Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 621 din 20 iunie 2002

pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 481 din  5 iulie 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 14 din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    (1) Se aproba Normele metodologice privind organizarea si desfasurarea procedurii de selectionare a investitorilor eligibili si stabilirea principalelor tipuri de proiecte de parteneriat public-privat, prevazute in anexa nr. 1.
    (2) Se aproba Normele metodologice privind modul de elaborare a studiului de prefezabilitate si a studiului de fezabilitate pentru proiectele de parteneriat public-privat, desfasurarea negocierilor cu investitorii selectati si continutul standard al contractului de parteneriat public-privat, prevazute in anexa nr. 2.
    (3) Se aproba Normele metodologice privind calculul costurilor de proiect si al costului comparativ de referinta, prevazute in anexa nr. 3.
    Art. 2
    Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul lucrarilor publice,
                         transporturilor si locuintei,
                         Miron Tudor Mitrea

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                          NORME METODOLOGICE
privind organizarea si desfasurarea procedurii de selectionare a investitorilor eligibili si stabilirea principalelor tipuri de proiecte de parteneriat public-privat

    1. Definitii
    1.1. Anunt de intentie - documentul formal publicat de autoritatea publica in vederea demararii unei proceduri de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat.
    1.2. Document atasat anuntului de intentie sau document atasat - documentul intocmit de autoritatea publica pentru a comunica tuturor investitorilor interesati descrierea proiectului avut in vedere, descrierea serviciilor necesare, programul de implementare a proiectului, cerintele de capacitate si criteriile de selectie a investitorilor, precum si modalitatea de selectie a investitorilor interesati.
    2. Tipuri de proiecte de parteneriat public-privat
    2.1. In sensul Ordonantei Guvernului nr. 16/2002, parteneriatul public-privat se poate realiza prin diverse tipuri de contracte, in functie de nivelul de implicare a investitorului.
    2.2. Tipurile principale de proiecte de parteneriat public-privat sunt:
    a) proiectare - constructie - operare (DBO) - un contract intre autoritatea publica si investitor, in care proiectarea (incepand cu faza de proiect tehnic), constructia si exploatarea sunt transferate investitorului pe o durata de maximum 50 de ani. Contractul poate include si finantarea proiectului public-privat de catre investitor. Contractul poate prevedea faptul ca investitorul asigura si servicii prin intermediul proiectului public-privat. La finalizarea contractului bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritatii publice, in buna stare si liber de orice sarcina sau obligatie, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002;
    b) constructie - operare - reinnoire (BOR) - investitorul isi asuma finantarea, constructia si costurile pentru operarea si intretinerea bunului public, pe o durata de maximum 50 de ani. Investitorului i se permite sa perceapa, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, tarife corespunzatoare pentru utilizarea bunului public pentru o perioada stabilita. In acest mod investitorul poate sa recupereze investitia si sa finanteze intretinerea si poate sa asigure un profit rezonabil. Aceste niveluri de tarifare sunt stabilite in prima oferta a investitorului. Ulterior investitorului i se permite sa renegocieze nivelul de tarifare la reinnoirea dreptului de exploatare a facilitatii pentru o noua perioada, la expirarea perioadei stabilite initial, daca aceasta a fost mai mica de 50 de ani. Durata totala a contractului initial si a noii perioade nu poate depasi 50 de ani in total. La finalizarea contractului bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritatii publice, in buna stare si liber de orice sarcina sau obligatie, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002;
    c) constructie - operare - transfer (BOT) - un contract in care investitorul isi asuma constructia, incluzand finantarea, exploatarea si intretinerea unui bun public. Investitorului i se permite sa perceapa tarife de utilizare pentru a-si recupera investitia si a-si acoperi costurile de intretinere, inclusiv pentru a obtine un profit rezonabil. La finalizarea contractului bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritatii publice, in buna stare si liber de orice sarcina sau obligatie, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002;
    d) leasing - dezvoltare - operare (LDO) - un contract incheiat intre autoritatea publica si investitor, in care investitorul preia in leasing un bun public existent (avand inclusiv dreptul de a obtine venituri din furnizarea anumitor servicii), pentru o perioada care nu poate depasi 50 de ani. In acest tip de contract investitorul nu este obligat sa investeasca in bunul public. La finalizarea contractului bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritatii publice, in buna stare si liber de orice sarcina sau obligatie, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002;
    e) reabilitare - operare - transfer (ROT) - un contract intre autoritatea publica si investitor, in care bunul public este transferat investitorului. Investitorul finanteaza, reabiliteaza, opereaza si intretine bunul public pentru o anumita perioada, care nu poate depasi 50 de ani. Dupa aceasta perioada bunul public este transferat, cu titlu gratuit, autoritatii publice, in buna stare si liber de orice sarcina sau obligatie, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002.
    3. Principii de baza
    3.1. Procedura de selectionare a investitorilor eligibili are la baza principiul competitiei libere intre potentialii investitori.
    3.2. Evaluarea candidaturilor investitorilor se face strict in concordanta cu un set de criterii precis cuantificabile, stabilit si aprobat de autoritatea publica si precizat atat in documentul atasat, cat si in anuntul de intentie.
    3.3. Comisia de evaluare a scrisorilor de intentie este obligata sa pastreze confidentialitatea absoluta a tuturor informatiilor si continutului tuturor documentelor puse la dispozitie de investitori.
    3.4. Pe tot parcursul procedurii de primire de scrisori de intentie si de evaluare a acestora autoritatea publica si comisia de evaluare vor respecta urmatoarele elemente cheie ale procesului:
    a) Respectarea programului de desfasurare a procedurii, stabilit de autoritatea publica
    Procedura de selectie trebuie sa se desfasoare in stricta concordanta cu programul stabilit si aprobat anterior de autoritatea publica.
    b) Claritatea comunicarii cerintelor autoritatii publice
    Cerintele autoritatii publice, orice element prevazut a prezenta un risc pentru proiect, precum si restrictiile pentru bunul mers al proiectului trebuie sa fie clare pentru a fi bine intelese si efectiv comunicate investitorilor.
    c) Probitate si independenta
    Pe tot parcursul procesului de evaluare membrii comisiei de evaluare trebuie sa faca dovada unei probitati morale si profesionale absolute, asumata prin declaratii de confidentialitate si de impartialitate, ale caror modele sunt prevazute in anexele nr. 1.1 si 1.2.
    4. Etapele procesului de definire a proiectului public-privat si de selectie a scrisorilor de intentie
    4.1. Procesul de definire a proiectului public-privat si de selectie a investitorilor capabili sa realizeze proiectul se desfasoara in etape, dupa cum urmeaza:
    a) elaborarea si aprobarea studiului de prefezabilitate de catre autoritatea publica;
    b) elaborarea documentului atasat la anuntul de intentie;
    c) constituirea comisiei de evaluare a scrisorilor de intentie de catre autoritatea publica si numirea ei prin ordin sau decizie, dupa caz;
    d) elaborarea si aprobarea criteriilor de evaluare, grilelor de punctaj si a modului de tratare a scrisorilor de intentie intarziate sau primite nesigilate si aprobarea acestora prin decizie/ordin de catre autoritatea publica;
    e) publicarea anuntului de intentie;
    f) distribuirea, fara plata, a documentului atasat la anuntul de intentie;
    g) primirea si inregistrarea plicurilor ce contin scrisorile de intentie elaborate de investitorii interesati;
    h) convocarea comisiei de evaluare si deschiderea plicurilor continand scrisorile de intentie in prezenta tuturor membrilor comisiei;
    i) evaluarea scrisorilor de intentie si a documentelor anexate la acestea;
    j) intocmirea raportului de evaluare, adjudecare si prezentarea acestuia autoritatii publice spre aprobare;
    k) invitarea investitorilor selectati la negocierea si semnarea acordului de proiect.
    5. Conditii generale privind intocmirea documentului atasat la anuntul de intentie
    5.1. Documentul atasat la anuntul de intentie reprezinta un element deosebit de important in procesul de selectie a investitorilor eligibili. Scopul acestui document este:
    - avizarea formala a potentialilor investitori cu privire la proiectul public-privat si la serviciile pe care autoritatea publica se asteapta sa le gaseasca pe piata;
    - sa informeze potentialii investitori despre programul de implementare vizat, criteriile de evaluare si pasii care urmeaza sa fie efectuati in implementare;
    - pe baza acestuia sa se primeasca scrisori de intentie din partea investitorilor potentiali, care sa permita autoritatii publice sa isi formuleze un punct de vedere privind investitorii capabili sa realizeze proiectul public-privat cat mai aproape posibil de obiectivele proiectului.
    5.2. Documentul atasat trebuie sa furnizeze informatii suficiente si coerente pentru ca potentialii investitori sa prezinte scrisori de intentie complete pe baza carora autoritatea publica sa faca o selectie fundamentata.
    6. Elaborarea documentului atasat
    6.1. Documentul atasat trebuie sa contina informatii suficiente pentru a permite investitorilor potentiali sa isi formuleze un punct de vedere in ceea ce priveste capacitatea tehnica, economica si financiara necesara pentru realizarea proiectului public-privat si totodata sa ofere clarificari asupra riscurilor proiectului si modului in care se va face distributia riscurilor intre autoritatea publica si investitor.
    6.2. Documentul atasat trebuie sa includa cel putin:
    a) o scurta descriere a autoritatii publice initiatoare, impreuna cu atributiile si responsabilitatile sale legate de proiectul public-privat;
    b) o descriere sumara a proiectului public-privat, a obiectivelor sale si a modului in care se incadreaza in strategia si prioritatile autoritatii publice;
    c) propunerea de distributie a riscurilor de proiect (matricea de distributie a riscurilor);
    d) detalii privind categoria si tipurile de bunuri si servicii pe care trebuie sa le furnizeze investitorul in cadrul proiectului public-privat;
    e) calendarul proiectului public-privat, incluzand datele momentelor cheie pentru implementarea proiectului;
    f) restrictiile specifice relevante, incluzand nivelul de finantare din partea autoritatii publice, daca este cazul;
    g) principiile comerciale aplicabile, incluzand mecanismele de plata propuse in cadrul proiectului public-privat (pana la nivelul la care acesta a fost deja previzionat de autoritatea publica);
    h) detalii privind baza de evaluare a scrisorilor de intentie care trebuie sa acopere, fara a se limita la acestea, urmatoarele:
    - performantele anterioare ale investitorului in realizarea de proiecte similare;
    - balanta capacitatilor si expertizei membrilor asociatiei de investitori, precum si capacitatea acestora de a lucra impreuna;
    - capacitatea investitorului de a indeplini cerintele financiare ale proiectului public-privat;
    - probitate demonstrata a fiecarui membru in asociatia de investitori;
    i) termenii si conditiile generale ale documentului atasat, incluzand:
    - o declaratie a autoritatii publice, din care sa reiasa clar faptul ca aceasta isi rezerva in mod exclusiv si necontestabil dreptul de a nu continua proiectul public-privat;
    - declararea faptului ca autoritatea publica nu va rambursa nici unuia dintre investitorii participanti la selectie costurile realizate de acestia ca urmare a pregatirii scrisorilor de intentie sau altor activitati desfasurate pe timpul negocierilor;
    - detalii privind modul in care vor fi protejate drepturile de proprietate intelectuala mentionate in scrisoarea de intentie si anexele sale. In mod obisnuit autoritatea publica trebuie sa dea garantii ca informatiile prezentate de ofertant in scrisoarea de intentie nu vor fi divulgate; totusi autoritatea publica isi rezerva dreptul de a utiliza unele comentarii ale investitorilor in etapele urmatoare de pregatire a proiectului public-privat;
    - declararea faptului ca autoritatii publice nu i se poate cere si aceasta nu are intentia de a da nici un fel de relatii privind documente sau informatii extrase din dosarele celorlalti ofertanti, ci numai date referitoare la propria oferta;
    - formatul, data si locul primirii scrisorilor de intentie;
    j) informatiile pe care investitorii trebuie sa le prezinte in raspunsul lor. Acestea includ cel putin:
    - detalii privind investitorul, incluzand detalii pentru fiecare membru al asociatiei de investitori, daca acesta este o asociere, natura si forma relatiei dintre acestia si conditiile generale ale acordului dintre acestia, in cazul in care investitorul intentioneaza sa formeze o companie de proiect;
    - o imagine generala a propunerii de abordare a proiectului public-privat - numai la nivelul necesar pentru a garanta faptul ca orice solutie creativa a investitorului va fi inclusa in acordul de proiect - si pentru a demonstra ca investitorul intelege cerintele autoritatii publice;
    - informatii privind expertiza si capacitatea investitorului si, de asemenea, justificarea posibilitatii de satisfacere a cerintelor proiectului;
    - detalii privind pozitia financiara a fiecarui membru al asociatiei de investitori, precum si posibilele surse financiare colaterale, daca este cazul;
    - informatii privind cerintele de confidentialitate si eventualele posibile conflicte de interes;
    - confirmarea ca nici investitorul si nici membrii asociatiei de investitori nu au un conflict de interese actual sau potential;
    - evidenta/dovada capacitatii investitorului de a gestiona nivelul propus de alocare a riscurilor.
    6.3. Anuntul de intentie si documentul atasat sunt supuse aprobarii conducatorului autoritatii publice, impreuna cu programul de desfasurare a procedurii de selectie, comisia de evaluare a scrisorilor de intentie, criteriile de evaluare, grilele de punctaj si modul de tratare a scrisorilor de intentie intarziate sau primite nesigilate.
    6.4. Continutul general al documentului atasat este prezentat in anexa nr. 1.3.
    6.5. Structura si formatul standard ale scrisorilor de intentie sunt prezentate in anexa nr. 1.4.
    7. Anuntul de intentie
    7.1. In conformitate cu prevederile art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002, autoritatea publica este obligata sa publice un anunt de intentie in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a VI-a. In anexa nr. 1.5 este prezentat modelul anuntului de intentie.
    7.2. Pentru a oferi tuturor partilor interesate posibilitatea de a raspunde la anuntul de intentie autoritatea publica poate sa publice acelasi anunt prin mass-media si, concomitent, sa transmita un exemplar al cererii catre eventualii candidati cunoscuti ca avand capacitatea de a indeplini cerintele proiectului public-privat.
    7.3. Autoritatea publica este obligata sa distribuie documentul atasat tuturor investitorilor interesati.
    7.4. In functie de natura proiectului public-privat, autoritatea publica poate organiza intalniri pregatitoare cu partile interesate in acelasi timp. Aceste intalniri vor avea ca unic scop prezentarea de catre autoritatea publica a intentiilor si necesitatilor sale in legatura cu proiectul.
    7.5. Autoritatea publica, in baza eventualelor propuneri ale investitorilor, nu poate aduce modificari la anuntul de intentie, dar poate lua in considerare acele propuneri formulate care pot conduce la imbunatatirea proiectului public-privat, in cadrul negocierilor.
    8. Prezentarea scrisorilor de intentie
    8.1. In limita termenului specificat in anuntul de intentie investitorii transmit autoritatii publice scrisoarea de intentie sigilata. Pana la expirarea termenului de 60 de zile, precizat la art. 5 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002, autoritatea publica este obligata sa pastreze securitatea si integritatea pachetelor sigilate continand scrisorile de intentie.
    8.2. Scrisorile de intentie pot fi transmise prin posta, curier rapid sau depuse direct de un reprezentant al investitorului la adresa mentionata in anuntul de intentie, cu confirmare de primire. Investitorii interesati isi asuma integral orice risc legat de prezentarea scrisorilor de intentie in termenul, sub forma si in modalitatea de predare solicitate in anuntul de intentie.
    8.3. Autoritatea publica nu isi asuma nici un fel de responsabilitate pentru scrisorile de intentie pierdute, intarziate sau care au fost receptionate fara sigilii, indiferent de cauza care a produs acest eveniment.
    8.4. Autoritatea publica este in drept sa hotarasca procedura de tratare a scrisorilor de intentie intarziate sau nesigilate.
    9. Comisia de evaluare a scrisorilor de intentie
    9.1. Pentru evaluarea scrisorilor de intentie autoritatea publica numeste prin decizie sau ordin, dupa caz, o comisie de evaluare compusa din specialisti din cadrul autoritatii publice. Prin aceeasi decizie sau ordin, dupa caz, este numit si presedintele comisiei. Comisia poate fi completata si cu specialisti din afara autoritatii initiatoare.
    9.2. Printre persoanele numite in comisia de evaluare trebuie sa se numere cel putin un specialist tehnic, financiar si un consilier juridic specializat in contracte comerciale.
    9.3. Autoritatea publica poate opta pentru utilizarea unor agenti economici sau consultanti de specialitate, pe baza de contract, in vederea intaririi capacitatii de evaluare a comisiei.
    9.4. Selectia agentilor economici sau a consultantilor de specialitate pentru participarea la comisiile de evaluare se face prin selectie de oferte.
    9.5. Persoanele nominalizate in comisia de evaluare vor depune o declaratie formala de impartialitate si una de confidentialitate.
    10. Deschiderea scrisorilor de intentie si evaluarea acestora
    10.1. La data si ora stabilite comisia de evaluare se intruneste in vederea deschiderii scrisorilor de intentie. Desfasurarea procesului de deschidere a scrisorilor de intentie este descrisa intr-un proces-verbal de sedinta semnat de toti membrii prezenti la deschidere.
    10.2. La sedinta de deschidere a scrisorilor de intentie nu pot participa decat membrii nominalizati in decizia de numire. Reprezentarea membrilor de catre alte persoane nu este permisa.
    10.3. Evaluarea scrisorilor de intentie se face de catre fiecare membru al comisiei pe baza criteriilor de evaluare si a grilelor de punctaj aprobate de autoritatea publica.
    10.4. Examinarea scrisorilor de intentie in afara locului desemnat in mod expres pentru aceasta activitate este interzisa.
    10.5. Membrii comisiei de evaluare sunt obligati sa pastreze confidentialitatea absoluta asupra oricaror documente, date si informatii continute sau atasate la scrisorile de intentie. Nerespectarea confidentialitatii absolute atrage consecintele stabilite de reglementarile in vigoare.
    10.6. In termen de 30 de zile de la data limita de depunere a scrisorilor de intentie comisia de evaluare este obligata sa se intruneasca pentru finalizarea procedurii de selectie si intocmirea recomandarilor sale catre autoritatea publica.
    10.7. Rezultatul evaluarii si recomandarile propuse de comisie sunt mentionate intr-un proces-verbal de evaluare a scrisorilor de intentie, redactat si semnat de toti membrii comisiei si aprobat de autoritatea publica.
    10.8. Procesul-verbal de evaluare va include lista investitorilor selectionati si motivele neselectionarii celorlalti investitori. Decizia comisiei de evaluare se adopta cu majoritatea calificata a doua treimi din numarul membrilor sai. Presedintele comisiei de evaluare a scrisorilor de intentie are drept de veto.
    10.9. Membrii comisiei de evaluare care voteaza impotriva vor mentiona in scris motivele deciziei lor. Autoritatea publica nu are dreptul de a lua nici un fel de masuri administrative sau coercitive impotriva acestor membri.
    10.10. Membrii comisiei de evaluare sunt indemnizati de autoritatea publica intr-un cuantum stabilit prin decizia acesteia de numire a comisiei de evaluare, in limita sumelor prevazute in bugetul autoritatii publice cu aceasta destinatie.
    10.11. Tentativa investitorilor de a influenta unul sau mai multi membri ai comisiei de evaluare conduce automat la eliminarea investitorului in cauza din procesul de analiza si selectie.
    10.12. Comisia de evaluare isi inceteaza functionarea o data cu aprobarea raportului de evaluare de catre autoritatea publica.
    11. Pregatirea si semnarea acordului de proiect
    11.1. In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002, autoritatea publica incheie cu fiecare dintre investitorii selectionati un acord de proiect.
    11.2. Acordul de proiect defineste precis obligatiile si drepturile partilor, precum si modalitatile de stingere a obligatiilor reciproce pe durata negocierilor.
    11.3. Continutul si forma acordului de proiect se negociaza de reprezentanti ai autoritatii publice cu fiecare dintre investitorii selectionati, plecandu-se de la acordul de proiect-cadru prezentat in anexa nr. 1.6.
    11.4. La fiecare acord de proiect se anexeaza scrisoarea de intentie a investitorului impreuna cu documentele atasate prezentate de investitor, anexa care devine parte integranta a acestui acord.
    11.5. Anexele nr. 1.1 - 1.7 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

    ANEXA 1.1
    la normele metodologice

                         DECLARATIE DE CONFIDENTIALITATE

    Subsemnatul ..................................... , membru in comisia de
                (nume, prenume, date de identificare)
evaluare a scrisorilor de intentie pentru selectia investitorilor capabili sa realizeze proiectul ......................................., declar pe propria
                           (se denumeste proiectul)
raspundere urmatoarele:
    Prin termenul informatie inteleg orice data, document, grafic, harta, planuri de executie, programe de calculator, baze de date si altele asemenea stocate prin orice mijloc si, de asemenea, orice informatie pusa la dispozitie de autoritatea publica sau de investitor in legatura directa ori indirecta cu proiectul sau cu activitatea autoritatii publice.
    Voi trata orice informatie la care am acces sau mi-a fost data ori adusa la cunostinta drept secreta si confidentiala si nu o voi transmite unei terte parti fara aprobarea in scris a autoritatii publice.
    Aceasta obligatie nu se aplica in cazul in care transmiterea se face ca o consecinta a unei obligatii legale in vigoare.
    Informatiile pe care le detin le voi folosi in unicul scop de a efectua evaluarea scrisorilor de intentie pentru proiect.
    Ma angajez sa nu copiez, sa nu multiplic si sa nu reproduc informatia fara aprobarea conducatorului autoritatii publice si sa nu permit persoanelor din afara comisiei de evaluare sa intre in contact cu informatia si voi lua toate masurile rezonabil posibile pentru a impiedica accesul la informatia aflata sub controlul meu, precum si copierea acesteia.
    Voi restitui imediat, la cererea autoritatii publice, toate informatiile secrete sau confidentiale aflate in posesia ori sub controlul meu.
    Voi informa imediat autoritatea publica daca am cunostinta despre orice acces neautorizat la orice informatie si modul in care a avut loc acest acces.
    Dau prezenta declaratie de confidentialitate pe propria raspundere, cunoscand prevederile legale romane cu privire la confidentialitatea si pastrarea secretului informatiei.

    Numele si prenumele ........................
    Data .......................................
    Semnatura ..................................

    ANEXA 1.2
    la normele metodologice

                        DECLARATIE DE IMPARTIALITATE

    Subsemnatul ..............................................................,
                                 (se inscrie numele intreg)
angajat al ...................................................................,
                              (se inscriu denumirea si adresa)
declar pe propria raspundere ca nu am:
    - nici un interes financiar in ...........................................;
                                         (titlul proiectului public-privat)
    - nici un interes financiar fata de oricare potential investitor interesat;
    - nici o ruda sau prieten apropiat avand interese financiare in legatura cu subiectul sau cu potentialii investitori interesati;
    - nici o afinitate sau inclinatie personala care ar putea sa imi afecteze deciziile in legatura cu procesul de selectie;
    - nici o obligatie personala sau debite financiare ori de alta natura fata de nici un investitor, care ar putea sa imi afecteze deciziile in legatura cu procesul de selectie; sau
    - nici un alt conflict de interese, cu exceptia urmatoarelor:
    1. ........................................................................
    2. ........................................................................
    3. ........................................................................
    4. ........................................................................
    5. ........................................................................
    Ma angajez sa prezint o noua declaratie care sa prezinte in detaliu orice conflict, conflict potential sau conflict aparent care ar putea aparea pe parcursul procesului pentru care am fost nominalizat, de indata ce o astfel de situatie s-ar ivi. In aceasta situatie fiind, ma angajez sa accept orice masura dispusa de autoritatea publica care m-a nominalizat, inclusiv inlocuirea mea.

    Semnatura ..................................
    Data .......................................


    ANEXA 1.3*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 1.3 este reprodusa in facsimil.

                    Continutul cadru al documentului atasat

    Aceasta anexa detaliaza principalele parti si continutul cadru al documentului atasat anuntului de intentie. Tabelul urmator reprezinta un model de sprijin pentru autoritatea publica in vederea elaborarii documentului atasat.

    In practica fiecare document atasat trebuie sa fie elaborat tinand cont de necesitatile particulare ale proiectului si, din aceste considerente, capitolele si continutul solicitat poate fi micsorat sau marit.
 ______________________________________________________________________________
|      Capitol        |                    Continut                            |
|_____________________|________________________________________________________|
|Introducere          |Acest capitol trebuie sa ofere o viziune generala a     |
|                     |proiectului si sa confirme ca acesta va fi dezvoltat in |
|                     |cadrul legal existent pentru parteneriatele             |
|                     |public-private.                                         |
|_____________________|________________________________________________________|
|Descriere generala   |Acest capitol prezinta investitorilor pozitia           |
|                     |proiectului in contextul politicii generale a           |
|                     |autoritatii publice si, totodata, face o introducere a  |
|                     |proiectului si scopurilor sale. Printre acestea se      |
|                     |includ:                                                 |
|                     | - O sumara descriere a investitiilor facute in legatura|
|                     |   cu viitorul proiect.                                 |
|                     | - Descrierea autoritatii publice initiatoare impreuna  |
|                     |   cu statutul sau si cu obiectivele sale in raport cu  |
|                     |   politica guvernului (autoritatii locale) referitoare |
|                     |   la acest proiect.                                    |
|_____________________|________________________________________________________|
|Proiectul            |Acest capitol ofera investitorilor informatiile necesare|
|                     |pentru intelegerea proiectului si scopurilor sale.      |
|                     |Informatiile continute trebuie sa cuprinda:             |
|                     | - Identificarea obiectivelor proiectului si a          |
|                     |   serviciilor pe care autoritatea publica doreste sa le|
|                     |   obtina.                                              |
|                     | - Detalii privind amplasamentul si caracteristicile    |
|                     |   proiectului.                                         |
|                     | - Referinte cu privire la orice consideratie de mediu  |
|                     |   care este cunoscuta ca avand impact asupra           |
|                     |   proiectului.                                         |
|                     | - Standardele tehnice ale proiectului.                 |
|_____________________|________________________________________________________|
|Alocarea riscului    |Acest capitol trece in revista alocarea riscurilor de   |
|                     |proiect acceptabila pentru autoritatea publica cu       |
|                     |indicarea acelor categorii pentru care autoritatea      |
|                     |publica este dispusa sa negocieze.                      |
|                     |De asemenea sectiunea include matricea de repartitie a  |
|                     |riscurilor de proiect care detaliaza fiecare risc major |
|                     |si cui ii va fi alocat fiecare risc. Anexa 1.7 la      |
|                     |prezentele norme metodologice prezinta cadrul general al|
|                     |matricei de risc si distributia acestuia intre          |
|                     |parteneri.                                              |
|_____________________|________________________________________________________|
|Evaluare             |Acest capitol identifica elementele cheie de calcul, cum|
|                     |ar fi:                                                  |
|                     | - Sursele potentiale de venit                          |
|                     | - Valori de baza privind plati in cadrul contractului  |
|                     | - Perioade de contract                                 |
|                     | - Durata proiectului, etc.                             |
|_____________________|________________________________________________________|
|Principii comerciale |Acest capitol se include pentru a informa investitorii  |
|aplicabile           |despre cerintele comerciale ale proiectului,            |
|                     |permitandu-le sa isi formeze o imagine asupra           |
|                     |capacitatii lor de a putea gestiona proiectul. Acestea  |
|                     |pot include detalii privind modul de operare, cerintele |
|                     |de operare si modul in care se face aceasta, furnizarea |
|                     |de capital si echipamente, leasingul, responsabilitati  |
|                     |privind obtinerea de aprobari, planificarea             |
|                     |implementarii, masuri de protectia mediului, dezvoltari |
|                     |ulterioare. Toate aceste elemente vor putea fi luate in |
|                     |considerare la fazele urmatoare de selectie a           |
|                     |investitorilor.                                         |
|_____________________|________________________________________________________|
|Procesul de evaluare |Acest capitol detaliaza procesul de evaluare.           |
|_____________________|________________________________________________________|
|Criterii de evaluare |Acest capitol detaliaza criteriile de evaluare a        |
|                     |scrisorilor de intentie.                                |
|                     |Criteriile fixate trebuie sa se refere strict la        |
|                     |capacitatea investitorului de a indeplini cerintele     |
|                     |autoritatii publice. Autoritatea publica va trebui sa   |
|                     |stabileasca clar modul in care criteriile fixate se     |
|                     |reflecta asupra fiecarui posibil membru al unei         |
|                     |eventuale asocieri. Criteriile trebuie sa includa:      |
|                     |Finantare:                                              |
|                     | - Capacitatea financiara a asociatiei de investitori,  |
|                     |   resursele sale financiare, credibilitatea acesteia pe|
|                     |   pietele financiare si ultimele ratinguri acordate    |
|                     |   acesteia de institutiile internationale de rating    |
|                     |   (Moody, Standard & Poors, etc.), in cazul proiectelor|
|                     |   mari, sau alte dovezi concludente pentru celelalte   |
|                     |   proiecte.                                            |
|                     | - Nivelul angajamentelor financiare pe care            |
|                     |   participantii la asociere doresc sa le mobilizeze si |
|                     |   sursa dovedita a acestora.                           |
|                     |Aspecte comerciale:                                     |
|                     | - Demonstrarea faptului ca asociatia a inteles alocarea|
|                     |   riscurilor de proiect.                               |
|                     | - Modul in care investitorul accepta matricea          |
|                     |   riscurilor de proiect.                               |
|                     |Furnizarea proiectului:                                 |
|                     | - Demonstrarea capacitatii de indeplinire a cerintelor |
|                     |   de realizare a proiectului asa cum a fost el         |
|                     |   solicitat prin anuntul de intentie.                  |
|                     | - Capacitate demonstrata de a realiza proiecte         |
|                     |   similare.                                            |
|                     | - Capacitate demonstrata de a realiza proiectul si     |
|                     |   nivelul de servicii cerut la un cost competitiv.     |
|                     | - Angajamentele curente ale investitorului si a        |
|                     |   fiecaruia din membrii asocierii, daca este cazul.    |
|                     | - Modalitatea globala de abordare a proiectului (ca o  |
|                     |   modalitate de demonstrare a intelegerii proiectului).|
|                     | - Demonstrarea faptului ca fiecare si toti membrii unei|
|                     |   asociatii se angajeaza sa participe la proiect.      |
|                     | - Orice detalii privind disputele comerciale           |
|                     |   anterioare.                                          |
|                     |Capacitate si experienta similara:                      |
|                     | - Demonstrarea capacitatii investitorului si membrilor |
|                     |   asociatiei in vederea realizarii proiectului.        |
|                     | - Capacitatea de a de a realiza proiectul in conditiile|
|                     |   de calitate solicitate.                              |
|                     | - Programul de asigurare a calitatii pentru proiect.   |
|_____________________|________________________________________________________|
|Termeni si conditii  |Acest capitol detaliaza termenii si conditiile in care  |
|generale             |se prezinta scrisorile de intentie. Printre acestea se  |
|                     |includ:                                                 |
|                     | - Responsabilitatea investitorilor de a indeplini, pe  |
|                     |   parcursul intregului proces de selectie si negociere,|
|                     |   toate cerintele normative si legale.                 |
|                     | - Data de inchidere a perioadei de primire a           |
|                     |   scrisorilor de intentie si locul unde se prezinta    |
|                     |   acestea, incluzand modalitatile de tratare a         |
|                     |   scrisorilor intarziate sau primite nesigilate.       |
|                     | - Numarul de copii si formatul scrisorilor de intentie |
|                     |   si ale documentelor atasate precum si modul de       |
|                     |   prezentare a acestora (ambalare, sigilare, etc.)     |
|                     | - Detalii privind cererile de clarificare si modul lor |
|                     |   de tratare.                                          |
|                     | - Dreptul exclusiv al autoritatii publice de a solicita|
|                     |   informatii suplimentare si referinte de la terti, in |
|                     |   legatura cu oricare document sau informatie furnizate|
|                     |   de investitor.                                       |
|                     | - Dreptul autoritatii publice de a cere orice          |
|                     |   informatie suplimentara.                             |
|                     | - Modul in care vor fi protejate drepturile de         |
|                     |   proprietate intelectuala.                            |
|                     | - Solicitarea expresa ca toti investitorii sa pastreze |
|                     |   confidentialitatea absoluta asupra datelor furnizate |
|                     |   de autoritate.                                       |
|                     | - Declararea explicita a faptului ca investitorii      |
|                     |   accepta ca scrisorile de intentie si toate           |
|                     |   documentele depuse devin proprietatea autoritatii    |
|                     |   publice care le-a solicitat.                         |
|                     | - Notificarea faptului ca autoritatii publice nu i se  |
|                     |   poate cere si aceasta nu are intentia de a da nici un|
|                     |   fel de relatii privind documente sau informatii      |
|                     |   extrase din dosarele celorlalti ofertanti, ci numai  |
|                     |   date referitoare la propria oferta;                  |
|_____________________|________________________________________________________|
|Drepturi exclusive   |Acest capitol are ca scop sa prezinte drepturile        |
|                     |exclusive ale autoritatii publice. Acestea vor include: |
|                     | - Neacceptarea responsabilitatii autoritatii publice   |
|                     |   pentru orice pierderi generate din interpretarea     |
|                     |   eronata sau omisiva de catre investitori a           |
|                     |   documentelor prezentate acestora.                    |
|                     | - O declaratie explicita a faptului ca investitorii nu |
|                     |   vor avea nici un fel de legatura directa cu oricare  |
|                     |   din membrii comisiei de evaluare sau cu functionarii |
|                     |   sau apropiatii care i-ar putea influenta in procesul |
|                     |   evaluarii si ca orice astfel de tentativa conduce    |
|                     |   automat la eliminarea din procesul de evaluare a     |
|                     |   investitorului in cauza.                             |
|                     | - O declaratie prin care investitorul accepta          |
|                     |   irevocabil ca nu va avea dreptul de a pretinde       |
|                     |   autoritatii publice nici un fel de despagubiri in    |
|                     |   legatura directa sau indirecta cu deciziile acesteia.|
|                     | - Notificarea faptului ca autoritatea publica are      |
|                     |   dreptul exclusiv si irevocabil de a accepta sau de a |
|                     |   nu accepta oricare sau toate scrisorile de intentie  |
|                     |   si de a continua sau opri procesul de selectie dupa  |
|                     |   ce au fost depuse scrisorile de intentie.            |
|                     | - Notificarea faptului ca autoritatea publica nu are   |
|                     |   nici o obligatie contractuala sau de alta natura ca  |
|                     |   rezultat al acestui proces de selectie.              |
|                     | - Notificarea faptului ca autoritatea publica isi asuma|
|                     |   responsabilitatea pentru erorile sau omisiunile din  |
|                     |   documentul atasat.                                   |
|_____________________|________________________________________________________|

    ANEXA 1.4*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 1.4 este reprodusa in facsimil.

                  Formatul standard pentru Scrisorile de intentie

    Scrisorile de intentie trebuie structurate pe anexe separate prezentate de investitor si care trebuie sa includa urmatoarele:
 ______________________________________________________________________________
|       Capitol       |                      Descriere                         |
|_____________________|________________________________________________________|
|Identificarea        | - Detalii cu privire la identitatea companiei sau      |
|investitorului       |   companiilor care isi exprima intentia (incluzand     |
|                     |   toti membrii oricarei asocieri).                     |
|                     | - Natura si structura fiecarei parti participante la   |
|                     |   asociere.                                            |
|                     | - Legatura legala si financiara intre membrii          |
|                     |   asocierii.                                           |
|                     | - Banca sau bancile care vor asigura finantarea.       |
|                     | - Detalii privind toti consultantii sau consilierii    |
|                     |   care avizeaza asocierea si/sau membrii acesteia.     |
|                     | - Numele persoanelor de contact precum si numerele de  |
|                     |   telefon, fax si adresele de corespondenta.           |
|                     | - Orice alta informatie considerata relevanta de       |
|                     |   investitor.                                          |
|_____________________|________________________________________________________|
|Realizarea           | - O descriere a modului de abordare a proiectului      |
|proiectului          | - Un sumar al bunurilor, echipamentelor si             |
|                     |   tehnologiilor care vor fi folosite in realizarea     |
|                     |   proiectului.                                         |
|                     | - Demonstrarea capacitatii investitorului de a         |
|                     |   indeplini obiectivele definite ale proiectului.      |
|                     | - Detalii cu privire la programul de asigurare a       |
|                     |   calitatii.                                           |
|_____________________|________________________________________________________|
|Capacitate tehnica   | - Demonstrarea capacitatii tehnice de a realiza        |
|si experienta        |   proiectul si de a indeplini conditiile de operare    |
|                     |   cerute.                                              |
|                     | - Capacitati, experienta, resurse si expertiza         |
|                     |   demonstrata prin proiecte anterioare de marime si    |
|                     |   complexitate similara.                               |
|                     | - Capacitate demonstrata de a realiza proiectul in     |
|                     |   limitele de timp si bugetul prevazut.                |
|                     | - Experienta dovedita in managementul de proiect.      |
|                     | - Capacitatea tuturor consultantilor, contractantilor  |
|                     |   si subcontractantilor propusi.                       |
|                     | - Experienta demonstrata in relatii cu autoritati      |
|                     |   publice.                                             |
|                     | - Experienta demonstrata in realizarea de proiecte in  |
|                     |   parteneriat public-privat.                           |
|_____________________|________________________________________________________|
|Capacitate financiara| - Informatii financiare, auditate de o companie        |
|                     |   independenta pentru proiectele mari, pentru ultimii  |
|                     |   trei ani de activitate ai fiecarui investitor sau    |
|                     |   fiecaruia din membrii asocierii.                     |
|                     | - Demonstrarea capacitatii financiare de a realiza     |
|                     |   proiectul, incluzand sursele proprii si cele atrase  |
|                     |   cu specificarea acestora.                            |
|                     | - Demonstrarea angajamentului financiar al tuturor     |
|                     |   partilor participante la asociere.                   |
|                     | - Investitorul trebuie sa prezinte modul si tipul      |
|                     |   garantiilor financiare care ar fi necesare din partea|
|                     |   autoritatii publice, daca este cazul, pentru         |
|                     |   asigurarea resurselor de realizare a proiectului.    |
|_____________________|________________________________________________________|
|Aspecte comerciale   | - Indicarea modului preferat de abordare a finantarii  |
|                     |   incluzand natura si structura capitalurilor si       |
|                     |   resurselor atrase prevazute a fi utilizate.          |
|                     | - Demonstrarea intelegerii distributiei riscurilor si a|
|                     |   modalitatilor de abordare.                           |
|                     | - Comentarii la oricare din aspectele comerciale       |
|                     |   prezentate de autoritatea publica.                   |
|_____________________|________________________________________________________|
|Aspecte legale       | - Declaratie a fiecarui membru al asocierii privind    |
|                     |   conflictele de interese existente sau prevazute in   |
|                     |   dezvoltarea proiectului.                             |
|                     | - Acordul scris pentru orice actiune a autoritatii     |
|                     |   publice in vederea investigarii probitatii asocierii |
|                     |   de investitori sau a membrilor acesteia.             |
|                     | - Declaratie prin care investitorul accepta in         |
|                     |   totalitate cerintele de confidentialitate sau care   |
|                     |   vor fi cerute de autoritatea publica.                |
|_____________________|________________________________________________________|
|Alte cerinte         | - Scrisoarea de intentie va fi semnata de managerul    |
|                     |   general al investitorului si de fiecare din managerii|
|                     |   generali ai membrilor asocierii cu anexarea          |
|                     |   documentelor de autorizare a semnaturii.             |
|                     | - Scrisoarea de intentie trebuie sa includa acordul    |
|                     |   explicit cu privire la solicitarile autoritatii      |
|                     |   publice privind dreptul de proprietate intelectuala, |
|                     |   renuntarea la orice drept de a solicita daune,       |
|                     |   rambursare de costuri sau sa conteste oricare sau    |
|                     |   toate deciziile autoritatii publice precum si        |
|                     |   certificarea explicita a faptului ca a furnizat toate|
|                     |   documentele cerute pentru exprimarea intentiei.      |
|                     | - Investitorul va prezenta o declaratie pe proprie     |
|                     |   raspundere privind bonitatea sa.                     |
|                     | - Investitorul va atasa dovada faptului ca si-a onorat |
|                     |   toate obligatiile fiscale in Romania si in tara de   |
|                     |   rezidenta, dupa caz.                                 |
|                     | - Investitorul va prezenta o declaratie referitoare la |
|                     |   faptul ca asocierea si membrii acesteia sunt         |
|                     |   eligibili pentru realizarea proiectului.             |
|                     | - Investitorii vor prezenta documentul atasat cel putin|
|                     |   in original si copie, in limba engleza si in         |
|                     |   traducere legalizata in limba romana.                |
|_____________________|________________________________________________________|

    ANEXA 1.5
    la normele metodologice

                   FORMATUL STANDARD AL ANUNTULUI DE INTENTIE

                              ANUNT DE INTENTIE

    ...........................................................................
                  (denumirea si adresa autoritatii publice)
intentioneaza sa promoveze implementarea unui proiect de parteneriat public-privat pentru ..........................................................
                           (se numeste proiectul)

    Descrierea proiectului public-privat
(Se descriu cadrul general si obiectivele proiectului, incluzand politica autoritatii publice in domeniul in care este inclus proiectul public-privat.)
    Principalele caracteristici tehnice ale proiectului public-privat sunt:
    -
    -
    -

    Modalitati de realizare
    Proiectul public-privat va fi realizat de un investitor selectionat in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat.

    Capacitatea investitorilor interesati
    Pentru a putea fi precalificati investitorii sau asocierile de investitori interesati vor trebui sa demonstreze:
    - capacitatea tehnica de a realiza proiectul public-privat propus;
    - experienta, resurse si expertiza in proiecte similare ca anvergura;
    - experienta manageriala in domeniu;
    - capacitatea financiara de a atrage si gestiona in intregime si pe cont propriu resursele financiare pentru un astfel de proiect.
    De asemenea, investitorii vor accepta asumarea unei parti din riscurile proiectului pe baza unei matrici de distributie a riscurilor, propusa de autoritatea publica.
    Documentul atasat la anuntul de intentie poate fi procurat fara plata de la sediul autoritatii publice, situat in ........................... tel. ............, fax ................
    Data limita de depunere a scrisorilor de intentie este ....................
    Relatii suplimentare se pot obtine de la
...............................................................................
(se inscriu denumirea autoritatii publice, adresa, numere de telefon, fax, precum si numele si functia persoanei numite sa dea relatii)

    ANEXA 1.6
    la normele metodologice

                               ACORD DE PROIECT

    Prezentul acord intra in vigoare la data de ........................ si este incheiat intre ................................................................
                    [autoritatea publica (denumire, adresa, reprezentare)]
denumit/denumita in continuare Autoritate publica, si
...............................................................................
[investitorul sau liderul asociatiei de investitori (denumire, adresa, reprezentare)]
denumit/denumita in continuare Investitor.
    Entitatile mentionate mai sus vor fi denumite colectiv parti sau individual parte.
    Avand in vedere ca:
    (A) Autoritatea publica este decisa sa realizeze ..........................,
                                                    (se nominalizeaza proiectul)
denumit in continuare Proiectul;
    (B) Autoritatea publica intentioneaza ca Proiectul sa fie realizat pe baza unui contract de parteneriat public-privat, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 16/2002, si in acest scop a selectionat un numar de potentiali investitori care, in opinia sa si pe baza documentelor furnizate pe propria raspundere de investitorii interesati, sunt capabili de realizarea Proiectului, printre acestia numarandu-se si Investitorul;
    (C) Investitorul, in numele si asumandu-si responsabilitatea solidar cu oricare si cu toti partenerii si subcontractantii sai, enumerati in anexa ..... la prezentul acord, precum si cu alti parteneri sau subcontractanti care ar putea fi atrasi in realizarea Proiectului, este gata sa procure sursele financiare si tehnice pentru a realiza Proiectul;
    (D) in scopul realizarii Proiectului Investitorul este gata sa intre in negociere cu Autoritatea publica, in vederea incheierii unui contract de parteneriat public-privat avand ca scop realizarea Proiectului in conditiile cerute de Autoritatea publica,

    partile convin urmatoarele:

    1. Responsabilitatile Autoritatii publice
    Autoritatea publica se angajeaza:
    a) sa realizeze pe cheltuiala sa un studiu de fezabilitate care sa reprezinte baza negocierii unui contract de parteneriat public-privat [daca studiul de fezabilitate nu este deja disponibil];
    b) sa furnizeze Investitorului spre consultare rapoartele intermediare si raportul final ale studiului de fezabilitate;
    c) sa numeasca o echipa de negociatori care sa acopere aspectele tehnice, comerciale/financiare si legale ale Proiectului;
    d) sa faciliteze accesul Investitorului la orice date, informatii, studii, statistici si, in general, la orice document care, in opinia Autoritatii publice, ar putea clarifica oricare dintre aspectele tehnice, economice si financiare ale Proiectului;
    e) sa sprijine Investitorul in procesul de clarificare a statutului proprietatilor care vor fi incluse in Proiect sau care faciliteaza accesul la acestea;
    f) sa intreprinda toate masurile pe care le considera necesare pentru bunul mers al negocierilor;
    g) sa respecte confidentialitatea absoluta pe parcursul negocierilor si sa protejeze, atunci cand este cazul, drepturile de autor generate de propunerile sau solutiile oferite de Investitor.

    2. Responsabilitatile Investitorului
    Investitorul se obliga:
    a) sa numeasca o echipa de negociatori care sa acopere aspectele tehnice, comerciale/financiare si legale ale Proiectului si sa ii acorde depline puteri pentru a negocia;
    b) sa negocieze cu buna-credinta si in limita timpului fixat prin prezentul acord de proiect;
    c) sa procure si/sau sa puna la dispozitie Autoritatii publice, la cererea acesteia sau din proprie initiativa, toate documentele disponibile care ar putea fi cerute de Autoritatea publica pentru clarificarea oricarui punct de negociere;
    d) sa puna la dispozitie Autoritatii publice toate rezultatele vizitelor sale pe teren, masuratori, inspectii si in general toate datele care, in opinia sa, ar putea intregi imaginea Proiectului;
    e) sa respecte confidentialitatea absoluta pe parcursul negocierilor si sa protejeze, atunci cand este cazul, drepturile de proprietate intelectuala generate de propunerile sau solutiile oferite de Autoritatea publica;
    f) sa restituie toate studiile, documentele, rapoartele sau altele asemenea puse la dispozitia sa de Autoritatea publica;
    g) sa informeze imediat si in scris Autoritatea publica despre orice modificare a statutului sau sau al asociatilor si subcontractantilor sai, a pozitiei sale financiare, a aparitiei unui conflict de interese si, in general, a oricarei si tuturor situatiilor care aduc schimbarea elementelor incluse in scrisoarea de intentie sau care ar prejudicia in vreun fel continuarea negocierilor.

    3. Durata acordului de proiect
    3.1. Acest acord de proiect intra in vigoare la data semnarii si inceteaza la data de ..........., indiferent daca partile finalizeaza sau nu negocierile ori daca partile ajung sau nu la incheierea unui contract de parteneriat public-privat.
    3.2. Calendarul negocierilor este atasat la prezentul acord de proiect si face parte integranta din acesta.
    3.3. Acest acord de proiect isi inceteaza aplicabilitatea automat in momentul intrarii in vigoare a contractului de parteneriat public-privat, daca aceasta a survenit inainte de limita de timp mentionata la clauza 3.1.

    4. Clauze organizatorice
    4.1. Partile se angajeaza sa analizeze si sa hotarasca daca este necesara infiintarea unei companii de proiect.
    4.2. In cazul in care realizarea proiectului impune crearea unei companii de proiect, partile convin sa elaboreze actul constitutiv al noii societati si sa stabileasca relatiile dintre aceasta companie si parti pana la terminarea prezentului acord de proiect.

    5. Clauze speciale
    5.1. Autoritatea publica are dreptul exclusiv si necontestabil de a decide in orice moment si fara nici un fel de justificare sa nu mai continue proiectul sau sa modifice conditiile esentiale de realizare a acestuia pana la intrarea in vigoare a unui contract de parteneriat public-privat.
    5.2. Autoritatii publice nu i se poate cere rambursarea nici unui cost, asociat direct sau indirect in legatura cu indeplinirea prezentului acord.
    5.3. Toate informatiile, studiile, documentele, sintezele, programele de computer, graficele, prezentarile, hartile, planurile si altele asemenea puse la dispozitie Investitorului de catre Autoritatea publica sunt si raman proprietatea exclusiva a Autoritatii publice. Copierea, multiplicarea si distribuirea lor de catre Investitor prin orice mijloace este strict interzisa.

    6. Alte clauze, stabilite in conditiile legii

    7. Limba acordului de proiect
    Limba care guverneaza acordul de proiect este limba romana.
    Scrisoarea de intentie depusa si asumata de Investitor in numele si in contul tuturor asociatilor si subcontractantilor sai este anexata la prezentul acord de proiect si face parte integranta din acesta.
    Prin prezenta partile au incheiat acest acord dupa cum urmeaza:

          Pentru si in numele                    Pentru si in numele
          Autoritatii publice,                      Investitorului,
         .....................                   ....................
             (semnatura)                              (semnatura)

    Data ....................

    ANEXA 1.7)*)
    la normele metodologice

    *) Anexa nr. 1.7 este reprodusa in facsimil.

                MATRICEA DE REPARTITIE A RISCURILOR DE PROIECT
 ______________________________________________________________________________
|Categoria de |   Descriere   |   Consecinte   |   Eliminare   |   Alocare     |
|    risc     |               |                |               |  preferata    |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Riscuri de amplasament                                                        |
|______________________________________________________________________________|
|Structura    |Structurile    |Majorarea       |Investitorul o |Investitor.    |
|existenta    |existente sunt |costurilor si   |va transfera   |               |
|(modernizari)|inadecvate     |timpului        |constructorului|               |
|             |pentru a adapta|necesar pentru  |care se poate  |               |
|             |dezvoltarea.   |realizarea      |baza pe        |               |
|             |               |proiectului.    |rapoarte de    |               |
|             |               |                |expertiza      |               |
|             |               |                |tehnica in faza|               |
|             |               |                |de proiect.    |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Conditii de  |Conditii de sol|Majorarea       |Investitorul o |Investitorul si|
|amplasament  |neasteptat de  |costurilor si   |va transfera   |Autoritatea    |
|             |grele.         |timpului        |constructorului|Publica, in    |
|             |               |necesar pentru  |care se poate  |cuantumuri     |
|             |               |realizarea      |baza pe        |stabilite la   |
|             |               |proiectului.    |rapoarte de    |negociere.     |
|             |               |                |expertiza      |               |
|             |               |                |tehnica in faza|               |
|             |               |                |de proiect.    |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Aprobari     |Nu pot fi      |Intarzieri in   |Inainte de     |Investitorul   |
|             |obtinute toate |inceperea       |inceperea      |pana la o      |
|             |aprobarile     |proiectului sau |proiectului,   |limita         |
|             |necesare sau   |finalizarea lui |autoritatea    |rezonabila     |
|             |pot fi obtinute|si cresterea    |publica face o |negociata      |
|             |cu conditionari|costului        |investigare in |peste care     |
|             |neasteptate.   |proiectului.    |detaliu a      |costurile      |
|             |               |                |aprobarilor    |suplimentare   |
|             |               |                |necesare si a  |cad in sarcina |
|             |               |                |investigatiei  |autoritatii    |
|             |               |                |de mediu.      |publice.       |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Curatare si  |Pregatirea     |Majorarea       |Investitorul   |Investitor.    |
|viabilizare  |terenului are  |costurilor si   |trebuie sa fie |               |
|             |ca rezultat un |timpului        |capabil sa-si  |               |
|             |cost mult prea |necesar pentru  |utilizeze si   |               |
|             |mare si        |realizarea      |sa-si          |               |
|             |necesita un    |proiectului.    |mobilizeze     |               |
|             |timp cu mult   |                |resursele      |               |
|             |peste termenii |                |pentru a       |               |
|             |contractuali.  |                |acoperi        |               |
|             |               |                |costurile      |               |
|             |               |                |pentru         |               |
|             |               |                |curatarea si   |               |
|             |               |                |viabilizarea   |               |
|             |               |                |terenului.     |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Titlul de    |Risc de        |Majorarea       |Verificarea    |Autoritatea    |
|proprietate  |crestere a     |costurilor si   |registrelor    |publica.       |
|             |costurilor si  |timpului        |cadastrale si  |Aceasta        |
|             |timpului       |necesar pentru  |luarea         |cunoaste mai   |
|             |necesar pentru |realizarea      |masurilor      |bine           |
|             |achizitia de   |proiectului.    |necesare       |procedurile si |
|             |terenuri de la |                |pentru         |are atributii  |
|             |proprietari    |                |rezervarea     |speciale de    |
|             |si/sau         |                |terenurilor    |achizitie      |
|             |acordarea      |                |necesare       |oferite prin   |
|             |dreptului de   |                |proiectului.   |lege.          |
|             |utilizare      |                |               |               |
|             |terenuri.      |                |               |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Mostenire    |Risc de        |Majorarea       |Angajarea de   |Autoritatea    |
|culturala    |crestere a     |costurilor si   |experti pentru |publica.       |
|             |costurilor si  |timpului        |investigare si |Aceasta        |
|             |timpului       |necesar pentru  |stabilirea     |cunoaste mai   |
|             |necesar ca     |realizarea      |masurilor de   |bine           |
|             |rezultat al    |proiectului.    |minimizare a   |procedurile    |
|             |unor           |                |costurilor si  |legale in      |
|             |descoperiri    |                |evitarea       |vigoare si are |
|             |arheologice    |                |intarzierilor. |capacitatea de |
|             |si/sau de      |                |               |a gestiona     |
|             |patrimoniu     |                |               |astfel de      |
|             |national.      |                |               |situatii.      |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Mediu (1)    |Amplasamentele |Majorarea       |Angajarea de   |Investitorul.  |
|             |pentru proiect |costurilor si   |experti pentru |In functie de  |
|             |prezinta un    |timpului        |investigare si |natura si      |
|             |grad de        |necesar pentru  |stabilirea     |costul         |
|             |contaminare    |realizarea      |masurilor de   |decontaminarii |
|             |necunoscut.    |proiectului.    |minimizare a   |autoritatea    |
|             |               |                |costurilor si  |publica isi    |
|             |               |                |evitarea       |poate asuma o  |
|             |               |                |intarzierilor. |parte din      |
|             |               |                |               |acest risc     |
|             |               |                |               |generat pe     |
|             |               |                |               |proprietatile  |
|             |               |                |               |puse la        |
|             |               |                |               |dispozitia     |
|             |               |                |               |proiectului.   |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Mediu (2)    |Risc ca pe     |Costuri de      |Autoritatea    |Autoritatea    |
|             |parcursul      |decontaminare.  |publica        |publica pana   |
|             |implementarii  |                |raspunde de    |la finalizarea |
|             |proiectului sa |                |activitatile   |investitiei.   |
|             |se produca     |                |desfasurate pe |De la punerea  |
|             |contaminari ale|                |terenurile sale|in exploatare  |
|             |proprietatilor |                |si controleaza |a investitiei  |
|             |adiacente cu   |                |procesul de    |riscul se      |
|             |efect asupra   |                |supraveghere a |transfera      |
|             |proprietatilor |                |poluarii si de |investitorului.|
|             |proiectului.   |                |penalizare a   |               |
|             |               |                |poluatorului.  |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Disponibi-   |Risc ca        |Intarziere in   |Investitorul   |Investitorul.  |
|litatea      |accesul la un  |implementare si |este obligat   |               |
|amplasamen-  |amplasament sa |majorare de     |sa-si ia toate |               |
|tului        |nu poata fi    |costuri.        |masurile       |               |
|             |negociat cu    |                |necesare pentru|               |
|             |proprietarul.  |                |asigurarea     |               |
|             |               |                |accesului la   |               |
|             |               |                |amplasamentele |               |
|             |               |                |proiectului.   |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Riscuri de proiectare, constructie si receptie a lucrarilor proiectului       |
|______________________________________________________________________________|
|Proiectare   |Riscul ca      |Crestere pe     |Investitorul   |Investitorul   |
|             |proiectul      |termen lung a   |prin proiectant|cu exceptia    |
|             |facilitatii    |costurilor      |care poarta    |cazurilor in   |
|             |sa nu poata    |suplimentare sau|responsabili-  |care           |
|             |permite        |imposibilitatea |tatea          |autoritatea    |
|             |asigurarea     |asigurarii      |proiectarii.   |publica a      |
|             |furnizarii     |serviciilor     |In aceste      |dispus         |
|             |serviciilor    |pe termen       |cazuri         |modificari in  |
|             |la costul      |lung.           |autoritatea    |proiect.       |
|             |anticipat.     |                |publica are    |               |
|             |               |                |dreptul de a   |               |
|             |               |                |reduce platile |               |
|             |               |                |in cadrul      |               |
|             |               |                |proiectului sau|               |
|             |               |                |de a reduce    |               |
|             |               |                |dreptul        |               |
|             |               |                |investitorului |               |
|             |               |                |la incasari    |               |
|             |               |                |directe.       |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Constructie  |Riscul de      |Intarziere in   |Investitorul,  |Investitorul.  |
|             |aparitie a unui|implementare si |in general, va |               |
|             |eveniment pe   |majorare de     |intra intr-un  |               |
|             |durata         |costuri.        |contract cu    |               |
|             |constructiei,  |                |durata si      |               |
|             |eveniment care |                |valoare fixe.  |               |
|             |conduce la     |                |Constructorul  |               |
|             |imposibilitatea|                |trebuie sa aiba|               |
|             |finalizarii    |                |resursele si   |               |
|             |acesteia in    |                |capacitatea    |               |
|             |timp si la     |                |tehnica de a se|               |
|             |costul estimat.|                |incadra in     |               |
|             |               |                |conditiile de  |               |
|             |               |                |executie.      |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Receptie     |Riscul este    |Consecinte      |Autoritatea    |Investitorul.  |
|investitie   |atat fizic cat |pentru ambii    |publica nu va  |Autoritatea    |
|             |si operational |parteneri.      |efectua nici un|publica se     |
|             |si se refera la|Pentru          |fel de plata   |poate obliga sa|
|             |intarzierea    |investitor si   |pana la        |coopereze si sa|
|             |efectuarii     |finantatorii sai|receptia       |faciliteze     |
|             |receptiei      |venituri        |investitiei si |prezenta       |
|             |investitiei.   |intarziate si   |inceperea      |prompta a      |
|             |               |profituri       |furnizarii     |reprezentan-   |
|             |               |pierdute.       |serviciilor    |tilor sai la   |
|             |               |Pentru          |cerute.        |procedurile    |
|             |               |autoritatea     |               |de receptie.   |
|             |               |publica         |               |               |
|             |               |intarzierea     |               |               |
|             |               |inceperii       |               |               |
|             |               |furnizarii      |               |               |
|             |               |serviciilor     |               |               |
|             |               |cerute.         |               |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Finantator si finantare.                                                      |
|______________________________________________________________________________|
|Dobanzi pe   |Riscul ca      |Cresterea -     |In contractul  |Investitorul.  |
|parcursul    |dobanzile      |scaderea        |de parteneriat |               |
|investitiei  |aplicabile sa  |costurilor      |public-privat  |               |
|             |se schimbe     |proiectului.    |pot fi incluse |               |
|             |modificand     |                |prevederi cu   |               |
|             |parametrii     |                |privire la     |               |
|             |financiari ai  |                |acest risc.    |               |
|             |ofertei.       |                |               |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Finantator   |Riscul ca      |Nerealizarea    |O corecta si   |Autoritatea    |
|incapabil    |investitorul sa|serviciilor     |aprofundata    |publica.       |
|             |devina         |cerute de       |analiza a      |               |
|             |insolvabil sau |autoritatea     |resurselor     |               |
|             |sa fie dovedit |publica si      |financiare     |               |
|             |ca fiind       |pierderi pentru |prezentate de  |               |
|             |necorespunzator|participantii   |investitor     |               |
|             |sau furnizarea |la investitie.  |(angajamentele |               |
|             |serviciilor sa |                |finantato-     |               |
|             |necesite o     |                |rului).        |               |
|             |finantare mai  |                |Garantarea de  |               |
|             |mare decat cea |                |catre          |               |
|             |estimata de    |                |investitor a   |               |
|             |investitor.    |                |realizarii     |               |
|             |               |                |investitiei    |               |
|             |               |                |(Garantie      |               |
|             |               |                |bancara de buna|               |
|             |               |                |executie).     |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Finantare    |Riscul ca      |Lipsa finantarii|Autoritatea    |Investitorul.  |
|indisponibila|investitorul sa|pentru          |publica va     |               |
|             |nu poata       |continuarea sau |analiza cu mare|               |
|             |asigura        |finalizarea     |atentie        |               |
|             |resursele      |investitiei.    |angajamentele  |               |
|             |financiare si  |                |financiare ale |               |
|             |de capital     |                |investitorului |               |
|             |atunci cand    |                |si concordanta |               |
|             |trebuie si in  |                |cu programarea |               |
|             |cuantumuri     |                |investitiei.   |               |
|             |suficiente.    |                |               |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Modificari de|Riscul ca pe   |Impact negativ  |Veniturile     |Investitorul si|
|taxe         |parcursul      |asupra          |investitorului |Autoritatea    |
|             |proiectului    |veniturilor     |trebuie sa     |publica.       |
|             |regimul de     |financiare ale  |permita        |               |
|             |impozitare     |investitorului. |acoperirea     |               |
|             |general sa se  |                |diferentelor   |               |
|             |schimbe in     |                |nefavorabile,  |               |
|             |defavoarea     |                |pana la un     |               |
|             |investitorului.|                |cuantum        |               |
|             |               |                |stabilit intre |               |
|             |               |                |parti prin     |               |
|             |               |                |contract. Peste|               |
|             |               |                |acest cuantum, |               |
|             |               |                |diferenta va fi|               |
|             |               |                |suportata de   |               |
|             |               |                |autoritatea    |               |
|             |               |                |publica, din   |               |
|             |               |                |surse legal    |               |
|             |               |                |constituite cu |               |
|             |               |                |aceasta        |               |
|             |               |                |destinatie.    |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Finantare    |Datorita       |Investitorul nu |Investitorul   |Investitorul si|
|suplimentara |schimbarilor de|poate suporta   |poate acoperi o|Autoritatea    |
|             |legislatie, de |financiar       |parte din      |publica in     |
|             |politica sau de|consecintele    |refinantare in |limita partii  |
|             |alta natura    |schimbarilor.   |limita         |neacoperite de |
|             |necesita       |                |resurselor     |investitor.    |
|             |finantari      |                |disponibile.   |               |
|             |suplimentare   |                |Partea ramasa  |               |
|             |pentru         |                |neacoperita    |               |
|             |reconstructie, |                |trebuie        |               |
|             |modificare,    |                |suportata de   |               |
|             |reechipare,    |                |autoritatea    |               |
|             |etc.           |                |publica.       |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Profituri de |Finalizarea    |Schimbare       |Autoritatea    |Investitorul.  |
|refinantare  |investitiei se |profitabila in  |publica trebuie|Autoritatea    |
|             |face la un cost|finantarea      |sa se asigure  |publica va     |
|             |mai mic decat  |proiectului.    |ca investitorul|participa      |
|             |cel initial.   |                |nu poate       |limitat la     |
|             |               |                |profita        |aceasta (in    |
|             |               |                |exclusiv de    |special la     |
|             |               |                |acest risc     |reducerea      |
|             |               |                |favorabil.     |angajamentelor |
|             |               |                |               |proprii si     |
|             |               |                |               |eventual la    |
|             |               |                |               |profit).       |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Operare                                                                       |
|______________________________________________________________________________|
|Resurse la   |Riscul ca      |Cresteri de cost|Investitorul   |Investitorul.  |
|intrare      |resursele      |si in unele     |poate gestiona |               |
|             |necesare sa    |cazuri efecte   |riscul prin    |               |
|             |coste mai mult |negative asupra |contracte de   |               |
|             |decat s-a      |calitatii       |furnizare pe   |               |
|             |anticipat sau  |serviciilor     |termen lung cu |               |
|             |nu au o        |furnizate.      |clauze         |               |
|             |calitate       |                |specifice      |               |
|             |corespunzatoare|                |privind        |               |
|             |sau sunt       |                |asigurarea     |               |
|             |indisponibile  |                |calitatii      |               |
|             |in cantitatile |                |furniturilor.  |               |
|             |necesare.      |                |In parte       |               |
|             |               |                |aceasta poate  |               |
|             |               |                |fi rezolvata si|               |
|             |               |                |din faza de    |               |
|             |               |                |proiectare.    |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Intretinere  |Calitatea      |Cresterea       |Investitorul   |Investitorul.  |
|si reparare  |proiectarii    |costului cu     |poate gestiona |               |
|             |si/sau a       |efecte negative |riscul prin    |               |
|             |lucrarilor sa  |asupra          |contracte pe   |               |
|             |fie            |serviciilor     |termen lung    |               |
|             |necorespunza-  |furnizate.      |corespunzator  |               |
|             |toare avand ca |                |calificarii si |               |
|             |rezultat       |                |avand          |               |
|             |cresterea peste|                |capacitati     |               |
|             |anticipari a   |                |materiale si   |               |
|             |costurilor de  |                |resurse        |               |
|             |intretinere si |                |suficiente.    |               |
|             |reparatii.     |                |               |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Schimbarea   |Autoritatea    |Schimbarea      |Autoritatea    |Autoritatea    |
|cerintelor   |publica schimba|cerintelor pe   |publica poate  |publica.       |
|autoritatii  |cerintele dupa |timpul          |defini cat mai |               |
|publice in   |semnarea       |realizarii      |exact cerintele|               |
|afara        |contractului.  |investitiei     |sale inca din  |               |
|limitelor    |               |conduce la      |faza de        |               |
|agreate prin |               |modificarea     |pregatire a    |               |
|contract     |               |proiectului iar |proiectului.   |               |
|             |               |dupa receptie la|               |               |
|             |               |cresterea       |               |               |
|             |               |costurilor de   |               |               |
|             |               |capital.        |               |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Operare      |Riscul ca      |Imposibilitatea |Autoritatea    |Investitorul   |
|             |operatorul sa  |furnizarii      |publica        |este           |
|             |nu corespunda  |serviciului.    |examineaza in  |responsabil in |
|             |financiar sau  |                |detaliu        |totalitate cu  |
|             |sa nu poata    |                |capacitatea    |indeplinirea   |
|             |furniza        |                |investitorului |clauzelor      |
|             |serviciile     |                |si a fiecarui  |contractului de|
|             |conform        |                |membru al      |parteneriat    |
|             |contractului.  |                |asociatiei.    |public-privat  |
|             |               |                |               |privind        |
|             |               |                |               |conditiile de  |
|             |               |                |               |operare.       |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Solutii      |Riscul ca      |Venitul         |Investitorul   |Investitorul   |
|tehnice vechi|solutiile      |investitorului  |poate negocia  |cu exceptia    |
|sau          |tehnice propuse|scade sub datele|cu autoritatea |cazurilor in   |
|inadecvate   |sa nu fie      |de inchidere    |publica resurse|care contractul|
|             |corespunzatoare|financiara a    |de rezerva     |de parteneriat |
|             |tehnologic     |proiectului     |pentru         |public-privat  |
|             |pentru a       |avand ca        |acoperirea     |prevede rezerve|
|             |asigura        |rezultat        |eventualelor   |pentru astfel  |
|             |realizarea     |pierderi.       |dezvoltari     |de cazuri.     |
|             |proiectului.   |Autoritatea     |tehnologice.   |               |
|             |               |publica nu      |Limita         |               |
|             |               |primeste        |resurselor de  |               |
|             |               |serviciile      |rezerva ce pot |               |
|             |               |cerute.         |fi negociate de|               |
|             |               |                |investitor va  |               |
|             |               |                |fi stabilita   |               |
|             |               |                |prin decizia   |               |
|             |               |                |autoritatii    |               |
|             |               |                |publice.       |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Piata                                                                         |
|______________________________________________________________________________|
|Inrautatirea |Riscul         |Venituri sub    |Investitorul va|Investitorul cu|
|conditiilor  |reducerii      |proiectii.      |incerca sa     |exceptia       |
|economice    |cererii pentru |                |negocieze      |cazurilor in   |
|generale     |serviciile     |                |conditii       |care           |
|             |contractate.   |                |contractuale   |autoritatea    |
|             |               |                |care sa-i      |publica accepta|
|             |               |                |asigure        |prin contract  |
|             |               |                |conditiile de  |plati          |
|             |               |                |acoperire a    |suplimentare.  |
|             |               |                |riscului.      |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Schimbari    |Riscul ca o    |Consecinte      |Investitorul va|Investitorul,  |
|competitive  |alta investitie|asupra          |incerca sa     |cu exceptia    |
|             |deja existenta |veniturilor.    |redreseze      |cazului in care|
|             |sa fie extinsa/|                |financiar      |autoritatea    |
|             |schimbata      |                |impotriva      |publica repara |
|             |sau sa fie     |                |schimbarilor ce|schimbarile    |
|             |retarifata     |                |afecteaza in   |discriminatorii|
|             |astfel incat   |                |mod            |               |
|             |competitia     |                |discriminatoriu|               |
|             |pentru         |                |proiectul,     |               |
|             |facilitate     |                |determinate de |               |
|             |sa creasca.    |                |competitia     |               |
|             |               |                |autoritatii    |               |
|             |               |                |publice        |               |
|             |               |                |(existenta sau |               |
|             |               |                |noua).         |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Competitie   |Riscul         |Venituri sub    |Investitorul   |Investitorul cu|
|             |aparitiei pe   |proiectii       |trebuie sa     |exceptia       |
|             |piata a        |datorate        |analizeze cu   |cazurilor in   |
|             |competitorilor |necesitatii     |atentie        |care           |
|             |in furnizarea  |reducerii       |conditiile de  |autoritatea    |
|             |serviciilor    |preturilor      |piata.         |publica se     |
|             |proiectului.   |si/sau reducerea|Autoritatea    |angajeaza sa   |
|             |               |cererii datorita|publica        |compenseze     |
|             |               |concurentei.    |trebuie sa se  |pierderile     |
|             |               |                |abtina de la   |investitorului.|
|             |               |                |masuri care    |               |
|             |               |                |afecteaza      |               |
|             |               |                |piata.         |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Schimbari    |O schimbare    |Venituri sub    |Investitorul   |Investitorul in|
|demografice  |demografica sau|proiectiile     |are datoria sa |totalitate sau |
|             |socio-economica|financiare      |prevada in     |partial daca   |
|             |afecteaza      |anterioare.     |calculele sale |autoritatea    |
|             |cererea pentru |                |eventuale      |publica a      |
|             |serviciul      |                |modificari de  |convenit       |
|             |contractat.    |                |venituri.      |anterior.      |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Inflatia     |Valoarea       |Diminuarea in   |Investitorul va|Investitorul   |
|             |platilor in    |termeni reali a |cauta un       |isi asuma      |
|             |timp este      |veniturilor din |mecanism       |riscul pentru  |
|             |diminuata de   |proiect.        |corespunzator  |metodologia de |
|             |inflatie.      |                |pentru         |indexare.      |
|             |               |                |compensarea    |Autoritatea    |
|             |               |                |inflatiei.     |publica        |
|             |               |                |Autoritatea    |participa in   |
|             |               |                |publica va avea|limita         |
|             |               |                |grija ca       |indexarii      |
|             |               |                |investitorul sa|convenite.     |
|             |               |                |nu beneficieze |               |
|             |               |                |de             |               |
|             |               |                |supracompensari|               |
|             |               |                |sau sa         |               |
|             |               |                |beneficieze de |               |
|             |               |                |plati duble.   |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Risc legal si de politica a autoritatii publice                               |
|______________________________________________________________________________|
|Retragerea   |Daca           |Consecinte      |Investitorul va|Autoritatea    |
|sprijinului  |facilitatea se |asupra          |incerca sa     |publica daca   |
|complementar |bazeaza pe un  |veniturilor.    |redreseze      |schimbarea     |
|             |sprijin        |                |financiar      |discrimineaza  |
|             |complementar   |                |proiectul dupa |proiectul.     |
|             |autoritatea    |                |schimbarile ce |               |
|             |publica va     |                |afecteaza      |               |
|             |retrage acest  |                |in mod         |               |
|             |sprijin        |                |discriminatoriu|               |
|             |afectand       |                |proiectul, in  |               |
|             |negativ        |                |special in     |               |
|             |proiectul.     |                |cazul          |               |
|             |               |                |proiectelor in |               |
|             |               |                |care           |               |
|             |               |                |utilizatorul   |               |
|             |               |                |plateste, unde |               |
|             |               |                |veniturile sunt|               |
|             |               |                |direct         |               |
|             |               |                |afectate.      |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Schimbari    |Riscul         |O crestere      |Autoritatea    |Autoritatea    |
|legislative/ |schimbarilor   |semnificativa in|publica poate  |publica desi   |
|de           |legislative si |costurile       |sa reduca      |partile pot sa |
|politica (1) |al politicii   |operationale ale|raspunderea    |imparta        |
|             |autoritatii    |investitorului  |pentru astfel  |consecintele   |
|             |publice care nu|si/sau          |de schimbari   |cresterii      |
|             |pot fi         |necesitatea de a|prin           |costurilor de  |
|             |anticipate la  |efectua         |monitorizarea  |capital intr-un|
|             |semnarea       |cheltuieli de   |si limitarea   |mod acceptat,  |
|             |contractului si|capital pentru a|(acolo unde    |de exemplu,    |
|             |care sunt      |putea raspunde  |este cazul)    |investitorul   |
|             |adresate       |acestor         |schimbarilor   |poate acoperi  |
|             |direct,        |schimbari.      |care ar putea  |un procent din |
|             |specific si    |                |avea astfel de |aceste costuri,|
|             |exclusiv       |                |efecte sau     |pana la o      |
|             |proiectului    |                |consecinte     |anumita limita,|
|             |ceea ce        |                |asupra         |dupa care vor  |
|             |conduce la     |                |proiectului.   |fi acoperite de|
|             |costuri de     |                |Investitorul va|catre          |
|             |capital sau    |                |realiza        |autoritatea    |
|             |operationale   |                |schimbarile in |publica.       |
|             |suplimentare   |                |asa maniera    |               |
|             |din partea     |                |incat efectul  |               |
|             |investitorului.|                |financiar      |               |
|             |               |                |asupra         |               |
|             |               |                |autoritatii    |               |
|             |               |                |publice sa fie |               |
|             |               |                |minimizat.     |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Schimbari    |Schimbare in   |O crestere      |Autoritatea    |Autoritatea    |
|legislative/ |legislatie sau |semnificativa in|publica poate  |publica desi   |
|de           |politica       |costurile       |diminua        |partile pot sa |
|politica (2) |autoritatii    |operationale ale|riscurile prin |imparta        |
|             |publice care nu|investitorului  |excluderea     |consecintele   |
|             |poate fi       |si/sau          |schimbarilor ca|cresterii      |
|             |anticipata la  |necesitatea de a|cele legate de |costurilor de  |
|             |semnarea       |efectua         |taxe sau cele  |capital intr-un|
|             |contractului,  |cheltuieli de   |pentru care    |mod acceptat,  |
|             |care este      |capital pentru a|investitorul   |de exemplu,    |
|             |generala       |putea raspunde  |este compensat |investitorul   |
|             |(nu specifica  |acestor         |pe baza unei   |poate acoperi  |
|             |proiectului) in|schimbari sau   |ajustari cu    |un procent din |
|             |aplicarea sa si|acesta este     |Indicele       |aceste costuri,|
|             |care determina |obligat sa      |Preturilor de  |pana la o      |
|             |o crestere a   |efectueze o     |Consum si numai|anumita limita,|
|             |costurilor de  |crestere        |in baza        |dupa care vor  |
|             |capital si/sau |prestabilita a  |unei "sume     |fi acoperite de|
|             |consecinte     |costurilor      |semnificative" |catre          |
|             |substantiale   |operationale    |preagreate.    |autoritatea    |
|             |asupra costului|pentru a se     |               |publica.       |
|             |operational    |adapta          |               |               |
|             |din partea     |schimbarilor.   |               |               |
|             |investitorului.|                |               |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Reglementarea|Existenta unui |Efect asupra    |Investitorul   |Investitorul.  |
|             |cadru statutar |costurilor si   |evalueaza      |               |
|             |de reglementari|veniturilor.    |sistemul de    |               |
|             |care vor afecta|                |reglementari si|               |
|             |investitorul.  |                |ia masurile    |               |
|             |               |                |necesare.      |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Activele proiectului                                                          |
|______________________________________________________________________________|
|Depreciere   |Riscul ca      |Cresterea       |Investitorul ia|Investitorul.  |
|tehnica      |deprecierea    |costurilor de   |masurile pentru|               |
|             |tehnica sa fie |retehnologizare.|evitare.       |               |
|             |mai mare decat |                |               |               |
|             |cea prevazuta. |                |               |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Forta majora                                                                  |
|______________________________________________________________________________|
|Forta majora |Riscul ca forta|Pierderea sau   |Investitorul ia|Investitorul   |
|             |majora, astfel |avarierea       |masuri de      |isi asuma      |
|             |cum este       |activelor       |asigurare a    |riscul de      |
|             |definita prin  |proiectului si  |activelor      |pierdere-      |
|             |lege, sa       |pierderea       |proiectului si |avariere a     |
|             |impiedice      |posibilitatii ca|urmareste      |activelor      |
|             |realizarea     |investitorul sa |repararea sau  |proiectului si |
|             |contractului.  |obtina venituri.|inlocuirea in  |riscul de      |
|             |               |                |cel mai scurt  |pierdere       |
|             |               |                |timp posibil.  |financiara.    |
|             |               |                |               |Autoritatea    |
|             |               |                |               |publica asigura|
|             |               |                |               |continuarea    |
|             |               |                |               |serviciului    |
|             |               |                |               |prin masuri    |
|             |               |                |               |alternative    |
|             |               |                |               |finantate pe   |
|             |               |                |               |risc propriu   |
|             |               |                |               |sau pe baza    |
|             |               |                |               |redirectionarii|
|             |               |                |               |platilor in    |
|             |               |                |               |cadrul         |
|             |               |                |               |serviciului    |
|             |               |                |               |initial.       |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|
|Profitabilitatea proiectului                                                  |
|______________________________________________________________________________|
|Proiectul se |Riscul ca      |Supraprofituri  |Autoritatea    |               |
|dovedeste mai|balanta        |in favoarea     |publica trebuie|               |
|profitabil   |venituri-      |investitorului. |sa includa     |               |
|decat        |cheltuieli sa  |                |mecanisme de   |               |
|previziunile |difere         |                |repartizare    |               |
|realizate    |semnificativ   |                |echitabila a   |               |
|initial.     |fata de        |                |profiturilor   |               |
|             |previziuni.    |                |obtinute peste |               |
|             |               |                |limita luata in|               |
|             |               |                |calcul la      |               |
|             |               |                |stabilirea     |               |
|             |               |                |proiectiilor   |               |
|             |               |                |financiare.    |               |
|_____________|_______________|________________|_______________|_______________|

    ANEXA 2

                              NORME METODOLOGICE
privind modul de elaborare a studiului de prefezabilitate si a studiului de fezabilitate pentru proiectele de parteneriat public-privat, desfasurarea negocierilor cu investitorii selectati si continutul standard al contractului de parteneriat public-privat

    1. Definitii
    1.1. Termenii utilizati in prezentele norme metodologice au acelasi inteles cu termenii definiti in Ordonanta Guvernului nr. 16/2002.

    2. Studiul de prefezabilitate
    2.1. Studiul de prefezabilitate reprezinta documentatia care fundamenteaza necesitatea si oportunitatea realizarii unei investitii.
    2.2. Studiul de prefezabilitate cuprinde principalele informatii tehnice, economice si financiare ale proiectului public-privat. De asemenea, studiul de prefezabilitate identifica principalele elemente de impact generate prin realizarea proiectului public-privat.
    2.3. De regula, studiul de prefezabilitate este elaborat de autoritatea publica.
    2.4. In cazurile in care autoritatea publica nu detine capacitatea organizatorica si tehnica pentru elaborarea studiului de prefezabilitate, aceasta poate apela la serviciile unui consultant sau ale unei societati comerciale specializate. Selectia consultantului se face pe baza prevederilor legale in vigoare.
    2.5. Studiul de prefezabilitate se aproba de autoritatea publica in conformitate cu regulamentele proprii de organizare si functionare.

    3. Studiul de fezabilitate
    3.1. Studiul de fezabilitate reprezinta documentatia care cuprinde justificarea tehnica si economica a proiectului public-privat, precum si caracteristicile principale si indicatorii tehnico-economici ai acestuia. Rezultatele studiului de fezabilitate trebuie sa ofere informatii complete care sa justifice ca:
    a) proiectul poate fi realizat;
    b) au fost luate in considerare toate alternativele de realizare a proiectului;
    c) in cazul in care va fi realizat, proiectul raspunde cerintelor si politicilor autoritatii publice;
    d) proiectul beneficiaza de inchidere financiara si in cazul in care costul proiectului nu poate fi acoperit din venituri, care este sarcina financiara a autoritatii publice, cu incadrarea in prevederile legale.
    3.2. Studiul de fezabilitate trebuie sa acopere intr-o maniera cantitativa principalele aspecte tehnice, financiare, economice, sociale, institutionale si de mediu ale proiectului public-privat.
    3.3. Studiul de fezabilitate trebuie sa identifice, sa defineasca si sa cuantifice in termeni financiari riscurile de proiect, generandu-se totodata matricea preliminara de repartitie a riscurilor de proiect.
    3.4. Studiul de fezabilitate se aproba de autoritatea publica in conformitate cu regulamentele proprii de organizare si functionare.

    4. Pregatirea termenilor de referinta pentru elaborarea studiului de fezabilitate
    4.1. Studiul de fezabilitate este elaborat de autoritatea publica. Autoritatea publica poate apela la consultanti independenti in vederea elaborarii studiului de fezabilitate.
    4.2. Autoritatea publica selectioneaza consultantul in baza urmatoarelor criterii:
    a) intelegerea problematicii si a prioritatilor autoritatii publice;
    b) experienta in lucrari similare;
    c) cunoasterea situatiei locale;
    d) experienta si expertiza individuala a persoanelor din echipa de consultanta.
    4.3. Modalitatea de desemnare a consultantului se stabileste de catre autoritatea publica.
    4.4. Activitatea consultantului se realizeaza potrivit termenilor de referinta elaborati si aprobati de autoritatea publica. Termenii de referinta fixeaza liniile directoare ale activitatii consultantului, precum si modul in care acesta prezinta rezultatele studiului.
    4.5. Continutul generic al termenilor de referinta pentru elaborarea studiului de fezabilitate este urmatorul:
    a) generalitati - se descriu contextul general si principalele obiective ale proiectului public-privat;
    b) scop si obiective - descrierea problemei/problemelor de rezolvat;
    c) domeniul acoperit de serviciile solicitate - descrierea activitatilor pe care trebuie sa le efectueze consultantul si modul in care va fi utilizata informatia;
    d) organizare, implementare - procedurile de monitorizare, revizuire si evaluare a activitatii consultantului, precum si modul in care progreseaza studiul;
    e) calificarea consultantului - capacitatea si experienta ceruta consultantului si expertilor acestuia;
    f) rapoarte - numarul de rapoarte de faza si finale care trebuie prezentate de consultant si termenele de prezentare;
    g) resurse disponibile - orice fel de contributie a autoritatii publice la elaborarea studiului de fezabilitate;
    h) programul de lucru - programul de lucru propus de autoritatea publica, cu mentionarea datelor relevante pentru fiecare etapa;
    i) localizarea activitatii - locul unde se desfasoara activitatea consultantului;
    j) buget - o indicatie a bugetului disponibil pentru consultanta;
    k) alte informatii relevante - modul in care se face selectia, alte conditii speciale.

    5. Elaborarea studiului de fezabilitate
    5.1. Dupa selectionarea consultantului autoritatea publica trebuie sa ia toate masurile care sa asigure ca studiul de fezabilitate este elaborat la un standard corespunzator si reflecta in totalitate cerintele si conditiile formulate in termenii de referinta.
    5.2. In vederea realizarii acestor conditii autoritatea publica nominalizeaza un comitet de coordonare si supervizare a elaborarii studiului de fezabilitate. Membrii comitetului de coordonare si supervizare sunt numiti de autoritatea publica din cadrul specialistilor proprii, la care se pot adauga experti de specialitate din afara autoritatii publice, in functie de necesitati.
    5.3. Principalele atributii ale comitetului de coordonare si supervizare sunt:
    a) facilitarea accesului la documente, rapoarte, baze de date, masuratori si, in general, la orice informatie disponibila care ar putea servi la elaborarea studiului de fezabilitate;
    b) facilitarea contactelor consultantilor cu alte autoritati publice si cu terti;
    c) analizarea fiecarui raport intermediar si a raportului final, precum si formularea observatiilor si propunerilor de modificare;
    d) avizarea indeplinirii de catre consultant a activitatilor desfasurate in fiecare faza;
    e) intocmirea unui raport de avizare a finalizarii studiului de fezabilitate si prezentarea acestuia autoritatii publice.
    5.4. Studiul de fezabilitate trebuie sa cuprinda cel putin analiza urmatoarelor elemente:
    I. Aspecte generale:
    a) obiectivele pe termen lung, mediu si imediate ale proiectului public-privat;
    b) contributia proiectului public-privat la atingerea politicilor si prioritatilor in domeniu ale autoritatii publice;
    c) identificarea beneficiarilor proiectului public-privat;
    d) examinarea tuturor optiunilor rezonabile;
    e) identificarea si descrierea tuturor riscurilor de realizare a proiectului public-privat, masurile care trebuie luate pentru reducerea lor si modul de distribuire a acestor riscuri intre investitor si autoritatea publica.
    II. Fezabilitatea tehnica:
    a) modul in care proiectul public-privat poate fi realizat in conditiile definite;
    b) eficienta, siguranta si abordabilitatea standardelor propuse pentru proiectul public-privat;
    c) abordabilitatea si eficienta costurilor pentru tehnologia propusa in cadrul proiectului public-privat;
    d) analiza tuturor elementelor luate in calcul pentru o buna operare si intretinere a infrastructurii si echipamentului cuprins in proiectul public-privat.
    III. Fezabilitate economica si financiara:
    a) abordabilitatea financiara a proiectului public-privat;
    b) perioada de recuperare a investitiei;
    c) calculul profitului estimat pentru investitor;
    d) cuantumul tarifelor percepute de la utilizatori;
    e) cuantumul contributiei autoritatii publice la inchiderea financiara a proiectului public-privat;
    f) justificarea implicarii financiare directe a autoritatii publice pe baza beneficiilor indirecte;
    g) analiza proiectiilor financiare in raport cu cerintele autoritatii publice.
    IV. Aspecte de mediu - impactul proiectului public-privat asupra mediului si costul masurilor de eliminare sau de reducere semnificativa a acestui impact
    V. Aspecte sociale:
    a) identificarea grupurilor sociale afectate negativ si pozitiv de realizarea proiectului public-privat si cuantificarea acestor efecte;
    b) costul pierderilor la nivel de grupuri sociale si modalitatile de acoperire a acestora;
    c) analiza si cuantificarea impactului pozitiv asupra structurii si ocuparii fortei de munca.
    VI. Aspecte institutionale:
    a) identificarea aranjamentelor institutionale necesare pentru realizarea proiectului public-privat;
    b) stabilirea relatiilor dintre autoritatea publica si investitor, inclusiv analiza de oportunitate pentru crearea unei companii de proiect.
    5.5. Continutul standard al studiului de fezabilitate este prezentat in anexa care face parte integranta din prezentele norme metodologice.

    6. Auditul studiilor de fezabilitate existente
    6.1. In situatia in care autoritatea publica detine un studiu de fezabilitate elaborat cu mai mult de un an inainte sau elaborat in baza altor prevederi legale, aceasta trebuie sa realizeze o reactualizare a acestuia.
    6.2. Volumul revizuirii depinde de la caz la caz si trebuie sa acopere cel putin:
    a) actualizarea estimarilor initiale prin corectarea elementelor care justifica necesitatea proiectului public-privat;
    b) actualizarea balantelor cost-beneficiu;
    c) completarea studiului existent pentru a raspunde convingator problemelor mentionate la pct. 5.
    6.3. Revizuirea studiului de fezabilitate se face de catre un consultant independent pe baza termenilor de referinta elaborati si aprobati de autoritatea publica.

    7. Constituirea comisiilor de negociere si negocierea cu investitorii selectionati, pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate
    7.1. In conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002, autoritatea publica numeste prin ordin sau decizie una sau mai multe comisii de negociere pentru stabilirea conditiilor de realizare a proiectului public-privat, pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate si in conformitate cu prevederile acordului sau ale acordurilor de proiect incheiate cu fiecare dintre investitorii selectionati.
    7.2. Pentru constituirea comisiilor de negociere autoritatea publica va trebui sa identifice acele persoane care au capacitatea, experienta, probitatea si cunostintele de specialitate care sa asigure desfasurarea in bune conditii a procesului de negociere.
    7.3. Asigurarea de catre autoritatea publica a intregii logistici necesare si punerea la dispozitie comisiilor de negociere a tuturor datelor si informatiilor disponibile negociatorilor sunt obligatorii.
    7.4. Pe timpul procesului de negociere comisiile de negociere trebuie sa atinga si sa clarifice cel putin urmatoarele elemente:
    a) identificarea responsabilitatilor autoritatii publice si ale investitorului;
    b) fixarea responsabilitatilor legale ale autoritatii publice si ale investitorului;
    c) identificarea clara a standardelor de performanta, facilitatile si echipamentele ce urmeaza sa fie furnizate, serviciile de furnizat si datele de livrare si performanta;
    d) asigurarea controlului costurilor, calitatii, serviciilor, sigurantei, relatiilor cu comunitatile locale, precum si controlul cerintelor de operare si intretinere;
    e) balansarea riscurilor si beneficiilor intre investitor si autoritatea publica;
    f) aranjamentele alternative pentru cazurile in care investitorul se lichideaza, devine falimentar, contravine contractului sau subcontractelor speciale ori in cazul in care parteneriatul inceteaza inainte de termen;
    g) identificarea mecanismelor de urmarire a performantei, a calitatii serviciului si a altor obiective ale autoritatii publice;
    h) stabilirea mecanismelor de rezolvare a conflictelor;
    i) negocierea clauzelor de transfer al proiectului public-privat catre autoritatea publica;
    j) probleme referitoare la forta de munca preluata sau angajata pentru realizarea proiectului public-privat;
    k) alte obiective stabilite de autoritatea publica.
    7.5. Negocierea conditiilor de realizare a proiectului public-privat, a clauzelor contractului si a anexelor sale se face numai in limitele mandatului acordat de autoritatea publica.
    8. Finalizarea negocierilor conditiilor de realizare a proiectului public-privat
    8.1. La finalizarea negocierilor conditiilor de realizare a proiectului public-privat fiecare comisie de negociere elaboreaza procesul-verbal de negociere care prezinta detaliat rezultatul final al negocierii si conditiile convenite cu fiecare investitor.
    8.2. Conditiile de realizare a proiectului public-privat, convenite si acceptate, reprezinta baza de redactare a clauzelor contractului de parteneriat public-privat.
    8.3. Fiecare proces-verbal de negociere se prezinta autoritatii publice in termen de 3 zile lucratoare de la data finalizarii acestuia.
    8.4. In conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 16/2002, autoritatea publica este obligata sa pregateasca si sa comunice simultan tuturor investitorilor decizia sa cu privire la ierarhizarea investitorilor pe criteriul celei mai bune oferte exprimate in termeni tehnico-economici si financiari.
    8.5. In termen de 10 zile calendaristice autoritatea publica este obligata sa primeasca orice contestatie impotriva acestei decizii din partea oricarui investitor participant la procesul de negociere. Contestatia se depune in forma scrisa la sediul autoritatii publice.
    8.6. La expirarea termenului mentionat pentru depunerea contestatiilor autoritatea publica este obligata sa comunice tuturor investitorilor participanti la negociere faptul ca impotriva deciziei au fost depuse contestatii. Comunicarea se face cu mentionarea investitorilor care au depus contestatie.
    8.7. In termen de 10 zile de la expirarea termenului de depunere a contestatiilor autoritatea publica trebuie sa analizeze toate contestatiile depuse, sa formuleze un raspuns si sa il transmita investitorilor care au contestat decizia de ierarhizare.
    8.8. La expirarea termenului de formulare a raspunsurilor la contestatiile depuse autoritatea publica este obligata sa comunice tuturor investitorilor participanti la selectie acceptarea sau neacceptarea oricareia ori tuturor contestatiilor depuse.
    8.9. In cazul in care rezultatul analizei si acceptarea contestatiilor depuse au modificat ierarhia stabilita initial, noua ierarhie rezultata in urma solutionarii contestatiilor se comunica tuturor investitorilor participanti la procesul de selectie.
    8.10. Ierarhia stabilita in urma solutionarii contestatiilor nu poate fi contestata din nou de nici un alt investitor participant la procesul de selectie.

    9. Tipuri de contracte de parteneriat public-privat
    9.1. Principalele tipuri de contracte de parteneriat public-privat sunt:
    - contracte cu pret fix;
    - contracte cu valoare variabila calculata pe baza de preturi unitare;
    - contracte tip cost plus remuneratie;
    - contracte pe faze de realizare.
    9.2. Un contract cu pret fix se utilizeaza atunci cand managementul si operarea bunului public sunt relativ simple, predictibile si certe. Detaliile lucrarilor si serviciilor sunt stipulate in anexele la contract si se refera la standarde, specificatii, desene si altele asemenea. Totodata in contract se introduc mecanisme clare de masurare a nivelului de performanta atins in operare.
    9.3. Un contract cu valoare variabila calculata pe baza de preturi unitare are in vedere unitati de servicii si facilitati. Standardele si specificatiile identifica nivelul de servicii asigurate sau de facilitati generate.
    9.4. Un contract tip cost plus remuneratie se aplica atunci cand domeniul acoperit de proiectul public-privat nu poate fi definit de la inceput, cum ar fi, de exemplu, cantitatile de lucrari sau de servicii furnizate. In mod normal investitorul negociaza o marja de profit sau o remuneratie, iar autoritatea publica controleaza costurile direct sau prin reprezentant.
    9.5. Contractul pe faze de realizare se aplica in cazul proiectelor public-private complexe sau in cazul in care facilitatile si serviciile nu sunt bine definite. In acest caz investitorul agreeaza un pret fix sau un pret unitar in combinatie cu detaliile lucrarilor de efectuat in fiecare faza.

    10. Negocierea finala a unui contract de parteneriat public-privat
    10.1. La finalizarea procedurii de contestare si de solutionare a contestatiilor autoritatea publica invita, in scris, investitorul cel mai bine clasat pentru negocierea unui contract de parteneriat public-privat.
    10.2. Pentru negocierea contractului de parteneriat public-privat autoritatea publica desemneaza prin ordin sau decizie o comisie de negociere formata dintr-un negociator si un numar variabil de asistenti, specialisti in domeniile acoperite de contract.
    10.3. Nominalizarea unui consilier juridic sau contractarea unei firme de avocatura este obligatorie.
    10.4. Prezenta negociatorului la fiecare sedinta de negociere este obligatorie.
    10.5. Negocierile se poarta pe baza unui text de contract propus de autoritatea publica sau de investitor, tinand seama de continutul standard al contractului de parteneriat public-privat prevazut la pct. 11.
    10.6. Clauzele contractului de parteneriat public-privat supuse negocierii trebuie sa fie redactate pe baza conditiilor de realizare a proiectului deja negociate si acceptate.
    10.7. Negocierea tuturor clauzelor contractului de parteneriat public-privat si a anexelor sale se face numai in limitele mandatului acordat de autoritatea publica.
    10.8. Toate clauzele acceptate pe parcursul unei sedinte de negociere se inscriu in minuta de sedinta. Redactarea fiecarei clauze de contract se face sub supervizarea consilierului juridic sau, dupa caz, a avocatului autoritatii publice.
    10.9. La finalizarea negocierilor clauzelor contractului de parteneriat public-privat negociatorul autoritatii publice, cu consultarea asistentilor sai, elaboreaza procesul-verbal de negociere care prezinta detaliat rezultatul final al negocierii.
    10.10. La procesul-verbal de negociere se anexeaza toate minutele de negociere redactate pe parcursul activitatii, precum si versiunea initiala si cea finala a fiecarei clauze a contractului si a subcontractelor de specialitate.
    10.11. In cazul in care negocierile cu investitorul esueaza, negociatorul redacteaza un proces-verbal de abandonare a negocierii, mentionand in detaliu motivele care conduc la abandonarea negocierii, precum si orice element rezultat pe parcursul negocierii, care sa permita intarirea pozitiei autoritatii publice in negocierile finale cu investitorii selectionati.
    10.12. Contractul de parteneriat public-privat in forma negociata este supus spre aprobare autoritatii publice, potrivit competentelor si atributiilor legale ale acesteia, inainte de semnare.

    11. Continutul standard al contractului de parteneriat public-privat
    11.1. Contractul de parteneriat public-privat trebuie sa reflecte clar si fidel raportul juridic dintre autoritatea publica si investitor pe intreaga durata de functionare a proiectului public-privat.
    11.2. Contractul de parteneriat public-privat este structurat in general pe doua sectiuni, al caror continut este prezentat in continuare:
    A. Sectiunea legala, care cuprinde termenii generali, specifici si comuni. In aceasta sectiune diferitele elemente agreate intre autoritatea publica si investitor se formuleaza din punct de vedere legal.
    B. Conditii de proiect. In aceasta sectiune conditiile de realizare a proiectului public-privat se identifica pe principalele aspecte ale acestuia, respectiv finantare, constructie, operare si venit.
    11.3. Continutul standard al contractului de parteneriat public-privat este:
    A. Sectiunea legala
    a) Termeni generali:
    - parti semnatare;
    - scopul contractului;
    - durata contractului;
    - inceperea contractului;
    - drepturi de proprietate;
    - confidentialitate;
    - drepturi de exploatare a bunului public.
    b) Termeni specifici:
    - incredintarea realizarii proiectului public-privat;
    - termeni de plata;
    - libertate comerciala;
    - modificari in proiect;
    - achizitionarea de terenuri;
    - drepturi de exclusivitate;
    - compensari;
    - regimul taxelor si impozitelor;
    - garantii speciale;
    - transferul bunurilor publice;
    - garantii financiare si de risc valutar;
    - interdictii de substitutie a partilor semnatare;
    - monitorizarea proiectarii, constructiei si exploatarii proiectului public-privat;
    - dreptul utilizatorilor;
    - cazuri de suspendare sau de incetare anticipata a contractului;
    - proceduri de legatura si comunicare;
    - revizuirea documentelor;
    - compania de proiect (numai in cazul in care partile au convenit infiintarea acesteia);
    - calculul amortismentelor;
    - mecanisme de finantare si auditare financiara pe durata de functionare a proiectului public-privat;
    - proceduri de urmarire a realizarii obiectivelor proiectului public-privat;
    - modul de recuperare a investitiei de catre fiecare parte la contract;
    - orice angajamente specifice ale partilor.
    c) Termeni comuni:
    - legislatie aplicabila;
    - asigurarea proprietatilor;
    - incetare;
    - forta majora;
    - dispute si rezolvarea acestora.
    B. Conditii de proiect
    a) Conditii financiare:
    - capitalul investit sau, dupa caz, capitalul initial subscris si varsat;
    - raportul debit - capital;
    - rata de acoperire;
    - capitalul de lucru;
    - dividende;
    - facilitati de creditare stand-by;
    - acorduri intre actionari;
    - rata aplicabila a dobanzilor;
    - valutele imprumuturilor si sursele de finantare;
    - contabilitate.
    b) Conditii de constructie:
    - standarde si specificatii;
    - durata de viata proiectata;
    - servicii existente;
    - durata maxima de constructie;
    - metodele de punere in exploatare;
    - calitatea constructiilor;
    - sursa materialelor;
    - caracteristicile constructiilor;
    - tehnologii de constructie;
    - penalitati de intarziere in constructie;
    - programul lucrarilor auxiliare;
    - prescriptii temporare, garantii si precautii constructive.
    c) Conditii de exploatare:
    - specificatii de performanta;
    - cerere minima;
    - capacitati de infrastructura;
    - metode de transfer;
    - metode directe de masurare a utilizarii;
    - garantii;
    - contabilitate, inregistrari si acces la acestea;
    - specificatii de echipament;
    - proceduri de control si inspectie;
    - penalitati de neindeplinire a nivelului serviciilor stabilite;
    - metode de operare.
    d) Conditii de venit:
    - nivelul taxelor/tarifelor percepute si modul de percepere;
    - perioada pe care vor fi percepute taxe/tarife;
    - frecventa si metoda de actualizare a taxelor/tarifelor;
    - distributia de venituri;
    - valuta veniturilor;
    - garantii pentru cererea minima;
    - structura tarifului;
    - aranjamente bancare escrow;
    - venituri nete maxime;
    - formule de variatie a tarifelor;
    - subventii si plati.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

                            CONTINUTUL-CADRU
al studiului de fezabilitate pentru proiectele de parteneriat public-privat

    I. Date generale:
    a) denumirea proiectului public-privat;
    b) descrierea cadrului general al politicii autoritatii publice in domeniul in care se realizeaza proiectul public-privat;
    c) situatia existenta in domeniul proiectului public-privat;
    d) cerinte actuale si prognozate care demonstreaza necesitatea si oportunitatea proiectului public-privat;
    e) programe de dezvoltare generale si ale autoritatii publice in domeniu si incadrarea proiectului public-privat in aceste programe;
    f) beneficiarii proiectului public-privat si parti implicate in realizarea acestuia.
    II. Date referitoare la proiectul public-privat:
    a) obiectivele generale ale proiectului public-privat;
    b) scopul proiectului public-privat;
    c) rezultatele atinse prin realizarea proiectului public-privat;
    d) activitati pentru implementarea proiectului public-privat.
    III. Premise de baza si riscuri:
    a) prezentarea premiselor de baza luate in calcul la demonstrarea fezabilitatii;
    b) identificarea elementelor de flexibilitate ale proiectului public-privat in raport cu elemente de risc identificate.
    IV. Implementarea proiectului public-privat:
    a) descrierea elementelor corporale si necorporale pentru realizarea proiectului public-privat;
    b) procedurile organizationale si de implementare;
    c) programul de implementare;
    d) estimarea de cost pentru fiecare element si componenta din cadrul proiectului public-privat;
    e) conditii speciale si masuri colaterale care influenteaza realizarea proiectului public-privat.
    V. Factori care asigura sustenabilitatea proiectului public-privat:
    a) sprijinul autoritatii publice, inclusiv modificari ale cadrului legal existent;
    b) conditii operationale, inclusiv identificarea nivelului tehnologic necesar pentru realizarea si operarea proiectului public-privat;
    c) protectia mediului, inclusiv costurile aferente conditiilor de mediu si pentru reducerea impactului proiectului asupra mediului;
    d) aspecte sociale si de ocupare a fortei de munca;
    e) analiza pietei privind cererea pentru serviciile care vor fi furnizate de proiectul public-privat;
    f) analiza economico-financiara a proiectului public-privat, inclusiv calculul veniturilor si al cheltuielilor prognozate pentru intreaga durata a proiectului, precum si inchiderea financiara a proiectului.
    VI. Masuri de monitorizare a realizarii si functionarii proiectului public-privat
    VII. Concluzii si propuneri
    VIII. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului public-privat
    Anexe tehnice ale proiectului public-privat:
    a) incadrarea zonala a proiectului public-privat;
    b) analiza comparativa a tuturor alternativelor identificate pentru realizarea proiectului public-privat si justificarea alternativei propuse pentru realizarea proiectului;
    c) proiectul tehnic, in detaliu;
    d) orice alte elemente tehnice, economice si operationale care justifica concluziile studiului de fezabilitate.

    ANEXA 3

                            NORME METODOLOGICE
privind calculul costurilor de proiect si al costului comparativ de referinta

    Prezentele norme metodologice stabilesc principiile si procedura de calcul ale costului comparativ de referinta si compararea sa cu costul proiectului daca acesta ar urma sa fie realizat prin metoda clasica utilizata de autoritatile publice in cazul investitiilor publice.
    Costul comparativ de referinta reprezinta acel element pe baza caruia autoritatea publica poate sa isi fundamenteze decizia de a proceda la realizarea unui proiect public-privat.
    Calculul costului comparativ de referinta se efectueaza de catre autoritatea publica sau de un consultant de specialitate selectionat ori numit de autoritatea publica.

    1. Definirea costului comparativ de referinta
    1.1. Costul comparativ de referinta, denumit in continuare CCR, estimeaza un cost ipotetic ajustat cu valoarea riscurilor de proiect pentru cazul in care autoritatea publica ar implementa acel proiect cu forte si resurse financiare proprii.
    1.2. Componentele de baza ale CCR sunt costul primar de referinta, neutralitatea competitiva, riscul transferabil si riscul retinut:
    a) Costul primar de referinta reprezinta acel cost de baza al proiectului in cazul solutiei clasice de achizitii publice, bunurile si serviciile fiind integral in proprietatea autoritatii publice. Costul primar de referinta include toate cheltuielile de capital, costurile directe si indirecte ale constructiei, intretinerii, repararii si furnizarii serviciilor respective pentru o durata egala cu durata parteneriatului public-privat avut in vedere.
    b) Neutralitatea competitiva reprezinta totalitatea avantajelor competitive nete ce s-ar putea genera printr-un proiect al autoritatii publice si care sunt rezultate din natura proprietatii publice.
    Aceasta componenta permite o cuantificare corecta si echitabila a costurilor reale pentru un proiect realizat cu resurse private.
    c) Riscul transferabil reprezinta cuantificarea valorica a tuturor riscurilor de proiect care urmeaza sa fie preluate de investitor.
    d) Riscul retinut reprezinta cuantificarea valorica a tuturor riscurilor de proiect care urmeaza sa fie preluate de autoritatea publica.

    2. Costul primar de referinta
    2.1. Elementul principal pentru calculul CCR este reprezentat de calculul costului primar de referinta.
    2.2. Proiectul de referinta trebuie sa reflecte achizitia/constructia unui bun public in conformitate cu cele mai bune si eficiente metode ale autoritatii publice si in concordanta cu specificatiile de proiect si cu standardele relevante luate in considerare la realizarea proiectului.
    2.3. Premisa de baza a proiectului de referinta este aceea ca autoritatea publica detine in totalitate proprietatea si responsabilitatea operarii si intretinerii proiectului respectiv.
    2.4. Costul primar de referinta reprezinta costul de baza la care autoritatea publica poate produce sau achizitiona bunul public si serviciile aferente, care constituie proiectul de referinta.
    2.5. Costul primar de referinta cuprinde urmatoarele componente:
    - costurile directe (costurile care pot fi identificate si alocate precis unei componente a proiectului);
    - costurile indirecte (costurile care nu sunt alocate componentelor proiectului, dar sunt generate de realizarea proiectului);
    - se scad veniturile/beneficiile identificate care pot fi obtinute ca urmare a utilizarii de catre o terta parte.
    2.6. Pentru calculul costului primar de referinta se procedeaza in felul urmator:
    - identificarea tuturor costurilor materiale pe intreaga durata de viata a proiectului;
    - identificarea si alocarea tuturor costurilor directe;
    - identificarea si evaluarea costurilor indirecte;
    - cumularea tuturor cash flow aferente fiecarui element de cost;
    - din costul total se deduc veniturile rezultate din utilizarea de catre terti.
    2.7. Costurile directe cuprind:
    - costurile directe de capital, cum ar fi: costurile aferente proiectarii, costul terenului aferent, costul materiilor prime si al materialelor inglobate in proiect, plati catre furnizorii externi, plati pentru servicii de consultanta, costul echipamentelor etc.;
    - costurile directe de intretinere pe intreaga durata de viata definita pentru proiect, cum ar fi: costurile de capital, necesarul de intretinere periodica, modernizarea investitiei, alte cheltuieli si investitii pentru noi componente in proiect etc.;
    - costurile directe de operare asociate cu exploatarea zilnica, cum ar fi: consumurile materiale zilnice, costurile de personal direct implicat in operare (salarii, asigurari, cursuri, cheltuieli de transport), costuri directe de management etc.
    2.8. Pentru previzionarea costurilor de operare trebuie facuta diferenta dintre elementele de cost si modul in care sunt generate. Astfel costurile fixe pe termen scurt nu depind de volumul activitatii, costurile variabile cresc o data cu volumul activitatii, iar cele semivariabile cresc dupa anumite praguri de crestere a activitatii. Proportia costurilor variabile in totalul costurilor va influenta elasticitatea CCR prin variatia modului de operare.
    2.9. Costurile indirecte sunt alte costuri care nu sunt direct legate de furnizarea serviciilor. Acestea pot fi costuri de operare (costuri auxiliare cu energia, curatenia, cheltuieli administrative - salariati neimplicati direct in proiect, programe informatice pentru administratie etc.) si costuri de capital (angajarea partiala a echipamentului, folosirea partiala a noilor cladiri administrative).
    2.10. Determinarea acestor costuri se poate face prin doua metode:
    - metoda clasica, care ia in considerare masura in care costul indirect contribuie sau determina serviciul respectiv; sau
    - metoda bazata pe activitate, in care fiecare activitate a procesului de productie este apreciata in functie de resursele consumate.
    2.11. Veniturile rezultate din utilizarea de catre terti trebuie sa fie scazute din costurile operationale totale ale CCR. Acest tip de venituri poate aparea numai in cazul in care exista deja o cerere pentru serviciile proiectului formulata din partea tertilor contra plata, daca exista capacitatea de a furniza servicii la nivelul cerintelor autoritatii publice si daca exista deja o aprobare a autoritatii publice in acest sens.

    3. Neutralitatea competitiva
    3.1. Neutralitatea competitiva elimina avantajele nete competitive care survin in cazul unui proiect al autoritatii publice, datorita proprietatii publice. Aceasta permite o evaluare competenta a eficientei dintre CCR si costurile sectorului privat prin eliminarea efectelor generate de proprietatea publica cuantificabile in costuri echivalente. Scopul calcularii neutralitatii competitive este dat de necesitatea eliminarii distorsiunilor care apar in alocarea resurselor ca urmare a proprietatii directe a autoritatii publice.
    3.2. Neutralitatea competitiva include doar avantajele si dezavantajele care survin intr-un proiect public si care nu apar in cazul unei afaceri private. Neutralitatea competitiva nu include diferentele de performanta sau eficienta care apar intr-o piata competitiva si ar trebui sa fie separate de diferentele in materie de costuri aferente in cele doua cazuri: sectorul public si sectorul privat.
    3.3. Etapele calculului neutralitatii competitive sunt:
    - identificarea efectelor proprietatii de stat (avantaje si dezavantaje financiare);
    - stabilirea avantajelor nete (cuantificarea valorii nete a acestor avantaje);
    - calcularea neutralitatii competitive.
    3.4. Necesitatea includerii neutralitatii competitive rezida din faptul ca elementele acesteia au la baza diferente in modul de impozitare suportat de o afacere detinuta integral de autoritatea publica, diferente ce privesc reglementarile aplicabile calculului de costuri si acordarea de subventii.
    3.5. Regimul de taxare poate reprezenta un cost aditional al investitorilor, cost care poate sa nu apara in cazul unui proiect de referinta, cum ar fi: taxe funciare, taxe locale, impozite, taxe de timbru etc.
    3.6. Neutralitatea competitiva poate sa fie si rezultatul faptului ca proiectul de referinta beneficiaza de unele exceptii de la prevederile cadrului legal existent, exceptii care nu ar avea ca subiect si investitorii in cazul unui proiect privat similar ca dimensiune.

    4. Identificarea si evaluarea riscurilor
    4.1. Riscul este o parte inerenta a oricarui proiect. Evaluarea riscului presupune parcurgerea urmatoarelor etape:
    - identificarea tuturor riscurilor;
    - cuantificarea consecintelor riscurilor;
    - estimarea probabilitatii riscurilor;
    - cuantificarea financiara a riscurilor;
    - identificarea structurii de alocare a riscurilor;
    - calcularea riscului transferabil;
    - calcularea riscului retinut.
    4.2. In contextul CCR riscul reflecta potentiale costuri suplimentare peste costul de baza presupus in costul primar de referinta.
    4.3. Evaluarea riscului total in CCR poate fi abordata independent de alocarea acestuia. Valoarea atribuita riscului in cadrul CCR masoara costurile estimate ale acelui risc suportat de autoritatea publica in cazul in care proiectul ar fi realizat de autoritatea publica prin sistemul clasic de achizitie publica. De asemenea, valoarea riscului reprezinta o estimare a ceea ce autoritatea publica ar fi dispusa sa plateasca ca urmare a transferarii riscului catre investitori intr-un aranjament de tip parteneriat public-privat.
    4.4. In mod general riscul poate fi inclus in CCR prin una dintre urmatoarele metode:
    - includerea costurilor riscurilor de proiect in cash flow general; sau
    - ajustarea ratei de actualizare a costului capitalului in vederea reflectarii nivelului specific al riscului pentru fiecare proiect.
    4.5. Principalele categorii de riscuri sunt reprezentate de:
    - riscul indeplinirii cerintelor specifice impuse proiectului;
    - riscul de proiectare si constructie;
    - riscul ca cererea de utilizare sa fie mai mica decat estimarile;
    - riscul asociat protectiei mediului;
    - riscul de finantare;
    - riscul de aparitie a unei situatii de forta majora;
    - risc operational si al asigurarii nivelului de performanta;
    - riscul schimbarii legislative;
    - riscul valorii reziduale;
    - riscul uzurii morale si al necesitatii modernizarii;
    - riscul specific proiectului.
    4.6. La finalizarea identificarii tuturor riscurilor autoritatea publica trebuie sa evalueze si sa cuantifice posibilele urmari ale fiecarui risc, incluzand si efectul oricarei succesiuni sau sincronizari a elementelor de risc.
    4.7. Consecinta aparitiei unui risc masoara diferenta dintre nivelul de baza al costului din CCR si noul cost generat prin aparitia acelui risc, armonizat cu probabilitatea de aparitie a acestui risc.
    4.8. Consecintele aparitiei riscului pot fi directe sau indirecte. Consecintele directe includ valoarea, timpul si costurile ce depasesc nivelul de baza din costul primar de referinta. Consecintele indirecte apar din interactiunea intre riscuri diferite.
    4.9. Toate riscurile identificate si cuantificate trebuie incluse in CCR.

    5. Calcularea riscului transferabil
    5.1. Dupa identificarea si evaluarea tuturor riscurilor materiale fiecare risc trebuie analizat ca un risc transferabil sau retinut, in masura in care el poate fi transferat partenerului privat ori retinut de catre autoritatea publica in cadrul unui aranjament de tip parteneriat public-privat.
    5.2. In vederea calcularii CCR costul fiecarui risc transferabil trebuie cumulat pentru obtinerea costului prezent net al acestuia ca o componenta a CCR.
    5.3. Daca un risc transferabil este asigurabil, valoarea acelui risc poate fi aproximata la nivelul platilor periodice reprezentand prime de asigurare, valoarea acestora urmand sa fie inclusa ca un cost in structura costului primar de referinta.

    6. Calcularea riscului retinut
    6.1. Riscul retinut reprezinta suma acelor riscuri propuse sa fie asumate de autoritatea publica in cadrul parteneriatului public-privat. Aceste riscuri trebuie adaugate la valoarea proiectelor, obtinandu-se astfel costul real suportat de autoritatea publica in cadrul unui parteneriat public-privat.
    6.2. Evaluarea riscurilor retinute reprezinta faza finala in constructia unui CCR. Astfel de riscuri pot fi: schimbari in legislatie, riscuri induse de omisiuni in cadrul specificatiilor de proiect, portiunea asumata de autoritatea publica din riscul diminuarii cererii etc.
    6.3. Factorii care pot diminua riscurile retinute sunt:
    - abilitatea de a influenta direct probabilitatea aparitiei unui risc;
    - colaborarea cu contractanti cu reputatie si utilizarea de tehnologii performante, parghii eficiente de monitorizare si management al riscului, acoperirea eficienta a riscurilor prin asigurare.
    6.4. Riscurile retinute pot fi estimate pe baza unor pierderi anterioare sau in comparatie cu valoarea primei de asigurare pentru un risc echivalent.
    6.5. Toate riscurile retinute trebuie evaluate, cuantificate si incluse pentru a da o valoare reala a costului suportat de autoritatea publica. In cazul in care un risc nu poate fi evaluat obiectiv se va realiza o apreciere subiectiva rezonabila.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 621/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 621 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 621/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu