ORDIN
Nr. 1214 din 23 decembrie 2003
pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 50 din 21 ianuarie 2004
![SmartCity3](https://citymanager.online/wp-content/uploads/2018/09/b2-700x300.jpg)
Vazand Referatul de aprobare al Directiei generale sanatate publica si
inspectia sanitara de stat nr. OB 6.829/2003,
avand in vedere prevederile art. 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2003,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile ulterioare,
ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala sanatate publica si inspectia sanitara de stat din cadrul
Ministerului Sanatatii, precum si directiile de sanatate publica judetene si a
municipiului Bucuresti vor controla modul de respectare a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul
ministrului sanatatii si familiei nr. 282/2001 pentru aprobarea Normelor
privind suplimentele nutritive, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 322 din 15 iunie 2001, si orice alte prevederi contrare.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in 90 de zile de la data publicarii.
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
ANEXA 1
NORME
privind suplimentele alimentare
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezentele norme reglementeaza suplimentele alimentare comercializate
ca produse alimentare si prezentate ca atare. Aceste produse vor fi livrate
consumatorului final numai sub forma preambalata.
(2) Prezentele norme nu se vor aplica pentru produsele medicamentoase
definite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 152/1999 privind produsele
medicamentoase de uz uman, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 336/2002,
cu modificarile ulterioare.
(3) Normele privind suplimentele alimentare sunt obligatorii pentru toti
producatorii, importatorii si distribuitorii de astfel de produse.
Art. 2
In sensul prezentelor norme:
a) suplimente alimentare reprezinta produsele alimentare al caror scop este
sa completeze dieta normala si care sunt surse concentrate de nutrienti sau
alte substante cu efect nutritional ori fiziologic, separat sau in combinatie,
comercializate sub forma de doza, cum ar fi: capsule, pastile, tablete, pilule
si alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu
picurator si alte forme asemanatoare de preparate lichide sau pulberi destinate
consumului in cantitati mici, masurabile;
b) nutrientii reprezinta urmatoarele substante:
(i) vitamine;
(ii) minerale.
Art. 3
In categoria suplimentelor alimentare, conform definitiei cuprinse la art.
2 lit. a), se includ si urmatoarele:
a) proteine pure sau sub forma de izolate proteice, izolate proteice si
hidrolizate proteice, aminoacizi si amestecuri ale acestora;
b) lipide alimentare (inclusiv acizi grasi polinesaturati esentiali);
c) fosfolipide (lecitine, cefaline, serinfosfatide, inozitolfosfatide) pana
la cantitati ale continutului de fosfor de 1 g/zi;
d) fibre alimentare pana la cantitatea de 24 g/zi;
e) produse parabiotice: probiotice, prebiotice, simbiotice - alimente
functionale care regleaza flora microbiana intestinala.
Art. 4
(1) Pot fi utilizate la fabricarea suplimentelor alimentare numai
vitaminele si mineralele enumerate in anexa nr. I si in formele listate in
anexa nr. II.
(2) Pentru substantele enumerate in anexa nr. II se vor aplica criteriile
de puritate specificate de reglementarile legislative existente pentru
utilizarea lor in producerea produselor alimentare in alte scopuri decat cele
prevazute de prezentele norme.
(3) Pentru acele substante enumerate in anexa nr. II pentru care criteriile
de puritate nu sunt specificate in legislatia nationala si pana la adoptarea
unor astfel de specificatii, criteriile de puritate general acceptate,
recomandate de organismele internationale, sunt aplicabile, dar pot fi
mentinute si regulile nationale ce stabilesc criteriile de puritate mai
stricte.
(4) Ministerul Sanatatii poate acorda derogare de la cerintele prevazute la
alin. (1) pana la data de 31 decembrie 2009 pentru utilizarea vitaminelor si
mineralelor nementionate in anexa nr. I sau sub formele nementionate in anexa
nr. II, cu conditia ca:
a) substantele respective sa fie utilizate in unul sau mai multe suplimente
alimentare comercializate in Uniunea Europeana la data intrarii in vigoare a
prezentelor norme;
b) Autoritatea Europeana de Siguranta Alimentara sa nu fi emis un aviz
nefavorabil pentru utilizarea acestor substante sau utilizarea lor in aceasta
forma, in producerea suplimentelor alimentare, pe baza unui dosar ce sustine
utilizarea substantei in cauza, prezentat Comisiei Europene de catre statele
membre ale Uniunii Europene nu mai tarziu de 12 decembrie 2006.
Art. 5
(1) Cantitatile maxime de vitamine si minerale prezente in suplimentele
alimentare pentru o portie zilnica de consum, conform recomandarilor
fabricantului, se stabilesc luandu-se in considerare urmatoarele:
a) nivelurile superioare de siguranta ale vitaminelor si mineralelor
stabilite prin evaluarea stiintifica a riscului, pe baza datelor stiintifice
general acceptate, tinand cont de variatia nivelurilor de sensibilitate ale
diferitelor grupuri de consumatori;
b) aportul de vitamine si minerale din alte surse alimentare.
(2) Cand sunt stabilite nivelurile maxime la care se refera alin. (1),
trebuie sa se ia in considerare aportul de referinta al vitaminelor si
mineralelor pentru populatie.
(3) Pentru a asigura cantitati semnificative de vitamine si minerale in
suplimentele alimentare, se stabilesc cantitati minime pentru o portie zilnica
de consum, conform recomandarilor fabricantului, dupa caz.
(4) Cantitatea totala zilnica de consum pentru vitaminele hidrosolubile nu
trebuie insa sa depaseasca de 3 ori dozele fiziologice zilnice recomandate, iar
pentru vitaminele liposolubile si elementele minerale nu trebuie sa depaseasca
de 1,5 ori dozele fiziologice zilnice recomandate. Dozele fiziologice zilnice
de vitamine si elemente minerale recomandate pentru o persoana adulta sunt
prezentate in anexa nr. III.
Art. 6
(1) Conform reglementarilor privind etichetarea produselor alimentare,
numele sub care sunt vandute produsele specificate in prezentele norme este
acela de "supliment alimentar".
(2) Etichetarea, prezentarea si reclama nu trebuie sa atribuie
suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a
unei boli umane sau sa faca referire la asemenea proprietati.
(3) Fara a prejudicia reglementarile privind etichetarea produselor
alimentare, etichetarea trebuie sa contina urmatoarele mentiuni:
a) numele categoriilor de nutrienti sau de substante ce caracterizeaza
produsul ori o indicatie a naturii acestor nutrienti sau substante;
b) portia din produs care este recomandata pentru consumul zilnic;
c) un avertisment de a nu se depasi doza zilnica recomandata;
d) o atentionare ca suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un
regim alimentar variat;
e) o atentionare ca produsele nu trebuie sa fie lasate la indemana copiilor
mici.
Art. 7
Etichetarea, prezentarea si reclama suplimentelor alimentare nu vor include
afirmatii directe sau care sa induca ideea ca o dieta corespunzatoare si
diversificata nu poate asigura cantitati adecvate de substante nutritive in
general.
Art. 8
(1) Cantitatea de nutrienti sau substante cu efect nutritional ori
fiziologic prezenta in produs este declarata pe eticheta sub forma numerica.
Unitatile utilizate pentru vitamine si minerale sunt specificate in anexa nr.
I.
(2) Cantitatile de substante nutritive sau alte substante declarate se
specifica pe eticheta pentru o portie de produs recomandata pentru consumul
zilnic.
(3) Informatiile privind vitaminele si mineralele sunt exprimate si sub
forma de procent din valoarea de referinta mentionata, doza zilnica
recomandata, dupa caz, in reglementarile privind etichetarea nutritionala
(Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificarile
ulterioare).
Art. 9
(1) Valorile declarate, mentionate la art. 8 alin. (1) si (2), sunt
valorile medii obtinute pe baza analizei produsului, efectuata de catre
fabricant.
(2) Procentul valorilor de referinta pentru vitaminele si mineralele mentionate
la art. 8 alin. (3) poate fi, de asemenea, prezentat sub forma grafica.
CAP. 2
Supravegherea pe piata a suplimentelor alimentare
Art. 10
(1) Pentru activitatea de monitorizare a suplimentelor alimentare se cere
fabricantului sau persoanei responsabile cu punerea produsului pe piata sa
notifice autoritatea competenta, Directia generala sanatate publica si
inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii, prin transmiterea
unui model de eticheta (in forma electronica si folio) utilizata pentru acest
produs.
(2) Ministerul Sanatatii are obligatia sa faca publica informatia privind
suplimentele alimentare notificate.
Art. 11
Daca in urma unor noi informatii sau a reevaluarii informatiilor existente
in prezentele norme exista motive sa se stabileasca faptul ca un produs
prevazut la art. 1 pericliteaza sanatatea umana, desi este in conformitate cu
acele prevederi, Ministerul Sanatatii poate suspenda sau restrictiona temporar
comercializarea produsului in cauza pe teritoriul Romaniei.
Art. 12
Supravegherea pe piata a suplimentelor alimentare se face de catre
personalul imputernicit pentru exercitarea activitatii de inspectie sanitara de
stat.
CAP. 3
Dispozitii finale
Art. 13
Suplimentele alimentare sunt comercializate in Romania numai daca acestea
sunt in conformitate cu regulile prevazute in prezentele norme.
Art. 14
Nerespectarea prezentelor norme atrage, dupa caz, raspunderea civila,
contraventionala sau penala a persoanelor vinovate.
Art. 15
Ministerul Sanatatii va amenda si adopta legile, reglementarile si
prevederile administrative necesare pentru a fi in conformitate cu prezentele
norme, pana la 31 iulie 2005 cel tarziu.
Art. 16
Anexele nr. I - III fac parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme*)
*) Anexa nr. I la norme este reprodusa in facsimil.
VITAMINE SI MINERALE
care pot fi utilizate pentru fabricarea suplimentelor alimentare
1. Vitamine:
Vitamina A (micrograme RE)
Vitamina D (micrograme)
Vitamina E (mg alfa - TE)
Vitamina K (micrograme)
Vitamina B1 (mg)
Vitamina B2 (mg)
Niacina (mg NE)
Acid pantotenic (mg)
Vitamina B6 (micrograme)
Acid folic (micrograme)
Vitamina B12 (micrograme)
Biotina (micrograme)
Vitamina C (mg)
2. Minerale
Calciu (mg)
Magneziu (mg)
Fier (mg)
Cupru (micrograme)
Iod (micrograme)
Zinc (mg)
Mangan (mg)
Sodiu (mg)
Potasiu (mg)
Seleniu (micrograme)
Crom (micrograme)
Molibden (micrograme)
Fluor (mg)
Clor (mg)
Fosfor (mg)
ANEXA 2
la norme
SUBSTANTE VITAMINICE SI MINERALE
ce pot fi utilizate pentru fabricarea suplimentelor alimentare
A. Substante vitaminice:
1. Vitamina A
a) retinol
b) acetat de retinol
c) palmitat de retinol
d) beta-caroten
2. Vitamina D
a) colecalciferol
b) ergocalciferol
3. Vitamina E
a) D-alfa-tocoferol
b) DL-alfa-tocoferol
c) acetat de D-alfa-tocoferol
d) acetat de DL-alfa-tocoferol
e) succinat acid de D-alfa-tocoferol
4. Vitamina K
a) fitochinona (fitomenadiona)
5. Vitamina B1
a) clorhidrat de tiamina
b) mononitrat de tiamina
6. Vitamina B2
a) riboflavina
b) riboflavin 5'-fosfat de sodiu
7. Niacina
a) acid nicotinic
b) nicotinamida
8. Acid pantotenic
a) D-pantotenat de calciu
b) D-pantotenat de sodiu
c) dexpantenol
9. Vitamina B6
a) clorhidrat de piridoxina
b) piridoxin 5'-fosfat
10. Acid folic
a) acid pteroilmonoglutamic
11. Vitamina B12
a) cianocobalamina
b) hidroxocobalamina
12. Biotina
a) D-biotina
13. Vitamina C
a) acid L-ascorbic
b) L-ascorbat de sodiu
c) L-ascorbat de calciu
d) L-ascorbat de potasiu
e) L-ascorbil 6-palmitat
B. Substante minerale:
1. carbonat de calciu
2. clorura de calciu
3. saruri de calciu ale acidului citric
4. gluconat de calciu
5. glicerofosfat de calciu
6. lactat de calciu
7. saruri de calciu ale acidului ortofosforic
8. hidroxid de calciu
9. oxid de calciu
10. acetat de magneziu
11. carbonat de magneziu
12. clorura de magneziu
13. saruri de magneziu ale acidului citric
14. gluconat de magneziu
15. glicerofosfat de magneziu
16. saruri de magneziu ale acidului ortofosforic
17. lactat de magneziu
18. hidroxid de magneziu
19. oxid de magneziu
20. sulfat de magneziu
21. carbonat feros
22. citrat feros
23. citrat feric de amoniu
24. gluconat feros
25. fumarat feros
26. difosfat feric de sodiu
27. lactat feros
28. sulfat feros
29. difosfat feric (pirofosfat feric)
30. zaharat feric
31. fier elementar (carbonil + electrolitic + hidrogen redus)
32. carbonat de cupru
33. citrat de cupru
34. gluconat de cupru
35. sulfat de cupru
36. complex cupru-lizina
37. iodura de sodiu
38. iodat de sodiu
39. iodura de potasiu
40. iodat de potasiu
41. acetat de zinc
42. clorura de zinc
43. citrat de zinc
44. gluconat de zinc
45. lactat de zinc
46. oxid de zinc
47. carbonat de zinc
48. sulfat de zinc
49. carbonat de mangan
50. clorura de mangan
51. citrat de mangan
52. gluconat de mangan
53. glicerofosfat de mangan
54. sulfat de mangan
55. bicarbonat de sodiu
56. carbonat de sodiu
57. clorura de sodiu
58. citrat de sodiu
59. gluconat de sodiu
60. lactat de sodiu
61. hidroxid de sodiu
62. saruri de sodiu ale acidului ortofosforic
63. bicarbonat de potasiu
64. carbonat de potasiu
65. clorura de potasiu
66. citrat de potasiu
67. gluconat de potasiu
68. glicerofosfat de potasiu
69. lactat de potasiu
70. hidroxid de potasiu
71. saruri de potasiu ale acidului ortofosforic
72. selenat de sodiu
73. hidrogenoselenit de sodiu
74. selenit de sodiu
75. clorura de crom (III)
76. sulfat de crom (III)
77. molibdat de amoniu [molibden (VI)]
78. molibdat de sodiu [molibden (VI)]
79. fluorura de potasiu
80. fluorura de sodiu
ANEXA 3
la norme
DOZELE FIZIOLOGICE ZILNICE
de vitamine si elemente minerale recomandate pentru o persoana adulta*)
Vitamine:
Vitamina A (retinol): 2.500 - 5.000 UI
Vitamina D (colecalciferol, ergocalciferol): 400 UI
Vitamina E (tocoferoli): 20 - 30 mg
Vitamina K (fito- si fanochinona, menadiona): 0,1 mg
Vitamina B1 (tiamina): 1,6 mg
Vitamina B2 (riboflavina): 1,7 mg
Vitamina B6 (piridoxina): 2,0 mg
Vitamina B12 (cobalamina): 2,0 micrograme
Vitamina PP (nicotinamida, acid nicotinic): 15 - 20 mg
Acid pantotenic: 10,0 mg
Acid folic: 0,4 mg
Vitamina C (acid ascorbic): 60,0 mg
Biotina (vitamina H): 0,2 mg
Vitamina P (flavone, flavonoizi): 200 mg (total)
Elemente minerale:
Calciu: 1.000 mg
Fosfor: 1.000 mg
Magneziu: 350 mg
Sodiu: 2,0 g
Potasiu: 3,5 g
Clor: 5,0 g
Fier: 18,0 mg
Zinc: 15,0 mg
Cupru: 3,0 mg
Iod: 0,2 mg
Fluor: 4,0 mg
Mangan: 3,0 mg
Molibden: 0,25 mg
Crom: 0,2 mg
Seleniu: 0,1 mg
Cobalt: 1,0 micrograme
*) Dozele pentru copii se vor recomanda de medicul de familie sau de
medicul cu specialitatea pediatrie.