ORDIN
Nr. 75 din 26 ianuarie 2004
privind aprobarea documentelor de evidenta a productiei vitivinicole:
declaratii de stocuri, declaratii de recolta si declaratii de productie
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 79 din 30 ianuarie 2004
Avand in vedere prevederile art. 60, 61 si art. 111 lit. k) din Normele
metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul organizarii comune
a pietei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.
1.134/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, cu
modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba documentele-tip pentru evidenta productiei vitivinicole,
prevazute in anexele nr. 1, 2, 2a), 3 si 3a)*) care fac parte integranta din
prezentul ordin.
------------
*) Anexele nr. 1, 2, 2a), 3 si 3a) sunt reproduse in facsimil.
Art. 2
(1) Persoanele fizice sau juridice care produc, depoziteaza sau
comercializeaza produse vitivinicole, dupa caz, au obligatia de a intocmi si de
a depune in termen documentele prevazute la art. 1.
(2) Declaratiile prevazute in anexele nr. 1, 2, 2a), 3 si 3a) se intocmesc
in 3 exemplare, dintre care: un exemplar se depune si se inregistreaza la
autoritatile publice locale (primarii); un exemplar se depune si se
inregistreaza la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si
a municipiului Bucuresti; un exemplar se pastreaza la declarant.
Art. 3
(1) Declaratia de stocuri, cuprinsa in anexa nr. 1, se intocmeste si se depune
de catre producatorii, depozitarii si comerciantii de produse vitivinicole,
pana la data de 15 august a fiecarui an, pentru productia aflata in stoc la
data de 31 iulie a anului in curs.
(2) Sunt scutiti de intocmirea declaratiei de stocuri detailistii a caror
activitate economica consta in vanzarea vinului in cantitati mici, direct catre
consumator, cu exceptia celor care utilizeaza depozite specializate sau
comercializeaza o cantitate mai mare de 2.500 hl produse vinicole pe an.
Art. 4
(1) Producatorii de struguri, persoane fizice sau juridice, intocmesc si
depun la sfarsitul campaniei de recoltare, dar nu mai tarziu de termenul limita
prevazut pentru depunerea declaratiilor de productie, declaratia de recolta a
strugurilor, cuprinsa in anexele nr. 2 si 2a).
(2) Sunt scutiti sa prezinte aceasta declaratie urmatorii producatori de
struguri, persoane fizice sau juridice:
a) producatorii care detin pana la 0,5 ha suprafata cultivata cu vita de
vie, iar intreaga productie obtinuta nu face sub nici o forma obiectul
comercializarii;
b) producatorii vitivinicoli, persoane fizice sau juridice, care isi
proceseaza singuri, in propria crama, intreaga productie de struguri.
Art. 5
(1) Producatorii de vin sau/si de produse derivate din vin completeaza si
depun la sfarsitul campaniei de vinificare, dar nu mai tarziu de data de 10
decembrie a anului in curs, declaratia de productie, conform anexelor nr. 3 si
3a).
(2) Sunt scutite de intocmirea declaratiei de productie persoanele fizice
sau juridice care in urma campaniei de vinificatie obtin o cantitate de vin de
pana la 10 hl si care este destinata exclusiv consumului familial.
(3) Cantitatile de produse vinicole sau de produse derivate din vin,
valorificate pana la data intocmirii declaratiei de productie, se vor include
in totalul produselor rezultate in urma campaniei de vinificatie.
(4) Cantitatea de vin ce se include in declaratiile de productie este
cantitatea totala obtinuta la incheierea principalei fermentatii alcoolice,
inclusiv drojdia de vin.
Art. 6
(1) Directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a
municipiului Bucuresti verifica, prin organele lor specializate, respectiv
Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, corectitudinea
intocmirii si respectarii termenelor de depunere si inregistrare a documentelor
prevazute la art. 1.
(2) Pentru nedepunerea in termen sau pentru inscrierea eronata ori
incompleta a datelor in continutul declaratiilor prevazute la art. 1 organele
imputernicite vor aplica sanctiunile prevazute in Legea viei si vinului in
sistemul organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 sau in alte acte
normative in vigoare.
Art. 7
Informatiile cuprinse in anexele nr. 1, 2, 2a), 3 si 3a) vor fi centralizate
de catre directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a
municipiului Bucuresti si vor fi transmise Ministerului Agriculturii,
Padurilor, Apelor si Mediului, in termen de 30 de zile de la data expirarii
termenelor de depunere.
Art. 8
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii,
padurilor, apelor si mediului,
Petre Daea,
secretar de stat
ANEXA 1
DECLARATIA DE STOCURI DE VINURI
SI MUSTURI LA 15 AUGUST 200...
A. Datele declarantului: B. Datele cramei sau depozitul unde se
afla stocul
CNP/CUI .........................
Licenta serie ................... Nume si prenume/denumire ...............
Nume si prenume/Denumire ........ Localitate .............................
Domiciliu ....................... Judet ..................................
Localitate ...................... Tel./fax ...............................
Tel./fax ........................
______________________________________________________________________________
| Produse | UM | Total | Rosu/ | Alb | Obs.
|
| | | | roze | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| I. VINURI | x | x | x | x |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| A) Vinuri imbuteliate | x | x | x | x |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 1. Vin de masa | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 2. Vin de calitate cu indicatie | | | | |
|
| geografica (VS) | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 3. Vin de calitate cu denumire de origine | hl | | | |
|
| controlata din care pe soiuri, sortiment:
|____|_______|_______|_____|______|
| - | hl | | | |
|
|
|____|_______|_______|_____|______|
| - | hl | | | |
|
|
|____|_______|_______|_____|______|
| - | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 4. Alte vinuri (spumoase, spumante, | hl | | | |
|
| speciale) | | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| TOTAL | | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| B) Vinuri vrac (stocuri proprii) | x | x | x | x |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 1. Vin de masa | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 2. Vin de calitate cu indicatie | | | | |
|
| geografica (VS) | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 3. Vin de calitate cu denumire de origine | hl | | | |
|
| controlata din care pe soiuri, sortiment:
|____|_______|_______|_____|______|
| - | hl | | | |
|
| |____|_______|_______|_____|______|
| - | hl | | | |
|
|
|____|_______|_______|_____|______|
| - | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 4. Alte vinuri | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| TOTAL | | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| C) Vinuri in custodie | x | x | x | x |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 1. Vin de masa | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 2. Vin de calitate cu indicatie | | | | |
|
| geografica (VS) | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 3. Vin de calitate cu denumire de origine | hl | | | |
|
| controlata din care pe soiuri, sortiment:
|____|_______|_______|_____|______|
| - | hl | | | |
|
| |____|_______|_______|_____|______|
| - | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 4. Alte vinuri | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| TOTAL | | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| II. MUSTURI DE STRUGURI | x | x | x | x |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 1.1 Must concentrat | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| 1.2 Must concentrat rectificat | hl | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
| TOTAL | | | | |
|
|____________________________________________|____|_______|_______|_____|______|
Data Semnatura si stampila declarantului
.............. ...................................
ANEXA 2
DECLARATIE DE RECOLTA A STRUGURILOR
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
R - Rosu/Roze
A - Alb
D - Alte destinatii* (q, hl)
______________________________________________________________________________
| Declarant: | | | Destinatia strugurilor
|
|CNP (CUI) .......| |
|__________________________________________|
|.................|Supr.|Cantitatea |Vinificare|Vinificati la|Vanduti unui | D
|
|Nume si prenume/ |vii |de struguri| proprie | alt agent | agent |
|
|Denumire ........|pe |recoltata | (q) | economic* | economic* |
|
|.................|rod. | (q) | |_____________|_____________|
|
|.................|(ha) | | |Struguri|Must|Struguri|Must|
|
|Adresa | | | | (q) |(hl)| (q) |(hl)|
|
|(Sediul) ........| |___________|__________|________|____|________|____|
|
|.................| | R | A | R | A | R | A | R|A| R | A | R|A|
|
|.................| | | | | | | | | | | | | |
|
|Tel./Fax ........| | | | | | | | | | | | | |
|
|Supr. plant. | | | | | | | | | | | | | |
|
|viticole ..... ha| | | | | | | | | | | | | |
|
|d. c. soiuri | | | | | | | | | | | | | |
|
|pentru struguri | | | | | | | | | | | | | |
|
|de masa ..... ha | | | | | | | | | | | | | |
|
|_________________|_____|_____|_____|_____|____|____|___|__|_|____|___|__|_|___|
|1. Plantatii | | | | | | | | | | | | | |
|
|pentru vin de | | | | | | | | | | | | | |
|
|masa | | | | | | | | | | | | | |
|
|_________________|_____|_____|_____|_____|____|____|___|__|_|____|___|__|_|___|
|2. Plantatii | | | | | | | | | | | | | |
|
|pentru vin de | | | | | | | | | | | | | |
|
|calitate | | | | | | | | | | | | | |
|
|superioara cu | | | | | | | | | | | | | |
|
|indicatie | | | | | | | | | | | | | |
|
|geografica | | | | | | | | | | | | | |
|
|_________________|_____|_____|_____|_____|____|____|___|__|_|____|___|__|_|___|
|3. Plantatii | | | | | | | | | | | | | |
|
|pentru vin cu | | | | | | | | | | | | | |
|
|denumire de | | | | | | | | | | | | | |
|
|origine | | | | | | | | | | | | | |
|
|controlata din | | | | | | | | | | | | | |
|
|care pe soiuri, | | | | | | | | | | | | | |
|
|sortiment: | | | | | | | | | | | | | |
|
|- | | | | | | | | | | | | | |
|
|- | | | | | | | | | | | | | |
|
|- | | | | | | | | | | | | | |
|
|_________________|_____|_____|_____|_____|____|____|___|__|_|____|___|__|_|___|
|4. Plantatii | | | | | | | | | | | | | |
|
|pentru alte | | | | | | | | | | | | | |
|
|vinuri | | | | | | | | | | | | | |
|
|_________________|_____|_____|_____|_____|____|____|___|__|_|____|___|__|_|___|
* Nominalizarea agentilor economici la care s-a vinificat si a agentilor
economici la care s-au vandut struguri si/sau must se prezinta in anexa 2a).
Data Semnatura si stampila declarantului
.......... ...................................
ANEXA 2a)
la declaratia de recolta
SITUATIA
agentilor economici care au vinificat sau vandut struguri si/sau musturi
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - Alb
R - Rosu/Roze
______________________________________________________________________________
| BENEFICIARI | Natura produselor |Obs.|
| |___________________________________________________________|
|
| | Struguri pentru: | Must pentru: |
|
| | (q) | (hl) |
|
| |_____________________________|_____________________________|
|
| |Vin de |Vin de |Vin de |Vin de |Vin de |Vin de |
|
| |masa |calitate |calitate |masa |calitate |calitate |
|
| | |cu |cu | |cu |cu |
|
| | |indicatie |denumire | |indicatie |denumire |
|
| | |geografica|de | |georgafica|de |
|
| | | |origine | | |origine |
|
| | | |controlata| | |controlata|
|
|_____________|_______|__________|__________|_______|__________|__________|____|
| | A | R | A | R | A | R | A | R | A | R | A | R |
|
|_____________|___|___|_____|____|_____|____|___|___|_____|____|_____|____|____|
|I. Agenti | | | | | | | | | | | | |
|
|economici la | | | | | | | | | | | | |
|
|care s-au | | | | | | | | | | | | |
|
|vinificat | | | | | | | | | | | | |
|
|struguri sau | | | | | | | | | | | | |
|
|must: | | | | | | | | | | | | |
|
|.............| | | | | | | | | | | | |
|
|.............| | | | | | | | | | | | |
|
|.............| | | | | | | | | | | | |
|
|_____________|___|___|_____|____|_____|____|___|___|_____|____|_____|____|____|
|II. Agenti | | | | | | | | | | | | |
|
|economici la | | | | | | | | | | | | |
|
|care s-au | | | | | | | | | | | | |
|
|vandut | | | | | | | | | | | | |
|
|struguri sau | | | | | | | | | | | | |
|
|must: | | | | | | | | | | | | |
|
|.............| | | | | | | | | | | | |
|
|.............| | | | | | | | | | | | |
|
|.............| | | | | | | | | | | | |
|
|_____________|___|___|_____|____|_____|____|___|___|_____|____|_____|____|____|
Data Semnatura si stampila declarantului
............ ...................................
ANEXA 3
DECLARATIA DE PRODUCTIE - Campania de vinificatie 200..
Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
A - Vin de masa
B - Must
C - Must concentrat
D - Must concentrat rectificat
E - Alte vinuri
F - Alb
G - Rosu/Roze
A. Datele declarantului: B. Datele cramei
CNP/CUI ..........................
Nume si prenume/denumire ......... Nume si prenume/denumire ..........
.................................. ...................................
Domiciliu ........................ Localitate ........................
Localitate ....................... Judet .............................
Tel./fax ......................... Tel./fax ..........................
Suprafata viticola detinuta ... ha Licenta serie ....... nr. .........
Nr. Autorizatie producere vin DOC*
...................................
______________________________________________________________________________
|Categoria|UM| Provenienta* | Productia obtinuta |
|de |
|___________________________|_____________________________________|
|produse | |Prod. |Achizitii|Achizitii| A |Vin de |Vin de |B |C |D |E
|
|utilizate| |proprie|persoane |persoane | |calitate |calitate | | | |
|
|ca | | |fizice |juridice | |cu |cu | | | |
|
|materie | | | | | |indicatie |denumire | | | |
|
|prima | | | | | |geografica|de origine| | | |
|
| | | | | | | (VS) |controlata| | | |
|
| | | | | | | | DOC* | | | | |
| | | | | | | | | | | |
|
| | | | | | hl| hl | hl
|hl|hl|hl|hl|
| | | | |
|___|__________|__________|__|__|__|__|
| | | | | |F|G| F | G | F | G | | | |
|
|_________|__|_______|_________|_________|_|_|_____|____|_____|____|__|__|__|__|
|STRUGURI |q | | | | | | | | | | | | |
|
|_________|__|_______|_________|_________|_|_|_____|____|_____|____|__|__|__|__|
|MUST |hl| x | | | | | | | | | | | |
|
|_________|__|_______|_________|_________|_|_|_____|____|_____|____|__|__|__|__|
|TOTAL |hl| x | x | x | | | | | | | | | |
|
|_________|__|_______|_________|_________|_|_|_____|____|_____|____|__|__|__|__|
* Se completeaza de catre agentii economici care produc vinuri cu denumire
de origine controlata (DOC).
* Pentru cantitatile de vinuri DOC obtinute se va intocmi anexa 3a) la
prezenta declaratie de productie.
Data Semnatura si stampila declarantului
........... ...................................
ANEXA 3a)
la declaratia de productie
SITUATIA
provenientei strugurilor si/sau must pentru obtinerea vinurilor de calitate cu
denumire de origine controlata DOC
______________________________________________________________________________
|Categoria | UM |Cantitate|Provenienta*|Randament| Vin de calitate
|Observatii|
|de produs | | | | % | cu denumire de |
|
|utilizat | | | | |origine controlata|
|
|ca materie| | | | |__________________|
|
|prima | | | | | Alb | Roze |Rosu |
|
| | | | | | hl | hl | hl |
|
|__________|____|_________|____________|_________|_____|______|_____|__________|
|Struguri | q | | | | | | | |
|total | | | | | | | |
|
|d. c. pe | | | | | | | |
|
|soiuri | | | | | | | |
|
| - | | | | | | | |
|
| - | | | | | | | |
|
| - | | | | | | | |
|
|__________|____|_________|____________|_________|_____|______|_____|__________|
|Must total| hl | | | | | | |
|
|d. c. pe | | | | | | | |
|
|soiuri | | | | | | | |
|
| - | | | | | | | |
|
| - | | | | | | | |
|
| - | | | | | | | |
|
|__________|____|_________|____________|_________|_____|______|_____|__________|
* Se va completa: productie proprie sau numele si adresa persoanelor fizice
sau juridice de unde au fost achizitionati struguri sau musturi.
Data Semnatura si stampila declarantului
.......... ...................................