LEGE
Nr. 412 din 18 octombrie 2004
pentru modificarea si completarea Legii nr. 150/2004 privind siguranta
alimentelor
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 990 din 27 octombrie 2004
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1
Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 462 din 24 mai 2004, se modifica si se
completeaza dupa cum urmeaza:
1. Titlul legii va avea urmatorul cuprins:
"LEGE
privind siguranta alimentelor si a hranei pentru animale"
2. Alineatele (1), (3) si (5) ale articolului 1 vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 1
(1) Prezenta lege reprezinta baza pentru asigurarea unui nivel inalt de
protectie a sanatatii publice si a intereselor consumatorilor in ceea ce
priveste alimentele, tinand cont de diversitatea surselor de alimente,
asigurand functionarea eficienta a pietei nationale.
...........................................................................
(3) Pentru scopurile prevazute la alin. (1), prezenta lege stabileste
principiile generale care se aplica alimentelor si hranei pentru animale, in
general, si sigurantei acestora, in special.
...........................................................................
(5) Prevederile prezentei legi se aplica tuturor etapelor de producere,
prelucrare, distributie si punere pe piata a alimentelor si hranei pentru
animale, cu exceptia productiei primare pentru uz casnic privat ori prepararii,
manipularii sau depozitarii alimentelor destinate consumului casnic
privat."
3. Dupa articolul 1 se introduce articolul 1^1 cu urmatorul cuprins:
"Art. 1^1
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
infiintata prin Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu
modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, denumita in continuare
Autoritatea, este autoritatea de reglementare in domeniul sanitar-veterinar si
pentru siguranta alimentelor, ce coordoneaza toate activitatile in acest
domeniu, de la producerea materiilor prime pana la consumator. Autoritatea este
institutia de legatura cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor si
actioneaza pe baza de autonomie structurala, functionala si decizionala."
4. Alineatele (1) si (2) ale articolului 2 vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 2
(1) In sensul prezentei legi, prin aliment ori produs alimentar se intelege
orice produs sau substanta, indiferent daca este prelucrat integral, partial
sau neprelucrat, destinat consumului uman ori preconizat a fi destinat
consumului uman.
(2) Alimentele includ si bauturile, guma de mestecat si orice alta substanta,
inclusiv apa, incorporata intentionat in hrana in timpul producerii, pregatirii
sau tratarii acesteia."
5. Articolul 3 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3
In intelesul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) legislatie in domeniul alimentelor - legi, alte acte normative, precum
si prevederi administrative ce reglementeaza alimentele, in general, si
siguranta alimentelor, in special, inclusiv reziduurile si contaminantii
prezenti in alimente si in hrana pentru animale, si se aplica in toate etapele
de producere, prelucrare si distributie a alimentelor, precum si a hranei
pentru animale, produsa sau utilizata pentru animalele destinate producerii de
alimente;
b) activitate in domeniul alimentar - orice activitate corelata cu una
dintre etapele de producere, prelucrare si distributie a alimentelor;
c) intreprindere cu profil alimentar - orice unitate, indiferent daca are
sau nu are drept scop obtinerea de profit si indiferent daca este publica sau
privata, care desfasoara oricare dintre activitatile legate de una dintre
etapele de producere, prelucrare si distributie a alimentelor;
d) operator cu activitate in domeniul alimentar - persoana fizica sau
persoana juridica ce raspunde de indeplinirea cerintelor legislatiei in
domeniul alimentelor in intreprinderea cu profil alimentar aflata sub controlul
acesteia;
e) hrana pentru animale - orice substanta sau produs, incluzand aditivii,
prelucrat integral, partial sau neprelucrat, destinat a fi folosit pentru furajarea
animalelor;
f) intreprindere avand ca profil hrana pentru animale - orice unitate,
indiferent daca are sau nu are drept scop obtinerea de profit si indiferent
daca este publica sau privata, care desfasoara oricare dintre activitatile
legate de una dintre etapele de producere, fabricare, prelucrare, depozitare,
transport sau distributie de hrana pentru animale, incluzand orice producator
care produce, prelucreaza sau depoziteaza hrana pentru furajarea animalelor din
propria exploatatie;
g) activitate din domeniul hranei pentru animale - orice activitate de
producere, prelucrare, depozitare, transport sau distributie a hranei pentru
animale, incluzand activitatea oricarui producator agricol care produce,
prelucreaza sau depoziteaza hrana pentru animale destinata animalelor din
exploatatia proprie;
h) operator cu activitate in domeniul hranei pentru animale - persoana
fizica sau persoana juridica ce raspunde de indeplinirea cerintelor legislatiei
in domeniul alimentelor in intreprinderea avand ca profil hrana pentru animale,
aflata sub controlul acesteia;
i) comert cu amanuntul - manipularea si/sau prelucrarea alimentelor si
depozitarea acestora in punctele de vanzare ori de livrare catre consumatorul
final, incluzand terminalele de distributie, operatiunile de catering,
cantinele fabricilor, unitatile de catering, restaurantele si alte operatiuni
similare in domeniul serviciilor alimentare, magazine, centre de distributie
tip supermarket si piete de vanzare angro;
j) punere pe piata - detinerea de alimente sau hrana pentru animale in
vederea vanzarii, incluzand oferirea spre vanzare sau orice alta forma de
transfer, gratuit sau nu, precum si vanzarea, distributia si alte forme
propriu-zise de transfer;
k) risc - probabilitatea aparitiei unui efect nociv pentru sanatate, precum
si severitatea acestui efect, ca urmare a expunerii la un pericol;
l) analiza riscului - procesul constand din 3 componente intercorelate:
evaluarea riscului, managementul riscului si comunicarea riscului;
m) evaluarea riscului - procesul stiintific format din 4 etape, si anume:
identificarea pericolului (hazardului), caracterizarea pericolului
(hazardului), evaluarea expunerii si caracterizarea riscului;
n) managementul riscului - procesul, distinct de evaluarea riscului,
constand in aprecierea diferitelor politici alternative, in consultare cu
partile interesate, tinand cont de evaluarea riscului si de alti factori
posibili si, daca se impune, selectarea optiunilor adecvate de preventie si
control;
o) comunicarea riscului - schimbul interactiv de informatii si opinii, pe
parcursul derularii analizei riscului, cu privire la pericole si riscuri, la
factorii corelati riscurilor si la perceptia riscului, intre evaluatorii
riscului, managerii riscului, consumatori, intreprinderi cu profil alimentar,
intreprinderi avand ca profil hrana pentru animale, comunitatea academica si
alte parti interesate, incluzand explicarea rezultatelor evaluarii riscului si
a bazei deciziilor de management al riscului;
p) pericol - un agent biologic, chimic sau fizic ori o stare a acestuia,
prezent in alimente sau in hrana pentru animale, cu potential de a cauza un
efect nociv pentru sanatate;
q) trasabilitate - posibilitatea identificarii si urmaririi, pe parcursul
tuturor etapelor de producere, prelucrare si distributie a unui aliment, a
hranei pentru animale, a unui animal destinat pentru productia de alimente sau
a unei substante care urmeaza a fi incorporata ori care poate fi incorporata
intr-un aliment sau in hrana pentru animale;
r) etapele de producere, prelucrare si distributie - orice etapa, incluzand
importul, pornind de la si incluzand producerea primara de alimente, pana la si
incluzand depozitarea, transportul, vanzarea sau furnizarea acestora catre consumatorul
final si, unde este cazul, importul, producerea, fabricarea, depozitarea,
transportul, distributia, vanzarea si furnizarea de hrana pentru animale;
s) productia primara - producerea, cresterea animalelor sau cultivarea
plantelor, ca produse primare, incluzand recoltarea productiei de la acestea,
mulsul si productia rezultata de la animale inainte de taiere. Productia
primara include, de asemenea, vanatoarea si pescuitul, precum si colectarea
produselor de la animale si plante salbatice;
s) consumatorul final - cel din urma consumator de produse alimentare care
nu foloseste alimentul ca parte a unei operatiuni sau activitati din domeniul
de activitate al unei intreprinderi cu profil alimentar."
6. Titlul capitolului II va avea urmatorul cuprins:
"CAP. 2
Legislatia generala in domeniul alimentelor"
7. Articolul 4 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 4
(1) Prevederile legislatiei in domeniul alimentelor se aplica in toate
etapele producerii, prelucrarii si distributiei alimentelor si hranei pentru
animale, destinata sau administrata animalelor pentru productia de alimente.
(2) Principiile generale prevazute la art. 5 - 10 formeaza cadrul general
ce trebuie urmat atunci cand se iau masuri.
(3) Principiile si procedurile in vigoare privind legislatia din domeniul
alimentelor vor fi adaptate in cel mai scurt termen, dar nu mai tarziu de data
de 1 ianuarie 2007, in vederea conformarii cu principiile prevazute la art. 5 -
10.
(4) Pana la data de 1 ianuarie 2007 si prin exceptie de la prevederile
alin. (2), se aplica legislatia in vigoare, urmand sa se adapteze principiilor
prevazute la art. 5 - 10.
(5) In baza prezentei legi, Autoritatea, in colaborare cu institutiile
abilitate conform legii, va elabora legislatia specifica in domeniul sigurantei
alimentelor si hranei pentru animale."
8. Titlul sectiunii a 2-a a capitolului II va avea urmatorul cuprins:
"SECTIUNEA a 2-a
Obiective generale"
9. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5
(1) Legislatia in domeniul alimentelor urmareste unul sau mai multe
obiective generale privind un nivel inalt de protectie a vietii si sanatatii
umane, a intereselor consumatorilor, incluzand practici corecte in comertul cu
alimente, tinand cont, atunci cand este cazul, de protectia sanatatii si
bunastarii animalelor, a sanatatii plantelor si a mediului inconjurator.
(2) Legislatia in domeniul alimentelor urmareste realizarea liberei
circulatii a alimentelor si a hranei pentru animale, fabricate sau puse pe piata
in conformitate cu principiile si cerintele generale prevazute in prezentul
capitol.
(3) La elaborarea sau adaptarea legislatiei in domeniul alimentelor vor fi
luate in considerare standardele internationale existente sau in stadiul de a
fi adoptate, cu exceptia cazurilor in care aceste standarde ori parti relevante
ale acestora ar fi mijloace ineficiente sau inadecvate pentru realizarea
obiectivelor legislatiei in domeniul alimentelor ori atunci cand exista o
justificare stiintifica sau in cazul in care acestea pot determina un nivel de
protectie diferit de cel stabilit ca adecvat la nivel comunitar."
10. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6
(1) In vederea realizarii obiectivului general care vizeaza asigurarea unui
nivel inalt de protectie a sanatatii si vietii oamenilor, legislatia in
domeniul alimentelor se bazeaza pe analiza riscului, in afara cazului in care
aceasta abordare nu este adecvata circumstantelor sau naturii masurii.
(2) Evaluarea riscului este bazata pe informatiile stiintifice disponibile
si este realizata in mod independent, obiectiv si transparent.
(3) Managementul riscului ia in considerare rezultatele evaluarii riscului
si alti factori relevanti pentru managementul riscului si principiul
precautiei, in scopul realizarii obiectivelor generale privind legislatia in
domeniul alimentelor, stabilite la art. 5."
11. Titlul sectiunii a 3-a a capitolului II va avea urmatorul cuprins:
"SECTIUNEA a 3-a
Principiile transparentei"
12. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9
Elaborarea, evaluarea si modificarea legislatiei in domeniul alimentelor
trebuie sa se realizeze in cadrul unui proces deschis si transparent de
consultare a publicului, direct sau prin intermediul Autoritatii, Ministerului
Sanatatii, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Ministerului
Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a celorlalte autoritati
implicate in domeniu, precum si a institutiilor reprezentate in Consiliul
Consultativ al Autoritatii, cu exceptia cazurilor in care urgenta solutionarii
nu permite realizarea acestei actiuni."
13. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 10
Fara a se aduce atingere prevederilor aplicabile prin legislatia nationala
privind accesul la documente, atunci cand exista motive rezonabile pentru a
suspecta ca alimentele sau hrana pentru animale pot prezenta un risc pentru
sanatatea consumatorilor ori a animalelor, Autoritatea ia masurile necesare,
impreuna cu celelalte autoritati competente in domeniul sigurantei alimentelor,
atunci cand este cazul, depinzand de natura, gravitatea si extinderea acelui
risc, pentru a informa publicul larg despre natura riscului pentru sanatate,
identificand cat mai exact alimentul sau hrana pentru animale ori tipul de
aliment sau hrana pentru animale implicat, riscul pe care acestea il prezinta,
precum si masurile ce sunt luate ori sunt preconizate a fi luate pentru a
reduce sau a elimina acel risc."
14. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 11
Alimentele si hrana pentru animale, importate in vederea punerii pe piata
in Romania, trebuie sa fie conforme cu cerintele legislatiei in domeniul
alimentelor sau cu cele prevazute de acordurile incheiate intre Romania si tara
exportatoare."
15. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 12
(1) Alimentele si hrana pentru animale, destinate exportului sau
reexportului pentru punere pe piata intr-o tara terta, trebuie sa fie conforme
cu cerintele relevante privind legislatia in domeniul alimentelor, in afara
cazului in care se dispune altfel de catre autoritatea competenta din tara
importatoare sau este stabilit prin legislatie, reglementari, standarde, coduri
de practica si alte proceduri legale si administrative in vigoare in tara
importatoare.
(2) In alte situatii, in afara cazului in care alimentele sunt daunatoare
pentru sanatate sau hrana pentru animale nu este sigura, acestea pot fi
exportate sau reexportate numai in cazul in care autoritatea competenta din
tara de destinatie a fost de acord in mod expres, dupa ce a beneficiat de toate
informatiile privitoare la motivele si situatiile pentru care alimentele sau
hrana pentru animale nu au fost puse pe piata in Romania.
(3) In cazul in care se aplica prevederile unui acord bilateral incheiat
intre Romania si o tara terta, alimentele si hrana pentru animale, exportate
din Romania, trebuie sa fie conforme cu prevederile mentionate."
16. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13
In domeniul comertului cu alimente Autoritatea are, impreuna cu celelalte
autoritati competente in domeniul sigurantei alimentelor, atunci cand este
cazul, in principal, urmatoarele obligatii:
a) sa contribuie la elaborarea de norme tehnice pentru alimente si hrana
pentru animale si la elaborarea de standarde privind siguranta alimentelor;
b) sa promoveze si sa coordoneze activitatile privind standardele
referitoare la alimente si hrana pentru animale, elaborate de organizatiile
guvernamentale si neguvernamentale internationale;
c) sa contribuie, daca este necesar, la elaborarea, agrearea si promovarea
de acorduri cu privire la recunoasterea echivalentei masurilor specifice
privind alimentele si hrana pentru animale;
d) sa acorde o atentie deosebita necesitatilor speciale de dezvoltare,
financiare si comerciale ale tarilor in curs de dezvoltare, pentru a se asigura
ca normele internationale nu creeaza obstacole inutile in realizarea
exporturilor din aceste tari;
e) sa promoveze concordanta dintre standardele tehnice internationale si
legislatia in domeniul alimentelor, astfel incat sa nu fie diminuat nivelul
inalt de protectie."
17. Titlul sectiunii a 5-a a capitolului II va avea urmatorul cuprins:
"SECTIUNEA a 5-a
Cerinte generale ale legislatiei alimentelor"
18. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 14
Pentru realizarea sigurantei alimentelor trebuie respectate urmatoarele
cerinte:
a) alimentele nu trebuie puse pe piata daca nu sunt sigure;
b) alimentele sunt considerate nesigure daca sunt daunatoare pentru
sanatate sau improprii pentru consum uman;
c) pentru a determina daca un aliment este nesigur se va tine seama de
conditiile normale de utilizare a alimentelor de catre consumator la fiecare
etapa a producerii, prelucrarii si distributiei, precum si de informatiile
furnizate consumatorului, incluzand informatiile de pe eticheta sau alte
informatii generale puse la dispozitie consumatorului, privind evitarea
efectelor specifice daunatoare sanatatii, determinate de un anumit aliment sau
de o categorie de alimente;
d) pentru a se determina daca un aliment este daunator sanatatii trebuie
avute in vedere nu numai efectele probabile imediate si/sau pe termen scurt
si/sau pe termen lung ale acelui aliment asupra sanatatii persoanei care il
consuma, ci si efectele asupra generatiilor viitoare, posibilele efecte toxice
cumulative, precum si sensibilitatea deosebita cu privire la sanatatea unei
categorii specifice de consumatori atunci cand alimentele sunt destinate acelei
categorii de consumatori;
e) pentru a se determina daca un aliment este impropriu pentru consum uman
trebuie avut in vedere daca alimentul este inacceptabil pentru consumul uman in
conformitate cu destinatia de utilizare a acestuia, din motive de contaminare
determinate de factori externi sau nu, de alterare, deteriorare ori degradare;
f) in cazul in care un aliment nesigur face parte dintr-un lot, sarja sau
transport de alimente din aceeasi clasa ori cu aceeasi descriere, se presupune
ca toate alimentele din respectivul lot, sarja sau transport sunt, de asemenea,
nesigure, in afara cazului in care, in urma unei evaluari detaliate, nu exista
nici o dovada care sa indice ca si restul lotului, sarjei sau transportului
este nesigur;
g) alimentele ce satisfac prevederile legislative specifice care
reglementeaza siguranta alimentelor sunt considerate ca nu reprezinta un risc
cu privire la aspectele la care se refera legislatia respectiva;
h) conformitatea unui aliment cu prevederile specifice aplicabile acelui
aliment nu va impiedica Autoritatea, impreuna cu celelalte autoritati
competente in domeniul sigurantei alimentelor, atunci cand este cazul, sa ia
masuri corespunzatoare pentru a impune restrictii privind punerea pe piata a
acestuia sau sa solicite retragerea acestuia de pe piata, in cazul in care
exista motive de a se suspecta ca, in pofida unei asemenea conformitati,
alimentul este nesigur."
19. Articolul 15 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 15
Cerintele privind siguranta hranei pentru animale sunt:
a) hrana pentru animale nu va fi pusa pe piata sau utilizata in hrana
animalelor destinate productiei de alimente decat daca este sigura;
b) hrana pentru animale este considerata nesigura pentru scopul utilizarii
acesteia, daca este estimata a avea un efect daunator pentru sanatatea
oamenilor sau a animalelor ori face ca alimentele derivate din animalele
destinate productiei de alimente sa devina nesigure pentru consum uman;
c) in cazul in care hrana pentru animale care a fost identificata ca
nesatisfacand cerintele privind siguranta hranei pentru animale este parte
dintr-un lot, sarja sau transport de hrana pentru animale din aceeasi clasa ori
cu aceeasi descriere, se presupune ca toata hrana pentru animale din lot, sarja
sau transport este afectata, in afara cazului in care, in urma realizarii unei
evaluari detaliate, nu exista nici o dovada ca restul lotului, sarjei sau
transportului nu satisface cerintele de siguranta a hranei pentru animale;
d) hrana pentru animale ce este conforma cu prevederile legislative
specifice care reglementeaza siguranta hranei pentru animale este considerata a
fi sigura cu privire la aspectele la care se refera legislatia respectiva;
e) conformitatea hranei pentru animale cu prevederile specifice aplicabile
acesteia nu va impiedica Autoritatea, impreuna cu celelalte autoritati
competente in domeniul sigurantei alimentelor, atunci cand este cazul, sa ia
masuri corespunzatoare pentru a impune restrictii privind punerea pe piata a
acesteia sau de a solicita retragerea acesteia de pe piata, in cazul in care
exista motive de a se suspecta ca, in pofida unei asemenea conformitati, hrana
pentru animale este nesigura."
20. Articolul 16 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 16
Fara a se aduce atingere prevederilor specifice ale legislatiei privind
alimentele, etichetarea, publicitatea si prezentarea alimentelor si hranei
pentru animale incluzand forma, aspectul sau ambalajul acestora, materialele
utilizate pentru impachetare, modul de prezentare si cadrul in care sunt
dispuse, precum si informatiile difuzate prin orice mijloc nu trebuie sa induca
in eroare consumatorul."
21. Articolul 17 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 17
(1) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar si cei cu activitate in
domeniul hranei pentru animale trebuie sa ia masurile necesare ca alimentele si
hrana pentru animale sa indeplineasca cerintele legislatiei in domeniul
alimentelor si al hranei pentru animale, care este relevanta pentru
activitatile acestora, sa verifice daca aceste cerinte sunt realizate si sa
asigure implementarea sistemului de management al sigurantei alimentelor
conform principiilor privind analiza riscurilor si punctele critice de control
(Hazard Analysis and Critical Control Point - HACCP), in toate etapele
producerii, prelucrarii si distributiei, in cadrul afacerilor aflate sunt
control propriu.
(2) Autoritatea trebuie sa asigure aplicarea legislatiei in domeniul
alimentelor. Aceasta coordoneaza activitatea autoritatilor competente in
domeniul sigurantei alimentelor, controleaza si verifica respectarea
legislatiei in domeniul alimentelor de catre operatorii cu activitate in
domeniul alimentar si cei cu activitate in domeniul hranei pentru animale,
precum si implementarea sistemului de management al sigurantei alimentelor
conform principiilor privind analiza riscurilor si punctele critice de control
(Hazard Analysis and Critical Control Point - HACCP), in toate etapele
producerii, prelucrarii si distributiei. In acest scop, Autoritatea trebuie sa
mentina un sistem de control si alte activitati necesare in functie de
situatie, incluzand activitati de comunicare publica cu privire la siguranta si
riscul alimentelor si hranei pentru animale, de supraveghere a sigurantei
alimentelor si a hranei pentru animale si alte activitati de monitorizare care
sa acopere toate etapele producerii, prelucrarii si distributiei.
(3) Masurile si sanctiunile care se aplica in cazul incalcarii prevederilor
legislatiei privind alimentele si hrana pentru animale se stabilesc in
conditiile legii. Masurile si sanctiunile trebuie sa fie eficiente,
proportionale si descurajatoare."
22. Articolul 18 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 18
(1) Trasabilitatea alimentelor, a hranei pentru animale, a animalelor
destinate productiei de alimente si a oricaror altor substante destinate ori
preconizate a fi destinate incorporarii in alimente sau in hrana pentru animale
trebuie sa fie stabilita in toate etapele producerii, prelucrarii si
distributiei.
(2) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar si cei cu activitate in
domeniul hranei pentru animale trebuie sa fie capabili sa identifice orice
persoana de la care acestia si-au procurat alimente, hrana pentru animale,
animale destinate producerii de alimente sau orice substanta destinata ori
preconizata a fi incorporata in alimente sau in hrana pentru animale. In acest
scop, astfel de operatori trebuie sa aiba in aplicare sisteme si proceduri care
sa le permita ca informatiile sa fie puse la dispozitie Autoritatii, la solicitarea
acesteia.
(3) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar si cei cu activitate in
domeniul hranei pentru animale trebuie sa aiba in aplicare sisteme si proceduri
pentru a se identifica alte activitati carora le sunt destinate produsele lor.
Aceste informatii vor fi puse la dispozitie Autoritatii, la solicitarea
acesteia.
(4) Alimentele sau hrana pentru animale, care sunt puse pe piata sau care
sunt proprii pentru a fi puse pe piata, trebuie sa fie etichetate ori
identificate in mod adecvat pentru a facilita trasabilitatea acestora, prin
intermediul documentatiei sau informatiilor relevante, in conformitate cu
cerintele si cu prevederile specifice."
23. Articolul 19 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 19
(1) In cazul in care un operator cu activitate in domeniul alimentar
considera sau are motive sa creada ca un aliment pe care l-a importat, produs,
prelucrat, fabricat sau distribuit nu este in conformitate cu cerintele privind
siguranta alimentelor, va initia imediat procedurile de retragere a alimentului
respectiv de pe piata daca acesta nu se mai gaseste sub controlul direct al
acelui operator cu activitate in domeniul alimentar si va informa Autoritatea
despre aceasta. In cazul in care produsul a ajuns la consumator, acesta trebuie
sa fie informat in mod eficient si exact de catre operator privind motivul
retragerii alimentului de pe piata si, daca este necesar, operatorul va prelua
de la acesta alimentele deja furnizate, atunci cand alte masuri nu sunt
suficiente in vederea asigurarii unui nivel inalt de protectie a sanatatii.
(2) Orice operator cu activitate in domeniul alimentar, responsabil pentru
activitati de vanzare cu amanuntul sau de distributie, va initia procedurile de
retragere de pe piata a produselor care nu sunt in conformitate cu cerintele
sigurantei alimentelor, in limitele activitatii proprii, si va furniza
informatii in vederea asigurarii trasabilitatii acestora, participand la
actiunile intreprinse de producatori, procesatori si/sau de Autoritate.
(3) Orice operator cu activitate in domeniul alimentar va informa imediat
Autoritatea in cazul in care considera sau are motive sa considere ca un
aliment pe care l-a pus pe piata poate fi daunator pentru sanatatea oamenilor.
Operatorii trebuie sa informeze Autoritatea cu privire la masurile luate pentru
a preveni riscurile pentru consumatorul final si nu va impiedica ori descuraja
nici o persoana sa coopereze cu Autoritatea, in conformitate cu legislatia
nationala si cu practicile juridice, in cazul in care aceasta actiune poate
determina prevenirea, reducerea sau eliminarea unui risc provocat de un
aliment.
(4) Operatorii cu activitate in domeniul alimentar trebuie sa colaboreze cu
Autoritatea in ceea ce priveste actiunile intreprinse pentru evitarea sau
reducerea riscului determinat de alimentele pe care le furnizeaza sau le-au
furnizat."
24. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 20
(1) In cazul in care un operator cu activitate in domeniul hranei pentru
animale considera sau are motive sa creada ca hrana pentru animale importata,
produsa, prelucrata, fabricata sau distribuita nu satisface cerintele privind
siguranta hranei pentru animale, acesta va initia imediat procedurile de
retragere a hranei in cauza de pe piata si va informa Autoritatea despre
aceasta. In aceasta situatie sau in situatia prevazuta la art. 15 lit. c),
atunci cand lotul, sarja sau transportul nu satisface cerintele de siguranta a
hranei pentru animale, aceasta trebuie distrusa, in afara cazului in care
Autoritatea decide altfel. Operatorul trebuie sa informeze eficient si exact
utilizatorii hranei pentru animale cu privire la motivul retragerii de pe piata
a acesteia si, daca este necesar, va recupera de la acestia produsele deja
furnizate, atunci cand alte masuri nu sunt suficiente pentru a se obtine un
nivel inalt al protectiei sanatatii.
(2) Orice operator cu activitate in domeniul hranei pentru animale,
responsabil pentru activitati de vanzare cu amanuntul sau de distributie, va
initia procedurile de retragere de pe piata a produselor care nu sunt in
conformitate cu cerintele de siguranta a hranei pentru animale, in limitele
activitatii proprii, si va furniza informatii in vederea asigurarii
trasabilitatii acestora, participand la actiunile intreprinse de producatori, procesatori
si/sau de Autoritate, impreuna cu celelalte autoritati competente in domeniul
sigurantei alimentelor, atunci cand este cazul.
(3) Orice operator cu activitate in domeniul hranei pentru animale va
informa imediat Autoritatea in cazul in care considera sau are motive sa
considere ca hrana pentru animale pe care a pus-o pe piata poate sa nu
satisfaca cerintele de siguranta a hranei pentru animale. Operatorii trebuie sa
informeze Autoritatea cu privire la masurile luate pentru a preveni riscurile
ce deriva din utilizarea acelei hrane pentru animale si nu va impiedica ori
descuraja nici o persoana sa coopereze cu Autoritatea, in conformitate cu
legislatia nationala si cu practicile juridice, in cazul in care aceasta
actiune poate determina prevenirea, reducerea sau eliminarea unui risc ce
rezulta din acea hrana pentru animale.
(4) Operatorii cu activitate in domeniul hranei pentru animale trebuie sa
colaboreze cu Autoritatea in ceea ce priveste actiunile intreprinse pentru
evitarea sau reducerea riscurilor determinate de hrana pentru animale pe care o
furnizeaza sau au furnizat-o."
25. Articolul 22 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 22
(1) Autoritatea va coordona sistemul rapid de alerta, activitatea de
gestiune a crizelor si a situatiilor de urgenta in domeniul sigurantei
alimentelor si a hranei pentru animale.
(2) Autoritatea va aproba, impreuna cu Ministerul Sanatatii, Autoritatea
Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Ministerul Agriculturii, Padurilor
si Dezvoltarii Rurale, prin ordin comun, norme tehnice in vederea punerii in
aplicare a prevederilor alin. (1).
(3) Autoritatea, coordonator la nivel national al sistemului rapid de
alerta in domeniul alimentelor si al hranei animalelor, este punctul de contact
cu sistemul rapid de alerta pentru alimente si hrana animalelor la nivel
european (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF)."
26. Dupa articolul 22 se introduce articolul 22^1 cu urmatorul cuprins:
"Art. 22^1
Prin ordin al presedintelui Autoritatii sau, dupa caz, prin ordin comun cu
celelalte institutii abilitate conform legii, potrivit domeniului de
competenta, se vor elabora si aproba norme specifice de aplicare a prezentei
legi."
Art. 2
Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 462 din 24 mai 2004, cu modificarile si
completarile aduse prin prezenta lege, va fi republicata, dandu-se textelor o
noua numerotare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea
prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei,
republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU
p. PRESEDINTELE SENATUI,
DORU IOAN TARACILA