Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORMA Nr

NORMA   Nr. 4225 din  7 iunie 1993

de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993 cu privire la incasarile in valuta din operatiunile cu strainatatea

ACT EMIS DE: MINISTERUL COMERTULUI


SmartCity3

              MINISTERUL FINANTELOR
              BANCA NATIONALA A ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 129 din 17 iunie 1993

    In temeiul art. 8 din Hotararea Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993 cu privire la incasarile in valuta din operatiunile cu strainatatea se emit urmatoarele norme tehnice:
    1. Potrivit Regulamentului privind efectuarea operatiunilor valutare, emis de Banca Nationala a Romaniei, persoanele juridice romane, indiferent de forma de organizare si titularul dreptului de proprietate (cu capital de stat, mixt sau privat), sunt obligate sa incaseze sumele in valuta aferente exporturilor de marfuri, executarilor de lucrari, prestarilor de servicii internationale, precum si din alte operatiuni si tranzactii externe in conturile in valuta deschise la bancile comerciale romane sau straine autorizate sa functioneze in Romania.
    2. Documentele de incasare a contravalorii operatiunilor prevazute la pct. 1 din prezentele norme tehnice vor fi remise partenerilor straini si, respectiv, bancilor acestora, numai prin bancile comerciale romane sau straine autorizate sa functioneze in Romania.
    Depunerea documentelor la incasare, de la extern, se va face in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data vamuirii marfurilor inscrisa in declaratia vamala de export si in declaratia de incasare valutara numai la banca comerciala la care s-a efectuat avizarea declaratiilor de incasare valutara aferente operatiunilor externe respective.
    Depasirea termenului prevazut mai sus va fi justificata de catre exportator bancii comerciale la depunerea documentelor de incasare.
    Agentii economici exportatori au obligatia de a incasa in intregime suma in valuta inscrisa in declaratia de incasare valutara, corespunzator livrarilor efectuate si prevederilor contractuale.
    Eventualele diferente de sume in valuta neincasate trebuie justificate de catre exportatori bancilor comerciale, care le vor comunica o data cu situatiile de raportare a incasarilor din export pe baza declaratiilor de incasare valutara, ce se remit Bancii Nationale a Romaniei - Oficiul de control al devizelor, in conformitate cu anexa nr. 2, pct. 2 la Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. V/32/1 din 10 ianuarie 1992.
    Termenul de incasare de la extern inscris in declaratia de incasare valutara este cel prevazut in contractul extern.
    3. Exporturile cu termen de plata peste un an (credit furnizor) pot fi efectuate numai pe baza de licente de operatiune eliberate de Ministerul Comertului, pe baza avizului prealabil al Bancii Nationale a Romaniei - Directia relatii cu strainatatea.
    4. Pentru operatiunile de "lohn" si "processing" la care valoarea prelucrarii se compenseaza cu importuri de marfuri, precum si pentru exporturile prevazute la pct. 3 din prezentele norme, bancile comerciale vor solicita agentilor economici, la avizarea declaratiilor de incasare valutara, sa prezinte licente de operatiune eliberate de Ministerul Comertului.
    5. Banca Nationala a Romaniei, prin Oficiul de control al devizelor, in baza evidentelor si a informatiilor primite de la bancile comerciale, elaboreaza si comunica lunar, Ministerului Finantelor si Ministerului Comertului, urmatoarele:
    a) situatia exporturilor neincasate in termenul declarat prin declaratiile de incasare valutara;
    b) situatia exporturilor compensate cu importuri fara licente de operatiune eliberate in prealabil de Ministerul Comertului, potrivit legii;
    c) situatia exporturilor cu declaratii de incasare valutara vizate de organele vamale pentru care nu s-au depus documente de incasare la bancile comerciale.
    6. Ministerul Comertului pune la dispozitia Bancii Nationale a Romaniei, lunar, datele privind realizarile la export-import pe baza de declaratie vamala si cele referitoare la licentele de export-import, respectiv de operatiune, emise potrivit prevederilor legale in vigoare.
    Informatiile se primesc de la Banca Nationala a Romaniei si se comunica acesteia de catre Ministerul Comertului pe suport magnetic.
    7. Ministerul Finantelor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 30 din 22 martie 1991 privind organizarea si functionarea controlului financiar si a Garzii financiare, prin organele de specialitate, va proceda la constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de Hotararea Guvernului nr. 148/1993, pe baza de proces-verbal de constatare.
    8. Pentru contraventiile mentionate la art. 1 alin. 1 din Hotararea Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993, amenzile ce se aplica de catre organele de specialitate ale Ministerului Finantelor sunt:
    - 800.000 lei - pentru sume in valuta nerepatriate de pana la 50.000 dolari S.U.A., respectiv echivalentul acestei sume in cazul altor valute;
    - 900.000 lei - pentru sume in valuta nerepatriate intre 50.001 - 100.000 dolari S.U.A., respectiv echivalentul acestei sume in cazul altor valori;
    - 1.000.000 lei - pentru sume in valuta nerepatriate peste 100.000 dolari S.U.A., respectiv echivalentul acestei sume in cazul altor valute.
    Stabilirea echivalentului in dolari S.U.A. se face in functie de cursurile dintre dolarul S.U.A. si valutele respective in vigoare in ziua constatarii contraventiei, determinate pe baza cursului de schimb in lei din lista de cursuri publicata de Banca Nationala a Romaniei.
    Amenzile prevazute la acest punct, precum si sanctiunile prevazute la art. 1 alin. 6 si art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993 se aplica si in cazul sumelor in valuta neincasate din exporturi si care au fost compensate cu importuri fara licentele de export si import eliberate in prealabil de Ministerul Comertului, potrivit legii.
    Operatiunile legate de export-import incheiate la nivel de agent economic, aprobate anterior Hotararii Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993, cu contracte aflate in derulare si pentru care termenul de valabilitate a licentelor expira, vor putea fi continuate numai pana la echilibrare, pe baza prelungirii licentelor de catre Ministerul Comertului.
    9. Stabilirea echivalentului in lei al sumei in valuta netransferate in tara, asupra careia se aplica procentul de penalizare prevazut la art. 2 alin. 2 din Hotararea Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993, se face la cursul de schimb valutar in vigoare la data incheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei.
    10. Prin procesul-verbal de constatare a contraventiei ramas definitiv, prevazut la art. 1 alin. 2 din Hotararea Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993, se intelege procesul-verbal impotriva caruia nu s-a facut plangerea in termenul prevazut la art. 6 alin. 2 din hotararea sus-mentionata, precum si procesul-verbal pentru care organele judecatoresti au respins plangerea formulata de persoana juridica in cauza.
    11. In vederea aplicarii prevederilor alin. 2, 3, 4 ale art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993, organul constatator al Ministerului Finantelor remite un exemplar al procesului-verbal de constatare a contraventiei, ramas definitiv, unitatilor bancare la care sunt deschise conturile in valuta sau in lei ale agentilor economici respectivi, indicand in adresa de inaintare a procesului-verbal, sumele in valuta sau in lei, dupa caz, ce urmeaza a fi blocate de fiecare unitate bancara.
    Deblocarea sumelor in valuta sau a celor in lei se efectueaza in bancile comerciale pe baza comunicarii scrise primite de la organul care a remis acestora procesul-verbal de constatare a contraventiei.
    Aceasta comunicare se transmite bancilor comerciale in termen de 2 zile lucratoare de la primirea, de la agentul economic in cauza, a cererii de deblocare, vizata de banca comerciala, prin care s-a efectuat incasarea valutei de la extern pentru confirmarea sumei repatriate si datei incasarii acesteia de la extern.
    Dupa aprobarea cererii de deblocare, organul constatator al Ministerului Finantelor comunica in scris bancii comerciale prin care s-a efectuat incasarea valutei de la extern numarul zilelor de intarziere pentru care urmeaza a se calcula dobanda in valuta, in conditiile alin. 5 al art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993.
    In cazul in care repatrierea valutei de la extern s-a facut printr-o alta banca comerciala decat cea prin care s-a efectuat blocarea prevazuta la acest punct, organul constatator al Ministerului Finantelor va anexa, la comunicarea scrisa privind calculul dobanzii de intarziere, un exemplar al procesului-verbal de constatare a contraventiei ramas definitiv.
    In termen de 2 zile lucratoare, banca comerciala in cauza va calcula suma dobanzii de intarziere in repatrierea valutei, pe care o va prelua din contul valutar al agentului economic si o va vira la rezerva valutara a statului in conturile externe de corespondent ale Bancii Nationale a Romaniei. Nivelul dobanzii LIBOR la 30 de zile este cel valabil la data constatarii contraventiei.
    Echivalentul in lei al sumelor sus-mentionate se deconteaza de banca comerciala agentului economic la cursul de schimb valutar in vigoare in ziua incasarii sumelor la rezerva valutara a statului si se recupereaza de banca comerciala respectiva de la Banca Nationala a Romaniei, in baza documentelor ce atesta virarea la rezerva valutara a statului si decontarea echivalentului in lei agentului economic.
    12. La sesizarea Ministerului Finantelor, a Bancii Nationale a Romaniei sau a altor organe de stat cu atributii de control privind nerespectarea prevederilor legale de incasare a exporturilor, Ministerul Comertului, dupa caz, nu mai elibereaza licente pentru noi operatiuni, anuleaza licentele eliberate si neutilizate si suspenda dreptul agentilor economici respectivi de a efectua operatiuni de comert exterior pe o perioada de la 2 la 10 ani.
    Ministerul Comertului va transmite lista agentilor economici, carora li s-a suspendat dreptul de a efectua operatiuni de comert exterior, Ministerului Finantelor care va dispune luarea de masuri corespunzatoare de catre Directia Generala a Vamilor, precum si Bancii Nationale a Romaniei; Banca Nationala a Romaniei va transmite aceasta lista bancilor comerciale in vederea aplicarii masurilor ce se impun pe linia operatiunilor bancare externe ale agentilor economici respectivi.
    13. Cererile de licente de export-import pentru operatiuni de schimb de marfuri destinate completarii si diversificarii fondului de marfa pe piata interna, care se incadreaza in art. 2 lit. d) din Hotararea Guvernului nr. 72/ 1992, se elibereaza de Ministerul Comertului pentru operatiuni cu valori de pana la 1 milion dolari S.U.A. pe operatiune/agent sau cumulat pe agent in cursul anului, cu acordul prealabil al Ministerului Finantelor, iar pentru valori de peste 1 milion dolari, cu avizul ministerelor de resort si al Ministerului Finantelor.
    14. Sumele in valuta transferate la banci in strainatate pentru import de marfuri si servicii si neutilizate la termenele prevazute in contractele externe sau in alte documente care au stat la baza transferului sunt asimilate sumelor in valuta nerepatriate in termen din alte operatiuni si tranzactii externe si se sanctioneaza potrivit art. 1 si 2 din Hotararea Guvernului nr. 148/1993.
    15. Banca Nationala a Romaniei va controla, la bancile comerciale romane si straine autorizate sa functioneze in Romania, aplicarea intocmai a sarcinilor ce le revin din Regulamentul privind efectuarea operatiunilor valutare, Hotararea Guvernului nr. 148 din 12 aprilie 1993 si din prezentele norme tehnice, aplicand sanctiunile prevazute de lege (avertisment scris, limitarea operatiunilor societatilor bancare, amenzi), precum si, dupa caz, suspendarea participarii la licitatiile organizate pe piata valutara bancara.

                 Ministru de stat, ministrul finantelor,
                 Florin Georgescu

                 Ministrul comertului,
                 Constantin Teculescu

                 Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei,



SmartCity5

COMENTARII la Norma 4225/1993

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 4225 din 1993
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu