Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 136 din 26 aprilie 2006

privind stabilirea conditiilor speciale pentru importul de fistic si de anumite produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran

ACT EMIS DE:                AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 425 din 17 mai 2006



Având în vedere prevederile art. 4 alin. (5) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare,

ţinând cont de prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi ale art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, ale art. 9 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 4 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,

văzând Referatul de aprobare nr. 41.118 din 16 noiembrie 2005, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor

emit prezentul ordin.

Art. 1. - (1) Importul de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran, este permis numai dacă transportul este însoţit de rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor, precum şi de un certificat de sănătate elaborat în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 1, completat, semnat şi verificat de către un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Iran. Certificatul de sănătate este valabil, pentru realizarea importului, 4 luni de la data emiterii sale.

(2) Categoriile de produse prevăzute la alin. (1) sunt:

a)  fistic ce se încadrează la codul CN 0802 50 00;

b)  fistic prăjit care se încadrează la codurile CN 2008 19 13 şi CN 2008 19 93.

Art. 2. - (1) Produsele menţionate la art. 1 alin. (2) sunt importate numai prin unul dintre punctele de trecere a frontierei de stat în care este organizat controlul vamal al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

(2) De la data aderării României la Uniunea Europeană, produsele la care se face referire la art. 1 alin. (2) se importă în Uniunea Europeană prin unul dintre punctele de intrare în Comunitate aprobate de Comisie în acest sens.

Art. 3. - Fiecare import al produselor menţionate la art. 1 alin. (2) se identifică printr-un cod care corespunde codului de pe certificatul de sănătate şi de pe raportul care îl însoţeşte şi care conţine rezultatele prelevărilor oficiale de probe şi ale analizelor menţionate în art. 1 alin. (1).

Art. 4. - Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură, prin controlul documentelor, că importul produselor menţionate la art. 1 alin. (2) respectă cerinţele prevăzute în certificatul de sănătate, precum şi rezultatele prelevărilor de probe menţionate în art. 1 alin. (1).

Art. 5. - (1) Inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor asigură împreună cu autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială prelevarea de probe prin metoda randomizării din fiecare import de produse menţionate la art. 1 alin. (2), pentru analiza de aflatoxină B1 şi aflatoxină totală, înainte de punerea pe piaţă a acestora.

(2) Analizele se realizează în secţiile zonale de control al reziduurilor şi în Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, subordonate Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi în alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO.

Art. 6. - (1) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO înaintează Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, la fiecare 3 luni, un raport cuprinzând rezultatele analitice ale controalelor oficiale ale importurilor de fistic sau produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran.

(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor înaintează Comisiei, la fiecare 3 luni, un raport al rezultatelor analitice ale controalelor oficiale privind importurile produselor menţionate la art. 1 alin. (2). Acest raport se înaintează în prima lună a trimestrului următor (aprilie, iulie, octombrie şi ianuarie).

Art. 7. - (1) Orice import care este subiectul prelevării de probe şi analize este reţinut la depozitele de destinaţie, înainte de punerea produselor pe piaţă, pentru maximum 15 zile lucrătoare.

(2)  De la data aderării României la Uniunea Europeană reţinerea importurilor la care se face referire la art. 1 alin. (1) va fi efectuată la punctele de intrare în Comunitate sau la depozitele de destinaţie.

(3)   După efectuarea analizelor, direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti eliberează un document oficial însoţitor ce stabileşte faptul că importul a făcut obiectul prelevării oficiale de probe şi analize, anexând rezultatele analizei, respectiv buletinul de analiză.

Art. 8. - In cazul în care un import este divizat, copii ale certificatului de sănătate şi ale documentelor însoţitoare la care se face referire la art. 1 alin. (1) şi la art. 7 alin. (1), certificate de autoritatea competentă din statul membru pe teritoriul căruia a avut loc divizarea, respectiv România, dacă divizarea a avut loc pe teritoriul României, trebuie să însoţească fiecare diviziune a transportului până la şi inclusiv la etapa vânzării angro.

Art. 9. - Prezentul ordin este revizuit permanent în lumina informaţiilor şi garanţiilor oferite de autorităţile competente din Iran şi pe baza rezultatelor testelor efectuate de statele membre, respectiv de laboratoarele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi de alte laboratoare acreditate conform standardelor ISO, dacă testele au fost realizate de România, pentru a se stabili dacă condiţiile speciale impuse de art. 1 alin. (1) oferă un nivel suficient de garantare a siguranţei alimentare pe teritoriul României. Art. 10. - (1) Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru toţi importatorii şi distribuitorii de astfel de produse.

(2)   Cheltuielile pentru prelevarea probelor, efectuarea analizelor, depozitarea şi eliberarea documentelor însoţitoare vor fi suportate de către importatori.

(3)    Toate cheltuielile pentru măsurile luate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi prin inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale acesteia, privind transporturile neconforme de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, originare ori provenind din Iran, vor fi suportate de către importatori.

Art. 11. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi prin inspectorii oficiali din posturile de inspecţie la frontieră ale acesteia, va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 12. - Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 13. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 40/591/1.071/217/2004 privind stabilirea măsurilor speciale pentru importul de fistic şi de anumite produse derivate din fistic, care provin din Iran sau care sunt expediate din Iran, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 859 din 20 septembrie 2004.

Art. 14. - Prezentul ordin transpune Decizia Comisiei Europene nr. 85/2005 ce impune condiţii speciale la importul fisticului şi anumitor produse derivate din fistic, originare ori expediate din Iran, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 30 din 3 februarie 2005.

Art. 15. - (1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1):

a)  prevederile art. 2 alin. (1), precum şi cele din anexa nr. 1 se aplică până la data aderării României la Uniunea Europeană;

b)  prevederile art. 6 alin. (2), precum şi cele din anexa nr. 2 intră în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,                                                                                    

Ion Agafiţei

Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

Gheorghe Flutur

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,       

Cătălin Florin Teodorescu

Ministrul sănătăţii,                                                               

Gheorghe Eugen Nicolăescu 

ANEXA Nr. 1*)

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE

Health Certificate

pentru importul de fistic şi al unor produse derivate din fistic for the importation of pistachios and certain products derived from pistachios originare ori provenind din Iran originating in, or consigned from Iran

Codul importului.................................................. Numărul certificatului...................................

Consignment Code...........................................    Certificate No...........................................

In   conformitate   cu   prevederile   Ordinului   preşedintelui   Autorităţii   Naţionale   Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr...../2006 privind stabilirea condiţiilor speciale pentru importul de fistic încadrat la codul CN 0802 50 00 şi fisticului prăjit încadrat la codul CN 2008 19 13 şi CN 2008 1993, originar ori expediat din Republica Iran. According to the provisions of European Commission Decision 2004/..../EC imposing special conditions on the import of pistachios falling within CN code 0802 50 00 and roasted pistachios falling within CN codes 2008 19 13 and 2008 19 93 originating in or consigned from the republic of Iran.

(Autoritatea pentru Sănătate sub controlul direct al Ministerul Sănătăţii din Republica Islamică din Iran) the (Health authority under direct control of Ministry of Health, Islamic Republic of Iran)

CERTIFICĂ

CERTIFIES

faptul că fisticul din prezentul import, cu numărul de cod....................(se completează numărul codului importului)

that the pistachios of this consignment, Code No.................................(Insert Consignment Code No.) compus din:.................................................................................................................

composed of:.............................................................................................................

                    (descrierea expedierii de marfă: produsul, numărul şi tipul de

                                     ambalaj, greutatea brută sau netă)

(description of consignment, product, number and type of packages, gross or net weight)

îmbarcat la............................................................................

                                (locul de îmbarcare)

embarked at..........................................................................

                             (embarkation place)

de către..........................................................................

                        (identificarea transportatorului)

by......................................................................................

                      (identification of transporter)

*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.

cu destinaţia...........................................................................

                                   (locul şi ţara de destinaţie)

going to....................................................................................

                         (place and country of destination)

care provine de la.........................................................................

                                       (numele şi adresa unităţii)

which comes from the establishment.................................................................

                                                               (name and address of establishment)

a fost produs, sortat, manevrat, procesat, împachetat şi transportat în conformitate cu bunele practici de igienă. nave been produced, sorted, handled, processed, packged and transported in line with good hygiene practices.

Din acest import............................(numărul de probe) probe de fistic au fost preluate la data de  .....................,  au fost supuse  analizei  de laborator la  data  de............................la ...............................................................................(numele        laboratorului), laboratorul Ministerului Sănătăţii al Republicii Islamice Iran, pentru a se determina nivelul de contaminare cu aflatoxină B1 şi cu aflatoxină totală iar detaliile prelevării de probe, ale metodelor de analiză utilizate şi toate rezultatele obţinute sunt ataşate,

From this consignment, .......... (number of samples) samples of pistachios were taken on ...............................(date), subjected to laboratory analysis on................................(date) in the......................................................................................(name of laboratory), laboratory of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran, to determine the level of aflatoxin B1 and level of total aflatoxin contamination, and the details of sampling, methods of analysis used and all results are attached.

Realizat la....................................(localitatea), la data  de......................................

Done at.......................................on.........................................................................

Ştampila şi semnătura

Stamp and signature of

Reprezentantului Ministerului Sănătăţii din Republica Islamică Iran

Representative of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran

ANEXA Nr. 2*)

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE

Health Certificate

pentru importul de fistic şi al unor produse derivate din fistic for the importation of pistachios and certain products derived from pistachios

originare ori provenind din Iran

originating in, or consigned from Iran

Codul importului.................................................. Numărul certificatului...................................

Consignment Code...........................................    Certificate No...........................................

In conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei Europene 2004/....../EC privind stabilirea condiţiilor speciale pentru importul de fistic încadrat la codul CN 0802 50 00 şi fisticului prăjit încadrat ia codul CN 2008 19 13 şi CN 2008 1993, originar ori expediat din Republica Iran. According to the provisions of European Commission Decision 2004/..../EC imposing special conditions on the import of pistachios falling within CN code 0802 50 00 and roasted pistachios falling within CN codes 2008 19 13 and 2008 1993 originating in or consigned from the republic of Iran.

........................................................................................................................................................................ ...........................................................................................................

(Autoritatea pentru Sănătate sub controlul direct al Ministerul Sănătăţii din Republica Islamică din Iran) the (Health authority under direct control of Ministry of Health, Islamic Republic of Iran)

CERTIFICĂ

CERTIFIES

faptul că fisticul din prezentul import, cu numărul de cod....................(se completează numărul codului importului)

that the pistachios of this consignment, Code No.................................(Insert Consignment Code No.)

compus din:.............................................................................................................................

composed of:...............................................................................................................................

(descrierea importului: produsul, numărul şi tipul de ambalaj, greutatea brută sau netă)

(description of consignment: product, number and type of packages, gross or net weight)

îmbarcat la...........................................................................

                                (locul de îmbarcare)

embarked at..........................................................................

                               (embarkation place)

de către..........................................................................,

                       (identificarea transportatorului)

by......................................................................................

                         (identification of transporter)

*) Anexa nr. 2 este reprodusă în facsimil.

cu destinaţia..........................................................................

                               (locul şi ţara de destinaţie)

going to....................................................................................

                       (place and country of destination)

care provine de la........................................................................,

                                     (numele şi adresa unităţii)

which comes from the establishment.................................................................

                                                              (name and address of establishment)

a fost produs, sortat, manevrat, procesat, împachetat şi transportat în conformitate cu bunele practici de igienă. nave been produced, sorted, handled, processed, packged and transported in line with good hygiene practices.

Din acest import............................(numărul de probe) probe de fistic au fost preluate la data de  ......................  au fost supuse  analizei  de laborator la data  de............................la ..........................................................................(numele laboratorului), laboratorul Ministerului Sănătăţii al Republicii Islamice Iran, pentru a se determina nivelul de contaminare cu aflatoxină B1 şi cu aflatoxină totală iar detaliile prelevării de probe, ale metodelor de analiză utilizate şi toate rezultatele obţinute sunt ataşate.

From this consignment, .......... (number of samples) samples of pistachios were taken on .......................... (date), subjected to laboratory analysis on................................(date) in the.............................................................................(name of laboratory), laboratory of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran, to determine the level of aflatoxin B1 and level of total aflatoxin contamination, and the details of sampling, methods of analysis used and all results are attached.

Realizat la...................................., la data de..........................................................

Done at.......................................on.........................................................................

Ştampila şi semnătura

Stamp and signature of

Reprezentantului Ministerului Sănătăţii din Republica Islamică Iran

Representative of the Ministry of Health, Islamic Republic of Iran


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 136/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 136 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu