E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1030 din 18 octombrie 2001

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 721 din 13 noiembrie 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 22 din Ordonanta Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, aprobata cu modificari prin Legea nr. 214/2001,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Prezenta hotarare intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul agriculturii,
                         alimentatiei si padurilor,
                         Ilie Sarbu

                         Ministrul lucrarilor publice,
                         transporturilor si locuintei,
                         Miron Tudor Mitrea

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                             NORME METODOLOGICE
de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Prezentele norme metodologice stabilesc cadrul juridic de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
    Art. 2
    (1) In sensul prezentelor norme metodologice, termenii folositi au urmatorul inteles:
    a) plante destinate plantarii - plante deja plantate si destinate sa ramana plantate sau sa fie replantate dupa introducerea lor in tara; plante care nu sunt plantate in momentul introducerii, dar destinate sa fie plantate ulterior;
    b) plantare - orice operatiune de fixare a plantelor intr-un mediu de crestere in vederea asigurarii cresterii sau reproducerii/multiplicarii lor ulterioare.
    (2) O declaratie sau masura este considerata oficiala daca este data sau luata de reprezentanti ai organelor de carantina fitosanitara.
    Art. 3
    Dispozitiile prezentelor norme metodologice se refera si la:
    a) lemnul care pastreaza total sau partial suprafata sa, naturala rotunda, cu sau fara scoarta;
    b) lemnul care se prezinta sub forma de aschii, particule, rumegus, deseuri sau resturi, exceptand cazurile pentru care exista prevederi speciale;
    c) lemnul folosit pentru cofraje, compartimentare sau pentru confectionarea de paleti ori ambalaje folosite in transportul obiectelor de orice fel, atunci cand acesta prezinta un risc fitosanitar.

    CAP. 2
    Masuri fitosanitare privind importul, exportul si tranzitul plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate

    Art. 4
    (1) Introducerea si raspandirea pe teritoriul Romaniei a organismelor daunatoare prevazute in anexa nr. 1 sunt interzise.
    (2) Introducerea si raspandirea pe teritoriul Romaniei a plantelor sau produselor vegetale prevazute in anexa nr. 2 sunt interzise daca se constata in urma efectuarii controlului fitosanitar ca acestea sunt contaminate cu organismele prevazute in aceasta anexa.
    (3) Introducerea pe teritoriul Romaniei a plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate, prevazute in anexa nr. 3 si originare din tarile mentionate in aceasta anexa, este interzisa.
    (4) Interdictiile prevazute la alin. (1) si (2) nu se aplica, in conditiile stabilite de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, in cazul unei contaminari usoare a plantelor, altele decat cele destinate plantarii, cu organismele daunatoare prevazute in anexa nr. 1 sau in anexa nr. 2, cu conditia sa nu existe riscul raspandirii acestor organisme.
    Art. 5
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate interzice:
    a) introducerea si raspandirea pe teritoriul Romaniei a unor organisme daunatoare, in stare izolata sau nu, care nu sunt incluse in anexele nr. 1 si 2;
    b) introducerea si raspandirea pe teritoriul Romaniei a organismelor daunatoare care sunt prevazute in anexa nr. 2, a caror prezenta a fost constatata pe alte plante sau produse vegetale decat cele prevazute in aceasta anexa.
    (2) Pentru experiente, scopuri stiintifice sau lucrari de selectie varietala Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate aproba derogari de la art. 4 alin. (1) si (2).
    (3) Masurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) nu se aplica pentru experiente, scopuri stiintifice sau lucrari de selectie varietala.
    (4) Masurile prevazute la alin. (1) lit. a) se aplica organismelor daunatoare care nu se afla sub incidenta reglementarilor speciale privind organismele modificate genetic.
    Art. 6
    (1) Introducerea pe teritoriul Romaniei a plantelor, produselor vegetale sau a articolelor reglementate, prevazute in sectiunea 1 din anexa nr. 4, este autorizata numai daca se constata in urma efectuarii controlului fitosanitar ca sunt respectate exigentele specifice prevazute in aceasta sectiune.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica cantitatilor mici de plante si produse vegetale, destinate utilizarii de catre proprietar sau destinatar in scopuri neindustriale si necomerciale sau consumului pe durata transportului, atunci cand nu exista nici un pericol de raspandire a organismelor daunatoare.
    (3) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate aproba derogari de la interdictiile prevazute la alin. (1) pentru experiente, scopuri stiintifice sau lucrari de selectie varietala.
    Art. 7
    (1) Introducerea in Romania a plantelor, produselor vegetale sau a articolelor reglementate, prevazute in partea B a anexei nr. 5, este autorizata numai daca acestea, inclusiv ambalajele lor si, daca este necesar, mijloacele lor de transport, sunt supuse controlului fitosanitar, in totalitate sau pe esantioane reprezentative, pentru a se asigura ca:
    a) plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevazute in partea B a anexei nr. 5 nu sunt contaminate cu organismele prevazute in anexa nr. 1;
    b) plantele sau produsele vegetale prevazute in anexa nr. 2 nu sunt contaminate cu organismele prevazute in aceasta anexa;
    c) plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevazute in sectiunea 1 a anexei nr. 4 indeplinesc exigentele specifice prevazute in aceasta sectiune.
    (2) In cazul plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate, prevazute in partea B a anexei nr. 5, se preleveaza probe pentru efectuarea de analize complexe la Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara.
    Art. 8
    (1) Plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevazute in partea B a anexei nr. 5 trebuie sa fie insotite la import de certificatul fitosanitar eliberat de autoritatea fitosanitara oficiala a tarii de origine.
    (2) In cazul plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate pentru care se aplica exigentele specifice mentionate in sectiunea 1 a anexei nr. 4 certificatul fitosanitar trebuie sa fie eliberat de autoritatea fitosanitara oficiala din tara de origine, cu exceptia:
    a) lemnului, pentru care se elibereaza certificat fitosanitar in alta tara decat cea de origine, daca acesta este decojit in acea tara, in conformitate cu exigentele specifice prevazute in sectiunea 1 a anexei nr. 4;
    b) altor cazuri, in care exigentele specifice prevazute in sectiunea 1 a anexei nr. 4 pot fi indeplinite in alte locuri decat cele de origine.
    (3) In cazul in care continutul unui transport este divizat, depozitat sau reambalat intr-o alta tara decat cea de origine, acesta este insotit fie de certificat fitosanitar eliberat de autoritatea fitosanitara oficiala a tarii reexportatoare, fie de certificat fitosanitar de reexport insotit de certificatul fitosanitar din tara de origine sau de o copie certificata de pe acesta, numai daca autoritatea fitosanitara oficiala constata ca transportul nu a fost expus unui risc fitosanitar pe teritoriul sau.
    (4) Certificatele fitosanitare sau certificatele fitosanitare de reexport trebuie sa fie in conformitate cu modelele prezentate in Conventia internationala pentru protectia plantelor si sa fie eliberate de autoritatea fitosanitara oficiala a tarii exportatoare/reexportatoare. Certificatele fitosanitare trebuie sa fie redactate in cel putin o limba oficiala a Comunitatii Europene si sa fie completate in limba engleza, franceza, germana sau romana cu litere majuscule ori dactilografiate, cu exceptia stampilei si semnaturii. Denumirea botanica a plantelor se completeaza in limba latina.
    (5) Corecturile sau stersaturile necertificate invalideaza certificatul fitosanitar. Copiile de pe certificatele fitosanitare se elibereaza numai cu indicatia "copie" sau "duplicat", imprimata sau stampilata.
    (6) Certificatul fitosanitar sau certificatul fitosanitar de reexport se elibereaza cu cel mult 14 zile inainte de data la care plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate parasesc tara exportatoare/reexportatoare.
    Art. 9
    In cazul in care exista motive intemeiate de a considera ca un transport contine plante, produse vegetale sau articole reglementate prevazute in partea B a anexei nr. 5, desi acest fapt nu este declarat, transportul poate face obiectul unui control fitosanitar oficial. Daca dupa efectuarea controlului indoielile privind identitatea marfii, in special in ceea ce priveste genul, specia sau originea, persista, transportul este considerat ca avand plante, produse vegetale sau articole reglementate prevazute in partea B a anexei nr. 5.
    Art. 10
    (1) Prevederile art. 4 alin. (3), ale art. 7 alin. (1) si ale art. 8 alin. (1) nu se aplica plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate tranzitate prin Romania, in cazul in care sunt ambalate astfel incat sa nu existe nici un risc de raspandire a organismelor daunatoare.
    (2) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate acorda derogari de la prevederile art. 4 alin. (3), ale art. 7 alin. (1) si ale art. 8 alin. (1) pentru testari, scopuri stiintifice sau lucrari de selectie varietala.
    (3) Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor poate decide, in cadrul acordurilor bilaterale, ca activitatile privind controlul prevazut la art. 7 alin. (1) sa se efectueze in tara exportatoare, in colaborare cu autoritatea fitosanitara a acesteia.
    (4) In cazul transporturilor destinate unei zone protejate, dispozitiile art. 7 alin. (1) se aplica organismelor daunatoare conform exigentelor specifice stabilite pentru zona protejata respectiva.
    Art. 11
    (1) Importatorii de plante, produse vegetale sau articole reglementate trebuie sa fie inregistrati conform dispozitiilor art. 17 alin. (1) lit. a).
    (2) Importatorii de plante, produse vegetale sau articole reglementate sunt obligati:
    a) sa comunice directiei fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala isi au sediul urmatoarele: data probabila de intrare a transportului, tara de origine, natura, cantitatea si modul de folosire a produselor pe care le importa, destinatarul si punctul de control pentru trecerea frontierei de stat a Romaniei;
    b) la incheierea contractelor privind importul de plante, produse vegetale sau articole reglementate sa includa si clauze care sa cuprinda exigentele fitosanitare stabilite de legislatia romana privind respectivul import;
    c) sa comunice inspectoratului de carantina fitosanitara vamala, cu 24 de ore inainte, sosirea transportului, in vederea facilitarii controlului fitosanitar vamal si fluidizarii traficului prin punctele de control pentru trecerea frontierei de stat.
    (3) Directia fitosanitara judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, transmite inspectoratului de carantina fitosanitara vamala din punctul de control pentru trecerea frontierei de stat prin care se va efectua importul informatiile prevazute la alin. (2) lit. a).
    (4) Inspectoratul de carantina fitosanitara vamala comunica directiei fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, situatia privind importurile efectuate, prin raport de carantina.
    (5) Controlul certificatului fitosanitar si al documentelor de identitate, precum si controlul privind respectarea dispozitiilor art. 4 alin. (3) si ale art. 7 alin. (1) se efectueaza in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a Romaniei concomitent cu celelalte formalitati vamale.
    (6) In cazul in care controlul fitosanitar nu poate fi efectuat in bune conditii la punctul de control pentru trecerea frontierei de stat, controlul se va face la descarcare, concomitent cu vamuirea. Pe documentele care insotesc transportul se va scrie "control fitosanitar la descarcare cu ridicare de probe" pentru analize complexe de laborator. In aceasta situatie certificatul fitosanitar original va insoti transportul, iar inspectoratul de carantina fitosanitara vamala va retine o copie de pe acesta.
    Art. 12
    (1) In cazul in care in urma controlului fitosanitar se constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 7 alin. (1) se iau imediat una sau mai multe dintre urmatoarele masuri oficiale:
    a) tratament fitosanitar corespunzator;
    b) retragerea marfurilor infectate/infestate continute in transportul respectiv;
    c) impunerea regimului de carantina pana la primirea rezultatelor de laborator;
    d) autorizarea circulatiei sub control oficial la locurile de prelucrare industriala;
    e) returnarea marfii;
    f) distrugerea marfii in prezenta importatorului si a reprezentantului agentiei judetene de protectie a mediului si, acolo unde este cazul, in prezenta inspectorilor din cadrul inspectoratelor pentru controlul calitatii semintelor si materialului saditor si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu incheierea unui proces-verbal.
    (2) Cheltuielile privind aplicarea masurilor prevazute la alin. (1) se suporta de importator.
    (3) In cazul retragerii, returnarii sau distrugerii marfurilor infectate/infestate la care se refera alin. (1), certificatul fitosanitar eliberat pentru Romania va fi anulat prin aplicarea intr-un loc vizibil pe fata documentului a unei stampile triunghiulare de culoare rosie, cu marca "certificat anulat" si prin inscrierea datei si a numelui inspectorului fitosanitar care a luat masura.
    Art. 13
    (1) Dupa efectuarea controalelor prevazute la art. 7 alin. (1) si la art. 11 alin. (5) inspectoratele de carantina fitosanitara vamala transmit autoritatii vamale un proces-verbal de control fitosanitar, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    (2) Prevederile art. 7 alin. (1) si ale art. 8 alin. (1) nu se aplica cantitatilor mici de plante si produse vegetale, destinate pentru utilizarea de catre proprietar sau destinatar in scopuri neindustriale, necomerciale sau pentru consum pe durata transportului, atunci cand nu exista nici un pericol de raspandire a organismelor daunatoare.
    Art. 14
    (1) Plantele, produsele vegetale si/sau articolele reglementate exportate, pentru care tara importatoare impune exigente specifice, trebuie sa fie insotite de urmatoarele documente, dupa caz:
    a) certificat fitosanitar pentru marfurile care provin din Romania;
    b) certificat fitosanitar si o copie de pe certificatul fitosanitar al tarii de origine pentru marfurile care nu provin din Romania, dar care au fost divizate, depozitate sau reambalate pe teritoriul Romaniei si se considera ca au fost expuse unui risc fitosanitar;
    c) certificat fitosanitar de reexport, certificat fitosanitar al tarii de origine sau o copie certificata de pe acesta pentru marfurile care nu provin din Romania, dar care au fost divizate, depozitate sau reambalate in Romania, atunci cand se apreciaza ca nu au fost expuse unui risc fitosanitar.
    (2) Directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, elibereaza certificatul fitosanitar sau certificatul fitosanitar de reexport numai in cazul in care, dupa efectuarea controlului fitosanitar, constata ca marfurile respective indeplinesc exigentele specifice impuse de tara importatoare.
    (3) Directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, trebuie sa primeasca in scris si in timp util cererea privind efectuarea controlului prevazut la alin. (2).
    (4) Prevederile art. 8 alin. (4) - (6) se aplica si pentru certificatul fitosanitar de export/reexport eliberat de directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
    (5) Modelul certificatului fitosanitar este prevazut in anexa nr. 7.
    (6) Modelul certificatului fitosanitar de reexport este prevazut in anexa nr. 8.

    CAP. 3
    Masuri fitosanitare privind circulatia plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate pe teritoriul Romaniei

    Art. 15
    (1) Circulatia pe teritoriul Romaniei a plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate prevazute in partea A a anexei nr. 5 este autorizata numai daca acestea, inclusiv ambalajele lor si, daca este necesar, mijloacele lor de transport, sunt supuse controlului fitosanitar, in totalitate sau pe esantioane reprezentative, pentru a se asigura ca:
    a) nu sunt contaminate cu organismele prevazute in sectiunea a 2-a a anexei nr. 1;
    b) plantele sau produsele vegetale prevazute in sectiunea a 2-a a anexei nr. 2 nu sunt contaminate cu organismele corespunzatoare mentionate in aceasta sectiune;
    c) plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevazute in sectiunea a 2-a a anexei nr. 4 indeplinesc exigentele specifice prevazute in aceasta sectiune.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica cantitatilor mici de plante sau produse vegetale, destinate utilizarii de catre proprietar sau destinatar, in scopuri neindustriale sau necomerciale, atunci cand nu exista nici un pericol de raspandire a organismelor daunatoare.
    (3) Controlul fitosanitar prevazut la alin. (1) se efectueaza de catre directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti:
    a) la plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate, inclusiv la mediul de crestere, care sunt cultivate, prelucrate sau utilizate de producatori sau care se gasesc sub orice forma in exploatatiile lor;
    b) in exploatatiile agricole, in special la locul de productie;
    c) cu regularitate si la momentul oportun, cel putin o data pe an, fara sa prejudicieze exigentele specifice prevazute in sectiunea a 2-a a anexei nr. 4.

    CAP. 4
    Inregistrarea producatorilor, depozitelor colective si a centrelor de expediere

    Art. 16
    (1) Producatorii, depozitele colective si centrele de expediere carora li se efectueaza controlul fitosanitar, conform art. 15 alin. (3), trebuie sa fie inregistrate la directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu un numar de inregistrare individual care sa permita identificarea lor.
    (2) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate dispune ca inregistrarea prevazuta la alin. (1) si controlul fitosanitar prevazut la art. 15 sa se aplice si in cazul anumitor plante care nu sunt prevazute in partea A a anexei nr. 5, precum si la depozitele colective sau centrele de expediere situate in zona de productie a acestora, conform procedurii aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    (3) In masura in care nu exista pericolul raspandirii organismelor daunatoare:
    a) inregistrarea prevazuta la alin. (1) si obligatiile prevazute la art. 17 alin. (1) nu sunt obligatorii pentru micii producatori sau prelucratori a caror intreaga productie si/sau vanzare de plante, produse vegetale sau de articole reglementate sunt destinate autoconsumului ori pietei locale, pentru folosire finala de catre persoane care nu sunt angajate profesional in productia de plante ce fac subiectul circulatiei locale;
    b) controlul fitosanitar prevazut la art. 15 nu este obligatoriu pentru circulatia locala a plantelor, produselor vegetale si articolelor reglementate, provenite de la micii producatori.
    Art. 17
    (1) Persoanele fizice si juridice prevazute la art. 16 alin. (1) sunt obligate:
    a) sa prezinte o cerere de inregistrare la directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, conform procedurii de inregistrare aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor;
    b) sa pastreze evidenta punctelor unde plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate sunt cultivate, prelucrate, depozitate, pastrate ori utilizate;
    c) sa intocmeasca situatii anuale pentru a putea pune la dispozitie directiilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, informatii complete referitoare la plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate care au fost cumparate pentru a fi depozitate sau plantate pe plan local, care sunt in curs de productie sau care au fost expediate la diversi cumparatori;
    d) sa efectueze observatii vizuale in perioada de vegetatie, in conformitate cu recomandarile reprezentantilor directiilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
    e) sa permita accesul reprezentantilor directiilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in toate punctele din exploatatia lor unde plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate sunt cultivate, prelucrate, depozitate, pastrate ori utilizate, pentru efectuarea controlului fitosanitar si/sau prelevarea de probe si pentru examinarea situatiilor prevazute la lit. c);
    f) sa informeze imediat directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, despre orice aparitie de organisme daunatoare sau simptome produse de acestea ori despre orice anomalie observata la plante sau produsele vegetale.
    (2) Persoanele fizice si juridice prevazute la art. 16 alin. (1), la cererea directiilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, au obligatii speciale in conformitate cu prevederile art. 19 alin. (3) lit. a) si c).
    (3) Directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, suspenda inregistrarea oricarui producator de plante, produse vegetale sau articole reglementate care nu isi indeplineste obligatiile prevazute in prezentele norme metodologice, pana la constatarea indeplinirii acestora.

    CAP. 5
    Pasaportul fitosanitar

    Art. 18
    (1) Atunci cand, cu ocazia controlului fitosanitar efectuat conform art. 15 alin. (1) si (3), plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevazute in partea A a anexei nr. 5 sunt gasite libere de organismele prevazute in sectiunea a 2-a a anexei nr. 1 si in sectiunea a 2-a a anexei nr. 2 si indeplinesc exigentele specifice prevazute in sectiunea a 2-a a anexei nr. 4, se elibereaza de catre directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, un pasaport fitosanitar valabil pentru intreaga tara, pentru un anumit teritoriu sau pentru o anumita zona protejata, conform procedurii aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    (2) Plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prevazute in partea A a anexei nr. 5 circula in Romania numai cu pasaport fitosanitar eliberat conform alin. (1), exceptandu-se:
    a) circulatia unor cantitati mici de plante si produse vegetale, destinate utilizarii de catre proprietar sau destinatar in scopuri neindustriale si necomerciale, atunci cand nu exista nici un pericol de raspandire a organismelor prevazute in sectiunea a 2-a a anexei nr. 1 si in sectiunea a 2-a a anexei nr. 2;
    b) circulatia locala in sensul art. 16 alin. (3).
    (3) Pasaportul fitosanitar poate fi inlocuit ulterior cu un pasaport fitosanitar de inlocuire, in cazul divizarii loturilor, al reunirii mai multor loturi sau parti din acestea, in cazul schimbarii starii fitosanitare a lotului, fara incalcarea exigentelor specifice prevazute in sectiunea a 2-a, anexa nr. 4 sau in alte cazuri stabilite de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Directia fitosanitara.
    (4) Pasaportul fitosanitar este tiparit prin grija Directiei fitosanitare si a directiilor fitosanitare judetene sau a municipiului Bucuresti.
    (5) Modelul pasaportului fitosanitar este prevazut in anexa nr. 6.
    Art. 19
    (1) Pasaportul fitosanitar nu se elibereaza in cazul in care cu ocazia controlului fitosanitar efectuat se constata:
    a) nerespectarea conditiilor prevazute la art. 15 alin. (1);
    b) prezenta organismelor daunatoare prevazute in sectiunea 1 a anexei nr. 1 sau in sectiunea 1 a anexei nr. 2.
    (2) Daca se constata pe baza controlului fitosanitar efectuat ca o parte din plante, produse vegetale, articole reglementate sau o parte din mediul de crestere nu prezinta pericol de raspandire a organismelor prevazute in anexele nr. 1 si 2 si corespund exigentelor specifice prevazute in sectiunea a 2-a a anexei nr. 4, dispozitiile alin. (1) nu se aplica pentru partea respectiva.
    (3) In cazul in care se aplica prevederile alin. (1) plantele, produsele vegetale, articolele reglementate, inclusiv mediul de crestere, sunt supuse uneia sau mai multor masuri, astfel:
    a) tratament fitosanitar corespunzator urmat de eliberarea pasaportului fitosanitar conform art. 18, numai daca se constata ca in urma tratamentului sunt indeplinite conditiile fitosanitare;
    b) autorizarea circulatiei lor sub control fitosanitar oficial spre zone in care acestea nu prezinta risc sau spre locurile de prelucrare industriala;
    c) distrugerea in cazul imposibilitatii aplicarii masurilor prevazute la lit. a) si b).
    (4) Directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pot suspenda total sau partial activitatile producatorilor pana cand se elimina riscul raspandirii de organisme daunatoare. Pe perioada suspendarii nu se aplica prevederile art. 18.
    Art. 20
    (1) Directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, efectueaza controale fitosanitare ocazionale si consemneaza rezultatele acestora intr-un proces-verbal de control fitosanitar intocmit conform modelului aprobat prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    (2) Aceste controale sunt efectuate:
    a) fara nici o discriminare in ceea ce priveste originea plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate;
    b) in orice moment si in orice loc in care se afla plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate;
    c) in exploatatiile in care plantele sunt cultivate, produsele vegetale sau articolele reglementate sunt produse, depozitate sau puse in vanzare, inclusiv la cumparatori;
    d) simultan cu alte controale de documente efectuate din alte motive decat cele fitosanitare.
    (3) Detinatorii de pasapoarte fitosanitare, implicati profesional in producerea de seminte si de material saditor destinate multiplicarii, in calitate de utilizatori finali, trebuie sa pastreze pasapoartele fitosanitare cel putin un an, tinand evidenta acestora.
    (4) Personalul specializat din cadrul directiilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, este autorizat sa intreprinda orice actiune necesara in vederea desfasurarii controlului fitosanitar sau controlului evidentelor si documentelor fitosanitare privind plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate, in toate stadiile lor de producere si de comercializare.
    (5) Atunci cand in urma controlului fitosanitar efectuat conform alin. (1) si (4) se constata ca plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate prezinta un pericol de raspandire a organismelor daunatoare, acestea sunt supuse masurilor prevazute la art. 19 alin. (3).

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 21
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor poate sa acorde, la cerere, derogari individuale de la prevederile art. 4 alin. (3) si ale art. 6 alin. (1), in cazul in care se constata ca nu exista riscul raspandirii organismelor daunatoare respective.
    (2) Riscul fitosanitar va fi evaluat pe baza informatiilor tehnice si a datelor stiintifice disponibile. Daca aceste informatii sunt insuficiente se vor solicita informatii suplimentare sau, acolo unde este cazul, se vor efectua investigatii in tara de origine a plantelor sau produselor vegetale implicate.
    (3) Pentru derogarile prevazute la alin. (1) Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara intocmeste un raport pentru fiecare caz.
    Art. 22
    (1) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Directia fitosanitara notifica imediat, dupa caz, organizatiilor internationale si statelor interesate, conform procedurii de notificare a interceptiilor, stabilita prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, orice aparitie in orice parte a teritoriului Romaniei a organismelor prevazute in sectiunea 1 a anexei nr. 1 sau in sectiunea 1 a anexei nr. 2. Directia fitosanitara va lua masurile necesare in vederea eradicarii sau stoparii raspandirii organismelor respective si va informa, dupa caz, organizatiile internationale si statele interesate despre masurile luate.
    (2) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Directia fitosanitara notifica imediat, dupa caz, organizatiilor internationale si statelor interesate aparitia reala sau presupusa a organismelor care nu sunt prevazute in sectiunea 1 a anexei nr. 1 sau in sectiunea 1 a anexei nr. 2 si a caror prezenta nu a fost cunoscuta pe teritoriul Romaniei, informand despre masurile luate.
    (3) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Directia fitosanitara notifica imediat, dupa caz, organizatiilor internationale si statelor interesate toate cazurile de plante sau produse vegetale interceptate ca facand obiectul interdictiilor sau restrictiilor prevazute in prezentele norme metodologice.
    (4) Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor prin Directia fitosanitara poate sa stabileasca temporar exigente suplimentare, atunci cand exista un pericol iminent, pentru a evita introducerea si/sau raspandirea unui organism daunator pe teritoriul Romaniei, informand, dupa caz, organizatiile internationale si statele interesate despre masurile luate.
    Art. 23
    (1) Autoritatile vamale vor permite intrarea in Romania a transporturilor continand plante, produse vegetale sau articole reglementate numai dupa primirea procesului-verbal eliberat de inspectorul fitosanitar vamal.
    (2) In punctele de control pentru trecerea frontierei de stat in care nu este organizat control fitosanitar autoritatile vamale:
    a) vor interzice importul de plante, produse vegetale sau articole reglementate la care se refera prezentele norme metodologice;
    b) vor aplica in cazul traficului de calatori prevederile art. 6 alin. (2).
    Art. 24
    Zonele protejate din Romania si conditiile de circulatie a plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate in/intre zonele protejate se stabilesc in conformitate cu procedura aprobata prin ordin al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor.
    Art. 25
    Anexele nr. 1 - 8 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

                          ORGANISME DAUNATOARE
a caror introducere si raspandire in Romania sunt interzise

    SECTIUNEA 1
    Organisme daunatoare necunoscute sa apara in Romania si relevante pentru Romania

    a) Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de dezvoltare

    1. Acleris spp. (noneuropene)
    2. Amauromyza maculosa (Malloch)
    3. Anomala orientalis Waterhouse
    4. Anoplophora chinensis (Thomson)
    5. Anoplophora malasiaca (Forster)
    6. Arrhenodes minutus Drury
    7. Bemisia tabaci Genn
    8. Cicadellidae (noneuropene) cunoscute ca vectori ai bolii lui Pierce (cauzata de Xylella fastidiosa), cum ar fi:
    (a) Carneocephala fulgida Nottingham
    (b) Draeculacephala minerva Ball
    (c) Graphocephala atropunctata (Signoret)
    9. Choristoneura spp. (noneuropene)
    10. Conotrachelus nenuphar (Herbst)
    11. Diabrotica barberi Smith and Lawrence
    12. Diabrotica undecimpunctata howardi Barber
    13. Diabrotica undecimpunctata undecimpunctata Mannerheim
    14. Heliothis zea (Boddie)
    15. Hirschmanniella spp., altele decat Hirschmanniella gracilis (de Man) Luc and Goodey
    16. Liriomyza sativae Blanchard
    17. Liriomyza huidobrensis (Blanchard)
    18. Longidorus diadecturus Eveleigh and Allen
    19. Meloidogyne chitwoodi Golden et al. (toate populatiile)
    20. Meloidogyne fallax Karssen
    21. Monochamus spp. (noneuropene)
    22. Myndus crudus Van Duzee
    23. Nacobbus aberrans (Thorne) Thorne and Allen
    24. Opogona sacchari (Bojer)
    25. Popillia japonica Newman
    26. Premnotrypes spp. (noneuropene)
    27. Pseudopityophthorus minutissimus (Zimmermann)
    28. Pseudopityophthorus pruinosus (Eichhoff)
    29. Rhizoecus hibisci Kawai and Takagi
    30. Scaphoideus luteolus (Van Duzee)
    31. Spodoptera eridania (Cramer)
    32. Spodoptera frugiperda (Smith)
    33. Spodoptera littoralis (Boisduval)
    34. Spodoptera litura (Fabricius)
    35. Thrips palmi Karny
    36. Tephritidae (noneuropene) ca:
        (a) Anastrepha fraterculus (Wiedemann)
        (b) Anastrepha Iudens (Loew)
        (c) Anastrepha obliqua Macquart
        (d) Anastrepha suspensa (Loew)
        (e) Dacus ciliatus Loew
        (f) Dacus cucurbitae Coquillet
        (g) Dacus dorsalis Hendel
        (h) Dacus tryoni (Froggatt)
        (i) Dacus tsuneonis Miyake
        (j) Dacus zonatus Saund.
        (k) Epochra canadensis (Loew)
        (l) Pardalaspis cyanescens Bezzi
        (m) Pardalaspis quinaria Bezzi
        (n) Pterandrus rosa (Karsch)
        (o) Rhacochlaena japonica Ito
        (p) Rhagoletis cingulata (Loew)
        (q) Rhagoletis completa Cresson
        (r) Rhagoletis fausta (Osten-Sacken)
        (s) Rhagoletis indifferens Curran
        (t) Rhagoletis mendax Curran
        (u) Rhagoletis pomonella Walsh
        (v) Rhagoletis ribicola Doane
        (w) Rhagoletis suavis (Loew)
    37. Xiphinema americanum Cobb sensu lato (populatii noneuropene)
    38. Xiphinema californicum Lamberti and Bleve-Zacheo.

    b) Bacterii

    1. Clavibacter michiganensis (Smith) Davis et al. ssp. sepedonicus (Spieckermann and Kotthoff) Davis et. al.
    2. Xylella fastidiosa (Wells et al.)
    3. Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith.

    c) Ciuperci

    1. Ceratocystis fagacearum (Bretz) Hunt
    2. Chrysomyxa arctostaphyli Dietel
    3. Cronartium spp. (noneuropene)
    4. Endocronartium spp. (noneuropene)
    5. Guignardia laricina (Saw.) Yamamoto and Ito
    6. Gymnosporangium spp. (noneuropene)
    7. Inonotus weirii (Murrill) Kotlaba and Pouzar
    8. Melampsora farlowii (Arthur) Davis
    9. Melampsora medusae Thumen
    10. Monilinia fructicola (Winter) Honey
    11. Mycosphaerella larici-leptolepis Ito et al.
    12. Mycosphaerella populorum G.E. Thompson
    13. Phoma andina Turkensteen
    14. Phyllosticta solitaria Ell. and Ev.
    15. Septoria Iycopersici Speg. var malagutii Ciccarone and Boerema
    16. Thecaphora solani Barrus
    17. Tilletia indica Mitra
    18. Trechispora brinkmannii (Bresad.) Rogers.

    d) Virusuri si organisme analoage

    1. Elm phloem necrosis mycoplasm
    2. Virusuri si organisme analoage la cartof:
        (a) Andean potato latent virus
        (b) Andean potato mottle virus
        (c) Arracacha virus B, susa oca
        (d) Potato black ringspot virus
        (e) Potato spindle tuber viroid
        (f) Potato virus T
        (g) Izolate noneuropene ale virusurilor cartofului: A,M,S,V,X si Y (incluzand Y^0, Y^n si Y^c ) si Potato leaf roll virus
    3. Tobacco ringspot virus
    4. Tomato ringspot virus
    5. Virusuri si organisme analoage la Cydonia Mill., Fragaria L., Malus Mill., Prunus L., Pyrus L., Ribes L., Rubus L. si Vitis L., ca:
        (a) Blueberry leaf mottle virus
        (b) Cherry rasp leaf virus (american)
        (c) Peach mosaic virus (american)
        (d) Peach phony rickettsia
        (e) Peach rosette mosaic virus
        (f) Peach rosette mycoplasm
        (g) Peach X-disease mycoplasm
        (h) Peach yellows mycoplasm
        (i) Pear decline mycoplasm
        (j) Plum line pattern virus (american)
        (k) Raspberry leaf curl virus (american)
        (l) Strawberry latent "C" virus
        (m) Strawberry vein banding virus
        (n) Strawberry witches broom mycoplasm
        (o) Virusuri si organisme analoage noneuropene la Cydonia Mill., Fragaria L., Malus Mill., Prunus L., Pyrus L., Ribes L., Rubus L. si Vitis L.
    6. Virusuri transmise de Bemisia tabaci Genn., ca:
        (a) Bean golden mosaic virus
        (b) Cowpea mild mottle virus
        (c) Lettuce infectious yellows virus
        (d) Pepper mild tigre virus
        (e) Squash leaf curl virus
        (f) Euphorbia mosaic virus
        (g) Florida tomato virus.

    e) Plante parazite

    1. Arceuthobium spp. (noneuropene)

    SECTIUNEA a 2-a
    Organisme daunatoare cunoscute sa apara in Romania si relevante pentru Romania

    a) Insecte si nematozi in toate stadiile de dezvoltare

    1. Diabrotica virgifera Le Conte
    2. Globodera pallida (Stone) Behrens
    3. Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens
    4. Heliothis armigera (Hubner)
    5. Liriomyza bryoniae (Kaltenbach)
    6. Liriomyza trifolii (Burgess).

    b) Ciuperci

    1. Synchytrium endobioticum (Schilbersky) Percival.

    c) Virusuri si organisme analoage

    1. Apple proliferation mycoplasm
    2. Apricot chlorotic leafroll mycoplasm.

    ANEXA 2
    la normele metodologice

                          ORGANISME DAUNATOARE
a caror introducere si raspandire in Romania sunt interzise daca sunt prezente pe anumite plante sau produse vegetale

    SECTIUNEA 1
    Organisme daunatoare necunoscute sa apara in Romania si relevante pentru Romania

    a) Insecte, acarieni si nematozi in toate stadiile de dezvoltare

        Specia                                    Obiectul contaminarii

 1. Aculops fuchsiae Keifer Plante de Fuchsia L., destinate plantarii, originare
                            din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, cu
                            exceptia semintelor
 2. Aleurocanthus spp.      Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
 3. Anthonomus bisignifer   Plante de Fragaria L., destinate plantarii,
    (Schenkling)            originare din tari care nu fac parte din Uniunea
                            Europeana, cu exceptia semintelor
 4. Anthonomus signatus     Plante de Fragaria L., destinate plantarii,
    (Say)                   originare din tari care nu fac parte din Uniunea
                            Europeana, cu exceptia semintelor
 5. Aonidiella citrina      Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Coquillet               Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
 6. Aphelenchoides besseyi  a) Plante de Fragaria L., destinate plantarii, cu
    Christie                   exceptia semintelor
                            b) Seminte de Oryza spp., originare din tari care nu
                               fac parte din Uniunea Europeana
 7. Aschistonyx eppoi       Plante de Juniperus L., originare din tari
    Inouye                  noneuropene, cu exceptia fructelor si semintelor
 8. Bursaphelenchus         Plante de Abies Mill., Cedrus Trew, Larix Mill.,
    xylophilus (Steiner et  Picea A. Dietr., Pinus L., Pseudotsuga Carr., Tsuga
    Buhrer) Nickle et al.   Carr. si lemn de conifere (Coniferales), originare
                            din tari noneuropene, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
 9. Carposina niponensis    Plante de Cydonia Mill., Malus Mill., Prunus L. si
    Walsingham              Pyrus L., originare din tari noneuropene, cu
                            exceptia semintelor
10. Cephalcia lariciphila   Plante de Larix Mill. destinate plantarii, cu
    (Klug)                  exceptia semintelor
11. Circulifer haematoceps  Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
12. Circulifer tenellus     Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
13. Diaphorina citri Kuway  Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor si Murraya Konig, originare din
                            tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, cu
                            exceptia fructelor si semintelor
14. Enarmonia packardi      Plante de Cydonia Mill., Malus Mill., Prunus L. si
    (Zeller)                Pyrus L., originare din tari noneuropene, cu
                            exceptia semintelor
15. Enarmonia prunivora     Plante de Crataegus L., Malus Mill., Photinia Ldl.
    Walsh                   Prunus L. si Rosa L., destinate plantarii, si fructe
                            de Malus Mill. si Prunus L., originare din tari
                            noneuropene, cu exceptia semintelor
16. Eotetranychus lewisi    Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    McGregor                Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
17. Eutetranychus           Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    orientalis Klein        Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
18. Grapholita inopinata    Plante de Cydonia Mill., Malus Mill., Prunus L. si
    Heinrich                Pyrus L., originare din tari noneuropene, cu
                            exceptia semintelor
19. Hishomonus phycitis     Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
20. Leucaspis japonica      Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Ckll.                   Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
21. Listronotus bonariensis Seminte de Cruciferae, Gramineae si Trifolium spp.,
    (Kuschel)               originare din Argentina, Australia, Bolivia, Chile,
                            Noua Zeelanda si Uruguay
22. Margarodes, specii      Plante de Vitis L., originare din tari noneuropene,
    noneuropene: cu exceptia fructelor si semintelor
    (a) Margarodes vitis
        (Philippi)
    (b) Margarodes
        vredendalensis
        De Klerk
    (c) Margarodes
        prieskaensis
        Jakubski
23. Numonia pyrivorella     Plante de Pyrus L., originare din tari noneuropene,
    (Matsumura)             cu exceptia semintelor
24. Oligonychus perditus    Plante de Juniperus L., originare din tari
    Pritchard and Baker     noneuropene, cu exceptia fructelor si semintelor
25. Pissodes spp.           Plante de conifere (Coniferales), lemn de conifere
    (noneuropene)           (Coniferales) cu scoarta si scoarta izolata de
                            conifere (Coniferales), originare din tari
                            noneuropene, cu exceptia fructelor si semintelor
26. Radopholus citrophilus  Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Huettel Dickson and     Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
    Kaplan                  semintelor, si plante de Araceae, Marantaceae,
                            Musaceae, Persea spp., Strelitziaceae, inradacinate
                            sau cu mediul de cultura atasat ori asociat,
                            originare din tari care nu fac parte din Uniunea
                            Europeana
27. Radopholus similis      Plante de Araceae, Marantaceae, Musaceae, Persea
    (Cobb) Thorne           spp., Strelitziaceae inradacinate sau cu mediul de
                            cultura atasat ori asociat
28. Saissetia nigra         Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    (Nietm.)                Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
29. Scirtothrips aurantii   Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Faure                   Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia semintelor
30. Scirtothrips dorsalis   Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Hood                    Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
31. Scirtothrips citri      Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    (Moultex)               Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia semintelor
32. Scolytidae spp.         Plante de conifere (Coniferales), cu inaltime mai
    (noneuropene)           mare de 3 m, lemn de conifere (Coniferales) cu
                            scoarta si scoarta izolata de conifere
                            (Coniferales), originare din tari noneuropene, cu
                            exceptia fructelor si semintelor
33. Tachypterellus          Plante de Cydonia Mill., Malus Mill., Prunus L. si
    quadrigibbus Say        Pyrus L., originare din tari noneuropene, cu
                            exceptia semintelor
34. Toxoptera citricida     Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Kirk.                   Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
35. Trioza erytreae         Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Del Guercio             Raf. si hibrizii lor si Clausena Burm.f., cu
                            exceptia fructelor si semintelor
36. Unaspis citri Comstock  Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor, originare din tari care nu fac parte din
                            Uniunea Europeana.

    b) Bacterii

            Specia                          Obiectul contaminarii

 1. Citrus greening         Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    bacterium               Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
 2. Citrus variegated       Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    chlorosis               Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
 3. Erwinia stewartii       Seminte de Zea mays L.
    (Smith) Dye
 4. Erwinia chrysanthemi    Plante de Dianthus L. destinate plantarii, cu
    pv. dianthicola         exceptia semintelor
    (Hellmers) Dickey
 5. Pseudomonas caryophylli Plante de Dianthus L. destinate plantarii, cu
    (Burkholder) Starr and  exceptia semintelor
    Burkholder
 6. Pseudomonas syringae    Plante de Prunus persica (L.) Batsch si Prunus
    pv. persicae (Prunier   persica var. nectarina (Ait.) Maxim, destinate
    et al.) Young et al.    plantarii, cu exceptia semintelor
 7. Xanthomonas campestris  Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    (toate tulpinile        Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
    patogene pe Citrus)     parte din Uniunea Europeana, cu exceptia semintelor
 8. Xanthomonas campestris  Seminte de Oryza spp., originare din tari care nu
    pv. oryzae (Ishiyama)   fac parte din Uniunea Europeana
    Dye si pv. oryzicola
    (Fang et al.) Dye
 9. Xylophilus ampelinus    Plante de Vitis L., cu exceptia fructelor si
    (Panagopoulos) Willems  semintelor
    et al.

    c) Ciuperci

             Specia                            Obiectul contaminat

 1. Alternaria alternata    Plante de Cydonia Mill., Malus Mill. si Pyrus L.,
    (Fr.) Keissler (izolate destinate plantarii, originare din tari
    patogene noneuropene)   noneuropene, cu exceptia semintelor
 2. Apiosporina morbosa     Plante de Prunus L. destinate plantarii, originare
    (Schwein.) v. Arx       din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, cu
                            exceptia semintelor
 3. Atropellis spp.         Plante de Pinus L., scoarta izolata si lemn de Pinus
                            L., originare din tari care nu fac parte din Uniunea
                            Europeana, cu exceptia fructelor si semintelor
 4. Ceratocystis            Plante de Acer saccharum Marsh., cu exceptia
    coerulescens (Munch)    fructelor si semintelor, originare din tarile
    Bakshi                  Americii de Nord, lemn de Acer saccharum Marsh.,
                            incluzand pe cel care nu si-a pastrat suprafata
                            naturala rotunda, originar din tarile Americii de
                            Nord
 5. Ceratocystis fimbriata  Plante de Platanus L. destinate plantarii, cu
    f. spp. platani Walter  exceptia semintelor, si lemn de Platanus L.,
                            inclusiv cel care nu si-a pastrat suprafata naturala
                            rotunda
 6. Cercoseptoria           Plante si lemn de Pinus L., originare din tari care
    pini-densiflorae        nu fac parte din Uniunea Europeana, cu exceptia
    (Hori and Nambu)        fructelor si semintelor
    Deighton
 7. Cercospora angolensis   Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Carv. and Mendes        Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia semintelor
 8. Ciborinia camelliae     Plante de Camellia L. destinate plantarii, originare
    Kohn                    din tari noneuropene, cu exceptia semintelor
 9. Colletotrichum acutatum Plante de Fragaria L., destinate plantarii, cu
    Simmonds                exceptia semintelor
10. Diaporthe vaccinii      Plante de Vaccinium spp. destinate plantarii,
    Shaer                   originare din tari care nu fac parte din Uniunea
                            Europeana, cu exceptia semintelor
11. Didymella ligulicola    Plante de Dendranthema (DC.) Des Moul, destinate
    (Baker, Dimock and      plantarii, cu exceptia semintelor
    Davis) v. Arx
12. Elsinoe spp. Bitanc.    Plante de Fortunella Swingle, Poncirus Raf. si
    and Jenk. Mendes        hibrizii lor, cu exceptia fructelor si semintelor,
                            si plante de Citrus L. si hibrizii lor, cu exceptia
                            semintelor si fructelor, exceptand fructele de
                            Citrus reticulata Blanco si de Citrus sinensis (L)
                            Osbeck, originare din America de Sud
13. Fusarium oxysporum      Plante de Phoenix spp., originare din tari care nu
    f.sp.                   fac parte din Uniunea Europeana, cu exceptia
    albedinis (Kilian et    fructelor si semintelor
    Maire) Gordon
14. Guignardia citricarpa   Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Kiely                   Raf. (toate tulpinile patogene pe Citrus) si
                            hibrizii lor, originare din tari care nu fac parte
                            din Uniunea Europeana, cu exceptia semintelor
15. Guignardia piricola     Plante de Cydonia Mill., Malus Mill., Prunus L. si
    (Nosa) Yamamoto         Pyrus L., originare din tari noneuropene, cu
                            exceptia semintelor
16. Hypoxylon mammatum      Plante de Populus L. destinate plantarii, cu
    (Wahl.) J. Miller       exceptia semintelor
17. Phialophora cinerescens Plante de Dianthus L. destinate plantarii, cu
    (Wollenweber) van Beyma exceptia semintelor
18. Phoma tracheiphila      Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    (Petri) Kanchaveli and  Raf. si hibrizii lor, cu exceptia semintelor
    Gikashvili
19. Phytophthora fragariae  Plante de Fragaria L. destinate plantarii, cu
    Hickmann var. fragariae exceptia semintelor
20. Puccinia horiana        Plante de Dendranthema (DC.) Des Moul., destinate
    Hennings                plantarii, cu exceptia semintelor
21. Puccinia pittieriana    Plante de Solanaceae, originare din tari care nu fac
    Hennings                parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
22. Scirrhia acicola        Plante de Pinus L., cu exceptia fructelor si
    (Dearn.) Siggers        semintelor
23. Venturia nashicola      Plante de Pyrus L. destinate plantarii, originare
    Tanaka and Yamamoto     din tari noneuropene, cu exceptia semintelor
24. Verticillium albo-atrum Plante de Humulus lupulus L. destinate plantarii, cu
    Reinke and Berthold     exceptia semintelor
25. Verticillium dahliae    Plante de Humulus lupulus L. destinate plantarii, cu
    Klebahn                 exceptia semintelor

    d) Virusuri si organisme analoage

              Specia                          Obiectul contaminarii

 1. Arabis mosaic virus     Plante de Fragaria L. si Rubus L., destinate
                            plantarii, cu exceptia semintelor
 2. Beet curly top virus    Plante de Beta vulgaris L. destinate plantarii, cu
                            exceptia semintelor
 3. Beet leaf curl virus    Plante de Beta vulgaris L. destinate plantarii, cu
                            exceptia semintelor
 4. Black raspberry latent  Plante de Rubus L. destinate plantarii, originare
    virus                   din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana
 5. Blight and Blight-like  Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
 6. Cadang-Cadang viroid    Plante de Palmae destinate plantarii, originare din
                            tari noneuropene, cu exceptia semintelor
 7. Cherry leafroll virus   Plante de Rubus L. destinate plantarii
 8. Chrysanthemum stunt     Plante de Dendranthema (DC). Des Moul. destinate
    viroid                  plantarii cu exceptia semintelor
 9. Citrus mosaic virus     Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
10. Citrus tristeza virus   Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
11. Citrus vein enation     Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    woody gall              Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
12. Leprosis                Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
13. Little cherry pathogen  Plante de Prunus cerasus L., Prunus avium L., Prunus
    (izolate noneuropene)   incisa Thunb., Prunus sargentii Rehd., Prunus
                            serrula Franch., Prunus serrulata Lindl., Prunus
                            speciosa (Koidz.) Ingram, Prunus subhirtella Miq.,
                            Prunus yedoensis Matsum., soiurile si hibrizii lor,
                            destinate plantarii, orginare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia semintelor
14. Naturally spreading     Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    psorosis                Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
15. Palm lethal yellowing   Plante de Palmae destinate plantarii, originare din
    mycoplasm               tari noneuropene, cu exceptia semintelor
16. Prunus necrotic         Plante de Rubus L. destinate plantarii, originare
    ringspot virus          din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana
17. Raspberry ringspot      Plante de Fragaria L. si Rubus L. destinate
    virus                   plantarii, cu exceptia semintelor
18. Satsuma dwarf virus     Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
19. Spiroplasma citri       Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
    Saglio et al.           Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si
                            semintelor
20. Strawberry crinkle      Plante de Fragaria L. destinate plantarii, cu
    virus                   exceptia semintelor
21. Strawberry mild yellow  Plante de Fragaria L. destinate plantarii, cu
    edge virus              exceptia semintelor
22. Tatter leaf virus       Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor
23. Tomato yellow leaf curl Plante de Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex
    virus                   Farw. destinate plantarii, cu exceptia semintelor
24. Witches' broom (MLO)    Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus
                            Raf. si hibrizii lor, originare din tari care nu fac
                            parte din Uniunea Europeana, cu exceptia fructelor
                            si semintelor

    SECTIUNEA a 2-a
    Organisme daunatoare cunoscute sa apara in Romania si relevante pentru Romania

    a) Insecte, nematozi in toate stadiile de dezvoltare

             Specia                           Obiectul contaminarii

 1. Daktulosphaira          Plante de Vitis L., cu exceptia fructelor si
    vitifoliae (Fitch)      semintelor
 2. Ditylenchus destructor  Bulbi si cormi de Crocus L., soiuri miniaturizate si
    Thorne                  hibrizii lor din genul Gladiolus Tourn. ex L, cum ar
                            fi: Gladiolus callianthus Marais, Gladiolus
                            colvillei Sweet, Gladiolus nanus hort., Gladiolus
                            ramosus hort., Gladiolus tubergenii hort.,
                            Hyacinthus L., Iris L. Tigridia Juss, Tulipa L.,
                            destinate plantarii si tuberculi de cartofi (Solanum
                            tuberosum L.) destinati plantarii
 3. Ditylenchus dipsaci     Seminte si bulbi de Allium ascalonicum L., Allium
    (Kuhn) Filipjev         cepa L. si Allium schoenoprasum L., destinate
                            plantarii, plante de Allium porum L. destinate
                            plantarii, bulbi si cormi de Camassia Lindl,
                            Chionodoxa Boiss., Crocus flavus Weston "Golden
                            Yellow" Galanthus L., Galtonia candicans (Baker)
                            Decne, Hyacinthus L., Ismene Herbert, Muscari
                            Miller, Narcissus L., Ornithogalum L., Puschkinia
                            Adams, Scilla L., Tulipa L., destinati plantarii, si
                            seminte de Medicago sativa L.

    b) Bacterii

              Specia                         Obiectul contaminarii

 1. Clavibacter             Seminte de Medicago sativa L.
    michiganensis ssp.
    insidiosus (Mc Culloch)
    Davis et al.
 2. Clavibacter             Plante de Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex
    michiganensis ssp.      Farw. destinate plantarii
    michiganensis (Smith)
    Davis et al.
 3. Erwinia amylovora       Plante de Chaenomeles Lindl., Cotoneaster Ehrh,
    (Burr.) Winsl. et al.   Crataegus L., Cydonia Mill., Eriobotrya Lindl.,
                            Malus Mill., Mespilus L., Pyracantha Roem., Pyrus
                            L., Sorbus L., altul decat Scorbus intermedia
                            (Ehrh.) Pers si Stranvaesia Lindl., destinate
                            plantarii, cu exceptia semintelor
 4. Xanthomonas campestris  Seminte de Phaseolus L.
    pv. phaseoli (Smith)
    Dye
 5. Xanthomonas campestris  Plante de Prunus L. destinate plantarii, cu exceptia
    pv. pruni (Smith) Dye   semintelor
 6. Xanthomonas campestris  Plante de Lycopersicon Iycopersicum (L.) Karsten ex
    pv. vesicatoria         Farw si de Capsicum spp. destinate plantarii
    (Doidge) Dye
 7. Xanthomonas fragariae   Plante de Fragaria L. destinate plantarii, cu
    Kennedy ang King        exceptia semintelor

    c) Ciuperci

            Specia                               Obiectul contaminarii

 1. Cryphonectria           Plante de Castanea Mill. si de Quercus L. destinate
    parasitica (Murrill)    plantarii, lemn si scoarta izolata de Castanea
    Barr                    Mill., cu exceptia semintelor
 2. Plasmopara halstedii    Seminte de Helianthus annuus L.
    (Farlow) Berl. and
    de Toni
 3. Scirrhia pini Funk and  Plante de Pinus L. destinate plantarii, cu exceptia
    Parker                  semintelor

    d) Virusuri si organisme analoage

            Specia                               Obiectul contaminarii

 1. Grapevine flavescence   Plante de Vitis L., cu exceptia fructelor si
    doree MLO               semintelor
 2. Plum pox virus          Plante de Prunus L. destinate plantarii, cu exceptia
                            semintelor
 3. Potato stolbur          Plante de Solanaceae destinate plantarii, cu
    mycoplasm               exceptia semintelor
 4. Strawberry latent       Plante de Fragaria L. si Rubus L., destinate
    ringspot virus          plantarii, cu exceptia semintelor
 5. Tomato black ring virus Plante de Fragaria L. si Rubus L., destinate
                            plantarii, cu exceptia semintelor
 6. Tomato spotted wilt     Plante destinate plantarii de: Apium graveolens L.
    virus                   Capsicum annuum L., Cucumis melo L., Dendranthema
                            (DC.) Des Moul., toate varietatile hibrizilor de
                            Impatiens de Noua Guinee, Lactuca sativa L.,
                            Lycopersicon lycopersicum (L.), Karsten ex Farw,
                            Nicotiana tabacum L. care sunt destinate vanzarii
                            producatorilor de tutun, Solanum melongena L.,
                            Solanum tuberosum L., cu exceptia semintelor

    ANEXA 3
    la normele metodologice

             PLANTE, PRODUSE VEGETALE SAU ARTICOLE REGLEMENTATE
                 a caror introducere este interzisa in Romania

             Descriere                                   Tara de origine

  1. Plante de Abies Mill., Cedrus Trew.,  tari noneuropene
     Chamaecyparis Spach, Juniperus L.,
     Larix Mill., Picea A. Dietr, Pinus L.
     Pseudosuga Carr. si Tsuga Carr., cu
     exceptia fructelor si semintelor
  2. Plante de Castanea Mill., si Quercus  tari noneuropene
     L., cu frunze, cu exceptia fructelor
     si semintelor
  3. Plante de Populus L., cu frunze, cu   tari din America de Nord
     exceptia fructelor si semintelor
  4. Scoarta izolata de conifere           tari noneuropene
     (Coniferales)
  5. Scoarta izolata de Castanea Mill.     tari care nu fac parte din Uniunea
                                           Europeana
  6. Scoarta izolata de Quercus L., cu     tari din America de Nord
     exceptia lui Quercus suber L.
  7. Scoarta izolata de Acer saccharum     tari din America de Nord
     Marsh
  8. Scoarta izolata de Populus L.         tari din continentul American
  9. Plante de Chaenomeles Lindl.,         tari noneuropene
     Cydonia Mill., Crataegus L., Malus
     Mill., Prunus L., Pyrus L., Rosa L.,
     destinate plantarii, cu exceptia
     plantelor in repaus, libere de
     frunze, flori si fructe
9.1. Plante de Photinia Ldl. destinate     S.U.A., China, Japonia, Republica
     plantarii, cu exceptia plantelor in   Coreea si R.P.D. Coreea
     repaus libere de frunze, flori si
     fructe
 10. Tuberculi de Solanum tunerosum L.,    tari care nu fac parte din Uniunea
     cartof de samanta                     Europeana, exceptand Elvetia
 11. Plantele speciilor de Solanum L., cu  tari care nu fac parte din Uniunea
     tuberculi sau cu stoloni sau hibrizii Europeana
     lor, destinati plantarii, cu exceptia
     tuberculilor de Solanum tuberosum L.,
     prevazuti la pct. 10 din anexa nr. 3
 12. Tuberculi ai speciilor de Solanum L.  Fara a incalca prevederile aplicabile
     si hibrizii lor, cu exceptia celor    tuberculilor de cartof prevazuti in
     prevazuti la pct. 10 si 11            sectiunea 1 a anexei nr. 4, tari care
                                           nu fac parte din Uniunea Europeana,
                                           cu exceptia urmatoarelor: Algeria,
                                           Cipru, Egipt, Israel, Libia, Malta,
                                           Maroc, Siria, Elvetia, Tunisia si
                                           Turcia, si altele decat tarile
                                           europene care nu fac parte din
                                           Uniunea Europeana care fie ca sunt
                                           recunoscute ca fiind libere de
                                           Clavibacter michiganensis ssp.
                                           sepedonicus (Spieckermann and
                                           Kotthoff) Davis et al., fie ca aplica
                                           in combaterea acestuia masuri
                                           recunoscute ca echivalente celor
                                           folosite in Uniunea Europeana.
 13. Plante de Solanaceae destinate        tari care nu fac parte din Uniunea
     plantarii, cu exceptia semintelor si  Europeana, cu exceptia celor europene
     a celor prevazute la pct. 10, 11 sau  si mediteraneene
     12 din anexa nr. 3
 14. Sol si mediu de crestere alcatuite    Turcia, Bielorusia, Estonia, Letonia,
     integral sau partial din sol ori din  Lituania, Moldova, Rusia, Ucraina si
     substante organice solide, cum ar fi  tari noneuropene, cu exceptia: Cipru,
     parti de plante, humus, inclusiv      Egipt, Israel, Libia, Malta, Maroc si
     turba sau scoarta, cu exceptia celor  Tunisia
     constituite in intregime din turba
 15. Plante de Vitis L., cu exceptia       tari care nu fac parte din Uniunea
     fructelor                             Europeana
 16. Plante de Citrus L., Fortunella       tari care nu fac parte din Uniunea
     Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii    Europeana
     lor, cu exceptia fructelor si
     semintelor
 17. Plante de Phoenix spp. cu exceptia    Algeria si Maroc
     fructelor si semintelor
 18. Plante de Cydonia Mill., Malus Mill., Fara a incalca interdictiile
     Prunus L., Pyrus L. si hibrizii lor   aplicabile plantelor prevazute in
     si Fragaria L., destinate plantarii,  anexa nr. 3 pct. 9, acolo unde este
     cu exceptia semintelor                cazul dintre tarile noneuropene, cu
                                           exceptia tarilor mediteraneene,
                                           Australia, Noua Zeelanda, Canada si
                                           statele continentale ale S.U.A.
 19. Plante din familia Gramineae, cu      tari care nu fac parte din Uniunea
     exceptia plantelor perene erbacee     Europeana, cu exceptia celor europene
     ornamentale din subfamiliile          si mediteraneene
     Bambusoideae, Panicoideae si genurile
     Buchloe, Bouteloua Lag.,
     Calamagrostis, Cortaderia Stapf.,
     Glyceria R. Br., Hakonechloa Mak. ex
     Honda, Hystrix, Molinia, Phalaris
     L., Shibataea, Spartina Schreb.,
     Stipa L. si Uniola L., destinate
     plantarii, cu exceptia semintelor

    ANEXA 4
    la normele metodologice

                            EXIGENTE SPECIFICE
pentru introducerea si circulatia plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate in Romania

    SECTIUNEA 1
    Plante, produse vegetale sau articole reglementate originare din afara Romaniei

            Plante, produse vegetale                   Exigente specifice
           sau articole reglementate

 1. Lemn de conifere (Coniferales),     Trebuie dovedit ca lemnul a fost supus
    altul decat cel de Thuja L., cu     unui tratament termic care a permis
    exceptia lemnului sub forma de:     atingerea unei temperaturi minime de 56
    - aschii, particule, deseuri        grade C timp de 30 minute in profunzimea
    obtinute total sau partial din      lemnului.
    aceste conifere;
    - cutii de ambalaj, cosuri sau
    butoaie;
    - paleti, box-paleti sau alte
    platforme de incarcare;
    - lemn utilizat pentru protectie,
    compartimentare si sprijinire, dar
    incluzand pe cel care nu si-a
    pastrat suprafata naturala rotunda,
    originar din Canada, China,
    Japonia, Coreea, Taiwan si S.U.A.
 2. Lemn de conifere (Coniferales) sub  Se declara oficial ca:
    forma de aschii, particule,         a) produsul a fost supus unei fumigatii
    deseuri, obtinute total sau partial corespunzatoare la bordul vasului sau in
    din aceste conifere, originare din  container inainte de expeditie; si
    Canada, China, Japonia, Coreea,     b) produsul trebuie expediat in
    Taiwan si S.U.A.                    containere sigilate sau astfel incat sa
                                        se previna orice reinfestare.
 3. Lemn de conifere (Coniferales) cu   Lemnul trebuie sa fie decojit si liber
    exceptia celui de Thuja L., sub     de galerii cauzate de genul Monochamus
    forma de cutii de ambalaj, cosuri,  (specii noneuropene), intelegandu-se in
    butoaie, paleti, box-paleti sau     acest sens galeriile cu diamentrul mai
    alte platforme de incarcare si lemn mare de 3 mm, iar continutul sau in apa,
    utilizat pentru protectie,          exprimat in procent de suprafata uscata,
    compartimentare si sprijinire,      obtinut in timpul prelucrarii, trebuie
    incluzand pe cel care nu si-a       sa fie mai mic de 20% .
    pastrat suprafata naturala rotunda,
    originar din Canada, China,
    Japonia, Coreea, Taiwan si S.U.A.
 4. Lemn de Thuja L., inclusiv cel care Lemnul trebuie sa fie decojit si liber
    nu si-a pastrat forma naturala      de galerii cauzate de genul Monochamus
    rotunda, originar din Canada,       (specii noneuropene), intelegandu-se in
    China, Japonia, Coreea, Taiwan si   acest sens galeriile cu diametrul mai
    S.U.A.                              mare de 3 mm.
 5. Lemn de conifere (Coniferales)      a) Lemnul trebuie sa fie decojit si
    originar din tari noneuropene,      liber de galerii cauzate de genul
    altele decat Canada, China,         Monochamus (specii noneuropene),
    Japonia, Corea, Taiwan si S.U.A.,   intelegandu-se in acest sens galeriile
    cu exceptia celui sub forma de      cu diametrul mai mare de 3 mm; sau
    aschii, particule, deseuri obtinute b) Trebuie dovedit prin marca
    total sau partial din aceste        "Kiln-dried" sau "KD" sau prin alta
    conifere, dar incluzand pe cel care marca international recunoscuta,
    nu si-a pastrat forma naturala      aplicata pe lemn sau pe ambalajul sau,
    rotunda                             ca lemnul a fost uscat in cuptor si
                                        continutul sau in apa, exprimat in
                                        procent de substanta uscata, a fost
                                        redus la mai putin de 20% in timpul
                                        prelucrarii, conform normelor de timp si
                                        de temperatura corespunzatoare.
 6. Lemn de Acer saccharum Marsh.,      Trebuie dovedit prin marca "Kiln-dried",
    inclusiv cel care nu si-a pastrat   "KD" sau prin alta marca international
    suprafata naturala rotunda,         recunoscuta, aplicata pe lemn sau pe
    originar din tarile Americii de     ambalajul sau, ca lemnul a fost uscat in
    Nord, exceptand lemnul destinat     cuptor si continutul sau in apa,
    fabricarii furnirului               exprimat in procent de substanta uscata,
                                        a fost redus la mai putin de 20% in
                                        timpul prelucrarii, conform normelor de
                                        timp si de temperatura corespunzatoare.
 7. Lemn de Acer saccharum Marsh.       Trebuie dovedit prin documente
    originar din tarile Americii de     insotitoare corespunzatoare sau prin
    Nord, cu exceptia lemnului          alte mijloace ca lemnul este destinat
    specificat la pct. 6                fabricarii furnirului.
 8. Lemn de Castanea Mill si Quercus    Lemnul trebuie decojit si:
    L., inclusiv cel care nu si-a       a) fie este adus la o forma patrata,
    pastrat suprafata naturala rotunda, pentru a i se indeparta in totalitate
    originar din tarile Americii de     suprafata rotunda; sau
    Nord                                b) se declara oficial ca prezenta apei
                                        in lemn, exprimata in procent de
                                        substanta uscata, nu depaseste 20%; fie
                                        c) se declara oficial ca lemnul a fost
                                        dezinfectat printr-un tratament
                                        corespunzator cu aer cald sau cu apa
                                        calda; sau
                                        d) in cazul lemnului taiat, cu sau fara
                                        resturi de scoarta atasata, trebuie
                                        dovedit prin marca "Kiln-dried", "KD"
                                        sau prin alta marca international
                                        recunoscuta, aplicata pe lemn sau pe
                                        ambalajul sau, ca lemnul a fost uscat in
                                        cuptor si continutul sau in apa,
                                        exprimat in procent de substanta uscata,
                                        a fost redus la mai putin de 20% in
                                        timpul prelucrarii conform normelor de
                                        timp si de temperatura corespunzatoare.
 9. Lemn de Castanea Mill.              Fara a incalca prevederile aplicabile
                                        produselor vegetale prevazute la pct. 8
                                        sectiunea 1 din anexa nr. 4:
                                        a) se declara oficial ca lemnul este
                                        originar din zone cunoscute ca fiind
                                        libere de Cryphonectria parasitica
                                        (Murrill) Barr; sau
                                        b) lemnul trebuie decojit.
10. Lemn de Platanus L., inclusiv cel   a) se declara oficial ca lemnul este
    care nu si-a mentinut suprafata     originar din zone cunoscute ca fiind
    naturala rotunda, originar din      libere de Ceratocystis fimbriata f. sp.
    Uniunea Europeana                   platani Walter; sau
                                        b) trebuie sa fie dovedit prin marca
                                        "Kiln-dried", "KD" sau printr-o alta
                                        marca international recunoscuta,
                                        aplicata pe lemn sau pe ambalajul sau,
                                        ca lemnul a fost uscat in cuptor si
                                        continutul sau in apa, exprimat in
                                        procente de substanta uscata, a fost
                                        redus la mai putin de 20% in timpul
                                        prelucrarii conform normelor de timp si
                                        de temperatura corespunzatoare.
11. Lemn de Platanus L., inclusiv cel   Trebuie dovedit prin marca "Kiln-dried"
    care nu si-a pastrat suprafata      "KD" sau printr-o alta marca
    naturala rotunda, originar din      international recunoscuta, aplicata pe
    S.U.A. sau Armenia                  lemn sau pe ambalajul sau, ca lemnul a
                                        fost uscat in cuptor si continutul sau
                                        in apa, exprimat in procent de substanta
                                        uscata, a fost redus la mai putin de 20%
                                        in timpul prelucrarii conform normelor
                                        de timp si de temperatura
                                        corespunzatoare.
12. Lemn de Populus L., originar din    Lemnul trebuie sa fie decojit.
    tari ale continentului american
13. Lemn sub forma de aschii,           Produsul trebuie sa fie obtinut exclusiv
    particule, deseuri obtinute total   din lemn care a fost decojit sau care a
    sau partial din Acer saccharum      fost uscat in cuptor pana a fost adus la
    Marsh., Castanea Mill., Platanus    o umiditate exprimata in procent de
    L., Populus L. si Quercus L.,       substanta uscata sub 20% in timpul
    originar din tari noneuropene, si   prelucrarii, conform normelor de timp si
    conifere (Coniferales), originare   de temperatura corespunzatoare sau care
    din tari noneuropene, cu exceptia   a suferit o fumigatie la bordul navei
    celor din Canada, China, Japonia,   ori in container inainte de transport si
    Coreea, Taiwan, S.U.A.              trebuie expediat in containere sigilate
                                        sau astfel incat sa se previna orice
                                        reinfestare.
14. Scoarta izolata de Castanea Mill.   Se declara oficial:
    originara din Uniunea Europeana     a) ca scoarta este originara din zone
                                        cunoscute ca fiind libere de
                                        Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr;
                                        sau
                                        b) ca lotul a fost fumigat ori supus
                                        unui tratament corespunzator pentru
                                        combaterea organismului daunator
                                        Cryphonectria parasitica (Murrill) Barr.
15. Plante de conifere (Coniferales)    Fara a incalca interdictiile aplicabile
    originare din tari noneuropene, cu  plantelor prevazute la pct. 1 din anexa
    exceptia fructelor si semintelor    nr. 3, acolo unde este cazul se declara
                                        oficial ca plantele au fost produse in
                                        pepiniere si ca locul de productie este
                                        liber de Pissodes spp. (noneuropene).
16. Plante de conifere (Coniferales) cu Fara a incalca prevederile aplicabile
    o inaltime mai mare de 3 m, cu      plantelor prevazute la pct. 1 din anexa
    exceptia fructelor si semintelor,   nr. 3 si la pct. 15 sectiunea 1 din
    originare din tari noneuropene      prezenta anexa, acolo unde este cazul se
                                        declara oficial ca plantele au fost
                                        produse in pepiniere si ca locul de
                                        productie este liber de Scolytidae spp.
                                        (noneuropene).
17. Plante de Pinus L. destinate        Se declara oficial ca nici un simptom de
    plantarii, originare din Uniunea    Scirrhia pini Funk and Parker nu a fost
    Europeana, cu exceptia semintelor   observat la locul de productie sau in
                                        imediata vecinatate in cursul ultimei
                                        perioade complete de vegetatie.
18. Plante de Pinus L. destinate        Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, originare din tari care  plantelor prevazute la pct. 1 din anexa
    nu fac parte din Uniunea Europeana, nr. 3 si la pct. 15 si 16 din sectiunea
    cu exceptia semintelor              1 a prezentei anexe, se declara oficial
                                        ca nici un simptom de Scirrhia acicola
                                        (Dearn). Siggers sau Scirrhia pini Funk
                                        and Parker nu a fost observat la locul
                                        de productie sau in imediata sa
                                        vecinatate de la debutul ultimei
                                        perioade complete de vegetatie.
19. Plante de Abies Mill, Larix Mill,   Fara a incalca prevederile aplicabile
    Picea A. Dietr., Pinus L.,          plantelor prevazute la pct. 1 din anexa
    Pseudotsuga Carr. si Tsuga Carr.,   nr. 3 si la pct. 15, 16, 17 si 18 din
    destinate plantarii, cu exceptia    sectiunea 1 a prezentei anexe, acolo
    semintelor                          unde este cazul se declara oficial ca
                                        nici un simptom de Melampsora medusae
                                        Thumen nu a fost observat la locul de
                                        productie sau in imediata sa vecinatate,
                                        de la debutul ultimei perioade complete
                                        de vegetatie.
20. Plante de Castanea Mill, si Quercus Fara a incalca prevederile aplicabile
    L., cu exceptia fructelor si        plantelor prevazute la pct. 2 din anexa
    semintelor:                         nr. 3:
    a) originare din tari noneuropene   - se declara oficial ca nici un simptom
                                        de Cronartium (specii noneuropene) nu a
                                        fost observat la locul de productie sau
                                        in imediata sa vecinatate de la debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie;
    b) originare din tari ale Americii  - se declara oficial ca plantele sunt
       de Nord                          originare din zone cunoscute ca libere
                                        de Ceratocystis fagacearum (Bretz) Hunt.
21. Plante de Castanea Mill. si Quercus Fara a incalca prevederile aplicabile
    L., destinate plantarii, cu         plantelor prevazute la pct. 2 din anexa
    exceptia semintelor                 nr. 3 si la pct. 20 din sectiunea 1 a
                                        prezentei anexe, se declara oficial ca:
                                        a) plantele sunt originare din zone
                                        cunoscute ca libere de Cryphonectria
                                        parasitica (Murrill) Barr; sau
                                        b) nici un simpton de Cryphonectria
                                        parasitica (Murrill) Barr nu a fost
                                        observat la locul de productie ori in
                                        imediata sa vecinatate de la debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie.
22. Plante de Platanus L. destinate     Se declara oficial ca:
    plantarii, originare din Uniunea    a) plantele provin dintr-o zona
    Europeana, cu exceptia semintelor   cunoscuta ca fiind libera de
                                        Ceratocystis fimbriata f. sp. platani
                                        Walter, sau
                                        b) nici un simptom de Ceratocystis
                                        fimbriata f. sp. platani Walter nu a
                                        fost observat la locul de productie sau
                                        in imediata sa vecinatate de la debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie.
23. Plante de Platanus L. destinate     Se declara oficial ca nici un simptom de
    plantarii, originare din S.U.A. sau Ceratocystis fimbriata f.sp. platani
    Armenia, cu exceptia semintelor     Walter nu a fost observat la locul de
                                        productie sau in imediata sa vecinatate
                                        de la debutul ultimei perioade complete
                                        de vegetatie.
24. Plante de Populus L. destinate      Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, cu exceptia semintelor   plantelor prevazute la pct. 3 din anexa
                                        nr. 3, se declara oficial ca nici un
                                        simptom de Melampsora medusae (Thumen)
                                        nu a fost observat la locul de productie
                                        sau in imediata sa vecinatate de la
                                        debutul ultimei perioade complete de
                                        vegetatie.
25. Plante de Populus L. originare din  Fara a incalca prevederile aplicabile
    tari ale continentului american,    plantelor prevazute la pct. 3 din anexa
    cu exceptia fructelor si semintelor nr. 3 si la pct. 24 din sectiunea 1 a
                                        prezentei anexe, se declara oficial ca
                                        nici un simptom de Mycosphaerella
                                        populorum G.E. Thompson nu a fost
                                        observat la locul de productie sau in
                                        imediata sa vecinatate de la debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie.
26. Plante de Ulmus L. destinate        Se declara oficial ca nici un simptom de
    plantarii, originare din tari din   Elm phloem necrosis mycoplasm nu a fost
    America de Nord, cu exceptia        observat la locul de productie sau in
    semintelor                          imediata sa vecinatate de la debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie.
27. Plante de Chaenomeles Lindl.,       Fara a incalca prevederile aplicabile
    Crataegus L., Cydonia Mill.,        plantelor prevazute la pct. 9 si 18 din
    Eriobotrya Lindl., Malus Mill.,     anexa nr. 3, acolo unde este cazul se
    Prunus L. si Pyrus L., destinate    declara oficial ca:
    plantarii, originare din tari       a) plantele sunt originare dintr-o tara
    noneuropene, cu exceptia semintelor cunoscuta ca libera de Monilinia
                                        fructicola (Winter) Honey; sau
                                        b) plantele sunt originare dintr-o zona
                                        recunoscuta ca libera de Monilinia
                                        fructicola (Winter) Honey, si nici un
                                        simptom al acestui organism nu a fost
                                        observat la locul de productie de la
                                        debutul ultimei perioade complete de
                                        vegetatie.
28. Fructe de Prunus L. originare din   Se declara oficial ca:
    tari noneuropene, in perioada       - fructele sunt originare dintr-o tara
    15 februarie - 30 septembrie        cunoscuta ca fiind libera de Monilinia
                                        fructicola (Winter) Honey; sau
                                        - fructele sunt originare dintr-o zona
                                        recunoscuta libera de Monilinia
                                        fructicola (Winter) Honey; sau
                                        - fructele au fost supuse unei inspectii
                                        si unui tratament corespunzator inainte
                                        de recoltare si/sau export pentru a
                                        garanta ca sunt libere de Monilinia spp.
29. Fructe de Citrus L., Fortunella     Fructele trebuie sa fie libere de
    Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii  pedunculi si frunze si ambalajul lor
    lor, originare din tari care nu fac trebuie sa poarte o marca a tarii de
    parte din Uniunea Europeana         origine.
30. Fructe de Citrus L., Fortunella     Fara a incalca prevederile aplicabile
    Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii  fructelor prevazute la pct. 29, 31, 32
    lor, originare din tari care nu fac si 33 din sectiunea 1 a prezentei anexe,
    parte din Uniunea Europeana         se declara oficial ca:
                                        a) fructele sunt originare dintr-o tara
                                        recunoscuta ca libera de Xanthomonas
                                        campestris (toate susele patogene pentru
                                        Citrus); sau
                                        b) fructele sunt originare dintr-o zona
                                        recunoscuta ca libera de Xanthomonas
                                        campestris (toate susele patogene pentru
                                        Citrus), mentionata in certificatul
                                        fitosanitar; sau
                                        c) fie ca:
                                        - in conformitate cu un control si un
                                        regim de examinare oficiale nu au fost
                                        observate simptome de Xanthomonas
                                        campestris (toate susele patogene pentru
                                        Citrus) in campul de productie sau in
                                        imediata sa vecinatate de la debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie;
                                        si
                                        - nici unul dintre fructele recoltate nu
                                        a manifestat in campul de productie
                                        simptome de Xanthomonas campestris
                                        (toate susele patogene pentru Citrus);
                                        si
                                        - fructele au fost supuse unui
                                        tratament, cum ar fi cel cu
                                        ortophenilphenat de sodiu, tratamentul
                                        fiind mentionat in certificatul
                                        fitosanitar la rubrica "tratamente de
                                        dezinfestare si/sau dezinfectare".
31. Fructe de Citrus L., Fortunella     Fara a incalca prevederile aplicabile
    Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii  fructelor prevazute la pct. 29, 30, 32
    lor, originare din tari care nu fac si 33 din sectiunea 1 a prezentei anexe
    parte din Uniunea Europeana         se declara oficial ca:
                                        a) fructele sunt originare dintr-o tara
                                        recunoscuta ca fiind libera de
                                        Cercospora angolensis Carv. et Mendes;
                                        sau
                                        b) fructele sunt originare dintr-o zona
                                        recunoscuta ca fiind libera de
                                        Cercospora angolensis Carv. et Mendes,
                                        mentionata in certificatul fitosanitar;
                                        sau
                                        c) nu au fost observate simptome de
                                        Cercospora angolensis Carv. et Mendes in
                                        campul de productie si in imediata sa
                                        vecinatate de la debutul ultimei
                                        perioade de vegetatie si nici unul
                                        dintre fructele recoltate nu a prezentat
                                        in campul de productie, la examinarea
                                        oficiala, simptome ale acestui organism
                                        daunator.
32. Fructe de Citrus L., Fortunella     Fara a incalca prevederile aplicabile
    Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii  fructelor prevazute la pct. 29, 30, 31
    lor, originare din tari care nu fac si 33 din sectiunea 1 a prezentei anexe,
    parte din Uniunea Europeana, cu     se declara oficial ca:
    exceptia fructelor de Citrus        a) fructele sunt originare dintr-o tara
    aurantium L.                        recunoscuta ca fiind libera de
                                        Guignardia citricarpa Kiely (toate
                                        susele patogene pentru Citrus); sau
                                        b) fructele sunt originare dintr-o zona
                                        recunoscuta ca fiind libera de
                                        Guignardia citricarpa Kiely (toate
                                        susele patogene pentru Citrus),
                                        mentionata in certificatul fitosanitar;
                                        sau
                                        c) nu au fost observate simptome de
                                        Guignardia citricarpa Kiely (toate
                                        susele patogene pentru Citrus) in campul
                                        de productie si in imediata sa
                                        vecinatate, de la debutul ultimei
                                        perioade de vegetatie, si nici unul
                                        dintre fructele recoltate nu a prezentat
                                        in campul de productie, la examinarea
                                        oficiala corespunzatoare, simptome ale
                                        acestui organism daunator; sau
                                        d) fructele sunt originare dintr-un camp
                                        de productie care a facut obiectul unor
                                        tratamente corespunzatoare impotriva
                                        agentului patogen Guignardia citricarpa
                                        Kiely (toate susele patogene pentru
                                        Citrus) si nici unul dintre fructele
                                        recoltate nu a prezentat in campul de
                                        productie, la examinarea oficiala
                                        corespunzatoare, simptome ale acestui
                                        organism daunator.
33. Fructe de Citrus L., Fortunella     Fara a incalca prevederile aplicabile
    Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii  fructelor prevazute la pct. 29, 30 si 31
    lor, originare din tari             din sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    noneuropene, in care se stie ca pe  declara oficial ca:
    aceste fructe apar Tephritidae      a) fructele sunt originare din zone
    (noneuropene)                       cunoscute ca libere de organisme
                                        daunatoare relevante sau, daca aceasta
                                        cerinta nu poate fi indeplinita;
                                        b) nu au fost semnalate organisme
                                        relevante la locul de productie si in
                                        imediata sa vecinatate de la debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie,
                                        in urma inspectiilor oficiale realizate
                                        cel putin lunar, cu 3 luni inaintea
                                        recoltarii, si nici unul dintre fructele
                                        recoltate nu a prezentat la locul de
                                        productie simptome ale organismelor
                                        relevante in urma unei examinari
                                        oficiale corespunzatoare sau, daca nici
                                        aceasta cerinta nu poate fi indeplinita;
                                        c) in urma unei examinari oficiale
                                        corespunzatoare pe probe reprezentative
                                        fructele sunt libere de organismele
                                        relevante in toate stadiile de
                                        dezvoltare sau, daca nici aceasta
                                        cerinta nu poate fi indeplinita;
                                        d) fructele au fost supuse unui
                                        tratament corespunzator, orice tratament
                                        acceptabil: cu aburi, la rece sau de
                                        inghetare rapida care este eficient
                                        impotriva organismelor daunatoare
                                        relevante fara a vatama fructele.
34. Fructe de Citrus L., Fortunella     Ambalajul trebuie sa poarte o marca a
    Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii  tarii de origine.
    lor, originare din Uniunea
    Europeana
35. Plante de Chaenomeles Lindl.,       Fara a incalca prevederile aplicabile
    Cotoneaster Ehrh., Crataegus L.,    plantelor prevazute la pct. 9 si 18 din
    Cydonia Mill., Eriobotrya Lindl.,   anexa nr. 3 sau la pct. 27 din sectiunea
    Malus Mill., Mespilus L.,           1 a prezentei anexe, acolo unde este
    Pyracantha Roem., Pyrus L., Sorbus  cazul se declara oficial:
    L., altele decat Sorbus intermedia  a) ca plantele sunt originare din tari
    (Ehrh.) Pers. si Stranvaesia        recunoscute ca fiind libere de Erwinia
    Lindl., destinate plantarii,        amylovora (Burr.) Winsl. et. al.; sau
    cu exceptia semintelor              b) ca plantele care au prezentat
                                        simptome de Erwinia amylovora (Burr.)
                                        Winsl. et. al. au fost distruse la locul
                                        de productie ori in imediata sa
                                        vecinatate.
36. Plante de Citrus L., Fortunella     Se declara oficial ca:
    Swingle, Poncirus Raf., si hibrizii a) plantele provin din zone cunoscute ca
    lor, originare din Uniunea          fiind libere de Spiroplasma citri Saglio
    Europeana, cu exceptia fructelor    et. al., Phoma tracheiphila (Petri)
    si semintelor                       Kanchaveli and Gikashvili, Citrus vein
                                        enation woody gall si Citrus tristeza
                                        virus (suse europene); sau
                                        b) plantele sunt obtinute conform unei
                                        scheme de certificare provenind direct
                                        dintr-un material mentinut in conditii
                                        corespunzatoare si au fost supuse unor
                                        teste oficiale individuale privind cel
                                        putin Citrus tristeza virus (suse
                                        europene) si Citrus vein enation woody
                                        gall, utilizandu-se indicatori
                                        corespunzatori sau metode echivalente,
                                        si ca au fost cultivate permanent intr-o
                                        sera inaccesibila insectelor ori intr-un
                                        spatiu izolat in care nici un simptom de
                                        Spiroplasma citri Saglio et. al., Phoma
                                        tracheiphila (Petri) Khanchaveli and
                                        Gikashvili, Citrus tristeza virus (suse
                                        europene) si Citrus vein enation woody
                                        gall nu a fost observat; sau
                                        c) plantele:
                                        - sunt obtinute conform unei scheme de
                                        certificare, provenind direct dintr-un
                                        material mentinut in conditii
                                        corespunzatoare, si au fost supuse unor
                                        teste oficiale individuale
                                        privind cel putin Citrus tristeza virus
                                        (suse europene) si Citrus vein enation
                                        woody gall, utilizandu-se indicatori
                                        corespunzatori sau metode echivalente si
                                        ca in urma testelor au fost gasite
                                        libere de Citrus tristeza virus (suse
                                        europene) si, de asemenea, au fost
                                        certificate ca fiind libere de acest
                                        organism; si
                                        - au fost inspectate si nici un simptom
                                        de Spiroplasma citri Saglio et. al.,
                                        Phoma tracheiphila (Petri) Kanchaveli
                                        and Gikashvili, Citrus vein enation
                                        woody gall si Citrus tristeza
                                        virus (suse europene) nu a fost observat
                                        de la inceputul ultimei perioade
                                        complete de vegetatie.
37. Plante de Araceae, Marantaceae,     Se declara oficial ca:
    Musaceae, Persea spp. si            a) nici o contaminare cu Radopholus
    Strelitziaceae, inradacinate sau    similis (Cobb) Thorne nu a fost
    cu mediul de crestere aderent sau   observata la locul de productie de la
    asociat, originare din Uniunea      debutul ultimei perioade complete de
    Europeana                           vegetatie; sau
                                        b) in timpul ultimei perioade complete
                                        de vegetatie probele de sol si
                                        radacinile plantelor suspecte au fost
                                        supuse unor teste oficiale si ca in urma
                                        acestor teste au fost gasite libere de
                                        Radopholus similis (Cobb) Thorne.
38. Plante de Citrus L., Fortunella     Fara a incalca prevederile aplicabile
    Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii  plantelor prevazute la pct. 16 din anexa
    lor, cu exceptia fructelor si       nr. 3, acolo unde este cazul, se declara
    semintelor, si plante de Araceae,   oficial ca:
    Marantaceae, Musaceae, Persea spp.  a) plantele sunt originare din tari
    si Strelitziaceae, inradacinate sau cunoscute ca libere de Radopholus
    cu mediu de cultura aderent ori     citrophilus Huettel et. al. si
    asociat, originare din tari care    Radopholus similis (Cobb) Thorne; sau
    nu fac parte din Uniunea Europeana  b) probe reprezentative de sol si
                                        radacini de la locul de productie au
                                        fost supuse, de la debutul ultimei
                                        perioade complete de vegetatie, unor
                                        teste nematologice oficiale cel
                                        putin pentru Radopholus citrophilus
                                        Huettel et. al. si Radopholus similis
                                        (Cobb) Thorne si ca in urma acestor
                                        teste au fost gasite libere de
                                        organismele daunatoare mentionate.
39. Plante de Crataegus L. destinate    Fara a prejudicia prevederile aplicabile
    plantarii, originare din tari unde  plantelor prevazute la pct. 9 din anexa
    este cunoscut ca exista             nr. 3 si la pct. 27 si 35 din sectiunea
    Phyllosticta solitaria Ell. et Ev., 1 a prezentei anexe, se declara oficial
    cu exceptia semintelor              ca nici un simptom de Phyllosticta
                                        solitaria Ell. and Ev. nu a fost
                                        observat pe plante, la locul de
                                        productie, de la debutul ultimei
                                        perioade complete de vegetatie.
40. Plante de Fragaria L., Prunus L.    Se declara oficial ca:
    si Rubus L., destinate plantarii,   a) plantele provin din zone libere de
    originare din Uniunea Europeana,    organismele daunatoare relevante; sau
    cu exceptia semintelor              b) nici un simptom produs de organismele
    Organismele daunatoare relevante    daunatoare relevante nu a fost observat
    sunt:                               pe plante la locul de productie
    - pentru Fragaria L.: Phytophtora   de la inceputul pana la sfarsitul
    fragariae Hickman var. fragariae,   ultimei perioade complete de vegetatie.
    Arabis mosaic virus, Raspberry
    ringspot virus, Strawberry crinkle
    virus, Strawberry latent ringspot
    virus, Strawberry mild yellow edge
    virus, Tomato black ring virus,
    Xanthomonas fragariae Kennedy et
    King;
    - pentru Prunus L.: Apricot
    chlorotic leafroll mycoplasm,
    Xanthomonas campestris pv. pruni
    (Smith) Dye;
    - pentru Prunus persica (L.)
    Batsch: Pseudomonas syringae pv.
    persicae (Prunier et al.) Young
    et al.;
    - pentru Rubus L: Arabis mosaic
    virus, Raspberry ringspot virus,
    Strawberry latent ringspot virus,
    Tomato black ring virus
41. Plante de Cydonia Mill., Fragaria   Fara a incalca prevederile aplicabile
    L., Malus Mill., Prunus L., Pyrus   plantelor prevazute la pct. 9 si 18 din
    L., Ribes L., Rubus L., destinate   anexa nr. 3 si la pct. 27 si 35 din
    plantarii, originare din tari care  din sectiunea 1 a prezentei anexe, acolo
    nu fac parte Uniunea Europeana, in  unde este cazul se declara oficial ca
    care este cunoscuta existenta       nici un simptom cauzat de organismele
    organismelor daunatoare relevante   daunatoare relevante nu a fost constatat
    pe genurile amintite, cu exceptia   pe plante la locul de productie, de la
    semintelor                          debutul ultimei perioade complete de
    Organismele daunatoare relevante    vegetatie.
    sunt urmatoarele:
    - pentru Fragaria L.: Phytophtora
    fragariae Hickman var. fragariae,
    Arabis mosaic virus, Raspberry
    ringspot virus, Strawberry crinkle
    virus, Strawberry latent ringspot
    virus, Strawberry mild yellow edge
    virus, Tomato black ring virus,
    Xanthomonas fragariae Kennedy et
    King;
    - pentru Malus Mill.: Phyllosticta
    solitaria Ell. et Ev.;
    - pentru Prunus L.: Apricot
    chlorotic leafroll mycoplasm,
    Xanthomonas campestris pv. pruni
    (Smith) Dye;
    - pentru Prunus persica (L.)
    Batsch: Pseudomonas syringae pv.
    persicae (Prunier et al.) Yang
    et al.;
    - pentru Pyrus L.: Phyllosticta
    solitaria Ell. et Ev.;
    - pentru Rubus L.: Arabis mosaic
    virus, Raspberry ringspot virus,
    Strawberry latent ringspot virus,
    Tomato black ring virus;
    - pentru toate speciile: virusuri
    noneuropene si organisme analoage
42. Plante de Cydonia Mill., Pyrus L.   Fara a incalca prevederile aplicabile
    destinate plantarii, originare din  plantelor prevazute la pct. 9 si 18 din
    tarile in care este cunoscut ca     anexa nr. 3 si la pct. 27, 35 si 41 din
    apare Pear decline mycoplasm, cu    sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    exceptia semintelor                 declara oficial ca:
                                        a) plantele care au fost suspectate de
                                        contaminare cu Pear decline mycoplasm la
                                        locul de productie si in imediata sa
                                        vecinatate au fost indepartate pe
                                        parcursul ultimelor 3 perioade complete
                                        de vegetatie;
                                        b) plantele originare din Uniunea
                                        Europeana provin din zone cunoscute ca
                                        fiind libere de Pear decline mycoplasm
                                        sau, pe parcursul ultimelor 3 perioade
                                        complete de vegetatie, plantele
                                        suspectate de contaminare cu Pear
                                        decline mycoplasm au fost indepartate de
                                        la locul de productie si din imediata sa
                                        vecinatate.
43. Plante de Fragaria L. destinate     Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, originare din tarile in  plantelor prevazute la pct. 18 din anexa
    care este cunoscuta existenta       nr. 3 si pct. 41 din sectiunea 1 a
    organismelor daunatoare relevante,  prezentei anexe, se declara oficial ca:
    cu exceptia semintelor              a) plantele, cu exceptia celor obtinute
    Organismele daunatoare relevante    din seminte, au fost:
    sunt urmatoarele:                   - certificate oficial conform unei
    - Strawberry latent "C" virus;      scheme de certificare, care stabileste
    - Strawberry vein banding virus;    ca provin direct dintr-un material
    - Strawberry witches broom          mentinut in conditii corespunzatoare si
      mycoplasm                         ca au fost supuse unei testari oficiale
                                        cel putin pentru organismele daunatoare
                                        relevante, utilizandu-se indicatori
                                        corespunzatori sau metode echivalente,
                                        si ca in urma testelor au fost gasite
                                        libere de aceste organisme; sau
                                        - obtinute direct dintr-un material
                                        mentinut in conditii corespunzatoare si
                                        ca au fost supuse unor teste oficiale
                                        cel putin o data pe parcursul ultimelor
                                        3 perioade complete de vegetatie cel
                                        putin pentru organismele daunatoare
                                        relevante, folosindu-se indicatori
                                        corespunzatori sau metode echivalente,
                                        si ca in urma testelor au fost gasite
                                        libere de aceste organisme;
                                        b) nici un simptom cauzat de organismele
                                        daunatoare relevante nu a fost observat
                                        la locul de productie sau pe plantele
                                        sensibile din imediata sa vecinatate, de
                                        la debutul ultimei perioade complete de
                                        vegetatie.
44. Plante de Fragaria L. destinate     Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, originare din tarile in  plantelor prevazute la pct. 18 din anexa
    care este cunoscut ca exista        nr. 3 si la pct. 40, 41 si 43 din
    Aphelenchoides besseyi Christie,    sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    cu exceptia semintelor              declara oficial ca:
                                        a) nici un simptom produs de
                                        Aphelenchoides besseyi Christie nu a
                                        fost observat pe plante la locul de
                                        productie de la debutul ultimei perioade
                                        complete de vegetatie; sau
                                        b) in cazul plantelor din culturile de
                                        tesuturi, acestea provin din plante care
                                        respecta prevederile lit. a) sau care au
                                        fost supuse testelor nematologice
                                        oficiale si ca au fost gasite libere de
                                        Aphelenchoides besseyi Christie; sau
                                        c) plantele originare din Uniunea
                                        Europeana, indeplinesc conditiile
                                        prevazute la lit. a) sau b) ori ca
                                        provin din zone cunoscute ca fiind
                                        libere de Aphelenchoides besseyi
                                        Christie.
45. Plante de Fragaria L. destinate     Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, originare din tari care  plantelor prevazute la pct. 18 din anexa
    nu fac parte din Uniunea Europeana, nr. 3 si la pct. 41, 43 si 44 din
    cu exceptia semintelor              sectiunea 1 a prezentei anexe, se
                                        declara oficial ca plantele provin
                                        dintr-o zona cunoscuta ca libera de
                                        Anthonomus signatus Say si de Anthonomus
                                        bisignifer (Schenkling).
46. Plante de Malus Mill. destinate     Fara a prejudicia prevederile aplicabile
    plantarii, originare din tari in    plantelor prevazute la pct. 9 si 18 din
    care organismele daunatoare         anexa nr. 3 si la pct. 27, 35 si 41 din
    relevante sunt cunoscute sa apara   sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    pe Malus Mill., cu exceptia         declara oficial ca:
    semintelor                          a) plantele:
    Organismele daunatoare relevante    - au fost certificate oficial conform
    sunt: Cherry rasp leaf virus        unei scheme de certificare care
    (American), Tomato ringspot virus   stabileste ca provin direct dintr-un
                                        material mentinut in conditii
                                        corespunzatoare si ca au fost supuse
                                        unor teste oficiale cel putin pentru
                                        organismele daunatoare relevante,
                                        utilizandu-se indicatori corespunzatori
                                        sau metode echivalente, si ca in urma
                                        testelor au fost gasite libere de
                                        aceste organisme; sau
                                        - au fost obtinute direct dintr-un
                                        material mentinut in conditii
                                        corespunzatoare si ca au fost supuse
                                        unor teste oficiale cel putin o data pe
                                        parcursul ultimelor 3 perioade complete
                                        de vegetatie cel putin pentru
                                        organismele daunatoare relevante,
                                        folosindu-se indicatori corespunzatori
                                        sau metode echivalente, si ca in urma
                                        testelor au fost gasite libere de aceste
                                        organisme;
                                        b) nici un simptom cauzat de organismele
                                        daunatoare relevante nu a fost observat
                                        pe plante la locul de productie sau pe
                                        plantele sensibile din imediata lor
                                        vecinatate de la debutul ultimei
                                        perioade complete de vegetatie.
47. Plante de Malus Mill. destinate     Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, originare din tari in    plantelor prevazute la pct. 9 si 18 din
    care este cunoscut ca exista Apple  anexa nr. 3 si la pct. 27, 35, 41 si 46
    proliferation mycoplasm, cu         din sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    exceptia semintelor                 declara oficial ca:
                                        a) plantele sunt originare din zone
                                        cunoscute ca fiind libere de Apple
                                        proliferation mycoplasm; sau
                                        b)
                                        aa) plantele, cu exceptia celor obtinute
                                        din seminte, au fost:
                                        - certificate oficial conform unei
                                        scheme de certificare care stabileste ca
                                        provin direct dintr-un material mentinut
                                        in conditii corespunzatoare si ca au
                                        fost supuse unor teste oficiale cel
                                        putin pentru Apple proliferation
                                        mycoplasm, utilizandu-se indicatori
                                        corespunzatori sau metode echivalente,
                                        si ca in urma testelor au fost gasite
                                        libere de acest organism; sau
                                        - obtinute direct dintr-un material
                                        mentinut in conditii corespunzatoare si
                                        ca au fost supuse cel putin o data in
                                        ultimele 6 perioade complete de
                                        vegetatie unor teste oficiale cel putin
                                        pentru Apple proliferation mycoplasm,
                                        utilizandu-se indicatori corespunzatori
                                        sau metode echivalente si ca in urma
                                        testelor au fost gasite libere de acest
                                        organism;
                                        bb) nici un simptom cauzat de Apple
                                        proliferation mycoplasm nu a fost
                                        observat pe plante la locul de productie
                                        sau pe plantele sensibile din imediata
                                        sa vecinatate de la debutul
                                        ultimelor 3 perioade complete de
                                        vegetatie.
48. Plante ale urmatoarelor specii de   Fara a incalca prevederile aplicabile
    Prunus L. destinate plantarii,      plantelor prevazute la pct. 9 si 18 din
    originare din tari in care este     anexa nr. 3 si la pct. 27, 40 si 41 din
    cunoscut ca exista Plum pox virus,  sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    cu exceptia semintelor:             declara oficial ca:
    - Prunus amygdalus Batsch, Prunus   a) plantele, cu exceptia celor obtinute
    armeniaca L., Prunus blireiana      din samanta:
    Andre, Prunus brigantina Vill.,     - au fost certificate oficial conform
    Prunus cerasifera Ehrh., Prunus     unei scheme de certificare care
    cistena Hansen, Prunus curdica      stabileste ca provin direct dintr-un
    Fenzl et Fritsch., Prunus           material mentinut in conditii
    domestica ssp. domestica L.,        corespunzatoare si ca au fost supuse
    Prunus domestica ssp. insititia     unor testari oficiale, cel putin pentru
    (L.) C.K. Schneid., Prunus          Plum pox virus, utilizand indicatori
    domestica ssp. italica (Borkh)      corespunzatori sau metode echivalente,
    Hegi., Prunus glandulosa Thunb,     si ca in urma testelor au fost gasite
    Prunus holosericea Batal., Prunus   libere de acest organism; sau
    hortulana Bailey, Prunus japonica   - provin direct dintr-un material
    Thunb, Prunus mandshurica (Maxim.)  mentinut in conditii corespunzatoare si
    Koehne, Prunus maritima Marsh.,     ca au fost supuse cel putin o data, in
    Prunus mume Sieb si Zucc., Prunus   timpul ultimelor 3 perioade complete de
    nigra Ait., Prunus persica (L.)     vegetatie, unor testari oficiale cel
    Batsch, Prunus salicina L., Prunus  putin pentru Plum pox virus,
    sibirica L., Prunus simonii Carr.,  utilizandu-se indicatori corespunzatori
    Prunus spinosa L., Prunus tomentosa sau metode echivalente, si ca in urma
    Thunb., Prunus triloba Lindl., alte testelor au fost gasite libere de acest
    specii de Prunus L., sensibile la   organism;
    Plum pox virus                      b) nici un simptom cauzat de Plum pox
                                        virus nu a fost observat pe plante la
                                        locul de productie sau pe plantele
                                        sensibile din imediata sa vecinatate de
                                        la debutul ultimelor 3 perioade complete
                                        de vegetatie;
                                        c) plantele care la locul de productie
                                        au prezentat simptome de boala cauzate
                                        de alte virusuri sau organisme analoage
                                        au fost distruse;
                                        d) plantele originare din Uniunea
                                        Europeana indeplinesc conditiile
                                        prevazute la lit. a), b) si c) sau
                                        provin din zone cunoscute ca fiind
                                        libere de Plum pox virus.
49. Plante de Prunus L., destinate      Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii:                          plantelor prevazute la pct. 9 si 18 din
    a) originare din tari in care       anexa nr. 3 sau la pct. 27, 41 si 48 din
    organismele daunatoare relevante    sectiunea 1 a prezentei anexe, acolo
    apar pe Prunus L.;                  unde este cazul se declara oficial ca:
    b) originare din tari in care este  a) plantele:
    cunoscuta existenta organismelor    - au fost certificate oficial conform
    daunatoare relevante, cu exceptia   unei scheme de certificare care
    semintelor;                         stabileste ca provin direct dintr-un
    c) originare din tari noneuropene   material mentinut in conditii
    in care exista organismele          corespunzatoare si ca au fost supuse
    daunatoare relevante, cu exceptia   unor testari oficiale cel putin pentru
    semintelor.                         organismele daunatoare relevante,
    Organismele daunatoare relevante    utilizandu-se indicatori corespunzatori
    sunt:                               sau metode echivalente, si ca in urma
    - pentru cazul a): Tomato ringspot  testelor au fost gasite libere de
    virus;                              aceste organisme; sau
    - pentru cazul b): Cherry rasp      - provin direct dintr-un material
    leaf virus (american), Peach        mentinut in conditii corespunzatoare si
    mosaic virus (american), Peach      ca au fost supuse cel putin o data in
    phony rickettsia, Peach rosette     ultimele 3 perioade complete de
    mycoplasm, Peach yellows            vegetatie unor teste oficiale cel putin
    mycoplasm, Plum line pattern        pentru organismele daunatoare relevante,
    virus (american), Peach x-disease   utilizandu-se indicatori corespunzatori
    mycoplasm;                          sau metode echivalente, si ca in urma
    - pentru cazul c): Little cherry    testelor au fost gasite libere de aceste
    pathogen                            organisme;
                                        b) nici un simptom al bolilor cauzate de
                                        organismele relevante nu a fost observat
                                        pe plante la locul de productie sau pe
                                        plantele sensibile din imediata sa
                                        vecinatate de la debutul ultimelor 3
                                        perioade complete de vegetatie.
50. Plante de Rubus L. destinate        Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii:                          plantelor prevazute la pct. 41 din
    a) originare din tari in care       sectiunea 1 a prezentei anexe:
    exista organisme daunatoare         a) plantele trebuie sa fie libere de
    relevante pe Rubus L.;              afide, inclusiv de ouale lor;
    b) originare din tari in care este  b) se declara oficial:
    cunoscuta existenta organismelor    aa) ca plantele:
    daunatoare relevante, cu exceptia   - au fost certificate oficial conform
    semintelor.                         unei scheme de certificare care
    Organismele daunatoare relevante    stabileste ca provin direct dintr-un
    sunt urmatoarele:                   material mentinut in conditii
    - pentru cazul a): Tomato ringspot  corespunzatoare si ca au fost supuse
    virus, Black raspberry latent       unor testari oficiale cel putin pentru
    virus, Cherry leafroll virus,       organismele daunatoare relevante,
    Prunus necrotic ringspot virus;     utilizandu-se indicatori corespunzatori
    - pentru cazul b): Raspberry leaf   sau metode echivalente si ca in urma
    curl virus (american), Cherry rasp  testelor au fost gasite libere de aceste
    leaf virus (american)               organisme daunatoare; sau
                                        - provin direct dintr-un material
                                        mentinut in conditii corespunzatoare si
                                        ca au fost supuse cel putin o data in
                                        ultimele 3 perioade complete de
                                        vegetatie unor teste oficiale cel putin
                                        pentru organismele daunatoare relevante,
                                        utilizandu-se indicatori corespunzatori
                                        sau metode echivalente, si ca in urma
                                        testelor au fost gasite libere de aceste
                                        organisme daunatoare;
                                        bb) nici un simptom cauzat de
                                        organismele daunatoare relevante nu a
                                        fost observat pe plante la locul de
                                        productie sau pe plantele sensibile din
                                        imediata sa vecinatate, de la debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie.
51. Tuberculi de Solanum tuberosum L.   Fara a incalca prevederile aplicabile
    originari din tari in care este     tuberculilor prevazuti la pct. 10, 11 si
    cunoscut ca exista Synchytrium      12 din anexa nr. 3, se declara oficial
    endobioticum (Schilberski)          ca:
    Percival                            a) tuberculii sunt originari din zone
                                        cunoscute ca libere de Synchytrium
                                        endobioticum (Schilberski) Percival
                                        (toate rasele, altele decat rasa 1, rasa
                                        comuna europeana) si ca nici un simptom
                                        de Synchytrium endobioticum
                                        (Schilberski) Percival nu a fost
                                        observat la locul de productie sau in
                                        imediata sa vecinatate de la debutul
                                        ultimei perioade de vegetatie; sau
                                        b) in tara de origine au fost luate
                                        masuri pentru combaterea agentului
                                        patogen Synchytrium endobioticum
                                        (Schilberski) Percival, recunoscute de
                                        Romania ca fiind echivalente cu masurile
                                        U.E.
52. Tuberculi de Solanum tuberosum L.   Fara a incalca prevederile aplicabile
                                        tuberculilor prevazuti la pct. 10, 11 si
                                        12 din anexa nr. 3 si la pct. 51 din
                                        sectiunea 1 a prezentei anexe, se
                                        declara oficial ca:
                                        a) tuberculii sunt originari din tari
                                        cunoscute ca fiind libere de Clavibacter
                                        michiganensis ssp. sepedonicus
                                        (Spieckermann and Kotthoff) Davis et
                                        al.; sau
                                        b) in tara de origine au fost luate
                                        masuri pentru combaterea agentului
                                        patogen Clavibacter michiganensis ssp.
                                        sepedonicus (Spieckermann and Kotthoff)
                                        Davis et al., recunoscute de Romania ca
                                        fiind echivalente cu masurile U.E.
53. Tuberculi de Solanum tuberosum L.,  Fara a incalca prevederile aplicabile
    originari din tari unde exista      tuberculilor prevazuti la pct. 10, 11 si
    Potato spindle tuber viroid, cu     12 din anexa nr. 3 si la pct. 51 si 52
    exceptia cartofilor timpurii        din sectiunea 1 a prezentei anexe, se
                                        suprima facultatea germinativa.
54. Tuberculi de Solanum tuberosum L.,  Fara a incalca prevederile aplicabile
    cu exceptia celor destinati         tuberculilor prevazuti la pct. 12 din
    plantarii                           anexa nr. 3 si la pct. 51, 52 si 53 din
                                        sectiunea 1 a prezentei anexe, se
                                        declara oficial ca tuberculii sunt
                                        originari din zone in care este cunoscut
                                        ca Pseudomonas solanacearum (Smith)
                                        Smith nu exista.
55. Tuberculii de Solanum tuberosum L., Fara a incalca prevederile aplicabile
    destinati plantarii.                tuberculilor prevazuti la pct. 10, 11 si
                                        12 din anexa nr. 3 si la pct. 51, 52 si
                                        53 din sectiunea 1 a prezentei anexe, se
                                        declara oficial ca:
                                        a) tuberculii provin dintr-un camp
                                        cunoscut ca fiind liber de Globodera
                                        rostochiensis (Wollenweber) Behrens si
                                        Globodera pallida (Stone) Behrens; si
                                        b)
                                        aa) fie ca tuberculii sunt originari din
                                        zone in care este cunoscut ca nu exista
                                        Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith;
                                        sau
                                        bb) fie ca in zonele in care este
                                        cunoscut ca apare Pseudomonas
                                        solanacearum (Smith) Smith tuberculii
                                        provin din locuri de productie libere de
                                        Pseudomonas solanacearum sau considerate
                                        ca fiind libere de aceasta, ca urmare
                                        a aplicarii unor proceduri
                                        corespunzatoare in scopul eradicarii
                                        agentului patogen Pseudomonas
                                        solanacearum (Smith) Smith;
                                        si
                                        c) fie
                                        aa) tuberculii sunt originari din zone
                                        in care nu exista Meloidogyne chitwoodi
                                        Golden et al. (toate populatiile) si
                                        Meloidogyne fallax Karssen;
                                        sau
                                        bb) tuberculii sunt originari din zone
                                        in care Meloidogyne chitwoodi Golden et
                                        al. (toate populatiile) si Meloidogyne
                                        fallax Karssen sunt cunoscuti ca pot sa
                                        apara:
                                        - fie ca provin dintr-un loc de
                                        productie care a fost gasit liber de
                                        Meloidogyne chitwoodi Golden et al.
                                        (toate populatiile) si Meloidogyne
                                        fallax Karssen, pe baza unei
                                        supravegheri anuale a culturilor gazda
                                        prin inspectii vizuale ale plantelor
                                        gazda la momente corespunzatoare si prin
                                        examinari atat externe, cat si prin
                                        taierea tuberculilor dupa recoltarea
                                        culturilor de cartofi la locul de
                                        productie; sau
                                        - dupa recoltare s-au prelevat la
                                        intamplare probe din tuberculii
                                        recoltati si au fost fie verificati
                                        pentru prezenta simptomelor dupa o
                                        metoda corespunzatoare de inducere a
                                        simptomelor, fie au fost testati in
                                        laborator, precum si inspectati vizual
                                        atat extern, cat si prin taierea
                                        tuberculilor in momentele
                                        corespunzatoare, in toate cazurile, in
                                        momentul inchiderii ambalajelor sau
                                        containerelor inainte de comercializare,
                                        si ca nu au fost gasite simptome de
                                        Meloidogyne chitwoodi Golden et al.
                                        (toate populatiile) si Meloidogyne
                                        fallax Karssen.
56. Tuberculi de Solanum tuberosum L.   Fara a incalca prevederile aplicabile
    destinati plantarii, cu exceptia    tuberculilor prevazuti la pct. 55 din
    varietatilor oficial acceptate      sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    in unul sau mai multe state U.E.    declara oficial ca tuberculii:
                                        - au fost produsi in Uniunea Europeana;
                                        si
                                        - au fost obtinuti direct dintr-un
                                        material mentinut in conditii
                                        corespunzatoare, care a fost supus unor
                                        testari oficiale de carantina in cadrul
                                        Uniunii Europene prin metode
                                        corespunzatoare si ca in urma acestor
                                        teste a fost gasit liber de organisme
                                        daunatoare.
57. Plante de Solanaceae destinate      Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, originare din tari in    tuberculilor prevazuti la pct. 10, 11,
    care este cunoscut ca exista        12 si 13 din anexa nr. 3 si la pct. 51,
    Potato stolbur mycoplasm, cu        52, 53 si 55 din sectiunea 1 a prezentei
    exceptia semintelor                 anexe, acolo unde este cazul se declara
                                        oficial ca:
                                        a) nici un simptom de Potato stolbur
                                        mycoplasm nu a fost observat pe plante
                                        la locul de productie de la debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie;
                                        sau
                                        b) plantele originare din Uniunea
                                        Europeana provin din zone libere de
                                        Potato stolbur mycoplasm.
58. Plante de Solanaceae destinate      Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, originare din tari in    plantelor prevazute la pct. 11 si 13 din
    care este cunoscut ca exista Potato anexa nr. 3 si la pct. 57 din sectiunea
    spindle tuber viroid, cu exceptia   1 a prezentei anexe, acolo unde este
    tuberculilor de Solanum tuberosum   cazul se declara oficial ca nici un
    si cu exceptia semintelor de        simptom de Potato spindle tuber viroid
    Lycopersicon lycopersicum (L.)      nu a fost observat pe plante la locul
    Karsten ex Farw.                    de productie de la debutul ultimei
                                        perioade complete de vegetatie.
59. Plante de Capsicum annuum L.,       Fara a incalca prevederile aplicabile
    Lycopersicon lycopersicum L.        plantelor prevazute la pct. 11 si 13 din
    Karsten ex Farw., Musa L.,          anexa nr. 3 si la pct. 57 si 58 din
    Nicotiana L. si Solanum melongena   sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    L., destinate plantarii, originare  declara oficial ca:
    din tari in care este cunoscut ca   a) plantele sunt originare din zone care
    exista Pseudomonas solanacearum     au fost gasite libere de Pseudomonas
    (Smith), cu exceptia semintelor.    solanacearum (Smith) Smith; sau
                                        b) nici un simptom de Pseudomonas
                                        solanacearum (Smith) Smith nu a fost
                                        observat pe plante la locul de productie
                                        de la debutul ultimei perioade complete
                                        de vegetatie.
60. Plante de Humulus lupulus L.        Se declara oficial ca nici un simptom de
    destinate plantarii, cu exceptia    Verticillium alboatrum Reinke and
    semintelor                          Berthold si Verticillium dahliae Klebahn
                                        nu a fost observat pe hamei la locul de
                                        productie de la debutul ultimei perioade
                                        complete de vegetatie.
61. Plante de Dendranthema (DC) Des     Se declara oficial ca:
    Moul., Dianthus L. si Pelargonium   a) nici un simptom de Heliothis armigera
    L' Herit ex Ait, destinate          (Hubner) sau Spodoptera littoralis
    plantarii, cu exceptia semintelor   (Boisd) nu a fost observat la locul de
                                        productie de la debutul ultimei perioade
                                        complete de vegetatie; sau
                                        b) plantele au fost supuse unui
                                        tratament corespunzator, pentru
                                        combaterea organismelor daunatoare
                                        mentionate.
62. Plante de Dendranthema (DC) Des     Fara a incalca prevederile aplicabile
    Moul., Dianthus L. si Pelargonium   plantelor prevazute la pct. 61 din
    L' Herit ex Ait, originare din      sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    tari care nu fac parte din Uniunea  declara oficial ca:
    Europeana, cu exceptia semintelor   a) nici un simptom de Spodoptera
                                        eridania Cramer, Spodoptera frugiperda
                                        Smith sau Spodoptera litura (Fabricius)
                                        nu a fost observat la locul de productie
                                        de la debutul ultimei perioade complete
                                        de vegetatie; sau
                                        b) plantele au fost supuse unui
                                        tratament corespunzator pentru a fi
                                        protejate de organismele daunatoare
                                        mentionate.
63. Plante de Dendranthema (DC) Des     Fara a incalca prevederile aplicabile
    Moul. destinate plantarii, cu       plantelor prevazute la pct. 61 si 62 din
    exceptia semintelor                 sectiunea 1 a prezentei anexe, se
                                        declara oficial ca:
                                        a) plantele provin dintr-un material
                                        care nu are mai mult de 3 generatii de
                                        cand a fost gasit liber de Chrysanthemum
                                        stunt viroid in urma testelor virologice
                                        sau ca provin direct dintr-un material
                                        din care o proba de cel putin 10% a fost
                                        gasita libera de Chrysanthemum stunt
                                        viroid in timpul unei inspectii oficiale
                                        efectuate in perioada infloritului
                                        b) plantele sau butasii:
                                        - provin din locuri de productie care au
                                        fost inspectate oficial cel putin lunar,
                                        timp de 3 luni inainte de livrare, si nu
                                        au prezentat simptome de Puccinia
                                        horiana Hennings in timpul acestei
                                        perioade si nici in imediata vecinatate
                                        nu s-au constatat simptome de Puccinia
                                        horiana Hennings in aceasta perioada de
                                        3 luni inainte de export, ori
                                        - au fost supuse unui tratament
                                        corespunzator pentru Puccinia horiana
                                        Hennings;
                                        c) in cazul butasilor neinradacinati nu
                                        au fost observate simptome de Didymella
                                        ligulicola (Baker, Dimock and Davis) v.
                                        Arx nici pe butasi si nici pe plantele
                                        mama sau, in cazul butasilor
                                        inradacinati, nu s-au observat simptome
                                        de Didymella ligulicola (Baker, Dimock
                                        and Davis) v. Arx nici pe butasi si nici
                                        la substratul de inradacinare.
64. Plante de Dianthus L. destinate     Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, cu exceptia semintelor   plantelor prevazute la pct. 61 si 62 din
                                        sectiunea 1 a prezentei anexe, se
                                        declara oficial ca:
                                        - plantele provin direct din plante mama
                                        care au fost gasite libere de Erwinia
                                        chrysanthemi pv. dianthicola (Hellmers)
                                        Dickey, Pseudomonas caryophylli
                                        (Burkholder) Starr and Burkholder si
                                        Phialophora cinerescens (Wollenw.) Van
                                        Beyma cel putin o data in ultimii 2 ani
                                        in urma testelor oficiale efectuate; si
                                        - pe plante nu s-a observat nici un
                                        simptom produs de organismele daunatoare
                                        mentionate mai sus.
65. Bulbi de Tulipa L. si Narcisus L.,  Se declara oficial ca pe plante nu au
    cu exceptia celor pentru care       fost observate simptome de Ditylenchus
    trebuie evidentiati prin ambalajul  dipsaci (Kuhn) Filipjev de la debutul
    lor sau prin alte mijloace ca sunt  ultimei perioade complete de vegetatie.
    destinati vanzarii catre
    consumatori finali care nu sunt
    implicati profesional in productia
    de flori taiate
66. Plante de Pelargonium L'Herit ex    Fara a incalca prevederile aplicabile
    Ait destinate plantarii, originare  plantelor prevazute la pct. 61 si 62 din
    din tari in care este cunoscut ca   sectiunea 1 a prezentei anexe
    exista Tomato ringspot virus, cu    - se declara oficial ca plantele:
    exceptia semintelor: a) provin direct din locuri de productie
    a) in care este cunoscut ca nu      cunoscute ca fiind libere de Tomato
    exista Xiphinema americanum Cobb    ringspot; sau
    sensu lato (populatii noneuropene)  b) sunt la cel mult a patra generatie
    sau alti vectori pentru Tomato      provenita din plante mama gasite libere
    ringspot virus;                     de Tomato ringspot virus, pe baza unui
                                        sistem de testare virologica oficial
                                        aprobat;
    b) in care este cunoscut ca exista  - se declara oficial ca plantele:
    Xiphinema americanum Cobb sensu     a) provin direct din locuri de productie
    lato (populatii noneuropene) sau    cunoscute ca fiind libere de Tomato
    alti vectori pentru Tomato          ringspot virus in sol sau plante; sau
    ringspot virus                      b) sunt la cel mult a doua generatie
                                        provenita din plante mama gasite libere
                                        de Tomato ringspot virus, pe baza unui
                                        sistem de testare virologica oficial
                                        aprobat.
67. Plante de Apium graveolens L.,      Fara a prejudicia prevederile aplicabile
    Argyranthemum spp., Aster spp.      plantelor prevazute la pct. 61, 63 si 64
    Brassica spp., Capsicum annuum,     din sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    Cucumis spp., Dendranthema (DC)     declara oficial ca:
    Des Moul., Dianthus L. si hibrizii  a) plantele provin dintr-o zona
    lor, Exacum spp., Gerbera Cass,     cunoscuta ca fiind libera de Liriomyza
    Gypsophila L., Lactuca spp.,        bryoniae (Kaltenbach), Liriomyza
    Leucanthemum L., Lupinus L.,        huidobrensis (Blanchard) si Liriomyza
    Lycopersicon lycopersicum L.        trifolii (Burgess); sau
    Karsten ex Farw, Solanum melongena  b) la locul de productie, la inspectiile
    L., Spinacia L., Tanacetum L. si    oficial efectuate cel putin o data pe
    Verbena L., destinate plantarii,    luna timp de 3 luni inainte de
    originare din Uniunea Europeana,    recoltare, nu au fost observate simptome
    cu exceptia semintelor              de atac produse de Liriomyza bryoniae
                                        (Kaltenbach), Liriomyza huidobrensis
                                        (Blanchard) sau Liriomyza trifolii
                                        (Burgess); sau
                                        c) imediat inaintea comercializarii
                                        plantele au fost inspectate si gasite
                                        libere de simptome de atac produse de
                                        organismele daunatoare relevante si
                                        fiind supuse unui tratament
                                        corespunzator pentru a eradica Liriomyza
                                        bryoniae (Kaltenbach), Liriomyza
                                        huidobrensis (Blanchard) si Liriomyza
                                        trifolii (Burgess).
68. Plante de Apium graveolens L.,      Fara a incalca prevederile aplicabile
    Argyranthemum spp., Aster spp.,     plantelor prevazute la pct. 11 si 13 din
    Brassica spp., Capsicum annuum L.,  anexa nr. 3 si la pct. 61, 62, 63 si 64
    Cucumis spp., Dendranthema (DC)     din sectiunea 1 a prezentei anexe, acolo
    Des Moul., Dianthus L., si          unde este cazul se declara oficial ca:
    hibrizii lor, Exacum spp. Gerbera   a) nici un simptom al organismelor
    Cass., Gypsophila L., Lactuca       daunatoare relevante nu a fost semnalat
    spp., Leucanthemum L., Lupinus L.,  la locul de productie, in cadrul
    Lycopersicon lycopersicum L.        inspectiilor oficiale efectuate cel
    Karsten ex Farw, Solanum melongena  putin o data pe luna, in cursul
    L., Tanacetum L. si Verbena L.,     ultimelor 3 luni dinaintea exportului;
    destinate plantarii, originare din  sau
    tari in care este cunoscut ca nu    b) imediat inaintea exportului
    exista organisme daunatoare         plantele au fost inspectate si gasite
    relevante ca: Amauromyza maculosa   libere de simptome produse de
    (Malloch), Liriomyza bryoniae       organismele daunatoare relevante, fiind
    (Kaltenbach), Liriomyza             supuse unui tratament corespunzator de
    huidobrensis (Blanchard),           eradicare a acestor organisme.
    Liriomyza sativae (Blanchard),
    Liriomyza trifolii (Burgess), cu
    exceptia semintelor
69. Plante din speciile prevazute la    Fara a incalca prevederile aplicabile
    pct. 68 din sectiunea 1 a prezentei plantelor prevazute la pct. 11 si 13 din
    anexe destinate plantarii,          anexa nr. 3 si la pct. 61, 62, 63, 64 si
    originare din tari ale              68 din sectiunea 1 a prezentei anexe,
    continentului american sau din      acolo unde este cazul se declara oficial
    alte tari care nu fac parte din     ca nici un simptom produs de Amauromyza
    Uniunea Europeana si care nu sunt   maculosa (Malloch), Liriomyza bryoniae
    mentionate la pct. 68 din sectiunea (Kaltenbach), Liriomyza huidobrensis
    1 a prezentei anexe, cu exceptia    (Blanchard), Liriomyza sativae
    semintelor                          Blanchard, sau Liriomyza trifolii
                                        (Burgess) nu a fost observat la locul de
                                        productie in timpul inspectiilor
                                        oficiale efectuate cel putin o data pe
                                        luna in cursul celor 3 luni care
                                        preced exportul.
70. Plante din specii erbacee, cu       Fara a incalca prevederile aplicabile
    exceptia celor prevazute la pct.    plantelor prevazute la pct. 11 si 13 din
    68 din sectiunea 1 a anexei nr. 4,  anexa nr. 3 sau la pct. 61, 62, 63 si 64
    destinate plantarii, originare din  din sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    tari care nu fac parte din Uniunea  declara oficial, acolo unde este cazul,
    Europeana si care nu sunt           ca:
    mentionate la pct. 68 din           a) nici un simptom produs de Amauromyza
    sectiunea 1 a prezentei anexe, cu   maculosa (Malloch) sau Liriomyza sativae
    exceptia semintelor                 (Blanchard) nu a fost observat la locul
                                        de productie in timpul inspectiei
                                        oficiale efectuate inaintea exportului;
                                        sau
                                        b) plantele au fost controlate imediat
                                        inaintea exportului si au fost gasite
                                        libere de simptome produse de
                                        organismele daunatoare relevante, fiind
                                        supuse unui tratament corespunzator
                                        pentru eradicarea acestor organisme.
71. Plante cu radacini, plantate sau    Se declara oficial ca locul de productie
    destinate plantarii, cultivate in   este liber de Clavibacter michiganensis
    aer liber                           ssp. sepedonicus (Spieckermann and
                                        Kotthoff) Davis et al.; Globodera
                                        pallida (Stone) Behrens, Globodera
                                        rostochiensis (Wollenweber) Behrens si
                                        Synchytrium endobioticum (Schillbersky)
                                        Percival.
72. Sol si mediu de crestere atasat     Se declara oficial ca:
    sau insotind plantele, alcatuit     a) in momentul plantarii mediul de
    integral sau partial din sol ori    cultura a fost:
    din substante organice solide,      - liber de sol si de materii organice;
    cum ar fi parti de plante, humus,   sau
    inclusiv turba ori scoarta, sau     - liber de insecte ori de nematozi
    orice substante anorganice solide   daunatori
    destinate sustinerii vitalitatii    si a fost supus unei examinari
    plantelor, originare din: Turcia,   corespunzatoare sau unui tratament
    Bielorusia, Estonia, Letonia,       termic ori unei fumigari care sa
    Lituania, Moldova, Rusia si         garanteze absenta altor organisme
    Ucraina, tari noneuropene, cu       daunatoare, ori
    exceptia urmatoarelor: Cipru,       - supus unui tratament termic
    Egipt, Israel, Libia, Malta,        corespunzator sau unei fumigari pentru
    Maroc si Tunisia                    a fi liber de organismele daunatoare; si
                                        b) de la plantare:
                                        - au fost luate masurile corespunzatoare
                                        pentru a garanta ca mediul de cultura
                                        este liber de organisme daunatoare; sau
                                        - in cele doua saptamani care preced
                                        expedierea plantele au fost eliberate de
                                        mediul lor de cultura prin scuturare,
                                        astfel incat sa ramana doar cantitatea
                                        care sa asigure vitalitatea plantelor in
                                        timpul transportului si, in cazul
                                        replantarii, mediul de cultura utilizat
                                        in acest scop raspunde exigentelor
                                        prevazute la lit. a).
73. Plante de Beta vulgaris L.,         Se declara oficial ca nici un simptom
    destinate plantarii, originare      produs de Beet curly top virus (izolate
    din tari care nu fac parte din      noneuropene) nu a fost observat la locul
    Uniunea Europeana, cu exceptia      de productie incepand cu debutul
    semintelor                          ultimei perioade complete de vegetatie.
74. Plante de Beta vulgaris L.          Fara a prejudicia prevederile aplicabile
    destinate plantarii, originare      plantelor prevazute la pct. 73 din
    din tari in care este cunoscut ca   sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    exista Beet leaf curl virus, cu     declara oficial ca:
    exceptia semintelor                 a) plantele sunt originare din zone
                                        cunoscute ca libere de Beet leaf curl
                                        virus; sau
                                        b) la locul de productie nu exista Beef
                                        leaf curl virus si nici un simptom de
                                        Beef leaf curl virus nu a fost observat
                                        la locul de productie sau in imediata
                                        sa vecinatate de la debutul ultimei
                                        perioade complete de vegetatie.
75. Plante de Ficus L. destinate        Se declara oficial ca:
    plantarii, cu exceptia semintelor   a) locul de productie a fost gasit liber
                                        de Thrips palmi Karny in timpul
                                        inspectiei oficiale efectuate cel putin
                                        o data pe luna, pe durata a 3 luni care
                                        preced exportul; sau
                                        b) lotul a fost supus unui tratament
                                        corespunzator care garanteaza ca este
                                        liber de Thysanoptera; sau
                                        c) plantele au fost cultivate in sere in
                                        care au fost luate masurile oficiale de
                                        monitorizare a prezentei daunatorului
                                        Thrips palmi Karny in cursul unei
                                        perioade corespunzatoare si ca in timpul
                                        unei asemenea monitorizari nu s-a
                                        depistat Thrips palmi Karny.
76. Plante destinate plantarii,         Se declara oficial ca:
    altele decat cele de Ficus L.,      a) plantele provin dintr-o tara
    cu exceptia semintelor              cunoscuta ca fiind libera de Thrips
                                        palmi Karny; sau
                                        b) locul de productie a fost gasit liber
                                        de Thrips palmi Karny in urma
                                        inspectiilor oficiale efectuate cel
                                        putin o data pe luna pe durata a 3 luni
                                        care preced exportul; sau
                                        c) lotul a fost supus unui tratament
                                        corespunzator care garanteaza ca este
                                        liber de Thysanoptera.
77. Plante de Palmae destinate          Fara a incalca interdictiile aplicate
    plantarii, originare din tari       plantelor prevazute la pct. 17 din anexa
    noneuropene, cu exceptia            nr. 3, acolo unde este cazul se declara
    semintelor                          oficial ca:
                                        a) plantele sunt originare dintr-o zona
                                        cunoscuta ca fiind libera de Palm lethal
                                        yellowing mycoplasm si de viroidul
                                        Cadang - cadang si ca nici un simptom nu
                                        a fost observat la locul de productie
                                        sau in imediata sa vecinatate de la
                                        debutul ultimei perioade complete de
                                        vegetatie; sau
                                        b) nici un simptom de Palm lethal
                                        yellowing mycoplasm si Cadang - cadang
                                        viroid nu a fost observat pe plante de
                                        la debutul ultimei perioade complete de
                                        vegetatie si ca plantele care la locul
                                        de productie au prezentat simptome dand
                                        nastere la suspiciuni de contaminare cu
                                        aceste organisme au fost distruse si ca
                                        plantele au fost tratate in vederea
                                        combaterii vectorului Myndus crudus Van
                                        Duzee;
                                        c) in cazul plantelor din culturi de
                                        tesuturi acestea trebuie sa provina din
                                        plante care au intrunit exigentele
                                        prevazute la lit. a) sau b).
78. Plante de Camellia L. destinate     Se declara oficial ca:
    plantarii, originare din tari       a) plantele provin din zone cunoscute ca
    noneuropene, cu exceptia            libere de Ciborinia camelliae Kohn; sau
    semintelor                          b) nici un simptom de Ciborinia
                                        camelliae Kohn nu a fost observat pe
                                        plantele inflorite la locul de productie
                                        de la debutul ultimei perioade complete
                                        de vegetatie.
79. Plante de Fuchsia L. destinate      Se declara oficial ca nici un simptom
    plantarii, originare din S.U.A.     produs de Aculops fuchsiae Keifer nu a
    sau Brazilia, cu exceptia           fost observat la locul de productie si
    semintelor                          ca imediat inaintea exportului plantele
                                        inspectate au fost gasite libere de
                                        Aculops fuchsiae Keifer.
80. Arbori si arbusti destinati         Fara a prejudicia prevederile aplicabile
    plantarii, cu exceptia semintelor   plantelor prevazute la pct. 1, 2, 3, 9,
    si plantelor din culturi de         13 si 15 - 18 din anexa nr. 3 si la
    tesuturi, originari din tari care   pct. 15, 16, 18 - 21, 23 - 27, 35, 38,
    nu fac parte din Uniunea            39, 41, 42, 46 - 50, 60 - 62, 68, 69,
    Europeana, cu exceptia tarilor      71, 72 si 75 - 79 din sectiunea 1
    mediteraneene si europene           a prezentei anexei, acolo unde este
                                        cazul se declara oficial ca plantele:
                                        - sunt libere de resturi vegetale, flori
                                        si fructe;
                                        - au crescut in pepiniere; si
                                        - au fost inspectate la momentele
                                        corespunzatoare si inaintea exportului
                                        si nu prezinta simptome de bacterii,
                                        virusuri si organisme analoage
                                        virusurilor si, de asemenea, ca nu
                                        prezinta simptome de atac de nematozi,
                                        insecte, acarieni si ciuperci daunatoare
                                        sau au fost supuse unui tratament
                                        corespunzator pentru eliminarea acestor
                                        organisme daunatoare.
81. Arbori si arbusti cu frunze         Fara a incalca prevederile aplicabile
    caduce, destinati plantarii,        plantelor prevazute la pct. 1 - 3, 9, 13
    cu exceptia semintelor si           si 15 - 18 din anexa nr. 3 si la pct.
    plantelor din culturi de tesuturi,  15, 16, 18 - 21, 23 - 27, 35, 38, 39,
    originari din tari care nu fac      41, 42, 46 - 50, 60 - 62, 68, 69, 71,
    parte din Uniunea Europeana,        72 si 75 - 80 din sectiunea 1 a
    cu exceptia celor mediteraneene     prezentei anexe, acolo unde este cazul
    si europene                         se declara oficial ca plantele sunt in
                                        perioada de repaus si fara frunze.
82. Plante anuale si bienale, altele    Fara a incalca prevederile aplicabile
    decat Gramineae, destinate          plantelor prevazute la pct. 11 si 13 din
    plantarii, originare din tari,      anexa nr. 3 si la pct. 57, 58 si 68 - 74
    altele decat tarile europene si     din sectiunea 1 a prezentei anexe, acolo
    mediteraneene, cu exceptia          unde este cazul se declara oficial ca
    semintelor                          plantele:
                                        - au crescut in pepiniere;
                                        - sunt libere de resturi vegetale, flori
                                        si fructe;
                                        - au fost inspectate la momente
                                        corespunzatoare si inaintea exportului
                                        si nu prezinta simptome de bacterii,
                                        virusuri si organisme analoage
                                        virusurilor si ca sunt libere de
                                        simptome produse de nematozi, insecte,
                                        acarieni si ciuperci daunatoare sau au
                                        fost supuse unui tratament corespunzator
                                        pentru eliminarea acestor organisme
                                        daunatoare.
83. Plante din familia Gramineae,       Fara a incalca prevederile aplicabile
    speciile perene ornamentale ale     plantelor prevazute  la pct. 71 si 72
    subfamiliilor Bambusoideae,         din sectiunea 1 a prezentei anexe, acolo
    Panicoideae si din genurile         unde este cazul se declara oficial ca
    Buchloe, Bouteloua Lag,             plantele:
    Calamagrostis, Cortaderia Stapf,    - au crescut in pepiniere; si
    Glyceria R. Br., Hakonechloa Mak.   - sunt libere de resturi vegetale, flori
    ex Honda, Hystrix, Molinia, si      si fructe;
    Phalaris L., Shibataea, Spartina    - au fost inspectate inaintea exportului
    Schreb., Stipa L. si Uniola L.,     ca nu prezinta simptome de bacterii,
    destinate plantarii, originare      virusuri si organisme analoage
    din tari, altele decat tarile       virusurilor si ca sunt libere de
    europene si mediteraneene, cu       simptome produse de nematozi, insecte,
    exceptia semintelor                 acarieni si ciuperci daunatoare sau ca
                                        au fost supuse unui tratament
                                        corespunzator pentru eliminarea acestor
                                        organisme daunatoare.
84. Plante miniaturizate natural sau    Fara a incalca prevederile aplicabile
    artificial, destinate plantarii,    plantelor prevazute la pct. 1 - 3, 9,
    originare din tari noneuropene,     13 si 15 - 18 din anexa nr. 3 si la
    cu exceptia semintelor              punctele 15, 18 - 21, 23 - 27, 35, 38,
                                        39, 41, 42, 46, 47 - 50, 60 - 63, 68,
                                        69, 71, 72, 75 - 81 si 83 din sectiunea
                                        1 a prezentei anexe, acolo unde este
                                        cazul se declara oficial ca:
                                        a) plantele, inclusiv cele colectate
                                        direct din habitate naturale, trebuie
                                        cultivate, tinute si pregatite cel
                                        putin 2 ani consecutivi inainte de
                                        expediere in pepiniere oficial
                                        inregistrate;
                                        b) plantele din pepinierele mentionate
                                        la lit. a) trebuie:
                                        (aa) cel putin in perioada mentionata
                                        la a) sa fie:
                                        - puse in ghivece care sunt plasate pe
                                        rafturi la cel putin 50 cm deasupra
                                        solului;
                                        - supuse unor tratamente corespunzatoare
                                        pentru a garanta ca sunt libere de
                                        ruginile noneuropene; substanta activa,
                                        concentratia si data aplicarii acestor
                                        tratamente vor fi mentionate pe
                                        certificatul fitosanitar la rubrica
                                        "tratamente de dezinfestare si/sau de
                                        dezinfectare";
                                        - inspectate oficial de cel putin 6 ori
                                        pe an la intervale corespunzatoare, in
                                        scopul stabilirii prezentei organismelor
                                        daunatoare relevante, care sunt cele din
                                        anexele la prezentele norme
                                        metodologice. Aceste inspectii care se
                                        desfasoara, de asemenea, si pe plantele
                                        din imediata vecinatate a pepinierelor
                                        mentionate la lit. a) vor fi efectuate
                                        cel putin prin examinarea vizuala a
                                        fiecarui rand din camp sau pepiniera si
                                        prin examinarea vizuala a tuturor
                                        partilor aeriene ale plantelor,
                                        utilizand o proba la intamplare de cel
                                        putin 300 de plante dintr-un gen dat,
                                        cand numarul de plante al acelui gen nu
                                        este mai mare de 3.000 de plante, sau
                                        10% din plante daca sunt mai mult de
                                        3.000 de plante din acel gen;
                                        - in urma acestor inspectii sa fie
                                        gasite libere de organismele daunatoare
                                        relevante, asa cum s-a specificat in
                                        alineatul precedent. Plantele infestate
                                        vor fi indepartate. Plantele ramase,
                                        atunci cand este necesar, vor fi tratate
                                        efectiv si in plus vor fi pastrate o
                                        perioada corespunzatoare si inspectate
                                        pentru a garanta ca sunt libere de
                                        organismele daunatoare relevante:
                                        - plantate fie in mediu artificial, fie
                                        in mediu natural de cultura, care a fost
                                        tratat prin fumigatie sau prin
                                        tratamente termice corespunzatoare si
                                        care a fost apoi analizat si gasit liber
                                        de orice organism daunator;
                                        - pastrate in conditii care sa garanteze
                                        ca mediul de cultura a fost mentinut
                                        liber de organisme daunatoare si ca
                                        inainte cu doua saptamani de expediere
                                        au fost:
                                          - scuturate si spalate cu apa curata
                                          pentru a indeparta mediul originar
                                          de crestere si a pastra radacinile
                                          curate; sau
                                          - scuturate si spalate cu apa curata
                                          pentru a indeparta mediul originar
                                          de crestere si replantate intr-un
                                          mediu de cultura care intruneste
                                          toate conditiile mentionate la
                                          lit. (aa) a alineatului 5; sau
                                        - supuse unor tratamente corespunzatoare
                                        pentru a asigura un mediu de crestere
                                        liber de organisme daunatoare; substanta
                                        activa, concentratia si data aplicarii
                                        acestor tratamente vor fi mentionate
                                        in certificatul fitosanitar la rubrica
                                        "tratamente de dezinfestare si/sau de
                                        dezinfectare";
                                        (bb) ambalate in containere inchise care
                                        au fost sigilate oficial si care poarta
                                        numarul de inregistrare al pepinierei;
                                        acest numar va fi indicat, de asemenea,
                                        la rubrica "declaratii suplimentare" pe
                                        certificatul fitosanitar, facand
                                        posibila identificarea marfii.
85. Plante erbacee perene destinate     Fara a incalca prevederile aplicabile
    plantarii, din familiile            plantelor prevazute la pct. 68 - 72 din
    Caryophyllaceae (exceptand          sectiunea 1 a prezentei anexe, acolo
    Dianthus L.), Compositae            unde este cazul se declara oficial ca
    (exceptand Dendranthema (DC) Des    plantele:
    Moul.), Cruciferae, Leguminoasae    - au crescut in pepiniere;
    si Rosaceae (exceptand Fragaria     - sunt libere de resturi vegetale, flori
    L.), originare din tari care nu     si fructe; si
    fac parte din Uniunea Europeana,    - au fost inspectate la momente
    altele decat cele mediteraneene si  corespunzatoare si inaintea exportului,
    europene, cu exceptia semintelor    nu prezinta simptome de bacterii,
                                        virusuri si organisme analoage
                                        virusurilor si sunt libere de simptome
                                        produse de nematozi, insecte, acarieni
                                        si ciuperci daunatoare sau au fost
                                        supuse unui tratament corespunzator
                                        pentru eliminarea acestor organisme
                                        daunatoare.
86. Plante de Euphorbia pulcherrima     Se declara oficial:
    Willd destinate plantarii,          - ca plantele provin din zone cunoscute
    originare din tarile in care este   ca fiind libere de Bemisia tabaci Genn.;
    cunoscut ca exista Bemisia tabaci   sau
    Genn. (populatii noneuropene), cu   - ca pe plante la locul de productie nu
    exceptia semintelor                 au fost observate simptome de Bemisia
                                        tabaci Genn. la inspectiile oficiale
                                        efectuate cel putin lunar, timp de 3
                                        luni inainte de export.
87. Plante de Lycopersicon lycopersicum Fara a incalca prevederile aplicabile
    (L.) Karsten ex Farw, destinate     plantelor prevazute  la pct. 13 din
    plantarii, originare din tari unde  anexa nr. 3 si la pct. 57 - 59 si 67 din
    Tomato yellow leaf curl virus este  sectiunea 1 a prezentei anexe, acolo
    cunoscut sa apara, cu exceptia      unde este cazul:
    semintelor:                           - se declara oficial ca pe plante nu
    a) in care Bemisia tabaci Genn.     au fost observate simptome de Tomato
    nu este cunoscut ca poate aparea    yellow leaf curl virus.
    b) in care Bemisia tabaci Genn.     - se declara oficial ca:
    este cunoscut ca poate aparea       a) pe plante nu au fost observate
                                        simptome de Tomato yellow curl virus; si
                                        (aa) plantele provin din zone cunoscute
                                        ca fiind libere de Bemisia tabaci Genn.;
                                        sau
                                        (bb) locul de productie a fost gasit
                                        liber de Bemisia tabaci Genn. in urma
                                        inspectiilor oficiale efectuate cel
                                        putin lunar, pe parcursul a 3 luni
                                        inainte de export; sau
                                        b) nu au fost observate simptome de
                                        Tomato yellow leaf curl virus la locul
                                        de productie si acesta a fost supus unui
                                        tratament corespunzator si unui regim de
                                        monitorizare pentru a se asigura ca este
                                        liber de Bemisia tabaci Genn.; sau
                                        c) plantele provin din zone cunoscute ca
                                        fiind libere de Tomato yellow leaf curl
                                        virus.
88. Plante destinate plantarii,         Fara a incalca prevederile aplicabile
    originare din tari in care          plantelor prevazute la pct. 13 din anexa
    organisme daunatoare relevante      nr. 3 si la pct. 57, 58, 68 - 70, 73, 74
    sunt cunoscute ca pot aparea, cu    si 85 - 87 din sectiunea 1 a prezentei
    exceptia semintelor, bulbilor,      anexe, acolo unde este cazul:
    tuberculilor, cormilor, rizomilor:  - se declara oficial ca nu au fost
    a) in care Bemisia tabaci Genn.     observate pe plante simptome ale
    (populatii noneuropene) sau alti    organismelor daunatoare relevante in
    vectori ai organismelor daunatoare  cursul perioadei de vegetatie;
    relevante nu sunt cunoscuti ca      - se declara oficial ca pe plante nu au
    pot aparea                          fost observate simptome ale organismelor
    b) in care Bemisia tabaci Genn.     daunatoare relevante in cursul unei
    (populatii noneuropene) sau alti    perioade corespunzatoare si ca:
    vectori ai organismelor daunatoare  a) plantele provin din zone cunoscute ca
    relevante sunt cunoscuti ca pot     fiind libere de Bemisia tabaci Genn. si
    aparea                              de alti vectori ai organismelor
    Organismele daunatoare relevante    daunatoare relevante; sau
    sunt: Bean golden mosaic virus,     b) locul de productie a fost gasit liber
    Cowpea mild mottle virus, Lettuce   de Bemisia tabaci Genn. si alti vectori
    infectious yellows virus, Pepper    ai organismelor daunatoare relevante la
    mild tigre virus, Squash leaf       inspectiile oficiale efectuate la
    curl virus, alte virusuri           momentele corespunzatoare; sau
    transmise de Bemisia tabaci         c) plantele au fost supuse unui
    Genn.                               tratament corespunzator, in scopul
                                        eradicarii organismului daunator Bemisia
                                        tabaci Genn.
89. Plante de Vitis L. originare din    Se declara oficial ca nici un simptom de
    Uniunea Europeana, cu exceptia      Grapevine Flavescence doree MLO si
    fructelor si semintelor             Xylophilus ampelinus (Panagopoulos)
                                        Willems et al. nu a fost observat in
                                        plantatiile mama la locul de productie
                                        de la debutul ultimelor doua perioade
                                        complete de vegetatie.
90. Seminte de Helianthus annuus L.     Se declara oficial ca:
                                        a) semintele provin din zone cunoscute
                                        ca fiind libere de Plasmopara halstedii
                                        (Farlow) Berl. and de Toni; sau
                                        b) semintele, cu exceptia celor din
                                        varietati rezistente la toate rasele de
                                        Plasmopara halstedii (Farlow) Berl. and
                                        de Toni prezente la locul de productie
                                        au fost supuse unui tratament
                                        corespunzator impotriva acestui organism
                                        daunator.
91. Seminte de Lycopersicon             Se declara oficial ca semintele au fost
    lycopersicum (L.) Karlsten ex Farw  obtinute cu ajutorul unei metode
                                        adecvate de extractie cu acid sau a unei
                                        metode echivalente si ca:
                                        a) semintele provin din zone unde
                                        Clavibacter michiganensis ssp.
                                        michiganensis (Smith) Davis et al.,
                                        Xanthomonas campestris pv. vesicatoria
                                        (Doidge) Dye si Potato spindle tuber
                                        viroid nu sunt cunoscute sa apara; sau
                                        b) nici un simptom cauzat de aceste
                                        organisme daunatoare nu a fost observat
                                        pe plante la locul de productie in
                                        timpul perioadei complete de vegetatie;
                                        sau
                                        c) semintele au fost supuse testarilor
                                        oficiale efectuate pe o proba
                                        reprezentativa cel putin pentru
                                        organismele mai sus mentionate,
                                        folosindu-se metode corespunzatoare si
                                        in urma testelor au fost gasite libere
                                        de aceste organisme daunatoare.
92. Seminte de Medicago sativa L.       Se declara oficial ca:
                                        a) nici un simptom produs de Ditylenchus
                                        dipsaci (Kuhn) Filipjev nu a fost
                                        observat la locul de productie de la
                                        debutul ultimei perioade complete de
                                        vegetatie si Ditylenchus dipsaci (Kuhn)
                                        Filipjev nu a fost depistat in urma
                                        testelor de laborator efectuate pe o
                                        proba reprezentativa; sau
                                        b) a fost efectuata o fumigare inaintea
                                        exportului.
93. Seminte de Medicago sativa L.       Fara a prejudicia prevederile aplicabile
    originare din tarile in care        plantelor prevazute la pct. 92 din
    Clavibacter michiganensis ssp.      sectiunea 1 a prezentei anexe, se
    insidiosus Davis et al. este        declara oficial ca:
    cunoscut ca poate aparea            a) semintele provin din zone cunoscute
                                        ca fiind libere de Clavibacter
                                        michiganensis ssp. insidiosus Davis et
                                        al.; sau
                                        b)
                                        (aa) Clavibacter michiganensis ssp.
                                        insidiosus Davis et al. nu a aparut in
                                        exploatatie sau in imediata vecinatate
                                        in ultimii 10 ani;
                                        (bb) fie
                                        - cultura apartine unei varietati
                                        recunoscute ca foarte rezistenta la
                                        Clavibacter michiganensis ssp.
                                        insidiosus Davis et al.; sau
                                        - in momentul recoltarii cultura nu si-a
                                        inceput inca a patra perioada completa
                                        de vegetatie si anterior nu s-a obtinut
                                        mai mult de o recolta de samanta din
                                        cultura respectiva; sau
                                        - continutul de corpuri straine, conform
                                        conditiilor de certificare a semintei,
                                        nu depaseste 0,1% din greutate;
                                        (cc) nici un simptom de Clavibacter
                                        michiganensis ssp. insidiosus Davis et
                                        al. nu a fost observat la locul de
                                        productie sau intr-o cultura vecina de
                                        Medicago sativa L. in ultima perioada
                                        completa de vegetatie si, dupa caz, in
                                        ultimele doua perioade complete de
                                        vegetatie;
                                        (dd) cultura a fost infiintata pe un
                                        teren in care in ultimii 3 ani
                                        precedenti insamantarii nu a fost
                                        cultivata Medicago sativa L.
94. Seminte de Oryza sativa L.          Se declara oficial ca:
    originare din tari care nu fac      a) semintele au fost testate in mod
    parte din Uniunea Europeana         oficial dupa metodele nematologice
                                        corespunzatoare si ca au fost gasite
                                        libere de Aphelenchoides besseyi
                                        Christie; sau
                                        b) semintele au fost supuse unui
                                        tratament corespunzator cu apa calda sau
                                        unui alt tratament pentru combaterea
                                        daunatorului Aphelenchoides besseyi
                                        Christie.
95. Seminte de Phaseolus L.             Se declara oficial ca:
                                        a) semintele provin din zone cunoscute
                                        ca fiind libere de Xanthomonas
                                        campestris pv. phaseoli (Smith) Dye; sau
                                        b) o proba reprezentativa de seminte a
                                        fost testata si gasita libera de
                                        Xanthomonas campestris pv. phaseoli
                                        (Smith) Dye.
96. Seminte de Zea mays L.              Se declara oficial ca:
                                        a) semintele provin din zone libere de
                                        Erwinia stewartii (Smith) Dye; sau
                                        b) o proba reprezentativa de seminte a
                                        fost testata si gasita libera de Erwinia
                                        stewartii (Smith) Dye.
97. Seminte ale genurilor Triticum,     Se declara oficial ca semintele sunt
    Secale si X Triticosecale din       originare dintr-o zona in care Tilletia
    din Afganistan, India, Irak, Mexic, indica Mitra nu este cunoscuta ca poate
    Nepal, Pakistan si S.U.A., unde     aparea. Numele zonei va fi mentionat in
    este cunoscut ca poate aparea       certificatul fitosanitar.
    Tilletia indica Mitra
98. Boabe ale genurilor Triticum,       Se declara oficial ca:
    Secale si X Triticosecale din       a) boabele sunt originare dintr-o zona
    Afganisatan, India, Irak, Mexic,    in care Tilletina indica Mitra nu este
    Nepal, Pakistan si S.U.A., unde     cunoscuta sa apara. Numele zonei sau
    este cunoscut ca poate aparea       zonelor va fi mentionat pe certificatul
    Tilletia indica Mitra               fitosanitar la rubrica "locul de
                                        origine"; sau
                                        b) nu au fost observate simptome de
                                        Tilletia indica Mitra pe plante la locul
                                        de productie in timpul ultimei perioade
                                        complete de vegetatie si atat in timpul
                                        recoltarii, cat si inaintea expedierii
                                        au fost luate probe reprezentative de
                                        boabe, in urma testelor fiind gasite
                                        libere de Tilletia indica Mitra;
                                        ulterior aceasta trebuie sa mentioneze
                                        in certificatul fitosanitar, la rubrica
                                        "numele produsului", ca "testat si gasit
                                        liber de Tilletia indica Mitra".

    SECTIUNEA a 2-a
    Plante, produse vegetale sau alte articole reglementate originare din Romania

    Plante, produse vegetale sau        Exigente specifice
    articole reglementate

 1. Lemn de Castanea Mill.              Se constata oficial ca:
                                        a) lemnul este liber de Cryphonectria
                                        parasitica (Murrill) Barr; sau
                                        b) lemnul este decojit.
 2. Scoarta izolata de Castanea Mill.   Se constata oficial ca:
                                        - scoarta este libera de Cryphonectria
                                        parasitica (Murrill) Barr.
 3. Plante de Castanea Mill si Quercus  Se constata oficial ca:
    L, destinate plantarii, cu          a) plantele sunt libere de Cryphonectria
    exceptia semintelor                 parasitica (Murrill) Barr; sau
                                        b) nici un simptom de Cryphonectria
                                        parasitica (Murrill) Barr. nu a fost
                                        observat la locul de productie sau in
                                        imediata vecinatate dupa debutul ultimei
                                        perioade complete de vegetatie.
 4. Plante de Pinus L destinate         Se constata oficial ca nici un simptom
    plantarii, cu exceptia semintelor   de Scirrhia pini Funk et. Parker nu a
                                        fost observat la locul de productie sau
                                        in imediata vecinatate dupa debutul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie.
 5. Plante de Chaenomeles Lindl.,       Se constata oficial ca:
    Cotoneaster Ehrh., Crataegus L.,    a) plantele sunt libere de Erwinia
    Cydonia Mill., Eriobotrya Lindl.,   amylovora (Burr.) Winsl., et. al; sau
    Malus Mill., Mespilus L.,           b) nici un simptom de Erwinia amylovora
    Pyracantha Roem., Pyrus L., Sorbus  (Burr.) Winsl., et. al. nu a fost
    L., cu exceptia Sorbus intermedia   observat la locul de productie ori in
    (Ehrh.) Pers., Stranvaesia Lindl.,  imediata vecinatate dupa debutul ultimei
    destinate plantarii, cu exceptia    perioade complete de vegetatie.
    semintelor
 6. Plante de Fragaria L., Prunus L.    Se constata oficial ca nici un simptom
    Rubus L., destinate plantarii, cu   de boala cauzat de organismele
    exceptia semintelor                 daunatoare relevante nu a fost observat
                                        pe plante la locul de productie dupa
                                        debutul ultimei perioade complete de
                                        vegetatie.
                                        Organismele daunatoare relevante sunt:
                                        - pentru Fragaria L.:
                                            - Strawberry latent ringspot virus
                                            - Tomato black ring virus
                                            - Xanthomonas fragariae Kennedy et.
                                              King.
                                        - pentru Prunus L.:
                                            - Apricot chlorotic leaf roll
                                            mycoplasm
                                            - Xanthomonas campestris pv. pruni
                                            (Smith) Dye.
                                        - pentru Rubus L.:
                                            - Strawberry latent ringspot virus
                                            - Tomato black ring virus.
 7. Plante de Malus Mill., destinate    Fara a incalca exigentele aplicabile
    plantarii, cu exceptia semintelor   plantelor prevazute la pct. 5 de mai
                                        sus, se constata oficial ca:
                                        a) plantele sunt libere de Apple
                                        proliferation mycoplasm; sau
                                        b) (aa) plantele, cu exceptia celor
                                        provenite din seminte:
                                        - au fost oficial certificate in cadrul
                                        unei scheme de certificare care
                                        stabileste ca provin in linie directa
                                        din material mentinut in conditii
                                        corespunzatoare si ca au fost supuse
                                        testelor oficiale referitoare la Apple
                                        proliferation mycoplasm, utilizandu-se
                                        indicatori corespunzatori sau metode
                                        echivalente, in cursul carora s-a
                                        constatat ca sunt libere de acest
                                        organism daunator; sau
                                        - provin in linie directa din materiale
                                        mentinute in conditii corespunzatoare si
                                        supuse in ultimele 6 perioade complete
                                        de vegetatie unor teste oficiale privind
                                        Apple proliferation mycoplasm, utilizand
                                        indicatori corespunzatori sau metode
                                        echivalente, in cursul carora s-a
                                        constatat ca sunt libere de acest
                                        organism daunator;
                                        - (bb) nici un simptom al bolii cauzat
                                        de Apple proliferation mycoplasm nu a
                                        fost observat pe plante la locul de
                                        productie sau pe plantele sensibile din
                                        imediata vecinatate dupa debutul
                                        ultimelor 3 perioade complete de
                                        vegetatie.
 8. Plantele speciilor de Prunus L.     Fara a prejudicia exigentele aplicabile
    destinate plantarii, cu exceptia    plantelor prevazute la pct. 6 de mai
    semintelor                          sus, se constata oficial ca:
                                        a) plantele sunt libere de Plum pox
                                        virus; sau
                                        b) (aa) plantele, cu exceptia celor
                                        provenite din seminte:
                                        - au fost oficial certificate conform
                                        unei scheme de certificare care
                                        stabileste ca provin in linie directa
                                        din materialele mentinute in conditii
                                        corespunzatoare si ca au fost supuse
                                        testelor oficiale referitoare la Plum
                                        pox virus, utilizandu-se indicatori
                                        corespunzatori sau metode echivalente si
                                        ca au fost gasite libere de acest
                                        organism daunator; sau
                                        - provin in linie directa din materiale
                                        mentinute in conditii corespunzatoare si
                                        ca au fost supuse cel putin o data in
                                        ultimele 3 perioade complete de
                                        vegetatie unui test oficial privind Plum
                                        pox virus, utilizandu-se indicatori
                                        corespunzatori sau metode echivalente,
                                        si ca in urma testelor au fost gasite
                                        libere de acest organism daunator;
                                        (bb) nici un simptom al bolii cauzat de
                                        Plum pox virus nu a fost observat de
                                        plante la locul de productie sau pe
                                        plantele sensibile din imediata
                                        vecinatate dupa debutul ultimelor 3
                                        perioade complete de vegetatie;
                                        (cc) plantele care la locul de productie
                                        au prezentat simptome ale bolilor
                                        cauzate de alte virusuri sau organisme
                                        analoage virusurilor au fost
                                        indepartate.
 9. Plante de Vitis L. cu exceptia      Se constata oficial ca nici un simptom
    fructelor si semintelor             de Grapevine Flavescence doree MLO nu a
                                        fost observat in plantatiile mama, la
                                        locul de productie de la debutul
                                        ultimelor doua perioade complete de
                                        vegetatie.
10. Tuberculi de Solanum tuberosum L.   Se constata oficial ca tuberculii sunt
    destinati plantarii                 liberi de Clavibacter michiganensis ssp.
                                        sepedonicus (Spieckermann and Kotthoff),
                                        Pseudomonas solanacearum (Smith) Smith
                                        Globodera spp. si Synchytrium
                                        endobioticum (Schylbersky) Percival.
11. Plante de Capsicum annuum L.,       Se constata oficial ca nici un simptom
    Lycopersicon lycopersicum (L.)      de Potato stolbur mycoplasm nu a fost
    Karsten ex. Farw., Nicotiana L. si  observat pe plante la locul de productie
    Solanum melongena L., destinate     dupa debutul ultimei perioade complete
    plantarii, cu exceptia semintelor   de vegetatie.
12. Seminte de Helianthus annuus L.     Se constata oficial ca:
                                        a) semintele provin din culturi gasite
                                        libere, in urma controalelor oficiale,
                                        de Plasmopara halstedii (Farlow) Berl.
                                        et. Toni; sau
                                        b) semintele au fost supuse unui
                                        tratament impotriva acestui organism
                                        daunator.
13. Seminte de Lycopersicon             Se constata oficial ca:
    lycopersicum L. Karsten ex. Farw.   a) nici un simptom al bolilor cauzate de
                                        Clavibacter michiganensis ssp.
                                        michiganensis (Smith) Davis si
                                        Xanthomonas campestris pv. vesicatoria
                                        (Doidge) Dye nu a fost observat pe
                                        plante la locul de productie in timpul
                                        ultimei perioade complete de vegetatie;
                                        sau
                                        b) probe reprezentative de seminte au
                                        fost gasite libere de aceste organisme
                                        daunatoare, in urma analizelor de
                                        laborator.
14. Seminte de Phaseolus L.             Se constata oficial ca:
                                        a) semintele provin din culturi
                                        cunoscute ca fiind libere, in urma
                                        controalelor oficiale, de Xanthomonas
                                        campestris pv. phaseoli (Smith) Dye; sau
                                        b) probe reprezentative de seminte au
                                        fost gasite libere de acest organism
                                        daunator, in urma analizelor de
                                        laborator.
15. Seminte de Medicago sativa L.       Se constata oficial ca nici un simptom
                                        de Clavibacter michiganensis ssp.
                                        insidiosus Davis et. al. nu a fost
                                        observat la locul de productie in
                                        ultimele doua perioade de vegetatie.
16. Seminte de Medicago sativa L.       Fara a incalca prevederile prevazute la
                                        pct. 15 al sectiunii a 2-a din anexa nr.
                                        4, se constata oficial ca:
                                        a) nici un simptom produs de Ditylenchus
                                        dipsaci (Kuhn) Filipjev nu a fost
                                        observat la locul de productie de la
                                        debutul ultimei perioade complete de
                                        vegetatie si Ditylenchus dipsaci (Kuhn)
                                        Filipjev nu a fost depistat in urma unui
                                        test de laborator efectuat la o proba
                                        reprezentativa; sau
                                        b) a fost efectuata o fumigare inaintea
                                        comercializarii.
17. Bulbi de Tulipa L. si Narcissus L.  Se constata oficial ca nici un simptom
    destinati plantarii, cu exceptia    produs de Ditylenchus dipsaci (Kuhn)
    celor destinati consumatorilor      Filipjev nu a fost observat pe plante de
    finali neimplicati in productia     la debutul ultimei perioade complete de
    profesionala de flori taiate        vegetatie.
18. Plante de Apium graveolens L.,      Se constata oficial ca:
    Aster spp., Argyranthemum spp.,     a) la locul de productie, in urma
    Brassica spp., Capsicum annuum L.,  controlului fitosanitar efectuat cel
    Cucumis spp., Dendranthema (DC)     putin o data pe luna timp de 3 luni
    Des Moul., Dianthus L. si hibrizii  inainte de recoltare nu au fost
    sai, Exacum spp., Gerbera Cass.,    observate simptome produse de
    Gypsophila L., Lactuca spp.,        Liriomyza bryoniae (Kaltenbach) sau de
    Leucanthemum L., Lupinus L.,        Liriomyza trifolii (Burgess); sau
    Lycopersicon lycopersicum (L.)      b) in urma controlului fitosanitar
    Karsten ex. Farw., Solanum          efectuat imediat inaintea
    melongena L., Spinacia L.,          comercializarii plantele au fost gasite
    Tanacetum L. si Verbena L.,         libere de simptome produse de Liriomyza
    destinate plantarii, cu exceptia    bryoniae (Kaltenbach) si Liriomyza
    semintelor                          trifolii (Burgess) si ca au fost supuse
                                        unui tratament corespunzator pentru
                                        combaterea acestor organisme daunatoare.
19. Plante de Citrus L., Fortunella     Se declara oficial ca plantele:
    Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii  - sunt obtinute conform unei scheme de
    lor, cu exceptia fructelor si       certificare, provenind direct dintr-un
    semintelor                          material mentinut in conditii
                                        corespunzatoare, si ca au fost supuse
                                        unor teste oficiale individuale privind
                                        cel putin Citrus tristeza virus (suse
                                        europene) si Citrus vein enation woody
                                        gall, utilizandu-se indicatori
                                        corespunzatori sau metode echivalente,
                                        si ca in urma testelor au fost gasite
                                        libere de Citrus tristeza virus (suse
                                        europene) si, de asemenea, ca au fost
                                        certificate ca fiind libere de acest
                                        organism; si
                                        - au fost inspectate si nici un simptom
                                        de Spiroplasma citri Saglio et. al.,
                                        Phoma tracheiphila (Petri) Kanchaveli
                                        and Gikashvili, Citrus vein enation
                                        woody gall si Citrus tristeza virus
                                        (suse europene) nu a fost observat de la
                                        inceputul ultimei perioade complete de
                                        vegetatie.
20. Plante de Dendranthema (DC) Des     Se declara oficial ca:
    Moul., Dianthus L. si Pelargonium   a) nici un simptom de Heliothis armigera
    l'Herit ex Ait, destinate           Hubner nu a fost observat la locul de
    plantarii, cu exceptia semintelor   productie de la debutul ultimei perioade
                                        complete de vegetatie; sau
                                        b) plantele au fost supuse unui
                                        tratament corespunzator pentru
                                        combaterea acestui organism daunator.

    ANEXA 5
    la normele metodologice

               PLANTE, PRODUSE VEGETALE SAU ARTICOLE REGLEMENTATE
                        supuse controlului fitosanitar

    PARTEA A

    Plante, produse vegetale sau articole reglementate originare din Romania care sunt supuse controlului fitosanitar la locul de productie si care circula pe teritoriul Romaniei cu pasaport fitosanitar

    1. Plante sau produse vegetale:
    1.1. Plante destinate plantarii, cu exceptia semintelor, din genurile Chaenomeles Lindl., Cotoneaster Ehrt., Crataegus L., Cydonia Mill., Eriobotrya Lindl., Malus Mill., Mespilus L., Prunus L., Pyracantha Roem., Pyrus L., Sorbus L., cu exceptia Sorbus intermedia (Ehrh) Pers., Stranvaesia Lindl.
    1.2. Tuberculi de Solanum tuberosum L. destinati plantarii
    1.3. Plante de Vitis L., cu exceptia fructelor si semintelor
    1.4. Lemn care a fost obtinut in intregime sau partial din genul Castanea Mill., excluzand lemnul decojit
    1.5. Scoarta izolata de Castanea Mill.
    1.6. Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii lor, cu exceptia fructelor si semintelor.

    2. Plante, produse vegetale sau articole reglementate, produse de producatori care sunt autorizati sa produca si sa vanda catre persoane angajate profesional in productia plantelor, cu exceptia plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate, conditionate pentru a fi vandute consumatorului final si pentru care directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, garanteaza ca productia este clar separata de cea a altor produse.
    2.1. Plante de: Apium graveolens L., Argyranthemum spp., Aster spp., Brassica spp., Castanea Mill., Cucumis spp., Dendranthema (DC) Des Moul, Dianthus L., si hibrizii lor, Exacum spp., Fragaria L., Gerbera Cass, Gypsophila L., toate varietatile de Impatiens de Noua Guinee, Lactuca sativa L., Leucanthemum L., Lupinus L., Pelargonium I'Herit ex Ait., Pinus L., Quercus L., Rubus L., Spinacia L., Tanacetum L., Verbena L., destinate plantarii, cu exceptia semintelor.
    2.2. Plante de Solanaceae, destinate plantarii, cu exceptia semintelor
    2.3. Seminte si bulbi de Allium ascalonicum L., Allium cepa L. si Allium schoenoprasum L., destinati plantarii si plante de Allium porrum L. destinate plantarii.

    3. Bulbi si cormi destinati plantarii, obtinuti de producatori care sunt autorizati sa produca si sa vanda catre persoane angajate profesional in productia plantelor, cu exceptia plantelor, produselor vegetale sau a articolelor reglementate care sunt conditionate pentru a fi vandute consumatorului final si pentru care directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, garanteaza ca productia este clar separata de cea a altor produse, de: Camassia Lindl., Chionodoxa Boiss., Crocus L., Galanthus L., Galtonia candicans (Baker) Decne, soiuri miniaturizate si hibrizii lor din genurile Gladiolus Tourn. ex. L., cum ar fi: Gladiolus callianthus Marais, Gladiolus colvillei Sweet, Gladiolus nanus hort., Gladiolus ramosus hort., Gladiolus tubergenii; Hyacinthus L., Iris L., Ismene Herbert., Muscari Miller., Narcissus L., Ornithogalum L., Puschkinia Adams, Scilla L., Tigridia Juss. si Tulipa L.

    PARTEA B

    Plante, produse vegetale sau articole reglementate care trebuie sa fie insotite de certificat fitosanitar la import

    I. Plante, produse vegetale sau articole reglementate, potential purtatoare de organisme daunatoare cu relevanta pentru Romania, originare din tari care nu fac parte din Uniunea Europeana

        1.     Toate plantele destinate plantarii, cu exceptia semintelor,
               dar inclusiv seminte de:
               a) Zea mays L., Phaseolus spp., Helianthus annuus L., Medicago
               sativa L., Lycopersicon Iycopersicum (L.) Karsten ex Farw.,
               Capsicum spp. L., Allium cepa L., Allium schoenoprasum L., Allium
               porrum L., Allium ascalonicum L., Oryza spp., Prunus L., si Rubus
               L.;
               b) specii care apartin familiilor Gramineae si Cruciferae si
               genului Trifolium, originare din Argentina, Australia, Bolivia,
               Chile, Noua Zeelanda si Uruguay;
               c) Triticum spp., Secale spp. si X Triticosecale, originare din
               Afganistan, India, Irak, Mexic, Nepal, Pakistan si S.U.A.
        2.     Parti de plante, cu exceptia fructelor si semintelor de:
               - Castanea Mill., Dendranthema (DC) Des Moul., Dianthus L.,
               Pelargonium l'Herit ex Air, Pheonix spp., Populus L., Quercus L.,
               - conifere (Coniferales),
               - Acer saccharum Marsh, originar din America de Nord,
               - Prunus L., originar din tari noneuropene.
        3.     Fructe de:
               - Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. si hibrizii lor;
               - Annona L., Cydonia Mill., Diospyros Mill., Malus L., Mangifera
               L., Passiflora L., Prunus L., Pyrus L., Ribes L., Syzygium Gaertn
               si Vaccinium L., originare din tari noneuropene.
        4.     Tuberculi de Solanum tuberosum L.,
        5.     Scoarta izolata de:
               - conifere (Coniferales)
               - Acer saccharum Marsh., Populus L. si Quercus L., cu exceptia
               Quercus suber L.
        6.     Lemn care:
               a) a fost obtinut, in intregime sau partial, din unul dintre
               ordinele, genurile sau speciile descrise mai jos:
               - Castanea Mill.;
               - Castanea Mill., Quercus L., inclusiv lemnul care nu si-a
               pastrat suprafata rotunda naturala, originar din tarile Americii
               de Nord;
               - Plantanus, inclusiv lemnul care nu si-a pastrat suprafata
               naturala rotunda;
               - Conifere (Coniferales), cu exceptia Pinus L., originare din
               tari noneuropene, inclusiv lemnul care nu si-a pastrat suprafata
               naturala rotunda;
               - Pinus L., inclusiv lemnul care nu si-a pastrat suprafata
               naturala rotunda;
               - Populus L., originar din tarile continentului american;
               - Acer saccharum Marsh, inclusiv lemnul care nu si-a pastrat
               suprafata naturala rotunda, originar din America de Nord; si
               b) corespunde urmatoarelor descrieri:
    4401.10.00 Lemn pentru foc sub forma de busteni, bucati, ramuri, manunchiuri
               sau in forme similare.
ex. 4401.21.00 Lemn aschii sau particule
               - conifere originare din tari noneuropene
       4401.22 Lemn aschii sau particule
               - nonconifere
   ex. 4401.30 Deseuri de lemn, neaglomerate in forma de: brichete, cocoloase
               sau forme similare
   ex. 4403.20 Lemn brut, cu sau fara scoarta, sau lemn cu seva sau taiat
               grosier in forma patrata:
               - cu exceptia celui tratat cu vopsea, coloranti, creozot si alti
               conservanti, conifere originare din tari noneuropene
    4403.91.00 Lemn brut, cu sau fara scoarta, sau lemn cu seva sau taiat
               grosier in forma patrata:
               - cu exceptia celui tratat cu vopsea, coloranti, creozot si alti
               conservanti;
               - stejar (Quercus spp.)
       4403.99 Lemn brut, cu sau fara scoarta, sau lemn cu seva sau taiat
               grosier in forma patrata:
               - cu exceptia celui tratat cu vopsea, coloranti, creozot si alti
               conservanti;
               - cu exceptia celui de conifere, stejar (Quercus spp.) sau fag
               (Fagus spp.)
ex. 4404.10.00 Prajini rupte: piloni, tarusi si stalpi din lemn, ascutite dar
               netaiate cu ferastraul in lungime
               - conifere originare din tari noneuropene
ex. 4404.20.00 Prajini rupte: piloni, tarusi si stalpi din lemn, ascutite dar
               netaiate cu ferastraul in lungime
               - nonconifere
    4406.10.00 Traverse din lemn pentru cai ferate sau de tramvai
               - neimpregnate
   ex. 4407.10 Lemn ferastruit sau aschiat in lungime, bucati sau decojit,
               nefinisat, nelustruit sau nelipit la incheieturi, cu o grosime de
               peste 6 mm, in special grinzi, scanduri, proptele, druguri
               - conifere, originare din tari noneuropene
   ex. 4407.91 Lemn ferastruit sau aschiat in lungime, bucati sau decojit,
               nefinisat, nelustruit sau nelipit la incheieturi, cu o grosime de
               peste 6 mm, in special grinzi, scanduri, proptele, druguri
               - de stejar (Quercus spp.)
   ex. 4407.99 Lemn ferastruit sau aschiat in lungime, bucati sau decojit,
               nefinisat, nelustruit sau nelipit la incheieturi cu o grosime de
               peste 6 mm, in special grinzi, scanduri, proptele, druguri
               - altul decat cel de conifere, lemn tropical, stejar (Quercus
               spp.) sau fag (Fagus spp.)
   ex. 4415.10 Lazi, cosuri si rezervoare din lemn originare din tari
               noneuropene
   ex. 4415.20 Paleti, box-paleti si alte incarcaturi din scanduri, din lemn
               originar din tari noneuropene
   ex. 4416.00 Butoaie din lemn, inclusiv doage din stejar (Quercus spp.)
        7.     Sol si mediu de crestere
               a) Sol si mediu de crestere ca atare, alcatuit integral sau
               partial din sol sau din substante organice solide, cum ar fi:
               parti de plante, humus inclusiv turba sau scoarta, cu exceptia
               celui alcatuit in intregime din turba.
               b) Sol si mediu de crestere, atasat sau insotind plantele,
               alcatuit integral sau partial din material specificat la lit. a)
               sau constand in intregime ori partial din turba sau din orice
               substanta anorganica solida destinata sustinerii vitalitatii
               plantelor, originar din Turcia, Bielorusia, Estonia, Letonia,
               Lituania, Moldova, Rusia, Ucraina si din tari noneuropene, altele
               decat Cipru, Egipt, Israel, Libia, Malta, Maroc si Tunisia.
        8.     Boabe pentru consum din genurile Triticum, Secale si X
               Triticosecale, originare din Afganistan, India, Irak, Mexic,
               Nepal, Pakistan si S.U.A.

    II. Plante, produse vegetale sau articole reglementate, potential purtatoare de organisme daunatoare cu relevanta pentru Romania originare din tari ale Uniunii Europene

        1.     Plante sau produse vegetale:
      1.1.     Plante destinate plantarii, cu exceptia semintelor, din
               urmatoarele genuri sau specii: Abies Mill., Argyranthemum spp.,
               Apium graveolens L., Aster spp., Brassica L., Beta vulgaris,
               Castanea Mill., Chaenomeles Lindl., Cotoneaster Ehrh., Crataegus
               L., Cydonia Mill., Cucumis spp., Dendranthema (DC) Des Moul,
               Dianthus L. si hibrizii sai, Exacum spp., Eriobotrya Lindl.,
               Fragaria L., Gerbera Cass., Gypsophila L., Humulus lupulus L.,
               toate varietatile hibrizilor de Impatiens de Noua Guinee, Lactuca
               spp., Larix Mill., Leucanthemum L., Lupinus L., Malus Mill.,
               Mespilus L., Pelargonium L., Herit ex. Ait., Picea A. Dietr.,
               Pinus L., Platanus L., Populus L., Prunus L., Pseudotsuga Carr.,
               Pyracanta Roem., Pyrus L., Sorbus L., cu exceptia Sorbus
               intermedia (Ehrh) Pers., Stranvaesia Lindl., Quercus L., Rubus
               L., Spinacia L., Tanacetum L., Tsuga Carr si Verbena L.
      1.2.     Plante de Araceae, Maranthaceae, Musaceae, Persea spp. si
               Strelitziaceae, inradacinate sau cu mediu de cultura asociat ori
               atasat
      1.3.     Plante de Solanaceae, destinate plantarii, cu exceptia
               semintelor
      1.4.     Tuberculi de Solanum tuberosum L.
      1.5.     Plante de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. si
               hibrizii lor, cu exceptia semintelor
      1.6.     Fructe de Citrus L., Fortunella Swingle, Poncirus Raf. si
               hibrizii lor, inclusiv cele cu frunze si pedunculi
      1.7.     Plante de Vitis L., cu exceptia fructelor si semintelor
      1.8.     Seminte de: Zea mays L., Helianthus annuus L., Lycopersicon
               lycopersicum (L.) Karsteen ex Farw., Medicago sativa L.,
               Phaseolus L., Prunus L., Rubus L. si Capsicum spp.
      1.9.     Seminte si bulbi de Allium ascalonicum L., Allium cepa L. si
               Allium schoenoprasum L., destinati plantarii, si plante de Allium
               porrum L. destinate plantarii
      1.10.    Bulbi si cormi de: Camassia Lindl., Chionodoxa Boiss,
               Crocus flavus Weston "Golden Yellow", Galanthus L., Galtonia
               candicans (Baker) Decne, soiuri miniaturizate si hibrizii lor din
               genurile Gladiolus Tourn. ex L., cum ar fi: Gladiolus callianthus
               Marais, Gladiolus colvillei Sweet, Gladiolus nanus hort.,
               Gladiolus ramosus hort., Gladiolus tubergenii hort., Hyacinthus
               L., Iris L., Ismene Herbert, Muscari Miller., Narcissus L.,
               Ornithogalum L., Puschkinia Adams, Scilla L., Tigridia Juss. si
               Tulipa L., destinati plantarii
      1.11.    Lemn care:
               a) a fost obtinut in intregime sau partial din genurile
               - Castanea Mill., excluzand lemnul decojit de scoarta
               - Platanus, inclusiv cel care nu si-a pastrat suprafata naturala
               rotunda; si
               b) corespunde urmatoarelor descrieri:
    4401.10.00 Lemn pentru foc sub forma de busteni, bucati, ramuri, manunchiuri
               sau in forme similare
    4401.22.00 Lemn aschii sau particule
   ex. 4401.30 Deseuri de lemn, neaglomerate in: brichete, cocoloase sau forme
               similare
       4403.99 Lemn brut, cu sau fara scoarta, sau lemn cu seva sau taiat
               grosier in forma patrata:
               - cu exceptia celui tratat cu vopsea, coloranti, creozot sau alti
               conservanti
               - cu exceptia coniferelor, stejarului (Quercus spp.) si fagului
               (Fagus spp.)
ex. 4404.20.00 Prajini rupte: piloni, tarusi si stalpi din lemn, ascutite dar
               netaiate cu ferastraul in lungime
               - nonconifere
    4406.10.00 Traverse din lemn pentru cai ferate sau de tramvai
               - neimpregnate
   ex. 4407.99 Lemn ferastruit sau aschiat in lungime, bucati sau decojit,
               nefinisat, nelustruit sau nelipit la incheieturi, cu o grosime de
               peste 6 mm, in special grinzi, scanduri, proptele, druguri
               - altul decat cel de conifere, lemn tropical, stejar (Quercus
               spp.) sau fag (Fagus spp.)
               1.12. Scoarta izolata de Castanea Mill.

    ANEXA 6
    la normele metodologice

                          MODEL DE PASAPORT FITOSANITAR

 ______________________________________________________________________________
| 1. PASAPORT FITOSANITAR                 | 2. DIRECTIA FITOSANITARA JUDETEANA |
|                     ROMANIA             |                                    |
|_________________________________________|____________________________________|
| 3. NUMAR DE INREGISTRARE A        | 4. SERIE INDIVIDUALA/NUMAR DE TRANSPORT  |
| PRODUCATORULUI                    |                                          |
|___________________________________|__________________________________________|
| 5. DENUMIREA BOTANICA             | 6. CANTITATEA                            |
|___________________________________|__________________________________________|
| 7. "ZP", ZONA PROTEJATA DE        | 8. "P I" (in cazul inlocuirii            |
| DESTINATIE                        | pasaportului initial)                    |
|___________________________________|__________________________________________|

    ANEXA 7
    la normele metodologice

 ______________________________________________________________________________
| 1. Name and address of exporter   | 2. PHYTOSANITARY CERTIFICATE             |
|    Numele si adresa expeditorului |    CERTIFICAT FITOSANITAR                |
|                                   |                                          |
|                                   |           No./Nr.                        |
|___________________________________|__________________________________________|
| 3. Declared name and address of   | 4. Plant protection organisation of      |
|    consignee                      |    Romania                               |
|    Numele si adresa declarata a   |    Organizatia de protectia plantelor    |
|    destinatarului                 |    din Romania                           |
|                                   |                                          |
|                                   |    to plant protection organisation(s) of|
|                                   |    catre Organizatia de protectia        |
|                                   |    plantelor din:                        |
|                                   |                                          |
|                                   |                                          |
|                                   |__________________________________________|
|                                   | 5. Place of origin - Locul de origine    |
|                                   |                                          |
|___________________________________|                                          |
| 6. Declared means of conveyance -                                            |
|    Mijlocul de transport declarat                          ROMANIA           |
|                                                                              |
|                                                    MINISTRY OF AGRICULTURE   |
|                                                       FOOD AND FORESTRY      |
|                                                    MINISTERUL AGRICULTURII   |
|                                                   ALIMENTATIEI SI PADURILOR  |
|                                                    PHYTOSANITARY DEPARTMENT  |
|                                                      DIRECTIA FITOSANITARA   |
|                                                                              |
|___________________________________                                           |
| 7. Declared point of entry -                                                 |
|    Punctul de intrare declarat.                                              |
|                                                                              |
|___________________________________                                           |
| 8. Name of      Botanical  Number and kind    Distinguishing  |              |
|    produce;     name;      of packages;       marks;          | 9. Quantity  |
|    Numele       Numele     Numarul si natura  Marcile         |    declared  |
|    produsului;  botanic;   coletelor;         coletelor;      |    Cantitatea|
|                                                               |    declarata |
|                                                               |              |
|                                                               |              |
|                                                               |              |
|                                                               |              |
|_______________________________________________________________|______________|
| 10. This is to certify that the plant products described above               |
|                                                                              |
|     - have beed inspected according to appropriate procedures, and           |
|     - are considered to be free from regulated pests, and practically free   |
|       from other injurious pests, and                                        |
|     - are considered to conform with the current phytosanitary regulations   |
|       of the importing country.                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| 11. Additional declaration - Declaratie suplimentara                         |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| DISINFESTATION AND/OR DISINFECTION      | Place of issue -                   |
| TREATMENT                               | Locul eliberarii                   |
| TRATAMENTE DE DEZINFESTARE SI/SAU DE    |                                    |
| DEZINFECTARE                            |                                    |
|_________________________________________|                                    |
| 12. Treatment - Tratament               | Date - Data                        |
|_________________________________________|                                    |
| 13. Chemical (active | 14. Duration and |                                    |
| ingredient)          | temperature -    |                                    |
| Produsul chimic      | Durata si        | Name and signature                 |
| (substanta activa)   | temperatura      | of authorized                      |
|______________________|__________________| officer -             Stamp of     |
| 15. Concentration -  | 16. Date - Data  | Numele si             Organization |
| Concentratia         |                  | semnatura             Stampila     |
|______________________|__________________| functionarului        organizatiei |
| 17. Additional information - Informatii | autorizat                          |
| suplimentare                            |                                    |
|_________________________________________|____________________________________|

    ANEXA 8
    la normele metodologice

 ______________________________________________________________________________
| 1. Name and address of exporter      | 2. REFORWARDING                       |
|    Numele si adresa expeditorului    |    PHYTOSANITARY CERTIFICATE          |
|                                      |    CERTIFICAT FITOSANITAR DE REEXPORT |
|                                      |    No./Nr.                            |
|______________________________________|_______________________________________|
| 3. Declared name and address of      | 4. Plant protection organisation of   |
|    consignee                         |    Romania                            |
|    Numele si adresa declarata a      |    Organizatia de protectia plantelor |
|    destinatarului                    |    din Romania                        |
|                                      |                                       |
|                                      |    to plant protection organisation(s)|
|                                      |    of                                 |
|                                      |    catre Organizatia de protectia     |
|                                      |    plantelor din:                     |
|______________________________________|_______________________________________|
| 6. Declared means of conveyance      | 5. Place of origin                    |
|    Mijlocul de transport declarat    |    Locul de origine                   |
|______________________________________|_______________________________________|
| 7. Declared point of entry           |                     ROMANIA           |
|    Punctul de intrare declarat.      |             MINISTRY OF AGRICULTURE   |
|                                      |                FOOD AND FORESTRY      |
|                                      |             MINISTERUL AGRICULTURII   |
|                                      |            ALIMENTATIEI SI PADURILOR  |
|                                      |             PHYTOSANITARY DEPARTMENT  |
|                                      |               DIRECTIA FITOSANITARA   |
|______________________________________|_______________________________________|
| 8. Distinguishing marks; number and description of packages;|                |
|    name of produce; botanical name                          | 9. Quantity    |
|    Marcile coletelor; numarul si natura coletelor; numele   |    declared    |
|    produsului; numele botanic;                              |    Cantitatea  |
|                                                             |    declarata   |
|                                                             |                |
|                                                             |                |
|                                                             |                |
|                                                             |                |
|_____________________________________________________________|________________|
| 10. This is to certify:                                                      |
|     - that the plants or plant products described above were imported        |
|     into ............. (country of re-export) from .............. (country   |
|     of origin) convered by phytosanitary certificate No .........            |
|          __              __                                                  |
|     (*) |__| original   |__| certified true copy of which is attached to     |
|                              this certificate,                               |
|     - that they are                                                          |
|          __            __                 __              __                 |
|     (*) |__| packed   |__| repacked in   |__| original   |__| new containers |
|                                                                              |
|     - that based on the                                                      |
|          __                                            __                    |
|     (*) |__| original phytosanitary certificate and   |__| additional        |
|     inspection, they are considered to conform with the current              |
|     phytosanitary regulation of the importing country, and                   |
|     - that during storage in ................ (country of re-export) the     |
|     consignment has not been subjected to the risk of infestation or         |
|     infection.                                                               |
|     (*) Insert tick in appropriate boxes                                     |
|______________________________________________________________________________|
| 11. Additional declaration                                                   |
|     Declaratie suplimentara                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| DISINFESTATION AND/OR DISINFECTION      | Place of issue                     |
| TREATMENT                               | Locul eliberarii                   |
| TRATAMENTE DE DEZINFECTARE SI/SAU DE    |                                    |
| DEZINFESTARE                            |                                    |
|_________________________________________|                                    |
| 12. Treatment                           |                                    |
|     Tratament                           | Date                               |
|_________________________________________| Data                               |
| 13. Chemical (active | 14. Duration and |              Stamp of Organization |
|     ingredient)      |     temperature  |              Stampila organizatiei |
|     Produsul chimic  |     Durata si    |                                    |
|   (substanta activa) |     temperatura  |  Name and signature of authorized  |
|______________________|__________________|  officer                           |
| 15. Concentration -  | 16. Date         |  Numele si semnatura functionarului|
|     Concentratia     |     Data         |  autorizat                         |
|______________________|__________________|                                    |
| 17. Additional information              |                                    |
|     Informatii suplimentare             |                                    |
|_________________________________________|____________________________________|



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1030/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1030 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1030/2001
Ordin 496 2004
pentru aprobarea formularului de proces-verbal - fisa de inspectie fitosanitara la import
Ordin 205 2004
privind stabilirea Procedurii de prelevare a probelor in cazul inspectiei fitosanitare la import
Hotărârea 1619 2003
pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001
Ordin 89 2003
privind stabilirea conditiilor in care anumite organisme daunatoare, plante, produse vegetale sau articole reglementate, prevazute in anexele nr. 1 - 5 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001, pot fi introduse sau puse in circulatie pe teritoriul Romaniei ori in zonele protejate din Romania, pentru experiente, scopuri stiintifice sau experimentale si lucrari pe selectii varietale
Ordin 621 2002
privind extinderea procedurii de inregistrare a producatorilor sau a depozitelor colective ori a centrelor de expediere din zonele de productie, pentru anumite plante neprevazute in partea A din anexa nr. 5 la Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001
Ordin 394 2002
pentru aprobarea procedurii de eliberare a pasaportului fitosanitar si a pasaportului fitosanitar de inlocuire, folosite pentru circulatia anumitor plante, produse vegetale sau articole reglementate pe teritoriul Romaniei
Ordin 131 2002
privind completarea Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 285/2001 pentru aprobarea Listei cuprinzand animalele vii, produsele si subprodusele de origine animala si alte marfuri supuse controlului veterinar la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat
Ordin 130 2002
privind completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 70/1998 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile si procedura de avizare sanitara veterinara a importului, exportului, tranzitului cu animale, produse si subproduse de origine animala, furaje si alte produse si materii care pot influenta starea de sanatate a animalelor si sanatatea publica
Ordin 502 2001
pentru aprobarea modelelor de procese-verbale privind controlul fitosanitar
Ordin 503 2001
privind procedura de inregistrare a producatorilor, depozitelor colective, centrelor de expediere si a importatorilor de plante, produse vegetale sau articole reglementate
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu