ORDIN Nr. 909
din 10 iunie 2010
pentru modificarea si
completarea anexei VIII la Normele privind aditivii alimentari destinati
utilizarii în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul
ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor nr. 438/295/2002
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 590 din 19 august 2010
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei sănătate
publică şi control în sănătate publică nr. 4.618/10.06.2010 din cadrul
Ministerului Sănătăţii,
în temeiul art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a
Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi
comercializării alimentelor, republicată, precum şi al art. 7 alin. (4) din
Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 7
alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 25/2010*) privind organizarea şi
funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi al art. 4 alin.
(3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările ulterioare,
ministrul sănătăţii, ministrul agriculturii şi
dezvoltării rurale şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor emit următorul ordin:
Art. I. -Anexa VIII
„Lista cu produsele alimentare la care se pot adăuga îndulcitori" la
Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele
alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi
familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi
722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se
modifică şi se completează după cum urmează:
1. La coloana 4, titlul „Nivel maxim de doză
admisibilă" se modifică şi se înlocuieşte cu: „Doza maximă utilizabilă”.
2. La punctul „E 954 Zaharină şi sărurile sale de
Na, K şi Ca", categoria „Alte produse", pentru produsul alimentar
prevăzut la lit. n) „Muştar", doza maximă utilizabilă este 320 mg/kg.
3. După punctul „E 959 Neohesperidina DC" se
introduce un nou punct, punctul „E 961 Neotam", având cuprinsul prevăzut
în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul
ordin transpune prevederile Directivei 2009/163/UE a Comisiei din 22 decembrie
2009 de modificare a Directivei 94/35/CE a Parlamentului European şi a
Consiliului privind îndulcitorii care trebuie utilizaţi în produsele alimentare
în ceea ce priveşte produsul „Neotame", publicată în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene L 344 din 23 decembrie 2009, şi modifică anexa VIII la norme
„Lista cu produsele alimentare la care se pot adăuga îndulcitori", conform
Directivei 94/35/CEE, în care doza maximă utilizabilă la punctul „E 954
zaharină şi sărurile sale de Na, K şi Ca" pentru produsul alimentar
„Muştar" este de 320 mg/kg.
Art. III. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul sănătăţii,
Cseke Attila
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Adrian Rădulescu,
secretar de stat
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Corneliu Ceică
*) Hotărârea Guvernului nr. 25/2010 este abrogată prin
Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri
aflate în subordinea acestuia, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 548 din 4 august 2010.
ANEXA
Nr. CE
|
Denumire
|
Produse alimentare
|
Doză maximă utilizabilă
|
E961
|
Neotam
|
Băuturi nealcoolice
|
|
Băuturi aromate pe bază de apă, cu valoare energetică redusă sau
fără adaos de zahăr
|
20 mg/l
|
Băuturi din lapte şi băuturi pe bază de derivate de lapte sau pe
bază de suc de fructe, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr
|
20 mg/l
|
Deserturi şi produse similare
|
|
Deserturi aromate pe bază de apă, cu valoare energetică redusă
sau fără adaos de zahăr
|
32 mg/kg
|
Preparate din lapte şi preparate pe bază de derivate de lapte, cu
valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr
|
32 mg/kg
|
Deserturi pe bază de fructe şi legume, cu valoare energetică
redusă sau fără adaos de zahăr
|
32 mg/kg
|
Deserturi pe bază de ouă, cu valoare energetică redusă sau fără
adaos de zahăr
|
32 mg/kg
|
Deserturi pe bază de cereale, cu valoare energetică redusă sau
fără adaos de zahăr
|
32 mg/kg
|
Deserturi pe bază de grăsimi, cu valoare energetică redusă sau
fără adaos de zahăr
|
32 mg/kg
|
Snacks: produse gata de consum pe bază de amidon, uscate şi
picante sau nuci şi alune glazurate, preambalate şi având diferite arome
|
18 mg/kg
|
Produse de cofetărie
|
|
Produse de cofetărie fără adaos de zahăr
|
32 mg/kg
|
Produse de cofetărie pe bază de cacao sau pe bază de fructe
uscate, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr
|
65 mg/kg
|
Produse de cofetărie pe bază de amidon, cu valoare energetică
redusă sau fără adaos de zahăr
|
65 mg/kg
|
Cornete şi vafe, pentru îngheţată, fără adaos de zahăr
|
60 mg/kg
|
Essoblaten
|
60 mg/kg
|
Produse tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe deshidratate
sau grăsime, cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr
|
32 mg/kg
|
Cereale pentru micul dejun cu conţinut în fibre de peste 15% şi
conţinând cel puţin 20% tărâţe, cu valoare energetică redusă sau fără adaos
de zahăr
|
32 mg/kg
|
Dropsuri pentru împrospătarea respiraţiei, fără adaos de zahăr
|
200 mg/kg
|
Pastile pentru gât puternic aromatizate, fără adaos de zahăr
|
65 mg/kg
|
Gumă de mestecat fără adaos de zahăr
|
250 mg/kg
|
Produse de cofetărie sub formă de tablete cu valoare energetică
redusă
|
15 mg/kg
|
Alte produse
|
|
Cidru de mere şi cidru de pere
|
20 mg/l
|
Băuturi alcătuite din amestecul unei băuturi nealcoolice cu bere,
cidru de mere, cidru de pere, băuturi spirtoase sau vin
|
20 mg/l
|
Băuturi spirtoase cu conţinut în alcool mai mic de 15% volum
|
20 mg/l
|
Bere fără alcool sau cu un conţinut de alcool care nu depăşeşte
1,2% volum
|
20 mg/l
|
Biere de table/Tafelbier/Table beer (conţinut de must original
mai mic de 6%), cu excepţia varietăţii „Obergăriges Einfa chbier"
|
20 mg/l
|
Beri cu aciditate minimă de 30 de miliechivalenţi exprimaţi în
NaOH
|
20 mg/l
|
Beri brune de tipul „oud bruin"
|
20 mg/l
|
Bere cu valoare energetică redusă
|
1 mg/l
|
Ingheţate cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr
|
26 mg/kg
|
Fructe conservate în cutii sau borcane, cu valoare energetică
redusă sau fără adaos de zahăr
|
32 mg/kg
|
Nr. CE
|
Denumire
|
Produse alimentare
|
Doză maximă utilizabilă
|
|
|
Gemuri, jeleuri şi marmelade cu valoare energetică redusă
|
32 mg/kg
|
Preparate din fructe şi legume cu valoare energetică redusă
|
32 mg/kg
|
Conserve dulci-acrişoare din fructe şi legume
|
10 mg/kg
|
Feinkostsalat
|
12 mg/kg
|
Conserve şi semiconserve dulci-acrişoare din peşte şi marinate
din peşte, crustacee şi moluşte
|
10 mg/kg
|
Supe cu valoare energetică redusă
|
5 mg/l
|
Sosuri
|
12 mg/kg
|
Muştar
|
12 mg/kg
|
Produse fine de panificaţie pentru destinaţie nutriţională
specială
|
55 mg/kg
|
Produse alimentare utilizate în regimuri hipocalorice pentru
scăderea în greutate, definite conform legislaţiei în vigoare
|
26 mg/kg
|
Produse alimentare dietetice pentru scopuri medicale speciale
definite conform legislaţiei în vigoare
|
32 mg/kg
|
Suplimente alimentare definite conform legislaţiei în vigoare,
furnizate sub formă lichidă
|
20 mg/kg
|
Suplimente alimentare definite conform legislaţiei în vigoare,
furnizate sub formă solidă
|
60 mg/kg
|
Suplimente alimentare definite conform legislaţiei în vigoare, pe
bază de vitamine şi/sau elemente minerale, furnizate sub formă de sirop sau
masticabile
|
185 mg/kg
|
Indulcitori de masă
|
„quantum satis"
|