Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 117 din 16 ianuarie 2004

pentru aprobarea Normelor metodologice privind inchiderea conturilor contabile, intocmirea si depunerea situatiilor financiare privind executia bugetara la 31 decembrie 2003

ACT EMIS DE:                MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 67 din 27 ianuarie 2004


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 10 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 1.574/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
    in baza prevederilor art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata,

    ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice privind inchiderea conturilor contabile, intocmirea si depunerea situatiilor financiare privind executia bugetara la 31 decembrie 2003, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Directia generala a contabilitatii publice va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                        Ministrul finantelor publice,
                          Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                            NORME METODOLOGICE
privind inchiderea conturilor contabile, intocmirea si depunerea situatiilor financiare privind executia bugetara la 31 decembrie 2003

    Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, alte autoritati publice, institutiile publice autonome si institutiile publice subordonate au obligatia, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, sa intocmeasca situatii financiare trimestriale si anuale care se compun din bilant, cont de executie si anexe.
    Situatiile financiare reprezinta documente oficiale de prezentare a situatiei patrimoniului aflat in administrarea statului si a unitatilor administrativ-teritoriale, a executiei bugetului de venituri si cheltuieli, precum si a anexelor la buget.
    In baza art. 56 alin. (1) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, pe baza situatiilor financiare prezentate de ordonatorii principali de credite, a conturilor privind executia de casa a bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat si a bugetelor fondurilor speciale, prezentate de organele care, potrivit legii, au aceasta sarcina, si in urma verificarii si analizarii acestora, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza contul general anual de executie a bugetului de stat si, respectiv, contul de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat, care au ca anexe conturile anuale de executie a bugetelor fondurilor speciale si bugetele ordonatorilor principali de credite, inclusiv anexele acestora, pe care le prezinta Guvernului si care, dupa verificare de catre Curtea de Conturi, se aproba de Parlament.
    Potrivit prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 82/1991, republicata, Ministerul Finantelor Publice intocmeste anual bilantul institutiilor publice.
    Bilantul anual al institutiilor publice, in structura stabilita de Ministerul Finantelor Publice, se prezinta Guvernului o data cu contul general anual de executie a bugetului de stat.
    Avand in vedere importanta lucrarilor ce se elaboreaza de catre Ministerul Finantelor Publice in baza situatiilor financiare intocmite de ministere, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, alte autoritati publice si institutii publice autonome, ordonatorii de credite si conducatorii compartimentelor financiar-contabile au obligatia incheierii executiei bugetare in conformitate cu prevederile Normelor metodologice privind incheierea executiei bugetare a anului 2003, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.746/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 891 din 13 decembrie 2003, precum si cu prevederile prezentelor norme metodologice.
    Situatiile financiare anuale aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finantelor, nr. 1.801/1995, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 268 din 20 noiembrie 1995, cu modificarile ulterioare, se intocmesc pe formularele editate de Ministerul Finantelor Publice in anul 2003, adaptate structurii indicatorilor aprobati in Legea bugetului de stat pe anul 2003 nr. 631/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Situatiile financiare anuale ale institutiilor publice finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul asigurarilor pentru somaj se intocmesc pe formularele elaborate de Ministerul Finantelor Publice, cu avizul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in conditiile Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2003 nr. 632/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

    1. Intocmirea bilantului contabil
    La intocmirea bilantului contabil se vor avea in vedere urmatoarele:
    1.1. Bilantul contabil se intocmeste pe baza ultimei balante de verificare a conturilor sintetice la 31 decembrie 2003, pusa de acord cu balantele de verificare ale conturilor analitice, dupa inregistrarea cronologica si sistematica a operatiunilor consemnate in documente justificative, aprobate de conducatorul institutiei.
    Se vor efectua, in prealabil:
    - analiza soldurilor conturilor contabile astfel incat acestea sa reflecte operatiuni patrimoniale ale institutiei publice si sa corespunda functiunii stabilite in planurile de conturi in vigoare;
    - clarificarea sumelor ce se mentin nejustificat in conturile 220 "Debitori", 225 "Clienti", 231 "Creditori", 234 "Furnizori" etc., urmarindu-se achitarea obligatiilor si incasarea creantelor in lei si in valuta, dupa caz;
    - analiza sumelor incasate de la debitori sau clienti din anii precedenti, care, potrivit legii, se vireaza la bugetul de stat sau bugetele locale, dupa caz, subcapitolul 22.01.05, respectiv 22.02.05 "Restituiri de fonduri din finantarea bugetara a anilor precedenti".
    1.2. In conformitate cu prevederile art. 26 alin. (11) din Legea nr. 82/1991, republicata, intocmirea situatiilor financiare anuale trebuie sa fie precedata obligatoriu de inventarierea generala a elementelor de activ si de pasiv potrivit Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii patrimoniului, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 2.388/1995.
    In conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 82/1991, republicata, si ale pct. 8 de la lit. C sectiunea I din Normele metodologice de intocmire si utilizare a formularelor tipizate, comune pe economie, care nu au regim special, privind activitatea financiara si contabila, precum si a modelelor acestora, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 425/1998, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 391 bis din 15 octombrie 1998, cu modificarile ulterioare, institutiile publice au obligatia ca pe baza datelor cuprinse in listele de inventariere si procesele-verbale de inventariere a elementelor patrimoniale sa intocmeasca "Registrul-inventar" (cod 14-1-2) - document contabil obligatoriu.
    Potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.031/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind inregistrarea in contabilitate a bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, bunurile proprietate publica aflate in administrarea ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale si institutiilor publice subordonate acestora se inventariaza anual pe liste de inventariere distincte.
    Persoanele juridice care, potrivit legii, au in concesiune, inchiriere sau in folosinta gratuita bunuri din domeniul public sau privat al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia inventarierii anuale a bunurilor respective pe liste de inventariere distincte, care se transmit si titularului dreptului de administrare.
    1.3. Disponibilitatile in valuta ramase in conturile institutiilor publice potrivit Normelor metodologice privind incheierea executiei bugetare a anului 2003 se evidentiaza in contabilitatea institutiilor publice la cursul valutar publicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru data de 31 decembrie 2003, iar diferentele de curs favorabile si nefavorabile se inregistreaza in contul 412 "Diferente de curs valutar", care se inchide potrivit precizarilor de la pct. 1.8 din prezentele norme metodologice.
    1.4. La finele anului 2003, soldul contului 415 "Cheltuieli pentru investitii in continuare" si al contului 411 "Cheltuieli din credite externe" (partea reprezentand lucrari de investitii care nu au fost terminate si receptionate pana la finele anului) se transfera asupra contului 06 "Active fixe in curs". Valoarea activelor fixe puse in functiune si executate in mai multi ani se stabileste pe baza datelor preluate din fisa deschisa in cadrul contului 06 "Active fixe in curs" pe fiecare obiectiv de investitii, la care se adauga cheltuielile pentru investitii inregistrate distinct in anul in curs in evidenta analitica a conturilor 410, 420, 421, 427, 491, 492, 493 etc., dupa caz.
    Soldul contului 06 "Active fixe in curs" (analitice corespunzatoare) se inchide la finele anului cand se finalizeaza investitia prin debitul conturilor 702.02 "Finantare de la buget privind anii precedenti aferenta investitiilor in continuare", 528.02 "Venituri din anii precedenti aferente investitiilor in continuare", 337 "Fonduri cu destinatie speciala", dupa caz, cu valoarea lucrarilor de investitii finantate din alocatii de la buget, venituri proprii, fonduri cu destinatie speciala, terminate, receptionate, puse in functiune si inregistrate la active fixe in cursul anului, in situatia in care activele fixe nu se supun amortizarii.
    Soldul contului 06 "Active fixe in curs" (analitice corespunzatoare) se inchide la finalizarea investitiei prin debitul conturilor 012 "Amenajari la terenuri", 013 "Active fixe corporale", 02 "Active fixe necorporale", dupa caz, cu valoarea lucrarilor de investitii finantate din alocatii de la buget, venituri proprii, fonduri cu destinatie speciala, terminate, receptionate, puse in functiune si inregistrate la active fixe, in situatia in care activele fixe rezultate se supun amortizarii.
    1.5. In contabilitatea Ministerului Administratiei si Internelor si a unitatilor din subordinea acestuia, operatiunile de compensare a obligatiilor datorate sucursalelor Societatii Nationale a Petrolului "Petrom" - S.A., prin compensare cu sumele datorate de acestea la bugetul de stat, potrivit prevederilor Legii nr. 631/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.744/2002 pentru aprobarea Precizarilor metodologice privind stingerea prin compensare a unor obligatii de plata potrivit prevederilor art. 14 alin. (6) din Legea bugetului de stat pe anul 2003 nr. 631/2002, se reflecta in creditul contului 701 "Finantarea in baza unor acte normative speciale" - analitic 701.07 "Finantarea in baza prevederilor art. 14 alin. (6) din Legea bugetului de stat pe anul 2003 nr. 631/2002".
    In creditul acestui cont Ministerul Administratiei si Internelor si unitatile din subordinea acestuia inregistreaza sumele datorate si neachitate Societatii Nationale a Petrolului "Petrom" - S.A. (sucursalelor acesteia), care au intrat in actiunea de compensare a unor obligatii bugetare, potrivit prevederilor art. 14 alin. (6) din Legea nr. 631/2002:

    234 "Furnizori"/analitic      =     701 "Finantarea in baza unor
        distinct                            acte normative speciale" -
                                            analitic
                                        701.07 "Finantarea in baza
                                            prevederilor art. 14
                                            alin. (6) din Legea bugetului de
                                            stat pe anul 2003 nr. 631/2002"

    Contul 701 "Finantarea in baza unor acte normative speciale" se debiteaza la finele anului prin creditul contului 410 "Cheltuielile institutiei publice finantate de la buget" sau 702 "Finantarea de la buget privind anii precedenti si alte surse", dupa caz:

    701 "Finantarea in baza unor  =                       %
        acte normative speciale"        410 "Cheltuielile institutiei publice
        - analitic                          finantate de la buget"
    701.07 "Finantarea in baza          702 "Finantarea de la buget
        prevederilor art. 14                privind anii precedenti si
        alin. (6) din                       alte surse"
        Legea bugetului de stat
        pe anul 2003 nr. 631/2002"

    Soldul contului reprezinta contravaloarea materialelor neconsumate din finantarea in baza prevederilor art. 14 alin. (6) din Legea nr. 631/2002.
    1.6. Operatiunile prezentate in Normele metodologice privind incheierea executiei bugetare a anului 2003, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.746/2003, se vor reflecta in contabilitatea institutiilor publice astfel:
    A. La unitatile administrativ-teritoriale, reflectarea in contabilitate a operatiunilor cuprinse in cap. II "Incheierea executiei bugetelor locale":
    Punctul 4.7
    - Constituirea disponibilului cu destinatie speciala din cote defalcate din impozitul pe venit, care urmeaza a fi alocate bugetelor locale, rezervat de catre unitatile trezoreriei statului in contul 50.02.07 "Disponibil cu destinatie speciala din cote defalcate din impozitul pe venit care urmeaza a fi alocate bugetelor locale":

    119.01 "Disponibil din         =    337 "Fonduri cu destinatie speciala"
           fonduri cu destinatie            analitic 337.40 "Cote defalcate din
           speciala si de                   impozitul pe venit care urmeaza
           redistribuire"                   a fi alocate bugetelor locale"

    Disponibilul cu destinatie speciala din cote defalcate din impozitul pe venit, care urmeaza a fi alocate bugetelor locale, se raporteaza in anexa nr. 15 "Disponibil din mijloace cu destinatie speciala" pe randul 16 "Alte fonduri speciale".
    - Virarea in contul bugetelor locale a cotelor defalcate din impozitul pe venit rezervate in contul 50.02.07, dupa prezentarea ordinelor de plata pentru achitarea obligatiilor de plata catre furnizorii de energie termica:

    337 "Fonduri cu destinatie     =     119.01 "Disponibil din fonduri cu
        speciala"                               destinatie speciala si de
        analitic 337.40                         redistribuire"
        "Cote defalcate din
        impozitul pe venit care
        urmeaza a fi alocate
        bugetelor locale"

    Punctul 4.8
    - La finele anului 2003, in soldul contului 106 "Disponibil din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale", respectiv 335 "Cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale" pot ramane eventuale cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale nealocate bugetelor locale, ca urmare a neachitarii de catre unitatile administrativ-teritoriale a obligatiilor catre furnizorii de energie livrata populatiei, in conditiile legii.
    Punctul 4.9
    - Stabilirea rezultatului executiei curente a bugetului local, pe baza veniturilor si cheltuielilor curente (punctul 4.9.1):
    1. In situatia in care veniturile curente sunt mai mari decat cheltuielile curente (punctul 4.9.1.1):
    a) reintregirea fondului de rulment propriu:
    - pentru sumele utilizate in scopul finantarii unor investitii de competenta autoritatilor publice locale sau pentru dezvoltarea serviciilor publice locale in interesul colectivitatii:

    339.03   =   339

    - pentru sumele utilizate pentru acoperirea golurilor de casa ale bugetului local:

    339.01   =   339

    b) inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli curente, pe structura clasificatiei bugetare:

    500      =   57.01
    57.01    =   400

    c) utilizarea cu prioritate a excedentului pentru rambursarea imprumuturilor restante, a dobanzilor si comisioanelor aferente acestora:

    57.01    =   102

    d) constituirea fondului de rulment propriu:

    57.01    =   339
             si
    102.01   =   102

    2. In situatia in care veniturile curente sunt mai mici decat cheltuielile curente (punctul 4.9.1.2):
    a) inchiderea contului de venituri si de cheltuieli curente, pe structura clasificatiei bugetare:

    500      =   57.01
             si
    57.01    =   400

    b) diminuarea deficitului curent cu sumele repartizate din fondul de rulment pentru finantarea unor investitii sau pentru dezvoltarea serviciilor publice:

    339.03   =   57.01
             si
    102      =   102.01

    c) acoperirea definitiva a deficitelor bugetului local din fondul de rulment propriu:
    - suma utilizata temporar din fondul de rulment pentru acoperirea golurilor temporare de casa inregistrate in anul 2003:

    339.01   =   57.01
             si
    102      =   102.01

    - deficitul curent ramas neacoperit:

    339      =   57.01
             si
    102      =   102.01

    NOTA:
    Dupa efectuarea inregistrarilor contabile de mai sus, conturile 339.01, 339.03 si 57.01 nu prezinta sold, iar soldurile conturilor 339, respectiv 102.01, trebuie sa fie identice cu soldul contului 84.98.02.04 deschis la trezoreria statului.
    - Stabilirea rezultatului executiei veniturilor si cheltuielilor cu destinatie speciala (punctul 4.9.2):
    - Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli cu destinatie speciala se efectueaza distinct intre fiecare subcapitol de venit si subcapitol de cheltuiala cu destinatie speciala aferenta acestuia (punctul 4.9.2.1):
    a) inchiderea conturilor de venituri cu destinatie speciala:

    502      =   57.02

    b) inchiderea conturilor de cheltuieli cu destinatie speciala:

    57.02    =   402

    NOTA:
    Dupa efectuarea inregistrarilor contabile de mai sus, contul 57.02 nu prezinta sold, iar soldurile conturilor 338, respectiv 104, trebuie sa fie identice cu soldul contului 83.98.02 deschis la trezoreria statului, pe structura clasificatiei bugetare.
    - Transferul disponibilitatilor ramase neutilizate la finele anului din fondurile externe nerambursabile din contul 83.98.02 "Disponibil din venituri cu destinatie speciala" in contul 50.77 "Disponibil din fonduri externe nerambursabile primite de unitatile administrativ-teritoriale si institutiile sau serviciile publice din subordinea acestora" (punctul 4.9.2.2):

    338 "Excedentul veniturilor    =     104 "Disponibil din venituri
         cu destinatie speciala"             cu destinatie speciala"
                                   si
    119.01 "Disponibil din         =     337 "Fonduri cu destinatie speciala"
        fonduri cu destinatie               analitic 337.10 "Sume primite ca
        speciala"                           donatii si sponsorizari"

    - Transferul donatiilor si sponsorizarilor primite de unitatile administrativ-teritoriale ramase neutilizate la finele anului 2003 in contul 83.98.02.14 "Disponibil din venituri cu destinatie speciala" in contul 50.07 "Disponibil din donatii si sponsorizari ramase neutilizate la finele anului" (punctul 4.9.2.3):

    338 "Excedentul veniturilor   =     104 "Disponibil din venituri
        cu destinatie speciala"             cu destinatie speciala"
                                  si
    119.01 "Disponibil din        =     337 "Fonduri cu destinatie speciala"
        fonduri cu destinatie               analitic 337.10 "Sume primite ca
        speciala"                           donatii si sponsorizari"

    - Transferul soldului contului 83.98.02 "Disponibil din venituri cu destinatie speciala" in creditul contului 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unitatii administrativ-teritoriale" (punctul 4.9.2.4):

    338 "Excedentul veniturilor   =     104 "Disponibil din venituri
        cu destinatie speciala"             cu destinatie speciala"
                                  si
    102.01 "Disponibil din        =     339 "Fondul de rulment"
        fondul de rulment al
        bugetului local"

    NOTA:
    Dupa efectuarea operatiunii de mai sus, conturile 104 "Disponibil din venituri cu destinatie speciala" si 338 "Excedentul veniturilor cu destinatie speciala" nu mai prezinta sold si, incepand cu 1 ianuarie 2004, se elimina din Planul de conturi pentru institutii publice.
    - Transferul disponibilitatilor fondului de tezaur constituit la nivelul consiliilor judetene si Consiliului General al Municipiului Bucuresti din contul 50.08 "Disponibil din fondul de tezaur al judetului" in contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unitatii administrativ-teritoriale":

    334 "Fondul de tezaur"        =     109 "Disponibil din fondul de tezaur"

    - La finele anului, inchiderea contului de cheltuieli din fondul de tezaur:

    334 "Fondul de tezaur"        =     434 "Cheltuieli din fondul de tezaur"

    Consiliile judetene care au evidentiate in contabilitate imprumuturi acordate, potrivit legii, consiliilor locale si nerambursate pana la 31 decembrie 2003 vor avea in vedere urmatoarele:
    - La finele anului, transferul soldului creditor al contului 334 "Fonduri de tezaur":

    334 "Fondul de tezaur"        =     339 "Fondul de rulment"

    - Sumele rambursate de catre consiliile locale, reprezentand imprumuturi acordate din fondul de tezaur, se incaseaza de consiliile judetene in contul 50.39 "Disponibil din fondul de rulment constituit la nivelul unitatii administrativ-teritoriale":

    102.01 "Disponibil din        =     201 "Imprumuturi temporare
        fondul de rulment                    din fondul de tezaur"
        al bugetului local"

    NOTA:
    Incepand cu 1 ianuarie 2004 se elimina din Planul de conturi pentru consiliile locale orasenesti, municipale, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, consiliile judetene si Consiliului General al Municipiului Bucuresti pentru reflectarea executiei bugetului local si normele de utilizare a acestuia, in vigoare la 1 ianuarie 2000, prevazute in anexa nr. 4 la Ordinul ministrului finantelor nr. 460/2000 pentru aprobarea Precizarilor privind reflectarea in contabilitatea consiliilor locale si a institutiilor publice de interes local a unor operatiuni, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 155 din 13 aprilie 2000, urmatoarele conturi:
    104 "Disponibil din venituri cu destinatie speciala";
    109 "Disponibil din fondul de tezaur";
    334 "Fondul de tezaur";
    338 "Excedentul veniturilor cu destinatie speciala";
    402 "Cheltuieli cu destinatie speciala ale bugetului local";
    434 "Cheltuieli din fondul de tezaur";
    502 "Venituri cu destinatie speciala ale bugetului local";
    57.02 "Rezultatul executiei bugetare din fonduri cu destinatie speciala".
    B. La Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si institutiile subordonate, reflectarea in contabilitate a operatiunilor cuprinse in cap. V "Incheierea executiei bugetului asigurarilor sociale de stat":
    Punctul 5.1
    - La finele anului, virarea sumei reprezentand cota de 0,5% prevazuta de lege pentru asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, aferenta lunii decembrie 2003, din contul de venituri ale bugetului asigurarilor sociale de stat in contul 30.01 "Disponibil al Fondului initial pentru functionarea sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale":

    504 "Veniturile bugetului            =     103 "Disponibil al bugetului
        asigurarilor sociale de stat"              asigurarilor sociale de stat"
                                         si
    141 "Disponibil din Fondul           =     341 "Fondul initial pentru
        initial pentru functionarea                functionarea sistemului de
        sistemului de asigurari                    asigurari pentru accidente de
        pentru accidente de munca                  munca si boli profesionale"
        si boli profesionale"

    - Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli ale bugetului asigurarilor sociale de stat (punctul 5.1.3):
    - Inchiderea contului de venituri al bugetului asigurarilor sociale de stat:

              %                          =   57  "Rezultatul executiei bugetare"
    504 "Veniturile bugetului
        asigurarilor sociale de stat"
    506 "Subventii primite de bugetul
        asigurarilor sociale de stat"

    - Inchiderea contului de cheltuieli al bugetului asigurarilor sociale de stat:

    57  "Rezultatul executiei        =     408 "Cheltuielile bugetului
        bugetare"                              asigurarilor sociale de stat"

    - Finantarea cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat din disponibilitatile de la trezoreria statului:

    103 "Disponibil al bugetului     =    710 "Finantarea bugetului
        asigurarilor sociale                  asigurarilor sociale de
        de stat"                              stat de la trezoreria statului"

    - La inceputul anului urmator, virarea sumelor cuvenite Fondului initial pentru functionarea sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale in contul 30.01 "Disponibil al Fondului initial pentru functionarea sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale" deschis pe seama Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei:

    341 "Fondul initial pentru         =  141 "Disponibil din Fondul initial
        functionarea sistemului de            pentru functionarea sistemului
        asigurari pentru accidente de         de asigurari pentru accidente de
        munca si boli profesionale"           munca si boli profesionale"

    C. La Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si unitatile subordonate, reflectarea in contabilitate a operatiunilor cuprinse la cap. VII "Inchiderea executiei fondurilor speciale":
    Punctul 6.1
    - La finele anului, inchiderea contului de cheltuieli al bugetului asigurarilor pentru somaj:

    336 "Fondul pentru plata      =     436 "Cheltuieli din Fondul pentru
        ajutorului de somaj"                 plata ajutorului de somaj"

    - Virarea excedentului bugetului asigurarilor pentru somaj din contul 30.04 "Disponibil din Fondul pentru plata ajutorului de somaj" in contul 86.98.06 "Excedent al bugetului asigurarilor pentru somaj":

    336 "Fondul pentru plata      =      57 "Rezultatul executiei bugetare"
        ajutorului de somaj"

    - La finele anului, transferul soldului creditor al contului 336 "Fondul pentru plata ajutorului de somaj":

    336 "Fondul pentru plata      =     702 "Finantarea de la buget din anii
         ajutorului de somaj"                precedenti si alte surse"

    NOTA:
    Dupa efectuarea inregistrarilor de mai sus, conturile 436 "Cheltuieli din Fondul pentru plata ajutorului de somaj" si 336 "Fondul pentru plata ajutorului de somaj" nu prezinta sold la finele anului 2003, iar incepand cu 1 ianuarie 2004, contul 336 "Fondul pentru plata ajutorului de somaj" se elimina din Planul de conturi pentru institutiile publice.
    D. La Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate, casele de asigurari sociale de sanatate judetene, Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, reflectarea in contabilitate a operatiunilor cuprinse in cap. VI "Inchiderea executiei fondurilor speciale":
    Punctul 6.2
    - La finele anului, inchiderea contului de cheltuieli al bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate:

    379 "Fondul national unic           =     479 "Cheltuieli din Fondul
        de asigurari sociale                      national unic de asigurari
        de sanatate"                              sociale de sanatate"

    - Virarea disponibilului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din contul 30.15 "Disponibil al Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate" in contul 87.98.16 "Excedent al bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate":

    379 "Fondul national unic de        =    57 "Rezultatul executiei
        asigurari de sanatate"                  sociale bugetare"

    - La finele anului, transferul soldului creditor al contului 379 "Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate":

    379 "Fondul national unic de        =    702 "Finantarea de la buget privind
        asigurari sociale de sanatate"           anii precedenti si alte surse"

    NOTA:
    Dupa efectuarea inregistrarilor de mai sus, contul 479 "Cheltuieli din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate" si 379 "Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate" nu prezinta sold la finele anului 2003, iar incepand cu 1 ianuarie 2004, contul 379 "Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate" se elimina din Planul de conturi pentru institutiile publice.
    1.7. In conformitate cu prevederile Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii veniturilor bugetare, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 520/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 292 din 25 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, organele fiscale ale Ministerului Finantelor Publice care tin evidenta sumelor incasate din impozite, taxe, contributii si alte venituri ale bugetului de stat vor avea in vedere inchiderea contului 501 "Veniturile bugetului de stat" la 31 decembrie 2003, astfel:

    501 "Veniturile bugetului     =     101 "Disponibil al bugetului
        de stat"                            de stat la trezoreria statului"

    1.8. Potrivit prevederilor art. 18 alin. (5) din Legea nr. 82/1991, republicata, la institutiile publice rezultatul executiei bugetare se stabileste anual prin inchiderea conturilor de cheltuieli efective si a conturilor de surse din care au fost efectuate.
    In aplicarea prevederilor de mai sus, precum si a unor prevederi ale Normelor metodologice privind incheierea exercitiului bugetar al anului 2003, in bilantul contabil incheiat la 31 decembrie 2003, urmatoarele conturi nu pot prezenta sold:
    La institutiile publice finantate de la buget:
    - contul 105 "Disponibil al institutiei publice";
    - contul 105.01 "Disponibil din procurarea valutei la institutiile publice";
    - contul 118 "Disponibil din contravaloarea in lei a sumelor incasate in valuta";
    - contul 13 "Casa";
    - contul 410 "Cheltuielile institutiei publice finantate de la buget" (se inchide prin debitul contului 700 "Finantare de la buget privind anul curent");
    - contul 412 "Diferente de curs valutar" se inchide astfel:
        - soldul creditor al contului 412 se inchide prin creditul contului 702 "Finantarea de la buget privind anii precedenti si alte surse";
        - soldul debitor al contului 412 se inchide prin debitul contului 702 "Finantarea de la buget privind anii precedenti si alte surse";
    - contul 421 "Cheltuieli din fonduri cu destinatie speciala" (se inchide prin debitul contului 337 "Fonduri cu destinatie speciala", distinct pentru fiecare fond constituit potrivit reglementarilor legale in vigoare);
    - contul 443 "Cheltuieli din fondul extrabugetar conform Legii nr. 112/1995" (se inchide prin debitul contului 343 "Fondul extrabugetar conform Legii nr. 112/1995");
    - contul 501 "Veniturile bugetului de stat" (se inchide prin creditul contului 101 "Disponibil al bugetului de stat la trezoreria statului");
    - contul 700 "Finantarea de la buget privind anul curent" (se inchide prin creditul conturilor 410 "Cheltuielile institutiei publice finantate de la buget", respectiv 702 "Finantarea de la buget privind anii precedenti si alte surse").
    Fac exceptie:
    a) cheltuielile din creditele externe, cheltuielile efectuate din contributia financiara nerambursabila a Comunitatii Europene, precum si cheltuielile cu comisioanele si spezele bancare, care se inchid pe masura achitarii ratelor scadente, respectiv la sfarsitul programelor de finantare, astfel:

                %                  =     411 "Cheltuieli din credite
    706 "Finantare din credite               externe"
        externe guvernamentale"
    707 "Finantare din credite
        externe cu garantia
        statului"
    705.01 "Finantarea din         =     422.01 "Cheltuieli din contributia
        contributia financiara a             financiara a Comunitatii
        Comunitatii Europene                 Europene la dispozitia
        la dispozitia Fondului               Fondului National"
        National"
    522 "Venituri din dobanzi      =     423 "Cheltuieli cu comisioane
         bancare"                            si speze bancare"

    b) diferentele de curs valutar aferente creditelor externe si contributiei financiare nerambursabile a Comunitatii Europene, care se inchid pe masura achitarii ratelor scadente, respectiv la sfarsitul programelor de finantare, astfel:
    - in situatia in care contul 412 "Diferente de curs valutar" prezinta sold debitor:

                 %                 =     412 "Diferente de curs valutar"
    706 "Finantare din credite
        externe guvernamentale"
    707 "Finantare din credite
        externe cu garantia
        statului"
    705.01 "Finantarea din
        contributia financiara a
        Comunitatii Europene la
        dispozitia Fondului
        National"

    - in situatia in care contul 412 "Diferente de curs valutar" prezinta sold creditor:

    412 "Diferente de curs        =                   %
        valutar"                        706 "Finantare din credite
                                            externe guvernamentale"
                                        707 "Finantare din credite
                                            externe cu garantia
                                            statului"
                                        705.01 "Finantarea din contributia
                                            financiara a Comunitatii Europene
                                            la dispozitia Fondului National"

    La institutiile publice finantate din venituri proprii:
    - contul 13 "Casa";
    - contul 412 "Diferente de curs valutar" se inchide in functie de natura diferentelor de curs valutar favorabile sau nefavorabile, astfel:
        - soldul creditor al contului 412 se inchide prin creditul contului 528 "Venituri din anii precedenti si alte surse";
        - soldul debitor al contului 412 se inchide prin debitul contului 528 "Venituri din anii precedenti si alte surse";
    - contul 420 "Cheltuielile institutiei publice finantate din venituri proprii" (se inchide prin debitul contului 520 "Veniturile proprii ale institutiei publice"). Fac exceptie cheltuielile aferente productiei neterminate aflate in stoc la 31 decembrie 2003;
    - contul 425 "Cheltuielile institutiilor de invatamant conform Legii nr. 84/1995" (se inchide prin debitul contului 525 "Veniturile institutiilor de invatamant conform Legii nr. 84/1995");
    - contul 427 "Cheltuielile activitatilor sanitare conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002" (se inchide prin debitul contului 527 "Venituri din activitatea sanitara");
    - contul 491 "Cheltuieli din venituri pentru finantarea de baza a institutiilor de invatamant superior" (se inchide prin debitul contului 591 "Venituri pentru finantarea de baza a institutiilor de invatamant superior");
    - contul 492 "Cheltuieli din alocatii bugetare cu destinatie speciala" (se inchide prin debitul contului 592 "Venituri din alocatii bugetare cu destinatie speciala").
    Soldurile debitoare ale conturilor 420, 425, 427, 491 si 492, ramase neinchise, in cazul in care veniturile incasate au fost mai mici decat cheltuielile efectuate in limita bugetului aprobat, se inchid la finele anului 2003 prin debitul contului 528 "Venituri din anii precedenti si alte surse".
    Soldurile creditoare ale conturilor 520, 525, 527, 591 si 592, ramase dupa operatiunea de inchidere a conturilor 420, 425, 427, 491 si 492, se preiau in creditul contului 528, dupa depunerea situatiilor financiare anuale.
    La unitatile administrativ-teritoriale:
    - contul 102 "Disponibil al bugetului local la trezoreria statului";
    - contul 107 "Disponibil din venituri incasate pentru bugetul Capitalei";
    - contul 13 "Casa";
    - contul 400*) "Cheltuieli curente ale bugetului local";
    - contul 402*) "Cheltuieli cu destinatie speciala ale bugetului local";
    - contul 434 "Cheltuieli din fondul de tezaur" (se inchide prin debitul contului 334 "Fondul de tezaur" - la consiliul judetean);
    - contul 500*) "Venituri curente ale bugetului local";
    - contul 502*) "Venituri cu destinatie speciala ale bugetului local";
    - contul 507 "Venituri incasate pentru bugetul Capitalei";
    - contul 57 "Rezultatul executiei bugetare".
------------
    *) Se inchide prin debitul contului 57 "Rezultatul executiei bugetare".
    *) Se inchide prin creditul contului 57 "Rezultatul executiei bugetare".

    NOTA:
    In situatia in care bugetul local nu poate rambursa eventualele imprumuturi restante, dobanzile si comisioanele aferente, conturile 102.01 "Disponibil din fondul de rulment al bugetului local" si 339 "Fondul de rulment" nu prezinta sold.
    La institutiile publice finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si asigurarilor sociale pentru somaj:
    - contul 103 "Disponibil al bugetului asigurarilor sociale de stat";
    - contul 13 "Casa";
    - contul 408 "Cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat" (se inchide prin debitul contului 57 "Rezultatul executiei bugetare");
    - contul 436 "Cheltuieli din Fondul pentru plata ajutorului de somaj" (se inchide prin debitul contului 336 "Fondul pentru plata ajutorului de somaj");
    - contul 504 "Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat".
    1.9. In aplicarea prevederilor cap. IV "Regimul donatiilor si sponsorizarilor ramase neutilizate la finele anului bugetar" din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.661 bis/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de incasare si utilizare a fondurilor banesti primite sub forma donatiilor si sponsorizarilor de catre institutiile publice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 881 din 11 decembrie 2003, se vor avea in vedere urmatoarele inregistrari:
    a) in situatia in care sumele primite sub forma de donatii si sponsorizari au majorat bugetele de venituri si cheltuieli ale institutiilor publice:
    - transferul sumelor reprezentand donatii si sponsorizari ramase disponibile, din contul corespunzator de cheltuieli bugetare sau de disponibilitati, dupa caz, in contul 50.07 "Disponibil din donatii si sponsorizari ramase neutilizate la finele anului":

    119 "Disponibil din fonduri    =                  %
        cu destinatie speciala          700 "Finantarea de la buget
        si de redistribuire"                privind anul curent"
                                        120 "Disponibil al institutiei
                                            publice finantate din
                                            venituri proprii" etc.

    - utilizarea sumelor transferate la finele anului in contul 50.07 "Disponibil din donatii si sponsorizari ramase neutilizate la finele anului":

                   %               =     119 "Disponibil din fonduri
                                             cu destinatie speciala si
                                             de redistribuire"
    410 "Cheltuielile institutiei
        publice finantate de la
        buget"
    420 "Cheltuielile institutiei
        publice finantate din
        venituri proprii" etc.

    b) in situatia in care donatiile si sponsorizarile au fost primite in cursul lunii decembrie 2003 si nu au fost majorate bugetele de venituri si cheltuieli ale institutiilor publice:
    - incasarea donatiilor si sponsorizarilor in contul 50.05 "Sume de mandat si sume in depozit":

    110 "Disponibil pentru        =     232 "Decontari cu bugetul"
        sume de mandat si
        sume in depozit"

    - virarea la inceputul anului urmator in contul de venituri bugetare sau de disponibilitati, dupa caz, a sumelor incasate in contul pentru sume de mandat si sume in depozit:

    232 "Decontari cu bugetul"    =     110 "Disponibil pentru sume
                                            de mandat si sume in depozit"

    NOTA:
    Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor privind incasarea si utilizarea fondurilor banesti primite sub forma de donatii si sponsorizari de catre institutiile publice se va efectua potrivit unor precizari ulterioare.
    1.10. In conformitate cu prevederile art. 15 din Legea nr. 550/2002 privind vanzarea spatiilor comerciale proprietate privata a statului si a celor de prestari de servicii, aflate in administrarea consiliilor judetene sau a consiliilor locale, precum si a celor aflate in patrimoniul regiilor autonome de interes local, sumele obtinute din vanzarea spatiilor comerciale sau de prestari de servicii se fac venit la bugetul de stat in cota de 15%, diferenta fiind virata la bugetele locale respective, intr-un cont special, si va fi utilizata pentru realizarea unor proiecte de interes public, aprobate de consiliile judetene sau de consiliile locale vanzatoare.
    Avand in vedere prevederile art. 14 din Legea nr. 550/2002, cheltuielile ocazionate de organizarea si desfasurarea procedurilor de vanzare a spatiilor comerciale sau de prestari de servicii, inclusiv publicitatea si intocmirea raportului de evaluare, in cazul incheierii contractului de vanzare-cumparare, se deduc din incasarile obtinute.
    Pentru inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de mai sus, se modifica pct. 6 din Precizarile Ministerului Finantelor Publice nr. 22.790/2003, privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare privind executia bugetara la 30 septembrie 2003, astfel:
    - efectuarea de cheltuieli ocazionate de organizarea si desfasurarea procedurilor de vanzare a spatiilor comerciale sau de prestari de servicii, care urmeaza a fi recuperate din sumele incasate din vanzarea spatiilor comerciale sau de prestari de servicii:

             %                    =     234 "Furnizori"
    220 "Debitori"
    232.31 "T.V.A. deductibila"*)

    - plata furnizorilor din bugetul local:

    234 "Furnizori"               =     700 "Finantare de la buget
                                            privind anul curent"

    - emiterea facturii pentru vanzarea spatiilor comerciale (valoarea spatiului, dobanda, T.V.A.):

    225 "Clienti"                 =                %
                                        531 "Venituri de realizat"
                                        232.32 "T.V.A. colectata"*)
                                        232.35 "T.V.A. neexigibila"*)

    - incasarea facturii:

    119.01.24 "Disponibil din     =     225 "Clienti"
        fonduri cu destinatie
        speciala rezultate din
        vanzarea spatiilor
        comerciale proprietate
        privata a statului si a
        celor de prestari de
        servicii conform
        Legii nr. 550/2002"

    - evidentierea obligatiei de virare a sumelor incasate pentru acoperirea cheltuielilor efectuate din bugetul local cu vanzarea spatiilor comerciale sau de prestari de servicii:

    531 "Venituri de realizat"    =     231 "Creditori"

    - evidentierea obligatiei de virare a sumelor incasate pentru bugetul de stat 15%:

    531 "Venituri de realizat"    =     232 "Decontari cu bugetul"

    - evidentierea obligatiei de virare a sumelor incasate pentru bugetul local 85%:

    531 "Venituri de realizat"    =     232 "Decontari cu bugetul"

    - virarea in contul de finantare bugetara a contravalorii cheltuielilor efectuate cu vanzarea spatiilor comerciale sau de prestari de servicii:

    231 "Creditori"               =     119.01.24 "Disponibil din fonduri cu
                                            destinatie speciala rezultate din
                                            vanzarea spatiilor comerciale
                                            proprietate privata a statului si a
                                            celor de prestari de servicii
                                            conform Legii nr. 550/2002"

    - reintregirea platilor efectuate din bugetul local:

    700 "Finantare de la buget    =     220 "Debitori"
        privind anul curent"

    - virarea sumelor datorate, potrivit legii, la bugetul de stat 15%:

    232 "Decontari cu bugetul"    =     119.01.24 "Disponibil din fonduri cu
                                            destinatie speciala rezultate din
                                            vanzarea spatiilor comerciale
                                            proprietate privata a statului si
                                            a celor de prestari de servicii
                                            conform Legii nr. 550/2002"

    - virarea sumelor datorate, potrivit legii, la bugetul local 85%:

    232 "Decontari cu bugetul"    =     119.01.24 "Disponibil din fonduri cu
                                            destinatie speciala rezultate din
                                            vanzarea spatiilor comerciale
                                            proprietate privata a statului si
                                            a celor de prestari de servicii
                                            conform Legii nr. 550/2002"

    - inregistrarea T.V.A. colectate la incasarea ratei si a dobanzii aferente vanzarii spatiilor comerciale sau de prestari de servicii:

    232.35 "T.V.A. neexigibila"   =     232.32 "T.V.A. colectata"

    - inregistrarea la finele lunii a T.V.A. deductibile, retinuta, potrivit legii, din T.V.A. colectata:

    232.32 "T.V.A. colectata"     =     232.31 "T.V.A. deductibila"

    - la sfarsitul lunii, determinarea T.V.A. datorate bugetului statului (T.V.A. colectata mai mare decat T.V.A. deductibila):

    232.32 "T.V.A. colectata"     =     232.33 "T.V.A. de plata"

    - la sfarsitul lunii, determinarea T.V.A. ramase de recuperat sau de compensat in lunile urmatoare (T.V.A. deductibila mai mare decat T.V.A. colectata):

    232.34 "T.V.A. de recuperat"  =     232.31 "T.V.A. deductibila"

    - incasarea in contul de disponibil a T.V.A. recuperate de la bugetul de stat:

    119.01.24 "Disponibil din     =     232.34 "T.V.A. de recuperat"
        fonduri cu destinatie
        speciala rezultate din
        vanzarea spatiilor
        comerciale proprietate
        privata a statului si a
        celor de prestari de
        servicii conform
        Legii nr. 550/2002"

    - inregistrarea compensarii cu bugetul de stat a T.V.A. de recuperat:

    232.33 "T.V.A. de plata"      =     232.34 "T.V.A. de recuperat"

    - plata T.V.A.:

    232.33 "T.V.A. de plata"      =     119.01.24 "Disponibil din fonduri
                                            cu destinatie speciala rezultate
                                            din vanzarea spatiilor comerciale
                                            proprietate privata a statului si
                                            a celor de prestari de servicii
                                            conform Legii nr. 550/2002"

    NOTA:
    *) In situatia in care vanzatorul este platitor de T.V.A.
    *) In situatia in care vanzatorul este platitor de T.V.A., iar vanzarea spatiilor comerciale sau de prestari de servicii se efectueaza cu plata in rate.
    1.11. Sumele evidentiate in conturile 346 "Fondul special pentru dezvoltarea si modernizarea punctelor pentru trecerea frontierei" si 348 "Fondul special al drumurilor publice" se transfera la finele anului 2003 asupra contului 702 "Finantarea bugetara din anii precedenti si alte surse".
    Incepand cu 1 ianuarie 2004 conturile 346 si 348 se elimina din Planul de conturi pentru institutiile publice.
    1.12. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor din Romania, in calitate de institutie publica finantata din venituri proprii, isi deruleaza fondurile prin contul 50.25 "Disponibil al institutiilor publice ale administratiei publice centrale finantate din venituri proprii". In acest caz urmeaza sa transpuna la 31 decembrie 2003 sumele evidentiate in contul 349 "Fondul pentru protejarea asiguratilor" asupra contului 528 "Venituri din anii precedenti si alte surse".
    Incepand cu 1 ianuarie 2004, conturile 149 "Disponibil din fondul pentru protejarea asiguratilor", 349 "Fondul pentru protejarea asiguratilor" si 449 "Cheltuieli din fondul pentru protejarea asiguratilor" se elimina din Planul de conturi pentru institutii publice.
    1.13. Avand in vedere prevederile art. VIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 147/2002 pentru reglementarea unor probleme financiare si pentru modificarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 821 din 13 noiembrie 2002, aprobata cu modificari prin Legea nr. 41/2003, cu modificarile ulterioare, incepand cu 1 ianuarie 2004, conturile 170 "Disponibil din fondul special pentru dezvoltarea agriculturii", 370 "Fondul special pentru dezvoltarea agriculturii romanesti" si 470 "Cheltuieli din fondul special pentru dezvoltarea agriculturii romanesti" se elimina din Planul de conturi pentru institutii publice.
    1.14. Normele metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice si al persoanelor juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.487/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 7 noiembrie 2003, se modifica si se completeaza astfel:
    - La anexa nr. 3a) la normele metodologice "Inregistrarea in contabilitate a diferentelor rezultate in urma reevaluarii activelor fixe corporale si in curs la data de 31 decembrie 2003 si transpunerea soldurilor conturilor la data de 1 ianuarie 2004, punctul I.1 "In Planul de conturi pentru institutiile publice se introduc urmatoarele conturi:" se modifica dupa cum urmeaza:
    - la functiunea contului 305 "Diferente din reevaluare", teza a doua a paragrafului 2 va avea urmatorul cuprins:
    "[...] in debit, la 31 decembrie 2003, diferentele din reevaluare aferente duratei normale de utilizare consumate a activelor fixe care se transfera asupra contului de amortizare, precum si diferentele din reevaluare aferente duratei normale de utilizare ramase, care se transfera asupra surselor de finantare a cheltuielilor. La 31 decembrie 2003 contul nu prezinta sold."
    - la functiunea contului 04 "Amortizari privind activele fixe necorporale", prima parte a tezei a treia a primului paragraf va avea urmatorul cuprins:
    "In creditul contului se inregistreaza la data de 31 decembrie 2003 valoarea aferenta duratei normale de utilizare consumate a activelor fixe necorporale; incepand cu data de 1 ianuarie 2004 se inregistreaza amortizarea activelor fixe necorporale [...]"
    - la functiunea contului 05 "Amortizari privind activele fixe corporale", prima parte a tezei a treia a primului paragraf va avea urmatorul cuprins:
    "In creditul contului se inregistreaza la data de 31 decembrie 2003 valoarea aferenta duratei normale de utilizare consumate a activelor fixe corporale; incepand cu data de 1 ianuarie 2004 se inregistreaza amortizarea activelor fixe corporale [...]"
    Punctul I.2. "Inregistrarea in contabilitate a principalelor operatiuni" din anexa nr. 3a) la normele metodologice se modifica astfel:
    - subpunctul 2.2 va avea urmatorul cuprins:
    "La 31 decembrie 2003, transferul soldurilor conturilor contabile de fonduri aferente:
    a) activelor fixe necorporale care se amortizeaza si celor care au durata normala de utilizare consumata la 31 decembrie 2003;
    b) activelor fixe corporale care se amortizeaza si celor care au durata normala de utilizare consumata la 31 decembrie 2003";
    - partea introductiva a subpunctului 2.3 va avea urmatorul cuprins:
    "La 31 decembrie 2003 transferul soldurilor conturilor de diferente din reevaluare aferente";
    - la subpunctul 2.6, litera a) va avea urmatorul cuprins:
    "Diferentele din reevaluare inregistrate in contul in afara bilantului 908 <<Valoarea reevaluata a mijloacelor fixe conform Ordonantei Guvernului nr. 14/1998, aprobata si modificata prin Legea nr. 27/1999>>, se transpun in contul 305 <<Diferente din reevaluare>> la 31 decembrie 2003";
    - la subpunctul 2.6, litera b) va avea urmatorul cuprins:
    "Valoarea aferenta duratei normale de utilizare consumate, inregistrata in contul in afara bilantului 909 <<Amortizarea mijloacelor fixe conform Ordonantei Guvernului nr. 14/1998, aprobata si modificata prin Legea nr. 27/1999>>, se transpune in contul 05 <<Amortizari privind activele fixe corporale>> la 31 decembrie 2003";
    - la subpunctul 2.7 "Raportarea conturilor nou-introduse in situatiile financiare de la 31 decembrie 2003", litera a) va avea urmatorul cuprins:
    "a) contul 305 <<Diferente din reevaluare>> nu prezinta sold si nu se raporteaza in bilantul contabil de la 31 decembrie 2003;
    Diferentele din reevaluare aferente activelor fixe corporale, necorporale si in curs se raporteaza in "Situatia activelor fixe" din anexa nr. 17 care face parte integranta din structura situatiilor financiare anuale.
    - contul 01 <<Active fixe corporale>> se raporteaza in bilantul contabil la valoarea ramasa a activelor fixe corporale (valoarea reevaluata minus valoarea aferenta duratei normale de utilizare consumate: sold debitor cont 01 - sold creditor cont 05);
    - contul 02 <<Active fixe necorporale>> se raporteaza in bilantul contabil la valoarea ramasa a activelor fixe necorporale (valoarea de inregistrare in contabilitate minus valoarea aferenta duratei normale de utilizare consumate: sold debitor cont 02 - sold creditor cont 04);"
    Anexa nr. 3b) la normele metodologice "Monografia privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice" se modifica astfel:
    "Inregistrarile contabile de la pct. I.1 lit. f), g), h) si i), pct. I.4 lit. c), pct. II.2 lit. b) si c), pct. III.1 lit. f), pct. III.3 lit. c) se efectueaza la 31 decembrie 2003."

    2. Intocmirea conturilor de executie bugetara si a anexelor
    Potrivit prevederilor art. 56 alin. (3) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, respectiv art. 30 si 31 din Legea nr. 189/1998 privind finantele publice locale, intocmirea si raportarea conturilor anuale de executie a bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale si bugetelor fondurilor speciale se fac pe structura bugetelor aprobate in baza prevederilor Legii bugetului de stat pe anul 2003 nr. 631/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2003 nr. 632/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale hotararilor consiliilor locale si judetene din anul 2003, cu respectarea precizarilor din subsolul formularelor privind "raportarea anuala".
    Anexele la Normele metodologice privind inchiderea conturilor contabile, intocmirea si depunerea situatiilor financiare privind executia bugetara la 31 decembrie 2002, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.745/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 22 din 16 ianuarie 2003, raman valabile si se completeaza si pentru executia bugetara a anului 2003. Formularele: "Contul de executie privind veniturile, subventiile si cheltuielile institutiilor publice" (anexa nr. 2), "Situatiile privind executia veniturilor si cheltuielilor bugetare locale pe unitati administrativ-teritoriale la 31 decembrie 2003" (anexa nr. 7), "Situatia activelor fixe" (anexa nr. 17), "Sinteza programelor" (anexa nr. 27) si "Fisa programelor" (anexa nr. 28), astfel cum au fost modificate, pentru exercitiul anului 2003, sunt redate in anexa la prezentele norme metodologice.
    Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si alte autoritati publice care au aprobate prin Legea nr. 631/2002 "bugete de programe" vor avea in vedere prevederile Circularei Ministerului Finantelor Publice nr. 21.051/2002 si ale pct. 8 din Circulara Ministerului Finantelor Publice nr. 18.125/2003.
    Potrivit prevederilor art. 56 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, ordonatorii principali de credite au obligatia sa intocmeasca si sa anexeze la situatiile financiare anuale rapoarte de performanta in care sa se prezinte, pe fiecare program, obiectivele, rezultatele preconizate si cele obtinute, indicatorii si costurile asociate. Evidenta contabila privind executia bugetelor pe programe se organizeaza astfel incat sa raspunda necesitatilor de raportare la finele anului.
    Raportarea executiei bugetului pe programe se face in structura prevazuta in Legea nr. 631/2002, cu ajutorul anexei nr. 27 "Sinteza programelor" si anexei nr. 28 "Fisa programelor".
    In conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din Legea nr. 500/2002, "sumele aprobate la partea de cheltuieli, prin bugetele prevazute la art. 1 alin. (2), in cadrul carora se angajeaza, se ordonanteaza si se efectueaza plati, reprezinta limite maxime care nu pot fi depasite". La alin. (3) al aceluiasi articol se prevede ca angajarea cheltuielilor se face numai in limita creditelor bugetare aprobate.
    Din analiza conturilor de executie bugetara prezentate de ministere, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice, in cursul anului 2003 se constata raportarea de plati de casa peste creditele bugetare aprobate, contrar prevederilor legale mentionate mai sus.
    Avand in vedere ca nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) si (3) constituie o incalcare grava a disciplinei financiare, ordonatorii de credite bugetare vor lua masurile corespunzatoare pentru respectarea intocmai a prevederilor legale.
    2.1. Formularul "Contul de executie a bugetului institutiei publice" (anexa nr. 10) se intocmeste de catre institutiile publice, indiferent de subordonare si modul de finantare, cu date referitoare la denumirea si simbolul capitolelor si subcapitolelor din bugetul aprobat (bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, fonduri speciale, credite externe, fonduri externe nerambursabile si venituri proprii, pe structura clasificatiei bugetare).
    Institutiile publice care, potrivit legii, isi finanteaza cheltuielile din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat sau bugetele locale, dupa caz, detaliaza alocatiile primite la codul 38.03.01 "Alocatii de la bugetul de stat pentru institutii publice" sau 38.03.02 "Alocatii de la bugetul local pentru institutii publice" astfel:
    - din alocatii de la buget pentru institutiile publice - titlul 34 "Subventii" articolul 35.01;
    - din transferuri - titlul 38 "Transferuri".
    2.2. Formularul "Detalierea cheltuielilor" (anexa nr. 14) se completeaza pe articole si alineate in cadrul fiecarui capitol si subcapitol de cheltuieli, respectiv mijloc extrabugetar si domeniu de activitate.
    In anexa nr. 14, la situatiile financiare centralizate ce se depun la Ministerul Finantelor Publice, coloana "Plati efectuate" se completeaza pe articole si alineate la nivel de capitol, respectiv domeniu de activitate, iar coloana "Cheltuieli efective" nu se completeaza.
    Institutiile publice care in anul 2003 au efectuat cheltuieli privind activitatea de invatamant vor depune anexa nr. 14 "Detalierea cheltuielilor" si pe articole si alineate in cadrul subcapitolelor capitolului 57.00 "Invatamant", indiferent de bugetul din care acestea au fost efectuate, pana la 31 martie 2004.
    2.3. Anexa nr. 15 "Disponibil din mijloace cu destinatie speciala" se completeaza de institutiile publice care detin disponibilitati din mijloace cu destinatie speciala, potrivit legii, cu respectarea precizarilor din subsolul formularului.
    2.4. Formularul "Situatia privind executia cheltuielilor angajate la finele trimestrului (anexa nr. 8) se completeaza potrivit prevederilor pct. 10 din Circulara Ministerului Finantelor Publice nr. 18.125/2003, pe structura aprobata in anexa nr. 4 la Normele metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor institutiilor publice, precum si organizarea, evidenta si raportarea angajamentelor bugetare si legale, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.792/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 23 ianuarie 2003.
    Sumele reprezentand angajamente legale de platit ce se raporteaza in coloana 8 se preiau din soldul contului 960 "Angajamente legale".
    Pentru realizarea cerintei prevazute in functiunea contului 960 "Angajamente legale", ca la finele anului soldul contului sa reprezinte totalul angajamentelor ramase neachitate, angajamente efectuate in limita bugetului aprobat, se vor efectua urmatoarele:
    - analiza si regularizarea sumelor reprezentand drepturi salariale ale personalului si obligatiile aferente, pensiile si ajutoarele sociale stabilite conform legilor in vigoare, precum si cheltuielile cu dobanzile si alte cheltuieli aferente datoriei publice care au fost inregistrate in contul 960 "Angajamente legale", cu intreaga suma din bugetul aprobat, astfel incat in soldul contului sa se reflecte obligatii ramase neachitate inscrise in documente de lichidare inregistrate in contul 230 "Decontari cu salariatii", 231 "Creditori", 232 "Decontari cu bugetul", 233 "Decontari privind asigurarile sociale";
    - analiza si regularizarea sumelor reprezentand angajamente legale individuale, astfel incat soldul contului sa reflecte obligatii ramase neachitate ce decurg din:
    - angajamente legale individuale neonorate de furnizori si alti creditori pana la finele anului;
    - angajamente legale individuale onorate de furnizori si alti creditori, materializate in bunuri livrate, lucrari executate si servicii prestate evidentiate in contabilitate in conturile 234 "Furnizori" si 231 "Creditori", care nu au fost achitate pana la finele anului.
    2.5. La anexa nr. 11 "Executia fondurilor externe nerambursabile" se va inlocui sintagma "Venituri fiscale" cod 002 cu sintagma "Venituri nefiscale" cu acelasi cod si se va completa cu: prevederi initiale, prevederi definitive, plati efectuate. Datele raportate vor fi puse de acord cu cele din evidenta agentiilor de implementare.
    2.6. Institutiile publice care au in administrare bunuri din domeniul public sau privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, precum si cele care au participatii la capitalul social al unor societati comerciale, in conditiile legii, intocmesc "Situatia activelor fixe" pe structura formularului prezentat in anexa nr. 17.
    La completarea anexei nr. 17 "Situatia activelor fixe" se vor avea in vedere urmatoarele:
    - coloana 7 se completeaza cu valoarea aferenta duratei normale de utilizare consumate la 31 decembrie 2003, astfel:
    - pentru activele necorporale, rulajul creditor al contului 04 "Amortizari privind activele fixe necorporale", preluat din coloana 6 din anexa nr. 2a) la Normele metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe aflate in patrimoniul institutiilor publice si al persoanelor juridice fara scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.487/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 788 din 7 noiembrie 2003;
    - pentru activele fixe corporale, rulajul creditor al contului 05 "Amortizari privind activele fixe corporale", preluat din coloana 6 si, respectiv, coloana 13 din anexa nr. 2a) la normele metodologice mai sus mentionate.
    2.7. Situatia creantelor si datoriilor (anexa nr. 18) se intocmeste de institutiile publice pentru creantele si datoriile existente in sold la finele anului 2003 distinct, pe surse de provenienta a creantelor, respectiv datoriilor (alocatii bugetare, venituri proprii, fonduri speciale, credite externe).
    Institutiile publice finantate din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat sau bugetele locale, dupa caz, raporteaza situatia creantelor si datoriilor la codurile 21 (pentru creante) si 24 (pentru datorii).
    2.8. Anexa nr. 20 "Plati restante" se completeaza la 31 decembrie 2003 de institutiile publice cu sumele reprezentand platile restante ale acestora fata de furnizori, bugetul de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si alti creditori.
    2.9. Formularul "Venituri, cheltuieli si excedente ale bugetelor locale pe unitati administrativ-teritoriale pe anul 2003" [anexa nr. 12a)] se intocmeste anual de unitatile administrativ-teritoriale cu indicatori de sinteza privind veniturile proprii si celelalte surse in completare, cheltuielile si excedentul bugetului local respectiv. "Situatia numerica a unitatilor administrativ-teritoriale" [anexa nr. 12b)] la 31 decembrie 2003 nu se completeaza.
    Directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti centralizeaza indicatorii respectivi pe ansamblul judetului si municipiului Bucuresti si depun formularul centralizat o data cu situatiile financiare anuale.
    2.10. Institutiile publice finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, dupa caz, prevazute in anexa nr. 3 la Legea nr. 631/2002 intocmesc "Contul de executie privind veniturile, subventiile si cheltuielile institutiilor publice la 31 decembrie 2003" prezentat in anexa nr. 2.
    Ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice si institutiile publice autonome care au cuprinse in anexa nr. 3 la Legea nr. 631/2002 prevederi privind veniturile ce se administreaza in regim extrabugetar, potrivit legii, intocmesc si conturi de executie a veniturilor si cheltuielilor respective, pe structura prevazuta in anexa respectiva.
    2.11. Institutiile publice care au contractat credite externe, in conditiile legii, au obligatia inregistrarii in contabilitate a operatiunilor privind creditele externe, potrivit Precizarilor Ministerului Finantelor nr. 3.329/1993, modificate si completate prin Precizarile Ministerului Finantelor nr. 109/1995, respectiv potrivit normelor proprii elaborate de acestea si avizate de Ministerul Finantelor Publice.
    Intrarile de credite externe prevazute in bugetul aprobat pentru anul 2003 se raporteaza prin "Contul de executie privind intrarile de credite externe" (anexele nr. 3 si 4) care se completeaza in conformitate cu instructiunile de la pct. 2.11 din Precizarile metodologice ale Ministerului Finantelor Publice nr. 15.370/2002 privind inchiderea conturilor contabile, intocmirea si depunerea situatiilor financiare privind executia bugetara la 31 decembrie 2001.
    Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice care au prevazute credite bugetare la capitolul 50.14 "Intrari de credite externe" vor asigura concordanta intre datele inscrise in conturile de executie raportate prin sistemul situatiilor financiare cu cele inscrise in situatiile operative transmise directiilor de specialitate din Ministerul Finantelor Publice.
    2.12. Situatiile financiare centralizate ce se depun la Ministerul Finantelor Publice mai cuprind:
    - Situatia soldurilor conturilor de disponibilitati aflate la trezoreriile statului si unitatile bancilor comerciale la data de 31 decembrie 2003 (anexa nr. 5);
    - Situatia privind creditele deschise si platile de casa efectuate prin trezoreriile statului la data de 31 decembrie 2003 (anexa nr. 6);
    - Situatia privind executia veniturilor si cheltuielilor bugetelor locale pe unitati administrativ-teritoriale la 31 decembrie 2003 (anexa nr. 7);
    - Situatia numarului de institutii de protectie a copilului aflat in dificultate si a numarului de copii asistati la 31 decembrie 2003 [anexa nr. 7a)];
    - Situatia numarului de institutii de protectie speciala a persoanelor cu handicap si a numarului de asistati la 31 decembrie 2003 [anexa nr. 7b)];
    - Situatia realizarii investitiilor finantate partial din imprumuturi externe la 31 decembrie 2003 [anexa nr. 12c)] (se intocmeste de consiliile locale si judetene care realizeaza investitii finantate partial din imprumuturi externe).
    Ministerul Administratiei si Internelor si unitatile din subordinea acestuia care au intrat in actiuni de compensare a obligatiilor fata de Societatea Nationala a Petrolului "Petrom" - S.A., potrivit legii, intocmesc "Contul de executie privind cheltuielile bugetare efectuate prin compensare", potrivit modelului prezentat in anexa nr. 21.
    2.13. Potrivit prevederilor art. 63 alin. (4) din Legea nr. 500/2002, institutiile publice finantate din venituri proprii si subventii sau integral din venituri proprii au obligatia de a prezenta in anexa la contul de executie bugetara trimestriala si anuala situatia privind sumele primite si utilizate ca donatii/sponsorizari, pe structura modelului prevazut in anexa nr. 3 la Normele metodologice privind modul de incasare si utilizare a fondurilor banesti primite sub forma donatiilor si sponsorizarilor de catre institutiile publice, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.661 bis/2003, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 881 din 11 decembrie 2003.
    2.14. Creditorii bugetari care, potrivit legii, gestioneaza veniturile bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj, bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetelor locale raporteaza veniturile neincasate la 31 decembrie 2003 pe structura Clasificatiei indicatorilor privind finantele publice, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor nr. 1.394/1995, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 300 din 28 decembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, anexa specifica fiecarui buget (partea de venituri), in "Situatia veniturilor neincasate la 31 decembrie 2003" (anexa nr. 22), anexa care face parte integranta din sistemul situatiilor financiare.

    3. Semnarea si depunerea situatiilor financiare
    3.1. Situatiile financiare anuale compuse din bilant, cont de executie bugetara si anexe ce se intocmesc de institutiile publice se semneaza de conducatorul institutiei si de conducatorul compartimentului financiar-contabil sau de alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.
    3.2. Institutiile publice au obligatia sa prezinte la unitatile de trezorerie si contabilitate publica la care au deschise conturile bilantul contabil si contul de executie bugetara pe anul 2003, pentru obtinerea vizei privind exactitatea platilor de casa si a soldurilor conturilor de disponibilitati, dupa caz, care trebuie sa coincida cu cele din conturile corespunzatoare deschise la unitatile de trezorerie si contabilitate publica.
    Institutiile publice au obligatia sa prezinte situatiile financiare ordonatorului de credite superior, la termenele stabilite de acesta, numai cu viza unitatilor de trezorerie si contabilitate publica pentru confirmarea exactitatii platilor de casa si a disponibilitatilor din conturi.
    Situatiile financiare care nu corespund cu datele din evidenta trezoreriilor statului se vor restitui institutiilor publice respective pentru a introduce corecturile corespunzatoare.
    Este interzis institutiilor publice sa centralizeze bilanturile si conturile de executie ale institutiilor din subordine fara viza unitatilor de trezorerie si contabilitate publica.
    3.3. In raportul de analiza pe baza de bilant se prezinta in mod deosebit situatia creantelor pe categorii si surse de finantare si cauzele care le-au determinat, precum si masurile stabilite pentru lichidarea acestora.
    Se vor mentiona si cauzele care au determinat efectuarea de plati in avans pentru realizarea unor actiuni si categorii de cheltuieli finantate din fonduri publice, potrivit legii, care nu s-au materializat in bunuri livrate, lucrari executate si servicii prestate si care nu au fost restituite institutiilor publice pana la finele anului, pentru reconstituirea platilor de casa.
    O atentie deosebita se va acorda si obligatiilor ramase neachitate la finele anului, in special platilor restante catre agentii economici, cu efecte negative asupra blocajului economico-financiar, cu explicarea principalelor cauze care au dus la existenta platilor restante la sfarsitul anului.
    In cazul in care din centralizarea datelor se constata existenta unor facturi neachitate la scadenta pentru bunuri achizitionate, lucrari executate si servicii prestate, ordonatorii principali de credite dispun, prin compartimentele de audit, controlul asupra modului de respectare a dispozitiilor legale in vigoare la incheierea contractelor respective, avand obligatia de a prezenta in raportul de analiza pe baza de bilant masurile luate.
    Institutiile publice care in anul 2003 au inclus pe cheltuieli, in conditiile legii, contravaloarea unor pagube care nu se datoreaza culpei unei persoane mentioneaza natura si valoarea pagubelor respective.
    In raportul de analiza pe baza de bilant se mentioneaza si valoarea activelor fixe scoase din functiune inainte de expirarea duratei normale de utilizare, precum si a bunurilor materiale declasate sau clasate, dupa caz (exemplu: medicamente cu termen de valabilitate expirat).
    Ordonatorii de credite au obligatia de a analiza structura stocurilor inventariate si de a determina materialele aflate in stoc fara miscare, cu miscare lenta sau de prisos, cauzele mentinerii acestora, precum si raspunderea persoanelor vinovate de imobilizarea fondurilor in astfel de bunuri.
    In situatia in care la raportarea intrarilor de credite externe exista diferente semnificative intre datele operative si cele finale, in raport se vor explica motivele acestor diferente.
    3.4. Potrivit prevederilor art. 13 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 953 din 24 decembrie 2002, "Compartimentul de audit public intern auditeaza, cel putin o data la 3 ani, fara a se limita la acestea [...], sistemul contabil si fiabilitatea acestuia", se recomanda ca situatiile financiare anuale proprii ale ministerelor, celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, ale altor autoritati publice, institutiilor publice autonome si ale institutiilor publice subordonate la 31 decembrie 2003 sa fie insotite de un raport privind auditarea bilantului contabil si a contului de executie bugetara, intocmit in conditiile legii.
    3.5. In conformitate cu prevederile art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 656/1997 privind aprobarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, organele de specialitate ale administratiei publice centrale si locale si institutiile publice subordonate au obligatia inscrierii in cartusul de pe prima pagina a formularului "Situatii financiare" a codului de activitate CAEN din Clasificarea activitatilor din economia nationala - editie revizuita, aprobata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 601/2002.
    3.6. Ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice si institutiile publice autonome au obligatia sa se prezinte la Directia generala a tehnologiei informatiei din cadrul Ministerului Finantelor Publice pentru a primi gratuit discheta cu programul informatic de contabilitate publica, respectiv de centralizare a situatiilor financiare pentru institutii publice, in vederea depunerii situatiei financiare centralizate la Ministerul Finantelor Publice si pe suport magnetic.
    Nu se admite depunerea situatiilor financiare la 31 decembrie 2003 fara prezentarea pe suport magnetic.
    3.7. Precizarile de mai sus se aplica in mod corespunzator si de catre primariile comunale.
    3.8. Situatiile financiare se depun la organul ierarhic superior la termenele stabilite de acesta in cadrul termenului stabilit prin prezentele norme metodologice.
    Situatiile financiare centralizate privind executia bugetului de stat pe anul 2003, intocmite de ministere, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice si institutiile publice autonome, precum si situatiile financiare privind executia bugetului local pe anul 2003, intocmite de directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, se depun la Ministerul Finantelor Publice - Directia generala a contabilitatii publice - cel mai tarziu pana la data de 27 februarie 2004.
    Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, alte autoritati publice si institutiile publice autonome depun o copie de pe situatiile financiare centralizate si la Directia generala programare bugetara sectoriala si securitate sociala din cadrul Ministerului Finantelor Publice.
    Situatiile financiare centralizate se depun la Ministerul Finantelor Publice de conducatorii compartimentelor financiar-contabile sau de persoane cu atributii in activitatea de analiza si centralizare a acestora care sa poata oferi informatiile necesare in legatura cu situatiile financiare prezentate.
    3.9. Prevederile precizarilor emise de Ministerul Finantelor Publice privind inchiderea conturilor, intocmirea si centralizarea situatiilor financiare anterioare exercitiului curent raman valabile in masura in care nu au fost modificate prin prezentele norme metodologice.
    3.10. Normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii patrimoniului institutiilor publice, a Planului de conturi pentru institutii publice si a Monografiei privind inregistrarea in contabilitate a principalelor operatiuni, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.746/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 36 din 23 ianuarie 2003, completate pe baza concluziilor desprinse ca urmare a aplicarii experimentale a acestora in semestrul I al anului 2003, urmeaza sa fie definitivate in cursul anului 2004 si se aplica de toate institutiile publice incepand cu 1 ianuarie 2005.

    ANEXA 1*)
    la normele metodologice

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

    ANEXA 2
    (model)

    MINISTERUL (ORGANUL CENTRAL)
    Institutia .................

                                 CONTUL DE EXECUTIE
privind veniturile, subventiile si cheltuielile institutiilor publice la 31 decembrie 2003

                                                                   - mii lei -
 ______________________________________________________________________________
| Denumirea indicatorilor | Cod |    Prevederi     |   Prevederi   | Realizari |
|                         |     | aprobate initial |               |           |
|_________________________|_____|__________________|_______________|___________|
| Denumire capitol ...... |     |                  |               |           |
|                         |     |                  |               |           |
|    VENITURI - TOTAL     |     |                  |               |           |
|                         |     |                  |               |           |
| - Venituri proprii      |     |                  |               |           |
|                         |     |                  |               |           |
| - Subventii de la buget |     |                  |               |           |
|                         |     |                  |               |           |
|_________________________|_____|__________________|_______________|___________|
|   CHELTUIELI - TOTAL    |     |                  |               |           |
|       din care:         |     |                  |               |           |
|                         |     |                  |               |           |
| Cheltuieli curente:     |     |                  |               |           |
|                         |     |                  |               |           |
| - Cheltuieli de personal|     |                  |               |           |
|                         |     |                  |               |           |
| - Cheltuieli materiale  |     |                  |               |           |
|   si servicii           |     |                  |               |           |
|                         |     |                  |               |           |
| Cheltuieli de capital   |     |                  |               |           |
|                         |     |                  |               |           |
|_________________________|_____|__________________|_______________|___________|

    Se intocmeste de ministere, celelalte organe centrale si institutii publice finantate din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat.

       CONDUCATORUL INSTITUTIEI,            CONDUCATORUL COMPARTIMENTULUI
                                                 FINANCIAR-CONTABIL,

    ANEXA 7
    (model)

    Directia generala a finantelor publice
    a judetului ..........................

                                  SITUATIA
privind executia veniturilor si cheltuielilor bugetelor locale pe unitati administrativ-teritoriale la 31 decembrie 2003

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - VENITURI TOTALE (col. 2 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10)
    B - din care: Venituri cu destinatie speciala
    C - Sume defalcate din T.V.A. pentru invatamant, crese, centre judetene si locale de consultanta agricola
    D - Sume defalcate din T.V.A. pentru subventionarea energiei termice livrate populatiei
    E - Cote defalcate din impozitul pe venit
    F - Sume defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrare
    G - Sume defalcate din impozitul pe venit, alocate de cons. jud. pentru echilibrare
    H - Subventii pentru investitii finantate partial din imprumuturi externe
    I - Alte venituri
    J - CHELTUIELI TOTALE (col. 12 + 13 + 14 + 15 + 16) (col. 17 + 18 + 19 + 20 + 21 + 22 + 23)
    K - Cheltuieli de personal
    L - Cheltuieli materiale si servicii
    M - Subventii si transferuri
    N - Cheltuieli de capital
    O - Alte cheltuieli
    P - Autoritati publice
    R - Invatamant
    S - Cultura
    T - Asistenta sociala
    U - Servicii si dezvoltare publica si locuinte
    V - Transporturi si comunicatii
    X - Alte cheltuieli
                                             - in milioane lei cu o zecimala -
 ______________________________________________________________________________
|     DENUMIREA UNITATILOR ADMINISTRATIV-TERITORIALE (in ordine alfabetica)    |
|______________________________________________________________________________|
|                                        0                                     |
|______________________________________________________________________________|
|  A  | VENITURI  |    C   |    D   |   E    |    F   |    G   |    H   |   I  |
|     | PROPRII   |        |        |        |        |        |        |      |
|     |___________|        |        |        |        |        |        |      |
|     |     |  B  |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|00.01|48.02|31.02|33.02.01|33.02.02|34.02.01|34.02.02|34.02.04|37.02.03|      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|  1  |  2  |  3  |    4   |    5   |    6   |    7   |   8    |    9   |  10  |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|     | TOTAL JUDET (A + B + C + D)                                            |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|  0,0|  0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|   0,0|
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
| A.  | Consiliul judetean                                                     |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
| B.  | Total municipii                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|  0,0|  0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|   0,0|
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   1 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   2 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   3 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   4 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   5 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
| C.  | Total orase                                                            |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|  0,0|  0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|   0,0|
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   1 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   2 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   3 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   4 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   5 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   6 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   7 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   8 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   9 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|  10 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|  11 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|  12 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
| D.  | Total comune                                                           |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|  0,0|  0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|     0,0|   0,0|
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   1 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   2 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   3 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|
|   4 | etc.                                                                   |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|     |     |        |        |        |        |        |        |      |
|_____|_____|_____|________|________|________|________|________|________|______|

    - continuare -

 ______________________________________________________________________________
|     DENUMIREA UNITATILOR ADMINISTRATIV-TERITORIALE (in ordine alfabetica)    |
|______________________________________________________________________________|
|                                    0                                         |
|______________________________________________________________________________|
|  J  |  din care: (pe titluri   |   din care:                                 |
|     |  de cheltuieli)          |   (pe capitole de cheltuieli)               |
|     |__________________________|_____________________________________________|
|     | K  | L  |  M  |  N  | O  |  P   |   R  |   S  |  T   |   U  |  V  | X  |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|50.02| 02 | 20 |34+38|  70 |    | 51.02| 57.02| 59.02| 60.02| 63.02|68.02|    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|  11 | 12 | 13 |  14 |  15 | 16 |  17  |  18  |  19  |   20 |  21  | 22  | 23 |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|     | TOTAL JUDET (A + B + C + D)                                            |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0| 0,0| 0,0|  0,0|  0,0| 0,0|   0,0|   0,0|   0,0|   0,0|   0,0|  0,0| 0,0|
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
| A.  | Consiliul judetean                                                     |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
| B.  | Total municipii                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0| 0,0| 0,0|  0,0|  0,0| 0,0|   0,0|   0,0|   0,0|   0,0|   0,0|  0,0| 0,0|
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   1 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   2 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   3 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   4 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   5 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
| C.  | Total orase                                                            |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0| 0,0| 0,0|  0,0|  0,0| 0,0|   0,0|   0,0|   0,0|   0,0|   0,0|  0,0| 0,0|
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   1 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   2 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   3 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   4 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   5 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   6 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   7 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   8 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   9 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|  10 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|  11 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|  12 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
| D.  | Total comune                                                           |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0| 0,0| 0,0|  0,0|  0,0| 0,0|   0,0|   0,0|   0,0|   0,0|   0,0|  0,0| 0,0|
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   1 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   2 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   3 |                                                                        |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|
|   4 | etc.                                                                   |
|_____|________________________________________________________________________|
|  0,0|    |    |     |     |    |      |      |      |      |      |     |    |
|_____|____|____|_____|_____|____|______|______|______|______|______|_____|____|

    ANEXA 17
    (model)

    MINISTERUL (ORGANUL CENTRAL) ................

    UNITATEA ADMINISTRATIV-TERITORIALA ..........
    INSTITUTIA ..................................

                           SITUATIA ACTIVELOR FIXE
                            la 31 decembrie 2003

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    C - Total
    D - Valoarea aferenta duratei normale de utilizare consumata la 31 decembrie 2003 (rulaj creditor ct. 04 si 05)
    E - Valoarea aferenta duratei normale de utilizare ramasa la 31 decembrie 2003 (col. 8 = col. 6 - 7)
                                                                  - mii lei -
 ______________________________________________________________________________
| Elemente de activ  |Nr. |Sold la  |  Cresteri  |   Reduceri  |Sold la  | D| E|
|                    |rand|inceputul|____________|_____________|sfarsitul|  |  |
|                    |    |anului   |C|Din care: |C|Din care:  |anului   |  |  |
|                    |    |         | |Diferente | |dezmembrari|(col. 6 =|  |  |
|                    |    |         | |din       | |si casari  |col. 1 + |  |  |
|                    |    |         | |reevaluare| |           |2 - 4)   |  |  |
|                    |    |         | |(rulaj    | |           |         |  |  |
|                    |    |         | |creditor  | |           |         |  |  |
|                    |    |         | |cont 305) | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|         A          | B  |    1    |2|    3     |4|     5     |     6   | 7| 8|
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|ACTIVE FIXE         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(rd. 1 = rd. 11)    |  1 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Terenuri (ct. 011)  |  2 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Amenajari la        |    |         | |          | |           |         |  |  |
|terenuri (ct. 012)  |  3 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Constructii         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 013.01)        |  4 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Echipamente         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|tehnologice         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 013.02)        |  5 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Aparate si          |    |         | |          | |           |         |  |  |
|instalatii de       |    |         | |          | |           |         |  |  |
|masurare, control   |    |         | |          | |           |         |  |  |
|si reglare          |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 013.03)        |  6 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Mijloace de         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|transport           |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 013.04)        |  7 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Animale si plantatii|    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 013.05)        |  8 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Mobilier, aparatura |    |         | |          | |           |         |  |  |
|birotica,           |    |         | |          | |           |         |  |  |
|echipamente de      |    |         | |          | |           |         |  |  |
|protectie a         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|valorilor umane si  |    |         | |          | |           |         |  |  |
|materiale si alte   |    |         | |          | |           |         |  |  |
|active corporale    |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 013.06)        |  9 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Active fixe         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|corporale in curs   |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 062)           | 10 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|TOTAL               |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(rd. 2 la rd. 10)   | 11 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|ACTIVE FIXE         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|NECORPORALE (ct. 02)|    |         | |          | |           |         |  |  |
|(rd. 12 = rd. 18)   | 12 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Cheltuieli de       |    |         | |          | |           |         |  |  |
|dezvoltare (ct. 02) | 13 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Brevete, certificate|    |         | |          | |           |         |  |  |
|de inregistrare,    |    |         | |          | |           |         |  |  |
|marci, alte titluri |    |         | |          | |           |         |  |  |
|de protectie a      |    |         | |          | |           |         |  |  |
|drepturilor de      |    |         | |          | |           |         |  |  |
|proprietate         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|intelectuala,       |    |         | |          | |           |         |  |  |
|licente si alte     |    |         | |          | |           |         |  |  |
|valori similare     |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 02)            | 14 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Alte active         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|necorporale         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(inclusiv programe  |    |         | |          | |           |         |  |  |
|informatice)        |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 02)            | 15 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Inregistrari ale    |    |         | |          | |           |         |  |  |
|reprezentatiilor    |    |         | |          | |           |         |  |  |
|teatrale, programe  |    |         | |          | |           |         |  |  |
|de radio sau        |    |         | |          | |           |         |  |  |
|televiziune, lucrari|    |         | |          | |           |         |  |  |
|muzicale, evenimente|    |         | |          | |           |         |  |  |
|sportive, lucrari   |    |         | |          | |           |         |  |  |
|literare, artistice |    |         | |          | |           |         |  |  |
|ori recreative      |    |         | |          | |           |         |  |  |
|efectuate pe        |    |         | |          | |           |         |  |  |
|pelicule, benzi     |    |         | |          | |           |         |  |  |
|magnetice sau alte  |    |         | |          | |           |         |  |  |
|suporturi (ct. 02)  | 16 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|Active fixe         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|necorporale in curs |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 061)           | 17 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|TOTAL               |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(rd. 13 la rd. 17)  | 18 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|ACTIVE FIXE         |    |         | |          | |           |         |  |  |
|FINANCIARE          |    |         | |          | |           |         |  |  |
|Participatii la     |    |         | |          | |           |         |  |  |
|capitalul social    |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(ct. 03)            | 19 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|
|TOTAL ACTIVE FIXE   |    |         | |          | |           |         |  |  |
|(rd. 11 + 18 + 19)  | 20 |         | |          | |           |         |  |  |
|____________________|____|_________|_|__________|_|___________|_________|__|__|

       CONDUCATORUL INSTITUTIEI,            CONDUCATORUL COMPARTIMENTULUI
                                                 FINANCIAR-CONTABIL,

    ANEXA 27
    (model)

    Denumire ordonator:
    Cod:

                             SINTEZA PROGRAMELOR

    Cod program: 0    Denumire program: TOTAL CHELTUIELI

                                                                   - mii lei -
 ______________________________________________________________________________
|Cod sursa|           Denumire sursa          |Prevederi |Prevederi  |Plati    |
|         |                                   |initiale  |definitive |efectuate|
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   00    | TOTAL SURSE                       |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   01    | Bugetul de stat                   |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   03    | Sume alocate din venituri proprii |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   14    | Intrari de credite externe (BIRD, |          |           |         |
|         | BERD, BEI s.a.)                   |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   30    | Asistenta financiara externa      |          |           |         |
|         | nerambursabila                    |          |           |         |
|         | (Fonduri PHARE s.a.)              |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|

    Cod program: ___  Denumire program: ................

                                                                   - mii lei -
 ______________________________________________________________________________
|Cod sursa|           Denumire sursa          |Prevederi |Prevederi  |Plati    |
|         |                                   |initiale  |definitive |efectuate|
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   00    | TOTAL SURSE                       |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   01    | Bugetul de stat                   |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   03    | Sume alocate din venituri proprii |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   14    | Intrari de credite externe (BIRD, |          |           |         |
|         | BERD, BEI s.a.)                   |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|
|   30    | Asistenta financiara externa      |          |           |         |
|         | nerambursabila                    |          |           |         |
|         | (Fonduri PHARE s.a.)              |          |           |         |
|_________|___________________________________|__________|___________|_________|

         Conducatorul institutiei,       Conducatorul compartimentului
                                              financiar-contabil,

    ANEXA 28
    (model)

    Denumire ordonator:
    Cod:

                                  FISA PROGRAMELOR
    Program:

                                                                   - mii lei -
 ______________________________________________________________________________
|                 Indicatori                  |Prevederi |Prevederi  |Plati    |
|                                             |initiale  |definitive |efectuate|
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
| De eficienta                                |          |           |         |
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
| Fizici                                      |          |           |         |
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
| De rezultat                                 |          |           |         |
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
|_____________________________________________|__________|___________|_________|
|_____________________________________________|__________|___________|_________|

    Sursa de finantare
    Cod: 01    Denumire: Bugetul de stat

                                                                   - mii lei -
 ______________________________________________________________________________
| Tip |            Denumire           |  Cod  |Prevederi |Prevederi  |Plati    |
|     |                               |       |initiale  |definitive |efectuate|
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|
| 50  | CHELTUIELI TOTALE*)           | 50 01 |          |           |         |
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|

    Cod: 03    Denumire: Sume alocate din venituri proprii

                                                                   - mii lei -
 ______________________________________________________________________________
| Tip |            Denumire           |  Cod  |Prevederi |Prevederi  |Plati    |
|     |                               |       |initiale  |definitive |efectuate|
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|
| 50  | CHELTUIELI TOTALE*)           | 50 03 |          |           |         |
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|

    Cod: 14    Denumire: Intrari de credite externe

                                                                   - mii lei -
 ______________________________________________________________________________
| Tip |            Denumire           |  Cod  |Prevederi |Prevederi  |Plati    |
|     |                               |       |initiale  |definitive |efectuate|
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|
| 50  | CHELTUIELI TOTALE*)           | 50 14 |          |           |         |
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|

    Cod: 30    Denumire: Asistenta financiara externa nerambursabila

                                                                   - mii lei -
 ______________________________________________________________________________
| Tip |            Denumire           |  Cod  |Prevederi |Prevederi  |Plati    |
|     |                               |       |initiale  |definitive |efectuate|
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|
| 50  | CHELTUIELI TOTALE*)           | 50 30 |          |           |         |
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|
|_____|_______________________________|_______|__________|___________|_________|
    *) Se desfasoara pe capitole si titluri de cheltuieli potrivit bugetului aprobat.

          Conducatorul institutiei,         Conducatorul compartimentului
                                                   financiar contabil,



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 117/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 117 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 117/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu