sept. 2003
                                               ________________________
                                               Program    Program
                                                          revizuit
_______________________________________________________________________

                                                  (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei          -114,0       -78,2

                                               (in milioane dolari SUA)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei            6.410       5.709

                                                  (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                             31,309      31,309
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                             39,82       39,82
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                        ...

                                                          (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                     95,0        95,0
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)           95,0        95,0
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)            95,0        95,0
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)                 93,5        90,0
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                 96,0        94,0
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                          89,0        78,0
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                                 89,0        83,0
    c. Electrica (tinta indicativa)                  96,0        96,0

                                                      (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern             1.610       1.610

                                              (in milioane dolari SUA)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an             0           0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                      450         450
       din care: nebugetare                            20          20
    b. scadenta mai mare de 1 an                    2.645       2.645
       din care: nebugetare                           600         600

                                                  (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                     115,0       110,6
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                           448,0       413,0
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                               53,2        53,3
       din care: expunerea BCR                       23,9        24,1
_______________________________________________________________________

    - continuare -
_______________________________________________________________________
                                                  Sf.-Dec. 2003
                                               ________________________
                                               Program    Program
                                                          revizuit
_______________________________________________________________________

                                                  (in mii miliarde lei)
 1. Plafoane pentru activele interne nete
    medii ale Bancii Nationale a Romaniei          -106,7       -74,0

                                               (in milioane dolari SUA)
 2. Limite minime pentru activele externe
    nete ale Bancii Nationale a Romaniei            6.310       5.797

                                                  (in mii miliarde lei)
 3. Plafoane pentru deficitul bugetului
    general consolidat                             49,520      48,920
 4. Plafoane pentru fondurile de salarii
    agregate ale intreprinderilor de stat
    monitorizate*2) *6)                             53,15       53,15
 5. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind arieratele intreprinderilor de
    stat monitorizate catre bugetul general
    consolidat                                        ...

                                                          (in procente)
 6. Limite minime pentru ratele de
    incasare agregate cumulate pentru*3):
    a. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud
       (agregat)                                     96,0        96,0
       - Distrigaz Nord (tinta indicativa)           96,0        96,0
       - Distrigaz Sud (tinta indicativa)            96,0        96,0
    b. Termoelectrica, inclusiv unitatile
       transferate (agregat energie
       electrica si energie termica)                 95,0        91,0
       - rata agregata pentru energia
         electrica a Termoelectrica si a
         unitatilor transferate (tinta
         indicativa)                                 97,0        95,0
       - energie termica - Termoelectrica
         (tinta indicativa)                          92,0        80,0
       - energie termica - unitatile
         termice transferate (tinta
         indicativa)                                 92,0        85,0
    c. Electrica (tinta indicativa)                  97,0        96,0

                                                      (in miliarde lei)
 7. Plafoane privind preluarea datoriei
    intreprinderilor catre banci si emiterea
    de garantii interne de catre Guvern             1.710       1.710

                                               (in milioane dolari SUA)
 8. Plafoanele privind contractarea sau
    garantarea datoriei externe*4)
    a. scadenta mai mica sau egala cu un an             0           0
    a. scadenta intre 1 si 3 ani                      600         600
       din care: nebugetare                            20          20
    b. scadenta mai mare de 1 an                    3.400       3.400
       din care: nebugetare                           650         650

                                                  (in mii miliarde lei)
 9. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind baza monetara medie                     124,9       123,6
10. Tinte indicative pentru plafoanele
    privind masa monetara                           506,2       471,6
11. Tinte indicative privind expunerea
    intreprinderilor de stat de catre
    sectorul bancar*5)                               59,8        60,1
       din care: expunerea BCR                       27,3        27,4
_______________________________________________________________________
    *1) Criteriile de performanta si tintele indicative avute in vedere in program sunt definite in Memorandumul Tehnic de Intelegere (MTI).
    Cifrele marcate cu "*)" pentru sf.-Dec. 2001, sf.-Mar. 2002, sf.-Sept. 2002 (program revizuit), sf.-Dec. 2002 (program revizuit) si sf.-Iunie 2003 reprezinta criterii de performanta, daca nu se indica altfel, in timp ce cifrele pentru sf.-Iun. 2002 si sf.-Mar. 2003 reprezinta tinte indicative.
    *2) Ajustat pentru a reflecta scaderea numarului companiilor monitorizate, ca urmare a privatizarii si a fuziunilor, de la 86 la 82 in 2002 si la 76 in 2003.
    *3) Definirea ratelor de incasare a fost modificata pentru iunie 2002 si perioada urmatoare, dupa cum s-a aratat in MTI. Tinta pentru iunie 2003 pentru Electrica devine criteriu de performanta.
    *4) Neacumularea de arierate la plati externe de catre Guvern va fi un criteriu de performanta monitorizat in mod permanent.
    *5) Rezultatul de la sfarsitul lunii decembrie 2002, mai mare decat tinta, reflecta garantiile bancare pentru investitii intr-un spital din Bucuresti si in sectorul comunicatiilor, precum si o pondere mai mare a imprumuturilor interne fata de cele externe pentru sectorul energetic.
    *6) Dupa ce a devenit clar faptul ca tinta pentru decembrie 2002 ar fi ratata, personalul Fondului si autoritatile au convenit asupra unei noi tinte de 50,3 mii miliarde lei (tinta ajustata de 46,35 mii miliarde lei), care urma sa fie indeplinita ca preconditie.

    Tabelul 2

    Preconditii, criterii de performanta structurala si obiective structurale

________________________________________________________________________________
                       Masuri                                    Stadiu
________________________________________________________________________________
    Preconditii:

- Implementarea a 19.300 de concedieri in cele 5 companii   Guvernul a realizat
feroviare si filialele acestora in perioada 1 august -      16.520 de concedieri
15 septembrie 2003, dupa cum se mentioneaza in
paragraful 14.
- Emiterea pana la 15 septembrie 2003 a unei Hotarari a     Realizat
Guvernului de rectificare a bugetelor pentru 5 companii
feroviare si filialele acestora, precum si pentru doua
companii din agricultura, privind anularea primelor de
Craciun, dupa cum se mentioneaza in paragraful 14.
- Concedierea a 4.000 de salariati din doua companii din    Realizat
agricultura, in perioada 1 august - 15 septembrie 2003,
dupa cum se mentioneaza in paragraful 14.
- Reducerea fondului de salarii cu 375 miliarde lei la      Realizat
un numar de companii industriale, dupa cum se mentioneaza
in MTI, pana la 15 septembrie 2003, conform
paragrafului 14.
- Decizii pana la 15 septembrie 2003 ale tuturor            Realizat
ministerelor sub autoritatea carora se regasesc companiile  cu intarziere
de stat monitorizate (dupa cum este mentionat in MTI)
privind blocarea a 4 procente din fondul de salarii al
acestor companii, aferent trimestrelor III si IV, precum
si inghetarea completa a noilor angajari, dupa cum se
mentioneaza in paragraful 15.
- Cresterea pretului la energie de la 1 septembrie 2003,
dupa cum se mentioneaza in paragraful 16:
  - cresterea pretului pentru gaze naturale la 110 dolari   Realizat*1)
    S.U.A./1.000 mc pentru consumatorii nerezidenti si la
    120 dolari S.U.A./1.000 mc pentru consumatorii
    rezidenti;
  - cresterea tarifului pentru energie electrica la         Realizat
    Termoelectrica cu 15 procente;
  - cresterea tarifului de distributie a energiei           Realizat
    electrice cu 16 procente;
  - cresterea tuturor tarifelor de energie electrica la     Realizat
    consumatorul final cu 17,5 procente;
  - cresterea tarifului pentru energie termica la           Realizat
    Termoelectrica cu 14 procente.
- Cresterea pretului huilei la echivalentul a 11 dolari     Realizat cu
S.U.A./Gcal de la 1 septembrie 2003.                        intarziere
- Emiterea ofertei de privatizare a companiei Petrom pana   Realizat
la 1 septembrie 2003, conform paragrafului 19.
- Luarea deciziei formale de catre Consiliul de conducere   Realizat pe baza
al APAPS pentru initierea procedurilor de lichidare a       informatiilor
companiilor ARO si Roman pana la 25 septembrie 2003, daca   preliminare;
contractele de privatizare nu se semneaza, dupa cum se      urmeaza a se
mentioneaza in paragraful 21.                               verifica.
- Initializarea pana la 15 septembrie 2003 a contractului   Realizat
pentru vanzarea a 25 procente plus doua actiuni din
capitalul B.C.R. catre BERD si CFI, conform
paragrafului 22.
- Publicarea pana la sfarsitul lunii august 2003 a          Realizat
raportului Autoritatii Nationale de Control privind
arieratele sistemului de sanatate, dupa cum se mentioneaza
in paragraful 12.
- Publicarea unui raport, pana la 15 septembrie 2003,       Realizat
privind masurile guvernamentale pentru urmarirea in
justitie a persoanelor implicate in afaceri financiare
ilicite, inclusiv cele legate de FNI si Banca Romana de
Scont, dupa cum se mentioneaza in paragraful 25.

    Criterii de performanta structurala:

- Ajustarea preturilor pentru energie electrica la          Indeplinit
consumatorul final la 1 iulie 2003, pentru a le mentine
constante in dolari S.U.A. la nivelul de la 1 iulie 2002.
- Aprobarea de catre Parlament, pana la sfarsitul lunii     Indeplinit
mai 2003, a legislatiei de amendare a legilor privind
fondurile de asigurari sociale de stat, somaj si asigurari
de sanatate (in particular, Legea nr. 19/2000,
Legea nr. 76/2002 si Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 150/2002), in vederea armonizarii procedurilor de
colectare, executare si audit.
- Implementarea a 18.000 de concedieri intr-un grup de 22   Indeplinit
de companii pana la 30 iunie 2003.
- Ajustarea pretului de producator la energie electrica al  Indeplinit
Termoelectrica la echivalentul a minimum 39 dolari
S.U.A./MWh de la 1 iulie 2003.
- Cresterea pretului unificat pentru gaze naturale la       Indeplinit
consumatorul final la echivalentul a 93 dolari
S.U.A./1.000 mc de la 1 iulie 2003.
- Ajustarea pretului national de referinta pentru energia   Indeplinit
termica la echivalentul a 20 dolari S.U.A./Gcal de la
1 iulie 2003.
- Semnarea contractului pentru vanzarea a 25 procente plus  Solicitare de
doua actiuni din capitalul B.C.R.                           derogare.
catre BERD si CFI pana la 31 iulie 2003.                    Convertita in
                                                            preconditie si
                                                            indeplinita.

    Obiective structurale:

- Guvernul se va abtine de la acordarea de scutiri fiscale  Continuu.
sau alte noi facilitati fiscale distorsionante ori de la    Indeplinit, cu
amanarea intreruperii celor care expira.                    exceptia anularii
                                                            arieratelor firmelor
                                                            selectate si a
                                                            scutirilor de
                                                            impozite legate de
                                                            privatizare.
- Nici o unitate de energie termica transferata nu ar       Continuu. Indeplinit
trebui sa mai primeasca combustibili pe cheltuiala
Termoelectrica.
- Cei mai mari rau-platnici industriali catre cele 3        Continuu. In cea mai
utilitati vor ramane deconectati pana cand vor fi fost      mare parte
achitate integral toate sumele facturate incepand cu luna   indeplinite.
decembrie 2002.
- APAPS va privatiza 6 companii pana la 30 iunie 2003.      Pentru 3 din cele 7
                                                            mari companii
                                                            privatizate de APAPS
                                                            transferul
                                                            actiunilor s-a
                                                            realizat dupa
                                                            anularea
                                                            arieratelor,
                                                            aprobata de Guvern
                                                            pe 25 septembrie
                                                            2003.
- Initierea imediata a procedurilor de lichidare a 3        Indeplinit, cu
companii (Polirom, Siderca, Sidermet)                       exceptia Polirom
                                                            care a fost
                                                            privatizata pe 26
                                                            septembrie 2003.
- Initierea procedurilor de lichidare a 7 producatori de    Majoritatea
pierderi permanenti (Verachim, Oltplast, Corapet,           indeplinite,
Rulmentul Slatina, Chimcomplex, Tepro si Carom) la 1 iulie  exceptand Verachim,
2003, in cazul in care nu vor fi privatizati pana la        pentru care
30 iunie 2003.                                              actionarii au
                                                            aprobat lichidarea
                                                            pe 26 septembrie
                                                            2003.
- Lansarea ofertelor pentru expresiile de interes in        Indeplinit cu
privatizarea Petrom, in consultare cu Banca Mondiala, pana  intarziere,
la 30 iunie 2003.                                           respectiv pe 26
                                                            august 2003.
________________________________________________________________________________
    *1) La cursul de schimb din 6 august 2003.

    Tabelul 3*)

    *) Tabelul 3 este reprodus in facsimil.

                                 PLANUL
autoritatilor de ajustare a preturilor la energie electrica, energie termica si gaze naturale

________________________________________________________________
Pretul la energie                      Ajustare
________________________________________________________________
Pretul energiei electrice la           Crestere:
utilizatorul final                   _____________
                                     (in procente)

1 octombrie 2001                          3,6           1/    3/
1 noiembrie 2001                          3,6           2/    3/
1 decembrie 2001                          3,6           2/    3/
1 ianuarie 2002                           3,6           2/    3/
1 februarie 2002                          3,6           2/    3/
1 martie 2002                             3,6           2/    4/
1 aprilie 2002                           14,0           1/    3/
1 iulie 2002                              1,5           1/    3/

    Preturile la energie electrica la consumatorul final vor fi ajustate la 1 octombrie 2002, la 1 ianuarie 2003, la 1 aprilie 2003 si 1 iulie 2003, pentru a le mentine constante in termeni de dolari S.U.A. la nivelul de la 1 iulie 2002.

1 octombrie 2002                                        2/    3/
1 ianuarie 2003                                         2/    3/
1 aprilie 2003                                          2/    3/
1 iulie 2003                                            2/    3/

                                 Cresterea procentuala
                                  a tarifului in lei
                                 _____________________
1 septembrie 2003                        17,5           5/    3/

Pretul de producator               Pret ajustat la
pentru energie electrica           echivalent dolari
la Termoelectrica                  S.U.A.

1 aprilie 2002                           39,00          1/    3/
1 iulie 2002                             39,00          1/    3/
1 octombrie 2002                         39,00          2/    3/
1 ianuarie 2003                          39,00          1/    3/
1 aprilie 2003                           39,00          1/    3/
1 iulie 2003                             39,00          2/    3/

                                 Cresterea procentuala
                                  a tarifului in lei
                                 _____________________
1 septembrie 2003                        15,0           5/    3/

                                 Cresterea procentuala
Tariful de distributie a          a tarifului in lei
energiei electrice               _____________________
1 septembrie 2003                        16,0           5/    3/

Pretul de producator               Pret ajustat la
pentru energie termica             echivalent dolari
la Termoelectrica                  SUA

1 octombrie 2001                         15,00          1/    3/
1 ianuarie 2002                          15,00          2/    3/
1 aprilie 2002                           15,00          1/    3/
1 iulie 2002                             20,00          1/    3/
1 iulie 2003                             20,00          1/    3/

                                 Cresterea procentuala
                                  a tarifului in lei
                                 _____________________
1 septembrie 2003                        14,0           5/    3/

Pretul national de referinta       Pret ajustat la
pentru energie termica             echivalent dolari
                                   SUA

1 ianuarie 2002                          15,40          2/    3/
1 aprilie 2002                           15,40          1/    3/
1 iulie 2002                             20,00          1/    3/
1 iulie 2003                             20,00          2/    3/

Pretul unificat pentru gaze        Pret ajustat la
naturale la consumatorul final     echivalent dolari
                                   SUA

1 octombrie 2001                         82,50          1/    3/
1 ianuarie 2002                          82,50          1/    3/
1 aprilie 2002                           82,50          1/    3/
1 iulie 2002                             82,50          1/    3/
1 octombrie 2002                         82,50          2/    3/
1 martie 2003                            90,00          5/    3/
1 iulie 2003                             93,00          2/    3/

Pretul final la gaze naturale la
consumatorii nerezidenti

1 septembrie 2003                        11,00          5/    3/

Pretul final la gaze naturale la
consumatorii rezidenti

1 septembrie 2003                        12,00          5/    3/

    2/ Criterii de performanta structurala
    3/ Implementat
    4/ Neindeplinit
    5/ Preconditie

    ANEXA 1.2

                       MEMORANDUM TEHNIC DE INTELEGERE
                  suplimentar pentru Aranjamentul stand-by*)

    *) Traducere.

    I. Plafoane pentru activele interne nete medii ale Bancii Nationale a Romaniei
    II. Tinte pentru nivelul minim al activelor externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei
    III. Plafoane pentru deficitul cumulat al bugetului general consolidat
    IV. Plafoane pentru fondul de salarii agregat al intreprinderilor de stat monitorizate si modificarile fondului de salarii si ale numarului de angajati in cadrul companiilor selectate
    V. Tinte indicative pentru plafoanele privind arieratele intreprinderilor de stat monitorizate catre bugetul general consolidat
    VI. Limite minime privind ratele de incasari agregate, cumulate pentru Distrigaz Sud, Distrigaz Nord si Termoelectrica si Electrica
    VII. Plafoane pentru preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci la bugetul general consolidat si emiterea de garantii guvernamentale interne pentru creditele bancare acordate intreprinderilor
    VIII. Plafoane privind contractarea sau garantarea datoriei externe
    IX. Tinte indicative pentru plafoanele privind baza monetara medie
    X. Tinte indicative pentru plafoanele privind masa monetara
    XI. Tinte indicative pentru plafoanele privind expunerea totala a sectorului bancar catre intreprinderile de stat

    I. Plafoane pentru activele interne nete medii ale Bancii Nationale a Romaniei

    Activele interne nete medii ale Bancii Nationale a Romaniei (B.N.R.) sunt definite ca diferenta intre baza monetara medie (asa cum este definita in sectiunea a IX-a a acestei anexe) si media activelor externe nete (asa cum sunt definite in sectiunea a II-a a acestei anexe pentru luna indicata, excluzand ajustarea pentru certificatele de trezorerie denominate in valuta), ambele exprimate in moneda nationala. Stocurile activelor externe nete medii vor fi convertite in lei, in scopul calcularii activelor interne nete medii, la cursurile de schimb medii lunare leu/dolar S.U.A., stabilite prin consultari cu personalul Fondului. Stocul mediu al activelor externe nete este definit ca media activelor externe nete zilnice, asa cum sunt definite in sectiunea a II-a. Limitele vor fi monitorizate pe baza datelor zilnice din conturile B.N.R., furnizate saptamanal Fondului Monetar International de catre B.N.R. Nivelul activelor interne nete medii in luna septembrie 2001 a fost de 39.559 miliarde lei.
    Plafonul pentru activele interne nete medii ale B.N.R. va fi ajustat in urmatoarele conditii:
    1. In sensul reducerii (cresterii) in mod proportional, pentru fractiunea din luna in care finantarea externa bruta depaseste (se reduce fata de) nivelurile programate, specificate in sectiunea a II-a.
    2. Pentru orice modificare in rezervele minime obligatorii, asa cum se prezinta in sectiunea a IX-a. Inainte de a efectua orice astfel de modificare, B.N.R. se va consulta cu personalul FMI.
    3. In sensul cresterii (reducerii), in mod proportional, cu echivalentul in lei al scaderii (cresterii) stocului de certificate de trezorerie denominate in valuta (cumulat de la sfarsitul lunii decembrie 2002).
    4. In sensul reducerii, in mod proportional, cu echivalentul in lei al cresterii veniturilor in valuta obtinute din privatizari mari (pret de vanzare de peste 10 milioane USD) (cumulat de la sfarsitul lunii decembrie 2002).
    5. In sensul reducerii, cu scaderea rezervelor efective fata de rezervele obligatorii ale fiecarei banci.

    II. Tinte pentru nivelul minim al activelor externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei

    Activele externe nete ale B.N.R. reprezinta diferenta dintre activele de rezerva si pasivele externe. Pentru scopurile programului, activele de rezerva sunt definite ca aurul monetar, disponibilitatile DST, orice pozitie de rezerva la FMI si disponibilitatile de valuta ale B.N.R. in monede convertibile. Din rezervele brute se exclud activele pe termen lung, redepozitele B.N.R. la bancile comerciale, orice active in monede neconvertibile, activele de rezerva grevate, activele de rezerva depuse drept colateral pentru creditele externe, activele de rezerva angajate prin contracte forward si metalele pretioase, altele decat aurul. Aurul monetar va fi evaluat la pretul contabil de 280,4 dolari S.U.A. pe uncie, iar disponibilitatile DST la 1,355109 dolari S.U.A. pe DST. Stocurile de active externe nete sunt masurate in ultima zi lucratoare a lunii respective.
    Pentru scopurile programului, pasivele externe sunt definite ca imprumut, depozit, operatiuni de swap (inclusiv orice cantitate din aurul B.N.R. folosit drept garantie) si pasive forward ale B.N.R. in monede convertibile, inclusiv depozitele in valuta la B.N.R. ale bancilor comerciale rezidente; cumparari de la FMI; imprumuturi de pe pietele internationale de capital; creditele "punte" de la BRI, banci straine, guverne straine sau alte institutii financiare, indiferent de scadenta lor.
    Toate activele si pasivele denominate in valute convertibile, altele decat dolarul S.U.A., vor fi convertite la cursurile de schimb corespunzatoare fata de dolarul S.U.A. din 31 decembrie 1999. Toate modificarile cu privire la definirea sau evaluarea activelor ori pasivelor, precum si detaliile despre operatiunile privind vanzari, cumparari sau operatiuni swap cu aur vor fi, de asemenea, comunicate expertilor FMI.
    Activele externe nete ale B.N.R. vor fi ajustate:
    (i) in sensul cresterii/scaderii cu 100 procente din depasirea/reducerea finantarii externe brute*1) fata de nivelurile programate:
    - pe baza cumulata incepand cu sfarsitul lunii septembrie 2001:
    decembrie 2001:    248 milioane dolari S.U.A.
    martie 2002:       248 milioane dolari S.U.A.
    iunie 2002:        953 milioane dolari S.U.A.
    septembrie 2002:   953 milioane dolari S.U.A.
    decembrie 2002:    953 milioane dolari S.U.A.
    - pe baza cumulata incepand cu sfarsitul lunii decembrie 2002:
    martie 2003:        50 milioane dolari S.U.A.
    iunie 2003:        450 milioane dolari S.U.A.
    septembrie 2003:   450 milioane dolari S.U.A.
    decembrie 2003:    620 milioane dolari S.U.A.
    (ii) prin modificarea in stocul certificatelor de trezorerie ale Ministerului Finantelor Publice denominate in valuta, inclusiv cele emise pentru restructurare bancara (pe baza cumulata de la sfarsitul lunii decembrie 2002). Stocul ramas la 31 decembrie 2002 a fost de 478,9 milioane USD, evaluat la cursurile de schimb ale programului;
    (iii) in sensul cresterii, cu suma veniturilor in valuta obtinute din privatizari mari (pret de vanzare peste 10 milioane USD) (cumulat de la sfarsitul lunii decembrie 2002).
    Activele externe nete vor fi monitorizate pe baza de date operationale zilnice pana la sfarsitul lunii martie 2002, dupa care se vor utiliza date din situatia monetara. Datele zilnice vor fi utilizate in continuare pentru a calcula media activelor externe nete.
    Toate datele sunt furnizate de catre B.N.R. Activele externe nete au fost 3.311 milioane USD la 30 septembrie 2001 si de 5.257 milioane USD la 31 decembrie 2002.
------------
    *1) Finantarea externa este definita ca intrari de credite acordate Guvernului pentru sustinerea balantei de plati, cu o scadenta mai mare de un an, de la creditorii multilaterali si bilaterali, precum si resurse cu o scadenta mai mare de un an, obtinute de Guvern de pe pietele internationale de capital. Acestea exclud utilizarea resurselor FMI.

    III. Plafoane pentru deficitul cumulat al bugetului general consolidat

    Bugetul general consolidat include bugetul de stat, bugetele autoritatilor locale, fondurile de asigurari sociale*2); Fondul special pentru modernizarea drumurilor, Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, Fondul special de reasigurare, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), Fondul pentru dezvoltarea agriculturii romanesti, Regia Autonoma "Administratia Nationala a Drumurilor" (AND), alte fonduri extrabugetare administrate de catre Ministerul Finantelor Publice sau de alte ministere si agentii din afara cadrului bugetar; alte operatiuni extrabugetare ale ministerelor, finantate prin imprumuturi externe, si fondurile de contrapartida create din incasarile din imprumuturi externe. Orice alte fonduri noi, create pe perioada derularii programului, in scopul realizarii de operatiuni de natura fiscala, asa cum se defineste in Manualul pentru Statistica Finantelor Publice al FMI, vor fi incorporate in definitia bugetului general consolidat.
    In cadrul programului, deficitul bugetului general consolidat va fi calculat pe baza datelor privind veniturile si cheltuielile furnizate de Ministerul Finantelor Publice si, de asemenea, pe baza datelor "inregistrate sub linie", ceea ce reprezinta suma finantarii externe si interne a bugetului, precum si veniturile din privatizare obtinute de toate entitatile bugetului general consolidat si veniturile din recuperarea activelor bancare de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB). Vor fi intreprinse toate eforturile pentru armonizarea calculului deficitului bugetar de "sub" si de "deasupra liniei". Totusi, daca aceste eforturi nu se vor concretiza in eliminarea discrepantelor, pentru scopurile programului, se va utiliza valoarea mai mare a deficitului bugetar.
    Pentru scopurile programului, valoarea creditului net al sistemului bancar catre bugetul general consolidat este definita ca totalitatea creantelor sistemului bancar asupra bugetului general consolidat minus valoarea totala a depozitelor bugetului general consolidat detinute in sistemul bancar. Soldul creditului in valuta catre buget la 31 decembrie 2001 va fi convertit in dolari S.U.A., la cursul de schimb valabil la sfarsitul lunii decembrie 1999, si din dolari S.U.A. in lei, la cursurile de schimb determinate prin consultari cu personalul Fondului. Valoarea creditului in valuta nou-acordat in anii 2001 si 2002 va fi evaluata la cursurile valutare specificate prin consultari cu personalul Fondului. Imprumuturile guvernamentale catre banci la o rata de dobanda mai mica decat rata de referinta a BNR, pentru a finanta subimprumuturile agentilor economici, sunt excluse din depozitele guvernamentale; o lista convenita a conturilor care urmeaza sa fie tratate ca depozite guvernamentale, in scopurile programului, este prezentata in Aide memoire-ul FAD (Departamentul de Afaceri Fiscale) "Romania: masurarea deficitului fiscal", partea a II-a, anexa nr. 11, din februarie 1994.
    In scopurile programului, plafoanele pentru deficitul cumulat trimestrial al bugetului general consolidat in anul 2003 vor fi ajustate, in sensul reducerii, cu diferenta fata de tinta a sumelor trimestriale cumulate obtinute din privatizare la bugetul general consolidat. Incasarile din privatizare, exprimate in valuta, vor fi convertite in dolari S.U.A., la cursul valutar din 31 decembrie 1999, iar din dolari S.U.A. in lei, la cursurile valutare specificate prin consultari cu personalul Fondului. Limita minima prevazuta pentru aceste sume se prezinta astfel:
_________________________________________________________________________
                                                        Limita   Realizat
                                                        minima
_________________________________________________________________________
 Sume trimestriale cumulate, obtinute din privatizare,    (miliarde lei)
 aferente bugetului general consolidat in anul 2003:
_________________________________________________________________________
 31 martie 2003 (tinta minima)                          1.000,0   1.589,0
_________________________________________________________________________
 30 iunie 2003 (tinta minima)                           2.000,0   2.611,0
_________________________________________________________________________
 30 septembrie 2003 (tinta minima)                      3.000,0
_________________________________________________________________________
 31 decembrie 2003 (tinta minima)                       4.000,0
_________________________________________________________________________

    Pentru a atinge tinta de deficit in anul 2003, categoriile de cheltuieli lunare cumulate ale bugetului de stat vor fi limitate la plafoane convenite cu personalul Fondului, pentru perioada ianuarie - iunie 2003. In plus, daca veniturile lunare cumulate ale bugetului general consolidat se vor situa sub tintele agreate cu Fondul, plafoanele lunare de cheltuieli pentru bugetul de stat vor fi ajustate in sensul diminuarii pentru a compensa scaderea veniturilor.
________________________________________________________________________________
                                                       Venituri         Realizat
                                                   (tinte convenite)
________________________________________________________________________________
Bugetul general consolidat (exclusiv                         (miliarde lei)
"Administratia Nationala a Drumurilor",
venituri totale cumulate, inclusiv granturi)
________________________________________________________________________________
31 ianuarie 2003 (realizat)                                              44.246
________________________________________________________________________________
28 februarie 2003 (tinta indicativa de venituri)           85.732        82.348
________________________________________________________________________________
31 martie 2003 (tinta indicativa de venituri)             128.797       121.965
________________________________________________________________________________
30 aprilie 2003 (tinta indicativa de venituri)            177.248       171.187
________________________________________________________________________________
31 mai 2003 (tinta indicativa de venituri)                221.602       216.694
________________________________________________________________________________
30 iunie 2003 (tinta indicativa de venituri)              267.507       260.162
________________________________________________________________________________
                                                        Cheltuieli      Realizat
                                                  (plafoane convenite)
________________________________________________________________________________
Bugetul de stat (cheltuieli totale cumulate)                 (miliarde lei)
________________________________________________________________________________
31 ianuarie 2003 (realizat)                                              19.616
________________________________________________________________________________
28 februarie 2003 (plafon indicativ)                       39.901        38.042
________________________________________________________________________________
31 martie 2003 (plafon indicativ)                          65.215        58.701
________________________________________________________________________________
30 aprilie 2003 (plafon indicativ)                         88.987        81.400
________________________________________________________________________________
31 mai 2003 (plafon indicativ)                            113.120       105.103
________________________________________________________________________________
30 iunie (plafon indicativ)                               137.764       125.802
________________________________________________________________________________

    *2) Acestea includ Fondul asigurarilor sociale de stat, Fondul pentru accidente de munca, Fondul de somaj si Fondul asigurarilor sociale de sanatate.

    IV. Plafoane pentru fondul de salarii agregat al intreprinderilor de stat monitorizate si modificarile fondului de salarii si ale numarului de angajati in cadrul companiilor selectate

    A. Plafoane pentru fondul de salarii agregat al intreprinderilor de stat monitorizate
    Lista celor 76 de intreprinderi de stat, ale caror salarii urmeaza sa fie monitorizate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001, este mentionata in Hotararea Guvernului nr. 866/2001. Fondul de salarii pentru acest grup de intreprinderi de stat a fost ajustat corespunzator reducerii numarului de intreprinderi de la 82 in anul 2002 si 86 in anul 2001.
    Fondul de salarii va fi ajustat dupa cum urmeaza:
    (i) in sensul scaderii, cu suma economiilor datorate "externalizarii" (definita ca desprindere a unei unitati sau transferul acesteia la o alta entitate ori transferurile temporare/permanente ale angajatilor, atunci cand dimensiunea acestor transferuri depaseste 100 de angajati lunar). In fiecare luna economiile din externalizare vor fi calculate, pentru fiecare companie, ca produs intre numarul de salariati, externalizati pana la momentul respectiv, si salariul mediu la nivelul companiei;
    (ii) in sensul scaderii, daca o societate se privatizeaza, cu fondul de salarii prevazut in buget al respectivei companii, incepand cu luna urmatoare celei in care a fost semnat contractul de privatizare.
    Fondurile de salarii vor fi masurate lunar, pe baza cumulata, la nivelul diferitelor sectoare. Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale isi va asuma responsabilitatea colectarii datelor de la diferite ministere (regii autonome si companii nationale) si APAPS (societati comerciale) si va raporta lunar la FMI nivelul fondurilor de salarii si numarul de salariati pentru fiecare dintre intreprinderile monitorizate (inclusiv cifrele agregate pentru fiecare minister si pentru totalul general). Reducerea de personal rezultata din toate formele de externalizare va fi raportata in coloana de "externalizari" a respectivelor tabele, cu o nota de subsol, daca este necesar.

    B. Modificari ale fondului de salarii si ale numarului de angajati in intreprinderile de stat monitorizate
    In conformitate cu paragraful 14 din MSPEF-3, Guvernul va elimina primele de Craciun si va reduce personalul din 5 companii feroviare (CFR, CFR Marfa, CFR Calatori, SAAF, Metrorex) si filialele acestora, si in doua companii agricole (Regia Nationala a Padurilor - "Romsilva" si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare). In plus, sporurile pentru orele suplimentare si munca de noapte vor fi reduse in cele doua companii agricole in vederea incadrarii in fondul de salarii. Disponibilizarile sunt considerate efectuate cand notificarile personale si irevocabile (dupa luarea in considerare a posibilelor contestatii) au fost transmise angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati.
    Autoritatile vor ajusta fondul de salarii si bugetele generale ale urmatoarelor companii:
    1. Companii industriale:
    S.N. Petrom                     - 250 miliarde lei;
    S.N. Carbune Ploiesti           - 30 miliarde lei;
    C.N. Minvest                    - 30 miliarde lei;
    S.C. Termoelectrica             - 30 miliarde lei;
    2. Alte companii:
    R.A. Rami Dacia                 - 19 miliarde lei;
    C.N. Remin                      - 8 miliarde lei;
    S.C. Romaero                    - 7 miliarde lei;
    S.C. CUG                        - 50 miliarde lei;
    S.C. Faur                       - 66 miliarde lei;
    S.C. Rocar                      - 45 miliarde lei;
    S.C. Tractorul                  - 16 miliarde lei;
    Administratia Port Constanta    - 27 miliarde lei;
    AND                             - 26 miliarde lei;
    SAAF                            - 11 miliarde lei;
    Metrorex                        - 8 miliarde lei.

    V. Tinte indicative pentru plafoanele privind arieratele intreprinderilor de stat monitorizate catre bugetul general consolidat

    Plafonul se aplica stocului ramas de arierate, aferente grupului celor 76 de intreprinderi de stat care urmeaza sa fie monitorizate conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2001 si Hotararii Guvernului nr. 866/2001. In sensul ordonantei de urgenta, arieratele sunt definite ca sume datorate care au depasit data scadentei, mentionata explicit in contracte, sau daca asemenea data explicita nu exista, 30 de zile dupa furnizarea serviciilor/produselor. Raportarea arieratelor totale va avea urmatoarele subcategorii: catre bugetul de stat, catre bugetul asigurarilor sociale, catre bugetele locale, catre fondurile speciale si catre alti creditori. Arieratele catre bugetul general consolidat sunt definite ca suma a primelor 4 categorii. Sumele reflectand arieratele, exclusiv penalitatile, vor fi raportate separat. Pentru arieratele care au fost reesalonate/anulate, suma reesalonata/anulata (inclusiv penalitatile) nu va fi considerata drept reducere de arierate si trebuie sa fie raportata. Raportul va include o defalcare a arieratelor pe primii 10 creditori pentru fiecare societate. Raportul va include, de asemenea, date despre creantele fiecareia dintre companiile monitorizate, asa cum se raporteaza in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 79/2001. Pentru modificarile intervenite in lista societatilor monitorizate, tintele vor fi ajustate, in sensul scaderii/cresterii, cu suma arieratelor societatilor eliminate/adaugate din/in lista. Informatiile necesare monitorizarii vor fi furnizate lunar Fondului Monetar International, de catre Ministerul Finantelor Publice. Stocul arieratelor la sfarsitul lunii decembrie 2000 a fost de 47,2 mii miliarde lei.

    VI. Limite minime privind ratele de incasari agregate, cumulate pentru Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Termoelectrica si Electrica

    Se vor stabili limite minime pentru ratele de incasari cumulate ale urmatoarelor companii:
    - rata combinata (criteriu de performanta) pentru Distrigaz Nord si Distrigaz Sud (tinte indicative pentru ratele de incasare ale fiecarei companii);
    - rata combinata pentru incasarile Termoelectrica, inclusiv pentru unitatile de productie transferate la autoritatile locale (criteriu de performanta) atat pentru energie termica, cat si pentru energie electrica. Vor fi stabilite tinte indicative pentru ratele de incasare la: (i) electricitate, atat pentru Termoelectrica, cat si pentru unitatile de productie transferate la autoritatile locale; (ii) energia termica furnizata de Termoelectrica; (iii) energia termica a unitatilor transferate;
    - rata de incasare pentru Electrica (tinta indicativa pana in luna martie 2003, criteriu de performanta incepand din luna iunie 2003).
    Limitele si rezultatele efective de la sfarsitul lunilor septembrie, decembrie 2001 si martie 2002 sunt masurate utilizandu-se ratele de incasari cumulate, definite ca raport intre incasari si valorile facturate, masurate de la inceputul anului pana la data specificata. Pentru datele test ramase, limitele pentru ratele de incasari sunt definite dupa cum urmeaza:
    (i) Termoelectrica si unitatile de la autoritatile locale (sector termic), Distrigaz Nord si Distrigaz Sud: facturile pentru energia termica si gaze naturale sunt luate in calcul devansat cu o luna. Definitia ratei de incasare mobile pe 12 luni c(m) pentru luna m = 1,2 ... 12:
    c(m) = suma [incasari pentru energia termica (m): incasari pentru energia termica (m - 12)] impartit la suma [valori facturate pentru energia termica (m - 1): valori facturate pentru energia termica (m - 13)].
    (ii) Termoelectrica si unitatile din subordinea autoritatilor locale (sectorul de energie electrica); Electrica: definitia ratei de incasare mobile pe 12 luni c(m) pentru luna m = 1,2 ... 12:
    c(m) = suma [incasari pentru energia electrica (m): incasari pentru energia electrica (m - 12)] impartit la suma [valori facturate pentru energia electrica (m): valori facturate pentru energia electrica (m - 12)].
    Utilizandu-se aceste definitii, ratele de incasare, la sfarsitul lunii decembrie 2001, au fost de 85,5% pentru Termoelectrica, 92,9% pentru Electrica si 85,5% pentru cele doua companii de distributie a gazelor naturale.
    Datele pentru aceste companii vor fi colectate de Ministerul Economiei si Comertului si raportate lunar la FMI. Veniturile rezultate din actiunile obtinute in urma conversiei datoriilor nu vor fi incluse in incasari, cu exceptia cazului in care aceste actiuni sunt vandute pentru numerar. Ministerul Economiei si Comertului va include in acest raport si datele cu privire la valorile facturate si incasate, inregistrate de Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, Electrica si Termoelectrica, precum si informatii cu privire la posibilele deconectari si reconectari pentru urmatoarele companii: a) industriale; b) termice.
    a) S.C. Siderurgica, C.O.S. Targoviste, Minvest SM - Rosia Poieni, Moldomin, Minvest-SM Balan, Snif, S.C. Industria Sarmei, Gavazzi Steel, Minvest-SM Baia de Aries, S.C. Turnu, C.U.G. Cluj, S.C. Apaterm Galati, S.C. Tractorul U.T.B., S.C. Chimcomplex, Minvest-SM Brad, Apa Nova (R.G.A.B.), Minvest-SM Coranda Certej, Minvest-SM Poiana Rusca Teliuc, Siderca, S.C. Electrocarbon, Tepro, Nitramonia, Viromet, Amonil, Oltchim, Sere Codlea, U.S. Govora, Republica, Zahar Bod, Stirom Bucuresti, Danubiana, Gerom Buzau, Colorom Coldea, Roman Brasov, Metrom Brasov, Carfil Brasov, Stiaz Azuga, Faur Bucuresti, UPSOM S.A. Ocna Mures, Bicapa S.A. Tarnaveni, S.C. Ind. Sarmei C. Turzii, S.C. Stipo S.A. Dorohoi, Ampellum S.A. Zlatna, S.C. Cugir S.A., S.C. Melana Savinesti, Letea Bacau, Rafo S.A. Onesti, S.C. Fortus S.A. Iasi, Ambro S.A. Suceava, Stratusmob S.A. Blaj, S.C. Sticla Turda, Iris S.A. Cluj, Metalurgica Aiud.
    b) Radet Bucuresti, Radet Constanta, Apaterm Galati, R.A. Termoficare Craiova, S.C. Apaterm S.A. Deva, Termica S.A. Targoviste, Termoficare Petrosani, Dalkia Ploiesti, S.C. Termoficare Petrosani, S.C. Universal Lupeni, Aptercol Braila, S.C. Citadin Aninoasa, R.A. Termoficare Cluj, S.C. Aqua Calor Piatra-Neamt, R.A. Energomur Targu Mures, S.C. Energ. Termica Sibiu, Termoloc Populatie Bacau, R.A. Goscom Roman, Proditerm Bistrita, Rail Hunedoara, Comunala R.A. Satu Mare, Termica S.A. Botosani, Enet Focsani, Cet Braila, Cet Govora, R.A. Termo Craiova, Ram Buzau, R.A. Termo Brasov, Aquaterm Targu Jiu, Aquaterm 98 Pitesti.

    VII. Plafoane pentru prelucrarea datoriei intreprinderilor fata de banci la bugetul general consolidat si emiterea de garantii guvernamentale interne pentru creditele bancare acordate intreprinderilor

    Plafoanele se aplica stocului cumulat de la sfarsitul lunii septembrie 2001 al datoriei interne nou-garantate sau preluate la bugetul general consolidat. Pentru scopurile programului, preluarea datoriilor intreprinderilor catre banci la bugetul general consolidat este considerata echivalenta cu emiterea de garantii pentru preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci. Aceasta limita include orice imprumut a carui dobanda este platita sau garantata de Guvern, chiar daca rambursarea imprumutului nu este garantata. Bugetul general consolidat este definit in sectiunea a III-a. Criteriul se aplica si la folosirea resurselor APAPS pentru recapitalizarea intreprinderilor sau ca si colateral pentru imprumuturi bancare. Imprumuturile in valuta vor fi convertite la cursuri de schimb contabile convenite prin consultari cu personalul Fondului.
    Aceste limite exclud:
    - contractarea sau garantarea datoriei externe, pentru care au fost stabilite limite separate in sectiunea a VIII-a;
    - datoria transferata in procesul de restructurare bancara, privatizare sau lichidare a intreprinderilor de stat;
    - preluarea unei datorii ca rezultat al activarii unei garantii sau depozit colateral;
    - garantiile interne pentru creditele destinate achizitionarii de combustibil din import pentru cele 22 de unitati producatoare de energie termica ce au fost transferate de la Termoelectrica la autoritatile locale, in masura in care valoarea aferenta garantiilor externe nebugetare, emise in acest scop (a se vedea sectiunea a VIII-a), se situeaza sub 120 milioane dolari S.U.A. (suma garantiilor externe si interne emise in acest scop nu trebuie sa depaseasca 120 milioane dolari S.U.A.).
    Datele pentru monitorizare vor fi furnizate lunar Fondului, de catre Ministerul Finantelor Publice. Stocul garantiilor si datoriei preluate, dupa cum a fost prezentat in aceasta sectiune, a fost de 469 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie 2001.

    VIII. Plafoane privind contractarea sau garantarea datoriei externe

    Plafoanele se aplica stocului cumulat pentru fiecare an al datoriei externe nou-contractate sau garantate de bugetul general consolidat. Bugetul general consolidat este definit in sectiunea a III-a. Acest criteriu de performanta se aplica nu numai datoriei, asa cum este definita la pct. 9 din Liniile directoare ale FMI, privind Criteriile de performanta referitoare la datoria externa, adoptate la 24 august 2000 [Decizia Consiliului Directorilor Executivi nr. 12.274-(00/85)], ci si angajamentelor contractate sau garantate, pentru care nu a fost primita valoarea. Plafoanele se aplica, de asemenea, oricarei preluari de imprumuturi la stocul datoriei, care nu au fost contractate sau garantate anterior de bugetul general consolidat. Sunt excluse din plafoane datoriile catre FMI si imprumuturile "punte" de la BRI, banci straine, guverne straine sau orice alte institutii financiare. Datoria, in limitele plafoanelor, va fi denominata in dolari S.U.A., la cursul de schimb valabil la data la care contractul de imprumut sau de garantie devine efectiv. Imprumuturile considerate concesionale sunt, de asemenea, excluse din plafoane. Datoria nebugetara include toate datoriile entitatilor nebugetare de la creditorii din sectorul privat, garantate de Ministerul Finantelor Publice. Imprumuturile pentru importurile de combustibili pentru Distrigaz, Termoelectrica si pentru cele 22 de unitati producatoare de energie termica, ce au fost transferate de la Termoelectrica la autoritatile locale, sunt incluse in plafoanele generale, dar sunt excluse din plafoanele pentru datoria garantata nebugetara. In ceea ce priveste noile imprumuturi contractate pentru a asigura importurile de combustibili in sezonul rece 2002/2003, acestea sunt excluse din plafoanele datoriei garantate nebugetare, pana la concurenta sumei de 200 milioane USD pentru Termoelectrica si Electrocentrale si 120 milioane USD pentru unitatile termice transferate. Creditele destinate importului de combustibil, contractate de Termoelectrica si de unitatile termice transferate, sunt excluse din plafoanele de datorie cu scadente intre 1 an si 3 ani.
    Imprumuturile concesionale sunt definite ca acele imprumuturi cu element nerambursabil de cel putin 35 procente din valoarea imprumutului, utilizandu-se rate de discount pentru valute specifice, pe baza ratelor de referinta ale dobanzii comerciale (CIRRS) ale OCDE, in vigoare la momentul contractarii sau garantarii imprumutului.
    Plafoanele vor fi monitorizate pe baza datelor furnizate lunar FMI de catre Ministerul Finantelor Publice. Stocul datoriei la sfarsitul lunii iunie 2001 a fost de 1.194 milioane USD pentru datoria cu scadenta mai mare de un an (din care 83 milioane USD a fost nebugetara), 196 milioane USD pentru subplafonul datoriei cu scadenta intre 1 an si 3 ani (fara datoria nebugetara), zero pentru datoria cu scadenta mai mica de un an.
    Neacumularea de catre Guvern a arieratelor la plati externe va fi un criteriu de performanta monitorizat pe o baza continua. Pentru scopurile programului, arieratele aferente garantiilor de state executate sunt definite ca plati externe datorate pe o perioada mai mare de 30 de zile.

    IX. Tinte indicative pentru plafoanele privind baza monetara medie

    Baza monetara medie este definita ca suma dintre cantitatea medie de moneda aflata in circulatie, in afara B.N.R., si media depozitelor (obligatorii plus rezervele suplimentare) bancilor comerciale la B.N.R., pentru luna indicata. Depozitele bancilor comerciale exclud rezervele obligatorii si rezervele suplimentare in valuta pentru depozitele in valuta. Datele privind baza monetara vor fi monitorizate pe baza indicatorilor zilnici ai B.N.R. care vor fi transmisi saptamanal la FMI de catre B.N.R. Stocul bazei monetare medii la sfarsitul lunii septembrie 2001 a fost de 60.442 miliarde lei.
    Plafoanele pentru baza monetara medie vor fi ajustate in urmatoarele conditii:
    1. Daca rezervele obligatorii vor creste/descreste de la 25 procente pentru toate rezervele obligatorii pastrate in lei, tintele privind baza monetara vor creste/descreste cu produsul dintre modificarea rezervelor minime obligatorii si a depozitelor programate pentru care rezervele obligatorii sunt constituite in lei. Nivelul depozitelor programate este de 189.866 miliarde lei pentru martie 2003, 204.549 miliarde lei pentru iunie 2003, 194.983 miliarde lei pentru septembrie 2003 si de 238.815 miliarde lei pentru decembrie 2003.
    2. Tintele pentru baza monetara vor fi diminuate cu scaderea rezervelor efective fata de rezervele obligatorii ale fiecarei banci, masurata incepand cu data de 24 a lunii precedente pana la data de 23 a lunii test, dupa cum este specificat in legislatia B.N.R. relevanta.

    X. Tinte indicative pentru plafoanele privind masa monetara

    Masa monetara este definita ca fiind pasivele sistemului bancar fata de sectorul nebancar. Masa monetara include depozitele in valuta ale rezidentilor, dar exclude depozitele statului si ale institutiilor monetare internationale si ale altor nerezidenti. Pentru scopurile programului, depozitele care sunt exprimate in valuta vor fi convertite in lei la cursurile de schimb contabile convenite prin consultari cu personalul Fondului.
    Datele referitoare la masa monetara vor fi monitorizate, utilizandu-se datele lunare privind conturile bancilor si ale sistemului bancar, care vor fi furnizate lunar FMI de catre B.N.R. Stocul masei monetare la 30 septembrie 2001, la cursurile de schimb ale programului, a fost de 235.363 miliarde lei.

    XI. Tinte indicative pentru plafoanele privind expunerea totala a sectorului bancar catre intreprinderile de stat

    Expunerea totala acopera toate creditele, avansurile, detinerea de datorie si expunerea extrabilantiera ale bancilor rezidente catre intreprinderile de stat. De asemenea, datele privind imprumuturile vor fi raportate separat de expunerea totala. Intreprinderile de stat sunt toate regiile autonome si societatile comerciale al caror actionar majoritar este statul sau APAPS. In scopul monitorizarii, datoria in valuta va fi convertita in lei la cursurile valutare leu/dolar S.U.A. de la sfarsitul lunii, stabilite prin consultari cu personalul FMI. Creditul in monede convertibile, altele decat dolarul S.U.A., va fi convertit la cursurile valutare respective fata de dolarul S.U.A., dupa cum se specifica in sectiunea a II-a. Datele referitoare la imprumuturile acordate de catre sectorul bancar intreprinderilor de stat vor fi monitorizate pe baza datelor lunare furnizate de catre B.N.R.
    Valoarea expunerii totale, raportata de B.N.R., va include (pe baza cumulata de la sfarsitul lunii martie 2002):
    (i) expunerea catre societatile in care capitalul majoritar a fost transferat sectorului privat. In acest scop, APAPS si ministerele implicate vor furniza lunar la B.N.R. actualizari ale portofoliului lor;
    (ii) orice anulare de datorie sau sume extrabilantiere;
    (iii) orice preluare de datorie sau elemente extrabilantiere, de catre Guvern sau alte institutii publice.
    In plus, B.N.R. va raporta lunar date cu privire la expunerea totala a sistemului bancar catre intreprinderile de stat cu un stoc mai mare de 100 miliarde lei, pentru fiecare intreprindere. Stocul de expunere a sectorului bancar catre intreprinderile de stat, la cursurile de schimb ale programului, a fost de 27.052 miliarde lei la 30 septembrie 2001, din care B.C.R. 13.541 miliarde lei.

    ANEXA 2*)

    *) Traducere.

    FONDUL MONETAR INTERNATIONAL
    Washington, D.C. 20431
    Departament Secretar
    De la: Yih Peng Chia: KJ 03/93-2 (15.10.2003)
    SEC/OP
    Catre: Banca Nationala a Romaniei
    Strada Lipscani 25, 70421 Bucuresti, Romania

    Consiliul Directorilor Executivi a luat urmatoarea decizie la data de 15 octombrie 2003:
    1. Romania a avut consultari cu Fondul, in conformitate cu paragraful 3(d) al Aranjamentului stand-by pentru Romania (EBS/01/175, Sup. 3, 11/2/01), in vederea analizei implementarii programului.
    2. Scrisoarea ministrului finantelor publice si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, datata 3 octombrie 2003 (Scrisoarea), impreuna cu Memorandumul suplimentar de politici economice si financiare din 2003 atasat (MSPEF-3) si cu Memorandumul tehnic de intelegere suplimentar (MTI suplimentar) vor fi anexate la Aranjamentul stand-by pentru Romania, iar scrisorile ministrului finantelor publice si ale guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, datate 17 octombrie 2001, 12 august 2002 si 9 aprilie 2003, impreuna cu documentele atasate vor fi considerate ca modificate si completate prin Scrisoare, impreuna cu documentele sale anexate.
    3. Fondul decide ca cea de-a patra analiza, la care se face referire in paragraful 3(d) al Aranjamentului stand-by cu Romania, este finalizata si ca Romania poate face cumparari in baza Aranjamentului stand-by, cu toate ca nu au fost respectate criteriile de performanta cantitative la data de 30 iunie 2003, cu privire la activele interne nete ale Bancii Nationale a Romaniei, activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei si rata de colectare cumulata la Termoelectrica, si criteriul de performanta structurala la data de 31 iulie 2003, referitor la semnarea contractului de vanzare a 25 procente plus doua actiuni din capitalul B.C.R. catre BERD si CFI, specificate in paragrafele 3(a)(i), 3(a)(ii), 3(a)(vi) si, respectiv, 3(b)(x) ale Aranjamentului stand-by, cu conditia ca informatiile oferite de Romania referitoare la performanta in cadrul acestor criterii si la implementarea masurilor specificate ca preconditii in tabelul 2 al MSPEF-3 sa fie exacte. (EBS/03/137, 10/3/03)
    Shailendra J. Anjaria,
    secretar
    Fondul Monetar International



SmartCity5

COMENTARII la Legea 6/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 6 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 6/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu