HOTARARE Nr. 843 din 14 octombrie 1999
privind incadrarea pe tipuri a unitatilor de alimentatie publica neincluse in
structurile de primire turistice
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 510 din 21 octombrie 1999
In temeiul art. 107 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei,
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Unitatile de alimentatie publica, altele decat cele definite de Ordonanta
Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de
turism in Romania, denumite in continuare unitati independente, se definesc ca
tipuri de unitati de alimentatie publica conform anexei nr. 1.
Art. 2
Incadrarea pe tipuri a unitatilor independente se realizeaza de catre
agentii economici, in baza unei declaratii pe propria raspundere, conform
modelului prevazut in anexa nr. 2.
Art. 3
(1) In cazul unitatilor nou-infiintate declaratia se depune la primaria
locala o data cu cererea pentru obtinerea autorizatiei de functionare. Aceeasi
procedura se utilizeaza si in cazul schimbarii agentului economic care
administreaza unitatea independenta.
(2) Atunci cand survin modificari privind tipul unitatii independente, in
termen de maximum 10 zile agentul economic va intocmi o noua declaratie, pe
care o va depune la primaria locala.
Art. 4
Un exemplar al declaratiei agentului economic, confirmat de primire, se va
pastra in permanenta la sediul unitatii independente, pentru a fi prezentat
organelor de control abilitate, la solicitarea acestora.
Art. 5
La darea in folosinta a unitatii independente agentul economic este obligat
sa inscrie vizibil pe firma tipul unitatii.
Art. 6
Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost comise in astfel
de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
a) nerespectarea prevederilor art. 3;
b) nerespectarea prevederilor art. 5;
c) nerespectarea reglementarilor legale in vigoare privind conditiile igienico-sanitare
si sanitar-veterinare.
Art. 7
Contraventiile prevazute la art. 6 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) faptele prevazute la lit. a), cu amenda de la 500.000 lei la 1.000.000
lei;
b) fapta prevazuta la lit. b), cu amenda de la 300.000 lei la 500.000 lei;
c) faptele prevazute la lit. c), conform legislatiei sanitare si
sanitar-veterinare in vigoare.
Art. 8
Contraventiile prevazute la art. 6 lit. a) si b) se constata si amenzile se
aplica de catre organele de control abilitate ale administratiei publice
locale, iar pentru cele prevazute la art. 6 lit. c), de catre organele
abilitate ale Ministerului Sanatatii si ale Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei.
Art. 9
Contraventiilor prevazute la art. 6 le sunt aplicabile prevederile Legii
nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu modificarile
ulterioare.
Art. 10
La solicitarea agentilor economici care doresc sa ofere servicii pentru
turismul organizat prin intermediul agentiilor de turism, unitatile
independente vor fi clasificate pe categorii dupa aceleasi reguli ca si
structurile de primire turistice, de catre Oficiul de Autorizare si Control in
Turism.
Art. 11
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 12
Incadrarea pe tipuri a unitatilor independente, efectuata in baza Hotararii
Guvernului nr. 233/1992, ramane valabila in conditiile in care unitatile nu au
suportat modificari care au influentat tipologia acestora.
Art. 13
La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea
Guvernului nr. 233/1992 privind clasificarea pe categorii de incadrare a
unitatilor de cazare si de alimentatie publica, publicata in Monitorul Oficial
al Romaniei, Partea I, nr. 105 din 25 mai 1992, cu modificarile ulterioare.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneaza:
p. Ministrul industriei si comertului,
Nicolae Staiculescu,
secretar de stat
p. Presedintele
Autoritatii Nationale pentru Turism,
Dorin Anton
Secretar de stat,
seful Departamentului pentru
Administratie Publica Locala,
Vlad Rosca
ANEXA 1
CARACTERIZAREA
tipurilor de unitati de alimentatie publica
Ca regula generala, unitatea de alimentatie publica reprezinta localul
public in care se servesc preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie,
bauturi, caracterizandu-se prin aceea ca in cadrul lui se imbina activitatea de
pregatire/preparare cu activitatea de comercializare, insotita de servicii
specifice care asigura consumul acestora pe loc.
1. Restaurant clasic - unitate de alimentatie publica in care consumatorii
sunt serviti cu un variat sortiment de preparate culinare de
cofetarie-patiserie, cafea, bauturi etc. Pentru crearea unei atmosfere
recreative se pot oferi programe artistice sau alte mijloace de distractie.
Personalul de productie si de servire are o calificare de profil.
2. Restaurant cu specific - unitate de alimentatie publica care prin
amenajari, dotari, tinuta lucratorilor si preparatele culinare oferite corespunde
unui specific local, regional, national (restaurant "romanesc",
"moldovenesc", "dobrogean", "banatean" etc.) sau
reprezinta unitati traditionale - han, crama, coliba, sura etc.
3. Restaurant specializat - unitate de alimentatie publica in care consumatorilor
li se ofera, in principal, un sortiment specializat de preparate culinare si
bauturi, aflat in permanenta in lista-meniu a unitatii, in conditiile unor
amenajari si dotari clasice sau adecvate structurii sortimentale (vanatoresc,
pescaresc etc.) care formeaza obiectul specializarii.
3.1. Restaurant-zahana - unitate de alimentatie publica in care se servesc,
in special la comanda, in tot timpul zilei, produse si subproduse din carne
neportionate (organe), pregatite la gratar si alese de consumatori din
vitrinele de expunere sau de pe platou, o data cu luarea comenzii. Sortimentul
oferit mai poate cuprinde: ciorbe, borsuri, tuslama, tochitura, salate,
dulciuri de bucatarie si bauturi.
3.2. Restaurant lacto-vegetarian, dietetic - unitate de alimentatie publica
in care se desfac in exclusivitate sortimente de preparate culinare pe baza de
lapte si derivate din lapte, oua, carne de pasare sau de vaca, paste fainoase,
orez, salate din legume, precum si dulciuri de bucatarie, inghetata si bauturi
nealcoolice.
3.3. Restaurant-pensiune - unitate de alimentatie publica care ofera mai
multe variante de meniuri complete cu baremuri fixe. Bauturile cuprinse in
meniu sunt limitate la sortimentele de racoritoare si ape minerale. Poate
functiona si pe baza de abonament.
In aceste unitati se pot oferi suplimentar diferite sortimente de preparate
si bauturi, inclusiv alcoolice, altele decat cele cuprinse in cadrul meniurilor
zilnice.
4. Braserie - unitate de alimentatie publica care asigura in tot cursul
zilei servirea consumatorilor cu un sortiment mai restrans de preparate
culinare (preparate reci, minuturi, 1 - 2 feluri de mancare), produse de
cofetarie-patiserie si bauturi.
5. Pizzerie - unitate specializata care ofera, cu preponderenta, sortimente
de pizza si de paste fainoase. Suplimentar se pot oferi gustari, salate,
produse de patiserie si sortiment variat de bauturi, cu preponderenta slab
alcoolizate.
6. Berarie - unitate de alimentatie publica caracterizata prin vanzarea cu
preponderenta a berii de diverse sortimente, oferita consumatorilor in
recipiente specifice (tap, halba, cana, sonde) de diferite capacitati, alaturi
de produse si preparate care se asociaza in consum cu aceasta, precum: gustari
calde si reci, minuturi (din oua, legume etc.), specialitati de zahana (1 - 2
preparate). Se mai poate oferi un sortiment restrans de bauturi alcoolice,
precum si bauturi nealcoolice.
7. Bar - unitate de alimentatie publica cu program de zi sau de noapte in
care se desfac bauturi alcoolice si nealcoolice, un sortiment restrans de
produse culinare. Cadrul ambiental este completat cu program artistic, auditii
muzicale, jocuri electronice si video.
7.1. Bar de zi - unitate care poate functiona ca subunitate distincta in
cadrul restaurantelor, precum si ca unitate independenta. Ofera consumatorilor
o gama variata de bauturi alcoolice si nealcoolice, simple sau in amestec,
cafea, gustari in sortiment restrans, specialitati de cofetarie.
7.2. Bar de noapte - unitate de alimentatie publica cu caracter distractiv,
avand orar de functionare pe timpul noptii. Prezinta un program variat de
divertisment, de music-hall si dans, iar consumatorilor li se ofera o gama
variata de bauturi, mai ales de cocteiluri, gustari, sortiment restrans de preparate
la gratar, specialitati de cofetarie-patiserie.
7.3. Cafe-bar, cafenea - unitati specifice desfacerii, cu prioritate, a
sortimentelor variate de cafea si derivate din ciocolata, cacao, ceai, bauturi
alcoolice fine la pahar, bauturi racoritoare, sandvisuri, produse de
cofetarie-patiserie. In dotarea unitatilor un rol important revine utilajelor
pentru pregatirea cafelei si, in primul rand, a cafelei expresso.
7.4. Disco-bar, Video-bar, Discoteca - unitati cu profil de divertisment
pentru tineret, divertismentul fiind realizat prin intermediul muzicii si al
dansului, in acest sens unitatea fiind dotata si amenajata corespunzator.
Sortimentele oferite sunt asemanatoare celor din baruri, cu deosebirea ca
bauturile vor fi prioritar nealcoolice sau slab alcoolizate, avand in vedere ca
majoritatea clientelei o reprezinta tineretul.
7.5. Bar biliard - unitate cu profil preponderent recreativ, realizat prin
posibilitatea practicarii biliardului, unde se servesc bauturi si un sortiment
restrans de sandvisuri, produse de patiserie-cofetarie.
7.6. Snack-bar - unitate de alimentatie publica care asigura clientilor o
servire rapida pe tot parcursul zilei, cu sortiment restrans de minuturi,
preparate la gratar, produse de cofetarie-patiserie, bauturi nealcoolice,
ceaiuri, cafele si un sortiment restrans de bauturi alcoolice. Specific acestui
tip de unitate este prezenta unei tejghele-bar, in spatele careia preparatele
se pregatesc la vederea clientilor, cu un front de desfacere care sa permita si
servirea directa a consumatorilor.
8. Fast-Food - unitate care propune clientelei sale, in principal tineri, o
servire rapida de produse, la preturi unitare. Oferta de produse se reduce la
un sortiment limitat si standardizat, de regula bazat pe un singur produs de
baza, si este prezentata de obicei pe panouri luminoase. Preparatele sunt
preluate de clienti la casa in momentul platii si consumate pe loc sau in afara
unitatii. Produsele sunt oferite in inventar de servire de unica folosinta.
9. Unitati tip bufet, bodega, birt, rotiserie
9.1. Bufet - unitate de alimentatie publica care functioneaza de obicei
independent sau in incinta unor institutii. Se ofera, in general, un sortiment
restrans de preparate culinare, calde si reci, pregatite in bucataria proprie
sau aduse din afara, si de bauturi.
9.2. Bodega - unitate de alimentatie publica cu spatiu restrans de servire,
de larga accesibilitate, care ofera un sortiment restrans de gustari si
preparate la gratar, bauturi alcoolice, servite de regula la pahar, si
nealcoolice, cafea. Servirea se face de regula la tejghea-bar.
9.3. Birt - unitate de alimentatie publica asemanatoare cu bodega,
amplasata de regula in piete, gari, autogari.
9.4. Rotiserie - unitate de alimentatie publica cu spatiu restrans de
servire, care ofera clientilor, in principal, produse preparate la rotisor,
salate, sortiment restrans de bauturi alcoolice, produse de
patiserie-cofetarie, cafea. Mobilierul caracteristic il constituie rotisorul
amplasat in interiorul spatiului de servire si vitrina frigorifica in care sunt
expusi pui si alte specialitati din carne pentru preparat in prezenta
clientilor.
10. Unitati tip pub si bistro
Sunt unitati de alimentatie publica de influenta englezeasca, respectiv
frantuzeasca, care ofera sortimente de bauturi si preparate culinare specifice
zonelor de influenta.
11. Cabaret - unitate de alimentatie publica cu caracter de recreere si
divertisment in care se desfasoara spectacole complexe cu valoare artistica
deosebita. Se ofera consumatorilor preparate culinare de cofetarie-patiserie,
diverse bauturi alcoolice si nealcoolice. De obicei, suprafata de servire este
realizata in amfiteatru, pentru ca programul artistic muzical sa poata fi
vizionat de la toate mesele.
12. Unitati tip cofetarie, patiserie
Sunt unitati de alimentatie publica care ofera consumatorilor preparate de
cofetarie-patiserie produse in laboratoarele proprii sau in laboratoarele altor
unitati de profil, biscuiti si produse zaharoase ale producatorilor specializati,
bauturi nealcoolice, cafea, ceai, fructe, produse specifice micului dejun,
precum si diferite sortimente de bauturi fine pentru consum la domiciliu.
Majoritatea unitatilor de acest tip, pe langa asigurarea conditiilor pentru
consumul pe loc, vinde si produse pentru consum la domiciliu.
In aceasta tipologie se incadreaza:
12.1. Cofetariile si bomboneriile - unitati specializate in vanzarea de
produse de cofetarie-patiserie, sortimente de bomboane.
12.2. Patiserie - placintarie - unitati care vand, in general, produse de
patiserie in stare calda, in acest scop fiind preferabil ca produsele sa fie
realizate in laboratoarele proprii. La vanzarea acestor produse se poate oferi
si bere.
12.3. Simigerie - covrigarie - gogoserie - unitati cu spatiu restrans de
servire sau chiosc, amplasate in zone de trafic pietonal intens, care se pot
organiza fie ca spatii ce reunesc cele trei specialitati, fie ca unitati
profilate pe o singura specialitate. Produsele acestor unitati se vand, de
regula, in stare calda.
13. Ceainarie - unitate de alimentatie publica, specializata in pregatirea
si servirea unei game largi de ceaiuri, alaturi de care se ofera sandvisuri si
produse de cofetarie-patiserie.
14. Restaurantele cu caracter social
Aceste unitati sunt restaurante pentru colectivitati si sunt amplasate in
incinta institutiilor sau se pot organiza ca unitati independente care
livreaza, pe baze contractuale, preparate culinare la sediul/domiciliul
persoanelor juridice/fizice.
Principalele tipuri de restaurante pentru colectivitati sunt:
14.1. Cantina-restaurant - unitate de alimentatie publica in care mesele
sunt servite in general pe baza de abonamente pentru meniuri unice; dotarea
acestor unitati se face cu mobilier si inventar simplu.
14.2. Restaurant cu autoservire (self-service) - unitate de alimentatie
publica cu desfacere rapida, in care consumatorii isi aleg si se servesc
singuri cu preparate culinare, de cofetarie-patiserie, cu bauturi, expuse in
linii de autoservire cu flux dirijat. Consumul produselor are loc la mese.
15. Terasa/gradina de vara - functioneaza in sezonul cald fie in structura
unei unitati de alimentatie publica, fie ca unitate independenta, de sine
statatoare, oferind un sortiment de bauturi si/sau de preparate specific
tipologiei anterior prezentate.
In cazul in care terasa/gradina de vara functioneaza ca unitate de sine
statatoare, agentul economic este obligat sa inscrie pe firma denumirea
"TERASA", urmata de tipul unitatii respective (Terasa-bar, terasa-bufet,
terasa-restaurant etc.).
*
* *
Pentru unitatile de alimentatie publica cu activitate complexa, care
cumuleaza caracteristici specifice mai multor tipuri, tipul unitatii va fi
declarat in functie de activitatea predominanta.
ANEXA 2
DECLARATIE
Subsemnatul ........................, cu domiciliul in
...................., str. ...................... nr. ....., judetul/sectorul
..........., in calitate de*) ....................................... la
Societatea Comerciala ......................................, inregistrata la
registrul comertului sub nr. de inmatriculare ........../...../....., cu sediul
social in ............... judetul/sectorul ......................, str.
.................. nr. .........., declar pe propria raspundere ca unitatea de
alimentatie publica situata in
.........................................................................
(sediul unitatii)
este de tipul .........., avand urmatoarele caracteristici functionale:
1. Total suprafata (mp) ....................................., din care:
- de servire ................................................;
- de pregatire/predare ......................................;
- de depozitare .............................................;
- anexe - utilitati ...................................................;
(birouri, grupuri sanitare, vestiare etc)
2. Numarul locurilor pentru consumatori:
_________________________________________________________________
Total, din care: Terasa Gradina de vara
saloane
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
Data .................. Semnatura agentului economic
si stampila societatii comerciale
..............................
*) Patron, director, administrator.