E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 729 din 17 iulie 2009

pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata în baza documentelor internationale cu prevederi în domeniul sanatatii la care Romania este parte

ACT EMIS DE: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 545 din 5 august 2009



Având în vedere Referatul de aprobare al Direcţiei juridic, contencios şi acorduri internaţionale nr. JA/1.769/2009 şi Avizul Ministerului Finanţelor Publice nr. 324.746/2009,

în temeiul dispoziţiilor art. 236 alin. (3), ale art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 972/2006, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Direcţiile de specialitate ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi casele de asigurări de sănătate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin îşi încetează aplicabilitatea dispoziţiile Ordinului  preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 122/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 251 din 16 aprilie 2007, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,

Cristian Celea

ANEXA

NORME   METODOLOGICE

privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - (1) Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îndeplineşte funcţia de organism de legătură care asigură comunicarea cu organismele similare din statele care au încheiat cu România documente internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii.

(2) Casele de asigurări de sănătate îndeplinesc funcţia de instituţie competentă, care suportă cheltuielile pentru prestaţiile de boală şi maternitate şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate acordate asiguraţilor proprii de către furnizori de servicii medicale din alte state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii.

Art. 2. - Rambursarea cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate pe teritoriul altor state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, precum şi recuperarea sumelor plătite furnizorilor de servicii medicale cu care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau casele de asigurări de sănătate se află în relaţii contractuale pentru serviciile oferite cetăţenilor statelor    cu    care    România    are    încheiate    documente internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii sunt realizate de casele de asigurări de sănătate prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi, respectiv, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în situaţia în care furnizorul se află în relaţii contractuale cu aceasta.

Art. 3. - (1) Casa Naţională de Asigurări de Sănătate deschide la o instituţie de credit un cont în lei în care casele de asigurări de sănătate vor vira sumele reprezentând cheltuielile ocazionate de acordarea prestaţiilor de boală şi maternitate şi a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate asiguraţilor proprii de către furnizori de servicii medicale din alte state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii.

(2) Instituţia de credit prevăzută la alin. (1) va fi selectată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cu respectarea prevederilor art. 9 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prin această instituţie de credit se derulează operaţiunile de decontare ocazionate de acordarea serviciilor medicale furnizate în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii.

Art. 4. -Acoperirea diferenţelor de curs valutar ce rezultă din operaţiunile de decontare a cheltuielilor ocazionate de acordarea prestaţiilor de boală şi maternitate în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii se realizează din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

CAPITOLUL II

Recuperarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale acordate asiguraţilor străini pe teritoriul României

Art. 5. - (1) Casa de asigurări de sănătate administrează baza de date cu cetăţenii străini beneficiari ai serviciilor medicale în România şi solicită instituţiilor competente din statele din care provin cetăţenii străini rambursarea cheltuielilor prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale la care România este parte.

(2) In cazul în care cetăţeanul străin a beneficiat pe teritoriul României de servicii medicale oferite de un furnizor de astfel de servicii, aflat în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, decontarea acestor servicii se va face din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar administrarea bazei de date în acest caz se va face de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care solicită ulterior instituţiilor competente din statele din care provin cetăţenii străini rambursarea cheltuielilor în conformitate cu prevederile documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte.

(3)   Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prezintă organismului de legătură din statul din care provine asiguratul străin, beneficiar al serviciilor medicale, cererea de rambursare a cheltuielilor, în termenele şi condiţiile prevăzute în documentele internaţionale la care România este parte.

(4)  Casa Naţională de Asigurări de Sănătate deschide un cont în valută pentru situaţia în care organismele de legătură prevăzute la alin. (3) virează sumele reprezentând cheltuielile aferente serviciilor medicale acordate asiguraţilor străini pe teritoriul României, în valută.

(5) In contul prevăzut la art. 3 alin. (1) se virează şi sumele, în lei, reprezentând cheltuielile aferente serviciilor medicale acordate asiguraţilor străini pe teritoriul României, de către organismele de legătură.

(6)  Cheltuielile de administrare ale conturilor prevăzute la alin. (4) şi (5) se vor înscrie în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la titlul II „Bunuri şi servicii" alineatul 20.30.30 „Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii".

(7)   In cazul documentelor internaţionale care prevăd rambursarea în valută, echivalentul în lei al sumelor încasate de la organismul de legătură este transferat către casa de asigurări de sănătate pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de acordarea prestaţiilor de boală şi maternitate şi a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate cetăţenilor străini pe teritoriul României.

(8)  In situaţia în care organismul de legătură virează contravaloarea în valută a cererii de rambursare, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate transferă către casele de asigurări suma în lei înscrisă de către acestea în cererea de rambursare.

(9) Eventualele diferenţe de curs valutar vor fi suportate din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

CAPITOLUL III

Rambursarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boală şi maternitate acordate asiguraţilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România pe teritoriul altui stat

Art. 6. - (1) Casa de asigurări de sănătate virează în contul deschis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la o instituţie de credit echivalentul în lei al sumelor în valută, reprezentând cheltuielile ocazionate de acordarea prestaţiilor de boală şi maternitate asiguraţilor aflaţi în evidenţa acestora de către furnizori de servicii medicale din alte state, în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii. In acest caz se utilizează cursul valutar de vânzare al instituţiei de credit respective din ziua completării solicitării pentru acordare de prevedere bugetară. In situaţia în care valuta utilizată nu are stabilit un curs de schimb de către instituţia de credit, se utilizează cursul comunicat de Banca Naţională a României din ziua completării solicitării pentru acordare de prevedere bugetară.

(2)  Pentru alocarea de prevederi bugetare se utilizează modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetară prevăzut în anexa nr. 1. In situaţia în care există prevederi bugetare neutilizate din solicitările anterioare, la completarea cererii de plată externă se va utiliza cursul valutar de vânzare al instituţiei de credit din ziua completării ordinului de plată.

(3)  Pentru rambursarea cheltuielilor prevăzute la alin. (1), angajamentul legal îl constituie cererea de rambursare a cheltuielilor. Formularele „Propunere de angajare a unei cheltuieli" şi „Angajamentul bugetar individual/global" se întocmesc în baza cererii de rambursare a cheltuielilor. Viza „Bun de plată" se acordă în baza formularelor de rambursare a cheltuielilor.

(4) Casa Naţională de Asigurări de Sănătate transferă către organismul de legătură din statul unde s-au acordat prestaţiile de boală şi maternitate sumele în valută pentru cheltuielile menţionate la alin. (1) şi (5), pe baza documentelor prevăzute în anexa nr. 2.

(5) Eventualele diferenţe de curs valutar vor fi suportate din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

(6) Sumele prevăzute la alin. (1) se suportă din bugetul casei de asigurări de sănătate de la capitolul „materiale şi prestări servicii cu caracter funcţional".

Art. 7. - (1) In condiţiile în care unui asigurat român aflat pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene i se acordă asistenţă medicală fără ca acesta să prezinte cardul european de asigurări sociale de sănătate sau acesta nu este recunoscut de unitatea sanitară de la locul de şedere, asiguratul român suportă contravaloarea serviciilor medicale acordate.

(2)  In baza unei cereri formulate ulterior către casa de asigurări de sănătate la care persoana este asigurată, însoţită de documentele justificative, asiguratului i se pot rambursa costurile acestor servicii în conformitate cu procedura instituită pentru utilizarea formularului E 126, prevăzută în Regulamentul (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariaţi şi cu familiile acestora care se deplasează în cadrul Comunităţii, precum şi în Regulamentul (CEE) nr. 574/72 al Consiliului din 21 martie 1972 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu salariaţii şi cu membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Comunităţii.

(3)  După finalizarea procedurii instituite pentru utilizarea formularului E126, în vederea rambursării, casa de asigurări de sănătate va solicita alocarea de prevederi bugetare utilizând modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetară prevăzut în anexa nr. 3.

(4)  Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România în condiţiile alin. (1) şi (2) se efectuează de către casa de asigurări de sănătate unde este luată în evidenţă persoana asigurată. Rambursarea se realizează către asigurat, la solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) sau a unei persoane împuternicite de acesta, în lei, la cursul Băncii Naţionale a României de la data efectuării plăţii serviciului medical de către asigurat. Cursul Băncii Naţionale a României este stabilit de către Banca Naţională a României în fiecare zi bancară. Acest curs este valabil pentru ziua următoare, implicit pentru toate tranzacţiile ce urmează a fi făcute în ziua următoare.

(5) Rambursarea prevăzută la alin. (4) se realizează în termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurii instituite pentru utilizarea formularului E 126.

Art. 8. - (1) In condiţiile în care un asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical, fără aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă ca persoană asigurată, acesta suportă contravaloarea serviciilor medicale acordate.

(2)  La solicitarea scrisă a asiguratului, a unui membru al familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică) sau a unei persoane împuternicite de acesta, însoţită de documente justificative, casa de asigurări de sănătate rambursează contravaloarea serviciilor medicale acordate potrivit alin. (1) şi plătite de acesta, la nivelul tarifelor prevăzute la alin. (5).

(3)   După întocmirea notei de calcul al sumei care se rambursează conform prevederilor alin. (2), casa de asigurări de sănătate va solicita alocarea de prevederi bugetare utilizând modelul de solicitare pentru acordare de prevedere bugetară prevăzut la anexa nr. 3.

(4)  Rambursarea cheltuielilor în condiţiile alin. (1), (2) şi (3) se efectuează de către casa de asigurări de sănătate unde este luată în evidenţă persoana asigurată către asiguratul care solicită rambursarea, în lei.

(5) Nivelul la care se realizează operaţiunea de rambursare prevăzută la alin. (4) se stabileşte după cum urmează:

a) pentru serviciile medicale de specialitate din ambulatoriu, medicamentele în tratamentul ambulatoriu, precum şi dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu: tarife exprimate prin valoarea definitivă a punctului, stabilită în trimestrul anterior datei la care s-a plătit serviciul, tarife maximale, tarife, procent din tarife, preţuri de referinţă, procent din preţurile de referinţă, preţuri de decontare, prevăzute de actele normative în vigoare care reglementează sistemul de asigurări sociale de sănătate în vigoare la data efectuării plăţii serviciului de către asigurat;

b)  pentru spitalizarea continuă: ICM x TCP, unde ICM este cel mai mare indice de case-mix, aferent spitalelor din România şi prevăzut în actele normative care reglementează sistemul de asigurări sociale de sănătate în vigoare la data efectuării plăţii serviciului de către asigurat, iar TCP este tariful pe caz ponderat al aceluiaşi spital, aferent aceluiaşi an;

c)  pentru spitalizarea de zi: o treime din suma rezultată în urma aplicării procedurii prevăzute la lit. b).

(6) Rambursarea prevăzută la alin. (4) poate avea loc numai în situaţia în care serviciul medical acordat într-un stat membru al Uniunii Europene şi achitat de către asigurat face parte din pachetul de servicii de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

(7)  Rambursarea prevăzută la alin. (3) se realizează în termen de maximum 90 de zile de la data înregistrării la casa de asigurări de sănătate a cererii asiguratului, însoţită de actele doveditoare.

(8)  Rambursarea nu trebuie să depăşească contravaloarea în lei a serviciilor medicale achitate de asigurat, la cursul Băncii Naţionale a României din data efectuării plăţii de către asigurat.

CAPITOLUL IV

Dispoziţii finale

Art. 9. - (1) Inregistrarea în contabilitate a operaţiunilor prevăzute la art. 2 şi 3 se efectuează potrivit monografiei contabile prevăzute în anexa nr. 4.

(2) Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

ANEXA Nr. 1 la normele metodologice

SOLICITARE

pentru acordare de prevedere bugetară

Vă rugăm să aprobaţi majorarea bugetului Casei de Asigurări de Sănătate..........................cu suma de................. lei, pentru a putea efectua plăţile conform art. 6 din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte, astfel:

Această sumă este necesară pentru efectuarea plăţii sumei de..............(valuta în care se face plata) pentru serviciile medicale acordate asiguratului................, la instituţia..............din ţara.......................

In acest sens s-a primit Solicitarea de rambursare nr.......................din data de......................, emisă de........................... din ţara..........., pentru suma de........................

Asiguratul a efectuat acest tratament în baza:

- Cardului european de asigurări de sănătate nr..................;

- formularului.....................

Obiectul acestei plăţi îl constituie (Se bifează categoriile de prestaţii în natură.):

|_|    Ingrijiri medicale

|_|    Ingrijiri dentare

|_|    Medicamente

|_|    Spitalizare

|_|    Alte prestaţii

Anexăm următoarele documente:

- copia cererii de rambursare (formularul E 125 sau similar);

- copia formularului care a deschis dreptul la prestaţii.

Menţionăm că s-au parcurs toate procedurile conform prevederilor legale în vigoare şi documentaţia existentă la sediul nostru îndeplineşte toate condiţiile de realitate, legalitate şi regularitate pentru efectuarea plăţii.

Preşedinte-director general,                       

...................................................................

                         

Director executiv management economic,

...................................................................

Loc rezervat CNAS:

In urma verificării documentelor anexate se constată îndeplinirea procedurii necesare realizării operaţiunii de rambursare.

Direcţia juridic, contencios şi acorduri internaţionale

Semnătura

...................................................................

ANEXA Nr. 2 la normele metodologice

CERERE

pentru efectuarea plăţii externe

Casa de Asigurări de Sănătate............................., cu sediul în.................., prin reprezentanţii săi legali,......................., preşedinte-director general, şi..................., director executiv economic (ca instituţie competentă conform prevederilor legale î vigoare) autorizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (ca organism de legătură conform prevederilor legale în vigoare) să efectueze în numele şi pentru ea plata sumei de.................(valuta în care se face plata) pentru asiguratul..............................., conform cererii de rambursare nr........din data de.........., emisă de.................din ţara........................

In acest sens, cu Ordinul de plată nr..........din data de...........v-am virat suma de..................lei în contul dvs. nr............... deschis la...................

Suma de.............va fi virată:

In ţara.................................................

Beneficiar.............................................,

având numărul de cont...................................

Banca beneficiarului....................................

Adresa băncii...........................................

Cod BIC (SWIFT).........................................

Anexăm următoarele documente:

- copia cererii de rambursare (formularul E 125 sau similar);

- copia ordinului de plată cu care v-am virat contravaloarea în lei a valutei necesare transferului.

Menţionăm că s-au parcurs toate procedurile conform prevederilor legale în vigoare şi documentaţia existentă la sediul nostru îndeplineşte toate condiţiile de realitate, legalitate şi regularitate pentru efectuarea plăţii.

Preşedinte-director general,

......................................................................

                                                 

Director executiv management economic,

......................................................................

ANEXA Nr. 3 la normele metodologice

SOLICITARE

pentru acordare de prevedere bugetară

Vă rugăm să aprobaţi majorarea bugetului Casei de Asigurări de Sănătate.................cu suma de..................lei, pentru

a putea efectua plăţile conform..........................(se completează cu art. 7 sau 8, după caz) din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind rambursarea şi recuperarea cheltuielilor reprezentând asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii la care România este parte, astfel:............................................................

Această sumă este necesară pentru efectuarea plăţii sumei de............lei [reprezentând contravaloarea a...............(valuta în care s-a efectuat plata)] asiguratului....................pentru serviciile medicale acordate asiguratului la instituţia................din ţara ...............şi care au fost achitate de asigurat în data de........................, conform Facturii nr........../Chitanţei nr...........................

In acest sens s-a primit solicitarea scrisă a asiguratului însoţită de documentele justificative, conform prevederilor legale în vigoare.

Anexăm următoarele documente (se bifează în funcţie de felul rambursării):

a) copia cererii de rambursare a asiguratului;

b) copiile documentelor care dovedesc efectuarea plăţii de către asigurat (traduse în limba română);

c) copiile documentelor din care rezultă serviciul medical de care a beneficiat solicitantul (traduse în limba română);

|_| copia formularului E 126 (pentru rambursările prevăzute la art. 7 din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/2009);

|_| detalierea modalităţii de calcul al sumei care se rambursează pentru rambursările care fac obiectul art. 8 din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/2009 (nota de calcul se semnează de presedintele-director general, directorul executiv management economic, directorul executiv-medic şef şi directorul executiv relaţii contractuale).

Menţionăm că s-au parcurs toate procedurile conform prevederilor legale în vigoare şi documentaţia existentă la sediul nostru îndeplineşte toate condiţiile de realitate, legalitate şi regularitate pentru efectuarea plăţii.

Preşedinte-director general,

......................................................................

Director executiv management economic,

......................................................................

Loc rezervat CNAS:

|_| Serviciile medicale pentru care se solicită rambursarea cheltuielilor efectuate au natura unor servicii medicale care au devenit necesare în timpul deplasării persoanei solicitate (pentru rambursările prevăzute la art. 7 din normele metodologice aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/2009)

|_| Serviciile medicale pentru care se solicită rambursarea cheltuielilor efectuate sunt cuprinse în pachetul de servicii de bază (pentru rambursările prevăzute la art. 8 din normele metodologice aprobate prin Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/2009)

Direcţia generală evaluare - Medic şef,

......................................................................

Nivelul stabilit pentru rambursare este conform cu prevederile art. 8 alin. (5) din anexa la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 729/2009 (pentru rambursările ce fac obiectul acestei prevederi).

Direcţia strategii, metodologii şi norme

......................................................................

In urma verificării documentelor anexate se constată îndeplinirea/neîndeplinirea procedurii necesare realizării operaţiunii de rambursare.

Direcţia juridic, contencios şi acorduri internaţionale

......................................................................

ANEXA Nr. 4 la normele metodologice

MONOGRAFIE

privind înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor de decontare a prestaţiilor de boală şi maternitate

I. Decontarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boală şi maternitate acordate asiguraţilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România pe teritoriul altui stat

1. In cazul efectuării plăţii către organismul de legătură de pe teritoriul altui stat a) la casele de asigurări de sănătate judeţene

înregistrarea cheltuielii aferente prestaţiei de boală

628

462

se efectuează plata în contul CNAS deschis la o instituţie de credit

462

481

481

7705

b) la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

alimentarea contului din instituţia de credit pentru cheltuieli bancare

581

5121

7705

581

încasarea contravalorii în lei a prestaţiei de boală de la casele de asigurări de sănătate judeţene

5121

462

cumpărare valută de către CNAS

581

5124

5121

581

transferul valutei la organismul de legătură din străinătate

462

5124

achitarea comisioanelor bancare

627

627

5121 5124

încasarea dobânzilor datorate

5121 5124 5187

5187 5187

766

se vinde valuta provenită din dobânzi bancare

581

5121

5124

581

veniturile din dobânzi se transferă la trezorerie

581

5711

5121

581

înregistrarea diferenţelor de curs valutar favorabile

5124

765

înregistrarea diferenţelor de curs valutar nefavorabile

665

5124

la sfârşitul anului, închiderea conturilor deschise în valută de la instituţia de credit

581

5121

5124

581

la sfârşitul anului, închiderea conturilor deschise în lei de la instituţia de credit

581

7705

5121

581

2. In cazul efectuării plăţii către asigurat de către casele de asigurări de sănătate judeţene

înregistrarea cheltuielii aferente prestaţiei de boală

628

462

efectuarea plăţii către asigurat prin numerar

581

531

462

7705

581

531

Sau

efectuarea plăţii către asigurat prin virament

462

7705

II. Decontarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boală şi maternitate acordate asiguraţilor străini pe teritoriul României

a) la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate

încasarea cheltuielilor aferente prestaţiilor de boală de la organismul de legătură din străinătate

5124 5121

462

462

vânzarea valutei încasate din prestaţii de boală de la organismul de legătură din străinătate

581

5121

5124

581

transferul sumelor rezultate din vânzarea valutei la casa de asigurări de sănătate

462

5121

b) la casele de asigurări de sănătate judeţene

se achită contravaloarea prestaţiei medicale pentru asiguratul străin spitalului unde acesta a fost tratat

628

401

401

7705

înregistrarea creanţei de încasat pentru serviciul medical acordat asiguratului străin

în cazul în care se încasează contravaloarea unei prestaţii din anii precedenţi

461

7705

117

461

în cazul în care se încasează contravaloarea unei prestaţii din anul curent

461

5711

7514

461


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 729/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 729 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu