Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 94 din 19 ianuarie 2009

privind aprobarea Regulamentului pentru descrierea, compunerea si modul de purtare a uniformelor si echipamentului specific pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei nationale a penitenciarelor, precum si a regulilor de acordare a drepturilor de echipament

ACT EMIS DE: MINISTERUL JUSTITIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 46 din 27 ianuarie 2009



Având în vedere reglementările Ordonanţei Guvernului nr. 51/1994 privind drepturile de echipament şi materiale de resortul echipamentului, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 143/1994, cu modificările ulterioare,

în conformitate cu prevederile Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor,

în baza art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.997/2004 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific şi însemnelor distinctive pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi a art. 6 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Regulamentul pentru descrierea, compunerea şi modul de purtare a uniformelor şi echipamentului specific pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei naţionale a penitenciarelor, precum şi regulile de acordare a drepturilor de echipament, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate vor duce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I

p. Ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti,

Gabriel Tănăsescu,

secretar de stat

ANEXĂ

REGULAMENT

pentru descrierea, compunerea şi modul de purtare a uniformelor şi echipamentului specific pentru funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei naţionale a penitenciarelor, precum şi regulile de acordare a drepturilor de echipament

Dispoziţii generale

Art. 1. - Prezentul regulament descrie articolele de echipament1 din compunerea normelor funcţionarilor publici cu statut special, reglementează modul de purtare a uniformelor2 şi prevede regulile de acordare a drepturilor de echipament3.

Art. 2. - (1) Prezentul regulament nu descrie echipamentul special, de protecţie şi de lucru.

(2) Modelul şi culoarea articolelor din compunerea acestui tip de echipament se aprobă de către directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Art. 3. - Modificarea structurii normelor de echipare4, prin introducerea unor articole de echipament, schimbarea culorii, a modelului, precum şi a modului de purtare, se face cu aprobarea ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, la propunerea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Art. 4. - (1) Portul altor articole de îmbrăcăminte în combinaţie cu cele de uniformă este interzis.

(2) Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor aprobă prototipurile5 pentru articolele de echipament prevăzute de norme.

1  Prin articole de echipament se înţelege totalitatea obiectelor de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii cu care este dotat un funcţionar public cu statut special.

2 Prin uniformă se înţelege îmbrăcămintea reglementară care prezintă aceeaşi formă după croială, model, ţesătură şi culoare, obligatorie pentru anumite categorii de profesii.

3 Prin drepturi de echipament se înţelege privilegiul obţinut, conform legii, dea beneficia în mod gratuit de articolele de echipament prevăzute de normele de echipare destinate funcţionarilor publici cu statut special.

4  Prin normă de echipare se înţelege regula care stabileşte cantitatea maximă de articole de echipament necesară pentru obţinerea unei echipări complete şi regulamentare a funcţionarilor publici cu statut special.

5  Prin prototip se înţelege primul exemplar de probă dintr-un lot de produse ce urmează a fi fabricate în serie.

Art. 5. - Se interzice folosirea articolelor de echipament special, de protecţie şi de lucru de către alte persoane decât cele care au acest drept şi în afara locurilor ori activităţilor pentru care se acordă.

Art. 6. - (1) In înţelesul prezentului regulament, echipament special, de protecţie şi de lucru reprezintă articolele cu care sunt dotate anumite categorii de personal în procesul de desfăşurare a activităţilor specifice, pentru a fi protejate împotriva factorilor de risc.

(2) Echipamentul individual, special, de protecţie şi de lucru se acordă obligatoriu categoriilor de persoane care desfăşoară activităţi potrivit anexei nr. 3.

(3) Echipamentul special, de protecţie şi de lucru se foloseşte numai de persoanele care au acest drept, în locurile şi pentru activităţile reglementate.

(4) In cazul degradării echipamentului individual de protecţie, respectiv al pierderii calităţilor de protecţie împotriva factorilor de risc, se acordă un nou echipament.

(5)   Degradarea ori pierderea echipamentului individual special, de protecţie şi de lucru înaintea expirării termenului de utilizare6 prevăzut de norme, din vina utilizatorului, precum şi acordarea acestui tip de echipament altor categorii de persoane decât cele care au dreptul atrag răspunderea vinovaţilor pentru prejudiciul cauzat, în condiţiile legii.

Art. 7. - (1) Din articolele de echipament prevăzute de normele nr. 1-4 din anexa nr. 2 se realizează ţinutele7 pentru echiparea de vară şi de iarnă:

- ţinuta de vară (perioada de sezon cald), de la 1 mai până la 31 octombrie;

- ţinuta de iarnă (perioada de sezon rece), de la 1 noiembrie până la 30 aprilie.

(2) Portul combinat al articolelor din uniforma de vară cu cele din uniforma de iarnă este interzis.

(3)  Echipamentul prevăzut de norme pentru sezonul cald poate fi achiziţionat cu un an înainte, în proporţie de până la 50% din necesar.

Art. 8. - (1) Contextura, culoarea, tuşeul şi fineţea materialelor din care se confecţionează articolele de echipament sunt cele descrise în anexa nr. 1.

(2) Abaterile de la parametrii tehnici stabiliţi se acceptă numai în limitele prevăzute de tehnologia de fabricaţie.

(3)  Orice modificare privind contextura, culoarea, tuşeul, fineţea materialelor sau parametrii tehnici ai confecţiei se aprobă de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Art. 9. - Descrierea, compunerea şi modul de purtare a uniformelor funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sunt prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 10. - Normele pentru asigurarea cu articole de echipament din compunerea uniformelor şi accesoriile acestora sunt prevăzute în anexa nr. 2.

Art. 11. - Normele pentru asigurarea cu echipament de intervenţie, echipament special, de protecţie şi de lucru sunt prevăzute în anexa nr. 3.

Art. 12. - Regulile pentru aplicarea normelor de echipare a funcţionarilor publici cu statut special sunt prevăzute în anexa nr. 4.

Art. 13. - Documentele justificative privind evidenţa drepturilor anuale de echipament pentru funcţionarii publici cu statut special din Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate sunt prevăzute în anexa nr. 5.

Art. 14. - Normele de echipare specifice uneia dintre instituţiile publice ce fac parte din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pot fi aplicate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor dacă au intervenit situaţii similare, care nu sunt prevăzute în anexele la prezentul regulament. Aplicarea acestor norme se face prin dispoziţie scrisă a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Art. 15. -Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul regulament.

6 Prin termen de utilizare se înţelege intervalul de timp în limita căruia se poate întrebuinţa un bun dat spre folosinţă.

7 Prin ţinută se înţelege ansamblul de articole de echipament care constituie un mod specific de îmbrăcăminte pentru funcţionarii publici cu statut special.

ANEXA Nr. 1 la regulament

DESCRIEREA, COMPUNEREA  ŞI MODUL DE PURTARE

a uniformelor funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

CAPITOLUL I

Descrierea uniformelor şi accesoriilor pentru funcţionarii publici cu statut special1

SECŢIUNEA 1

Coifura

ARTICOLUL 1

Şapca

Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin pentru uniforma de oraş şi de culoare albastru-marin pentru uniforma de ceremonie.

Se compune din calotă, bandă şi cozoroc.

Calota este de formă ovală şi este întinsă cu sârmă de oţel pentru a-şi menţine forma, uşor ridicată în partea din faţă.

Pe bandă se aplică o ţesătură sau o panglică din mătase, ţesută cu desen reprezentând frunze de stejar, de culoare bleumarin.

Cozorocul este de culoare neagră, de formă ovală şi se îngustează spre capete. Se fixează pe bandă prin coasere, la un unghi de 45 grade.

Deasupra benzii se montează un şnur parmac dublu, de culoare galbenă.

Şapca are aplicată pe bandă, în faţă, la centru, emblema pentru coifură.

Şapca pentru ceremonie are panglica textilă ţesută cu desen reprezentând frunze de stejar, de culoare albastru-marin. Calota are vipuşcă din paspoal galben.

Şapca pentru chestorul de penitenciare are aplicate pe cozoroc 3 rânduri de frunze de stejar, brodate cu fir metalic de culoare galbenă.

1 Prin descrierea uniformelor şi accesoriilor pentru funcţionarii publici cu statut special se înţelege modalitatea de expunere succintă a acestora.

Şapca pentru comisarul şef de penitenciare, comisarul de penitenciare şi subcomisarul de penitenciare are aplicate pe cozoroc două rânduri de frunze de stejar, brodate cu fir metalic de culoare galbenă.

Şapca pentru subinspectorul de penitenciare, inspectorul de penitenciare şi inspectorul principal de penitenciare are aplicate pe cozoroc un rând de frunze de stejar, brodate cu fir metalic de culoare galbenă.

Şapca pentru agenţii de penitenciare are cozorocul simplu.

ARTICOLUL 2

Boneta

Se confecţionează din stofă tergal sau camgarn de culoare bleumarin.

Se compune din calotă - partea superioară - şi părţile laterale.

Părţile laterale au forma puţin ovală şi se petrec în partea din faţă dreapta.

ARTICOLUL 3

Pălăria pentru cadrele femei

Se confecţionează din fetru de culoare bleumarin pentru uniforma de oraş şi de culoare albastru-marin pentru uniforma de ceremonie.

Deasupra borului se montează o panglică din mătase, de culoare bleumarin, cu broderie cu frunze de stejar. In faţă, pe bandă, se montează emblema pentru coifură.

Pălăria pentru ceremonie are panglica de culoare albastru-marin, brodată cu frunze de stejar.

ARTICOLUL 4

Căciula

Se confecţionează din postav bleumarin. Se compune din calotă, clapa din faţă şi clapele laterale.

Calota este din postav bleumarin şi are formă ovală.

Clapele sunt dublate pe partea exterioară cu blană astrahan (caracul), de culoare bleumarin pentru chestor şi comisar-şef şi din blană naturală nutriet, de aceeaşi culoare, pentru ceilalţi ofiţeri şi agenţi.

In faţă, pe mijloc, se aplică emblema pentru coifură.

Clapele laterale înconjoară calota şi se pot coborî peste urechi.

Căciula pentru femei are formă ovală, cu bordură lată aplicată, şi se confecţionează din aceleaşi materiale şi de aceeaşi culoare ca şi pentru bărbaţi.

SECŢIUNEA a 2-a

Imbrăcăminte şi lenjerie

ARTICOLUL 5

Sacoul

a) Sacoul la două rânduri de nasturi pentru ceremonie - bărbaţi

Se confecţionează din stofă de culoare albastru-marin. Are revere clasice şi se încheie la două rânduri de nasturi din metal cu diametrul de 2 cm, alţi 2 nasturi fiind montaţi mai sus, puţin lateral.

Pieptul stâng este petrecut peste pieptul drept. Ambii piepţi, sub talie, sunt prevăzuţi cu câte un buzunar ascuns, cu clapă dreaptă, iar pe pieptul stâng, în partea de sus, se află un buzunar ascuns, cu sublaist.

Spatele este confecţionat din două bucăţi, având cusătură pe mijloc.

Mâneca este dreaptă, fără manşetă şi nasturi la terminaţie.

Pe umeri sunt prevăzuţi epoleţi din acelaşi material şi de aceeaşi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond, pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

Pe mânecile sacoului sunt aplicate însemnele de grad profesional.

Culoarea nasturilor şi a accesoriilor este galbenă.

b) Sacoul la două rânduri de nasturi pentru ceremonie - femei Sacoul de ceremonie pentru femei are aceeaşi croială cu cel descris pentru bărbaţi, cu deosebirea că se încheie pe partea stângă şi are pense pentru bust. Pensele de bust de pe ambii piepţi pornesc din cusătura umărului, ajungând până la clapa buzunarelor laterale.

c)  Sacoul pentru uniforma de oraş - ofiţeri şi agenţi bărbaţi Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin.

Are revere clasice şi se încheie la un singur rând, cu 3 nasturi din metal cu diametrul de 2 cm. Croiala este dreaptă. Ambii piepţi, sub talie, sunt prevăzuţi cu câte un buzunar ascuns, cu clapă dreaptă, iar pe pieptul stâng, în partea de sus, se află un buzunar ascuns, cu sublaist.

Spatele este confecţionat din două bucăţi, având cusătură pe mijloc.

Mâneca este dreaptă, fără manşetă şi nasturi la terminaţie.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Pe umeri sunt prevăzuţi epoleţi din acelaşi material şi de aceeaşi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond, pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

Culoarea nasturilor şi a accesoriilor este galbenă.

d) Sacoul pentru uniforma de oraş - ofiţeri şi agenţi femei Sacoul pentru femei are aceeaşi croială cu cel descris pentru

bărbaţi, cu deosebirea că se încheie pe partea stângă şi are pense pentru bust. Pensele de bust de pe ambii piepţi pornesc din cusătura umărului, ajungând până la clapa buzunarelor laterale.

ARTICOLUL 6

Completul modular (scurtă şi bluzon) pentru uniforma de serviciu

Se compune din scurtă exterioară şi bluzon interior.

Scurta se confecţionează din ţesătură stratificată din fire suprarezistente, impermeabilă, se încheie cu fermoar cu sistem dublu de acţiune, ascuns, având pe faţă foran cu butoni metalici. Pe interior este prevăzută cu un fermoar prin care se poate ataşa şi bluzonul interior.

Materialul este de culoare bleumarin. Spatele este drept, confecţionat cu platcă.

Pe piepţi şi la partea inferioară a scurtei sunt prevăzute 4 buzunare aplicate, cu burduf, având clape drepte ce se închid cu butoni metalici.

La îmbinarea spatelui şi piepţilor cu plătea se introduce o vipuşcă de culoare galbenă.

In talie este prevăzută cu un şnur ascuns de ajustare şi cu două bride laterale longitudinale, exterioare, care se închid cu nasturi în partea superioară, pentru fixarea centurii.

Mâneca este dreaptă, fără manşetă, iar în partea de jos este prevăzută cu o bentiţă reglabilă.

Pe umeri sunt prevăzuţi epoleţi din acelaşi material şi de aceeaşi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond,  pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Gulerul este drept şi pe el se aplică, cu butoni metalici sau nasturi, gluga detaşabilă.

La terminaţie, în cusăturile laterale, scurta este prevăzută cu o deschizătură de acces la materialele din dotare, purtate la centură, care se încheie cu bandă velcro.

Pentru femei, scurta se confecţionează în aceeaşi croială şi de aceeaşi culoare ca pentru bărbaţi, cu deosebirea că se încheie partea dreaptă peste partea stângă.

Bluzonul se confecţionează din ţesătură stratificată din fire suprarezistente, de culoare bleumarin. La partea superioară a spatelui şi piepţilor are prevăzută platcă.

La îmbinarea spatelui şi piepţilor cu plătea se introduce o vipuşcă de culoare galbenă.

Bluzonul se încheie cu fermoar. Cu acelaşi fermoar bluzonul se poate ataşa la fermoarul de la scurta exterioară.

Gulerul este drept.

In faţă, bluzonul este prevăzut pe ambele părţi cu platcă de aceeaşi culoare, fixată pe umeri.

Pe partea superioară a piepţilor, sub linia de unire cu plătea, sunt prevăzute două buzunare cu refilet, care se închid cu fermoar. La partea inferioară, lateral, sunt aplicate două buzunare, dispuse la un unghi de 45 de grade, care se închid cu bandă velcro.

Mâneca este confecţionată dintr-o singură bucată, având manşetă care se închide cu buton metalic.

Pe umeri sunt prevăzuţi epoleţi din acelaşi material şi de aceeaşi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond, pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

La terminaţie, bluzonul este prevăzut cu un cordon din material fond.

Pentru femei, bluzonul se confecţionează în aceeaşi croială şi de aceeaşi culoare ca pentru bărbaţi, cu deosebirea că se încheie partea dreaptă peste partea stângă.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

ARTICOLUL 7

Bluzonul pentru uniforma de oraş pentru corpul ofiţerilor şi agenţilor

Se confecţionează din ţesătură stratificată din fire suprarezistente. La partea superioară a spatelui şi piepţilor are prevăzută platcă.

La îmbinarea spatelui şi piepţilor cu plătea se introduce o vipuşcă de culoare galbenă.

Materialul este de culoare bleumarin.

Bluzonul se încheie cu fermoar, ascuns în sublaist.

Gulerul este drept.

In faţă, bluzonul este prevăzut pe ambele părţi cu platcă de aceeaşi culoare, fixată pe umeri.

Pe partea superioară a piepţilor, sub linia de unire cu plătea, sunt prevăzute două buzunare cu refilet, care se închid cu fermoar.

La partea inferioară, lateral, sunt aplicate două buzunare dispuse la un unghi de 45 de grade, care se închid cu bandă velcro.

Mâneca este confecţionată dintr-o singură bucată, având manşetă care se închide cu buton metalic.

Pe umeri sunt prevăzuţi epoleţi din acelaşi material şi de aceeaşi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond, pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

La terminaţie, bluzonul este prevăzut cu un cordon din material fond.

Pentru femei, bluzonul se confecţionează în aceeaşi croială şi de aceeaşi culoare ca pentru bărbaţi, cu deosebirea că se încheie partea dreaptă peste partea stângă.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

ARTICOLUL 8

Scurta din stofă pentru uniforma de ceremonie

Se confecţionează din ţesătură tip bumbac, de culoare albastru-marin, având mesadă detaşabilă.

Scurta se încheie cu fermoar ascuns, pe faţă având foran cu butoni metalici.

Spatele este drept, confecţionat cu platcă. In talie este prevăzută cu un şnur ascuns de ajustare.

Scurta este prevăzută cu două buzunare aplicate în partea superioară şi două în cea inferioară. Buzunarele au burduf şi clape drepte ce se închid cu butoni metalici. Sub buzunarele din partea inferioară sunt două buzunare ascunse cu tăietură laterală, fără clape.

Mâneca este dreaptă, fără manşetă, iar în partea de jos este prevăzută cu bridă, care se fixează cu un buton metalic.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Gulerul este drept şi pe el se aplică un guler din blană naturală de culoare albastru-marin.

Pe umeri sunt prevăzuţi epoleţi din acelaşi material şi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond, pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

Scurta se poate purta şi fără mesadă şi guler.

Scurta pentru femei se confecţionează în aceeaşi croială şi de aceeaşi culoare ca pentru bărbaţi cu deosebirea că se încheie partea dreaptă peste partea stângă.

Pe mânecile scurtei sunt aplicate însemnele de grad profesional.

ARTICOLUL 9

Scurta cu mesadă şi guler detaşabil pentru uniforma de oraş pentru corpul ofiţerilor şi agenţilor

Se confecţionează din ţesătură tip bumbac, de culoare bleumarin, având mesadă detaşabilă.

Scurta se încheie cu fermoar ascuns, pe faţă având foran cu butoni metalici.

Spatele este drept, confecţionat cu platcă. In talie este prevăzută cu un şnur ascuns de ajustare.

Scurta este prevăzută cu două buzunare aplicate în partea superioară şi două la cea inferioară. Buzunarele au burduf şi clape drepte ce se închid cu butoni metalici. Sub buzunarele din partea inferioară sunt două buzunare ascunse cu tăietură laterală, fără clape.

Mâneca este dreaptă, fără manşetă, iar în partea de jos este prevăzută cu bridă, care se fixează cu un buton metalic.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Gulerul este drept şi pe el se aplică un guler din blană naturală de culoare bleumarin.

Pe umeri sunt prevăzuţi epoleţi din acelaşi material şi de aceeaşi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond,  pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

Scurta se poate purta şi fără mesadă şi guler.

Scurta pentru femei se confecţionează în aceeaşi croială şi de aceeaşi culoare ca pentru bărbaţi, cu deosebirea că se încheie partea dreaptă peste partea stângă.

ARTICOLUL 10

Impermeabilul de ploaie pentru uniforma de oraş a ofiţerilor şi agenţilor

Impermeabilul pentru ploaie - bărbaţi se confecţionează din ţesătură stratificată din fire suprarezistente, de culoare bleumarin.

Are croială clasică, închis la gât, cu guler înalt, cu posibilitatea de a se închide, şi este prevăzut cu glugă fixă, care se pliază în guler.

Se încheie în faţă cu un rând de nasturi ascunşi şi este prevăzut în talie cu un cordon din material fond, cu cataramă.

In partea superioară a spatelui este prevăzut cu platcă.

Mâneca este dreaptă, fără manşetă, iar în partea de jos, la 5 cm de la terminaţie, este prevăzută cu o bentiţă ce se fixează cu un nasture.

Pe umeri sunt prevăzuţi epoleţi din acelaşi material şi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu butoni metalici sau nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond, pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

Are două buzunare aşezate oblic, lateral, sub talie, iar pe umăr, epoleţi detaşabili din acelaşi material şi culoare, fixaţi cu bridă şi nasturi.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Impermeabilul pentru ploaie - femei are aceeaşi culoare şi croială cu cel de bărbaţi, cu deosebirea că se încheie partea dreaptă peste partea stângă şi are în plus două pense pe piepţi.

ARTICOLUL 11

Pantalonii

a) Pantalonii de ceremonie

Se confecţionează din stofă de culoare albastru-marin.

Croiala este dreaptă, clasică, fără manşetă. Este prevăzută cu două buzunare laterale, pe cant, şi un buzunar la spate. Betelia are găici pentru curea.

Pentru chestor, în părţile laterale se aplică o vipuşcă de 0,25 cm de culoare galbenă şi lampas dublu de 1,5 cm de aceeaşi culoare, iar pentru celelalte categorii de ofiţeri, pantalonii de ceremonie au montată o vipuşcă de 0,25 cm de culoare galbenă.

Pantalonul de ceremonie pentru femei se confecţionează din stofă de aceeaşi croială şi culoare ca şi pentru bărbaţi, cu deosebirea că are şliţul pe partea laterală stângă.

b) Pantalonii pentru uniforma de oraş şi serviciu - bărbaţi

Se confecţionează din stofă de culoare bleumarin. Croială este dreaptă, clasică, fără manşetă.

Sunt prevăzuţi cu două buzunare laterale, pe cant, şi un buzunar la spate. Betelia are găici pentru curea şi centură. Şliţul se încheie cu nasturi.

c) Pantalonii pentru uniforma de oraş şi serviciu -femei

Se confecţionează din aceeaşi stofă şi culoare ca şi cei descrişi pentru bărbaţi, cu deosebirea că au şliţul pe partea laterală stângă.

ARTICOLUL 12

Fusta

Se confecţionează din stofă de culoare albastru-marin pentru uniforma de ceremonie şi din stofă de culoare bleumarin pentru uniforma de oraş şi de serviciu. Are croială clasică, având betelie, fermoar şi şliţ la spate.

ARTICOLUL 13

Puloverul

Se confecţionează din fire tip lână de culoare bleumarin, cu anchior, cu şi fără mânecă.

Puloverul este prevăzut pe umeri cu platcă şi epoleţi din tercot de culoare bleumarin.

Epoleţii sunt fixaţi în cusătura umărului, iar la capetele libere se prind cu nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond, pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

In cazul puloverului cu mânecă lungă, pe spatele mânecii sunt prevăzute cotiere din tercot.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stângă, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

ARTICOLUL 14

Cămaşa

Se confecţionează din ţesătură de bumbac sau tip bumbac, de culoare albă pentru uniforma de ceremonie şi bleu pentru uniforma de oraş.

Se încheie cu nasturi de sus până jos şi are gulerul răsfrânt, cu colţ.

Mâneca are manşetă simplă, încheiată cu 2 nasturi.

Cămaşa pentru femei are pense pe piept şi se închide partea dreaptă peste partea stângă.

ARTICOLUL 15

Cămaşa-bluză

Se confecţionează din ţesătură tip bumbac de culoare bleu, are gulerul răsfrânt, cu colţ, şi se poate purta deschisă fără cravată sau închisă la gât cu cravată. Atât spatele, cât şi piepţii se confecţionează cu platcă.

Pe piepţi sunt aplicate două buzunare având colţurile clapelor tăiate la 45 de grade, care se închid cu un nasture. Se confecţionează cu mânecă lungă şi cu mânecă scurtă, terminaţia acesteia fiind prevăzută cu manşetă simplă. Mâneca lungă poate fi pliată şi fixată cu o bridă şi un nasture, montate în partea interioară a mânecii.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stânga, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Epoleţii sunt din acelaşi material şi de aceeaşi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond, pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

Cămaşa-bluză se poate confecţiona şi cu bandă la terminaţie.

Cămaşa-bluză pentru femei are pense pe piept şi se închide partea dreaptă peste partea stângă.

ARTICOLUL 16

Tricoul cu mânecă scurtă

Se confecţionează din tricot de culoare bleu şi are gulerul bleumarin.

Tricoul este prevăzut pe umeri cu epoleţi din acelaşi material şi de aceeaşi culoare, fixaţi în cusătura umărului, iar la capătul liber se prind cu nasturi. Pe epoleţi se fixează un suport din material fond, pe care se aplică prin brodare însemnele de grad. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

La 3 cm de umăr, pe mâneca stânga, se aplică un ecuson în formă de cerc cu sigla Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

SECŢIUNEA a 3-a

Incălţămintea

ARTICOLUL 17

Pantofii

Se confecţionează din piele box faţă naturală de culoare neagră.

Talpa este din piele naturală pentru pantofii de ceremonie şi din piele naturală sau din înlocuitori pentru cei de la celelalte ţinute. Căputa este dintr-o singură bucată şi nu are ornamentaţii.

Pantofii de vară se confecţionează cu perforaţii, iar pentru cadrele femei pot avea decupaje.

ARTICOLUL 18

Ghetele

Se confecţionează din piele box faţă naturală de culoare neagră. Talpa este din cauciuc. Carâmbul este înalt şi se confecţionează dintr-o singură bucată. Se încheie cu şireturi. Ghetele pentru iarnă sunt căptuşite cu blană artificială.

Ghetele pentru femei se confecţionează la fel ca cele pentru bărbaţi, cu deosebirea că au carâmbul mai scurt.

ARTICOLUL 19

Cizmele

Cizmele pentru femei se confecţionează din piele box faţă naturală de culoare neagră.

Talpa este din cauciuc.

Carâmbul este înalt. Se încheie cu fermoar pe partea laterală. Cizmele sunt căptuşite cu blană artificială.

ARTICOLUL 20

Bocancii

Se confecţionează din piele box faţă naturală de culoare neagră. Talpa este din cauciuc. Carâmbul este înalt şi se confecţionează dintr-o singură bucată. Se încheie cu şireturi. Bocancii pentru iarnă sunt căptuşiţi cu blană artificială.

SECŢIUNEA a IV-a

Echipament divers şi accesorii

ARTICOLUL 21

Cravata

Se confecţionează din ţesătură tip mătase de culoare bleumarin, cu dungi gri-bleu cu lăţimea de 0,2 cm dispuse în diagonală, la intervale succesive de 2,2 cm.

Cravata pentru ceremonie este de culoare albastru-marin, cu dungi galbene cu lăţimea de 0,2 cm dispuse în diagonală, la intervale succesive de 2,2 cm.

ARTICOLUL 22

Fularul

Se confecţionează din fire tip lână de culoare bleumarin. Pentru ceremonie, fularul poate fi confecţionat din mătase de culoare albă.

ARTICOLUL 23

Mănuşile

Se confecţionează din piele de culoare neagră şi au formatul obişnuit cu 5 degete.

ARTICOLUL 24

Ciorapii

Se confecţionează din fire de bumbac sau tip bumbac de culoare bleumarin.

ARTICOLUL 25

Cureaua pentru pantaloni

Se confecţionează din piele de culoare neagră. La capătul din stânga este prevăzută cu o cataramă pentru încheiat, confecţionată din metal inoxidabil sau cromat.

ARTICOLUL 26

Centura

Se confecţionează din piele de culoare neagră. Este prevăzută cu două găici cu inele metalice şi o cataramă pentru încheiat, cu două cuie, confecţionată din metal inoxidabil sau cromat.

Pentru situaţii de intervenţie, de inelele metalice se fixează o curea din chingă textilă de culoare neagră, care se poartă ca diagonală de susţinere pentru accesoriile din dotare.

ARTICOLUL 27

Şnurul pentru ceremonie

Se confecţionează din şnur împletit de culoare galbenă şi se poartă numai la uniforma de ceremonie.

ARTICOLUL 28

Nasturii

Se confecţionează din metal inoxidabil de culoare galbenă, având diametrul de 1,5 sau 2 cm. Calota este puţin bombată şi are bordură pe margine. Pe suprafaţa calotei, în centru, este imprimată în relief sigla cu însemnele heraldice specifice.

ARTICOLUL 29

Emblema pentru coifură

a) Emblema de coifură pentru chestor

Se confecţionează pe suport textil de culoare albastru-marin, prin brodare cu fir de culoare galben-auriu şi reprezintă un scut de formă ovală, mărginit la partea inferioară, de o parte şi de alta, de 3 rânduri de frunze de stejar şi în centru are montat o pajură.

b) Emblema pentru coifură ofiţerilor şi agenţilor

Reprezintă un oval cu fondul emailat, de culoare bleumarin, mărginit la partea inferioară, de o parte şi de cealaltă, după cum urmează:

-  de trei rânduri de frunze de stejar pentru subcomisar, comisar şi comisar-şef;

- de două rânduri de frunze de stejar pentru subinspector, inspector şi inspector principal;

- de un singur rând de frunze pentru personalul din corpul agenţilor.

La partea de sus este mărginită de o coroană de raze, reprezentate în relief.

Ovalul are inscripţionat la partea inferioară, de jur împrejur, „MINISTERUL JUSTIŢIEI ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI" şi în centru este montată o pajură.

In partea de jos a emblemei este reprezentat steagul românesc, desfăşurat în 3 falduri colorate, pe faldul de culoare galbenă fiind înscris „ROMÂNIA".

Frunzele de stejar şi coroana de raze sunt confecţionate din metal inoxidabil, de culoare galbenă.

ARTICOLUL 30

Emblema cu sigla ANP pentru mânecă

Se confecţionează pe suport textil de culoare albastru-marin pentru uniforma de ceremonie şi bleumarin pentru uniforma de oraş şi de serviciu, iar fondul pe care se montează pajura este de culoare albă.

Are formă rotundă. In partea superioară a emblemei este brodat cu majuscule, în formă de arc de cerc, „MINISTERUL JUSTIŢIEI SI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI", iar în partea inferioară, „ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR".

Cele două inscripţii încadrează pajura pe pieptul căreia este montat scutul metalic cu 5 cartiere. In partea de jos a pajurei este brodat cu litere majuscule de culoare galben-auriu „PRO PATRIA ET ORDINE JURIS".

Se montează pe mâneca stângă.

ARTICOLUL 31

Insemnele pentru gradul profesional.

A. Corpul ofiţerilor

Chestor

I. Insemnele de grad profesional pentru uniforma de serviciu

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare o stea de culoare galbenă de 16 mm diametru, încadrată între două benzi orizontale, una superioară de 5 mm lăţime şi una inferioară de 10 mm lăţime, de aceeaşi culoare cu steaua.

Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

2.  Emblema cu sigla ANP, în formă rotundă, se aplică pe mâneca stângă.

II.  Insemnele de grad profesional pentru uniforma de oraş

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm şi lungimea de 10 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare o stea de culoare galbenă de 16 mm diametru, încadrată între două benzi orizontale, una superioară de 5 mm lăţime şi una inferioară de 10 mm lăţime, de aceeaşi culoare cu steaua. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

2.  Emblema cu sigla ANP, în formă rotundă, se aplică pe mâneca stângă.

III.   Insemnele de grad profesional pentru uniforma de ceremonie

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare albastru-marin, realizat prin brodare pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică o stea de culoare galbenă de 16 mm diametru, încadrată între două benzi orizontale, una superioară de 5 mm lăţime şi una inferioară de 10 mm lăţime, de aceeaşi culoare cu steaua. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

2. Insemnul de grad profesional pentru mânecă la uniforma de ceremonie este compus dintr-o bandă orizontală de 4,5 cm lăţime, pe care sunt aplicate două benzi orizontale de culoare galbenă, una superioară de 5 mm lăţime, şi una inferioară de 10 mm lăţime. Insemnul de grad profesional pentru mânecă este montat la sacou pe faţa mânecii din cusătură în cusătură, la o distanţă de 7 cm de la terminaţie, şi este realizat prin brodare pe suport textil cu frunze de stejar, de culoare albastru-marin.

3. Şnurul pentru ceremonie este de culoare galbenă.

Subcomisar, comisar şi comisar-şef

I. Insemnele de grad profesional pentru uniforma de serviciu

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare 1-3 stele galbene de 16 mm diametru. Banda de stele este mărginită în partea de jos de o bandă orizontală, lată de 5 mm, de culoare galbenă. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

Stelele aferente gradului profesional sunt:

a) pentru subcomisar - o stea;

b) pentru comisar - două stele;

c) pentru comisar-şef- 3 stele.

2.  Emblema cu sigla ANP, în formă rotundă, se aplică pe mâneca stângă.

II. Insemnele de grad profesional pentru uniforma de oraş

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare 1-3 stele galbene de 16 mm diametru. Banda de stele este mărginită în partea de jos de o bandă orizontală, lată de 5 mm, de culoare galbenă. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

Stelele aferente gradului profesional sunt:

a) pentru subcomisar - o stea;

b) pentru comisar - două stele;

c) pentru comisar-şef- 3 stele.

2.  Emblema cu sigla ANP, în formă rotundă, se aplică pe mâneca stângă.

III.   Insemnele de grad profesional pentru uniforma de ceremonie

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr, are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare albastru-marin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare stelele de culoare galbenă, de 16 mm diametru. Banda de stele este mărginită în partea de jos de o bandă orizontală de 5 mm lăţime, de aceeaşi culoare cu stelele. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

2. Insemnul de grad profesional pentru mânecă este compus dintr-o bandă orizontală de 4,5 cm lăţime, de culoare albastru-marin, pe care este aplicată o bandă orizontală, de 5 mm lăţime, de culoare galbenă. Insemnul de grad profesional este montat la sacou pe faţa mânecii din cusătură în cusătură, la o distanţă de 7 cm de la terminaţie, şi este realizat prin brodare pe suport textil cu frunze de stejar.

3. Şnurul pentru ceremonie este de culoare galbenă.

Subinspector, inspector şi inspector principal

I. Insemnele de grad profesional pentru uniforma de serviciu

1. Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare 1-3 stele galbene de 16 mm diametru. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului. Stelele aferente gradului profesional sunt:

a) pentru subinspector - o stea;

b) pentru inspector - două stele;

c) pentru inspector principal - 3 stele.

2. Emblema cu sigla ANP, în formă rotundă, se montează pe mâneca stângă.

II.  Insemnele de grad profesional pentru uniforma de oraş

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare 1-3 stele galbene de 16 mm diametru. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

2. Emblema cu sigla ANP, în formă rotundă, se montează pe mâneca stângă.

III. Insemnele de grad profesional pentru uniforma de ceremonie

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare albastru-marin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare stele de culoare galbenă, de 16 mm diametru. Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

2. Insemnul de grad profesional pentru mânecă este compus dintr-o bandă orizontală de 4,5 cm lăţime. Insemnul de grad profesional pentru mânecă este montat la sacou pe faţa mânecii din cusătură în cusătură, la o distanţă de 7 cm de la terminaţie, şi este realizat pe suport textil, cu frunze de stejar, de culoare albastru-marin.

B. Corpul agenţilor

I. Insemnele de grad profesional pentru uniforma de serviciu

Agent-şef principal, agent-şef, agent-şef adjunct, agent principal şi agent

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare 1-5 barete verticale, cu dimensiuni de 1,5 x 0,5 cm, de culoare galbenă, astfel:

a) pentru agent - o baretă;

b) pentru agent principal - două barete;

c) pentru agent-şef adjunct - 3 barete;

d) pentru agent-şef - 4 barete;

e) pentru agent-şef principal - 5 barete.

Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

2.  Emblema cu sigla ANP, în formă rotundă, se aplică pe mâneca stângă.

II. Insemnele de grad profesional pentru uniforma de oraş

1.   Epoletul cu însemn de grad pentru umăr are formă dreptunghiulară cu lăţimea de 5 cm. Se confecţionează pe suport tare, materialul fond fiind de culoare bleumarin, realizat pe suport textil cu frunze de stejar, pe care se aplică prin brodare 1-5 barete verticale, cu dimensiuni de 1,5 x 0,5 cm, de culoare galbenă, astfel:

a) pentru agent - o baretă;

b) pentru agent principal - două barete;

c) pentru agent-şef adjunct - 3 barete;

d) pentru agent-şef - 4 barete;

e) pentru agent-şef principal - 5 barete.

Suportul pentru însemnul de grad este de mărimea epoletului.

2.  Emblema cu sigla ANP, în formă rotundă, se aplică pe mâneca stângă.

CAPITOLUL II

Compunerea1 uniformelor

ARTICOLUL 32

Dintre articolele de echipament la care au dreptul funcţionarii publici cu statut special se asigură următoarele norme de echipare:

a) de ceremonie, pentru ofiţeri;

b) de oraş, pentru ofiţeri şi agenţi;

c) de serviciu, pentru ofiţeri şi agenţi.

ARTICOLUL 33

(1) Uniforma de ceremonie2 se poartă atât iarna, cât şi vara.

(2)  De aceste prevederi beneficiază ofiţerii cu funcţii de conducere, până la şef serviciu inclusiv.

(3) Femeile primesc, la cerere, pălărie în loc de şapcă şi fustă în loc de pantalon lung.

ARTICOLUL 34

(1) Uniforma de ceremonie se poartă:

- în oraş, în zilele de sărbători legale;

- la spectacole;

- la reuniuni, căsătorii, vizite.

(2)  Personalul care nu are prevăzută în norme uniforma de ceremonie poartă în asemenea ocazii uniforma de oraş cu cămaşă albă.

ARTICOLUL 35

Uniforma de oraş3 se poartă atât iarna, cât şi vara, în următoarele ocazii:

a) obligatoriu - la ordinul directorului unităţii, care va preciza ţinuta şi accesoriile ce intră în compunerea acesteia;

b) facultativ - la diferite festivităţi organizate.

ARTICOLUL 36

Uniforma de serviciu4 reprezintă ţinuta zilnică a funcţionarilor publici.

ARTICOLUL 37

La uniforma de serviciu, prin decizie şi în locurile unde se impune, se pot folosi accesoriile necesare desfăşurării activităţilor specifice, precum portbaston, baston, portcătuşe, portdocumente şi altele.

ARTICOLUL 38

(1)  Uniforma funcţionarilor publici cu statut special, care au aprobare să poarte uniformă după încetarea raporturilor de serviciu, este aceeaşi ca şi a personalului aflat în activitate.

(2)  Dreptul de a purta uniformă după încetarea raporturilor de serviciu se acordă prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, la propunerea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

(3)  Dreptul de a purta uniformă se înscrie în decizia de încetare a raportului de serviciu.

(4)  Personalul care după încetarea raporturilor de serviciu are aprobarea de a purta uniformă poate folosi ţinuta în următoarele situaţii:

- cu ocazia zilei naţionale a ţării şi a sărbătorilor legale;

1  Prin compunerea uniformelor se înţelege ansamblul tipurilor de uniforme care alcătuiesc normelor de echipare a funcţionarilor publici cu statut special.

2 Prin uniformă de ceremonie se înţelege ţinuta reprezentativă, protocolară a funcţionarilor publici cu statut special, utilizată la oficierea de evenimente protocolare.

3 Prin uniformă de oraş se înţelege ţinuta reglementară, festivă a funcţionarilor publici cu statut special, utilizată în raporturile de reprezentare a instituţiei.

4 Prin uniformă de serviciu se înţelege ţinuta de zi cu zi a funcţionarilor publici cu statut special, utilizată în procesul de îndeplinire a atribuţiilor zilnice la locul de muncă.

- la festivităţi, adunări, ceremonii şi activităţi protocolare sau comemorative la care sunt invitaţi oficial;

-  cu ocazia primirii unor delegaţii ale organizaţiilor de rezervişti din alte ţări;

- la alte activităţi la care sunt invitaţi şi unde se precizează portul uniformei.

CAPITOLUL III

Reguli privind modul de purtare1 a articolelor de echipament din compunerea uniformelor

ARTICOLUL 39

Schimbarea uniformelor de sezon se face prin decizie a directorului de unitate, în funcţie de condiţiile climaterice locale.

ARTICOLUL 40

Coifura

Şapca, pălăria, boneta se aşază pe cap astfel ca să ajungă aproximativ la 1-2 cm deasupra sprâncenelor şi să acopere partea superioară a frunţii, iar emblema să fie pe mijloc.

Este interzis portul şepcii pe ceafă.

Boneta se aşază pe cap puţin pe dreapta, iar emblema de coifură se aplică lateral stânga, deasupra tâmplei.

Căciula se poartă pe timp friguros. In raport de condiţiile climaterice şi de zona geografică, personalul poate trece la portul căciulii şi în mod facultativ.

Pe timp geros, căciula se poate purta cu clapele lăsate în jos. In oraş, căciula se poartă numai cu clapele ridicate şi prinse deasupra capului.

ARTICOLUL 41

Imbrăcămintea şi lenjeria

1.  Sacoul

Se poartă numai cu cravată.

Clapele buzunarelor trebuie să fie bine întinse, iar în buzunare nu se vor pune obiecte voluminoase care să le deformeze.

2. Scurta impermeabilă pentru uniforma de serviciu se poartă în anotimpul rece, în modul, împreună cu bluzonul.

3.  Bluzonul pentru uniforma de serviciu se poartă în modul, împreună cu scurta impermeabilă, în anotimpul rece şi individual în încăperi când utilizatorul se dezbracă de scurtă.

4. Scurta cu mesadă şi guler de blană se poartă la uniforma de oraş, în anotimpul rece, cu fular şi cu cordonul închis.

Pe timp geros, scurta se poate purta şi la uniforma de serviciu, cu gulerul ridicat, unit în partea din faţă cu ajutorul bridei, asigurându-se purtătorului protecţia gurii şi a nasului pe timp de viscol sau de ger excesiv.

Se poate purta fără mesadă sau guler în perioadele de trecere de la iarnă la primăvară sau de la toamnă la iarnă.

4.1. Scurta din stofă se poartă numai la uniforma de ceremonie.

5. Impermeabilul pentru ploaie se poartă la uniforma de oraş, pe timp ploios sau variabil, închis sau deschis la gât, cu cordonul închis.

Gluga se poartă numai când plouă.

Impermeabilul se poate purta şi peste cămaşa bluză, închis la gât sau deschis când se poartă şi cravată.

6.  Cămaşa se poartă la uniforma de ceremonie şi la cea de oraş, numai cu cravată.

7.   Cămaşa-bluză cu mânecă lungă se poate purta cu mânecile lăsate în jos sau pliate (ridicate deasupra cotului) şi prinse în bridă cu nasture. Se poartă deschisă sau închisă la gât, cu cravată. Se poartă de regulă introdusă în pantaloni, cu centură şi accesorii sau curea.

Cămaşa-bluză cu bandă la terminaţie (bluzată) se poartă peste pantaloni, deschisă la gât, fără centură.

8.  Cămaşa albă se poartă la uniforma de ceremonie şi la uniforma de oraş, cu ocazia festivităţilor sau când se precizează portul acesteia.

9. Puloverul se poartă peste cămaşă cu cravată, sub sacou, scurtă îmblănită, complet modular sau echipament de protecţie.

10. Tricoul cu mânecă scurtă se poartă numai la uniforma de serviciu.

ARTICOLUL 42

Incălţămintea

Pantofii, ghetele, cizmele sau bocancii cu şiret se poartă adecvat uniformelor şi corespunzător sezonului sau misiunilor. Este interzis a se purta încălţăminte de altă culoare, format sau model decât cele stabilite prin regulament.

Pe timp nefavorabil cu ploi, dezgheţ sau umiditate excesivă, personalul poate purta în timpul misiunilor cizme de cauciuc de culoare neagră.

ARTICOLUL 43

Echipamentul divers şi accesoriile

1. Cravata se poartă la ţinuta de ceremonie, uniforma de oraş şi cea de serviciu. Nodul cravatei va avea dimensiuni potrivite şi va fi aşezat la mijlocul deschiderii gulerului cămăşii.

2.   Fularul se poartă numai la scurta din stofă, scurta îmblănită sau impermeabil, petrecut parte peste parte, fără a se face nod în faţă. Fularul poate depăşi partea superioară a gulerului scurtei sau impermeabilului cu 3-4 cm.

3. Centura multifuncţională din piele se poartă la ţinutele care prevăd o conformaţie bine strânsă pe talie, cu accesoriile dispuse după cum urmează:

a) dreapta lateral  

- portpistol;

- portbaston;

b) la spate             

- portcătuşe;

- portcarnet;

c) la stânga - portspray;

d) stânga faţă - portstaţie emisie-recepţie.

Centura se poartă numai la uniforma de serviciu. Se poartă la pantaloni, peste scurta îmblănită sau peste scurta impermeabilă în funcţie de misiunea ordonată. Când se poartă peste scurta impermeabilă sau scurta îmblănită, se fixează în talie, în bridele laterale ale acestor articole.

In situaţii de intervenţie, când pe centură sunt dispuse toate materialele din dotare, pentru asigurare, se poate utiliza cureaua din chingă, fixată de bride cu inele metalice din partea dreaptă faţă şi din spate, prin trecerea peste umărul stâng.

4.   Emblema pentru coifură se fixează cu respectarea simetriei, astfel:

a) la şapcă: în faţă, la centru, pe bandă;

b) la pălărie: în faţă, la centru, pe bandă;

c) la căciulă: în centru, deasupra clapei din faţă;

d) la bonetă: lateral stânga, deasupra tâmplei.

5. Şnurul pentru ceremonie se poartă numai la sacoul ţinutei de ceremonie, pe umărul drept.

6. Epoletul cu însemn de grad pentru umăr se poartă la toate tipurile de uniforme, respectiv uniforma de ceremonie, de oraş şi de serviciu.

7.  Ecusonul cu sigla ANP pentru mânecă se fixează prin termocolare sau coasere pe întreaga margine cu aţă la culoare, pe axul mânecii, la 3 cm distanţă de cusătura umărului stâng.

Ecusonul nu se poartă la ţinuta de ceremonie.

1 Prin modul de purtare a uniformelor se înţelege modalitatea de a folosi un anumit obiect de îmbrăcăminte sau încălţăminte.

ANEXA Nr. 2 la regulament

NORME

pentru asigurarea cu articole de echipament din compunerea uniformelor şi accesoriile acestora

Norma nr. 1

pentru asigurarea uniformei de ceremonie

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U.M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

0

1

2

3

4

5

I. Coifură

1

Şapcă pentru ceremonie, albastru-marin

buc.

2

8

Se asigură una de vară şi una de iarnă.

II. Imbrăcăminte

1

Costum din stofă pentru ceremonie, albastru-marin: - sacou cu pantalon lung

buc.

2

8

Se asigură unul de vară şi unul de iarnă.

2

Scurtă pentru ceremonie, albastru-marin

buc.

1

8

III. Lenjerie

1

Cămaşă albă

buc.

2

8

IV. Incălţăminte

1

Pantofi negri pentru ceremonie

pereche

2

8

Se asigură o pereche de vară şi o pereche de iarnă.

V. Echipament divers

1

Fular alb

buc.

1

4

2

Cravată pentru ceremonie

buc.

1

4

VI. Epoleţi şi accesorii

1

Şnur pentru ceremonie, galben

buc.

2

8

2

Suport pentru grad pentru mânecă

set

3

8

3

Suport pentru epolet cu însemne de grad pentru umăr

pereche

3

8

NOTA:

1.  De prevederile normei beneficiază ofiţerii cu funcţii de conducere, până la şef de serviciu, inclusiv.

2.  Femeile primesc (la cerere) pălărie în loc de şapcă şi fustă în loc de pantalon lung.

Norma nr. 2

pentru asigurarea uniformei de oraş pentru corpul ofiţerilor

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U./M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

0

1

2

3

4

5

I. Coifură

1

Şapcă din stofă camgarn pentru iarnă, bleumarin

buc.

3

1

2

Şapcă din stofă tergal pentru vară, bleumarin

buc.

3

3

Căciulă

buc.

6

II. Imbrăcăminte

1

Costum din stofă camgarn bleumarin:

- sacou cu 2 pantaloni lungi

buc.

3

1

2

Costum din stofă tergal bleumarin:

- sacou cu 2 pantaloni lungi

buc.

3

1

3

Bluzon bleumarin

buc.

3

4

Scurtă din tercot bleumarin cu mesadă şi guler din blană

buc.

6

5

Impermeabil bleumarin pentru ploaie

buc.

1

4

III. Lenjerie

1

Cămaşă bleu

buc.

4

2

2

2

Cămaşă-bluză cu mânecă scurtă, bleu

buc.

4

4

3

Cămaşă-bluză cu mânecă lungă, bleu

buc.

2

2

IV. Incălţăminte

1

Pantofi de vară, negri din piele

pereche

1

1

3

2

Pantofi de iarnă, negri din piele

pereche

1

2

3

Ghete

pereche

1

3

V. Echipament divers

1

Cravată

buc.

2

4

2

Fular bleumarin din lână

buc.

1

6

3

Mănuşi din piele, negre

pereche

1

2

4

Curea neagră

buc.

1

6

5

Ciorapi bleumarin

pereche

6

1

VI. Accesorii

1

Emblemă cu sigla ANP pentru mânecă

buc.

11

3

2

Suport pentru epolet cu însemne de grad pentru umăr

pereche

11

3

NOTĂ:

1.  Pentru femei se distribuie pălărie în loc de şapcă şi fustă în loc de un pantalon lung (la cerere).

2.  La cerere, se poate distribui una de culoare albă.

3.  Pentru femei se distribuie sandale.

4.  Uniformele de vară şi de iarnă se poartă în perioadele stabilite prin decizie.

Norma nr. 3

pentru asigurarea uniformei de oraş pentru corpul agenţilor

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U.M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

0

1

2

3

4

5

1. Coifură

1

Şapcă din stofă camgarn pentru iarnă, bleumarin

buc.

3

1

2

Şapcă din stofă tergal pentru vară, bleumarin

buc.

3

3

Căciulă

buc.

6

II. Imbrăcăminte

1

Costum din stofă camgarn bleumarin:

- sacou cu 2 pantaloni lungi

buc.

3

1

2

Costum din stofă tergal bleumarin:

- sacou cu 2 pantaloni lungi

buc.

3

1

3

Bluzon bleumarin

buc.

3

4

Scurtă din tercot bleumarin cu mesadă şi guler din blană

buc.

6

5

Impermeabil bleumarin pentru ploaie

buc.

1

4

III. Lenjerie

1

Cămaşă bleu

buc.

4

2

2

2

Cămaşă-bluză cu mânecă scurtă, bleu

buc.

4

4

3

Cămaşă-bluză cu mânecă lungă, bleu

buc.

2

2

IV. Incălţăminte

1

Pantofi de vară negri, din piele

pereche

1

1

3

2

Pantofi de iarnă negri, din piele

pereche

1

2

3

Ghete

pereche

1

3

V. Echipament divers

1

Cravată

buc.

2

4

2

Fular bleumarin din lână

buc.

1

6

3

Mănuşi din piele, negre

pereche

1

2

4

Curea neagră

buc.

1

6

5

Ciorapi bleumarin

pereche

6

1

VI. Accesorii

1

Emblemă cu sigla ANP pentru mânecă

buc.

11

3

2

Suport pentru epolet cu însemne grad pentru umăr

pereche

11

3

NOTĂ:

1.  Pentru femei se distribuie pălărie în loc de şapcă şi fustă în loc de un pantalon lung (la cerere).

2.  La cerere, se poate distribui una de culoare albă.

3.  Pentru femei se distribuie sandale.

4.  Uniformele de vară şi de iarnă se poartă în perioadele stabilite prin decizie.

Norma nr. 4

pentru asigurarea uniformei de serviciu pentru corpul ofiţerilor

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U.M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

0

1

2

3

4

5

I. Coifură

1

Bonetă camgarn bleumarin

buc.

1

3

2

Bonetă tergal bleumarin

buc.

2

3

3

Căciulă

buc.

1

4

II. Imbrăcăminte

1

Complet modular, bleumarin: - scurtă impermeabilă exterioară şi bluzon

buc.

1

2

2

Pantaloni din tergal pentru vară, bleumarin

pereche

2

3

1

3

Pantaloni camgarn iarnă bleumarin

pereche

2

4

1

4

Pulover cu anchior bleumarin, fără mâneci

buc.

1

3

5

Pulover cu anchior bleumarin cu mâneci

buc.

1

3

III. Lenjerie

1

Tricou cu mânecă scurtă, bleu şi guler bleumarin

buc.

2

1

2

Cămaşă-bluză cu mânecă scurtă, bleu

buc.

3

2

3

Cămaşă-bluză cu mânecă lungă, bleu

buc.

2

2

IV. Incălţăminte

1

Pantofi de vară negri, din piele

pereche

1

1

2

2

Pantofi de iarnă negri, din piele

pereche

1

2

3

Ghete negre (cizme) pentru iarnă

pereche

1

3

Pentru femei se distribuie o pereche de cizme scurte.

4

Bocanci negri cu şiret

pereche

1

2

Pentru femei se distribuie o pereche de ghete cu şiret.

V. Echipament divers

1

Centură multifuncţională din piele neagră

buc.

1

6

2

Ciorapi bleumarin

pereche

10

1

VI. Accesorii

1

Emblemă cu sigla ANP pentru mânecă

buc.

10

2

2

Suport pentru epolet cu însemne de grad pentru umăr

pereche

11

2

NOTĂ:

1.  Pentru femei se distribuie fustă în loc de un pantalon lung (la cerere).

2.  Pentru femei se distribuie sandale.

3.  Uniformele de vară şi de iarnă se poartă în perioadele stabilite prin decizie.

Norma nr. 5

pentru asigurarea uniformei de serviciu pentru corpul agenţilor

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U.M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

0

1

2

3

4

5

1. Coifură

1

Bonetă camgarn bleumarin

buc.

1

3

2

Bonetă tergal bleumarin

buc.

2

3

3

Căciulă

buc.

1

4

II. Imbrăcăminte

1

Complet modular, bleumarin: - scurtă impermeabilă exterioară şi bluzon

buc.

1

2

2

Pantaloni din tergal pentru vară, bleumarin

pereche

2

3

1

3

Pantaloni camgarn pentru iarnă, bleumarin

pereche

2

4

1

4

Pulover cu anchior bleumarin, fără mâneci

buc.

1

3

5

Pulover cu anchior bleumarin, cu mâneci

buc.

1

3

III. Lenjerie

1

Tricou cu mânecă scurtă, bleu şi guler bleumarin

buc.

2

1

2

Cămaşă-bluză cu mânecă scurtă, bleu

buc.

3

2

3

Cămaşă-bluză cu mânecă lungă, bleu

buc.

2

2

IV. Incălţăminte

1

Pantofi de vară negri, din piele

pereche

1

1

2

2

Pantofi de iarnă negri, din piele

pereche

1

2

3

Ghete negre (cizme) pentru iarnă

pereche

1

3

Pentru femei se distribuie o pereche de cizme scurte.

4

Bocanci negri cu şiret

pereche

1

2

Pentru femei se distribuie o pereche de ghete cu şiret.

V. Echipament divers

1

Centură multifuncţională din piele neagră

buc.

1

6

2

Ciorapi bleumarin

pereche

10

1

VI. Accesorii

1

Emblemă cu sigla ANP pentru mânecă

buc.

10

2

2

Suport pentru epolet cu însemne de grad pentru umăr

pereche

11

2

NOTĂ:

1.  Pentru femei se distribuie fustă în loc de un pantalon lung (la cerere).

2.  Pentru femei se distribuie sandale.

3.  Uniformele de vară şi de iarnă se poartă în perioadele stabilite prin decizie.

Norma nr. 6

pentru echiparea agenţilor şi ofiţerilor, după încetarea raporturilor de serviciu

a) pentru echiparea funcţionarilor publici din corpul ofiţerilor, care au avut funcţii de conducere, cu drept de a primi uniformă de ceremonie

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U.M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

0

1

2

3

4

5

1. Coifură

1

Şapcă pentru ceremonie

buc.

1

10

2

Căciulă

buc.

1

-

II. Imbrăcăminte

1

Costum din stofă pentru ceremonie:

- sacou cu pantalon lung

buc.

2

10

Se asigură unul de vară şi unul de iarnă.

2

Scurtă pentru ceremonie

buc.

1

10

III. Lenjerie

1

Cămaşă albă

buc.

2

4

IV. Incălţăminte

1

Pantofi negri, pentru ceremonie

pereche

1

5

V. Echipament divers

1

Cravată pentru ceremonie

buc.

1

5

VI. Epoleţi şi accesorii

1

Suport pentru grad pentru mânecă

set

3

10

2

Şnur pentru ceremonie, galben

buc.

1

10

3

Suport pentru epolet cu însemne de grad pentru umăr

pereche

2

10

b) pentru echiparea funcţionarilor publici care au făcut parte din corpul ofiţerilor şi agenţilor

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U./M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

0

1

2

3

4

5

I. Coifură

1

Şapcă din stofă camgarn, pentru iarnă

buc.

10

2

Şapcă din stofă tergal, pentru vară

buc.

10

3

Căciulă

buc.

10

II. Imbrăcăminte

1

Costum din stofă camgarn:

- sacou cu 2 pantaloni lungi

buc.

10

2

Costum din stofă tergal:

- sacou cu 2 pantaloni lungi

buc.

10

3

Scurtă cu mesadă şi guler din blană

buc.

10

0

1

2

3

4

5

III. Lenjerie

1

Cămaşă bleu

buc.

2

10

IV. Incălţăminte

1

Pantofi negri din piele

pereche

2

10

V. Echipament divers

1

Cravată

buc.

1

5

2

Fular din lână

buc.

1

10

VI. Epoleţi şi accesorii

1

Ecuson mânecă grad profesional

buc.

3

10

2

Şnur pentru ceremonie, galben

buc.

1

10

3

Suport pentru epolet cu însemne de grad pentru umăr

pereche

2

10

NOTĂ:

1. Prezenta normă se aplică pentru echiparea funcţionarilor publici cu statut special din corpul ofiţerilor şi agenţilor, cu drept de a purta uniformă după încetarea raporturilor de serviciu, cu asigurarea gratuită a articolelor de echipament. Articolele de echipament prevăzute în prezenta normă se asigură după 8 ani de la încetarea raporturilor de serviciu.

2.  Odată cu echipamentul prevăzut de normă se distribuie toate accesoriile pentru îmbrăcăminte şi însemnele de grad aferente.

3.  Cu ocazia acordării gradului profesional următor celui avut la data încetării raporturilor de serviciu se distribuie gratuit accesoriile necesare pentru două uniforme.

4. Accesoriile de îmbrăcăminte şi însemnele de grad profesional necesare pentru înlocuirea celor uzate, precum şi alte articole de echipament se pot asigura la cerere, contra cost, la preţul de achiziţionare. Femeile primesc pălărie în loc de şapcă şi fustă în loc de pantaloni (la cerere).

ANEXA Nr. 3 la regulament

NORME

pentru asigurarea cu echipament de intervenţie, echipament special, de protecţie şi de lucru

1. Pentru echiparea grupelor permanente de intervenţie

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U.M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

0

1

2

3

4

5

1

Combinezon de vară

buc.

2

inv.

de fiecare om

2

Şapcă de vară sau basc

buc.

2

inv.

de fiecare om

3

Combinezon de iarnă

buc.

2

inv.

de fiecare om

4

Fes sau şepcuţă îmblănită

buc.

2

inv.

de fiecare om

5

Cămaşă-bluză sau tricou cu mânecă lungă

buc.

2

inv.

de fiecare om

6

Cămaşă-bluză sau tricou cu mânecă scurtă

buc.

2

inv.

de fiecare om

7

Pulover

buc.

2

inv.

de fiecare om

8

Scurtă îmblănită

buc.

1

inv.

de fiecare om

9

Ghete intervenţie

pereche

1

inv.

de fiecare om

10

Bocanci cu carâmb înalt

pereche

1

inv.

de fiecare om

11

Cizme din cauciuc

pereche

1

inv.

de fiecare om

12

Trening antrenament

buc.

2

inv.

de fiecare om

0

1

2

3

4

5

13

Pantofi sport (tip adidas)

pereche

2

inv.

de fiecare om

14

Mănuşi speciale

pereche

1

inv.

de fiecare om

15

Mănuşi antrenament

pereche

1

inv.

de fiecare om

16

Cagulă

buc.

2

inv.

de fiecare om

17

Complet apărători

buc.

1

inv.

de fiecare om

18

Costum judo

complet

2

inv.

de fiecare om

19

Saltea judo

complet

1

inv.

1

20

Sac de dormit

buc.

1

inv.

de fiecare om

21

Vestă multifuncţională

buc.

1

inv.

de fiecare om

22

Raniţă

buc.

1

inv.

de fiecare om

23

Centură

buc.

1

inv.

de fiecare om

24

Şubă îmblănită

buc.

5

inv.

1

25

Pâslari

pereche

5

inv.

1

26

Cearşafuri

buc.

2

1

27

Feţe de pernă

buc.

2

1

28

Pătură

buc.

1

5

Pe timp de iarnă se pot asigura două bucăţi.

29

Saltea

buc.

1

6

30

Pernă

buc.

1

5

1. Se distribuie în funcţie de necesităţi.

2.  Norma de articole de natura cazarmamentului este raportată la 2/3 din efective.

2. Pentru înzestrarea cu echipament special, de protecţie şi de lucru

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U./M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

0

1

2

3

4

5

A. Echipament special

I. Echipament pentru misiuni operative

1

Şapcă

buc.

inv.

Din articolele de echipament prevăzute se constituie garderoba, astfel:

-10 rânduri la nivelul ANP;

- 5 din efectivul de personal de la nivelul fiecărei unităţi. Echipamentul se distribuie numai pentru folosinţă pe timpul executării misiunilor, Inlocuirea materialelor se face pe măsura declasării sau clasării.

2

Căciulă

buc.

inv.

3

Bluză de vânt (bluzon)

buc.

inv.

4

Pantaloni de iarnă

pereche

inv.

5

Pantaloni de vară

pereche

inv.

6

Scurtă cu guler şi mesadă

buc.

inv.

7

Mănuşi căptuşite

pereche

inv.

8

Bocanci (ghete)

buc.

inv.

9

Cizme din cauciuc

pereche

inv.

10

Pulover cu guler înalt

buc.

inv.

II. Echipaje nave

1

Pălărie impermeabilă

buc.

1

4

2

Costum impermeabil (haină şi pantalon)

buc.

1

4

3

Scurtă impermeabilă îmblănită

buc.

1

5

0

1

2

3

4

5

4

Pantaloni vătuiţi impermeabili

pereche

1

5

5

Mănuşi impermeabile

pereche

1

4

6

Cizme din cauciuc

pereche

1

5

7

Salopetă (combinezon)

buc.

2

2

De fiecare conducător şi mecanic

8

Ghete

pereche

2

2

9

Cazarmament pentru cuşete nave:

- cearşaf (cearşaf plic)

- faţă de pernă

- pătură *

- pernă

- saltea

* Pe timp friguros se pot acorda două.

buc.

buc.

buc.

buc.

buc.

4

3

1

1

1

4

 4

6

5

10

De fiecare pat.

Saltelele şi pernele se pot recondiţiona după expirarea a jumătate din durata de

serviciu.

III. Materiale pentru pregătire de specialitate

1

Foaie de cort

buc.

1

inv.

Pentru executarea tragerilor în poligon se asigură câte 1 buc. Pentru fiecare loc de tragere.

2

Sac de merinde

buc.

1

inv.

3

Raniţă

buc.

1

inv.

4

Cască

buc.

inv.

5

Corturi diferite

buc.

inv.

Cantitatea, formatul şi mărimea se stabilesc prin tabela de înzestrare.

6

Sac pentru transportul echipamentului

buc.

1

8

Pentru fiecare 50 de funcţionari publici. La unităţile cu efective peste 50 de funcţionari publici se asigură câte 2 buc.

7

Sac pentru corespondenţă

buc.

inv.

Necesarul se stabileşte în funcţie de nevoi.

8

Geantă pentru corespondenţă

buc.

inv.

Pentru corespondenţă specială necesarul şi modelul se stabilesc în funcţie de nevoi.

IV. Echipament pentru personal care execută serviciul în posturi fixe, mobile sau similare

1

Manta îmblănită (şubă)

buc.

1

6

Pentru fiecare post de pază.

2

Cizme sau galoşi din pâslă

pereche

2

6

3

Cizme din cauciuc

pereche

1

4

Pentru fiecare post de pază aflat în zone cu precipitaţii frecvente, poduri sau zone mlăştinoase.

4

Căciulă îmblănită cu clape pentru urechi

buc.

3

6

5

Mănuşi îmblănite

pereche

1

2

NOTĂ:

Articolele de echipament prevăzute de normă se pot utiliza şi de alte categorii de efective care execută paza în posturi fixe, mobile sau similare, cu aprobarea directorului unităţii.

0

1

2

3

4

5

B. Echipamentul de protecţie şi de lucru I. Personal care execută percheziţia persoanelor private de libertate şi a spaţiilor de deţinere

1

Halat de protecţie

buc.

2

inv.

2

Mănuşi de protecţie

pereche

4

inv.

3

Ecusoane

buc.

2

inv.

Se acordă echipelor ce execută percheziţia generală, numai pe timpul misiunii.

4

Combinezon (salopetă)

buc.

50

inv.

5

Bonetă (ţinuta de vară)

buc.

50

inv.

6

Capelă (ţinuta de iarnă)

buc.

50

inv.

II. Efective ce execută paza, escortarea sau supravegherea în exterior

1

Mască împotriva ţânţarilor

buc.

2

1

2

Mănuşi impermeabile împotriva ţânţarilor

pereche

2

1

3

Bluză de vânt

buc.

3

4

Scurtă impermeabilă îmblănită

buc.

4

5

Costum impermeabil vătuit (molton)

buc.

2

6

Cizme din cauciuc

pereche

2

7

Cizme din pâslă

pereche

4

8

Costum pentru vară, cu un pantalon (fustă)

buc.

1

9

Şapcă pentru vară

buc.

1

10

Bocanci cu şiret (ghete pentru femei)

pereche

1

11

Pelerină impermeabilă

buc.

3

12

Baston din cauciuc

buc.

inv.

2

NOTĂ:

1.  Numai în situaţii când se impune folosirea acestora.

2. Se asigură personalului care execută misiuni de supraveghere, pază şi escortare, prin decizie scrisă a directorului unităţii.

III. Efective care însoţesc transporturile de persoane private de libertate, care manipulează şi transportă corespondenţa secretă, personalul care asigură tragerile în poligoane

1

Bluză de vânt

buc.

inv.

2

Şubă (scurtă impermeabilă îmblănită)

buc.

6

3

Cizme din cauciuc

pereche

inv.

4

Cizme din pâslă

pereche

4

5

Mănuşi îmblănite

pereche

4

IV. Armurieri, mecanici, strungari, electricieni, radiotehnicieni, lăcătuşi, fochistii, şoferi, tractorişti, spălători auto, membrii comisiilor de verificare sau examinare tehnică a autovehiculelor, conducători maşini terasiere,

motopompişti, conducători hipo

1

Combinezon (salopetă)

buc.

2

2

2

Mănuşi din lână

pereche

1

2

3

Costum vătuit (bluză şi pantaloni)

buc.

1

4

Numai pentru cei care lucrează pe timp friguros în aer liber sau în spaţii neîncălzite (ateliere etc.)

4

Bocanci

pereche

1

2

0

1

2

3

4

5

a) numai pentru conducători hipo

5

Cizme sau galoşi din pâslă

pereche

1

4

b) numai pentru spălători auto

6

Mănuşi din cauciuc

pereche

1

2

Se asigură şi şoferilor care spală singuri maşinile, inclusiv personalului care are în primire autoturisme.

7

Şorţ din cauciuc

buc.

1

2

8

Cizme din cauciuc

pereche

1

2

V. Personal din centrele şi oficiile de calcul electronic

1

Halat din pânză

buc.

2

3

Pentru inginerii de sistem şi operatorii la calculator

2

Halat din pânză colorată

buc.

2

3

Pentru operatorii pregătire date

VI. Operatori telefonişti, radiotelegrafişti, supraveghetori radio, desenatori şi cartografi lucrări speciale

1

Halat

buc.

2

3

VII. Personal care execută permanent lucrări de construcţii, instalaţii, de întreţinere şi revizie, care asigură exploatarea şi conservarea tehnicii de transmisiuni, care execută efectiv controlul acestor lucrări

1

Combinezon (halat sau salopetă)

buc.

2

3

2

Costum vătuit

buc.

1

inv.

Numai cei care supraveghează lucrările de construcţii

3

Cască de protecţie

buc.

1

inv.

4

Cizme din cauciuc

pereche

1

inv.

VIII. Materiale pentru puncte medicale (pentru fiecare pat) *

1

Halat pentru bolnavi

buc.

1

3

2

Pijama

buc.

2

4

3

Papuci

pereche

1

2

4

Prosop

buc.

3

3

5

Cearşaf

buc.

4

4

6

Faţă de pernă

buc.

3

3

7

Pătură

buc.

1

6

8

Pernă

buc.

1

5

După folosirea a jumătate din durata de serviciu se pot recondiţiona.

9

Saltea

buc.

1

10

10

Halat alb

buc.

2

2

Numai pentru supraveghetorii de la spital şi infirmieri

11

Halat din molton

buc.

1

3

NOTA:

Prin punct medical se înţelege: spitalele, cabinetele medicale, infirmeriile, staţionarele, etc, compartimentele sanitare dotate cu paturi, amenajate pentru persoanele private de libertate.

IX. Magazioneri, mânuitori şi distribuitori de materiale, şefi de depozite şi magazii, arhivari, membrii comisiilor de recepţie, cei care lucrează la evidenţa operativă şi cei care execută percheziţii corporale (funcţionari publici şi civili)

1

Halat de protecţie

buc.

2

3

Se asigură şi pentru cei care lucrează pe timp friguros în aer liber sau în magazii neîncălzite.

2

Costum vătuit

buc.

1

5

X. Frizerii (de fiecare frizer)

1

Halat de protecţie (bluză)

buc.

2

2

2

Fotă pentru tuns

buc.

3

1

Pentru fiecare 50 de oameni de tuns

3

Şervet pentru frizerie

buc.

10

2

4

Prosop

buc.

4

1

0

1

2

3

4

5

XI. Responsabil popotă, agenţi (personal de serviciu pe bucătărie, supraveghetori, bucătari, ospătari, veselari)

1

Bonetă (batic)

buc.

4

2

Bucătarii-şefi primesc coafe.

2

Halat (bluză)

buc.

4

2

Inclusiv pentru cei care împart hrana în sala de mese şi agenţii care execută controlul parchetelor pentru ppl ori împart hrana la ppl.

3

Pantalon (fustă)

pereche

4

2

4

Şorţ din pânză

buc.

4

2

5

Cizme din cauciuc

pereche

1

1

Pentru cei care spală vesela

6

Şorţ din pânză cauciucată

buc.

1

2

XII. Ospătari care participă la activităţi de protocol

1

Costum (sacou cu 2 pantaloni)

buc.

1

inv.

2

Vestă

buc.

2

inv.

3

Sacou alb

buc.

1

inv.

4

Bluză din doc alb

buc.

2

inv.

5

Cămaşă albă

buc.

2

inv.

6

Cămaşă-bluză

buc.

2

inv.

7

Cravată neagră

buc.

1

inv.

8

Papion negru

buc.

2

inv.

9

Papion alb

buc.

2

inv.

10

Pantofi negri

pereche

1

inv.

11

Şosete negre (bleumarin)

pereche

3

inv.

NOTA: Din veniturile realizate de bucătăriile de unitate se pot asigura şi alte articole care nu sunt cuprinse în normă sau se pot suplimenta cantităţile prevăzute.

XIII. Instructori, conductori şi îngri jitori de cai şi câini, îngrijitori de animale din gospodăriile agrozootehnice

1

Salopetă (combinezon)

buc.

1

2

2

Costum vătuit (bluză şi pantalon)

buc.

1

5

3

Şorţ din pânză cauciucată

buc.

1

3

4

Cizme scurte din cauciuc

pereche

1

2

5

Halat alb

buc.

1

2

Pentru personalul care lucrează în sectorul zootehnic din G.A.Z.

6

Bonetă albă

buc.

2

2

7

Halate albe

buc.

5

inv.

Numai pentru persoanele străine de unitate, care vizitează sau controlează activitatea din aceste compartimente.

NOTA: Prin îngrijitori de cai şi câini se înţelege şi persoanele care au în primire animale şi execută îngrijirea lor.

XIV. Personal care lucrează la staţiile de încărcare acumulatori şi stingătoare, staţii de radio

1

Şorţ din cauciuc

buc.

1

2

2

Mănuşi din cauciuc

pereche

1

2

3

Cizme din cauciuc

pereche

1

2

0

1

2

3

4

5

XV Materiale diverse pentru funcţionarii publici

Salopetă (combinezon)

buc.

1

2

Primesc:

- cadrele care deservesc efectiv sau execută lucrări de întreţinere şi revizii la staţiile de emisie- recepţie sau grupurile electrogene;

- cadrele care au în primire şi conduc autovehiculele unităţii;

- cadrele şi elevii instituţiilor militare de învăţământ, pe timpul când lucrează în laboratoarele foto, chimic, criminalistic. Numărul de salopete se va stabili în raport cu capacitatea laboratorului.

buc.

1

3

Primesc:

- cadrele care lucrează în ateliere, depozite de carburant şi lubrifianţi;

- membrii comisiilor de casare, pe timpul când execută efectiv casarea materialelor:

- personalul tehnic care execută lucrări de întreţinere şi revizii la mijloacele auto şi tehnica de luptă;

- cadrele care au în subordinea directă şi răspund de buna exploatare şi conservare a tehnicii de luptă şi cadrele care execută efectiv controlul acestor lucrări;

- personalul tehnic de la instalaţiile de telecomunicaţii;

- tehnicienii auto care îndeplinesc funcţia de şefi de garaje sau şefi puncte de control tehnic al autovehiculelor;

- cadrele care asigură supravegherea deţinuţilor în atelier.

buc.

2

2

Primesc:

- agenţii care lucrează în

ateliere de reparaţii de orice fel.

XVI. Echipament pentru funcţionarii publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor

Funcţii, meserii, specialităţi şi loc de muncă

Echipamentul

Prevederi

Observaţii. Se schimbă.

Cantitatea

Durata

0

1

2

3

4

5

1

Medic

In plus pentru:

Halat din pânză

3

1

La 3 zile

1.1.

Casa de naşteri

Halat din pânză

La două zile şi după fiecare naştere asistată

Bonetă sau basma din pânză

Şorţ de protecţie

După necesităţi

Mască de protecţie

Huse pentru încălţăminte

0

1

2

3

4

5

1.2.

Staţionare de adulţi şi copii, de la centre medico-sanitare, dispensare medicale şi staţionare de diagnostic din policlinici

Halat din pânză

3

1

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

1.3.

Servicii de obstetrică- ginecologie, chirurgie şi alte specialităţi chirurgicale

Şorţ de protecţie

După necesităţi

1.4.

Servicii pediatrie

Şorţ de protecţie Mască de protecţie

4

1

Zilnic

După necesităţi

1.5.

Filtru pediatrie

Halat din pânză

4

1

Zilnic

Bonetă sau basma din pânză

4

1

Zilnic

Mască de protecţie

După necesităţi

1.6.

Stomatologie (inclusiv dentişti)

Şorţ de protecţie Mască de protecţie

4

1

Zilnic

După necesităţi

1.7.

Recoltare, conservare sânge şi preparate produse din sânge

Şorţ de protecţie.

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

Zilnic şi după necesităţi

1.8.

Laboratoare şi secţii de serologie, bacteriologie, biochimie, biologie, chimie, toxicologie, virusologie, parazitologie şi lucru cu animale

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

După necesităţi

1.9.

Unităţi cu paturi (inclusiv servicii de investigaţii şi tratament), creşe, leagăne, precum şi unităţi de cercetare, producere şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Halat sau bluză din pânză

3

1

La 3 zile

Pantaloni sau fustă din doc

3

1

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

1

La 3 zile

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

După necesităţi

Mască de protecţie

De unică folosinţă După necesităţi

In plus pentru:

1.9.1.

Leagăne şi creşe

Şorţ de protecţie

4

1

Zilnic

1.9.2.

Secţii de obstetrică- ginecologie, chirurgie şi alte specialităţi chirurgicale

Şorţ de protecţie

După necesităţi

1.9.3.

Bloc de naşteri

Halat din pânză

Zilnic, după necesităţi

Şorţ de protecţie

Mască de protecţie

Huse pentru încălţăminte

1.9.4.

Bloc operator

Halat din pânză

Zilnic, după necesităţi

Mască de protecţie

Huse pentru încălţăminte

1.9.5.

Spitale şi secţii de boli contagioase pediatrie, nou-născuţi, prematuri, anestezie-reanimare, terapie intensivă şi unităţi de cercetare, producţie şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Halat sau bluză din pânză

4

1

Zilnic

0

1

2

3

4

5

Pantaloni sau fustă din doc

4

1

Zilnic

Şorţ de protecţie

Zilnic

Bonetă sau basma din pânză

4

1

Zilnic

Halat din pânză

4

1

Zilnic

Şorţ de protecţie

Zilnic, pentru fiecare compartiment, pe grupe de boli sau categorii de nou-născuţi

Mască de protecţie

Huse pentru încălţăminte

2.

Farmacist

Halat din pânză

3

2

La 3 zile

Bonetă din pânză

3

2

La 3 zile

In plus pentru:

2.1.

Laboratoare şi secţii de serologie, bacteriologie, biochimie, biologie, chimie, toxicologie, virusologie, parazitologie şi lucru cu animale

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

După necesităţi

2.2.

Farmacii şi servicii de investigaţii din unităţi cu paturi

Halat sau bluză din pânză

3

2

La 3 zile

Pantaloni sau fustă din doc

3

2

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

2

La 3 zile

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

După necesităţi

Mască de protecţie

După necesităţi

2.2.1.

In plus pentru:

- unităţi cu sistem pavilionar

Halat din molton

1

1

După necesităţi

2.3.

Lucru la cercetare, producere şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Halat din pânză

4

4

Zilnic

Pantaloni sau fustă din doc

4

2

Zilnic

Bonetă sau basma din pânză

4

2

Zilnic

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

4

2

Zilnic

Şorţ de protecţie

4

2

Zilnic

Mască de protecţie

Zilnic

Halat din pânză

Zilnic, pentru fiecare compartiment de lucru

Huse pentru încălţăminte

3.

Biolog, biochimist, toxicolog, chimist, fizician, biofizician şi cei care lucrează la microscopie electronică

Halat din pânză

3

2

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

2

La 3 zile

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

După necesităţi

0

1

2

3

4

5

In plus pentru:

3.1.

Servicii de investigaţii din unităţi cu paturi

Halat din pânză

3

1

La 3 zile

Pantaloni sau fustă din doc

3

1

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

1

La 3 zile

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

După necesităţi

Mască de protecţie

3.2.

Lucru la cercetare, producere şi control al serurilor, vaccinurilor si produselor biologice de diagnostic

Halat sau bluză din pânză

4

2

Zilnic

Pantaloni sau fustă din doc

4

2

Zilnic

Bonetă sau basma din pânză

4

2

Zilnic

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

4

2

Zilnic

Şorţ de protecţie

4

2

Zilnic, pentru fiecare compartiment de lucru

Mască de protecţie

4

2

Huse pentru încălţăminte

4.

Medic veterinar şi tehnician veterinar

Halat din pânză

3

1

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

1

La 3 zile

Pantaloni din doc

3

1

La 3 zile

Şorţ de protecţie

1

1

După necesităţi

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

După necesităţi

In plus pentru:

4.1.

Lucru de cercetare, producere şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice

Halat din pânză

Zilnic, pentru fiecare compartiment de lucru

Şorţ de protecţie

Mască de protecţie

Huse pentru încălţăminte

4.2.

Contenţii, sângerări, recoltări de organe

Halat din pânză sau salopetă din doc

După necesităţi

Bonetă sau basma din pânză

Cizme din cauciuc

5.

Tehnician utilaje medicale în unităţi cu paturi, tehnician şi fotoreproducătorîn unităţi de cercetare, producţie şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Halat din pânză sau bluză

3

2

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

2

La 3 zile

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

După necesităţi

Pantaloni sau fustă din doc

3

2

La 3 zile

Mască de protecţie

După necesităţi

In plus pentru:

5.1.

Unităţi cu sistem pavilionar

Halat din molton

1

2

6.

Droghist

Halat din pânză

3

2

La 3 zile

Bonetă din pânză

3

2

La 3 zile

7.

Asistent medical, moaşă, soră medicală, oficiant sanitar, operator chimist şi laborant

Halat din pânză

3

2

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

2

La 3 zile

0

1

2

3

4

5

In plus pentru:

7.1.

Casa de naşteri

Halat din pânză

La 2 zile şi după fiecare naştere asistată

Bonetă sau basma din pânză

Şorţ de protecţie

După necesităţi

Mască de protecţie

Huse pentru încălţăminte

7.2.

Staţionare de adulţi şi copii, de la centre medico-sanitare şi dispensare medicale

Halat din pânză

3

1

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

1

La 3 zile

7.3.

Servicii de obstetrică, ginecologie, chirurgie şi alte specialităţi chirurgicale

Şorţ de protecţie

După necesităţi

7.4.

Servicii de pediatrie

Şorţ de protecţie

4

1

Zilnic

Mască de protecţie

4

1

După necesităţi

7.5.

Filtru pediatrie

Halat din pânză

4

1

Zilnic

Bonetă sau basma din pânză

4

1

Zilnic

Mască de protecţie

După necesităţi

7.6.

Stomatologie

Şorţ de protecţie

4

1

Zilnic

7.7.

Recoltare, conservare sânge şi preparate produse din sânge

Şorţ de protecţie

1

1

Zilnic şi după necesităţi

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

7.8.

Laboratoare şi secţii de serologie, bacteriologie, biochimie, biologie, chimie, toxicologie, virusologie, parazitologie şi lucru cu animale

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

7.9.

Unităţi cu paturi (inclusiv servicii de investigaţii, tratament şi farmacii), creşe şi leagăne

Halat sau bluză din pânză

3

1

La 3 zile

Pantaloni sau fustă din doc

3

1

La 3 zile

7.9.1.

Bloc de naşteri şi bloc operator

Halat din pânză

Zilnic şi după necesităţi

Şorţ de protecţie

Mască de protecţie

Zilnic şi după necesităţi

Huse pentru încălţăminte

7.9.2.

Spitale şi secţii de boli contagioase, pediatrie, nou-născuti, prematuri, anestezie-reanimare, terapie intensivă şi unităţi de cercetare, producere şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Halat sau bluză din pânză

4

1

Zilnic

Pantaloni sau fustă din doc

4

1

Zilnic

Bonetă sau basma din pânză

4

1

Zilnic

In plus pentru:

7.9.2.1.

Personalul care deserveşte mai multe compartimente şi asistentă (soră) şefă

Halat din pânză

Zilnic, pentru fiecare compartiment, pe grupe de boli sau categorii de nou-născuţi

Şorţ de protecţie

Mască de protecţie

Huse pentru încălţăminte

0

1

2

3

4

5

7.9.3.

Leagăne, creşe, unităţi cu sistem pavilionarşi unităţi unde se efectuează aeroterapie

Halat din molton

1

2

7.10.

Laboratoare şi secţii din unităţi de cercetare şi producţie a serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic, pentru contenţii, sângerarea şi recoltarea de organe de la animale de experienţă

Halat din pânză sau salopetă din doc

După necesităţi

Bonetă sau basma din pânză

Cizme din cauciuc

8.

Infirmier

Halat din pânză

3

1

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

La 3 zile

In plus pentru:

8.1.

Casa de naşteri

Şorţ de protecţie

4

Zilnic

Mască de protecţie

După necesităţi

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

După necesităţi

8.2.

Unităţi cu paturi (inclusiv servicii de investigaţii, tratament şi farmacii), creşe, leagăne

Halat sau bluză din pânză

3

La 3 zile

Pantaloni sau fustă din doc

3

La 3 zile

8.3.

Infirmier

Bonetă sau basma din pânză

3

La 3 zile

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

După necesităţi

Mască de protecţie

După necesităţi

Şorţ

4

Zilnic

In plus pentru:

8.3.1.

Leagăne, creşe, unităţi cu sistem pavilionarşi unităţi unde se efectuează aeroterapie

Halat din molton

1

2

8.3.2.

Bloc de naşteri şi bloc operator

Halat din pânză

Zilnic şi după necesităţi

Şorţ de protecţie

Mască de protecţie

Huse pentru încălţăminte

In plus pentru:

8.3.3.

Spitale şi secţii de boli contagioase pediatrie, nou-născuţi, prematuri, anestezie-reanimare, terapie intensivă

Bonetă sau basma din pânză

Zilnic şi după necesităţi

Pantaloni sau fustă din doc

Halat sau bluză din pânză

8.3.4.

Servitul mesei bolnavilor

Halat din pânză

4

1

Zilnic

Mănuşi de protecţie

4

1

9.

Brancardier

Halat din pânză

3

2

La 3 zile

Şorţ de protecţie

4

2

Zilnic

Bonetă din pânză

3

2

La 3 zile

0

1

2

3

4

5

9.1.

Unităţi cu paturi

Bluză din pânză

3

2

La 3 zile

Pantaloni din doc

3

2

La 3 zile

Bonetă din pânză

3

2

La 3 zile

Şorţ de protecţie

4

2

Zilnic

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

După necesităţi

Mască de protecţie

După necesităţi

In plus pentru:

9.1.1.

Unităţi cu sistem pavilionar

Halat din molton

1

2

10.

Instructor educaţie, instructor energoterapie, frizer, lenjer, garderobier, liftier din unităţi cu paturi şi din unităţi de cercetare şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Halat sau bluză din pânză

3

2

La 3 zile

Pantaloni sau fustă din doc

3

2

Bonetă sau basma din pânză

3

2

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

11.

Psiholog, entomolog, profesor, instructor, logoped, registrator medical

Halat din pânză

3

2

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

2

La 3 zile

11.1.

Unităţi cu paturi

Bluză din pânză

3

2

La 3 zile

Pantaloni sau fustă din doc

3

2

La 3 zile

Bonetă din pânză

3

2

La 3 zile

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

12.

Instructor educaţie din leagăne de copii

Halat din pânză

3

1

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

1

La 3 zile

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

13.

Ingrijitor curăţenie

Bonetă sau basma din pânză

3

2

La 3 zile

Halat din pânză

3

2

La 3 zile

Şorţ de protecţie

4

2

Zilnic

13.1.

Case de naşteri

Basma din pânză

3

La 2 zile

Halat din pânză

3

La 2 zile

Şorţ de protecţie

4

După necesităţi

13.2.

Staţionare de adulţi şi copii de la centre medico-sanitare şi dispensare medicale

Basma din pânză

3

La 2 zile

Halat din pânză

3

La 2 zile

Şorţ de protecţie

4

După necesităţi

13.3.

Lucru la grupurile sanitare

Halat din pânză

3

La 3 zile

0

1

2

3

4

5

13.4.

Laboratoare şi secţii de serologie, bacteriologie, biochimie, biologie, chimie, toxicologie, virusologie, parazitologie, lucru cu animale, recoltare, conservare sânge, preparate produse din sânge şi cercetare, producere şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

1

1

In plus pentru:

13.5.

Unităţi cu paturi, creşe, leagăne, unităţi de cercetare, producere si control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Halat sau bluză din pânză

3

1

La 3 zile

Pantaloni sau fustă din doc

3

1

Basma din pânză

Şorţ de protecţie

După necesităţi

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

In plus pentru:

13.5.1

Bloc de naşteri, bloc operator, spitale şi secţii de boli contagioase, pediatrie, nou-născuti, prematuri, anestezie-reanimare, terapie intensivă şi unităţi de cercetare, producere şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Halat din pânză

Zilnic, după necesităţi şi la fiecare compartiment

Şorţ de protecţie

Huse pentru încălţăminte

13.5.2.

Lucru în blocuri alimentare

Halat din pânză

După necesităţi

Şorţ de protecţie

Huse pentru încălţăminte

14.

Spălător (rufe, sticlă, veselă), etuvier, nămolar

Halat din pânză sau

3

1

La 3 zile

Salopetă din doc

2

2

Săptămânal

Bonetă sau basma din pânză

3

2

La 3 zile

15.

Băieş, maseur

Halat din pânză

3

2

La 3 zile

Bonetă sau basma din pânză

3

2

Halat din molton

1

2

Sandale de baie

1

1

16.

Ghipsar

Halat din pânză sau bluză din pânză

3

1

La 3 zile

Pantaloni din doc

3

1

Bonetă sau basma din pânză

2

2

Săptămânal

Pantofi de tenis sau pantofi din pânză

3

2

La 3 zile

Mască de protecţie

1

1

După necesităţi

17

Ingrijitor de animale de laborator

Halat din pânză

3

1

La 3 zile

Salopetă din doc

2

2

0

1

2

3

4

5

Bonetă sau basma din pânză

3

2

Săptămânal

Cizme din cauciuc

1

2

La 3 zile

17.1.

Contenţii, sângerări, recoltări de organe în unităţi de cercetare, producere şi control al serurilor, vaccinurilor si produselor biologice de diagnostic

Halat din pânză sau salopetă din doc

După necesităţi

Bonetă sau basma din pânză

Cizme din cauciuc

18.

Şofer pentru transportul animalelor şi evacuarea gunoaielor şi reziduurilor din unităţile de cercetare, producere şi control al serurilor, vaccinurilor şi produselor biologice de diagnostic

Halat din pânză sau salopetă din doc

3

2

La 3 zile

Bonetă din pânză

2

2

Săptămânal

Cizme din cauciuc

3

2

La 3 zile

Mănuşi din cauciuc

1

2

După necesităţi

NOTĂ:

Pentru categorii profesionale sau locuri care nu sunt cuprinse în această normă se pot asigura şi distribui articolele şi cantităţile folosite în Ministerul Sănătăţii Publice, pentru situaţii similare.

Aprobarea folosirii acestor articole se acordă de şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în baza unui raport înaintat de comandantul unităţii respective.

3. Pentru înzestrarea cu lenjerie şi cazarmament a camerelor de oaspeţi, a dormitoarelor organizate în unităţi, precum şi a celor organizate în centrele de pregătire şi perfecţionare a pregătirii'

- de fiecare pat -

Nr. crt.

Denumirea articolelor

U.M.

Prevederi

Observaţii

Cantitatea

Durata (ani)

1

Cearşaf pentru pat

buc.

6

6

2

Cearşaf pentru pătură

buc.

4

4

3

Faţă de pernă

buc.

6

6

4

Pătură

buc.

2

6

5

Plapumă

buc.

1

10

1

6

Pernă

buc.

1

5

2

7

Saltea (unde nu sunt asigurate saltele „Relaxa")

buc.

1

10

2

8

Halat de baie

buc.

2

2

1

9

Prosop pentru faţă

buc.

3

3

10

Prosop pentru baie

buc.

2

2

1

11

Prosop pentru picioare

buc.

3

3

12

Perie haine

buc.

1

5

3

13

Perie încălţăminte

buc.

2

2

3

14

Umeraşe pentru haine

buc.

2

inv.

3

NOTĂ:

1.  Numai pentru apartamente.

2. Se pot recondiţiona după o perioadă de 3 ani pentru perne şi 5 ani pentru saltele.

3.  De fiecare apartament sau cameră.

4.  Pentru dotarea dormitoarelor pentru cursurile de calificare şi perfecţionare, precum şi a camerelor pentru odihna personalului în dispozitiv sau în unităţi (în interes de serviciu), se asigură următoarele materiale:

- cearşafuri          - 4 buc. la 4 ani;

- feţe de pernă     - 4 buc. la 4 ani;

- pături                - 2 buc. la 10 ani;

- saltea                -1 buc. la 10 ani;

- pernă                -1 buc. la 5 ani.

5.  Unităţile care percep taxe pentru cazare pot utiliza, după acoperirea cheltuielilor, o parte din încasări pentru aprovizionarea unor articole de lenjerie şi cazarmament din normă. Aceste venituri se pot folosi şi pentru asigurarea altor articole, neprevăzute de normă, necesare activităţii de cazare.

6.  Norma se aplică şi la spaţiile de cazare destinate personalului din sistemul penitenciar şi pentru care se percep taxe.

ANEXA Nr. 4 la regulament

REGULI

pentru aplicarea normelor de echipare a funcţionarilor publici cu statut special1

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Echiparea funcţionarilor publici cu statut special din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, denumiţi în continuare funcţionari publici, şi asigurarea cu echipament specific se fac potrivit prevederilor normelor de echipament şi regulilor de aplicare a acestora.

Art. 2. - (1) Normele de echipament prevăd articole şi cantităţi de echipament şi materiale care se asigură gratuit. Acestea se distribuie pentru folosinţă sau în consum, pe o perioadă de timp stabilită, denumită durată de serviciu, cu excepţia articolelor de echipament prevăzute în normele nr. 1-6, care se distribuie în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale2.

(2)  Durata de serviciu a echipamentului la care au dreptul funcţionarii publici conform normei nr. 6 se socoteşte în ani calendaristici (1 ianuarie-31 decembrie), de la data de 1 ianuarie a anului în care au dreptul la articolul respectiv, indiferent de data la care se efectuează în mod real distribuţia.

(3)  Pentru materialele de echipament prevăzute în normele pentru asigurarea cu echipament de intervenţie, echipament special, de protecţie şi de lucru, durata de serviciu se calculează în ani (12 luni) sau în luni de la darea lor în folosinţă, indiferent dacă sunt utilizate numai în anumite perioade. Cantităţile de materiale prevăzute în aceste norme reprezintă plafoane maxime, iar durata de serviciu reprezintă limita minimă a perioadei de timp cât trebuie să fie menţinute în folosinţă.

Art. 3. - Scoaterea din serviciu, cu vinovăţie, a materialelor de echipament distribuite în folosinţă înainte de îndeplinirea duratei de serviciu constituie pagubă şi se recuperează potrivit actelor normative care reglementează răspunderea materială.

CAPITOLUL II

Reguli privind aplicarea normelor de echipament

A. Normele pentru echiparea funcţionarilor publici, ofiţeri şi agenţi (normele nr. 1, 2, 3, 4, 5 şi 6)

Art. 4. - Drepturile de echipament ale funcţionarilor publici în activitate se stabilesc anual, în funcţie de cantitatea şi durata de serviciu prevăzute în norme, se asigură gratuit şi se acordă în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale a articolelor prevăzute în norme, corespunzător încadrării în statele de organizare.

1. Stabilirea şi acordarea drepturilor

Art. 5. - (1) Echivalentul valoric al cotei-părţi anuale se recalculează anual, în funcţie de evoluţia preţurilor, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor- Direcţia economico-administrativă (A.N.P.-D.E.A.) şi se comunică unităţilor penitenciare până la data de 30 septembrie.

(2) Preţurile folosite pentru calcularea echivalentului valoric al cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament sunt preţuri medii obţinute din preţurile rezultate în urma aplicării procedurilor de achiziţie de către structurile specializate ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi se comunică unităţilor penitenciare până la data de 30 septembrie.

(3) In situaţia în care pentru anumite articole de echipament nu s-au aplicat proceduri de achiziţie în anul în curs sau în cel precedent, în mod excepţional şi în absenţa unor indici statistici de preţuri, în calculul echivalentului cotei-părţi anuale se pot utiliza şi preţurile solicitate şi comunicate de alte instituţii publice din sectorul de apărare şi ordine publică.

(4)  Echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament, metodologia de calcul şi acordare a drepturilor de echipament, preţurile de decontare a articolelor distribuite, fondurile necesare, documentele şi instrucţiunile de ordin tehnic se stabilesc şi se comunică unităţilor de către A.N.P.-D.E.A.

(5) Cererile de echipament anuale se tipăresc şi se distribuie prin grija A.N.P.-D.E.A. până la data de 30 septembrie a anului în curs, pentru anul următor.

Art. 6. - (1) Funcţionarii publici, în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale, pot primi:

a)  numai echipament - se acordă, în primul an, pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi cei încadraţi din sursă externă;

b)  echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani;

c) numai bani.

(2)   Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, care, prin natura activităţii, sunt obligaţi să poarte, în majoritatea timpului, ţinută civilă, pot primi drepturile de echipament sub formă bănească, integral sau numai în parte, iar diferenţa, în articole de echipament pentru completarea uniformei.

(3) Incadrarea la drepturi de echipament se face pe baza funcţiei din statul de organizare al unităţii în care este prevăzut şi încadrat fiecare ofiţer sau agent de penitenciare.

(4)   Ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi directorii de unităţi au obligaţia să stabilească până la data de 30 septembrie a anului în curs pentru anul următor, prin decizie scrisă, încadrarea nominală la drepturi de echipament a funcţionarilor publici din subordine la categoriile stabilite la alin. (1), pe formaţiuni, compartimente sau locuri de muncă.

(5)  Prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, decizie a directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a directorilor de unităţi, funcţionarii publici încadraţi la categoria „echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani" pot fi încadraţi la categoria „numai bani", dacă fac dovada că la data întocmirii cererilor de echipament au o ţinută regulamentară, completă şi în bună stare.

(6)  Directorii de direcţii din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, respectiv directorii de unităţi au obligaţia să dispună, de regulă până la 30 septembrie, verificarea ţinutei de oraş şi a celei de serviciu pentru toţi funcţionarii publici, în raport cu natura misiunilor stabilite prin fişa postului şi cu cerinţele privitoare la portul ţinutei.

1  Prin funcţionar public cu statut special se înţelege personalul care face parte din corpul ofiţerilor şi corpul agenţilor.

2 Valoarea cotei-părţi anuale pentru un articol de echipament reprezintă raportul dintre valoarea corespunzătoare cantităţii prevăzute în norma de echipare şi durata de utilizare a acelui articol, în ani. Suma valorilor cotelor-părţi anuale ale articolelor prevăzute într-o normă de echipare reprezintă echivalentul valoric al cotei-părţi anuale corespunzător respectivei norme de echipare.

(7) Funcţionarii publici care îşi modifică în cursul anului poziţia în statul de organizare al unităţii şi implicit încadrarea la alte drepturi de echipament beneficiază de echipament sau, după caz, de bani, proporţional cu activitatea desfăşurată.

Art. 7. - (1) Anual, până la data de 15 octombrie a anului în curs, funcţionarii publici sunt obligaţi să solicite, prin cererile de echipament1, articolele de echipament necesare pentru anul următor, după cum urmează:

a)  funcţionarii publici încadraţi la categoria „echipament pentru completarea uniformei şi diferenţa în bani" pot solicita numai echipamentul necesar pentru completarea uniformei, iar diferenţele valorice rezultate prin nesolicitarea unor articole de echipament se achită în numerar. Contravaloarea drepturilor de echipament se acordă începând cu semestrul II al anului de referinţă2, în funcţie de nivelul fondurilor alocate;

b)  funcţionarii publici încadraţi la categoria „numai bani" solicită acordarea contravalorii drepturilor de echipament. Contravaloarea drepturilor de echipament se acordă începând cu semestrul II al anului de referinţă, în funcţie de nivelul fondurilor alocate.

(2)   Prin cererile de echipament se pot solicita numai articolele şi cantităţile cuprinse în norme, potrivit datelor antropometrice.

(3) Cererile de echipament se analizează şi se avizează de şeful nemijlocit şi se aprobă, după caz, de directorii de direcţii din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, pentru funcţionarii publici cu statut special din cadrul aparatului propriu, de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, respectiv de directorii de unităţi. După înregistrare, responsabilul sectorului echipament verifică şi centralizează cererile pe categorii de funcţionari publici, articole şi date antropometrice şi transmite necesarul de echipament structurilor logistice din cadrul A.N.P-D.E.A., conform instrucţiunilor emise anual în acest sens. Pentru funcţionarii publici cu statut special din cadrul aparatului propriu al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, verificarea şi centralizarea cererilor pe categorii de funcţionari publici, articole şi date antropometrice se realizează de Direcţia generală economică, care transmite necesarul de echipament Direcţiei investiţii şi administrarea serviciilor, conform instrucţiunilor emise anual în acest sens.

(4)  Funcţionarii publici care la data întocmirii cererii de echipament au mai puţin de 3 ani până la limita de vârstă până la care pot fi menţinuţi în activitate se pot încadra la categoria „numai bani", indiferent de funcţia îndeplinită, dacă fac dovada că dispun de o ţinută regulamentară, completă şi în bună stare.

Art. 8. - Funcţionarii publici care au primit drepturile de echipament sub formă bănească, iar ulterior solicită echipament, pe bază de cerere, pot primi articolele de echipament la preţurile comunicate, după caz, de Direcţia economico-administrativă, respectiv Direcţia generală economică din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, cu achitarea contravalorii lor şi în limita stocurilor existente.

Art. 9. - Funcţionarii publici pot cere, în scris, substituirea unor articole de echipament din cele solicitate prin cererea anuală, în funcţie de existentul în depozit şi în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale sau cu achitarea eventualelor diferenţe.

Art. 10. - (1) Articolele de echipament prevăzute de norme se execută pe categorii de funcţionari publici, ofiţeri şi agenţi, bărbaţi şi femei, în producţie de serie sau pe măsuri şi cu probe individuale.

(2) Echipamentul executat în producţie de serie se achiziţionează, de regulă, centralizat.

Art. 11. - (1) Acordarea echipamentului se face de două ori pe an. Articolele din componenţa ţinutei de vară se distribuie până la data de 30 iunie a anului de referinţă, iar articolele din componenţa ţinutei de iarnă se distribuie până la data de 15 noiembrie a anului de referinţă.

(2) Achitarea drepturilor de echipament în bani se efectuează începând cu semestrul II al anului de referinţă, la valoarea cotei-părţi valabile la data plăţii, în funcţie de fondurile alocate.

Art. 12. - Valoarea financiară a drepturilor de echipament acordate în bani nu este impozabilă.

2. Drepturi la acordarea uniformei de ceremonie

Art. 13. - (1) Articolele din componenţa uniformei de ceremonie se acordă gratuit ofiţerilor cu funcţii de conducere, până la şef serviciu inclusiv, numai în natură.

(2) Funcţionarii publici cu drept de port al uniformei de ceremonie primesc articolele de echipament în limita echivalentului valoric al cotei-părţi anuale, calculată începând cu prima zi a lunii în care au fost numiţi în astfel de funcţii. Acordarea acestor drepturi încetează începând cu ultima zi din luna în care au fost eliberaţi din funcţie.

3. Drepturi la înaintarea în grad profesional

Art. 14. - (1) Ofiţerii înaintaţi la gradul de chestor au dreptul în anul respectiv la echipamentul sau echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament prevăzute în norme pentru ofiţeri.

(2) Ofiţerii înaintaţi la gradul de chestor, în anul respectiv, pe lângă echipamentul sau echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament prevăzute în normele pentru ofiţeri, primesc o singură dată şi accesoriile corespunzătoare noului grad, respectiv paspoal pentru vipuşcă şi lampas pentru două costume.

Art. 15. - (1) Agenţii de penitenciar înaintaţi la gradul de ofiţer au dreptul în anul respectiv, în funcţie de noua încadrare în statul de organizare, la echipamentul sau echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament prevăzute în normele pentru ofiţeri.

(2) Din valoarea totală a acestor drepturi se scade valoarea echipamentului primit în acel an pentru gradul de agent, până la data înaintării în grad, inclusiv cel primit cu anticipaţie şi sumele de bani primite în contul acestor drepturi.

(3)  Echipamentul specific gradului de agent solicitat prin cerere şi nedistribuit până la data înaintării în grad se distribuie din modelul celui prevăzut pentru funcţionarii publici ofiţeri.

Art. 16. - Ofiţerii şi agenţii de penitenciar înaintaţi la gradul următor, în anul respectiv, pe lângă echipamentul sau echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament aferent corpului din care fac parte, primesc numai o singură dată şi accesoriile corespunzătoare noilor grade.

Art. 17. - Ofiţerii avansaţi chestori şi agenţii avansaţi ofiţeri care nu îşi pot asigura o uniformă corespunzătoare din drepturile cuvenite pot primi, pe bază de cerere scrisă, echipamentul necesar, iar valoarea care depăşeşte drepturile de echipament se consideră anticipaţie în contul drepturilor de echipament viitoare.

Art. 18. - Ofiţerii şi agenţii trimişi la studii sau cu misiuni în străinătate, dacă trebuie să poarte uniformă, pot primi pentru completarea ţinutei, cu anticipaţie, pe bază de cerere scrisă, aprobată de directorul unităţii, echipament din drepturile prevăzute pentru anul următor, în limita cotei-părţi anuale valabile la data solicitării.

4. Drepturile acordate cu ocazia transferului sau detaşării

Art. 19. - (1) Drepturile de echipament ale funcţionarilor publici din sistemul penitenciar care se transferă în afara sistemului penitenciar se lichidează la data transferului.

1  Prin cerere de echipament se înţelege solicitarea exprimată în scris, referitoare la cantitatea de articole de echipament necesară utilizării.

2 Prin an de referinţă se înţelege anul pentru care au fost solicitate drepturile de echipament.

(2) Calcularea valorii drepturilor de echipament se face la valoarea preţurilor de achiziţie în vigoare la data când se efectuează transferul persoanei respective.

(3) Contravaloarea eventualelor articole de echipament primite cu anticipaţie se restituie la preţurile în vigoare la data distribuţiei.

(4) Măsura lichidării drepturilor de echipament se menţionează expres în documentele de transfer.

Art. 20. - (1) Funcţionarii publici mutaţi dintr-o unitate în alta în cadrul sistemului penitenciar sunt alocaţi la drepturi de către unitatea la care au fost mutaţi.

(2) Funcţionarilor publici mutaţi în cursul anului dintr-o unitate în alta în cadrul sistemului penitenciar li se asigură, cu prioritate, drepturile de echipament de către unitatea din care au fost mutaţi. Drepturile de echipament neasigurate se distribuie de unităţile în care au fost mutaţi funcţionarii publici respectivi.

(3) Unitatea din care au fost transferaţi funcţionarii publici va comunica noii unităţi, prin copie xerox, cererea de echipament sau după caz, carnetul privind situaţia drepturilor anuale de echipament, situaţia drepturilor de echipament cuvenite în anul mutării, situaţia articolelor de echipament primite, situaţia privind contravaloarea cotei-părţi acordate şi diferenţele de acordat.

(4)  Unitatea din care funcţionarul public respectiv se mută este obligată să actualizeze situaţia drepturilor de echipament, să întocmească o copie xerox a cererii de echipament sau, după caz, a carnetului privind situaţia drepturilor anuale de echipament, semnată de responsabilul sectorului, directorul adjunct economico-administrativ (similar) şi funcţionarul public respectiv, după care aceasta va fi trimisă la unitatea unde persoana a fost mutată.

(5)   Originalul cererilor de echipare sau, după caz, al carnetului privind situaţia drepturilor anuale de echipament se arhivează în unitatea emitentă şi constituie document justificativ pentru drepturile acordate.

(6)  Pe baza datelor transmise, unitatea la care se mută funcţionarul public are obligaţia să întocmească o nouă cerere de echipare sau un nou carnet privind situaţia drepturilor anuale de echipament.

Art. 21. - Funcţionarii publici detaşaţi sunt alocaţi şi primesc drepturile de echipament de la unitatea în interesul căreia îşi desfăşoară activitatea.

5. Drepturi la acordarea gradului profesional, încadrarea din sursă externă şi la reîncadrare

Art. 22. - (1) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi cei încadraţi din sursă externă în corpul funcţionarilor publici, la acordarea gradului de ofiţer sau agent, au dreptul, în primul an, la:

- articolele de echipament prevăzute de normele la care au dreptul;

- articolele de echipament prevăzute pentru prima echipare care se distribuie în plus faţă de norma specifică fiecărei categorii de funcţionari sau echivalentul valoric al acestora.

(2) Echipamentul prevăzut a se distribui numai o singură dată la acordarea gradului se compune din: o şapcă de iarnă (pălărie pentru femei), un costum cu 2 pantaloni lungi (fustă în loc de un

pantalon pentru femei) pentru iarnă, o scurtă îmblănită, 4 cămăşi, 6 perechi de ciorapi, o geantă pentru transportul echipamentului, 4 cearşafuri, două feţe de pernă, o pătură şi accesoriile aferente - însemne de grad pentru mânecă, pentru piept şi ecusoane.

(3) Funcţionarilor publici încadraţi direct în activitate, cărora trebuie să li se asigure o uniformă completă, li se va distribui echipamentul necesar pe bază de cerere scrisă, iar valoarea care depăşeşte cota-parte anuală se consideră anticipaţie în contul drepturilor de echipament pe anul următor.

(4)  Diferenţa dintre echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament şi valoarea echipamentului primit se consideră anticipaţie în contul drepturilor viitoare de echipament.

Art. 23. - (1) Echipamentul sau echivalentul valoric al articolelor prevăzute a se distribui numai o singură dată la acordarea gradului se acordă, de regula, în anul încadrării, în funcţie de stocurile disponibile, respectiv de fondurile alocate.

(2) Funcţionarilor publici încadraţi din sursă externă, precum şi funcţionarilor publici reîncadraţi în activitate după un an de la încetarea raporturilor de muncă li se calculează drepturile de echipament astfel:

- din anul respectiv, dacă încadrarea sau reîncadrarea în activitate a avut loc până la data de 30 septembrie inclusiv a acelui an;

- din anul următor, dacă încadrarea sau reîncadrarea în activitate a avut loc după data de 30 septembrie a anului respectiv.

(3)  Funcţionarii publici reîncadraţi în activitate au dreptul la echivalentul valoric al cotei-părţi anuale a articolelor de echipament cuvenite pentru anul respectiv, mai puţin contravaloarea articolelor care se acordă o singură dată.

Art. 24. - (1) Funcţionarii publici care au fost reîncadraţi în acelaşi an calendaristic (1 ianuarie - 31 decembrie) în care le-au încetat raporturile de muncă şi care la acel moment au primit drepturile de echipament pe întregul an vor primi drepturile de echipament începând cu data de 1 ianuarie a anului următor. In situaţia în care au primit drepturile numai pentru lunile lucrate, funcţionarii publici au dreptul numai la echivalentul valoric al cotei-părţi anuale calculat pentru lunile de la data reîncadrării.

(2) Funcţionarilor publici reîncadraţi în activitate în acelaşi an de activitate, cărora trebuie să li se asigure o uniformă completă, li se va distribui echipamentul necesar pe bază de cerere scrisă, iar valoarea care depăşeşte cota-parte anuală se consideră anticipaţie în contul drepturilor de echipament pe anul următor.

6. Restanţe, anticipaţii

Art. 25. - (1) Prin drepturi de echipament restante se înţelege articolele de echipament nedistribuite în anul pentru care au fost solicitate prin cererea de echipament şi a căror valoare a fost reţinută din cota-parte anuală, precum şi sumele de bani neprimite în cadrul drepturilor cuvenite.

(2) Restanţele în echipament se asigură, cu prioritate, până la data de 30 iunie a anului următor.

(3)  Restanţele în bani se pot acorda până la sfârşitul anului următor, dacă nu a fost posibilă acordarea echipamentului la termenul legal. Acordarea restanţelor sub formă bănească se face la solicitarea funcţionarilor publici, pe bază de cerere aprobată de directorul unităţii, ca urmare a deciziei directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

(4) Valoarea restanţelor se calculează în funcţie de preţurile folosite la calculul cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament, la data acordării.

(5) Nu se consideră restanţe şi nu se mai acordă articolele de echipament sau sumele de bani neridicate pe o perioadă de cel puţin 3 ani consecutivi, calculată de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care avea dreptul, dacă nu se poate dovedi că au fost solicitate în scris în acest interval de timp.

Art. 26. - (1) Acordarea cu anticipaţie a echipamentului sau a echivalentului valoric al cotei-părţi anuale este în principiu interzisă.

(2) Se pot acorda cu anticipaţie unele articole de echipament în situaţii cum sunt: uzarea prematură ca urmare a unor condiţii deosebite de muncă într-o perioadă de timp determinată; când unii funcţionari, datorită conformaţiei fizice şi portului natural al echipamentului, îl uzează mai mult decât în mod normal.

(3) Distribuirea cu anticipaţie a echipamentului se aprobă de directorul unităţii, în limita stocului disponibil.

(4)  Echipamentul aprobat a fi distribuit cu anticipaţie se înscrie în cererea de echipament, în rubrica „anticipaţii".

(5)  Pentru obţinerea aprobării de distribuire cu anticipaţie a unor articole de echipament, funcţionarii publici depun cereri pe cale ierarhică, prin care trebuie să se angajeze că, în caz de încetare a raporturilor de serviciu înainte de anul în care au dreptul la articolele respective, suportă integral contravaloarea materialelor primite, la preţurile din lista de preţuri comunicată de Direcţia economico-administrativă, în vigoare la data distribuţiei, sau le restituie în natură în stare nouă.

Art. 27. - (1) Pentru asigurarea unei echipări corespunzătoare, funcţionarii publici pot solicita unele articole de echipament peste limita cotei-părţi anuale, contra cost, acestea fiind solicitate prin cerere separată.

(2) Articolele solicitate suplimentar se distribuie, în limita stocurilor disponibile, numai după achitarea integrală a contravalorilor la casieria unităţii.

7. Rezolvarea drepturilor la încetarea raporturilor de serviciu

Art. 28. - (1) Data încetării drepturilor de echipament ale funcţionarilor publici se consideră prima zi a lunii următoare celei în care au încetat raporturile de serviciu.

(2) Drepturile de echipament se lichidează astfel:

a) dacă s-au acordat în bani sau a fost distribuit echipamentul solicitat prin cerere, drepturile se consideră legal acordate, cu excepţia cazului în care încetarea raporturilor de serviciu se face prin demisie;

b) dacă nu s-au distribuit drepturile de echipament solicitate, se acordă echivalentul în bani al drepturilor calculate pentru lunile de activitate;

c) echipamentul primit pe bază de cerere, cu anticipaţie, se recuperează integral de la beneficiari prin achitarea contravalorii lor la preţurile comunicate de Direcţia economico-administrativă, la data distribuţiei.

(3) In cazul în care încetarea raporturilor de serviciu se face prin demisie, funcţionarii publici restituie contravaloarea echipamentului primit în natură sau în bani, în limita cotei-părţi corespunzătoare lunilor rămase până la sfârşitul anului.

Art. 29. - (1) Pentru lichidarea drepturilor de echipament, la încetarea raporturilor de serviciu, se actualizează în mod obligatoriu situaţia cu drepturile pe anul respectiv, ţinându-se cont simultan de următoarele:

a) ca drepturi, se trec valoarea cuvenită pe lunile în activitate din anul respectiv şi valoarea restanţelor, calculată la valoarea financiară a cotei-părţi anuale a drepturilor de echipament în vigoare la încetarea raporturilor de serviciu;

b) ca distribuţii, se trece valoarea drepturilor de echipament primite până la data încetării raporturilor de serviciu - echipament şi bani, inclusiv anticipaţiile.

(2) Diferenţa rezultată constituie drepturile de echipament la încetarea raporturilor de serviciu. Dacă valoarea distribuţiilor este mai mare decât valoarea drepturilor, diferenţa în plus se recuperează doar în cazul încetării raporturilor de muncă prin demisie.

Art. 30. - (1) In caz de deces, urmaşii funcţionarilor publici decedaţi în timpul activităţii primesc valoarea echipamentului restanţă, precum şi valoarea cotei-părţi anuale din drepturile ce li se cuvin, aferentă timpului trecut de la începutul anului până inclusiv în luna când a intervenit decesul.

(2) Echipamentul distribuit cu anticipaţie sau valoarea acestuia nu se mai recuperează.

Art. 31. - La încetarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici, unităţile sunt obligate să le aducă la cunoştinţă, sub semnătură pe nota de lichidare, că au următoarele obligaţii:

a) să nu înstrăineze prin donare, vânzare sau sub alte forme uniforma, cunoscând că sunt interzise prin lege vânzarea, cumpărarea, precum şi purtarea în public de către persoane civile a uniformei de funcţionar sau a unor articole din compunerea acesteia;

b) să transforme în echipament de croială civilă uniforma de care dispune, eliminând accesoriile şi însemnele specifice.

Art. 32. - (1) După încetarea raporturilor de serviciu, funcţionarii publici nu mai au dreptul de a purta uniforma specifică de penitenciare, cu excepţia personalului căruia i s-a acordat acest drept prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti.

(2) Acordarea dreptului de a purta uniforma specifică de penitenciare după încetarea raporturilor de serviciu se face la propunerea directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în baza unei solicitări scrise din partea persoanei respective.

Art. 33. - Funcţionarii publici cu statut special cărora le-au încetat raporturile de serviciu şi care au dreptul, potrivit legii, de a purta uniformă sunt obligaţi să respecte prevederile prezentului regulament.

Art. 34. - La încetarea raporturilor de serviciu înaintea împlinirii unei vechimi de un an în activitate, funcţionarii publici sunt obligaţi să restituie contravaloarea echipamentului primit în natură sau în bani, în limita cotei-părţi corespunzătoare lunilor rămase până la sfârşitul anului.

8. Rezolvarea drepturilor de echipament ale funcţionarilor publici puşi la dispoziţie sau suspendaţi din funcţie

Art. 35. - Funcţionarilor publici cărora le-au încetat raporturile de serviciu prin demisie, pentru abateri grave sau în urma unei hotărâri judecătoreşti le este interzis dreptul de a purta uniformă de penitenciare.

Art. 36. - (1) Funcţionarii publici puşi la dispoziţie, faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care sunt judecaţi în stare de libertate ori liberaţi provizoriu pe cauţiune, dar care îndeplinesc anumite sarcini şi atribuţii de serviciu, beneficiază în continuare de drepturile de echipament ce li se cuvin conform normelor.

(2)  Funcţionarii publici suspendaţi din funcţie ca urmare a arestării preventive nu mai beneficiază de niciun drept de echipament începând cu data suspendării, în cazul acestora procedându-se astfel:

a)  dacă, ca urmare a dispunerii scoaterii de sub urmărire penală ori achitării, precum şi a încetării urmăririi penale ori procesului penal, funcţionarii publici au fost repuşi în toate drepturile anterioare, aceştia primesc drepturile de echipament avute la data suspendării, inclusiv cele de care au fost privaţi pe perioada suspendării. Dacă pe timpul suspendării a intervenit demisia sau pensionarea funcţionarilor publici, la data repunerii în drepturile anterioare, aceştia beneficiază de drepturile de echipament cuvenite inclusiv pentru luna în care au încetat raporturile de serviciu;

b)  dacă le-au încetat raporturile de serviciu în urma unei hotărâri de condamnare rămase definitivă, chiar dacă au beneficiat de suspendare a executării pedepsei, amnistie sau graţiere, nu mai au dreptul la echipament ori restanţe; dacă au primit drepturi de echipament înainte de data suspendării, funcţionarii publici restituie contravaloarea echipamentului primit în natură sau în bani, în limita cotei-părţi corespunzătoare lunilor rămase până la sfârşitul anului, începând cu luna următoare datei suspendării din funcţie.

(3)  Pe timpul suspendării raportului de serviciu din iniţiativa funcţionarilor publici, aceştia nu beneficiază de drepturile de echipament, cu excepţia funcţionarilor publici suspendaţi pentru activitate sindicală.

9. Alte drepturi

Art. 37. - Funcţionarii publici femei şi bărbaţi care beneficiază de concediu pentru creşterea şi îngrijirea copiilor până la vârsta de 2 ani sau de concediu pentru îngrijirea copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani primesc integral drepturile de echipament.

Art. 38. - (1) Personalul de cult angajat permanent în unitate poate primi gratuit următoarele articole de echipament cu specific religios, în cantităţile şi la termenele următoare:

- culion -1 buc/3 ani, stihar - 1 buc/5 ani, brâu - 1 buc/5 ani, mânecute - 1 pereche/5 ani, felon - 1 buc/5 ani, patrafir - 2 buc/3 ani, reverendă - 2 buc/3 ani, pantofi - 1 pereche/an, ghete - 1 pereche/3 ani, procoveţe - 1 complet/5 ani.

(2)  Articolele se evidenţiază în contabilitate şi reprezintă inventar de unitate.

(3) Articolele de cult primite cu titlu de donaţie, sponsorizări sau alte forme de către unitatea de penitenciar şi care intră în patrimoniul acesteia se înregistrează în evidenţa contabilă şi constituie obiecte de inventar.

B. Norme pentru înzestrarea cu echipament specific

Art. 39. - (1) Echipamentul special, de protecţie şi de lucru reprezintă articolele cu care sunt dotate anumite categorii de personal în procesul de desfăşurare a activităţilor specifice, pentru a fi protejate împotriva factorilor de risc.

(2) Echipamentul special, de protecţie şi de lucru se foloseşte numai de persoanele care au acest drept, în locurile şi pentru activităţile reglementate.

(3) Asigurarea unui nou echipament se realizează numai după îndeplinirea duratei normelor de utilizare şi predarea celui vechi la depozitul unităţii.

Art. 40. - Materialele de echipament prevăzute în normă fără durată de serviciu, ca inventar de unitate, se propun pentru declasare şi casare şi se înlocuiesc atunci când din cauza uzurii normale nu mai pot fi folosite în scopul pentru care sunt destinate.

Art. 41. - In raport de nevoi, Direcţia economico-administrativă din Administraţia Naţională a Penitenciarelor poate aproba înlocuirea/substituirea unor materiale de echipament specific cu altele asemănătoare, care să asigure aceleaşi condiţii de protecţie.

Art. 42. - Degradarea sau pierderea echipamentului special, de protecţie şi de lucru înainte de expirarea termenului de utilizare prevăzut de norme nu obligă instituţia în ceea ce priveşte asigurarea unui nou echipament şi atrage răspunderea celor vinovaţi pentru prejudiciul cauzat, în condiţiile legii.

C. Acordarea drepturilor în cazul distrugerii echipamentului

Art. 43. - Este interzisă distribuirea gratuită către personal a articolelor de echipament, echipament special, de protecţie şi de lucru în locul celor pierdute, distruse sau degradate prematur, cu excepţia cazurilor în care pierderea, distrugerea sau degradarea s-a datorat unor cauze neprevăzute şi care nu puteau fi înlăturate ori în alte asemenea cazuri în care pagubele au fost provocate din riscul normal al serviciului, caz fortuit sau forţă majoră. In aceste situaţii se procedează conform prevederilor legale, iar echipamentul respectiv, în cazul în care s-a aprobat acordarea în locul celui distrus sau deteriorat, se distribuie gratuit în stare nouă.

Art. 44. -In cazul în care în urma cercetării administrative nu se obţine aprobarea de distribuire gratuită a echipamentului, la cererea funcţionarilor publici acesta se distribuie contra cost la preţurile în vigoare la data respectivă.

ANEXA Nr. 5 la regulament

DOCUMENTELE   JUSTIFICATIVE

privind evidenţa drepturilor anuale de echipament pentru funcţionarii publici cu statut special din Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate

A.

MINISTERUL JUSTIŢIEI ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR

Penitenciarul......................................................................

Anul...............

Ofiţeri şi agenţi - bărbaţi

Detalii

Nr.

Talia

Grosimea

Coifură

X

X

Imbrăcăminte

X

Cămaşă

X

Incălţăminte

X

Centură

X

X

De acord

Director,

............................................

(semnătura)

RAPORT   Nr. ................/ANUL   ...............

Gradul profesional.........................., numele şi prenumele..................................................................... locul de muncă..............., pentru articolele de echipament solicitate în cadrul drepturilor de echipament

Nr. crt.

Denumirea articolului

U.M.

Cantitate/an, conform normei

Preţul de

achiziţie

Restanţe

Echipament

Nr. operaţiune

din evidenţă şi data distribuţiei

Solicitat

Distribuit

Cantitatea

Valoarea (4x5)

Cantitatea

Valoarea (4x7)

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

UNIFORMA DE ORAŞ

1

Şapcă din camgarn

buc.

1/3

2

Şapcă din tergal

buc.

1/3

3

Căciulă

buc.

1/6

4

Costum din camgarn:

- sacou

- 2 pantaloni

buc.

1/3

5

Costum din tergal:

- sacou

- 2 pantaloni

buc.

1/3

6

Bluzon

buc.

1/3

7

Scurtă cu guler şi mesadă

buc.

1/6

8

Impermeabil

buc.

1/4

9

Cămaşă bleu

buc.

4/2

10

Cămaşă-bluză cu mânecă scurtă

buc.

4/4

11

Cămaşă-bluză cu mânecă lungă

buc.

2/2

12

Pantofi de vară

pereche

1/1

13

Pantofi de iarnă

pereche

1/2

14

Ghete

pereche

1/3

15

Cravată

buc.

2/4

16

Fular din lână

buc.

1/6

17

Mănuşi din piele

pereche

1/2

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

18

Curea neagră

buc.

1/6

19

Ciorapi

pereche

6/1

20

Emblemă cu sigla ANP pentru mânecă

buc.

11/3

21

Epolet cu însemn de grad pentru umăr

pereche

11/3

UNIFORMA DE SERVICIU

22

Bonetă din camgarn

buc.

1/3

23

Bonetă din tergal

buc.

2/3

24

Căciulă

buc.

1/4

25

Complet modular:

- scurtă impermeabilă

- bluzon

buc.

1/2

26

Pantaloni din tergal

pereche

2/3

27

Pantaloni din camgarn

pereche

2/4

28

Pulover cu mâneci

buc.

1/3

29

Pulover fără mâneci

buc.

1/3

30

Tricou

buc.

2/1

31

Cămaşă-bluză cu mânecă scurtă

buc.

3/2

32

Cămaşă-bluză cu mânecă lungă

buc.

2/2

33

Pantofi de vară

pereche

1/1

34

Pantofi de iarnă

pereche

1/2

35

Ghete

pereche

1/3

36

Bocanci

pereche

1/2

37

Centură multifuncţională

buc.

1/6

38

Ciorapi

pereche

10/1

39

Emblemă cu siglă ANP pentru mânecă

buc.

10/2

40

Epolet cu însemn de grad pentru umăr

buc.

11/2

Menţionez că articolele solicitate prin prezentul raport îmi asigură ţinuta corespunzătoare.

Semnătura

....................................................

Data întocmirii..............................

Recapitulaţia drepturilor

Drepturi cotă-parte pe anul curent                              ...............lei

- Se adaugă - reporturi                                              ...............lei

- drepturi la avansare sau la prima echipare                ...............lei

Total drepturi pe anul curent                                       ...............lei

- Se scad      -anticipaţii                                              ..............lei

- drepturi primite la alte unităţi                                    ...............lei

Rezultă drepturi pe anul curent                                    ..............lei

- Valoarea echipamentului solicitat prin raport             ...............lei

Rezultă:           -de achitat prin stat                               ..............lei

- anticipaţii (de reţinut în anul următor)                          ..............lei

- de reportat drepturi pe anul următor                          ...............lei

Verificat şi luat în evidenţă.

Contabil,

.........................................................

(semnătura)

NOTĂ:

Când se solicită costume, scurte, impermeabil, bluzon şi cămăşi-bluză, se vor prevedea în mod obligatoriu şi accesoriile necesare.

B.

MINISTERUL JUSTIŢIEI ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR

Penitenciarul......................................................................

Anul...............

Ofiţeri şi agenţi -femei

Detalii

Nr.

Talia

Grosimea

Coifură

X

X

Imbrăcăminte

X

Cămaşă

X

Incălţăminte

X

Centură

X

X

De acord

Director,

.........................................................

(semnătura)

RAPORT   Nr. ................/ANUL   ...............

Gradul profesional.........................., numele şi prenumele..................................................................... locul de muncă..............., pentru articolele de echipament solicitate în cadrul drepturilor de echipament

Nr. crt.

Denumirea articolului

U.M.

Cantitate/an, conform normei

Preţul de

achiziţie

Restanţe

Echipament

Nr. operaţiune

din evidenţă şi data distribuţiei

Solicitat

Distribuit

Cantitatea

Valoarea (4x5)

Cantitatea

Valoarea (4x7)

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

UNIFORMA DE ORAŞ

1

Şapcă din camgarn

buc.

1/3

2

Şapcă din tergal

buc.

1/3

3

Căciulă

buc.

1/6

4

Costum din camgarn:

- sacou

- pantaloni

- pantaloni/fustă

buc.

1/3

5

Costum din tergal:

- sacou

- pantaloni

- pantaloni/fustă

buc.

1/3

6

Bluzon

buc.

1/3

7

Scurtă cu guler şi mesadă

buc.

1/6

8

Impermeabil

buc.

1/4

9

Cămaşă bleu

buc.

4/2

10

Cămaşă-bluză cu mânecă scurtă

buc.

4/4

11

Cămaşă-bluză cu mânecă lungă

buc.

2/2

12

Pantofi de vară

pereche

1/1

13

Pantofi de iarnă

pereche

1/2

14

Ghete

pereche

1/3

15

Cravată

buc.

2/4

16

Fular din lână

buc.

1/6

17

Mănuşi din piele

pereche

1/2

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

18

Curea neagră

buc.

1/6

19

Ciorapi

pereche

6/1

20

Emblemă cu sigla ANP pentru mânecă

buc.

11/3

21

Epolet cu însemn de grad pentru umăr

pereche

11/3

UNIFORMA DE SERVICIU

22

Bonetă din camgarn

buc.

1/3

23

Bonetă din tergal

buc.

2/3

24

Căciulă

buc.

1/4

25

Complet modular:

- scurtă impermeabilă

- bluzon

buc.

1/2

26

Pantalon/fustă din tergal

pereche

2/3

27

Pantalon/fustă din camgarn

pereche

2/4

28

Pulover cu mâneci

buc.

1/3

29

Pulover fără mâneci

buc.

1/3

30

Tricou

buc.

2/1

31

Cămaşă-bluză cu mânecă scurtă

buc.

3/2

32

Cămaşă-bluză cu mânecă lungă

buc.

2/2

33

Pantofi de vară

pereche

1/1

34

Pantofi de iarnă

pereche

1/2

35

Cizme

pereche

1/3

36

Ghete

pereche

1/2

37

Centură multifuncţională

buc.

1/6

38

Ciorapi

pereche

10/1

39

Emblemă mânecă

buc.

10/2

40

Epolet cu însemn de grad pentru umăr

buc.

11/2

Menţionez că articolele solicitate prin prezentul raport îmi asigură ţinuta corespunzătoare.

Semnătura

..................................................

Data întocmirii............................

Recapitulaţia drepturilor

Drepturi cotă-parte pe anul curent                      ...............lei

- Se adaugă - reporturi                                       ...............lei

- drepturi la avansare sau la prima echipare         ...............lei

Total drepturi pe anul curent                                ...............lei

- Se scad      -anticipaţii                                       ...............lei

- drepturi primite la alte unităţi                               ..............lei

Rezultă drepturi pe anul curent                              ...............lei

- Valoarea echipamentului solicitat prin raport        ..............lei

Rezultă:           -de achitat prin stat                         ..............lei

- anticipaţii (de reţinut în anul următor)                   ...............lei

- de reportat drepturi pe anul următor                    ...............lei

Verificat şi luat în evidenţă.

Contabil,

......................................................

(semnătura)

NOTĂ:

Când se solicită costume, scurte, impermeabil, bluzon şi cămăşi-bluză, se vor prevedea în mod obligatoriu şi accesoriile necesare.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 94/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 94 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 94/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu