Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 948/4 din 23 iunie 2004

privind completarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva Comunitatilor Economice Europene nr. 86/635/CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile institutiilor de credit, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1.982/5/2001, cu modificarile si completarile ulterioare

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE


SmartCity3

              Nr. 948 din 23 iunie 2004
              BANCA NATIONALA A ROMANIEI
              Nr. 4 din 11 iunie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 620 din  8 iulie 2004

    Avand in vedere prevederile art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, ale art. 181 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata cu modificari prin Legea nr. 200/2002, cu modificarile ulterioare, ale art. 4 alin. 2 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 8 din Ordinul ministrului finantelor publice si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1.928/5/2001 pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva Comunitatilor Economice Europene nr. 86/635/CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul prevederilor art. 38 alin. (2) din Legea nr. 82/1991, republicata, si ale art. 50 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul finantelor publice si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Reglementarile contabile armonizate cu Directiva Comunitatilor Economice Europene nr. 86/635/CEE si cu Standardele Internationale de Contabilitate aplicabile institutiilor de credit, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1.982/5/2001, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 694 din 1 noiembrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La Capitolul 1 "Reglementari privind contabilitatea si situatiile financiare anuale ale institutiilor de credit", sectiunea a 5-a "Principii si reguli contabile", dupa pct. 5.44 se introduce titlul "Evaluarea la valoarea justa", precum si pct. 5.44^1 - 5.44^11 cu urmatorul cuprins:
    "5.44^1. Prin derogare de la prevederile pct. 5.13 - 5.36, institutiile de credit pot evalua instrumentele financiare, inclusiv instrumentele derivate, la valoarea justa, cu respectarea conditiilor prevazute la pct. 5.44^2 - 5.44^4. Acest tratament contabil poate fi aplicat de catre institutiile de credit numai la elaborarea situatiilor financiare consolidate, in conformitate cu prevederile Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/2002 privind elaborarea situatiilor financiare consolidate de catre institutiile de credit.
    5.44^2. In intelesul prezentelor reglementari, sunt considerate a fi instrumente financiare derivate contractele bazate pe bunuri ce confera fiecarei parti dreptul de decontare in numerar sau cu ajutorul altui instrument financiar, cu exceptia cazului in care:
    a) sunt angajate sa indeplineasca si continua sa indeplineasca cerintele preconizate ale institutiei de credit privind achizitia, vanzarea sau utilizarea;
    b) au fost desemnate pentru acest scop la momentul initial; si
    c) se preconizeaza ca vor fi decontate prin livrarea bunurilor.
    5.44^3. Prevederile pct. 5.44^1 se aplica numai datoriilor care sunt:
    a) detinute ca parte a unui portofoliu de tranzactionare; sau
    b) instrumente financiare derivate.
    5.44^4. Evaluarea in conformitate cu prevederile pct. 5.44^1 nu se aplica:
    a) instrumentelor financiare, care nu sunt instrumente financiare derivate, pastrate pana la scadenta;
    b) creditelor si creantelor emise de institutia de credit si care nu sunt detinute in scopul tranzactionarii; si
    c) participatiilor in filiale, intreprinderi asociate si asocieri in participatie, instrumentelor de capitaluri proprii emise de institutia de credit, contractelor cu titlu de contraprestatie eventuala intr-o combinare de intreprinderi, precum si altor instrumente financiare care prezinta asemenea caracteristici incat, potrivit a ceea ce este in mod general acceptat, trebuie contabilizate in mod diferit decat alte instrumente financiare.
    Expresia potrivit a ceea ce este in mod general acceptat de la lit. c) se refera la prevederile specifice ale altor Standarde Internationale de Contabilitate decat cele privind instrumentele financiare (IAS 32 si IAS 39).
    5.44^5. Prin derogare de la prevederile pct. 5.13 - 5.36, institutiile de credit pot evalua orice activ sau datorie care indeplineste conditiile pentru a fi considerat element acoperit in cadrul unui sistem contabil de acoperire a valorii juste sau parti identificate ale unor astfel de active sau datorii, la valoarea specifica prevazuta de sistemul respectiv.
    5.44^6. Valoarea justa mentionata la pct. 5.44^1 - 5.44^5 va fi determinata prin referire la:
    a) o valoare de piata, pentru acele instrumente financiare in cazul carora poate fi identificata cu usurinta o piata credibila. In cazul in care o valoare de piata nu este identificabila cu usurinta pentru un instrument, dar poate fi determinata in cazul componentelor sale sau al unui instrument similar, valoarea de piata poate fi calculata plecand de la cea a componentelor sale sau a instrumentului similar; sau
    b) o valoare rezultand din utilizarea unor modele si tehnici de evaluare general acceptate, in cazul instrumentelor pentru care nu poate fi identificata cu usurinta o piata credibila. Respectivele modele si tehnici de evaluare trebuie sa asigure o aproximare rezonabila a valorii de piata.
    5.44^7. Acele instrumente financiare care nu pot fi evaluate in mod credibil prin una dintre metodele prevazute la pct. 5.44^6 vor fi evaluate potrivit prevederilor pct. 5.13 - 5.36.
    5.44^8. Prin derogare de la prevederile pct. 5.4, in situatia in care un instrument financiar este evaluat in conformitate cu prevederile pct. 5.44^6 si 5.44^7, orice modificare a valorii trebuie inclusa in contul de profit si pierdere. Totusi o astfel de modificare va fi inclusa direct in conturile de capitaluri proprii, intr-o rezerva de valoare justa, in situatia in care:
    a) instrumentul contabilizat este un instrument de acoperire in cadrul unui sistem contabil de acoperire ce permite ca o parte sau intreaga modificare a valorii sa nu fie inclusa in contul de profit si pierdere; sau
    b) modificarea de valoare reflecta o diferenta de curs de schimb aferenta unui element monetar care face parte din investitia neta a unei institutii de credit intr-o entitate straina.
    5.44^9. Modificarea valorii unui activ financiar disponibil pentru vanzare, care nu este un instrument financiar derivat, va fi inclusa direct in conturile de capitaluri proprii, in rezerva de valoare justa.
    5.44^10. Rezerva de valoare justa va fi ajustata in cazul in care sumele respective nu mai sunt necesare pentru aplicarea prevederilor pct. 5.44^8 si 5.44^9.
    5.44^11. In situatia aplicarii metodei de evaluare la valoarea justa a instrumentelor financiare, in notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate:
    a) principalele ipoteze care stau la baza modelelor si tehnicilor de evaluare utilizate in situatia in care valoarea justa a fost determinata potrivit prevederilor pct. 5.44^6 lit. b);
    b) pentru fiecare categorie de instrumente financiare, valoarea justa, modificarile de valoare incluse direct in contul de profit si pierdere, precum si modificarile inregistrate in rezerva de valoare justa;
    c) pentru fiecare categorie de instrumente financiare derivate, informatii referitoare la volumul si natura instrumentelor, inclusiv termenii si conditiile care pot afecta valoarea, periodicitatea si caracterul cert al fluxurilor viitoare de numerar; si
    d) un tabel indicand modificarile rezervei de valoare justa in cursul exercitiului financiar."
    2. La capitolul 1 "Reglementari privind contabilitatea si situatiile financiare anuale ale institutiilor de credit", sectiunea a 7-a "Raportul administratorilor", la punctul 7.1, dupa litera h) se introduce litera i) cu urmatorul cuprins:
    "i) in ceea ce priveste utilizarea instrumentelor financiare de catre institutia de credit si in masura in care sunt semnificative pentru evaluarea activelor, a datoriilor, a pozitiei financiare si a profitului sau pierderii sale:
    - obiectivele si politica institutiei de credit, referitoare la gestionarea riscurilor financiare, inclusiv a politicii sale privind acoperirea fiecarei categorii principale de tranzactii previzionate pentru care este utilizata contabilitatea de acoperire; si
    - expunerea institutiei de credit la riscul de pret, riscul de credit, riscul de lichiditate si riscul de flux de numerar."
    Art. 2
    Prezentul ordin transpune prevederile art. 3 din Directiva nr. 2001/65/CE privind modificarea Directivelor nr. 78/660/CEE, 83/349/CEE si 86/635/CEE in ceea ce priveste regulile de evaluare aplicabile situatiilor financiare anuale si situatiilor financiare consolidate ale unor tipuri de societati, precum si ale bancilor si ale altor institutii financiare, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene (JOCE) nr. L283 din 27 octombrie 2001, referitoare la modificarile prevederilor Directivei nr. 86/635/CEE.
    Art. 3
    Banca Nationala a Romaniei va urmari in cadrul actiunilor de supraveghere desfasurate potrivit legii aplicarea de catre institutiile de credit a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage aplicarea sanctiunilor sau instituirea masurilor prevazute de art. 69 alin. 2 si, respectiv, art. 70 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, cu modificarile si completarile ulterioare, de art. 189 si, respectiv, art. 191 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata cu modificari prin Legea nr. 200/2002, cu modificarile ulterioare, precum si a celor prevazute la art. 34 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 5
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispozitii contrare.

                     p. Ministrul finantelor publice,
                            Gheorghe Gherghina,
                             secretar de stat

                 p. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei,
                                Mihai Bogza



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 4/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 4 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu