ORDIN Nr. 969
din 14 august 2007
privind aprobarea Procedurii
in vederea aplicarii derogarilor temporare de la dispozitiile Deciziei Comisiei
2006/802/CE pentru miscarea porcinelor pentru taiere provenite din
exploatatiile nonprofesionale din Romania si utilizarea ulterioara a carnii acestora
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 569 din 20 august 2007
In temeiul:
- Deciziei Comisiei Europene 2007/522/CE din 18 iulie 2007 de modificare a Deciziei 2006/802/CE cu privire la carnea de
porc provenită de la porcine vaccinate cu un vaccin viu atenuat convenţional în
România, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 193 din 23
iulie 2007;
- prevederilor art. 10 lit. b)
din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea
nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
- prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 385/2007
privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale;
- prevederilor art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3)
din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
văzând Referatul de aprobare al Direcţiei generale
sanitare veterinare din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor nr. 18.088 din 19 iunie 2007,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul
agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Procedura în vederea aplicării
derogărilor temporare de la dispoziţiile Deciziei Comisiei 2006/802/CE pentru
mişcarea porcinelor pentru tăiere provenite din exploataţiile nonprofesionale
din România şi utilizarea ulterioară a cărnii acestora, publicată în Jurnalul
Oficial al Uniunii Europene nr. L 329 din 25 noiembrie 2006, prevăzută în anexa
care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcţiile agricole şi pentru dezvoltare
rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene
şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului
ordin.
Art. 3. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
controlează modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi se va aplica până la
data de 31 august 2007.
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor,
Csutak-Nagy Laszlo
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Decebal Traian Remeş
ANEXĂ
PROCEDURA
în vederea aplicării derogărilor temporare de la
dispoziţiile Deciziei Comisiei 2006/802/CE pentru mişcarea porcinelor pentru tăiere provenind din
exploataţiile nonprofesionale din România şi utilizarea ulterioară a cărnii acestora
Art. 1. - (1) Porcinele
provenite din exploataţiile nonprofesionale, aşa cum sunt definite în Hotărârea
Guvernului nr. 1.700/2006 pentru aprobarea Programului strategic privind
monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România,
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 991 din 12 decembrie 2006, vaccinate cu vaccin convenţional viu
atenuat, se sacrifică numai până la 31 august 2007 şi numai în unităţi de
sacrificare autorizate sanitar-veterinar, care beneficiază de supraveghere
sanitară veterinară din partea direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene.
(2) Tăierea porcinelor vaccinate cu vaccin convenţional
viu atenuat din exploataţiile nonprofesionale se face la o unitate autorizată
sanitar veterinar aflată în acelaşi judeţ cu exploataţiile de origine sau la o
unitate aflată într-un judeţ vecin.
Art. 2. - Porcinele provenite din exploataţiile nonprofesionale se sacrifică în unităţile de sacrificare
numai în partidă separată, separat în timp, urmată de curăţare şi dezinfecţie
şi numai în condiţiile respectării următoarelor cerinţe:
a) mişcările porcinelor sunt permise numai în cadrul
judeţului de origine în mod direct, numai între exploataţia de origine şi
unitatea desemnată de direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, cu porci obligatoriu vaccinaţi, fiind excluşi porcii
care nu au fost vaccinaţi;
b) porcinele să provină din
exploataţii înregistrate în registrul exploataţiilor de porcine de la direcţia
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului
Bucureşti;
c) animalele să fie identificate şi înregistrate în
baza de date;
d) să provină din afara zonelor de protecţie şi
supraveghere a unui focar activ de pestă porcină clasică;
e) animalele să fie însoţite de un certificat de
sănătate emis de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în care
sunt precizate:
(i) numele şi prenumele deţinătorului;
(ii) localitatea;
(iii) codul exploataţiei;
(iv) numărul porcilor încărcaţi în mijlocul de
transport, cu evidenţierea individuală a numărului crotaliei de
identificare şi a categoriei;
(v) confirmarea identificării
suplimentare prin tatuare după vaccinarea contra pestei
porcine clasice;
(vi) numărul de
înmatriculare a mijlocului de transport;
(vii) data aplicării vaccinării de necesitate cu
vaccin convenţional viu
atenuat;
(viii) data efectuării şi
rezultatul examenului clinic, inclusiv termometria, efectuate cu 24 de ore
înainte de mişcarea porcilor;
(ix) rezultatul examenelor de laborator, dacă este
cazul;
(x) fiecare transport este însoţit de un jurnal de
călătorie sau plan de rută aprobat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti.
Art. 3. -Animalele sosite la sacrificare în
conformitate cu art. 2 sunt supuse examinărilor ante- şi post-mortem, iar
rezultatul examinărilor se înscrie separat în registrele de control.
Art. 4. -In cazul în care la un animal sosit la
unitatea de sacrificare, în urma examenului ante-mortem, medicul veterinar
oficial suspicionează o boală infectocontagioasă, inclusiv pesta porcină,
izolează animalul, notifică la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană şi a municipiului Bucureşti despre aceasta şi dispune
toate măsurile stabilite de legislaţia sanitară veterinară în vigoare.
Art. 5. - Carnea provenită de
la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin
convenţional viu atenuat, se acceptă pentru consum numai dacă la examenul
post-mortem nu a fost declarată suspectă sau improprie pentru consum uman, în
conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului European şi
Consiliului nr. 853/2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se
aplică alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene nr. L 139 din 30 aprilie 2004.
Art. 6. - (1) Carnea provenită
de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin
convenţional viu atenuat, se marchează cu o ştampilă diferită de cea folosită
pentru carnea obţinută de la alţi porci - ovală, hexagonală, de formă pătrată, cu
latura de 5 cm -, care conţine următoarele înscrisuri:
a) în partea superioară, ROMÂNIA sau codul ISO al ţării
„RO", cu majuscule;
b)în centru, codul judeţului şi numărul de autorizare
sanitar-veterinară al unităţii de tăiere;
c) în partea inferioară, CONTROLAT SANITAR VETERINAR, cu majuscule.
(2) Dimensiunea cifrelor este de 1 cm şi a literelor de
0,8 cm.
Art.7. - Carnea provenită de la porcii
crescuţi în exploataţiile
nonprofesionale se depozitează astfel încât să nu vină în contact cu celelalte cărnuri provenite de la animale din exploataţiile profesionale de porcine,
iar în înregistrările de producţie
întocmite de fiecare unitate de sacrificare să se evidenţieze separat traseul
cărnii provenite de la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale,
vaccinaţi cu vaccin convenţional viu atenuat.
Art. 8. - Carnea provenită de la porcii crescuţi în
exploataţiile nonprofesionale este comercializată numai prin unităţi autorizate
sanitar-veterinar, de tipul carmangeriilor, măcelăriilor, halelor
agroalimentare, în acelaşi judeţ cu exploataţia de origine a porcilor, cu
respectarea condiţiilor generale de igienă.
Art. 9. - Carnea provenită de la porcii crescuţi în
exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin convenţional viu atenuat, nu
face obiectul schimburilor intracomunitare şi nici nu este procesată în
unităţile autorizate sanitar-veterinar, care derulează schimburi
intracomunitare cu produse de origine animală.
Art. 10. - Medicul veterinar oficial care asigură
supravegherea sanitară veterinară a unităţii, înscrie în certificatul de
sănătate publică menţiunea PROVENIT DIN EXPLOATAŢIE NONPROFESIONALĂ, IAR CARNEA
ESTE COMERCIALIZATĂ PE RAZA JUDEŢULUI, numele şi numărul de înregistrare
veterinară ale unităţii de destinaţie.
Art. 11. - Carnea provenită de
la porcii crescuţi în exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin
convenţional viu atenuat, trebuie să fie înregistrată la abator în conformitate
cu instrucţiunile direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene
Art. 12. -In cazul în care, în
urma unui control din partea unei direcţii sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, unitatea beneficiară nu realizează
trasabilitatea separat pentru carnea provenită de la porcii crescuţi în
exploataţiile nonprofesionale, vaccinaţi cu vaccin convenţional viu atenuat,
sau se constată că în mod intenţionat a schimbat destinaţia cărnii, alta decât
cum este precizată la art. 6 şi 7, se dispun retragerea de pe piaţă a cărnii,
sancţionarea contravenţională a persoanei responsabile şi chiar suspendarea
activităţii de sacrificare a porcinelor.
Art. 13. - Derogarea se aplică numai până la data de 31
august 2007, timp în care crescătorii de porcine implicaţi decid dacă rămân ca
exploataţie cu acces doar pe piaţa locală sau solicită autorizarea ca
exploataţie comercială dacă îndeplinesc cerinţele de biosecuritate şi alte
cerinţe care le asigură accesul la piaţa naţională.
Art. 14. - (1) Direcţiile agricole şi pentru dezvoltare
rurală judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin reprezentanţii acestora şi
prin intermediul mass-mediei, informează populaţia cu privire la posibilitatea
oferită de a sacrifica pe o perioadă temporară porcinele din exploataţiile
nonprofesionale şi gestionează modul de afluire a porcilor din aceste exploataţii
din judeţ către unităţile de tăiere, conform evidenţelor întocmite de către
primărie, pentru fiecare localitate de origine în parte.
(2) Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti coordonează şi controlează în
exclusivitate respectarea prevederilor procedurii referitoare la aspectele
sanitar-veterinare, inclusiv emiterea certificatului de sănătate şi a
formularului de mişcare, fără să fie altfel implicaţi în activitatea comercială
propriu-zisă.