Având în vedere prevederile art. 82, art. 83 lit. a)-c) şi ale art. 91 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege,în temeiul dispoziţiilor art. 16, art. 23 lit. f) şi ale art. 24 lit. j) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005,Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumită în continuare Comisie, emite prezenta normă. Capitolul IDispoziţii generale Articolul 1
(1) Prezenta normă stabileşte modul de calcul al ratei de rentabilitate a unui fond de pensii facultative, al ratei medii ponderate de rentabilitate şi al ratei rentabilităţii minime a tuturor fondurilor de pensii facultative.
(2) Rata medie ponderată de rentabilitate şi rata de rentabilitate minimă se calculează diferenţiat pe categorii de risc: ridicat, mediu şi scăzut, în conformitate cu declaraţia privind politica de investiţii şi cu prevederile prospectului schemei de pensii facultative.
(3) Prezenta normă se adresează administratorilor fondurilor de pensii facultative şi depozitarilor. Articolul 2Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţiile prevăzute la art. 2 din Lege. Capitolul IIMecanismul de calcul al ratelor de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative Articolul 3Reprezentarea formulelor de calcul pentru determinarea ratelor de rentabilitate prevăzute de Lege este următoarea: a)ponderea zilnică a unui fond de pensii reprezintă raportul dintre valoarea activului net al fondului şi suma valorii activelor nete ale tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc, calculat în ziua respectivă, şi se calculează după următoarea formulă: , unde: b)ponderea medie a unui fond în totalul fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc pe o anumită perioadă reprezintă media aritmetică a ponderilor zilnice ale fondului pe perioada respectivă şi se calculează după următoarea formulă: , unde: c)randamentul zilnic al unui fond de pensii reprezintă raportul dintre valoarea unităţii de fond din ziua respectivă şi valoarea unităţii de fond din ziua precedentă şi se calculează după următoarea formulă: , unde: d)rata de rentabilitate a unui fond de pensii reprezintă rata anualizată a produsului randamentelor zilnice, măsurată pe o perioadă de 24 de luni, şi se calculează după următoarea formulă: , unde: e)rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii pentru fiecare categorie de risc reprezintă suma produselor dintre rata de rentabilitate a fiecărui fond din acea categorie pe o perioadă şi ponderea medie a fondului în totalul fondurilor din acea categorie pe aceeaşi perioadă şi se calculează după următoarea formulă: , unde: Articolul 4
(1) Rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc reprezintă cea mai mică valoare dintre rata medie ponderată de rentabilitate calculată pentru fiecare categorie de risc în perioada respectivă, diminuată cu 4 puncte procentuale, şi 50% din rata medie ponderată de rentabilitate calculată pentru fiecare categorie de risc în perioada respectivă.
(2) Rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii se calculează după următoarea formulă, pentru fiecare categorie de risc:, unde: Articolul 5Pentru calculul ratei medii ponderate de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, prevăzută la art. 3 lit. e), se foloseşte ponderea medie a fondului în totalul fondurilor de pensii dintr-o categorie de risc, măsurată pe o perioadă de 24 de luni, precum şi rata de rentabilitate a respectivului fond, măsurată pe aceeaşi perioadă. Articolul 6Calculul ratei de rentabilitate, al ratei medii ponderate de rentabilitate, precum şi al ratei rentabilităţii minime se efectuează pentru fondurile de pensii după 24 de luni de la data primei raportări a valorii unitare a activului net, calculată şi certificată de către depozitarul fondului de pensii. Articolul 7
(1) Administratorul calculează şi raportează trimestrial Comisiei rata de rentabilitate a fondului de pensii în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuării calculului.
(2) Rata de rentabilitate se calculează pe baza valorii unitare a activului net, calculată şi raportată de către administrator şi de către depozitarul fondului de pensii în ultima zi lucrătoare a trimestrului.
(3) Administratorul publică rata de rentabilitate a fondului de pensii pe care îl administrează în a patra zi lucrătoare de la încheierea trimestrului. Articolul 8Depozitarul fondului de pensii calculează şi raportează trimestrial Comisiei rata de rentabilitate a fondului de pensii, în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuării calculului. Articolul 9
(1) Comisia calculează lunar, în prima zi lucrătoare a lunii în curs, pentru perioada ultimelor 24 de luni anterioare datei efectuării calculului:a)rata de rentabilitate a fiecărui fond de pensii; b)rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii, diferenţiată pe categorii de risc; c)rata de rentabilitate minimă a fondurilor, diferenţiată pe categorii de risc.
(2) Comisia publică ratele menţionate la alin. (1) pe site-ul propriu, în a treia zi lucrătoare a lunii în curs. Articolul 10Comisia atenţionează administratorul în termen de 3 zile lucrătoare de la încheierea fiecărui trimestru în cazul în care rata de rentabilitate a respectivului fond se situează sub rata de rentabilitate minimă a categoriei respective de risc. Articolul 11
(1) În cazul în care rata de rentabilitate a unui fond de pensii este mai mică decât rata de rentabilitate minimă a categoriei respective de risc pentru 4 trimestre consecutive, Comisia retrage autorizaţia de administrare a administratorului respectiv şi aplică procedura privind administrarea specială, prevăzută de cap. VI din Lege, şi prevederile Normei nr. 8/2009 privind administrarea specială a fondurilor de pensii facultative, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 9/2009.
(2) Data de la care începe să curgă termenul de 4 trimestre consecutive este trimestrul următor celui în care rata de rentabilitate a fondului este mai mică decât rata de rentabilitate minimă a categoriei lui de risc. Articolul 12Toate calculele din prezenta normă se efectuează cu 6 zecimale în valoare absolută, iar ratele de rentabilitate se publică atât pe site-ul Comisiei, cât şi pe cel al administratorului, la termenele prevăzute în prezenta normă, în formă procentuală cu 4 zecimale. Capitolul IIIDispoziţii finale Articolul 13Termenele prevăzute de prezenta normă care expiră într-o zi de sărbătoare legală sau într-o zi nelucrătoare se vor prelungi până la sfârşitul următoarei zile lucrătoare. Articolul 14
(1) Prima rată de rentabilitate a fondului de pensii se calculează de către administrator şi depozitar în ultima zi lucrătoare a celei de-a 24-a luni de la data primei raportări a valorii unitare a activului net, certificată de către depozitarul fondului de pensii, şi se raportează Comisiei în aceeaşi zi.
(2) Următoarele calcule ale ratei rentabilităţii fondului de pensii se calculează în ultima zi lucrătoare a fiecărui trimestru calendaristic, pentru perioada ultimelor 24 de luni, şi se raportează în aceeaşi zi. Articolul 15Nerespectarea dispoziţiilor prezentei norme se sancţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 38 lit. b), c), art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (1) lit. b), k), alin. (2)-(4) şi (6)-(10) din Lege, după caz. Articolul 16La data intrării în vigoare a prezentei norme se abrogă art. 12, art. 19 alin. (2) şi anexa nr. 5 din Norma nr. 5/2008 privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor facultative, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 11/2008, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 137 din 21 februarie 2008. Articolul 17Prezenta normă intră în vigoare la data de 25 mai 2009.