![SmartCity1](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
Având în vedere dispoziţiile art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 37/2011,în temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul finanţelor publice emite următorul ordin: Articolul INormele metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 1-6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.901/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 30 iunie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: Articolul 1
(1) În anii 2010 şi 2011, în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 37/2011, Ministerul Finanţelor Publice acordă unităţilor administrativ-teritoriale împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu o dobândă de 6,25%, pe termen de maximum 5 ani, cu o perioadă de graţie de un an. 2. La articolul 2, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4) , cu următorul cuprins:
(3) Valoarea împrumutului solicitat de unitatea administrativ-teritorială în anul 2011 nu poate depăşi valoarea cea mai mică dintre totalul obligaţiilor de plată restante înregistrate de aceasta la data de 31 decembrie 2010 faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului, şi totalul obligaţiilor fiscale restante prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 37/2011.
(4) Unităţile administrativ-teritoriale care au beneficiat de împrumuturi în anul 2010 pot solicita în cursul anului 2011 contractarea de noi împrumuturi pentru stingerea obligaţiilor de plată înregistrate de acestea la data de 31 decembrie 2010. 3. La articolul 11, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi dobânzilor de plătit la împrumutul acordat din venituri din privatizare se calculează o dobândă de întârziere la nivelul dobânzii prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, până la data stingerii obligaţiei. 4. La articolul 12, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(3) Direcţia generală de trezorerie şi datorie publică din Ministerul Finanţelor Publice va transmite în sistem electronic Trezoreriei Operative Centrale Situaţia privind distribuirea sumelor potrivit prevederilor art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 37/2011. Obligaţiile de plată se sting în următoarea ordine: dobânzile de întârziere, dobânzile şi ratele de capital. 5. La articolul 12, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (31 ) , cu următorul cuprins: (31 ) În situaţia în care unităţile administrativ-teritoriale au contractat două sau mai multe împrumuturi stingerea obligaţiilor de plată se realizează în funcţie de data scadenţei fiecărui împrumut, în următoarea ordine: dobânzile de întârziere, dobânzile şi ratele de capital. 6. La formularul nr. 3 „Convenţie de împrumut“, la articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat din disponibilităţile contului curent general al Trezoreriei Statului se calculează o dobândă de întârziere la nivelul dobânzii prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, până la data stingerii obligaţiei. Dobânda de întârziere reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului. Articolul IIPentru sumele neutilizate şi virate integral în contul Ministerului Finanţelor Publice, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (5) şi (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 37/2011, unităţile administrativ-teritoriale nu datorează dobândă. Dobânda şi dobânda de întârziere virate de unităţile administrativ-teritoriale pentru aceste sume în contul Ministerului Finanţelor Publice, respectiv în bugetul Trezoreriei Statului, se restituie unităţii administrativ-teritoriale, iar obligaţiile de plată viitoare se scot din evidenţa contabilă. Restituirea dobânzilor şi dobânzilor de întârziere se efectuează din oficiu de Ministerul Finanţelor Publice, din conturile de venituri ale bugetului Trezoreriei Statului la care acestea au fost virate, în contul indicat de unitatea administrativ-teritorială. Articolul IIIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării. Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu