Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 17 din 30 septembrie 2010

pentru aprobarea Regulamentului Bancii Nationale a României  si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 18/16/2010 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate  si pozitiilor din securitizare

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 726 din 1 noiembrie 2010



Având în vedere dispozi tiile art. 126, art. 134 lit. b), art. 384  si ale art. 385 din Ordonan ta de urgen t a a Guvernului nr. 99/2006 privind institu tiile de credit  si adecvarea capitalului, aprobat a cu modific ari  si complet ari prin Legea nr. 227/2007, cu modific arile  si complet arile ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 420 din Ordonan ta de urgen t a a Guvernului nr. 99/2006, aprobat a cu modific ari si complet ari prin Legea nr. 227/2007, cu modific arile  si complet arile ulterioare,  si ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul B ancii Na tionale a României, precum  si ale prevederilor art. 1, 2  si ale art. 7 alin. (1), (3), (10)  si (15) din Statutul Comisiei Na tionale a Valorilor Mobiliare, aprobat prin Ordonan ta de urgen t a a Guvernului nr. 25/2002, aprobat a cu modific ari  si complet ari prin Legea nr. 514/2002, cu modific arile  si complet arile ulterioare,

Banca Na tional a a României si Comisia Na tional a a Valorilor Mobiliare emit urm atorul ordin:

Art. 1. - Se aprob a Regulamentul B ancii Na tionale a României  si al Comisiei Na tionale a Valorilor Mobiliare nr. 18/16/2010 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate  si pozi tiilor din securitizare, prev azut în anexa care face parte integrant a din prezentul ordin.

Art. 2. - Prezentul ordin  si regulamentul men tionat la art. 1 se public a în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3. - La data de 31 decembrie 2010 se abrog a Ordinul B ancii Na tionale a României  si al Comisiei Na tionale a Valorilor Mobiliare nr. 18/115/2006 pentru aprobarea Regulamentului B ancii Na tionale a României  si al Comisiei Na tionale a Valorilor Mobiliare nr. 21/26/2006 privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate  si al pozi tiilor din securitizare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.035  si 1.035 bis din 28 decembrie 2006.

Art. 4. - Banca Na tional a a României  si Comisia Na tional a a Valorilor Mobiliare vor urm ari ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Pre sedintele Consiliului de administra tie al B ancii Na tionale a României,

Mugur Constantin Is arescu

Pre sedintele Comisiei Na tionale a Valorilor Mobiliare,

Gabriela Anghelache

ANEXA

REGULAMENTUL Nr. 18/16/2010

privind tratamentul riscului de credit aferent expunerilor securitizate  si pozi tiilor din securitizare

CAPITOLUL I

Dispozi tii generale

Art. 1. - (1) Prezentul regulament stabile ste metodologia de determinare a valorilor ponderate la risc ale expunerilor care fac obiectul securitiz arii, denumite pe parcursul prezentului regulament expuneri securitizate,  si ale pozi tiilor din securitizare, în vederea calcul arii cerin telor minime de capital pentru riscul de credit  si, dup a caz, riscul de diminuare a valorii crean tei potrivit prevederilor Regulamentului BNR -CNVM nr. 13/18/2006 privind determinarea cerin telor minime de capital pentru institu tiile de credit  si firmele de investi tii, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(2) Prezentul regulament se aplic a institu tiilor de credit, persoane juridice române,  si sucursalelor din România ale institu tiilor de credit din state ter te.

(3) Casele centrale sunt responsabile pentru reglementarea în conformitate cu prevederile prezentului regulament a cadrului general aferent cooperativelor de credit din cadrul re telelor cooperatiste. Reglement arile emise vor avea în vedere prevederile prezentului regulament în ceea ce prive ste determinarea valorilor ponderate la risc ale expunerilor care fac obiectul securitiz arii  si ale pozi tiilor din securitizare, în vederea calcul arii cerin telor minime de capital pentru riscul de credit  si, dup a caz, riscul de diminuare a valorii crean tei ale cooperativelor de credit,  si nu vor putea stabili cerin te mai pu tin restrictive decât cele prev azute de acesta. In acest sens, reglement arile emise de casa central a vor fi transmise spre avizare B ancii Na tionale a României.

(4) Prezentul regulament se aplic a în mod corespunz ator societ a tilor de servicii de investi tii financiare, precum  si societ a tilor de administrare a investi tiilor care au în obiectul de activitate administrarea portofoliilor individuale de investi tii. In acest sens, orice referire la Banca Na tional a a României se consider a a fi f acut a, dup a caz, la Comisia Na tional a a Valorilor Mobiliare.

(5) Prezentul regulament se aplic a la nivel individual  si, dup a caz, la nivel consolidat, în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR - CNVM nr. 17/22/2006 privind supravegherea pe baz a consolidat a a institu tiilor de credit  si a firmelor de investi tii, cu modific arile ulterioare.

(6) Casele centrale sunt responsabile pentru aplicarea prezentului regulament la nivel de re tea cooperatist a.

Art. 2. - (1) Termenii  si expresiile folosite în prezentul regulament au semnifica tiile prev azute în Ordonan ta de urgen t a a Guvernului nr. 99/2006 privind institu tiile de credit  si adecvarea capitalului, aprobat a cu modific ari  si complet ari prin Legea nr. 227/2007, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(2) Expresiile protec tie finan tat a a creditului  si protec tie nefinan tat a a creditului au semnifica tiile prev azute în Regulamentul BNR - CNVM nr. 19/24/2006 privind tehnicile de diminuare a riscului de credit utilizate de institu tiile de credit  si firmele de investi tii, cu modific arile  si complet arile ulterioare, iar expresiile institu tie extern a de evaluare a creditului, institu tie extern a de evaluare a creditului eligibil a, expunere  si rating au semnifica tiile prev azute în Regulamentul BNR - CNVM nr. 14/19/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institu tiile de credit  si firmele de investi tii potrivit abord arii standard, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(3) Expresiile risc de diminuare a valorii crean tei, pierdere, pierdere a steptat a  si factor de conversie au semnifica tiile prev azute în Regulamentul BNR - CNVM nr. 15/20/2006 privind tratamentul riscului de credit pentru institu tiile de credit  si firmele de investi tii potrivit abord arii bazate pe modele interne de rating, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(4) Expresia portofoliu de tranzac tionare are semnifica tia prev azut a în Regulamentul BNR - CNVM nr. 22/27/2006 privind adecvarea capitalului institu tiilor de credit  si al firmelor de investi tii, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(5) Expresia structur a de conducere are semnifica tia prev azut a în Regulamentul B ancii Na tionale a României nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activit a tii institu tiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecv arii capitalului la riscuri  si condi tiile de externalizare a activit a tilor acestora, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(6) Termenul trust are semnifica tia prev azut a în Regulamentul B ancii Na tionale a României nr. 4/2009 pentru modificarea  si completarea Regulamentului B ancii Na tionale a României nr. 11/2007 privind autorizarea institu tiilor de credit, persoane juridice române,  si a sucursalelor din România ale institu tiilor de credit din state ter te.

(7) In scopul prezentului regulament, termenii  si expresiile de mai jos au urm atoarele semnifica tii:

a) securitizare - o tranzac tie sau o schem a prin care riscul de credit asociat unei expuneri sau unui portofoliu de expuneri este segmentat pe tran se  si care are urm atoarele caracteristici:

- pl a tile în cadrul tranzac tiei sau schemei depind de performan ta aferent a expunerii sau portofoliului de expuneri;  si

- subordonarea tran selor determin a modul de alocare a pierderilor pe parcursul întregii durate de via t a a tranzac tiei sau a schemei;

b) securitizare tradi tional a - securitizarea ce presupune transferul economic al expunerilor care fac obiectul securitiz arii c atre o entitate special constituit a în scopul securitiz arii, care emite titluri. Aceasta se realizeaz a prin transferul propriet a tii asupra expunerilor securitizate de la institu tia de credit ini tiatoare sau prin tehnica subparticip arii. Titlurile emise nu reprezint a obliga tii de plat a ale institu tiei de credit ini tiatoare;

c) securitizare sintetic a - securitizarea în cadrul c areia segmentarea riscului de credit pe tran se se realizeaz a prin utilizarea instrumentelor financiare derivate de credit sau a garan tiilor  si în care portofoliul de expuneri r amâne în bilan tul institu tiei de credit ini tiatoare;

d) tran s a - un segment, stabilit pe baz a contractual a, al riscului de credit asociat unei expuneri sau unui num ar de expuneri, în condi tiile în care o pozi tie din cadrul segmentului implic a un risc de pierdere din credit superior ori inferior celui pe care îl implic a o pozi tie de valoare egal a din orice alt segment, f ar a a lua în considerare protec tia creditului furnizat a de ter ti în mod direct de tin atorilor de pozi tii din respectivul segment sau din alte segmente ale riscului de credit;

e) pozi tie din securitizare - o expunere fa t a de o securitizare;

f) ini tiator - oricare dintre urm atoarele:

- o entitate care, fie ea îns a si, fie prin intermediul entit a tilor legate, a fost implicat a direct ori indirect în contractul ini tial care a dat na stere obliga tiilor sau obliga tiilor poten tiale ale debitorului ori ale debitorului poten tial, care au condus la înregistrarea expunerilor care fac obiectul securitiz arii; sau

- o entitate care achizi tioneaz a expunerile unei ter te p ar ti, le include în propriul s au bilan t  si apoi le securitizeaz a;

g) sponsor- o institu tie de credit, alta decât o institu tie de credit ini tiatoare, care înfiin teaz a  si administreaz a un program ABCP sau o alt a schem a de securitizare ce implic a achizi tionarea de expuneri de la entit a ti ter te;

h) îmbun at a tirea calit a tii creditului - o în telegere contractual a prin care calitatea creditului aferent a unei pozi tii dintr-o securitizare este ameliorat a fa t a de cum ar fi fost aceasta dac a nu s-ar fi produs îmbun at a tirea  si care include îmbun at a tirea furnizat a de tran sele din securitizare de rang inferior  si de alte tipuri de protec tie a creditului;

i) entitate special constituit a în scopul securitiz arii - o entitate organizat a ca trust sau o alt a entitate, diferit a de o institu tie de credit, constituit a pentru desf a surarea uneia sau mai multor securitiz ari, ale c arei activit a ti sunt limitate la acelea corespunz atoare pentru atingerea acestui obiectiv, a c arei structur a vizeaz a izolarea obliga tiilor sale de cele ale institu tiei de credit ini tiatoare  si în care de tin atorii de interese generatoare de beneficii au dreptul s a gajeze sau s a schimbe respectivele interese nerestric tionat;

j) marj a în exces - suma veniturilor de natur a financiar a  si a altor venituri din comisioane încasate aferente expunerilor securitizate, nete de costuri  si cheltuieli;

k) op tiune de solicitare a stingerii securitiz arii (clean-up call option) - o op tiune contractual a care permite ini tiatorului s a r ascumpere sau s a închid a pozi tiile din securitizare înainte de rambursarea integral a a expunerilor-suport, în cazul în care valoarea expunerilor r amase de rambursat scade sub un nivel specificat;

l) facilitate de lichiditate - pozi tia din securitizare care provine dintr-o în telegere contractual a de finan tare care vizeaz a s a asigure plata la timp a fluxurilor de numerar c atre investitori;

m) KIRB - suma urm atoarelor dou a elemente:

- 8% din valorile ponderate la risc ale expunerilor securitizate care ar fi fost calculate potrivit prevederilor Regulamentului BNR - CNVM nr. 15/20/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, dac a acestea nu ar fi fost securitizate;  si

- valorile pierderilor a steptate asociate respectivelor expuneri calculate potrivit aceluia si regulament;

n) metoda bazat a pe ratinguri- metoda de calcul al valorilor ponderate la risc ale expunerilor aferente pozi tiilor din securitizare, potrivit prevederilor art. 77-81;

o) metoda formulei reglementate - metoda de calcul al valorilor ponderate la risc ale expunerilor aferente pozi tiilor din securitizare, potrivit prevederilor art. 82-84;

p) pozi tie care nu beneficiaz a de rating - o pozi tie din securitizare care nu beneficiaz a de un rating eligibil furnizat de c atre o institu tie extern a de evaluare de credit eligibil a;

q) pozi tie care beneficiaz a de rating - o pozi tie din securitizare care beneficiaz a de un rating eligibil furnizat de c atre o institu tie extern a de evaluare de credit eligibil a;

r) program ABCP- program de emisiune de titluri pe termen scurt garantate cu active (asset-backed commercial paper), respectiv un program de securitizare în cadrul c aruia titlurile emise au, în mod predominant, forma de titluri pe termen scurt cu o scaden t a ini tial a de cel mult un an;

s) formalizare - descrierea  si, dup a caz, fundamentarea unui proces, sistem, a unei metodologii sau decizii, reg asite la nivelul institu tiei de credit sub forma unei prezent ari scrise cu un grad adecvat de complexitate  si detaliere.

CAPITOLUL II

Calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor în cadrul unei opera tiuni de securitizare

Art. 3. - (1) In cazul în care o institu tie de credit utilizeaz a abordarea standard prev azut a în Regulamentul BNR - CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, în vederea calcul arii valorilor ponderate la risc ale expunerilor aferente clasei de expuneri c areia i-ar fi atribuite, potrivit prevederilor art. 4 din regulamentul men tionat, expunerile securitizate, institu tia de credit în cauz a calculeaz a valoarea ponderat a la risc a expunerii aferent a unei pozi tii din securitizare potrivit prevederilor art. 37-68.

(2) In toate celelalte cazuri, institu tia de credit calculeaz a valoarea ponderat a la risc a expunerii în conformitate cu prevederile art. 37-41  si ale art. 69-103.

Art. 4. - (1) In cazul în care un nivel semnificativ al riscului de credit asociat expunerilor securitizate a fost transferat de la institu tia de credit ini tiatoare în condi tiile prevederilor cap. IV, acea institu tie de credit poate:

a) în cazul unei securitiz ari tradi tionale, s a exclud a expunerile pe care le-a securitizat de la calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor  si, dac a este cazul, a valorilor pierderilor a steptate;  si

b) în cazul unei securitiz ari sintetice, s a calculeze valorile ponderate la risc ale expunerilor  si, dac a este cazul, valorile pierderilor a steptate, aferente expunerilor securitizate, potrivit prevederilor cap. IV.

(2) In cazul în care se aplic a prevederile alin. (1), institu tia de credit ini tiatoare calculeaz a, pentru eventualele pozi tii pe care le de tine în respectiva securitizare, valorile ponderate la risc ale expunerilor potrivit prevederilor art. 22-103.

(3) In cazul în care institu tia de credit ini tiatoare nu realizeaz a transferul unui nivel semnificativ al riscului de credit potrivit prevederilor alin. (1), aceasta nu trebuie s a calculeze valoarea ponderat a la risc a expunerii pentru niciuna dintre pozi tiile pe care eventual le de tine în respectiva securitizare.

Art. 5. - (1) In vederea calcul arii valorii ponderate la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare, valorii expunerii aferente pozi tiei îi sunt atribuite ponderi de risc în conformitate cu prevederile art. 22-103, pe baza calit a tii creditului respectivei pozi tii.

(2) In vederea determin arii calit a tii creditului aferente unei pozi tii din securitizare, în sensul alin. (1), se poate utiliza ratingul furnizat de o institu tie extern a de evaluare a creditului sau o alt a metod a, potrivit prevederilor art. 22-103.

Art. 6. - (1) In cazul în care exist a o expunere fa t a de diferite tran se ale unei securitiz ari, expunerea fa t a de fiecare tran s a este considerat a o pozi tie distinct a din securitizare.

(2) Furnizorii de protec tie a creditului pentru pozi tiile din securitizare sunt considera ti de tin atori de pozi tii în securitizare.

(3) Pozi tiile din securitizare trebuie s a includ a expunerile fa t a de o securitizare care provin din instrumente financiare derivate pe rata dobânzii sau pe valute.

Art. 7. - In cazul în care o pozi tie din securitizare face obiectul unei protec tii finan tate sau nefinan tate a creditului, ponderea de risc aplicabil a pentru pozi tia respectiv a poate fi modificat a potrivit prevederilor Regulamentului BNR - CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, corelate cu cele ale prezentului regulament.

Art. 8. - Pentru scopul calcul arii cerin telor de capital pentru riscul de credit  si riscul de diminuare a valorii crean tei potrivit prevederilor art. 2 lit. a) din Regulamentul BNR - CNVM nr. 13/18/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare care prime ste un coeficient de ponderare de 1.250% este inclus a în totalul valorilor ponderate la risc ale expunerilor institu tiei de credit, f ar a a aduce atingere prevederilor art. 22 alin. (1) lit. g) din Regulamentul BNR - CNVM nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale institu tiilor de credit  si ale firmelor de investi tii, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

Art. 9. - (1) In vederea determin arii ponderii de risc a unei pozi tii din securitizare potrivit prevederilor art. 5-8, se poate utiliza un rating furnizat de o institu tie extern a de evaluare a creditului numai dac a aceasta din urm a a fost recunoscut a ca eligibil a în acest scop de c atre Banca Na tional a a României, fiind denumit a în continuare institu tie extern a de evaluare a creditului eligibil a.

(2) Banca Na tional a a României recunoa ste o institu tie extern a de evaluare a creditului ca fiind eligibil a pentru scopurile alin. (1) numai dac a respectiva institu tie îndepline ste cerin tele prev azute la art. 6 din Regulamentul BNR -CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, prin luarea în considerare a criteriilor tehnice stabilite în cap. IV din cadrul aceluia si regulament  si dac a aceasta dispune de competen t a dovedit a în domeniul securitiz arii, care poate fi probat a printr-un grad ridicat de acceptare din partea pie tei. In cazul în care o institu tie extern a de evaluare a creditului este înregistrat a ca agen tie de rating de credit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.060/2009, se consider a ca fiind îndeplinite cerin tele de obiectivitate, independen t a, revizuire continu a  si transparen t a aferente metodologiei de evaluare.

(3) In situa tia în care o institu tie extern a de evaluare a creditului a fost recunoscut a ca fiind eligibil a pentru scopul alin. (1) de c atre autorit a tile competente dintr-un stat membru, Banca Na tional a a României poate recunoa ste respectiva institu tie extern a de evaluare a creditului ca fiind eligibil a pentru acest scop, f ar a a mai pune în aplicare un proces propriu de evaluare.

(4) Banca Na tional a a României public a procedura de recunoa stere a institu tiilor externe de evaluare a creditului, precum  si lista acestor institu tii recunoscute ca fiind eligibile.

(5) Pentru a putea fi utilizat în scopul prev azut la alin. (1), un rating furnizat de o institu tie extern a de evaluare a creditului eligibil a trebuie s a respecte principiile de credibilitate  si transparen t a prev azute în cap. V.

Art. 10. - (1) In vederea aplic arii ponderilor de risc aferente pozi tiilor din securitizare, Banca Na tional a a României determin a coresponden ta dintre nivelurile scalei de evaluarea a calit a tii creditului prev azute la art. 22-103  si ratingurile relevante furnizate de institu tii externe de evaluare a creditului eligibile.

(2) Determinarea coresponden tei în sensul alin. (1) trebuie s a fie obiectiv a  si consecvent a.

(3) In situa tia în care autorit a tile competente dintr-un stat membru sau Comisia Na tional a a Valorilor Mobiliare au f acut o determinare a coresponden tei în sensul alin. (1), Banca Na tional a a României poate recunoa ste respectiva determinare, f ar a a mai pune în aplicare un proces propriu de determinare a coresponden tei.

Art. 11. - (1) Utilizarea ratingurilor furnizate de institu tii externe de evaluare a creditului în vederea calcul arii valorilor ponderate la risc ale expunerilor unei institu tii de credit potrivit prevederilor art. 5-8 trebuie s a fie consecvent a  si în conformitate cu prevederile cap. V.

(2) Pentru scopurile alin. (1), ratingurile nu trebuie s a fie utilizate în mod selectiv.

Art. 12. - (1) In cazul securitiz arii unor expuneri reînnoibile supuse unei clauze de amortizare anticipat a, institu tia de credit ini tiatoare calculeaz a, potrivit prevederilor art. 22-103, o valoare ponderat a la risc a expunerii suplimentar a pentru riscul de cre stere a nivelului riscului de credit la care este expus a respectiva institu tie de credit, ca urmare a producerii efectelor clauzei de amortizare anticipat a.

(2) Pentru scopul alin. (1), o expunere reînnoibil a reprezint a expunerea în cazul c areia soldurile sumelor r amase de rambursat ale clien tilor pot fluctua în func tie de deciziile acestora de a lua cu împrumut  si de a rambursa, pân a la o limit a convenit a cu institu tia de credit, iar o clauz a de amortizare anticipat a reprezint a o clauz a contractual a care impune ca la producerea unor evenimente definite pozi tiile investitorilor s a fie r ascump arate înainte de scaden ta convenit a ini tial pentru titlurile emise.

Art. 13. - (1) O institu tie de credit sponsor sau o institu tie de credit ini tiatoare care, în leg atur a cu o securitizare, a utilizat prevederile art. 4 la calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor are interdic tia de a furniza suport securitiz arii peste obliga tiile sale contractuale în vederea reducerii pierderilor poten tiale sau efective ale investitorilor.

(2) In situa tia în care o institu tie de credit ini tiatoare sau o institu tie de credit sponsor nu respect a dispozi tiile alin. (1) în ceea ce prive ste o securitizare, Banca Na tional a a României solicit a acesteia cel pu tin s a de tin a capital pentru toate expunerile securitizate, ca  si cum acestea nu ar fi fost securitizate.

(3) Institu tia de credit aflat a în situa tia prev azut a la alin. (2) trebuie s a fac a public faptul c a a furnizat suport peste obliga tiile sale contractuale, precum  si impactul acestei ac tiuni asupra capitalului reglementat.

CAPITOLUL III

Expuneri la riscul de credit transferat

Art. 14. - (1) O institu tie de credit, în alt a calitate decât cea de ini tiator, sponsor sau creditor ini tial, este expus a la riscul de credit al unei pozi tii din securitizare din portofoliul de tranzac tionare ori din afara portofoliului de tranzac tionare numai dac a ini tiatorul, sponsorul sau creditorul ini tial a f acut cunoscut în mod explicit institu tiei de credit faptul c a va re tine, pe baz a continu a, un interes economic net semnificativ care, în niciun caz, nu poate fi mai mic de 5%.

(2) Pentru scopurile acestui articol re tinerea unui interes economic net înseamn a:

a) p astrarea a cel pu tin 5% din valoarea nominal a a fiec areia dintre tran sele vândute sau transferate investitorilor;

b) în cazul securitiz arilor expunerilor reînnoibile, p astrarea interesului ini tiatorului de cel pu tin 5% din valoarea nominal a a expunerilor securitizate;

c) p astrarea unor expuneri selectate aleatoriu, echivalente cu cel pu tin 5% din valoarea nominal a a expunerilor securitizate, în cazul în care aceste expuneri ar fi fost, altfel, securitizate în respectiva securitizare, cu condi tia ca num arul expunerilor poten tial securitizate s a fie de cel pu tin 100 la ini tierea tranzac tiei de securitizare; sau

d) p astrarea tran sei care suport a prima pierdere  si, dac a este necesar, a altor tran se cu un profil de risc similar sau mai sever decât cele transferate sau vândute investitorilor  si care nu sunt scadente mai devreme decât cele transferate sau vândute investitorilor, astfel încât re tinerea s a reprezinte în total cel pu tin 5% din valoarea nominal a a expunerilor securitizate.

(3) Interesul economic net este cuantificat la ini tierea tranzac tiei de securitizare  si trebuie p astrat pe baz a continu a. Acesta nu face obiectul diminu arii riscului de credit, pozi tiilor scurte sau altei acoperiri. Interesul economic net este determinat pe baza valorii no tionale a elementelor din afara bilan tului.

(4) In sensul prezentului articol, pe baz a continu a înseamn a c a pozi tiile, interesul sau expunerile re tinute nu sunt acoperite ori vândute.

(5) Pentru nicio securitizare nu va exista o aplicare multipl a a cerin telor de re tinere.

Art. 15. - (1) In cazul în care o institu tie de credit mam a la nivelul Uniunii Europene, o societate financiar a holding-mam a la nivelul Uniunii Europene sau una dintre filialele sale securitizeaz a, în calitate de ini tiator sau sponsor, expuneri de la mai multe institu tii de credit, firme de investi tii sau alte institu tii financiare care sunt incluse în aria de cuprindere a supravegherii pe baz a consolidat a, cerin ta prev azut a la art. 14 poate fi îndeplinit a pe baza situa tiei consolidate a institu tiei de credit mam a la nivelul Uniunii Europene sau a societ a tii financiare holding-mam a la nivelul Uniunii Europene.

(2) Prevederile alin. (1) se aplic a numai în cazul în care institu tiile de credit, firmele de investi tii sau institu tiile financiare care au creat expunerile securitizate s-au angajat s a respecte cerin tele prev azute la art. 19  si transmit, în timp util, ini tiatorului sau sponsorului  si institu tiei de credit mam a la nivelul Uniunii Europene sau societ a tii financiare holding-mam a la nivelul Uniunii Europene informa tiile necesare în vederea îndeplinirii cerin telor men tionate la art. 20.

Art. 16. - (1)Art. 14 nu se aplic a în cazul în care expunerile securitizate sunt crean te sau crean te poten tiale asupra sau garantate integral, necondi tionat  si irevocabil de:

a) administra tii centrale sau b anci centrale;

b) administra tii regionale, autorit a ti locale  si entit a ti din sectorul public ale statelor membre;

c) institu tii c arora li se aplic a o pondere de risc de 50% sau mai mic a, în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR- CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare; sau

d) b anci multilaterale de dezvoltare. (2) Art. 14 nu se aplic a:

a) tranzac tiilor bazate pe un indice clar, transparent  si accesibil, în cazul în care entit a tile de referin t a suport sunt identice cu cele care alc atuiesc un indice de entit a ti care este tranzac tionat pe scar a larg a sau reprezint a titluri tranzac tionabile, altele decât pozi tii din securitizare; sau

b) creditelor sindicalizate, crean telor achizi tionate sau instrumentelor de tipul Credit Default Swap în cazul în care aceste instrumente nu sunt utilizate pentru a structura  si/sau acoperi o securitizare care intr a sub inciden ta art. 14.

Art. 17. - (1) Inainte de a investi  si, dac a este cazul, ulterior, institu tiile de credit trebuie s a fie în m asur a s a demonstreze B ancii Na tionale a României c a au o în telegere complet a  si detaliat a asupra fiec arei pozi tii din securitizare  si c a au implementat politicile  si procedurile formale, adecvate pentru portofoliul de tranzac tionare  si pentru afara portofoliului de tranzac tionare, corespunz atoare cu profilul de risc al investi tiilor lor în pozi tii securitizate, în scopul de a analiza  si a înregistra urm atoarele elemente:

a) informa tiile aduse la cuno stin t a, conform art. 14, de c atre ini tiatori sau sponsori, pentru a preciza interesul economic net pe care îl re tin în securitizare pe baz a continu a;

b) caracteristicile de risc ale fiec arei pozi tii din securitizare;

c) caracteristicile de risc ale expunerilor suport aferente pozi tiei din securitizare;

d) reputa tia  si istoricul pierderilor suferite în securitiz ari anterioare de ini tiatori sau sponsori, corespunz atoare claselor relevante de expuneri-suport aferente pozi tiei din securitizare;

e) declara tiile  si dezv aluirile f acute de ini tiatori, sponsori sau de agen tii ori consilierii acestora în leg atur a cu obliga tia de diligent a (due diligence) privind expunerile securitizate  si, dup a caz, calitatea garan tiilor reale aferente expunerilor securitizate;

f) dac a este cazul, metodologiile  si conceptele pe care se bazeaz a evaluarea garan tiilor reale aferente expunerilor securitizate, precum  si politicile adoptate de ini tiator sau de sponsor pentru a asigura independen ta evaluatorului;  si

g) toate caracteristicile structurale ale securitiz arii care pot influen ta în mod semnificativ performan ta pozi tiei din securitizare de tinute de institu tia de credit.

(2) Institu tiile de credit trebuie s a efectueze periodic propriile simul ari de criz a adecvate pentru pozi tiile lor din securitizare. In acest scop, institu tiile de credit se pot baza pe modelele financiare elaborate de o institu tie extern a de evaluare a creditului, cu condi tia ca institu tiile de credit s a poat a demonstra, la cerere, c a au manifestat o preocupare corespunz atoare, înainte de a investi, pentru a valida ipotezele relevante ale modelelor  si structurarea acestora  si pentru a în telege metodologia, ipotezele  si rezultatele.

Art. 18. - (1) Institu tiile de credit, în alt a calitate decât cea de ini tiator, sponsor sau creditor ini tial, trebuie s a stabileasc a proceduri formale adecvate pentru portofoliul de tranzac tionare  si afara portofoliului de tranzac tionare, care s a fie corespunz atoare cu profilul de risc al investi tiilor lor în pozi tii securitizate, în scopul monitoriz arii pe baz a continu a  si în timp util a informa tiilor privind performan ta expunerilor-suport aferente pozi tiilor lor din securitizare.

(2) In sensul alin. (1), informa tiile includ, dup a caz, tipul expunerii, procentajul împrumuturilor cu întârzieri la plat a de peste 30, 60  si 90 de zile, ratele de nerambursare, ratele de rambursare anticipat a, împrumuturile cu garan tia aflat a în executare, tipul garan tiei reale  si rata de ocupare a acesteia  si distribu tia frecven tei scorurilor de credit sau a altei cuantific ari a bonit a tii debitorilor de-a lungul expunerilor-suport, gradul de diversificare la nivel de industrie  si de arie geografic a, distribu tia frecven tei raportului dintre împrumut  si valoarea garan tiei reale (Ioan to value), cu intervale ale c aror m arimi s a permit a efectuarea cu u surin t a a unei analize de senzitivitate adecvate.

(3) In cazul în care expunerile-suport sunt ele însele pozi tii din securitizare, institu tiile de credit trebuie s a dispun a de informa tiile men tionate la alin. (2) nu numai în ceea ce prive ste tran sele-suport din securitizare, cum ar fi numele  si calitatea creditului emitentului, ci  si în ceea ce prive ste caracteristicile  si performan ta portofoliilor-suport aferente acestor tran se din securitizare.

(4) Institu tiile de credit trebuie s a dispun a de o în telegere în profunzime a tuturor caracteristicilor structurale ale unei tranzac tii de securitizare care ar putea influen ta în mod semnificativ performan ta expunerilor provenind din aceast a tranzac tie, cum ar fi ordinea distribuirii fluxurilor de numerar c atre investitori stabilit a prin contract (contractual waterfall), precum  si factorii de declan sare aferen ti, îmbun at a tirea calit a tii creditului, cre sterea lichidit a tii, factorii de declan sare lega ti de valoarea de pia t a  si defini tia st arii de nerambursare specific a tranzac tiei.

(5) In cazul în care institu tia de credit nu îndepline ste cerin tele legate de orice aspect important prev azut la art. 17, prezentul articol  si art. 20, ca urmare a neglijen tei sau a omisiunii, Banca Na tional a a României impune o pondere de risc suplimentar a propor tional a, de cel pu tin 250% din ponderea de risc (limitat a la 1.250%) care s-ar aplica, în lipsa prevederilor prezentului alineat, pozi tiilor corespunz atoare din securitizare, în conformitate cu prevederile cap. VI, pondere care cre ste progresiv cu fiecare înc alcare ulterioar a a prevederilor privind obliga tia de diligent a.

(6) In sensul alin. (5), Banca Na tional a a României ia în considerare except arile pentru anumite securitiz ari, prev azute la art. 16, prin reducerea ponderii de risc pe care de altfel ar impune-o prin prezentul articol cu privire la o securitizare c areia i se aplic a prevederile art. 16.

Art. 19. - (1) In conformitate cu cerin tele prev azute la art. 6 din Regulamentul BNR-CNVM nr. 23/28/2006 privind criteriile tehnice referitoare la organizarea  si tratamentul riscurilor, precum  si criteriile tehnice utilizate de autorit a tile competente pentru verificarea  si evaluarea acestora, cu modific arile  si complet arile ulterioare, institu tiile de credit, în calitate de sponsor  si ini tiator, trebuie s a aplice expunerilor care urmeaz a s a fie securitizate acelea si criterii solide  si bine definite de acordare a creditelor ca în cazul expunerilor care urmeaz a s a fie de tinute în portofoliul acestora. In acest scop, institu tiile de credit, în calitate de ini tiator  si sponsor, trebuie s a aplice acelea si procese pentru aprobarea  si, dac a este cazul, pentru modificarea termenilor contractuali aferen ti creditelor, precum  si pentru înlocuirea (reînnoirea  si refinan tarea) expunerilor.

(2) In sensul alin. (1), institu tiile de credit trebuie s a aplice acelea si standarde de analiz a  si în cazul participa tiilor sau subscrierilor de titluri provenind din securitizare, achizi tionate de la ter te p ar ti, indiferent dac a aceste participa tii sau subscrieri urmeaz a s a fie de tinute în portofoliul lor de tranzac tionare sau în afara acestuia.

(3) In cazul în care nu se respect a cerin tele prev azute la alin. (1), o institu tie de credit ini tiatoare nu poate aplica prevederile art. 4 alin. (1), iar respectiva institu tie de credit nu poate exclude expunerile securitizate de la calcularea cerin telor de capital în conformitate cu prezentul regulament.

Art. 20. - (1) Institu tiile de credit, în calitate de sponsor  si ini tiator, trebuie s a fac a public investitorilor nivelul angajamentului lor, prev azut la art. 14, de a men tine un interes economic net în securitizare.

(2) Institu tiile de credit, în calitate de sponsor  si ini tiator, trebuie s a se asigure c a investitorii poten tiali au acces imediat la toate datele relevante privind calitatea creditului  si performan ta fiec arei expuneri-suport, fluxurile de numerar  si garan tia real a aferente unei expuneri din securitizare, precum  si la alte informa tii de acest tip necesare pentru efectuarea unor simul ari de criz a cuprinz atoare  si bine documentate cu privire la fluxurile de numerar  si valorile garan tiei reale aferente expunerilor-suport. In acest scop, datele relevante trebuie s a fie stabilite la data ini tierii opera tiunii de securitizare  si, dac a este cazul, ulterior, din considerente ce  tin de natura opera tiunii de securitizare.

Art. 21. - (1)Art. 14-20 se aplic a securitiz arilor noi, ini tiate începând cu 1 ianuarie 2011.

(2) Art. 14-20 se aplic a, dup a 31 decembrie 2014, securitiz arilor existente în cazul în care, dup a aceast a dat a, se adaug a sau se substituie noi expuneri-suport.

(3) Banca Na tional a a României poate decide s a suspende temporar cerin tele men tionate la art. 14  si 15 în perioadele în care pia ta se confrunt a cu o criz a general a de lichiditate.

CAPITOLUL IV

Cerin te minime pentru recunoa sterea transferului semnificativ al riscului de credit  si pentru calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor  si a valorilor pierderilor a steptate aferente expunerilor securitizate

SEC TIUNEA 1

Cerin te minime pentru recunoa sterea transferului semnificativ al riscului de credit în cadrul unei securitiz ari tradi tionale

Art. 22. - (1) Institu tia de credit ini tiatoare a unei securitiz ari tradi tionale poate exclude expunerile securitizate de la calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor  si a valorilor pierderilor a steptate dac a este îndeplinit a oricare dintre urm atoarele condi tii:

a) se consider a c a un nivel semnificativ al riscului de credit asociat expunerilor securitizate a fost transferat c atre ter te p ar ti;

b) institu tia de credit ini tiatoare aplic a o pondere de risc de 1.250% tuturor pozi tiilor din securitizare pe care le de tine în aceast a securitizare sau deduce aceste pozi tii din securitizare din fondurile proprii, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (1) lit. g) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(2) Cu excep tia cazurilor specifice în care Banca Na tional a a României decide c a eventuala reducere a valorilor ponderate la risc ale expunerilor pe care institu tia de credit ini tiatoare ar realiza-o prin aceast a securitizare nu este justificat a de un transfer corespunz ator al riscului de credit c atre ter te p ar ti, se consider a c a un nivel semnificativ al riscului de credit a fost transferat în urm atoarele situa tii:

a) valorile ponderate la risc ale expunerilor aferente pozi tiilor-mezanin din securitizare de tinute de institu tia de credit ini tiatoare în cadrul acestei securitiz ari nu dep a sesc 50% din valorile ponderate la risc ale expunerilor aferente tuturor pozi tiilor-mezanin din securitizare existente în aceast a securitizare;

b) în cazul în care într-o anumit a securitizare nu exist a pozi tii-mezanin din securitizare  si institu tia de credit ini tiatoare demonstreaz a c a valoarea expunerilor aferente pozi tiilor din securitizare care ar fi supuse unei deduceri din fondurile proprii sau unei ponderi de risc de 1.250% dep a se ste cu o marj a substan tial a estimarea întemeiat a a pierderii a steptate aferente expunerilor securitizate, institu tia de credit ini tiatoare nu de tine mai mult de 20% din valorile expunerilor aferente pozi tiilor din securitizare care ar face obiectul unui astfel de tratament.

(3) Pentru scopurile alin. (2), pozi tii-mezanin din securitizare înseamn a pozi tii din securitizare c arora li se aplic a o pondere de risc mai mic a de 1.250%  si care sunt de rang inferior în raport cu pozi tia de cel mai înalt rang în aceast a securitizare  si de rang inferior în raport cu orice pozi tie din securitizare în cadrul acestei securitiz ari c areia:

a) în cazul unei pozi tii din securitizare care face obiectul prevederilor art. 42-68, i se atribuie nivelul 1 pe scala de evaluare a calit a tii creditului; sau

b) în cazul unei pozi tii din securitizare care face obiectul prevederilor art. 69-103, i se atribuie nivelul 1 sau 2 pe scala de evaluare a calit a tii creditului.

(4) Ca alternativ a la prevederile alin. (2)  si (3), se poate considera c a un nivel semnificativ al riscului de credit a fost transferat dac a institu tia de credit demonstreaz a B ancii Na tionale a României c a dispune de politici  si metodologii care s a asigure c a eventuala reducere a cerin telor de capital pe care institu tia de credit ini tiatoare o realizeaz a prin securitizare este justificat a de un transfer corespunz ator al riscului de credit c atre ter te p ar ti.

(5) Pentru scopurile alin. (4), institu tia de credit ini tiatoare trebuie s a demonstreze c a acest transfer al riscului de credit c atre ter te p ar ti este de asemenea recunoscut în scopurile administr arii interne a riscului institu tiei de credit  si în alocarea capitalului intern al acesteia.

(6) Pe lâng a cerin tele men tionate la alin. (1)-(5), urm atoarele condi tii trebuie îndeplinite în totalitate:

a) documenta tia aferent a securitiz arii reflect a substan ta economic a a tranzac tiei;

b) expunerile securitizate devin inaccesibile institu tiei de credit ini tiatoare  si creditorilor s ai, inclusiv în caz de faliment sau de reorganizare judiciar a. Indeplinirea acestei condi tii trebuie s a fie confirmat a printr-o opinie juridic a de specialitate;

c) titlurile emise nu reprezint a obliga tii de plat a ale institu tiei de credit ini tiatoare;

d) transferul este efectuat c atre o entitate special constituit a în scopul securitiz arii;

e) institu tia de credit ini tiatoare nu p astreaz a controlul, efectiv sau indirect, asupra expunerilor transferate. Se consider a c a un ini tiator a p astrat controlul efectiv asupra expunerilor transferate dac a are dreptul de a r ascump ara de la destinatarul transferului expunerile transferate anterior în vederea realiz arii profiturilor aferente sau dac a are obliga tia de a- si asuma din nou riscul transferat. Men tinerea de c atre institu tia de credit ini tiatoare a drepturilor sau obliga tiilor aferente administr arii expunerilor transferate nu reprezint a în sine control indirect al expunerilor;

f) în cazul existen tei unei op tiuni de solicitare a stingerii securitiz arii (clean-up call option), urm atoarele condi tii sunt îndeplinite:

- dreptul de exercitare a op tiunii este la discre tia institu tiei de credit ini tiatoare;

- op tiunea poate fi exercitat a numai dac a cel mult 10% din valoarea ini tial a a expunerilor securitizate r amâne nerambursat a;  si

- op tiunea nu este structurat a astfel încât s a evite alocarea pierderilor asupra pozi tiilor de îmbun at a tire a calit a tii creditului sau asupra altor pozi tii de tinute de investitori  si nici nu este structurat a într-un alt mod care s a furnizeze o îmbun at a tire a calit a tii creditului;  si

g) documenta tia aferent a securitiz arii nu con tine clauze care:

- s a impun a, în alte cazuri decât clauza amortiz arii anticipate, ca pozi tiile din securitizare s a fie ameliorate de c atre institu tia de credit ini tiatoare, prin metode care includ, dar f ar a a se limita la acestea, modificarea expunerilor-suport sau cre sterea randamentului de pl atit c atre investitori pentru a contracara efectul deterior arii calit a tii creditului aferente expunerilor securitizate; sau

- s a conduc a la cre sterea randamentului de pl atit c atre de tin atorii de pozi tii din securitizare pentru a contracara efectul deterior arii calit a tii creditului aferente portofoliului de expuneri-suport.

SEC TIUNEA a 2-a

Cerin te minime pentru recunoa sterea transferului semnificativ al riscului de credit în cadrul unei securitiz ari sintetice

Art. 23. - (1) Institu tia de credit ini tiatoare a unei securitiz ari sintetice poate calcula valorile ponderate la risc ale expunerilor  si, dac a este cazul, valorile pierderilor a steptate aferente expunerilor securitizate, în conformitate cu prevederile art. 24  si 25, dac a este îndeplinit a oricare dintre urm atoarele condi tii:

a) un nivel semnificativ al riscului de credit a fost transferat c atre ter te p ar ti prin intermediul unei protec tii finan tate sau nefinan tate a creditului;

b) institu tia de credit ini tiatoare aplic a o pondere de risc de 1.250% tuturor pozi tiilor din securitizare pe care le de tine în securitizare sau deduce aceste pozi tii din securitizare din fondurile proprii, în conformitate cu prevederile art. 22 alin. (1) lit. g) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 18/23/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(2) Cu excep tia situa tiilor în care Banca Na tional a a României decide de la caz la caz c a eventuala reducere a valorilor ponderate la risc ale expunerilor pe care institu tia de credit ini tiatoare ar realiza-o prin aceast a securitizare nu este justificat a de un transfer corespunz ator al riscului de credit c atre ter te p ar ti, se consider a c a un nivel semnificativ al riscului de credit a fost transferat dac a este îndeplinit a oricare dintre urm atoarele condi tii:

a) valorile ponderate la risc ale expunerilor aferente pozi tiilor-mezanin din securitizare de tinute de institu tia de credit ini tiatoare în cadrul acestei securitiz ari nu dep a sesc 50% din valorile ponderate la risc ale expunerilor aferente tuturor pozi tiilor-mezanin din securitizare existente în aceast a securitizare;

b) în cazul în care într-o anumit a securitizare nu exist a pozi tii-mezanin din securitizare  si institu tia de credit ini tiatoare demonstreaz a c a valoarea expunerilor aferente pozi tiilor din securitizare care ar fi supuse unei deduceri din fondurile proprii sau unei ponderi de risc de 1.250% dep a se ste cu o marj a substan tial a estimarea întemeiat a a pierderii a steptate aferente expunerilor securitizate, institu tia de credit ini tiatoare nu de tine mai mult de 20% din valorile expunerilor aferente pozi tiilor din securitizare care ar face obiectul unui astfel de tratament.

(3) Pentru scopurile alin. (2), pozi tii-mezanin din securitizare înseamn a pozi tii din securitizare c arora li se aplic a o pondere de risc mai mic a de 1.250%  si care sunt de rang inferior în raport cu pozi tia de cel mai înalt rang în aceast a securitizare  si de rang inferior în raport cu orice pozi tie din securitizare în cadrul acestei securitiz ari c areia:

a) în cazul unei pozi tii din securitizare care face obiectul prevederilor art. 42-68, i se atribuie nivelul 1 pe scala de evaluare a calit a tii creditului potrivit cap. V; sau

b) în cazul unei pozi tii din securitizare care face obiectul prevederilor art. 69-103, i se atribuie nivelul 1 sau 2 pe scala de evaluare a calit a tii creditului potrivit cap. V.

(4) Ca alternativ a la prevederile alin. (2)  si (3), se poate considera c a un nivel semnificativ al riscului de credit a fost transferat dac a institu tia de credit demonstreaz a B ancii Na tionale a României c a dispune de politici  si metodologii care s a asigure c a eventuala reducere a cerin telor de capital pe care institu tia de credit ini tiatoare o realizeaz a prin securitizare este justificat a de un transfer corespunz ator al riscului de credit c atre ter te p ar ti.

(5) Pentru scopurile alin. (4), institu tia de credit ini tiatoare trebuie s a demonstreze c a acest transfer al riscului de credit c atre ter te p ar ti este recunoscut  si în scopurile administr arii interne a riscului institu tiei de credit, precum  si în alocarea capitalului intern.

(6) In plus, transferul trebuie s a îndeplineasc a urm atoarele condi tii:

a) documenta tia aferent a securitiz arii reflect a substan ta economic a a tranzac tiei;

b) protec tia creditului prin intermediul c areia se realizeaz a transferul riscului de credit îndepline ste cerin tele de eligibilitate  si celelalte cerin te prev azute în Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, pentru recunoa sterea unei astfel de protec tii a creditului. Pentru scopul prezentei litere, entit a tile special constituite în scopul securitiz arii nu sunt recunoscute în calitate de furnizori eligibili de protec tie nefinan tat a a creditului;

c) instrumentele utilizate pentru transferul riscului de credit nu con tin clauze sau condi tii care:

- s a impun a praguri de semnifica tie supradimensionate, sub al c aror nivel se consider a c a producerea unui eveniment de credit nu declan seaz a protec tia creditului;

- s a permit a rezilierea protec tiei ca urmare a deterior arii calit a tii creditului expunerilor-suport;

- s a impun a ca, în alte cazuri decât clauzele de amortizarea anticipat a, pozi tiile din securitizare s a fie ameliorate de c atre institu tia de credit ini tiatoare;

- s a majoreze costurile institu tiei de credit legate de protec tia creditului sau randamentul de pl atit c atre de tin atorii de pozi tii din securitizare, pentru a contracara efectul deterior arii calit a tii creditului aferente portofoliului de expuneri-suport;  si

d) caracterul executoriu al protec tiei creditului în toate jurisdic tiile relevante a fost confirmat printr-o opinie juridic a de specialitate.

SEC TIUNEA a 3-a

Calcularea de c atre institu tia de credit ini tiatoare a valorilor ponderate la risc ale expunerilor aferente expunerilor securitizate în cadrul unei securitiz ari sintetice

Art. 24. - (1) In vederea calcul arii valorilor ponderate la risc ale expunerilor securitizate, în situa tia în care sunt îndeplinite condi tiile prev azute la art. 23, institu tia de credit ini tiatoare a unei securitiz ari sintetice utilizeaz a, potrivit prevederilor art. 26  si 27, metodologiile relevante de calcul prev azute în cap. VI,  si nu pe cele prev azute în Regulamentul BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare,  si în Regulamentul BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(2) In cazul institu tiilor de credit care calculeaz a valorile ponderate la risc ale expunerilor  si valorile pierderilor a steptate potrivit prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, valorile pierderilor a steptate referitoare la astfel de expuneri sunt zero.

Art. 25. - (1) Dispozi tiile art. 24 se refer a la întregul portofoliu de expuneri care fac obiectul securitiz arii.

(2) F ar a a aduce atingere prevederilor art. 26  si 27, institu tia de credit ini tiatoare trebuie s a calculeze valorile ponderate la risc ale expunerilor aferente tuturor tran selor din securitizare în conformitate cu prevederile cap. VI, inclusiv cu cele referitoare la recunoa sterea diminu arii riscului de credit (de exemplu, în situa tia în care o tran s a este transferat a unei ter te p ar ti prin intermediul unei protec tii nefinan tate a creditului, la calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor institu tiei de credit ini tiatoare, pentru tran sa respectiv a se aplic a ponderea de risc aferent a ter tei p ar ti).

3.1. Tratamentul decalajului de scaden t a în cadrul securitiz arii sintetice

Art. 26. - (1) In vederea calcul arii valorilor ponderate la risc ale expunerilor în conformitate cu prevederile art. 24, orice decalaj de scaden t a între scaden ta protec tiei creditului prin intermediul c areia se realizeaz a segmentarea riscului de credit pe tran se  si scaden ta expunerilor securitizate este tratat în conformitate cu prevederile alin. (2)  si (3) ale prezentului articol  si cu cele ale art. 27.

(2) Scaden ta protec tiei creditului se determin a în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(3) Scaden ta expunerilor securitizate este cea mai mare scaden t a a oric areia dintre expunerile respective, dar nu mai mare de 5 ani.

Art. 27. - (1) O institu tie de credit ini tiatoare trebuie s a ignore orice decalaj de scaden t a la calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor aferente tran selor c arora Ie-a fost atribuit a o pondere de risc de 1.250% în conformitate cu prevederile cap. VI.

(2) Pentru toate celelalte tran se, tratamentul decalajului de scaden t a prev azut în Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, se aplic a potrivit urm atoarei formule:

Rw*=RW(SP)x(t-t*) + RW(Ass)K(T-t)

                   T-t*             T-t*

unde:

- RW* reprezint a valorile ponderate la risc ale expunerilor în vederea calcul arii cerin telor de capital potrivit prevederilor art. 2 lit. a) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare;

- RW(Ass) reprezint a valorile ponderate la risc ale expunerilor care s-ar fi calculat în mod propor tional dac a expunerile nu ar fi fost securitizate;

- RW(SP) reprezint a valorile ponderate la risc ale expunerilor calculate potrivit prevederilor art. 24, dac a nu ar fi existat niciun decalaj de scaden t a;

- T reprezint a scaden ta expunerilor-suport, exprimat a în ani;

- t reprezint a scaden ta protec tiei creditului, exprimat a în ani;  si

- t* este 0,25.

CAPITOLUL V

Ratinguri externe

SEC TIUNEA 1

Cerin te aplicabile ratingurilor furnizate de institu tiile externe de evaluare a creditului eligibile (ECAI)

Art. 28. - Pentru a fi utilizat în scopul calcul arii valorilor ponderate la risc ale expunerilor, potrivit prevederilor cap. VI, un rating furnizat de o institu tie extern a de evaluare a creditului eligibil a trebuie s a îndeplineasc a urm atoarele condi tii:

a) s a nu existe nicio nepotrivire între tipurile de pl a ti luate în considerare în cadrul procesului de evaluare a creditului  si tipurile de pl a ti la care institu tia de credit este îndrept a tit a potrivit contractului care d a na stere respectivei pozi tii din securitizare;  si

b) ratingurile trebuie s a fie în mod public disponibile participan tilor de pe pia t a. Se consider a c a ratingurile sunt în mod public disponibile participan tilor de pe pia t a numai dac a au fost publicate într-un cadru accesibil publicului  si dac a au fost incluse în matricea de tranzi tie (de migrare a ratingurilor dintr-o clas a în alta) a institu tiei externe de evaluare a creditului. Ratingurile care sunt disponibile numai unui num ar limitat de entit a ti nu sunt considerate ca fiind disponibile în mod public.

SEC TIUNEA a 2-a

Utilizarea ratingurilor

Art. 29. - O institu tie de credit poate nominaliza una sau mai multe institu tii externe de evaluare a creditului eligibile ale c aror ratinguri s a fie utilizate la calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor potrivit prevederilor art. 3-13 (institu tie extern a de evaluare a creditului nominalizat a).

Art. 30. - F ar a a aduce atingere prevederilor art. 32-34, o institu tie de credit trebuie s a utilizeze în mod consecvent ratingurile furnizate de institu tiile externe de evaluare a creditului nominalizate pentru pozi tiile sale din securitizare.

Art. 31. - F ar a a aduce atingere prevederilor art. 32  si 33, o institu tie de credit nu poate utiliza ratingurile furnizate de o institu tie extern a de evaluare a creditului pentru pozi tiile sale în unele tran se ale unei structuri de securitizare  si ratingurile furnizate de o alt a institu tie extern a de evaluare a creditului pentru pozi tiile sale în alte tran se din cadrul aceleia si structuri, indiferent dac a acestea din urm a beneficiaz a sau nu de un rating furnizat de prima institu tie extern a de evaluare a creditului.

Art. 32. -In cazul în care o pozi tie din securitizare dispune de dou a ratinguri furnizate de institu tii externe de evaluare a creditului nominalizate, institu tia de credit utilizeaz a ratingul mai pu tin favorabil.

Art. 33. - (1) In cazul în care o pozi tie din securitizare dispune de mai mult de dou a ratinguri furnizate de institu tii externe de evaluare a creditului nominalizate, institu tia de credit utilizeaz a cele mai favorabile dou a ratinguri.

(2) In cazul în care cele dou a ratinguri prev azute la alin. (1) sunt diferite, institu tia de credit utilizeaz a ratingul mai pu tin favorabil dintre cele dou a.

Art. 34. - (1) In situa tia în care o protec tie a creditului eligibil a potrivit prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, este furnizat a în mod direct entit a tii special constituite în scopul securitiz arii  si acea protec tie este luat a în considerare în procesul de evaluare a creditului aferent unei pozi tii din securitizare, efectuat de c atre o institu tie extern a de evaluare a creditului nominalizat a, poate fi utilizat a ponderea de risc asociat a acelui rating.

(2) Dac a protec tia furnizat a în sensul alin. (1) nu este eligibil a conform prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 19/24/2006,

cu modific arile  si complet arile ulterioare, ratingul nu poate fi recunoscut.

(3) In situa tia în care protec tia creditului nu este furnizat a entit a tii special constituite în scopul securitiz arii, ci în mod direct unei pozi tii din securitizare, ratingul nu poate fi recunoscut.

(4) Ratingurile furnizate de institu tiile externe de evaluare a creditului cu privire la instrumentele de finan tare structurat a vor putea fi folosite numai dac a acestea fac disponibil a public explicarea modului în care performan ta portofoliului de active afecteaz a propriile ratinguri pe care le furnizeaz a.

SEC TIUNEA a 3-a

Punerea în coresponden t a a ratingurilor cu nivelurile scalei de evaluare a calit a tii creditului (Mapping)

Art. 35. - (1) Banca Na tional a a României determin a coresponden ta dintre nivelurile scalei de evaluare a calit a tii creditului din tabelele prev azute în cap. VI  si ratingurile furnizate de institu tii externe de evaluare a creditului eligibile.

(2) Pentru scopurile alin. (1), Banca Na tional a a României diferen tiaz a între gradele de risc relative exprimate de fiecare rating.

(3) Pentru scopurile alin. (1), Banca Na tional a a României ia în considerare factori cantitativi (cum ar fi ratele de nerambursare  si/sau ratele de pierdere)  si factori calitativi (cum ar fi gama de tranzac tii evaluate de c atre institu tia extern a de evaluare a creditului  si semnifica tia ratingului).

Art. 36. - (1) In cadrul procesului de determinare a coresponden tei prev azute la art. 35, Banca Na tional a a României urm are ste s a se asigure c a pozi tiile din securitizare c arora le este atribuit a aceea si pondere de risc pe baza ratingurilor furnizate de institu tiile externe de evaluare a creditului eligibile, prezint a un grad de risc de credit echivalent.

(2) In sensul alin. (1), Banca Na tional a a României poate modifica în mod corespunz ator determinarea coresponden tei dintre nivelurile scalei de evaluare a calit a tii creditului  si ratinguri.

CAPITOLUL VI

Metodologia de calcul

SEC TIUNEA 1

Calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor

Art. 37. - Pentru scopurile art. 5-8, valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare se calculeaz a prin aplicarea ponderii de risc relevante la valoarea expunerii aferente pozi tiei, a sa cum este precizat în cadrul acestui capitol.

Art. 38. - F ar a a aduce atingere prevederilor art. 39:

a) în cazul în care o institu tie de credit calculeaz a valorile ponderate la risc ale expunerilor conform prevederilor art. 42- 68, valoarea expunerii aferente unei pozi tii din securitizare din bilan t este egal a cu valoarea sa bilan tier a;

b) în cazul în care o institu tie de credit calculeaz a valorile ponderate la risc ale expunerilor conform prevederilor art. 69- 103, valoarea expunerii aferente unei pozi tii din securitizare din bilan t este egal a cu valoarea sa înainte de deducerea ajust arilor de valoare;  si

c) valoarea expunerii aferente unei pozi tii din securitizare din afara bilan tului este egal a cu produsul dintre valoarea sa nominal a  si un factor de conversie, a sa cum este prev azut în cadrul prezentului regulament. Dac a nu este specificat altfel, factorul de conversie este 100%.

Art. 39. - Valoarea expunerii aferente unei pozi tii din securitizare care provine dintr-un instrument financiar derivat prev azut în anexa la Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006 privind tratamentul riscului de credit al contrapartidei în cazul instrumentelor financiare derivate, al tranzac tiilor de r ascump arare, al opera tiunilor de dare/luare de titluri/m arfuri cu împrumut, al tranzac tiilor cu termen lung de decontare  si al tranzac tiilor de creditare în marj a, cu modific arile  si complet arile ulterioare, se determin a în conformitate cu prevederile regulamentului respectiv.

Art. 40. - In cazul în care o pozi tie din securitizare face obiectul unei protec tii finan tate a creditului, valoarea expunerii acelei pozi tii poate fi modificat a în conformitate cu  si potrivit cerin telor din Regulamentul BNR-CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, completate cu cele ale prezentului regulament.

Art. 41. - (1) In cazul în care o institu tie de credit de tine dou a sau mai multe pozi tii din securitizare care se suprapun, aceasta trebuie ca, pentru partea care se suprapune, s a includ a în calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor numai pozi tia sau partea din pozi tie care produce cea mai mare valoare ponderat a la risc a expunerii.

(2) Pentru scopurile acestui articol, suprapunere înseamn a c a pozi tiile reprezint a, total sau par tial, o expunere fa t a de acela si risc, astfel încât partea care se suprapune este considerat a o singur a expunere.

SEC TIUNEA a 2-a

Calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor în cazul utiliz arii abord arii standard

Art. 42. - F ar a a aduce atingere prevederilor art. 44, valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare care beneficiaz a de rating se calculeaz a prin aplicarea la valoarea expunerii a ponderii de risc asociate nivelului scalei de evaluare a calit a tii creditului cu care a fost pus în coresponden t a ratingul de c atre Banca Na tional a a României, în conformitate cu prevederile art. 10, a sa cum este prev azut în tabelele nr. 1  si 2.

Tabelul nr. 1

Pozi tii, altele decât cele care beneficiaz a de rating pe termen scurt

Nivelul scalei de evaluare a calit a tii creditului

1

2

3

4

Cel mult 5

Pondere de risc

20%

50%

100%

350%

1.250%

Tabelul nr. 2

Pozi tii care beneficiaz a de rating pe termen scurt

Nivelul scalei de evaluare a calit a tii creditului

1

2

3

Toate celelalte ratinguri

Pondere de risc

20%

50%

100%

1.250%

Art. 43. - F ar a a aduce atingere prevederilor art. 46-50, valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare care nu beneficiaz a de rating se calculeaz a prin aplicarea unei ponderi de risc de 1.250%.

2.1. Institu tiile de credit ini tiator  si sponsor

Art. 44. -In cazul unei institu tii de credit ini tiatoare sau care are calitatea de sponsor, valorile ponderate la risc ale expunerilor aferente pozi tiilor sale din securitizare pot fi limitate la valorile ponderate la risc ale expunerilor care ar fi fost calculate pentru expunerile securitizate dac a acestea nu ar fi fostsecuritizate, condi tionat de aplicarea unei eventuale ponderi de risc de 150% asupra tuturor elementelor restante  si elementelor încadrate în categoria „risc reglementat ridicat" din cadrul expunerilor securitizate.

2.2. Tratamentul pozi tiilor care nu beneficiaz a de rating

Art. 45. - Institu tiile de credit care de tin o pozi tie din securitizare care nu beneficiaz a de rating pot s a aplice, pentru calcularea valorii ponderate la risc a expunerii aferente pozi tiei respective, tratamentul prev azut la art. 46, cu condi tia ca, în orice moment, s a fie cunoscut a componen ta portofoliului de expuneri securitizate.

Art. 46. - (1)O institu tie de credit poate aplica ponderea de risc medie ponderat a ce ar fi aplicat a expunerilor securitizate potrivit prevederilor Regulamentului BNR -CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, de c atre o institu tie de credit care ar de tine expunerile, multiplicat a cu un coeficient de concentrare.

(2) Coeficientul de concentrare prev azut la alin. (1) este egal cu raportul dintre suma valorilor nominale ale tuturor tran selor securitiz arii  si suma valorilor nominale ale tran selor de rang inferior sau de rang egal cu cel al tran sei în care este de tinut a pozi tia, inclusiv valoarea nominal a a respectivei tran se.

(3) Ponderea de risc rezultat a din aplicarea alin. (1) nu poate dep a si 1.250%  si nu poate fi mai mic a decât orice pondere de risc aplicabil a unei tran se de rang superior care beneficiaz a de rating.

(4) In situa tia în care institu tia de credit nu poate s a determine ponderile de risc aplicabile expunerilor securitizate potrivit prevederilor Regulamentului BNR -CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, respectivei pozi tii i se aplic a o pondere de risc de 1.250%.

2.3. Tratamentul pozi tiilor din securitizare de tinute într-o tran s a ce suport a a doua pierdere (second loss) sau într-o tran s a mai favorabil a din cadrul unui program ABCP

Art. 47. - F ar a a aduce atingere posibilit a tii aplic arii unui tratament mai avantajos în temeiul dispozi tiilor referitoare la facilit a tile de lichiditate prev azute la art. 49  si 50, o institu tie de credit poate aplica pozi tiilor din securitizare care îndeplinesc condi tiile prev azute la art. 48 o pondere de risc reprezentând maximum dintre 100%  si cea mai mare dintre ponderile de risc care ar fi fost aplicate oric areia dintre expunerile securitizate potrivit prevederilor Regulamentului BNR -CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, de c atre o institu tie de credit care ar de tine respectivele expuneri.

Art. 48. - Tratamentul prev azut la art. 47 poate fi aplicat dac a pozi tia din securitizare:

a) este încadrat a într-o tran s a care din punct de vedere economic suport a a doua pierdere (second loss) sau într-o tran s a mai favorabil a a securitiz arii, iar tran sa care suport a prima pierdere (first loss) trebuie s a îi furnizeze acesteia o îmbun at a tire semnificativ a a calit a tii creditului;

b) este de o calitate cel pu tin echivalent a ratingului aferent unei investi tii cu risc sc azut (investment grade);  si

c) este de tinut a de o institu tie de credit care nu de tine nicio pozi tie în tran sa care suport a prima pierdere (first loss).

2.4. Tratamentul facilit a tilor de lichiditate care nu beneficiaz a de rating

2.4.1. Facilit a ti de lichiditate eligibile

Art. 49. - (1) In vederea determin arii valorii expunerii aferente unei facilit a ti de lichiditate care nu beneficiaz a de rating, asupra valorii nominale a facilit a tii se poate aplica un factor de conversie de 50% dac a facilitatea de lichiditate este eligibil a.

(2) O facilitate de lichiditate care nu beneficiaz a de rating este eligibil a în sensul alin. (1), dac a sunt îndeplinite urm atoarele condi tii:

a) documenta tia aferent a facilit a tii de lichiditate identific a  si delimiteaz a în mod clar circumstan tele în care facilitatea de lichiditate poate fi tras a;

b) facilitatea de lichiditate nu poate fi tras a pentru a furniza suport de credit prin acoperirea pierderilor deja înregistrate la momentul tragerii (de exemplu, prin furnizarea de lichidit a ti pentru expunerile aflate în stare de nerambursare la momentul tragerii sau pentru achizi tionarea de active la un pre t superior valorii lor juste);

c) facilitatea de lichiditate nu poate fi utilizat a pentru a furniza finan tare permanent a sau periodic a pentru securitizare;

d) rambursarea lichidit a tilor trase în cadrul facilit a tii nu este subordonat a crean telor investitorilor, altele decât cele legate de instrumentele financiare derivate pe rata dobânzii sau pe valute ori de comisioane sau alte astfel de pl a ti,  si nici nu face obiectul unor excep tii sau amân ari;

e) nu este posibil a recurgerea la facilitatea de lichiditate ulterior epuiz arii tuturor modalit a tilor disponibile de îmbun at a tire a calit a tii creditului de care respectiva facilitate poate beneficia;

f) facilitatea de lichiditate trebuie s a includ a o clauz a care s a conduc a la o reducere automat a a sumei care mai poate fi utilizat a, cu valoarea expunerilor care se afl a în stare de nerambursare, în sensul prev azut în Regulamentul BNR - CNVM nr. 15/20/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, sau care s a conduc a, atunci când portofoliul de expuneri securitizate este alc atuit din instrumente care beneficiaz a de rating, la revocarea facilit a tii în situa tia în care calitatea medie a portofoliului se situeaz a sub ratingul aferent unei investi tii cu risc sc azut (investment grade);

(3) Ponderea de risc care se aplic a în cazul unei expuneri aferente unei facilit a ti de lichiditate eligibile care nu beneficiaz a de rating este cea mai mare pondere care ar fi aplicat a oric areia dintre expunerile securitizate conform Regulamentului BNR - CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, de c atre o institu tie de credit care ar de tine respectivele expuneri.

2.4.2. Facilit a ti de furnizare de numerar în avans Art. 50. -In vederea determin arii valorii expunerii aferente unei facilit a ti de lichiditate care nu beneficiaz a de rating  si care poate fi revocat a necondi tionat, asupra valorii nominale a respectivei facilit a ti de lichiditate se poate aplica un factor de conversie de 0%, dac a sunt îndeplinite condi tiile prev azute la art. 49  si dac a rambursarea lichidit a tilor trase în cadrul facilit a tii are rang superior în raport cu orice alte crean te asupra fluxurilor de numerar generate de expunerile securitizate.

2.5. Cerin te de capital suplimentare pentru securitizarea expunerilor reînnoibile cu clauz a de amortizare anticipat a

Art. 51. - In afar a de valorile ponderate la risc ale expunerilor calculate pentru pozi tiile sale din securitizare, o institu tie de credit ini tiatoare trebuie s a calculeze o valoare ponderat a la risc a expunerii în conformitate cu metodologia prev azut a la art. 52-65, în situa tia în care vinde expuneri reînnoibile în cadrul unei securitiz ari care con tine o clauz a de amortizare anticipat a.

Art. 52. - Pentru scopurile art. 51, institu tia de credit calculeaz a valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente sumei interesului ini tiatorului  si interesului investitorilor.

Art. 53. - Pentru structurile de securitizare în care expunerile securitizate sunt atât expuneri reînnoibile, cât  si expuneri care nu sunt reînnoibile, o institu tie de credit ini tiatoare aplic a, pentru partea de portofoliu format a din expuneri reînnoibile, tratamentul prev azut la art. 54-64.

Art. 54. - (1) Pentru scopurile art. 51-64, prin interesul ini tiatorului se în telege valoarea expunerii aferente p ar tii no tionale a portofoliului de sume trase, vândute în cadrul securitiz arii, a c arei propor tie în raport cu valoarea portofoliului total vândut în cadrul structurii de securitizare determin a propor tia fluxurilor de numerar generate de colectarea principalului  si a dobânzii, precum  si a altor sume asociate care nu sunt disponibile pentru efectuarea de pl a ti c atre cei care de tin pozi tii din securitizare în cadrul securitiz arii.

(2) Pentru a putea fi calificat drept interes al ini tiatorului în sensul alin. (1), acesta nu trebuie s a fie subordonat interesului investitorilor.

(3) Prin interesul investitorilor se în telege valoarea expunerii aferente p ar tii no tionale r amase din portofoliul de sume trase.

Art. 55. - Expunerea institu tiei de credit ini tiatoare, asociat a drepturilor sale care decurg din interesul ini tiatorului, nu trebuie s a fie considerat a o pozi tie din securitizare, ci o expunere propor tional a fa t a de expunerile securitizate, ca  si cum acestea nu ar fi fost securitizate.

2.5.1. Excep tii de la tratamentul aplicabil în cazul clauzei de amortizare anticipat a

Art. 56. - Ini tiatorii urm atoarelor structuri de securitizare care con tin o clauz a de amortizare anticipat a sunt excepta ti de la cerin ta de capital suplimentar a prev azut a la art. 51:

a) securitiz arile expunerilor reînnoibile în cazul c arora investitorii r amân expu si în totalitate la toate tragerile viitoare ale împrumuta tilor, astfel încât riscul aferent facilit a tilor-suport nu revine la institu tia de credit ini tiatoare nici chiar dup a producerea unui eveniment care declan seaz a o amortizare anticipat a;  si

b) securitiz arile în cadrul c arora amortizarea anticipat a este declan sat a numai de producerea unor evenimente care nu sunt legate de performan ta activelor securitizate sau a institu tiei de credit ini tiatoare, cum ar fi modific ari semnificative în legisla tia sau în reglement arile fiscale.

2.5.2. Cerin ta de capital maxim a

Art. 57. -In cazul unei institu tii de credit ini tiatoare supuse cerin tei de capital suplimentare prev azute la art. 51, totalul dintre valorile ponderate la risc ale expunerilor aferente pozi tiilor sale în interesul investitorilor  si valorile ponderate la risc ale expunerilor calculate conform art. 51 nu trebuie s a dep a seasc a cea mai mare dintre:

a) valorile ponderate la risc ale expunerilor aferente pozi tiilor sale în interesul investitorilor;  si

b) valorile ponderate la risc ale expunerilor aferente expunerilor securitizate, a sa cum ar fi acestea calculate de c atre o institu tie de credit care ar de tine respectivele expuneri f ar a a le securitiza, pentru o valoare egal a cu interesul investitorilor.

Art. 58. - Deducerea unor eventuale câ stiguri nete, recunoscute în conturile de rezerve, pentru scopurile art. 8 din Regulamentul BNR - CNVM nr. 18/23/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, este tratat a independent de valoarea maxim a indicat a la art. 57.

2.5.3. Calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor

Art. 59. -Valoarea ponderat a la risc a expunerii care trebuie calculat a în conformitate cu art. 51 este egal a cu produsul dintre valoarea interesului investitorilor, factorul de conversie corespunz ator, conform prevederilor de la art. 61-65,  si ponderea de risc medie ponderat a care s-ar fi aplicat expunerilor securitizate în cazul în care acestea nu ar fi fost securitizate.

Art. 60. - O clauz a de amortizare anticipat a este considerat a controlat a dac a sunt îndeplinite urm atoarele condi tii:

a) institu tia de credit ini tiatoare dispune de un plan adecvat referitor la capital/lichiditate, pentru a se asigura c a are la dispozi tie capital  si lichiditate suficiente, în vederea utiliz arii în cazul producerii unui eveniment care declan seaz a amortizarea anticipat a;

b) pe tot parcursul tranzac tiei se p astreaz a o distribuire propor tional a între interesul ini tiatorului  si interesul investitorilor, în ceea ce prive ste pl a tile de dobând a  si principal, cheltuielile, pierderile  si recuper arile, pe baza soldurilor de rambursat ale crean telor existente la una sau mai multe date de referin t a din cadrul fiec arei luni;

c) perioada de rambursare este considerat a suficient a pentru 90% din datoria total a (interesul ini tiatorului  si interesul investitorilor) de rambursat la începutul perioadei de amortizare anticipat a, care trebuie s a fie rambursat a sau recunoscut a ca fiind în stare de nerambursare;  si

d) ritmul ramburs arilor nu este mai rapid decât cel produs de o rambursare liniar a pe parcursul perioadei prev azute la lit. c).

Art. 61. - (1) In cazul securitiz arilor care con tin o clauz a de amortizare anticipat a a expunerilor de tip retail, care nu sunt angajate ferm  si pot fi revocate necondi tionat f ar a notificare prealabil a, în situa tia în care amortizarea anticipat a este declan sat a de sc aderea nivelului marjei în exces la un nivel prestabilit, institu tiile de credit trebuie s a compare marja în exces medie pe 3 luni cu nivelurile marjei în exces în raport cu care trebuie s a se produc a re tinerea marjei în exces (niveluri de re tinere).

(2) In cazul în care securitizarea nu prevede obliga tia de a re tine marja în exces, nivelul de re tinere se consider a a fi cu 4,5 puncte procentuale mai mare decât nivelul marjei în exces la care se declan seaz a amortizarea anticipat a.

Art. 62. - Factorul de conversie care trebuie aplicat în sensul art. 59 este determinat de nivelul marjei în exces medii efective pe 3 luni în conformitate cu tabelul nr. 3.

Tabelul nr. 3

Securitiz ari care

con tin o clauz a

controlat a de

amortizare anticipat a

Securitiz ari care

con tin o clauz a

necontrolat a de

amortizare anticipat a

Marja în exces medie pe 3 luni

Factor de conversie

Factor de conversie

Nivel superior nivelului A

0%

0%

Nivelul A

1%

5%

Nivelul B

2%

15%

Nivelul C

10%

50%

Nivelul D

20%

100%

Nivelul E

40%

100%

unde:

- Nivelul A reprezint a nivelurile marjei în exces care se încadreaz a între 100%  si 133,33% din nivelul de re tinere;

- Nivelul B reprezint a nivelurile marjei în exces care se încadreaz a între 75%  si 100% din nivelul de re tinere;

- Nivelul C reprezint a nivelurile marjei în exces care se încadreaz a între 50%  si 75% din nivelul de re tinere;

- Nivelul D reprezint a nivelurile marjei în exces care se încadreaz a între 25%  si 50% din nivelul de re tinere;

- Nivelul E reprezint a nivelurile marjei în exces care sunt inferioare valorii de 25% din nivelul de re tinere.

Art. 63. - In cazul securitiz arilor care con tin o clauz a de amortizare anticipat a a expunerilor de tip retail care nu sunt angajate ferm  si pot fi revocate necondi tionat f ar a notificare prealabil a  si în situa tia în care amortizarea anticipat a este declan sat a de o limit a cantitativ a referitoare la un element, altul decât marja în exces medie pe 3 luni, Banca Na tional a a României poate aplica, pentru determinarea factorului de conversie corespunz ator, un tratament similar celui prev azut la art. 61  si 62.

Art. 64. - (1) In cazul în care pentru o anumit a securitizare Banca Na tional a a României inten tioneaz a s a aplice un tratament în conformitate cu prevederile art. 63, aceasta informeaz a în prealabil autorit a tile competente relevante din toate celelalte state membre.

(2) Inainte ca aplicarea unui astfel de tratament s a devin a parte a politicii generale a B ancii Na tionale a României pentru securitiz arile ce con tin clauze de amortizare anticipat a de natura celei în cauz a, Banca Na tional a a României se consult a cu autorit a tile competente relevante din toate celelalte state membre  si  tine cont de opiniile exprimate de acestea.

(3) Opiniile exprimate de autorit a tile competente relevante din toate celelalte state membre în urma consult arilor prev azute la alin. (2)  si tratamentul aplicat sunt f acute publice de c atre Banca Na tional a a României.

Art. 65. - (1) Pentru toate celelalte securitiz ari care cuprind o clauz a controlat a de amortizare anticipat a a expunerilor reînnoibile se aplic a un factor de conversie de 90%.

(2) Pentru toate celelalte securitiz ari care cuprind o clauz a necontrolat a de amortizare anticipat a a expunerilor reînnoibile, se aplic a un factor de conversie de 100%.

2.6. Recunoa sterea diminu arii riscului de credit pentru pozi tiile din securitizare

Art. 66. - In cazul în care o pozi tie din securitizare beneficiaz a de protec tie a creditului, calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor poate fi modificat a în conformitate cu Regulamentul BNR - CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

2.7. Reducerea valorilor ponderate la risc ale expunerilor

Art. 67. - (1) In cazul unei pozi tii din securitizare c areia îi este atribuit a o pondere de risc de 1.250%, institu tiile de credit pot s a deduc a valoarea expunerii aferent a pozi tiei respective din fondurile proprii, potrivit art. 22 alin. (1) din Regulamentul BNR - CNVM nr. 18/23/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, în locul includerii respectivei pozi tii în calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor.

(2) In sensul alin. (1), calcularea valorii expunerii poate lua în considerare protec tia finan tat a a creditului eligibil a, într-o modalitate conform a cu prevederile art. 66.

Art. 68. - In cazul în care o institu tie de credit utilizeaz a alternativa prev azut a la art. 67 alin. (1), o sum a egal a cu de 12,5 ori suma dedus a conform prevederii men tionate trebuie dedus a, pentru scopurile art. 44, din valoarea ponderat a la risc maxim a a expunerii, specificat a la art. 44, care trebuie calculat a de institu tiile de credit în cauz a.

SEC TIUNEA a 3-a

Calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor în cazul utiliz arii abord arii bazate pe modele interne de rating

3.1. Ierarhia metodelor

Art. 69. - Pentru scopurile prevederilor art. 5-8, valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare se calculeaz a în conformitate cu prevederile art. 70-103.

Art. 70. - (1) In cazul unei pozi tii care beneficiaz a de rating sau al unei pozi tii pentru care se poate utiliza un rating dedus, se utilizeaz a, pentru calcularea valorii ponderate la risc a expunerii, metoda bazat a pe ratinguri prev azut a la art. 77-81.

(2) In cazul unei pozi tii care nu beneficiaz a de rating, se utilizeaz a metoda formulei reglementate, prev azut a la art. 82-84, cu excep tia cazurilor în care, potrivit prevederilor art. 74  si 75, este permis a utilizarea abord arii bazate pe evalu ari interne.

Art. 71. - O institu tie de credit, alta decât o institu tie de credit ini tiatoare sau o institu tie de credit sponsor, poate utiliza metoda formulei reglementate numai cu aprobarea B ancii Na tionale a României.

Art. 72. -In cazul unei institu tii de credit ini tiatoare sau al unei institu tii de credit sponsor, care se afl a în imposibilitatea de a calcula KIRB  si care nu a ob tinut aprobarea de a utiliza abordarea bazat a pe evalu ari interne pentru pozi tiile sale din cadrul programelor ABCP, precum  si în cazul altor institu tii de credit care nu au ob tinut aprobarea de a utiliza metoda formulei reglementate sau, pentru pozi tiile din cadrul programelor ABCP, abordarea bazat a pe evalu ari interne, se atribuie o pondere de risc de 1.250% pozi tiilor din securitizare care nu beneficiaz a de rating  si pentru care nu se poate utiliza un rating dedus.

3.1.1. Utilizarea ratingurilor deduse

Art. 73. - O institu tie de credit atribuie un rating dedus unei pozi tii care nu beneficiaz a de rating, echivalent ratingului atribuit pozi tiilor care beneficiaz a de rating (pozi tii de referin t a) care au rangul cel mai înalt  si care sunt din toate punctele de vedere subordonate pozi tiei din securitizare în cauz a care nu beneficiaz a de rating, dac a urm atoarele cerin te opera tionale minime sunt îndeplinite:

a) pozi tiile de referin t a trebuie s a fie subordonate din toate punctele de vedere pozi tiei din securitizare care nu beneficiaz a de rating;

b) scaden ta aferent a pozi tiilor de referin t a trebuie s a fie cel pu tin egal a cu cea aferent a respectivei pozi tii care nu beneficiaz a de rating;  si

c) orice rating dedus trebuie s a fie actualizat pe baz a continu a pentru a reflecta orice schimb ari intervenite în evaluarea de credit a pozi tiilor de referin t a.

3.1.2. Utilizarea abord arii bazate pe evalu ari interne în cazul pozi tiilor din cadrul programelor ABCP

Art. 74. - (1) O institu tie de credit poate s a atribuie unei pozi tii care nu beneficiaz a de rating, din cadrul unui program ABCP, un rating derivat, potrivit prevederilor art. 75, dac a ob tine aprobarea prealabil a a B ancii Na tionale a României  si dac a sunt îndeplinite urm atoarele condi tii:

a) pozi tiile din titlurile pe termen scurt emise în cadrul programului ABCP trebuie s a fie pozi tii care beneficiaz a de rating;

b) institu tia de credit demonstreaz a B ancii Na tionale a României c a evalu arile sale interne cu privire la calitatea creditului pozi tiei respective reflect a metodologia de evaluare, disponibil a în mod public, a uneia sau mai multor institu tii externe de evaluare a creditului eligibile, în ceea ce prive ste atribuirea de ratinguri titlurilor garantate cu expuneri de tipul celor securitizate;

c) institu tiile externe de evaluare a creditului a c aror metodologie de evaluare este luat a în considerare la stabilirea evalu arilor interne ale institu tiilor de credit, în sensul lit. b), trebuie s a includ a acele institu tii externe de evaluare a creditului care au acordat un rating extern titlurilor pe termen scurt emise în cadrul programului ABCP. Elementele cantitative (precum factorii pentru simul arile de criz a) utilizate pentru atribuirea unei anumite calit a ti a creditului pozi tiei din securitizare trebuie s a fie cel pu tin la fel de conservatoare precum cele utilizate de respectivele institu tii externe de evaluare a creditului în cadrul metodologiilor lor de evaluare;

d) la elaborarea metodologiei de evaluare intern a, institu tia de credit trebuie s a ia în considerare metodologiile de rating relevante publicate, pe care institu tiile externe de evaluare a creditului eligibile le utilizeaz a pentru atribuirea de ratinguri titlurilor pe termen scurt din cadrul programului ABCP. Acest proces trebuie s a fie formalizat de c atre institu tia de credit  si actualizat cu regularitate, a sa cum este prev azut la lit. g);

e) metodologia de evaluare intern a a institu tiei de credit trebuie s a includ a clase de rating. Trebuie s a existe o coresponden t a între aceste clase de rating  si ratingurile furnizate de institu tiile externe de evaluare a creditului eligibile. Aceast a coresponden t a trebuie s a fie formalizat a în mod explicit;

f) metodologia de evaluare intern a trebuie utilizat a de institu tia de credit în cadrul proceselor interne de administrare a riscului, inclusiv în cadrul proceselor decizionale, de informare a conducerii  si de alocare a capitalului;

g) auditorii interni sau externi, o institu tie extern a de evaluare a creditului sau func tia de control al riscului de credit ori func tia de administrare a riscurilor din cadrul institu tiei de credit trebuie s a efectueze examin ari periodice ale procesului de evaluare intern a  si ale calit a tii evalu arilor interne în ceea ce prive ste calitatea creditului aferent a expunerilor institu tiei de credit în cadrul unui program ABCP. In situa tia în care examinarea este efectuat a de auditul intern, de func tia de control al riscului de credit sau de func tia de administrare a riscurilor din cadrul institu tiei de credit, aceste func tii trebuie s a fie independente de activit a tile legate de derularea programului ABCP, precum  si de rela tia cu clien tii;

h) institu tia de credit trebuie s a monitorizeze performan ta ratingurilor interne în timp pentru a evalua calitatea metodologiei de evaluare intern a  si ajusteaz a, dup a caz, metodologia respectiv a, în situa tia în care comportamentul expunerilor deviaz a în mod regulat de la cel indicat de ratingurile interne;

i) programul ABCP trebuie s a includ a standarde de subscriere sub form a de ghiduri în domeniul creditului  si investi tiilor. Pentru a decide asupra achizi tiei unui activ, administratorul programului ABCP trebuie s a ia în considerare tipul activului ce urmeaz a s a fie achizi tionat, tipul  si valoarea monetar a a expunerilor ce rezult a din furnizarea facilit a tilor de lichiditate  si a mijloacelor de îmbun at a tire a calit a tii creditului, distribu tia pierderii  si separarea din punct de vedere economic  si juridic a activelor transferate de entitatea care vinde activele. Trebuie efectuat a o analiz a de credit asupra profilului de risc al vânz atorului activului, care include analiza performan tei financiare trecute  si a celei viitoare previzionate, a pozi tiei curente pe pia t a, a competitivit a tii viitoare previzionate, a efectului de pârghie (leverage), a fluxurilor de numerar, a ratei de acoperire a dobânzilor  si a ratingului datoriei. In plus, trebuie efectuat a o examinare a standardelor de subscriere ale vânz atorului, a capacit a tii sale de a administrare a creditelor (servicing)  si a proceselor sale de colectare a debitelor aferente (collection processes);

j) standardele de subscriere ale programului ABCP trebuie s a stabileasc a criterii minime de eligibilitate a activelor care, în special:

- exclud achizi tia activelor care înregistreaz a întârzieri semnificative la plat a sau se afl a în stare de nerambursare;

- limiteaz a concentr arile excesive fa t a de acela si debitor sau aceea si zon a geografic a;  si

- limiteaz a scaden ta activelor ce urmeaz a a fi achizi tionate;

k) programul ABCP trebuie s a dispun a de politici  si procese de colectare a debitelor care iau în considerare capacitatea opera tional a  si calitatea creditului aferent a administratorului de credite (servicer). Programul ABCP trebuie s a diminueze riscul vânz atorului/administratorului de credite prin diferite mijloace, cum ar fi stabilirea de praguri de declan sare care s a împiedice orice confuzie cu privire la originea fondurilor, bazate pe calitatea curent a a creditului;

l) estimarea agregat a a pierderii aferente unui portofoliu de active ce se inten tioneaz a a fi achizi tionate în cadrul unui program ABCP trebuie s a ia în considerare toate sursele de risc poten tial, cum ar fi riscul de credit  si riscul de diminuare a valorii crean tei. In situa tia în care îmbun at a tirea calit a tii creditului furnizat a de vânz ator este dimensionat a doar pe baza pierderilor aferente creditului, trebuie s a se constituie un fond de rezerv a distinct pentru riscul de diminuare a valorii crean tei, atunci când acest risc de diminuare a valorii crean tei este semnificativ pentru portofoliul de expuneri respectiv. Suplimentar, pentru cuantificarea nivelului necesar de îmbun at a tire a calit a tii creditului, programul trebuie s a analizeze seriile de informa tii istorice înregistrate pe parcursul mai multor ani, incluzând pierderile, întârzierile la plat a, diminu arile de valoare a crean telor  si viteza de rota tie a crean telor;  si

m) programul ABCP include caracteristici structurale (cum ar fi pragurile de închidere - wind down triggers) în cadrul achizi tion arii de expuneri în vederea diminu arii riscului de deteriorare a calit a tii creditului pentru portofoliul-suport.

(2) In procesul de aprobare prealabil a prev azut la alin. (1), Banca Na tional a a României poate acorda o derogare de la cerin ta ca metodologia de evaluare a unei institu tii externe de evaluare a creditului s a fie disponibil a în mod public, în situa tia în care institu tia de credit demonstreaz a c a, datorit a caracteristicilor specifice securitiz arii (spre exemplu structura unic a a acesteia), nu exist a înc a o astfel de metodologie de evaluare accesibil a în mod public.

Art. 75. - (1) Institu tia de credit aloc a pozi tia care nu beneficiaz a de rating unei clase de rating descrise la art. 74.

(2) In sensul alin. (1), pozi tiei care nu beneficiaz a de rating îi este atribuit un rating derivat identic ratingurilor corespunz atoare acelei clase de rating, a sa cum s-a prev azut la art. 74.

(3) Pentru scopurile calcul arii valorilor ponderate la risc ale expunerilor, în cazul în care, la ini tierea securitiz arii, ratingul derivat este cel pu tin la nivelul unui rating aferent unei investi tii cu risc sc azut (investment grade), respectivul rating este considerat identic cu ratingul eligibil furnizat de o institu tie extern a de evaluare a creditului eligibil a.

3.2. Valoarea maxim a ponderat a la risc a expunerilor

Art. 76. -In cazul unei institu tii de credit ini tiatoare, al unei institu tii de credit sponsor sau al altor institu tii de credit care pot calcula K|RB, valoarea ponderat a la risc a expunerilor calculat a pentru pozi tiile sale din securitizare poate fi limitat a la cea care ar determina, prin aplicarea prevederilor art. 2 lit. a) din Regulamentul BNR-CNVM nr. 13/18/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, o cerin t a de capital egal a cu suma dintre 8% din valoarea ponderat a la risc a expunerilor aferente activelor securitizate, dac a acestea nu ar fi fost securitizate  si ar fi fost p astrate în bilan tul institu tiei de credit,  si dintre valoarea pierderilor a steptate aferente acestor expuneri.

3.3. Metoda bazat a pe ratinguri

Art. 77. - Potrivit metodei bazate pe ratinguri, valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare care beneficiaz a de rating se calculeaz a prin aplicarea la valoarea expunerii a ponderii de risc asociate cu nivelul scalei de evaluare a calit a tii creditului cu care Banca Na tional a a României a pus în coresponden t a ratingul, în conformitate cu prevederile art. 10, a sa cum este prev azut în tabelele nr. 4  si 5, multiplicat a cu un coeficient de 1,06.

Tabelul nr. 4

Pozi tii, altele decât cele care beneficiaz a de evalu ari de credit pe termen scurt

Tabelul nr. 5

Pozi tii care beneficiaz a de ratinguri pe termen scurt

Nivelul scalei de evaluare a calit a tii creditului

Pondere de risc

A

B

C

1

7%

12%

20%

2

8%

15%

25%

3

10%

18%

35%

4

12%

20%

35%

5

20%

35%

35%

6

35%

50%

50%

7

60%

75%

75%

8

100%

100%

100%

9

250%

250%

250%

10

425%

425%

425%

11

650%

650%

650%

Sub 11

1.250%

1.250%

1.250%

Nivelul scalei de evaluare a calit a tii creditului

Pondere de risc

A

B

C

1

7%

12%

20%

2

12%

20%

35%

3

60%

75%

75%

Orice alte ratinguri

1.250%

1.250%

1.250%

Art. 78. - (1) F ar a a se aduce atingere prevederilor art. 79, ponderile de risc din coloana A a fiec arui tabel prev azut la art. 77 se aplic a în cazul în care pozi tia se situeaz a în tran sa de cel mai înalt rang.

(2) Pentru a determina dac a o tran s a este de cel mai înalt rang nu este necesar s a fie luate în considerare sumele datorate în baza contractelor aferente instrumentelor financiare derivate pe rata dobânzii sau pe valute, comisioanele datorate sau alte pl a ti similare.

Art. 79. - (1) Ponderile de risc din coloana C a fiec arui tabel prev azut la art. 77 se aplic a în cazul în care pozi tia se afl a într-o securitizare în care num arul efectiv al expunerilor securitizate este mai mic de 6.

(2) In vederea calcul arii num arului efectiv al expunerilor securitizate, expunerile multiple fa t a de un debitor trebuie s a fie tratate ca o singur a expunere.

(3) Num arul efectiv al expunerilor se calculeaz a astfel:

unde EADi reprezint a suma valorilor tuturor expunerilor înregistrate fa t a de al „i"-lea debitor.

(4) In cazul resecuritiz arii (securitizarea expunerilor din securitizare), institu tia de credit trebuie s a ia în considerare num arul expunerilor din securitizare din cadrul portofoliului,  si nu pe cel al expunerilor-suport din portofoliile ini tiale din care provin expunerile din securitizare suport.

(5) In situa tia în care se cunoa ste partea din portofoliu corespunz atoare celei mai mari expuneri, C-i, institu tia de credit poate determina N ca fiind 1/C1.

Art. 80. - Ponderile de risc prev azute în coloana B a fiec arui tabel prev azut la art. 77 se aplic a tuturor celorlalte pozi tii.

Art. 81. - Diminuarea riscului de credit aferent pozi tiilor din securitizare poate fi recunoscut a în conformitate cu prevederile art. 89-91.

3.4. Metoda formulei reglementate

Art. 82. - F ar a a aduce atingere prevederilor art. 87  si 88, ponderea de risc aplicabil a unei pozi tii din securitizare este, potrivit metodei formulei reglementate, maximum dintre 7%  si ponderea de risc determinat a potrivit prevederilor art. 83.

Art. 83. - (1) F ar a a aduce atingere prevederilor art. 87  si 88, ponderea de risc aplicabil a valorii expunerii este:

12,5 X  s[l + t]-s[l]

                 T                                 ,unde:

unde:

h = (1 - Kirbr/ELGD)N

c = Kirbr /{1 - h)

X= (ELGD - Kirbr) Kirbr + 0.25(1 - ELGD) Kirbr

                                     N

 

                  (v + Kirbr2 )             (1-Kirbr)Kirbr - v

f = _________________c2 + ___________________

           ( 1-h)                                               (1-h)τ

a =g+c

b =g+(1-c)

d = 1 - (1 -h).(1-Beta[Kirbr; a, b])

K[x] = (1 - h)*((l - Beta[x; a,b])x + Beta[x;a + l,b]c)

τ= 1000  si ω =20

(2) In sensul alin. (1):

a) Beta[x; a, b] reprezint a distribu tia cumulativ a beta cu parametrii „a"  si „b" evalua ti în punctul x;

b) T reprezint a densitatea tran sei în care este de tinut a pozi tia  si se m asoar a ca raport între:

- valoarea nominal a a tran sei;  si

- suma valorilor expunerilor care au fost securitizate.

In scopul calcul arii indicatorului T, valoarea expunerii unui instrument financiar derivat prev azut în anexa la Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, atunci când costul de înlocuire curent nu are o valoare pozitiv a, este egal a cu expunerea de credit viitoare poten tial a, calculat a în conformitate cu prevederile acelui regulament;

c) Kirbr reprezint a raportul dintre KIRB  si suma valorilor expunerilor care au fost securitizate. Kirbr se exprim a în form a zecimal a (de exemplu, Kirbr egal cu 15% din portofoliu este exprimat ca 0,15);

d) L reprezint a nivelul îmbun at a tirii calit a tii creditului  si se m asoar a ca raport între valoarea nominal a a tuturor tran selor subordonate tran sei în care este de tinut a pozi tia  si suma valorilor expunerilor care au fost securitizate. Venitul viitor capitalizat nu este luat în considerare la determinarea indicatorului L. Sumele datorate de contrapartide în cazul instrumentelor financiare derivate prev azute în anexa la Regulamentul BNR-CNVM nr. 20/25/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, care reprezint a tran se de rang inferior fa t a de tran sa respectiv a, pot fi luate în considerare la determinarea indicatorului L la costul de înlocuire curent (excluzând expunerea de credit viitoare poten tial a);

e) N reprezint a num arul efectiv de expuneri, determinat în conformitate cu prevederile art. 79;

f) ELGD, valoarea medie ponderat a în func tie de expunere a pierderii în caz de nerambursare, se determin a astfel:

unde LGDi reprezint a LGD mediu pentru ansamblul expunerilor fa t a de al „i"-lea debitor, iar LGD se determin a în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR-CNVM nr. 15/20/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare. In cazul resecuritiz arii, se aplic a un LGD de 100% pozi tiilor securitizate. In situa tia în care riscul de nerambursare  si riscul de diminuare a valorii crean tei aferente crean telor achizi tionate sunt tratate în mod agregat în cadrul unei securitiz ari (de exemplu, este disponibil un singur fond de rezerv a sau o singur a garan tie real a suplimentar a pentru acoperirea pierderilor din oricare dintre surse), parametrul de intrare LGDi este egal cu media ponderat a a pierderii în caz de nerambursare (LGD) pentru riscul de credit  si a pierderii în caz de nerambursare (LGD) de 75% pentru riscul de diminuare a valorii crean tei. Ponderile sunt egale cu cele aferente cerin telor de capital strict individuale pentru riscul de credit  si, respectiv, pentru riscul de diminuare a valorii crean tei.

(3) In situa tia în care valoarea expunerii celei mai mari expuneri securitizate, C1, nu dep a se ste 3% din suma valorii expunerilor securitizate, institu tia de credit poate, în scopul aplic arii metodei formulei reglementate, s a atribuie pierderii în caz de nerambursare (LGD) o valoare de 50%, iar pentru N una dintre urm atoarele dou a valori, potrivit lit. a) sau b):

;

sau

b)N = l/C1.

(4) In sensul alin. (3), Cm reprezint a raportul dintre suma valorilor expunerilor celor mai mari „m" expuneri  si suma valorilor expunerilor aferente tuturor expunerilor securitizate. Valoarea parametrului „m" poate fi stabilit a de c atre institu tia de credit.

(5) In situa tia în care securitiz arile includ expuneri de tip retail, Banca Na tional a a României poate permite implementarea metodei formulei reglementate cu urm atoarele simplific ari: h = 0  si v = 0.

Art. 84. - Diminuarea riscului de credit aferent pozi tiilor din securitizare poate fi recunoscut a în conformitate cu prevederile art. 89, 90  si 92-95.

3.5. Facilit a ti de lichiditate

Art. 85. -In vederea determin arii valorii expunerii unei pozi tii din securitizare care nu beneficiaz a de rating  si care ia forma anumitor tipuri de facilit a ti de lichiditate, se aplic a prevederile art. 86-88.

3.5.1. Facilit a ti de furnizare de numerar în avans

Art. 86. - Asupra valorii nominale a unei facilit a ti de lichiditate care îndepline ste condi tiile prev azute la art. 50 se poate aplica un factor de conversie de 0%.

3.5.2. Tratament excep tional pentru cazurile în care KIRB nu poate fi calculat

Art. 87. - In situa tia în care pentru o institu tie de credit nu este practic a calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor pentru expunerile securitizate ca  si cum acestea nu ar fi fost securitizate, respectiva institu tie de credit poate, în mod excep tional  si numai cu acordul B ancii Na tionale a României, s a aplice, pentru o perioad a limitat a, metoda prev azut a la art. 88 pentru calcularea valorii ponderate la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare care nu beneficiaz a de rating, reprezentat a sub forma unei facilit a ti de lichiditate care îndepline ste condi tiile de eligibilitate pentru o „facilitate de lichiditate eligibil a", prev azute la art. 49.

Art. 88. - (1) Cea mai mare pondere de risc care s-ar aplica, potrivit prevederilor Regulamentului BNR -CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, oric areia dintre expunerile securitizate în cazul în care acestea nu ar fi fost securitizate poate fi aplicat a pozi tiei din securitizare reprezentate de o facilitate de lichiditate.

(2) Pentru a determina valoarea expunerii pozi tiei se poate aplica un factor de conversie de 50% asupra valorii nominale a facilit a tii de lichiditate, dac a respectiva facilitate are o scaden t a ini tial a de cel mult un an.

(3)In toate celelalte cazuri, în afar a de cele de la alin. (2), se aplic a un factor de conversie de 100%.

3.6. Recunoa sterea diminu arii riscului de credit în cazul pozi tiilor din securitizare

3.6.1. Protec tia finan tat a a creditului

Art. 89. - Protec tia finan tat a a creditului eligibil a este limitat a la cea care este eligibil a pentru calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor potrivit prevederilor Regulamentului BNR - CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, a sa cum este prev azut în cadrul Regulamentului BNR-CNVM nf. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, iar recunoa sterea sa este condi tionat a de îndeplinirea cerin telor minime relevante prev azute în cadrul acestui din urm a regulament.

3.6.2. Protec tia nefinan tat a a creditului

Art. 90. - Protec tia nefinan tat a a creditului eligibil a  si furnizorii eligibili de protec tie nefinan tat a se limiteaz a la acelea care sunt eligibile potrivit prevederilor Regulamentului BNR - CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, iar recunoa sterea acestora este condi tionat a de îndeplinirea cerin telor minime relevante prev azute în respectivul regulament.

3.6.3. Calcularea cerin telor de capital pentru pozi tiile din securitizare care beneficiaz a de diminuarea riscului de credit

Metoda bazat a pe ratinguri

Art. 91. -In situa tia în care valorile ponderate la risc ale expunerilor sunt calculate utilizând metoda bazat a pe ratinguri, valoarea expunerii  si/sau valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare, pentru care a fost ob tinut a protec tie a creditului, pot fi modificate în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR - CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, a sa cum se aplic a acestea la calcularea valorii ponderate la risc a expunerii potrivit prevederilor Regulamentului BNR - CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

Metoda formulei reglementate - protec tia total a a creditului

Art. 92. - (1) In situa tia în care valorile ponderate la risc ale expunerilor sunt calculate utilizând metoda formulei reglementate, institu tia de credit determin a „ponderea de risc efectiv a" a respectivei pozi tii.

(2) Pentru scopurile aplic arii alin. (1), valoarea ponderat a la risc a expunerii aferent a pozi tiei se împarte la valoarea expunerii pozi tiei respective, iar rezultatul ob tinut se înmul te ste cu 100.

Art. 93. -In cazul protec tiei finan tate a creditului, valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente pozi tiei din securitizare este egal a cu produsul dintre valoarea expunerii aferente pozi tiei ajustate cu protec tia finan tat a (E*, calculat potrivit prevederilor Regulamentului BNR - CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, în scopul calcul arii valorilor ponderate la risc ale expunerilor potrivit prevederilor Regulamentului BNR-CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, considerând c a E este egal a cu valoarea pozi tiei din securitizare)  si ponderea de risc efectiv a.

Art. 94. - In cazul protec tiei nefinan tate a creditului, valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente pozi tiei din securitizare este egal a cu suma dintre:

a) produsul dintre GA, reprezentând valoarea protec tiei ajustate pentru orice neconcordan t a între monede  si pentru orice decalaj de scaden t a, determinat a în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR - CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare,  si ponderea de risc aferent a furnizorului de protec tie;  si

b) produsul dintre valoarea pozi tiei din securitizare, din care se scade GA,  si ponderea de risc efectiv a.

Metoda formulei reglementate - protec tia par tial a a creditului

Art. 95. - (1) In cazul în care prin diminuarea riscului de credit se acoper a „prima pierdere" aferent a pozi tiei din securitizare sau se acoper a pierderi pe o baz a propor tional a aferente pozi tiei din securitizare, institu tia de credit poate aplica prevederile de la art. 92-94.

(2) In celelalte cazuri, institu tia de credit trateaz a pozi tia din securitizare ca reprezentând dou a sau mai multe pozi tii, partea neacoperit a fiind considerat a pozi tia cu calitatea creditului mai sc azut a.

(3) In vederea calcul arii valorii ponderate la risc a expunerii aferente pozi tiei de la alin. (2) se aplic a prevederile art. 82-84, cu urm atoarele modific ari:

a) în cazul protec tiei finan tate a creditului, T este ajustat la e*;

b) în cazul protec tiei nefinantate a creditului, T este ajustat la T-g.

(4) Indicatorii prev azu ti la alin. (3) au urm atoarele semnifica tii:

a) e* reprezint a raportul dintre E*  si valoarea no tional a total a a portofoliului suport;

b) E* reprezint a valoarea expunerii ajustate aferente pozi tiei din securitizare, calculat a în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR - CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, a sa cum se aplic a acestea pentru calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor potrivit Regulamentului BNR - CNVM nr. 14/19/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, considerând valoarea pozi tiei din securitizare ca fiind E;

c) g este raportul dintre valoarea nominal a a protec tiei creditului (ajustat a în conformitate cu prevederile Regulamentului BNR - CNVM nr. 19/24/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare, pentru orice neconcordan t a de monede sau orice decalaj de scaden t a)  si suma valorilor expunerilor aferente expunerilor securitizate.

(5) In cazul protec tiei nefinan tate a creditului, ponderea de risc aferent a furnizorului de protec tie se aplic a acelei p ar ti a pozi tiei care nu este luat a în considerare în cadrul valorii ajustate a lui T.

3.7. Cerin te de capital suplimentare pentru securitizarea expunerilor reînnoibile cu clauz a de amortizare anticipat a

Art. 96. - In plus fa t a de valorile ponderate la risc ale expunerilor calculate pentru pozi tiile sale din securitizare, o institu tie de credit ini tiatoare trebuie s a calculeze o valoare ponderat a la risc a expunerii în conformitate cu metodologia prev azut a la art. 51-65, în situa tia în care expunerile reînnoibile sunt vândute în cadrul unei securitiz ari care con tine o clauz a de amortizare anticipat a.

Art. 97. - Art. 98  si 99 înlocuiesc art. 54  si 55, pentru scopurile art. 96.

Art. 98. - (1) Pentru scopurile prezentei subsec tiuni (subsec tiunea 3.7), prin interesul ini tiatorului se în telege suma urm atoarelor elemente:

a) valoarea expunerii aferente p ar tii no tionale a portofoliului de sume trase, vândute în cadrul securitiz arii, a c arei propor tie, în raport cu valoarea portofoliului total vândut în cadrul structurii de securitizare, determin a propor tia fluxurilor de numerar generate de colectarea principalului  si a dobânzii, precum  si a altor sume asociate care nu sunt disponibile pentru efectuarea de pl a ti c atre cei care de tin pozi tii din securitizare în cadrul securitiz arii;  si

b) valoarea expunerii aferente p ar tii portofoliului de sume netrase corespunz atoare liniilor de credit ale c aror sume trase au fost vândute în cadrul securitiz arii, a c arei propor tie în raport cu valoarea total a a sumelor netrase este aceea si cu raportul dintre valoarea expunerii prev azute la lit. a)  si valoarea expunerii aferente portofoliului de sume trase vândute în cadrul securitiz arii.

(2) Pentru a r aspunde defini tiei prev azute la alin. (1), interesul ini tiatorului nu se poate subordona interesului investitorilor.

(3) Prin interesul investitorilor se în telege valoarea expunerii aferente p ar tii no tionale a portofoliului de sume trase care nu se încadreaz a în prevederile alin. (1) lit. a), la care se adaug a  si valoarea expunerii aferente p ar tii din portofoliul de sume netrase corespunz atoare liniilor de credit ale c aror sume trase au fost vândute în cadrul securitiz arii  si care nu se încadreaz a în prevederile alin. (1) lit. b).

Art. 99. - (1) Expunerea institu tiei de credit ini tiatoare, asociat a drepturilor care îi confer a partea din interesul ini tiatorului, descris a la art. 98 alin. (1) lit. a), nu este considerat a o pozi tie din securitizare, ci o expunere propor tional a fa t a de sumele trase securitizate, ca  si cum acestea nu ar fi fost securitizate, pentru o valoare egal a cu cea prev azut a la art. 98 alin. (1)lit. a).

(2) Se consider a c a institu tia de credit ini tiatoare de tine o expunere propor tional a fa t a de sumele netrase aferente liniilor de credit ale c aror sume trase au fost vândute în cadrul securitiz arii, de o valoare egal a cu cea prev azut a la art. 98 alin. (1)lit. b).

3.8. Reducerea valorilor ponderate la risc ale expunerilor

Art. 100. - (1) Valoarea ponderat a la risc a expunerii aferente unei pozi tii din securitizare c areia îi este atribuit a o pondere de risc de 1250% poate fi redus a cu o valoare egal a cu 12,5 ori suma tuturor ajust arilor de valoare aplicate de institu tia de credit în ceea ce prive ste expunerile securitizate.

(2) In m asura în care ajust arile de valoare sunt luate în considerare pentru scopurile alin. (1), acestea pot fi luate în considerare în scopul efectu arii calculelor men tionate la art. 65 din Regulamentul BNR -CNVM nr. 15/20/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

Art. 101. - Valoarea ponderat a la risc a expunerii aferent a unei pozi tii din securitizare poate fi redus a cu o valoare egal a cu 12,5 ori suma tuturor ajust arilor de valoare aplicate de institu tia de credit în ceea ce prive ste pozi tia respectiv a.

Art. 102. - (1) In cazul unei pozi tii din securitizare c areia îi este atribuit a o pondere de risc de 1250%, institu tiile de credit pot, în locul includerii respectivei pozi tii în calculul valorilor ponderate la risc ale expunerilor, s a deduc a din fondurile proprii valoarea expunerii aferente pozi tiei, potrivit art. 22 alin. (1) lit. g) din Regulamentul BNR -CNVM nr. 18/23/2006, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

(2) In sensul alin. (1):

a) valoarea expunerii pozi tiei poate fi determinat a pornind de la valorile ponderate la risc ale expunerilor,  tinând cont de orice eventuale reduceri efectuate în conformitate cu prevederile art. 100  si 101;

b) calculul valorii expunerii poate lua în considerare protec tia finan tat a a creditului eligibil a într-o manier a care s a fie în concordan t a cu metodologia prev azut a la art. 89-95;  si

c) în cazul în care, pentru calcularea valorilor ponderate la risc ale expunerilor, se folose ste metoda formulei reglementate, iar L < Kirbr  si [L + T] > Kirbr, pozi tia poate fi tratat a ca reprezentând dou a pozi tii distincte în care L este egal cu Kirbr pentru pozi tia cu rangul mai ridicat.

Art. 103. -In cazul în care o institu tie de credit utilizeaz a alternativa prev azut a la art. 102 alin. (1), o valoare egal a cu 12,5 ori suma dedus a conform prevederii men tionate este dedus a, pentru scopurile art. 76, din valoarea ponderat a la risc maxim a a expunerii specificat a la art. 76 care trebuie calculat a de institu tiile de credit în cauz a.

CAPITOLUL VII

Sanc tiuni  si dispozi tii finale

Art. 104. - Nerespectarea dispozi tiilor prezentului regulament atrage aplicarea m asurilor  si/sau a sanc tiunilor prev azute la art. 226, 227, 229, precum  si 284 din Ordonan ta de urgen t a a Guvernului nr. 99/2006, aprobat a cu modific ari  si complet ari prin Legea nr. 227/2007, cu modific arile  si complet arile ulterioare.

Art. 105. - Prezentul regulament intr a în vigoare la data de 31 decembrie 2010.

*

Prezentul regulament transpune dispozi tii cuprinse în directive ale Uniunii Europene, dup a cum urmeaz a:

1. dispozi tiile art. 4 pct. 36-44, art. 94-101, ale anexei IX la Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European  si a Consiliului din 14 iunie 2006 privind ini tierea  si exercitarea activit a tii institu tiilor de credit, publicat a în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177 din 30 iunie 2006;

2. dispozi tiile art. 1 pct. 9  si 10 din Directiva 2009/83/CE a Comisiei din 27 iulie 2009 de modificare a unor anexe la Directiva 2006/48/CE a Parlamentului European  si a Consiliului în ceea ce prive ste normele tehnice referitoare la administrarea riscurilor, publicat a în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 196 din 28 iulie 2009;

3. dispozi tiile art. 1 pct. 18, 30  si 41 din Directiva 2009/111/CE a Parlamentului European  si a Consiliului din 16 septembrie 2009 de modificare a Directivelor 2006/48/CE, 2006/49/CE  si 2007/64/CE în ceea ce prive ste b ancile afiliate institu tiilor centrale, anumite elemente ale fondurilor proprii, expunerile mari, reglement arile privind supravegherea, precum  si gestionarea crizelor, publicat a în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 302 din 17 noiembrie 2009.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 17/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 17 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu