ORDIN
Nr. 1956 din 18 octombrie 1995
privind introducerea si aplicarea sistemului H.A.C.C.P. (Hazard Analysis
Critical Control Point) in activitatea de supraveghere a conditiilor de igiena
din sectorul alimentar
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 59 bis din 22 martie 1996

Ministrul sanatatii,
avand in vedere dispozitiile legale in vigoare privitoare la asigurarea
sanatatii populatiei,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 460/1994 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii,
emite urmatorul ordin:
1. Se aproba introducerea si aplicarea sistemului H.A.C.C.P. (Hazard
Analysis Critical Control Point) in activitatea de supraveghere a conditiilor
de igiena din sectorul alimentar.
2. Se aproba Regulamentul de instruire igienico-sanitara, testarea
cunostintelor si atestarea personalului implicat in circuitul alimentelor
(H.A.C.C.P.), prevazut in anexa nr. 1, si Instructiunile privind desfasurarea
testarii H.A.C.C.P. a inspectorilor de politie sanitara, cuprinse in anexa nr.
2.
3. Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si
Conducere Bucuresti, prin comisia organizata la acest nivel, va asigura
formarea instructorilor, precum si testarea cunostintelor candidatilor la
obtinerea diplomei si a certificatului H.A.C.C.P.
4. Directia generala a medicinei preventive si promovarii sanatatii din
Ministerul Sanatatii va organiza acreditarea instructorilor, inspectorilor si a
personalului din sectorul alimentar.
5. Inspectorii de politie sanitara din inspectoratele de politie sanitara
si medicina preventiva judetene si al municipiului Bucuresti vor fi acreditati
sa aplice sistemul H.A.C.C.P. numai in urma testarii organizate de Directia
generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii.
6. Pregatirea personalului care va lucra in sistemul H.A.C.C.P. se poate
face prin cursuri de instruire in: Institutul de Igiena, Sanatate Publica,
Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, centrele medicale si de servicii
de sanatate si conducere, inspectoratele de politie sanitara si medicina
preventiva, centrele de formare, perfectionare, unitati publice sau private,
predate numai de catre instructori acreditati H.A.C.C.P.
7. Sistemul H.A.C.C.P. va fi implementat, progresiv, in toate unitatile din
sectorul alimentar, de catre inspectoratele de politie sanitara si medicina
preventiva teritoriale, in termen de 1 - 5 ani, conform Regulamentului
H.A.C.C.P.
8. Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
9. Prevederile Ordinului ministrului sanatatii nr. 182/1994 isi inceteaza
aplicabilitatea pe data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial al
Romaniei.
10. Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din
Ministerul Sanatatii, Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de
Sanatate si Conducere Bucuresti si Inspectoratele de politie sanitara si
medicina preventiva judetene si al municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire
dispozitiile prezentului ordin.
Ministrul sanatatii,
prof. dr. doc. Iulian Mincu
ANEXA 1
REGULAMENT
privind testarea si atestarea cunostintelor igienico-sanitare pe profil
alimentar ale persoanelor implicate in circuitul alimentelor
Art. 1
Activitatea de productie, desfacere, depozitare si/sau transport al
produselor alimentare catre populatie poate fi desfasurata pe teritoriul
Romaniei de catre orice persoana fizica sau juridica, in baza autorizatiei de
functionare si a respectarii tuturor prevederilor legale.
Art. 2
Pentru asigurarea inocuitatii (salubritatii) alimentelor, pentru protectia
sanatatii consumatorilor si a mediului inconjurator este obligatorie insusirea
unor cunostinte igienico-sanitare, corespunzatoare unui barem adaptat nivelului
si profilului activitatii, de catre toate persoanele implicate in circuitul
alimentelor. In acest scop este obligatorie atestarea cunostintelor igienico-sanitare
ale intregului personal cu atributii de coordonare manageriala sau tehnica,
precum si a personalului operativ din domeniul productiei, respectiv al
desfacerii alimentelor si bauturilor.
Art. 3
Testarea, respectiv atestarea cunostintelor igienico-sanitare pe profil
alimentar ale persoanelor implicate in circuitul alimentelor se fac in baza
unor programe concepute in cadrul sistemului de analiza a riscului prin puncte
critice de control (H.A.C.C.P. - Hazard Analysis Critical Control Point).
Sistemul international H.A.C.C.P. in circuitul alimentelor cuprinde toate
prevederile si prescriptiile de baza ale controlului sanitar si ale
autocontrolului managerial, intr-un concept simplu, logic, usor de insusit, dar
de inalta eficienta si specializare, adaptat specificului de pregatire,
industrializare, conditionare, depozitare, desfacere, transport al alimentelor.
Acest sistem include in principal:
a) respectarea normelor sanitare privind amplasarea, construirea, dotarea
si functionarea obiectivului alimentar, cu urmarirea simultana, sistematica a
unor aspecte multiple legate de structura, circuite functionale, tehnologie,
influente nedorite asupra mediului ambiant si asupra sanatatii personalului,
respectiv asupra sanatatii consumatorilor;
b) examinarea organoleptica a produsului/produselor in diferite faze ale
procesului tehnologic, incepand cu receptia materiilor prime, depozitarea,
prelucrarea, conditionarea, prezentarea si terminand cu livrarea, respectiv
desfacerea alimentelor si bauturilor;
c) masurarea si controlul sistematic, prin monitorizare, si ale altor
indicatori specifici, prestabiliti in punctele critice de control din etapele
tehnologice;
d) cunoasterea punctelor critice de control, in baza planurilor H.A.C.C.P.,
a diagramelor H.A.C.C.P., pentru diferite produse sau tehnologii, toate afisate
la loc vizibil; stabilirea responsabilitatilor de supraveghere a acestora de
catre personalul unitatii;
e) investigatii specializate, de laborator, asupra punctelor critice; stabilirea
indicatorilor si periodicitatea de efectuare;
f) asigurarea bazei materiale pentru autocontrolul managerial H.A.C.C.P. de
catre agentii economici respectivi;
g) existenta atestarii oficiale a cunostintelor igienico-sanitare ale
intregului personal din unitate, conform profilului si nivelului de activitate.
Art. 4
Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere
Bucuresti (nominalizat ca "punct focal" pentru Romania, de catre
Organizatia Mondiala a Sanatatii) sub coordonarea Directiei generale a
medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii
organizeaza testarea si atestarea cunostintelor igienico-sanitare ale tuturor
resurselor umane implicate in circuitul alimentelor.
Art. 5
Inspectorii de politie sanitara din inspectoratele de politie sanitara si
medicina preventiva judetene si al municipiului Bucuresti sunt acreditati sa
aplice si sa controleze sistemul H.A.C.C.P. numai in urma testarii organizate
de Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din
Ministerul Sanatatii.
Art. 6
Testarea si atestarea cunostintelor, pe linia prevenirii riscului in
circuitul alimentelor, ale instructorilor, managerilor, tehnicienilor,
lucratorilor etc., de catre Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de
Sanatate si Conducere Bucuresti, sub coordonarea Directiei generale a medicinii
preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii, se efectueaza prin
intermediul Comisiei nationale H.A.C.C.P. Comisia nationala H.A.C.C.P., care
functioneaza in cadrul Institutului de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de
Sanatate si Conducere Bucuresti, are un caracter interdepartamental, fiind
alcatuita din specialisti, reprezentanti ai unor organisme guvernamentale si organizatii
neguvernamentale.
Art. 7
Presedintele de drept al Comisiei nationale H.A.C.C.P. este directorul
Institutului de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere
Bucuresti. Componenta comisiei nationale, precum si orice modificari privind
structura si activitatea H.A.C.C.P. pe profil vor fi stabilite cu avizul
Directiei generale a medicinii preventive si promovarii sanatatii din
Ministerul Sanatatii.
Art. 8
Atestarea se face in functie de nivelul responsabilitatii, de profilul de
activitate, de limitele legale de competenta, prin urmatoarele documente tip,
eliberate in urma promovarii testarii:
a) acreditari de inspectori H.A.C.C.P. pentru medici-inspectori in
activitate din inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva;
b) acreditari de instructori H.A.C.C.P. pentru medici, cadre cu studii
superioare si asistenti principali, care isi desfasoara activitatea in
inspectorate de politie sanitara si medicina preventiva. Ca instructori
H.A.C.C.P. pot fi atestati profesori din scoli de alimentatie publica, turism,
industrie alimentara, respectiv din colegii, licee, centre de formare, de
perfectionare, facultati, specialisti cu studii superioare din cercetare,
unitati economice, in conditiile desfasurarii unei activitati pe profil sau
complementare acesteia;
c) certificate pentru manageri, specialisti, tehnicieni (bucatari,
cofetari, patiseri, tehnologi etc.) din unitati de alimentatie publica si
turism;
d) certificate pentru manageri, specialisti, tehnicieni pe activitati
distincte din industria alimentara, cum ar fi: industria laptelui, carnii,
pestelui, moraritului si panificatiei, zaharului, uleiului, bauturilor,
utilajelor alimentare, ambalajelor alimentare etc.
e) certificate pentru manageri, specialisti, merceologi, tehnicieni din
comertul alimentar;
f) certificate primare pentru lucratori din sectoarele alimentatiei
publice, colective, turistice, al industriei alimentare, comertului alimentar
stabil sau ambulant.
Testarea si atestarea H.A.C.C.P. prevazute la lit. c), d), e) si f) ale
prezentului articol vor fi efectuate independent de orice alte studii,
calificari sau adeverinte profesionale. La aceste testari se pot inscrie orice
solicitanti, indiferent de gradul general de pregatire profesionala sau de
activitate desfasurata. Certificatele H.A.C.C.P. nu atesta calificarea
profesionala, ci insusirea cunostintelor igienico-sanitare obligatorii la
nivelul sau profilul respectiv, in vederea protejarii sanatatii publice.
Art. 9
Testarea va fi facuta numai in cadrul Institutului de Igiena, Sanatate
Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti. Aceasta se bazeaza pe
mijloace electronice obiective, pe chestionare diferentiate - tip grila -, pe
nivel si profil, realizate pe calculator printr-un program soft. Calificativul
obtinut ("Foarte bine", "Bine", "Promovat") va fi
trecut pe acreditare, respectiv pe certificat. Pentru calificativul
"Insuficient" nu se elibereaza nici un document.
Art. 10
Testarile H.A.C.C.P., programate in prealabil, vor avea loc, periodic, la
date ce se vor anunta candidatilor de catre Institutul de Igiena, Sanatate
Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti. In vederea unor
facilitari pentru nivelul instructori, manageri, tehnicieni, lucratori,
Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere
Bucuresti (Comisia nationala H.A.C.C.P.) in colaborare cu inspectoratele de
politie sanitara si medicina preventiva teritoriale vor putea organiza testari
la nivel local prin alcatuirea unei comisii de supraveghere a completarii
chestionarelor de catre candidati. La data stabilita de comun acord, delegatul
Comisiei nationale H.A.C.C.P. se prezinta cu setul de teste sigilat. Dupa
controlul identitatii candidatilor, dupa impartirea chestionarelor si
completarea acestora, in timpul regulamentar, se procedeaza la strangerea,
ambalarea si sigilarea tuturor chestionarelor. Intreaga operatiune va fi
insotita de un proces-verbal scris pe un formular tip. Testele vor fi evaluate
la nivelul Comisiei nationale H.A.C.C.P. pentru instructori, manageri,
tehnicieni, lucratori. In termen de 7 zile de la comunicarea rezultatelor,
candidatii nemultumiti pot face contestatie adresata Comisiei nationale
H.A.C.C.P. In termen de 15 zile de la primirea contestatiei, Comisia nationala
H.A.C.C.P. va analiza situatia si va comunica reclamantului rezultatul,
impreuna cu xerocopia comentata a testului respectiv.
Art. 11
Eliberarea acreditarilor certificatelor H.A.C.C.P. pentru categoriile
prevazute in art. 8 lit. b), c), d), e) si f) se va face numai de catre Comisia
nationala H.A.C.C.P. din cadrul Institutului de Igiena, Sanatate Publica,
Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, pe formulare-tip, redactate
bilingv (romana, engleza). Acreditarile pentru inspectorii H.A.C.C.P. se vor
elibera numai de catre Directia generala a medicinii preventive si promovarii
sanatatii din Ministerul Sanatatii, in urma testarii organizate la Institutul
de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti.
Art. 12
Elaborarea indreptarelor H.A.C.C.P. pentru nivelurile si profilurile
prevazute la art. 8 lit. b), c), d), e) si f) va fi coordonata de catre
Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul
Sanatatii. Pentru aceasta categorie de candidati chestionarele vor cuprinde
intrebari ale caror raspunsuri figureaza in indreptare H.A.C.C.P. sau in
tematici pe profil. Pentru inspector H.A.C.C.P. se va indica tematica si, dupa
caz, bibliografia de specialitate actualizata.
Art. 13
Calitatea de inspector H.A.C.C.P. o include si pe cea de instructor, iar
cea de instructor, pe cea de manager, respectiv lucrator.
Art. 14
Instruirea H.A.C.C.P. se face, dupa caz, in baza indreptarelor pe profil
sau a oricaror referinte bibliografice din tara sau din strainatate. Prin
intermediul instructorilor H.A.C.C.P. acreditati se vor putea organiza cursuri
de instruire de catre Institutul de Igiena, Sanatate Publica, Servicii de
Sanatate si Conducere Bucuresti, Centre medicale si de servicii de sanatate si
de conducere, inspectoratele teritoriale de politie sanitara si medicina
preventiva, licee, scoli, colegii, centre de formare, perfectionare, facultati,
cat si de catre alte institutii de stat sau private. Indiferent de orice
adeverinte de frecventa sau de absolvire a acestor cursuri, extrase de pe foi
matricole etc., atestarea H.A.C.C.P. de catre Comisia nationala H.A.C.C.P. in
baza testarii este obligatorie pentru toate persoanele care isi desfasoara
activitatea in domeniul alimentar. Cursurile de instruire cu instructori
H.A.C.C.P. acreditati se vor putea organiza prin perceperea unor tarife
aferente, stabilite in baza prevederilor legale in vigoare.
Art. 15
Inscrierea candidatilor la testarea H.A.C.C.P. nu este conditionata de
participarea la o forma organizata de instruire.
Art. 16
Obligativitatea obtinerii autorizarii H.A.C.C.P. de catre unitatea
economica si implicit a atestarii cunostintelor igienico-sanitare pentru
intregul personal de conducere si operativ va avea urmatoarea desfasurare, de
la data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial al Romaniei:
a) pentru mari unitati de alimentatie publica de interes turistic, localuri
cu stele, localuri de categoria I, laboratoare de cofetarie, in termen de un
an;
b) pentru restul unitatilor de alimentatie publica si colectiva, in termen
de doi ani;
c) pentru unitatile de comert alimentar, de depozitare, de transport
alimente si bauturi, in termen de trei ani;
d) pentru industria alimentara, in termen de 5 ani.
Art. 17
Modalitatea practica de implementare progresiva in teritoriu a sistemului
H.A.C.C.P. se va face prin intermediul inspectoratelor de politie sanitara si
medicina preventiva judetene si al municipiului Bucuresti. Dupa catagrafierea
obiectivelor teritoriale de interes alimentar, inspectoratele de politie
sanitara si medicina preventiva vor informa conducerea unitatilor respective
despre obligativitatea atestarii H.A.C.C.P., a intocmirii planurilor de
monitorizare a punctelor critice de control adaptate unitatilor, planuri
avizate de inspectorul H.A.C.C.P. De asemenea, se vor revizui circuitele
functionale, corectitudinea igienico-sanitara a diferitelor tehnologii si se
vor stabili dotarile necesare pentru asigurarea autocontrolului managerial
H.A.C.C.P. Agentii economici vor fi informati asupra termenelor diferentiate pe
activitati de implementare a sistemului H.A.C.C.P. precum si asupra
regulamentului de atestare. Nerespectarea acestor dispozitii si termene atrage suspendarea
activitatii pana la remedierea situatiei. Dupa expirarea termenelor
diferentiate, prevazute la art. 16 lit. a), b) c) si d), acordarea autorizatiei
sanitare de functionare se va face si in functie de existenta atestarii
H.A.C.C.P. a personalului.
Art. 18
Unitatile care vor functiona in baza unui plan H.A.C.C.P. ce include si
atestarea cunostintelor igienico-sanitare ale personalului vor avea dreptul sa
afiseze embleme si sigle-tip prin care sa-i informeze pe consumatori sau pe
alti parteneri, respectiv pe beneficiari, asupra aplicarii sistemului
H.A.C.C.P. si calitatii pe aceasta directie a produselor alimentare, respectiv
a serviciilor oferite.
Art. 19
Acreditarile, respectiv certificatele H.A.C.C.P. pentru toate categoriile,
au o valabilitate de 5 ani de la data eliberarii. La expirarea acestui termen,
prelungirea valabilitatii va fi facuta printr-un examen de reatestare.
Art. 20
Investigatiile de laborator stabilite prin planul H.A.C.C.P., prevazute in
cadrul art. 3 lit. e) din prezentul regulament, in functie de specificul si
caracteristicile unitatii, vor putea fi efectuate la orice laborator autorizat.
Rezultatele acestor investigatii (buletine de analiza) vor fi detinute de
managerii unitatilor respective pentru a putea fi puse oricand la dispozitia
organelor de control. Laboratoarele inspectoratelor de politie sanitara si
medicina preventiva vor efectua, dupa caz, numai expertizele impuse de
suspiciuni sau situatii de necesitate.
Art. 21
In situatia ignorarii prescriptiilor igienico-sanitare ce pot avea
consecinte grave asupra sanatatii consumatorilor, pe langa alte masuri legale
(suspendarea activitatii unitatii, amenzi contraventionale, scoaterea
alimentelor din consum etc.), inspectorul H.A.C.C.P. poate decide suspendarea
din functie a persoanei/persoanelor vinovate, cu propunerea de anulare a
certificatului H.A.C.C.P. In asemenea situatii, inspectorul H.A.C.C.P.
intocmeste un proces-verbal in doua exemplare, dintre care unul va fi inaintat
Comisiei nationale H.A.C.C.P. impreuna cu certificatul respectiv. Comisia va
analiza situatia si, in termen de 30 de zile, va hotari asupra restituirii sau
anularii certificatului.
Art. 22
Anularea certificatului H.A.C.C.P. atrage suspendarea persoanei respective
din sectorul alimentar pana la obtinerea unui nou certificat in conditiile de
testare prevazute.
Art. 23
Activitatea de testare si atestare H.A.C.C.P. se va desfasura in baza unor
tarife avizate de catre Ministerul Sanatatii, la propunerea Comisiei nationale
H.A.C.C.P., dupa tipologia de sistem diferentiata, cu includerea tuturor
cheltuielilor aferente. Toate veniturile realizate din tarifele prevazute vor
servi exclusiv la acoperirea cheltuielilor aferente, la autofinantarea si
dezvoltarea aplicarii sistemului H.A.C.C.P., ca urmare a aprobarii Comisiei
nationale H.A.C.C.P. Lista prestatiilor si serviciilor pentru care se fixeaza
tarife se anexeaza la prezentul regulament.
Art. 24
La propunerea inspectoratelor de politie sanitara si medicina preventiva
sau a altor institutii, Comisia nationala H.A.C.C.P. va analiza si va decide,
dupa caz, reducerea sau scutirea de tarife pentru persoanele defavorizate sau
pentru personalul din obiective de interes social deosebit.
LISTA
prestatiilor si serviciilor pentru care se fixeaza tarife diferentiate in
functie de cheltuielile aferente
1. Tarif de inscriere pentru atestarea inspectorilor H.A.C.C.P.
2. Tarif de inscriere pentru atestarea instructorilor H.A.C.C.P.
3. Tarif de inscriere pentru atestarea managerilor H.A.C.C.P.
4. Tarif de inscriere pentru atestarea lucratorilor H.A.C.C.P.
5. Tarif suplimentar pentru asigurarea testarii H.A.C.C.P. prin deplasare
la nivel teritorial
6. Tarif de contestatie a rezultatului testarii H.A.C.C.P.
7. Tarif de eliberare a acreditarii de inspector/instructor H.A.C.C.P.
8. Tarif de eliberare a certificatului de manager lucrator H.A.C.C.P.
9. Tarif de contestatie a propunerii de anulare a certificatului H.A.C.C.P.
Toate tarifele vor servi strict la autofinantarea programului H.A.C.C.P.,
la dezvoltarea progresiva a acestuia si la acoperirea cheltuielilor aferente.
La propunerea inspectoratelor de politie sanitara si medicina preventiva
sau a altor institutii, Comisia nationala H.A.C.C.P. din Institutul de Igiena,
Sanatate Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti va analiza si va
hotari, dupa caz, scutirea sau reducerea tarifelor pentru persoanele
defavorizate sau pentru personalul din obiective de interes social deosebit.
ANEXA 2
INSTRUCTIUNI
privind desfasurarea testarii H.A.C.C.P. a inspectorilor de politie sanitara
din inspectoratele de politie sanitara si medicina preventiva
1. Testarea se va desfasura esalonat la Institutul de Igiena, Sanatate
Publica, Servicii de Sanatate si Conducere Bucuresti, in baza listelor de
inscriere si programare intocmite de catre Directia generala a medicinii
preventive si promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii
2. Testarea va fi efectuata pe chestionare - tip grila -, diferentiate
pentru fiecare candidat, cu intrebari "inchise", la care se raspunde
numai cu "da" sau cu "nu". Completarea chestionarelor se va
face numai
_
prin bifarea casutei la care raspunsul este considerat afirmativ (|x|) sau
|_|
_
prin nebifarea casutei la care raspunsul este considerat negativ (|_|).
Stersaturile atrag anularea raspunsului respectiv. Orice alte completari in
afara sistemului preconizat nu vor fi luate in considerare. Candidatii vor
trebui sa detina un pix cu pasta pentru completarea chestionarelor. Completarea
chestionarelor cu creionul este interzisa. Un model de prezentare si evaluare
al unui asemenea chestionar este prezentat in Caietul informativ H.A.C.C.P.
(Buletinul Ministerului Sanatatii nr. 2/1994).
3. Intrebarile din chestionar cuprind:
- notiuni generale, de baza, privind medicina preventiva, conform tematicii
din Caietul informativ H.A.C.C.P.;
- principii generale de aplicare a sistemului international H.A.C.C.P. in
circuitul alimentelor (prezentate in Caietul informativ H.A.C.C.P., precum si
in alte indreptare avizate de catre Directia generala a medicinii preventive si
promovarii sanatatii din Ministerul Sanatatii);
- legislatie si normative sanitare in vigoare.
4. Accesul candidatilor in sala de testare va fi permis in baza listei de
programare. Introducerea in sala a oricaror materiale documentare (carti,
caiete, fise, ciorne etc.) sau a unor accesorii (mape, serviete, sacose) este
interzisa.
5. Candidatii vor trebui sa detina buletinul de identitate sau pasaportul,
pentru identificare.
6. Pe timpul desfasurarii testului sunt interzise comunicarile de orice
fel. Nerespectarea acestor prevederi atrage eliminarea candidatului, respectiv
candidatilor, de la testare.
7. Timpul efectiv, acordat completarii chestionarului, este de o ora. La
expirarea timpului acordat sau la terminarea completarii testului, candidatul
va preda, personal, chestionarul, comisiei de testare, dupa care va parasi
sala.
8. Chestionarele care nu vor avea stampila comisiei si numele lizibil al
candidatului vor fi anulate.
9. Comisia de testare H.A.C.C.P. pentru inspectori va fi numita de catre
Directia generala a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul
Sanatatii. Comisia va raspunde de corectitudinea intregului proces de testare.
10. In cazul unor situatii de incorectitudine sau de anulare a testarii,
comisia va intocmi un proces-verbal la terminarea testarii.
11. Chestionarele, in totalitate, corectate si validate, impreuna cu procesele
verbale vor fi predate Directiei generale a medicinii preventive si promovarii
sanatatii din Ministerul Sanatatii, in vederea acordarii acreditarilor.
11. Contestatiile privind rezultatul testarii vor fi inaintate Directiei
generale a medicinii preventive si promovarii sanatatii din Ministerul
Sanatatii, in termen de 15 zile de la comunicare. Contra unui tarif in masura
sa acopere cheltuielile aferente, petentul va primi o xerocopie a propriului
chestionar cu punctajul acordat, alaturi de un chestionar corect, cu punctajul
maxim posibil, precum si raspunsul la contestatie.