ORDIN
Nr. 88/796/1350/284 din 5 octombrie 2004
privind stabilirea conditiilor speciale in care se face importul de arahide sau
de anumite produse derivate din arahide, originare ori expediate din Republica
Araba Egipt
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
Nr. 88 din 5 octombrie 2004
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
Nr. 796 din 3 noiembrie 2004
MINISTERUL SANATATII
Nr. 1.350 din 21 octombrie 2004
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 284 din 15 noiembrie 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1175 din 13 decembrie 2004
Vazand Referatul de aprobare nr. 31.211 din 30 septembrie 2004, intocmit de
Directia generala pentru siguranta alimentelor,
avand in vedere prevederile Legii nr. 150/2004 privind siguranta
alimentelor, ale Legii nr. 215/2004 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii veterinare, ale Ordonantei de urgenta a
Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si
comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.
57/2002,
in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 308/2004 privind
organizarea si functionarea Agentiei Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile si completarile
ulterioare, ale Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile
ulterioare, ale Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu
modificarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind
organizarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, ministrul
sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Importul produselor originare sau expediate din Republica Araba Egipt, din
categoriile de mai jos, care sunt destinate consumului uman sau utilizarii ca
ingrediente in alimente, este permis numai daca transportul este insotit de
rezultatele prelevarilor oficiale de probe si ale analizelor, precum si de un
certificat de sanatate, denumit in continuare certificat, elaborat in
conformitate cu modelul prezentat in anexa, tradus oficial si in limba engleza,
completat, semnat si verificat de catre un reprezentant al Ministerului
Agriculturii din Republica Araba Egipt:
a) arahide in coaja, incadrate la codul CN 1202 10 90, sau decojite,
incadrate la codul CN 1202 20 00, sparte ori nesparte;
b) arahide prajite, incadrate la codul CN 2008 11 92 (direct in pachete cu
un continut net ce depaseste 1 kg) sau la codul CN 2008 11 96 (in pachete cu un
continut net ce nu depaseste 1 kg).
Art. 2
Marfurile mentionate la art. 1 se importa numai prin unul dintre punctele
de trecere a frontierei in care este organizat control al Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
Art. 3
(1) Fiecare transport se identifica printr-un cod, care corespunde codului
inscris pe certificat si pe documentul care il insoteste si care contine
rezultatele prelevarilor oficiale de probe si ale analizelor, la care s-a facut
referire la art. 1.
(2) Fiecare pachet individual (sau alta forma de ambalare) din cadrul
expedierilor de marfuri este identificat conform legislatiei in vigoare.
Art. 4
Inspectorii oficiali din posturile de inspectie la frontiera ale
Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
asigura, prin controlul documentelor, ca importul de arahide sau de produse
derivate din arahide, originare ori expediate din Republica Araba Egipt,
respecta cerintele referitoare la certificat, precum si rezultatele
prelevarilor de probe la care se face referire la art. 1. In absenta acestor
documente se interzice intrarea in tara a produselor respective.
Art. 5
(1) Inspectorii oficiali din posturile de inspectie la frontiera ale
Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
asigura, impreuna cu autoritatea veterinara si pentru siguranta alimentelor
teritoriala, prelevarea de probe prin metoda randomizarii pentru transporturile
de arahide sau de produse derivate din arahide, originare ori expediate din
Republica Araba Egipt, pentru determinarea continutului de aflatoxina B1 si
aflatoxina totala.
(2) Prelevarile de probe si analizele realizate prin metoda randomizarii,
la care se face referire in alin. (1), se realizeaza pentru o cantitate de
aproximativ 20% din transporturi de produse, pentru fiecare categorie la care
se face referire in art. 1.
(3) Analizele se realizeaza in sectiile zonale de control al reziduurilor,
in Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara, subordonate Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si in
Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor
"Larex".
Art. 6
Orice transport care face obiectul prelevarii de probe si analize este
retinut in punctele vamale interne inainte de punerea produselor pe piata,
pentru maximum 15 zile lucratoare de la data trecerii prin punctul de
frontiera. Dupa efectuarea analizelor autoritatea veterinara si pentru
siguranta alimentelor teritoriala elibereaza un document oficial insotitor ce
stabileste faptul ca transportul a facut obiectul prelevarii oficiale de probe
si analize, indicand rezultatele analizelor.
Art. 7
Autoritatile veterinare si pentru siguranta alimentelor teritoriale si
Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor "Larex"
inainteaza Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor la fiecare 3 luni un raport cuprinzand toate rezultatele analitice
ale controalelor oficiale ale transporturilor de arahide sau de produse
derivate din arahide, originare ori expediate din Republica Araba Egipt.
Raportul este transmis in cursul primei luni dupa incheierea fiecarui
trimestru.
Art. 8
In cazul in care un transport este divizat, copii ale certificatului si ale
documentelor insotitoare la care se face referire in art. 1 si 6 trebuie sa
insoteasca fiecare parte a transportului divizat.
Art. 9
Prezentul ordin trebuie revizuit permanent in lumina informatiilor si
garantiilor oferite de autoritatile competente din Republica Araba Egipt si pe
baza rezultatelor testelor efectuate de laboratoarele Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, pentru a se stabili daca
conditiile speciale impuse de art. 1 - 8 ofera un nivel suficient de garantare
a sigurantei alimentelor pe teritoriul Romaniei. Revizuirea trebuie sa
stabileasca, de asemenea, daca este nevoie in continuare de aceste conditii
speciale.
Art. 10
Prevederile prezentului ordin sunt obligatorii pentru toti importatorii si
distribuitorii de astfel de produse. Cheltuielile legate de efectuarea
analizelor, precum si pentru stationarea in punctele vamale sunt suportate de
importatori.
Art. 11
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor, prin directiile sanitare veterinare si pentru siguranta
alimentelor teritoriale si inspectorii oficiali din posturile de inspectie la
frontiera ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
(2) Prezentul ordin constituie transpunerea oficiala a Deciziei Comisiei
2000/49/CE care abroga Decizia 1999/356/EC si impune conditii speciale la
importul arahidelor si al anumitor produse derivate din arahide, originare ori
expediate din Republica Araba Egipt, publicata in Jurnalul Oficial al
Comunitatilor Europene L 19 din 25 ianuarie 2000, amendata prin Decizia
2003/580/CE.
Art. 12
Anexa face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 13
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si
va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii.
Presedintele Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor,
Liviu Harbuz
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Petre Daea
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei
ANEXA 1
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru importul arahidelor si al anumitor produse derivate din arahide,
originare ori expediate din Republica Araba Egipt in Romania
Codul transportului: .............. Certificat nr.: ................
In conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2000/49/CE care impune
conditii speciale la importul arahidelor incadrate la codul CN 1202 10 90 (in
coaja) sau CN 1202 20 00 si al produselor derivate din arahide incadrate la
codul CN 2008 11 92 (direct in pachete cu continut mai mare de 1 kg) si CN 2008
11 96 (in pachete mai mici de 1 kg), originare sau expediate din Republica
Araba Egipt.
Ministerul Agriculturii
CERTIFICA:
Arahidele din acest transport, numarul de cod
.............................,
(introduceti numarul de
cod)
compus din:
....................................................................
...............................................................................,
(descrierea transportului, produsului, numarul si tipul pachetelor, masa bruta
sau neta)
imbarcat la:
..................................................................,
(locul de imbarcare)
de catre: .....................................................................,
(identificarea transportatorului)
spre:
.........................................................................,
(locul si tara de destinatie)
care provine din unitatea:
.....................................................
...............................................................................,
(denumirea si adresa unitatii)
au fost produse, sortate, manipulate, procesate, ambalate si transportate
conform bunelor practici de igiena. Pentru acest transport
.....................
(numarul de probe)
probele de arahide au fost prelevate la .............................., trimise
(data)
pe ........................ la ...................................., pentru
(data) (denumirea laboratorului)
determinarea nivelului de contaminare cu aflatoxina B1 si aflatoxina totala.
Detaliile de prelevare a probelor, metodele de analiza folosite si toate
rezultatele sunt atasate.
Intocmit la ................. la data de ................
Stampila si semnatura
reprezentantului
Ministerului Agriculturii din
Republica Araba Egipt