Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

PRECIZARI Nr

PRECIZARI   Nr. 10474 din 13 martie 1995

privind completarea Normelor comune nr. 16.805/2.812/1994*) emise de Ministerul Finantelor si Comisia Nationala pentru Statistica

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR - 10.474/13.03.1995


SmartCity3

              COMISIA NATIONALA PENTRU STATISTICA - 1.541/13.03.1995
PUBLICATE IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 51 din 20 martie 1995

    *) Normele nr. 16.805/2.812/1994 au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1 din 9 ianuarie 1995.
    Art. 1
    Avand in vedere situatiile specifice semnalate de agentii economici in procesul aplicarii prevederilor Normelor comune nr. 16.805/2.812/1994, emise de Ministerul Finantelor si Comisia Nationala pentru Statistica, capitolul II din norme se completeaza cu urmatoarele puncte:
    9. Calculul gradului de utilizare a mijloacelor fixe de baza in cazul locatiei de gestiune sau inchirierii:

    I. La locatar
    1. In cazul in care locatarul foloseste numai mijloace fixe luate in locatie de gestiune sau inchiriate:
    - locatarul impreuna cu locatorul calculeaza indicatorul de eficienta (Em) pentru anul 1994 in functie de veniturile din exploatare realizate in anul 1994 si de valoarea mijloacelor fixe de baza luate in locatie de gestiune sau inchiriate. Veniturile din exploatare realizate de locatar in anul 1994 se insumeaza cu veniturile din exploatare realizate in anul 1994 de locator, in vederea determinarii veniturilor din exploatare, totale, aferente mijloacelor fixe de baza ale locatorului.
    In aceasta situatie locatarul nu calculeaza amortizare pentru mijloacele fixe luate in locatie de gestiune sau inchiriate, iar locatorul va determina gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza in functie de care va introduce amortizarea in cheltuielile de exploatare atat pentru anul 1994 cat si pentru anul 1995.
    2. In cazul in care o parte din mijloacele fixe de baza sunt luate in locatie de gestiune sau inchiriate, iar celelalte sunt proprietatea locatarului:
    - locatarul calculeaza gradul de utilizare in functie de veniturile din exploatare realizate si de valoarea mijloacelor fixe de baza luate in locatie de gestiune sau inchiriate, inclusiv cele proprii pentru perioada de la infiintarea agentului economic si pana la 31 decembrie 1994. Gradul de utilizare astfel obtinut se foloseste de locatar pentru determinarea amortizarii aferente mijloacelor fixe de baza proprii, ce urmeaza a fi introdusa in cheltuielile de exploatare ale anilor 1994 si 1995.
    Veniturile din exploatare realizate in anul 1994 de locatar, aferente mijloacelor fixe de baza luate in locatie de gestiune sau inchiriate si care urmeaza a fi comunicate locatorului, se determina in functie de ponderea in totalul mijloacelor fixe de baza, aflate in folosinta locatarului, a mijloacelor fixe de baza luate in locatie de gestiune sau inchiriate.
    In situatiile in care locatarul, la data infiintarii agentului economic, avea in folosinta numai mijloace fixe de baza luate in locatie de gestiune sau inchiriate, iar in perioada urmatoare dobandeste mijloace fixe proprii, gradul de utilizare se va stabili in raport cu anul in care dobandeste mijloacele fixe proprii.
    In cazul in care mijloacele fixe de baza proprii au fost achizitionate in anul 1994, gradul de utilizare a acestora este 100%.

    II. La locator
    1. In cazul in care locatorul a dat in locatie de gestiune sau a inchiriat o parte din mijloacele fixe de baza, iar celelalte au ramas in folosinta proprie, pentru determinarea gradului de utilizare a mijloacelor fixe de baza aflate in patrimoniu va efectua urmatoarele operatiuni:
    a) va determina impreuna cu locatarul veniturile din exploatare realizate de acesta in anul 1994 cu mijloacele fixe de baza date in locatie de gestiune sau inchiriate;
    b) va insuma veniturile din exploatare realizate de locatar in anul 1994 cu mijloacele fixe de baza primite in locatie de gestiune sau inchiriate, cu veniturile din exploatare realizate cu mijloacele fixe de baza ramase in folosinta proprie, mai putin veniturile din exploatare realizate din locatii sau inchirieri;
    c) va determina indicatorul de eficienta pentru anul 1994 in functie de veniturile din exploatare realizate de locatar si veniturile din exploatare proprii prin raportarea acestora la valoarea totala a mijloacelor fixe de baza aflate in patrimoniul locatorului;
    d) va determina gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza aflate in patrimoniu, care va sta la baza determinarii amortizarii ce urmeaza a fi introdusa in cheltuielile de exploatare ale anilor 1994 si 1995, pe baza indicatorului de eficienta aferent anului 1994 si a indicatorului de eficienta aferent anului 1990 sau anului de infiintare.
    2. In cazul in care locatorul realizeaza venituri din exploatare numai ca urmare a locatiei de gestiune sau inchirierii:
    a) cand are mijloace fixe de baza nedate in locatie de gestiune sau neinchiriate (grupa 1 de mijloace fixe aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 266/1994), gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza se va determina in functie de:
    - indicatorul de eficienta aferent anului 1990 sau anului de infiintare a agentului economic;
    - indicatorul de eficienta aferent anului 1994, calculat pe baza veniturilor din exploatare realizate de locatar si a veniturilor din exploatare ca urmare a locatiei de gestiune sau inchirierii, raportate la mijloacele fixe de baza aflate in patrimoniul locatorului;
    b) cand nu are mijloace fixe de baza ramase in exploatare proprie (grupa 1 de mijloace fixe aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 266/1994, sunt preluate in locatie de gestiune sau inchiriere), gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza se va determina in functie de:
    - indicatorul de eficienta aferent anului 1990 sau anului de infiintare a agentului economic;
    - indicatorul de eficienta aferent anului 1994, calculat pe baza veniturilor din exploatare realizate de locatar, fara insumarea veniturilor din exploatare ca urmare a locatiei de gestiune sau inchirierii, raportate la mijloacele fixe de baza aflate in patrimoniul locatorului.
    10. In situatia in care un agent economic desfasoara mai multe activitati, gradul mediu de utilizare a mijloacelor fixe de baza se determina utilizand un coeficient mediu anual de corectie (K), calculat pe total agent economic, astfel:
    _           ä Ki x Vi
    K 94/90 = -------------
                  100
    in care:
    Ki = coeficientul de corectie pentru activitatea "i";
    Vi = ponderea activitatii "i" (exprimata in procente) in valoarea totala a veniturilor din exploatare in anul 1994.
    Se precizeaza ca pentru agentii economici infiintati in perioada 1992-1993 coeficientul de corectie (K) se inmulteste cu 100.
    11. Agentii economici care nu regasesc coeficientul de corectie aferent activitatii desfasurate in anexa nr. 2 vor calcula coeficientul mediu anual de pret (IP) astfel:
                    ä q1994 x P 1994
    IP 94/90 = ------------------------
    ( sau anul      ä q1994 x P 1990
    de infiintare)
    in care:
    q1994 = cantitati livrate in anul 1994;
    P1994 = preturi de productie 1994;
    P1990 = preturi de productie 1990;
    In cazul in care unitatea produce o gama mare de produse, pentru calculul coeficientului mediu anual de pret (IP) se poate alege o gama de produse reprezentative.
                            1
    Coeficientul K = ------------------
                       IP1994/1990 (sau anul de infiintare)
    12. Agentii economici care au functionat in anul de infiintare mai putin de 2 luni vor calcula gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza in functie de indicatorul de eficienta a mijloacelor fixe din anul urmator.
    Agentii economici care au functionat in anul de infiintare mai mult de 2 luni, dar mai putin de un an, vor determina gradul de utilizare a mijloacelor fixe pe baza veniturilor din exploatare, intregite la nivel de an, in functie de venitul mediu lunar realizat.
    Pentru agentii economici care s-au infiintat prin divizare, gradul de utilizare a mijloacelor fixe de baza se va determina luand in calcul veniturile din exploatare si valoarea mijloacelor fixe de baza atat din anul de infiintare cat si din anul 1994, aferente activitatilor societatilor comerciale rezultate prin divizare.
    13. Veniturile din exploatare care se iau in calcul la stabilirea gradului de utilizare a mijloacelor fixe de baza sunt veniturile evidentiate in conturile 701-708.
    14. Agentii economici care desfasoara activitate in lohn vor recalcula veniturile aferente acestei activitati cu preturile pietei interne.
    15. Pentru agentii economici care, incepand cu anul infiintarii pana in anul de raportare, nu detin in patrimoniu mijloace fixe de baza, pentru celelalte mijloace fixe gradul de utilizare se considera 100%.
    Art. 2
    Anexa nr. 1 la norme "Situatia mijloacelor fixe de baza pe ramurile si activitatile economice nationale" se completeaza dupa cum urmeaza:
-----------------------------------------------------------------------------
 Ramurile               Grupa de mijloace fixe        Codul de clasificare
    si                careia ii apartin mijloacele    a mijloacelor fixe care
 activitatile                  fixe de baza               intra in componenta
                                                     mijloacelor fixe de baza
-----------------------------------------------------------------------------
                          D. Industria extractiva
  1.2. Extractia petrolului
       si gazelor naturale
       (exclusiv prospectiuni)
                                  b) grupa 3      3.2.3.; 3.16.1.3.2.; 3.16.2.
                                  c) grupa 4      4.1.2.; 4.8.
                          E. Industria prelucratoare
 5. Industria de prelucrare
    a lemnului
                                  b) grupa 3      3.8.1. - 3.8.8.
10. Industria altor produse
    din minerale nemetalice
                                  b) grupa 3      3.7.7.
11. Industria metalurgica
                                  b) grupa 3      3.4.1.; 3.4.2.; 3.4.3.
15. Industria mijloacelor
    de transport
                                  b) grupa 2      2.1.9.2.a.; 2.4.2.1.4.;
                                                  2.4.3.1.; 2.4.3.2.2.;
                                                  2.4.3.5.; 2.5.8.2.;
                                                  2.6.2.1.
                                  c) grupa 3      3.5.1. - 3.5.19.;
                                                  3.3.3.; 3.3.4.; 3.3.6.;
                                                  3.4.3.; 3.5.11.; 3.5.16.;
                                                  3.5.18.; 3.5.29.;
                                                  3.5.32. - 3.5.34.; 3.6.3.6.
16. Alte activitati
    industriale
                                  b) grupa 3      3.8.8.; 3.9.4.
                                    H. Comert
                                  b) grupa 2      2.5.8.2.; 2.8.1.
                                  c) grupa 3      3.17.1.
                              J. Transport si depozitare
                                  b) grupa 2      2.1.5.; 2.3.1.; 2.3.2.;
                                                  2.3.7.; 2.3.9.; 2.4.1.2.;
                                                  2.4.1.3.2.; 2.4.1.8.;
                                                  2.4.2.1.; 2.4.3.1.- 2.4.3.5.;
                                                  2.4.6.2.; 2.4.6.3.; 2.6.1.3.;
                                                  2.7.9.2.; 2.7.19.
                                  d) grupa 5      5.3.7.; 5.5.1.; 5.5.2.
                              L. Prestari servicii
 2. Cercetare-dezvoltare,
    proiectare
                                  c) grupa 3       3.1.; 3.5.; 3.16.4.1.; 3.17.
    3.8. Alte activitati de
         servicii colective,
         sociale si personale
  3.8.2. Activitati recreative,
         culturale si sportive
                                  d) grupa 4       4.9.
  3.8.3. Alte activitati de
         servicii
                                  a) grupa 1       1.3.1.
                                  b) grupa 2       2.4.; 2.5.
                                  c) grupa 3       3.2.; 3.5.7.; 3.5.8.;
                                                   3.5.17.; 3.8.5.; 3.8.6.;
                                                   3.8.8.; 3.16.3.; 3.16.4.;
                                                   3.17.; 3.20.1.1.1.;3.20.3.4.;
                                                   3.20.4.; 3.20.3.1.;3.20.3.2.;
                                                   3.24.6.; 3.51.7.
                                  d) grupa 4       4.1.1.; 4.3.; 4.5.; 4.9.
                                  e) grupa 5       5.2.2.; 5.6.
                                  f) grupa 7       7.2.
-------------------------------------------------------------------------------
    Se abiliteaza Directia generala a regiilor autonome si participatiilor statului din cadrul Ministerului Finantelor sa completeze anexa nr. 1 la Normele comune ale Ministerului Finantelor si Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 16.805/2.812/1994 cu noi coduri de clasificare a mijloacelor fixe de baza, in functie de specificul activitatilor din economia nationala.

             Ministru de stat,
             ministrul finantelor
             Florin Georgescu

             Presedintele Comisiei Nationale
             pentru statistica
             Alexandru Radocea

                                               




SmartCity5

COMENTARII la Precizari 10474/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Precizari 10474 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Precizari 10474/1995
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu