Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 76 din 17 iulie 1992

privind masuri pentru rambursarea creditelor rezultate din actiunea de compensare, regimul platilor agentilor economici, prevenirea incapacitatii de plata si a blocajului financiar

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 178 din 28 iulie 1992


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Cu privire la rambursarea creditelor rezultate din actiunea de compensare

    Art. 1
    Guvernul si Banca Nationala a Romaniei vor informa Parlamentul, pina la 30 septembrie 1992, cu rezultatul controlului asupra modului in care consiliile imputernicitilor statului si consiliile de administratie ale agentilor economici care au beneficiat de credite in urma actiunii de compensare au adus la indeplinire masurile stabilite, potrivit art. 2 din Legea nr. 80/1991, pentru asigurarea rambursarii acestor credite la termenele prevazute in graficele intocmite cu bancile.
    Pina la aceeasi data, Guvernul si Banca Nationala a Romaniei vor informa Parlamentul cu rezultatul inventarierii stocurilor disponibile si cu soldul platilor restante, precum si cu masurile luate pentru readucerea acestor bunuri si valori in circuitul economic.
    Comisiile de cenzori au obligatia de a urmari ca bilanturile contabile sa reflecte rezultatele aplicarii prevederilor prezentei legi.
    Art. 2
    Eventualele credite de compensare, nerambursate la scadenta, se vor recupera de banci din incasarile ulterioare fara a se admite alte prioritati la plati, cu exceptia celor pentru salarii, pentru cel mult 2 luni din perioada stabilita pentru rambursarea integrala a creditului de compensare.
    Art. 3
    Bancile au dreptul sa retina si sa foloseasca, pentru rambursarea la scadenta a creditelor de compensare si a dobinzilor aferente, sumele incasate de agentii economici din instrainarea bunurilor mobile si imobile care au constituit garantii ale creditelor respective.
    Art. 4
    Urmarirea silita prin scoatere in vinzare a bunurilor constituie drept garantii pentru creditele de compensare potrivit art. 2 din Legea nr. 80/1991 se initiaza de catre banci si se executa potrivit reglementarilor in vigoare, in situatia in care nu s-a asigurat rambursarea creditului si a dobinzilor aferente de catre agentul economic in termen de 30 zile de la expirarea scadentei ratei nerestituite.
    Valorificarea se va face numai prin vinzare la licitatie. Pretul de la care incepe licitatia pentru bunurile mobile este cel rezultat din evaluarea prevazuta de lege. Pentru bunurile imobile, pretul de la care incepe licitatia se stabileste in raport cu valoarea pe piata la data inceperii executarii silite. Daca una dintre parti nu este de acord cu valoarea de piata determinata de executorul judecatoresc, aceasta se va stabili pe cale judecatoreasca.
    Art. 5
    In cazul de nerecuperare integrala a creditului prin urmarire silita si procedura de lichidare a unitatii debitoare prevazute de reglementarile in vigoare, garantia acordata de stat pentru creditele de compensare ale agentilor economici, potrivit art. 2 din Legea nr. 80/1991, devine exigibila si se executa in favoarea bancilor creditoare prin plati din sumele prevazute in bugetul de stat cu aceasta destinatie.

    CAP. 2
    Cu privire la regimul platilor agentilor economici, prevenirea incapacitatii de plata si a blocajului financiar

    Art. 6
    Agentii economici, indiferent de forma de organizare si tipul de proprietate, au obligatia efectuarii tuturor platilor datorate catre orice creditor persoana juridica, inclusiv cele pentru achitarea obligatiilor cu orice titlu catre stat, in ordinea scadentei.
    Scadenta unei plati, se stabileste prin: contracte intre agentii economici; contracte de credit; titluri de credite; prevederi legale in cazul impozitelor si taxelor. In cazul platilor pentru care nu este prevazuta scadenta, aceasta se stabileste de creditor prin instiintarea debitorului cu cel putin 10 zile inaintea termenului de plata.
    Sarcina urmaririi efectuarii platilor in ordinea scadentei revine debitorului.
    Art. 7
    Consiliile de administratie ale agentilor economici, indiferent de forma de organizare si tipul de proprietate, au obligatia de a urmari si lua masuri ca fondurile proprii ale acestora, inclusiv capitalul social, completate cu creditele bancare sau comerciale primite in conditiile legii, sa asigure acoperirea financiara a mijloacelor fixe si circulante existente, precum si a disponibilitatilor banesti necesare activitatii curente si de investitii.
    Art. 8
    Efectuarea unor plati intr-o alta prioritate decit cea rezultata, potrivit scadentelor, se stabileste prin lege, in care vor fi prevazute expres natura obligatiilor in cauza si perioada de aplicare a prioritatii respective.
    Aceste plati se realizeaza sub control bancar.
    Art. 9
    Incepind cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, sint considerati in incapacitate de plata agentii economici, indiferent de forma de organizare si tipul de proprietate, care au plati restante a caror scadenta a fost depasita cu 30 de zile calendaristice.
    Incapacitatea de plata se constata si se comunica debitorului de orice creditor, dupa expirarea acestui termen.
    Pentru obligatiile legale datorate de agentii economici bugetului de stat, starea de incapacitate de plata se constata si se comunica de Ministerul Economiei si Finantelor.
    Art. 10
    La primirea comunicarii potrivit art. 9, agentul economic debitor poate contesta starea de incapacitate de plata, constatata de creditor, la judecatoria in a carei raza teritoriala are sediul, in termen de maximum 10 zile de la primirea comunicarii.
    Contestatia se va solutiona cu procedura de urgenta, iar hotarirea judecatoriei este definitiva.
    Dupa pronuntarea hotaririi, creditorii pot actiona pentru lichidarea creantelor prin urmarirea, potrivit legii, a elementelor de avere a debitorului in urmatoarea ordine: mijloace banesti, inclusiv disponibilitati in conturi bancare; produse; materii prime si materiale; mijloace fixe; creante si alte elemente patrimoniale.
    Aplicarea acestei masuri va fi comunicata de creditor atit debitorului in cauza, cit si organelor Ministerului Economiei si Finantelor si Bancii Nationale a Romaniei.
    Art. 11
    Agentii economici, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, vor asigura evidenta obligatiilor de plata pe scadente si vor depune lunar lista platilor restante si a situatiei financiare la organele Ministerului Economiei si Finantelor si Bancii Nationale a Romaniei.
    Art. 12
    Ministerul Economiei si Finantelor si Banca Nationala a Romaniei vor analiza situatia economico-financiara a agentilor economici care inregistreaza plati restante, indiferent de natura creditorului, si vor declara, in cazuri bine justificate, starea de incapacitate de plata a acestora.
    Lista agentilor economici aflati in stare de incapacitate de plata va fi data publicitatii.
    Pina la 31 ianuarie 1993, Banca Nationala a Romaniei va informa, trimestrial, Parlamentul cu situatia, cauzele si masurile necesare pentru eliminarea platilor restante ale agentilor economici.
    Art. 13
    In scopul achitarii obligatiilor de plata si evitarii extinderii blocajului financiar in economie, consiliile de administratie ale agentilor economici aflati in stare de incapacitate de plata sint obligate ca in cel mult 30 de zile de la aparitia acestei situatii sa ia, in ordine, urmatoarele masuri:
    a) analiza cu creditorii a unor posibilitati de aminare a datoriilor, asanarea acestora prin concordate, fuziuni sau alte masuri de iesire din starea de incetare a platii;
    b) analiza cu bancile a posibilitatilor de reesalonare a scadentei creditelor bancare sau de obtinere a unor noi credite;
    c) solicitarea aminarii cu maximum 60 de zile a platii impozitelor si contributiilor datorate bugetului de stat, in conditiile prevazute de lege;
    d) solicitarea obtinerii de credite bancare cu garantia Guvernului si aprobarea Parlamentului.
    Art. 14
    In situatia prevazuta de art. 13 lit. d), la agentii economici aflati in incapacitate de plata, pina la inceperea efectiva a activitatii Fondurilor Proprietatii Private si a Fondului Proprietatii de Stat, comisii ale Guvernului formate din reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor, bancilor, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si ai ministerului de resort vor analiza cauzele si, pe baza studiilor de fezabilitate, dupa caz, vor propune masuri de restructurare, privatizare sau de declarare a starii de faliment.

    CAP. 3
    Contraventii

    Art. 15
    Constituie contraventie la normele privind constatarea si comunicarea incapacitatii de plata a agentilor economici, urmatoarele fapte:
    a) neefectuarea de catre debitor a platilor in ordinea scadentei;
    b) neasigurarea evidentei obligatiilor de plata pe scadente de catre debitor;
    c) necomunicarea de catre creditor la organele prevazute la art. 10 alin. 3 si 4 a masurii de urmarire, conform prevederilor legale, a elementelor de avere a debitorului;
    d) necomunicarea de catre debitor a listei platilor restante conform art. 11 din prezenta lege.
    Art. 16
    Contraventiile prevazute la art. 15 din prezenta lege se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) cele de la lit. c), cu amenda de la 30.000 la 80.000 lei;
    b) cele de la lit. a), b) si d), cu amenda de la 50.000 la 100.000 lei.
    Sanctiunea poate fi aplicata si persoanelor juridice.
    Art. 17
    Contraventiilor prevazute de prezenta lege li se aplica dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu exceptia art. 25-27.
    Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele de specialitate ale Ministerului Economiei si Finantelor.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 18
    Prevederile prezentei legi se aplica tuturor agentilor economici, in afara cazurilor in care s-au stipulat prevederi exprese referitoare numai la agentii economici cu capital integral sau majoritar de stat.
    Art. 19
    Guvernul si Banca Nationala a Romaniei urmeaza sa propuna Parlamentului, pina la data de 30 septembrie 1992, masurile si solutiile suplimentare corespunzatoare, care sa asigure inlaturarea si prevenirea blocajului in lant.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 7 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

            p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                       IONEL ROMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 7 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                  PRESEDINTELE SENATUI
             academician ALEXANDRU BIRLADEANU




SmartCity5

COMENTARII la Legea 76/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 76 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu