ORDIN
Nr. 686 din 18 septembrie 2003
privind aprobarea Planului pentru eradicarea accelerata a anemiei infectioase
ecvine pe teritoriul Romaniei
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 688 din 1 octombrie 2003
In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
vazand Referatul de aprobare nr. 156.420 din 12 septembrie 2003, intocmit
de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Planul pentru eradicarea accelerata a anemiei infectioase ecvine
pe teritoriul Romaniei, prevazut in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor
duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de ducere la
indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, padurilor,
apelor si mediului,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
PLAN
pentru eradicarea accelerata a anemiei infectioase ecvine pe teritoriul
Romaniei
INTRODUCERE
Prezentul plan stabileste conduita prin care serviciile veterinare intervin
in cazul eliminarii unui focar de anemie infectioasa ecvina (AIE), masurile
specifice veterinare care trebuie aplicate, prin instituirea zonelor
epizootice, conform specificului acestor zone, precum si responsabilitatile de
implementare a acestor masuri.
Principiile care stau la baza actiunii de eradicare au in vedere:
supravegherea exploatatiilor prin examen serologic, identificarea, izolarea si
eliminarea ecvideelor seropozitive, utilizarea acelor de unica folosinta,
sterilizarea si dezinfectia instrumentarului chirurgical sau obstetrical,
precum si a celui de uz zootehnic, instituirea de restrictii sanitare
veterinare in herghelii, depozite de armasari, hipodroame, asociatii hipice,
statiuni de monta si in ferme de exploatare infectate.
De asemenea, se stipuleaza masurile de eliminare a riscului privind
difuzarea anemiei infectioase ecvine din focarul de boala, precum si cele de
prevenire a reaparitiei cazurilor de AIE in teritoriile indemnizate.
Eradicarea anemiei infectioase ecvine in Romania va putea fi realizata
conform programului, daca se asigura toate fondurile necesare si se respecta
recomandarile de ordin organizatoric si tehnic (identificarea animalelor,
controlul circulatiei acestora etc.) mentionate in prezentul plan.
CAP. 1
Definirea bolii si a termenilor tehnici utilizati
Anemia infectioasa ecvina, denumita in continuare AIE, este o boala
specifica solipedelor, produsa de un lentivirus cu actiune complexa:
imunodepresiva, eritropenica, trombocitopenica si proliferanta asupra
elementelor sistemului reticulo-endotelial, caracterizata prin febra remitenta
si intermitenta, anemie, cardiopatie si oboseala la efort, diateza hemoragica,
slabirea rezistentei la infectii, care de cele mai multe ori provoaca moartea.
Perioada de incubatie variaza intre 45 - 90 de zile, iar infectia se
produce dominant pe cale orizontala, in special pe cale hematogena, prin
intermediul insectelor hematofage sau prin folosirea de ace si instrumentar
chirurgical care nu au fost dezinfectate si sterilizate.
Boala evolueaza sporadic, enzootic, iar in unele zone epizootic, dar forma
obisnuita de manifestare este cea cronica, animalele contaminate ramanand
purtatoare si excretoare de virus pentru multi ani. Dupa infectie apar
modificari clinice, imunologice (seroconversie, destructia macrofagelor),
hematologice (anemie, diateza hemoragica) si morfologice (infiltratii cu
fibroblaste, hiperplazia foliculilor limfoizi, depozite de hemosiderina in
organe).
Sursa primara de infectie este reprezentata de caii bolnavi, in special
anemolatentii, care pot fi purtatori si excretori de virus timp de 15 - 18 ani.
Sursele secundare de infectie pot fi apa, asternutul, harnasamentul, furajele.
Un rol extrem de important in transmiterea bolii revine vectorilor reprezentati
de insectele hematofage.
La pierderile economice determinate de taierea obligatorie a animalelor
bolnave si a descendentilor acestora se adauga costul ridicat al actiunilor de
decontaminare si dezinsectie, precum si masurile sanitare veterinare
restrictive privind circulatia ecvinelor.
Riscul contaminant pentru om poate fi luat in considerare datorita
particularitatilor morfologice si structurale ale virusului AIE, asemanatoare
cu virusul HIV, de asemenea cu efect imunosupresor.
Adapost: constructie destinata cresterii animalelor.
Animal bolnav de AIE: animal din specia ecvidee, infectat cu virusul AIE,
la care se inregistreaza seroconversie, asociata cu modificari hematologice
(eritropenie, hemoglobina scazuta, trombocitopenie, cresterea VSH) sau
morfopatologice. Un astfel de animal viu, taiat sau mort poate prezenta fie un
rezultat pozitiv la examenul serologic (ID sau ELISA) efectuat pe o proba
individuala de ser, fie un rezultat pozitiv la examenul hematologic (constantele
seriei rosii si trombocitare, sub valori normale) sau morfopatologic (depozite
de siderina in unele organe, proliferari ale elementelor SRE).
Animal infectat cu virusul AIE: animal la care, dupa legarea virusului
cauzal de receptorii antigenici limfocitari, se declanseaza o reactie imuna de
aparare de tip umoral (seroconversia), dar fara efect benefic, asociata cu
starea febrila. Un astfel de animal viu, taiat sau mort prezinta un rezultat
pozitiv la examenul serologic (ID sau ELISA) efectuat pe o proba individuala de
ser.
Animal dintr-o specie sensibila la AIE: cal, asin, catar, bardou, care
poate contacta boala in mod natural sau dupa inocularea experimentala a
virusului cauzal.
Animal receptiv la AIE: animal care prezinta pe suprafata celulelor
limfoide receptori antigenici capabili sa lege virusul AIE.
Animal suspect de infectie cu virusul AIE: animal dintr-o specie sensibila,
care a intrat in contact cu alte animale suspecte sau bolnave.
Animal sanatos: animal la care examenele clinice si de laborator nu au
depistat boli infectocontagioase, iar constantele vitale sunt in limite
normale.
Anemie: scaderea numarului de eritrocite si a hemoglobinei, cu perturbarea
circuitului fierului in organism, asociata cu starea de slabire la efort, pana
la epuizare.
Anemolatent: cal infectat la care boala evolueaza asimptomatic, cu accese
febrile slabe, dar care ramane purtator si excretor de virus mai multi ani.
Asanare: complex de masuri igienico-organizatorice si demersuri oficiale
prin care se actioneaza in perioada dintre declararea si stingerea unui focar
de boala.
Asanarea prin depopulare totala: metoda de combatere aplicata in
exploatatii ecvidee, in care toate animalele sunt seropozitive; efectivul de
animale este sacrificat in totalitate, actiune urmata de decontaminare finala,
dezinsectie si deratizare, conform protocolului.
Asanarea prin extractie: masura de combatere aplicata in unitati in care
s-au diagnosticat animale seropozitive; animalele diagnosticate bolnave sunt
identificate, izolate, marcate, dirijate la abator, iar locurile in care au
fost cazate sunt decontaminate, cu respectarea protocolului de decontaminare
finala, dezinsectie si deratizare; examenele serologice pentru diagnostic la
animalele ramase in viata se repeta periodic pana la obtinerea a doua rezultate
negative (ID sau ELISA).
Barem de sanitatie: numar minim de tampoane de sanitatie recoltate dintr-un
obiectiv decontaminat.
Compartiment: una dintre incaperile unui adapost in care se cresc animale.
Decontaminare: operatiune complexa care are drept scop distrugerea
germenilor de pe o suprafata, din continutul unui material sau din aer.
Efectiv indemn: exploatatie de ecvidee libere de AIE.
Efectiv contaminat cu virusul AIE: exploatatie in care s-au diagnosticat
ecvidee bolnave sau suspecte, supusa masurilor restrictive sanitare veterinare,
care aplica programul de asanare prin extractie.
Exploatatie: herghelii, depozite de armasari, hipodroame, statiuni de
monta, ferme specializate de selectie si productie, precum si gospodariile
populatiei.
Focar de boala: aparitia uneia dintre bolile prevazute in listele A sau B
ale Oficiului International de Epizootii, intr-o exploatatie agricola, o
crescatorie de animale sau un adapost, unde sunt prezente animale, precum si in
locurile invecinate.
Fosa: spatiu subteran destinat acumularii purinului din adaposturi sau
padocuri, situat de obicei in afara suprafetei pe care o dreneaza.
Norma igienica: conditie igienica bine precizata (de obicei cantitativ)
care constituie o obligativitate stabilita prin acte normative interne ale
Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului sau prin uz.
Obiectiv: (interior-exterior, inchis-deschis, cu animale-fara animale): cea
mai mica parte construita dintr-o ferma, avand functionalitate de sine
statatoare, pe care se aplica operatiuni de zooigiena.
Operatie de decontaminare: actiune de decontaminare a unuia sau mai multor
obiective, efectuata intr-o zi de un agregat sau de o echipa de decontaminare,
intr-o unitate epizootologica.
Proba individuala: proba de ser recoltata de la un animal sensibil la
virusul AIE, destinata examenului de laborator.
Test Coggins: examen de diagnostic serologic prin testul de imunodifuziune
in agar, recomandat de Oficiul International de Epizootii.
Trasabilitate: componenta esentiala a programului de control si eradicare a
AIE, care reprezinta modalitatea de a stabili istoricul bolii, pe baza unui
sistem modern de control care cuprinde: animalul bolnav, animalele sanatoase cu
care a venit in contact, precum si subprodusele obtinute de la acestea,
vectorii animati si neanimati implicati in transmiterea infectiei.
Trasabilitatea progresiva: componenta a trasabilitatii, care se efectueaza
pe toata perioada restrictiilor sanitare veterinare si vizeaza toate miscarile
de animale care s-au produs pe o perioada de cel putin 2 ani anteriori
depistarii infectiei.
Zona indemna: teritoriu in interiorul unei tari, net delimitat, in care
nici un caz de boala nu a fost semnalat in ultimele 12 luni.
Zona infectata: teritoriu in interiorul unei tari in care la examenele
efectuate in scop diagnostic au fost identificate cazuri de imbolnavire.
CAP. 2
Diagnosticul AIE
2.1. Modul de prelevare, transport si pastrare a probelor
Probele de sange se recolteaza de la animale identificate si se
inregistreaza in tabele semnate, stampilate si parafate de medicul veterinar
oficial. Notele de insotire se completeaza corespunzator rubricilor existente
si se semneaza, se stampileaza si se parafeaza de catre medicul veterinar
oficial.
Probele de sange se recolteaza cu ace pentru fiecare animal, in eprubete pe
care se inscrie numarul curent din tabelul insotitor sau numarul matricol al
animalului respectiv, operatiuni obligatorii, avand in vedere ca probele se
examineaza individual. Eprubetele se inchid cu dopuri, se pastreaza la
temperatura camerei pentru exprimarea serului, dupa care pot fi pastrate la
frigider (4 - 8 grade C) pana la introducerea in lucru (maximum 5 zile).
Pentru transportul probelor de sange la distante mai mari se recomanda
asigurarea unei temperaturi de refrigerare pentru evitarea hemolizei.
In cazul in care probele de sange ajunse in laboratoarele de profil nu pot
fi testate in maximum 5 zile de la recoltare, se recomanda congelarea
serurilor, cu inscrierea pe fiecare tub a numarului curent din tabele sau a
numarului matricol, precum si notarea pe etichete a provenientei, numarului si
speciei de la care provin.
Probele de sange se recolteaza inaintea actiunilor imunoprofilactice sau
dupa 21 de zile de la efectuarea lor. Cu cel putin 24 de ore inainte de
prelevarea lor se interzice efectuarea tratamentelor (administrarea de
corticoizi, imunomodulatori, antiparazitare), precum si a unor interventii
chirurgicale, ce pot modifica rezultatul examenului de laborator.
Recoltarea probelor de sange, precum si a fragmentelor din tesuturi si
organe cu leziuni se face numai de catre medicul sau asistentul veterinar
autorizat.
Examenele de supraveghere se efectueaza la laboratorul sanitar veterinar de
stat judetean, iar confirmarile de diagnostic la Institutul de Diagnostic si
Sanatate Animala, dupa caz, pe probe de sange, conform programului de
supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de prevenire a
transmiterii de boli de la animale la om si de protectie a mediului.
2.2. Metode de diagnostic
Diagnosticul AIE se bazeaza pe utilizarea unui complex de metode care se
regasesc si in programul de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la
animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si de
protectie a mediului:
- clinice;
- serologice;
- histopatologice.
Stabilirea diagnosticului pentru AIE se face pe baza metodelor de
diagnostic omologate si aprobate.
Pentru diagnosticul AIE sunt autorizate urmatoarele teste si examene de
laborator:
a) testul ID (testul Coggins) efectuat pe probe individuale din ser;
b) testul ELISA efectuat pe probe individuale din ser;
c) la ecvideele seroconverse, identificate prin una dintre metodele
specificate mai sus, se pot efectua examene histopatologice pentru obtinerea
unor date suplimentare cu valoare de diagnostic.
CAP. 3
Trasabilitatea
3.1. Scop
Autoritatea sanitara veterinara teritoriala va urmari:
a) identificarea tuturor posibilitatilor de contact al animalului suspectat
sau infectat cu virusul AIE cu alte animale sanatoase ori conditionat
sanatoase;
b) circuitul subproduselor (piei, par etc.) provenite de la animalul
suspect sau bolnav, de la materia prima la produsul finit.
Avand in vedere mecanismele complexe implicate in transmiterea infectiei cu
virusul AIE pe orizontala si pe verticala, in aplicarea programului de
supraveghere si combatere a bolii se va tine seama de:
- contaminarea prin vecinatate, care presupune prezenta agentului etiologic
in mediul apropiat (exploatatii si efective de animale invecinate), permitand
introducerea lui intr-un efectiv indemn prin interferente pe drumuri de acces,
pasuni, surse de apa comune, insecte hematofage etc.;
- contaminarea prin introducere de animale, furaje etc. din efective si
exploatatii contaminate prin cumparare, transfer temporar, donatii etc.;
- contaminarea pe verticala se realizeaza prin utilizarea in activitatea de
reproductie a spermei sau a armasarilor potential infectati cu virusul AIE si
transmiterea transplacentara a infectiei de la mama la fat.
3.2. Obiectivele trasabilitatii
Stabilesc:
a) istoricul fermei/exploatatiei, care vizeaza descrierea profilului,
modalitatile de infiintare si antecedentele sanitare veterinare (statusul
epidemiologic);
b) efective: origine, identitate si sisteme de identificare, evolutie,
miscari;
c) subproduse de origine animala: prelucrare, comercializare;
d) factori de risc implicati in transmiterea pe orizontala si pe verticala
a bolii.
3.3. Procedura trasabilitatii:
a) identificarea si catagrafierea animalelor receptive, monitorizarea
permanenta a tuturor miscarilor de ecvidee;
b) examene clinice la toate animalele, cu izolarea neconditionata a celor
suspecte, si investigatii de laborator pe probe prelevate anterior si dupa
abatorizarea acestora;
c) teste de depistare efectuate in conformitate cu prevederile programului
anual de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale, de
prevenire a transmiterii de boli de la animale la om si de protectie a
mediului;
d) examen necropsic si expertiza de abator la toate animalele moarte sau
sacrificate, in scop de diagnostic, si prelevarea de probe corespunzatoare
pentru investigatii de laborator in directia AIE.
Avand in vedere incubatia si caracteristicile imunopatogene ale bolii,
precum si caile de transmitere, cu precadere calea hematogena realizata prin
vectori (insecte hematofage), analiza epidemiologica si trasabilitatea AIE au
caracter permanent.
3.4. Demografia efectivelor de ecvidee receptive la infectia cu virusul AIE
Pana la eradicarea AIE pe teritoriul Romaniei si in conformitate cu harta
epidemiologica actuala sunt delimitate urmatoarele categorii de zone:
a) zona de risc epidemiologic inalt, reprezentata de judete intens
contaminate;
b) zona de risc epidemiologic moderat, cu judete mediu contaminate;
c) zona de risc epidemiologic slab, cu judete slab contaminate;
d) zone indemne, reprezentate de judete libere de AIE.
CAP. 4
Declararea si notificarea oficiala a AIE
Anuntarea si declararea oficiala a AIE se fac conform Ordinului ministrului
agriculturii si alimentatiei nr. 156/1999 privind aprobarea Normei sanitare
veterinare pentru anuntarea, declararea si notificarea unor boli transmisibile
ale animalelor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 123
din 23 martie 2000.
CAP. 5
Combaterea AIE
5.1. Masuri la suspicionarea bolii
Orice suspiciune de AIE va fi anuntata de medicul veterinar de stat prin
mijloace uzuale de comunicare (telefon, telex, fax) la directia sanitara
veterinara judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti. Daca o exploatatie
(herghelie, depozit de armasari, hipodrom, statiune de monta, gospodarie a
populatiei) are unul sau mai multe animale suspecte de infectie cu lentivirusul
AIE ori animale care prezinta semne clinice sau boala evolueaza latent,
autoritatea veterinara teritoriala, dupa efectuarea notificarii de suspiciune,
va lua masuri de recoltare de probe pentru stabilirea diagnosticului de
laborator.
Imediat ce suspiciunea de infectie a fost notificata, autoritatea
veterinara teritoriala va supune efectivul de ecvidee in care s-a inregistrat
suspiciunea supravegherii sanitare veterinare si va institui masurile de
carantina, dispunand:
a) identificarea tuturor ecvideelor in conformitate cu prevederile
Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 167/2003
privind aprobarea Normei sanitare veterinare privind identificarea ecvinelor,
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 240 din 8 aprilie
2003;
b) izolarea ecvideelor suspecte de infectie de restul efectivului; acestora
li se poate permite sa pasca pe terenuri special destinate;
c) efectuarea dezinsectiilor si deparazitarilor;
d) interzicerea deplasarii ecvideelor in alte locuri decat abatorul;
e) informarea Agentiei Nationale Sanitare Veterinare;
f) efectuarea anchetei epidemiologice de catre autoritatea veterinara
teritoriala, in care se va mentiona:
(i) durata de timp de cand AIE ar fi putut exista in efectiv, inainte de
suspectarea si notificarea oficiala;
(ii) originea posibila si identificarea legaturilor cu alte efective
suspecte sau contaminate;
(iii) deplasarea persoanelor, vehiculelor sau alte modalitati care eventual
ar fi putut fi vectori pentru lentivirusul AIE.
Autoritatea veterinara teritoriala poate extinde masurile mentionate
anterior la efectivele vecine celui suspect, in functie de configuratia sau de
controalele clinice si de laborator dispuse a fi efectuate.
Intrarea si iesirea vehiculelor in si din exploatatia suspecta se vor face
numai cu aprobarea autoritatii veterinare teritoriale, respectandu-se in mod
obligatoriu regimul de filtru sanitar veterinar.
Masurile precizate nu pot fi ridicate pana ce suspiciunea de AIE nu este
infirmata prin buletin de analiza eliberat de un laborator de diagnostic
oficial autorizat.
5.2. Masuri la confirmarea bolii
Imediat ce laboratorul a confirmat prin buletin de analiza AIE la ecvidee
vii, taiate sau moarte, exploatatia (herghelie, ferma, depozit de armasari,
hipodrom, statiune de monta, gospodarie a populatiei) va intra in supravegherea
directiei sanitare veterinare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Se
face mentiunea ca AIE poate fi diagnosticata:
a) in herghelii, depozite de armasari, statiuni de monta, hipodroame, circuri
de animale, gradini zoologice;
b) in curti, gospodarii ale populatiei;
c) la ecvidee aflate la pasune;
d) la animale aduse in targuri, baze de achizitii, concursuri, expozitii
sau in alte locuri cu aglomerari temporare de animale;
e) in abatoare;
f) in timpul transportului.
5.2.1. Masurile care se impun in focar
Imediat ce boala a fost confirmata si notificata in focar, autoritatea
veterinara teritoriala va pune exploatatia in care s-au inregistrat animale
bolnave sub supraveghere sanitara veterinara si va institui masurile de
carantina, procedand dupa cum urmeaza:
a) se efectueaza ancheta epidemiologica;
b) se identifica toate ecvideele serologic negative din focar, indiferent
de varsta, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 167/2003;
c) se informeaza Agentia Nationala Sanitara Veterinara;
d) se izoleaza de restul efectivului ecvideele serologic pozitive, acestora
permitandu-li-se sa pasca pe pasuni special destinate;
e) animalele seropozitive se identifica electronic prin microcipare de
catre medicii veterinari zonali, cu respectarea prevederilor Ordinului
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 167/2003;
f) se interzice deplasarea ecvideelor in alte locuri decat abatorul;
g) ecvideele bolnave cu semne clinice de AIE se ucid si se distrug;
h) ecvideele serologic pozitive se sacrifica la sala sanitara sau in
abatoarele autorizate sanitar veterinar, la sfarsitul zilei de lucru, in
partida separata, iar destinatia carnii se stabileste in conformitate cu
prevederile legislatiei veterinare in vigoare;
i) se recolteaza probe individuale de sange pentru diagnosticul serologic
(ID, ELISA) de la toate ecvideele trecute de varsta de 6 luni;
j) se interzice comercializarea ecvideelor provenite din efective
contaminate;
k) transportul animalelor la abator se face numai cu certificat sanitar
veterinar eliberat de administratia veterinara, in care se vor specifica data,
tipul si numarul mijlocului de transport, traseul si destinatia;
l) dupa debarcarea animalelor, mijloacele de transport vor fi riguros
decontaminate;
m) daca un animal cu AIE a fost trimis la un abator sau serviciu de
ecarisaj din alt judet, certificatul sanitar veterinar de transport si actul de
proprietate in original se predau medicului veterinar, care elibereaza un
document prin care confirma primirea acestora. In termen de 3 zile, acesta va
confirma de primire directorului directiei sanitare veterinare a judetului de
provenienta si autoritatii veterinare in a carei raza teritoriala s-a facut
taierea sau ecarisarea;
n) in cazul in care un ecvideu se transfera la un institut de cercetari sau
la un laborator specializat, certificatul sanitar veterinar de transport pentru
animale vii, in original, ramane la beneficiar;
o) se interzice folosirea sangelui integral, a serului sau a altor produse
de la ecvideele bolnave de AIE, pentru prepararea de produse pentru consumul
uman, a produselor farmaceutice sau cosmetice;
p) se interzic scoaterea si transportul furajelor obtinute de pe terenul pe
care au pascut animale infectate sau suspecte de AIE catre alte unitati cu
efective indemne de AIE;
r) se efectueaza dezinsectia conform protocolului, precum si deparazitarea
animalelor.
In situatia in care medicul veterinar a constatat moartea in exploatatie a
unui ecvideu cu AIE, acesta va solicita directiei sanitare veterinare judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti, ridicarea cadavrului de catre serviciul de
ecarisaj, cu asigurarea ca nu exista pericol de raspandire a AIE cu materialele
ecarisate.
In herghelia, depozitul de armasari, statiunea de monta, hipodromul sau
ferma contaminata, care face obiectul supravegherii autoritatii veterinare
teritoriale, se vor aplica urmatoarele masuri:
a) eliminarea ecvideelor bolnave se face la termenul stabilit si nu va
depasi 10 zile de la primirea rezultatului transmis prin buletinul de analiza;
b) efectuarea examenului clinic si prelevarea probelor de sange pentru diagnosticul
AIE in exploatatiile care aplica procedeul asanarii prin extractie, la toate
cabalinele in varsta de peste 6 luni, la perioadele specificate in programul de
supraveghere.
Exploatatiile contaminate devin libere de AIE daca:
(i) animalul reactionat pozitiv paraseste exploatatia numai pentru taiere,
sub supravegherea autoritatilor veterinare;
(ii) dupa eliminarea din efectiv a animalelor pozitive, restul animalelor
din exploatatie, in varsta de peste 6 luni, trebuie sa prezinte doua rezultate
negative la testele serologice efectuate la un interval de minimum 6 luni;
(iii) s-a efectuat o ancheta epidemiologica al carei rezultat a fost
negativ si toate efectivele legate epidemiologic cu efectivul infectat au fost
supuse masurilor stabilite la lit. b).
5.2.2. Masurile care se impun in localitatea contaminata
Localitatea in care s-au inregistrat unul sau mai multe cazuri de AIE se
declara contaminata si se efectueaza ancheta epidemiologica, aplicandu-se
masurile sanitare veterinare prevazute pentru combatere.
In localitatile contaminate toate ecvideele serologic negative se vor
identifica prin microcipare, conform prevederilor Ordinului ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 167/2003.
In localitate se interzice miscarea efectivelor neidentificate, conform
prevederilor Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
167/2003. Animalele din speciile receptive trebuie identificate in vederea
urmaririi si luarii masurilor legale necesare.
Se interzice circulatia ecvideelor pozitive, indiferent de scop, din
localitatea contaminata in localitati indemne, precum si din judete contaminate
in judete indemne.
Se interzice scoaterea de armasari sau de iepe din statiuni temporare de
monta, herghelii, depozite de armasari, hipodroame, asociatii hipice sau din
alte unitati specializate pentru a monta sau a se monta in localitati cu
animale contaminate.
Introducerea de armasari sau de iepe de reproductie din unitatile si
localitatile contaminate in herghelii, hipodroame, statiuni temporare sau
permanente de monta, depozite de armasari, asociatii hipice sau in alte
aglomerari specializate de cabaline este permisa numai daca animalele prezinta
doua examene negative, efectuate la un interval de 30 de zile intr-o perioada
de 40 de zile inaintea acestui transfer.
Se interzice folosirea la monta a armasarilor care au actionat in statiuni
temporare de monta, daca nu au fost examinati serologic in perioada de
carantina, dupa reintoarcerea lor in depozit din statiunea temporara de monta
si care nu au rezultat negativ la examenul serologic efectuat in perioada de
carantina.
Ecvideele seronegative din localitatile contaminate, ca si cele din zona de
protectie de 10 km in jurul hergheliilor, depozitelor de armasari sau al altor
unitati specializate se testeaza de doua ori pe an (februarie - martie si
octombrie - noiembrie).
In ferme de carantina pentru export nu intra decat ecvidee identificate
electronic prin microcipare, conform Ordinului ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 167/2003.
Primarii localitatilor in care se gasesc exploatatii cu ecvidee
diagnosticate cu AIE, asociatiile crescatorilor de ecvidee si alte persoane
interesate au obligatia de a sprijini autoritatea veterinara teritoriala in
aplicarea masurilor stabilite pentru supravegherea si combaterea bolii,
procedand prin interzicerea, deplasarea, tranzitarea, pasunarea, participarea
la targuri sau concursuri, precum si folosirea adapatorilor naturale din raza
localitatii, pentru ecvideele care nu apartin unei exploatatii inregistrate
indemne. Face exceptie situatia in care, in baza unei dispozitii de libera
trecere eliberate de autoritatea veterinara sau a certificatului sanitar
veterinar de transport, se aproba deplasarea ecvideelor bolnave livrate unui
institut specializat pentru diagnostic si cercetare.
Miscarea tuturor ecvideelor de pe teritoriul judetului respectiv va fi
supravegheata si controlata de serviciul de inspectie si implementare a
legislatiei sanitare veterinare.
CAP. 6
Decontaminarea, dezinsectia si deratizarea in AIE
Pentru asanarea AIE in toate unitatile in care s-a declarat boala se pot
utiliza doua procedee, in functie de gradul de infectie al unitatii: prin
extractie sau prin depopulare totala.
In asanarea prin extractie se aplica decontaminarea:
a) de necesitate partiala, pe masura eliminarii cabalinelor, pe locul
acestora si inca a doua locuri, din stanga si din dreapta acestora, precum si a
suprafetelor de grajd aferente acestor locuri;
b) de necesitate generala, dupa eliminarea ultimului animal bolnav din
obiectiv.
In asanarea prin extractie se aplica decontaminarea de necesitate generala,
care vizeaza toate obiectivele interioare. Decontaminarea obiectivelor in anotimpul
calduros se poate realiza prin scoaterea cabalinelor in padocuri, iar in
anotimpul rece, prin mutarea animalelor sanatoase in obiective curate si
decontaminate, urmand ca obiectivul astfel eliberat sa fie supus operatiunilor
de decontaminare.
Se va avea in vedere ca toate obiectivele deservite de un canal de
dejectii, sistem de adapare cu nivel constant sau racordate la o fosa sa fie
decontaminate concomitent.
In mod obligatoriu va fi facuta decontaminarea ustensilelor de grajd si a
utilajelor care au deservit aceste obiective, precum si a dejectiilor din
statia de epurare sau platforma de gunoi; se vor acoperi toate punctele de
vizitare a canalelor de evacuare a dejectiilor.
Timpul de contact este de minimum 24 de ore pentru toate obiectivele.
Decontaminarea este controlata obligatoriu din punct de vedere al
eficientei printr-un test de sanitatie (testul stafilococic), conform Ordinului
ministrului agriculturii, industriei si alimentatiei nr. 25/1995, completat
prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 374/2001
pentru aprobarea componentei Comitetului tehnic si a subcomitetelor pentru
omologarea metodelor si metodologiilor de diagnostic paraclinic medical
veterinar.
In asanarea prin depopulare totala se aplica decontaminarea de necesitate
generala, dupa eliminarea ultimului animal din unitate, si vizeaza toate
obiectivele interioare si exterioare. Pentru fiecare tip de obiectiv se
utilizeaza decontaminantul adecvat, conform cerintelor acestuia.
Timpul de contact este de minimum 24 de ore pentru toate obiectivele.
Pentru decontaminarea prin biosterilizare timpul de contact necesar este de
minimum 4 luni.
Echipamentul de protectie se va decontamina prin fierbere sau gazare cu
substante decontaminante specifice. Resturile grosiere (gunoi, furaje, asternut
etc.) provenite din obiective vor fi arse sau, daca acest lucru nu este
posibil, se vor decontamina prin metoda biotermica la platforma de gunoi sau
treapta mecanica a statiei de epurare.
Decontaminarea de necesitate generala se controleaza obligatoriu din punct
de vedere al eficientei printr-un test de sanitatie general, aplicat la toate
obiectivele interioare.
Masurile de carantina pot fi ridicate numai dupa ce toate obiectivele
interioare au fost supuse unei decontaminari eficiente, atestata prin buletin
de analiza eliberat de laboratorul sanitar veterinar judetean.
Dezinsectia de necesitate se face in mod obisnuit o data cu decontaminarea,
dupa scoaterea animalelor din obiective (in padocuri, curti, la pasunat sau
mutate in obiective supuse masurilor de decontaminare, dezinfectie si
deratizare) si dupa efectuarea curateniei mecanice. Se aplica atat in asanarea
prin extractie, cat si in cea prin depopulare totala. Se repeta in functie de
ciclul biologic al insectelor hematofage.
Deratizarea de necesitate se declanseaza imediat ce se instituie focarul de
boala si se realizeaza dupa un program bine pus la punct de proprietar cu o
intreprindere specializata si autorizata sau de specialisti atestati si
autorizati. Actiunea trebuie sa fie generala si simultana la toate obiectivele
din unitate si la toate unitatile din zona de actiune. Se planifica in
intervalul dintre depopularea adaposturilor si repopularea acestora, de regula
inaintea decontaminarii.
Notiuni generale de decontaminare, dezinfectie, deratizare (DDD)
a) Decontaminarea de necesitate se face in focarul de boala, in scopul
distrugerii agentului patogen implicat in aparitia bolii. Ea poate fi partiala
(la o parte din obiectiv), totala (la unul sau mai multe obiective) sau
generala (la intreaga unitate epidemiologica). Decontaminarea de necesitate mai
poate fi curenta, pe masura eliminarii animalelor, sau finala, dupa eliminarea
ultimului animal pozitiv din unitatea epidemiologica. Se realizeaza atat in
asanarea prin depopulare totala, cat si in asanarea prin extractie.
Decontaminarea cuprinde urmatoarele etape si operatiuni in succesiune
cronologica:
1. Curatenia mecanica:
- se elimina cabalinele din obiectiv sau din locurile vizate;
- se scoate de sub tensiune reteaua electrica;
- se umezeste intreaga suprafata decontaminabila cu apa sau diverse solutii
(slab decontaminante, detergente, decapante etc.);
- se indeparteaza resturile grosiere (furaje, asternut, dejectii etc.) si
se transporta cu o bena etansa la platforma de gunoi sau treapta mecanica a
statiei de epurare. Atentie, sa nu se imprastie pe alte obiective!;
- se demonteaza toate partile detasabile si se depoziteaza intr-un loc
special amenajat (o platforma betonata si acoperita, o magazie betonata, un
padoc betonat). Toate vor avea obligatoriu un sistem de colectare a apelor
uzate sub control, unde urmeaza operatiunile de curatare si decontaminare;
- se curata intreaga suprafata decontaminabila de resturile aderente in asa
fel incat sa poata fi recunoscut materialul din care este facuta. Curatarea se
face cu ajutorul apei (jet de apa sub presiune de cel putin 10 atm.), aerului
comprimat, maturilor, periilor, razurilor etc. Mai pot fi utilizate solutii
detergente sau decapante;
- resturile si lichidele sunt colectate prin sistemul de evacuare a
dejectiilor sau se transporta cu o bena etansa la platforma de gunoi sau
treapta mecanica a statiei de epurare;
- suprafetele din pamant vor fi inlocuite cu pamant proaspat, dupa
indepartarea la platforma de gunoi sau treapta mecanica a statiei de epurare a
unui strat de 15 - 20 cm. Pamantul nou va proveni dintr-o zona stabilita de
medicul veterinar ca neexpusa contaminarii. Acest pamant va fi amestecat in
proportie de 5:1 cu var nestins sau clorura de var inainte de introducerea in
obiectiv;
- se executa reparatiile curente necesare reluarii procesului de productie,
conform tehnologiilor sanitare veterinare si de crestere;
- se face o noua curatenie mecanica pentru a se indeparta resturile
rezultate in urma activitatii de reparatii;
- se introduc partile detasate care au fost curatate si decontaminate de la
locul unde au fost depozitate, in obiectiv, montandu-se functional.
2. Aplicarea decontaminantului:
- se alege decontaminatul specific (de exemplu, Virkon S, Aldekol DES 03,
Virbaccid etc.), stabilindu-se concentratia si modul de aplicare;
- se calculeaza suprafata decontaminabila, se asigura mijloacele de decontaminare
si masurile de protectie a muncii;
- se pregateste solutia de lucru in functie de cerintele decontaminantului
si de suprafata decontaminabila;
- se conditioneaza obiectivul (se indeparteaza apa din recipiente,
excavatii, anfractuozitati ale pardoselii, jgheaburi, bazine, canale etc.; se
deschid tablourile electrice; se completeaza geamurile; se inchid robinetele;
se asigura sursa de iluminare etc.);
- se conditioneaza suplimentar obiectivul in functie de cerintele
decontaminantului si modul de aplicare (preincalzire, etansare, umidificare
etc.);
- se imprastie cantitatea de solutie de lucru calculata pentru obiectiv,
incepand de sus in jos si din partea opusa inspre iesire. Aplicarea se face
prin pulverizare fina, pe intreaga suprafata decontaminabila, cat mai uniform,
pentru a se asigura cantitatea de solutie de lucru pe fiecare metru patrat;
- se inchide si se sigileaza obiectivul; se incheie actul sanitar veterinar
de decontaminare;
- timpul de contact este de cel putin 6 ore.
3. Controlul eficientei decontaminarii si conditionarea obiectivului pentru
repopulare:
- se recolteaza cu ajutorul tampoanelor de sanitatie resturi din obiectivul
decontaminat, de catre o persoana instruita in acest sens si dotata cu
materiale necesare. Aceasta persoana intra prima in obiectiv, utilizand
mijloace de protectie personala;
- se respecta baremul de sanitatie si se face neutralizarea specifica a
decontaminantului;
- se intocmeste nota de insotire pentru laborator;
- se asigura prelucrarea materialului recoltat in maximum 24 de ore.
b) Dezinsectia de necesitate vizeaza distrugerea insectelor hematofage care
pot fi incriminate in transmiterea AIE. Se repeta in functie de ciclul biologic
al daunatorilor.
Dezinsectia cuprinde urmatoarele etape si operatiuni in succesiune
cronologica:
1. Curatenia mecanica:
- se scot animalele in padocuri sau se muta in alte obiective care au fost
in prealabil supuse masurilor DDD;
- se executa o pulverizare cu solutie fixatoare (de exemplu, soda caustica
0,5%) pe intreaga suprafata a obiectivului, calculandu-se 1 l/mp, inainte sa
fie scoase resturile de furaje si apa sau dejectiile;
- se demonteaza si se indeparteaza din obiectiv partile detasabile care se
vor depozita, curata si dezinsectiza pe o platforma betonata sau intr-un alt
obiectiv curat;
- se evacueaza gunoiul si resturile de furaje si se depoziteaza pe
platforma de gunoi;
- se spala cu apa si se indeparteaza toate resturile organice aderente de
suprafete;
- partile detasate, curatate si spalate, vor fi remontate;
- se vidanjeaza fosele colectoare, se desfunda si se spala canalele de
scurgere si rigolele;
- se indeparteaza pentru protectie toate obiectele care nu trebuie sa vina
in contact cu substantele insecticide;
- se dreneaza apele stagnante din incinta fermei si din jurul acesteia.
2. Aplicarea solutiei de dezinsectie:
- dupa decontaminare si zvantare, pe intreaga suprafata decontaminabila se
pulverizeaza o solutie insecticida, calculandu-se 0,2 l/mp. Se va insista
asupra locurilor preferate de daunatori, cum sunt: pervazul ferestrelor,
peretii despartitori, boxe, stanoage, jgheaburi, deasupra usilor, pe tavan,
unghiuri, colturi etc.;
- obiectivul se lasa inchis 24 de ore;
- insectele moarte se strang si se ard pentru a nu fi consumate de animale.
Dintre substantele insecticide vor fi preferate piretroidele sub forma de
solutie sau aerosoli. Cu anumite precautii pot fi utilizate si insecticidele
organofosforice.
Personalul care face dezinsectia trebuie sa fie instruit si autorizat.
3. Controlul eficientei dezinsectiei se face prin inspectie (prin
observarea prezentei insectelor moarte in spatiile tratate si a reducerii
numarului de insecte vii din aer si de pe suprafete). Pentru evaluarea
procentuala a eficientei dezinsectiei se pune un anumit numar de benzi imbibate
intr-o substanta lipicioasa un timp determinat (1/2 - 1 ora), inainte si dupa
dezinsectie. Se stabileste procentul de insecte capturate dupa dezinsectie fata
de cele capturate inainte de dezinsectie, dupa care se stabileste eficienta,
scazandu-se procentul obtinut din 100% . Pentru insectele nezburatoare se pot
numara insectele vii de pe o suprafata dintr-un obiectiv, inainte si dupa
dezinsectie, stabilindu-se eficienta dezinsectiei la fel ca pentru insectele
zburatoare.
c) Deratizarea vizeaza distrugerea tuturor rozatoarelor din perimetrul
unitatii si evitarea izgonirii acestora in vecinatati.
Succesul actiunii depinde si de cooperarea cu unitatile vecine pentru
sincronizarea masurilor de combatere, prevenindu-se astfel invadarea altor
gospodarii, data fiind marea mobilitate a rozatoarelor.
Se utilizeaza fie un singur raticid (durata dintre deratizari fiind de 6
luni), fie mai multe substante, folosindu-se mai intai raticidele cu actiune
insidioasa (anticoagulantele) si in ultima parte pe cele cu actiune brutala
(hidrogen fosforat, fosfura de zinc).
Pentru canalele de evacuare a dejectiilor se recomanda blocurile raticide
hidrofuge (Ratak, Klerat, Macustox, Rostop etc.).
Cele mai utilizate mijloace de deratizare sunt cele mecanice si chimice.
1. Mijloacele mecanice
Sunt folosite diferite tipuri de capcane sau curse care se amplaseaza
tinandu-se seama de caile obisnuite de circulatie, la circa 40 - 50 cm de
galerie. La inceput capcanele se lasa nearmate cateva zile si numai dupa ce
rozatoarele se obisnuiesc cu prezenta lor, se armeaza.
Un alt mijloc eficient de combatere a rozatoarelor consta in inundarea
galeriilor cu apa sub presiune, distrugand mai ales puii.
2. Mijloacele chimice
Raticidele pot fi substante anorganice sau organice, de natura vegetala sau
de sinteza. De asemenea, dupa modul cum actioneaza, pot fi toxice de ingestie
si toxice respiratorii.
Toxicele de ingestie se aplica sub forma de momeli toxice alimentare: boabe
de cereale sau alt suport alimentar impregnat cu solutii toxice; pulberi
folosite la prafuiri.
Toxicele respiratorii constituie un mijloc mai eficient de distrugere a
rozatoarelor, distrugandu-le pe toate cele aflate in galeriile sau in spatiile
gazate.
Se aplica in special galeriilor care nu au comunicare cu spatii locuite de
om si unor spatii inchise folosite ca depozite, care, de asemenea, nu au
legatura cu cele locuite de om.
Etapele deratizarii:
1. Curatenia mecanica:
- se scot animalele in padocuri sau se muta in alte obiective care au fost
in prealabil supuse masurilor DDD;
- se evacueaza gunoiul si resturile furajere si se depoziteaza pe platforma
de gunoi;
- se spala cu apa si se indeparteaza toate resturile organice aderente de
suprafete.
2. Aplicarea rodenticidului:
- se folosesc momeli toxice si/sau prafuiri pe locurile circulate de
rozatoare, galeriile accesibile, locurile de acces din afara adaposturilor. La
galerii se poate aplica gazarea. Se otravesc sursele de apa;
- in cazul in care animalele nu se evacueaza, momelile toxice si prafuirile
se aplica in locurile circulate de rozatoare, dar la care animalele nu pot avea
acces (grinzile de sustinere ale acoperisului, camerele de depozitare a
furajelor, alte camere anexe);
- in afara adaposturilor si in interiorul lor se pot amplasa statii de
intoxicare;
- in timpul verii o atentie deosebita se va acorda spatiilor verzi dintre
adaposturi si din vecinatatea adaposturilor (unde sobolanii se retrag si sapa
galerii), canalelor, conductelor de alimentare cu apa, precum si canalelor de
evacuare a dejectiilor. Asupra acestora se va actiona aplicandu-se prafuirea cu
pulberi toxice a locurilor umblate, precum si cu momeli toxice alimentare. Se
poate executa gazarea galeriilor;
- momelile neconsumate de rozatoare trebuie adunate la sfarsitul actiunii
de deratizare de catre cei care le-au amplasat si se vor distruge prin ardere
sau se vor ingropa (cel putin la un metru adancime, la o distanta de cel putin
50 m de sursele de apa);
- toate galeriile trebuie astupate, urmele vizibile de rozatoare se curata,
iar dupa cateva zile se va reinspecta zona tratata pentru a se verifica
aparitia urmelor proaspete si a se aprecia eficienta deratizarii.
Personalul care face deratizarea trebuie sa fie instruit si autorizat.
CAP. 7
Stingerea focarului de AIE si notificarea stingerii bolii
7.1. Stingerea oficiala a bolii
Herghelia, depozitul de armasari, unitatea specializata sau efectivul de
ecvidee se considera asanat de AIE daca indeplineste urmatoarele conditii:
- ecvideele seropozitive au fost sacrificate la abator;
- ecvideele trecute de varsta de 6 luni au reactionat negativ la doua
controale serologice efectuate prin testul ID (testul Coogins) sau ELISA, la
interval de minimum 6 luni si de maximum 12 luni de la examenul anterior, cu
rezultat negativ;
- s-a procedat la decontaminarea, dezinsectia (distrugerea vectorilor) si
deratizarea adaposturilor si a incintei, iar eficienta a fost verificata prin
teste de sanitatie.
7.2. Notificarea stingerii bolii si ridicarea masurilor de carantina
Stingerea oficiala a bolii si ridicarea masurilor de carantina se fac de
catre autoritatea veterinara teritoriala, printr-un document similar cu cel
folosit la declararea oficiala a bolii, cu instiintarea organismelor care au
responsabilitate in supravegherea si combaterea AIE.
Notificarea stingerii bolii se efectueaza in conformitate cu normele
sanitare veterinare in vigoare.
CAP. 8
Masuri de prevenire a reaparitiei AIE in teritoriile in care boala a fost
eradicata
Pentru prevenirea reaparitiei cazurilor de AIE in teritoriile indemnizate,
trebuie respectate urmatoarele masuri:
a) identificarea tuturor ecvideelor;
b) controlul circulatiei ecvideelor;
c) introducerea de animale (ecvidee) provenite numai din efective sigur
indemne de AIE;
d) respectarea perioadei de carantina profilactica;
e) testarea serologica a ecvideelor aflate in perioada de carantina,
conform legislatiei in vigoare;
f) testarea serologica a ecvideelor importate;
g) interzicerea folosirii la monta a armasarilor care au actionat in
statiuni temporare de monta, daca nu au fost examinati serologic in perioada de
carantina, dupa reintoarcerea lor in herghelie din statiunile temporare de
monta;
h) materialul seminal, ovule/embrionii importati sa provina de la animale
libere de AIE;
i) respectarea prevederilor programului de supraveghere, profilaxie si
combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la
animale la om si de protectie a mediului;
j) prelevarea probelor de sange sa se efectueze cu ace de unica folosinta,
pentru fiecare animal;
k) instrumentarul folosit in interventii chirurgicale sa fie sterilizat;
l) materialul seminal utilizat la monta artificiala sa provina de la
armasari sanatosi;
m) actiunile de vanzare-cumparare sa se efectueze numai dupa ce ecvideele
au fost testate serologic si prezinta rezultat negativ pentru AIE;
n) programele de decontaminare si dezinsectii periodice sa fie aplicate
conform planului intocmit anual;
o) furajele sa nu provina de pe terenuri pe care au pascut animale
infectate sau suspecte de AIE.
CAP. 9
Masuri generale de protectie pentru pastrarea, manipularea si utilizarea
pesticidelor
Pastrarea insecticidelor si a rodenticidelor trebuie facuta numai in
ambalaje originale, ermetic inchise, in locuri racoroase, departe de alimente
si furaje si in siguranta fata de copii si persoane neavizate.
In timpul utilizarii:
a) manipularea si utilizarea numai de catre persoane adulte, perfect
familiarizate cu masurile de protectie;
b) purtarea obligatorie a echipamentului de protectie;
c) evitarea contactului toxicelor cu pielea;
d) purtarea manusilor si a ochelarilor de protectie;
e) purtarea mastii pe fata la pulverizarile in spatiile inchise;
f) aplicarea pulberilor si momelilor numai cu mana protejata;
g) nu se va ingera materialul concentrat; nu se bea, nu se mananca si nu se
fumeaza in timpul lucrului sau al manipularii;
h) nu se pulverizeaza cand este vant;
i) surplusul sau apa de spalare a utilajului de lucru nu se arunca in ape
statatoare sau curgatoare;
j) spalarea si denocivizarea cu solutie de detergent a echipamentului de
protectie;
k) spalarea si depozitarea intr un loc sigur a containerelor si ambalajelor
goale, dupa utilizarea continutului.