Văzând Referatul Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole nr. 1.892 din 19 august 2016,în temeiul prevederilor: – art. 17 alin. (6) şi ale art. 55 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015;
– art. 56 din Hotărârea Guvernului nr. 512/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015;
– Hotărârii Guvernului 1.408/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, cu modificările ulterioare;
– Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;
– Regulamentului (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate animală şi de bunăstare a animalelor, cu modificările şi completările ulterioare;
– Regulamentului (CE) nr. 436/2009 al Comisiei din 26 mai 2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce priveşte registrul viticol, declaraţiile obligatorii şi colectarea de informaţii pentru monitorizarea pieţei, documentele de însoţire a transporturilor de produse şi registrele care trebuie păstrate în sectorul vitivinicol, cu modificările şi completările ulterioare;
– Regulamentului (CE) nr. 607/2009 al Comisiei din 14 iulie 2009 de stabilire a unor norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce priveşte denumirile de origine protejate şi indicaţiile geografice protejate, menţiunile tradiţionale, etichetarea şi prezentarea anumitor produse vitivinicole, cu modificările şi completările ulterioare;
– art. 10 alin. (5) şi (6) din Hotărârea Guvernului nr. 1.185/2014 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin. Articolul 1Se aprobă Procedurile de control şi verificare în vederea certificării vinurilor varietale, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. Articolul 2Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat ANEXĂPROCEDURI de control şi verificare în vederea certificării vinurilor varietale Capitolul IDispoziţii generale Articolul 1Prezentul ordin reglementează cadrul general prin care se instituie procedurile de control şi verificare în vederea certificării vinurilor varietale. Articolul 2(1) Autoritatea competentă care verifică şi certifică vinul varietal în raport cu legislaţia de referinţă este Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V.(2) Structura cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol din cadrul O.N.V.P.V. verifică respectarea prevederilor prezentului ordin. Articolul 3(1) Vinul varietal este vinul fără denumire de origine controlată, fără indicaţie geografică, care poartă numele unui soi dintre cele prevăzute la alin. (2) şi care defineşte un produs care respectă următoarele cerinţe:a)provine din struguri recoltaţi din plantaţii de viţă-de-vie înscrise în Registrul plantaţiilor viticole (denumit în continuare R.P.V.), cu denumirea soiului admis pentru a produce vin varietal; b)strugurii din care este obţinut vinul varietal trebuie să provină în proporţie de cel puţin 85% exclusiv din unul dintre soiurile prevăzute la alin. (2); c)este produs în România, din struguri recoltaţi în arealele viticole, delimitate conform legislaţiei în vigoare. (2) Vinul varietal este produs din struguri proveniţi din următoarele soiuri de viţă-de-vie: Aligoté, Burgund mare, Băbească neagră, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Fetească regală, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot gris, Pinot noir, Riesling italian, Sauvignon blanc, Syrah.(3) Lista soiurilor menţionată la alin. (2) se completează şi se actualizează anual şi se notifică la Comisia Europeană de O.N.V.P.V. Articolul 4Dreptul de a folosi în etichetare numele soiului de viţă-de-vie se acordă în conformitate cu legislaţia în vigoare, prin autorizaţia de producător de struguri destinaţi producerii de vin varietal, autorizaţia de producător de vin varietal sau certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinului varietal, emise de către O.N.V.P.V., după caz. Articolul 5Caracteristicile fizico-chimice şi organoleptice ale vinurilor varietale trebuie să fie conforme cu legislaţia în vigoare. Capitolul IIAutorizarea plantaţiilor producătoare de struguri pentru obţinerea de vinuri varietale şi a unităţilor de vinificaţie Articolul 6O.N.V.P.V. autorizează plantaţiile producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri varietale şi unităţile de vinificaţie. Articolul 7Metodologia de autorizare a plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri varietale, precum şi a unităţilor de vinificaţie se face în baza procedurilor elaborate de către O.N.V.P.V., în conformitate cu legislaţia în vigoare. Capitolul IIIControlul, verificarea şi certificarea vinurilor varietale Articolul 8Controlul vinului varietal în vederea certificării se efectuează în strictă conformitate cu procedura de control a O.N.V.P.V. prin: a)control periodic, efectuat de către comisiile de evaluare a vinurilor în vederea certificării pentru comercializare, conform procedurilor specifice elaborate de către O.N.V.P.V., cu respectarea legislaţiei în vigoare; b)control sistematic, prin evidenţa declaraţiilor de stocuri, de recoltă şi de producţie, centralizarea mişcărilor de produse vitivinicole destinate producerii vinurilor varietale şi certificarea atestării dreptului de comercializare a vinurilor varietale. Articolul 9În conformitate cu legislaţia în vigoare, controlul vinurilor varietale constă în: a)verificarea trasabilităţii vinurilor varietale; b)verificarea parametrilor fizico-chimici şi organoleptici ai vinurilor varietale. Articolul 10(1) Evaluarea vinurilor se face pe loturi, în faza anterioară îmbutelierii în vederea comercializării sau chiar şi după îmbuteliere, dar obligatoriu înainte de faza de etichetare. (2) Acordarea certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor varietale se face conform procedurii specifice de certificare, emisă de către O.N.V.P.V.(3) Pentru orice vin varietal care a suferit modificări calitative în sens negativ, nu se încadrează în parametrii fizico-chimici şi caracteristicile organoleptice corespunzătoare sau a fost supus unor tratamente şi practici oenologice neautorizate, O.N.V.P.V. poate dispune suspendarea sau anularea certificatului de atestare a dreptului de comercializare ca vin varietal şi sesizează inspectorii cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol pentru aplicarea prevederilor legale în vigoare.(4) Dacă vinul varietal evaluat de către comisii nu corespunde cerinţelor pentru a fi comercializat ca vin cu denumire de soi, acesta este scos din evidenţele O.N.V.P.V. privind vinurile varietale, iar producătorul este notificat de către O.N.V.P.V. în maximum 5 zile.(5) Comercializarea vinului menţionat la alin. (4) se face prin încadrarea în categoria „vin" (alb, rosé, roşu). Articolul 11(1) Comercializarea vinurilor varietale trebuie să respecte legislaţia în vigoare. (2) Procesatorii şi/sau îmbuteliatorii de vin varietal au obligaţia de a asigura trasabilitatea acestuia, prin intermediul documentelor şi registrelor de evidenţă întocmite de către aceştia. (3) La etichetarea vinurilor varietale îmbuteliatorul se obligă să garanteze veridicitatea tuturor informaţiilor care prezintă consumatorului identitatea vinului respectiv.(4) Pentru a evita inducerea în eroare a consumatorului în sensul precizat de legislaţia în vigoare este interzisă în etichetarea vinurilor varietale orice trimitere la o parte sau un întreg din numele unei denumiri de origine controlată sau unei indicaţii geografice. Articolul 12(1) Taxele de autorizare şi certificare a vinurilor varietale sunt:a)taxa de autorizare a plantaţiilor furnizoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri varietale este 20 lei/hectar/an; b)taxa de certificare a vinurilor varietale este de 12 lei/hectolitru. (2) Taxa prevăzută la alin. (1) lit. a) se achită la data autorizării plantaţiilor furnizoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri varietale.(3) Taxa prevăzută la alin. (1) lit. b) se achită la data acordării certificatului de comercializare a vinurilor varietale. (4) Taxele se vor plăti în contul IBAN nr. RO07TREZ70220G335000XXXX, C.I.F. 26318890, Trezoreria Sectorului 2, beneficiar Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, adresa: Şos. Iancului nr. 49, sectorul 2, municipiul Bucureşti, cod poştal 021719.(5) Taxele prevăzute la alin. (1) constituie venituri proprii ale O.N.V.P.V. în conformitate cu prevederile art. 55 alin. (1) lit. a) din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 164/2015. Capitolul IVDispoziţii tranzitorii şi finale Articolul 13La solicitarea deţinătorilor de plantaţii pentru producerea de struguri cu denumire de origine controlată/indicaţie geografică cărora le-au fost emise autorizaţii, strugurii din recolta anului 2016 pot fi utilizaţi/comercializaţi în vederea obţinerii vinului varietal, cu notificarea O.N.V.P.V. Articolul 14În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, O.N.V.P.V. va elabora metodologia şi procedura de atestare, control şi verificare în vederea certificării vinurilor varietale, care se aprobă prin decizie a directorului general al O.N.V.P.V.