E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 83 din 23 ianuarie 2003

privind autorizarea societatilor comerciale care presteaza servicii de selectie si plasare a personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave care arboreaza pavilion roman ori strain, precum si instituirea unor masuri de securitate financiara in caz de abandonare a acestuia in afara Romaniei

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 84 din 11 februarie 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutie,
    avand in vedere prevederile art. 1^3 si ale art. 37 din Ordonanta Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 412/2002, precum si ale Conventiei nr. 166/1987 privind repatrierea navigatorilor (revizuita), ratificata prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2000 privind ratificarea unor conventii adoptate de Organizatia Internationala a Muncii, aprobata prin Legea nr. 155/2000,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    CAP. 1
    Dispozitii generale privind autorizarea agentiilor de personal navigant

    Art. 1
    (1) Societatile comerciale constituite in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si filialele societatilor comerciale straine, infiintate in Romania potrivit art. 42 din aceeasi lege, care desfasoara activitati de selectie si plasare a personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave care arboreaza pavilion roman ori strain, denumite in continuare agentii de personal navigant, vor putea desfasura aceasta activitate numai in baza autorizatiei de functionare eliberate de Autoritatea Navala Romana si cu respectarea prevederilor privind conditiile tehnice specifice de functionare, cuprinse in caietul de sarcini intocmit de Autoritatea Navala Romana ca anexa la autorizatie, potrivit metodologiei prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    (2) Agentiile de personal navigant pot desfasura activitati de selectie si plasare a personalului navigant numai daca au prevazut in actul constitutiv, in cadrul obiectului de activitate, "selectia si plasarea fortei de munca", cod 7450, activitate prevazuta in Clasificarea activitatilor din economia nationala - CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997 si actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 601/2002.
    Art. 2
    (1) Agentiile de personal navigant presteaza servicii de selectie si plasare a personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave care arboreaza pavilion roman ori strain, denumit in continuare personal navigant, pe baza ofertelor ferme de locuri de munca transmise de armatori.
    (2) Prin armator se intelege, in sensul prezentei hotarari, o persoana juridica, romana sau straina, care efectueaza activitati de transport maritim ori fluvial si care, asumandu-si responsabilitatea exploatarii unei nave, a acceptat sa se achite de toate sarcinile si obligatiile aferente.
    (3) Prin personal navigant se intelege, in sensul prezentei hotarari, orice persoana fizica care indeplineste conditiile pentru a fi angajata la bordul oricarei nave maritime sau fluviale, altele decat navele militare ori destinate unor activitati necomerciale.
    Art. 3
    (1) Agentiile de personal navigant pot sa angajeze personalul navigant pe o perioada determinata, prin contract individual de munca incheiat in baza contractului colectiv de munca negociat cu sindicatul reprezentativ, in conditiile legii.
    (2) Agentia de personal navigant detaseaza personalul navigant la armatorul solicitant in baza unui contract de furnizare personal, prin care sunt stipulate obligatiile reciproce ale agentiei si ale armatorului.
    (3) La bordul navei personalul navigant incheie cu armatorul sau cu reprezentantul acestuia un contract de imbarcare, in care sunt stabilite conditiile specifice de munca si viata de la bordul navei.
    Art. 4
    (1) Agentiile de personal navigant pot desfasura activitati de intermediere a angajarii personalului navigant numai in baza unui contract incheiat cu armatorul solicitant, denumit contract de intermediere, prin care sunt stabilite conditiile de selectie si de plasare a personalului navigant la bordul navelor armatorului.
    (2) Personalul navigant incheie contract individual de imbarcare direct cu armatorul sau cu reprezentantul legal al acestuia, prin care sunt stabilite durata si natura imbarcarii, indemnizatia, despagubirile in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale, transportul la si de la bordul navei, conditiile specifice de munca si de viata la bordul navei, precum si obligatiile personalului navigant, corespunzator functiei, avand la baza contractul colectiv de munca, dar nu sub nivelul standardelor acceptate de Organizatia Internationala a Muncii.
    Art. 5
    (1) Toate cheltuielile destinate selectiei si plasarii personalului navigant sunt in sarcina agentiei de personal navigant.
    (2) Cheltuielile destinate selectiei si plasarii personalului navigant nu pot fi transmise direct sau indirect, in totalitate ori partial, in sarcina personalului navigant.
    (3) Costurile aferente examinarilor medicale nationale obligatorii, certificatelor, documentului personal de calatorie si documentelor nationale care atesta calitatea si capacitatea profesionala nu vor fi considerate onorarii sau alte cheltuieli destinate recrutarii, fiind in sarcina personalului navigant.
    Art. 6
    Agentiile de personal navigant vor lua, potrivit legii, masuri de protejare a confidentialitatii datelor personale si pregatirii profesionale ale personalului navigant si vor stabili criterii clare privind colectarea, pastrarea, verificarea sau comunicarea lor unor terti.

    CAP. 2
    Masuri de securitate financiara pentru cazurile de abandonare a personalului navigant

    Art. 7
    (1) Pentru obtinerea autorizatiei de functionare agentia de personal navigant va trebui sa faca dovada instituirii unei masuri de securitate financiara pentru cazurile de abandonare in afara Romaniei a personalului navigant plasat de aceasta, prin constituirea unei garantii, denumita garantie de securitate financiara, in valoare de minimum 100.000 dolari S.U.A.
    (2) Garantia de securitate financiara constituita trebuie sa acopere cheltuielile de repatriere a personalului navigant, plasat de agentia de personal navigant, si doua luni de neplata a drepturilor sale banesti cuvenite, stabilite prin contractul individual de imbarcare sau prin contractul de intermediere, in situatia neplatii de catre armator a acestora.
    Art. 8
    Garantia prevazuta la art. 7 se poate constitui fie prin depunerea sumei respective intr-un cont de depozit deschis la o banca din Romania, autorizata in conformitate cu prevederile legale in vigoare, fie sub forma unei polite de asigurare, incheiata in acest scop, eliberata de o societate romaneasca de asigurare, cu respectarea reglementarilor legale, cu conditia ca sumele necesare sa poata fi disponibilizate la solicitarea Autoritatii Navale Romane.
    Art. 9
    (1) Agentiile de personal navigant au obligatia de a extinde sistemul de securitate financiara pentru cazurile de abandonare in afara Romaniei a personalului navigant, astfel incat personalul navigant selectat si plasat ulterior autorizarii sa fie efectiv si nominal acoperit pentru astfel de riscuri.
    (2) Agentiile de personal navigant vor extinde garantia prevazuta la art. 7, in conditiile prevazute la art. 8, intr-un cuantum suficient, astfel incat aceasta sa acopere, din momentul ordonarii de catre agentie a deplasarii la nava pentru imbarcare si pana la repatriere, orice membru al personalului navigant plasat la bordul navelor.
    (3) Agentiile de personal navigant vor trimite catre Autoritatea Navala Romana, intr-o perioada de 5 zile de la data constituirii garantiei suplimentare, copii legalizate de pe documentele de constituire a acesteia.
    Art. 10
    Agentia de personal navigant va prezenta pentru obtinerea autorizatiei de functionare si o declaratie notariala, data pe propria raspundere de actionar/administrator, prin care se atesta faptul ca, in cazul imposibilitatii executarii garantiei de 100.000 dolari S.U.A. din vina exclusiva a agentiei de personal navigant, aceasta va sustine pe cheltuiala proprie plata drepturilor banesti neachitate de armatori, pentru o perioada de doua luni de imbarcare, si plata cheltuielilor aferente repatrierii personalului navigant.
    Art. 11
    Agentiile de personal navigant la care personalul navigant este angajat cu contract individual de munca au obligatia de a stabili cu armatorul beneficiar modul de transfer catre agentia de personal navigant al fondurilor necesare prin care sa se asigure plata salariilor, a contributiei de asigurari sociale, a contributiei de asigurari sociale de sanatate, a contributiei asigurarilor pentru somaj si a contributiei de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.
    Art. 12
    Personalul navigant, plasat pe nave care arboreaza pavilion roman sau strain, care nu este incadrat cu contract individual de munca la agentiile de personal navigant, poate beneficia de prestatiile acordate de sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, de sistemul asigurarilor sociale de sanatate sau de sistemul asigurarilor pentru somaj, al asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
    Art. 13
    (1) Pentru a fi luate in considerare stagiile efectuate pe functii si perioadele in care a fost imbarcat pe nave care arboreaza pavilion roman sau strain, personalul navigant are obligatia ca la sosirea din voiaj sa depuna la Autoritatea Navala Romana o adeverinta eliberata de agentia de personal navigant prin care a fost selectat si plasat, din care sa reiasa denumirea armatorului, denumirea navei, numarul de inregistrare al navei la Organizatia Maritima Internationala (numarul IMO), tonajul brut al navei, puterea motorului de propulsie al navei, functia si durata imbarcarii si o caracterizare eliberata de comandantul/seful mecanic al navei sau de armator.
    (2) In cazul personalului navigant care se angajeaza pe nave ce arboreaza pavilion strain, pe cont propriu, stagiile efectuate pe functii si perioadele de imbarcare vor fi luate in considerare pe baza contractului de imbarcare, adeverintei si a caracterizarii eliberate de comandantul/seful mecanic al navei sau de armator, sub forma de documente originale sau copii legalizate.
    Art. 14
    Personalul navigant care se angajeaza pe nave ce arboreaza pavilion strain, pe cont propriu, nu poate beneficia de masurile de securitate financiara in cazuri de abandonare in afara Romaniei, instituite prin prezenta hotarare.

    CAP. 3
    Contraventii si sanctiuni

    Art. 15
    (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:
    a) efectuarea de activitati de intermediere a personalului navigant fara obtinerea autorizatiei de functionare eliberate de Autoritatea Navala Romana conform prezentei hotarari;
    b) nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 1 alin. (1) si la art. 9 alin. (1).
    (2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, faptele prevazute la lit. a).
    b) cu amenda de la 30.000.000 lei la 60.000.000 lei si suspendarea autorizatiei, faptele prevazute la lit. b);
    (3) Sanctiunile prevazute la alin. (2) pot fi aplicate atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice.
    Art. 16
    (1) Contraventiile se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoane imputernicite in acest scop de catre Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, prin Autoritatea Navala Romana, denumite agenti constatatori.
    (2) Agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea. Procesul-verbal de constatare se trimite de indata directorului general al Autoritatii Navale Romane sau inlocuitorului acestuia, care aplica sanctiunea prin rezolutie scrisa pe procesul-verbal.
    (3) Agentul constatator trebuie sa mentioneze in procesul-verbal posibilitatea pentru contravenient de a achita, in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii rezolutiei de amendare, jumatate din minimul amenzii prevazute la art. 15 alin. (2).
    (4) Contraventiilor prevazute la art. 15 li se aplica dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.

    CAP. 4
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 17
    (1) Autorizatiile de functionare eliberate agentiilor de personal navigant pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 10/1997 privind autorizarea societatilor comerciale care desfasoara activitati de intermediere pentru angajarea personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave sub pavilion strain, raman valabile pana la data expirarii termenelor de valabilitate a politelor de asigurare, dar nu mai mult de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
    (2) In situatia in care termenul de valabilitate a politei de asigurare expira dupa 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, agentia de personal navigant are obligatia sa completeze, inlauntrul acestor 60 de zile, documentatia necesara autorizarii, conform prevederilor prezentei hotarari.
    (3) In cazul in care garantia a fost constituita prin cont depozit, autorizatia de functionare eliberata in temeiul Hotararii Guvernului nr. 10/1997 ramane valabila pentru cel mult 60 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
    Art. 18
    Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice si oficiile consulare, va depune diligentele necesare pentru ca, prin intermediul autoritatilor publice sau al organismelor straine competente, sa asigure navigatorilor romani plasati pe nave care arboreaza pavilion roman sau strain masurile de protectie prevazute in legislatia statului respectiv si solutionarea, potrivit legislatiei aplicabile statului respectiv, a unor eventuale litigii avand ca obiect acordarea drepturilor prevazute de prezenta hotarare.
    Art. 19
    Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 20
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 10/1997 privind autorizarea societatilor comerciale care desfasoara activitati de intermediere pentru angajarea personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave sub pavilion strain, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 13 din 31 ianuarie 1997, si pct. 3.22 al cap. III din Normele metodologice de acordare a licentelor si a autorizatiilor privind efectuarea transporturilor navale de marfuri si calatori si de autorizare a functionarii agentilor economici in perimetrul infrastructurilor portuare si de cai navigabile, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 112/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 47 din 6 martie 1996, cu modificarile ulterioare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul lucrarilor publice,
                         transporturilor si locuintei,
                         Traian Panait,
                         secretar de stat

                         Ministrul muncii si solidaritatii sociale,
                         Marian Sarbu

                         Ministrul afacerilor externe,
                         Mircea Geoana

                         p. Ministrul finantelor publice,
                         Gheorghe Gherghina,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                             METODOLOGIE
privind eliberarea autorizatiei de functionare a societatilor comerciale care presteaza servicii de selectie si plasare a personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave care arboreaza pavilion roman ori strain, precum si instituirea unor masuri de securitate financiara in caz de abandonare a acestuia in afara Romaniei

    Art. 1
    (1) Societatile comerciale care presteaza servicii de selectie si plasare a personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave care arboreaza pavilion roman ori strain, denumite agentii de personal navigant, pot desfasura activitatea de selectie si plasare a personalului navigant numai daca sunt autorizate de Autoritatea Navala Romana.
    (2) Autorizatia de functionare pentru desfasurarea activitatii de selectie si plasare a personalului navigant se elibereaza la solicitarea reprezentantului legal al agentiei de personal navigant.
    (3) Modelul autorizatiei este prevazut in anexa nr. 1.
    Art. 2
    (1) In vederea obtinerii autorizatiei de functionare, agentia de personal navigant se va adresa Autoritatii Navale Romane, institutie publica ce functioneaza in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.
    (2) Activitatea de selectie si plasare a personalului navigant trebuie sa fie condusa de o persoana de specialitate din domeniul transporturilor maritime sau fluviale.
    (3) Pentru eliberarea autorizatiei agentia de personal navigant prezinta urmatoarele documente:
    a) cererea de eliberare a autorizatiei de functionare;
    b) actul constitutiv al societatii comerciale, din care sa rezulte ca in obiectul de activitate este inclusa activitatea pentru care se solicita autorizatia;
    c) certificatul de inmatriculare la Oficiul registrului comertului, care sa contina codul unic de inregistrare;
    d) diploma de studii si/sau brevetul/certificatul conducatorului activitatii specifice din cadrul agentiei de personal navigant, care sa ateste pregatirea profesionala necesara executarii acestei functii;
    e) memoriul privind activitatea pe care o va desfasura societatea comerciala respectiva in legatura cu activitatea de selectie si plasare a personalului navigant;
    f) copie de pe contractul de intermediere incheiat cu armatorul sau o forma precontractuala;
    g) dovada constituirii garantiei intr-un cont de depozit deschis la o banca sau copie legalizata de pe polita de asigurare, in valoare de minimum 100.000 dolari S.U.A., cu toate riscurile si clauzele prevazute la art. 7 - 9 din hotarare;
    h) declaratie notariala, data pe propria raspundere, conform prevederilor art. 10 din hotarare.
    Art. 3
    (1) Pe toata durata de valabilitate a autorizatiei agentia de personal navigant este obligata:
    a) sa respecte prevederile conditiilor tehnice specifice de functionare, care sunt cuprinse in caietul de sarcini intocmit de Autoritatea Navala Romana ca anexa la autorizatie;
    b) sa constituie garantia stabilita pentru a asigura cheltuielile de repatriere si plata drepturilor banesti cuvenite pe doua luni tuturor navigatorilor plasati de agentia de personal navigant, in cazul in care proprietarul sau operatorul navei nu isi indeplineste aceasta obligatie.
    (2) Caietul de sarcini este structurat astfel:
    A. Mentionarea cadrului legislativ care trebuie respectat de agentiile de personal navigant
    Se vor prevedea actele normative interne cu privire la legislatia muncii, precum si conventiile internationale si acordurile bilaterale la care Romania este parte, aplicabile.
    B. Conditii tehnice specifice de functionare
    Se prevede ca agentia de personal navigant poate plasa personal navigant numai pe baza unor oferte ferme de locuri de munca, facute de armatori sau de asimilatii acestora.
    Prin oferta ferma de locuri de munca la bordul navelor, facuta de armatori sau de asimilatii acestora, se intelege precizarea unor elemente cu caracter minimal, astfel:
    a) durata si natura imbarcarii;
    b) functia la bordul navei, salariul, inclusiv sporurile si alocatiile ce trebuie transferate in tara, indemnizatiile de strainatate, durata timpului de munca si de repaus, orele suplimentare, concediul de odihna platit, conditiile de munca, masurile de protectie si de securitate a muncii;
    c) datele de plata a salariului si a celorlalte drepturi banesti cuvenite;
    d) datele de plata a indemnizatiilor de strainatate;
    e) acordarea de despagubiri personalului navigant in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale;
    f) obligatiile personalului navigant;
    g) conditiile de cazare si hrana pe durata contractuala de imbarcare;
    h) asigurarea formalitatilor, suportarea cheltuielilor si stabilirea conditiilor de transport din Romania la nava si retur, pentru personalul navigant si membrii de familie care ii pot insoti sau vizita.
    Agentia de personal navigant trebuie sa dispuna de o dotare corespunzatoare desfasurarii activitatii (telefon, fax, calculatoare, birotica etc.).
    C. Conditii pentru raportarea activitatii
    In vederea aplicarii corespunzatoare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 11/1994, republicata, agentiile de personal navigant vor trimite, pana la data de 25 aprilie a anului urmator perioadei de raportare, la Autoritatea Navala Romana informatii privind:
    a) veniturile realizate din activitatea pentru care s-a obtinut autorizatia, profitul/pierderea, astfel cum au fost comunicate prin bilantul contabil anual la directia generala a finantelor publice din teritoriu;
    b) numarul de persoane selectate si plasate - personal navigant trimis pe nave cu pavilion roman sau strain pe parcursul perioadei de raportare, structurat pe pavilioane si functii.
    (3) Caietul de sarcini va fi semnat pe fiecare pagina de seful compartimentului cu atributii in eliberarea autorizatiilor din cadrul Autoritatii Navale Romane.
    Art. 4
    (1) Autorizatiile vor fi semnate de catre directorul general al Autoritatii Navale Romane.
    (2) Autorizatiile se inmaneaza agentiei de personal navigant pe baza semnaturii conducatorului activitatii respective sau a unui delegat imputernicit in acest scop, data pe angajamentul semnat in doua exemplare, din care unul ramane la agentul economic.
    (3) Modelul angajamentului este prevazut in anexa nr. 2.
    Art. 5
    (1) Autoritatea Navala Romana va solicita disponibilizarea sumelor prevazute a fi acoperite de garantia de securitate financiara pentru cazurile de abandonare a personalului navigant, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
    a) personalul navigant reclama abandonarea si nevoia de repatriere, confirmata de reprezentantul Federatiei Internationale a Lucratorilor din Transporturi (ITF) si/sau de reprezentantul sindicatului reprezentativ;
    b) personalul navigant abandonat, reprezentantul ITF si/sau reprezentantul sindicatului reprezentativ dovedesc ca s-au depus toate diligentele pentru repatriere si plata drepturilor.
    (2) In sensul prezentei metodologii, prin abandonarea personalului navigant se intelege neindeplinirea de catre armator a obligatiilor asumate prin contract cu privire la repatrierea la timp si plata salariilor restante, precum si asigurarea conditiilor de viata minime necesare, cum ar fi: alimente, cazare, asistenta medicala etc. Se considera abandonare si lasarea comandantului navei fara mijloacele banesti necesare platii cheltuielilor pentru operarea navei.
    (3) Sumele disponibilizate din garantia de securitate financiara a agentiei de personal navigant, la cererea Autoritatii Navale Romane, vor fi depuse in contul indicat de fiecare navigator indreptatit sau in contul indicat de organizatiile sindicale reprezentative, legal constituite, daca aceste organizatii prezinta, in forma scrisa, angajamentul ferm de a repatria respectivul personal navigant si de a achita drepturile banesti pentru acesta.
    Art. 6
    In situatia in care a fost executata garantia, partial sau total, agentia de personal navigant are obligatia reconstituirii acesteia, in termen de 10 zile, pana la nivelul de 100.000 dolari S.U.A.
    Art. 7
    In cazul imposibilitatii executarii garantiei din vina exclusiva a agentiei de personal navigant, pentru orice membru din personalul navigant plasat la bordul navelor de catre respectiva agentie, plata drepturilor banesti neachitate de armator pentru o perioada de doua luni si repatrierea vor fi facute pe cheltuiala proprie a agentiei de personal navigant.
    Art. 8
    In situatia in care agentia de personal navigant isi inceteaza activitatea, aceasta este obligata sa predea autorizatia, in original, organului emitent, in vederea scoaterii din evidenta, dupa care va putea solicita eliberarea garantiei constituite la obtinerea autorizatiei. Garantia se va putea elibera dupa prezentarea documentelor prin care sa se dovedeasca ca nu mai exista nici o persoana plasata pe nave sub pavilion strain sau roman prin agentia de personal navigant respectiva.
    Art. 9
    (1) Agentiile de personal navigant sunt obligate sa tina o evidenta a personalului navigant selectat si plasat prin intermediul lor.
    (2) Agentiile de personal navigant au obligatia sa se asigure ca:
    a) personalul navigant selectat si plasat prin intermediul lor poseda calificarile cerute si detin documentele necesare pentru exercitarea functiilor respective;
    b) contractele de munca si contractele de imbarcare sunt conforme cu legislatia si cu contractele colective aplicabile;
    c) in prealabil sau in cursul angajarii personalul navigant este informat asupra drepturilor si obligatiilor lui, conferite de legislatia in vigoare, de contractul individual de munca si de contractul de imbarcare;
    d) personalul navigant cunoaste prevederile contractului individual de munca si ale contractului de imbarcare;
    e) dupa semnarea de catre parti personalul navigant primeste copii de pe contractul individual de munca si de pe contractul de imbarcare.
    Art. 10
    (1) Agentiile de personal navigant vor informa Autoritatea Navala Romana despre personalul navigant imbarcat prin intermediul acestora pe nave sub pavilion strain. Informarea va contine urmatoarele date:
    a) numele si prenumele persoanei imbarcate;
    b) numarul carnetului de marinar si capitania de port emitenta;
    c) functia si nava pe care este imbarcat;
    d) numarul IMO al navei;
    e) tonajul brut si puterea motorului de propulsie;
    f) denumirea si sediul armatorului;
    g) data imbarcarii si durata contractului.
    (2) Autoritatea Navala Romana va transmite aceste informatii la capitaniile de port unde personalul navigant se afla in evidenta.
    (3) Organizatiile sindicale reprezentative, legal constituite, pot solicita si pot primi din partea Autoritatii Navale Romane informatiile prevazute la alin. (1).
    Art. 11
    (1) Controlul agentiilor de personal navigant privind modul de respectare a conditiilor de functionare asumate la autorizare se face de persoane imputernicite in acest scop, cu respectarea prevederilor legale in vigoare, de catre Autoritatea Navala Romana, denumite agenti constatatori.
    (2) In urma controlului agentii constatatori intocmesc procesul-verbal care trebuie sa reflecte situatia controlului.
    (3) Personalul cu atributii de control, desemnat conform alin. (1), verifica daca agentia de personal navigant a luat masurile necesare in vederea incadrarii in prevederile caietului de sarcini si propune suspendarea sau retragerea autorizatiei emise pe numele agentiei de personal navigant, dupa caz.
    (4) Masura de suspendare a autorizatiei se propune in toate cazurile cand se constata urmatoarele:
    a) nu mai sunt indeplinite conditiile initiale in baza carora a fost acordata autorizatia;
    b) nu mai sunt indeplinite conditiile de incadrare in normele internationale recunoscute sau adoptate in tara;
    c) in cazul suspendarii autorizatiei se stabileste un termen in care agentia de personal navigant are obligatia de incadrare in prevederile caietului de sarcini.
    (5) Masura de retragere a autorizatiei se propune in toate cazurile cand se constata urmatoarele:
    a) nu se iau masurile de incadrare in prevederile caietului de sarcini, in limita termenului de suspendare a autorizatiei;
    b) nu s-a reinnoit garantia financiara, atunci cand a fost executata sau cand a expirat termenul de valabilitate.
    (6) Decizia de suspendare sau de retragere a autorizatiei revine directorului general al Autoritatii Navale Romane.
    (7) Decizia de suspendare sau de retragere a autorizatiei se comunica agentiei de personal navigant in termen de 10 zile de la data incheierii procesului-verbal de control.
    Art. 12
    Agentia de personal navigant care este nemultumita de neacordarea autorizatiei sau de masura suspendarii ori retragerii autorizatiei se poate adresa instantelor judecatoresti competente, in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990, cu modificarile ulterioare.
    Art. 13
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta metodologie.

    ANEXA 1
    la metodologie

    MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
                            - AUTORITATEA NAVALA ROMANA -

                                       AUTORIZATIE
de functionare a societatilor comerciale care presteaza servicii de selectie si plasare a personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave care arboreaza pavilion roman ori strain

                          Seria APN ...... Nr. ......

    In conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval, aprobata prin Legea nr. 412/2002, si ale Hotararii Guvernului nr. 3/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, precum si ale Hotararii Guvernului nr. 1.133/2002 privind organizarea si functionarea Autoritatii Navale Romane si a documentelor prezentate,
    Societatea Comerciala .........................., in calitate de agentie de personal navigant, inmatriculata la Oficiul registrului comertului din judetul .................... sub numarul ........, codul unic de inregistrare ........., este autorizata sa presteze servicii de selectie si plasare a personalului navigant maritim sau fluvial pe nave care arboreaza pavilion roman ori strain, cu obligativitatea respectarii prevederilor legislatiei in vigoare si a caietului de sarcini anexat la prezenta autorizatie.

                                         Director general,
                                       .....................

    Data emiterii:
    Valabila pana la:

    ANEXA 2
    la metodologie

                                ANGAJAMENT

    Subscrisa .............................................., persoana juridica cu sediul in .............................., str. ................... nr. ....., inmatriculata la Oficiul registrului comertului din judetul .................... sub nr. ......, codul unic de inregistrare .........., in calitate de agentie de personal navigant, prin reprezentantul sau ...................................., domiciliat in ................................, str. ........................... nr. ...., posesor al actului de identitate seria ................ nr. ........., eliberat de ................, avand functia de ........... in cadrul agentiei de personal navigant, ma oblig sa respect prevederile legale in vigoare si Caietul de sarcini seria APN ............ nr. ........ pentru autorizatia de functionare a societatilor comerciale care presteaza servicii de selectie/plasare a personalului navigant maritim sau fluvial roman pe nave care arboreaza pavilion roman ori strain si ma oblig sa conduc si sa organizez corespunzator aceasta activitate si sa prezint datele statistice prevazute in caietul de sarcini.

    Data ........................

                                            Semnatura si stampila
                                       conducatorului/reprezentantului
                                        agentiei de personal navigant



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 83/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 83 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 83/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu